Aangenaam is liet den ondergeteekeuden, U te kunnen berichten, dat de deelneming in het maatschappelijk kapitaal der door hen geprojecteerde Locaalspoorwegniaatschappij, in den kaatsten tijd vooral, aanmerkelijk is toegenomen. Tal van rechtstreeks belanghebbenden leverden door hunne toetreding liet bewijs, dat zij het gewicht inzien van den aanleg van Spoorwegen in de door hen bewoonde streken, vooral nu de Wet goedkooperen aanleg heeft mogelijk gemaakt. Vele anderen , die door dien aanleg niet direct worden gebaat, en zelfs in andere gedeelten van ons vaderland wonen, hebben door hunne deelneming de levensvatbaarheid der onderneming erkend, en hun vertrouwen in de toekomst van den dezerzijds ter hand genomen arbeid doen blijken.
De ondergeteekenden, erkentelijk voor den ondervonden steun, meenen daaraan niet beter te kunnen beantwoorden, dan door voor te stellen, zoo mogelijk weder eene schrede vooruit te doen en alle krachten in te spannen, om eerlang bijeen te komen en tot de definitieve oprichting der maatschappij over te gaan.
Waar het van zeiven spreekt, dat daardoor de voorloopige staat van zaken ophouden, en aan de onderneming zelve een bepaalden vorm gegeven worden zal, daar zal het wel overbodig zijn, al de voordeelen op te tellen van het intreden dier nieuwe periode.
Wat lag bij het plan tot oprichting eerder voor de hand, dan dat de ontworpen statuten nog eens in overleg met den Raad van Toezicht ernstig werden nagegaan en met inachtneming van de sedert 20 Mei jl. ontvangen opmerkingen , zoowel als van hetgeen den ondergeteekenden zeiven wenschelijk voorkwam, werden verbeterd of aangevuldV Niettegenstaande de Concept-Statuten op onbekrompen wijze werden verspreid, was het getal opmerkingen dat ter kennis van het comité werd gebracht toch betrekkelijk gering. In hoofdzaak hebben die Statuten dus hetzelfde karakter behouden , zoodat men meent te mogen besluiten dat zij de algemeene goedkeuring wegdragen. De noodzakelijk geachte wijzigingen , in verband met het hier medegedeelde, gaan hierbij in eene afzonderlijke nota met eene korte toelichting.
De ondergeteekenden ontveinzen zich echter niet, dat bij do voorgestelde veranderingen, wel eenigszins wordt afgeweken van de gedragslijn, die zij vroeger meenden te moeten volgen. De bakens naar het tij te verzetten, niet halsstarrig aan eigen opvatting vast te houden, zal echter, naai zij zich vleien, door niemand Uwer worden gelaakt. Veranderde omstandigheden hebben den toestand beheeischt en als van zelve tot de bijgaande voorstellen geleid.
Voornamelijk bestaan de wijzigingen hierin, dat voor kostbare en buitengewone werken, in stede van 25% subsidie en 25% aandeelenkapitaal, 50quot;/,, subsidie als noodzakelijk wordt bepaald, en dus het noodige aandeelenkapitaal in de bij de Statuten aangegeven verhouding tot de begrooting moet staan, wanneer de kosten dier buitengewone werken daarvan zijn afgetrokken. Ten andere dat de aanvankelijke werkkring der maatschappij voorloopig tot de in de hierbijgaande nota genoemde sectien wordt beperkt. De ondergeteekenden zullen echter hier niet verder in bijzonderheden treden en hebben de eer voor een en ander zoowel naar de hierbij ge voegde toelichting, alsook.
Aan
inschrijvers in het maatschappelijk !pit aal der geprojecteerde L oca a l-s poo no eg ra aat sell app ij.
APKLDOOllN Mei 18K0.
omtrent het reeds verrichte, naar het laatste schrijven aan de deelnemers in de voorloopige leening, dat ook ter Uwer kennis is gebracht, te verwijzen.
Ofschoon het bedrag door de wet gevorderd om tot de oprichting boven besproken, te kunnen overgaan, reeds verre overschreden is1), achten de ondergeteekenden de vervulling der voorwaarde, in de Statuten opgenomen, dat namelijk het aanwezige maatschappelijk kapitaal een vierde van de begrootingskosten moet bedragen, voor die oprichting noodzakelijk; een vierde van de begroo-tingskosten voor de eerst aan te leggen lijnen nu bedraagt juist een millioen gulden. Terwijl er na de welwillende ontvangst, die hun project reeds terstond bij de verschillende autoriteiten en ook bij de Hooge Regeering mocht ondervinden, weinig twijfel bestaat aan eene gunstige beschikking op het gedane verzoek tot het erlangen van de definitieve concessie, is het tevens beslist noodig om zoodra de voorwaarden, waarop de gevraagde vergunning verleend kan worden , van hoogerhand worden medegedeeld, terstond gereed en bij machte te zijn, om die te aanvaarden, wanneer voor 't minst de te stellen voorwaarden in het belang der maatschappij aannemelijk kunnen worden geacht. Dezerzijds mag in geen enkel opzicht gebrek aa7i ernst getoond, noch in ijver en voortvarendheid te kort gekomen worden.
