_ /^/r
Liturgische Vereen; ^9 Vo^umm.r Siblioti^^ ^ ^ ^
„DE EEREWACHT VAN HET H. HART VAN JEZUS.quot;
»lk ben lid der Eerewactit; maandelijks ontvang ik mijn maandbrielje n et dooide tansi larij, maar langs onmiddellljken \\V( g; ik houd dagelijks trouw mijn vvachtuur.quot; Woorden van Leo XIII.
Overal waar een koning keerscht, zelfs waar hij slechts voorbijgaat, vragen wetten en wellevendhejd dat eene wacht hem vergezelt, die hem eer en bescherming geeft, hem de hulde harer liefde aanbiedt, en door hare tegenwoordigheid vreugde en troost verschaft.
Zoo moet het ook zijn met den Koning der koningen, met Jezus Christus, zetelend in zijn H. Sacrament des Altaars. Ja, meer dan alle andere monarchen der wereld moet JJij, de liefdevolle God, omgeven zijn van eene wacht, welke Mem Eer, Liefde en Troost blijft schenken. Het Goddelijk Woord vroeg het reeds in de H. Schrift, toen het sprak: invaar een lichaam is, daar zullen zich de arenden vergaderen.quot; Die arenden, aangetrokken door den geur van hunne goddelijke prooi, zij snellen toe niet slechts om er zich meester van te maken, maar ook om haar te beschermen tegen den aanval van anderen, om er hunne liefde aan te toonen, om haar te omgeven door hunne koninklijke wacht.
In de taal des bijbels immers vertegenwoordigen ons de arenden die edelmoedige zielen, die op de aarde geen vreugde
— 2 —
vinden maar, lichlc1 door de goddelijke liefde, snel opvliegen naar het bovennatuurlijke; die door onweerstaanbare drift worden voortgevoerd naar den tabernakel om daar Jezus\' goddelijk Hart te omgeven met eer, liefde en troost. De arenden, zij zijn die zielen, die daar liefde voor liefde geven en niet rusten voordat zij zich gevoed hebben met zijn goddelijk Vleesch en Bloed.
Dit is het natuurlijk werk der godminnende zielen !
Dit ook is het groote doel der Eerewacht van Jezus\' H. Hart.
Want ja, die Broederschap draagt in haar banier geschreven: Eer, Liefde en Troost a\\n het H. Hart van Ji, is Zij voert hare leden, na nauwelijks twintig jaren reeds Ur honderd duizenden aangegroeid, zij voert hen, ofschoon verspreid over gansch de wereld, dagelijks het eene uur na ! ■■; andere te zamen naar ééne koningszaal, naar éénen troc,;, tot den éénen Koning, die heerscht in zijn tabernakel dom\' het rijk zijner liefde; die daar zijn doorwond Hart ons too»:\', en toeroept: ziet, hoe ik u bemin. Zij voert naar den tabernakel niet in werkelijkheid (het zou voor de meesten te veei zijn) maar in den geest; zij doet hen daar, zonder iets in hunne bezigheden te veranderen hun wachtuur houden, dat wil zeggen ; Eer, Liefde en Troost schenken aan het Koninklijke Hart van Jezus, eens op den boom des kruises en nog dagelijks in zijn H. Sacrament gewond door de vergetelheid, ondankbaarheid en zonden der raenschen.
Maar, vraagt gij, hoe kan dit geschieden ; moet men zich dan een uur naar de kerk begeven; moet men gedurende een geheel uur bidden? Neen lezer, nog eens neen. Jezus\' liefde trekt allen aan, en daarom heeft Hij hen, die ons deze schoone devotie brachten eene Eerewacht doen instellen, waaraan door alle standen en leeftijden, op alle plaatsen en
tijden, door iedereen kan worden deelgenomen...... De
praktijk er van berust op het groote grondbeginsel van geheel het christelijk leven, dat is op eene eenvoudige en zuivere
— 3 —
vervulling zijner plichten van staat, maay geheiligd door de toewijding aan Jezus\' Goddelijk Hart.
