-ocr page 1-
7
m*r*'
^—^^^
I
'3
DE RTINDERPEST,
Dquot;. W. C. H. STARING.
OVEEGEDRÜKT UIT UE VOLKSVLIJT, TI.TOSCHBIFT VOOK
NIJVEKHEID, LANDBOtnV, HANDEL EN SCHEEPVAAKT, DITGEGEVEN DOOR
„HET PALEIS VOOR VOLKSVLIJTquot;, TE AMSTERDAM.
AMSTERDAM,
GEDRUKT BIJ C. A. SPIN (f ZOON.
1867.
2758
-ocr page 2-
-ocr page 3-
-ocr page 4-
^^^^^m
-ocr page 5-
*™
mm
-ocr page 6-
^^
im—mm
-ocr page 7-
#9632;p
-ocr page 8-
mim
BIBLIOTHEEK UNIVERSITEIT UTRECHT
llllllllll
3088 168 8
-ocr page 9-
lt;#9632;... ^:.n'~-
D E R U N D E R P E S T,
Dquot;. W. C. H. STARING.
OVF.KGEDRUKT UIT DE VOLKSVLIJT, TIJUSCHRIFT VOOK
quot; 'nbsp; nbsp; ' '\.
NWVERHF.ID, LASDBOITNt 1IAKDEL EN SCHEEPV'ifcS^rr, UITGEGEVEX 11007;
„HET PALEIS \-laquo;O.It .ypLKSTjLIJlquot;, ife AMSTERDAM.
•-•#9632;
'. r
• #9632;
AMSTERDAM,
GEDRUKT Br.7 C. A. SPIN lt;f ZOON. 1867.
-ocr page 10-
-ocr page 11-
gt;
DE RUND ERPEST,
%
•^ \gt;v
W. C. H. STARING.
'
De schade door de runderpest tot den aanvang van hetjaar 1867 aan Nederland toegebracht, is thans zoo groot geworden dat zij reeds de uitgebreidheid van eene volksramp verkregen heeft. quot;Wanneer men toch de waarde van de verloren runderen, gemiddeld op hon-derd gulden elk aanslaat, dan blijken de veehouders reeds meer dan acht millioenen, aan gestorven en afgemaakte dieren te hebben ver­loren, terwijl uit de Staatskas zeventien tonnen gouds, voor vergeef-sche pogingen om de ziekte te stuiten, zijn uitgegeven, en men de millioenen niet berekenen kan, die zijdelings, teu gevolge van de runderpest, bij den landbouw en den handel verloren zijn gegaan.
Van zulk eene volksramp dient ook het tijdschrift de Volksvlijt te gewagen, en, zoo voor het tegenwoordige als voor de toekomst, een overzicht aan zijne lezers te geven van den eigenlijken aard en de geschiedenis dier rampzalige ziekte.
De geschiktste wijze om tot dat overzicht te geraken schijnt te zijn, om uit de zeer uitgebreide reeks geschriften, die er reeds over dit onderwerp bestaan, eene keus van eenige weinigen te doen, en uit deze een zoo beknopt mogelijk verslag te geven van den aard der ziekte en van hare geschiedenis tot aan haar tegenwoordige voortwoeden in Nederland; om wat langer stil te staan bij hetgene er, in de beide vorige jaren, ten onzent is voorgevallen; en om dan te eindigen met de statistieke cijfers te geven, die den vasten grond-slag moeten opleveren voor de geschiedenis der runderpest in Neder­land gedurende 1865 en 1866.
Met aanhalingen uit de gebruikte geschriften, zal de lezer niet worden vermoeid. Genoeg zal 't zijn mede te deelen, dat het meesle getrokken is : uit een allerbelangrijkst opstel van den Heer wietz , te Utrecht, uitgegeven door de Maatschappij: tot Nut van het Al-gemeen; uit een paar opstellen door den schrijver dezes geplaatst in
-ocr page 12-
Znbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE RUNDERPEST.
liet tijdschrift de Oids ea het wcckblad du Spedaior, en uit de bij-lagen tot de Landbomv-Courant, ander den titel van de Rundcr-pest uitgegeven, waarin door Dr. L. mülder, met de meeste volle-digheid, alles verzameld wordt wat op deze voiksrainp betrekking heeft.
De ßunderpest is geene nieuwe, onbekende ziekte, maar heeft hier te lande, in de vorige eeuw ondersclieiden malen, alsmede in 1813 en 1814 te Utrecht geheerscht, tenvijl zij in de Eussische steppen vooitdurend aanvvezig is en zieh vandaar telkens over de naborige landen verspreidt. Weinige of geene ziekten onzer huis-dieren zijn zelfs met zooveel zorg onderzocht en hestudeerd. Door Russen, Duitschers, Italianen, IVanschen, Engelschen, en door onze Nederlandsche vecartsenijkundigen niet minder, is, sedert lief, begin der vorige eeuw. zoo vcel daarover bijeengebmeht, dat er zieh geen enkel verschijnsel meer voordoet, of men vindt dat beschreven en vcelzijdig bespicken. Geene veeziekte voorzeker heeft zulk eene rijke litteratuur.
Men kent de ßunderpest als eene ziekte der slijmvliezen, die spoedig door bederf in het bloed gevolgd wordt cn na weinige dagen, zoo niet na eenige uren, den dood van de helft tot drie vierderi,en zelfs tot nog grooter gedeelte der aangetaste dieren, ten gcvolge heeft. In Zuid-Holland zijn er tot dusverre raim veertig, in Ulrecht ruim vijfenvijftig ten honderd van de zieke dieren bezweken, ongerekend degenen, die met de zekerheid dat het dier stervsn zoude, zijn afgemaakt: terwijl er drie van de negen aangetasten in Zuid-Holland, en van de tien aangetasten in Utrecht hersteld zijn. Ook andere herkauwende dieren worden door deze zelfde ziekte aangedaan. In Italic zijn herhaaldelijk de buffels daardoor aan-getast geweest. In de dierentuinen van Londen en Parijs zijn oost-indisch mndvee, zebu's, Jaks, oerossen, gelten, damherten, gazellen en zelfs eon nmeriknansch varken aan de runderpest. gesr.orven, en hier te lande, in Engeland en in Belgie, zijn schaapskudden daardoor bezocht, gelijk ook eiders in Europa van vroeger reeds bekend was. Onder 104 kudden sebapen in Engeland werden, in de beide afge-loopen jaren, ()800 stuks door de ziekte aangetast, waarvan er 4600 bezweken.
De ziekte is besraettelijk en breekt bij de dieren een vijftal dagen nadat ze besmet zijn, uit. Wat die besraetting is, en wat men onder smetstof te verstaan heeft, weten wij niet; maar wel weten wij, dat aanraking van een aan de runderpest lijdend dier, of aan-
-ocr page 13-
BE KUNDERPEST.nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 6
raking van iets waaitaede zulk een dier in verbinding is geweest, tie ziektc op een ander dier overbrengt. üat zelfs de lucht over-brengster van Je sraetstof kan zijn, wordt algemeen geloofd. De besmcttiug wordt zoo licht teweeggebracht dat zelfs de uitwaseming van een ziek beest, door de kleederen van een' verkooper opgevangen, voldoende is cm een gczond dier aan te steken; dat reeds ontelbare malen familiebezoeken de pest uit den stal van den vader op dien van den zoon, van den oom op den neef en omgekeerd heeft over-gebracht. Stron, hooi en mest uit besmette stallen, v]ec;sch van gezonde, maar in besmette stallen geslaclite dieren, gestzakken uit Schiedam, sttoo uit Boskoop laquo;aarin plantsoen gewikkeld was, vliegen, zelfs, honden en katten, ja, er is haast geene stof of geen voorwerp te bedenken, of de smetatof kan er door overgebracht worden. De ziekte is zuiver contagious, zoodat zij zieh nimmer anders dan door besmetting verspreidt. Een ieder moet van de waarheid doordrongen zijn, dat de kwaal nimmer van zelf ontstaat, maar altijd, op de eene of andere wijze, overgebracht wordt, en dat, wanneer de wijze waarop zulks gcschicil is, in vele gevallen verborgen blijft, men altijd tot den oorsprong zoude kunnen doordringen, indien alle menschen, die binnen de laatste veerfcien dagen voor het uitbre-ken der ziekte in den omtrek van het vee geweest zijn, wilden spreken. Zwijgen is zoo zeer in het belang van hem, die door on-acbtzaamheid of door ongeloof aan de besmettelijkheid der ziekte, de oveibienger der smetstof is geweest, dat men het verzwijgen der oorzaak in alle gevallen mag aannemen, waar die onbekend blijft. De meaning dat siechte verzorging van het vee, gebrek aan goed voedsel of drinkwater, mishandeling bij vervoer, uitputting doorhonger en clorst op de spoorwegen en in de stoombooten, runderpest zouden kunnen doen ontstaan, is gcheel valsch. Mogelijk, maar geenszins zeker is het, dat ten gevolge daarvan de ziekte kan verergeren en de dieren daarvoor meer ontvankelijk kunnen worden; maar zonder be­smetting is het niet mogelijk dat daaruit runderpest geboren wordt. Met de runderpest is het gelegen als met de longziekte, die evenzeer ontegenzeggelijk altijd door besmetting ontstaat. quot;Wanneer dertig jaar geleden de eerste longzieke koeien te Loenen terstond afgeslacht waren, en alvorens men het eens was geworden over het vraagpunt of deze ziekte al dan niet voor besmettelijk ware te houden, zoo had men een verlies van vele raillioenen bespaard aan onze veehouders en aan die der ons omringende landen, wier vee door het onze is besmet geraakt.
-ocr page 14-
4nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;DE KUNDERPEST.
Alleen in Eusland onder het lang-gehoomde steppenvee, mecnt men dat de runderpest telkens ontstaat, op de wijze waarop roodvonk, mazelen of kinderziekte telkens epidemisch heerschen, nadat zij, schijnbaar zonder aansteking, hier of daar zijn uitgebroken. Bij de groote uitbreiding, die telkens de ziekte onder het steppenvee neemt, en de ontzettende hoeveelheid smetstof welke daarbij ontstaan moet, is het evenwel waarschijnlijker dat eck hier voortdurende besmetting aanwezig is. Om een enkel mogelijk geval te noemen, kan er, door het opgraven van aan de ziekte gestorven vee, langen tijd daarna, besmetting plaats hebben. Ook meent men, over het algemeen, dat bij het steppenvee de ziekte, na het oogenblik van besmetting, langer' tijd noodig heeft om uit te breken, dan bij de veerassen van westelijk Europa; terwijl het nog niet uitgemaakt is, hoelang de herstellende of reeds geheei herstelde dieren het vermögen om gezonde runderen te besmetten behouden- Zeker is het in ieder geval, dat herstellejiden veel gevaarlijker zijn dan zieken, hetzelfde verschijnsel dat men ook bij besmettelijke ziekten van den mensch waarneemt.
Eene gelukkige eigenschap heeft echter deze aanstekende ziekte met vele anderen gemeen. Dieren die van de runderpest hersteld zijn, hebben de vatbaarlieid om op nieuw besmet te geraken verloren. Hoe lang zij echter die onvatbaarheid blijven bewaren is nog onbe-kend, en evenzeer of de kalven uit zulke koeien geboren, wellicht dezelfde onvatbaarheid overerven , eene hoogst onwaarschijnlijke Stel­ling die echter hare verdedigers gevonden heeft.
Alvorens tot de geschiedenis der ziekte over te gaan moet hier nog het een en ander gezegd worden over voorbehoedmiddelen, genees-middelen en ontsmetting.
Gelijk bij alle besmettelijke ziekten, zoo bij de dieren als bij den mensch, zoo is ook bij de runderpest niet elk dier even ontvankelijk voor de besmetting. Zeer vele dieren, soms geheele stallen, blijven volkomen gezond, hoewel aan de ergste besmetting blootgesteld. Andere dieren worden slechts in een' zeer lichten graad door de ziekte aangedaan. Bij eenigen heeft de ziekte een langzaam verloop en eindigt met herstelling. Bij anderen weder heeft de kwaal, na eenige uren reeds, den dood ten gevolge. AI deze groote verschillen bij den invloed der besmetting moeten in het oog gehouden worden, wanneer men over de uitwerking van voorbehoedmiddelen en genees-middelen oordeelen wil; en het valt licht te beseffen hoe vaak men te goeder trouvv een gunstig gevolg, bij de toepassing van deze
-ocr page 15-
DB RUNDERPEST.nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Ö
middelen, meent te hebben opgemerkt, waar die integendeel iiiets hoegenaamd uitwerkten.
quot;Voorbelioedmiddelen tegen de runderpest bestaan er niet. Goede, zindelijke behandeling van de dieren, verzorging met liefde, wasschen met carboolzuur, chloorberookingen en bestrijken van de wanden met chloorkalk, weren de besmetting niet af. Een ieder zij doordrongen van die waarheid en neme daarnaar zijne maatregelen. Waar voor-behoedmiddelen de ziekte tot dusverre geweerd schijnen te liebben, moet men de niet-ontvankelijkheid der dieren vooronderstellen of zulks aan de zorg tegen bet besmetten, die wel altijd met hat bezigen van voorbehoedmiddelen gepaard zal gaan, toeschrijven. Er zijn in Zuid-Holland stallen besmet geraakt waar de voorbehoedmid­delen met zorg zijn toegepast, een bewijs tegen hun vermögen om te beschermen, dat niet te wederspreken valt. Niet dat men daarom moet nalaten de voorbehoedmiddelen toe te passen. Integendeel, kan men niet genoeg daarop aandringen: want de goede verzorging van het vee en het aanwenden van chloor en carboolzuur schijnen, blijkens de ondervinding, eenen gunstigen invloed op het beloop der ziekte uit te oefenen, en misse hien worden ook de dieren daardoor minder ontvankelijk voor de ziekte. Welk veehouder zou niet gaarne alle moeite aanwenden en door rein houden, dagelijks afmesten, wasschen met carboolzuur en gebruik van chloor, zieh de bewustheid verschaffen dat hij alles gedaan heeft wat in zijn vermögen was om zoo dragelijk mogelijk door het „Godsoordeelquot;, gelijk vele „vroomen in den landequot; zieh uitdrukken, getroffen te worden ? Over die „straffe Godsquot; willen wij hier niet uitweiden, evenmin als over de „gemoedsbezwarenquot; die velen blindelings in hun verderf doen loopen, en wat erger is, brandputten van besmetting doen ontstaan , waaruit de kwaal den omtrek aansteekt. Dweepers zijn nu eenmaal voor geene overtuiging vatbaar, maar de sterke arm der gerechtig-heid moest onverbiddelijk zijn in het straffen van hem, die geen gemoedsbezwaar gevoelt bij het toebereiden van gif ter vernietiging der levende have zijner buurlieden.
Het onraadzame en hoogst gevaarlijke bij het aanbevelen van zoo-genaamde voorbehoedmiddelen, blijft altijd dat nften min of meer den veehouder gerustheid geeft en ten gevolge daarvan zorgeloosheid in het afweren der besmetting.
Dat de koepok-inenting een voorbehoedmiddel legen de mnderpebt zoude zijn, was, theoretisch beoordeeld, hoogst onwaarschijnlijk, omdat men hier met twee geheel verschillende soorten van ziekten te doen
-ocr page 16-
6nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE EUNDERPEST.
heeft. Herhaaldelijk is zulks echter aangeprezen, raaar even vaak in de genomen proef mislukt, ook hier te lande bij de tegenwoordige epidemie. Het middel komt omtrent daarop neer, alsof men de ma-zelen zoude willen inenten ter afwering van typhus.
Zijn er geene voorbehoedraiddelen bekend, nog veel minder weet men van geneesmiddelen. In Engeland, en ook hier, heeft men het in Oostelijk Europa reeds lang geheel vervvorpen stelsel van ge­nesen, door eene op gezonde wetenschappelijke gronden steunende heliandcling, op nieuw beproefd; raaar met gcen ander gcvolg dan dat de brandpunten van besmetting veel langer zijn blijvcn bestaan en heinde en ver dood en verderf hebben verspreid. Geen dier is tot dusverre genezen ; ten hoogste möge het herstel bij eenigen daardoor wat bespoedigd zijn, wanncer zulke gevailen althans niet veeleer alleen aan de goede verzorging zijn toe te schrijven. Het herhaaldelijk en zeer in 't groot in Rusland toegepaste inenten van
de runderpest zelve, heeft steeds het ontstaan der ziekte in een* volstrekt niet gewijzigden vorm ten gevolge had , en de aangewendc pogingen om de ziekte gocdaardiger te maken, door tclkens de stof over te enten van diegenen onder de ingeönte dieren, Melke het lichtst door de ziekte werden aangedaan. zijn allen mislukt. Inenten der veepest is alleen te bezigen als een middel om het doorzieken van een koppel vee te verhaasten, en de aanwezigheid van een brand-punt van besmetting kortstondigcr en daardoor minder gevaarlijk te maken.
Is van heet carboolzuur door vcrnietiging van levende kiemen, zoo de besmettingstof uit bewerktuigde vvezens mögt bestaan, en van chlore, door zijne geneigdheid om zieh tuet waterstof te verbinden, zoo de smetstof eene luchtsoort en wel eene walcrstofverbinding mocht zijn, weinig als voorbehoedraiddelen te wachten, des te meer zijn die Stoffen op prijs te stellen tot het zuiveren van besmette stallen, tot het ontsmetten, zoo als het versch gevormde kunstwoord luidt. • Is de ziekte op den stal geweken, door het afsterven van een gedeelte der runderen en het herstellen van de overigen , dan is het zaak om alles wat weggenomen en vernieuwd kau worden te verwijderen; de lucht te ontsmetten door chloordampen, bet heilzame, in de zieken-huizen zoo voortreffelijk werkende middel van den nieuweren tijd, en door de herstelde dieren te wasschen met heet carboolzuur, op de wijze als het een en ander herhaaldelijk voorgeschreven is. Tot hoeverre die öntsmetting is te vertrouwen ;• hoelang hot nog altijd gevaarlijk büjft om den stal met nieuw vee te bezetten ; hoelang een
-ocr page 17-
DE RUNDEKPEST.
herstultl en zoo veel mogelijk otitsinct dier 110g liet vermögen bclioudt om te besraetten, dat alles wect men nog niet met zckerheid; maar wel, dat het raadzaam is om in de eerste maanden geen gezond vce aan de proef bloot te steilen.
Uit dit alles volgt dat er slechts een voorbehoedmiddel en een geneesmiddel overblijft, het middel, anderhalve eeuw geleden door den italiaanschen geneesheer LANCISI, reeds aangeprezen, dat toen-raaals echter niet aangewend, maar, tot in den raad van Kardinalen te ßome, als meer dan vermetel tegenover de „straf des Heerenquot; werd verfoeid, en dat thans eindelijk door alle volken, ten langen leste ook door Nederland, wordt toegepast.
Wij weten 't allen, het middel bestaat in het onmiddellijk afmaken en diep begraven van het geheele koppel rundvee waaronder zicli de ziekte, al ware 't slechts bij een enke! dier, openbaart, met ver-nietiging tevens van alles wat de smetstof kan hebben opgenomen. Niet alleen de aard van de ziekte en de onbegrijpelijk groote besmet-telijkheid, raaar nog veel meer hare geschiedenis leert ons, dat men overal, door gestrenge opvolging van LANCiSi's raad, de ziekte heei't kumien stuiten, en dat de veronachtzaming daanran de jammer-lijkste gevolgen heeft gehad. Aan Groot-15rittaiije heeft dit, in de laatste achltien maanden tijds, zesendertig millioenen guldens ge­kost, aan ons Nederlandcrs, tot dusverre acht millioen.J
Dat de runderpest herhaaldelijk in Europa gewoed heeft, voordat zij, in bet begin der vorige eeuw, duidelijk beschreven werd, is genoegzaam zeker; en het zal wel deze zeli'de ziekte geweest zijn die in het jaar 810 onder het vee uitbrak, dat Kauel de Groote, na zijnen oorlog tegen de Denen op den terugtocht naar Erankrijk medevoerde, en die zieh overal onder het rundvee in de staten van den Keizer verbreidde. Zeven jaren later woedde er op nieuw zulk eene ziekte in het leger van den Keizer, die, van Hongarije uit, zieh later over alle westelijk gelegen staten uitbreidde.
Men heeft verder berichten eener groote sterfte onder het rundvee van West-Europa in 1223, terwijl in 1272 de veepest zoo geweidig in Eriesland heerschtc, dat daarvan hongersnood het gevolg was. Meer zulke epidemien worden er vermeid, onder anderen die van liet begin der zeventiende eeuw in Noord-Italie, werwaarts zij door Ilongaarsch slagtvee werd overgebracht.
