Options

View Zoom

Fulltext
 Document as PDF
Additional information >Full view of record
>Library catalogue

More >List of digitized titles
>Feeling lucky
>Contact
Loading ...
- Item info -
Title of descriptionDe stad Groningen, uit het stedenboek van Joan Blaeu, circa 1649Translate
TitleGroeninga.Translate
AuthorBlaeu, Joan
Translate
TypeMapTranslate
RegionGroningen (stad) Translate
Techniquekopergravure Translate
Size41 x 52 cm Translate
AnnotationBerekening schaal ontleend aan Koeman.
Met opdracht: 'Nobilissimis Prudentissimisque Viris D.D. Consulibus et Senatoribus Urbis Groningæ, Hanc ejusdem Urbis Tabulam D.D. Ioannes Blaeu'.
Afkomstig uit: Novum ac magnum theatrum urbium Belgicae liberae ac foederatae / expressum a Joanne Blaeu Amsterdamensi [1649].
Zie: 'Toonneel des Aerdrijcx', nr. 38; Hoff, B. van 't, 'Joan Blaeu. Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen'. Amsterdam/Brussel, 1966.
Met lijst van straten ; verso: Groninga [tekst].
Met schaalstok van 50 roeden [=4,3 cm].
Koeman 1, 302 [710]
Translate
CommentDe stedenboeken van Joan Blaeu (1598-1673, zoon van Willem Jansz. Blaeu) zijn minder bekend dan zijn 'Atlas Major', hoewel in de 17de eeuw niet minder befaamd. Zijn stedenboeken, die alleen stadsplattegronden bevatten, vormen een supplement op de 'Atlas Major'. Joan Blaeu heeft de moeite genomen bij de stadsbesturen in de Nederlanden te informeren naar hun beste plattegronden, opdat hij die kon benutten. Zijn stedenboek van de Nederlanden in twee delen, waarvoor hij in 1649 privilege kreeg, kan daarom als zeer up-to-date beschouwd worden. De beschrijvingen van de verschillende steden zijn op de achterzijde en tussen de kaarten gedrukt. Het stedenboek van de Nederlanden is in een Nederlandstalige editie getiteld 'Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden' en in een Latijnse editie getiteld 'Novum ac magnum Theatrum Urbium Belgicae liberae ac foederatae' uitgegeven.Translate
LocationUniversiteitsbibliotheek UtrechtTranslate
Call numberKaart *VIII*.B.c.7Translate