Mgr. de Langalerie, z. g. in leven Bisschop van Belley en hoofd der allereerste Broederschap gaf op de volgende wijze in het kort de eenige verplichting aan, als hij schreef:
ygt;De leden kiezen bij hun inschrijven één ij uk van den dag als wachtuur uit. In dat uur trachten zij, zonder iets in hunne werkzaamheden te veranderen, UU en dan eetlS te denken aan Jezus Christus, onzen Heer, en dragen zij aan zijn doonvond Hart op bijzondere wijze alle hunne gedachten, ivoorden, werken en moeilijkheden op.quot;
Ziedaar alles; hierin bestaat geheel de omschrijving der Eerewacht. Het bestaat dus in de toewijding zijner plichten van staat, die men verricht in het oogenblik, in het uur, dat men zich gekozen heeft, aan het H. Hart van Jezus, zonder andere gebeden of goede werken.
Het wachtuur kan dan zijn: voor den priester, dat waarin hij de H. Geheimen viert, Sacramenten toedient, zijn brevier bidt of zieken bezoekt; — voor vaders en moeders, dat hunner dagelijksche bezigheden; — voor onderwijzers en onderwijzeressen, dat waarin zij hunne lessen geven; — voor den land- en werkman, het uur zijner moeitevolle werken en lasten; — voor scholieren en kinderen, dat van hunnen schooltijd; — voor zieken, het uur van lijden; — voor hunne verplegers, dat van hun nachtwaken of hunner zorgen aan het krankbed ; in één woord, alle standen, alle leeftijden, van het kind tot den grijsaard kunnen waar ook ter wereld, op deze wijze een uur van den dag besteden en heiligen, en dus leden zijn van deze voortreffelijke Broederschap.
Maar wil eene vereeniging hecht en sterk zijn dan moet er nog een zichtbaarder band zijn, die broeders en zusters te samensnoert; dan moeten er bijeenkomsten gehouden worden, waar de belangen der vereeniging worden besproken;
— 4 -
waar men aanzit aan een vriendschappelijk maal, waar de Koning als vader het hoofd is en zijne kinderen om zich vereenigt. Zoo wordt zij ééne familie.
De liefde nu wist en begreep dit, en daarom stelde zij ook onder de leden der Eerewacht, ofschoon zij niet gehouden zijn deze bij te wonen, raaandelijksche gemeenschappelijke oefeningen in. (i)
Op den eersten Vrijdag of Zondag der maand komt men bijeen in eene kerk of kapel der Broederschap, des morgens om door eene algemeene Communie eerherstelling te geven aan het verachte Hart van den Koning der Koningen. Ja dan gevoelt men eerst hoe zoet het is als broeders te zamen zijn, één van hart en één van ziel; dan eerst blijken wij inderdaad kinderen te zijn van éénen Vader, die de zijnen doet aanzitten aan zijne welbereide tafel, waar hij met teedere bezorgdheid ze voedt met het Lichaam en Bloed van zijn Eenigen Zoon; dan is men waarlijk één vriendenkring, één huisgezin, ééne familie. De Eerewacht wordt dan de kring dergenen, die Jezus de zijnen noemde en zoo uitermate liefhad; die kroon van uitverkorenen, waarvan Jezus sprak lot de Gelukzalige Margaretha Maria; ygt;Ik wil rond mijn Hart een kroon vormen van twaalf sterren, samengesteld uit mijne dierbaarste en getrouwste dienaren.quot; Algemeene en eerherstellende Communie wat zijt gij voortreffelijk in deze Broederschap !
En \'s avonds schaart men zich andermaal rond den tabernakel. Eenstemmig stijgen nu de lofzangen uit den mond dier velen ; zij prijzen en verheerlijken het goddelijk en beminlijk Hart, dat slechts heerscht door de liefde; aller belangen worden daaraan aanbevolen ; men bidt tot Jezus\' Hart voor-en met elkander. Wonderen van bekeering, uitkomst in den
(I) Deze maandelijksche oefeningen op den eersten Vrijdag of Zondag der maand behoorcn echter geenszins tot het essenlieete der Eerewacht. Naar omstandigheden kunnen zij door de Eerw, Heeren Directeurs gewijzigd of achtergelaten worden. Het eenige essentieele is slechts het hierboven besproken wacht uur.
