-ocr page 1-
N0.
17 ML
ZAKBOEKJE
itöiwÄSamp;ii „ iisii^gäiii
BfRTiEMraGSMlDDElEJi
VOÖENAAMSTE VEHOJUim
lt;#9632; TBS'rtEasryXtfV; * • ' ,
; #9632; - :';nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;J^* ' ^':
OENRESHEEBEN XMh A^^SiTtES
#9632; s u o n i Xa ßaraquo;,' --- quot; M' TAN BOlNffll^^ÖmKMA:-
c -
laquo;i.
^ quot;:
2321
-ocr page 2-
-ocr page 3-
-ocr page 4-
-ocr page 5-
ZAKBOEKJE
¥#0MmäMS'fi ?iifHi-f^i,
m
-ocr page 6-
-ocr page 7-
C23ZJ
lilMEII
Sa
IOEVALLEN, BEHAIELISG EN HERKEMIISIDDELEN
VOORNAAMSTE VERGITTEN
MILFSTOFFEUJK-, PLANTEN-EN DIERENRIJK,
,.. 58.N DIENSTE VAN
'- / ,•
qrkÜEESHEEREN EN APOTHEKERS.
#9632;14:
-ERt.r;?gt;-,0,, M. van-BOLHUIS HOITSEMA.
Hi
-ocr page 8-
DELFSIO
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEKZELVER ZA.JIENSTELLENDE DEELEN.
TOEV ALLEN.
ACIDA.
Äci.d. carbonicvm bestaat uit koolstof en zuurstof.
.4 cidum carbonicum werkt als een narco-tisch vergift bij de in-ademing en oefentzijnen invloed uit op de cen-traal-organen van het cerebvo-spinaal-stelsel. Het veroorzaakt klop­pende hoofdpijn met een ^evoel van volheid en spanning in de streek der slapen en van het achterhoofd, ioomheid, een gevoel van spanning in de borst, versneide werkzaamheid van het hart; er ontstaatoorsui-zing en geneigdheid tot slapen, de pols wordt traag, de ademhaHng langzaam en moeijelijk; er komteindetijk schuim voor den moud, er vol­len brakingen en de ilood is er het gevolg
a-.-
-ocr page 9-
#9632;
-1laquo;
0 1 I F E L IJ K R IJ K.
BEHANDELING.
HEEKENMIDDELEN.
Men brenne den lijder dadelijk in de opene lucht en plaatse hem op den rug met het lionfd eeniszins in de hoogte en applicere bij den lijder kunstmatige adem-halingen, begiele het ligchaam met koud wa­ter, doe eene kleine aderlating of zette bloe dige koppen. Aan de voeten legge men krui-ken met heet water. Men late Ammonia in-ademen en wrij ven hiermede.
Koolzutirgas herkent men doordien het lakmoespapier zwak rood kleurt, het is niet brandbaar, vormt met eene oplossing van kalk of van Barytae een wit praeci-pitaat, dat in azijnzuur oplosbaar is.
Jk
tt
J
-ocr page 10-
6 DKLPSTOFFELUK BUK.
': -
a*
NAMEN der VERGIFTEN
EN DESZELVER ZAMENSTELLENDE
TOEVALLEN.
B
DEELEN.
Acid. Hydro-ßuoricum.
Is no^ weinig bekend
B
gew
wat de tnevallen aanbe-
langt, daar het zoo
moeijeiijk te verkrijgen
is en er geen of weinig
s
voorbeelden van vergif-
tiging van bestaan.
Acid. Ilydro-cyniticum bestäat uit
In groote giften ge-
I
wa
kooJatof, stikstof cm wuterstof.
nomen doodt het dik-
h
zol
wijls bliksemsnel; eene
koc
llgte stuiptrekking, on-
dut
willekeurige pislozing en
ligc
stoelgang begeleiden het
loo
litj
016
oogenblik des doods
Nadat het ingenoraen
is, ontwaart men een
bin
bitteren smaak , welke
mi(
gevolgd wordt door een
noe
gevoel vanmagieloosheid
inl
i
en duizeligheid, kwijlen,
Me
ten laatste teianische
ker
krampen en ongevoe-
boi
ligheid, de aderahaling
riu
is moeijeiijk en kramp-
1
achtig, de pupillen zijn
wa
verwijd, soms ook ver-
me
na-tinvd, de pels is klein
opl
clil
of onmerkbaar, en zoo
volgt de dood dikwijls
rid
spoedig,
tro sie De
VO(
#9632;N-
in; rii cl; w;
^
I
Vil
1
-ocr page 11-
DELFSTOPfELUK KWK.
BEHANDELING.
HEBKENMIDDELEN.
Behandeling als de
;ewone sclierpc zurcii.
Het vloeispaalzuur stoot witte dampen '#9632;'#9632; uit, welke niet ongelijk zijn aan die dee zoatztmrs; wanneer er water bijgevoegd ; wordt, dan ontwikkclt er zicli wärmte ondeT een sissend geruisch. Dewijl glas door hetzelve opgeiost wordt, verzendt ': men het in blikken busjes,
Het Pruissisch zuur wordt door sulpe- i] terzuur zilver en deszelfs oploesingen ne- ,; dergeploft met een wit praecipitaat; wan-neer een overvloed van potassa gevoegd wordt bij acid. Hydro cyanic, dan ver- !! krijgt men water-potasaium cyanide en [j vrije potassa; door de bijvoeging van ji zwavelzuur koperoxjde ontstaat hydraat [i van koperoxyde, zwavelzure potassa in H de oplossing en wit koper-cyanide; het ^ chioorwaierstofzuur wordt er bijgevoegd | i om het koperoxyde weder op te lossen. lt;; terwijl het wit cyanide van dit metaal |: overblijft. Wanneer Guajac-tinctuur ge-vocgd wordt bij eene zeer verdunde, wa-terige oplossing van acidum hydro-cyani-cuin, dan ontstaat een wit praecipitaat en wanneer men nu eenige droppelen zwavelzuur koperoxyde er bijvoegt, dan ontstaat eene blaauwe kleur, die sterker wordt door bijvoeging van- spirit, vini reciif, evenwel is dit laatste geenoufeil-baar kenteeken. De lijken geven uit den mond eenen reuk ullaquo; van laurier-kers-water.
Inwendig krijc, kalk-water, magnesia of des-zelfs verbindingen mei kooizuur en zeep, olie, dubbel koolzure alka-lien, raelk, eiwit,asch-loog met water, ammon. liq. in een lepel koffij met I lepel ol. tere­binth. t omdat de braak-middelen niet snel ge-noeg werken om den inhoud te ontlasten. Men laat den lijder rui-ken aan vaste sub car-bonas Ammoniae. Chlo-riumwater in giften van 1 tot 2 theelepels met water verdund ; ook kan men hiertoe eene slappe oplossing van calcii chloridum of sodii cMo-ridum, ook acidum ni-tro muriaticura, doch sterk verdund, ingeven. Den lijder moet men zeer voorzigtig lucht laten inademen, die met ehlo-riumgas bedeeld is , ook clysmata met chlorium-water of eene oplossing van calcii cliloiidum .
;,laquo;
#9632;#9632;
-ocr page 12-
DELFSIOFFELIJK RIJK.
lt;ia j——---------------------------—---------------------------------------------------------------------------
s* #9632; -
NAMEN der VERGIFTEN
UN DERZELVEB ZAMENSTELLENDE
TOEVALLEN.
B3
DEELEN.
Ami
ver(
Fen
;
inac
ting
lang
1 fom
#9632;/
kun en
\
pen
Acidum Hydro-chloricum bestaat uit
Het werkt in groote
D
chloorwaier-stoftuurgas en water.
giften als een bijtend vergift; in de lijkope-ningen vond men de maag en den I2vingen-?en darm verioold en voor het overige de-zelfde toevallen als van acid, sulphxir. Men zie dit artikel.
van
]
Acidum Nitricum bestaat uit nitroge-
In geconceutre erden
t
zelf
niom en oxygenium.
Staat werkt het als een
bijtend vergift. Het ver-
ml.
koolt de dierlijke weef- *
sels; er oniwikkelt zieh
oxydum nitrogenii uit
1
,
den mond t somtijds
heeft het speekselWoed
verwekt; voor het ove-
rige dezelfde toevallen
als van acid, sulphu-
^ .........- - #9632; - -
ricum.
,-----
-ocr page 13-
DEUSTOFFEIIJK KIJK.
=m
BEHANDELING.
PIEßKENMIDDELEN.
Ammoniac met water verdund en oxydum Ferri ingeven en laten inademen, koude bpgie-tingea op het hoofd pd IangsdenrugLregraatmet foment. Sclimuckeri. kunstmatige ademhalinf; en bij sterke voonver-pen eene aderlating.
De behandeling is als van acid, sulpkuricmn.
Het. chloorwater-stofzuity is kleurloos, ontwikkelt, aan de lucht blootgesteld, zure dampen en heeft den reuk en pmaak van het gasvormig zuur; door zink en ijzer wordt het ontleed, naarbij waterstof vrij wordt. Wanneer het met een metaal-oxyde in aanraking wordt gebragt, dan vormen zieh water- en een metaal-chlo-ride, met salpeterzuur-zilver-osyde een wit kaiisachtig, smelthaar praecipitaat (zilver-ohlorlde), dat onoplosbaar is in salpeter-zuar, oploshaar in ammoniac en door blootstelling aan het licht zwart wordt; de inhoud der maag reageert op lakmoes met zuur.
Het acidum nitricum is kleurloos, heeft eenen eigendommeiijken reuk en eenen scherpen zuren sraaak. Aan delucht bloot-gpRteld ontwikkelt het wltte dampen, die zieh vormen door de vereeniging van den damp van het zuur met den waterdamp der dampkringslucht: deze dampen kleu-ren het lakmoes rood en worden veel witter, wanneer zij zieh met don damp van ammoniac mengen, er vorrat zieh dan salpeterzure ammonia. Wanneer sal-peterzuur met water vermengd quot;wordt, dan ontwikkelt er zieh wärmte; lioutskool,
De behandeling is de-zelfde als van acid sulplmricum.
#9632;#9632;
-ocr page 14-
10
DELFSTORFELUK RTJK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DERÄELVER 2AMBKSTEINENDE
DEELEX.
TOEY ALLEN.
BF
Äeidum Phosp7toricum oxygenium en phosphorus.
bestaat uil
Dezelfde toevallen, in groolere giften geno-raen, als aciä. Nitricuvi.
Di zelfc phu
Acldum tulphurißum.
