-ocr page 1-

REGLEMENT

DE 11

SOCIETEIT „DE BESOGNEKAMER.quot;

TE 'S-6KAVENHAGE OPGERICHT IX 1795.

-ocr page 2-
-ocr page 3-

REGLEMENT

der

pE j3

OCIETEIT ,,

ESOGNEKAMER,

I.

VAN DE LEDEN.

Art. 1.

Er zijn gewone en buitengewone leden.

Aut. 2.

Het getal gewone leden gaat 225 niet te boven. Het getal buitengewone leden bedraagt ten hoogste 150. Overschrijding heeft alleen plaats in de gevallen van de artt. 13 en 16.

Art. 3

Als gewone leden worden alleen aangenomen, die hunne vaste woonplaats binnen de gemeente 's-G raven hage hebben.

Art. 4.

Als buitengewone leden hunnen worden aangenomen: 1°. Die elders woonachtig zijn;

2°. Die slechts tijdelijk biunen deze gemeente verblijven;

-ocr page 4-

2

3°. Die zicli met ter woon in deze gemeente komen vestigen, mits zij zicli binnen eene maand na die vestiging daartoe aanmelden en zich. dadelijk op het candidaten-register der gewone leden doen inschrijven;

4°. Officieren der zee- en landmacht binnen deze gemeente in garnizoen, op non-activiteit, of in 's Rijks dienst binnen deze gemeente werkzaam.

Akt. 5.

Niemand wordt als gewoon of buitengewoon lid toegelaten, zonder geballoteerd te zijn; afwijking van deze bepaling heeft alleen plaats volgens artt. 13, 14 en 16.

Aiit. 6.

Alleen gewone leden zijn bevoegd candidaten voor het lidmaatschap voor te dragen en aan de ballotage deel te nemen.

Aiit. 7.

De voordracht tot lid geschiedt schriftelijk aan een der commissarissen. Zij wordt door twee leden onderteekend. De naam, qualiteit en woonplaats van den voorgedragen candidaat, worden met de namen der voorstellers, eenmaal 's weeks, des Woensdags, door commissarissen in het lokaal der societeit gedurende acht dagen op eene zichtbare plaats aangekondigd.

Aet. 8.

De leden die aan de ballotage deelnemen, onderteekenen eene stemlijst in een register. Zij ontvangen een stembiljet, waarop de namen der candidaten vermeld zijn; zy werpen dat stembiljet, ingeval van goedkeuring, met doorschrapping van teyen, en ingeval van afkeuring, met doorschrapping

-ocr page 5-

3

van woo?', achter den naam, in een daartoe bestemde bns. Deze bns wordt na verloop der acht dagen, des Woensdag te 3? nren , door een der commissarissen in tegenwoordigheid der leden, waarvan ten minste twee gewone leden tot stem-opnemers worden verzocht, geopend. De uitslag der stemming wordt onmiddellijk in het lokaal der societeit door aanplakking bekend gemaakt en schriftelijk aan het nieuwe lid medegedeeld en daarvan in een bijzonder register aanteekening gehouden.

Bij elke ballotage moeten ten minste vijftien leden gestemd hebben.

Art. 9.

Onregelmatigheden bij de stemming, 't zij door bet getal der ingeleverde biljetten, 't zij in de biljetten zelve, worden door de gewone leden, die bij de opening der stembus tegenwoordig zijn, beoordeeld en bij meerderheid van stemmen beslist. Ingeval de ballotage nietig wordt verklaard, worden de voorgestelde candidaten op nieuw gedurende acht dagen aangekondigd.

De voorgestelde candidaat is aangenomen wanneer hij twee derden der uitgebrachte stemmen voor zich heeft.

Aut. 10.

Die gedeballoteerd is, kan niet dan na een jaar opnieuw worden voorgedragen. Hij kan inmiddels niet worden geïntroduceerd.

Art. 11.

Alleen zij, die iemand als lid hebben voorgesteld, of zij, die in hunne plaats optreden, zijn bevoegd om den naam van den voorgestelde, altijd door tusschenkomst van een der commissarissen, weder te doen afnemen , en wel tot des voormiddags te twaalf uren vau den dag bestemd tot opening der ballotage-bus.

-ocr page 6-

Art. 12.

