VOOR PRIESTERS, KLOOSTERLINGEN 1 EN YOOR ALLEN , DIE AAS GOD ZIJN TOEGEWIJD OF NAAR DE VOLMAAKTHEID STREVEN.
1-
Dooi\' een IPater Jeziaiet.
UIT HET FRANSCH DOOR EEN R. K. PRIK\' . TEN VOORDEELE VAN HET R. K. METSJES-WEESHUiS TC
TIL B U R G , ^ Ter Drukkerij van liet E. K. Jongens-W
eesliuis.
1 8 8 J.
VOOR PRIESTERS, KLOOSTERLINGEN EN VOOR ALLEN , DIE AAN GOD ZIJN TOEGEWIJD OF NAAR DE VOLMAAKTHEID STREVEN.
Door een 3?ater Jezniet.
UIT HET FRANSCH DOOR EEN R. K. PRIESTER ^ TEN VOORDEELE VAN HET R. K. MEISJES-WEESHUIS TE REUSEL.
TILBURG,
Ter Drukkerij van het R. K. Jongens-Weeshuis. 1881.
Prijs 20 cents.
•)
IMPRIMATUR.
Epus Ruscoducen. t A. GODSCHALK.
Buscoduci, 10 Oct. 1884.
EIGENDOM.
OEFENING
VAN DEN
VOOE PEIESTEES , KLOOSTERLINGEN EN VOOIÏ ALLEN , DIE AAN GOD ZIJN TOEGEWIJD OF NAAE DB VOLMAAKTHEID STEEVEN.
Waarin bestaat deze Kruisweg ? Zijne voor-deelen en kracht.
De Krnis-weg toegepast op het religieuze en volmaakte leven.
Het doel van ons boekje is wezenlijk practisch. Wij wenschen daardoor Priesters, Kloosterlingen en vurige Christenen op te wekken, om den kruisweg dikwijls te bidden. — Vooral zouden wij hun gaarne leeren, die oefening meer vruchtbaar te maken, door hen te helpen, om die op de heilige roeping, welke zij omhelsd hebben.
4
en op den staat van volmaaktheid, dien zij beleven , toe te passen.
Jezus Christus is het toonbeeld der heiligheid, ja van de hoogste heiligheid. — Welnu, in de laatste geheimen van het Lijden vat de Goddelijke Leermeester, om zoo te spreken, al de verheven lessen , die Hij ons in den loop van Zijn leven gegeven heeft, samen. Het is dus voor een Priester en Kloosterling, voor eene ijverige ziel niet moeilijk, in deze reeks van leeringen, die Jezus hun van het gerechtshof van Pilatus tot aan het heilig graf voorhoudt, het voorbeeld te vinden van al de verschillende plichten, door God hun opgelegd. In één woord : de Priester, de Kloosterling enz., kan zonder moeite aan iedere sialic van den lijdensweg een der gewichtigste plichten of deugden van zijnen slaat verbinden.
Dat nu hebben wij trachten te doen bij de verschillende statiën van dezen kruisweg, die bijgevolg de kruisweg wordt van den Priester, den Kloosterling en van allen, die ernstig naar de volmaaktheid streven.
Dit is nog niet alles. —
De kruisweg, aldus op het priesterlijke, religieuze en volmaakte leven toegepast, kan een krachtig middel van heiligmaking worden.
%
Hoe zoo ?
Wij zullen dit in het kort aantoonen. Terwijl wij den lezer vooraf waarschuwen, dat de krachtige en degelijke oefening van godsvrucht, die in deze regels geleerd wordt, voor hern ook zoet en gemalikelijk zal worden, nadat hij er zich eenigen tijd van bediend heeft; dewijl de genade daarin eene bijzondere aantrekkelijkheid doet vinden door allen, die het ernstig beproeven. Zoo ooit, dan niag men hier zeggen: Guslate et videte quoniam suavis est Dominus. Proeft en ziet hoe zoet de Heer is.
Deze Kruisweg , iedere week gedaan , is een prikkel en steun tot volmaaktheid.
Wat is er noodig om volmaakt te zijn ? Het te willen, maar het krachtdadig en practisch te willen. — Een onbepaald verlangen, een soort van wensch naar de volmaaktheid, een zwak en weifelend besluit is niet genoeg. Daarom noemt de H. Thomas de heiligheid: eene standvastige vereeniging der ziel met God. Die vastheid van den wil, in zijne verkleefdheid aan
6
het goede, maakt dus het wezen zelf der volmaaktheid uit.
quot;Wat wij van de volmaaktheid in het algemeen zeggen, moet men ook toepassen op ieder gewichtig punt, dat zij bevat; als; ingetogenheid, versterving, strijd tegen zich zeiven, enz. Wij moeten volhouden, ieder dier zaken altoos te willen, en krachtdadig te blijven willen; dat juist is het noodzakelijkste om heilig te worden.
Als men eene goede geestelijke afzondering of retraite gedaan heeft, bevindt zich de ziel in die kostbare gesteltenis : — men wil.... maar allengs verzwakt de kracht van den wil, en wat later wil men het volmaakte goed niet ernstig meer, en men houdt bijgevolg op het te beoefenen.
quot;Welnu, de kruisweg, dien wij hier aanbieden, iedere week gedaan, zal op eene verwonderlijke wijze strekken, om die wilskracht te verlevendigen en staande te honden.
Veronderstellen wij eens werkelijk, dat gij onze eerste gedachte (n0 1) hebt aangenomen. Veronderstellen wij al verder, dat gij op een tijd van ijver en vuur, bij voorbeeld in uwe jaarlijksche afzondering, in de verschillende geheimen van den kruisweg, niet alleen de alge-meene deugden en plichten van uw priesterlijk of kloosterlijk leven, maar ook de voor u nood-
7
zakelijke zielsgesteltenissen, en de door n gemaakte bijzondere besluiten verdeeld en als het ware gerangschikt hebt.
Dat is nog niet alles. — In die zelfde dagen van ijver of geestelijke afzondering hcht gij uwen kruisweg gebeden, en gij hebt voor het aanschijn van uwen lijdenden Jezus, en door zijne voorbeelden aangespoord , liet besluit gemaakt, om geheel en al die volmaaktheid, welke Hij van u vraagt, en die besluiten, door Hem zeiven u ingegeven , in beoefening te brengen. — Eene week later gaat gij uwen kruisweg op nieuw bidden.
Dan zijt gij niet meer zoo vast tot het goede besloten; maar hoe gemakkelijk moet het uniet zijn—als gij van de eene statie naar de andere gaat, die u achtereenvolgens al uwe plichten herinneren — om in uwe ziel de volmaaktste gesteltenissen van de geestelijke afzondering te doen herleven ? — « Hier , zult gij zeggen , heb ik beloofd mij heilig te maken, wat het mij ook moge kosten; daar, om mij die voldoening, welke met den regel strijdt, te ontzeggen; verder, om altoos op mijne besluiten terug te komen. Die besluiten: stilzwijgendheid, liefde, geduld, enz.; Jezus zelf gaat mij op nieuw opwekken, om ze ieder in het bijzonder in beoefening te brengen. Ik wil nog, wat ik de vorige week gewild heb.quot;
8
De kruisweg wordt dus voor u een soort van wekelijksch overzicht, voor het aanschijn van den lijdenden Jezus gemaalt. — Gaat gij zoo voort, met op die wijze, elke week dien te bidden, dan zal daaruit volgen, dat gij in allepuntm de kracht en sterkte van uwen goeden wil slaande houdt. In het bijzonder zal het de uitvoering uwer besluiten, van de eene geestelijke afzondering tot de andere verzekeren.
