Options

View Zoom

Fulltext
 Document as PDF
Additional information >Full view of record
>Library catalogue

More >List of digitized titles
>Feeling lucky
>Contact
Loading ...
- Item info -
TitleEen lied boecxken :Translate
TypeManuscriptTranslate
Imprint[Amsterdam], Translate
Year[16de-17de eeuw] Translate
Size96 x 145 (ca. 40-50 x 50-70) mm. Translate
NoteDatering is schattingTranslate
AnnotationBevat 63 liederen (plaats: fol. 14r-173r) van Jacob Razet en andere leden van de Eglentier te Amsterdam, met wijsaanduidingen, opgenomen in de Nederlandse Liederenbank.
Het handschrift heeft een inhoudsopgave (fol. 7r-11r) waarin zestig liederen zijn opgenomen. Het gaat hier om liederen uit het oudste deel van het handschrift dat uit de 16e eeuw dateert. Een aantal van deze liederen ontbreken nu omdat er bladen uit het handschrift verwijderd zijn. Aan het slot zijn enkele liederen toegevoegd, waarvan er een het jaartal 1668 draagt.
Lang is gedacht dat dit handschrift zich in het Gemeente-archief van Dordrecht zou moeten bevinden. Ook de bibliothecaris van de Rijksuniversiteitsbibliotheek te Utrecht verkeerde in die veronderstelling toen hij het hs. in 1941 naar Dordrecht zond. De archivaris van Dordrecht stuurde het echter terug met de mededeling dat het wel in de bibliotheek van Dordrecht was geweest, maar was verkocht. Utrecht zou dus de rechtmatige eigenaar moeten zijn. Zie los bijgevoegde brief van J. J. Beyerman, archivaris der gemeente Dordrecht aan de bibliothecaris van de Rijksuniversiteitsbibliotheek te Utrecht, d.d. 25 maart 1941.
Op fol. 1: Antiquiteit van oude schrijfkonst; en: M. J. Zuidhof.
Te citeren als: Universiteitsbibliotheek Utrecht Hs. 10.B.13.
Moderne (1981) kalfleren band met marmerpapier over kartonnen platten. Van de oorspronkelijke band is een gedeelte van de rug bewaard gebleven.
Restauratierapport aanwezig.
Illustrations: Met goudinkt gecalligrafeerde initialen; van enkele liederen is de eerste regel met goudinkt geschreven.
Moderne (1981) kalfleren band met marmerpapier over kartonnen platten. Van de oorspronkelijke band is een gedeelte van de rug bewaard gebleven
M. de Bruin & J. Oosterman (samenst.), Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600 / Repertory of Dutch songs until 1600. 2 dl. + 1 cd-rom. Gent 2001. (= Studies op het gebied van de cultuur in de Nederlanden 4). p. 759, passim.
C.G.N. de Vooys, 'Een liedje voorgedragen op het Rotterdams landjuweel van 1561,' in: Jaarboek De Fonteine (1948-1949), p. 41-44. p. 41-44.
Translate
LocationUniversiteitsbibliotheek UtrechtTranslate
Call numberHSS:HS 10 B 13Translate