-ocr page 1-
-ocr page 2-

PROEVE

VAN

E E IST

DER

in Nederlandsch Indië gepubliceerde

GENEESKUNDIGE HOEKEN

KN DEI).

VOOllKOMENDE

I.N Hi; TUDSCIIiiirTEM IN MMIILA.NDSCII INDIK IITGEGEVEN tot 1 Januari 1876,

w.

Dr. C. L. VAN DER BURG.

B A Ï A V 1A, B R U INI N G. 1877.

-ocr page 3-

■ ■ ■

,

' p •; ' : .

; ......- -• ............

■ ■' rMi'^

.

■■

MBMBMPpy

-ocr page 4-

PROEVE

VAN

EE3Sr O quot;V E IR, Z I c ih: T

DEll

in Nederlandsch Indië gepubliceerde

GENEESKUNDIGE BOEKEN

l.\ DE TIJDSCHRIFTEN IN iNEDEHLANDSCü INDIË UlT(iEGEVEN tot 1 Januari 1876,

DOOR

Dr. C. L. VAN DER DURG.

BATAVIA, W. B R U 1NIN G. 1877.

-ocr page 5-

, v;-.,

. , - . . ..

I

....••

,^#.V ' ' '

■fiJm -^,'-lt;4^ ■gt;

-ocr page 6-

I KT Xj E I H) I IST G--

Toen mij ten vorige jare, door de Vereeniging tot bevordering der geneeskundige wetenschappen in Ned.-Indië, de vereerende taak werd opgedragen om bij haar aanstaande 25-jarig bestaan een verslag te geven van hare geschiedenis en hare werkzaamheden, bracht die opdracht er mij van zelve toe na te gaan, wat vóór het bestaan dier vereeniging, en later buiten haar om, op geneeskundig gebied word gepubliceerd.

Eenmaal daarmede bezig, scheen liet mij geen ondankbare taak aanteekening te houden van wat door mij in dien zin werd opgespoord en zoo ontstond het quot;Overzicht van geneeskundige boeken en verhandelingen over geneeskundige onderwerpen in verschillende tijdschriften verspreid , die in Ned.-Indië het iichl zagenquot;, dat ik als proeve van bewerking aan de Vereeniging tot bevordering der geneeskundige wetenschappen in N.-I. bij de feestviering van haar 25-jarig bestaan aanbied.

-ocr page 7-

IV.

ïe zamen met du noten en bijlagen voorkomende in mijn //Overzicht van de geschiedenis en de werkzaamheden der genoemde vereenigiug, gedurende de eerste vijf en twintig jaren van haar bestaanquot;, vormen deze aanteekeningen een, naar ik mij vlei, vrij volledige opgave van al wat op geneeskundig gebied in Nederlandsch-Indiö werd gepubliceerd,— met uitzondering van de dikwijls zeer belangrijke Courantenartikelen. Tot verzameling dezer laatste ontbrak mij tijd en gelegenheid.

Een paar opmerkingen voeg ik hierbij:

1°. Jlet kwam mij doelmatiger voor de verhandelingen niet alléén naar tijdsorde van hare publiceering te rangschikken , maar liever elk tijdschrift in zijn geheel te behandelen, daar deze laatste wijze minder tot herhalingen aanleiding zoude geven.

2°. liet Geneeskundig Tijdschrift voor N.-l. werd niet hierbij opgenomen. Zijn inhoud blijkt uit het reeds genoemde verslag.

2°. Op het scheikundig onderzoek van een zeer groot aantal minerale bronnen (voornamelijk voorkomende in het Natuur- en Geneeskundig Archief en het Natuurkundig Tijdschrift van N.-I.) vestigde ik alleen door eene aanteekening de aandacht, omdat voor hem, die daarvan ook uit een geneeskundig oogpunt, zijne studie wenscht te maken, eene volledige opgave voorkomt in het //Alphabet hisch Register op Deel I—-XXX van het Natuurkundig Tijdschrift van Nederlandsch-

-ocr page 8-

V.

Iiitlicquot; in 187 J uitgegeven bij Maeïinus Nijuoff te 's Gravenhage.

3°. Ten opzichte der kina-kuituur bepaalde ik mijne opgaven tot rle chemische onderzoekingen der kina-basten. 4°. Het scheen mij niet noodzakelijk toe ook de pagina's optegeven, maar voldoende liet deel met het jaartal der verschijning aan te duiden voor de verhandelingen in de Tijdschriften verspreid.

5°. Reglementen , ordonnantiën enz. werden alleen genoemd , zoo ze rechtstreeks in verband stonden met liet wetenschappelijk gedeelte van den werkkring der geneesheeren. 6°. Enkele boeken en verhandelingen zijn opgenomen, die niet rechtstreeks tot de geneeskundige kunnen gerekend worden, maar toch voor den arts van veel nut kunnen zijn, bijv. die over hel conserveeren van dieren en planten.

Yoor een gedeelte maakte ik gebruik van de werken voorhanden in de bibliotheken der Geneeskundige Vereeniging, van liet Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, van de Natuurkundige Vereeniging, van de Militair geneeskundige Bibliotheek en van mijne eigene boekenverzameling.

Terder gaf mij de Proeve eener Ned. Indische bibliographic (1059—1870) door M'. J. A. van dek Chijs veel gemak bij de behandeling van dit overzicht. De opstellen uit liet Tijdschrift voor N.-l. verzamelde ik uit het Alphabetisch Register bewerkt door J. F. Cantervissciiek, zoodat ik daardoor misschien tweemaal hetzelfde opstel genoemd heb onder een anderen titel.

-ocr page 9-

vr.

Ten slotte betuig ik mijnen hartelijk gemeenden dank aan de Heeren F. II. Keoon, W. Beuining en E. B. Kiei.s'i'ra voor de welwillende wijze, waarop zij mij bij mijne taak behulpzaam waren door het leenen van boekwerken of het geven van inlichtingen.

Moge dit overzicht nuttig zijn voor hen, die wenscht te weten wat er over een of ander geneeskundig onderwerp in Nederlandsch-Indië is gepubliceerd en daardoor wellicht liet zoeken naar bronnen voor de eene of andere speciale studie worden gemakkelijk gemaakt.

v. d. Burg.

-ocr page 10-

TITELS

dek

IjV iv i : i) i : in. \ gt;, i gt;s o 11 - Igt;I ) i iquot;:

UITOEGEVEN

GENEESKUNDIGE BOEKEN.