Deze Kruisweg , iedere week gedaan , is een zeer kraclitig xnidciel , om de aangegeven uitwerksels te bekomen.
De kruisweg, deze godsvrucht, zoo oud als de Kerk, en door Haar met ontelbare aflaten ver-rij kt — deze heilige oefening, zoo gemakkelijk te volbrengen en zoo dierbaar aan de godvruchtige zielen, bezit tevens eene geheel en al goddelijke kracht, om de uitwerksels, die wij hebben aangegeven, voort te brengen.
Iedereen weet, wat het Lijden van onzen Heer Jezus Christus op de geloovige en minnende ziel vermag, om haar in het algemeen tot het goede en de deugd op te wekken. — «Het Lijden van onzen Heer Jezus Christus, zeggen de heiligen.
9
is de meest krachtdadige prikkel tot alle goed , de school der heldhaftigste deugden, de zekerste weg om de zielen tot God te leiden.quot; — En hoe zou het ook anders kunnen zijn ? Hoe zou de mensch niet worden opgewekt, als hij Jezus, dien menschgeworden God ziet, die alle goddelijke en menschelijke beminnelijkheden bezit, als hij Hem, ten koste van het wreedste lijden, ter zijner liefde onderstaan, ziet voorgaan, om hem een zoo schitterend voorbeeld van alle deugden te geven, en hem daardoor tot navolging aan te sporen ? —
Als gij dus, door de wekelijksche oefening van uwen kruisweg, dezen grooten beweeggrond, deze zoo zoete en tevens zoo krachtige beweegreden van het lijden aanwendt, en als gij die op uwe ziel doet werken, niet enkel meer om u tot het goede in liet algemeen op te wekken, maar om u inzonderheid te doen besluiten, ieder uwer plichten nauwkeurig te vervullen; indien gij niet slechts eenmaal en ter loops, maar iedere week den lijdensweg komt bewandelen en daar, op het gezicht van uw Goddelijk Toonbeeld, ieder belangrijk punt in het bijzonder nagaat, als;
Geloften, Regelen, Besluiten.....om uwe ziel
wederom in dat punt op hare plaats en in de ver-eischte gesteltenis te brengen, hoe groot zullen
10
clan niet de verkregen vruchten zijn !— Hoevele zwakheden zijn niet beweend, hoevele edelmoedige gewoonten zijn niet aangenomen, hoevele krachten zijn niet verkregen door die zielen, welke achter Jezus den Calvarieberg komen beklimmen ! En , werd deze oefening meer algemeen , hoevele roepingen zouden dan niet bewaard blijven, hoevele Priesters en.Kloosterlingen zouden dan niet tot eenen hoogeren trap van heiligheid en volmaaktheid komen, waaraan men toch in onze dagen zoo groote behoefte heeft!
In één woord, ah gij dezen kruisweg geregeld bidt, dan ondersteunt en versterkt gij al meer en meer uwen wil in alle deugden , en dat wel door den krachtig sten en sterksten beweeggrond, dien d( godsdienst ons voorstelt. —• Alle heiligen hadden de gewoonte, het Lijden van onzen Heer Jezus Christus te overwegen; velen baden dagelijks hunnen kruisweg C) De heiligheid is eene goddelijke bloem, die alleen groeit aan den voet van het kruis, dat met het bloed van Jezus Christus besproeid is.
11
IV.
Oordeel van den heiligen Xieonardias ó, ^ortu. Miaixx-itio over de vrucliten dezeï» oefening.
De heilige Leonardus a Portu Mauritio, de ijverigste bevorderaar van den kruisweg in onzen tijd, bediende zich van deze godvruchtige oefening als van een der geschiktste middelen, om de parochiën in den goeden geest te vernieuwen, en hij verklaarde luide, dat hij , met het oog op de verkregen uitkomsten , zelfs ten koste van zijn laatsten druppel bloed en van zijn laatsten levensadem , gaarne alles zou willen doen , om deze oefening te verspreiden. ■—■ Ziedaar zijne woorden. Zou men niet eveneens mogen zeggen, dat de wekelijksche oefening van den kruisweg een der machtigste middelen zou zij n, om in de verschillende kloostergemeenten den ijver te vernieuwen en levendig te houden; vooral als men deze oefening, naar het door ons aangegeven denkbeeld, op de bijzondere behoeften en plichten der Kloosterlingen toepast ? — De reeds verkregen ondervinding bij een groot aantal zielen is een eerst antwoord op deze vraag. Die ondervinding geeft ons recht op de verwachting van een onberekenbaar goed, dat men zeker zou
12
erlangen als overheden en ondergeschikten van de verschillende inrichtingen zich beijverden, om eene zoo heilzame oefening te verspreiden , zeiven te beoefenen en anderen tot die beoefening aan te sporen. Dit is zeker, dat jonge Kloosterlingen , vooral zij, die van hun noviciaat af de gewoonte hebben aangenomen om wekelijks op de aangegeven wijze den kruisweg te bidden, daaruit voor geheel hun kloosterlijk leven het grootste voordeel trekken (1).
En, wat wij gezegd hebben van Kloosterlingen , dat ook zeggen wij van vurige christenen en godvruchtige zielen , die , hoewel in het midden der wereld levende, het toppunt der christelijke volmaaktheid willen bereiken. Ook zij zullen in dezen kruisweg, die, in zijn geheel, hun zoowel als den Kloosterling past, een groot middel tot heiligmaking vinden.
--xx--
De wonderbare vruchten, door deze oefening bij jonge Kloosterlingen van het Gezelschap van Jezus onder het oog van den schrijver zelf voortgebracht, hebben de uitgave van dit boekje , als het ware noodzakelijk gemaakt.
Kaadgeving en wijze , om. de vruclit van iedere statie ten volle te verdienen.
Als ik mijn kruisweg bid, stel ik mij, zooals gezegd is, voor, de sterkte en geestkracht van mijnen wil in de vervulling van ieder mijner plichten te verlevendigen. Daartoe zal ik bij de verschillende statiën het volgende verrichten.
Nedergeknield zijnde, zal ik mij voor het aanschijn van Jezus in de statie, die ik voor mij heb, op de eerste plaats te binnen brengen, vati welke godsdienstige verplichting, deugd, zielsgesteltenis de Zaligmaker mij daar bijzonder het voorbeeld geeft. Ik zal zien, met welke volmaaktheid , met welke liefde, ten koste van welk lijden Hij mij die leert. — Daarna een blik op mij zeiven slaande, zal ik nagaan, of ik in de vorige week aan dien plicht te kort gebleven, in die deugd verflauwd hen, en voor den lijdenden en mijne zonden boetenden Jezus, zal ik er eene oprechte en hartelijke akte van berouw over verwekken. Ik zal verder gaan. — Ik zal mij zeiven afvragen , hoedanig mijn wil is op dat
14
oogenblik.... met betrekking tot dat punt.... tot dien regel.... tot dien plichl.... Is mijn wil zwak, kwijnend, verflauwd in zijn verlangen , in zijne liefde voor dat goed, in zijn besluit om liet te volbrengen ? Is dit zoo , dan zal il; tvachten, hem al zijne kracht terug te geven ; dat wil zeggen: ik zal mijn best doen, om op dien wil te werken, om hem krachtdadig tot datgene, waarin ik ben te kort gekomen, te doen besluiten , terwijl ik tot dat einde de zoo krachtige beweeggronden van het Lijden onzes Heeren zal aanwenden. Ik zal hoofdzakelijk tot mij zeiven zeggen: «Jezus is daarvoor mijne oogen ; Hij is mijn God .... Hij werkt, Hij lijdt, om in mijne ziel dat edelmoedig verlangen naar heiligheid aan te kweeken. Ik zie Hem , wat het Hern ook moge kosten , niet terugdeinzen. — Integendeel Hij verduurt de wreedste smarten ; Hij verlangt voor mij nog meer dan deze bovenmatige folteringen te lijden.... En Hij vraagt mij zoo weinig in vergelijking van hetgeen Hij doet. Zou ik dan het kruis van mij af-stooten .... het kruis, dat den regel beminnelijk maakt, dat mijne deugd volmaakt, dat mij meer gelijkvormig maakt aan mijn Goddelijk Toonbeeld?— Zou ik de moeilijkheid van dit of dat offer vreezen, waarvan Hij mij hier het voorbeeld geeft? Ware ik dan voor mijn Zalig-
15
maker geen lafaard , geen ondankbare, zonder hart en zonder liefde ? ....