Ingeval liet bepaald getal ledeu reeds bereikt is, worden de candidatea door of onder toezicht vau commissarissen in een daartoe bestemd register ingeschreven. Deze inschrijving, met opteekening van den juisten datum, wordt tevens door den voorsteller geteekend.

Art. 13.

Iemand die opgehouden heeft lid te zijn, en zich binnen een jaar wederom tot verkrijging van het lidmaatschap aanmeldt, wordt, mits hij de contributie aanzuivert, zonder nieuwe ballotage weder toegelaten, al wordt daardoor het vast. getal leden tijdelijk overschreden.

Art. 14.

Iemand, eens toegelaten zijnde als buitengewoon lid, is vrij van verdere ballotage.

Art. 15.

Buitengewone leden, die hunne woonplaats binnen deze gemeente hebben overgebracht, blijven als zoodanig toegelaten ^ tot dat zij als gewone leden kunnen worden aangenomen. Zij zijn inmiddels verplicht zich op het candidaten-register dei-gewone leden te doen inschrijven.

Art. 1G.

Hoofden van ministriëele departementen zijn aan geene ballotage onderworpen en kunnen als buitengewone leden op de contributie van die leden toegelaten worden, al wordt door die toelating het getal tijdelijk overschreden.

-ocr page 7-

Leggen zij luiu ambt neder, dan is op hen, voor zooverre zij dan nog buitengewone leden zijn, van toepassing de regeling bij art. 15 aangegeven.

Abt. 17.

De leden kunnen vreemdelingen, waarvoor zij worden gehouden die hunne vaste of tijdelijke woonplaats niet te 's-Gravenhage hebben, introduceer en, voor den tijd van hoogstens vier weken. Zij zijn daartoe verplicht naam, qualiteit, woonplaats en tijd van introductie in te schrijven in een daartoe bestemd register en voegen daarachter hunne hand-teekening. — Elk lid mag slechts twee vreemdelingen gelijktijdig introduceeren.

De tijd der introductie verloopen zijnde, kan de herhaalde introductie van dien persoon niet plaats vinden^ dan na verloop van denzelfden tijd als waarvoor hij werd ingeschreven.

Wanneer tien leden zulks schriftelijk aan commissarissen verzoeken, zal een vreemdeling de toegang tot de societeit worden geweigerd. Zoodanig vreemdeling zal gedurende een jaar niet meer geïntroduceerd kunnen worden.

Art. 18.

De contributie loopt van 1 Mei tot ultimo April, te voldoen vóór of op 1° Mei van elk ingetreden jaar; — zij bedraagt per jaar:

ƒ 18 voor de gewone en buitengewone leden, die vóór

October 1850 als zoodanig zijn toegelaten; ƒ 24 voor de gewone en buitengewone leden, die na

October 1850, en ƒ 36 voor de buitengewone leden, die na 1° Januari 1867 zijn aangenomen.

-ocr page 8-

6

Auï. 19.

De ua de invoering van dit reglement aangenomen gewone leden betalen daarenboven eene entree van ƒ 15. Alle gewone leden jaarlijks ƒ 1 ten behoeve van een ondersteuningsfonds der bedienden.

Art. 20.

De contribntiën van hen, die in liet loopend jaar lid worden , ziin verschuldigd van den eersten dag der maand waarin het lidmaatschap is verkregen en bedraagt zooveel twaalfden van de vastgestelde som als er nog maanden in het societeits-jaar overblijven.

Buitengewone leden, die in den loop van het societeits-jaar voor hun lidmaatschap bedanken, kunnen voor elk der onverschenen maanden van dat jaar, teruggave bekomen van 1/i2 der vastgestelde contributie.

Art. 21.

De leden, die drie maanden na den daarvoor bepaalden tijd, het door hen verschuldigde niet betaald hebben, verbeuren voor iedere verdere maand verzuim een gulden als boete; zes maanden verzuim van betaliug kan aanleiding geven, dit lid van de lijst der leden te schrappen. Commissarissen mogen daartoe, zonder voorafgegane schriftelijke aanmaning tot betaling. niet overgaan. Ingeval daartoe wordt besloten, geven commissarissen van hun besluit kennis aan de leden.

A kt. 22.

De gewone leden die voor hun lidmaatschap bedanken, doen dit schriftelijk vóór 1° Maart aan commissarissen; daarvan wordt iu het register der leden aanteekening ge-honden, en de vacante plaats dadelijk aangevuld.