1G69. Ordonnantie voor do Cliirurgyns. (Batavia, 11. Brants fy J. Bruyning).

1753. J. Mossel. Aanmerkingen over Batavia's gesteld heit, in voldoening van de vrage der lieeren Meesters na de oorzake der grote sterfte aldaar, en wat tot redresse en afwending dier plaage zoude koniien dienen.

1704. lleglement op de verstrekking van randsoeneu aan schepelingen, zoo, op reizen in ludië, als repatrieerende; item op buiten-comptoiren.

1769. Ord onnaneie tot de mogelijkste voorkoming van slank-verwekkende oorzaken iu de stad eu zuider-voorstad.

1770. Ordonnancie voor het Lazarus-huis, ten eilande Purmerend.

-ocr page 11-

8

17 7 5. Ordonnaucie, dienende tot bewaaring of herstelling van 's volks gezondheid op de roede en aan de wal hier ter hoofd-plaatse.

lleglement op de verstrekking van randsoenen aan schepelingen , zoo op de reizen in Indien, als repatrieerende; item op de buiten-comptoiren.

Reglement op de verstrekkingen van randsoenen cn kostgelden aan de schepelingen, ter reede van Batavia leggende.

] 7 79. W. vax Hogen dorp. Sophronisba, of de gelukkige moeder, door de inentinge van haare dochters. Europeesche geschiedenis, ter lezinge voorgesteld aan de moeders van Batavia. {L. Dominicus te Batavia).

1780. W. van Hoöendoiip. Redevoering der inentinge tot de ingezetenen van Batavia. [L. Dominicus te Batavia).

(Zie verhandelingen van het Bataviaasch Genootschap).

1794. Kort berigt voor de zeevarende der kleine vaart, op wat wijse de gezondheit te bewaren, en de ziektens en gebreken te herstellen zijn.

1812. W. M. Keuchenius. Over de oorzaken der zedert GO jaaren, toegenomen ongezondheid van Batavia, en over de middelen van herstel. (Batavia, quot;s Compagnies drukkerij, A. 11. IhManl).

1824. R. Radijs. Handleiding tot kennis van de oorzaken der buikziekten in het algemeen, waardoor de soldaten en matrozen in Oost-lndië worden aangetast. Als ook van de oorzaken en geneeswijze der Bataviasche koorts in het bijzondei'. Alsmede eene beschrijving over dezelfde koorts door G. J. Peiïsch. (Batavia, Landsdrukkerij).

-ocr page 12-

1 840. G. Heymkuing. Opmerkingen over acolimatisatie. (Batavia , Landsdrukkerij).

1S47. Instructie omtrent de behandeling van voorwerpen van natuurlijke historie, ten dienste der oflicieren van gezondheid in Nederlandseh-Indië, naar aanleiding van Dr. Tem-minck's voorschrift. (Batavia)

1848. J. Mux nich. Ontleed- en natuurkundige beschouwingen over het menschelijke ligchaam en leven, naar aanleiding van demonstratiën op het kunstkadaver van Dr. Auzoux, gehouden in het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, le deel. (Batavia, Drukkerij van liet Bataviaasch Genootschap).

P. A. C. Wait/,. Wat belooft de watergeneeskunde voor de gezondheid en welvaart van het Europeesch ras in tropische gewesten? (Batavia, Drukkerij van het Bataviaasch Genootschap).

1 849. P. Bleeker. De dysenterie van een pathalogisch-ana-tomisch en practisch standpunt beschouwd. (Batavia, Lange fy Go.)

1 850. W. Bosch. Omschrijving van het militaire summier ziekenrapport over Java en Madura van liet eerste en tweede halfjaar 1846. (Batavia, lange fy Co.)

W. Bosch. Idem, eerste en tweeda halfjaar 1847.

1853. De werking en uitkomst der electrische biologie. Strekkende tevens tot waarschuwing om dezelve niet algemeen te beoefenen en uit te voeren. (Batavia, Lange §■ Co.)

H. A. Schreudeu. Vereeniging van velen en verdeeling

-ocr page 13-

10

van den arbeid, nuttig en noodig voor de geneeskundige wetenscliap en voor menscliheid, heilzaam voor de belangen van den geneeskundigen stand, lledevpering uitgesproken op den Squot;10quot; Mei 1853 bij gelegenheid van het tweejarig bestaan der vereeniging lot bevordering der geneeskundige wetenschappen in Nederlandseli-lndiö, (Batavia, Lange Co), (overdruk uit liet Geneesk. Tijdschrift. Jaargang II).

H. A. ScniiEUüiui, geschiedkundig en kritisch overzigl van de beoefening der geneeskunde als wetenschap en kunst in Nederlandsch Oost-Indië. Prospectus. (Batavia, Lange. $ Co)

1855. G. J. l,,it,i:t. De planten in den botanischen tuin bij het Groot Militair Hospitaal te Weltevreden, hunne inlandsche benamingen, groeiplaats en gebruik, naar de beste schrijvers en inlandsche opgaven zamengesteld. (Batavia, Lange fy Co)

V. 11. Fiiomberg. Over den invloed door vermindering of uitroeijing van houtbosschen uitgeoefend op hel klimaat. (Batavia. Lange 8f Co.)

1 856. J. J. Althekii. Korte schets van de leer der verbranding en zelfverbranding; het aanwenden van voorbehoedmiddelen daartegen bij goederen in schepen geladen of in pakhuizen opeengestapeld. (Batavia, Lange §• Co)

J. E. Teijsmann. Handleiding tot het verzamelen, conserveren en verzenden van levende planten, zaden en herbarium. (Batavia, Landsdrukkerij.)

1861. J- M. C. E. tie Rütte. De expeditie naar Montallat, Zuid- en Oosterafdeeling van Borneo. (Batavia, 6'. Kol ff 8f Co.)

-ocr page 14-

11

1803. G. I1. X. Broekmeuer. Staat der gesneuvelden, op Borneo aan de bekomen wonden overledenen en der gewonden , ten gevolge der krijgsvorrigtingen gedurende de expeditie in de Zuid-en Oosterafdeeling van Borneo. Vanafdeit 27 Mei 1859 tot ultimo 1SG2. Benevens nominatieve opgave der gedurende die expeditie gesneuvelde, overledene en gewonde officieren en dd. officieren.

