-ocr page 1- -ocr page 2-

Column

Profiel

Binnenkort verschijnt de jaarlijkse onderwijsbij-lage van de Volkskrant. Ooit is iemand op het onzalige idee gekomen die Kiezen na School tenbsp;noemen, en daar zitten we tot op de dag vannbsp;heden aan vast. Vooral omdat deze merknaamnbsp;om een of andere reden vertrouwen geniet bijnbsp;de adverteerders - die een belangrijker doelgroep schijnen te vormen dan de schoolverlatersnbsp;voor wie Kiezen na School bedoeld heet te zijn.

Hoe het ook zij: de komende bijlage bevat een gedegen artikel over de academische merknamen. Zoals bekend, heeft de universiteit haarnbsp;hoge leeftijd gemeen met eerbiedwaardigenbsp;instituten als de rooms-katholieke kerk en hetnbsp;Engelse parlement, maar weet ze dat gegevennbsp;PR-matig ook een beetje uit te buiten? We legden deze vraag voor aan een aantal gezaghebbende marketingdeskundigen (ennbsp;gezaghebbend ben je in die wereld als je ooitnbsp;een yell hebt gelanceerd die langer dan eennbsp;minuut beklijft).

Hun reactie op de vraag zal de meesten van u niet verbazen: de universiteiten bakken er nietsnbsp;van. Ze verkopen zichzelf zoals het bedrijfslevennbsp;- de maat van alle dingen - dat in de jaren dertig deed. Een grafisch onderlegde medewerkernbsp;ontwerpt een advertentie, gebruikt daarvoornbsp;twintig verschillende - en niet al te hippe - lettertypen, kwakt de beschikbare ruimte vol metnbsp;informatie, en plaatst daar een fotootje bij vannbsp;een gezellig terrasje of een ander tafereel datnbsp;niets met de kwaliteit van het onderwijs vannbsp;doen heeft. Maar campagnes die van enig zelfbewustzijn of een uitgekiende strategie getuigen, komen in een dergelijke ambiance in denbsp;regel niet tot stand. En dat het ook anders kan,nbsp;laten de deskundigen vervolgens zelf zien. Zijnbsp;ontwierpen alternatieve campagnes die er - hetnbsp;moet gezegd - flitsend, zij het weinig academisch, uitzien.

De vraag is hoe de universiteit moet reageren op de hoon en de kritiek waarvan ze metnbsp;treffende regelmaat het middelpunt vormt. Nunbsp;wekt ze wel eens de indruk iedereen te willennbsp;behagen: de profeten van de vrije markt, denbsp;'Realo's' en de 'Fundi's' onder de onderzoekers,nbsp;de hoger-onderwijs-voor-velen-adepten en denbsp;academische fundamentalisten. Op deze exercitie zal op termijn geen zegen rusten. De universiteit zal zich - als instituut of als individuelenbsp;instelling - ooit eens krachtig en helder moetennbsp;uitspreken over haar eigen opdracht. Ooit zal zenbsp;zich op een paar kerntaken moeten toeleggen -op het gevaar af tegen heersende inzichten tenbsp;moeten zondigen. En je zult zien: dat profileertnbsp;een stuk makkelijker.

[Sander van Walsum, onderwijsredacteur de Volkskrant, studeerde geschiedenis In Utrecht]

Monitor volgt afgestudeerden

De lotgevallen van alfa’s, gamma’s en bèta’s

Creatief wiskunde-onderwijs

Succes van het Freudenthal Instituut

De veterinairen

Vijf Utrechtse alumni over de romantiek en zakelijkheid van het vak

Verder:


Kort nieuws

Opening academisch jaar, onderwijsvernieuwing Rechten, visitatie Farmacie, nieuwe website en promotienieuws

De Sprong naar Engeland

De mores van een Oxfordcollege

Vakgenoten/Pedagogiek

Ingezonden

Liever doctorandus - vervolgdiscussie ‘de waarde van uw titel’

Universiteit in de zomer

Buitenlandse studenten scholen zich bij

Alumniservice

Universiteitsfonds, najaarsprogramma Studium Generale,

cursussen, cultuur en nog veel meer

Publicaties

Nieuwe titels

Gastcolumn

Monica Wirtz

Zijsprong

De magiër

Illuster zoekt externe adviseurs

Leest u graag over het wel en wee van uw universiteit? Vindt u het leuk om mee te praten over een verdere verbetering van Illuster? En ziet u kans om elk kwartaal daarvoor een avond naar Utrecht te komen? De redactie van Illuster is op zoek naar vers bloed omnbsp;de redactie-adviesgroep te komen versterken. Enige feeling met journalistiek of communicatie is welkom. Geïnteresseerd? Neem contact op met de redactie van Illuster

(030 - 253 5495! e-mail illuster.redactie@csc.usc.uu.nl) of stuur een kort briefje naar: Illuster, postbus 801235, 3508 TC Utrecht.

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000


-ocr page 3-

Arbeidsmarktmonitor peilt opnieuw lotgevallen jaargang '95-'96

Utrechtse afgestudeerden snel aan het werk



Nog geen drie procent is werkloos en meer dan de helft heeft een baan op academisch niveau. Het gaat de afgestudeerden van de jaargang 1995-1996 voor de wind, zo blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor 1999 die denbsp;Universiteit Utrecht onlangs publiceerde.

Een dikke zeven. Dat is het geruststeliende cijfer dat bijna 1900 afgestudeerden drie jaar na het voltooien van de studie aan hun Utrechtse opleidingnbsp;geven. Vooral de bèta's zijn tevreden over hetnbsp;gebodene en de faculteit Natuur- en Sterrenkundenbsp;wordt door haar afgestudeerden zelfs met een royale 7.7 gewaardeerd. Weliswaar meent tweederdenbsp;van alle ondervraagden achteraf dat de opleidingnbsp;hen wel erg weinig praktijkkennis heeft meegegeven en dat zij mede daardoor onvoldoende op denbsp;arbeidsmarkt waren voorbereid, dat neemt nietnbsp;weg dat 93,4 procent met plezier in Utrecht heeftnbsp;gestudeerd en dat 67,1 procent, als de kans zichnbsp;voordeed, weer voor dezelfde studie zou kiezen.nbsp;Deze en veel andere cijfers staan in een omvangrijknbsp;rapport waarin onderzoeksbureau STOGO op minutieuze wijze uit de doeken doet hoe de lichting 1995-1996 er in 1999, drie jaar na het afstuderen,voorstond. Twee jaar eerder werden deze afgestudeerden in de Arbeidsmarktmonitor 1997 ook al uitvoerig doorgelicht en hoewel niet alle ondervraagdennbsp;van toen ook nu weer van de partij waren, levertnbsp;een vergelijking van de twee metingen volgens denbsp;onderzoekers een representatief beeld op van hetnbsp;wedervaren van de alumni van dat studiejaar.

Slowstarters

Erg verrassend is dat beeld overigens niet. Dat het aantal ondervraagden met een vaste baan in tweenbsp;jaar snel is toegenomen, dat de werkloosheid in denbsp;groep is gedaald van zeven naar drie procent, datnbsp;het niveau van de werkzaamheden gestaag stijgt en

Weinig alfa's op

academisch niveau

dat het percentage leidinggevende functies toeneemt, het zijn stuk voor stuk constateringen die in de lijn der verwachting liggen gezien de landelijkenbsp;ontwikkelingen. Opmerkelijker is dat het kennelijknbsp;zelfs in de huidige tijd voor afgestudeerden van eennbsp;universiteit niet zo gemakkelijk is om werk op academisch of Hbo-niveau te vinden. Dat lijkt althansnbsp;de voor de hand liggende conclusie uit het gegevennbsp;dat ook na drie jaar nog ruim zes procent van denbsp;ondervraagden werkt in een baan beneden Hbo-niveau. Dat lot treft overigens voornamelijk alumninbsp;uit de alfahoek, die zich ook twee jaar geleden alnbsp;als slowstarters op de arbeidsmarkt manifesteerden.nbsp;De toen verzamelde cijfers lieten zien dat maar 29nbsp;procent van de ondervraagde alfa's binnen een jaarnbsp;na afstuderen in een academisch beroep terechtnbsp;was gekomen. Ruim veertig procent was op datnbsp;moment werkloos of deed relatief eenvoudig werk.nbsp;Het nieuwe onderzoek maakt weliswaar duidelijknbsp;dat er tussen 1997 en 1999 sprake is geweest vannbsp;een inhaalslag en dat het aantal hogere functiesnbsp;voor alfa-alumni inmiddels sterk is gegroeid, maarnbsp;daarbij gaat het vrijwel uitsluitend om een toenamenbsp;van het aantal banen op Hbo-niveau Het aantalnbsp;door alfa's beklede academische functies groeide innbsp;twee jaar niet of nauwelijks, met als gevolg dat vannbsp;de afgestudeerden in de Algemene Letteren na drienbsp;jaar nog steeds niet meer dan een kwart op academisch niveau werkt.


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 4-

Arbeidsmarktpositie afgestudeerden 1995 - 1996, eerste en tweede meting




Ez:

EZ]


Academisch

HBO

lt;HBO



Van tijdelijke naar vaste contracten

[Vervolg van pagina 3]

Een lichtpuntje voor alfa-alumni is dat de werkloosheid in hun segment van de arbeidsmarkt tussen het eerste en het derde jaar sterk afneemt. Uit denbsp;recente meting blijkt dat het grootste percentagenbsp;werklozen na drie jaar niet meer voorkomt ondernbsp;alfa-alumni, maar onder hun gammacollega's (4,4nbsp;procent).

Loondienst

Dat wil overigens niet zeggen dat alle andere afgestudeerden van de lichting 1995-1996 werk hebben. Ruim tien procent heeft uit vrije wil besloten af tenbsp;zien van (het zoeken naar) werk. Het rapportnbsp;maakt niet duidelijk welke factoren daarbij een rolnbsp;hebben gespeeld. Opvallend in deze tijd vannbsp;ondernemingszin is het feit dat het leeuwendeelnbsp;van de ondervraagden al na één jaar in loondienstnbsp;werkt, een situatie waarin twee jaar later vrijwelnbsp;niets is veranderd. Wel is er een duidelijke ontwikkeling zichtbaar van tijdelijke naar vaste contracten. Niet meer dan vier procent van de afgestudeerden is eigenaar van of partner in een eigennbsp;bedrijf, terwijl het aantal freelancers of afgestudeerden met een vrij beroep helemaal miniem is.