Het werkt als een sterk bijtend vergift, dal de verschillende weefsels
M
kall ter
-ocr page 15-
DEUSTOPPELUK BUK.
11
-quot;
s.
BEHAXDELING.
HERKENMIDDELBN.
n, in geno-icurn.
De behandeling is de-zellde ills van acid, sul-ujicum.
phosjthorus. suiker, alcohol, vlugtige olien r harsen en chloorwaterstofzunr ont-lerJen bet salpeterzuur. Op bladgood en tin heeft het zuur geen invloed. Het stoot door trijroeging van koper oranjeklL-uree dampen uit en wordt blaauw pekleurd. Met potasoh verraeu^d. vormt het Salpe­ter en kleurt de huid tjeel,
Phosphorzuur is een kleurloos vocht, zonder renk, het is zuur van smaak, kluurt lakmoe^papier rood , door uitdam-ping verkrijgl hei de dikte van syroop. Hydruat van phosphorzuur, oan eeue hoo-gere temperaluur blooigesteld, verliest het water en wordt dan acidura pyro-pho phoricum, Bij eene zwakke gloelnUte heeft nog vtrdere ontwijking van water plaats en er vormt zieh eene verbinding, die men acidum melaphosphoricum noemi; dit is smeltbaar en wordt bij be-koeling een doorschijnend, vast Ugchaam en wordt dan watervrije acid, idiosphoricum genaamd. Het vormt met de opiosbare sollten van ka!k, loodosyde, baryta, witie pjraecipitaten (phosphaten), die oplosbaar zijn in salpeterzuur. Met salpeterzuur zilveroxyde vormt het een geel praecipi-taat sub oxydi argenti, phosphori, dat in salpeterzuur en in ammoniac oplosbaar is. Wanneer het opiosbare phoaphorzure zout tot rood gloeijens toe verhit wordt, dan wordt het omgezet in een pyro-phosphas t dat met salpeterzuur zilveroxyde een wit praecipitaat geeft. (Pyro-phosphas ar-genti.)
Wanneer men bij eene vermenging van zwavelztiur eenig baryizout voegt, vormt zieh een zwaar wit praec pitaat, hetwelk
i een t, dat efsels
Mea gebruike krijt, kalk of magnesia in wa­ter gesuspendeerd, Bij
^
-ocr page 16-
12
DELFSTOFFELUK RIJK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEBZELVEU ZAMENSTELLENDE DEELEN. •
TOEVALLEN.
snel ontleedt, het vor-koolt de deelen. Het vermögen om zieh met de eiwitstof tot zwavel-zure eiwitstof te verbin­den en om vezelstof zoowel als cestoid eiwit­stof op te Jossen brene;t tot dcszelfs bijlende werking veel blj op de dierlijke weefseis. De deelen, waarop dit zuur wordt aangebragt, wor­den in het eerst wit, door het ontstaan van zwavelzure eiwitstof, wanneer het op de cor­nea wordt aangebragt. Zwarte vlekken worden dikwijlsop hetslijmvlies der maag waarsenomen. Vernietiging der zachle deelen van den mond, brandende pijn in de keel, maag en ingewan­den , verandering der stem, stinkende adem door de ontleding der weefsels, brakingen varaquo; bloed of andere gekleur-de Stoffen, die opbrui-schen , wanneer zij op mariner vallen, ver-meerderde stoelgangmet bloed vermengd, depols snel en onregelmatig, soms niet voelbaar, groote zwakte, flaauwte en koud zweet, de ver-stan delij ke Vermögens
i?!--
-ocr page 17-
DEL^STOFFELIJK RIJK.
13
BEHANDELING,
HEEKENMIDDELEN.
;emis aan deze : zeepsop, Lftrekael van houtasch, lappe oplossing van coolzure alcalien, wit /an eijeren, gelei, melk, )Ue, Of in 't algemeen iacht inwikkelende mid-ielen.
in zuren en alcalien onoplosbaar is. quot;Wan-neer dit praecipitaat met houtskool aan siloeihitte blootfjesteld wordt, wordt het ont-leed en omgezet in zwavelbarium, hctwelk door bljvoeging van chloorwaterstofzuur zwavelwaterstofzuur ontwikkelt, dat te her­kennen is door deszelfs reuk en door zijne eigenschap om papier , dat met eene op­lossing van azijnzuur loodoxyde bevoch-tigd is , zwart te kleuren. Wanneer zwa-velzuur met organische stof aan hitte wordt blootgesteld , dan ontwikkelt zieh zwaveligzuur en is te herkennen door des­zelfs reuk en doordien het blaauw amy-lum iodide doct geboren worden in een mengsel van amylum en iodiumzuur. Zwa-velzuur wordt rood gekleurd door vera-trine, salicine, piperine, olie van bittere amandelen , phloridzine.
m
-ocr page 18-
14
DELFSTOPFELUK HIJK.
^
NAMEN der VERGIFTEN
EX DERZELVER ZAMEX STELLEN DE DEELEX.
TOEVALLEN.
Ammonia liquida beslaat uit waterstof en stikstof.
Mijven onaangedaan. Niet zeldeii veroorzaaki dir zuur een langzamen dood.
Scherpe. pisachfige en bijlende smaak, groote hitteinden beel, walging en braking van bloederige stof, welke het violensap groen en kur-kumapapier rood kleurt, ontsleking der ingewan­den, menigvuldige stoel-gangen , hevige pijn in do maag, kolieken, convulsien, zinneloos-heid en de dood.
Avtmoniae (Hydro chloras) bjstaat uit ammoniac en chloorwaterstofzuur.
In groote giften geno-men veroorzaakt hei hevig braken , benevens convulsics , een gevoel van wannte in de maa^, hoofdpijn, vermeerderde aandrang tot urineioo-zing en algemeene stramlii'id der spieren , groote pijn in de inge­wanden , gczigtsveran-dering en den dood.
Rillinrfen , kramp en benaauwdhcid in da maagstreek en in de borst, zwelling dertong, soms spcekselvloed, be-
Arsenieomm CAcidumJ bestaat uit ar-senicnm cn zuurstof.
-ocr page 19-
DELFSTOFFELIJK. KIJK.
15
BEHAKDELIKG.
HEUKENMIDDELEN.
Vei'dunde zuren, azijn, citroensap of het sap van oranjeappelen in rykeliike hoeveelheid toegpdiend. De opvol-gende toevallen moeten naar de algemeene re-gelen behandeld wor­den.
Het is een kleurloos vocht, dat een zeer scherpen eisendoraraelijken reuk heeft en eenen bijtenden alcahschen smaak; het kleurt kurkumapapier rood en vio-lensap groen , doch door blootstelUng aan de lacht of door den invloed van hitte verkrijgcn het kurkumapapier en het violensap hnnne oors|)ronkelijke kleuren terug; met chloorwaterstofziuir of clilorium vormt het witte dampen. Het deeltaan op-lossingen van koperzouten eene donkcr-blaatiwe kleur raede en vormt een geel-achtig praecipitaat chloridum aramoniae et platini met eene oplossing van chlori­dum plaiini en een wit praecipiiaat met chloridum hydrargiri.
Hydro chloras ammoniae 9 op de punt van een mes ahn de vlam eener kaars blootgesield , sublimeeii. Met biilende potassa of ongelesc.hten kalk gemengd, oiitwikkelt zicli hieruit ammoniacgas, in water opgelost vormt het chloorwaler-stofzuur ammonium, met eene oplossine van salpeterzuur zilver-oxyde een wit praecipitaat chloridum argenti en met chloridum platini een geel praecipitaat.
Het drinken van veel warm water cm het braken te bevorderen , slijmerige en zachte dranken. De overige toevallen worden naar dc algemeene regelen behandeld.
Indien het braken nog niet ingetreden is , dan prikkele men den keel met eene veder of met den vinger en diene
Indien het Arsenicum in de gedaante van poeder is ingenomen , dan vindt men dik-wijls zigtbare deelen er van in de verdachte spijztn in de maag en den twaalfvingeri- I sen darm. Men neme de maag en inge- I
in
i
-ocr page 20-
16
DELFSTOFFEHJK BUK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEKZELYER ZAMENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN. 8EH.
lemmerde aderalmling en drooge hoest, de weriting van het hart is onregelmatig en geefl aanleiding tot hartklop-pingen, de ademhaling is kort, belemmerd e^ pijnlijk, de tong is drogt; en beslagen, pijn branding iu de ke( looze brakingen, c leschbare dorst, bcve,. der ledematen. doode-lijke koude In het aan-gezigt, kleineraquo; harde , snelle pols, sterk inge-trokkene buikspieren, angst, bevreesd uitzigt, pijn in de darraen, oo-derdrukking van pis en Ptoelgangnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Eindelijk
houden de pijnen op en er hebben nu stinkende, bloedige stoelgangen en onmagten plaats, waar-op de dood in korter of langer tijd volgt naar gelang van de ingeno-mene hoeveelheid.
aakm: #9632;rdere mdenlaquo; ank , erenr n nii #9632;tewi
i ei ..al
\ in
F 10
siumc favelz magi eroxy tter c remen rstopj:
L.J
-ocr page 21-
DELFSTOFFELIJK EUR.
17
^
EN.
3EHANDELING.
HEBKENM1DDELEN.
nlialing'aakmirtc|eien toe en be-'* * de i.rdere dit door verdun-et tiart ;,n(jenen imvikkelenden mgeefl(ankgt; melkt wit van Lrtklop- !erenraet water, bloem
wanden zoo zorgvuldig mogelijk, schrapc de inwendige wanden af, roere alles met gedestilleerd water aan in een bekervor-mig glas en trachte, door afgieting der bovendrijvende deelen, de zwaardere dee-len af te scheiden; men drooge het ver-kregene in een horologieglas of in een uitdampschaaltje volkomen uit, brenge een gedeelte van hetzelre in eene glazen, goed uitgedroogde herleidingsbuis, be-dekke dat met eene ten naastenbij vijf-voudige hoeveelheid verkoolden wijnsteen, zuivere de buis door middel van een met papier omwikkeld glazen pijpje zorgvuldig van al het aanhangende zwarte poeder en verbitte ten laatste dat gedeelte der buis, waarin het mengsei gelegen is, tot gloeijing toe, door dat men de vlam der soldeer-pijp eerst op den verkoolden wijnsteen en, wanneer deze gloeit, op het einde der buis leidt. Het sublimaat, wanneer zieh dit govormd heeft, wordt vervolgens ten op-zigte van deszelfs reuk onderzoclit, door dat men de buis tusschen den verkoolden wijnateen en het metaal doorsnijdt en dezelve daar ter plaatse , waar het metaal zieh heeft afgescheiden, matig verhit, terwijl men op eenigen afstand den neus er over houdi. De oxydatie van den me-taalspiegel bewerkstelligt men op de vol-gende wljze : men snijde met behulp eerier vijl dat stuk van de buis af, in hetwelk zieh de metaalspiege! bevindt, en schuive hetzelve ten naastenbij in het midden eener 5—6 dm. lange , aan beide einden opene, glazen buis, welke zoo veel wijder is als het afgesneden stuk, als noodzake-lijk is oiu hetzelve te kunnen bevatten. Men houde deze buis aan derzelver bo-venste gedeelte door middel van een
ahaliog aerd er; is dro'
raeel met water, tewaier, euikerwa-3 en bouillonnen. al ijzeroxyde hy-
! kelt;
quot;l in groote hoeveel-b gegeven, alle Ö • quot;e'ej'it'10 minuten. Mag-^00quot;equot;lsiumoxyde hydraat, h a^nquot; !'ave^zuurraquo; yzeroxyde harde , magnesia, azijnzuur, #9632;k inffe-:eroxyde, kalkwater. ipieren,ilter 0piata ( 00^ in uitzigt),remen^en. £jj dapjn.
en, on-rstopping ricinus olie. i pis en #9632;.indelijk! n open nkende, agon en | i, waar-1 Lorter of gt naar j ingeno-tid.
zft.