1864. Bepalingen tot bevordering van orde, netheid cn zindelijkheid in de stad Pasoeroean en op de hoofdplaatsen van de regentschappen Malang en Bangil. (Pasoeroean, JFlij er-mans Sr Co.)

C. F. A. Schneider. Beri-beri. (Soerabaija, Gelr. Gim-herg fy Co.)

1865. Hulde aan den Clown Dixi door Caxthauis Vesicatoria. (Makassar, K. Sutherland).

1867, J. G. Th. Berxei.ot Moens. Grieven der geneeskundige dienst in Nederlandsch-lndië. (Batavia, W. Ogilvie).

Opgave der plantenfamilien, welke voorkomen in de vakken door de cijfers aangeduid op liet plan van het paleis en 's lands plantentuin te Buitenzorg, cn der daarop voorkomende teekens. (Batavia, Landsdrukkerij.)

1868. Verslag van het onderzoek naar de tegenwoordigen toestand van het krankzinnigenwezen in het algemeen en van de gestichten en verblijven der krankzinnigen in Noder-landsch-lndië in liet bijzonder, met aanwijzing der middelen welke tot verbetering kunnen worden aangewend, op last der regeering ingediend door Dr. F. H. Bauer en W. M, Smit. (Batavia, Landsdrukkerij.)

Verslag van het openbaar afgenomen examen, ter verkrijging van den titel van doctor Djawa op den 16, 17,

-ocr page 15-

12

18, 19, 20 en 28 December 1867. Door E. P. Ïombrixk. (Batavia, H. M. van Dorp.)

Raadgevingen betrekkelijk de cholera door Monorl. Naar de tweede Fransche uitgave. (Batavia, li. M. van Dorp.)

1870. Het roode kruis door J. Bosscha , overgedrukt op verzoek van het Bataviaasch comité van liet roode kruis. (Batavia, H. M. van Dorp.)

Orders voor de militaire geneeskundige dienst, 15 nummers. (Zonder naam van plaats en uitgever.)

1871. liet hedendaagsche standpunt der electro-therapie of genezing van ziekten door aanwending van electriciteit , door Dr. J. G. Fuantz. Populaire voordragt gehouden den 9llequot; Maart 1871 in het gebouw van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Uitgegeven ten voordele van het Djatie-gesticht. (Batavia, 11 M. van Dorp.)

Dr. F. Esmarch. Het eerste verband op het slagveld door Dr. II. Greve. (Batavia, 's Landsdrukkerij.)

Recueil voor den militair geneeskundigen dienst in Ne-derlandsch-Indië door E. W. A. Ludeking. (Batavia , 11 M. van Dorp fy Co.)

Recueil voor den civiel geneeskundigen dienst in Neder-landsch-1 ndië door E. W. A. Ludeking. (Batavia, 11. M. van Dorp Sf Co.)

Catalogus der Bibliotheek van den militair geneeskundigen dienst te Batavia. — Op last van den Chef over den geneeskundigen dienst opgemaakt door C. E. Michielsex. Uitgegeven door de quot;Vereeniging tot bevordering van geneeskundigen wetenschappen in Nederlandsch Indië. (Batavia. Brvininy Wijt).

-ocr page 16-

13

Een woord over liet bestaan en ontstaan van het lucht-bederf in openbare gebouwen door Dr. C. Swaving. (Overgedrukt uit liet Geneeskundig Tijdschrift voor N. I.) (13a-tavia, llruhwKj fy Wijt).

1872. Handleiding voor niet-geneeskimdigen tot het verlecnen van eerste hulp in dringende ziektegevallen, verwondingen en vergiftigingen. Ten gehruike op plaatsen waar zich geen geneesheer bevindt, op patrouilles, enz. Aan liet Neder-landsch-Indische Leger opgedragen door N. P. van der S'I'ok , officier van gezondheid der 2lle klasse. (Uitgegeven door de Vereeniging tot bevordering van geneeskundige wetenschappen in Ned. lud.). (Jiatavia, Jiruining ^ Wijt.)

18 73. Anthropologische Bemerkungen ueber die Papuas der Mac-lay-küste in Neu-Guinea von Dr. N. vox Mikt,ucho-Mac-i.av. (Overgedrukt uit het Natuurkundig Tijdschrift voor N. 1.) (Batavia, Ernst Co.)

Verslag der verrigtingen van het centraal comité in Ne-derlandsch-Indië van de Nederlandsche Vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde krijgslieden iu tijd van oorlog, loopende van 8 October 1870 tot 1 Juni 1873. (Met afzonderlijk bulletin over Juni en Juli 1S73). (Batavia, Ernst S)- Co.)

De ademhaling. Voordracht gehouden in de algemeene vergadering der Konink. Natuurk. Vereeniging van N. I, den 20 September 1873 door Dr. C. L. van der Burg. (Overgedrukt uit het Natuurkundig Tijdschrift voor N.I.). (Batavia , Ernst fy Co)

Hollandscli-Maleischc woordenlijst ten dienste van geneeskundigen door 11. von de Wai.i,. (Batavia, 's Landsdrukkerij.)

-ocr page 17-

II

187 5. .Boekoe obat-obat voor orang toewadananak-anakterting-galannja njouja E. van Gent, Detem.e. (Djocdjo 11. Bu-ning.)

1870. Handleiding voor technologie en warenkennis, op last van liet departement van oorlog zamengesteld door i\ Hek-me c je r. (Batavia, IF. Bruining).

NB. In do jaren 1864 en 18(5!) verschenen op 's lands drukkerij te Batavia: Letterproeven dier drukkerij.

Daar in deze letterproeven van 1869 voorbeelden voorkomen van geschreven schrift, Grieksche, Arabische, Ja-vaansche, Mandhelingsche en Ghineesche letters, zijn ze zeer geschikt als hulpmiddel tot bepaling van brillen, vooral voor presbiopische inlanders en Chineezen.

-ocr page 18-

OPSTELLEN

OP

GENEESKUNDIG GEBIED,

VOORKOMKXDE IN' DE

VERHANDELINGEN

VAN HET

BATAV1AASCH GENOOTSCHAP VAN KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN.

DEEL I (1779).

Berig-t en nader berigt nopens den aard der kinderziekte te Batavia; in lioc ver men met de inenting gevorderd is , en wat daarbij is waargenomen door J. va -V deii Steege.