Omtrent het heerschen der veepest in de voorgaande eeuw is men
-ocr page 18-
*
8nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE RÜNDEEPEST.
j
naairwkeuriger onderricht. De eerste maal verspreidde zij zieh uit zuid-oostelijk Europa over hat geheele werelddeel en heerschte meer dan zeven jaren lang. In 1710 was de ziekte, uit meer oostelijk gelegen landen, Dalmatie binnengedrongen, van waar in 1711 eene kudde essen naar Padua werd gedreven. Onder weg bleef een zieke es achter, die des morgens van den nden Augustus door den pach-ter van Graaf trozano, Prins van Borromeo gevonden, bij zijn eigen vee op stal gezet, en des avonds weder aan de eigenaars af-geleverd werd. Deze os besraette den geheelen stal, waarvan slechts eene koe in leven bleef, terwijl de ziekte zieh van hier over Italie verspreidde en door Piemont naar Prankrijk overging. Napels en Piemont verloren elk in weinige maanden 140 000 runderen. De Ketkelijke Staat bleef eenigen tijd verschoond door strenge afsluiting en het schorsen der veemarkten, doch weihaast drong de ziekte ook tot hier door, en nam in negen maanden 20 000 runderen weg. In dien tijd gaf lancisi den raad, waarvan zoo even gesproken is. Langs een' anderen weg, van Podolie uit, werd de ziekte door slachtvee naar Hongarije overgebracht, en verspreidde zieh vandaar over Zuid-Duitschland, Zwitserland, Silezie en Pruissen, om later ook in Holstein en Denemarken en tot in Pinland door te dringen. In 1713 en 1714, volgens sommigen tot in 1719, woedde zij in Ne-derland en doodde 300 000 runderen, waarvan er, alleen in Priesland, 40 000 in een jaar vielen, terwijl Oost-Priesland er 60 000 verloor! Van ons land werd de kwaal door huiden, zooals de Engeischen beweren, naar Engeland overgebracht. LANCiSl's, middc-1 echter kwam daar voor het eerst in werking, en, door het dooden van 6 000 runderen, werd dat land van eene ramp bevrijd, die aan het overige Europa zoo onnoemelijk veel schade berokkende.
De tweede veepest der vorige eeuw, nog vrij wat verderfelijker dan de eerste, heerschte van 1740 tot 1757, en ging uit, naar het algemeen gevoelen, van het rundvee, dat, in het begin van den Oostenrijkschen successie-oorlog, tot de voeding van het Pransche leger diende, en uit Hongarije en Boheme werd aangevoerd. Europa verloor drie millioenen runderen, onderwijl dat de ziekte geheel Duitschland, Zwitserland, Italie en Prankrijk doorliep. In ons land brak zij den 14den October 1744 te Hauwert, bij Medemblik, uit, vanwaar zij tot de andere provincien overging en in 1745 vooral Priesland teisterde, dat in dit eene jaar 109 597 stnks vee verloor. ]n dit zelfde jaar werd de ziekte weder, van ons uit, naar Engeland overgebracht, of door twee kalveren, naar men zeide, of weder door
-ocr page 19-
DE RUNDERPEST.
9
f
besmette huiden; en tevens werden achtereenvolgens Denemarkeu, Zweden , Lijfland, Koerland en Polen besmet.
Ten derde male drong de veepest van Hongarije over Oostenrijk en Saksen tot aan de Noordzee door, en woedde hier vooral van 1768 tot 1772. In Sleeswijk en Holstein wilde inen de ziekte door inenten en geneesmiddelen bekampen, maar verloor daarbij ruim 143 000 stuks rundvee, terwijl Jutland door een kordon beveiligd bleef. In 1766 brak de ziekte in den omtrek van Haarlem uit en drong later tot in IViesland en Groningen door. Te vergeefs loofde de regering, bij plakaat van den 15den April 1769, een' prijs van 10 000 Caroli guldens of 80 000 gulden uit; want de ziekte bleef omstreeks zestien jaar heerschen.= Friesland verloor in 1769 en 1770 ruim 98 000 stuks vee, Holland en Wcst.Friesland boetten er, van November 1769 tot November 1782, 395 933 runderen bij in, terwijl er 175 719 herstelden. In 1768 werd de ziekte uit Zeeland, door twee ossen naar Viaanderen overgebracht, waar echter LEGAT, geneesheer te Gent, het middel van lancisi onmiddellijk toepaste, en, door het dooden van 400 runderen, den voortgang der ramp stuitte.
In 1787 woedde hier te lande de runderpest nogmaals, terwijl zij in 1796 en 1797, bij een onderzoek van den Hoogleeraar beugmäNS, aanwezig werd bevonden in Maas-en-Waal, en onder Grave, Nijmegen en Pannerden, zonder zieh, zoo het schijnt, verder te hebben verspreid.
In de tweede helft der vorige eeuvv heeft de runderpest niet op-gehouden in Europa te heerschen, maar zij vertoonde zieh dan hier, dan daar, en kreeg dan weder meer uitbreiding door het heen en weder trek ken der oorlog voerende legers, die niet alleen alle afsluitingsmaatregelen onmogelijk maakten, maar bovendieu de ziekte in veetransporten met zieh voerden. Het waren voornamelijk, zoo niet alleen, de runderen die in gi oote menigte, tot het aprovian-deren dier legers, uit de Ukraine en de daaraangrenzende steppen, westwaarts gevoerd wordende, de ziekte overbragten. Zoo bracht Hongaarsch vee, door het Oostenrijksche leger medegevoerd, de runderpest in Italie waar zij van 1793 tot 1795 allerhevigst woedde, en in Piemont, binnen drie jaren tijds, drie tot vier millioenen runderen wegrukte. In 1796 werd zij door het Oostenrijksche leger in de Rijnstreken gebracht, waarmede waarschijnlijk het verschijnen der ziekte nabij onze Pruissische grenzen, te zamen hangt. Frankrijk verloor toen 130 000 runderen.
-ocr page 20-
i
10nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE UUNDEKPEST.
Volgens eene matige berekening der veiiiezen, die gcdurcnde de aclittiende eeuw door de runderpest veroorzaakt zijn, en aannemende dat toenmaals een stuk rundvee gemiddeld vijf'tig gulden waard was, heeft Europa daarbij eene waaide van elf biljoen gulden verloren ; Duitschland alleen een biljoen en vierhonderd raillioen, Fraukrijk eu Belgiü te zamen, van 1713 tot 1796, vijfhonderd millioen.
In het gevolg van het doortrekkende Russische leger werd de runderpest in 1813 naar Utrecht overgebracht, en het volgende jaar naar Frankrijk, dat daardoor zware verliezen geleden heei't. Te Utrecht evenwel werd zij, door den voortvarenden en onvermoeiden ijver van wttewaall, toenmaals Secretaris der Utrecbtsche Commissie van Landbouw, gestuit. Het afmaken van 330 runderen, gepaard met strenge afsluitings-maatregelen, belette eene verdere uitbreiding.
Tn 1826 woedde de runderpest in Lijfland en Esthland; Iti 1827 in Koerland ; in 1828 en 1829, gedurende den Russisch-Turkschen oorlog, in Bessarabie, Moldaviti, Walachije-en Hongarije; in 1845 in llusland, Polen, Galicic, HoDgarije en Oostcnvijk; in 1848 in Zweden en Denemarken; in 1855 en 1859 in Hongarije; in 1859 en 1860 in Bohemen; in 1863 cn 1864 in Egyple. Tu Praissen brak zij, van 1855 tot 1865, elfmaal door uit Polen en Galiciü, maar werd ook even zooveel malen, door de opvolging van lancisi's leer, gestuit. In den vorigen zomer heerschte de ziekte weder in Polen en Hongarije, en in de maand October op 25 verschillende plaatsen in Moravie en nog op drie in Neder-Oosteurijk , na hier reeds in 36 gemeenten te zijn uitgeroeid. Nog voor weinige maanden heeft Hongaarsch slacbtvee de ziekte naar Tyrol en Zwitserland overge­bracht, waar zij echter, door de gestrengste maatregelen, omniddehjk uitgeroeid schijnt te zijn. De aanvoerder in Zwitserland van het, hoewel zulks geheel buiten zijn weten, besmette vee is tot zes maanden gevangenisstraf en duizend gulden boete veroordeeld.
Uit bet voorafgaande ziet men, dat de verbreiding der runderpest, buitengewone omstandigbeden, als die van oorlog, uitgezonderd, steeds de richting van den veehandel uit Zuidelijk Eusland vestwaarts ge-volgd is; en dat zij eemnaal buiten de grenzen van haar vaderland gekomen, zieh, van staat tot staat voortgaandc, over Italic, door geheel Wcstelijk en Noordelijk Europa verbreid heeft. Uit het Oosten alzoo is zij telkens tot ons gekomen, en van ons is zij twceraaal naar Engeland overgebracht.
Het tegendeel heeft thans jilaats gehad. De aanvoer van slachtvec naar Engeland, in de laatste jaren ongelooflijk snel toegenomen, zoo uit
-ocr page 21-
w
DE KÜNDERPEST.
11
Nederland, Hamburg cn Frankrijk , als over land, uit Zuid-oostelijk Europa, en tc water uit de Oostzee-landen, maakte velen op het gevaar voor besmetting opmerkzaam. en deed Engeland , reeds voor eenige jaren, besluiten cm twee veeartsen naar Oostelijk Daitsehland te zenden, ten einde daar de runderpest te bestuderen, en oin, eenigen tijd later, zijne bavens te sluiten voor den aanvoer van vee uit de Oostzee-landen. Met het opbouden der ziekte in die streken, week echter ook de vrees en de zorg, zoodat, nog niet lang geleden, een Engeische veearts, de Hoogleeraar GAjmgee, zieh gedrongen gevoelde om ziine landgenooten op het groote gevaar te wijzen. dat aan het rechtstreeks vervoer van slachtvee uit Euslanci naar Engeland ver-bonden was. Zijne voorspelling, in den wind geslagen, omdat zij met de belangen van den handel in strijd was, werd op eene vreeselijke wijze bewaarheid. In het laatst van Mei 1865 vertrok uit de haven van Reval het schip Tonnin, met eene lading van 321 ossen, in Litthauen opgekocht en voor Londen bestemd. Een tvvaalftal dezer ossen echter waren afkomstig uit de omstreken van st. Petersburg, waarvan, voor de lading te Ileval, een os gestorven was, tervvijl men twee anderen, die aan dezeli'de ziekte leden en die vier dagen, van den 20sten tot den 23stim Mei, onder de overigen geweest waren, had geslacht. Dit vee werd te Travemunde ontscheept, over den spoorweg längs Lübeck naar Hamburg vervoerd, en aldaar weder inge-scheept, om de reis naar Engeland voort te zetten. Het werd echter niet onniiddellijk naar Londen gebracht, maar, volgens eene later ont-vangen erde, te Hull gelost; waarschijnlijk uit vrees, dat er onderweg nog meer dieren ziek zouden worden, en dat de visitatie te Londen strenger zoude zijn dan te Hull, waar niemand de zoo gevreesdo runderpest kende. Op reis werd er dan ook werkelijk, den 28ston Mei, een os ziek. Een gedeelte dezer ossen, 175 stuks, waaronder de zieke, werd over den spoorweg naar Londen verzonden, en kwam daar den lsten Juni ter markt. Eenigen werden verkocht, de ove­rigen hieven in nahurige weiden en werden later herhaaldelijk op de markt te koop aangeboden, zoodat zij meermalen met ander vee in aanraking kwamen. Van deze markt werd de ziekte naar de Londenscln; raelkerijen door aangekochte melkkoeien, en verder af, in den aanvang vooral, door alliier gekochte en tot vetmesten bestemde kalveren, overgebragt. De legenkantingen van den handel, die van maatregelen tegen de runderpest niet hooren wilde, en daarom de meening ingang trachtte te doen vinden, dat men met geene uitheemsche runderpest 1e doen had, maar met eene in Engeland oorspronkelijk ontstanc.
-ocr page 22-
12nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE EUMDERPEST
ziekte, en de afkeer die iedere Engelschman heeft van alle rege-ringsbemoeiingen met zaken die zijn eigendom raken , lieten aan de ziekte vrij spei. De regering iiet zieh niet met de zaak in, dan door het benoemen van inspecteurs, die zieh naauwkeurig van den toestand der zaken moesten vergewissen, tenvijl aan de veehouders zelven en de plaatselijke besturen, het nemen van maatregelen ter bestrijding der kwaal werd overgelaten. Berst stierven de melkerijen om en in Lenden meerendecls uit, en daarna werden de meeste graafschappen van Engeland, Wales en Schotland, het eene voor, het andere na, aangestoken. Den 19den Juni werd het eerste ziektegeval in eene Londensche melkerij opgeraerkt; en in de laatste week van Pebruari, acht maanden later, werden er 13000 runderen aangetast, dat is dus dagelijks 1860. Sedert het hegin der ziekte waren er toen 187 000 stuks als aangetast geregistreerd, waarvan 117 000 als gestorven, 26 000 als afgemaakt en 26 000 als hersteld werden opgegeven, terwijl van ruim 17 100 de afloop der ziekte niet bekend was. Eaim 76 ten honderd was dus op dat oogenblik de verhouding van de verlorenen tot de aangetasten, en 18 ten honderd van de herstelden tot de gestorvenen en afgemaaklen, terwijl toenmaals reeds de waarde van verloren vee alleen op achttien millioenen guldens werd aan-geslagen.
Toen echter gingen den Engelsclien de oogen open. Binnen tien dagen werd er eene wet aan het parlement voorgedragen; door de beide huizen aangenoraen en door de Koningin den 20stel1 Eebruari, weinige oogenblikken na de aanneraing door het Hoogerhuis, uitge-vaardigd, waarbij de regering gemachtigd werd, om alle zieke dieren en alle nog gezonde van besmette koppeis, te onteigenen en af te maken, en orn allen vervoer van vee tijdelijk te verbieden. Eene afzonderlijke daartoe in het leven geroepen afdeeling van het depar-ternent van binnenlandsche zaken, met den Kolonel HAKNESS aan het hoofd, werd opgericht en met de uitvoering belast. ßeeds vier dagen na de uitvaardiging der wet waren er 2 500 runderen afge­maakt, en daarmede is men voortgegaan, tot dat er vijf maanden later niet meer dan ruim honderd 's weeks aangetast en onmiddellijk afge­maakt werden, en in October de ziekte overwonnen was. De hierna raedegedeelde liist geeft een duidelijk overzicht van den loop der ziekte in Groot-Brittatije.
Naar Erankrijk werd de runderpest in het laatst van Augustus 1865 en het begin van November uit Engeland en wellicht ook uit Belgie overgebracht; maar het onmiddellijk afmaken van de drieenveertig
-ocr page 23-
BE RUNDERPEST.
13
runderen der reeds aangetaste koppeis vee, heeft tot dusverre den voortgang in dat land gestuit. De Fransche regering werd niet onverhoeds overvallen, want in Juli reeds had zij twee barer eerste veeartsenijkundigen naar Londen gezouden, om haar volkomen op de hoogte der zaak te stellen.
Ook in Belgie, om Ostende, Brugge, Gent en Aalst, brak de vee-pest uit, körten tijd na het eerste verschijnen daarvan in Holland. Hier werd zij vvaarschijnlijk door vee van de ßotterdamsche markt overgehracht; later te Antwerpen en bij Brüssel schijnt zulks door uit Nederland ingesmokkeld vee te ziju geschied; maar de voortgang der kwaal was door een onmiddellijk vernietigen van alles, waarvan besmetting kon uitgaan, gestuit. Van den 25sten Augustus tot den 22sten November, brak de ziekte in vijfenveertig gemeenten uit, waar echter alle runderen van de besmette stallen, 432 zieken en 132 ver­dachten, werden afgemaakt; in den beginne, op last van den Minister van Binnenlandsche Zaken, gedeeltelijk op eigen verantwoordelijk-heid, daarna ten gevolge eener later uitgevaardigde wet. Met opoffering van ruim zevenhonderd runderen, is de ziekte in Belgie tot dusverre gestuit, en er is geen twijfel aan, of men is die meester, wanneer men siechts voortgaat, gelijk nog in de maand December des vorigen jaars in en bij Antwerpen geschied is , met telkeus de kop­peis vee waaronder zij zieh vertoont, af te slachten.
En nu de geschiedenis der runderpest hier te lande. Naauwelijks was zij in Engeland uitgebroken, of zij werd ook bij ons binnen-gehaald. In het laatst van Juni ontving DE VRIES jr., te Londen, van zijn vader in ISTederland 23 stuks vette ossen. Deze dieren, afkomstig uit eene weide van van der velden, onder Kethel, bij Schiedam, bleven omstreeks tien dagen te Londen en werden op verscbillende marktdagen te koop gesteld, maar niet verkocht. Zij werden den 2den Juli weder ingescheept op de stoomboot de Batavier, en hoewel de bekende Engeische veearts, de Hoogleeraar SIMONDS, zelve opmerkte, dat de ossen niet gezond waren, zoo had hij evenwel geene bevoegdheid om ze terug te houden. Weldra waren zij te Rotterdam terug, en met hen was de vreeselijke ziekte binnen de grenzen gesleept. Van Eotterdam vervoerde men de ossen weder naar van der velden, te Kethel, als wanneer er reeds zes aan de runderpest ziek waren. Men hield dit echter voor mondzeer, deed de zieke dieren in de weide en stalde de zeventien overigen op. Den laatsten Juli waren van deze ossen nog twee te Kethel in leven.
-ocr page 24-
14nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE RUNDERPEST.
tie overigen waren gestorvon of aan slagers tu Rotterdam en te 's Hage afgezet. liet vee van van der velden wen! weldra ook aangetast. Daarvan verkocht men in de volgende weken 38 stuks, die de ßotterdamsclie veeraarkt besmetten en de ziekte zoodanig deden verspreiden, dat er den 25stcl1 Augustus reeds twaalf Zuid-PIollandsche gemeenten besraet waren, namelijk: Kethel, Schiedam, Viaardingen, Overschie, Delfshaven, Kralingen, Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen: en bezuiden de Maas: Heer-Jansdam, Spijkenisse en Sommelsdijk.
Had men toen den raad opgevolgd, door de zamengeroepen Commissie van veeartsen op den 30sten Augustus gegeven, en b i n n e n acht d a g e n c e n e s p e c i a 1 e wet b ij de 81 a t e n-Generaal doorgedreven en ten uitvoer gebracht, zoo had men, door eene uitgaaf van zestig dui-zend gulden, de ziekte nog b ij hare geboorte k u n n e n s in o r e n. AVel kwara alles in de wecr, Minister, Com-missaris des Konings en Gedeputeerde Staten, Gemeente-Besturen en Kantonrechters, Commissien van Veeartsen en buitengewoon daartoe gestationeerde veeartsen, een kordon door militaire en gewapende stoombooten hewaakt, deden, de eene meer, de andere minder, wat zij konden doen en de bestaande wetten toelieten; maar het eenig-noodzakelijke werd verzuimd, het uitvaardigen der wet, die de be-voegdheid verleende om elk koppel vee, binnen vierentwintio- uur nadat zieh daarbij de ziekte vertoond had , af te slachten en te bc-graven. Wel werd er door de Staten-Generaal een krediet van hon-derd duizend gulden verleend; wel werd de Regering een paar maanden later gemachtigd om beperkende verordeningen uit te vaardigen ten opzichte van veemarkten, van den handel in vee en het vervoer van alles wat als overbrenger van smetstof beschouwd kon worden; maar de maatregelen die genomen werden, hieven halve maatregelen, en hebben ten hoogste uitgewerkt, dat de ziekte zieh langzamer uit-r-.N breidt, dan zij zoude gedaan hebben, wanneer er geene maatregelen genomen waren. Vier weken na liet uitbreken der ziekte waren er reeds zevenenveertig gemeenten besmet; vcertien dagen later reeds zevenenzestig; als wanneer er 3 319 runderen door de ziekte waren aatigetast, 1 169 daaraan gestorven en 674 afgemaakt, dat is 1 243 verloren, en 717 hersteld.
Bij het uitbreken der ziekte waren er in Zuid-Holland en Utrecht 275 000 stuks rundvee aanwezig; in de overige negen provincien 1 058 000 stuks. Bijna een derde van die hoeveelheid zijn kalveren
-ocr page 25-
DE RUNDERPEST.
15
en hükkelingen. Wanneer men nu dat vee gemiddeld op eene waarde van honderd gulden het stak aanslaat, dan verkrijgt men voor de toenmalige waarde van den rundveestapel ruim 133 millioen. Dit komt omstreeks op hetzelfde neder, als of men de volwassen runderen op 120 gulden, de kalveren en hokkelingen op 40 gulden het ;-tuk schat.