2
*
-ocr page 22-
18
DELrSTOFFELIJK BUK.
NAMEN deb VERGIFTEN
EN DEEZELVEB ZAJIENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN.
Arsenicosum (Acidum).
h-----------------------------#9632;------------r
-ocr page 23-
#9632; quot;
EELPSTOEFELIJK BUK.
19
=w
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
zamengevouwen papierstrookje tusschen twee vingers, regtstandi?, en verhitte dezel-ve langzamerliand boven eene spirituslamp met dubbelen luchtotroom i van derzelver onderste einde beginnende, tot op de plaats quot;Waav zieh de metaalspiegel bevindt, Het metaal wordt door den zieh ontwik-kelenden, verbittenluchtstroom geoxydeerd, vervliegt en scheidt zieb als een wit su-blimaat \n bet bovenste, koudere gedeelte der buis af. Men snijde dit gedeelte af, begiete hetzelve in een cylinderglas met tjezuiverd water, en digerere het eenigen tijd. Men filtrere de vloeistof op een an­der cylindervormig glas, spoele het filtrum eenige malen met eene kleine boevefelheid beet, gedestilleerd water af en onderzoeke dit met eene oplosstng van azijnzuur zilveroxyde. Bij aanwezigheid van arsenieum ontstaat er een geel nederplofsel. Met eene oplossing van zwavelzuur ammonia houdend koperoxyde een schoon groen nederplofsel, sijsjes-groen genaamd. Met zwavelwaterstof houdend water, na er alvorens eenige drop-pels zuiver zoutzuur te hebben bljgevoegd, wordt het vocht geel-troebel en geefteven zulk een nederplofsel. Verder heeft men de methode van Valentin rose, bbhze-
LIUS, ItEBIG , MÄBSH, OUFILA. De
toestel van marsh , schnbider en an­deren is de volgende: men brenge in eene aan de hoeveelheid te onderzoeken vocht geevenredigde flesch eenig zuiver, gegranuleerd zink en sluite haar met eene kurk, welke op twee plaalsen doorboord. is. In de eene opening bevestigt men eene Weltersche trechterbuis, welke aan het ondereinde slechs eene naauwe ope­ning heeft en daartnede tot op een duim
-ocr page 24-
20
DBI/FSTOFFELIJK BUK.
NAMEN dek VERGIFTEN
EN DEBZELVEK ZAMENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN.
Arsenicosum (Acidum).
-ocr page 25-
DEUSTOFrELIJK SIJK.
21
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
afstands van den bodem der fiesch verwij-derd blijft; in de andere opening plaatse men eene regthoekijj gebotene buis, aan welker middengedeelte een bol geblazen is; het open einde van het loodregt ge-plaatste deel mag slechts tot enkele strepen aan de ondervlakte van de kurk zigtbaar worden. Het vrije einde van deze buis brenge men in verbinding met eene wljdere en längere buis, welke men vooraf gevuld heeft of met watten of met asbest. Deze beide buizen dienen om de door het gas medegevoerde waterdampen of andere onzuiverheden te condenseren of op te houdpn. In de wijdere droogbuis wordt nu eene längere , naauwere, van moeijelijk smeltbaar glas vervaardigde buis bevestigd , waarvan het vrije einde slechts eene zeer naauwe opening heeft, Nu giete men door de trechterbuis, nadat alle verbindingen luchtdigt zijn gesloten, eene voldoende hoeveelheid zuiver, met Ö deelen water verdund zwavelzuur en late de waterstof gedurende eenige oog-enblik-ken vrij uitstroomen, ten einde de in den toestel bevatte dampkringslucht uit te drijven. Hierop plaatse men een roos-tertje met gloeijende houtskolen onder het eerste derde gedeelte van de lange buis, schuive naast den rooster er een metalen vuurschermpje op en late het uitstroomende waterstofgas ontvlammen. Ale men nu overtuigd is , dat er zuiver waterstofgas uitstroomt, dan ziet men door de trechterbuis de vloeibaar gemaakte te onderzoeken zelfstandigheid, spoele de buis met zuiver water na , ovn geen verlies te lijden, en zorge, dat het voorste gedeelte van de herleidingsbuis rood gloeijend
blijft, Het uitstroomende gas late men
fS
-ocr page 26-
22
DELFSTOFPELIJK BUK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEBZELVER ZAMENSTELLENDE EEELEN-.
TOEVALLEN.
Arsenicosum (Acidum).
Arsenicum sulphuretum , operment, rusgeel, bestaat uit arsenicum en sulphur.
Dezelfde als van Acl-dum arsenicosum.
raquo;b
-ocr page 27-
^1
DE1FST0PFELIJK. RIJK.
23
N.
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEK.
Dezelfde als van Aci dmn arsenicosum.
eerst ontvlammen en rigte de vlam op een afgekoeld porseleinen voorwerp. Nadat men eon genoegzaam auntal vlekken ver-zameld heeft, buige men het einde van de herleidingsbuis onder eencn regten hoek naar beneden en late het gas strij-ken door eene oplossing van salpeterzuur ziiveroxyde , waarin tie aan de ontledende werking van de gioeihitte ontsnapte arse-nik-waierstof tot arsenikzuur veranderd wordt, onder afscheiding van herleid zil-ver. Het grootste gt'deelte ar^enik uit de te onderzoeken vloeistof is als een Bpiegelende ring in de herleidingsbuis af-gezet, tenvijl het kleinere gedeelte of als urscnikvlekkcn , of als arsenikzunr ill de oplossing van salpeterzuur ziiveroxyde verkregen is. De oplossing wordt daartoe geflltreerdi ten einde het neergeslagen zil-ver af ie sonderen , en in twee deelen ver-deeld. Een gedeelte vcrzadigt men be-Iioedzaam met ammoniac , waardoor arse­nikzunr ziiveroxyde als een gele neder-slag zal worden afgescheiden , het andere gedeelte vermengt men met chloorwater-stofzimr, ten einde het no^ aanwezigo zilver als chloorzilver neder te slaan. Na­dat dit door filtreren is afgezonderd, wordt 1 deel der vloeistof met zwavelwaterstof behandeld, waardoor dan geelzwaveiarsenlk zal ontstaan , het andere deel wordt met eene oplossing van zwavelzurc koperoxy-de ammoniac vermengd, waardoor de sijs-jes-groene nederslag van arsenikzuur ko-peroxyde zal gevormd worden.
Bet gele arsenicum herktnl men, wan-neer men het bovcn eene wijngeest-vlam in eene aan derzelver eene einde geslotene prnefhuis verhit, zoowel op
fx
i
-ocr page 28-
21
DELFSTOPPELIJK BUK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEBZEI/VER ZAMENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN.
Arsenicum lodiäum beslaat uit iodium en arsenicum.
Arsevicum sulpfniretum Ruhr, bestaat uit Arsenicum en sulphur.
Arsenicum Rigrum bestaat uit arse­nicum, ijzer, mangaan, eilicium, kobalt en nickel.
Dezelfde als bovec. Dezelfde als boven. Dczelfde als boven.
'fi
Ü
-ocr page 29-
DELFSTOFFELIJK BUK.
25
=Jraquo;
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
Als boven. Als boven. Als boven.
zieh zelf als wel naauwkeurig vermengd met den 5-6voud)gen, verkoolden wijnöieen. Op zieh zelf verhit, smelt het tot eene roode vloeistof. Reeft een gelen rook van zieh en sublimeert als een doorschijnend rood aanslag. Wordt het met verkoolden wijnsteen vermengd en in de herleidings-buia verhit, dan verkrijgt men eenen als metaal blinkenden arsonikspiegel. Door Ejeeoncentreerd salpeterzuur en konings-water wordt het operment in arsenikzuur en zwavelzuur verunderd. Bijtende loog-zouten lossen hetzelve onder gedeeltelijke ontleding op.
Als boven.
Als bovenraquo;
''e te onderzoeken stoffen moeten voor zoo ver noodig vooraf fijn gehakt worden en in een porseleinen schaal met zoutzuur van 1 deel zuur op 3 deelen der stof over-goten en onder bijvoeging van eenig water, tot vorming eener dunne brci, zaclit verwarmd worden ; vervolgens voege men er, bij kleine gedeelten , van tijd tot tijd eenig chloras kalikus bij en roere de brei onder gestadige verwarming, totdat zij geheel ontkleurd is; hierna gefiltreerd en het terug blijvendeop hetfiltrum met water afgewasschen zijnde, wordt de oplosslng aan de volgende bewerking onderworpen. De verkregene vloeistof wordt door filtre-ring van het onopgeloste afgescheiden en wordt na de bekoeling met eenig zwave-ligzuur vermengd , zoo tree! genoegzaam is om haar den reuk van dit zuurmede te
-ocr page 30-
wm
26
DELFSTOPFELIJK. KIJK.
NAMEN dek VERGIFTEN EX DERZEJjVER zamenstellende
DEELEN.
TOEVALLEN.
B3
Antimonialia, Murias Stibi't. Het bestaat uit antimonium en chtorium.
Het werkt bij den mensch als een sterk
bijtraiddel, even als an­derlaquo; rainerale zuren.
i
phi
-ocr page 31-
DELrSTOFEELIjK RMK.
27
N.
BEHAXDELING.