Ik zal al biddend voortgaan, deze bemerkingen te maken en die akten te verwekken, om mijnen wil aan dien zoo zoeten aandrang der liefde van Jezus Christus te onderwerpen, tot dat ik eindelijk, na al den tegenzin der natuur te hebben overwonnen , zoo ver kome, dat ik tot mij zeiven in alle oprechtheid kunne zeggen: «Ja, nu is het er mede gedaan, mijn besluit is genomen, ik wil liever lijden, zoo noodig veel lijden, liever mijn leven ten offer brengen, dan aan mijn Zaligmaker te weigeren, wat Hij mij daar vraagt. Nu wil ik het, en ik zal het ten uitvoer brengen , in weerwil van deze of gene moeilijkheid, die ik voorzie; ik zal het doen.quot; Hoemeer tegenzin en moeilijkheid men ondervindt, om die krachtige en edelmoedige gevoelens in zijne ziel op te wekken, des te meer moet men den Zaligmaker Jezus, dien men voor zijne oogen heeft, bidden, vurig bidden. Het gebed, met de herhaalde beschouwing van het voorbeeld en de liefde van den Meester, zal de verlangde uitwerking hebben. Bij iedere statie van onzen kruisweg wijzen wij op de verschillende oefeningen en gevoelens, die wij daar zooeven hebben ontwikkeld ; verder verwijzen wij hier naar het Tweede Deel (n0 1) om den Priester, den Kloos-
16
terling, enz. aan te zetten, met die oefeningen voort te gaan en ze te voltooien. Ja, wij houden ons werkelijk overtuigd, dat dit het gewichtigste punt, de beste, de wezenlijkste en de degelijkste vrucht van den geheelen kruisweg en van iedere statie in het bijzonder is: het zoover te brengen, dat men die oefeningen in geheel haren omvang met het dagelijksch leven weet te verbinden.
II.
_A.1 gemeene wenken om dezen Kruisweg gemakkelijk te doen , zich. dien eigen te maken , enz.
Als gij een oogslag werpt op de voorstelling en de verschillende toepassingen, die ieder uwer statiën vergezellen, dan zult gij gemakkelijk inzien, dat deze kruisweg, die u aldus den lijdenden Jezus voorstelt, eeniger wijze een beknopte inhoud van volmaaktheid en heiligheid is.
Daar hebt gij dus eene bron, ja eene zeer rij ice bron, waaraan gij u volgens uwe beh oefte en de aantrekkelijkheid der genade kunt verkwikken. — Ten dien einde kunt gij ten tijde van kalmte of geestelijke afzondering eerst oplettend onze verschillende statiën lezen; misschien zelfs de eene na de andere tot stof van uwe dage-lijksche overweging nemen; -- op zulke wijze
17
ziet gij beter, welke gedachten, welke toepassingen voor u dienstig zijn, wat gij meent te moeten wijzigen of vervangen, en ook aan welke geheimen van den lijdenden Jezus gij uwe besluiten zult verbinden.
Na dit werk van vooruitzicht en overleg, gaat de oefening van den kruisweg gemakkelijker en met meer vrucht.
Nog een woordje. — Om u in de oefening, vooral in het eerst, niet te ontmoedigen, moet gij bij iedere statie , van den beginne af, niet alle genegenheden, alle oefeningen, die wij hebben aangewezen, willen voortbrengen. — Het is beter, dat gij u aanvankelijk tevreden stelt, met vooral de aandacht te vestigen op die statiën, die voor u van meer dadelijk belang zijn, terwijl gij dan bij de andere veel korter verwijlt. — Langzamerhand, als die oefening van den kruisweg voor u eeniger wijze gewoon en gemeenzaam is geworden, kunt gij meer onmiddellijk de degelijke vrucht zoeken, die voor u in ieder punt ligt opgesloten, en daarom vrij spoedig en zonder vermoeienis ten volle de vrucht uit alle statiën trekken.
Het is zonneklaar, dat gij door het gebruik dezer oefening altijd nieuwe gedachten en kostbare toepassingen omtrent de verschillende geheimen
18
zult vinden. Wat de persoonlijke overweging, door de genade en liet gebed vruchtbaar gemaakt, ii ingeeft, is voor u liet best en liet zaligst.
Moge dus iedere Priester, ieder Kloosterling, enz., door onze inlichtingen geholpen, zich eeniger wijze zijji hvuiswcQ maken, een
kruisweg, die hem aanzet en ondersteunt in de beliartiuing zijner eigene volmaalitheid en in de uitvoering zijner voornemens.
Allen, die de proef willen nemen, zullen het nut dezer wenken ondervinden. Ook zal de ondervinding, en deze alleen, doen inzien en bevestigen, dat wij, in plaats van iets te overdrijven, integendeel slechts zeer onvolmaakt de wonderbare vruchten en de kracht van deze oefening van den kruisweg hebben uitgedrukt; mits hij gedaan worde , zooals wij gezegd hebben.
Als men den kruisweg geëindigd heeft, kan men een oogenblik zijne gedachten bijeenverzamelen. Men zal zich de voornaamste besluiten, die men genomen heeft, te binnen brengen, terwijl men onzen Heer Jezus Christus in het Allerheiligste Sacrament bidt, die te zegenen, daarna belooft men Hem, de volgende week weer te komen , en op nieuw door het overwegen van dezelfde geheimen van het Lijden , die gevoelens en die besluiten te verlevendigen.
ZDZEZRODIE IDEEXj. De Statiën.
quot;Vóór iedere statie Adoramus te, Chri-ste, et benedicirnus tij)i, li). Quia per sanctam Crucem tuam redemisti mundum. |
kan men bidden : gt;T. Wij aanbidden U, Christus, en wij loven U, Omdat Gij door uw heilig Kruis de wereld verlost hebt. |
iedere statie kan men bidden :
Pater. Ave. Gloria. OnzeVader. Weesgegroet. Glorie.
Misererenostri,Do-j y. Ontferm U onzer, mine, miserere nostri. Heer ! ontferm U onzer.
Fidelium anim[e per Dat de geloovige zielen misericordiam Dei re- door Gods barmhartig-quiescant in pace. beid in vrede rusten.
Amen. Amen.
20
lBte Statie.
JEZUS WOEDT TEE DOOD TEEOOEDEELD.
N B. Deze oefeningen zijn ingericht om er zich , volgens de hierboven aangegeven wijze, van te bedienen. Een tijdje later kunnen de hoofddeelen, aan den kant opgegeven , alleen ons den geheelen inhoud van iedere statie te binnen brengen.