-ocr page 9-

7

Art. 23.

De buitengewone leden die voor hun lidmaatschap bedanken, doen dit op het tijdstip door hen gekozen, insgelijks schriftelijk aan commissarissen, die daarvan in het register aanteekening houden. Hunne contributie houdt op met den laatsten dag der maand waarin het bedanken is geschied. De plaats wordt terstond als vacant beschouwd.

Bovendien vervalt het buitengewoon lidmaatschap door afwezigheid buiten de gemeente, gedurende langer dan één jaar, zonder inmiddels contributie betaald te hebben.

Art. 24.

Een gewoon lid die entree betaald heeft, en wegens verandering van woonplaats bedankt heeft, doch later weder bij terugkomst in de gemeente als gewoon lid wordt aangenomen , is niet verplicht op nieuw entrée-geld te betalen, maar voldoet de alsdan door de gewone leden betaald wordende contributie.

Abt. 25.

Wanneer een gewoon of buitengewoon lid door zijn gedrag aanstoot geeft en daartoe door ten minste twaalf gewone leden met opgaaf van redenen schriftelijk aanvraag gedaan is, kan hem het bezoeken der societeit door commissarissen voor eenen door hen te bepalen tijd ontzegd worden.

Verschijnt hij er desniettemin of geeft hij, na wedertoe-lating, op nieuw aanstoot, ter beoordeeling van commissarissen, zoo doen zij daarvan aan de gezamenlijke leden verslag, met voorstel, dat hem het lidmaatschap geheel en voor altijd worde opgezegd.

Dit voorstel moet acht dagen ter ballotage voorhangen en door twee derden van ten minste zes eu dertig gewone leden worden aangenomen, om als beslissing te gelden

-ocr page 10-

8

Commissarissen geven van dat besluit schriftelijk kennis aan liet bedoelde lid.

De namen der twaalf leden die de eerste aanklachte deden , worden geheim gehouden.

Art. 26.

De hoehen, brochures, tijdschriften en dagbladen, blijven op de daarvoor aangewezen plaatsen in een der lokalen van de Societeit.

Zij kunnen echter worden uitgeleend:

de boeken, nadat zij drie maanden,

de brochures en tijdschriften, nadat zij zes weken,

de dagbladen, waarvan meer dan één exemplaar aanwezig

is, nadat zi] twee dagen,

de dagbladen, waarvan slechts één exemplaar aanwezig is, nadat zij vier dagen,

ter lezing werden nedergelegd.

Vermissing of beschadiging verplicht hem, die op het na te melden register geteekend heeft, tot vergoeding op de wijze door het Bestuur te bepalen.

De aanvrage tot uitleenen geschiedt aan den eersten bediende, die het verlangde afgeeft, nadat in het daarvoor bestemde register door den aanvrager behoorlijk is geteekend, met vermelding van den dag waarop het boek, enz. is afgegeven. De afgifte geschiedt:

voor boeken, voor den tijd van veertien dagen-, en voor brochures enz., voor den tijd van acht dagen. Verlenging van uitgifte voorgelijken termijn is geoorloofd, mits na hernieuwde inschrijving en het gevraagde niet tijdens de eerste uitleening door een ander werd gevraagd.

Onder boeken zijn niet begrepen, woordenboeken, encijclo-pediën, verzamelingen van loetten en soortgelijken.

-ocr page 11-

9

II.

VAN HET BESTUUE,

Art. 27.

Het bestuur der societeit is opgedragen aan vijf commissarissen door de gewone leden uit bun midden, bij volstrekte meerderheid van stemmen, gekozen.

Art. 28.

Jaarlijks met 1° Mei treedt een der commissarissen af, volgens tijd van benoeming. De volgorde wordt bij liet in werking brengen vau dit reglement geregeld bij loting.

Aftredende commissarissen zijn weder verkiesbaar.

Art. 29.

De benoemiug gescliiedt door het werpen van stembiljetten in een stembus, gedurende acht dagen. De bepalingen van artt. 8 en 9 worden daarbij in acht genomen.

Art. 30.

Indien buiten de gewone aftreding eene vacature is ontstaan, wordt daarin op dezelfde wijs tusschentijds voorzien. De nieuw benoemde commissaris treedt in de plaats van zyu voorganger.