Kan, gelijk aan de deelnemers in de voorloopige leening werd bericht, de taak van het Comité in den strengsten zin, als afgeloopeu worden beschouwd, wanneer al de voorbereidende werkzaamheden geschied, de plannen opgemaakt, de Statuten ontworpen zijn, terwijl als uiterste termijn van die taak het definitieve verleenen der concessie is te beschouwen, het is bereid, indien dit verlangd wordt, de zaak niet aan zich zelve over te laten, vóór ze volkomen in staat van wijzen gebracht en op duurzamen grondslag gevestigd is. Om echter te blijven volharden, behoeven de ondergeteekenden voortdurend of bij vernieuwing Uw vertrouwen en Uwen steun. Zij meenen volkomen vrijheid te hebben daarop een beroep te doen; omdat zij meenen niet te kort te zijn gekomen, in het toepassen der beginselen, die zij van den aanvang af, als den grondslag hunner bemoeiingen hebben aangenomen; al erkennen zij ook gaarne, dat de wijze, waarop zij de vrijwillig aanvaarde taak hebben vervuld, oneindig beter kon geweest zijn. Het standpunt, waarvan zij primitief zijn uitgegaan, gelooven zij echter tot op den huidigen oogenblik niet te hebben verloochend. Deze meening en de gewoonte, waarvan zij niet zijn afgeweken om openlijk voor hunne zienswijze uit te komen en steeds de meest mogelijke publiciteit in acht te nemen, leiden ben er toe, U hierbij tevens opmerkzaam te maken op den loop, dien de zaak, welke ons allen bezighoudt, in den eersten tijd kan nemen. — De som, die nog ontbreekt aan het maatschappelijk kapitaal om, op de grondslagen der Statuten tot de oprichting der maatschappij over te gaan, bedraagt, zooals hieronder uiteengezet wordt, ruim 3 tonnen gouds 2).
Wordt dit bedrag vóór 15 Juni e. k. bijeengebracht, dan zal onmiddellijk de oprichting aan de orde gesteld worden. Is dit niet het geval, dan meenen de ondergeteekenden hunne taak als afgeloopen te kunnen beschouwen, en het best te handelen door den inschrijvers hun woord terug te geven; om later de deelnemers in de voorloopige leening bijeen te roepen en hen over de bestemming van hun rechtmatig eigendom — het archief, de begrootingen, plannen, teekeniugen en ook de eventueele concessie — te laten beslissen. Wordt toch voorshands van de oprichting
De dezer dagen opgerichte Nederlandsehe trarawegmaatsehappij mocht bij hare oprichting slechts J van haar maatschappelijk kapitaal zien bijeengebracht, waaronder de kosten voor opnemingen en concessie begrepen zijn.
Een gedeelte daarvan is echter in de laatste dagen weder geplaatst.
afgezien, dan zijn de voordeelen op 20 Mei 1879 aan de voorloopige aandeelen in den vorm van oprichtersbewijzen toegekend, vervallen, en treden die deelnemers weder zelfstandig in hunne positie van vóór dien datum op. Br is dan veel werk voor niet gedaan, veel, met moeite verzamelde krachten, zullen weder uiteenspatten, doch de ondergeteekenden meenen het hunne verricht te hebben, en zich te dien opzichte van alle verantwoordelijkheid ontslagen te kunnen achten. Aan den drang tot sectiesgewijzen aanleg, administratie en exploitatie, waarvan de toepassing, naar zij gelooven, nimmer mogelijk zal blijken, meenen zij niet te mogen toegeven. Zij blijven in het algemeen karakter der Maatschappij hare eerste levensvoorwaarde zien, doch geven hunne opinie gaarne voor beter, zich echter het recht reserve arende om ook een eigen oordeel in deze te mogen hebben.
Hunne ingenomenheid met en hun geloof in de onderneming is in geen enkel opzicht verminderd, wanneer nl. dat oorspronkelijk karakter slechts bewaard blijft. Van daar dat zij hunne inschrijvingen eveneens tot 15 Juni e. k. gestand doen, wanneer de voorgestelde wijzigingen in de Statuten worden aangenomen. Alleen voegen zij bij deze bereidverklaring nog eene bepaling, welker billijkheid, bij de groote opofferingen, die zij zich hebben getroost, naar zij zich vleien van zelve in het oog zal springen, en wel deze, dat wanneer het vereischte kapitaal door ruime inschrijving mocht worden overteekend, binnen den bij de Statuten aangegeven termijn, en er niet tegelijk tot uitbreiding van den werkkring der Maatschappij besloten wordt, alsdan de door hen bij de oprichting genomen aandeelen door de Maatschappij worden ingekocht en vernietigd en alzoo die even-tueele meerdere inschrijving dan het maatschappelijk kapitaal groot is, strekke tot vermindering hunner inschrijving.
Den termijn tot 15 Juni achten zij in de eerste plaats ruim genoeg genomen, om te weten, of al dan niet de noodige sympathie wordt betoond. Langer uitstel achten zij, zoo om hunne eigene verplichting, als om allerlei andere redenen niet gewenscht. Hierbij komt nog eene omstandigheid van administratieven aard. Hun medelid en secretaris, de Heer Neiszen, heeft zich slechts voor één jaar aan deze zaak verhonden. Waar men van hem natuurlijk niet kan vorderen, dat hij zijne verdere toekomst voor eene onzekere zaak opoffere of in gevaar brenge, en dus eene beslissing over het lot der onderneming, die ons bezighoudt, vóór het eindigen van dat jaar wenschelijk is, daar achten de eerste 4 ondergeteekenden het grootelijks in het belang van de zaak zelve, dat wanneer de Maatschappij wordt opgericht, de man, die bijna van den eersten aanvang af, den administratieven arbeid heeft op zich genomen voor haar behouden blijve. Een zuinig en kundig beheer, geen kostbare, omslachtige directie, zal toch in hooge mate wenschelijk zijn; en vooral zal in den eersten tijd de leiding der zaken zeer goed door eenen secretaris zonder verder personeel kunnen worden bezorgd , wanneer deze betrekking slechts oordeelkundig wordt vervuld.