1 0 Jezus, terwijl Pilalus uwe ver-Terwijl Pila-1 oordeeling uitspreekt, en de He-melsche Vader, om mijne zonden, dit vonnis bekrachtigt, dring ik met mijne gedachten tot op den bodem uwer ziel door, en ik ontdek daar een wil, een vurig verlangen naar dien dood, die tegen Ij is vastgesteld. Ik zie , ik erken , dat de aanneming uwerzijds der zoo menigvuldige en zoo groote smarten van uw Lijden, der smarten , die allen voor uwe oogen staan, een vast, onwrikbaar, edelmoedig en blij besluit is ; wat het U ook koste.... Één woord uwer almacht ware genoeg om voor immer al die smarten te doen ver-i dwijnen... Uwe liefde voor mij wint | het op den weerzin der natuur , tegen die liefde is niets bestand.
tus Hem ter dood veroordeelt, is Jezus zelf onwrikbaar in zijn hart besloten tot dat zoo wreede lijden, tot dien zoo wreeden dood.
21
Ook ik, o Jezus, ik heb een lijden en eenen dood uctn te nemen,.., Dciut-toe ben ik, door uwe genade voorkomen en geholpen, reeds besloten____Ja, volgaarne, uit liefde tot U, heb ik mij veroordeeld om te sterven ; te sterven aan mij zeiven door de beoefening van al de besluiten, die ik in mijne geestelijke afzondering genomen heb; door iet streven naar de heiligheid, die Grij van mij verlangt.
Die heiligheid, die volmaaktheid is mijn weg naar den Calvarieberg, en heeft dus zijne moeilijkheden ... Zoete moeilijkheden, als ik ze met de uwe vergelijk.
Hoe is het\' Jloe is ]iei me( mijn /jesiun gesteld, met mijn besluit om altijd die volmaaktheid te willen ? gesteld om hei- wil, mijn verlangen naar die
lig te zijn ? met1 vo^maa^e^ deze week niet verslapt ?...
Zijn ^e op dit oogenhlik zoo sterk en mijn verlangen VUTjg fa uwe? % _ Moeten zij dat naar de vol- niet zijn, als ik zie, wat Gij aanneemt, maaktheid? hoe Gij dat aanneemt, zonder dat uw Zijn ze altijd daardoor geschokt worde, en daarbij
krachtig , on- ^ .dat Gij mij
vraagt r .,. we hier mijne weigering wrikbaar ? niet laf en liefdeloos ?....
Met deze verschillende oefeningen : berouw, besluit, enz. blijven voortgaan, totdat gij zoover komt, tot u zeiven te zeggen: „Ik wil... ik zal het doen ...quot; Zooals dit in het 2e deel n0 1 is verklaard.
22
S,le Statie.
JEZUS WOEDT MET ZIJN KETJIS BELADEN.
Jezus omheht 1 Ziedaar, mijn God en mijn Zalig-j maker ! Gij neemt het kruis uit zijn kruis; be-1 (|e ijanden uwer beulen.... Gij
, ^ , weet, welke smarten Gij in en met
laadt er Zich hetzelve onlhe]st.... En toch, in
mede en gaat plaats van het van U af te stooten of het morrend op te nemen, voort het met Q jj ^et vast; Gij omhelst
het met liefde, ja met blijdschap.... eaelmoedtghevd , ^ ^ Andreas uitriep .
liefde en blijd- «O goed kruis! O lang verwacht kruis!...quot; had hij maar een vonkje schap te dragen. ^ uw vurig verlangen. Nadat Gij U met dit kruis, met al het lijden, dat het beteekent, zoo reikhalzend hebt beladen, gaal Gij ! voort het te dragen, terwijl Gij in uw Hart altijd diezelfde gevoelens van edelmoedigheid, liefde en blijdschap blijft bewaren.
Het verdra- 0ok ik\' 0 Jezus! heb kruisequot; te dra\'
A vp dequot;, waaronder vele, die aanhoudend op gen en d® llet\': mijne schouders drukken: kruis van Let de der bijzon- ]joogterleven, ongetwijfeld een zoet dere kruisen, ^nds, een beminnelijk kruis, een kruis, die op mij ge- waarnaar ik vurig verlangd heb, een woonlijk druk- kruis, waarvoor ik alles heb verlaten ,
23
een kruis, dat ik met zooveel vreugde heb omhelsd; maar een kruis, dat nochtans zijne smarten en offers heef t en noodzakelijk hebben moet... Is mijne tevredenheid, in het ie dragen, niet verminderd, toen ik er het gewicht van gevoelde ?.... O Jezus, ik had iets van uwe verrnkkin-en, uitwen- gen, toen ik dit kruis omhelsde; heb dige kwellingen, ik nog altoos diezelfde gevoelens ?....
Moge uw voorbeeld in mijne ziel mijne eerste liefde doen herleven ! Als ik U zoo grootmoedig onder uw zwaar drukkend kruis zie gaan, zou ik dan het mijne niet altijd beminnen ? Ja, dit H. kruis van het kloosterleven, dat mij zoozeer aan U doel gelijken ; dat mij doet lijden — maar minder dan Gij geleden hebt — om mij eens in den Hemel dicht bij U te plaatsen, wil ik steeds met liefde omhelzen; en ik betuig voor uw aanschijn, dat zoo ik nog duizendmaal alles moest verlaten en alles opofferen om het op nieuw op te nemen, ik dit immer met dezelfde liefde en denzelfden geestdrift zou doen. (*)
Kruis mijner bediening! Kruis der ziekten , enz. — Gij will, dat ik die kruisen met onderrcerpingenliefdedrage.
Hier de oefeningen verrichten, aangegeven in liet Tweede deel n° 1.
(*) De Kloosterling, die wekelijks deze gevoelens onrecht vernieuwt, als bij zijn kruisweg bidt, is zeker, nooit zijnen roep te verliezen.
ken. Kruis van het kloosterleven. Kruis der plichten van mijne bediening. Kruis der ziekten. Kruis der inioen-
24
3dlt;! Statie.
EEESTE VAL VAN JEZUS.
Jezus, onder het gewicht van het kruis bezweken, lijdt en wordt bedroefd over dezen val, daarop zet Hij zijnen weg voort. |
0 Jezus, terwijl ik de vohuaakt-heid wil bei-eiken, val ik menigmaal.— Driewerf heilige God! Gij kondet zulke fouten niet bedrijven, en toch hebt Gij op den weg naaiden Calvarieberg, althans op eene natuurlijke wijze, willen vallen, onschuldig vallen , om mij te leeren, hoe ik mijn zondig vallen moet herstellen. Gij valt met het aanschijr plat ter aarde.... de wonden van uw lichaam gaan wederom open en uw bloed stroomt overvloediger. — En hoedanig zijn evenwel de gevoelens van uw Hart? Gij bedroeft U in uw Hart over dezen val niet zoozeer om het lijden, dat hij U veroorzaakt, als wel omdat hij uwen gang naar den Calvarieberg vertraagt, omdat hij het oogenblik vertraagt van het offer, dat Gij voor mij vurig verlangt te voltrekken. Desiderio desideravi. Uwe smart is groot, maar kalm i overgegeven, zonder opgewondenheid [ tegen uw\'e beulen , noch tegen U zeiven, zonder verwondering over |
25
dezen val; Gij kent uwe uitputting. — Ondanks dien wreeden val is uw verlangen naar het lijden, uw wil om de kruin van den Calvarieberg te bereiken niet verminderd ; Gij staat wederom dadelijk op en zet uwen weg voort.
En ben ook ik deze week misschien niet meermalen, misschien niet veel dieper gevallen Heb ik U althans in dat volmaakt herstel van het gedurig vallen nagevolgd ? Heb ik zoo spoedig mogelijk Zuiverheid na mVne zonden een berouw verwekt.
van geweten, en herstel der fouten door eene akte van berouw na iedere fout.
