-ocr page 1-
-ocr page 2-

. -

V

(

\\

-ocr page 3-
-ocr page 4-
-ocr page 5-

ipiWüi

*

:

r. A *

PLOTSELIJKE GENEZING

6

EENER WERKZUSTER

(MARIE ANNE),

iN \'t JClooster der Minimes

te LEUVEN,

succursale van \'t Moederhuis

FARIDAENS.

Uit het Fri nsoh door J. M. J.

tr^ëTiT?

Bibliotheek

AMSTERDAM, C. L. van Langen buy sen, 1877.

-ocr page 6-

* * *

Het oorspronklijke fransche opstel van dit verhaal dankt men aan de pen eener ooggetuige, wier waarheidsliefde en kalme scherpzinnigheid voldoende waarborgen zijn voor de juistheid dezer mededoelingen. Niets is gemakkelijker dan te lachen met voorvallen, die uit de algemeen erkende natuurwetten niet te verklaren zijn; maar niets is te gelijk, waar men voor behoorlijk bewezen feiten staat, dommer, meer gewetenloos en onvruchtbaarder.

Men zoü zeggen, waar feiten spreken, zijn redeneeringen overbodig; en dat is ook zoo: want het blijkt voor een hardnekkig ongeloof even gemakkelijk zich aan den klem eener sluitrede te onttrekken, als aan de schittering van een feit.

„De blinden zien, de dooven hoorenquot; — maar die willends blind en doof zjjn, moet men voor ongeneeslijk verklaren.

J. A. Alb. Th.

15 Juli, -77.

-ocr page 7-

PLOTSELINGE GENEZING,

TOEGESCHREVEN AAN DE BESCHERMING

VAN DEH

H. FRANC1SCUS VAN PAULA,

PATROON DER KAPEL genaamd MINIMES, te Leuven.

Het klooster der Minderbroeders in Brabants oude hoofdstad wordt tegenwoordig bewoond door de religieuzen, genaamd BocJiteren van Maria. In dat huis, zijnde eene hulpinrichting van het Moederhuis ter zelfder stede, houden zij zich vooral bezig met de opvoeding van meisjens der werkende klasse.

Den 9U Pebr. 1877 terwijl eene jonge werkzuster, Marie Anne, eenig beestenvoeder aan \'tgereed maken was, struikelde zij over een houten blok en viel van een trapjen. In haar val sleepte zij een kuip mede die zij droeg, en verzwikte haar voet, ernstig bezeerd door den ijzeren hoepel van de kuip. De arme zuster bleef een kwartier liggen zonder zich te kunnen bewegen, en stond toen met groote inspanning op, om baar werk voort te zetten, niettegenstaande de hevige pijnen aan

-ocr page 8-

4

haren voet. Maar spoedig nam de zwelling en do Bmart zoo geweldig toe, dat zij genoodzaakt werd rust te houden. Zij kon niet slapen; en niettegenstaande het onophoudelijke gebruik van kompressen met koud water, ontstond er eene ontsteking in den voet. De dokter werd geroepen, hij vorderde volstrekte rust. De ziekte scheen gestuit, de werkzuster Marie Anne geloofde dat zij weer aan het werk kon gaan. Naau-welijks was zij weer aan hare bezigheden, of de voet zwol nog erger op dan vroeger, zoodat de dokter noodig oordeelde plaatselijke middelen aan te wenden, zoo als spaansche vliegen en bloedzuigers. Doch de zwel ■ ling van den voet verminderde niet, en de ontsteking scheen niet te willen wijken. Het was toen dat zuster Marie Anne den gelukkigen inval kreeg eene novene te doen aan den H. Franciscus a Paula, patroon der kapel; \'t was 9 dagen vóór zijn feest, en de heele commu-nauteit vereenigde zich met de zieke, om aan God hare genezing te vragen door tusschenkomst van den H. Franciscus.