hachelijksten nood, genezing bij doodelijke krankte en duizenderlei andere gunsten zijn de vruchten van dat eenparig smeeken. — De liefde wordt gevoed door het woord Gods, dat de bestuurder hen toespreekt. Het hart ontvlamt, men is bereid deugdzamer te leven, offers te brengen, kruisen te dragen, ijveriger te zijn en dat alles uit liefde. Was men traag in zijn wachtuur, men gaat het van nu af beter verrichten en zoekt in alles Jezus\' H. Hart meer en meer te eeren, te beminnen, te troosten. En als dan aan het einde dezer oefening allen brandend van liefde met den priester neerknielen om opnieuw eereboete te doen aan dat nooit volprezen Hart, dan klinkt het krachtig en eensgezind uit den mond van heel die broeder- en zusterschaar, van die ééne familie: ygt;voor uwe verlatenheid en verachting in uw II. Sacrament; vooralle heiligschennissen, oneerbiedigheden en onverschilligheid; voor alle misdaden en haat der godde-loozen, begaan tegen uw doorwond Hart: komen wij u thooste.n\', o HëER ! komen wij ü troosten, o heer !quot;
Voortreffelijk is zulk eene Broederschap, en wonderbaar moeten de vruchten zijn, welke zij voortbrengt. Ja dat is zoo. Nauwelijks had Z. H. Pius IX haar leeren kennen of onmiddellijk wilde Hij daarin worden opgenomen. Later beroemde hij er zich dikwijls op en zeide ; »ik beschouw het als mijn schoonsten eeretitel broeder te zijn van die schoone vereeniging, lid te zijn der Eerewacht van het H. Hart van Jezus.\' En de daad bij het woord voegend schonk hij daaraan, nog geen jaar na haar ontstaan, in de volheid zijner pauselijke macht overvloedige schatten der H. Kerk. Hij deelde haar allereerst al de aflaten mede, welke de aloude Aartsbroederschap van het H. Hart te Rome ooit ontvangen had, en schonk haar daarenboven nog bijzondere voor elk wachtuur, voor elke maandelijksche communie enz. (1)
(1) Men zie hierachter de talrijke geestelijke gunsten en aflaten, aan deze Broederschap verbonden.
En de tegenwoordig regeerende Paus had de aanmoediging van Pius IX reeda begrepen, toen hij nog Bisschop van Perugia was. In zijne bisschoppelijke stad richtte hij de Eerewacht kanoniek op, plaatste zich, als Aartsbisschop en Kardinaal aan het hoofd en Het zich den eerste inschrijven. Nauwelijks Paus geworden, verlangde hij hare uitbreiding over de geheele wereld en verhief ten dien einde de Broederschap te Bourg tot Aartsbroederschap voor Frankrijk en België. Die hoofdzetel kon nu aan alle nevenzetels in beide landen opgericht, de aflaten mededeelen en de Eerewacht zich zoo doende gemakkelijker verbreiden.
\'s Pausen voorbeeld werd gevolgd door meer dan 200 Bisschoppen. Zij allen werden leden der Eerewacht, voegden bij den Pauselijken aflaat voor het wachtuur nog 40 dagen aflaat, te verdienen door hunne diocesanen, die zich daarin lieten inschrijven, en moedigden het oprichten van de Eerewacht in hunne diocesen ten sterkste aan. Geen wonder dat nu alom de Broederschappen van dien naam met eene wonderbare snelheid zich vermenigvuldigden, zoodat moeilijk haar getal, nog veel minder dat der leden is aan te geven.
Doch al was nu de Eerewacht in Frankrijk en België voor goed geheel en al inlandsch geworden, daarmede was zij nog niet over de andere landen verbreid.
Leo XIII wist dit, en daarom stemde hij volgaarne toe dat ook daar Hoofdzetels werden opgericht met de macht te aflllieeren en de aflaten mede te deelen. Zoo werd te Rome de Hoofdzetel gevestigd voor Italië; te Itoermond, aan de Kapel in \'t Zand, de plaats waaruit wij schrijven, die voor yeheel Neder huid en zijne koloniën. Zoo werd er een opgericht in Peru, in Canada, in Spanje, in de Vereenigde Staten van Amerika, in Zwitserland. Alle deze landen mogen nu reeds zes jaren na de gunst, welke Z. H. aan Bourg schonk, op deze glorie roemen en op hun grondgebied honderden van geaffilieerde Broederschappen en duizenden van leden tellen.