Art. 31.

De benoeming moet plaats vinden binnen eene maand na het ontstaan der vacature.

Art. 32.

Commissarissen verdeelen hunne werkzaamheden ouder

-ocr page 12-

10

elkander uaar goedvinden. Zij geven van die verdeeling aan de ledeu kennis door aankondiging in het lokaal.

Commissarissen vertegenwoordigen de societeit zoo in als buiten rechten.

Art. 33.

CoEamissarissen zorgen, dat het gehonw en de roerende goederen der societeit behoorlijk tegen brandschade verzekerd zijn; zij verhuren de lokalen, welke tot het algemeen gebruik niet noodig zijn geoordeeld; zij zijn belast met het toezicht over de geldmiddelen en de aanstelling van den kastelein; zij geven hem eene instructie, overeenkomstig welke hij zich zal hebben te gedragen.

Aet. 34.

Commissarissen mogen geen geldleeningen aangaan, noch de gebouwen der societeit bezwaren of vervreemden, noch daaraan verbouwingen of herstellingen doen verrichten, waarvan de kosteu door een uitteschrijven geldleening moeten worden bestreden, zonder machtiging der vergadering van s'ewone leden, waarin ten minste de helft van het aantal

O 7

gewone leden tegenwoordig is.

Is dat aantal in de vergadering niet aanwezig, dan wordt binnen den tijd van 14 dagen een tweede vergadering gehouden; waarin over het voorstel door de aanwezige leden wordt beslist, bij meerderheid van stemmen.

Aet. 35.

Commissarissen vergaderen minstens eenmaal 's maands. Art. 36.

Commissarissen zijn bevoegd de lokalen der societeit bij passende gelegenheden open te stellen voor de dames der

-ocr page 13-

11

leden. Bij feestvieringen of samenkomsten van vereenigingen of maatschappijen, kunnen zij de leden van dergelijke ver-eenigingen of maatschappijen, op vertoon van het bewijs vau hnn lidmaatschap, zouder de gewone introductie toelaten.

Aet. 37.

Commissarissen dragen zorg, dat behoorlijk bijgehouden lijsten vau de dagbladen, tijdschriften en brochures, zichtbaar in de lokalen voorhanden zijn.

Art. 38.

De kastelein levert de ververschingen volgens een door commissarissen goedgekeurd tarief, dat steeds in de lokalen der societeit moet voorhanden zijn.

Voor de bediening stelt hij het noodige personeel aan ouder goedkeuring van commissarissen. Hij is voor de per-souen iu ziju dienst verantwoordelijk.

Aut. 39.

Het fonds tot ondersteuning van bedienden (art. 19) staat onder beheer van commissarissen, volgens het hier aangehechte afzonderlijk reglement.

Art. 40.

Commissarissen dragen zorg dat iu de lokalen steeds voorhanden is een register, bestemd tot inschrijving van klachten of van aanvragen der leden.

O

-ocr page 14-

12

III

VAN DE VEKGADERINGEN.

Art. 41.

Jaarlijks iu de maand Mei wordt eene algemeene vergadering van gewone leden gehouden.

In die vergadering vindt de veiling plaats van de dagbladen, tijdschriften en brochures van het afgeloopen jaar.

Voorts wordt de rekening en verantwoording over het

n o

afgeloopen jaar en de begrooting voor het volgend jaar overgelegd. Die rekening en verantwoording zal, even als de begrooting, gedurende acht dagen te voren, ter inzage liggen van de leden.

Commissarissen leggen tevens over een staat van al de bezittingen der societeit.

In de vergaderingen wordt bij meerderheid van stemmen beslist. Bij staking van stemmen beslist de Voorzitter.

Als stemgerechtigden worden alleen zij beschouwd, die vóór de stemming de presentielijst hebben geteekend.

Akt. 42.

Commissarissen hebben de bevoegdheid de gewone leden tot eene buitengewone algemeene vergadering op te roepen, zoo dikwijls zij dit noodig oordeelen. Zij zijn daartoe verplicht, zoodra twintig dier leden hun, met opgave van redenen, schriftelijk het beleggen eener vergadering verzoeken.

Art. 43.