Het onderzoek
dat dadelijk hei gif der zonde uit de ziel verwijdert en het belet daarin zijnen noodlotligen invloed voort te zetten
Is dat berouw gemest levendig maar kalm, zonder verwondering, zonder gramschap ?.... Heb ik dat berouw verlevendigd of althans oprecht verwekt ten tijde van mijn herhaald gewetens-De Biecht. onderzoek? Heb ik dat goed gedaan?....
Is eindelijk het herstel mijner fouten volkomen geweest door de Saoramenteele Biecht, waarin uw Bloed over mijne ziel vloeit om haar te zuiveren ?.... Ben ik na mijne fout, evenals Gij, edelmoedig opgestaan? Zijn mijn verlangen
niet verzwakt gebleven ?....
Hier de oefeningen verrichten, aangegeven in het Tweede deel n» 1.
26
JEZUS ONTMOET ZIJNE HEILIGE MOEDEK.
Waarom, o Goddelijke Zaligmaker , waarom, o Meester dei-gebeurtenissen ! hebt Gij die wree-de ontmoeting toe£ïelaten ? Waar-
O ö
om die smart U zeiven en Maria niet bespaard1? Gij wildet haar, o mijn Jezus! de deelgenootevan uw lijden maken; zij moest, door uwe smarten te deelen, mijne Moeder worden.
Maria mijne O , mijne goede Moeder, hoe
onmetelijk groot is uwe liefde voor Moeder, hare ^ ^ die ^ , Ten koste
liefde voor mij. van welk lijden wordt gij mijne Moeder ! Gij hebt er sedert lang in toegestemd , dien Jezus , dien gij als uwen Zoon en als uwen God met al het vuur der moederlijke en bovennatuurlijke liefde bemint, voor mij aan de folteringen, den smaad en den dood overgeleverd te zien; ja op dit oogenblik zelf, terwijl gij Hem aldus onder uwe oogen den Calvarieberg ziet beklimmen, herroept gij uwe toe-
27
stemming niet; gij. wilt Jezus van zijn kruis met ontlasten; daarentegen zie ik uwen smartelijken maar onderworpen blik Hem opwekken om voort te gaan en zijn ofler te voltrekken, omdat dit offer mijne zaligheid is. — O, goede Moeder ! wat lijdt gij toch veel om mij , hoezeer bemint gij mij !
Welke liefde O, zoo beminnende Moeder! beant-■woord ik uwe liefde altoos met weder-heb ik voor Hgj-fa ? ])en]c ik dikwijls aan U? Sla
Maria ? Welke op dezen weg van ballingschap , die eveneens een weg naar den Calvarieberg godsvrucht ? ^ ^ dikwijls op U dien blik , waarvan Haar gedurig \'Jezus mij het voorbeeld geeft, dien blik des harten, die U ter mijner hulpe roept?
aanroepen. mees(e gevallen, o goede Moeder !
Rozenkrans. zu^ my myn ^nquot;s ^en dragen, zooals Gij dit Jezus hebt laten doen , maar Gij zult mij de kracht schenken om het beter te dragen. Of ben ik, o Moeder, misschien niet wreed jegens U, , omdat ik dit heil, die volmaaktheid
mijner ziel verwaarloos, die U zooveel gekost heeft?.... Ben ik althans getrouw in U de schatting mijner hulde te brengen.... Rozenkrans, enz.
Hier de oefeningen verrichten van het Tweede deel n0 1.
28
Men dwingt Simon van Gyrene om het kruis met Jezus te dragen. Angariaverunt. Jezus verlangt mijn juk met mij te dragen. |
SIMON VAN CYBENE. Hier, o Jezus! worden uwe zwakheid en uitputting te groot; alleen kunt Gij het werktuig uwer straf niet meer dragen. Men zoekt iemand om U te helpen. Niemand biedt zich vrijwillig aan. Men moet Simon van Cyrene dwingen , om met U het kruis te dragen.... angariaverunt. Maar door uwe goddelijke aanraking wordt zijn hart al spoedig veranderd en bekeerd. Hij gevoelt zich gelukkig in uw lijden te deelen. Zoo, o Jezus ! wilt Gij mij leeren , dat ook ik mijn kruis niet alléén moet dragen, dat ware voor mijne zwakheid te zwaar, dat kon ik alleen niet lang volhouden.... Gij zelf wilt mij helpen en verlangt mijn Simon van Cyrene te worden.... Zoo wordt mijn kruis ook het uwe. Gij hebt uwe wet een juk genoemd: Jugum meum suave est: Mijn juk is zoet; omdat Gij zelf naast mij daarvan het grootste deel draagt.... Maar om mij te helpen, wilt Gij, dat ik er U om bid, ja dringend er om bid, en TJ alzoo noodzake. |
29
Maar Hij wil dat ik Hem hidde. Gebed. 11. Mis. H. Communie. H. Officie. Schietgebeden. Oefening van Gods tegenwoordigheid. |
Heb ik U op die wijze genoodzaakt? Heb ik U in liet morgengebed, in de H. Mis, in de H. Communie een heilig geweld aangedaan ?.... Zou het nochtans niet eene wezenlijke dwaasheid zijn, mijn kruis zonder U, zonder uwe genade en bijgeoolg zonder een vurig gebed, dat om genade smeekt, te willen dragen?.... Zou mijne nalatigheid om goed te bidden niet de verklaring mijner lafheden en droefenissen zijn? Zonder U, zonder uwe genade kan het juk noch zoet, noch licht zijn. Ik zal dus mijn best doen om \'s morgens goed te bidden. Ben ik in den loop van den dag roort-gegaan, mij met TI als den Gezel mijner smarten te onderhouden? {Schietgebeden, oefeningen van Gods tegenwoordigheid^) Hier verriclit men de oefeningen, aangegeven in het Tweede deel n01. |
30
DE H. VK li ON IC A DEOOGT HET AANSCHIJN YAN JEZUS AF.
Godvruchtige en heilige vrouw , gij toch hebt medelijden met het lijden van den Zaligmaker; zijne uitputting, zijn pijnlijke gang en vooral zijn eerbiedwaardig gelaat, door het lijden misvormd, met bloed en zweet bedekt, hebben uw Het beeld van hart diep getroffen ; en zie , door uwe liefde en uwen ijver medege-Jezus wordt op sleept, trotseert gij den dood en
, , tart de beulen. Tot eiken prijs den doek van .
wilt gij, zooveel in u is, zijne
Veronica met smarten verzachten. Na u voor de
voeten van uwen Meester te heb-
zweet en bloed ben nedergeworpen, droogt gij
met uwen doek ziin aanbiddelijk
afgedrukt. gelaat af.-
De immer beminnelijke en goede Zaligmaker, die in uwe ziel de heldhaftige grootheid dezer handeling leest, zegt u niet alleen, als aan de Cananeesche vrouw ; «Vrouw, uw geloof is groot;quot; of als aan Mag-dalena : « Gij hebt veel bemind Hij beloont daarenboven uw geloof
31
Om Jezus in mijne ziel af te beelden, is er ook zweel: arbeid, kraeb-tsinspan-ning , bloed: versterving, lijden noodig. |
en uwe liefde door het treffendst wonder; zijne gelaatstrekken worden op uwen doek gedrukt en daarop met zijn zweet en bloed af-geteekend. Mijn God en mijn Zaligmaker, Gij wilt, dat ik nwe gelaatstrekken in mijne ziel weder te voorschijn brenge; maar ook dat beeld kan er alleen met zioeet en bloed in gevormd worden. Zweet: arbeid — krachtsinspanning — strijd. Bloed : versterving — smart — lijden. Het ware eene dwaling, TJ anders dan tegen dezen dubbelen prijs te gelijken. Is die dwaling niet de mijne?.... Ik tracht U in mij af te spiegelen, maar zonder krachtsinspanning , zonder moeite. IJdel verlangen naar heiligheid!.... Ik wil er mij niet meer mede tevreden stellen. De oefeningen van liet Tweede deel nquot; 1. De medelijdende daad van Veronica, o Jezus / heeft U getroost. Als ik in mij uw beeld met zweet en bloed afdruk, zal zich uw Hart nog meer verblijden; want daarom juist hebt Gij Ik wil U op die wijze troosten. |
32
Statie.