\'t Is dan waarlijk nu geen eenvoudige wacht meer, maar een goed georganiseerd, een in slagorde gfschaard, ontzettend leger. Zoowel de beschaafde Europeaan, die zich regelt naar zijn horloge, als de bekeerde wilde in Canada, die zijn wachluur bepaalt volgens den stand der zofi, (I) nemen er dienst in; zoowel in Amerika als in Azië, in Oceanië en Afrika klinkt de wapenkreet; Eer, Liefde en Vertroosting aan het H. Hart van Jezus. Allen herhalen het luide door hunne daden en woorden : ygt;adoremus in wiernum Sanctissimum Cor Jesu.quot; Komt, laat ons in eeuwigheid het Allerheiligst Hart aanbidden. En aan de spits van dat ontzachelijk leger, als veldheer maar toch ook als eenvoudig soldaat, staat de groote Paus Leo XIH, die ons aanmoedigend toeroept en uitnoodigt: ■»Ik hen lid der Eerewacht, — dagelijks hond ik tronw mijn wachluur.quot; —
Inderdaad, uitmuntend is die schoone Broederschap! Zij strekt hare armen uit om allen te geleiden tot- het H. Hart van Jezus en roept ons toe : venite ad me omnes, komt allen tot mij. Zij biedt aan allen de geestelijke rijkdommen van het Koninklijk Hart van Jezus Christus, en van zijnen vertegenwoordiger op aarde. Voor allen opent zij zich als eene ark van behoud te midden van den zondvloed van boosheden en goddeloosheden, waarin de wereld dreigt te vergaan, en loont ons den weg, de waarheid en het leven.
Welaan, Gij allen die Jezus Christus liefhebt, sluit u aan bij zijne legerscharen. Geen leeftijd, geen stand, geen armoede naar lichaam of ziel mogen u weerhouden. Jezus in zijn H. Sacrament is de Koning der liefde; Hij geeft daar gehoor aan allen zonder uitzondering. Beantwoordt aan de verwachting van zijnen plaatsbekleeder, ons aller Vader Leo XIH. Waarom toch wilde hij ook in Nederland, in Boermond (Kapel in \'t Zand) eenen hoofdzetel der Eerewacht opgericht
(I) Aldus doen bij gebrek aan horloge twee Indische stammen, die door Mgr. Durieu in de Eerewacht zijn opgenomen.
zien, tenzij om haar le doen bloeien onder Nederlands Katholieken, wier vurig geloof en ijver hij kende en meermalen prees? Immers door het vestigen van zulk eene hoofdzetel in een land, wordt het oprichten van dusdanige broederschappen en verrijken- met al de geestelijke gunsten en aflaten ervan zeer vergemakkelijkt. (1) En ja, velen, zeer velen gaven reeds gehoor, aan de slem van Jezus\' Hart, aan het verlangen des Pausen ; vele, zeer vele leden lieten zich reeds inschrijven in deze Aartsbroederschap ; op vele plaatsen zooals te Am~ sterdam, in de kerk van den 11. Franciscus van Assisie, te Rotterdam, in die van den 11. Antonius van Padua, te Maastricht, in die van het 11. Hart van Jezus, te \'s Bosch, in die van den 11. Jozef, te Venloo, in het St. Martinusweeshuis, te Oosterhout, in het klooster van St. Catharinadal, te St. Agatha, in de kloosterkerk van de EE. PP. Kruisheeren, le Swolgen, in de parochiekerk van den II. Marlinus en op lal van andere plaatsen werd de Eerewacht kanoniek opgericht, wettig geaffilieerd met onze lloofdzelel, en nemen immer toe in schooner bloei en vruchten; ijverige Zelateurs en Zelalricen werken daarenboven vol liefde voor Jezus\' Hart, en welen velen dienst le doen nemen in dat schoone leger van den Koning der liefde ; maar uitgebreider nog moet haar grondgebied, talrijker nog haar ledental worden, nu wij dringender dan ooit worden aangespoord door aaneensluiting en vereende krachten den getneenschappelijken en dreigenden vijand te bestrijden.
Dra vangt de maand van Juni aan, bijzonder toegewijd aan de vereering van Jezus H. Hart. Welk goed geaard Katholiek eert tegenwoordig in die maand het H. Hart niet? Geen kerk bijna of men vindt er het Beeld van het H. Hart versierd en uitgesteld ; als om strijd zijn de geestelijken er op uit, Broederschappen van het H. Harl op le richten, om zoo
(I) Men zie de laatste bladzijde dezer brochure.