Tevredenheid over opleiding neemt toe

Zoals gezegd zijn de ondervraagden tevreden over hun opleiding, maar hebben zij kort na afstuderennbsp;nogal wat kritiek op de manier waarop zij innbsp;Utrecht zijn voorbereid op een toekomst buiten denbsp;universiteit. Opvallend is wel dat de critici de afgelopen twee jaar milder zijn geworden. Was in 1997nbsp;slechts 35 procent van de ondervraagden tevredennbsp;over de geboden arbeidsmarktoriëntatie, nu vindtnbsp;bijna de helft dat daar tijdens de opleiding voldoende mogelijkheden voor waren. Ook over denbsp;aangeleerde vaardigheden is men nu minder negatief dan twee jaar geleden.

Dat geldt niet voor de kansen die men zichzelf toedicht op de arbeidsmarkt. De vijftien tot twintignbsp;procent van de afgestudeerden uit 1995 en 1996nbsp;die zich tijdens de eerste meting tamelijk sombernbsp;toonden over hun toekomstkansen, zijn dat nu nognbsp;steeds. En dat is merkwaardig, want een gelijktijdignbsp;uitgevoerd onderzoek bij de lichting 1997-1998 lietnbsp;zien dat die afgestudeerden - ondanks twee jaarnbsp;minder werkervaring - veel optimistischer zijn overnbsp;hun kansen op exact dezelfde arbeidsmarkt.nbsp;Waarschijnlijk blijven de alumni uit 1995 en 1996nbsp;het beeld met zich meetorsen van de minder florissante situatie van dat moment, denken de onderzoekers. Een beeld dat zich kennelijk niet wezenlijknbsp;door een veranderde werkelijkheid laat corrigeren.

[Erik Hardeman]


'Studie was erg toegesneden op wetenschappelijke loopbaan.'

Foto: Ivar Pel

'Al voordat ik was afgestudeerd, kreeg ik de kans om mee te werken aan twee onderzoeksprojectennbsp;op de universiteit. Een van die projecten betrof hetnbsp;ontwerpen van een zuiveringsmoeras voor oppervlaktewater in Leidsche Rijn. Inhoudelijk was hetnbsp;heel boeiend onderzoek, maar misschien nognbsp;belangrijker was dat ik zo in contact kwam met verschillende potentiële werkgevers.

Omdat mijn contract begin '97 afliep, heb ik in het najaar van 1996 een aantal bedrijven benaderd metnbsp;de vraag of ze werk voor me hadden. Begin 1997nbsp;kreeg ik een telefoontje van Hans Waardenburg ofnbsp;ik twee weken kon invallen voor een telefoniste dienbsp;ziek was geworden. Dat heb ik gedaan en achterafnbsp;was het een heel goede beslissing, want na dienbsp;twee weken rolde ik vanzelf in mijn eerste onder-zoekklusje. Het eerste halfjaar heb ik via een soortnbsp;uitzendconstructie bij Waardenburg gewerkt. Toennbsp;kreeg ik een jaarcontract en vervolgens een vastnbsp;contract als projectmedewerker. Sinds 1 januari bennbsp;ik projectleider met als specialisatie kwaliteitsbeheer van zoet oppervlaktewater.'

Contacten

'Terugkijkend ben ik heel tevreden over mijn opleiding, al ben ik wel blij dat ik er nog zes jaar over heb kunnen doen. Daardoor kon ik zowel van denbsp;diepgang van biologie als van de breedte vannbsp;milieukunde profiteren. Ik merk nu wel hoe sterknbsp;de studie-inhoud was toegesneden op een wetenschappelijke toekomst. Over het houden van presentaties, het verwerven van opdrachten,nbsp;projectmanagement, allemaal essentiële aspectennbsp;van mijn huidige werk, heb ik niets geleerd. Datnbsp;vind ik een duidelijk gemis, net als een goed overzicht van de arbeidsmarkt. Ik heb onlangs bezoeknbsp;gehad van een biologiestudente die geen idee hadnbsp;dat zij straks ook bij een bureau als het onze zounbsp;kunnen komen werken.

Dat ik hier terecht ben gekomen, heb ik vooral te danken aan de kans die de vakgroep botanischenbsp;oecologie en evolutiebiologie me heeft gegeven omnbsp;onderzoek te doen en aan de contacten die ik daardoor heb opgedaan. Hoe gunstig de werkgelegenheid voor biologen op dit moment ook is, omnbsp;ergens binnen te komen zijn zulke contacten voornbsp;net afgestudeerden echt onmisbaar.'


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 5-




'De arbeidsmarkt biedt alle kansen. Zelfs aan lUeerlandici.'

Narda Berendse (27) studeerde in december 1996 af in de historische letterkunde. Zij isnbsp;werkzaam bij de Nederlandse Organisatienbsp;Vrijwilligerswerk (NOV).

'Na mijn afstuderen heb ik eerst een paar maanden door Peru gereisd. Daarna heb ik vijf maanden voornbsp;de klas gestaan als docent Nederlands, om te ziennbsp;of dat wat voor me was. Maar ik merkte al snel datnbsp;mijn hart niet bij het onderwijs ligt. Omdat ik waarschijnlijk ook niet snel werk zou vinden in de historische letterkunde, was de vraag wat ik dan wel metnbsp;mijn diploma Nederlands kon doen. Er wordt innbsp;advertenties niet vaak specifiek gevraagd naar dezenbsp;achtergrond. Als je toch al niet precies weet waarnbsp;je op wilt of kunt solliciteren, maakt dat het er nietnbsp;echt duidelijker op.

In het najaar van 1997 kwam ik via een uitzendbureau terecht op het secretariaat van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. Later hebnbsp;ik daar ook meegewerkt aan het opzetten en uitwerken van publiciteitscampagnes. Dat was nietnbsp;bepaald werk op academisch niveau, maar iknbsp;maakte daar wel voor het eerst mee hoe het er innbsp;de wereld van bedrijven en organisaties aan toegaat. Heel leerzaam. Tijdens mijn studie had ik menbsp;eigenlijk nooit bezig gehouden met 'later'. Ik studeerde omdat het vak me boeide en ik had maarnbsp;een heel vaag beeld van de 'boze buitenwereld', tenbsp;meer daar ik ook nooit ergens stage heb gelopen.nbsp;Na een tweede bezoek aan Peru vond ik het tijdnbsp;worden voor een serieuze baan. Ik ben eerst anderhalf jaar projectmedewerker geweest bij Cure and

Care Development, een organisatie die publicaties uitgeeft en symposia verzorgt op het terrein van denbsp;geestelijke gezondheidszorg. Sinds maart van ditnbsp;jaar werk ik als projectmedewerker bij NOV.'

Uitstekend onderwijs

'Tijdens mijn studie ben ik niet of nauwelijks voorbereid op de arbeidsmarkt. Maar eerlijk gezegd vind ik dat ook geen taak van de universiteit. Dienbsp;moet zorgen voor een goede academische opleidingnbsp;en in dat opzicht heb ik niets te klagen gehad,nbsp;want ik heb uitstekend onderwijs gehad en ik bennbsp;prima begeleid. Wat ik me wel herinner is dat ik hetnbsp;altijd heel leuk vond om in rapporten te lezen waarnbsp;afgestudeerde Neerlandici zoal terecht kwamen.nbsp;Daar had misschien wat meer aandacht aan kunnennbsp;worden besteed.

Ik werk op dit moment nog niet echt op academisch niveau, maar ik verwacht dat ik bij NOV goede kansen heb om door te groeien, zodat ik in de toekomst ook zelf projecten kan gaan leiden. Toen iknbsp;net was afgestudeerd was ik niet zo optimistischnbsp;over mijn toekomstkansen, maar dat is veranderd.nbsp;Nu ben ik ervan overtuigd dat de arbeidsmarkt allenbsp;kansen biedt. Zelfs aan iemand die is afgestudeerdnbsp;op de negentiende-eeuwse schrijfster van kinderboeken Anna Barbara van Meerten Schilperoort.'


Studenten vragen alumni naar arbeidsmarkt

De overstap van studie naar baan roept vragen op die niet altijd zijn op te lossen door jaarverslagen of studiegidsen. Soms hebben studentennbsp;behoefte aan contact met informanten uit hetnbsp;veld. Het alumninetwerk van de Universiteitnbsp;Utrecht gaat hierop inspelen.

Per 1 september 2000 is het alumnibestand van de Universiteit Utrecht ter beschikking gesteld aan hetnbsp;Studenten Service Centrum (SSC). Daar kunnennbsp;Utrechtse studenten zich melden als zij op zoek zijnnbsp;naar afgestudeerden met een relevante opleidingnbsp;of werkervaring. De studieloopbaanadviseurs vannbsp;het SSC zoeken in het bestand naar afgestudeerdennbsp;die voldoen aan de gevraagde criteria. Dit zijn uitsluitend alumni die eerder toestemming hebbennbsp;gegeven voor het opnemen van hun gegevens innbsp;een almanak. De student krijgt een of meer adressen mee en neemt vervolgens zelf contact op metnbsp;de alumnus. Zo kan het SSC erop toezien, dat eennbsp;alumnus niet te vaak wordt lastiggevallen.

Mogelijk wordt ook u dus een keer benaderd door een student die zich wil oriënteren op de arbeidsmarkt. De gesprekken zullen erop zijn gericht informatie uit te wisselen, waarbij u kunt aangeven opnbsp;welke wijze (persoonlijk, telefonisch) u dat wenstnbsp;en hoeveel tijd u ervoor beschikbaar heeft.

Wilt u spontaan meewerken aan dit initiatief of er gewoon meer over weten? Neem dan contactnbsp;op met de studieloopbaanadviseur van hetnbsp;Studenten Service Centrum, mw. drs. J.F. Limvers,nbsp;tel. 030-253 1733. E-mail:i.limvers@ssc.usc.uu.nl


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 6-

Personalia


niieumre website


Kort nieuws

Prof.dr. David de Wied heeft op vrijdag 16 juni in het Roemeense iasi zijn vijfde eredoctoraat in ontvangst genomen.nbsp;De Utrechtse emeritushoogleraar kreeg de onderscheidingnbsp;mede vanwege zijn bijdragenbsp;aan de samenwerking tussennbsp;de plaatselijke Alexander loannbsp;Cuza Universiteit en de Univer-siteit Utrecht. De Wied ontvingnbsp;eerder eredoctoraten van denbsp;universiteiten van Szeged,

New York State, Catania en Rome.

De faculteiten Rechtsgeleerdheid en Letteren hebben met ingang van 1 september beidenbsp;een nieuwe decaan. Prof.mr.