HEEKENMIDDELEN.
den
sterk
l! s aii-
Is als van acid, phuricum.
deelen ; hiermede eenigen tijd omgeroerd of geschud zijnde , wordt de vloeistof ver-warmd, totdat zij den bedoelden reuk ver­loren heeft; daarna op nieuw bekoeld , wordt nu gedurende verscheidene uren door dezelve een strüoru van zwavelwater-stofgas geleid , ontwikkeld uit gezwaveld ijzer en verdund zwavelzuur, vooraf door eenig In eene tusschenbeide geplaatste Wouifsche flesch bevat water goed afge-Tvasschen. Het ontstane praecipitaat wordt door een filtrum afgescheiden en de door-geloopene vloeistof beproefd, of daarin door zwavelwatLTHtof ook op niouw een praeci­pitaat wordt teweeg gebragt, in welk geval de doorstrooming wordt herhaald. Het nu door zwavelwaterstofgasverkregen praecipitaat behoorlljk op het filtrum af-gewassehen, wordt hierop met dit filtrum uitgespreid op een porseleinen schaalije en met eenige droppels sterk salpeterzunr overgoten en zachl verwarmd, vervolgens eenige droppels geconcentreerd zwavel-zuur er aan toegevoegd , ten einde onder zachte verwaiming het salpcterzuur uit te drijven en de organische stof bene-vens het filtrum te verkoelen. Daarna wordt er eenig water aan toegevoegd, op nieuw verwarmd en gefiltreerd om ver­volgens in de herleidingsbuis onderzocht te worden.
Het Murias Stibii is een doorschlinend vocht, dat in kleur verschilt van geel tot donkerrood. In de lucht geefi het dam­pen af, doordien het eenen overvloed van chloorwaierstofzuur bevat. Op planten-kleuren reageert het zeer sterk zuur. Met water vermengd, praecipiteert zieh een geelachtig wit poeder pulvis Algarothi.
fili
#9632;
-ocr page 32-
28
DELFSTOFPELIJK BUK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEBZELVER ZAMENSTELLENDE DEELEN,
TOEVALLEN.
BE
Tartras Kalico Stibicus bestaat uit water, tarlr. potassae en oxydum an-timonii.
Hardnekkig braten met doorloop, zweeten , za-men trek king des slok-darms, In percathursis, krampen , pijn en zwel-ling der maagstreek, ijlen.
Me braki van wate-zuur notei um, des 1
-ocr page 33-
DELPSTOITELIJK BUK.
29
S.
BEHANDELING.
HERXENMIDDELEN.
, za-
slok-irsis, zwel-
#9632;eek ,
Men bevordere het braken door het drinken van laauwe dranken, water met zout, looi-zuur, kina, thee, gal-notenafbooksel en opi­um, naar den toestand des Ujders.
De hydro-sulphureta verwekken er een rood praecipitaat mede, alkalien een vuil wit praecipitaat. Salpeterzunr zilveroxyde geeft in hetzelve een wit praecipitaat.
De waterige oplossinjr van tartr. ernet. kleurt lakmoespapier eenigzins rood en ondergaat door bewaring ontleding; in alcohol is tart?: evict, onoplosbaar, de kristallen verknappen in het vuur. In een porseleinen schaaltje wordt het ver-koold door verhitting; het verkookle zout in eene glazen buis in de vlam verhir. zijnde, verkrijgt men kogoltjes van antimonium. Wanneer men eenen stroom zwavelwater-stofzuur-gas laat gaan door eene waterige oplossing van tartr. emet., dan wordt deze oranjerood gekleurd; wordt er nu eene kleine hoeveelheid chloorwaterslofzuur bij gevoegd, dan ontstaat een vlokkig oran­jerood praecipitaat. Dit praecipitaat moet gedroosd en in eene groen glazen buis ge-daan worden, waarna men er eenen stroom van hydrogeniura over laat gaan; wanneer het proces eenige miauten heeft aange-houden, moet. men het antimonum crudum blootstellen aan de bitte der vlam van eene spirituslamp; alsdan verkrijgt men zwa-velwaterstofzuur en antimonium metaal: dit laatste ontdekt men door het in aci-dum nitro-muriaticum op te lossen. De oplossing vormt een wit praecipitaat door Mjvoeging van water en een oranjerood praecipitaat met zwavelwaterstofzuur-gas of zwavelwaterstofzure ammoniac, Eene oplossing van tartr. emet. geeft witte praecipitaten met acidum oxalicum en de sterke minerale zuren met de alcalien en derzelver koolzure verbindingen en met kalkwater een grijs of geelachtig wit
-ocr page 34-
30
DELPSTOFFELIJK BUK.
NAMEN deb VERGIFTEN
EN DEBZELVER ZAMENSTELLENEE DEELEX.
TOEVALLEN.
Vitrum Antimonii bestaat uit antimo-nium en oxygcnium.
Dezelfde als van de tartr. Emet.
BAEYTA.
Bat'yta. (carbonas) beslaat uit baryta en zwavelzuur.
Duizelii-heid, oorsui zing , pijn in het hoofd, klopping aan de slapen, spanning en zwaarte in het epigastrium, hart-klopping, krampen in de kuiten.
Vermeerderde afschei-ding der urine , neiging tot zweeten, vermeer­derde stoelgang, mis-selijkheid, braken,buik-pijn , droogte der tong duizeligheid, zwakte, katharrale slijmvloeijin-gen uit deoogen, nous en ooren.
Pijn, braken, purge-ren, duizeligheid, kram­pen in de ledematen ijlen , somtijds speek-selvloed.
Baryta (chloride) bestaat uit barium, chlorium en water.
Jiurnuthicus {niiras baiicus) bestaat uit osydum bismuthi en acidum nitricum.
-ocr page 35-
DELPSTOFFELIJK BUK.
31
iN.
BEHANDELING.
HEEKENMIDDELEN.
praecipitaat en een roodachtig met de oplosbare zwavelwaterslofzure zouten.
In druipend vloeibaar chloorwaterstofzuur verhit, lost het volkomen op, welke oplos-sing met water vermengd een wil praecipi­taat geeft. Hydro-sulphureta vormen een rood praecipitaat in eene oplossing van het Älurias stibii. Met eene oplossing van tartr. potassae gekookt, wordt het opge-lost. Bij de bekoeling geeft het kristallen van lartr. emet.
In chloorwaterstofzuur lost zij met op-bruisching op. Het zieh daarbij ontwikke-lende gas is koolzuur, de oplossing bevat barium chloride.
Dezelfde behandeling Us van lartr. ,£met.
oorsm hoofd, ilapen, arte in hart-pen in
Zwavelzure zouten, zoo als sulph. sodae en later opium-bereidingen, zwavetzuur met water oiu te drinken.
fschei-
leiging
rraeer-
mis-
i,fniik-
r tong, wakte, toeijin-, neus
De behandeling is als boven vermeid.
Salpeterzuur-zilveroxyde gevoegd bij eene oplossing van murias harytae verwekt een wit praecipitaat, dat in ammoniac oplosbaar is; doch onoplosbaar in salpe-terzuur. De oplosbare zwaveizure, phos-phorzure en koolzure zouten verwekken met barium chloride witte praecipitaten. Zwavelzure bary.a is in salpeterzuur on• oplosbaar.
purge-kram-naten, speek-
Braakmiddelen ei verzachtende dranken.
Het subnitras bismuthi is in water onoplosbaar, doch gemakkelijk oplosbaar in salpeterzuur. Zwavelwaterstofzuur of deszelfs zouten kleuren het zwart. Op houtskool door de vlam eener blaasbuis verhit , ontwljkt salpeterigzuur en het gele bismuthoxyde blijft achter.
IB
#9632;
-ocr page 36-
32
DELPSTOPFEUJK EIJK.
p
NAMEN der VERGIFTEN
EN DERZELVEE ZAMENSTELLENDE
TOEV ALLEN.
DEELEN.
Bromium en deszells bereidingeu.
Bromium deelt aan
de opperhuid eene geel-
achtiir bruine vlek
mede en veroorzaakt
hitte in den mond,
slokdarm en de maag,
koliekpijnen, misselijk-
heid. hik.
CUPRUM en deszelfa bereidingen.
In groote hoeveelhe-
den genomen veroor-
Cupri (sut2}ha.t)hestQ.at uit koperoxyde,
zaakt het ontsteking
zwavelzuur en water.
van het spijskanaal.
kopersmaak in den
raond, oprispingen ,
braken, purgeren, buik-
pijn , kramp der lede-
maten, dorst, zwakken
pols, bleeke kleur.
huiduitslag, verlam-
ming, opgezetten buik,
flaauwte , angst, koud
zweet, geringe pislo-
zing.
Cuvri (sub acetas) bestaat uit koper-
Als boven.
oxyde, azijnzuur en water.
Cuprico (xulphas ammonicus basis)
Als boven.
bestaat uit 'ioperosyde, ammoniac, zwa-
velzuur en water.
55!----------------------------------------------------
-ocr page 37-
DELFSTOFPELIJK. RIJK.
33
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
Magnesia en de be-handeling als van 'iodium.
Als men poeder van antimonium of ar-senieum in druipend vloeibaar Bromium laat vallen, dan verbranden zij ; potassium of pbosphorus met hetzelve in aanraking komende, veroorzaken deze eene hevlg6 oatplofflng j in water is het weinlg oplos-baar, raaar wel in alcohol en zwavel-aether; aan amylum dcel t hot eene oranjekleur mede; met eene oplossing van Mitras argenti vormt het een geelachtlg wit praecipitaat.
Het zwavelznur-koper lost op in ver-dund salpeterzuur en is dan blaauw of groenachtig en wordt duor loogzouten en loogzouiige aarden gedeehetijk ontleed; potasch praecipiteert daaruit een zwavel-zuur-koper met een overschot van oxyde van eene groene kleur. Blaauwzure pot­asch brengt in alle koperoplossingen een rood bruin praecipitaat en is als ontdek-kingsmiddel zeer gevoelig. Ammonia geeft in de oplossing van koperzouten een blaauw of groenachtig nederplofsel , naar mate men er meer of minder van bij de oplossing doet. In groote hoeveelheid er bijgevoc^d, lost het praecipitaat weder op en vormt eene donker blaauwe doorschij-nende oplossing.
Als boven.
Eiwit, zoete melk , ijzervijlsel, het ferro cyanidum potassii, sui-ker.
Ala boven.
r^
-ocr page 38-
pp
34
DELPSTOFFELUK KIJK.
KAMEN deb VERGIFTEN
EN DERZE1VER ZAMENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN.
HTDRAEGYEUM.
