Opties

Weergave Zoom

Fulltext
 Document als PDF
Extra informatie >Volledige titelbeschrijving
>Bibliotheekcatalogus

Overig >Alle gedigitaliseerde titels
>Ik doe een gok
>Contact
Loading ...
- Item info -
Titel van de beschrijvingHet noordelijk deel van Holland, uit de atlas van Nicolaas Visscher, eind 17de eeuwVertaal
TitelKennemaria et Westfrisia vulgo et vernacule Noord-Holland tam in minores quam praecipuas ditiones /Vertaal
AuteurVisscher, Nicolaas
Vertaal
MateriaalsoortMapVertaal
GebiedKennemerland. West-Friesland. Holland. Vertaal
Techniekkoperdiepdr., in kleur Vertaal
Afmetingen58 x 50 cm Vertaal
AnnotatieZie: 'Toonneel des Aerdrijcx', nr. 36.
Cum Priv. ... Ordin. General. Belgii Foederati nec non speciali consensu ... chomarchi ac ... cataractarum per has ditiones exonerantium praefectorum.
In cartouche: ... chomarcho supremisque cataractarum per Kennemariam et West-Frisiam exonerantium praefectis hanc tabulam ... d.d.d. Nicolaus Visscher.
Met 2 schaalstokken.
Koeman 3, 182
Vertaal
CommentaarOnder de belangrijke uitgevers van kaarten en atlassen in het 17de-eeuwse Amsterdam behoren zeker de drie generaties Visscher: Claes Jansz. Visscher (1587-1652), Nicolaas Visscher I (1618-1679) en Nicolaas Visscher II (1649-1702). De weduwe van de laatste verkoopt de uitgeverij na een bestaan van ruim 100 jaar in 1720 aan Andries de Leth. Hun bedrijf was gevestigd 'in de Visscher' in de Kalverstraat. Zij publiceerden onder meer vele atlassen, een overzicht daarvan vindt men in het derde deel van Koemans 'Atlantes Neerlandici'. Deze kaart is uitgegeven door Nicolaas Visscher I of II. Ze omvat het gebied van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en Westfriesland en is uitgegeven, volgens het opschrift althans, met speciale toestemming van de dijkgraaf en hoogheemraden ('Chomarchus' = dijkgraaf, 'Supremori praefectori' = Hoogheemraden, 'Cataractarum per Kennemariam et West-Frisiam exonerantium' = Uitwaterende sluizen in Kennemerland en West-Friesland; voor alle begrippen vond men in de 17de eeuw Latijnse equivalenten!). Op de achterzijde van de kaart is een 'Naam-Wyser' gedrukt, waarin in alfabetische volgorde de op de kaart voorkomende namen met een vakaanduiding zijn opgenomen. Thans niets bijzonders voor een atlas, voor de 17de eeuw echter ongebruikelijk.Vertaal
LocatieUniversiteitsbibliotheek UtrechtVertaal
SignatuurKaart *VIII* B.j.19Vertaal