Opties

Weergave Zoom

Fulltext
 Document als PDF
Extra informatie >Volledige titelbeschrijving
>Bibliotheekcatalogus

Overig >Alle gedigitaliseerde titels
>Ik doe een gok
>Contact
Loading ...
- Item info -
Titel van de beschrijvingDe stad Groningen, uit het stedenboek van Joan Blaeu, circa 1649Vertaal
TitelGroeninga.Vertaal
AuteurBlaeu, Joan
Vertaal
MateriaalsoortMapVertaal
GebiedGroningen (stad) Vertaal
Techniekkopergravure Vertaal
Afmetingen41 x 52 cm Vertaal
AnnotatieBerekening schaal ontleend aan Koeman.
Met opdracht: 'Nobilissimis Prudentissimisque Viris D.D. Consulibus et Senatoribus Urbis Groningæ, Hanc ejusdem Urbis Tabulam D.D. Ioannes Blaeu'.
Afkomstig uit: Novum ac magnum theatrum urbium Belgicae liberae ac foederatae / expressum a Joanne Blaeu Amsterdamensi [1649].
Zie: 'Toonneel des Aerdrijcx', nr. 38; Hoff, B. van 't, 'Joan Blaeu. Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen'. Amsterdam/Brussel, 1966.
Met lijst van straten ; verso: Groninga [tekst].
Met schaalstok van 50 roeden [=4,3 cm].
Koeman 1, 302 [710]
Vertaal
CommentaarDe stedenboeken van Joan Blaeu (1598-1673, zoon van Willem Jansz. Blaeu) zijn minder bekend dan zijn 'Atlas Major', hoewel in de 17de eeuw niet minder befaamd. Zijn stedenboeken, die alleen stadsplattegronden bevatten, vormen een supplement op de 'Atlas Major'. Joan Blaeu heeft de moeite genomen bij de stadsbesturen in de Nederlanden te informeren naar hun beste plattegronden, opdat hij die kon benutten. Zijn stedenboek van de Nederlanden in twee delen, waarvoor hij in 1649 privilege kreeg, kan daarom als zeer up-to-date beschouwd worden. De beschrijvingen van de verschillende steden zijn op de achterzijde en tussen de kaarten gedrukt. Het stedenboek van de Nederlanden is in een Nederlandstalige editie getiteld 'Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden' en in een Latijnse editie getiteld 'Novum ac magnum Theatrum Urbium Belgicae liberae ac foederatae' uitgegeven.Vertaal
LocatieUniversiteitsbibliotheek UtrechtVertaal
SignatuurKaart *VIII*.B.c.7Vertaal