Opties

Weergave Zoom

Fulltext
 Document als PDF
Extra informatie >Volledige titelbeschrijving
>Bibliotheekcatalogus

Overig >Alle gedigitaliseerde titels
>Ik doe een gok
>Contact
Loading ...
- Item info -
Titel van de beschrijvingKaart van Holland, Jan Jansz., 1613 (1617)Vertaal
TitelHollandia /Vertaal
MateriaalsoortMapVertaal
GebiedHolland. Vertaal
Techniekkoperdiepdruk Vertaal
Afmetingen12 x 20 cm Vertaal
Opmerking349 (keerzijde: 350, 'De beschryvinghe van Hollandt')Vertaal
AnnotatieOorspr. verschenen in: 1. Description de touts les Pays Bas [...] / [Lodovico Guicciardini]. - Gedrukt in Arnhem : [Jan Jansz.], 1617; 2. Beschrijvinghe van alle de Nederlanden / door Louuijs Guicciardijn edelman van Florencen. - Tot Utrecht : by Abraham van Herwijck, 1617 (349 (keerzijde: 350, 'De beschryvinghe van Hollandt')).
Met typografische tekst in het Nederlands op de keerzijde. In de Noordzee een afbeelding van de Brittenburg met de Latijnse tekst 'Olim hic Ostium Rheni et arx Britannica'.
Blonk 36.c
Deys, Holland 5
Vertaal
CommentaarDeze in 1613 vervaardigde kaart van Holland vertoont sterke overeenkomsten met de kaart uit de 'Atlas minor' van Jodocus Hondius sr. uit 1607 (eveneens in deze collectie gedigitaliseerde kaarten van Holland en Utrecht). Dit blijkt onder meer uit de gestippelde weergave van de ondieptes in de Waddenzee en Zuiderzee. Verder zijn de waterwegen op beide kaarten vrijwel identiek ingetekend. Er is geen moeite gedaan om de kaart te actualiseren. Zo staat de in 1612 drooggemaakte Beemster nog als meer weergegeven, terwijl de Wieringerwaard (1610) nog ontbreekt. Van deze kaart is één staat bekend, die werd gepubliceerd in de kwarto-oblongedities van Lodovico Guicciardini's 'Beschrijving der Nederlanden'. De kaart komt tevens voor in een atlasje van Jean Franc le Petit en in Jean de Parivals 'De vermaecklyckheden van Hollandt'. De hier afgebeelde kaart van Holland is, gezien het paginanummer en de typografische tekst op de keerzijde, gepubliceerd in de Guicciardini-edities van 1617 door Jan Jansz. (Arnhem) en Abraham van Herwijck (Utrecht).Vertaal
LocatieUniversiteitsbibliotheek UtrechtVertaal
SignatuurKaart *Blonk* HOL-27Vertaal