Omtrent de overdracht der concessie hebben de ondergeteekenden de eer te verwijzen naar hetgeen bij de voorgestelde wijzigingen is vermeld.
Zij vertrouwen door het bovenvermelde blijk te hebben gegeven van hunnen wensch om naar de hun gegeven krachten en vermogens te blijven medewerken tot bereiking van het doel dat hen met U samenbracht.
Hiermede M. H.! meenen zij den stand van zaken duidelijk en klaar te hebben uiteengezet. Zij vestigen met nadruk Uwe aandacht op het gewicht van liet oogenblik en doen nogmaals een beroep op Uwen steun ook in stoffelijken zin.
Wilt Gij werkelijk de voorgestelde spoorwegverbiiuliugen mogelijk maken, vermeerdert Uwe inschrijvingen, wekt vooral niet minder anderen, die de zaak vroeger misschien nog niet ernstig genoeg hebben geacht, tot deelname op.
320 namen, die hierbij worden medegedeeld, en daaronder, zooals U blijken zal, vele,, die in ons vaderland een goeden klank hebben, namen van mannen van invloed en beteekenis, zijn daar om ü, met de onze, het bewijs te geven, dat het wel degelijk ernst is met het streven naar het beoogde doel. Die dit doel wil, moet ook de middelen willen; ook in deze geldt het »wie spoedig helpt, helpt dubbel!quot;
De begrooting bedraagt, gelijk in de nota werd geconstateerd ƒ 4.000.000; | hiervan is f 1.000.000. Dit cijfer, met den eisch voor de verbinding Epe-Elburg gesteld wordt met ƒ 100.000 verminderd. Men heeft dus om tot het thans voorgestelde doel te geraken strikt noodig ƒ 900.000; hiervan is in ronde cijfers geplaatst ƒ 600.000. Zou het bijeenbrengen van ongeveer driemaal honderdduizend gulden voor een dergelijk belangrijk werk zoo bezwaarlijk zijn; een werk, dat een aanzienlijk gedeelte van ons vaderland tot meerdere ontwikkeling zal brengen, een werk dat men eene nationale zaak kan noemen, die men overzien en controleeren kan; terwijl zoovele mil-lioenen uit de beurzen der Nederlanders voor ongewisse zaken naar buiten 's lands, liefst naar de verst verwijderde streken vloeien?
Tndien de ondergeteekeuden een bewijs van waardeering zouden wenschen voor hetgeen zij tot dusver te dezer zake gedaan hebben, het zou- zeker in de eerste plaats dit zijn, dat het verlijden der acte van oprichting der Vennootschap spoedig op de door hen voorgestelde wijze door U werd mogelijk gemaakt.
Mogen zij dus door ü in staat gesteld worden om in de maand Juni te zamen te komen, ten einde tot hét passeeren der acte van oprichting van de Locaalspoorwegmaatschappij tegenover eenen door den Raad van Toezicht aan te wijzen Notaris over te gaan, die acte aan de goedkeuring des Konings te onderwerpen, de toekomstige bestuurders der op te richten Vennootschap aan te wijzen en verder alles te doen, wat noodig is om het toekomstig gebouw op duurzanien grondslag te vestigen.
Zij sluiten hierbij nog een inteekenbiljet in, en hopen zich spoedig de eer te kunnen geven U eene definitieve oproeping te doen geworden, om in persoon, of bij behoorlijke volmacht op de wijze als in art. 34 der Concept-Statuten is aangegeven, te vergaderen.
Het Veluwsch Locaalspoorweg-comité i
H. C. van deii Houven van Oordt , President.
Mr. B. Weeets. «
M. Wolff.
E. Vas Visser.
J. H. Neiszen, Secretaris,
De Raad van Toezicht verklaart gaarne met den inhoud van bovenstaande regelen geheel in te stemmen.
Mr. H. R. van Makle.
D. Bas Backek.
W. 0. Th. van Nahuijs.
Mr. H. J. Wunder.