de geloovigen gelegenheid te geven die voortreffelijke devotie te voeden. Welnu, wilt ge op geheel bijzondere wijze, maar toch zeer eenvoudig, het doorwonde Hart van Jezus eeren én op het kruis én in den Tabernakel, wik gij het liefde geven voor liefde, wilt gij het eenige troost aanbieden voor de wreede wonde, die het op het kruis geslagen werd, maar vooral voor de vreeselijke wonden welke het voortdurend ondervindt in dat Sacrament der liefde door de heiligschennissen der goddeloozen en de vergetelheid der Christenen, helpt dan deze schoone devotie uilbreiden, kies uw wachtuur voor het Hart van Jezus en doe u inschrijven in deze schoone Aartsbroederschap. (I) Helpt haar uitbreiden door deze devotie bekend te maken, door het oprichten, zoo mogelijk, van kanomeke Broederschappen in ons Vaderland. Zoowel in Parochie- als Kloosterkerken, in Seminariën en Pensionaten, in Weeslmizen of andere gestichten, zullen zij, eens geplant spoedig honderdvoudige vruchten voortbrengen. Ja, wil men ergens op bijzondere wijze de devotie van het H. Hart bevorderen, wil men vooral vruchten van ware en duurzame bekeering ondervinden of onschuldige harten bewaren voor de verleiding der wereld, men richte, de ondervinding leert ons dit treffend, deze Broederschap vde Eerewacht van het H. Hart van Jezus,quot; op, en leere de zijnen alzoo waken bij die dikwerf helaas zoo verlaten woontente van den Koning der Koningen. Gelukzalig hij, die dagelijks waakt aan mijne poorten en wacht houdt aan mijne deuren. (Spr. VIII. 34.)
(1) Men wende zich slechts tot een der genoemde plaatsen waar die Broederschap is opgericht, of tot den Hoofdzetel der Kapel in \'t Zand te Roermond.
— 10 —
van de Verheffing\'der Eereivacht van het H. Hart, bestaande in de Kapel in \'t Zand te Roermond,
tot
AARTSBROEDERSCHAP voor Nederland en deszelfs Koloniën.
Ad perjieluam rei memori-am. A dilecto filio C. J. flul-termans Presbytero Rectore publici Sacelli a Sancta Maria in Arena, ruramundib exis-tentis expositum Nobis est sodalitatem excubiarum ad ho-norem Sacratissimi Cordis ,lesu die feslo nativitalis S. Joannis Baptiste anno MDCCCLXXII canonice inslitutam, singulari Fidelium pietate florere et numero adeo crevisse, ut amplius sex mille Christifideles eidem sodalitali nomen dederint. Quo vero cultus Sacratissimi Cordis Jesu latius propagetur, eadem-que Sodalitas majora suscipiat incrementa ab eodem dilecto /ilio supplicatur Nobis, ut pruc-dictam sodalitatem Archisoda-Utalis nomine et privilegiis ditemus, et alias sodalitates nedum intra Hollandice (ines, verum etiam in Sacris per Neerlandiam Expeditionibus aggregandi facultate augeamus. Nos hujusmodi votis obsecun-dare, omnesque et singulos, |
LEO XIII. paus. Ter eeuwiger (jcduchlenis. Door Onzen geliefden zoon C. J. Ilultermans Priester en Rector der openbare Kapel van Onze Lieve Vrouw in het Zand te Roermond, is Ons uiteengezet, dat de broederschap der Eerewachl van het Allerheiligste Hart van Jezus, canoniek opgericht op den feestdag der geboorte van den H. Joannes den Dooper, in hel jaar 1872, door buitengewone godsvrucht de Geloo-vigen bloeit, en zoozeer in ledengetal is toegenomen , dat meer dan zes duizend Christcngeloovigen zich in deze broederschap hebben doen opschrijven. Opdat echter de vereering van het Allerheiligste Hart van Jezus meer worde verspreid, en gezegde broederschap grooteren wasdom ont-vange, wordt door denzelfden geliefden, zoon de bede tot Ons gericht, dat Wij voornoemde broederschap met den naam en de voorrechten van |