Beschrijving van een witten neger van het eiland Bali, dooi' J. VAN IPEllEN.

Deel II (1780).

Proeve over de verschillende gedaante en kleur der men-schen, door Rademacher.

Beschrijving eener blanke negerin uit de Papoesche eilanden, door J. VAN Il'EllEN.

-ocr page 19-

16

Redevoering der inenting, door Mr. W. vax Hogen-

Dülll'.

Bekroond antwoord der prijsvrage, omtrent de oorzaken der meeste ziekten te Batavia en de middelen tot genezing, door S. Duiiukoop.

Korte aanteekening wegens eene algemeene ziekte, de knokkelkoorts genaamd, door D. Bvi.on,

Verliandeling over de llnxus ventris of buikloop door B. W0I,f.

Doodlijsten van de stad Batavia van 17(59—1778.

DEEL 111 (1781).

Berigt wegens eene doodelijke watervrees door S. van deh Steege.

Aanmerking op de vraag welke zijn de spoedigste voortkomende wortelen om het behoeftig gemeen te spijzen bij misgewas van graan.

DEEL IV (1782).

Omtrent de inenting der kinderziekte in de Oostersclie volkplantingen door L. Bickeu.

DEEL V (1790).

Berigt wegens een watervrees, veroorzaakt door. den in eene hevige woede toegebragten beet van een menseh.

Deel VI (1792).

Over de gezondheid en gelegenheid van Salatiga.

DEEL Vil (1814).

Antwoord op de prijsvraag: over het beste voedsel om

-ocr page 20-

17

nieuw geboren kinderen zonder borst of moedermelk op te voeden, door Dr. Tehm;.

Scheikundige ontleding der vruchten van den Rarakboom, door Ilousi'leld.

An essay of the oopas or poison tree of Java, by Hors-field.

DEEL VIII (1816).

Chymicale ontleding van het warmwater, dat aan den voet van den zoogenaamden blaauwen berg ontspringt.

Short account of the medicinal plants of Java.

DEEL X (1824).

Beschrijving van een misvormd kind, geboren in de residentie Samarang.

Over de Cholera Morbus, in Bengalen geheerscht hebbende in 1817, door J. R. Vos.

Over de Japansche vroedkunde, door Dr. vox Siebold. DEEL Xll (1830).

Korte schets der legerziekten, waargenomen tijdens de Celebeschc Expeditie en de jongste onlusten op Java, IS37.

DEEL XIII (183:2).

Kort verslag aangaande de Cholera Morbus op Java.

Deel XIV (1833).

Iets over de naaldensteekkunde in Japan door Dr. von Siebold.

-ocr page 21-

18

DEEL XVTI (1839).

Beknopt verslag omtrent de te Amboiim gedurende 1838 Iieorschende ziekte, door P. F. Schendele.

DEEL XXX (1803).

Gerogtelijke geneeskunde, uit het Chiueesch vertaald door C. 1\ M. de Grijs.

Deel XXXII (1860).

De prostitutie in China, door G. Schlegel.

-ocr page 22-

GENEESKUNDIGE ONDERWERPEN,

voorkomende in heï

TUI XSCHKOT VOOR N EDERLANDSCH-INDIE. 1«—KK' Jaargang. (1S38—-1848).

Jaargang (1839).

Minerale bronnen te Krawang.

Iets over de eigenschappen van Andol-Andol, door J. Lastdrager.

Jaargang (1840).

Ziekten en geneeswijze der Dajaks, door J. 15. de Cat.onnu.

Voorbeeld van plotseling herstel van stomheid, door Dr. S. A. Buddingh.

Toestand der geneeskunde op Java onder het Britsch-Bestuur.

Onderzoek naar den oorsprong van Penghawar-Djambi, door J. K. Haskari..

Uitbreiding der vaccine op Java.

-ocr page 23-

20

4e Jaargang (1842).

])e Pakoe-kiedaug, door J. K. ILvskaiu,.

Iets over meiischeu met staarten, door li. J, A. W. Bkil-jian. (Zie ook jaarg. 0 en 9.)

Minerale bronnen in de residentie Bantam.

Minerale bronnen in de residentie Cheribou.

Beschrijving der warme bronnen cn stikgrotten op Java. (Zie ook jaarg. 7 eu 8.)

Cholera-morbus op Java.

Iets over de verscheidenheid der menschénrassen in den Indischen Archipel.

Beschouwing der gematigde en koude streken van Java cn de daar aanwezige bronnen als middelen tot genezing, door J)r. F. Junghahn.

Bedenkingen tegen eu wering van kolonisatie op Java.-— Beperkende bepalingen van 1822.

Over het dierlijk magnetismus

5C Jaargang (1843).

invloed der berglucht op Europeanen.

De bijdragen tot de geneeskundige topographic van Batavia, door Dr. P. Bi.eeker. (Zie ook jaarg. 6, 7 en 8.)

Huishoudelijke en geneeskrachtige planten en gewassen van Batavia. (Zie ook jaarg. Cl.)

-ocr page 24-

21

Jaargang (1844).

Over den invloed van het klimaat van Indie op het gestel van de Europeaan, door Dr. C. Swavixg. (Zie ook jaarg. 7 en 8.)

Iets over de eigenschappen der ananas.

Jaargang (1845).

Geneeskundige topographie van Samarang, door Dr. M. J. E. Muller,. (Zie ook jaarg. 8.)

Iets over het populariseren der natuur- en geneeskunde van den mensch, door J. Munnich.

Wijze van bereiding en eigenschappen van den Saguweer.

Jaargang (184G).

Beschouwing van het menschelijk ligchaam, door .1, Munnich.

De Afrikanen in Indië, physisch vergeleken bij Europeanen , Chinezen en Indianen.

Baraboe, een schadelijke warme wind, in de Noordelijke streken van Makassar.

Sterfteverhouding tusschen de verschillende volken te Batavia.

Kritiek van Dr. C. Wait/, op Dr. W. Bosch; de dysen-teria tropica.

Aanmerking op de recensie van Dr. C. Wait/,, door Dr. P. Bleekeh.

Repliek op '/een woord over akklimatisatie van Dr. S. Heijmannquot; door Dr. C. Wait/,. (Dupliek en triplick.)

-ocr page 25-

22

Genezende eigenschap de rhennceroshoorn.

Geneeskundige topograpliie van Kotta Generaal Cochins. (Bondjol), dooi' Dr. G. Wassink.