IN DE Ar*. «; achter de woorden: »aan te leggen spoorwegquot; inlasschen: Bij die berekening worden buitengewone werken, zooals overbrugging van groote rivieren, achterwege gelaten; voor deze wordt hoogere subsidie vereischt, naar aanleiding van het te bepalene bij art. 15. Ar*. 7: aan het slot toevoegen de woorden: Op dezelfde wijze kan daaraan ook (- eene andere bestemming worden ge geven en het kapitaal ook, wanneer de Algemeene Vergadering van aandeelhouders dit verlangt, geheel of gedeeltelijk worden gebruikt, om in de kosten van aanleg te voorzien. \ Art. 8: voor de 2de alinea te lezen : quot;l De thans aan het geheele kapitaal van / 1.000.000 nog ontbrekende aan-deelen zullen uiterlijk binnen vijf jaarna het verlyden der acte van oprichting moeten geplaatst zijn. |
Deze wijziging wordt wenschelijk geacht , daar het uitvoeren van groote buitengewone werken, ofschoon voor den aanleg van deze lijnen onvermijdelijk, toch minder eigenaardig hi] de kilometersgewijze begrooting kan worden in rekening gebracht. Het is te billijker, dat daarin door vermeerderde subsidie wordt voorzien, waar de werken in het onderhavige project bedoeld, ook voor andere doeleinden zullen worden bestemd dan voor spoorweggebruik alleen. De financiëele toekomst der onderneming zou anders allicht van den aanvang af, in den grond worden bedorven. Met deze voorgestelde bijvoeging meent het comité aan de gerezen bezwaren over den aard van het kapitaal het beste tegemoet te komen. De aandeelhouders en zij, die hen rechtens vefW^êuwóordigen, kunnen dan handelen, zooals het meest met hunne belangen, ol eigenlijk met die der maatschappij, is overeen te brengen. Beide wegen staan dan voor de toekomstige vennootschap open, zonder dat dadelijk het primitieve karakter van het kapitaal, dat bij velen instemming mocht vinden, wordt prijs gegeven. Dat de rechtmatige eigenaars van het kapitaal de vrije beslissing over eene dergelijke kwestie houden, zal, naar men zich vleit, door ieder wenschelijk worden geacht. Deze wijziging doelt op het ontbrekende maatschappelijk kapitaal voor den zijtak Elburg—Epe, en ziet mede op de mogelijkheid, dat bij het vaststellen dei-statuten, het slotartikel ten opzichte van den aanleg der daar aangegeven gedeelten wordt gewijzigd. De begrooting der eerst aan te leggen lijnen bedraagt ongeveer 4 millioen gulden, waarvan dus het maatschappelijk kapitaal { moet uitmaken. Misschien zal de opmerking gemaakt worden, dat, waar vroeger voor den aanleg van ± 180 kilometers een aandeelen-kapitaal van 1 millioen gulden voldoende werd gerekend, thans dezelfde som niet te veel wordt geacht, waar toch nu de aanvankelijke aanleg |
TOELICHTING.
van 143 K. M. wordt voorgesteld. Verschillende redenen motiveeren ecliter de dezerzijds voorgestane meening. Voor het traject Apeldoorn-Dieren, was, gelijk bekend mag worden verondersteld, op het gebruik van den Kanaaldijk gerekend, welke bezuiniging later minder wensclielijk is voorgekomen. De sommen verder voor de onteigening op de gemaakte begrootingen uitgetrokken , zijn aanzienlijker dan eerst werd geraamd , inzonderheid geldt dit voor de sectie Ede— Wageningen—R,henen ; terwijl de kosten van onteigening voor de lijn Ede—Apeldoorn natuurlijkerwijze zeer gering werden aangeslagen, en dit gedeelte voor-loopig uitgesteld wordt; — over het algemeen zijn de eindcijfers der begrootingen hooger dan oorspronkelijk werd gedacht, eerstens doordat het comité zijnen Hoofdingenieur dringend verzocht heeft, liever te hoog te begrooten, dan later tot misrekeningen aanleiding te geven, ten andere door dat ook zonder die uitnoo-diging van het comité, de Heer Eussen en het ge-heele personeel doordrongen was van het wenschelijke om eerder te hooge dan te lage cijfers aan te geven. O. a. zijn ter voorkoming van alle risico, voor het aansluiten aan bestaande stations, de daardoor gevorderde nieuwe werken en te maken inrichtingen , belangrijke sommen uitgetrokken, zooals vooral voor het station Apeldoorn. Men kan hopen, dat deze bij de uitvoering voor aanmerkelijke vermindering zullen blijken vatbaar te zijn. Eindelijk mag hierbij niet worden vergeten, dat de kennisname van de voorwaarden, waarop de Regeering gemeend heeft concessie te kunnen verleenen voor den eersten locaal-spoorweg in ons vaderland (Haarlem—Zandvoort) het in rekening brengen van sommige posten heeft veroorzaakt, die misschien in het onderwerpelijke project niet zullen noodig blijken te zijn, doch waarover eerst kan beslist worden, nadat de Regeering zich omtrent de dezerzijdsche plannen heeft uitgesproken. De bovengenoemde begrooting komt neer per kilometer op ƒ 28000.
Bij nadere beschouwing werd de daarin vervatte bepaling toch onbillijk geacht, omdat de mogelijkheid altijd blijft bestaan, dat de volstorting door de commissarissen niet noodzakelijk wordt geacht. Bij de Nederl. Westph. Spoorwegmaatschappij, welker project zeer spoedig zijne voltooiing nadert, zijn de aan-deelen nog niet verder gefourneerd dan tot 60 u/0, omdat de omstandigheden sedert de oprichting veranderd waren, en het commissarissen en aandeelhouders te zamen wensclielijk voorkwam, de storting niet verder te laten plaatshebben; de kwestie van werk-
KOTA VAN WIJZIGINGEN.
4*
Art. »: 2'|e en 3'lc aliiieta vervallen.
NOTA VAN WIJZIGINGEN.
ÏOEIilCHTlNG.
of waarborgkapitaal heeft hiermede bovendien niets te maken. Het direct volstorten imperatief verplichtend te stellen, vóór dat nog iets is verricht en vooral vóór dat over de wijze van exploitatie is besloten , komt den ondergeteekenden niet raadzaam voor. Tal van inschrijvers, kapitalisten, hebben bovendien hunne inschrijving van de beslissing te dezen opzichte afhankelijk gesteld.