Een der eerste inaatregelen van de Regering was het herinneren aan de Gcmeente-Besturen en Gedeputeerde Staten, dat zij de macht hezaten cm de hesmette koppeis, voor rijksrekening, te onteigenen en af te maken. Daarvan was dan ook gebruik gemaakt, en een veertig duizend gulden waren daarvoor in Maart 1866 reeds besteed. In Zeeland had men, door dien maatregel streng en zoo spoedig doenlijk toe te passen, de ziekte reeds tweemalen gestuit; in Noord-ßrabant reeds driemalen, nadat daar, telkens uit Holland, de smetstof was overgebracht. In Zwollerkerspel, Overijssel, werden in het begin van Pebruari twee stallen afgeslacht. In Hemelumer Oldephaart en Noordwolde en in Gaasterland, Friesland , stuitte men in den herfst van 1866 de ziekte door het afmaken van twee stallen. Op de drie plaatsen in Noord-Holland benoorden het IJ, waar de ziekte half Januari uitbrak, verhinderde men de uitbreiding geheel; tervvijl in Noord-Holland bezuiden het IJ, door een streng en goed beraamd toepassen dezer bepalingen, de ziekte overmeesterd en teruggedrongen werd, in weerwil van het aanhoudend overkoraen der besmetting uit de aangrenzende verpeste provincien Utrecht en Zuid-IIolland.
Een eerste struikelblok was de onwil der veehouders, wier wil even weinig wegen moest als de wil van den man, wiens huis men ter neder werpt cm een brand te stuiten, of afbreekt cm eene dijkbreuk te stoppen. De onwil van den Burgemeester of van zijne Wethouders was het tweede struikelblok, waardoor de onteigening zoo niet gestuit, dan toch zoo zeer vertraagd werd, dat het afmaken van al het vee veelal te laat kwam, en de besmetting reeds naar eiders overgeplant was. En al bestond er geen onwil, nog altijd waren er zoovele tijdroovende formaliteiten bij het toepassen der onteigeningswet te vervullen, dat in Zuid-Holland en Utrecht, in geene enkele ge-meente het vee op de eerst besmette stallen tijdig genoeg afgeraaakt is kunnen worden om de ziekte te stuiten.
De Regering beval strenge afzondering van de besmetto stallen en weiden, raaar overal bevond men dat, waar de kleeren van de menschen, waar de honden en katten, ja, de vliegen en misschien zclfs de wind de smetstof overdragen, zelfs de beste wil van den
)
-ocr page 26-
16nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE RÜNDERPEST.
veehouder geene uitbreiding door afzondering kan voorkomen; en wat dan, wanneer men, zoo als in de meeste gevallen, met onwil, zeer dikwijls uit dorame dweepzucht ontstaande, te doen heeft?
Men heeft een militair kordon getrokken, dat alle vervoer van vee en besmette voorwerpen tegenhoudende, de runderpest eerst binnen een gedeelte van Zuid-Holland, zoude opsluiten, cm die streck te doen doorzieken en uitzieken, gelijk de nieuwelings gemaakte kunsttermen luidden. Nadat er reeds in Maart 1866, ruim twee raillioen aan waarde verloren was gegaan, bleek echter Zuid-Holland nog in 't minste niet doorgeziekt. Slechts negen ten honderd van den voorhanden rundveestapel had men er in de verloopen zes maanden verloren. In de gemeente Vlaardinger-Ambacht waren in ruim zes maanden tijds, van het voorhanden zijnde aantal runderen zes en veertig ten honderd verloren gegaan, en onder Maasland, in ruim vijf maanden, drie en dertig ten honderd, onder Woubrugge, in vier maanden, een en dertig ten honderd, en nog was in die gemeenten de ziekte op verre na niet geweken. De pesten der vorige eeuw hebben zeven, dertien en achttien jaren aangehouden voordat het geheele land was doorgeziekt. Maar wat nog erger was dan het langzame uitzieken van de ingesloten streek, het kordon bleek on-voidoende te zijn om de ziekte in te sluiten. Telkens werd de lijn verschoven om al weer meer en meer gemeenten binnen te sluiten; telkens vertoonde zieh de ziekte weer buiten de lijn totdat deze eerst naar Noord-Holland, dwars door den Haarlemmermeer en door Utrecht verschoven moest worden, en het kordon in Maart de richting volgde die als het best te bewaken werd aangezien, over Holland op zijn smalst, namelijk, längs het IJ, door het Gooiland, over de Utrecht-sche beiden, en längs de groote rivieren. Later is die weder ver-legd längs de zuidelijke grens van Noord-Holland, toen dit de ziekte meester geworden was. Gemakkelijker voorzeker was het om deze lijn te verdedigen, dan die, welke men tot dusverre getracht had te behouden; maar nu moest men die ook zoolang bewaken, totdat Zuid-Holland en Utrecht uitgeziekt zouden zijn. Zeer velen echter zagen duidelijk in, dat met dit doorzieken en uitzieken jaren lang gemoeid zouden zijn, al mocht men däar, zooals in November van het vorige jaar besloten is, door geene dieren binnen de af-sluitingslijn meer af te slachten, de brandpunten van besmetting giftiger en zieh sneller uitbreidende maken. Men begreep dat ge-durende al dien tijd het eene bijna ondenkbare, onophoudelijkewaak-zaamheid en de tusschenkomst van een goed gedeelte van ons leger
-ocr page 27-
5
'I:
DE RUNDEBPEST.
17
vorderen zoude, om de lijn tegen overschrijding door winzucht en blind eigenbelang te verdedigen. Over eene landlijn van negen uur gaans, diende men nacht en dag schildwachten uit te zetten, terwijl er een aantal posten op den oever en gewapende vaartuigen op de stroomen voor de bescherming van negen en twintig uren gaans waterlijn noodig zouden zijn. Het geldt hier toch niet alleen bewa-king der veeren, maar voornamelijk visitatie der schepen, die onop-houdelijk trachten om verboden zaken uit te voeren. De ondervin-ding heeft geleerd, dat het belachelijk is om te vertrouwen, dat zulk een kordon bewaakt wordt door patrouilles. Wanneer de pa-trouille gepasseerd was, werd het gereed staande vee door de vaarten getrokken, en het vleesch van zieke dieren naar buiten gesmokkeld. Zoodra toch de lijn, waarlangs het kordon loopen zal, vastgesteld is, vorint zieh uit de aanwonenden een corps smokkelaars, die, even als bij de rijksgrenzen, door gemeenschappelijk belang vereenigd, zamenzweren tegen allen, aan wie de bescherming van het kordon is toevertrouwd.
In December van het vorige jaar onder anderen bestond er, bij een der hoofdsmokkelaars tot het invoeren van vee over de lijn tusschen Noord- en Zuid-Holland, een geregeld stelsel van seinen met lantaarns, waarmede aan de handlangers der overzijde getelegra-feerd werd of men het vee al dan niet kon overbrengen. Deze seinen waren overal in den omtrek bekend; iedereen wist wat zij beduidden, behalve zoo het schijnt degene aan wien de bewaking der lijn was opgedragen. Deze smokkelaar heeft honderdtallen op hon-derdtallen de lijn ovorgebracht; zoowel van buiten, naar binnen, als van binnen naar buiten, en dat wel op eene plaats waar de lijn van scheiding uit eene breede vaart bestaat en de bewaking dus niet zeer raoeielijk kon zijn. Een ieder ook die de veemarkten van Amsterdam en van andere plaatsen kent, weet dat daar industrieelen te vinden zijn die aannemen, om geheele driften van het daar aan-gekochte vee, over de afsluitingslijn te voeren en bij den konper te leveren, tegen 2.50 gulden voor elke koe en 1.50 gulden voor elk kalf.
De ondervinding heeft dan ook ten duidelijkste in de laatste maanden bewezen, dat het kordon een aanhoudend overschrijden der ziekte van de lijn naar Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant, naar Overijssel en Eriesland, zelfs naar Elten en Goch in Pruissen, niet heeft kunnen beletten. Het langdurig volhouden eener lijn van afsluiting demoraliseert niet alleen de bevolking,
2
-ocr page 28-
18nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; DE KUNDERPEST.
maar evenzeer de militairen die met de bewaking belast zijn. Deze moeten weldra goede vrienden worden met de beeren, waarbij zij in kwartier liggen, en hunne bezoldiging is niet zoodanig, of bij velen zal een extraatje, al ware 't maar een extra borrel, door een oog toe te dcen verdiend, welkem zijn, om 't even van waar dat komt.
Het schorsen der rundveerearkten en het beletten van het ver-voer van de eene provincie, of van de eene gemeente naar de andere van alle zaken, die geacht ktiiinen worden smetstof over te brengen, was als om strijd door de gemeenten, de provincien en ook door het rijk, als een der heilzaamste middelen ter beperking der ziekte binnen bepaalde grenzen, aangegrepen. Gedurende een' körten tijd, eenige weken, mögen die beperkingen vol te houden zijn; bet is ' ondoenlijk om onzen bitinenlandschen Handel plotseling voor een goed deel uit te roeien, het onvermijdelijke gevolg eener beperking van langen duuv. Landbouw kan in den tegenwoordigen tijd niet bestaan zonder Handel en vervoer van voortbrengselen; beperking doet al spoedig meer nadeel dan de runderpest, en terwijl men toch onmogelijk alle vervoer, dat van slachtvee of vleesoh in de eerste plaats, beletten kan, dient men uitzonderingen op den regel, ver­voer met bewijzen van herkomst, toe te laten. En wat er al reins en onreins onder die bewijzen van herkomst vervoerd wordt, en hoeveel er buitendien, in overtreding der strenge bepalingen, over de geraeentegrenzen gaat, kunnen wij leeren uit de verbalen die ons van alle kanten toekomen , en die natuurlijk alleen betrekking hebben op betgeen men weet, maar eene overgroote hoeveelheid fei­ten , die men niet weet, te gissen overlaten. Het schorsen der rundveemarkten is een heilzarne maatregei, die eenigen tijd vol te houden is, hoewel men ook het nadeelige daarvan niet uit het oog moet verliezen; het rondtrekken namelijk ter opsporing van slacht­vee en het doordringen in de stallen van een heirleger veekoopers, die de veehouders, zoo zij volstrekt vee verkoopen moeten, niet willen weren, hoewel de besmetting maar al te dikwijls door hen wordt overgebracht, en er van alle zijdcn zcer te recht op wordt aangedrongen om dien lieden onbepaald den toegang tot de stallen te ontzeggen.
Het gebrekkige der bestaandc verordeningen tegen het weren van de volksramp, bleek eerst recht duidelijk waar de rechter ingeroepen werd, om straffen toe te passen tegen plaats gehad hebbende over-tredingen. Terwijl het niet dadelijk aangeven van ziek vee bestraft
-ocr page 29-
DE KÜNDERPEST.
19
moet worden met gevangenis van zes dagen tot twee maanden en eene geldboete van acht tot honderd gulden; het laten loopen van besmet vee onder ander vee, met gevangenis van twee tot zes maauden en eene geldboete van vijftig tot tvveehonderd vijftig gulden; het werkelijk besmetten van ander vee, door het laten loopen van zieke dieren, met twee tot vijf jaren gevangenis en vijftig tot vijf'honderd gulden geldboete; terwijl tallooze malen aangil'te verzuimd werd of eerst te laat geschiedde, zelfs wanneer er dieren bezwekeu waren; terwijl er tallooze malen ziek vee ver-voerd, en in het begin zelfs, op de markten verkocht werd, hoorde men slechts te hooi en te gras eens van eene veroordeeling door den rechter.
Hoeveel burgemeesters werden er ernstig berispt of afgezet, die, door een flaauwhartig handelen, bij de eerste gevallen van ziekte, de runderpest in hunne gemeente hadden doen ver-spreiden ?
Maar laten wij voortgaan met den loop der ziekte na te gaan.
In het begin van Maart was de toestand der ziekte alzoo:
AANTAL RUNDEREN
IN NOOKD-
IN ZDID-
IN
HOLLAND,
TE
HOLLLAND.
UTRECHT.
BEZUIDES HET IJ.
ZAMEK.
Bij het uitbrcken der ziekte in elke der bcsmctte gemeenten waren daar aanwezig omstreeks..........................
170 000
75 000
28 000
280 000
Den derden Maart waren er sedert het uitbreken der ziekte aangetast........
38 744
3 65G
986
43 386
gestorvcn .......
13 012
1 402
258
14 672
afgcmaakt.......
8 978
69
225
9 272
en akoo verloren........
2] 990
1 471
483
23 944
hersteld..........
15 003
1 974
223
17 200
nog ziek.......
1 781
211
280
2 272
Had men toen, aan den aandrang van velen gehoor gevende, even als terzelfder tijd in Engeland, binnen
2*
-ocr page 30-
20
DE RUNDERPEST,
acht dagen eene speciale wet bij de Staten-Generaai doorgedreven en ten uitvoer gebracht, zoo had men de ziekte, met eene uitgaaf van twee tot drie tonnen gouds gesmoord.
In April heeft men de zwalcheid gehad van gehoor te geven aan den onstuimigen aandrang der Zuid-Hollandsche boeren, en den invoer van vee, gedurende veertien dagen, toegestaan. Dit was olie in t vuur; want het valt niet te betwijfelen of de twaalf duizend run­deren , die in deze weinige dagen, binnen de lijn van afsluiting der provincien Zuid-Holland en Utrecht zijn ingevoerd, hebben een voor-naam contingent geleverd tot de 53 000 stuks die er sedert den eersten Mei zijn aangetast.
Tegen verwachting verminderde de ziekte daarop zeer aanmerkelijk in hevigheid, zoodat er in Juni niet meer dan vier honderd runderen 's weeks werden aangetast. Had men toennaardenraad van zeer velen gel u ister d, deState n-Generaal bij-een geroepen, en binnen acht dagen eene speciale wet doorgedreven en in uitvoer gebracht, zoo had men op dat oogenblik de ziekte kunnen stui-ten, door eene uitgaaf van ruim honderd duizend gulden.
Maar die zoo vurig gewenschte wet wercl eerst den läen Augustus bij de Tweede Kamer ingediend, terwijl de ziekte zieh uitgebreid had tot 1 000 aangetasten 's weeks. De Tweede Kamer beraadslaagde en nam de wet aan den 23sten Augustus, terwijl de ziekte tot 1 600 aangetasten 's weeks toenam. Ook de Eerste Kamer beraadslaagde en nam den lAi(:n September de wet aan, terwijl het getal aangetaste runderen tot 1 900 's weeks vermeerderde. Den volgenden dag reeds werd de wet door den Koning bekrachtigd.
Had men toen met kracht de zaak aangevaten binnen veertien dagen de 4 000 zieke en aangetaste dieren afge-maakt, met wellicht even zoo veel van besmetting verdachte dieren, dan had men den veehouders, door de uitgaaf van een m i 11 i o e n wellicht, de schade van drie millioen driemaal honderd duizend gulden kunnen besparen, die er sedert den 14deQ September tot den 5dcn Januari, alleen door gestorven en afgemaakt vee, zijn verloren gegaan. Men heeft zieh daarentegen bepaald tot het afmaken, in 16 weken, van 11 117 besmette en 2 662 verdachte dieren, en daardoor natuurlijk niet kunnen beletten, dat op den 8steu De­cember het aantal der wekelijks aangetasten tot 7 800, dat der ge-
-ocr page 31-
DE RUNDEEPEST.nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;21
storvenen tot 4 000 klommen, welk aantal echter in de week, ein-digende den S'1™ Januari, weder tot 5 000 aangetasten daalde. Alle gelden voor het afmaken van die runderen testeed, zijn even doel-ioos weggeworpen, als die, welke v66r dien tijd, in Zuid-Holland en Utrecht, tot vergoeding van afgemaakte öf zelfs van gestorven dieren, uitgegeven zijn.
Dit verzuimen eener krachtige uitvoering der wet van den 15lt;len September, meet daaraan geweten worden, dat die uitvoering niet, gelijk in Engeland, is opgedragen aan een enkel, met dieta-toriale macht bekleed man, die, volgens een van te voren he raamd plan, door eenige weinige daartoe bepaaldelijk aangewezen personen, elk met eenen veearts, een' troep geoet'ende slagers en eene voldoende militaire macht, de wet ten uitvoer had moeten brengen.
Het mislukken der pogingen cm de ziekte in Zuid-Holland en Utrecht te stuiten, is overigens hieraan toe te schrijven: ten eerste dat men, op de besmette stallen, niet terstond na het constateren der ziekte, binnen weinige uren, alles heeft afgemaakt en begraven, en het onzalige verkoopen van het vleesch der besmette dieren ge-boden heeft, een uitstekend middel, voorzeker om de ziekte heinde en ver te verspreiden, gelijk zieh die dan ook, wel voornamelijk door vleesch uit besmette stallen, verspreid heeft, en ten andere: dat de wet niet verbiedt om volledige vergoeding te geven aan een' vee-houder, bij wien andermaal de ziekte uitbreekt en bij wien andermaal het vee onteigend en afgemaakt wordt. Hierdoor toch is er eene premie gesteld, door velen reeds genoten. op het voortduren der ziekte. Wanneer men, bij het andermaal uitbreken der ziekte binnen drie maanden na het onteigenen en afmaken van het vee dat de vorige keer besmet was geraakt, aan den veehouder slechts een derde der waarde van het afgemaakte vee vergoedt, bij een ten derden male uitbreken slechts een tiende, zoo zullen zieh de veehouders wel vrijwaren tegen besmetting, eenvoudig door in den eersten tijd geene koeien weer aan te schaffen.
Eene groote fout is geweest, dat men niet volgens een vast plan, aan den omtrek der besmette streck beginnende, naar het middenpunt is voortgegaan, geen stap voorwaarts doende of eerst rnoest achter-waarts de ziekte uitgeroeid zijn. Zoo had men, voor lang reeds, de Zuid-Hollandsche eilanden schoon moeten vegen, even als de heide-streek van Utrecht en de Zuid-Hollandsche gemeenten benoorden Leyden, waardoor de bewaaktc afsluitingslijn aanmerkelijk ingekrompen.
-ocr page 32-
22nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;DE RUNDERPEST.
en de besmetting van Gelderland waarschijnlijk vooikomon had kunnen worden.
Ziende dat het afmaken binnen de lijn, in Zuid-Iiolland en Utreclit, niets baatte, dat het getal wekelijks aangetasten in weerwil daar-van grooter werd dan 't immer te voren en in de week eindigende. den Sstcn November van 1 600 tot 3 257 was vermeerderd, besloot de Eegering den 29sten November om dit binnen de lijn te staken, de ziekte hier aan haar eigen lot over te laten, en, alleen buiten de lijn van afsluiting, het stelsel van LANCISI te blijven toepassen; waarbij evenwel het ongelukkige verkoopen van vleesch van verdachte, dieren niet verboden werd, en zelfs toegestaan dat men de gestorven dieren vilde en de huid vervoerde.
Er is reeds gezegd dat de ziekte zieh gedurende den herfst in Friesland vertoond had onder Ilemelum in Heraelumer-Oldephaart en Noordwolde en te Harich in Gaasterland.
Tot dusverre was zij beperkt gebleven binnen de besmette pro-vincien Zuid-Holland en Utrecht en in de Noord-Hollandsche gemeenten die daaraan grenzen. In bet laatst van November en in December overschreed zij echter op de meest verontrustende wijze de lijn van afsluiting, hoewel overai, ontmddellijk , met den meest mogelijken ijver, bestreden door het afmaken van de geheele koppeis waaronder zieh de ziekte vertoonde. In Gelderland werden gedurende zes weken, of tot den 5den Januari 350 stuks aangetast, 22 stuks slechts stierven aan de ziekte, geene liet men er herstellen, maar 1 247 werden er afgemaakt. Gedurende dienzelfden tijd werden er in Noord-Holland 2 978 aangetast, terwijl er 153 stierven en 32 herstelden, terwijl men er 2 793 afmaakte, met 1012 verdachten of gezonden van besmette koppeis. In Noord-Brabant brak de ziekte längs de Maas uit onder Empel en Lithoyen, Hären, Kavestein, Hären en Reek, tastte stallen aan onder Ilassum , bij Goch op 't Pruissi-sche en ging de Maas over naar Gelderland, zieh onder Appeltern, Keent, Neerbosch en st. Anna, bij Nijinegen, vertoonende. Wijders brak zij uit onder Woudrichern en Drunen, en in de Meijerij onder Oerle, Udenhout, Helvoirt, Vugt, st. Oedenrode en Uden.
