, IV t / f it* , -t)* ■ ffM 1
c
No./ quot;JO
\' / J ,
Onderlinge Verzekering-Maatschappij
cv
in de gemeente Idaarderadeel en aangrenzende dorpen.
BIBLIOTHEEK UNIVERSITEIT UTRECHT
3088 850 1
VOOR DE
OnderÜDge Verzekering-Maatschappij
WEGENS
AAN DE
OF
-------- quot; GEVESTIGD
in de gemeente Iclaarderadeel en aangrenzende dorpen.
lüeglemeiit voor de Onderlinge Verzekcring-maatschappij wegens verlies van rundvee aan de Longziekte, of\' tengevolge der inenting, gevestigd in de gemeente Idaarderadeel en aangrenzende dorpen.
Art. 1.
Het doel dezer Maatschappij is, de veehouders te verzekeren tegen de schade, veroorzaakt door verlies van rundvee aan de longziekte of aan de inenting.
Art. 2.
De Maatschappij wordt bestuurd door drie leden, gekozen door de deelnemers. Om de twee jaren treedt een der bestuurders af, en wel in de maand Mei. Zij benoemen een als Voorzitter uit hun midden. Zij zijn bij aftreding terstond herkiesbaar.
Door de deelnemers wordt een Boekhouder gekozen, wiens salaris op het einde van ieder jaar wordt bepaald en wiens verplichtingen bij de volgende artt. worden omschreven.
4
Er wordt om de twee jaren eene Commissie van onderzoek gekozen, bestaande uit vier leden, die limine werkzaamheden, bij de volgende artt. geregeld, onder toezicht des Bestuurs uitoefenen, en wier salaris op het einde van elk jaar wordt vastgesteld. De leden dezer Commissie zijn bij aftreding terstond herkiesbaar.
Art. 5.
Als deelnemers aan deze Maatschappij kunnen worden aangenomen: veehouders, wonende in de gemeente Idaarderadeel, en in de dorpen Irnsum, Eauwerd, Pop-pingawier, Deersum en Wirdimi. Zij die als deelnemers wenschen te worden opgenomen, moeten zich aanmelden van den len tot den 20on Mei, of van den len tot den 20en November, \'t Beslag vee van dezen wordt drie maanden na de gedane aangifte door een of meer leden der Commissie van onderzoek geschouwd, en, bij goed-bevinding, wordt door den Boekhouder aan de nieuwe deelgenooten een bewijs van lidmaatschap uitgereikt.
Het Bestuur is in dezen bevoegd, in overleg met de Commissie van onderzoek, uitzonderingen te maken en, bij niet eenstemmigheid van gevoelen of in twijfelachtige gevallen, op de gewone vergaderingen de leden, bij stemming, over het al of niet toelaten van de nieuw aangegeven deelnemers te laten beslissen.
Art. 6.
Elk rund, dat in deze Maatschappij wordt verzekerd, zal op den rechter hoorn worden gemerkt met de letter (G). Elk aangekocht rund wordt 2 maanden na den aankoop gemerkt; dien tijd is het voor risico van den
5
kooper, tenzij liet, afkomstig van een lid, reeds is verzekerd en van liet merk bovengenoemd, voorzien. Wanneer een rund het merk verliest moet hiervan aan een lid der Commissie van onderzoek worden kennis gegeven.
Art. 7.
Het onderzoeken en merken der runderen wordt door een of meerdere leden der Commissie van onderzoek gedaan. Daarvoor wordt genoten; van een geheel beslag der nieuw opgenomen leden 5 cents per rund en van door de leden aangekochte runderen, 25 cents per rund.
Art. 8.
Het lidmaatschap neemt een aanvang met den dag i waarop, volgens liet bij art. 5 bepaalde, het bewijs van Lidmaatschap door den Boekhouder is uitgereikt. Hot verbindt voor het loopende maatschappelijk jaar.
Art. 9.
Het maatschappelijk jaar loopt van 1 Mei tot 30 April. Die voor hun lidmaatschap willen bedanken, moeten hiervan aan den Boekhouder schriftelijk kennis geven voor den 15 April. Men zal evenwel, na ontvangen schadevergoeding wegens geleden verliezen, nog twee volle jaren het lidmaatschap moeten continueeren.
Art. 10.
De runderen worden onderscheiden in die der 1° klasse, dat is, die den lei1 November beneden het jaar oud zijn, en der 2e klasse, bevattende allen van meerderen ouderdom.