Het onderzoek van den Iloogleeraar, J. L. C. Sciitioedeii van der Kolk naar de eenheid van liet menschelijk geslacht.

Vaccine; wordt door de J.)ajakkers begeerd.

9e Jaargang (1847).

Warme bronnen in de Lampongs.

Jaargang X 1° Deel (1848).

Geneeskrachtige bron Ie Tjibrok. (Bantam.)

Gevoelen van W. L. de Stuui.er over acclimatisatie van Europeanen in N.-l.

OElSTEESKXJlSrjDia- OIPSTZBILi

yookkomende tx

DE CO P I ï S T.

Eerste Jaargang (1840).

Over sonambulismis.

-ocr page 26-

GENEESKUNDIGE OPSTELLEN

voorkomende in

HET INDISCH MAGAZIJN.

Eerste Twaalftal (1844).

Nog een woord, gevoegd bij liet iets over acclimatisatie van Dr, Swaving, door I'. ,1 ungiiuhn.

Beknopte beschrijving van verscheidene minerale wateren , scheikundig onderzocht door A. Waitz, stad-apotheker te Samarang.

Nog iets over de zamenstelling der minerale wateren te Selokaton, door A. Waitz.

Spaansche vliegen op Java.

Gezondheid of ongezondheid van Batavia.

Tweede Twaalftal (1845).

Sterfte onder de menschen op Java.

Epidemische ziekte in Rembang, 1SJ!) en 1820.

Minerale wateren van Tjipannas en Tjiradas, door C. L. Br.ujiE.

-ocr page 27-

24

I

.

Inlanrlsche middelen tegen diarrheën, door C. L. Bi.ujik Inlandsch middel tegen wandluizen, door H.

Merkwaardig cholera-verscliijnsel.

Ziekte in Banjoewangie.

Geringe sterfte onder Europeanen van rijper leeftijd in heete gewesten.

Zes en veertig dagen levend in een graf? door H. J. Domis.

Epidemie in den Oosthoek, door H. J. Domis.

Minerale wateren te Selokaton; brief van A. Waitz aan den redacteur.

-ocr page 28-

Bi,i; jij:

V erliancleling-en

op

GENEESKUNDIG GEBIED,

voorkomende in het

NATUUR- EN GENEESKUNDIG ARCHIEF VOOR NEDERLANSCH-INDIE.

Eerste Jaargang (1844).

Bijdragen tot de Geneeskundige Topographie van Ba

tavia, door Bi,keker.

Iets over de acclimatisatie van den Europeaan in deze gewesten, door Dr. C. Swaying.

Warme bronnen en bad-etablissement te Selocaton. (Plan-toengan.)

Het kunstlijk van Dr, Auzoux.

Epidemie van eene Catarrhaal-rlienmatisclie dysenterie in de Regentschappen Ponorogo, Ardjowinangan en Soemorotto.

ïyphus-epidemie in de Padangsche bovenlanden.

ijd in

I. J.

aan

-ocr page 29-

26

Bijdrage tot de kennis der Genees- en Artsenijmengkunde onder du Chinezen in het algemeen en die te Batavia iu het bijzonder, door Bi.eekkr.

Geneeskundig-topogniphisehe Schetsen van Amboina, door r. Epp.

Geval van Leverfungus, waargenomen in het hospitaal te Samarang, door J. Munnich.

quot;Waarneming eener Mola aquosa cum placenta, door K. ScHMIDTMUIJiEll.

Iets over de ongezondheid van het eiland Onrust.

Gezondheidstoestand te Amboina.

Over eene met de Beri-beri verwante ziekte op liet eiland Saparoea.

Verslag over eene Typhus-epidemie in de Padangsche bovenlanden, door T. Schmiït.

Bescliouwing over de pharmacodyuamische werking der kwikmiddelen, iu het bijzonder van het Calomel, door J. Munnich.

Nog iets over de scheikundige zamenstelling der Minerale wateren te Selocaton, door J, Maier.

Iets over de waarneming eener Mola aquosa cum placenta, door den Cltir, Maj. Dr. Schjiidtmuij.eu ; door B.

Tweede Jaargang (1845).

De minerale wateren te Tjipanas (Preanger Regentschappen), door J. Maier.

-ocr page 30-

27

Beschrijving der Amboinsche koorts, door F. Epp.

Bijdrage tot de anatomie en pliysiologie van den Fungus Medullaris door Stumpff.

Genezing van Fistels uit bubones, post gonnorrhoeam ontstaan, na het gebruik van Salmiak en klimmende giften.

Fragmenten voor eene geneeskundige statistiek van het leger in Xeerlands Oost-Tndië, door Blekkek.

Gezondheidstoestand te Amboina.

Berii-ten betreffende het bad-etablissement te Selocatou.

o

Topographisch-geneeskundig verslag over de vallei van Platoengan (Selocatou), derzelver minerale wateren en bad-etablissement , door Mandï.

Iets over de verloskunde onder de Inlanders, door F. Epp.

Electro-magnetismus als geneesmiddel aangewend in het Groot-Militair Hospitaal te Batavia, door M. J. E. Mum,er.

Proeve eener beschrijving der te Batavia voorkomende moeraskoortsen, gewoonlijk Bataviasche koortsen genoemd, door J. d'Enget.bronxeh.

Bijdragen tot de geneeskundige topographie van Batavia. Fauna en derzelver producten, door Bi.eeker.

Derde Jaargang (1846).

Het mineraalwater van Sisippan in de residentie Buitenzorg , nabij Pondokh Gedeh, door J. Maier.

Een woord over acclimatisatie, door S. L. Hetjiiann.

-ocr page 31-

28

Geneeskundige waarnemingen van eenige symptomatische ziektevormen, bij gevoeliglieid van sommige uitsteeksels der ruggewerveleu voorkomende, door W. Bosch.

Bijdrage tot de gescliiedeuis der hersen-zickten, door A. C, Waszki.ewicz.

Bijdrage tot de pathologische anatomie. Ilydatides in de hersenen, door Sr.

Waarneming eener febris cndemica Amboinensis.

Waarnemingen der beri-beri.

Eene doordringende buikwonde gunstig afgeloopen ouder zeer ongunstige omstandigheden, door van Elk.

Zonderlinge manier van vergiftiging bij de Javanen /.eer in zwang, door van Elk.

Over de werking van liet mineraal-water van Gebangan en Assinau, door P. A. Fro mm.