A. Dorresteijn is benoemd tot decaan van de faculteit Rechtsgeleerdheid en prof.dr. J.W.nbsp;Bertens tot decaan van denbsp;faculteit Letteren.

Digitale bezoekers van de Universiteit Utrecht dachtennbsp;op 1 september misschien evennbsp;dat ze bij het surfen een verkeerde afslag hadden genomen. Want www.uu.nl gaf opnbsp;die dag een geheel nieuwenbsp;vormgeving te zien. Hetnbsp;gevolg van de ingebruiknamenbsp;van de nieuwe algemene website van de universiteit doornbsp;collegelid drs. Wim Kardux opnbsp;31 augustus. Naast de algemene website presenteerde denbsp;universiteit ook een nieuwenbsp;Scholierensite én de vernieuwde site van de faculteitnbsp;Scheikunde. Op termijn gaannbsp;ook andere faculteiten ennbsp;diensten over op de nieuwenbsp;'webstyle'.


Kritische visitatie farmacie


De visitatiecommissie van de VSNU heeft zich onlangsnbsp;kritisch uitgelaten over denbsp;opleiding Farmacie van denbsp;Universititeit Utrecht. Alsnbsp;reactie heeft de faculteitnbsp;besloten het voorgenomennbsp;vernieuwingsproces in hetnbsp;onderwijs versneld door tenbsp;zetten. De vernieuwdenbsp;opleiding gaat in septembernbsp;2001 van start.

De commissie heeft zich kritisch uitgelaten over de ambitieuze doelstellingen en eindtermen van het studieprogramma. Er is onvoldoendenbsp;aandacht voor de attitudevor-ming en ethische aspecten vannbsp;de opleiding, terwijl denbsp;interne samenhang van hetnbsp;programma eveneens verbetering behoeft. Voorts stelde denbsp;commissie dat de onderwijsfaciliteiten mager zijn en de personeelsbezetting te krap. Hetnbsp;globale eindoordeel van denbsp;commissie luidt dat het niveaunbsp;van het uitgevoerde onderwijsprogramma maar net voldoende is.

Overigens oordeelt de commissie positief over het studieren-dement, het evenwicht tussen de breedte en diepgang vannbsp;het studieprogramma, hetnbsp;inspelen op actuele ontwikkelingen en de studielast. Ooknbsp;gunstig is het feit dat afgestudeerden bijna allemaal opnbsp;korte termijn een baan op academisch niveau vinden.

De vernieuwde Farmacie-oplei-ding zal een grotere variëteit aan onderwijsvormen latennbsp;zien en een grotere integratienbsp;van vakgebieden. Tevens zalnbsp;het accent van de opleidingnbsp;verschuiven naar de integralenbsp;behandeling van de patiëntnbsp;met geneesmiddelen, de zogenaamde farmaceutischenbsp;patiëntenzorg, met gebruikmaking van moderne didactische vormen en leermiddelen.

Informatie: drs. Deby Ondaatje, (030) 253 7317/nbsp;7313


Promotienieuws

Maandelijks promoveren aan de Universiteit Utrechtnbsp;tientallen onderzoekers. Denbsp;maand september 2000 isnbsp;wat dat betreft een toppernbsp;met 55 dissertaties. Hieronder een samenvatting vannbsp;enkele nieuwswaardigenbsp;onderzoeken. Meer informatie over de promotiesnbsp;kunt u vinden op de homepage van de universiteit,nbsp;onder ‘nieuws en agenda’nbsp;op www.uu.nl.

Geestelijke Gezondheidszorg

Instellingen op het gebied van Geestelijke Gezondheidszorgnbsp;(GGz) moeten betere voorlichting aan allochtonen gevennbsp;over wat zij wel en niet kunnen bieden. Ook moeten zijnbsp;intensief gaan samenwerkennbsp;met instanties op het terreinnbsp;van maatschappelijk werk.

Allochtonen hebben geen uitgesproken voorkeur voor de etnische achtergrond van denbsp;hulpverlener. Wel is hetnbsp;belangrijk dat de behandelingnbsp;sterk op de leef- en denkwereld van de cliënt is afgestemd. Dit zijn enkelenbsp;conclusies die Jeroen Knip-scheer trekt uit zijn onderzoeknbsp;naar de hulpvraag en het tenbsp;volgen hulpzoektraject vannbsp;allochtonen in de GGz. Hijnbsp;deed onderzoek onder 392nbsp;Surinamers, 81 Ghanezen, 169nbsp;Marokkanen, 237 Turken en -ter vergelijking - 89 autochtone Nederlanders. Volgensnbsp;Knipscheer komen migrantennbsp;dikwijls 'in de psychatrie'nbsp;terecht wanneer problemennbsp;escaleren. De GGz dreigt zonbsp;een eindstation voor hen tenbsp;worden, terwijl zij in veelnbsp;gevallen beter geholpen hadden kunnen worden door bijvoorbeeld het maatschappelijknbsp;werk. Knipscheer promoveerdenbsp;op 15 september aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Antistoffen

Antistoffen, essentieel in de afweer tegen bacteriën ennbsp;virussen, bestaan uit een deelnbsp;dat specifiek een bepaaldenbsp;structuur herkent (bijvoorbeeld op een bacterie) en eennbsp;deel dat in staat is wittenbsp;bloedcellen te activeren via denbsp;zogenaamde Fc receptoren.nbsp;Als antistoffen een bacterienbsp;herkennen wordt deze metnbsp;antistoffen beladen en zijnnbsp;witte bloedcellen in staat denbsp;bacterie als schadelijk te herkennen, op te eten en te vernietigen. Het onderzoek vannbsp;Lodewijk van der Pol spitstenbsp;zich toe op twee soorten bacteriën, pneumokokken ennbsp;meningokokken, de belangrijkste oorzaken van ondernbsp;meer longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Zowel antistoffen opnbsp;het slijmvlies als in het bloednbsp;blijken in staat adequatenbsp;bescherming te bieden tegennbsp;infecties met deze bacteriën.nbsp;Wel is er een verschil: wittenbsp;bloedcellen lijken goed innbsp;staat pneumokokken op tenbsp;eten wanneer er slechts éénnbsp;soort Fc receptor wordt geactiveerd. Om meningokokkennbsp;onschadelijk te maken zijn ernbsp;meer Fc receptoren nodig. Vannbsp;der Pol promoveert op 26 september aan de faculteitnbsp;Geneeskunde.

Oecumene

In de christelijke traditie worden geloofspraktijken zoals het gebed, de eredienst en denbsp;pastorale zorg voor elkaar,nbsp;doorgegeven van generatie opnbsp;generatie. De geloofsovertuigingen en de idealen die daarmee samenhangen blijkennbsp;echter aan verandering onderhevig te zijn. Volgens Wybrennbsp;de Jong, die op 21 septembernbsp;promoveert aan de faculteitnbsp;Godgeleerdheid, is het christendom zozeer op de situatienbsp;van de gelovigen betrokken,nbsp;dat elke gemeenschapnbsp;opnieuw de kern van hetnbsp;geloof moet vaststellen. Denbsp;Jong pleit ervoor dat de kerken niet uitgaan van eennbsp;onveranderlijke kern van hetnbsp;geloof, maar aan de hand vannbsp;de kerkgeschiedenis naar denbsp;praktische ervaringen in denbsp;oecumene kijken. Daarbij kannbsp;duidelijk worden welkenbsp;overeenkomsten en verschillennbsp;leiden tot vruchtbare samenwerking en wederzijdse verdieping en welke verschillen daarin juist een obstakel vormen.


Illuster [ Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 7-

Nieuwe eerstejaars bouwen


Zo'n 2500 eerstejaarsstudenten van universiteit en hogescholen hebben letterlijk en figuurlijk hun steentje bijgedragen aan de bouw van eennbsp;enorme zonnewijzer op denbsp;Uithof. Nog nooit hebbennbsp;zoveel mensen samen eennbsp;kunstwerk gebouwd. De bouwnbsp;van de zonnewijzer was eennbsp;van de vele programmaonderdelen van de zogenaamde UIT-dagen (Utrechtsenbsp;Introductie Tijd) die van 14nbsp;t/m 18 augustus werdennbsp;gehouden. De aankomendenbsp;studenten maakten onder hetnbsp;motto 'Uit en Nieuw' tijdensnbsp;deze dagen kennis metnbsp;Utrecht in al zijn facetten. Opnbsp;18 augustus hadden zich 5239nbsp;studenten bij de universiteitnbsp;aangemeld. Vergeleken metnbsp;de cijfers van een jaar terugnbsp;(5307) betekent dit een dalingnbsp;van iets meer dan 1%.


De redes bij de opening van het academisch jaar in denbsp;Utrechtse Domkerk op 4nbsp;september stonden geheel innbsp;het teken van de relatienbsp;tussen universiteit ennbsp;individu. De voorzitter vannbsp;het Utrechtse college vannbsp;bestuur drs. Jan Veldhuisnbsp;stond stil bij de ontwikkelingen naar een onderwijssysteem dat meer isnbsp;toegesneden op de maat vannbsp;de individuele student.nbsp;Rector magnißcus prof. dr.nbsp;Harry Voorma schetste denbsp;toekomst van het onderzoeknbsp;als een internationale speurtocht naar wetenschappelijknbsp;toptalent.

De afgelopen jaren heeft de Universiteit Utrecht veel geïnvesteerd in de kwaliteit vannbsp;het onderwijs, aldus collegevoorzitter Jan Veldhuis. Ondernbsp;meer door curriculumvernieuwing, de inrichting van excellente studiepaden, denbsp;verbetering van onderwijsfaciliteiten en de opwaarderingnbsp;van het docentschap. Dienbsp;investering werd en wordtnbsp;gepleegd onder het motto:nbsp;onderwijs op maat. De universiteit wil de individuelenbsp;studenten meer mogelijkheden, uitdagingen en kwaliteitnbsp;bieden. De komende overgangnbsp;naar een internationaal bache-lors-master systeem borduurtnbsp;voort op deze lijn, maar zalnbsp;tegelijk gepaard gaan met eennbsp;ingrijpende verandering in denbsp;universitaire organisatie en innbsp;het profiel van de Utrechtsenbsp;universiteit.