6
Art. 11.
Elk lid zal liet getal en de waarde zijner runderen van iedere klasse bij het bestuur aangeven, en wel tweemaal \'s jaars, in April en November, voor de al-gemeene vergaderingen.
Deze aangifte zal door de Commissie van onderzoek worden nagegaan. Zoo die oordeelt, dat de aangifte, te hoog of te laag is, zal het vee door twee deskundigen, een door den veehouder en een door het Bestuur te benoemen, worden getauxeerd, in welk geval de runderen volgens tauxatie worden ingeschreven. Ingeval deze tauxatie meer dan 10 ten honderd met de aangifte verschilt, komen de tauxatie-kosten ten laste des veehouders; omgekeerd ten laste der Maatschappij.
Art. 12.
De waarde der runderen der tweede klasse wordt tusschentijds niet veranderd; die der 1° klasse wordt iedere maand met fö verhoogd, tot zij in November in de 2e klasse overgaan. De leden geven zoo spoedig mogelijk kennis aan den Boekhouder, of aan \'t lid dei-Commissie van onderzoek in wiens kring zij wonen, van de veranderingen in hun beslag door aan- of verkoop veroorzaakt.
Art. 13.
De Boekhouder houdt een register aan, waarin hij nauwkeurig het getal leden, het aangegeven vee, de waarde, de veranderingen en de verliezen zal aanteekenen.
Art. 14.
De Inenting geschiedt door deskundigen, daartoe door het Bestuur te benoemen.
7
Alleen ingeval van meerdere uitbreiding der longziekte ouder het rundvee kan het Bestuur in overleg met de Commissie van onderzoek, eene gedeeltelijke of geheele inenting doen verrichten, naar gelang der omstandigheden.
Art. 15.
De kosten van enting of herenting worden uit de kas der Maatschappij betaald, naar een door het Bestuur vast te stellen tarief.
Art. 16.
Voor ieder kennelijk aan de inenting gestorven rund wordt door de Maatschappij zeven achtste der aange-gevene waarde vergoed. De verklaring hiervan wordt door de leden der Commissie van onderzoek gegeven.
Art. 17.
Elk deelnemer is verplicht, bij ziekte van een rund dit onmiddelijk af te zonderen en binnen achtenveertig uren kennis te geven aan het lid der Commissie van onderzoek, binnen wiens kring hij woont.
Alleen de bekende kalverziekte is van deze bepaling uitgezonderd.
Art. 18.
Indien het rund bevonden wordt aan de longziekte te lijden, is de eigenaar verplicht, zich aan de navolgende bepalingen te onderwerpen:
Vermoedt het lid der Commissie van onderzoek dat de ziekte doodelijk is, zoo geeft hij kennis aan Bestuurders die dan onverwijld de afmaking van het rund gelasten.
8
Is liet lid der Commissie van onderzoek van oordeel dat het rund onder gepaste behandeling kan herstellen, dan wordt niet dadelijk tot de dooding overgegaan.
Deze bepalingen zijn onverminderd de bepalingen ten dezen door de Hooge Regeering gemaakt.
Art. 19
Bestuurders wijzen personen aan voor het slachten der runderen. Zij zorgen voor den verkoop van vleesch en huid, naar zij in \'t belang der Maatschappij dienstig achten.
Art. 20.
De stal of weide, waar zich de longziekte heeft geopenbaard , wordt als besmet beschouwd tot zoolang drie maanden, na het laatste geval zijn verloopen, onverminderd de door de hooge Regeering te dezer zake gemaakte bepalingen.
Na verloop van dezen termijn wordt het vee door een lid der Commissie van Onderzoek geschouwd en bij weibevinding voor gezond verklaard.
Art. 21.
Het is verboden in een besmette stal of weide runderen aan te koopen.
Het is geoorloofd vee te koopen, mits men het afzonderlijk stalle of weide, onder toezicht van het Bestuur.
Na drie maanden wordt het in de Maatschappij opgenomen overeenkomstig art. 7.
Art. 22.
Leden dezer Maatschappij, die van hunne rundereu in algemeene weiden zooals \'t Noorderleeg, de Bildt-
9
pollen enz., uitbesteden, zullen dezen gedurende dien tijd voor eigen rekening moeten houden.
Wanneer in genoemde weiden Longziekte is uitgebroken zullen de veehouders het vee van deze weiden afkomstig drie maanden voor eigen risico moeten nemen.