In Gelderland openbaarde zij zieh eerst onder Culeraborg en Beesd en brak vervolgens in vijftien gemeenten van 't land van Buren en de Tielerwaard uit; onder Avezaath, Zoelen en Lienden; onder Zetten, Eist, Gent, Haalderen en Huissen, in de Over-Betuwe, en aan de overzijde van den Rhijn, bij Babberich in het Pruissische. Op de
-ocr page 33-
DE RUNDERPEST.
23
Veluwe had men de ziekte te bestrijden onder Nijkerk, Putten, Garderen, Kootwijkerbroek, Lunteren en aan de Grift in Gelderscb Veenendaal. Aan den Ussel onder Gorssel, en in Overijssel, onder Welsum en in het Mastenbroek, werden stallen aangetast. In Noord-Holland werden de gemeenten in Amstelland en Gooiland door bet geheel verpeste Utrecht aangestoken en, stak de ziekte weer het IJ over, waar men besmette stallen kreeg onder Oost-Zann, Assendelft, Nieuwendam, Broek in Waterland, Edam, Middelie, Berkhout, Wognum, Obdam, den Ileer-Hugowaard en Nieuwe-Medorp,
Binnen de lijn van afsluiting, in Zuid-Holland en Utrecht, is 't, sedert de schorsing van het onteigenen, gruwelijker geworden dan ooit. Aan het opgeven van nieuw aangetaste stallen wordt de hand niet gehouden, en kan bij onmacht der politie ook niet gehouden worden, zoodat de vermindering van het aantal aangetaste runderen, hoogstwaarschijnlijk althans, voomamelijk toe te schrijven is aan verzwijgen van de waarheid. Het afmaken van gezonde dieren is natuurlijk genoegzaam opgehouden, en men slacht slechts degenen die hopeloos staan of verkoopt zelfs het vleesch der gestorven dieren. Het afschuwelijke opgraven van oriteigende en afgemaakte dieren is opgehouden, want er wordt niets meer onder den grond gestopt dan wat reeds kreng geworden is. Dat hier thans het doorzieken in vollen gang is spreekt van zelf, ten koste van de veehouders na­tuurlijk, aan welke dit, van den eersten December tot den vijfden Januari, twee millioenen guldens gekost heeft alleen aan waardevan de 19 500 in Zuid-Holland en Utrecht, gedurende die vijf weken, gestorven runderen.
Ja, waarlijk, thans is de runderpest binnen de afsluitingslijn eene ware en recbtvaardige „straffe Godsquot;, hen juist treffende die, door dom ongeloof aan de besmettelijkheid der ziekte, of door dweepend on verstand, of wel door hebzucht gedreven, zieh de ramp op den hals gehaald en veroorzaakt hebben, dat uit 's Lands schatkist zeven-tien tonnen gouds doelloos zijn weggeworpen. Hun. ongeluk hebben zij niet alleen zieh zelven te wijten, maar daarenboven hebben zij zieh voor God te verantwoorden over de ramp die, door hun toe-doen, de onschuldigen in hun midden en hetgeheele Vaderland treft. Het platteland van Zuid-Holland en Utrecht wordt al meer en meer eene enkele groote giftmengerij, waaruit het verderf heinde en ver over den Nederlandschen rundveestapel word rondgedragen.
Dit
overzicht der geschiedenis van de Runderpest moet hier ge-
-ocr page 34-
24
DE RUNDERPEST.
sloten worden, met het einde van 1866. De ßegering heeft zieh thans laten voorlichten door eene Commissie bij Koninklijk Besluit van den tweeden Januari benoemd. Laat ons hopen dat er ten ge-volge van den raad door die Commissie gegeven, een nieuw tijd-perk voor de geschiedenis der runderpest is aangebroken, en dat zulks in dit tijdschrift over eenige weinige maanden geboekt zal kunnen worden, als het laatste hoofdstuk of de eindgeschiedenis van deze volksramp.
In vier stellen tafeis volgen hier nu de cijfers die ten grondslag verstrekken voor de geschiedenis van de runderpest in 1865 en 1866. Door de zorg van den Heer p. h. witkamp, verschijnen zij hier in eenen geheel anderen vorm als de officiele opgaven, waaruit zij zamen-gesteld zijn.
Op de eerste tafel zijn de cijfers te vinden voor de geschiedenis van de runderpest van Juli 18G5 tot den öden Januari 1867, g e-meentes gewijze en streeksgewijze gerangschikt, otndat hieruit alleen een overzicht te verkiijgen is van de topographische verspreiding der ziekte, en het duidelijk in het oog valt dat alleen Zuid-Holland en Utrecht de besmette streken bevatten, waar de ziekte gekweekt en gekoesterd wordt, en van waar zi] telkens hare giftige pijlen naar de andere provincien uitschiet. Uit de vergelij-king van het aantal vee dat bij den aanvang in vele gemeenten aan-wezig was, met hetgene daar is aangetast, blijkt onmiddellijk hoe schromelijk het verbod van invoer binnen de afsluitingslijn, over-treden is geworden.
De tweede tafeis geven een wekelijks overzicht van het beloop der ziekte in Wederland tot den 5äen Januari 1867. In de meeste officieele opgaven wordt slechts wekelijks opgegeven hoe-veel er van de, in die week aangetaste dieren, gestorven, afgemaakt of hersteld zijn, niet het werkelijk aantal gestorvenen, afgemaakten of herstelden; dat evenwel uit de telkens gegeven recapitulatien is op te maken *.
1 De wijze waarop de staten van de veepest tot nu, den 26sten Januari, in de Staats-Courant zijn medegedeeld, heeft op eene zoo zonderlinge wijze plaats gehad, dat niemand zieh een begrip van den waren toestand kan maken, en dat de llunderpest, N0. 24, de statistiek van Zuid-Holland tot 9 December 1863 hesprekendc, tot de slotsom kwam, dat toen reeds in 11 opgaven 894 stuks koeien die aangetast waren, spoorloos waren verdwenen, cn dat dit aantal elke week met honderden toenam.
Naar deze verkeerdc wijze van beschouwing, heeft men bij optclling der gestorvenen, afgemaakten cn herstelden in de 4 aangetaste provincien, in de Munderpest cn de £conomist.
-ocr page 35-
• DB RUNDERPEST.nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;25
De derde tafel bevat de cijfers van deveepest in Groot-B r i 11 a n j e, ter nadere opheldering van hetgene hierboven ten dien aanzien gezegd is. Bij de meer uitgebreide Engeische opgaven vindt men teveus opgegeven, het aantal koppeis vee dat wekelijks aangetast werd, en de hoeveelheid gezond vee dat afgemaakt is om de ziekte te stuiten, twee zeer belangrijke cijfers waarvan men de eerste ten onzent verzuimd heeft op te laten maken en waarvan de tweede zieh zoo verschuilt, dat het niet dan met moeite is op te delven. De Heer WTTKAMP heeft ook deze leemte pogen aan te vullen zoowel in hat viertal tafeis die het wekelijks overzicht leveren, als bij den staat der gemeenten.
De vierde tafel geeft de cijfers waaruit men den i n v 1 o e d op kan maken die de runderpest opden handel heeft gehad, en is getrokken uit de maandelijksche staten van in-, uit- en doorvoer der voornaamste handels-artikelen die door het departeraent
getallcn verkregen, die, geheel ongelijksoortige opgaven vereenigende, niet de minste vvaarde Iiezitten. Want in de oöiciele staten zijn die van Zuid-Holland geheel anders bewerkt dan die van Utrecht, Noord-Holland en Gelderland, met dien verstände echter, dat ook de beide eerste opgaven [vau Noord-Holland naar het jammerlijke model op de leest van Zuid-Holland zijn geschoeid.
In de opgaven van Utrecht, Gelderland en van Noord-Holland, de laatste sedert 25 Jannarij 18G6, woidt wekelijks opgegeven hoeveel dieren aangetast, gestorven cn afge­maakt zijn, hoezeer bij Gelderland weder op eene geheel verschillende wijze dan bij de beide andere provincien, doch bij Zuid-Holland leest men wel dezelfde hoofden, maar de opgaven beheizen:
T het aantal aangetasten,
2nbsp; nbsp; r laquo; gestorvenen van die nieuw-aangetasten, doch zonder de gestorvenen
van in vroegere weken ziek geworden dieren,
3nbsp; nbsp; n ii afgemaakten, naar dezelfde maatstaf,
4nbsp; nbsp; ir ii herstelden, //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;/'
Wil men derhalve de werkelijke cijfers voor Zuid-Holland weten, zoo moet men die berekenen uit de bijgevoegde reeapitulaticn, hetgeen door aftrekking gemakkelijk schijnt, maar met vcel omslag is verbouden door gedurige wijzigingen, waardoor men tclkens de verkregen uitkomsten van vroegere weken op nieuw moet overrekenen.
Voeg er bij, dat zeer vaak bij de optelliugen in de lange lijstcn van de Stolaquo;/i-Cowrlaquo;Mlt; fouten zijn geslopen, die meestal slechts nit een zorgvuldig vergelijken kuunen gevonden worden, maar niet altijd op te helderen zijn, groote struikelblokken inderdaad voor hem die ecu goed overzigt wil geven.
Enkele voorbcelden mögen dit opheldereo.
Den SOsten September 1865 beliep het geheele getal aangetasten in Zuid-Holland. .3 319
Daarbij kwamen van 1—7 October...................................... 764
te zamen... .4 083 Toch geeft de Slaats-Courani er te zamen 4 084, en die eene koe te veel is steeds behouden gebleven, tot dat er weer andere, gelnkkig steeds kleine misrekeningen, plaats vinden.
-ocr page 36-
2(5
DE RÜNDERPEST.
van Einancien worden uitgegeven. Terwijl het Statistiek Jaarver-slag nog niet bekend is, evenmin als de maand-staat voor December 1866, zoo geeft deze tafel nog niet de juiste cijfers, genoeg evenwe!
Ecn ander.
De opgave uit Utrecht, eindigende deu 17den Februari, gccft vour het gcheele aautal aangetasten 1 309, doch wie
12 voor Abcoude-Baambrugge,
11
20
11
45
16
117
11
316
4
3
5
10
56
15
265
77
1
16
13
40
180
6
üenscliop,
Breukelen-N yenrode, Breukelen-st. Pieters, Harraelen, Jutphaas, K amerik, Kockengen, Linschoten, Loenen, Lopik,
Maarssenveen, Maartensdijk, Montfoort, Polsbroek, Snclrewaard, Viukeveen c. a , Vreeswijk, AVillcskop, Wilnis, IJsselstein , Zegveld, en Zuylen
tc zamentelt, krijgt slechts 1 249.
Een voorbeeld voor Noord-Holland levert ondcr andüren de Staat van 25 i'ebruari tot 3 Maart 18CG op. Toen werden — ten minste dit is te bcrekenen — 18 run­deren in Ouder-Amstcl en 169 in de provincie aangctast, doch in de Staais-Con-rani luiden deze getallen 28 en 179. Ilct Iieeft niet wcinig gecijfer gekost, zoo liier als op velc andere plaatsen, de wcrkclijke totalen tc vinden of die zoo nabij mogelijk te komen.
De Heer witkamp acht het ceno onmogclijkheid al die vergissingen uit de staten zelven te herstellen; doch hij is zoo gelukkig geweest om het zoo ver te brengen, dat het verschil in de onderscheidene opgnven een niet noemenswaard bedrag uitmaakt.
Dat het werkelijk eene onmogclijkheid is, volkomen juiste staten te bcrekenen, kan,
onder anderen, blijkcn uit den staat van Utrecht van 18 tot 24 Februari 1866. Immers
door optelling der hersteldcn is tc vinden dat daar het cijfer 244 font is, en dit 224
raoet zijn; doch wie verklaart hoc het gcheele aantal aangetasten tc Zegveld bedragen kon
op 17 Februari 587
en v 24 Februari 574?
-ocr page 37-
DE RUNDERPEST.
27
om een begrip van dien invloed te geven. Men ziet hieruit hoe de groote vermeerdering van vleesch-uitvoer, op verre na niet heeft kunnen opwegen tegen de vermindering in uitvoer van slachtvee. Bij eenige artikelen is hier de invoer opgeteekend, waaruit blijkt in hoever onze uitvoer slechts doorvoer is.
Onze buitenlandsche handel in voortbrengselen van den veestapel lijdt, alzoo een verlies waarvan hij zieh waarschijnlijk eersfc na jaren langen tegenspoed zal kunnen herstellen. Met achttien millioen gulden 's jaars overtrof in 1864 onze uitvoer aan slachtvee den in­voer ; voor tvvee en twintig millioen voerden wij meer uit dan in aan boter en kaas; voor zeven honderd en zeventig duizend gulden meer aan huiden; zoodat, zonder den handel in vleesch in rekening te brengen, hier ruim veertig millioen. meer dan de dubbele waarde van hetgene wij aan het buitenland voor katoen en leatoenen garens betalen, en dat wel eene tariefswaarde, die, gelijk bekend is, aan-merkelijk onder de werkelijke koopwaarde blijft, op het spei staat.
-ocr page 38-
28
Statistiek van de Runderpest
ZUXD-
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL RUNDEREN BIJ HET UITBREKEN DEK ZIEKTE
AANGETAST.
Demand.
Kethel en Spaland... Vlaardinger-Ambacht.
Vlaardingen.........
Maasland............
Maassluis ' ........
de Lier.............
Naaldwijk............
's Gravesande........
Monster.............
Loosduinen..........
's Gravenhage........
Rijswijk............
Wateringen..........
Hof van Delft.......
Delft...............
Schipluiden..........
Vrijenban...........
Nootdorp............
Pijnaclter............
Derkel en Kodenrijs..
Juli 1865......2 280
Augustus unbsp; nbsp; nbsp;......2 930
ifnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; anbsp; nbsp; nbsp; ........548
September laquo;nbsp; nbsp; nbsp;......4 594
October //nbsp; nbsp; nbsp;........154 f
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;'inbsp; nbsp; nbsp;........701
Augustus //nbsp; nbsp; nbsp;......1 409
anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;anbsp; nbsp; ......1 622
wnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;*nbsp; nbsp; nbsp;........006
December //nbsp; nbsp; ......1 481
Augustas unbsp; nbsp; nbsp;........733
Januari 1866......1 309
Novemb. 1865........729
Augustus '/nbsp; nbsp; nbsp;......2 097
'/nbsp; nbsp; nbsp;........453
raquo;nbsp; nbsp; nbsp;......1 687
//nbsp; nbsp; nbsp;......1 643t;
December unbsp; nbsp; ........716
September //nbsp; nbsp; nbsp;......1 931
Augustus laquo;nbsp; nbsp; nbsp;......1 740
5 Januari 1867......2 699
anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ......2 504
29 Decemb. 1866........281
5 Januari 1867......2 806
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .........92
22 Decemb. 1866........413
5 Januari 1867........534
1 Decemb. 1866........221
24 laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .........40
5 Januari 1867........413
n ........224
n ........908
n ........203
ii ......1 549
' ii ........832
laquo; ......1 479
a ......1 574
// ........421
'/ ......1 530
laquo; ......1 122
Tc zamen___29 363
19 905
1 Verloren = gestorven en afgemaakt.
5 Hot teekcn f duidt tc dczer plaatso aan, rlat dc opgave omtrent den vccstajicl dagtcckeut nicl van
-ocr page 39-
29
in de Gemeenten van Nederland.
1101.1. ANB.
JIAAL VERMELD.
pet. van
do aamve-
zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
GESTÖRTEN.
AFGEMAAKT.
VERLOREN- '
HERSTELD.
KOG ZIEK.
tasten die herstelden.
305
1 363
1 668
971
GO
118.3
61.8
35.9
570
920
1 490
1 006
8
85.4
59.5
40.1
73
90
163
118
51.3
58
42
952
030
1 602
1 222
42
62.4
55.9
42.0
41
C
47
35
10
59.7
51.1
38
104
97
201
212
58.9
48.7
51.3
131
209
340
193
1
37.8
63.7
36.2
91
27
118
103
13.6
53.4
46.6
2
17
19
21
6.6
47.5
52.5
187
20
207
185
21
27.9
50.1
44.8
92
23
115
100
3
30.6
51.3
47.3
139
314
453
389
66
69.4
49.9
42.8
40
59
99
100
4
27.8
48.8
49.3
793
90
883
652
14
73.9
57
42.1
147
268
415
403
14
183.7
49.9
48.4
445
309
814
652
13
87.7
55
44.1
991
21
1 012
524
38
95.8
64.3
33.3
195
72
267
145
9
58.8
63.4
34.4
778
303
1 141
372
17
79.2
74.6
24.3
339
329
668
450
4
64.5
59.5
40.1
6 415
5 307
11 722
7 859
324
67.8
58.9
39.4
het uitbreken der ziekte, maar van körten tijd daarna, als zijnde vroeger geene medegedeeld.
-ocr page 40-
30
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL RUNDEKEN BIJ HET UITBREKEN DER ZIEKTE
AASGETAST.
Scbieland.
Schiedam...............
Oud- en Nieuw-Mathenesse
Delfshaven................
Rotterdam..............
Overschie...............
Schiebroek..............
Hillegersbcrg............
Kralingen...............
Capelle aan den IJssel----
Nieuwerkerk aan den IJssel
Moordrecht.............
Broek, Thuil en 't Wecgje.
Zevenhuizen.............
Moercapelle.............
Bleiswijk................
Bergschenhoek...........
Rljnland.
Zcgwaard................
Zoetermeer..............
Stompvvijk..............
Voorburg................
V ur...................
Wassenaar...............
Voorschoten.............
Valkenburg.............
Katwijk.................
Rijnsburg...............
Noordwijk..............
Noordwijkerhout.........
23nbsp; Augustus 1865.......332
25 i/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .......357
19 itnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......765
1 September // .......359
22 Augustus // .....2 700
28 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;u .......566
24nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......776t
22 nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......720
10nbsp; September n .......935
22nbsp; Augustus ii .....1 128
21 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 147
30 September // .....1 595
24nbsp; Augustus // .....1 145
11nbsp; Maart 1866.......168
25nbsp; Augustus 1865.......901
26nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......863
14 457
28 Augustus 1865.......571
13nbsp; November -/ .....1 030
Augustus (/ .....3 091
19 September // .......898
27nbsp; Januari 1866.......681
14nbsp; November 1865.....2 162
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 493 t
18 Maart 1866.......265
24nbsp; Februari raquo; .......198
25nbsp; Januari // .......463
23nbsp; November raquo; .......911
17 Maartnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .....1 556
29 Decemb. 1866.......334
15 November // .......405
29 December ;/ .......856
// iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;h ........92
5 Januari 1867.....2 337
/' //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//........541
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......701
// lt;/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......238
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......316
a iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......390
// iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .......127
u iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......943
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......724
21nbsp; April 1866........32
5 Januari 1867.......572
ii anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .....1 089
9 697
28nbsp; December 1866.......179
5 Januari 1867.......619
/v iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 055
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;./ .......479
24 Novemberl866........31
22nbsp; December u .......119
5 Januari 1867.......331
quot; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .......329
29nbsp; December 1866........60
23nbsp; December // .......152
29 nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;11 ........39
5 Januari 1867.......156
-ocr page 41-
31
UAAL, VERMELD.
pet. van
de aanwe-
zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aangc-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
GESTORVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOREN.
HERSTELD.
NOG
ZIEK.
tasten die herstelden.
60
126
192
142
100.0
57.5
42.5
89
225
314
91
113.4
77.5
22.5
27
527
#9632;554
302
111.9
64.7
35.3
40
21
61
29
2
25.6
66.3
30.5
365
1 185
1 550
787
86.6
66.3
33.7
121
278
399
142
97.3
73.8
26.2
128
269
397
2G7
37
90.3
56.6
38.1
37
132
169
05
4
33.1
71
27.3
149
47
196
109
11
34.2
62
34.5
183
23
206
108
16
33.8
52.8
43.1
57
9
66
45
16
11.1
51.9
35.5
511
133
644
239
60
59.1
68.3
25.3
303
101
404
301
19
63.2
55.8
41.6
23
23
9
19
71.9
28.1
104
159
263
297
12
63.4
45.9
51.9
504
185
689
379
21
126.2
63.2
34.8
2 707
3 420
6 127
3 382
198
67
63.1
34.8
80
5
85
94
31.3
47.5
52.5
374
S
382
225
12
60.1
61.7
36.3
116
515
631
424
34.1
59.8
40.2
22
190
212
258
9
53.3
44.2
53.9
16
16
15
4.5
51.6
48.4
38
44
82
37
5.5
68.9
31.1
153
60
213
77
41
22.1
64.3
23.3
73
70
143
74
12
86.4
62.4
32.S
23
24
47
13
30.3
78.3
21.7
68
14
82
70
32.9
53.9
46.1
13
7
20
12
7
4.3
51.3
30.8
61
17
78
56
22
10
50
35.9
-ocr page 42-
32
laatst;
AANWEZIG AANTAL RUNDEKEN BIJ HET DITBREKEN DEB ZIEKTE
AASGETAST.