aan het slot toevoegen: Wanneer overeenkomstig het slot van art. 7 aan het maatschappelijk kapitaal eene andere bestemming wordt gegeven, en dit geheel of gedeeltelijk wordt gebruikt om in de kosten van aanleg te voorzien, kunnen voor dat doel op de aandeelen, die voorwaardelijk zijn genomen voor eene andere sectie dan die, welke wordt aangelegd, nimmer meer stortingen worden gevraagd, dan die door het Wetboek van Koophandel zijn verplichtend gesteld. Art. 15. Aan het slot toevoegen de woorden. Voor buitengewone werken, zooals overbruggingen van groote rivieren moet minstens 500'o subsidie verzekerd zijn. Art. 23. 4lt;,e alinea te lezen; „Vierquot; in plaats^van „tienquot;. 10('e alinea te lezen: „Vijfquot; in plaats van „vijf en twintigquot;. Art. 40. te lezen: De eerste spoorwegen door de vennootschap aan te leggen, zullen zijn die, waarvoor concessie is aangevraagd door de Heeren: |
De bedoeling van deze wijziging behoeft zeker geen betoog. Omtrent de voorgestelde wijziging van Art. 15 verwijst het comité naar het aangevoerde bij Art. 6. Ook zijn Hoofdingenieur deelt dit gevoelen beslist; omdat hij meent dat het denkbeeld van locaal-spoor-wegen goedkoopen aanleg met zich brengt, en dat in, hier onvermijdelijke, buitengewone toestanden, ook door buitengewone middelen moet worden voorzien, ten einde alle mogelijke misrekeningen te voorkomen. Zie hieromtrent ook het aangevoerde bij art. 6. Terugbrenging van het getal aandeelen, waarvan ieder commissaris eigenaar behoort te zijn, tot op een cijfer van 4 stuks, schijnt wenschelijk. Daarmede wordt de kring voor het vinden van mannen, geschikt en bereid om aan het hoofd eener onderneming als deze te staan, en met nauwlettende zorg voor hare belangen te waken, uitgebreid. Vermindering van het bedrag, tot waartoe de directeur gerechtigd is op eigen verantwoordelijkheid te handelen, wordt nuttig geacht. De ondergeteekenden blijven van meening dat splitsing in administratie en exploitatie niet anders dan tot groot nadeel van het geheel kan strekken; dat het algemeen karakter der maatschappij noodwendig behouden moet blijven. |
NOTA VAK WIJZIGINGEN.
TOE [iIOHTING.
H. C. Van der Houven van Oordt, Mr. E. Weerts, zijnde van Almelo over Deventer, Apeldoorn, Ede, Wageningen naar Rhenen, met verlenging van Almelo over Tubbergen en Ootmarsnm naar Nordhorn, Lingen en Freeren en van Zwolle of Hattem over Apeldoorn naar Dieren met zijtak van Epe naar El-burg en verbinding van Hattem met het station van den Ned. Centr. spoorweg van dien naam. Van deze lijnen zullen de gedeelten Apeldoorn-Deventer-Almelo en Zwolle-Apeldooru-Dieren met zijtak van Epe naar Elburg, alsmede Ede-Wagenin-gen-Rbenen, het eerst worden gelegd. Tot den aanleg dezer lijnen wordt zooveel mogelijk gelijktijdig overgegaan , ecbter met dien verstande, dat wanneer voor een derzelve de ver-eiscbte subsidie is verleend en zulks voor de anderen nog niet het geval mocht zijn , toch met den aanleg van eerstbedoelde kan worden begonnen. Tot den aanleg van den genoemden zijtak wordt ecbter niet overgegaan dan nadat daarvoor, behoudens het bepaalde in deze Statuten door direct-belanghebbenden afzonderlijk tot een bedrag van minstens ƒ 100,000 is ingeschreven in het maatschappelijk kapitaal. |
Alleeu meenea zij dat prioriteit vau aanleg voor die lijn, welke zich het eerst in de noodige subsidie mag verheugen, gewettigd is, en wellicht eeu heilzame prikkel tot wederzijdsche krachtsinspanning zijn zal. Met het verleenen dezer prioriteit meenen zij echter de uiterste grens van rekbaarheid te hebben bereikt. Tot verdere toelichting der wijziging van dit slotartikel zij het het comité vergund, deu financiëelen stand van zaken eenigszins meer bijzonder uiteen te zetten. Er is tot heden ingeschreven voor een totaal bedrag o O van;.........afgerond ƒ 600,000 1) Daarvan is van de zijde van in de zaak in het algemeen belangstellenden eene ronde som van...........ƒ 50,000 Van idem bij de sectie Apeldoorn-Deven- ter-Almelo als boven.......„ 180,000 Van idem bij de sectie Zwolle-Apeldoorn- Dieren als boven......... 110,000 Van idem bij den zijtak Epe-Elburg . . nihil. Zie daaromtrent het hierneveu voorgestelde. Van idem bij de lijn Apeldoorn-Ede-Rhenen. „ Toch hebben de ondergeteekenden gemeend ook deze sectie onder de eerst aau te leggen lijnen te moeten opnemen, ook al is het cijfer der in die streek genomen aandeden thans zeer gering. De redenen, die hen daartoe leidden, zullen door hen op de vergadering der inschrijvers worden medegedeeld en aan dezer beoordeeling onderworpen. Voor de verlenging Almelo-Ootmarsum- Lingen-Freeren..........nihil. Bij deze afdeeling moeten de ondergeteekenden opmerken dat de bewijzen van belangstelling bij de voorbereidende werkzaamheden en de opname dezer lijn, van dien aard waren , dat zij redelijkerwijze grond geven om ook krachtige medewerking voor den definitieven aanleg te verwachten, en zij aarzelen dan ook niet de meening uit te spreken dat eene uitbreiding van deu werkkring der vennootschap zeker mede het eerst in die richting zal plaatshebben. Door het Veluwsch spoorwegcomité, zie het daaromtrent vermelde in bijgaande circulaire ƒ260,000 |
De bclangrpe deelname van de gemeente Zwolle (voor f 50.000 aandeelen) is bij deze cijfers buiten rekening gelaten, niet alleen omdat zij eerst tijdens het gereed maken dezer nota werd bekend gemaakt, maar ook omdat aau die deelname voonvaardeu verbonden zijn, die het comité niet mag aannemen, alvorens door het technisch personeel over de mogelijkheid, door zijne medcaandeelhouders over de wenschc-lykheid is beslist.