quibus h» Litter® Nostra; favent, peculiar! benevolenlia prosequi volentes, et a qui-busvis excommunicationis et interdicti, aliisque ecclesiasticis sententiis, censuris ac pccnis, quovis modo vel quavis de causa latis, si quas forte incur-rerint, hujus tantum rei gratia absolventes et absolutos lore censentes, Sodalitatem pnedic-tam Rurgeniundse in publico Sacello SanctiE Maria; in Arena canonice erectam, in Archiso-dalilalem cum omnibus et singulis honoribus, juribus, privilegiis ac pr;eeminentis so-litis et consuetis Apostoiica Auctoritate Nostra, harum Lit-terarum vi, perpetuum in modum erigimus etinstituimus. Archisodalitatis autem sic erec-Moderatori ac Proceribus, ut alias ejusdem nominis et insliluti Sodalitates, intra Ilol-landice lines atque in Neerlan-densibus Missionihus erectas vel erigendas, ei Archisodali-tati, servatis tamen forma Constilutionis fel. ree. Cle-mentis VIII Pnedecessoris Nostri aliisque apostolicis Or-dinationibus desuper editis, aggregare, illisque omnes et singnlas indnlgentias, peccato-rum remissiones et poenilen-tiarum relaxationes. ipsi soda-litati modo per Nos in Arcbi-sodalitatem erecta;, ab Apostoiica sede concessas, qua; tamen communicabiles sint, communicare libere liciteque |
Aartsbroederschap verrijken, en met de macht begiftigen, om andere broederschappen niet alleen binnen de grenzen van Holland, maar ook in de Uollandsche Missieé\'n, met zich te vereenigen. Wij, deze wen-schen willende begunstigen, en allen en eenieder, ten wier gunste dit Ons schrijven strekt, met bijzondere welwillendheid willende bejegenen, en van alle excommunicatie, interdict en andere kerkelijke vonnissen, censuren en straffen, op welke wijze of om welke reden ook opgelegd, zoo zij er wellicht mochten beloopen hebben, ter wille van deze zaak alleen, ontslaande en ontslagen oor-deelende, verheffen en stellen voor eeuwig door Ons Apostolisch Gezag, uit kracht van deze Brieven, voorzegde Broe-derscliap, te Roermond in de openbare Kapel van Onze Lieve Vrouw in het Zand, canoniek op-geriebt, tol Aartsbroederschap in, met alle eer, alle rechten, alle voorrechten en allen voorrang, die gewoon en gebruikelijk zijn. Aan den Bestuurder echter van de aldus opgerichte Aartsbroederschap en aan zijne Opvolgers staan Wij, krachtens Apostolische macht, bij dezen voor immer toe en veroorloven Wij, dat zij andere, reeds opgerichte of nog op te richten broederschappen van denzelfden naam en aard, binnen de grenzen van Holland |
— 12 —
possin l et valeant Apostolica auctoritate Nostra, tenore pne-sentium perpetuo concedimus et indulgemus. Decernentes has Litteras Nostras firmas, validas et efficaces, existere ac lore, suosque plenarios et integros etfectus sortiri et oh-tinere, illosque ad quos spectat et in posterinn spectabit ple-nissime suffragari; sicque in prsmissis per quoscurnque Judices ordinarios et delegatos etiam causaruin Palatii Apostolic! auditores, Sedis Aposto-licae Nuntios et S. R. E. Car-dinales etiam de Latere Legates, sublata eis et eorum cuilibet quavis aliter judicandi et interpretandi facultate el auctoritate, judicari ac definiri debere, atque irritum et inane si secns super his a quoquam quavis auctoritate scienter vel ignoranter contigerit attentari. Non obstantibus constitutioni-bus et Ordinationibus Aposto-licis, et quatenus opus sit, praedicta3 Sodalitatis aliisque quibusvis etiam juramento, confirmatione Apostolica, vel quavis lirrnitate alia \'roboratis statutis et consuetudinibus, ceterisque in contrarium facien-tibus quibuscumque. Datum Uomae apud S. Petrum sub Annulo Piscatoris die XXVI Novenibris MDCCCLXXX, Pon-tificatus Nostri Anno Tertio. |
en in de Nederlandsche Mix-sieén, vrij en rechtmatig met deze Aartsbroederschap vermogen en kunnen vereenigen, volgens den vorm nochtans der Constitutie van Onzen Voorganger, Clemens VIII z. g., en volgens de andere Apostolische Verordeningen dienaangaande gegeven , en dat zij hun alle aflaten, ver-gevingen van zonden en kwijtscheldingen van straffen, zoo in het algemeen als in \'t bijzonder, die aan de broederschap, welke nu tot Aartsbroederschap door Ons is verheven, door den Apostolischen Stoel zijn toegestaan, in zoover die mededeelbaar zijn, op dezelfde wijze kunnen mededeelen. Wij verklaren, dat deze Onze Brieven geloofwaardig, geldig en van kracht zijn en blijven, en hunne volle en algeheele uitwerking erlangen en bekomen, en hen, op wie ze betrekking hebben, of In het vervolg zullen hebben, ten volle begunstigen..........i Gegeven te Rome bij St. Pieter onder den Visschers-ring, den 26 November 1880, het derde jaar van Ons Pausschap. |
Th. Card. Mertel.
toaazmedc 3c (XatfoGtoeSetsc/lcip -octzijfit io.