Hillegom..........
Lisse..............
Sassenheim.........
Voorhout..........
Warmond '........
Ocgstgeest.........
Leydcn............
Leyderdorp.........
Zoetcrwoude 2......
Benthuizen.........
Hazerswoude.......
Koudekerlc..........
Woubragge.........
Alkeraade..........
Leymuidcn.........
liijnsaterwoude......
Nieuwveen.........
Zevenhovcn ........
ter Aar............
Nieuwkoop.........
Aarlandervccn ......
Ondslioorn.........
Alphen............
Boskoop...........
Noorcl-AVaddinxveen , Zuid-Waddinxveen...
Sluipwijk..........
Reeuwijk...........
Zwammerdam.......
19 April 1866.......728
27 November 1865.....1 495
17 Februari 1866.......635
5 Januari 1867.
..86
.728
29 December 1866.......234
5 Januari 1867.......309
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......764
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......646
29 December 1886........90
5 Januari 1867.....1 017
29 December 1866.....1 969
5 Januari 1867.......160
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....2 163
// i/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......927
// iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 768
// •#9632;/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....2 180
15 December 1866.....1 371
5 Januari 1867.......231
1 December 1866.......359
5 Januari 1867.......414
laquo; nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .......690
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1271
// raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 443
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......904
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .....2 068
;/ //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......387
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......424
u iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......150
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n ........98
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ....... 614
22 December 1866.......599
13 Januari 20 „ 18 a 3 Februari
...944 .1 209 ...901 ...394
13 December 1865.....1 1S6
16nbsp; November // .....4 130
4nbsp; September raquo; .......558
17nbsp; November // .....3 438
21nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 100
9 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....3 414
13 December 1865.....3 351
5nbsp; September u .....1 264
28 Februari 1866.......451
13 Januari // .......587
17 Februari ii .....1 121
20nbsp; Novcmberl865.....1 606t
22nbsp; Januari 1866.....1 980
21nbsp; December 1865.....3 495
12nbsp; November //.......1 591
7 Januari 1866.....3 567
21 December 1865.......569
13nbsp; Januari 1866.......723
19 Septemberl865.......501
Medio Juli 1866.......250
19 Januari // .....1 309
21 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 184
53 005
27 512
1 De Staat van 30 Dec. 1866 tot 5 Jan. 1867, in de S/aals-Couranl van 13 en 14 Jan. 1867, nog ziek. Dit is blijkbaar font, doch de wijze van mededeelen laat niet toe, de font te herstellen, lijst het cijfcr der gestorvenen 9 te groot is opgegeven.
- Wegens gelijke luiitieve opgave is door ons bij Zoetenvoude het getal herstelden met 20 vermeerderd.
-ocr page 43-
33
AAL, VEEMELD.
pet. van de aanwe-zigen die
werden aangetast.
pet. van de aange-tasten die verloren zijn.
pot. van de aange-
GESTÖRTEN.
AFGEMAAKT.
TEKLOKEN.
HEKSTELD.
NOG ZIEE.
tastcn die herstelden.
42
4
46
31
9
11.8
53.5
36
177
142
319
289
120
48.7
43.8
39.7
59
82
141
93
36.9
60.3
39.7
146
18
164
138
7
32.7
53.1
44.7
407
59
466
277
21
63.2
60.9
36.3
315
76
391
255
71.7
60.5
39.5
54
2
56
29
5
22.8
62.2
32.2
630
21
651
355
11
85.8
64
34.9
1 165
11
1 176
793
47.7
59.7
40.3
84
11
95
50
15
28.7
59.4
31.2
969
297
1 266
864
32
62.9
58.5
40
250
318
508
286
73
84.3
61.8
30.8
844
272
1 110
596
56
73.3
63.1
33.7
752
479
1 231
899
50
92.7
56.5
41.2
767
77
844
527
108.5
61.6
38.4
116
27
143
67
21
51.2
61.9
29
224
3
227
132
61.2
63.2
36.8
236
34
270
137
7
36.9
65.2
33.1
399
112
511
179
43
74.1
25.9
680
179
859
385
27
64.2
67.6
30.3
831
350
1 181
239
23
57.8
81.9
16.5
472
108
580
307
17
56.8
64.1
34
1 247
141
1 388
662
18
80.6
67.1
32
236
25
261
120
6
68
67.4
31
293
1
294
129
1
58.5
69.4
30.4
42
63
105
40
5
29.9
70
26.7
30
51
81
16
1
38.3
82.7
16.3
338
94
432
180
2
46.9
70.4
29.3
328
150
478
121
50.6
79.8
20.2
13 154
4 177
.17 331
9 551
630
51.3
63
34.7
erraeldt 764 aangetasten, n verband met de lijst van
vcrdeeld in 416 gcstorvenen, 59 afgemaakten, 277 herstelden en 21 6 tot 12 Januari 1867, meenen we te moeten aannemcn, dat in de eerstc
-ocr page 44-
34
LAATST
AANWEZIG AANTAL RUNDEREN EU 1IET UITBREKEN DER ZIERTE
AANGETAST.
Gouda, Woerdon, Oude-
water en tusscbenlis
gende gemeenten.
Gouda.................
1 Septemberl865.......491 f
9 nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ,, .....1 006
26 December u .......847
15 Septemberl866.......128
14 December 1865.......701
17 Januari 1866.....1 057
28 Septemberl865.....1 143
28 October // .......707
11 November ir .....1 181
28 October v .......lJ27
20 November raquo; .....4 541
To zamen___12 829
5 Januari 1867.......212
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......693
„ ,inbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;i, .......620
/, /,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;i, .......192
// unbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;it .......893
,/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 140 !
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ;/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 050
1 December 1866.......410
5 Januari 1867.....1 389
3 Novemberl866.......502
5 Januari 1867.....2 933
10 034
Stein.............
Hekendorp........
Oudcwater........
Papekop..........
Lange-Kuigeweidc..
Waarder..........
Barwoutswaarder...
VVoerden .........
Rietveld..........
Bodcgraven........
Krlmpenerwaard en
quot;t land ten oosten
van de Vlist.
Schoonhovcn .............
17 Febrnari 1866.......Ill
10 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; laquo; .......953
27 December 1865.....1 573
27nbsp; Januari 1866.......900
28nbsp; December 1865.....2 070
24 unbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; a .....2 189
niet besmet.
7nbsp; Septembeil865.....1 773
17 Meinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 1866.......989
8nbsp; SeptemberlSeS.....1 367
6 Januari 1866.......542
December raquo; .......587
Te zamen in 11 der
12 gemeentea......13 065
5 Januari 1867.........8
.......601
Vlist en Bourepas.........
Haastrecbt...............
Gouderak................
Stohvijk.................
Berg-Ambacht............
Aramerstol...............
Lekkcrkcrk ..............
Berkemvoude..............
Oiiderkcrk aan den IJssel. . Krimpen aan den Usscl ... Krimpen aan de Lek......
.877 ..73 .796 .669
..77 .139 .305 .336 ..25
3 926
-ocr page 45-
35
[AAL VERMELD.
pet. van
de aanwe-
zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pct. van de aange-
GESIORVEN.
AFGEMAAKT.
VEKLOBEN.
HERSTELD.
NOG ZIEK.
tasten die herstelden.
90
42
132
49
31
43.2
62.2
23.1
372
138
510
172
11
68.8
73.6
24.9
284
153
437
161
22
73.2
70.5
26
55
101
156
36
134.3
81.2
18.8
G33
5
638
253
2
127.3
71.5
28.3
835
835
297
8
107.1
73.2
26.1
683
29
712
331
7
92.6
67.8
31.5
255
1
256
154
57.9
62.4
37.6
768
56
824
561
4
117.6
59.3
40.4
270
270
232
29.1
58.8
46.2
2 113
13
2 120
794
13
44.3
72.4
27.2
6 358
538
6 896
3 040
98
78.2
68.7
30.3
2
2
6
7.2
25
75
239
205
444
146
11
62.9
73.9
24.3
282
296
578
275
24
55.8
65.9
31.4
41
9
50
6
17
8.1
68.5
8.2
485
68
553
192
51
38.4
69.5
24.1
340
46
386
237
46
30.6
57.7
35.4
12
11
23
28
26
4.3
29.9
36.3
84
8
92
42
5
14.1
66.2
30.2
131
3
134
137
34
22.2
44
49.9
211
6
217
121
18
65.7
60.9
34
22
22
2
1
4.2
88
8
1 849
652
2 501
1 186
239
29.6
63.7
30.2
3*
-ocr page 46-
36
LAATSTE
AANWEZIG AASTAL RUNDEREN BIJ HET UITBREKES DER ZIEKTE
AANGETAST.
Alblasserwaard enViJf-Heeren-Xiandeii.
Alblasserdam.............
Ond-Alblas...............
Nieuw-Lekkerland.........
Streefkerk...........lt; ...
Bleskensgraaf en Hofwegen
Wijngaarden.............
Papendrecht.............
Sliedrecht...............
Giessendam..............
Molenaarsgraaf..........
Brandwijk...............
Groot-Ammers...........
Nieuvvpoort.............
Langerak ...............
Goudriaan...............
Ottoland................
Peursum................
Noordeloos..............
Hoornaar...............
Giessen-Nieuwkerk.......
Hardinxveld.............
Schelluinen..............
Gorinchem..............
Arkel..................
Hoog-Blokland..........
Meerkerk..............
Ameide................
Tienhoven..............
Lexmond..............
Vianen ................
uiet besmet.
30 Augustus 1865.....1 489
27nbsp; December 1866.....1 137
20 raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......456
25 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1005
28nbsp; December 1865.....1 200
3 Januari 1866.....2 779
n i e t be smet.
1nbsp; Januari 1866.......906
2nbsp; December // .......997
einde //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;i/ .......219
midden Angust. laquo; .......763 f
17 Meinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ii .......920
31 December 1865.......732
niet besmet.
23 April 1866.....1 045
3 Maart 1866.......105
5 Januari 1867........U
39 December 1866........18
5nbsp; Januari 1867........13
30 December 1865........18
6nbsp; Januari 1866.........1
3 Maart 1866........50
6 Januari 1867.......238
5nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii
..93 ..73 .114
5 Januari 1867.......214
niet besmet.
8 April
7 Mei 30 November
4 Mei 14 ii
1866.....1 199
.......527
.......348
.....1 918
.......653
5 Januari 1867.......279
, .......185
,i ........73
,, .......368
, .......329
-ocr page 47-
37
IIAAL VEEMELD.
pet. van de aanwe-zigeu die
werden aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pot. van de aange-
GESTORVEN.
AFGEMAAKI.
VERLOBEN.
HEBSTELD.
NOG ZIEK.
tasten die herstelden.
49
5
54
51
7
51.4
48.6
1
1
10
0.9
9.1
11
11
7
3.9
61.1
6
-
6
7
1.3
46.2
53.8
18
18
-
1.5
100
1
1
-
0.04
100
13
13
37
_
5.5
26
74
127
127
27
84
23.9
53.4
11.3
0
6
-
3
4,.!
66.7
33.3
45
45
21
27
12.2
48.4
22.6
42
42
28
3
7.9
57.5
38.3
54
54
49
11
15.5
47.3
43
151
2
153
25
36
20.5
71.5
11.7
212
212
59
8
23.3
75.9
21.2
no
-
110
1
74
35.1
59.4
0.6
32
32
7
34
21
43.8
9.6
232
15
247
76'
45
19.2
67.1
20.7
188
28
216
51
02
50.4
65.7
15.5
-ocr page 48-
38
AANWEZIG AANTAL KUNDEKEN BIJ IIET UITBREKEN DER ZIEKTE.
LAATST
-
AANGETAST.
7 December 1865.......759
20 October 1866.......509t
24 November t .......952
2 December u .......734
18 October // .......975
niet besmet.
7 December 1866.......943
12 Juni a .....1 270
7 September // .......832 f
niet besmet.
5 Januari 1867.......339
Everdiagen..............
// ii ii .......260
a u ii .......195
Leerbroek............
// raquo; ii .......261
Kedichem................
Leerdam.................
15 December 1866........ 13
5 Januari 1867.......260
Te zamen in 2(i van
40 gemecnten.......25 287
3 985
Usselmondc en 't Eiland van Dordrecht.
Dordrecht................
Dubbeldam...............
Zwijudrecht...............
Gruote-Lindt.............
lleer-Jansdam............
Hendrik-Ido-Ambacht.....
Ridderkerk...............
Usselmonde..............
Cost- en West-Barendrecht.
Rhoon !.................
Katendrecht..............
Charlois.................
Pernis..................
Poortugaal...............
Hoogvliet................
u ic t besmet.
17 April 1866.....1 762
13nbsp; Maartnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;-/ .......186
niet besmet.
25 Augustus 1865.......175
niet besmet.
7 Sei)teml)erl865.....1 274
9 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......817
28 quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......739
21 October ./ .......773
3 September // .......110
24 Augustus v .......913
10 September // .......390
14nbsp; October // .......672
17 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .......496
Tc zamen in 12 van
15 gemcenten........8 306
31 April 1866.........5
17 Maartnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .........1
38 October 1865........38
15 December
.15 .18 ..5
14 October
28 April 1866.......214
21 October 1885.........8
21 April 1866........63
18 Augustus ii .......205
10 Februari u .......106
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ii .......276
954
1 De lijst van 30 Dec. 1806 (ot 5 Januari 1867, in de ÄÄs/j-CVacöHi van 13 en 14 Januari 1861
-ocr page 49-
39
AAL VERMELDraquo;
pct. van de aanwe-zigen die
werden aangetast.
pct. van de aange-tasten die
verloren
ZIJD.
pct. vau de aange-
GESIOKVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOREN.
HEBSIELD.
NOG
ZIEK.
taslen die herstelden.
159
172
26
126
169
3 123 265
102 40
7
33
19 1
261
218
33
126
202
3
142 266
39 15
24 46 40
10 05 03
39 27 4 23 13
53 76
44.7 51.1 0.4 26.6 26.8
1.4 20.5 48.8
76.9 83.8 54.1 04.6
77.4
23.1
54.0 05.7
11.5 5.8 39.3 23.6 17.6
76.9
25
15.5
2 322
277
2 599
740
640
15.8
05.2
18.6
_
5
5
_
__
0.3
100
_
1
1
0.5
100
25
6
31
7
21.7
81.0
18.4
7
4
11
4
__
1.2
73.3
26.7
5
6
11
7
0.0
61.1
38.9
3
1
4
1
0.7
80
20
168
6
174
40
27.7
81.3
18.7
1
3
4
4
7.3
50
50
14
10
24
39
6.9
38.1
61.9
117
25
142
63
52.6
69.2
30.8
28
4
32
74
15.8
30.2
69.8
173
46
219
57
55.0
79.3
20.7
541
117
658
290
11.5
69
31
ccft voor Rhoon 204 aängetasten; die opgave is blijkbaar fout cn daarom hier herleid tot 214.
-ocr page 50-
- •
40
LAATSTI
AANWEZIG AANTAL KÜNBEREN BIJ HET UITBREKEN DEE ZIEKTE .
AANGETAST.
De Hocksctae Waard en de Tlen Gemeten.
Heinenoord..............
Oud-Beijerlaud...........
Nieuw-Beijerland..........
Piershil..................
Goudswaard..............
Zuid-Beijerland......,___
Namansdorp..............
Klaaswaal................
Mijnsheerenland...........
Westmaas................
Maasdam.................
Strijen...................
's Gravendeel.............
Puttershoek...............
26 December 1865.......847
7 April 1866.......122
27 Januari // ........18
17 Pebruari ;/ ........17
23 Septemberl865.........2
4 November /; ........20
13 Januari 1866........57
6 laquo;#9632;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;r .......150
6 October raquo; ........15
11 Septemberl8e5.........3
9 December u .........8
2 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .........5
20 Januari 1866........56
23 Novemberl8e5........40
26nbsp; Augustus 38 ,,
18nbsp; September
24nbsp; Augustus 30 December
25nbsp; Augustus
27nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; // 2 September
29nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo;
19nbsp; November 16 September
30nbsp; November niet besmct.
...800 .. .413 ...553 .1 085
...842 .2 025 ...468
...475 ...664 .2 538 .. .819
Te zamen in 13 van 13 besmette en 1 niet besmette gemeenten.. 11 528
510
Voorne, Patten en B.ozenbarg'.
#9632;
14 April 1866.......162
a iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ii ........59
10 Februari a .......106
25 October 1865........39
Brielle........
Oostvoorne.....
Eockanje......
Nieuw-IIelvoet. Hellevoetsluis... Nieuwenhoom..
Vier-Polders___
Zvvartewaal.....
Hecnvliet ' .... Abbcnbroek ....
2 December 1865.......143
29 October ,/ .....1 054
14 Augustus // .....1 049
23 nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......580
niet besmet.
4 September raquo; .....1 007
4 November // .......441
16 raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......234
21 October t .......647
6 Januari 1866.......724
14 April
1866.
.168
20 Januari
' ........47
3 Maart /
........99
5 Mei
' ........75
24 Februari
' .......130
1 Volgena de SCaats-Couranl- van 13 en 14 Januari 1867, waren den 5dcn Januari daar voor-
-ocr page 51-
41
laquo;AAL VERMKLD.
pet. van de aanwe-zigen die werden aangetast.
pct. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pct. van de aange-
GESTÖRTEN.
APGEMAAKT.
VERLOBEN.
HERSTELD.
NOG ZIEK.
taslen die hersteldeu.
72
72
50
14.4
59
41
15
15
3
2.2
83.8
16.7
10
10
7
4.1
58.8
41.2
1
1
2
0.4
100
12
2
14
6
1.9
70
30
42
42
15
6.8
73.7
26.3
77
1
78
72
7.4
52
48
3
3
6
9
3.2
40
60
3
3
P
100
4
4
4
1.7
50
50
5
0.8
_
100
19
19
37
2.2
33.9
66.1
16
16
24
4.9
40
60
271
7
278
232
4.4
54.5
45.5
116
45 28 14
68 21 45 23 63
118 45 32 14
89 22 46 30 66
44 14
74 25
79 25 53 45 64
113.3
5.6
10.1
6.7
15.8 10.7 42.3 11.6 18
72.8 76.8 30.2 85.9
52.9
46.8
46.8
40
50.8
27.2 23.7 69.8 64.1
47.1
53.2
53.2
60
49.2
afgaande tc Hcenvliet in 't gehcel 73 aangetast; dit cijfer moet 75 zijn.
-ocr page 52-
42
AANWEZIG AANTAL RUNDEREN BIJ HET UITBRBKEN DER ZIBKTE.
LAATSTE
AANGETAST.
23 December 1865.......443
12 September u .......857
25 Augustus ii .....1 635
19 -/ laquo; .....1 046
9 September // .......612
28 Augustus // .....1 244
6 Jauuari 1866........18
9 Uecember 1865........32
3 Fehruari 1866.......213
13nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ii ii ........29
14nbsp; October 1865.........6
17 Februari 1866.......424
Geervliet.................
Te zamen in 15 van
16 gemeeuten.......11 782
1 606
Goedereede en Overflakkee-
Soramclsdijk '............
Middelharnis.............
Stad aan 't Haringvliet....
den Bommel.............
Ooltgensplaat.............
Oade-Tonge..............
Nieuvve-Tonge............
Hcrkingen...............
Dirksland.................
Melissant................
Stellendam..........,.....
Goedereede...............
Ouddorp.................
7 September 1865.......732
9 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......608
13 Januari 1866.......217
4 November 1865.......10
n i e t be s me t.
Te zamen in 2 van
13 gemeenten........1 340
227
1 Dc 30 äfgemaakten waren verdachten of gczonden van besmettc koppeis. Er zijn dus tc
-ocr page 53-
43
UAAL VEEMELD.
pet. van
de aanwe-
zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
GESTORVEN.
iFGEMAAKT.
VERLOREN.
HERSTELI).
NOG ZIEK.
tasten die herstelden.