Onderzoek van Jodium-houdende urine, door J.W.lio-

vkrs.

Geneeskundige topographic van Samarang, door M. J. E. Muller.

l'iijdragen tot de geneeskundige topographic van Batavia, door Bleekeu.

Scliets eener geneeskundige topographic van Kotta Generaal Coehius, zooals zij was op liet einde van 1838, door G. Wassink.

-ocr page 32-

29

Fragmenten voor eene geneeskundige statistiek van het leger in NeêrlancTs Indie, door Bleekeu.

Nog iets over de sterfte onder du Europesclie militairen van liet Indisch leger van 181G—-1832, door Rleeker.

Statistische aanteekeningen, betreffende de officicreu der geneeskundige dienst in Neêrland's Indië van 1810 tot 1845, door Bleeker.

Bad-etablissement te Selocaton.

De waarde der beschouwingen van den heer C. quot;NYaitz,

voorkomende in het Tijdschrift v. X, 1., Jaarg. 8, All. !); getoetst door W. Bosch.

Vierde Jaargang (1840).

De typheuse koorts onder de paarden te Buitenzorg gedurende de maanden April—Junij 1846, door C. Swaying.

Geval eener breukoperatie in het Hospitaal te Weltevreden, door S. L. Heijmann.

Epidemie van Cerebro-spinaal typhus te Padang in het tweede semester van 1845, door Stumpff.

Aanwending van ijs als geneesmiddel, door S. L. Heij-

MAXNquot;.

Steenachtige concrementen in de plexus chorioidei.

Sarcomateus gezwel op het os coccygis by een pas geboren kind.

Huptura lienis na febris biliosa.

Spekachtige ontaarding van het hart.

-ocr page 33-

30

Dc proeftijd van liet barletablissement te Pelatoeugan, Julij 1844« tot en met December 1846, door Mandt.

lets over Malaxis splenitica met spontane bersting der milt, door Fuomm.

Belangrijke verwonding, waargenomen in het groote hospitaal te quot;Weltevreden, door J. Einthoven.

Geval van onderschepping der Arteria Tliaca externa met zeer gunstig gevolg, door Lmiomm.

Beschrijving eener Rachitome, door H. A. Schueudeii.

Toestel van den Heer Sqtjiue voor de inademing van aetherdamp bij operatiën, door M.

Berigt eener lijkopening van een geval van Elephantiasis, door Euomm.

Ei icephalomal acos is.

Vergelijkende tabel, aantoonende het verschil in /amen-stelling van eenige minerale wateren op Java en die van Homburg vor der Höhe.

-ocr page 34-

Geneeskundige Yerhandeling

voorkom t.\de in het

I N D I S C H A 11 C H i E F.

Tijdschrift voor de Indien, uitgegeven door Dr. S. A. Buddingh.

Eerste Jaargang. Deel I (1849).

De invloed van Java's klimaal op don gezonden Europe-aa i en gezondheidsregelen voor den nieuw-uitgekomene, door I)r. C. Swaving.

-ocr page 35-

VEEÏÏANDELOamp;EI

or

GENEESKUNDIG GEBIED,

vuollkomende in het

NATUURKUNDIG TIJDSCHRIFT VOOR NED-INDIË

DEEL 1 (1850).

(*) Scheikundig onderzoek van eenige op Java voorkomende minerale wateren, door P. J. Maieu. (Gebangan, Pelatoengan, Sisipan enz.).

Iets over teleöen- en soeren-bast, door D. AV. Rost vax Toxn'ingen.

Cliemisch onderzoek van de Doliclios uniflorus L. (ilor-segran), door D. W. Rost vax Tonningen.

Deel IT (1851).

Afmetingen van schedels van inboorlingen van Java, Su-

(*) Ueze mededeeling dieut alleen oin de aandacht Ic vestigen op het scheikuu-dig onderzoek van een zeer groot aantal mineraal-wateren van Indië, door verschillende chemici in het Natnnvknndig Tijdschrift medegedeeld.

-ocr page 36-

33

matra, Nias, Borneo, Celebes, de Moluksche eilanden en Niemv-Gninea, door P. Bi.ekker.

DEEL III (1852).

Physische karakterbeschrijving der Japanezen, door O. Mohnike.

DEEL V (1853).

Scheikundig onderzoek van Java-rijst, door P. J. Maieh.

Sclieikundig onderzoek van den wortel der Kassave-plant van Java, in verband met zijne voedselwaarde en kuituur, dooi' P. F, H. From heug.

DEEL VI (1854).

Scheikundig onderzoek der delfstof, welke sommige arbeiders in het steenkolen-établissement Oranje-Nassau op Borneo eten, door J. J. Altheer.

Over het gebruik der koflijbladen op Sumatra.

Afmetingen van schedels van inboorlingen van Java, Celebes en Amboina, door J. W. E. Arndï.

Deel VII (1854).

Over den oorsprong der eetbare vogelnestjes, door J. J. Altheer.

DEEL VIII (1855).

Over den invloed door vermeerdering of uitroeijing van houtbosschen uitgeoefend op het klimaat, door P. P. H. Fromberg.

-ocr page 37-

34

DEEL XII (1856—1857).

Topographische Sclicls van liet eiland üatjan, door J. G. T. Beumelot Mokn'.

Iets over Mygale javanica, door Dr. C. Ti. Doi.eschat.l.

DEEL XIII (1857).

Eetbare aardsoorten en geophagie, door J. J. Altheer.

I )(j tabascliir van Java (Singkara der inlanders), beschreven en onderzocht door D. \\, Rost van Tonxingen.

Deel XVI (1858—1859).

Klimaat van Koetei met het oog op kolonisatie.

Dawon biljetah, een middel tegen koortsen.

Bekende echte giftslangen van Java.

Geneeskracht van dawon bitjetah, door A. J. ü. Steenstra Toussmnt.

Hersenpreparaten van verschillende mensclien-rassen.

Rapport omtrent ijzeren gebouwen in Nederlandsch-lndië.

DEEL XVII (1858—1859).

Scheikundig onderzoek van den bast van Nauclea orien-, talis, door J. J. Altheer.

Verslag over een chemisch onderzoek van den Soeren-bast, door P. F. II. IVomberg,

Scheikundig onderzoek naar de giftige bestanddeelen van den wortel der Cicca disticha.

Kinine uit kina-aanplantingen op Java.