Volgens rector Harry Voorma staat het Utrechtse onderzoeknbsp;voor een soortgelijke ingrijpende verandering. Utrechtnbsp;boekte de afgelopen vijftiennbsp;jaar succes met de organisatienbsp;van goedgekozen universitaire zwaartepunten en metnbsp;de voortvarende vorming vannbsp;onderzoekinstituten ennbsp;onderzoekscholen. Deze aanpak zal Utrecht zeker voortzetten, maar daarnaast wil denbsp;universiteit extra aandachtnbsp;geven aan het opleiden ennbsp;aantrekken van veelbelovende onderzoekers. Bijvoorbeeld door het creëren vannbsp;een speciaal fonds voor zeernbsp;getalenteerde promovendi ennbsp;het gericht zoeken naar internationale topwetenschappers.

De toespraken van Veldhuis en Voorma zijn gebundeldnbsp;in de brochure 'Openingnbsp;Academisch Jaar Universiteit Utrecht 2000-2001;nbsp;universiteit en individu-individu en universiteit.'nbsp;Deze uitgave is te bestellennbsp;via het secretariaat CSC,nbsp;Universiteit Utrecht, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht.nbsp;Email: secr@csc.usc.uu.nl.


Rechten vernieuwt onderwijs

Meer aandacht voor academische vaardigheden en het aanleren van een onder-zoeksgerichte houding. Datnbsp;is de kern van de radicalenbsp;onderwijsvernieuwing dienbsp;de faculteit Rechten vanafnbsp;het collegejaar 2001-2002nbsp;gaat doorvoeren. Het is denbsp;basis van een bachelor-master structuur in de faculteit.nbsp;de faculteit, die meer specialistisch van aard zijn. De gedachten gaan uit naar vijf varianten, gericht op de advocatuurnbsp;en rechtspraak, het notariaatnbsp;en de fiscale praktijk, hetnbsp;bedrijfsleven, de overheid ennbsp;publieke sector, en het Europese en het internationaalnbsp;recht.

Volgens onderwijsdirecteur prof. mr. T. Hol overweegt denbsp;deuse van de juridische opleiding zijn geënt op het nieuwenbsp;systeem. Een jaar later kunnennbsp;dan de eerste twee jaar van denbsp;bachelor-opleiding van startnbsp;gaan. De faculteit heeft voornbsp;dit jaar ongeveer een half miljoen gulden gereserveerd voornbsp;de voorbereiding van denbsp;vernieuwing.


Restauratie sterrenwacht

De nieuwe plannen zijn de uitkomst van een faculteitsbrede discussie. Naast kopstukken uitnbsp;de faculteit, overige medewer-faculteit al in de bachelor-fasenbsp;differentiatie aan te brengen,nbsp;zodat niet alle studenten zullen instromen in een master-


In augustus is begonnen met een tweejarige renovatie vannbsp;de oude Universiteits-sterren-wacht Sonnenborgh. Hetnbsp;gebouw, dat sinds 1987 innbsp;bezit is van de gemeente,nbsp;staat op een in 1550 gebouwdnbsp;bastion van de stad Utrecht.nbsp;Met steun van de Utrechtsenbsp;financiële wereld kan de sterrenwacht dit najaar eennbsp;nieuwe grote sterrenkijkernbsp;aanschaffen, waarmee hetnbsp;grote publiek toegang tot hetnbsp;heelal krijgt.nbsp;kers en studenten, zijn vertegenwoordigers van hetnbsp;bedrijfsleven en de overheidnbsp;geraadpleegd.

Het nieuwe onderwijs gaat uit van een bachelorfase van drienbsp;jaar. Daarin kunnen de studenten zich kwalificeren voor eennbsp;van de master-opleidingen vannbsp;opleiding. 'Zelf denk ik nietnbsp;direct aan een bindend studieadvies, maar studenten metnbsp;minder ambities kunnen hetnbsp;advies krijgen zich te richtennbsp;op de para-juridische beroepen, zoals griffier of gerechts-secretaris', aldus Hol. Innbsp;2001-2002 moet de prope-


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 8-

Freudenthal Instituut exporteert realistisch rekenonderwijs

De proef op de som

‘Wanneer je een kind laat kiezen uit een groot en een klein stuk taart, zal het altijd het grootste stuk kiezen. Dat is de eerste stap op weg naar wiskundige vergelijkingen’. Zegt professor Jan de Lange,nbsp;directeur van het Freudenthal Instituut. Het wereldwijde succes van een Utrechts expertisecentrum.

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 9-

Directeur Jan de Lange: 'Ik voelde me een handelsreiziger, nu moet ik uitnodigingen afslaan.'

Het Freudenthal Instituut is onderdeel van de Utrechtse faculteit Wiskunde en Informatica en hetnbsp;Centrum voor Didactiek van de Bètawetenschappen. Het instituut fungeert als nationaal expertisecentrum voor het reken-wiskundeonderwijs en ICTnbsp;in basis- en voortgezet onderwijs. De Lange en zijnnbsp;collega's doen er alles aan om scholieren te lerennbsp;rekenen op een manier, die aansluit bij hun dagelijks leven en bij hun talenten.

Niet alleen bij het kiezen van taart komt wiskunde kijken. Jonge kinderen weten in een groot huisnbsp;(driedimensionaal) feilloos de plank te vindennbsp;waarop hun favoriete stuk speelgoed ligt. Innbsp;gedachten maken ze een model van de werkelijkheid en vinden zo hun weg. 'Dat is aangeborennbsp;wiskunde', zegt De Lange. 'Die kwaliteiten zijn ernbsp;al, daar moet je gebruik van maken. Het wiskundeonderwijs kan erop voortbouwen.' Deze maniernbsp;van werken wordt realistisch reken- en wiskundeonderwijs genoemd. Een methode die het instituut nationaal en internationaal roem heeftnbsp;bezorgd. Kinderen krijgen geen abstracte sommennbsp;voorgelegd, maar zoeken oplossingen voor concrete problemen. En ontdekken zo spelenderwijsnbsp;zelf hoe wiskundige regels werken.

Schildersbedrijf

'De laatste 10, 15 jaar is het wiskundeonderwijs enorm veranderd', zegt alumnus Arie Hol. Hij studeerde wiskunde in Utrecht en is leraar op het Calsnbsp;College in Nieuwegein. Daar geeft hij les aan Havo-en Vwo-leerlingen van alle klassen. De verdienstenbsp;van het Freudenthal Instituut is volgens Hol hetnbsp;onderzoek naar realistisch wiskundeonderwijs en denbsp;vertaling van de resultaten in bruikbare opgaven.nbsp;'Vroeger moesten leerlingen de vergelijkingnbsp;30 80x=50-r60x oplossen. Voor veel kinderen wasnbsp;dit te abstract. Ze vroegen zich af: 'waar doen wenbsp;dit in hemelsnaam voor?' Nu gaat dezelfde opgavenbsp;over twee schildersbedrijven. Het ene rekent 30 gulden voorrijkosten en een uurloon van 80 gulden.nbsp;Het andere bedrijf vraagt respectievelijk 50 en 60nbsp;gulden. Welk bedrijf is het goedkoopst? Deze vergelijking maakt de wiskunde concreet. Scholierennbsp;zien in dat wiskunde zin heeft.'

Directeur De Lange onderstreept hoe wezenlijk het is dat leerlingen al doende het belang van wiskundige kennis leren inzien. Kansberekeningen zijn verweven met het leven van alledag. Politici goochelennbsp;met cijfers over de groei van Schiphol, de krantennbsp;staan bol van de statistieken, hypotheekadviseursnbsp;schermen met de mooiste berekeningen.

Rekenweb en WisWeb

De computer en internet horen net zo bij een school als een bord en krijtjes. Het zal daarom geen verbazing wekken dat het Freudenthal Instituut veelvuldig gebruik maakt van internet voor rekenen en wiskunde. Op de site van het instituut - www.fi.uu.nl - is voor leerlingen, leraren en ouders het Rekenweb en het WisWeb te vinden. Op het Rekenweb staan allerlei rekenspelletjes: flippo, de kapotte rekenmachine, de getallenfabriek en Barney. Barney is genoemd naar de darter Raymond van Barneveld. Dezenbsp;sportheld moet niet alleen goed kunnen gooien maar ook kunnen rekenen. Kinderen kunnen op hetnbsp;Rekenweb al rekenend tegen elkaar darten. Het pijltje is vervangen door de muis. Beide spelers beginnen met 501 punten en diegene die het eerst bij nul is wint.

Voor wiskunde op het voortgezet onderwijs biedt het instituut WisWeb, waar materiaal en programma's voor de wiskundeles zijn te downloaden.


Vrijwel alle basisscholen en middelbare scholen in Nederland werken inmiddels volgens de Freudenthalmethode. Maar het onderzoek naar de bestenbsp;vorm van reken- en wiskundeonderwijs is daarmeenbsp;niet afgerond. 'Het is een dynamische theorie. Denbsp;kinderen en de maatschappij veranderen voortdurend. De grondslag is datje steeds opnieuw moetnbsp;aansluiten bij de kennis die het kind al heeft.'nbsp;Onderzoekers van het instituut blijven de klaslokalen bezoeken om hun methoden te toetsen. Uitgevers gebruiken de uitkomsten bij de productie vannbsp;lesmateriaal. Ook maakt het instituut veel opgavennbsp;voor toetsen en examens. Bij het oplossen van denbsp;wiskundige opgaven gaat het niet alleen om hetnbsp;antwoord, maar vooral om de manier van redeneren. Een goed uitgevoerde berekening toont aannbsp;dat de leerling inzicht heeft verworven.

Handelsreiziger

Is deze manier van toetsen in Nederland al jaren gemeengoed, in het buitenland werd er tot voornbsp;kort heel anders over gedacht. De Lange: 'Ik heb menbsp;jarenlang een handelsreiziger gevoeld die zijnnbsp;ideeën aan de man moest brengen. Nu moet ik juistnbsp;alle uitnodigingen afslaan.' De probleemgeoriën-teerde aanpak is internationaal veelgevraagd. Zelfsnbsp;de Aziatische landen, die het in de internationalenbsp;vergelijkende tests nóg beter doen dan Nederland,nbsp;willen advies en expertise van het Freudenthal Instituut. In landen als Singapore en Zuid-Korea wordtnbsp;wiskunde er nog steeds ouderwets ingestampt. Denbsp;Aziatische lesmethoden doen geen beroep op denbsp;creativiteit van de leerling. Ook daar wil men nu de

Sluit aan bij wat het kind al weet

Nederlandse aanpak. 'Voor innovatie heb je mensen nodig die zelf oplossingen bedenken. Ze gaan ernbsp;vanuit dat het Nederlandse model de nieuwsgierigheid prikkelt en zo tot betere prestaties zal leiden.'nbsp;De internationale projecten vergen veel aandacht.nbsp;'We zijn vaak in de Verenigde Staten en Zuid-Ame-rika. We gaan nu ook onderzoek doen in Indonesië.nbsp;Ik denk dat 80 procent van ons budget uit de derdenbsp;geldstroom komt.'