Bydrargyrium (cyanatvm) bestaat uit kwik en cvatio^enium.
Flaauwte, beklem-! min^ en krampen, he-vig braken, verzwering van den mond , speek-selvloed, hartklopping, onderdrukking der uri-) uitvaling van bloed in het scrotum.
HUte en pijn in de spijsverterincswerkt lü­gen, misselijikheid, bra-ken , purgeren , droo^e hoest, pijn in de borst, speekselvloed, koort-sen, huiduitslag, neu-rosen, verzwering in den mond, stinkende lacht uit denzelven, te-ring , belette pislozing , kleine en harde pols , koud zweet, convulsies en de dood.
Ilydraroyrium (chlorctum) bestaat uit kwik en chiorium.
Hydrargyrotus (Nitras) bestaal uit kwik en zuurslof.
%gt;=
-ocr page 39-
DELFSTOFFELIJK. MJK.
35
BEHAKDELING.
HERKENMIDDELEN.
Kiwit, ammoniac braakmlddelen en de maagpomp.
Met chloorwaterstofzuur ?erhit ontwik-kelt het acidum hydrocyanicum deszelfs oplossing, geeft er-n zwart praecipitaat met zwavelwaterstofzuur en witte parel-moer glanzende krisiallijnen plaatjes met eene geconcentreerde oplossing van potas­sium jodide.
Water met eiwit en een braakmiddel, melk, gomwater, lijnzaadaf-kooksel , lijm met wa­ter , ijzervijlsel, ook wordt het acidum me-conicuna aangeprezfin.
In eene buis met bijtende potassa bo-ven eene spirituslamp verhit, vormt zieh een alcalisch chloride, zuurstof ontwijkt en kwik sublimeert, kalkwater geeft een citroengeel praecipitaat. Bijtende ammo­niac gevoegd bij eene oplossing van het chloridum, vormt zieh hydro chloras am-moniae in oplossing, rerwijl een wit poe-der gepraecipiteerd wordt. De koolzure zouten der alcalien veroorzaken er een rood praecipitaat in, potassium jodide veroorzaakt er In een scharlaken rood praecipitaat. Proto chloridum stanni geeft met chloridum hydrargyri een wit prae­cipitaat. Laat men zwavelwaterstofzuur in overvloed gaan door eene oplossing van sublimaat, dan vormt zieh een zwart poeder. Ferro cyanidum potassii veroor-zaakt er een wit praecipitaat mede. Men droppele de verdachte oplossing op een stukje goud en plaatse op hetzelve een sleutel zoodanig dat hij te gelijk het goud en de oplossing aanraakt, het chlo­ride wordt ontleed, de kwik heeft zieh aan het goud gehecht, terwijl het chlo-rium zieh met het ijzer van de positive pool verbindl tot ijzer chloride.
In een glazen buisje verhit, wordt het ontleed in zuurstof en kwik; dc kwik
Als boren.
-ocr page 40-
w
36
DELFSTOrFELIJK RIJK.
NAMEN der VERGIFTEN
ENquot; DERZELVER ZAMENSTELLENDE DEEEEN.
TOEV ALLEN.
Hydrargyrosum (chloretum) bestaat uit kwtk en chlorium.
Als boren, doch ge­ringer.
Hydrargyriewn (chloretum et amldi dum hydrargyricum) bestaat bit oxydum bydrarg. acidum hydro chloricum en ammonia-
Als boven.
Hydrargyricum (lodetum) bestaat uit Kwik en iodium.
Sterker dan blimaat.
lodium.
Braken, purtjerenraquo; groote dorst, hartklop-pingen, sterke Termn-gering, krampen, kleine en snelle pols , drooga hoest , rusteloosheid, brandende bitte pria-
-ocr page 41-
DELFSTOFFELIJK. BUK.
37
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
i ga-
Braakmi'Welen, af-kook?eIs gt;an zetmeel, Ba?o, arrowroot, melk, wit van eijeren met water, magnesia.
condensoert zieh tot kogeltjes. In chloor-waterslofzuur lost het volkomen op.
De calomel is onoplosbaar in water ; potassium jodide geeft eerst er mede een grtfs, daarna een groenachtig eeel prae-cipitaat, Met salpeierzuur aan bitte blootgesteld wordt calomel omgezet in ehioriJum liydrar^yrl en in ritras oxydi hydrai-pyi-i; door bijvoeging van kalkwa-rep verändert calomel in een zwartachtig praecipltaat, terwi l het rocht, waarin het praeeipitaat is ontstaan, metsalpeter-znur zilver-oxyde een wit praeeipitaat is , doch oplosbaar in ammoniac.
Met bijtende potassa aan bitte blootge­steld , ontwikkelt zieh ammoniac en vonnt zieh een gjel poeder: d1? oplossing bevat potassium chloride en geeft met salpetorzuur zilver osyde een wit praeei­pitaat. Proto chloridum stanni ontleedt Mere, praeeip. alb. en scheidt kwlk me­taal af.
Het Is een rood poeder in water onop-losbaar , doch wel in alcohol, in eenige zurfin , alcaüen , oplossingen van iodide potassa , sodium chloride. Met potassa in eene buis aan bitte blootgesteld , geeft bet kwikmetaal dat vervlugtigt; het restant Is potassium jodide.
Het vormc met amylum eene blaauwe verbinding. welke verdwijnt door bitte als ook alcali, doch door bijvoeging van zuur wordt de kleur hersteld.
ren ,
lop-ma-
eire
Ad A
-ocr page 42-
f
38
DELFSTOFFELIJK RIJK.
NAMEN dek VERGIFTEN
EN DEBZELVEE ZAMENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN.
lodetum (kalicum) beetaat uit iodium en potassium.
pismus, beven, flaauw' te, verkleining der borsten en ballen.
Als boven.
Phosphorus en luciferskoppen.
Brandende pljnen braken, purgcren, ont-stekinp: der ingewanden; in aether en olie opge-lost werkt zij heviger ook in vereeniging met chloorpotassae , zoo als de lucifers.
r;
3!.
*
-ocr page 43-
DELFSTOITELIJK. KIJK.
39
m.
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
laauw-? der
Als boven.
Eene oplossing van bi-chloridum hy-drargyri verwekt met deszelfs oplossing ecn vermiljoen rood praecipi taat, eene oplossing van acetas plumbi een geel praecipilaat, eene oplossing van nitras argenti een bleek gee! praecipitaat, ca­lomel een grijs of groenachtig geel , een mengsel van amylum chlorium en acidnm nilrieum vormt eene blaauwe verbinding. Bi-chtoridum platini kleurt de oplossing bruinachtig rood.
De phosphorus kan men in bet mine-raal-, planten- en dierenrijk niet geheel ontkennen; zij is van eene witte, geelach-lige, half doorschijnende zelfstandigheid , hebbende eenen walgelijken reuk en scher-pen pmaak. In eene tamelijke warnite is zij buigzaam en smelt in de bitte van ko­kend water; in grootere bitte gaat zij tot damp over, zij is bij uitatek brandbaar, zij ontvlamt bij eene hitte ^an 140deg; Fah­renheit, met eene wit-gele vlam en er wordt phosphorzuur geboren. Zij is onop-Ipsbaar in water; in kleine hoeveelheden lost zij zieh op in aether, alcohol, vlugge en vette olien, heeft eenegrooteverwant-scbap tot de metaalaardige stofifen; zij geeft eenen knoflookaardigen reuk door het licht, datzij in den donker verspreidt, bij de mlnste wrijving. Wanneer na het innemen van phosphorus uitgeworpen stof In een retort gedaan wordt, welks hals onder water is , met eene oplossing van bljtende loog gekookt wordt, dan vormt er zieh [phosphorwaterstofgas. hetwelk ,
-----nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;- ------nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;- -nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;:^r/üh
iijnen, i, ont-anden; opge-leviger ig met oo als
Braakmiddelen er zachte, slijmerige dran-ken, magnesia.
-ocr page 44-
40
DELFSTOFPELIJK EIJK.
i #9632;--------------------------------------------------------------------
NAMEN deb VERGIFTEN
EN DEEZELYEE ZAMENSTELLENDE
TOEVALLEN.
BE
DEELEX.
Plumbi (acptas) bostaat uit loodoxyde ,
Zoetachiige zomen-
Ee
aziinzuur en water.
trekkende smaak in dfTn
sulpl
mond. welke metaaliich-
(
Uicii
tiff is, zam ntrekkins
tu re
van den slokdarm, pijn
1
wate
en drukking in de maag-
I
zwagt;
atreek, hloederig bra-
i
kolo
ken , groote dorst, ver-
opin
lies van krachten ,
gen
hevifre buikpiinen .
nine
raaaffkramp, bnikver-
ptoptheid met fngetrok-
lien bulk, drooge klei-
aehtitre stoeUangon ,
bleckheid van bet ge-
heele ligchaam, ver-
latnmhlg der ledpmaten,
eene blaauwachtige lijn
vertoont zieh aan bet
tandvleesch.
Poiasm {carbonns) en andere bereidin-
Het slijm van de
M
Bi'ii van potasch, bestaat uit polassa,
muagen het darmkanaal
ook
kooizuar en water.
lost zij op , terwijl zij door zuren stolt, de eellust verdwijnt, het bloed wordt dünner en
donkerder geklenrd en
A
stolt niet bij eene ader-
lating. Verscbijnselen
van schenrbuik, ver-
naauwing van den slok-
darm , soms -milgins
^
en braken van bloedo-
rige Stoffen , welke het
violensap green kleuren
1--------------------------------------------------------------
en met zuren opbrui-
,___
g!
-ocr page 45-
DEIPSTOITELUK KIJK.
41
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
Eon braakmiddel van sulphas zinci, later Ol. Ricini, cly^mata , mix-turen met zwavellever-water met een nreinig zwavelzuurzout of aluin kolokwint extract met opium. Bij verlammin-Sen Nux vomica, strych­nine, liruciut'.
zoodra het de oppervlakfe des waters be-rtiikt, met eene groene vlam verbrandt.
Wanneer het niet zwavelzure aan hitte wordt bloolgesicld, diin ontwikkelt zieh de damp van azijnzuur. De loodpraeparaten worden door calcinatie met kool tot den metaalstaat herleid , het in water op?e-ioste azijnzuurlood wordt door zwavelzuur wit, door chromium zuur en ciiromium-zure potaech wordt een *iecl nederplofsel geboren. De zwavelalcalien ploffen bet azijnzuurlood met eene zwarte kleur neder.
Minerale zurenraquo; olie ook citroensap.