-ocr page 38-

35

DEEL XIX (1859).

Sclieikiuidig onderzoek van fien bast van Nauclea orien-tale, door J. C. Bernei.ot Moens.

DEEL XX (1859—1860).

Gedroogde giftplanten van Zuid-Borueo, aangeboden door J. Moïi.ey.

Over meuschen met staarten op Borneo, door C. IIei.i-eich.

üver Mygale Sumatrcnse en haren beet, door E. W. A. Ludekixg.

üver meuschen met staarten op Borneo, door H. vox Gaifhon.

Giftige slangenbeet, zijne uitwerking en middelen iot genezing, dooi' W. M. Smits.

Üver giftslangen en tegengiften tegen haren beet, door A. A. wolïerbeek.

_

DEEL XXI (18C0).

Scheikundige onderzoekingen eu toelichtingen of bijdragen tot de kennis der organische bestanddeolen der op Java aangeplante kina-boomeu, door J. E. de Vrij.

Deel XXII (1860).

Bijdrage tot do kennis van het Naukleiiuv.uur, door J. E. de Vrij.

Bijdrage tot de kennis der Kina-Alcaloiden, door Dr. J. E. de Vrij.

1

-ocr page 39-

36

DEEL XXITl (1861).

Eerste bijdrage tol de kennis der schedels van volken in den Indischen Archipel, door C. Swaying.

DEEL XXIV (1862).

Eerste bijdrage tot de kennis der schedels van volken in den Indischen Archipel, door dr. C. Swaving.

Bedara Laoet, door J. E. Teijsmann.

DEEL XXV (1863).

Eenige rapporten van het scheikundig onderzoek gedurende de jaren 1860 en 1861, ten opzigte der kina-kuituur, door Dr. .T E. de Viuj.

Eenige aanteekeningen over de Sumatrasche volksstammen, door O. Swaying

DEEL XXVI (1864).

Scheikundig onderzoek van zes monsters zout, door A. SchahiJe en J. C. Berxeloï Moens.

Resultaten van het scheikundig onderzoek ten opzichte der kina-kuituur gedurende 1862, door Dr. J. E. de Vrij.

Verslag betreffende de berekening der tabellen voor de Nederlandsch-Indische Levensverzekering en Lijfrente-Maat-schappij, door Dr. J. A. C. Oudemans.

Deel XXVII (1864).

Berigt omtrent het alkalöid-gehalte van den bast en de bladeren der op Java gekweekte kina-boomen, door Dr. E. ,T unghuhn.

-ocr page 40-

37

Scheikundig onderzoek van den Sindor-balsem, dooi' F. J. Maieii.

Deel XXVII I (1865).

Alkalöid-gehnltc der zaden van Strychnos tieuté Lesch, door J, 0. Bernelot Mgens.

Bijdragen tol de scheikundige kennis van het pijlvergift, door F. Hekmeijeu.

Deel XXIX (1867).

Het nut, dat de nieuwere ontdekkingen omtrent de aanwending van brillen hebben te weeg gebragt. Eene voorlezing door Dr. C. L. van dek Buiig.

Iets over strychnos tieuté, door F. Hekmeijeu.

Nog iets over het pijlvergift van Borneo, door F. Hekmeijeu,.

Onderzoek van tingkanan-vet, door E. Rüge

Deel XXX (1868).

Scheikundig onderzoek van Sago-soorten, door P. J. Maieii.

Ter gedachtenis van Jacobus Bontius, M. 1). geboren en 1592 te Leiden; archiater der stad Batavia van 1627 tot 1632; door Dr. C. Swaying.

Misgeboorte eener geit, door Dr. Schneider.

Onderzoek van galsteenen, door A. Maohielse.

Schedelinhoud en zwaarte der hersenen van verschillende Aziatische volken, door Dr. C. Swaying.

-ocr page 41-

38

Naschrift tot de. levensschets van J. Boxtius, door Dr. C. Swaving.

Deel XXXI (1870).

Onderzoek van eenige kina-basten van Java, door J. C. Beunet.ot Moeks.

De giftkliereu bij Callopliis intestinalis en bivirgatus, door Dr. A. J?. Meijeu.

Onderzoek van basten van Cinchona calisaja, door J. C. Beunei.ot Moens.

Beschrijving van schedels van inboorlingen uit de bovenlanden van Palembang, door Dr. C. Swaving.

Tabellen met schedelmeiingen, door Dr. C. Swaving.

Nog iets over J. Bontius , door Dr. G. F. Pop.

Eetbare aarde van Java, door M. IIebbeiiling.

Schedels in het Museum der Koninklijke Natuurkundige quot;Vereeniging.

Ongezondheid van Batavia in 1763 en 1764.

DEEL XXX1T (1873).

Srie-olie van Nieuw-Guinea, door T. A. C. Vat.kenhoff.

Eetbare aarde, door E. Polak.

Deel XXXIII (1873).

Ueber die Negritos der Philippinen, door Dr. A. B. Meijer..

-ocr page 42-

39

Autliropologische Bemerkuugeu ueber die Papuas der Maclay-Kueste in Neu-Guinea, von Dr. N. vox Mikj/ucho-Mact.ay.

Toordracht over dc ademhaling door Dr. C. L. van deu Burg.

Mededeeling betrefleude zijne waarnemingen van het ozongehalte der Inclil te Batavia, gedurende de cholera epidemie, door Jod. Heuixga.

XXXIV (1874).

Eetbare aarde van Sumatra , door Jod. Heuinga.

L'eber Brachyocephalitiit bei den Papuas von Neu-Guinea, von N. von Maclay.

XXXV (1873).

Ethnologisehe Bemerkungen msber die Papuas der Mac-lay-kueste in Neu-Guinea, von N. von Mikt,ucho-Mact,ay.

Anthropologisciie Mittheilungen ueber die Papuas von Neu-Guinea, von Dr. A. 15. Meijer.

Bericht omtrent eenige proefnemingen ter bepaling van liet koortswerend vermogen van ruw-gemengd kina-alca-loïd, bereid uit den afval van Java Kina, door B. E. J. li. Becking.

Ein Opium-rauchversuch (cine Physiologische Notiz), von N. von Miki.ucho-Maclay.

Ethnologisehe Excursion in Jahore (15 December 1874— 2 Eebruar 1875). Vorliiufige Mittheilung von N. von Mi-Ki.ucHo Maclay.