3
quot; .j-
3
15
4.1
16.7
83.3
13
13
19
3.7
40.6
59.4
109
3
112
100
12.9
52.8
47.2
9
9
20
2.8
31
69
2
2
4
1
33.3
66.7
123
73
196
228
34.1
49.2
53.8
682
115
797
809
13.7
49.7
50.3
SO
S10
8
150)
305
8
67
2
29.6 1.6
69.1 SO
30.9 20
80
SIS
m
158) 80}
69
16.9
69.6
30.4
Somraelsdijk in 't geheel 100 runderen afgcmaakt en 180 verloren.
-ocr page 54-
41
U T R
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL RUNDEKEN BIJ IIET UITBREKEN DER ZIEKTE,
AANGETAST.
ITtrecbt's \Wostljelft
(Nederk-wartler, Mont'
foort, XJsselstein, enz.
Snelrewaard.............
Willcskop...............
Iloenkoop...............
Pulsbroek................
Willige-Langerak........
Jaarsvcld...............
Lopik.....,............
Benschop...............
I Jssclstein...............
Montfoort...............
Linschoten...............
Harmelen...............
Veldhuizen..............
Ouden-Rijii.............
Jutphaas................
Vreeswijk................
Utrecht.................
Vleaten eu de Mcern.....
de Haar-Zuilens.........
Kamerik................
Zegveld.................
Kockengen..............
Laag—Nieuwkoop.........
Maarssen...............
Zuylcn..................
24nbsp; Septcmberl865.....1 359 f
6 Januari 1866.....1 301
18 Augustus // .......670
eiudcDecemb.1865.....1 369
29 Septemberl866.....1 161
27 October // .......544
5nbsp; nbsp;December 1865.....2 074
27nbsp; Januari 1866.....2 886
midden Januari w .....1 855
6nbsp; December 1865.......317 f
2nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....2 302
14 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .....1 701
22 Scptemberl866.......797
25nbsp; Augustus // .....1 019
10 Februari laquo; .....2 015
17nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;/'nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......372
24 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;/' .....2 025
28nbsp; Aprilnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; // .....1 158
eindcDecemb.1865.......561
18nbsp; November laquo; .....3 325 f
10 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 5671
10 Februari 1866.....1 030
7nbsp; Julinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......782
9 October 1865.......832
3nbsp; nbsp;Februari 1868.......520
Januari 1867.....1 222
ii .....1 388
// .......683
// .....1 247
n .......402
/' .......223
ii .....1 546
ii .....2 520
// .....1 209
29 December 1866.......332
5 Januari 1867.....2 076
raquo; .....1 714
ii .......723
// .......689
laquo; .....1 197
v .......182
ii .......785
ii .......677
ii .......369
22 December 1866.....3 357
5 Januari 1867.....1 511
quot; anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......985
raquo; quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;'/ .......719
quot; quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; . laquo; .......50R
quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;quot; .......431
-ocr page 55-
45
3 C H T.
Laal vermeld.
pet. van de aanwe-zigen die
worden aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
i GESTORVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOBEN.
HERSTELD.
NOG ZIEK.
tasten die herstelden.
780
2
788
433
1
89.9
64.5
35.4
950
12
962
424
2
106.6
69.3
30.6
432
432
231
20
101.9
63.3
33.8
803
803
385
59
91.1
64.4
30.8
223
28
251
151
34.0
62.5
151
10
167
5G
41
74.8
902
n
1 086)
80
380
74.5
70.2
5.2
1 883
1 883
603
34
105.6
74.7
23.9
800
800
374
35
65.2
66.2
30.9
127
56
183
142
7
104.7
55.1
42.8
1 205
38
1 303
773
-
90.2
62.8
37.2
1 017
2
1 019
679
16
100.8
59.4
39.6
317
219
336
151
36
90.7
74.1
20.9
429
ISO
559
108
22
67.6
81.1
13.7
589
318
907
227
63
59.4
75.8
19
91 364
i 34
iz-z
(203 ^52
125) 225
567; 52}
35 114
22 104
48.9 38.8
68.7
72.2
19.2 14.5
519
c
525
88
64
58.5
77.5
13
197
18
215
105
49
65.8
58.2
28.5
1 625
1 625
1 732
101
48.4
51.6
799
799
706
6
96.4
52.9
46.7
569
569
412
4
95.6
57.8
41.8
421
421
286
12
91.9
58.5
39.8
270
67
337
92
77
60.8
66.6
18.2
250
277
136
18
82.9
64.raquo;
31.5
-ocr page 56-
46
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL RÜNDEKEN BIJ HET DITBREKEN DER ZIEKTE.
AANGETAST.
Maartensdijk..............
Achttienhoven............
Westbroek...............
Maarssenveen.............
Ticnhoven................
Breukelen-st. Pieters.......
Breukelen-Nyenrode........
Euwiel.................
Loenersloot...............
Locnen..................
Loosdrecht...............
Vreeland.................
Nigtevecht................
Abcoude-Baambrugge.......
Abcoude-Proosdij en Aasdom. Vinkeveen en Wavervcen...
Wilnis...................
Mijdrecht................
3 Februari 1866.....1 596
21 Julinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; n .......702
8 September u .......909
18 laquo; 1865.......179t
8 #9632;/ 1866.......114
24 October 1865.......760
29 November raquo; .......748
17 Maart 1866.......990
14 Aprilnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; i' .......703
17 Februari // .......825
3 Maartnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .....1 167
20 October // .......479
1 September v .......701
13 Januari * .....1 632
17 Februari ,, .....1091
13 Januari n .....2 417
eindeDecemb.1865.....1 745
24 Februari 1866.....1 861
52 261
5 Januari 1867.......615
a .......819
ii .......576
ii .......177
// .......105
29 December 1866.......120
5 Januari 1867.......624
22 December 1866.......916
5 Januari 1867.......566
// laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......401
ii ii
.......300
* .......106
// .......622
// .....1 298
n .....1 270
// .....2 327
i' .....1 598
ii .....1 287
it a
40 426
Vtrecbt's Oostbelft
(Eemland
en Overkwarticr.)
de Bilt................
Baarn.................
Eemnes................
Bunschoten.............
Hoogland..............
Soest..................
Amersfoort.............
Stoutenburg............
I.cusdcn...............,
1 Septemberl866.......851
17 Novembernbsp; nbsp;// .......973
6 Octobernbsp; nbsp; nbsp; nbsp;it .....1 194
3 Maartnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; // .....1 260
5 Meinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 741
10 Maartnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; u .....1 439
22 Decembernbsp; nbsp; // .......657
24 Novembernbsp; nbsp; c .......925
n i'nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....1 405
5 Januari 1867.......380
// itnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;it ........18
i/ //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......175
it itnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; it ........78
i itnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;u .......147
laquo; nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;it .......225
it itnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;it .........8
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// ........36
8 December 1866.........9
-ocr page 57-
47
lAL vermeld.
pet. van
de aanwe-
zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
JESTOKVEN.
APGEMAAKT.
VERLOREN.
HERSTELD.
NOG ZIEK.
tasten die herstelden.
416
67
483
108
24
38.5
78.5
17.6
555
137
692
125
2
116.7
84.5
15.8
449
52
501
62
13
63.4
87
10.8
97
{ 37 10
134) 10}
29
14
98.9
75.7
16.4
27
11
38
42
25
92.1
36.2
40
62
10
72
54
16.6
57.1
42.9
370
9
379
226
19
83.4
60.7
36.2
575
13
588
328
91.5
64.2
35.8
297
93
390
152
24
80.5
68.9
26.9
180
( SI \ 35 ( 34 * 5
261)
5} 199)
5*
134
6
48.6
65.1
33.4
165
80
21
25.7
66.3
26.7
50
32
82
22
2
22.1
77.8
20.8
192
234
426
196
88.7
68.5
31.5
654
{ ^
862)
5'
414
22
79.5
66.4
31.9
640
192
832
403
35
75.1
65.5
31.7
1 382
4
1 386
924
17
96.3
59.6
39.7
1 083
1 083
504
11
91.6
67.8
31.5
753
75
828
406
53
69.2
64.3
31.6
23 726
(2 649 gt; 104
26 375)
1045
12 525
1 526
77.4
65.2
31
197 1
30 20 95
174
(119 } 27 ( 14 ( 37 (104 I 55
h
27 26
316) 27} 15) 37}
134)
55}
49)
5}
122
200
55 2 20 21 22 10
9
1 21
8
3 15
3 22
41.7
83.2
14.4
1.8
83.3
11.1
14.7
76.4
11.4
6.2
62.8
26.9
8.4
83
15
15.6
88.9
4.4
1.2
62.5
3.9
30.6
8.4
0.6
100
__
9 10
11 105
-ocr page 58-
48
laatst:
AASWEZIG AANIAL RUNDERES BIJ HET UITBREKEN DER ZIERTE.
AASGETAST.
Woadenberg......
Zeist............
Rijzenburg.......
Driebergen '.....
Odijk............
Bunnik..........
Houten..........
Tull en 't Waal...
Schalkwijk.......
Werkhoven.......
Cothen ..........
Wijk bij Duurstedc
Langbroek .......
Doom...........
Maarn...........
Leersum.........
Amerongen.......
Renswoude.......
Veenendaal.......
Rhenen..........
niet b es met.
24 November! 866.......637
toen nog niet besmet.
8 December 1866.......640
raquo; //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......396
10 November // .......734
28nbsp; Juli • laquo; .....3 095
6 October // .......520
emdeDecemb.1865.....1 141
1 u 1866.......996
8 raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......589
15 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .......365
22 *nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .......514
einde unbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......493
toen nop; niet besmet.
22 December 1866.......520
1 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......583
29nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......624
niet besmet.
toen nog niet besmet.
21 293
5 Januari 1867.
.70
..51 ..61
..58 .966 .163 .337 .115 ..56 .130 ..47 ...5
.22 .17
29 December 1866.........1
3 105
In de lijst van 30 December 1866 tot 5 Januari 1867, in de Siaais-Courant van 13 laquo;
-ocr page 59-
-*?
49
1AL VERMELD.
pet. van de aanwe-zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aauge-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
OESIORVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOBEN.
HERSIELD.
NOG ZIEK.
tasten die herstelden.
81
\i
32) 4
38
11
45.7
54.3
23
__
23
5
23
8
45.1
9.8
45
i
46
4
11
15.4
75.4
6.6
30
(10
Mo
40, #9632; 70;
5
13
7.9
69
8.6
399
322
721
125
120
46.1
74.7
12.9
49
!1
S 57 I 53
122)
8J
238) 5S] 88gt; 14}
10
31
31.3
74.9
6.1
181
17
72
28.7
72.8
5.2
73
Wl
1
26
11.5
76.5
0.9
18
7
25
5
26
9.5
44.6
8.9
85
85
11
34
35.6
65.4
8.5
24
24
21
2
9.1
51.1
44.7
2
2
3
1
40
18
__
18
4
4.2
81.8
—.
5
9
14
3
2.9
82.4
1
1
0.2
100
1 510
(830 {278
2 340) 278}
375
450
14.8
73.9
11.9
Januari, outbroken de 5 hersteldcu bij Uricbergen.
-ocr page 60-
50
N O O R
AANWEZTQ AANTAL HU IIET lilTlll'.KKlCN
KUNDKUEX 1gt;EK ZIEKTE.
LAATS
AAXGETAST.
20 .lanuari 9 Februari
2Cgt; a !) Juni
17 Novembci
1866
....4 310t .. ..3 067t
......302
....1 510 ......750
5
a
ii
n
39
.laiuiari 1867 • •
79?
SSI
Amsterdam
ii ii . .
a it . .
Dccemhcr 1866..
filt;-
Diemen...........
o f
9 94,3
2
04C
i
de Vechtstreek.
Weesp.................
9 Februari 1866.......550 f
5 Jannari 1867.......12:;
.....1 18-1
'/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......IOC
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......104
........15
21 NovemberlSee.........S
Weesperkarspel...........| // nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n
Nederhorst den JJerg......|nbsp; nbsp; nbsp;7 A|irilnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; raquo;
iluiden..................inbsp; nbsp;14 Julinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n
Kortenhocf...............nbsp; nbsp; 22 Septembernbsp; nbsp;
Ankeveen................jnbsp; nbsp;24 Noveiubornbsp; nbsp; n
.4 000-|
.. .512 .1 S85 ...313 ...102
6 8(52
1 596
Gooiland.
Naarden...........
Bussum...........
Hlaricum.........
Laren............
llilvcrsuni.........
's Graveland.......
Huizen......,....
18 Augustus 1866.......045
25 unbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........90
17 Novembernbsp; nbsp;laquo; .......7SS
laquo; anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......020
8 Septembernbsp; nbsp;// .......570
6 Octobernbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......268
22 Decembernbsp; nbsp; // .......582
3 569
5 Jannari 1867........OS
29 December 1866........21
5 Jannari 1867........SC
quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........41
quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;'#9632;#9632;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; quot; ........4f
quot; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........27
' .........1
2SG
-ocr page 61-
51
H O X. X. A N S.
MAAL VEK.MELD.
pet. van de aanwe-
pet. van de aanj.'e-
pet. van
de aange-
zigen die
werdeu aangetast.
tasten die
verloren
zijn.
GESTORVES.
AFGEMAAKT.
VERLOBEN.
HERSTEU).
NOG ZIKK.
tasten die herstelden.
77
J681 (181
758) 181(
34
18.4
95.7
4.3
148
647 (111
795) 111]
86
28.7
90.2
9.8
7
62 \ 16
69 lt; 16(
2-,.S
100
11
{235 \ 7laquo;
246) 765
3
-
16.4
98.8
1.2
3
( 52 gt; 8
55)
7.3
100
| 24G 1
Jl 677 ( 387
1 923)
3875
123
20.6
94
6
9
(105 ? 97
97 {
0
22.4
92.7
7.3
134
{871 )276
I 005? 276i
179
29.6
84.9
15.1
3
lt;; 97
gt; 16
100) 16lt;
6
20.7
94.3
5.7
laquo;164 gt; 93
1 ml 935
11.8
100
1 |
J 13
gt; 13
IS
1
4.8
93.3
6.7
{ 3
11
3.9
100
i
1 5
147
U 253 I 500
1 400J
500)
195
23.3
87.8
12.2
3
63
66
2
[
10.5
97.1
2.9
2
14
16
23.3
76.2
23.8
( 80 \ 4
Sjj
-
10.2
100
1
\ 38 ) 6
89)
6$
2
6.6
95.1
4.9
in
( 32 ) 23
42) 23S
6
-
8.3
87.5
12.5
( 27 \ 5
1!
-
10.1
100
1
1
0.2
100
16
(255 I 38
273 J
38)
15
8
94.8
5.2
!
1
4*
-ocr page 62-
52
LAATSTE
AANWKZiG AANTAL KUKUEKEN BIJ UET UITliREKEN DEK ZIEKTE.
AANGETAST.
Zuld-Kennemerland
(tot Holland op zljn
Smalst), TTitboorn en
Kudelstaart.
llaarleminenneer..........
Sloten c. a...............
Aalsmeer................
Uithooru ................
Bennebroek..............
Zandvoort................
Ileemstcdc...............
Bloemendaal..............
Haarleiimicrlicde en Spaarn-woudc.................
•Spaarn Jam...............
Schoten..................
Haarlem.................
Vclzen...................
31 December 1865.....5 736 f
20 Januari 1866.....3 2G3 t
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ii .....1 165 f
27 laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .....1 3771
gt;niet besmet.
20 October 1866.......577
9 Februari // .......990 f
10 November 1865.....1 454 f
n i e t besmet.
15 December 1866.......482
eiude i,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;laquo; .......S43
1nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .....1 664
5 Januari 1867.......7-50
29 December 1866.......327
5 Januari 1867.......220
w //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .......375
15 December 1866.........3
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// ........34
5 Januari 1867........58
29 December 1866........10
5 Januari 1867.........8
8 December 1866.........8
Te zami'n in 10 van 13 gemeeuten.........17 551
1 7U1
Noord-Kennemerland.
Oost-Zaau...............
Aisendelft................
De overige 36 geuieenten.. .
1 Febrnari 1866.....1 715 f
23 Juninbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; // .....2 775
l n i e t b e s in e t
Te zamen in 3 van 36 gemeenten..........4 UK)
23 December 1866........43
?3 Juninbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; // .........1
44
quot;laquo;Vaterland.
Warder...................
23 Januari 1866..
.....655 f
3 Maarl
1866....
....44
Kansdorp................
18 Februari laquo;
... 1 (183
13 October
n ....
....21
Nienweadam.............
1 necember //
.....854-f
5 Januari
1867....
....30
.
-ocr page 63-
53
tfAAL VERMELB.
pet. van de aanwe-zigen die
werden
aangetast.
pet. van de aange-tasten die
verloren zijn.
pet. van de aange-
GE8TOBVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOREN.
IIERSTELD.
NOG
ZIEK.
tasten die herstelden.
145
84 45 48
25
12
1
(318 ^231 i 60
hoi
(158
\ 98
289
\ 19
' 9 i 4 I 46
C 44 \ 50
C 9 34
8
3
8
30
463; 231J 144} 101)
203) 985
337} 19}
SI Si
56)
50J
10)
34^ 8i 3)
H
365
296
83 17 38
5
2
13.2
7 18.9 27.2
0.3 3.4
4
2.1 0.9 0.5
61
63.4 92.3 89.9
100 85.3
96.6
100 100 10O
39 36.6
7.7 10.1
14.7 3.4
360
(900
627
1 260) 6275
441
9.7
74.1 25.9
1
..... ....
17
5 26 I 4
43;
4)
_
2.5
100
quot;~
1
1
~~'
0.04
100
17
PI
44;
4;
1
100
5 20 \ 10 j 20 ) 12 ( 39
\ 48
29) 10} 21/ 12i
39
48
15
6.7 1.9 4.6
65. 10Ü 100
34.1
-ocr page 64-
54
AANWEZIG AANTAL ItUNDEUES IlIJ IIET L'ITBREKF.N DER ZIEKTE.
LAATSTE
AANGETAST.
Brock en Waterland..;.... EJam ..........
22l)eccmbi.T 1866.....1 420
// // '/ .....1 ()85
2',) ;/ // .......656
n ie t be s m et.
5 Januari 1867 .. 3'.) December 1866..
......23
.......8
4
Vliddelie ............
De overige 10 gemeenten..,
ß 359
]39
UTest-Friesland.
Wognixm..............
Obdara................
Heer-Hugowaard.......
lierkliout..............
Venhuizen.............
' Nienwe-Nie(Ior[i........
De oveme 36 quot;cinccntcn
8 December 1866.....1 155.
22 ,/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;r .....I 075
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 866
*nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;* .....2 356
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ti .....1 410
eimlc nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;laquo; .......000
n i c t b c s m c t.
S 762
23 December 1866........10
• anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; a ........17
5 Januari 1867........10
22 December 1866........12
2!) lt;/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .........8
5 Januari 1867.........1
58
de Soord-Kollandscbe Silanden.
Tcscl....................
He overige '#9632;gt; gemeenten ...
24 Maart 1866.......808
n i c t b c s in c t.
808
24 Maart . 1866.........1
-ocr page 65-
55
MAAL, VEKMELD.
pet. van
de aanwe-
zigen die
werden
aangetast.
pet. van do aange-tastcn die
verloren zijn.
pet. van do aangc-
GESTOKVEK.
AFGEMAAKT.
VERLOREN.
HERSTELD.
KOG ZIEK.
taslen die hcrstelden.
1 20
1 20 $ 8 I 30 i 4 | 14
20lt;
20J
8 30$
4gt;
145
3
1.0 0.5 0.6
87 100 100
13
10
nil
(134
121J
134)
18
2.2
87.1
12.9
1 1
( 10
; 27
17
f 9
I 1
U
i 1 \ 5
10)
21]
17 10)
l\
12) 275
.2!
1
0.9 1.6
0.5 0.5 0.6 0.1
100 100 100 100 87.5 100
12.5
2
(55
179
57/
79 S
1
0.6
98.3
1.7
[ 1
1 i 9 ]
0.1
100
5 1 ( 9
1 ]
9 5
0.1
100
-ocr page 66-
56
G E X. D E R
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL RUNDEREN BIJ 1IET UITÜREKEN DER ZIEKTE.
AANGETAST.
t
Ciilenborg;, Buren en Tlelerwaard.
Culenborg................
Beusichem...............
Buren...................
Buurmalsen..............
Beesd...................
Deil.....................
Geldermalsen.............
Vuren...................
Henvijncn...............
Haaften..................
Waardenburg.............
Est en Op-IJnen.........
Varik...................
Wadenoijen...............
Tiel....................
Op-Hemert..............
de Betuwe.
Zoelen...................
Maurik..................
Licnden..................
Valburg.................
Eist.....................
Bemmel................
Gent....................
Huisscn.................
De overige 6 gemeenten... .