Dat Nederland steevast goed scoort in internationale tests zegt volgens De Lange maar weinig. Die vergelijkende toetsen zijn van een bedroevendnbsp;niveau. De directeur trekt een recente opgave uitnbsp;de kast. Op een simpel landkaartje staan drie plaatsen gemarkeerd en een balkje dat aangeeft hoeveel


kilometer één centimeter vertegenwoordigt. De vraag is hoe ver twee plaatsen uit elkaar liggen. Denbsp;14-jarige scholier moet uit vier antwoorden kiezen.nbsp;Een makkelijke opgave, volgens De Lange. 'En dienbsp;valt dan valt onder de noemer Using Complex Procedures. De uitslag van deze testen zegt meer overnbsp;de andere landen dan over Nederland. In het buitenland is het rekenonderwijs domweg nog slechternbsp;dan bij ons.'

De stand van zaken in het Nederlandse onderwijs stemt De Lange niet vrolijk. 'Wij doen er alles aannbsp;om het onderwijs vooral leuk te houden, omdatnbsp;leerlingen anders afhaken. Ze moeten zich prettignbsp;voelen. Maar het verkrijgen van wiskundig inzichtnbsp;kost nu eenmaal tijd en moeite. Wiskundige problemen als een intellectuele uitdaging passen nietnbsp;meer in de maatschappelijke trends. Leerlingennbsp;hebben veel hobby's en bijbaantjes en weinig tijdnbsp;voor huiswerk.'

Prioriteiten stellen

Wiskundeleraar Hol kent het probleem uit de praktijk. 'Leerlingen maken hun huiswerk niet, omdat ze folders hebben rondgebracht. Natuurlijk vind iknbsp;dat vervelend. Maar je moet niet verbaasd zijn datnbsp;ze zelf hun prioriteiten stellen..We doen ons bestnbsp;om leerlingen zelfstandig te laten kiezen en werken. De consequentie is dat ze soms eerst voor hunnbsp;bijbaantje kiezen en het huiswerk op het tweedenbsp;plan komt.' Hol maakt zich geen grote zorgen.nbsp;Later als ze een baan hebben moeten ze ook zelfnbsp;keuzes maken en de gevolgen daarvan dragen. Denbsp;schooltijd bereidt ze daarop voor.

De nadruk die Hol legt op zelfstandig werken komt ook naar voren op de Alympiade; een verplichtenbsp;wiskundedag voor leerlingen die wiskunde A hebben gekozen. 'Bij wiskunde A wordt altijd de vraagnbsp;gesteld of het toepasbaar is. De opgaven moetennbsp;gestoeld zijn op de realiteit. Tijdens de Alympiadenbsp;van twee jaar geleden moesten de leerlingennbsp;onderzoeken of een kraslotenactie van een doe-het-zelfzaak slim was opgezet. Vervolgens moestennbsp;ze een betere opzet bedenken. Een opgave waarnbsp;een lekker stukje kansberekening in zit. In groepjesnbsp;zijn ze daar een hele dag mee bezig en discussiërennbsp;fel met elkaar. Op het eind van de dag moeten zenbsp;hun oplossing presenteren. De tijd gaat snel voorbij, terwijl ze eerst opzagen tegen een hele dagnbsp;wiskunde. Ze vertellen me dat ze die dag leuk hebben gevonden.'

[Michiel Slutter]

Het Freudenthal Instituut vindt u op de Tiber-dreef4, 3561 GG Utrecht, tel. (030) 2611611, e-mail: fi@fi.uu.nl op website www.fi.uu.nl.


Illuster I Universtiteit Utrecht [ september 2000

9

-ocr page 10-


lllusterzijde

De Universiteit Utrecht in de pers

De Sprong

Afgestudeerd, en dan?


Socioloog Vincent Duindam deed het afgelopen decennium permanent onderzoek naar de 'zorgzin'nbsp;van mannen. Duindam: 'Het samen delen vannbsp;arbeid en zorg voor kinderen werd hier nog niet zonbsp;lang geleden vreemd gevonden, maar is in betrekkelijk korte tijd tot de sociale wenselijkheden gaannbsp;behoren. Tachtig tot negentig procent van denbsp;bevolking vindt het een goede zaak dat mannen ennbsp;vrouwen de taken meer verdelen.' [Elsevier]

Barbara Titus; 26 jaar

Opleiding: Muziekwetenschappen

Afgestudeerd in; 1997

Baan; geen, vervolgstudie in Oxford

dekking 'de taal waarin God het leven heeft geschreven'. 'Het zoveelste misverstand over DNA-onderzoek', vindt prof. dr. Wiel Hoekstra, hoogleraar microbiologie. 'DNA is een interessantenbsp;chemische verbinding, zoals er wel meer zijn in denbsp;levende natuur. Het is de blauwdruk voor essentiëlenbsp;chemische reacties in de cel en voor de verdubbeling van de cel. Dat is bepaald niet niks, maar maak

De mores van een Oxford college

Middeleeuwse colleges omzoomd door weelderig loof, enorme pinten bier, punteren op de Thames en vooral veel uiterlijk vertoon. Dankzij Brideshead Revisited en Inspector Morse weet de hele wereld hoe hetnbsp;eraan toe gaat in Oxford. Musicologe Barbara Titus besloot er een jaar te gaan studeren.

er niet meer van.' [Utrechts Nieuwsblad]

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen in een advies aan staatssecretaris Verstand van Socialenbsp;Zaken dat er een nationaal actieplan van de overheid moet komen ter bestrijding van huiselijknbsp;geweld tegen vrouwen. Het overheidsbeleid schietnbsp;nu tekort. I. Boerefijn, coordinator van het onderzoek: 'de verschillende ministeries zijn wel bezignbsp;met maatregelen, maar er is geen onderling overleg.' [De Volkskrant]

Naar aanleiding van het Bouterse-proces zegt hoogleraar strafrecht C. Brants: 'Rechtszaken worden steeds ondoorzichtiger voor de pers door hetnbsp;toenemende gebruik van anonieme getuigen ennbsp;geheime opsporingsmethoden. De beslissendenbsp;momenten in het strafproces vinden steeds vakernbsp;buiten de rechtszitting plaats. De rechter weet welnbsp;hoe het zit, maar de journalisten niet. In sommigenbsp;gevallen is dat legitiem, maar de openbaarheidnbsp;staat daardoor wel op het spel. Dat is zorgelijk.'nbsp;[De Volkskrant]

Dr. Jacomine Nortier deed onderzoek naar de straattaal en het Murks in Utrecht. 'Het is verschrikkelijk leuk om te zien hoe jongeren naast kledingnbsp;en muziek, ook taal gebruiken om hun eigen identiteit te zoeken.' Hoe je praat, verschilt per stad. Denbsp;jonge Utrechters hebben een dialect dat ze alleennbsp;gebruiken als er geen volwassenen in de buurt zijn.nbsp;Ze putten uit allerlei talen en gebruiken 'zelfver-zonnen' woorden. Straattaal is vluchtig en verschiltnbsp;per groep. Nortier merkte dat de woorden die tenbsp;populair worden, ook weer verdwijnen. Murks is denbsp;benaming die Utrechtse jongeren geven aan hetnbsp;imiteren van de Turks/Marokkaanse-intonatie. Nortier: 'hierbij is echter geen sprake van culturele vermenging, zoals bij straattaal, maar vannbsp;na-apen.'[Trouwl

Nadat ze afstudeerde in de Muziekwetenschap, werkte Barbara Titus ruim anderhalf jaar als pr-medewerker bij een muziekcentrum. 'Ik wildenbsp;weten hoe de wereld buiten de universiteit was.nbsp;Dat beviel, maar na enige tijd merkte ik dat hetnbsp;werk me niet meer uitdaagde, er zat te weinig ontwikkeling in. Bovendien was er organisatorisch hetnbsp;een en ander mis. Het was tijd voor wat anders.'nbsp;Titus had altijd al in het buitenland willen studeren.nbsp;Ze maakte een onderzoeksvoorstel, verzamelde

aanbevelingen en schreef een aantal Britse universi-teiten aan. Verschillende instituten namen haar aan maar ze koos voor Oxford. 'Ik heb altijd al hier willen studeren. De stad is geweldig en de faculteitnbsp;Muziek en haar docenten staan wereldwijd goednbsp;bekend. Het vak is hier meer filosofisch georiënteerd dan het historisch gerichte Utrecht. Dat spraknbsp;me aan.'

De begeleiding lijkt in Oxford heel intensief; formeel letten er allerlei mensen op je, van een vak-groep-supervisor en een begeleider vanuit je college tot een uitgebreid mentorsysteem van studenten. 'De praktijk is echter dat je heel erg jenbsp;eigen gang gaat. Je moet goed weten watje wiltnbsp;en heel goed nagaan wat de vakgroep vervolgensnbsp;van jou wil. Het systeem is totaal anders dan innbsp;Nederland: je werkt aan een betogend essay, datnbsp;wordt vervolgens helemaal ondersteboven gehaaldnbsp;en dan ga je verder. Het moet altijd beter, pas veelnbsp;verderop krijg je een cijfer. Het is een nogal prestatiegerichte methode: je moet er tegen kunnen omnbsp;nauwelijks positieve feedback te krijgen. Je staatnbsp;erg onder druk, maar leerzaam is het wel.'nbsp;Titus woont in een nieuwbouwafdeling van Lincolnnbsp;College, dat stamt uit 1427. De stad staat inderdaadnbsp;vol met monumentale gebouwen en torentjes.nbsp;Omdat het examentijd is lopen overal studenten innbsp;toga en muts. 'Als je niet correct gekleed bent, magnbsp;je geçn toetsen afleggen. Tijdens het avondetennbsp;zijn we in gown. We gaan staan als de docentennbsp;binnenkomen. Zo zijn er overal regeltjes voor. Niemand snapt waarom. Het is zo gegroeid, is hetnbsp;argument. In elk geval is al dat cachet intimiderendnbsp;genoeg om erin mee te gaan.'

De musicologe voelt zich als een vis in het water.

'De mooie tuinen en gebouwen, maar ook de intieme gemeenschap van het college bevallen menbsp;prima. Vakmatig verdiep ik me enorm. Daarnaastnbsp;zing ik in koren, ik roei en ontmoet veel interessante mensen uit andere disciplines.' Ze heeft dannbsp;ook besloten om, als de financiën daarvoor rondnbsp;komen, in Oxford te promoveren. 'Dan blijf ik hiernbsp;nog drie jaar om aan mijn dissertatie te werken.nbsp;Het kost veel energie om je in te passen in zo'nnbsp;andere wereld, maar het is het waard.'