TWEEDE VAL VAN JEZUS.
O Jezus, Gij wilt voor de tweede maal vallen. 0 hoeveel bloed werd bij dien herhaalden val gestort! hoevele wonden wederom geopend, hoeveel lijden verduurd, om mij eene kostbare les te geven! En Jezus voor inderdaad, ik zie Una dien nieuwen val, ondanks de ruwheid uwer de tweede maal beulen, ondanks uwe grootere zwakheid, ondanks de pijnlijkere beklimming van den Calvarieberg, ondanks uwen afschrik van den dood, die al meer en meer nabij komt; ik zie U in uwe smartelijke loopbaan den moed niet verliezen, niet uitgestrekt ter aarde blijven \\ liggen, maar integendeel moedig opstaan en uwen weg voortzetten.
Als ik tot op den bodem van uw Hart doordring, dan zie ik, dat uw besluit, om de kruin van den Golgotha te beklimmen, niet is verzwakt, dat uw verlangen en vertrouwen, om daar te komen, voortduren. — Wat zeg ik ?... Gij
gevallen, ver
liest den moed
niet, maar staat
nog edelmoedi
ger op.
33
staat krachtdadiger op dan de eerste maal, en om- dat oogenblikke-lijk oponthoud in te halen, snelt Gij nog vlugger naar het offer, dat Gij al meer en meer verlangt.
Mocht ik toch, o Jezus, uio voorbeeld benuttigen ! Een eerste val verwondert mij, maar een tweede en derde ontstelt mij. Sta ik er al van op, dan gaat dit met moeite en zoo laf! Zóó wil het de duivel, dat is zijne kunst; hoe langer hoe flauwer opstaan , om al spoedig te blijven liggen. Gij daarentegen wilt, dat men voor de tweede en derde maal nog krachtdadiger opsta, om het zoo ver te brengen, dat men minder valle, als men steeds tot de volmaaktheid opklimt.
Ben ik met meer geestkracht opgestaan, na menigmaal te zijn gevallen, ondanks de voorwendsels tot moedeloosheid — grootere moeilijkheden — zwakte — drift
De oefeningen van het Tweede deel n0 1.
Lit punt alleen , goed onderhouden , zou mijnen vooruitgang in de heiligheid verzekeren.
O indien gij opstaat, doe het hoe langer hoe flauwer, zegt de diiivel.
|
Hoe langer hoe krachtdadiger, zegt Jezus door zijn voorbeeld.
34
JEZUS ONTMOET DE DOCHTEBS VAN JEEtJBALEM.
Eene ontelbare menigte volgt U,
beweenen en wat nog beter is, hare hoofdbron bestrijden : de heer-schende drift. Oefening van het bijzonder onderzoek. |
en fouten. Ween vooral over u zeiven over datgene, wat in u de oorzaak, de bron moer zo?iden is ; dat wil zeggen : ween over uwe bedorven vu tuur, over uwe driften en bijzonder over uwe heer-schende drift, die de voomaams\'e bron, van zooveel fouten is, Ween daarover! en wat nog beter is; bestrijd ze edelmoedig , om er de uitwerksels van te voorkomen , uitwerksels , die mijn Hart zoo pijnlijk grieven.quot; Als ik dus, o Jezus, tegen die hoofdoorzaak van nw lijden, dat ik U aandoe, niet strijde, dan kunt Gij mij met alle recht zeggen: „Nolite fiere super me ; ik wil noch uw medelijden, noch uwe tranen om mijnentwille; zij zijn vruchteloos zonder die pogingen en dien werkdadigen strijd tegen uwe heerschen-de drift. Zie eens, hoe ik, om u het voorbeeld te geven , de heerschende driften van het menschelijk hart heb ter neer geveld : hoogmoed — zinnelijkheid, door de overmaat mijner vernederingen en smarten. Tin gij ? Super vos ipsas flete.quot; Weent over u zeiven. De oefeningen van het Tweede deel n0 1. |
36
DEEDE VAL VAN JEZUS.
Hier , o Jezus , zijt Gij voor de derde maal gevallen. Ten koste van al dat bitter lijden, wildet Gij mij, door uwe daden en voorbeelden, eene volledige onderrichting geven, over de wijze hoe ik mij in mijnen val moet gedragen; ik zeg U daarvoor hartelijk dank! En inderdaad, wat zie ik, mijn beminnelijke Meester? Ik zie U altijd, na den tweeden zoowel als na den eersten, na den derden zoowel als na den tweeden val, edelmoedig opstaan, altoos sterker, uw kruis hernemen, altijd voortgaan met den berg van Cal-varië te beklimmen , en eindelijk ondanks die vertragingen, den eindpaal van uw volmaakt offer bereiken.
Hoe zou het met mijne zaligheid gegaan zijn, indien Gij op een of | ander oogenblik , door uwe zwak-; lieden ontmoedigd, hadt opgehouden, uwen smartelijken kruisweg naar den Calvarieberg voort te set-ten1? Ik heb het aan uwe volharding in het opstaan, om altoos op te klimmen, te danken , dat Gij mij door uw heilig Kruis verlost.
Jezus staat telkens op en komt op de kruin van den Calvarieberg ondanks dat vallen en die voorbijgaande zwakheden.
37
Heilige hardnekkigheid om altijd op te staan, en nooit zijne voornemens los te laten. Waarachtige volharding en zekere heiligheid. |
Vtrieen mij de genade, mijn voordeel te doen met de zoo goddelijke en zoo zalige les, die Gij mij hier geef t; daarvan hangt het welslagen mijner volmaaktheid af. Ik ben zwak, mijne natuur is broos en onstandvastig; tegen mijn verlangen en voornemen val ik maar al te dikwijls, en dat nog wel door een zondigen val. Wat zal mij in weerwil van dit vallen doen vooruitgaan ? De heilige hardnekkigheid om immer, zoo noodig, duizendmaal op te staan, om de oorzaken van mijne vroegere zwakheid op te sporen, dezelve te vermijden en dan vaster besloten den strijd vol te houden. —- Liet ik den moei zinken en alles op het goed geluk afgaan, dan ware dit het eenig onherstelbaar kwaad. Integendeel, als ik in mij de neiging om op te klimmen nooit laat verzwakken, als ik altoos op de voornemens mijner geestelijke afzondering terugkom, als ik altoos strijd , altoos opsta, dan bezit ik de ware volharding en het zekere middel, om het toppunt der volmaaktheid te bereiken. — Daartoe noodigt Gij mij door uw voorbeeld uit. Ben ik vastelijk besloten nooit den strijd op te geven ?.... Hier verrichte men de oefeningen van het Tweede deel n» 1. |
38
10de Statie.
JEZUS WOEDT VAN ZIJNE KLEEDEEEN BEROOFD.
