'
Editie: 1913, pagina 118
Afrika staatkundig: Marokko is nu ook blauwpaars (Frans) ingekleurd, omdat het een Frans protectoraat is geworden. Op de bijkaart van Noord-Afrika is Gafsa in Tunisië met Kairwan en Sousse met Sfax verbonden per spoor. Als onderdeel van de deal met Frankrijk heeft Spanje behalve het Rifgebied ook een groter gebied rond Ifni en een uitbreiding noordwaarts tot de Wadi Draa van het Rio de Oro gebied gekregen.

Tripolitanië, Cyrenaica (Barka) en Fezzan zijn Italiaans geworden. De Koefra-oases, waar de Senussi’s zitten, worden nu als Egyptisch aangemerkt in plaats van als onder nominale Britse controle, maar aangezien ook Egypte in feite Brits is, maakt dat weinig uit. In de Anglo-Egyptische Soedan is Khartoem nu per spoor verbonden met Sennaar en El Obeid. In Duits Oost-Afrika is Tabora in het binnenland nu verbonden met de havenstad Dar es Salam.

In Katanga is de in 1910 gestichte stad Elisabethville (Lubumbashi), vernoemd naar de vrouw van de nieuwe Belgische koning Albert I al opgenomen op de kaart. De stad lag vlakbij de kopermijnen en de smeltovens van de ‘Union Minière du Haut Katanga’, aan de Lumumbashi rivier. De spoorlijn in Rhodesië naar Broken Hill is doorgetrokken naar Elisabethville en Kambove, de laatste stad heeft ook al kobalt- en kopermijnen. Om stroomversnellingen te omzeilen zijn nu ook Kindoe en Kongolo langs de Kongorivier met een spoorweg verbonden. In Tanganyika is de spoorlijn Tanga-Moshi in 1911 gereed gekomen.

Duits Kameroen is opeens veel groter geworden: het omcirkelt nu de Spaanse enclave Rio Muni en komt uit op de Kongo en de Oubangi-rivieren, waardoor het Frans Equatoriaal Afrika in drieën splitst; in het noorden wordt de rivier de Logone de grensrivier met het Franse Tsjaad territorium. Deze gebiedsuitbreiding had Duitsland gekregen doordat het bij het Marokko-Kongo verdrag met Frankrijk in 1911 afzag af van zijn claims op Marokko, toen Frankrijk daar een protectoraat wilde vestigen. In de Eerste Wereldoorlog is die uitbreiding van Kameroen weer vervallen aan Frankrijk. In Nigeria wordt in 1911 de spoorlijn van Lagos doorgetrokken naar Baro en Kano. In Duits Zuidwest-Afrika is Keetmanshoop nu per spoor met Windhoek en Kalkfontein verbonden.