[Vrouwkje Tuinman]

Ats je niet correct gekleed bent, mag je geen toetsen afleggen


10

Illuster I (Jniverstiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 11-

Vakgenoten

Docent en afgestudeerde over elkaar, de opleiding en de arbeidsmarkt

De wegen van opvoedingsdeskundigen prof.dr Micha de Winter en dr Ingrid van Lieshout -hoogzwanger van een tweeling - hebben elkaarnbsp;regelmatig gekruist. In de jaren tachtig deden zenbsp;samen onderzoek naar de tijdsbesteding van jongeren in Utrecht, zeven jaar geleden promoveerde Van Lieshout bij De Winter. De Winter isnbsp;afgelopen maart benoemd tot bijzonder hoogleraar in ‘de sociale en affectieve vorming vannbsp;jeugdigen* bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Voorheen had hij als hoogleraar tien jaarnbsp;lang de preventieve jeugdgezondheidszorg vianbsp;consultatiebureaus tot vakgebied.

Van Lieshout de pragmaticus en De Winter de theoreticus? Zij: 'Zoiets ja'. Hij: 'Welnee, ik ben geen kamergeleerde'.

De kinderen van de buren

Hij is het type dat anekdote op anekdote stapelt. Zijn vakgenoot Ingrid van Lieshout is nog niet binnen in zijn wit gesausde kamer in Centrumgebouwnbsp;Zuid, of hij slaat met de vlakke hand tegen denbsp;muur. 'Weet je nog Ingrid, in Trans 2?' En dan komtnbsp;het verhaal hoe hij, eind jaren tachtig, in z'n oudenbsp;kloffie en bepakt met rollen Gamma-behang z'nnbsp;werkkamer zelf een opfrisbeurt gaf. Na een paarnbsp;uur van noeste arbeid kreeg hij van de faculteitsdirecteur een standje, omdat hij niet 'stotend hadnbsp;behangen'. Twintig jaar ouder en twee leerstoelennbsp;rijker, vertelt hij opgewekt dat hij ook nu de initiator was van het frisse muurwit op zijn werkplek.

Buitenschoolse opvang

It takes a village to raise a child. Opvoeden, zo vindt De Winter, is een gemeenschappelijke aangelegenheid. We zouden ook de kinderen van denbsp;buren moeten opvoeden. Maar wie het waagt omnbsp;commentaar te leveren op het gedrag van andermans kind, krijgt te horen: hoepel op, bemoei je ernbsp;niet mee. 'Er is de afgelopen veertig jaar veel veranderd in onze samenleving. De invloed van de kerken en de positieve sociale controle bestaan nietnbsp;meer. Wat is er voor in de plaats gekomen? Denbsp;grootschaligheid en de individualisering. Forensen-wijken, buren die zich uit angst niet met elkaar durven te bemoeien. Kinderen van hoogopgeleidenbsp;ouders worden na school naar ballet en vioollesnbsp;gereden. Maar een Marokkaanse moeder van eennbsp;groot gezin heeft daar geen tijd voor.'

Er zijn allerlei oplossingen voor te verzinnen, aldus De Winter, maar die hangen deels samen met denbsp;bereidheid van politici om te investeren in de jeugd.nbsp;Hij merkt dat dit langzaam begint te komen. Laatstnbsp;was hij op bezoek bij de zogenaamde 'Vensterscho-len' in Groningen. Deze zijn gestart als projectnbsp;buitenschoolse opvang, om kinderen in achterstandswijken verstrooiing te bieden. Op vijf locatiesnbsp;zijn prachtige, multifunctionele gebouwen neergezet, met een recreatieruimte voor bejaarden, eennbsp;peuterspeelzaal, een crèche, het consultatiebureaunbsp;en de bieb. Met de basisschool ernaast. 'Aan dezenbsp;vorm van opvang buitenshuis bestaat grotenbsp;behoefte. Ik denk dat het concept zich de komendenbsp;jaren sterk zal ontwikkelen, mogelijk landelijk,'nbsp;voorspelt De Winter.

Verleidingen op straat

Ingrid van Lieshout, sociologe, is onderzoeker bij de afdeling Bestuursinformatie van de gemeentenbsp;Utrecht. Uit een recente peiling hoe de inwonersnbsp;van de stad Utrecht de sociale infrastructuur beleven, bleek dat met name Turkse, Marokkaanse ennbsp;alleenstaande ouders grote behoefte hebben aannbsp;betrokkenheid vanuit de gemeente en overheid bijnbsp;de opvoeding van hun kinderen. Ze vertelt, knabbelend aan een boterham: 'Veel ouders maken zich alnbsp;in een vroeg stadium zorgen of het kind aan denbsp;hoge eisen van de samenleving kan voldoen. Bin-

'Ouders voelen zich in de steek gelaten door denbsp;maatschappij.'

nenshuis werkt hun opvoedingsstijl vaak goed, maar op straat staan de kinderen bloot aan allerleinbsp;verleidingen. Dat maakt de ouders erg onzeker.'nbsp;Al eerder werkte Van Lieshout in opdracht van denbsp;gemeente Utrecht: midden jaren tachtig samen metnbsp;De Winter aan het project Wijkjongeren Perspectiefnbsp;Utrecht. Van Lieshout vertelt dat ze gesprekkennbsp;voerde met de burgemeester, jongerenwerkers ennbsp;beleidsmakers, op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding voor de jeugd. 'Ik evalueerde met al die mensen wat inhoudelijk een goede aanpak was, maarnbsp;ook welke problemen zich beleidsmatig voordeden.nbsp;Die verbreding van mijn werk vond ik heerlijk.' Denbsp;Winter vult aan: 'Zelden heb ik iemand zo tot bloeinbsp;zien komen als Ingrid. Ik was echt trots op haar. Zenbsp;werd opeens het veld in geslingerd en moest zichnbsp;daar met de meest uiteenlopende zaken bezighouden.' Gevraagd naar het verschil tussen De Winternbsp;en haar zelf, zegt Van Lieshout: 'Micha denkt altijdnbsp;na over de jongeren zelf, terwijl ik de ideeën overnbsp;de jeugd praktisch wil vertalen.' De Winter de theoreticus en Van Lieshout de pragmaticus? Zij: 'Zoietsnbsp;ja.' Hij: 'Welnee. Ik ben geen kamergeleerde. Er isnbsp;natuurlijk altijd wel iemand op een school die zegt:nbsp;leuk meneer De Winter, maar hoe doen we dat nounbsp;in het echt? Toch haal ik mijn inzichten altijd uit denbsp;praktijk. Ik luister naar jongeren.'

Weg met megascholen

Verwachten de twee opvoedingsdeskundigen dat opvoeden de komende eeuw een individuele aangelegenheid blijft? Volgens Van Lieshout zullen veelnbsp;ouders zich blijven afvragen in welke gevallen ze opnbsp;de maatschappij kunnen leunen. 'Ik heb het nietnbsp;over de technisch-medische zorg, die is overgeorganiseerd. Ik merk het aan den lijve nu ik zwangernbsp;ben: hoeveel echo's heb ik nu al gehadi Je wordt ernbsp;niet goed van. Maar ik maak me ongerust over hetnbsp;gebrek aan betrokkenheid bij de kinderen van eennbsp;ander.' Ook De Winter maakt zich zorgen, zeker alsnbsp;Nederland trendsetter Amerika volgt in de vergaande individualisering. Het Amerikaanse kindnbsp;heeft het gevoel dat hij er helemaal alleen voornbsp;staat en jaagt louter zijn eigen geluk na. Het heeftnbsp;geleid tot een sterk stijgende gewelddadigheidnbsp;onder de Amerikaanse jeugd. 'Het is mijn drive omnbsp;deze situatie in Nederland te voorkomen,' zegt hij.nbsp;Daarom wil hij af van de megascholen. Jaren geleden al ageerde hij tegen clusterscholen omdat ze denbsp;sociale vorming van jongeren in de weg staan.nbsp;Volgens Van Lieshout doet het schooltype er niet zonbsp;veel toe. Belangrijker is hoeveel persoonlijke aandacht een school voor de kinderen heeft. 'En voornbsp;de leerkrachten,' voegt ze toe. 'Op grote scholennbsp;ligt een enorme druk op leraren, wat ook op denbsp;leerlingen een negatief effect heeft.' 'Grappig datnbsp;dit ter sprake komt,' haakt De Winter in. 'Toen iknbsp;gisteren dit interview voorbereidde, bedacht ik datnbsp;jij altijd al veel oog voor de professionals had. Mijnnbsp;eigen proefschrift, begin jaren zeventig, was eennbsp;regelrechte aanklacht tegen de professional. Iknbsp;vond alles fout wat de autonomie van ouders aannbsp;banden legde. Ingrid schreef zeven jaar geledennbsp;haar proefschrift bij mij over de invloed van opvoe-dingsdeskundigheid op ouders. Ze vond dat professionals en ouders samen verantwoordelijk zijn voornbsp;de 'deskundigheidscultuur'.'

[Chiara Soldat!]


Illuster I Universtiteit Utrecht | September 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;11

-ocr page 12-

Tussen



beleidsmakers. Vijf veterinairen over trends in het vak en hunnbsp;studietijd in Utrecht, de enige

Nederlandse universiteitsstad

Dr. A.A.M.E. (Aleid) Lubberink studeerde in 1962 af. Zij werkte 22 Jaar aan de faculteitnbsp;Diergeneeskunde en ruim 15 Jaar in het Veterinair Specialistisch Centrum de Wagenrenk tenbsp;Wageningen. Sinds 1 Juli is zij met pensioen.

Drs. P.M. (Peter) Punte, algemeen praktiserend dierenarts in Gieten (Drente), studeerde innbsp;1991 af. Hij heeft een gemengde praktijk vannbsp;landbouwhuisdieren (zoals rundvee en paarden) en gezelschapshuisdieren (zoals hondennbsp;en katten).


met een faculteit der Diergeneeskunde.