Art. 23.
Elk lid heeft recht op schadevergoeding ten bedrage van zeven achtste der aangegevene waarde van:
a. de runderen die op last des Bestuurs worden afgemaakt.
h. de runderen die tijdig als ziek aangegeven aau de Longziekte sterven.
Indien de runderen door Longziekte aangetast op last der Hooge Regeering worden afgemaakt , komt de vergoeding door het Rijk verstrekt in mindering van het bedrag der vergoeding door de Maatschappij verschuldigd. Schadevergoeding voor gemis van gemaak of om andere redenen wordt niet verstrekt.
Art. 24.
Binnen eene maand wordt de helft uitbetaald, de wederhelft aan het einde van hot maatschappelijke jaar als de omslag over de deelgenooten het bepaalde maximum niet te boven gaat.
De schadevergoeding wordt uitbetaald door den Boekhouder tegen voldoende kwijting.
Art. 25.
De gelden tot bestrijding der schaden worden gevonden;
10
1quot;. uit de contributieu der nieuwe leden, bedragende 10 ets. per rund;
2quot;. uit de opbrengst van vleesch en huiden, na aftrek der onvermijdelijke kosten van slachten, vervoer, accijns, verkoop enz., wanneer de slachting op last van het Bestuur is geschied;
3quot;. uit een omslag, procentsgewijze geheven van de waarde van het aangegeven vee, welke omslag gedurende het maatschappelijk jaar de hoogte van vijf ten honderd niet mag overschrijden. Deze omslag wordt door den Boekhouder, onder goedkeuring des Bestuurs opgemaakt, en tegen overgave eener kwitantie ingevorderd.
Art. 26.
Er worden jaarlijks twee Algemeene Vergaderingen gehouden in de maanden Mei en November. In deze doet het Bestuur verslag van den stand der Maatschappij en zijne verrichtingen, en stelt de leden zoodanige wijzigingen of veranderingen van dit Reglement voor als het in \'t belang der Maatschappij geraden acht. Ook de leden kunnen voorstellen, van welken aard ook, in de vergadering ter tafel brengen.
Art. 27.
In de vergadering van Mei geschieden de noodige verkiezingen van Bestuurders, of leden der commissie van Onderzoek; zie art. 2 en 4. Ook worden alsdan de salarissen van de in art. 3 en 4 genoemde personen bepaald.
In de Novembervergadering doet de Boekhouder rekening en verantwoording van zijne administratie over \'t vorige boekjaar.
11
Art. 28.
Buitendien is het Bestuur bevoegd, de leden zoo dikwijls ter vergadering zamen te roepen, als het in \'t belang der Maatschappij noodig acht.
Art. 29.
Alle besluiten worden met meerderheid van stemmen der ter vergadering aanwezige leden genomen, terwijl in geval van staking de Voorzitter beslist.
Art. 30.
Door den Boekhouder wordt naauwkeurig aanteekening gehouden van het verhandelde in iedei\'e vergadering.
Art. 31.
De tijd, plaats en werkzaamheden, der buitengewone zoowel als der gewone vergaderingen, worden aan de leden door een bericht in de Leeuwarder Courant, of door een bode bekend gemaakt.
Art. 32.
Het lidmaatschap dezer Maatschappij is onvereenigbaar met dat van andere soortgelijke inrichtingen.
Art. 33.
Ieder deelnemer is verplicht zich naar dit Reglement waarvan hij, tegen betaling van 10 ets, een exemplaar ontvangt, te gedragen, zullende hij bij gebreke van dien zijn lidmaatschap verliezen.
12
Art. 34.
Als het getal leden dezer Maatschappij beneden 25 daalt, zal zij ontbonden zijn.
Ingeval van deze ontbinding zullen de leden, ouder wier beslag als dan longziekte heerscht, gedurende twee maanden aanspraak hebben op schadevergoeding, volgens art. 23 uitsluitend voor het verlies van die runderen welke bij de ontbinding in de Maatschappij waren opgenomen.
Alzoo vastgesteld in eene Algemeene Vergadering gehouden te Roordahuizum, den 30 April 1857, en gewijzigd door later genomene besluiten tot en met de Algemeene Vergadering van 27 November 1875.
Mr. C. BERGSMA. 1
U. P. HORNSTRA. i Bestuurders.
J. D. FOKMA. )
\\
t