De werkzuster was nog niet van de ziekenkamer geweest , sints hare instorting, als alleen om haar Paschen te houden, op Hemelvaartsdag, en die beweging was haar nog duur te staan gekomen. De pijn, door hare verstuiking veroorzaakt, gunde haar dag noch nacht slaap noch rust. Boven op de kompressen bracht men van tijd tot tijd goulardwater aan, om den voet te ver-frisschen, doch dat was maar voor het oogenblik. De zorgvolle Overste had den geneesheer doen vragen of hij geen nieuw middel had, dat hij op de zieke kon toepassen, omdat alles tot nog toe zonder goed gevolg aangewend was. De dokter op dienzelfden dag niet kunnende komen, schreef dezelfde geneesmiddelen voor

-ocr page 9-

5

van vroeger, tot dat bij zelf komen kon om den ziektetoestand van den voet nader op te nemen. Doch men was aan den vooravond van \'t feest, dat dit jaar den 9° April zou gevierd worden. De zieke verlangde den volgenden morgen op het koor, dat slechta op eenige passen van de ziekenkamer verwijderd was, gebracht te worden, om daar de Hoogmis bij te wonen, die ter eere van den H. Franciscua van Paula, zou opgedragen worden. Daar gekomen, leed zij zichtbaar; zoo als het samentrekken der spieren en de ontsteltenis harer gelaatstrekken meermalen getuigden. Zij bad God haar het gebruik van dat zieke lichaamsdeel terug te geven, door de tusschenkomst van zijnen Dienaar den H. Pran-ciscus van Paula, Hem belovende hare voeten alleenlijk te gebruiken om te werken voor Gods huis. Aan de communie van den priester, gevoelde zustor Marie Anne plotseling eene beweging in haar been alsof het erg schudde, en oogenblikkelijk waren al hare pijnen en de zwelling van den voet verdwenen; zij was gezond, vrij in hare bewegingen, en zij was in staat na de H. Mis haar schoeisel weer aan te doen, en aan haar werk te gaan.

De algemeene verbazing was groot, de vreugde der goede werkzuster nog grooter. Den zelfden dag werkte zij in de broodbakkerij en in den tuin; te voet ging zij naar \'t Moederhuis (Paridaens); de genezing was volkomen; men liet die door den dokter bevestigen, die verklaren moest dat zij in den grond genezen was. De getuigen der plotselinge genezing van zuster Marie Anne, gelooven aan de bijzondere bescherming van den H. Franciscus, wiens deugden door God op aarde vereerd zijn geworden door de bijzondere gave van wonderen to verrichten. Daar de christelijke liefde der

-ocr page 10-

6

Iloiligen zich ia den Hemel volmaakt, zoo is \'t ge» oorloofd te gelooven en aan te nemen, dat hunne tus-schenkomst niet zonder gewenachten uitslag zal zijn voor die genen, die hem hier op aarde aanroepen; dit vertrouwen vereert te-gelijk God en zijne Heiligen.

J. M. J.

-ocr page 11-
-ocr page 12-

Vroeger verschenen:

WONDERVOLLE GENEZING

van

MARIA MEEUS,

werkzuster in het klooster der dochters van Maria

Instituut PARIDAENS, te LEUVEN,

verkregen op het feest van St. Joseph, 19 Maart 1867. Prijs 10 Cents.

WONDERVOLLE GENEZINGEN

die in de maanden maart en april van 1871 hebben plaats gehad in het Klooster PARIDAENS, te Leuven.

Prijs 10 Cents.

NIEUWE WONDERVOLLE GENEZING

die in 1872 heeft plaats gehad in het Instituut PARIDAENS , te Leuven.

Prijs 10 Cents.

WONDERVOLLE GENEZINGEN

dib, na inroeping der voorspraak van St. JOSEPH, in de maand maart 1873 hebben plaats gehad

te Leuven,

\' in de Kapel der dochters van Maria,

in het liefdeobsticht genaamd de „MINIMESquot;.

Prijs 10 Cents.

LETTRE

au

Hévérend f»ëre HUilJET ,

Directeur de la revue „Le propagatei\'r de St. Josephquot;. Guérisons subites du mois de Mars 1873.

Prijs 10 Cents.

-ocr page 13-
-ocr page 14-

/ t • ■■

-ocr page 15-

I

-ocr page 16-