23 Julinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 1866.....1 OSSf
6nbsp; December // .......8Rä f
22nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .....1 258
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .......911
16 Aprilnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .....1 521
7nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ..,..1 052
20 November raquo; .......917 f
eindc December t .......753
?nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; .......548 f
23nbsp; December 1866.......310
12 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......593
15nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;unbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;i, .......465
;/ //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......306
22 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;unbsp; nbsp; ........640
einde r/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;quot; .......571
uict bcsmet.
Te zamin in 15 vau
16nbsp; nbsp;gemeenten.........11 795
15 December 1866.....1 539
eerste helft vanNov.1866.1 578 f
28 Dccembei-1866.....1 460
12 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....3 580 f
27 anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;laquo; .....3 214
3 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;u .....I Oiif
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a .......645 f
einde //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......929
nict bcsmet.
Te zamcn in 8 van 14 gemeenten.........13 869
5 Januari 1867........15
15 December 1866........35
23 // 1867.........3
// iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........11
* anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........29
// anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;a ........26
a iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........19
// wnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// ........,7
?nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.........1
34 December 1866.........1
15nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .........4
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .........5
laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .........2
5 Januari 1867.........3
// //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .........1
162
5 Januari 1867........23
November 1866.........2
29 December laquo; .........1
15 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;„ ........12
29 *nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .........1
4nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ,inbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; it .........1
5nbsp; Januari 1867.........7
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n .........3
50
-ocr page 67-
57
Is Dl N ü.
\
MAAL VERMELD.
pet. van
pet. van
pet. van de aange-
de aanwe-
zigen die
werden
aangetast.
de aangc-
tasten die
verloren
ziju.
GESTORVEN.
APGEMAAKT.
VERLOREN.
HERSTELD.
NOG
ZIEK.
tasten die herstelden.
-
( 15 I 46
15)
465
1.4
100
) 35 1120
35) 120)
4.1
100
1
r 2
3)
9$
11)
88J
0.2
100
\ 11 i 88
1.2
100
f 29
133
23
ill8
29) 1325
1.9
100
8
26)
115)
2.5
100
r 19
) 35
19) 355
-
2.1
100
1
1
6
0.9
14.3
__
5 1 gt; 3
11}
__
__
0.2
100
( 1 gt; 11
0.3
100
2
4
0.7
100
1.5
isi
1.1
100
U
2 10
0.7
100
n
-
0.5
100
f i
1? i:
0.2
100
7
(149 {630
] 56) 0305
6
1.4
96.3
1
( 22
{104
23)
]045
1.4
100
1
i.;
2i 105
1
100
1
1
0.08
100
4
5 8
1 41
12) 41
— •
0.5
100
1
1
0.04
100
1
1
0.05
100
J 7 ( 31
7i
315
1.1
100
5 3 ( 1
8)
15
0.3
100
7
(48
(187
50) 1875
0.4
100
-ocr page 68-
58
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL UtINDEKEN BIJ 1IET U1TBREKEN DER ZIESTE.
AANOETAST.
Bommelerwaard, Maas
en -Waal, R.ijk van
Nijmegen.
Druteii..................
Appeltera.................
Mijmcgen................
Millingen................
f )c overige 2fi gemcenten...
de Veluwe.
Mykerk..................
Putten...................
BarnevelJ................
Ede.....................
De overige 19 gerneenten...
Zutpben en de Iiijmers.
Gorssel..................
De ovei-ige 33 gerneenten . .
batst van December 1866. .Ü0G // //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// 1 647
7 December 1866.....1 465 f
28nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;*nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// .......714
n i c t b e s m e t.
Te zamen in 4 van 30 gerneenten..........4 732
23 Noveniberl866.....2nbsp; 879 t
3 December laquo; .....1nbsp; nbsp;500 f
5 laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii .....3nbsp; 142 f
22nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo; .....4nbsp; 393
n i c t b e s in e t.
Te zamen in 4 van
23nbsp; nbsp;gerneenten.........11 914
11 December 1866.......548
n i e t b c s m e t.
In eene van 33 ge­rneenten..................548
6 Januari 1867........12
ii iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; if .........5
5nbsp; December 1868........12
29 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; raquo; ........20
49
22 December 1866........24
9 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; ii ........11
6nbsp; Januari 1867........16
/#9632; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;n ........14
65 15 December 1866.........1
-ocr page 69-
59
MAAL VKRMELD.
pet. van de aanwe-
pet. van de aance-
pet. van
de aauge-
zigen die laquo;erden
aangetast.
tasten die
verloren
zijn.
GESTORVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOHEK.
HERSTELD.
NOG ZIEK.
tasteu die herslelden.
5
\ 39
12) 3lt;jJ
1.1
J00
\ 5 { 10
10] 13;
3i
0.3
100
_
1
) 11 I 3
-
O.S
100
2
18 21
30) 8lJ
2.8
100
8
C41 ^73
49) 73;
1
100
C 24 ( 40
34/ 40}
... 0.8
100
]
10
11
0.7
100
(16
I U
16)
115
0.5
100
3
\ 13
14 j 18$
0.3
100
3
lt; 62 ( 04
65)
0.5
100
1
f -
I io
.laquo;
-
0.2
100
1
! — I 10
1) lOJ
0.3
100
-ocr page 70-
60
ZEE
LAATSTE
AANWEZ1G AANTAL RUNDEREN BIJ HET UITBREKEN DER ZIEKTE
AANGETAST.
Zuld-Beveland.
i lleer Abtskerke.....
begin November 1865.
9 Januarinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 1866.
niet besmet.
November 1865........1
Walclieren.
Domburg.................
De overige 110 gemeenten.,
Januari 1866.
.21
Ue Klundert..............
Ilussen...................
Oosterhout................
Kosendaal................
Terheyden................
Lithoyen.................
Megen..................
Udcn....................
Tilburg..................
Ilerpen..................
Reek....................
Vught...................
st. Ocdcnrode.............
De overige 174 gemcenten..
5 December 1865.....1 531 f
30 itnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;laquo;nbsp; nbsp; nbsp; .....1 521 f
25 Januari 1866.....3 754t
2 Fcbniari raquo;nbsp; nbsp; nbsp; .....3 0411
20 Augustus '/nbsp; nbsp; nbsp; .....1 654 f
5 December nnbsp; nbsp; nbsp; .......303 f
5 ;/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; (/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.......603 f
midden nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;anbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.....2 732 f
19 i,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;anbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.....2 088 f
23 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;hnbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.......681 f
30 nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.......515 f
30nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.......9051
31nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.....2 530
niet besmet.
21 858
N O O R. D
4nbsp; December 1865........10
31 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........10
27 Januari 1866.........3
3nbsp; Februarinbsp; nbsp; nbsp; //nbsp; nbsp; nbsp; .........4
21nbsp; Augustusnbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; .........1
19nbsp; Decembernbsp; nbsp; hnbsp; nbsp; nbsp; ........2G
pnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; inbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;o
10 December // .........8
pnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; 2nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; p
24 December // ........11
31 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii ........11
9 // 3 „ .......s
5nbsp; Januari 1867.........5
91—224 Gemiddeld........157
1nbsp; nbsp;Met nieuwe gevallen, tot 14 Januari 1807, waren aangetast 117, waarvan 2 gestorven en
2nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// // 26 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;10,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;// 2 iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;ii
3nbsp; nbsp; nbsp;quot;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;nnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;i' quot;17 raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;anbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;19, terwijl doarenboven 26 ge-
-ocr page 71-
61
Z. A N D.
MAAL VEKMELD.
pet. van de aanwe-zigen die
werden aangetast.
pot. van
de aange-
tasten die
verloren
zijn.
pet. van de aangc-
GESTORVEN.
AFGEMAAKT.
VERLOREN.
HEESTELD.
NOG ZIEK.
taslen die hersteldeii.
3
il
2U
p
V
100
IÜÜ
BRABANT.
3 1
$ 8 I 30 c 10 ) 17 S 1 \ 14
20lt;
1?!
0.7
0.7 0.06
109
100 100
I
3
4
0.1
100
i 5
l\
0.06
100
30
26
2.0
100
y
•;
p
p
100
1
7
8
0.03
100
?
9
V
p
100
ii
11
1.6
100
11
11
3.1
100
*j
p
P
f
100
1
4
5
0.2
100
fi—10
iSr,-216 J54- SO
91-224) 54- S6j
'J
100
8
(149 ) 70
157) 70}
113 algeniaakt, tcnvijl daarenboveu 0 gezomlcn werden gedood.
S laquo; . Op den stal waar den 19den December de veepest uitbrak waren 8 runderen, zünden werden gedood. Op den slal waar den 30sten December de veepestuilbrak, waren 12 runderen.
-ocr page 72-
62
OVER
LAATSTE
AANWEZIG AANTAL KUNDERKN BIJ 1IET UITBliEKEN' HER ZIEKTE .
AANGETAST.
Zwollcrkerspel............
Olst.....................
De overigc 50 gemeenten.. .
ITemelumer Oldephaart en
.Voordwulde............
Oaasterland..............
De overige 41 gemeenten...
fl 1'ebruari 1866___CJ 589
1 December //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; .. .2 181
n i e t b e s ui e t.
2 Januari 1867........57
December 1866........?
30 October 1866......5 447
14 November (/ .....4 83S
niet besmct.
FRIES
15nbsp; nbsp;October 1866.
16nbsp; nbsp;November laquo;
10 280
10
-ocr page 73-
Ü3
J S S E Z..
[AAL VERMELI).
])ct. van de aanwe-zigeu die
werden aangetast.
])ct. van de aauge-lasten die
verloren zijn.
pet. van de aangc-
GESTÖRTES.
AFGEMAAKT.
VEKLOBEX.
HBRSTBXD.
NOG ZIEK.
tasten die hersteldeu.
9
57 p
57
y
=
2.0
y
100
100
-
A N B.
5
\sl
s!!
1
ion
u •
.?!
0.05
100
5
1 5
; 93
10)
925
~
1
P
u
-ocr page 74-
laquo;54
Statistiek der wekelijksche verliezen.
ZUIS-IIOX.I.AND.
v66r 24
van 24
]
T1JDPERK.
AAS-
GETAST.
GESTOK-VEN.
AFGB-MAAKT.
VER­LOREN.
HER-STELD.
2 532( 7901 764
1 169
252
677
(167 { 12'
1 846
419} 125
717 224
682
250
187
437
335
649
216
152
368
233
678
234
178
412
243
649
197
193
390
217
982
187
339
526
240
952
223
310
533
269
1 215
378
475
753
313
1 399
337
496
833
414
1 439
255
448
703
422
2 464
559
609
1 168
514
3 114
850
(741 |l8
1 591) 185
753
3 072
1 114
733
1 847
941
2 868
1 015
594
1 609
1 645
2 691
997
600
1 597
1 283
2 033
833
511
1 344
1 133
2 135
497
435
933
1 066
1 916
908
313
1 221
855
1 899
70S
260
968
952
1 510
764
259
1 023
887
1 340
608
196
804
756
997
558
103
661
587
1 337
496
153
649
445
1 133
663
121
784
482
1 410
729
121
850
371
1 303
785
98
883
502
1 117
823
43
866
672
1 365
895
72
967
334
770
667
63
730
3G0
703
525
9
534
240
649
511
11
522
296
NOG ZIKK.
Sept.nbsp; nbsp;1865........
Sept.nbsp; —30 September.
Oct.nbsp; nbsp; — 7 Octoler. .
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—14 ir.......
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—21 //.......
unbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—28 i,.......
laquo;nbsp; nbsp; nbsp; — 4nbsp; November.
Nov.nbsp; nbsp;---11 t!.......
laquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—18 //.......
,/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;_25 /, i......
//nbsp; nbsp; nbsp; — 2nbsp; December..
Dec.nbsp; nbsp;— 9 //.......
anbsp; nbsp; nbsp; nbsp;-10 raquo;.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp; —23 ii.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—30 //.......
iinbsp; nbsp; nbsp; — 6nbsp; Jan. 1866
Jan.nbsp; nbsp;—13 ii.......
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—20 //.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—27 ii.......
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;— 3nbsp; Tebruari...
Febr.—10 //.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—17 ii.......
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; —24 ti.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;— 3nbsp; Maart....
Maart—10 //.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—17 a.......
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—24 //.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—31 u.......
Aprilnbsp;— 7 April.....
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—14 //.......
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—^21 //.......
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—28 *.......
raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;— 5 Mei......
759
880
790
838
861
903
1 119
1 269
1 418
1 570
1nbsp; 884
2nbsp; 666
3nbsp; 436
3 730 3 363 3 203 2 758 2 713 2 677 2 656 2 256 2 036
1nbsp; 782
2nbsp; 021
1nbsp; 887
2nbsp;076 1 979 1 558 1 605 1 290 1 219 1 050
15 32 29
4 12 19 25
3 10
17
24 31
7 14 21 28
4 11 IS 25
4 11 18 25
1
S 15 2:1 2i)
1 Uit tvvcedc gctal in de kolommcn: afgemaakt on verloren, duidt aan hct gelal verdachten en gezonden van besmcttc koppcls, die boven dc aangctastcn zijn afgemaakt
-ocr page 75-
I
65
T1JDPBRK.
AAK-
GETAST.
GESTOB-VEN.
AFGE-MAAKT.
VER­LOBEN.
hei;-
yoo
ZIEK.
van 6 Mei
—12 Mei......
572
435
7
442
281
899
tt 13 u
—19 //.......
332
251
13
264
262
675
ir 20 n
—26 //.......
345
173
13
188
195
539
h 27 raquo;
— 2 Juni.....
255
127
28
155
110
529
a '6 Juni
— 9 //.......
163
99
11
110
107
475
-^ 10 n
—16 //.......
215
112
24
136
98
459
i, 17 raquo;
—23 ii.......
248
181
46
177
74
456
# 24 „
— iO ii.......
208
110
36
146
102
416
ii 1 Juli
— 7 Juli......
385
158
27
185
62
554
it 8 u
—14 //.......
341
227
45
272
8.
543
•r 15 //
—21 ,/.......
535
264
44
308
198
574
// 22 *
-28 ,/.......
636
334
65
399
180
625
ii 29 //
— 4 Augustus..
617
356
Si
437
135
671
// 5 Aug.
—11 ii.......
744
384
63
447
230
738
quot; 12 ii
—18 ii.......
57a
403
75
478
IRS
637
ii 19 „
-25 ii.......
648
390
66
456
215
621
// 26 n
— 1 September.
659
407
81
488
203
589
ii 2 Sept
— 8 //.......
731
400
71
477
241
602
n 9 //
—15 .......
693
455
65
520
220
555
// 16 ii
—22 //.......
681
303
55
418
211
597
v 23 raquo;
—29 //.......
642
349
130
479
210
554
raquo; 30 raquo;
— 6 October...
641
274
376
550
134
511
n 7 Oct.
—13 •lt;.......
775
370
348
718
146
422
// 14 '/
—20 ii.......
531
234
286
520
120
313
// 21 //
-27 laquo;.......
499
209
248
457
60
289
ii 28 ii
— 3 November.
494
176
327
503
75
205
ii 4 Nov.
—TO laquo;.......
510
153
350
503
59
153
n 11 „
—17 laquo;.......
509
113
408
521
32
109
raquo; 18 ii
—24 ii.......
1 006
128
797
925
5:.
137
ii 25 v
— 1 December..
2 132
352
794
1 146
82
1 041
raquo; 2 Dec.
-8 „.......
2 509
1 307
16
1 383
500
1 667
// 9 r
—15 //.......
2 334
1 472
43
1 515
911
1 575
// 16 ii
—22 //.......
2 806
1 481
9
1 490
842
2 049
n 23 raquo;
— :9 ii.......
2 570
1 059
46
1 705
800
2 054
n 30 //
— 5 Jan.1867
2 586
1 558
43
1 601
913
2 126
Te zamen.......
Dnarenboven- verdachten en gezonden van besmclte koppcls.
78 585
34 604
m 707
\ 30
49 3ir
30
27 148
2 128
-ocr page 76-
66
UTRECHT.
TIJDPERK.
AAN-GETAST.
OESTOR-VEN.
AFGE-MAAKT.
VEH-LOKES.
HER-STEI.D.
NOG ZIEK.
\()or22 Dec.nbsp; nbsp;1865......
van 23 raquo;nbsp; nbsp; nbsp; —30 //.....
31 //nbsp; nbsp; nbsp; — 6 Jan.1866
7 Jan.nbsp; nbsp;—13 //.......
14 „nbsp; nbsp; nbsp; _30 „.......
21 iinbsp; nbsp; nbsp; —27 a.......
28 //nbsp; nbsp; nbsp; — 3 Febroari.,
4 Febr. —10 u.......
11 iinbsp; nbsp; nbsp; —17 //.......
18 //nbsp; nbsp; nbsp; —24 //.......
23 //nbsp; nbsp; nbsp; — 3 Maart. ...
4 Maart—10 //.......
11 *nbsp; nbsp; nbsp; —17 ii.......
18 //nbsp; nbsp; nbsp; —24 ii.......
25 iinbsp; nbsp; nbsp; —31 //.......
755
229
349
105
307
136
299
112
424
148
259
147
212
103
331
77
288
132
250
81
195
72
297
133
184
76
243
99
223
127
273
128
234
130
254
183
160
156
135
104
67
43
49
31
83
51
107
41
86
48
56
25
60
31
84
87
(25 10
254) 10*
167
157)
175
129)
5}
148 147 103
77
132
85) 2J 72
168)
71
76
99
127 128 130 183 164 108
33 51 44 48 26 34 41
170
146
233
165
203
244
136
138
177
224
109
133
143
108
122
I2S
113
73
114
33
34
20
25
54
49
27
40
25
356
367
284
280
353
221
194
290
269
197
211
207
173
209
183
200
191
189
71
65
43
39
45
54
43
46
32
50
(21
\vt
17
n
1 April — 7 April.
8 //nbsp; nbsp; nbsp; —14 ii.....
15 iinbsp; nbsp; nbsp; —21 ii.....
22 vnbsp; nbsp; nbsp; —28 //.....
29 //nbsp; nbsp; nbsp; — 5 Mei___
6 Meinbsp; nbsp;—12 ii.....
is Hnbsp; nbsp; nbsp; —19 n.......:
20 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;—20 *.......i
27 //nbsp; nbsp; nbsp; — 2 Juni......I
3 .Ii-ninbsp; — 9 ii.....
10 //nbsp; nbsp; nbsp; _lfl /,.....
17 Jnninbsp; —23 Juni___
24 iinbsp; nbsp; nbsp; —30 n.....
8
4
i S
I 6
2
-ocr page 77-
67
TIJDPBRK.
AAX-
GETAST.
GESTOR-
VEK.
AFGK-MAAKT.
VER­LOREN.
HKU-STEL1gt;,
NOG ZIEK.
van 1 Juli
8nbsp; nbsp; raquo;
15nbsp; nbsp; nbsp;//
22nbsp; nbsp; raquo;
29nbsp; nbsp; // 5 Aug.
12 laquo;
19nbsp; nbsp; raquo;
20nbsp; nbsp; laquo; 2 Sept.
9nbsp; nbsp; raquo;
16nbsp; nbsp; raquo;
23nbsp; nbsp; //
30nbsp; nbsp; // 7 Oct.
14 ii
21nbsp; nbsp; nbsp; it 28 //
4 Nov. 11 i, 18 // 25 //
2 Dec.
9 i, 16 // 23 raquo; 30 h
—nbsp; 7 Juli......
—14 //.......
—21 a.......
—28 ii.......
—nbsp; 4 Augustus. .
—11 //.......
—18 n.......
—25 //.......
—nbsp; 1 September.
190
168
224
311
348
462
533
708
953
1 082
1 220
1 202
1 078
1 149
1 243
1 063
917
898
1nbsp; 003 968
2nbsp; 037 4 549 4 783
3nbsp; 454 2 501 2 477 1 828
68
84
93
121
161
228
293 295
405 600 710 760 041 687 707 701 572 572 474 479 t.05
1nbsp; nbsp;849 3 177
2nbsp; 825 1 895 1 711 1 544
18 10
15 26 31 47 30 11 17 22 15 21
29
5 76 * ii
128
172
1199 \ 18
J232 } 34 C28fl
I 7
J489
X 31
(932 (109 (328 (101
86
94
108
147
192
275
323
336
482
622
731
787
670 763(
895
873 749lt;
is
771gt; 13j
706gt; 34(
785)
IS
1nbsp; 094}
31*
2nbsp; 781/ 109)
3nbsp; 505} 101)
2 825
1 895
1 712j 30(
1 544) 145
117
77
114
90
30
204 270 414 452 487 350 397 303 320 200 223 235 204 211 435 8S9 1 032 727 008 795
98 120 119 206 248 345 213 510 705 751 788 716 768 757 742 612 574 473 535 534
1nbsp;266
2nbsp;599 2 988 2 585 2 484 2 487 1 976
—15nbsp; nbsp; //..,....