De leden worden tot het bijwonen der vergaderingen, spoedeischende gevallen uitgezonderd, ten minste acht dagen te voren, door den secretaris, namens het bestuur, uitge-

-ocr page 15-

13

uoodigd, met vermelding van de te beliundelen onderwerpen in den oproepingsbrief. Bovendien wordt de tijd der vergaderingen teu minste 8 weken te voren in het lokaal aangekondigd, spoedeiscbende gevallen uitgezonderd.

Art. 44.

Voorstellen van de gewone leden in de jaarvergaderingen te behandelen moeten, ten minste 14 dagen te voren, aan commissarissen worden ingezonden. Zoo noodig worden voorstellen, zoowel van commissarissen als van de gewone leden, acht dagen vóór de vergadering, voor de leden ter inzage gelegd.

Aet. 45.

Wijzigingen in dit reglement kunnen niet plaats hebben dan in eene algemeene vergadering van ten minste een vijfde der gewone leden en waarin twee derden der aanwezige leden zich daarvoor verklaren. Mocht het bepaalde aantal leden niet aanwezig zijn, dan wordt 14 dagen later een tweede vergadering belegd, waarin tot de aanneming van het voorstel de goedkeuring van twee derden der aanwezige leden vereischt wordt.

Art. 46.

Door dit reglement vervallen alle vroegere reglementen. Aau elk der leden, zoo gewone als buitengewone, wordt een exemplaar uitgereikt.

-ocr page 16-

REGLEMENT

voor het ondersteuningsfonds van de bedienden der societeit «de besognekamer.»

Art. 1.

Het onderstemnugsfonds strekt om aan getrouwe en ijverige bedienden der societeit of aan hunne huisgezinnen hulp te verleenen.

Art. 2.

Geen ondersteuning wordt verleend dan aan hen, die ten minste twaalf achtereenvolgende maanden in bestendigen dienst der societeit zijn geweest.

Art. 3.

De inkomsten van het fonds bestaan uit:

a. een gulden, waarmede de contributie der gewone leden wordt verhoogd;

b. de jaarlijksche bijdrage van een gulden door die der buitengewone leden, welke zich daartoe vrijwillig mochten willen verbinden;

c. vrijwillige bijdragen der leden;

d. alle giften, iu eene afzonderlijke bus, welke bepaaldelijk voor dit fonds iu de societeit zal voorhanden zijn;

e. de rente van belegde kapitalen, voortspruitende uit bovenvermelde inkomsten.

-ocr page 17-

15

Art. 4.

Het beheer over het fouds en het verleenen van ondersteuning is opgedragen aan commissarissen, die de beschikbare gelden beleggen op de wijze als zij raadzaam oordeelen.

Auï. 5.

Geen bediende heeft recht op ondersteuning.

Akt. 6.

Ondersteuning kan worden verleend in geval van ziekte, van ongeluk buiten schuld, van vergevordenden leeftijd in verband met langdurigen en getrouw vervulden diensttijd, van bijzondere behoefte gedurende den winter, wanneer bij overlijden de na te laten betrekkingen zeer hulpbehoevend zijn, en overigens zoo dikwerf commissarissen vermeenen, overeenkomstig het doel der oprichting van dit fouds, hulp te kunnen verleenen.

Art. 7.

De ondersteuning kan worden gegeven in geld, in uitdeeling van levensmiddelen, of op zoodanige andere wijze, als commissarissen raadzaam achten.

Art. 8.

Geen ondersteuning uit het fonds wordt verleend aan iemand die door commissarissen, of met hunne voorkennis en lum goedvinden, uit den dienst der societeit ontslagen is, buiten de gevallen in art. 6 opgegeven.

-ocr page 18-

16

Art. 9.

De rekening en verantwoording van het fonds gescliiedt afzonderlijk, doch overigens op denzelfden tijd en op dezelfde wijze, als die der societeits-kas. Commissarissen voegen daarbij alle noodige inliclitingen en opmerkingen.

In werking getreden 1 Nov. 1869 en gewijzigd in de Algem. Vergaderingen van 28 Sept. 1872, 8 Febr. 1873, 19 Nov. 1875, 16 Mei 1878, 7 Juni 1879, 22 Mei 1880, 26 Mei 1883 en 7 Juni 1884.

J. G. C. A. DE VOGEL.

P. C. EVERS.

Mr. C. J. J. WIJCKERHEID BISDOM. Mr. L. G. GREEVE.

J. KUYPER.

Commissarissen.

-ocr page 19-