'
Editie: 1890, pagina 37
Op de provinciekaart van de Hollanden en Utrecht is de inzetkaart van Rijnland vervangen door een kaart van Amsterdam en omgeving. Deze laat zowel de verkeersligging als de beveiliging met forten en inundaties zien; men was al in 1881 begonnen met de aanleg van de Stelling van Amsterdam in aansluiting op de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor het verkeer tussen Amsterdam en de Nederrijn/Waal was er de Keulsche vaart, die deels gebruik maakte van de Gaasp, de Vecht, de Vaartsche Rijn en het Zederik kanaal om bij Gorkum in de Waal/Boven Merwede uit te komen. De geplande route voor een verbeterde vaarweg (Merwedekanaal) staat al op de kaart.

Een moeilijk te vinden legenda voor alle provinciekaarten staat op blad XIX. Ook op de provinciekaarten is het verschil tussen open en niet-open water aangegeven. Omdat de eenzijdig gekartelde signatuur nu voor dijken wordt gebruikt hebben de kanalen een dubbele lijnsignatuur gekregen. Plaatsen met stedelijke rechten hebben een rood vlaggetje.

Op de provinciekaart is er een spoorweg van Hoorn naar Medemblik gekomen en een tram tussen Hoorn en Enkhuizen; de spoorlijn naar Hoek van Holland is gereed en sluit aan op een bootverbinding naar Harwich. Nieuwe tramlijnen zijn er ook van Utrecht naar Doorn, en van Amsterdam naar Edam.