—22 ii.......
—29 (/.......
—nbsp; 6nbsp; October.. .
—13 raquo;.......
—20 //.......
—27 ii.......
—nbsp; 3nbsp; November.
—10 ii.......
—17 *.......
—24 n.......
—nbsp; 1nbsp; December..
—15 //.......
—22 ii.......
—29 //.......
— 5 Jan.1867
5 1 \ 30
)
14
Te zamen.......43 591
Daareuboven verdachten eu gezomlen van besmette koppels.........
25 236
f3 479 \ 382
28 715^ 12 900
382J|
5*
1 976
-ocr page 78-
68
NOOKB-IIOI.I.AND.
TIJDPKHK.
AAN-C.ETAST.
GKSTOR-VEX.
AFGE-MAAKT.
VER-LOHEN.
HER-
STELD.
NOG ZIEK.
voorlO Febr. 1886........
vannbsp; 11 quot; —17 Febr.....
nbsp; nbsp; 18 // —24 /'.......
raquo;nbsp; nbsp; 25 laquo; — 3 Maart___
unbsp; nbsp; nbsp; 4 Maart—10 //.......
nbsp; nbsp; ii „ _17 „.......
//nbsp; nbsp; nbsp;18 // —24 ii.......
(/nbsp; nbsp; nbsp;25 // —31 //.......
* 1 April — 7 April.....
// 8 // —14 '/.......
//nbsp; nbsp; 15 u —21 //.......
nnbsp; nbsp; nbsp;22 // —28 //.......
//nbsp; nbsp; 29 // — 5 Mei......
/, fi Mei —12 //.......
nbsp; nbsp; nbsp;13 a —li) //.......
,/nbsp; nbsp; 20 // —26 ii.......
-/nbsp; nbsp; 27 ii 2 Juni.....
ii 3 Junij — 9 //.......
,nbsp; nbsp; nbsp;10 ;; —1 fl u.......
iinbsp; nbsp; nbsp;17 ii —23 //.......
nbsp; nbsp; nbsp;24 // —30 //.......
ii 1 Juli — 7 Juli.......
// 8 '/ —14 //.......
//nbsp; nbsp; nbsp;15 u —21 /'.......
//nbsp; nbsp; nbsp;22 Juli —28 Juli......
//nbsp; nbsp; 29 //nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;— 4 Augustus .
407) 225.( 275 169 51 27 38 119 71 48 78 16 44 75 20 43 53 72 23 58 43 22 14 17 31 24
129
45 84 •18 16 11 27 34 23 26 14 17 24
178
307
66 110
96
18
20)
205 64/ 10) 34; 2j
23 39 34
17 60
17
42) 28^ 45)
11
58)
lj
14
46) SJ
49
20 21
8lt;| 26
13! 16)|
8} 22 I
76
99
39
84
109
29
49
52
11
40
25
17
19
6
5
5
15
4
9
5
3
(gt;
4
11
4
249
269
286
157
57
46
52
37
51
44
1
11
7
4
3 4 9 12 1
21
48
no
S]
13
20
13
CMC,
w
(37 11
143
{ 1 9
laquo;8
\ :! 46
!17
^1 ( 8 f2fi
11
(14
I 8
21
4 2
-ocr page 79-
69
TIJDPERK.
AAN-GETAST.
GESTOE-VEN.
AFGE-MAAKT.
VER­LOREN.
IIER-STELD ,
NOG ZIEK.
vannbsp; nbsp; 5 Aug.
raquo;nbsp; nbsp; nbsp;12nbsp; nbsp; nbsp;(/
,,nbsp; nbsp; nbsp;19nbsp; nbsp; nbsp;i,
vnbsp; nbsp; nbsp;26nbsp; nbsp; nbsp;raquo;
anbsp; nbsp; nbsp; nbsp;2nbsp; Sept.
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;9nbsp; nbsp; nbsp;'/
//nbsp; nbsp; nbsp;10nbsp; nbsp; nbsp;//
laquo;nbsp; nbsp; nbsp;23nbsp; nbsp; nbsp;raquo;
ynbsp; nbsp; nbsp;30nbsp; nbsp; nbsp;'/
i/nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;7nbsp; nbsp;Oct.
ttnbsp; nbsp; nbsp;14nbsp; nbsp; nbsp;//
ffnbsp; nbsp; 21 i
anbsp; nbsp; 28nbsp; nbsp; //
//nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;4nbsp; nbsp;Nov.
-/nbsp; nbsp; nbsp;11 //
unbsp; nbsp; nbsp;18 //
iinbsp; nbsp; nbsp;25 ii
iinbsp; nbsp; nbsp; nbsp;2nbsp; nbsp;Dec.
raquo;nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; '.) ii
iinbsp; nbsp; nbsp;16 quot;
;/nbsp; nbsp; nbsp;23 ii
anbsp; nbsp; nbsp;30 //
-11 Aug.1866
-18 ii.......
-25 ii.......
- 1 September.
26 21 23
31 36
27
45
40
75
61
43
70
51
38
118
214
587
411
324
442
730
484
2 2
1 1 1 7 6
13 4 5
12
10 7
10 7
16
( 22 (12
18
f 23 \ 7 C29 \ 10 C 35
X 9 ( 25 \ 4 J 38 { 30 \ 30 \ 18 \ 53 \ 60
! 55 74 5 38 I 21 5 55
hraquo;
laquo;41
(10 (81
(21
(108
) 71
1206 J235 C548 )300 (389 ?231 (323 (133 $407 )157 C870 (170 i450 (56
24/ 12i
20
23;
30( \0] 36;
26( 4) 45/ 30i 36; 185
66;
605 59/ 745 43( 215
e7(
195 51(
105
38;
215
118; 7lJ
213; 2355 564; 3005 416; 2315 324; 1335 433/ 1575 727( 1705 483, 56j
Jl
—15 //.......
—22 //......,
—29 ii.......
nbsp; nbsp;6 October..
—13 ii......
—20 //......
—#9632;11 ii......
nbsp; nbsp;3 November
—10 -/......
—17 quot;......
—24 //......
nbsp; nbsp;1 Uecember
nbsp; nbsp;8 n......
—15 //......
—22 a......
—29 //......
—nbsp; 5 Jan.1867
15
26 57 27
10
Te zamea.......
Daarenboven verdachten en gezonden van besmette koppels.
5 870
;4 279 (l 778
5 0771 1 778J
798
1 I)e Slaata-Couraut geeft ecu totaid van 68, de zainenlclling bij dc gcmecnten is 71.
-ocr page 80-
70
TIJDPBKK.
AAN-
GKTAST.
GESTOR-VEN.
Ab'GE-MAAKT.
VEK-LOREX.
HER-STELD .
NOG ZIGK,
viior 9 Dec 1866.........
122 61 40
37 67
10 0
3 3
8
(112
raquo;260
J 59 )322 ] 37 {104 t 34 \ 82 f 59 (190
122)
2605 61)
3225 40)
104$ 37) 825 67)
1905
van 9 // —15 Ucc.......
,/ 16 raquo; —22 u.......
u 23 i —2!) //.......
,/ 30 // — 5 Jan. 1867
_
Tutaal......
Uaareuboven verdachten en gezonden van besmotte koppels
327
26
f301
(058
327) 9581
(1
ZEEX.il.n'D.
tot 11 November 1865.....
1
SI
1!
van 12 Nov. 1865)
tot 's waken.. 6 Jan. 18663
-
// 7 Jan.—13 Jan. 1866.
21 8
(18 ( 3
'li
quot; 14 raquo; 1866)
tot gt;51 woken. 5 Jan. 1867)
Totaal.......
Daarenboven verdachten en gezonden van besmeUe koppels
22
3
r:
-
#9632;
-ocr page 81-
71
NOOB.B-BRABANT.
T1JDPERK.
AAN-GETAST.
GESTOR-VEN.
AFGE-MAAKT.
VEB-LOREN.
IIER-STELD.
KOG
ZIEK.
tot 9 December 1865.....
van 10 Dec. 1865)
tot gt;2 vveken. 23 Dec. n )
/; 24 Dec. 1865)
tot gt;2 wekcn. 6 Jan. 1866)
laquo; 7 Jan. laquo; )
tot gt;2 weken. ii 20 Jan. ii )
laquo; 21 ii -27 Jan. 1866
v 28 ;/ )
tot gt;2 weken. 10 Febr. )
ii 11 Febr. )
tot S27 weken. 18 Augustus J
#9632;/ 19 Aug.—25 Augustus...
n 25 ii \
tot gt;14 weken. 1 December '
-/ 2 Dec. 1866} '
tot gt;5 weken. 5 Jan. 18675
10 10
2
4
26 105
2
1 1
4
( 8
( 20
{5?
1.1
3
26
fid \ 19
lO) 20j
i?! #9632;Si
4
26
105)
iel
Totaal.......
Daarenboven verdachten en gezonden van besmette koppels
157
8
fl49 ( 70
157) 705
1 Gemiddelden. Zic biz. CO en 01.
-ocr page 82-
72
OVBRIJSSEL.
i
TUDPERK.
AAN-
GETAST.
OESTOK-VEN.
AEGE-MAAKT.
VER-LOUEN.
HEU-STELD.
NOG
ZIEK.
van 4-10 Febr. 1866___
27
27
27
raquo; 11 Fehr.)
tot 1 41 neken.... 24 Nov. )
// 25 // —1 Dec. '.....
P
•gt;
?
9
9
?
* 2 Hec.—22 // 3 wekcn.
-
raquo; 22 // —29 // ..
4 26
80
30
v 30 ,/ — 5 Jan. 1867.
61 of meer.
61 of meer
61 of meer.
I! #9632; I
miESLilNB.
van 30 Sept.— 6 Oct. 1866.
5
5
\23
5^ 23)
quot; 6 Oct.—13 /........
„ 14 „ —20 „........
3
$ 8
J58
58j
// 20 Oct.^
tot gt; 3 wcken. 10 Nov.)
--
•—
--
// 11 // —17 A'uv.......
2
5 2 in
!?!
Totaal.......
Daarenboven verdachten en
10
5
r
(92
10l
92)
1 Meer dan 3.
-ocr page 83-
73
ALGEMEEN 0VERZ1GT. 2 Juli 1865 tot 6 Januari 1867.
PROV1NCIEN.
1 AASGETAST.i GESTORVEJI.
, AFCEMAAKT
AFGEMAAKT (VERDACHTEN
fziEKFNl ! EN 0B$ONI'E,' (ZIEKEN). ! ^^ BBgMBTTB
KOrPEI.S)
HEKSTELD.
K06 Z1EIC.
Zuid-llulland...
Utrecht........
Noord-Hollaud..
Gelderland......
Zeeland.........
Noord-Bralant ' Overijssel - .... Friesland.......
78 585
43 591
5 870
327
22
157
61
10
34 604 25 236
798
26
3
8
5
14 707
3nbsp; 479
4nbsp; 279 301
19
149
61
5
30 382
1 778
958
7
70
92
27 148
12 900
793
2 126
1 976
1
(i
-—
Te zamen....
128 623
60 680
23 000
3 317
40 841
4 109
VEHLOREN.
PKOV1NCIEN.
GESTOKVEX.
AFGEMAAKT.
TE ZAMEN.
.
34 604
25 236
798
26
3
8
5
14 737
ä 861
6 057
1 259
26
219
61
97
49 341
Utrecht ..............
29 097
Noord—Holland...................
6 855
Ocldevland, ... ........
1 285
29
Noord-Brabant * ........
227
Overiissel ^ ..........
61
Friesland........................
102
Te zamen.......
60 680
26 317
86 997
1nbsp; Wegens 3 gemeenten: Biegen, Tilburg en Vught, konden slechts gemiddelden berekend worden.
2nbsp; Wegens Olst zijn slechts 4 aangetasten en 4 afgemaakten in rekening gebragt. Mogelijk is bet verlies grooter.
-ocr page 84-
74
Cijfers voor de Geschiedenis der Runder pest in Groot-Brittanje.
#9632;
AANTAL
AANTAL RUNDEREN WEKELIJKS
DE 'WEEK,
KOPPELS VEE, OP NIEDW
AANGETAST.
EINDIGENDE
AAKGETAST.
AFOEMAAKT.
GESTORVEN.
HERSTELI).
1865.
24 Juni.....
1
30
28
1 Juli......
5
147
103
21
8 laquo;......
14
575
317
148
15 //......
12
321
108
117
8
22 //......
20
490
118
357
7
29 n......
33
757
400
286
6
5 Augustus..
76
1 145
299
756
26
12
95
1 231
667
453
33
19
148
1 175
393
021
15
26 raquo;.....
170
1 270
440
654
35
2 September.
174
922
321
465
18
9 a.....
197
847
325
374
9
16 raquo;.....
266
1 354
496
589
59
33
243
1 333
477
596
83
30
258
1 666
551
849
133
7 October...
315
1 436
484
719
160
14 a.....
309
2 304
616
997
15S
31 //.....
811
1 955
694
854
147
38 v.....
292
2 210
498
1 103
188
t November.
413
8 158
672
1 639
345
11
429
3 761
700
3 133
326
-ocr page 85-
75
AANTAL
AANTAL KUNDEREN WEKELIJKS
Uli WEEK,
KOPPELS VEE, OP WEDW AANGETAST.
E1KDIGENDE
AANGETAST.
AFGEMAAKT.
OESTORVEN.
UEKSTELD.
18 November.
638
4 316
790
2 633
388
25 //.....
753
5 011
783
2 906
571
2 December.
863
5 679
598
3 358
538
9 //.....
870
6 988
81laquo;
4 292
792
Ifi //.....
960
8 001
753
5 112
955
23
975
8 351
695
5 427
1 090
30 //.....
1 126
9 506
729
6 328
1 278
1866.
6 Januari...
1 075
10 922
634
7 069
1 442
13
1 178
12 468
707
8 371
1 734
20 //.....
1 320
13 146
815
8 853
1 667
27
1 261
12 744
572
9 293
2 317
3 Februar!..
1 293
13 397
724
9 297
2 050
10 .....
1 272
14 326
777
10 463
2 065
17 raquo;.....
1 227
15 706
996
10 879
2 710
20
Uitvaarc
iiging der
Wet tot sfru
iting der z
iekte.
24 ,f.....
1 003
13 113
3 537
7 989
2 961
3 Maart___
909
9 814
6 914
3 541
2 311
10 raquo;......
901
10 051
9 064
1 701
1 496
17 ii......
777
8 084
7 066
883
1 124
24 *......
645
6 758
6 005
365
626
31 raquo;......
582
6 746
5 808
196
981
7 April.....
457
4 728
4 234
147
348
14 i,......
436
3 795
3 346
151
395
21
133
3 986
3 laquo;04
114
238
28 ff......
322
3 814
8 005
97
233
B Mci......
355
2 000
2 395
89
236
-ocr page 86-
76
AANTAL
AANTAL EUNDEREN WEKELIJKS
DE WEEK,
KOPPELS TEE, OP NIEUW AAKGETAST.
EINDIGEXUE
A.AXGETAST.
AFGEMAAKT.
OESTORVEN.
HERSTELE.
12 Mei......
293
2 848
2 544
56
254
19 raquo;......
257
2 148
1 874
70
806
26 //......
192
1 380 !
1 317
43
133
2 Juni......
177
1 116
1 017
48
78
9 //......
122
1 004
906
34
84
16 //......
103
566
526
23
28
23 //......
77
500
423
12
93
30 //......
68
282
251
5
26
7 Juli......
59
327
291
15
21
14 u......
46
322
299
19
22
21 ......
38
234
205
13
18
28 #......
48
210
197
8
8
4 Augustus..
45
234
227
5
10
11 raquo;.....
32
163
153
7
5
18 //.....
20
129
121
7
2
25 //.....
17
148
120
6
20
1 September.
17
101
84
4
13
8
22
76
67
3
i o //.....
19
58
55
3
22
21
69
67
2
39 ,.....
12
43
41
2
6 October...
11
33
28
5
13 quot;.....
3
11
10
1
20 //.....
3
6
6
27
4
15
15
Zamcn.....
37 107
253 723
85 015
124 303
33 113
I
i
-ocr page 87-
77
GROOT-BRITTANJE.
ENGELAND.
WALKS. i SCMOTLAND.
Grootte in bunders.....................
Aantal aanwezige ränderen in Maart 1866
// runderen op 100 bunder..........
// koppels vee door de ziektc aangetast, of 21 ilagm na het wijkcn op nieuw aangetast.
* door de ziekte aangetaste runderen......
u aangetasten ten honderd van het aanwe­zige vee.............................
// afgemaakte runderen..................
// geztfnde runderen tot het stuifen der ziektc na den 3den Maart afgemaakt..........
//nbsp; nbsp; nbsp; aan de ziekte gestorven runderen........
iinbsp; nbsp; nbsp; van de ziekte herstelde runderen........
anbsp; nbsp; nbsp; herstelden ten honderd van de aangetasten.
//nbsp; nbsp; nbsp; niet verantwoorde runderen............
13 039 131
3 270 299 25.5
32 587 198 474
5.87 77 570
38 439
90 421
21 589
10.9
8 894
065 037 | 7 967 834 578 136 ! 937 401 28.2 12
830 8 388
1.44 1 180
528
5 794
1 117
13.9
297
8 700
46 861
4.84 6 263
13 444
28 088
10 707
22.8
1 803
-ocr page 88-
r-
78
Statistiek van den Invloed die de Runderpest
HANDEL
VEE-VOORTBRENGSELESf.
106 OOO
6 100
68 OOO
1 700
78 OOO
25 800
284 OOO
15 800
7 OOO
000
512 OOO
837 OOO
131 OOO
537 900
10 OOO
14 OOO
801 OOO
2 318 000
510 OOO
303 000
153 200
10 200
78 600
2 400
93 OOO
34 400
316 OOO
18 500
5 300
900
16 689 OOO
28 593 OOO
1 101 OOO
505 000
42 OOO
24 000
577 OOO
432 000
550 OOO
252 000
132 500
31 900
64 200
1 800
77 500
34 60(
385 200
72 S0(
12 OOC
300
17 797 OOO
29 128 OOO
1 270 OOO
505 000
113 OOO
23 000
427 OOO
47 000
740 OOO
201 000
Uitvocr.,
Stuks osson en koeien
füit
voer.. fUitvoer., I [nvoer..
kalveren.
''
varkens.
fUitvoer. (invoer..
schapen.
f(
tvoer.. voer... fUitvoer..
lammeren.
(Invoer...
Pomlcn botcr.............Uitvoer..
// kaas..............Uitvoer..
// allerhande vleeseli,)
versch en Sezouten)inToer...
14
27
1
#9632; ,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;fUitvoer.
versch varkens- en)
schapenvleesch....|Invoer _
.nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; , fUitvoer..
gezouten varkens-)
en scliapenvlcesch. )r
1nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;(invoer...
gerookt spek.
fUitvoer.. (Invoer..
-ocr page 89-
^:
79
en Nederlandschen Handel heeft gehad.
ELF EERSTE MAANDEN VAN
TARIEFWAAKDE IN GULDENS.
meer of — minder
864.
1865.
1866.
waarde in 11 ninanden
van 1866 dan van
1864 uitgevoerd.
x43 300
126 600
33 800
80 bet stak.
- 8 157 400
75 300
61 600
10 000
30 // *
- 1 956 000
86 200
74 600
38 000
20 raquo; raquo;
- 962 600
.88 700
351 500
90 200
10 quot; //
— 1 984 800
(
5 200
12 000
1 000
5 // //
- 20 800
90 000
16 091 000
17 252 000
80 de 100 pond.
4- 1 329 600
76 000
29 128 000
28 473 000
35 'f quot; u
-1- 674 000
56 000
1 125 000
3 104 000
40 // a quot;
819 200
496 000
473 000
301 000
31 000
104 000
4 677 OOO
40 if i' a
1 746 800
6 000
8 000
9 OOO
)9 000
390 000
282 000
40 h ii a
110 800
420 000
38 000
98 000
gt;8 000
687 000
758 OOO
60 // n a
156 000
247 000
197 000
146 000
Minder... Meer......
.. — 13 192 400
.. 4- 4 725 600
Minder....
.. — 8 466 800
*-^l
-ocr page 90-
#9632;
#9632;
.#9632;#9632;
-ocr page 91-
quot; ' 'nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;.nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;!
-ocr page 92-
zf */iss$yj
-ocr page 93-