-ocr page 43-

40

DEEL XXXVI (1876).

Ethnologisclie Excursionen iu der Malayischeu Halbinsel (Nov. 1874 — Oct. 1875), von N. vox Miklucho-Maclay-

Ethnologisclie Bemerkuugeu ucber die Papuas der Maclay-Kueste iu Neu-Guinea. II. von N. vox MrKr,ucHO-MACi.ay.

-ocr page 44-

GENEESKUNDIGE OPSTELLEN

VOOllKOMKNDi: IN HET

TIJUSCHRirï VOOR HET NEDl'IRl ANDSCH-INDfSCH TiEGER.

Eerste Jaargang (1804).

Het examen dor militaire apothekers, door Atta-Troll.

De examina der officiereu van gezondheid, door Ex Ungue Leonem.

Eenige vraagpunten betreflende de officieren van gezondheid in kleine garnizoenen, door E.

Algemeene order 1853 No. 2.'5, door W.

Antwoord daarop, door een officier van gezondheid.

Tweede Jaargang (1865).

Zorg voor zieken, medegedeeld door J. Hageman J.C.zn.

Belangen van zieken, door E.

Geneeskunde, door 1. N. G.

Civiele en Militaire geneeskundige dienst, door Z.

Eenige gedachten naar aanleiding van een schrijven van den Heer Bachiene over het hospitaal te Weltevreden, door Veritas.

-ocr page 45-

OPSTELLEN OP GrENEESKUNDIG GEBIED

VOORKOMENDE IN

M A.IÏ.S,

TIJDSCHRIFT VOOR HET INDISCHE LEGEE.

186S. Eerste Jaargang.

Over liet mililairc sclioeisel; in uo. 23.

1SÖ9. Tweede Jaargang.

De oorlog- en de humaniteit; in no. 1 en 2.

Iels over vleesch-extrr.ct als voedsel; in no. C.

Iets over den kwaden droes bij kavalerie-paarden, door Z. in no. 9.

Hospitaal-personeel; in no. 10.

-ocr page 46-

YERÏÏAOELIMEÏf

op

GENEESKUNDIG GEBIED,

voorkomende in

HET MILITAIR TUDSCHEITT,

Verslagen, verhandelingen en laescliouwingen over Militaire onderwerpen, bijeenverzameld door K. D. Ki els tra.

AARGANG 1870.

De geneeskundige verpleging vau den Indischeu soldaat, door Dr. G. Luchïmans.

Ilulpmiddeleu van den Indisclien militair geneeskundigen dienst vooral te velde, door Dr. G. Luchtmans.

De militaire hospitalen in Nederlandscli-Indië, door E. W. A. Ludekixg.

De militaire hospitalen in Xed. Indic (eone nalezing), door X*.

Eenige opmerkingen betrcfl'ende de laatste expeditie naar Bali, door Dr. IT. Gueve.

-ocr page 47-

u

Varia; J. Het verduurzamen van vleescli teu dienste van mnrclieerende troepen.

2. Wenken over de uitrusting der infanterie.

3. Het eerste verband op het slagveld.

4. Nieuw voedingsmiddel in den oorlog.

5. Avertenda — - over chinine-verbruik.

Jaargang 1871.

Varia: 1. Gezondheidsleer.

2. Een leerzaam kijkje bij onze buren (uit het Bri

tish Army Medical lleport 18ö8).

3. Beri-beri.

4. Euimte voor den soldaat.

5. Boekaankondiging (Receuil voor den civiel gc-

neeskundige dienst in N. I. door E. W. A. Ludeking.)

fi. Garnizoenen in hel gebergte.

Jaargang 1872.

Varia: Gezondheid der troepen in Britisch-Indie.

Jaargang 1873.

Over de ziekten gedurende de belegering van Metz en Parijs , door E.

Varia: 1. Sterfte onder de officieren van het Ned. Indische leger.

2. Hygiénische statistiek.

3. Statistiek.

4. He Duitsche artsen gedurende den jongsten oor

log.

5. Gezondheidsgarnizoenen of sanitaria en de genesis van den typhus, door E1',

-ocr page 48-

45

Jaargang IS74.

Over den invloed van een licet luclitgcstel op blanken, door H.

Varia: 1. Verliezen van het Duitsclie leger in 1870—71. 2. Een woord over ziekenzalen.

:3. Het vervoer van gewonden in oorlogstijd.

4. Do koffie, als handproviand.

5. Beschrijving van cenige zaken in gebruik bij het

leger in Ncd.-Indië, van de vinding van den ingenieur C. T. Deemiman. (Ziekenkar, ra-derbaar, veldbedbrancard, veldbed , inodores, vouwziekenstoel.)

Jaargang 1875.

Tets over militaire gezondheidsleer.

Varia; 1. liet Europeescli gedeelte van het leger in Britsch-Indië.

2. Statistiek van de Asliantynsche expeditie.

3. De ambulance en hospitaaldienst in den jong-

sten oorlog, door C.

4. quot;Voordeelen van kleine hospitalen.

Jaargang 1870.

Het roode kruis in Nedeiiandsch-lndië.

liet Italiaansche leger gedurende de cholera epidemie van 1867, door Edmoxde de Amiois.

De l'Vansche ambulances, door F.

De invloed van het klimaat op de menschen-rassen, door

X.

Varia: 1. Do voeding van den soldaat in Indië, door J. Ai,ken.

2. Nieuwe ziekenkar van C. T, Deei.ejcan.

-ocr page 49-

46

3. De algemeene tentoonstelling van voetbekles-

dingen te Bern.

4. Een practisclie geneeskundige gids voor den

officier (Guide médieal pratique de rofflcier).

■VERIEi^IDTÜIBILIEISrGI-

op

GENEESKUNDIG GEBIED,

voorkomende in het

TIJDSCHRIFT VAN HET KONINKLIJK INSTITUUT YAN INGENIEURS.

Afdeeling Nederlandsch- Indië. L875—1S7G.

De invloed van den natten rijstbouw op den plaatselijke gezondheidstoestand en de maatregelen ter beveiliging daartegen voor de garnizoenen in Nederlandscli-Indië te nemen, door E. 13. Kielstua.

-ocr page 50-
-ocr page 51-

•ifóöStwSèiSï ïtméf!

, ■

.

-ocr page 52-
-ocr page 53-
-ocr page 54-
-ocr page 55-