v
HOTA VAN WIJZIGINGEN. 1 De concessie van genoemde Heeren zal voetstoots, met al hare rechten en plichten, zonder eenige geldelijke vergoeding aan de maatschappij worden overgegeven. i Het recht van benoeming, vermeld in de artt. 19, 20, 21, 22 en 30, wordt in zooverre gewijzigd, dat de raad van toezicht uit de commissie van advies, en het comité daartoe gezamenlijk eene voordracht van dubbeltallen opmaken, waaruit de aandeelhouders eene keuze doen. |
TOELICHTING. Deze cijfers zijn in hooge mate leerzaam. De behoefte aan een verbeterd vervoermiddel doet zich schijnbaar in de eene streek veel sterker dan in der andere gevoelen; daar men toch niet mag aannemen, dat men in de eene sectie tal van energieke, ondernemende (inwoners zou vinden, terwijl de andere daarentegen enkel door mannen slap van hand en flauw van hart zouden worden bewoond. Waar nu evenwel die behoefte aan een beter gemeenschapsmiddel op de eene plaats zooveel sterker uitkomt dan in de andere, daar ligt het naar de zienswijze van het comité geheel op den weg der maatschappij om hen, die zich zoo krachtig uitspraken, zoodra mogelijk te helpen en hen niet te laten wachten, tot men ook elders tot een ander bewustzijn gekomen is. Toch zou het comité er niet licht toe overgaan, om het vroeger steeds krachtig vooropgezet beginsel schijnbaar los te laten, wanneer het niet in de voorgestelde afdeelingen de kern der onderneming zag, die wel is waar door de voltooiing van het geheele net tot volle ontwikkeling zal komen, maar zelfs thans reeds volkomen recht van bestaan heeft, ook uit het oogpunt van de financieele vooruitzichten, en met reden als de grondslag van het geheele plan mag worden beschouwd. Het comité vleit zich verder, dat thans duidelijk geformuleerd is, op welke wijze de te verleenen concessie aan de maatschappij zal overgaan , en alle ruimte voor misverstand of twijfel te dezen opzichte zal ontbreken. Het vleit zich ook hiermede geheel getrouw te zijn gebleven aan het van den aanvang af ingenomen standpunt, van dezen arbeid in het algemeen belang te hebben ter hand genomen. De voorgestelde wijziging in de benoeming der toekomstige bestuurderen. meende het comité meer in het belang der aandeelhouders en dus der maatschappij; ook in verband met de verschillende deelname in het maatschappelijk kapitaal, de beperking van den aan-vankelijken werkkring der vénnootschap, en met de in de circulaire uitgesproken wenschelijkheid om, ten minste voorloopig, zich ten opzichte van het personeel tot het volstrekt noodzakelijke te bepalen. |
*
LIJST van inschrijvers in het Maatschappelijk kapitaal der door het Veluwsch Spoorwegcomité ontworpen Locaalspoorwegmaatschappij, Mei 4880.
Namen. Woonplaatsen. Ackerstof, G. J..........Deventer. Alberts, B. G......................„ Altena, P. van Regteren......Heerde. Alting Kronenberg , M........Deventer. Ankersmit, A........... Ankersrait, D. L.......... Ankersmit, G. Leonard....... Ankersmit, H. J.......... Ankersmit Jr., H. J......... Ankersmit, P. Kok........Apeldoorn. Apeldoorn, A. W. van.......Heerde. Apeldoorn, G. van................,, Apeldoorn, H. van................„ Apeldoorn, W. J. van..............„ Baan Jz., H...........Rijssen. Backer, Jhr. W. J.........Rotterdam. Backer, D. Bas.........Apeldoorn. Bakhoven, H. G..........Deventer. Bakhuis, H. J..........Veessen. Bakker, B. A...........Hattem. Barlage Bussemaker, B.......Deventer. Beest, J. M. van..................„ Beltman, H. H....................,, . Berkhout, Jhr. P..................,, Bessem, Gebrs....................., Bessem, W. N....................,, Bethesda, Stichting........Laag Soeren. Bemner............Vaassen. Bientjes, J. A. . . .......Utrecht. Birnie, G........ ... Deventer. Bisschoff Tulleken, K. C.......Heerde. Boelderman , E..........Deventer. Boele, W. G...........Kampen. Bögel, A. jSTering ........Deventer. Boks, Gerard..........Beekbergen. Boks, J. W...........Deventer. Bokslag, D. J......................» Bonte, J ..........' i) Braam, J. J. van.........Arnhem. |