'De Wagenrenk behandelt al sinds de jaren zestig honden en katten op verwijzing van dierenartsen.nbsp;Dat was toen heel speciaal. Deze gezelschapsdierenkliniek is eigenlijk de voorloper op de meer gespecialiseerde richtingen in de diergeneeskunde. Sindsnbsp;1985 werkte ik daar als chirurg en internist. Inmiddels zijn alle specialismen er bijgekomen: de oogarts,nbsp;huidarts, orthopeed, oncoloog, radioloog en tandarts. Er is nu veel meer sprake van een verwijscul-tuur. Dierenartsen vinden het prettig hun patiëntennbsp;door te verwijzen. Wij zijn ook geen concurrent vannbsp;hen. Omgekeerd willen mensen soms iemand hebben met meer specialistische kennis. Ze zijn ooknbsp;bereid veel meer te betalen voor hun huisdieren. Iknbsp;deed soms operaties van een paar duizend guldennbsp;die de eigenaars uit eigen zak betaalden. Aanvankelijk hadden we twee dieren per dag. Nu werken ernbsp;tien specialisten.

Dokter Vlimmen bestaat niet meer. Dat kan ook niet. Je kunt niet meer alles weten over honden ennbsp;katten. Zo'n dertig jaar geleden was hij nog eennbsp;begrip. Dat is niet meer zo. Specialisatie is absoluutnbsp;niet meer weg te denken. Ik ben daar ook altijd eennbsp;groot voorstander van geweest. Samen met de cliëntnbsp;en dierenarts ga je telkens een stapje omhoog. Mijnnbsp;luxe was natuurlijk wel dat ik altijd contact had metnbsp;een geselecteerde groep die veel voor zijn dierennbsp;over had.

Voor mij was de studie vooral een middel om mijn doel te bereiken. Ik wilde al vanaf mijn zesde jaarnbsp;dierenarts worden. Ik heb het gewoon doorlopen ennbsp;het bleek een hele leuke tijd te zijn. Nog altijd zie iknbsp;oud-studiegenoten. En door mijn werk aan de faculteit ken ik nog heel veel dierenartsen.'nbsp;'Ja hoor, dokter Vlimmen bestaat nog zeker. Ik hielpnbsp;eens een boer bij de bevalling van een kalf. Toen iknbsp;in ontbloot bovenlichaam stond om mijn verlosshirtnbsp;aan te trekken zei de boer tegen z'n vrouw: 'Mot jenbsp;zién wat 'n schriel varken. Gooi 'ns gauw wat eiersnbsp;in de pan.' Dat heeft alles met de romantiek van hetnbsp;vak te maken. Op veel bedrijven ken ik de ins ennbsp;outs van het achterhuis maar ook die van het voorhuis.

Wel is een verschuiving opgetreden van een consultatieve naar een preventieve praktijk. Er is nu veel meer interactie tussen dierenarts en veehouder. Eensnbsp;per drie à vier weken kom ik bij rundveehouders opnbsp;het bedrijf. We bespreken dan bijvoorbeeld de voeding van de koeien. Het contact is meer op gelijkwaardig niveau. Ook zij zijn steeds hoger opgeleidnbsp;en professioneler. Veehouders zijn meer mijn vrienden dan mijn klanten.

De trend om je te specialiseren speelt heel duidelijk. Dat is ook goed. Er wordt steeds meer van jenbsp;gevraagd. Je kunt onmogelijk alle diersoorten blijven volgen, omdat de kennis erover sterk toeneemt.nbsp;Maar een brede ervaring heeft ook z'n voordelen.nbsp;Zo verwijderde ik laatst een cyste bij een forse ruinnbsp;op een manier die ik bij kleine huisdieren toepas. Denbsp;gecastreerde hengst was eerst bij de paardenspecia-list geweest. Die had het echter niet aangedurfd.nbsp;Ik heb mijn studie als zeer prettig ervaren. Vijftiennbsp;jaar geleden was het nog een zware opleiding. Hetnbsp;was niet vreselijk moeilijk maar vooral veel stof. Jenbsp;moest zitvlees hebben. Daarbij nam ik de ruimtenbsp;volop van m'n studententijd te genieten. Gelukkignbsp;werd toen nog niet zo sterk de hand gehouden aannbsp;de norm om in zes en een half jaar af te studeren.'


12

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 13-

romantiek en zakelijkheid


Drs. A. (Annemarie) Lub, algemeen praktiserend dierenarts in Enkhuizen, studeerde af in 1977. Zij heeft een gevarieerde gezelschapsdierenpraktijk met onder andere paarden, schapen. honden, katten en kinderboerderijdieren.

'Het werk in deze praktijk is heel divers. Wij werken met z'n tweeën en castreren bijvoorbeeld paardennbsp;of helpen bij het lammeren van geiten en schapen.nbsp;Toch is de hoofdmoot de behandeling van hondennbsp;en katten.

Het vak is aan het feminiseren

In mijn omgeving zie ik nauwelijks de trend tot specialisatie. De cliënt heeft behalve een hond en kat ook een paar schapen en een pony. Voor ons zounbsp;een gespecialiseerde dierenarts die wel paardennbsp;mag doen maar geen kleine huisdieren lastig zijn. Iknbsp;vind specialisatie vroeg in de studie niet ideaal. Hetnbsp;liefst zie ik dat pas na het vijfde jaar, met de mogelijkheid tot meerdere specialisaties door een jaartjenbsp;extra studie. Het romantische imago van dokternbsp;Vlimmen geldt hier in deze praktijk nog sterk. Jenbsp;hebt cliënten die je heel dankbaar zijn en je vertrouwen. Je doet soms de gekste dingen zoals het uit denbsp;sloot halen van paarden.

Het beroep van de dierenarts is sterk aan het feminiseren. Dat komt door de gewogen loting. Een ruime meerderheid van de huidige studenten is vrouw.nbsp;Meisjes hebben gemiddeld hogere eindexamencijfersnbsp;en dus meer kans op inloting. Als de faculteit zichnbsp;dat vooraf gerealiseerd had, was het nog maar denbsp;vraag of zij zoveel waarde had gehecht aan juist eennbsp;gewogen loting. Voor het vak betekent dit meernbsp;‘parttime' werkers: eerder veertig uur dan denbsp;gebruikelijke tachtig à honderd uur per week. Ooknbsp;zijn vrouwen volgens mij gevoeliger voor de wensennbsp;van de cliënt. Ze zullen bijvoorbeeld eerder discussiëren over mogelijke alternatieven in plaats van hetnbsp;dier een spuitje te geven. De 'botte' veearts is aannbsp;het verdwijnen.'

Drs. M.J.T.M. (Martien) van Helvaart, districtshoofd van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV), studeerde in 1996 af. Hij isnbsp;betrokken bij de controles op import vannbsp;levende dieren en dierlijke producten.

'Mensen gaan dit vak vaak studeren om dieren beter te maken. Ook ik begon de studie aanvankelijk metnbsp;dit beeld voor ogen. Inmiddels is duidelijk dat ernbsp;veel meer mogelijk is. Je kunt ook kiezen voor denbsp;wetenschap, het management of een beleidsfunctie.nbsp;Zo ben ik meteen gaan werken bij de overheid. Iknbsp;werk in het district buitengrens inspectiepost van denbsp;RVV kring Noord West. Wij voeren de controles uitnbsp;op levende dieren en producten die van buiten denbsp;Europese Unie via Schiphol en de Amsterdamsenbsp;haven ons land binnenkomen. Wij kijken of de uitgegeven garanties in orde zijn. De volks- en diergezondheid, het welzijn van de dieren en denbsp;bestrijding van dierziekten staan centraal. Een heelnbsp;team van dierenartsen, keurmeesters en controleas-sistenten is bij de controles betrokken.

Als er meer bekendheid zou zijn met deze disciplines denk ik dat het tekort aan dierenartsen zou afnemen. Zeker in de tak waarin ik werk. De studie isnbsp;ontzettend breed en interessant. Je hebt deze algemene ontwikkeling en basiskennis nodig om eennbsp;serieuze gesprekspartner te worden.

Ik zie in het vak steeds meer differentiatie optreden. De allround dokter verdwijnt en mensen gaan zichnbsp;toeleggen op bepaalde diergroepen of disciplines.nbsp;De dierenarts wordt meer een gesprekspartner dienbsp;zich bewust is van zijn verantwoordelijkheid voor denbsp;gezondheid en het welzijn van dier en mens.nbsp;Meteen op mijn eerste collegedag hoorde ik datnbsp;dokter Vlimmen al jaren dood was. Dat romantischenbsp;beeld bestaat niet meer. Er is veel meer sprake vannbsp;een kosten-baten afweging. Ingrepen moetennbsp;bedrijfseconomisch verantwoord zijn voor de boer.nbsp;Je kunt niet meer onbeperkt dokteren aan dieren.'

Prof. dr. A.D.M.E. (Ab) Osterhaus, viroloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam/ Dijkzigtnbsp;ziekenhuis en docent aan de Utrechtse faculteitnbsp;der Diergeneeskunde, is afgestudeerd in 1974.nbsp;Hij onderzoekt de interactie tussen virussennbsp;van mens en dier en het afweersysteem.

'In mijn studietijd was er nog nauwelijks aandacht voor infectieziekten bij in het wild levende dieren.nbsp;Terwijl deze wel degelijk ook een bedreiging vormen voor huisdieren. Neem varkenspest en vogelpest. De studie richtte zich te veel op die paarnbsp;klassieke landbouw- en gezelschapsdieren.

Het oorspronkelijke beroep van dierenarts is heel breed. Ik denk dat specialisatie moet vanwege denbsp;voortschrijding van kennis en technologie. Voor onsnbsp;is dat heel leuk; je kunt je dan helemaal in eennbsp;onderwerp verdiepen. Een student kan nog z'nnbsp;eigen virus krijgen om te onderzoeken en zich zonbsp;alle virologische technieken eigen maken. Bij denbsp;humane virussen is dat bijna onmogelijk. Het is voornbsp;een deel 'postzegels verzamelen' in de dierenwereld.nbsp;Wij kijken naar de 'emerging' virussen die plotselingnbsp;overgaan van dier naar mens en vice versa. Van tijdnbsp;tot tijd zien we dat de introductie van nieuwe virussen uit het dierenrijk tot wereldwijde epidemieën bijnbsp;de mens leidt. De AIDS- en influenzapandemieënnbsp;van de afgelopen eeuw, afkomstig van respectievelijk vogels en apen, zijn hiervan duidelijke voorbeelden. Het omgekeerde geldt ook: dieren die hetnbsp;slachtoffer worden van menselijke virussen. Bijvoorbeeld zeehonden die geïnfecteerd werden met hetnbsp;humane influenza B virus.