Algemeene en Pauselijke Aflaten.
Aanmerkingen.
1°. Voor alle hier opgenoemde volle aflaten wordt steeds, behalve de bijzondere verelschten, die bij elke vergunning zijn aangegeven. Biecht, Communie en eenig Gebed tot intentie van Z. H. vereischt.
2°. Alle aflaten zijn toepasselijk op de zielen in het vagevuur.
VERGUNNING VAN DEN 10 JUNI 1864.
Eerste opgave.
Volle Aflaten.
i». Op den dag der inschrijving.
2°. Den eersten Vrijdag of den eersten Zondag der maand.
5°. Op den feestdag van het H. Hart of den Zombg daarop volgende.
iquot;. Op twee dagen van iedere maand, naar verkiezing.
5quot;. In het uur des doods, mits men den Naam van Jezus, ten minste met het hart, aanroepe.
Gedeeltelijke Aflaten.
1°. 00 dagen voor ieder godvruchtig werk, gedurende den dag verricht.
2quot;. 7 jaren en 7 maal veertig dagen op de vier Zondagen, die het feest van het H Hart onmiddellijk voorafgaan.
Aa.nm. Om de allalen dezer eerste opgave te verdienen moet men
1°. ingeschreven zijn in de broederschap der Eerewacht.
2°. \' Eiken dag godvruchtig ter eere van het H. Hart bidden, het vOrne Vader,quot; vWees gegroetquot; en het tik getoof in God den Vader enz.quot; met het schietgebed : »0 zoet Hart van Jezus, maak dat ik U meer en meer beminne.quot;
Het xOnze Vaderquot; het »Wees gegroetquot; en het »//.quot; getoof in Godquot; enz, dat men des morgens of des avonds gewoonlijk bidt, kan daarvoor dienen, mits het tot die meening geschiedt.
— 14 —
Tiveede opgave.
Volle Aflaten.
Op de navolgende feestdagen :
2 Febr. Maria-Zuivering. j Hemelvaartsdag.
12 Maart. H. Gregorius. 29 Juni. HH. Petrus en Paulus.
19 Maart. H. Jozef. 15 Aug. Maiia-Hemelvaart
io Maart. Maria-Boodschap. 8 Sept. Maria-Geboorte
Op Witten Donderdag. ; i Nov. Allerheiligen.
Op tien eersten Paasnhdag. 2 Nov. Allerzielen.
Op ieder der zes Zondagen of zes 8 Dee. Onbevl. Onlvangenis
Vrijdagen, die het feest van het 25 Dec. Kerstmis
H. Hart voorafgaan. j 27 Dec. H. Joann. Evang.
Gedeeltelijke Aflaten.
1°. 30 jaren en 50 maal veertig dagen op de navolgende feesten andere dagen :
I Jan. Besnijdenis des Heeren. Beloken Paschen.
6 Jan. H. Driekoningen. 25 April. H. Marcus.
Op de Zondagen Sepluagesima. De drie kruisdagen.
» Sexagesima. Pinksterzondag en op ieder der
» Quinquagesima. dagen van de Octaaf.
Goeden Vrijdag. I 26 Dec. H. Stephanus
Paaschzateidag. 27 Dec. H. Joannes Evang. Op den en 5dcquot; Paaschdag en 28 Dec. H.H. Onnoozele Kinderen Op de dagen van de Octaaf.
2°. 25 jaren en 25 maal veertig dagen op Palmzondag. 5°. 15 jaren en 15 maal veertig dagen op :
Aschwoensdag. 1 Daags voor Kerstmis.
Den 4,l,n Zondag in de Vasten. Kerstnacht en Den öJcquot; Zondag in den Advent. in de H. Mis van den Dageraad.
4°. 10 jaar en 10 maal veertig dagen op:
Alle overige Zondagen en dagen 1 Den ds|(;quot;, en -i2™ Zondaquot; in
dfr Vasten. den Advent.