Namen. Woonplaatsen. Braam, W. van.........Arnhem. Braamkolk, G. J.........Deventer. Brantsen van Rhederoord, Jhr.....Rheden. Brants—Stallinga, Wed. A. A.....Deventer. Brederode...........Heerde. Brienen, M. van.........Rijssen. Broekhuis Jz., E.........Deventer. Broekhuis, W. H..................,, Broekhuis—Scholten, Wed. J. T. . . . „ Brouwer, H. J..........Beekbergen. Bruin, P. de..........Deventer, Bruijn, A. F. H. van Troostenburg de . Heerde. Büchner, Dr. W. P.........Deventer. Buitenwerf, Wed. H................„ Buiters H.J.zn,, J. H................,, Burgers, H........................,» Bussink , H........................„ Bunschoten , J. D..................„ Bussemaker Bz., G..................,, Bussemaker Jr., J..................,, Bussemaker, Mej. H................,, Bussemaker, Mej. J..................» Bussemaker, Mej. M................„ Calcar, C. van....................,, Calcar en 0°., M. van..............It Catti en Zoon , P. G................„ Chernao Slichtenbree, J..............,, Coelingh amp; Zonen, J. P..............„ Cop, H. van der..................„ Cramer, W. D..........Twello. Dedem, Mr. W. K. Baron van .... Hoorn. Del Court. Jhr. J. W........Apeldoorn. Delden, A. van.........Deventer. DeUlen, G. van..................„ Delden, Jan van.........Vaassen. Delden, M. van.........Deventer. Delden, Ms. van.........Vaassen. Demmers, L...........Deventer. Deveater en Zonen, A. van.....Zwolle. |
Namen. Woonplaatsen. Deventer, A. van.........Zwolle. Diekhof, W. J..........Deventer. Diekerman......................„ Dikkers-Ankersmit, Weel. D. H..........„ Doeschate, J. ten..................„ Doorninck Dzn., M. van............„ Donkelaar, Wed. G. ten............„ Dorth tot Medler, Baron van .... Vorden. Doyer, D. A...........Deventer. Dwars, G. J........... Dwars, ï. A........... Ede, H. van.......... Ehrhardt, J. C. H......... Eldik, J. T. van......... Engelenburg, P. T. Vredenrijk .... Arnhem. Epse, J. van..........Deventer. Essen, A. H. G. van..............„ Feltz, Jhr. Mr. J. van der.....ïwello. Feltz, Jhr. W. A. van der.....'s Hage. Ficher, H, B...........Deventer. Friderici, P. F. de................,, Gantvoort, H. J....................„ Ganzeboom , Firma Wed. P............„ Gerrevink, D. van........Heerde. Goens, Ds. J. ï. J. van......Epe. Goldenberg, Mej. A........Deventer. Goldenberg, Mej. C. C. C..............„ Goldenberg Jr., C. A................„ Goldenberg, S....................„ Goltstein, Mr. W. Baron van . . . . 's Hage. Gooszen, Dr. J. A. M........Deventer. Groningen, Wed. J. H. van..........,, Groningen, S. P, van..............„ Groot, D. de....................,, Hamel, Dr. J. Am. van ...... . Twello. Hamer Jz., G. J..........Deventer. Hamers, A............ Harmsel, Wed. D. ten.......Rijssen. Hasselt, Mr. J. A. van.......Apeldoorn. Hattem, Gemeente........Hat tem. Hattink, J. W..........Rijssen. Have, H. J. ten.........Deventer. Heeokeren v. Moleeaten, Mr. J. A. Baron van Hattem. Heerde, Gemeente........Heerde. |
Namen. Woonplaatsen. Heering Gz., H..........Vaassen. Heering Hz., P....................„ Heering, J............Deventer. Hemmelder, B. J..................„ Heus, W. J. H. de......, . Apeldoorn. Hodes, J. F...........Rijssen. Hoetink, A...........Deventer. Hoetink , J. G......................„ Hoogstraten, van.........Heerde. Hoop en ten Zijthoff, ten......Deventer. Houok, H........................„ Houck, Is. A......................„ Hove, B. ten....................„ Hove, J. ten....................„ Hove, J. W. ten.........Rijsseu. Hoijteina, A. J. van........Culenborg. Hubers, F. W..........Deventer. Hulseher, L........... Hulscher Wz., G. J........ Hulshof, firma H. B........ Husselman, H. J.......... Hijner, Dr. J...........Heerde. Immink, G. H..........Rjjssen. Ittersum, F. A, Baron van.....Zutphen. Janssen, G. A..........Deventer. Kamp Wz., J. van de.......Beekbergen. Kappeile, D. W..........Deventer. Kemper, J. A....................„ Kemps, J. F......................„ Kievit, Dr. H......................„ Kleinachmiede, Gebr. J. H. E. Zur... „ Kloosterboer, H. J..................„ Klopman—Baerselman, Gt............„ Klopman-Baerselman, S. E............„ Koek, O. A. B....................„ Koenderiuk...........Rijssen. Kolkert, W. J..........Deventer. Kouing, A. H. A. Rijssen. Koppel, J............Apeldoorn. Korteling B.J.zn., G. J. W......Deventer. Kroon , ï........................„ Lagard, H. A......................,, Lammers Lzn., S....................„ |
Namen. Woonplaatsen. Lange, J. L. S. de........Deventer. Ledder, Mevr. de Wed..............„ Leendertz...........Apeldoorn. Leheux, Gebrs..........Deventer. Leusen, A. J. van................„ Linsehoten, J. A. van ....... „ Locht, H........................„ Loener Mark..........Loenen. Loghem, Mr. H. van.......Deventer. Loghem—Everwijn, Mevrouw van ... „ Lohuizen en C°., van.......Vaassen. Lucas, W. A. J....................„ Maaldrink , J. C..........Deventer. Maaldrink, Mej. J. A................„ Marie, Mr. H. It. van..............„ Marie, Mr. H. W. J. van............„ Marie, H. W. van................„ Menalda van Schouwenburg, P. ... „ Meulen, A. ter..................„ Meulen, R. van der................