Zij bruist met zuren sterk op, met kalkwater vormt het een wit praecipitaat, of met barium chloride: het praecipitaat is in azijnzuur oplosbaar. Kurkumapapier klourt zij bruin, oververzadigd mer sal-peterzuur ontslaat creen praecipitaat, door chioridum p'atina ontsiaa* bij poi-ansa caustica een gcel praecipitaat en deelen de potaschzoutcn aan de vlam van alcohol een' violetten tint mede; derzelver oplossingen zijn zeepachtig op het gevoel en veranderen de plantaardig-roode kleur in blaauw, blaauw in groen en geel in bruin; zij blijven door bijvoeging van koolzuur helder, hetwelk dezelve van de oplossingen der loogzoutiße aarden van
-ocr page 46-
!
2 UELFSTOFFEMJK KIJK.
NAMEN der VERGIFTEN
EN DEBZELVBB ZAMENSTELLENDE DEELEN.
TOEVALLEN.
BI
Zinci {sulphas) bestaat uit zinkoxyde-zwavelzuur en waler.
sehen , hevige pijn in de maag , koliek, con-vulsies, koude ledema-maten , zwakke pols , enz.
Braken, purgeren, trillende pols, scherpe stroeve smaak in den mond , gevotl van stik-king, pijn in de maag , veelvuldige stoelgang, moeiielijke ademhaling bleekheid van het ge-zigt.
n
mer van na
ttas gen wik
#9658;laquo;raquo;•laquo;
-ocr page 47-
DELFSTOFFELIJK KIJK.
43
:n.
BEHÄNDELING.
HERKENMIDDELEN.
yn in , con-dema-
pels
Het braken bevordert men door veel drinken van warm water. Daar-na het zwavelwaterstof-uas met water, vervol-gens olieachtige en in-wlkkelende middelen.
de Barythae, de strontiaan en den kalk onderscheiden; salpeterzuurzliver wordt door de loogzouten in de gedaante van een donkergekleurd, in salpeterzuur oplos-baar, oxydo nedergeploft.
Het zwavelzuurzink wordt door potasch en ammoniac wit nedergeploft, geelachtig wit, #9632; oor zwavelloogzouten en oranje-kleurig door chroraiumzuurlootl.
;eren , 3herpe n den
n stik-maag, 'gang. ialing let ge-
i
-ocr page 48-
44 PL.VNTENRIJK.
NAMEN der VERGIFTEN.
TOEVALLEN.
BP
PRIKKELENBE, SCHERPE, PT. ANT-
De aljrerfiL'ene werkins: der plantaardice vergif­ten is eon scherpe, ste-
brak
AAEDIGE VERGIFTEN.
de
llende, bittere, smauk.
nog
Aconitum.
groote hitte , droogte
men
Anemone.
van den mond en de
drill
Angustura spuria.
keel, bonevens een ge-
:er
Arnica.
voel van vernaauwing
ligte
Asagraea.
in dezelve , hevlg bra-
zieh
Biyonia.
ken , harde, snelle en
eevo
Capsicum.
onregelmatigepols, zwa-
iten
Cataputia minor.
re ademhulinir, ver-
men
Chelidoniuatt.
schijnsels van bedwel-
zinc
Clematis.
ming , veeial met ver-
daar
Colchicum.
wijden oogappel, on-
seen
Colncyn hia.
gevoeiigheid, de pols
op c
Crotoraquo; ti^Iium.
wordt klein en de dood
van
Cynoglossum.
rolgt.
met
Cytisus laburnum.
Eene
Daphne mezereum.
met
DelpJnnium staphisa^rla.
geno
Elaterium.
onge
Eu))horbium.
gen
Frittellaria imperialiä.
pleis
Grutiola.
moet
Gummi guttae.
meen
Helleborup.
deld
Hydrocotyle.
Illecebnim vermiculare.
laceae Herba.
Ipecacuanha.
Lobelia inflata.
Narcissus.
Pedicularia.
Phellandrium.
Pulsatilla nigicrans.
Ranunculus.
Rhododendrum.
Rhus tosicodendrum.
Sabina. ^gt; ........ -
ii
-ocr page 49-
PLANTENBIJK.
45
BEHANDELINa
HEEKENMIDDELEN.
Wanneer bet vergift braken lieeft vorwekt en de aandrang daarloe nog voortduurt, moet men Uetzolve door veel drinken van warm wa­ter of huvei-slijm ver-ligten, doch wanneer zieh toevAtten van on-gevoellgheld zonder bra^ ken vertoonen, moet men bet door sulphas zinci bt-vorderen et daarna een sterk la^ xeermiddcigeven , bier-op een sterk uftreksel van koffij of wijnazijn met water verdund. Eene kamfer mixtuur met aether mag dikwerf genomen worden; bij ongevoeligheid wrijvin-gen en spannscbe vlieg-pleister. Ontstekingen moeien naar de alge-meene reüeleu bthan-deld worden.
De meeste dezer planten, uitwendig op de huid aangebract, verwekken hevige ontsteking der huid, blaren en puisten. Planten, wier bloemen vijf meeldraad-Jes, een Btamper'tje en een bloemblad hebhen en wier vruehten bes-aardia zijn , kunnen dadclijk als giftig aangezien wor­den. De sebenndragende planten, welke onder water wamsen, zijn meestal vergif­tig , ook dezulke, welke eene purperkleu-rige en gele kroon hebben.
=amp;
-ocr page 50-
M
mmm
46
PliANTENRIIK.
^-------------------------------------
NAMEN dee VEEGIFTEN.
TOEVALLEN.
BE
ScammoDium.
Scillae.
Sempervivum.
Staphisa^ria.
-
Stramonium.
Tanghinia venenifera.
BEDWELMENDE VEBGIFTEN.
De bedwelmende ver-
De
giften hcbben in demaag
krach
Actea spicata.
of in ecne wond gebragt
door
Aethusa cynapium.
de volgende uitwerkse-
door
Alcohol.
len : gevoelloosheid,
tot S
Araygdal. Amar.
bedwelming, zwaarte in
uur.
Aristolochia cretica.
het hoofd, verlangen
braki
Belladonna.
naar braken, hetwelk
moet
Camphor'ae.
in het begin slechts ge-
door
Cicutae.
ring , naderhand on-
dran
Coculi.
verdragelijk wordt, eene
lavei
Datura.
soort van roes, bedompt
wate
Digitalis purp.
uitzigt, verwijde pupil,
en h
Dulcamarae.
woedend en levendig
gens
Hyoscyamus niger.
ijlen , convulsies in on-
wijm
Lactuca virosa.
deracheidene deelen des
verd
Laurocerasiw.
ligchaams of verlam-
Ind
Ledum Pallustrum.
ming der ledematen.
soms
Lignum colibrlnura.
De pols is veranderlijk,
len i
Lolium tenulentum.
in het begin hard en
niet
Nicot:.ana.
vol, dezieken zijn äng-
de o
Nux vomica. gt;
stig en neerslagtig en
niet
Oneanthe crocata.
eindelijk de dood.
dan
Secale cornutum
tinge
Stramonium.
pleis
Upas antiar.
a----------------------------------
zürn­ten, op chaa voon ren i
-ocr page 51-
PLANTENRIJK.
47
^
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
De maaj? moet met kracht ontledlgd worden door de maagporap, door sulphas zinci, 10 tot 20 greinen , alle J uur, totdat er fiksche brakingen volgen en dit moet men bevorderen door laauw warme dranken, vervolgens laveraenten van zeep-water of van zout en haverslijm, vervol­gens Sterke koffij en wijnazijn met water verdund drinken. Indien de dofheid , die soms zeer aanmerkelijk en aan eene beroerte niet ongelijk is, en door de opgegevenemiddelen niet verdrevcn wordt, dan moeten er aderla-tingen, spaansche vlieg-pleister in den nek, zuurdeesem nan de kui-ten, koude begietingen op het geheele lig-chaam gedaan worden ; vooral geen plantenzu-ren geven.
Onderscheidene dezer planten hebben paarsche Stengels.
=3:
-ocr page 52-
48 PLANTENRIJK.
!#9632;
*amp;
NAMEN der VERGIFTEN.
TOEVALLEN.
BE
VEEGIFTIGE ZWAMXEN.
Walgtng, hitie, pijr
Da
in de nniai; vw de in-
en,
gewanden met brakine
laarfl
Agaricus bulbosus.
en stoelontlasting, he-
mlpli
„ cantharellus.
vige dorst, convul-
)rikk
„ Muscarius.
sies, onmagti kleine,
^ervo
„ Necalor.
menigvuldige pols, ver-
net ^
„ piperatus.
wijde oogappol , gu-
,'edie
„ russula.
voellooslieid, koud zweet en eindelijk de dood.
gt;pwe
PLÄNTENZTJEE5.
Süjmerig wit beslag
Kri
der tong , stoornis van
nagn
Acidum tartaricum.
den eetlust, snijdende
;iwit
M aceticum.
buikpijnen, vermeer-
„ oxalicum.
derde ontlastingen,
„ citricum.
kwaadsappipheid, ril-lingen over het geheele ligchaani, vermecrderde
doret.
U
-ocr page 53-
PXA.NTENRIJK.
49
EN.
BEHANDELINO.
HERKENMIDDELEN.
tie, pijn q de in-
hrakine ig, he-
convul
kleine )ls, ver-l, ud zweet
dood,
Dadelijk braakmidde-en , de maaspomp , iaarna sulph. sodae of mlph. magnesiae en jrikkelende lavementen, 'ervolgens meet aether net water of alcohol toe-jediend worden, later gt;pwekkende midflelen.
De vergiftige zwammen kunnen van de eetbare door hunne botanische karak-ters onderscheiden worden. De giftige grooijen op vochtige, schaduwrijke plaatsen , hebben een walgelljken reuk , zijn weeker en poreuser en hebben een snotterig aanzien , soms een prächtig ko-loriet van velerbande bleuren, vooral wanneer zij met een omhnloel bedekt ge-weest zijn; zij heöbcn weeke, knollige Stengels en wassen spoedig.
t beslag rnis van aijdendi
'ermeer-itingen , d, ril-geheele eerderde
Krijt, kalkwater, nagnesia, olie , melk, jiwit, braakmiddelen.
Het acidum tartaricum heeft een Sterken, zuren smaak en lost zieh gemakke-lijker in kokend dan in koud water op t alsmede in alcohol met water vermengd, en aan den dampkring blootgesteld gaat het in azijnzuur over en verbindt zieh met zoutvatbare basis tot wijnsteenzure zouten en heeft eene groote verwantscbap tot de kalk en potasch; kleurt het lak-moespapier rood.