In dit geheim boet Jezus naar het algemeen gevoelen, vooral de zinnelijke vermaken en ie zondige wellusten der menBchen. |
De gruwelijke geeseling, o Jezus, had U ten bloede geslagen, en met wreede wonden bedekt. En terwijl men nu onmenschelijk het kleed, dat aan uwe bebloede leden gekleefd was, van uwe schouderen rukt, opent men weder al uwe wonden, men vernieuwt al uwe smarten, en rukt te gelijker tijd stukken van uw H. Vleesch. Geheel uw lichaam is voor U niets dan foltering en lijden. O mijn Zaligmaker! Gij boet, vooral in dit geheim, de onboet-vaardigheden , de zinnelijkheden, de zondige vermaken en voldoeningen der menschen, die bijna allen willen, dat hun lichaam met al zijne zintuigen voor hen een werktuig van vreugde en wellust zij!.... Ben ik wel vast besloten, U om deze reden nooit iets te doen lijden ?.... Ik heb, wel is waar, door mijne belofte van zuiverheid aan al die lage genoegens van het vleesch en de zir.nen vaarwel gezegd; maar zijn er soms geen zaken beginnen voor ie vallen, die met |
39
mijne heilige belofte in strijd zijn : ij dele nieuwsgierigheid, gelegenheden, die ik wanr flauwhartig verwijderd heb
Bij het aansehouwn van uw boetend lijden, waarvan ik nimmermeer door mijne lichtzinnigheid de oorzaak wil zijn , verzaak ik, o Jezus ! geheel en van liarte , voor immer, voor zooveel in mij is,
liohameliike quot;an (^e voldoening, iets wat het ook zij, te kennen, te zien, te lezen, te denverstervingen. Jjgjj j dai j qqJj. zeifg jn (jg verte, den vollen glans der zuiverheid van mijn hart zou kunnen bevlekken. In zooverre ik daartoe in staal ben, zal ik het op \'t zorgvuldigst vluchten , ja, het mij als onmogelijk maken, U ooit in dat punt te bedroeven. Beati mundo corde. {1)
Hier verrichte men de oefeningen van het Tweede deel n» 1.
Ik wil integendeel naar uw voorbeeld mijn lichaam kastijden en het eenige natuurlijke smarten doen lijden, door getrouw de lichamelijke verstervingen, die ik mij heb opgelegd, te onderhouden.
Belofte van zuiverheid, reinheid
Hier herhale men de oefeningen van het Tweede deel nquot; 1.
Zalig zijn de zuiveren van harte.
40
lldl! Statio.
JEZUS WOEDT AAN HET KETJIS GENAGELD.
Nu zijn uwe beulen en vervolgers vol vreugde! Eindelijk kunnen zij nu toch hunnen haat eens koelen. 1 Ik zie, hoe zij U onmenschelijk op ; het kruishout werpen , uwe hand 1 grijpen, die met eenen nagel doorboren , waardoor uw bloed verre wegspat. Daarop eischen zij , dat Gij uwe andere hand en vervolgens uwe voeten aan hunne wreedheid overlevert. Telkenmale rekken die ruwe mannen met geweld uwe heilige ledematen uit, ontwrichten die daardoor en vergrooten al meer i de wonden uwer voeten en handen.
En toch, o minnelijke Zaligmaker ! laat Gij hen niet alleen begaan , en biedt Gij geen weerstand aan zooveel onmenschelijk-heid; ondanks zooveel lijden, schittert op uw gelaat een hemelsch geduld, eene hemelsche kalmte en quot;daarenboven, zie ik U, o mijn God! gehoorzamen, ja zelfs zachtzinnig en ootmoedig gehoorzamen , aan elk bevel uwer beulen.
Gij laat liever uw lichaam verscheuren door eindelooze smarten, dan niet te gehoorzamen aan hen, die in uw oog de werktuigen van den wil uws hemelschen Vaders zijn. Zal ik den kelk, dien mijn Vader Mij gegeven heeft, niet drinken ?
Jezus geeft\' zijne handen , zijne voeten, geheel zijn lichaam aan de beulen , die ze verscheuren. Verheven les van gehoorzaamheid.
41
Kaar het voorbeeld van den Zaligmaker : Potius disrumpar Liever verscheurd worden, dan niet in alles en altijd te gehoorzamen aan mijne Ooersten , aan mijne Regelen , aan de zekere uwer genade. |
0 Jezus, welke verheven les van gehoorzaamheid geeft Gij mij hier ! Zal ik mi nog de gehoorzaamheid kunnen weigeren aan mijne Oversten, aan mijne Kegelen, aan uwe ingevingen ? Wel is waar, strekken die bevelen mijner Oversten, die zoo menigvuldige en in zoovele bijzonderheden afdalende Regelen , die mij als bij de hand in elke handeling geleiden, om zoo te zeggen ieder deel van wijn wezen op het kruis uit.... Maar als ik op die wijze gehoorzaam , dan gehoorzaam ik aan eenen Vader, die bij mij Gods plaats bekleedt ; dan, ah de Regel spreekt, gehoorzaam ik aan eene Moeder, die het religieuze leven is, dat ik omhelsd heb. Én hoe zoet zijn de dingen, die men van mij vraagt, vergeleken bij datgene, wat men van U eischt?.... Hn Gij trekt toch uwe hand niet terug, Gij wilt U liever laten verscheuren en ontwrichten.... Moest ik dezelfde gesteltenis niet bezitten en op het gezicht van uw voorbeeld niet met den Gelukzaligen Berchmnns zeggen ; „ Potius disrumpar.quot; Ik wil liever mijn lichaam laten verscheuren, dan te kort blijven aan de gehoorzaamheid, zelfs aan den kleinsten regel P... Gij doet het..,. Heb ik mijne hand niet teruggetrokken , heb ik uit vrees voor eene kleine moeite , de gehoorzaamheid niet geweigerd? „Potius disrumpar.quot; Hier verrichte men de oefeningen van het Tweede deel n° 1. Zou ik zoo edelmoedig niet moeten gestemd zijn, als uwe ingevingen mij inwendig aandringen ? „ Potius disrumparquot;... Ik zal daaraan gehoorzamen. |
42
ISi\'i\'-- Statie.
JEZÜS STEEFT OP HET KHTJI3.
Alles is vol-braclit. Jezus verwezenlijkt dit woord. Volmaakt offer en toewijding. Dit Hart heeft zoozeer bemind. |
« Consummatum estquot; : « Alles is volbracht, alles opgeofferd.quot; Dit woord , o mijn Jezus ! verwezenlijkt Gij op een goddelijke wijze. Op het oogenblik van uwen dood, hebt Gij U tot het uiterste opgeofferd. Gij hebt, al wat Gij kondet, tot den laatsten druppel bloed, ja zelfs tot uw laatsten ademtocht voor God en de zielen gegeven. Daar op uw kruis zegt Gij mij, niet met woorden, maar door uwe smarten en wonden; « Ziedaar dit Hart, dat de men-schen dermate bemint, dat Het niets heeft gespaard, zoo zelfs, dat Het zich heeft uitgeput en verteerd , om hun zijne liefde te i toonen.quot; Die algeheele en volmaakte toewijding voltooit uw offer, voltrekt mijne verlossing, en verwerft voor uwe H. Menschheid een nieuw recht op de heerlijkheid des Hemels. |
43
Naar zijn voorbeeld mij geheel ten beste geven , mij toewijden in mijn werk, in al mijne handelingen, en vooral in de zwaarste en moeilijkste. |
Aldus moet ik mij, geheel en al, tot het uiterste toe, in ieder mijner han-vooral in de moeilijkste, op-Naar uw voorbeeld moest ik daarin de deugd, volgens de geheele maat der genade Gods en al de uitgestrektheid mijner krachten zonder iets daarvan achter zonder mij daarvan iets voor te i / \'an zou ik ten laatste kunnen zeggen : „Consummatum estAlles is volbracht. Ik weet, -lat ik in dit offer zelf, evenals amp;ij, toen Gij het uwe volbracht, het grootste geluk zal vinden. — Is in mijn dagelijksch werk mijne opoffering van dien aard?..... Hier verrichte men de oefeningen van het Tweede deel n0 1. Besteed ik mij zoo voor God, dat vien van mij eens zal kunnen zeggen: ziedaar een hart, dat zijn goddelijken Koning Jezus en de zielen dermate heeft liefgehad, dat het niets heeft gespaard, ja zelfs zich heeft uitgeput en verteerd om hun zijne liefde te toonen.quot; |
44
JEZTJS WOEDT VAN HET KEUIS OP DEN SCHOOT ZIJNEE MOEDEE NEERGELEGD.
