Opties

Weergave Zoom

Fulltext
 Document als PDF
Extra informatie >Volledige titelbeschrijving
>Bibliotheekcatalogus

Overig >Alle gedigitaliseerde titels
>Ik doe een gok
>Contact
Loading ...
- Item info -
Titel van de beschrijvingZuid-Amerikaanse kusten, Hendrik Brouwer, ca. 1643Vertaal
TitelDe cust van Cili [Castro, Isla de Chiloe] /Vertaal
AuteurBrouwer, Hendrik
Vertaal
MateriaalsoortMapVertaal
GebiedChili. Vertaal
Techniekhandschrift, in kleur Vertaal
Afmetingen34 x 45 cm Vertaal
AnnotatieDeze kaart behoort tot een serie kaarten, getekend op de reis van Hendrik Brouwer (1642-43). Hendrik Brouwer bewees op deze reis dat het Statenland, het land aan de oostkust van Straat le Maire, een betrekkelijk klein eiland was, waarmee het belang van de Straat le Maire als tweede doorvaart naar de Grote Oceaan teniet gedaan werd. De kaart 'De Cust van Cili' toont het noordelijk deel van het Chileense eiland Chiloe met het Canal de Chacao.
Zie ook: De cust van Cili [Valdivia], De cust van Brasiel tussen Caisa en Ponto Abaron, en: De cust van Brasiel tussen Ponto Abaron en Rio Siara.
Zie: 'Toonneel des Aerdrijcx', nr. 33; Zandvliet, K., Johan Maurits and the cartography of Dutch Brazil, the South-West-passage and Chile. In: E. van den Boogaart, ed., 'Johan Maurits van Nassau-Siegen'. The Hague, 1979, p. 494-518.
Vertaal
CommentaarDeze kaart en kustgezicht (niet van hetzelfde gebied) behoren tot een serie kaarten, getekend op de reis van Hendrik Brouwer (1642-43). Hendrik Brouwer bewees op deze reis dat het Statenland, het land aan de oostkust van Straat le Maire, een betrekkelijk klein eiland was, waarmee het belang van de Straat le Maire als tweede doorvaart naar de Grote Oceaan teniet gedaan werd. De kaart De Cust van Cili toont het noordelijk deel van het Chileense eiland Chiloe met het Canal de Chacao. Aan de hand van de vele peilingen is de route van het schip goed te volgen. Kustkenmerken en baaien, die nog geen naam hadden of waarvan de naam aan de Nederlanders niet bekend was, werden voorzien van een Nederlandse naam, zoals ''Brouw. Baij off haven'', ''Jost Lambert baij'', ''Vlissing baij'' (één van Brouwers schepen was de Vlissingen), en dergelijke. Ook inheemse namen zijn vermeld: ''I. Kintiauw'' is een Nederlandse spelling voor het Isla Quinchao. Literatuur: Zandvliet, K., Johan Maurits and the cartography of Dutch Brazil, the South-West-passage and Chile. In: E. van den Boogaart, ed., Johan Maurits van Nassau-Siegen. The Hague, 1979, blz. 494-518.Vertaal
LocatieUniversiteitsbibliotheek UtrechtVertaal
SignatuurKaart *VIII*.K.a.1-I en VVertaal