„ Meurs, J. H. van.........Heerde. Meurs, N. F. van........Wapenvelde. Meueen, G. J................Deventer. Mensen, H. J. . . . .............» Mejjer, G. H...........Rijssen. Mollerus, Jhr. G. W........Apeldoorn. Mossel, H............Deventer. Muelen, P. J. M. van der............,, Mulder, J............Vaassen. Munink, J............Deventer. Mflnninghoff, Wed. K. H. D..........„ Münninghoff, X. F. L. .............,, Münninghoff, Gebr..................-i Naamen van Eemnes, Mr. A. van . . . Zwolle. Neiszen, J. H..........Apeldoorn. Nieuwenhuijs, Mr. R. C.......Deventer. Noest van der Voort, Dr. A.....Zwolle. Nijenhuis, J. W..........Deventer. Oordt, H. C. van der Uouven van . . . Apeldoorn. Oordt, H. W. A. van.......Kottcrilun. Oordt, W. van.........'s Hage. Oppenheim amp; 0°., M. L.......Deventer. Ops tall, H. J. van........Rjjsaen. Otterbeek Bastiaans, H. G. van .... Deventer. |
Namen. Woonplaatsen,. Overbosch, W..........Heerde. Overweg Loseman, E. J.......Deventer. Pieperiet, G. A. . ........ Piethnan, W. J.......... Pluim, Jan........... Pluim Jr., J........... Pluim, W............ Poblman, C........... Polak, A............ Polak, S............. Portheine Rk, H.......... Poulie, B. A..........Bergen-op-Zoom. Raalten—van Voss, Mevrouw de Wed. van Loenen. Rakhorst, J...........Heerde. Rakhorst, W. J............ Rakhorst Wmszoon , Ja..............„ Raland, G. A...........Deventer. Reinders en 0°., W..................„ Reuvekamp, Wed. J........Vaassen. Riele Mz., G. te.........Deventer. Riemsdijk, van..........Rotterdam. Roeloffs, Mevrouw de Wed......Apeldoorn. Roemerman , H..........Deventer. Rommenie, D. J....................,, Röntgen, C. A....................„ Rooy, Th. van....................„ Roijen, Mr. J. H. van.......Zwolle. Ruins, A. H. H. . . . ......Deventer. Ruijs, J. P............Kampen. Ruijs, Mr. Th....................„ Sager, P. G...........Beekbergen. Schafer, C............Apeldoorn. Schimmelpenninck van der Oije, W. A. A. J. Baron............Voorst. Schoemaker, A. J.........Deventer. Schoemaker, H. J..................„ Scholten, C. J................„ Scholten , J. B........... Schrader, H...........Deventer. Schroder, B. J....................„ Schroder, F......................,, Servatius, H. H..........Terwolde. Sigtenhorat, A. H. J. van den .... Deventer. |
Namen. Woonplaatsen. Slicliteubree , C..........Deventer. Smeenk, H. J....................„ Spiegel amp; Zoou, Wed. F. L. van . . „ Spoel van VordenR. van..........„ Stegeman, J......................,, Stoffel Czn., P......................„ Stokkers, H. G....................„ Stolk, Mr. J. L. A.........Zutphen. Straaten, van..........Apeldoorn. Strunk, H............Deventer. Sytzama, Barou van........Zutphen. Ter Horst amp; 0°..........Rijssen. Terhorst Jz., G. ter........ „ ïhemmen, Dr. C. J........Deventer. Till, H. M. W. C. Baron van .... Gorinchem. Tusveld, J. S...........Rijssen. Twist, Mr. A. J. Duijmaer van .... Diepenveen. üjjt den Bogaard, A...........Heerde. Veldcommissie buurt Ernst.....Epe. Vermeer Gz., J..........Deventer. Vervoort, Mevrouw de Wed. H. . . , „ Vilsteren, E. J. van...... . . ,, Vincent . •..........Holten. Vink, F. A...........Deventer. Visser, E. Vas..........Heerde. |
Namen. Woonplaatsen. Visser Jr., W. de........Deventer. Voorthujjsen, H. M. van......Beekbergen. Vredenburg, Mej. H. W. J......Deventer. Vreede, D............Wageningeu. Vroom, J. W. L..........Deventer. Waël, P. J. J..........Beekbergen. Walter, W............Apeldoorn. Werle, J. S...........Deventer. Westhoflf, D. H..........Vaassen. Wilhelm, D...........Deventer. Willigen, V. van der.......Kampen. Wolff, M............Amersfoort. Worst, Ds. H...........Epe. Wijers, G.........' . . Deventer. Wijers, H. O........... „ Wijnbergen, Baron van......Nijmegen. Wijnbergen, F. M. A. J. Baron van . . Loenen. Wijnoldy, Th. J........ . . Deventer. Wijnoldy, H. J. . . Wijnoldy, J. . . . Wijtenhorst, Wed. J. J, Wijtenhorst Jr., W. . Wijtenhorst, L.......... ,, Zaalberg, W........... „ Zeldam, G. ten......., *. ,, Zwolle, Gemeente.........Zwolle. Zijthoff, J. ten..........Deventer. |
De ondergeteekende verklaart deel te nemen in liet Maatschappelijk Kapitaal der door liet Veluwsch Spoorwegcomité op te richten LOCAALSPOORWEGMAATSCHAPPIJ,
voor.......................................... aandeelen van twee honderd vijftig gulden elk, tot een gezamenlijk
bedrag van ƒ......................................................
De inschrijvers gunnen, desverkiezende, een makelaar of commissionair in effecten aanwijzen, door wiens tusschenkomst zij wenschen in te schrijven en te storten. Aan deze tusschenper-sonen wordt eene provisie van ^ pet toegekend.
liet V el uw sell 1 ocaal spoor* wegcomité
te
APELDO OBN.