Het acidiim acetimtm is kleurloos, aan-genaam van reuk en van een sterken zuren Bmaak , het verdampt geheel bij eene hitte boven die van kokend water en verbrandt met eene blaauwe vlam; het wordt door salpeter ontleed; het verbindt zieh met zoutvatbare grondstoffen tot azijnzure zonten.
Het acid, oxalic, is een helder vierzij-dig, ook wel rondachtig zout , het is van eenen scherpen en bijtenden aard; het wordt door zwavelzuur ontleed.
Het acid, citricum, zie als boven.
rlaquo;
-ocr page 54-
:
•5 *
(1 PLANTBNKIJK.
#9632;
y--------------------------------------------------------
NAMEN der VERGIFTEN.
TOEVALLEN.
Bl
FLÄNTAÄBDIGE ALGALOiBEN.
Veroorzaakt een ge-
B
voel van branding in de
mat
Itrucine.
maapr, misselijkheid,
tae
schokkende bewegin?
ol.
der ledpmaten, voorat
der onderste, Sterke1
prikkeling der roede
met oprigting van de-
zelve, slapeloosheid,,
oomuizen, beneveline
van het gezigt en hoofd-
pijn, algemeene zwaktc,
droogheid van den.
mond, dorst, slaap-
zucht en den dood.
Coniine.
Droogte van de keel,
I
dorst, huiduitslag, ijlen,
tre
ontlasting van kleverigt
das
urine, comateuse toi3-
len
#9632;
stand.
DHjthinhiP.
Braken, purgeren,
I
buikpijn, bloederige ont-
na
lastingen , zwakte, on-
ten
merit bare pols, flaauwte,
slij
koud zweet, beven, duizeligheid , verwijdi pupillen, verlies det stem, huiduitslag, on gevoeligheid en de dood
Morphine.
Droogheid in dei
1
mond, keel en he-
me
darmkanaal, bulkvdr-
vee
stoppine, langzarae
son
volle ppls, prikkelim
de
der piswegen enteelc'ee-
sei
len , loofnheid, traag
nes
pi #9632; -
heid, afmatting , zin-
en
B
-ocr page 55-
PLÄNTENBIJK.
51
BEHANDELING.
HERKENMIDDELEN.
Braakmiddelen en de maagpomp, extr, cicu-tae, iodium , aether , ol. terebinth.
De Bruchie is in water oplosbaar en in alcohol, bijna niet In vlustige olien , zij smelt in de bitte; salpeterzuur bij brucine gevoegd geeft er eene roode kleur aan. De brucine is scherp en bitter van smaak , zij verbindt zieh met verdunde zuren lot zouten.
Braakmiddelcn, af-t reksei van palnoten , daarna purgeermidde -len , soms aderlaiingen
Conitne 1raquo; een olieachtig, doorschijnend vocht en ligter dan water; de reuk is sterk, de smaak scherp, is weinig oplos­baar in water , doch volkoraen in alcohol, zij kleurt kurkumapapier rood.
Is naauwelijks oplosbaar in beet of koud water, doch wel in aether en alcohol; de smaak is bitter en schetp.
Braakmiddelen, daar­na aftreksel van galno-ten , Sterke koffij en slijmerige dianken.
Braakmiddelen, azijn met water in grootehoe-veelheid, sterke koffij, soms aderlatingen, kou-de bejiietingen , aftrek­sel van gatnoten, mag­nesia, ammonia, kamfer en plantaardige zuren.
Salpeterzuur kleurt morphine rood, die door bijvoeging van ammonia donker-der en na eenigen tijd geelwordt; in koud water weinig oplosbaar, doch ge-makkelijk in alcohol. lodlumzuur wordt door morphine gorlcsoxydeerd en wordt roodaehtig bruin en geeft meizetmeel eene blaauwe verbhiding; koolzure ulcalien ver-
-ocr page 56-
52 PLANTEXBIJK.
raquo; #9632;#9632; '...........-#9632;
NAMEN deb VEEGIFTEX.
TOEVALLEN.
BE
neloosheid t beroerte, verlamraing en de dood.
Kicotine.
Misselijkheid , braken, onaan^enaatn gevoel in den hartkuiiy daarna verdooving.groofezwak-te, verslappins der Spie­ren , stuipirekkingen , beving der ledematen , comatease toestand , bleekheid des aange-zigts, paralysis en de dood.
Br
trek groe dige mon tingraquo; van
Solanine.
De toevallen zijn ge-lijk aan Delphininc.
D(
deze phin
Strychnine.
Dezelfde verschijnse-len als boven.
De
alsb
=raquo;
ü
-ocr page 57-
PLANTENRIJK.
53
BEHÄNDELING.
HEEKENMTDDELEN.
wekkrn in oplo*siii2;en van morphine cen wit jiraecipiiaat. Wanneer eene oplossing van chlorium gevoegd wordt bij eene op-lossins van morphine en vervolgens am­moniac, 'dan ontstaat eene donkerbruioe kleur.
Nicotine is in den laatsten tijd mecr bpkend geworden door den gvaaf vb bo-carmk: zij is ocn klomioos, druipend. vlugtig alcalofde , dat den reuk van tabuk en eenen sclierpen, brandenden smaak heeft. Zij hersrelt de blnauwe kleur van door zuren rood (cekleurd lakmoespapier en kleurt kurkttmapapier bruin. Door blootstelling aan de lacht wordt zij bruin en dik en verbrandt met eene pit, zij lost zieh op in water, aether, alcohol en in vette en vlugtige olien.
De Solanine komt overeen met de sulph. quinine; doch de kristallen zijn fijner en korter, zij herstelt de blaauwe kleur van door zuren rood gekleurd lak­moespapier, zij lost op in zuren en wordt door bijteude alcalien uil hare oplossing gepraecipiieerd.
Strychnine is scherp en bitter van smaak, zij is moeijelijk oplosbaar in wa­ter en aether, zij wordt in de vluglitje olien en alcohol opgelostraquo; zij verbindt zieh met verdunde zuren tot zouten. Men neemt eon gedeelie van het uitbraaksel, verdunt dit met een weinig water en plaalst daarin een of twee kikvorschen , na haar aan de pooten eenige oppervlak-kige wondjes in de huid en spieren toe-gebragt te hebben. Na zeer körten tijd ziet men bij de kikvorschen tetanus ont-
Braakmiddelen, af-treksel van galnoten, groene thee, planttiar-dige zuren, koffij. am­moniac , soms hderla-tingen, acupunctuur van het hart.
De behandeling is dezelfde als van Del-phinine,
Dezelfde behandeling (s boven.
amp;
-ocr page 58-
54
PLANTENKIJK.
ST
NAMEN dek VERGIFTEN.
TOEVALLEN.
B]
I
Wärmte -in de maag borst en ledematen, kitteling en ongewone; gewaarwordingen, mis-i selijkheld, braking ,1 vermeerderde huiduit-! waseraing en pislozingj darmverstopping, soms; huiduitslag , trasje pols! en de dood.
me
mlt;
-ocr page 59-
PLANTEN UUK.
-US I
EN.
BEHÄNDELING.
IIERKENMIDDELEN.
maag, muten, gewone-i, rais-i
rakingj tuiduit-
ilozing , soms; ^e pols
Braakmiddeleii, daar-na een aftreksel van galnoten, koffij en slij-merigc dranken.
staan. Niet alleen met kikvorschen , maar ook met andere dieren kan men die proef nemen. Op plantenkleuren reageert strych­nine alcalisch. Wanneer strychnine ge-kuokt wordt met eene oplossing van zwavelzuur-koperoxyde, dan bekomt men eene groene oplossing.
Veratrine krlstalliseert niet, ia brand-baar en lost zieh gemakkelijk op in alco­hol, in water bijnaniet, weinig in aether en verkrij^t eene hoog roode kleur door bijvoeging van zwavelzuur. Salpeterzuur kleurt veratrine roodachtig, doch later geel; in vcrdund azijnzuur geeft het een witacbtig praecir'itaat, met linct. van galnoten een wit, met ammoniac eene Sterke roode kleur met geconcentreerd zwavelzuur.
-fü
-ocr page 60-
56
DIEHENKI.IK..
^-------------------------------------
NAMEN.
TOEVALLEN.
VEEGIFTIGE VISSCHEN.
Een of -2 uren en
dikwijls korterentijd na
SCHAAL- EN WEEK DIE REN.
het gebruik van ouden
visch, gevoelt men
zwaarte in de maag,
Balistes monoceros.
benevens ligte walging,
Cancerastacus.
hoofdpijn, een gevoel
Cancer ruricola.
van hitte om het voor-
Clupea thryssa.
hoofd en de oo^en ,
Murrena confer.
aanmerkelijken dorst,
Mytilus edulis.
netelachtipen uitslag.
Scomber thymnus.
De mosselen , kreef-
Spams chrysops.
ten en garnalen zijn
Tetrordon sceleratus.
somtijds vergiftig op
gt;lt; occellaius.
zekere tijden , voorna-
Mosselen.
melijk in de lente bij
Garnalen.
zacht weder, doch nim-
Kreeften.
mer in den winter; zij
veroorzakm branding
en prikkeling In de
keel, angst, oprispin-
gen, drukking in de
maag, hoofdpijn, koorts.
braking, beving, koude
ledematen en ijlingen.
Worstvergift,
Onaangenaam gevoel
in de maag, duizelig-
heid, dubbelzien , bra-
kingen, heeschheid en
pijn in den buik.
%--------------------------------------------------------------------------
i
-ocr page 61-
DIERENRIJK.
57
BEHANDELING.
HEEKENMIDDELEX.
Braakmiddelen, veel drinken van warm wa­ter , daarna pursjeer-middelen, wijnazijn en water drinken en het litrchaam daarmedewas-echen, bij \olbloedi^-heid aderlatingen, om-slagen van koud water om hat hoofd suiker-water met aether ge-mengd gedronken, eene slappe oplossing van loogzout, later Opiaten.
Men wil, dat de vergiftige gnrnalen bleeker van kleur en weeker van zelfstan-diglieid zottden zijn , dar, er zieh {jroene vlekken aan den kop dezer dieren buvin-den , die nahet koken zigtbaar worden, dut zij, na eekookt te zijn, meer vet-achtu of kleverig op het uanvoelen zijn, dat de ataart niet omgekruld of liever het iigchaam niet omgebogen zoude zijn, dat zij met een zilveren lepel gekookt worden­de op dezen een zwart aanslag vonnen en in het duister phosphoresceren.
Braakmiddelen, daar­na glauberzout in eiwit-water en booraolie, zwavelbadenraquo; inwendig I sulphureta potassae, la-vementen van olie met azijn, aterke kofflj.