Daags voor Pinksteren. De Ouatertemperdagen in Decem-
De Quatertemperdagen in Septem- | her.
ber.
o°. 7 jaar en 7 maal veertig dagen voor hen, die eene novene houden ter voorbereiding van het feest van het H. Hart iederen dag der novene te verdienen, — voor hen, die een driedaags\'che oefening voor ditzellde leest houden, insgelijks iederen dag van deze drie te verdienen, — voor hen, die op de feesten der Allerh. Maagd en der Apostelen, waarop geen volle aflaat verleend is, communiceeren.
Aanm. Om de allaten dezer tweede opgave te gewinnen moet men 1». Lid zijn der Eerewacht. 2quot;. Bezoeken de kerk der Broederschap of, een ktrk of publieke kapel, welke ook. (Pius IX, 5 Aug 1875i (\\) 3°. Bidden lot intentie van Z. H. den Paus.
Bij wettige reden eelilcr kon de Biechtvader dit bezoek in een of ander eoed
werk veranderen. \' 6
Z. H. heeft vervolgens, om de devotie tol Maria te vermeerderen, aan allrt leden der Aartsbroederschap ten eeuwige dage verleend;
500 dagen afluat. aN zij des morgeus, des middags en des avonds, drie malen ter eere der alierh Drievuldigheid, voor de gunsten geschonken aan de H. Maagd, bijzondi-rlijk voor hare ten hemelopneming, herhalen : E^re zij den i ader, den Zoon en den tl. Geest, gelijk het was in den beginne en nu en al lijd en in alle eeuwen der eeuwen. Amen.
100 daqen afluat, zoo dikwijls zij dit diiemalen herhalen.
Volte aflaat, eens in de maand op een dag naar verkiezing, mits men gedurende den loop der maand, deze oefening driemaal daags onderhouden heelt, biecht en d-! H. Communie ontvangt.
7 jaren en 7 maal veertig dagen voor het uur der Eorewacht van eiken dag, mits men het met rouwmoedig hart en volgens de wijze der Broederschap verricht en daarenboven eenig gebed tot intentie van Z. H. stort.
100 dagen, voor elk uur, dat men daarenboven op dezelfde wijze doorbreniit.
Volle a/laat, eens in de maand te verdienen onder de gewone voorwaarden, als men getrouw is geweest in het houden van zijn uur.
Alle leden der Eerewacht kunnen, zoo hij het verdienen van een aflaat het bezoek der Broederschapskerk of der kerk, waar ni\'\'n woont, is voorgeschreven, en zij zich om afwezigheid in de onniogelijKheul hiertoe bevinden, volstaan met eene kerk of publieke bidplaats, welke ook, te bezoeken.
100 dagen vror de nllerkoslbanrste Offer (inde.
80 dapen voor de korte formule dier Offerande.
NG. Men vindt deze fornmien in het Handboekje der Eerewacht.
4 Martii Placet ut publicentur
1881. f J. A. PAREDIS, Epüs Rür^m.
Bijzondere of bisschoppelijke Aflaten.
Z. D. H. de Aartsbisschop van Utrecht, heeft den 18 Nov. 1872 voor zijn aartsbisdom dt-n aflaat van het wachtuur vermeerderd met 40 daffen
Het/elfde deed Z. D. H. de bisfehop van Roermond voor zijn bisdom
den 21 Juni 1872. . . • j ■
Zoo ook Z. D. H. de Bisschop van Haarlem voor zijn bisdom den
17 November 1871. .. u- j .
Zoo ook Z. D. H. dc Bisschop van \'s Bosch voor zijn bisdom den 12 Augustus 1881.
--
TOT
VAN HET
EN HET
Yerkrijgen der ^platen
DEZER
De vereischten tot oprichting der Broederschap: „de Eereicacht van het H. Hart van Jezusquot; en het verkrijgen der aflaten zijn:
1°. De toestemming vragen van Z. D. Hoogw. den Bisschop, zoowel tot oprichting der Broederschap als tot aggregatie met de Aartsbroederschap te Kapel in \'t Zand te Roermond.
2°. Eene copie dezer toestemming zenden met de aanvrage tot aggregatie aan den Hoofdbestuurder der Aartsbroederschap voor Nederland en zijne koloniën.
Kapel in \'t Zand, Boermond.
Voor alle voorwerpen, welke de uitbreiding der Eerewacht betreffen, zoo als Handboekjes, ïn-sclivijvingsbilletten, Medailles, Trekbilletten, Diploma\'s ter benoeming van Zelatenrs en Zelatricen enz. enz. wende men zich tot Mejuffrouw H. Woltees, Kapellerlaan. Roermond.