God bereidt Toen Jezus , uw Zoon, van het kruis genomen, hebloed en leven-nei opzet aan: loos in uwe armen lag, hoe groot, o Maria! moet uwe droefheid bij Maria, zoo die beschouwing niet geweest zijn;
al wat uw Moederhart met het bitgroot , zoo van! terste lijden kon vervullen , was jdaar vereenigd, om u ter neder te God bemind, ^ drukken. En toch zijt gij de Koningin.
van Hemel en aarde, het grootste.
meeste smarten, dat Gods
: welgevallige bhkken het meestver-„ , diende. Die God waakt dus met
n te smaren . eene benijdenswaardige zorg over ju. Niets van al, wat utreft, kan worden vol- | er gebeuren of Hij heeft het uit-jdrukkelijk gewild.— Gij zijt het maakt geleden. ^ IjfiDitincjiswaardigsle , het meest ge-lieflwosde schepsel Gods; dus heeft zijne groote liefde tot u, u volkomen vrijwillig, in plaats van het te verwijderen, zulk bijzonder groot lijden toegedeeld. En inderdaad, gij moest bij de beschouwing van ieder der trekken van uwen Zoon , van ieder der smarten van zijn lijden, die volkomen in uw hart vernieuwen en het getrouivste afbeeldsel van den Gekruisigde worden.
45
Bron van verheven deugd voor Maria. Zal ik het afwijzen door God als vriend te worden behandeld ? Volmaakte overgeving aan Gods Voorzienigheid: bron en oorzaak van alle deugden. |
God heeft u, liet waardigste en dierbaarste voorwerp zijner liefde, niets beters weten te geven. Ook smaakt gij ieder dier pijnen in al hare uitgestrektheid, terwijl gij met liefde den allerzoetsten wil vau God aanbidt, die u in zoo hooge mate wil begunstigen. Terwijl gij uwe smarten zoo volmaakt verduurt , wordt gij de heldhaftige Koningin der Martelaren. Als God, die ook over mij zijn waakzaam oog laat gaan, mij lijden bezorgt, geloof ik dan, dat mij dit uitdrukkelijk van zijne goddelijke en be minnelijke Voorzienigheid komt?.... Acht ik mij van God des te meer bemind, naarmate dit lijden grooter en zijne omstandigheden, als met opzet drukkender zijn?... Ontvang ik die gunsten evenals Maria met onderwerping, liefde, volmaakte gelijkvormigheid en overgeving aan de Goddelijke Voorzienigheid ? zoodat ik ten gevolge van deze beproeving op de voortreffelijkste wijze in de deugd aangroei ?.... Verander ik misschien die gaven Gods niet in vergif, omdat ik ze met bitterheid, met gramschap van mij afstoot ?.... Ik wil dus het voorrecht niet om aan Jezus te gelijken, terwijl Gij , mijne Moeder..... Hier verrichte men de oefeningen van het Tweede deel n0 1. |
14iie Statie.
In het heilig graf is geen natuurlijk leven meer, maar enkel Goddelijk leven. Kalmte. Stilte. |
JEZUS IN HET GEAF. Ik begeef mij in den geest naar het heilig graf, waar godvruchtige handen U hebben neergelegd. Gij ligt daar , in een lijkkleed gewikkeld , bewegeloos op eenen steen uitgestrekt. Ik zie uwe doorboorde handen.... uw gelaat nog door de doornen verscheurd, droevige sporen van het verledene !.... En toch, welke vrede ligt er nu in die trekken?.... Welke kalmte op dat ge -laaf?... Geen natuurlij kleven meer! geen lijden meer! Rustige en volmaakte heerschappij van de Godheid, die daar immer met uw heilig lichaam vereenigd blijft. En rondom U , welke.stilte, welke kalmte in dit graf, waar God woont!.... Lat alles is een volmaakt beeld van mijn kloosterlijk leven; dit moet ook een graf, maar een goddelijk graf zijn.— Ik, de bewoner van dit graf, ik moet gestorven zijn ■— gestorven aan mijae driften, gestorven aan al de neigingen mijner bedorven natuur.... Die algeheele dood zal Ood in mij doen leven; zal |
47
j Htm alleen in mijne ziel doen leven.
i Maar die volmaakte versterving van f natlmr\' en fdit ^ Gods in «gt;quot;•
dat ook een 1 wnrlen me^ verwezenlijkt worden qrof is. zonder de zalige kalmte, de stilte, de Oefening van heldere rust, die uw graf mij predikt, uitwendige inge- Ja, ik weet het sedert lang, de uitwen-togenheid, stil- dige en de inwendige ingetogenheid zijn zedigheid 61 en vo^re^ noodzakelijk tot het bovenna. Zvang inwendige | tuurliJk leven — tot het inwendig leven ingetogenheid, i ^ot het goddelijk leven, — Laat ik mij noodzakelijk dus door mijne luimen medesleepen, om voor liet god- duizende nuttelooze en nietige zaken te he-voor^liet^11^ sPre^en\' te ziengt; te hooren, in mijn hoofd maakt boven- ^ halen, dan wil ik voor mijn klooster-natnurlijk Jevequot; de kalm te van het graf niet meer ; leven. dun zeg ik daardoor zelfs aan het boven.\'
natuurlijk en inwendig leven vaarwel, „Non in commotione Domimis.quot; (1) Hoe is het bij mij met de beoefening der ingetogenheid gesteld, welke de plichtsvervulling niet belet, maar door ijdele verstrooiing en nuttelooze woorden en gedachten gedood wordt
Het kost aaiivankelijk moeite ingetogen te zijn, maar hoe zoet en vertroostend wordt dat later. — Bij het aanschouwen van uw graf....
Hier verrichte men de oefeningen van het Tweede deel n° 1.
God woont niet in wanorde en beroering.
48
Als nu de kruisweg geëindigd is, kan men een oogenblik zijne gedachten verzamelen. Men herinnert zich de voornaamste besluiten, die men genomen heeft, terwijl men onzen Heer Jezus Christus in zijn allerheiligst Sacrament bidt, die te zegenen; verder belooft men Hem de volgende week terug te komen om die gevoelens en besluiten door het overwegen derzelfde geheimen van het Lijden wederom te verlevendigen.
\' Vele hoofden der grootste Kloosterorden hebben dezen keuisweg zeer geprezen; vele Oversten zoo van mannen- als vrouwenkloosters hebben zich beijverd , ieder hunner onderhoorige Kloosterlingen daarvan een exemplaar te bezorgen, daardoor k in Frankrijk al spoedig eene tweede uitgaaf noodzakelijk geworden.
In het vertrouwen, dat deze vertaling gelijken bijval in ons land zal vinden, en met het verlangen bezield om een zoo nuttig bevonden boekje zooveel doenlijk te verspreiden, heeft de uitgever daarvan den prijs zeer matig gesteld.