Oude bloed- en leverbeulingen, die in een jaargetijde , waarin vorst en dooi el-kander afwisselen en de ontleding van dierlijke Stoffen begünstigen, gerockt zijn, vooral wanneer te gelijk de schoor-steen, waarin zij 2 tot 3 weken blijven hangen , geen behoorlijk vuur heeft; der-zelver reuk is dan veranderd en is zoetachtig zuur.
-ocr page 62-
1
58 DIERENBIJK.
*amp;
KAMEN.
TOEVALLEN.
BE]
VESGIFTIGE IN3ECTEN.
In hetalgemeen ver-|
Ge
oorzaukt de steek van
De honigbij.
deze insecten eenen lig-
aang
De muggeii.
ten graad van pijn en
wrev
De ecorpioen.
zwelling, somtijds wor-
met
De tarentulsi-spin.
den de toevallen hevi-
irokl
De wespen.
ger met koortssn en
zolve
ijlingen.
totdH Eeni
hoor
genn kum geno angt men cetjf
Cantkarides.
Watgelijke reuk van1
B
denudem, toesnoering
wita
der keel, scherpesmaak,;
drai
brandende bitte in de
lijn:
keel en moeiielijk slik-
ken, ook bitte in del
maag en den onderbuik,
veelvuldig braken met1
eene bloederige stof,
soms speekselvloed ,
bloederige stoelgangen,
'
pijn in de raaag en
druppelpismetecn bran-!
dend gevoel in de blaas,
met ophouding der pis-
lozing, hevige convul-
sies, ijlingen on de dood.
VEEGIFTIGE SLANGEN.
Hevige pijn in het
M
gewonde deei, werke
vast
Adder.
zieh weldra over Let
beet
Brilslang.
geheele ligchaam uti-
pin*
Ratelslang.
strekt f aanmerkelijke
de^
^
I
1
-ocr page 63-
DIERENRIJK.
59
BEHANDELING.
HEKKENMIDDELEN.
Geest van hertshoorn en olie kunnen op het aangedane deel inge-wreven worden en een met zout, water door-irokken dock op de-zelve gelegd worden, totdat de pijn over is. Eenige droppels herts-hoomgeeat met water gemengd of ammoniac kunnen meermalen in genomen worden. De angel der bijen meet men met een klein pin cetje wegnemen,
Braakmiddelen, ei witachtlge en slijmerigo dranken, afkooksels van lijnzaad , melk , kamfer en opium.
Goud groenachtige blinkende deeltjes. Wanneer de verdachte stof vaste deeltjes bevat, late men deze trekjien in aether en beproeve de geconcentreerde tinctuur op de binnenate vlakte der lippen. Wanneer de verdachte stof een vocht is, verdampe men het tot de dikte van extract en late dit lelkens in nieuwe hoeveelheden zwa-velaether trekken, men voege dit bij elkander en late het in de lucht verdara-pen r dan zal de blaartrekkende stof overblijven.
Men legge een matig vast windsel rondom den beet aan cm de opslor-ping te verhoeden , late de wond vervolgens met
De giftige slangen hebben holle honds* of slagtanden en slechts eene rij kleine landen aan elke zijde der bovenkaak , terwijl de niet giftige slangen twee rijen hebbeu. Bij de eerste nemen de scfaubben
-ocr page 64-
li
60 DIEBENBIJK.
ar——
NAMEN.
TOEVALLEN.
BE]
Cobra di capello.
zwelling in het aange-
warm
dane deel, hetweik eerst
en u
hard , daarna bleek en
koppt
koudvurig wordt, on-
Verve
mant - convulsies ,
op d
Ejeelzucht, kleine, snelle
inferr
en onrPKelmaiige pols,
inoni
moeijelijke ademhaling,
gehoe
koud zweet , hippocra-
en w
i
tisch aangezigt, ijlin-
geest
gen, koudvuur en de
^'eve
duod.
1
aunn
inwei
umuK
om d
te be
der n
den
dekkt
warm
Una-
Speekgel van dolle dieren.
Op onbepaalde tyden
He
na den beet, doch
dadel
meestal tusschen den
uitlirt
-
twintigsten dag en later,
sehen
,
soms in de derde of
de d
vierde maand ontwaart
blaasj
i
de lijder pijn en een
van
onaangenaam gevoel in
midd
het gewonde deel, ter-
geven
wijl de wond reeds lang
D.
genezen is, daarop vol-
hedct
gen angst, walging,
nend
Termoeidheid, kram-
deel.
pen, rilling, onrustigj
het o
slaap en moeije1ijkdeg;
dige
ademhaling 9 hetweik
beten
alles weldra verer-
binde
gert, hevige convul-
moni
9)-----------------------------------------------------------
I
Mi
-ocr page 65-
DIERENRUK.
61
BEHANDELING.
HEEKENMIDDELEN.
warm water uitwasschen en uttbloeden , droose koppen op de wond, Vervolgens bijtraiddelen op de wond met lap infernalis, bulyr. antl monii, overdekt het gehpel met ammoniac en water of hertsliooi-n-geest en boomolio. Men geve vervolgens ver­dünnende drankeu en inwendig kleine gifien ammonium , sal volat. om de huiduitwaseming te bevorderen. De lij-der moet het bed hou-den en zieh goed toe-dokken , men geve hem warmen wijn , duarna kina-afkooksel.
Het gebeten e deel dadelijk uitsnijden of uitbranden, het uitwas-schen met zont water, de doorsnijding van de blaasjes onder de tong van Marochetti, de middelen riaartoeopge-geven in het werk van
D, VAN OESSCKBR,
hedendaagxchc, oefe-nende heelkunde gt; late deel, bladz. 409—412, het opzetten van bloe-dige koppen op de ge­botene wond , het ver­binden met butyr. anti-monii en het in veret-
in grootte af, hoe meer zij den kop na-deren; doch bij de laatste heeft het tegendeel plaats. In den zomer bij heet zoel weder scheidt zieh het vergif het sterkste af. Men onderkent ook nog de vonijnige slaugen aan haren breeden, harivormigen kop, met kleine platte sclmbben in plaats van echildjes t zij hebben eenen körten staart en op het lijf kielvormige schubben met eenen scherp-kantigen rug.
Het speeksel van een del dier is van eenen vasten aard en kan zeer langen tijd aan de kleederen zynen besmettenden aard behouden. Men wil dat het het lak-moe.spapler rood zoude kleuren.
-ocr page 66-
fl
r
62
DIERENKIJK.
'i
NAMEN.
TOEVALLEN.
i
Speeksei van dolle dieren.
sies van het ligchaam hevige trekkingen van de aan2;ezigtsspieren, de oogen worden rood en uitpuilend. De tong zweit op en een taai, üchuimendnbsp; nbsp; nbsp; nbsp; siieeksei
vloeit uit den mond vervolgens brakingen aflteer van vloeistoffen en de onmogelijkheid om iets vloeibaars drinken , zelfs het zicn van glinsterende voor-werpen is den lijder hinderlijk , slaapzucht kleine snelle pols , troe-bcle, dtkke roode urine en eindelijk volgt de dood door uitputling.
w.a
-ocr page 67-
DIEBENRIJK.
63
BEHANDELING.
HEEKENMIDDELEN
tering hoaden der wond, inwendig de zweetdrij-vende middelen, de ca­lomel, de Belladonnae, de meloe scarabeus, het galvanismus, de ammo­nia , de asparagus offi-cinalis, ook het vol­lende middel R; pulv.
rad. valer., rf. x pulv. cantharifl., gr. x ^ Me-loes majal., gr. ^ sac-char., ar. vi S. dagelijks. De wond verbinden met ;' img. picis. t pulv. can-I tharid. en mere, praecip. R Hubr., de ecrophularia t laquo;odosa , ook het vol-'#9632; gende inwendig Rpulv.
rad. Bellad., gr. v Flor. ; zinci, gr. xs aeth. an-
tim., dr. ß. Mell.comm., . dr. iv Elect. Theriac. i :nsi M. f. Elect, 'smor-, ^ens en 's avonds een h^lve tbeelepel , de . wond te verbinden met
R; ung. picis insi ung.
Hydrarg, ein. drij Bu-i-tyr. anlim. dr. ß. I Mer. praecip.Rubr.gr.
xvic pulv. cantharid.raquo;
gr. xn opii pur., gr. x
[M. f. ung.
-ocr page 68-
m
X N H O U D.
':'
DELFSTOFFE.LIJK IUJK.
Acidum carbonicum...... 4.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;hydro-fluoricum ... 6.
,,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; „ cyunicum ... 0.
,,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;,, chloricum ... 8,
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nitricurn ....... 8.
,,nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; phosphoricum .... 10.
„ sulplmncum......10.
Ammonia liqnida........14.
Ammoniae (hydro chloras) . . 14.
Arsenicosum (acidum).....14.
Arsenicum sulphuietum .... 22.
Arsenicum iodidum......24.
Arsenicum sulphuret. rubr. . . 24.
Arsenicum nigrum.......24.
Antimonialia, munas stibii . 26. Tartras kalico stibicus .... 28,
Vitrum antimonii........30.
Barvta fcarbonas).......öO.
„' (chloride)........;30,
Bismuthicus (nitraa basicua) . 30,
Bi-omium.............32,
Cupri (sulphas).........32.
„ (sub acetas).......32.
Cuprico (sulph. amraonicns
basis)............32.
Hydrargyrium (cyanatum) . . 34. „-nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; (chloretumj . * 34.
Hydrargyrosus (nitras).....34.
Hydrarpyrssum (chloretum) . 36. Hydrargyrlcum (chloretum et amididura hydrargyricura) 36,
Hydrargyricum (iodetum) .
lodum..............
Iodetum (kalicum).......
Phosphorus...........
Plumbi (acetus).........
Polassa (carbonas).......
Zinci (suljilias).........
PLANTEMIIJK.
Prikkelende , scherpe , plant-
aardige vergiften.....
Bedwelmende vergiften . #9632; .
Vergifilge zwammen.....
Plantenzuren.........
Plantaardige alcaloiden.
Brucine.............
Coniine.............
Delphinine...........
Morphine...........
Nicotine............
Solanine............
Strychnine...........
Veratrine...........
niinixuijK.
Vergiftige visschen......
Worstvergift..........
Vergiftige Insekten.......
Cantharides...........
Vergifiige slangen.......
Speeksel van dolle dieren. . .
#9632;
' ili'
trrj.
-ocr page 69-
J
.
-ocr page 70-
F
m
#9632;
i
-ocr page 71-
BOEK.
OEI
I
-ocr page 72-
m
^