Ik zie dat de belangstelling onder de studenten groeit voor exotische dieren. En dat de dierenartsnbsp;meer internationaal inzetbaar wordt. Dat hij of zijnbsp;zich gaat bezighouden met beleid, politiek en denbsp;Europese regelgeving om zo mens en dier tenbsp;beschermen.

Met wilde dieren en nieuwe ziekten bezig zijn is voor mij veel leuker dan het werk van de allroundnbsp;dierenarts. Ik weet eigenlijk niet of ik het beeld vannbsp;dokter Vlimmen ooit romantisch vond. De dierenartsnbsp;moet de dokter zijn voor de rest van ons erfgoed ennbsp;niet voor een beperkte diergroep.'

[Nicole van Ladesteijn]


Illuster 1 Universtiteit Utrecht | september 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;13

-ocr page 14-

Utrecht Summer School

'Altijd de gordijnen open'

Terwijl de Nederlanders massaal afreizen naar zon en strand om te genieten van een welverdiende vakantie, melden de buitenlandse cursisten van de Utrecht Summer School zich elkenbsp;ochtend stipt om half tien in de collegebanken.nbsp;Wat bezielt hen om hun spaarzame vrije wekennbsp;op te offeren aan alweer een studie? Tk had nietnbsp;gedacht dat ik het zó interessant zou vinden.’

Eigenlijk had ze liever een cursus pediatrie gedaan, maar omdat het qua tijd niet zo goed uitkwam isnbsp;het oncologie geworden. Deze cursus wordt gegeven van 10 tot 21 juli. Intissar Osman Elsayed (25) uitnbsp;Sudan trekt haar sluier recht en prikt in haar warmenbsp;broodje. Samen met landgenoten Sandra Gharbawinbsp;(22) en Salma Abd/Rahman Abd/Allah (23) luncht zenbsp;dagelijks in de personeelskantine van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De drie geneeskunde-studenten van de vrouwenuniversiteit in Khartoumnbsp;kijken hun ogen uit in Nederland: de geavanceerdenbsp;technologie, de allerlaatste behandeltechnieken ennbsp;de gesmeerde organisatie in het ziekenhuis is ietsnbsp;dat ze alleen uit de boeken kennen. 'We wildennbsp;eens wat anders, iets nieuws', zegt Sandra. 'Dit is denbsp;eerste keer dat we alleen, zonder onze ouders, opnbsp;reis zijn. En dan ook nog zo ver weg.'nbsp;De deelnemers aan de cursus Clinical Oncology zijnnbsp;gevorderde geneeskundestudenten en jonge artsen.nbsp;Het internationale karakter van de cursus is hoog:nbsp;de dertig cursisten komen uit maar liefst achttiennbsp;verschillende landen, van Pakistan tot de Oekraïne,nbsp;van Zweden tot Tanzania. Ze krijgen een druk programma voorgeschoteld. Elke dag begint met tweenbsp;tot drie colleges, 's middags komt de praktijk aannbsp;bod in discussies waarin bestaande dan wel fictievenbsp;patiënten worden besproken. En ook 's avonds en innbsp;het weekend hoeven ze zich geen seconde te vervelen. De intekenlijsten voor een barbecue, een uitstapje naar het Kröller-Müller en een zeiltocht zijnnbsp;nagenoeg vol. Toch zien ze kans om zelf ook nognbsp;iets te organiseren. 'Gisteren hadden we een Englishnbsp;dinner party en vanavond kook ik Turks', lacht Ibrahim Akalin (24) uit Ankara. 'Ik heb de halve klas uitgenodigd, meer past er niet in mijn kleine kamer.'nbsp;Ibrahim begint straks aan zijn vierde jaar geneeskunde en wil zich specialiseren in oncologie. 'Maarnbsp;de allerbelangrijkste reden om mee te doen aan denbsp;Summer School is dat ik eens uit mijn land wegnbsp;wilde. Ik was nog nooit in het buitenland geweest.nbsp;Hier kan ik mensen uit andere landen ontmoeten ennbsp;mijn Engels verbeteren. Bovendien is dit de laatstenbsp;keer dat ik een vakantie van tien weken heb, iknbsp;wilde iets onvergefelijks doen.' Vakantie èn onderwijs, voor Ibrahim is het allebei even leuk en Ijelang-rijk.

Mix

Die mix van zowel vakkennis opdoen als mensen ontmoeten, is het kenmerk van een zomerschool,nbsp;zegt Barbara de Rijk van Bureau Buitenland. Tiennbsp;jaar bestaat de Summer School Utrecht nu, eennbsp;naam die als kapstok dient voor een uitgebreid aanbod aan zomercursussen. Dit jaar worden er innbsp;samenwerking met de Utrechtse Hogeschool voor denbsp;Kunsten in de periode juni tot augustus twintig cursussen aangeboden. Ze variëren van inhoudelijk vak-

Buitenlandse studenten ontdekken Nederland

onderwijs tot meer algemeen vormend. Of alumni er iets van hun gading kunnen vinden? Jazeker, meentnbsp;Barbara de Rijk. 'Er zijn een aantal zeer gespecialiseerde cursussen, die echt bedoeld zijn als bijscholing. De cursussen van diergeneeskunde bijvoorbeeldnbsp;bieden veel expertise. Die zijn ook duurder en hebben soms een toelatingseis van vijf jaar werkervaring. Dat is dus meer dan alleen gezellig eennbsp;zomercursus volgen. De Universiteit Utrecht streeftnbsp;naar een gevarieerd en evenwichtig cursusaanbod.nbsp;De medische en bètawetenschappen zijn goed vertegenwoordigd, maar op andere vlakken willen wenbsp;het cursusaanbod gaan uitbreiden. Taal, cultuur ennbsp;kunst bijvoorbeeld of sociale wetenschappen gaannbsp;we in de toekomst verder ontwikkelen.'

Koningin

'Ik had niet gedacht dat ik de Summer School zó interessant zou vinden', zegt Milan Smid (22) uitnbsp;Tsjechië tijdens de koffiepauze. Samen met bijnanbsp;honderd andere deelnemers uit Europa en de Verenigde Staten volgt hij vier weken lang de cursusnbsp;Dutch Society and Culture, al elf jaar een topper vannbsp;de Summer School. Milan is vierdejaars student economie en vooral geïnteresseerd in politiek. 'Gisterennbsp;hadden we een college over het politieke systeem innbsp;Nederland. Wat me opviel was de positie van denbsp;koningin, ik kan me haar bijna niet voorstellen alsnbsp;politiek persoon. Zelf ben ik opgegroeid in een landnbsp;met een president en met het communisme. Eennbsp;koningin is een beetje vreemd fenomeen voor me.'nbsp;Ook buiten de colleges blijft hij zich verbazen. Datnbsp;alle mensen Engels spreken bijvoorbeeld, zelfs eennbsp;vrouw van tachtig stond hem in vloeiend Engels tenbsp;woord toen hij de weg kwijt was. 'Dat was voor mijnbsp;een openbaring!' En wat hem ook opviel waren denbsp;ramen in de Nederlandse huizen. 'Zó groot, het lijken wel winkeletalages. En dan de gordijnen open!nbsp;Dat shockeerde me. Ik snap het nog steeds niet,nbsp;Nederlanders houden toch zo van privacy?'nbsp;Ook Kelly Klair (20) uit Florida moest even wennennbsp;aan de Nederlanders. 'Mensen die tegen je opbotsennbsp;zeggen niet eens sorry. Dat vind ik zo lomp. Maarnbsp;voor de rest zijn ze heel aardig.' Ze studeert tandheelkunde, de cursus Dutch Society and Culturenbsp;volgt ze puur uit interesse. 'Ik zie hier hoe anderenbsp;mensen leven, hoe ze denken. Daar word ik volwassener van.' Als ze het afsluitende examen haalt,nbsp;krijgt ze voor de zomercursus studiepunten. Maar denbsp;'big attraction' van de zomerschool is toch vooral denbsp;mogelijkheid om studenten uit andere landen tenbsp;ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Milan is hetnbsp;met haar eens. 'Reizen is goed, je kunt er vriendennbsp;mee maken. Ik weet zeker dat ik met een stapel e-mailadressen naar huis zal gaan. Ik wilde mensennbsp;ontmoeten, andere meningen horen en met elkaarnbsp;vergelijken. Voor mij is de Summer School eennbsp;manier om mentaal te groeien. Het verandert mijnnbsp;blik op de wereld.'

Utrechtse alumni zijn welkom op de Utrecht Summer School. 'Maar', vindt Barbara de Rijk van Bureau Buitenland, 'waarom zou je niet naar het buitenlandnbsp;gaan om een zomerschool te volgen? Dat geeftnbsp;altijd iets extra's, dan pik je meteen een andere cultuur en een ander onderwijssysteem mee.'

[Leonie van den Schoor]

Informatie over het cursusaanbod van de Utrecht Summer School kunt u aanvragen bij het Bureaunbsp;Buitenland van de Universiteit Utrecht, tel. (030)nbsp;253 2696, of op de website van de universiteit:nbsp;www.uu.nl/onderwijs. Het programma van denbsp;Summer School 2001 is verkrijgbaar vanaf januari.


Illuster t Universtiteit Utrecht | september 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;15

-ocr page 15-


hun titel. De eerste bloemlezing werd in het juni-nummer gepubliceerd.

Bent u trots op uw doctorandus- danwel meestertitel, vroeg de redactie aan de lezers van Illuster. Twee alumni antwoordden volmondig 'ja'. Een toelichting achten zij overbodig. De lezers die geennbsp;waarde hechten aan hun titel, en dat zijn er veelnbsp;meer, motiveren hun standpunt wel. 'Geeft u mijnnbsp;titels maar aan Fikkie!', schrijft Carine van Rhijn.nbsp;'Begrijp me niet verkeerd, ik vond mijn beide studiesnbsp;(een Utrechts doctoraal én een heus Brits MA)nbsp;geweldig. Laten we alleen niet vergeten dat kleinenbsp;lettertjes voor en achter onze namen niet meer zijnnbsp;dan een KEMA-keur dat aangeeft dat u als geslaagdnbsp;product uit de universitaire legbatterij bent komen ,nbsp;rollen.' Ook voor H.L. de Beaufort heeft een titelnbsp;geen waarde; 'Sterker nog, ik voel mij veel gelukkiger in onze prestatiemaatschappij zonder enig besefnbsp;van titels. Dit lijkt misschien wereldvreemd, maarnbsp;tekent wel de tijd van de vijftiger jaren, toen iknbsp;samen met jaargenoten niet dacht aan titels maarnbsp;wel vervuld was van spannend onderzoek en dat innbsp;alle collegialiteit.' Gerrit Tinholt hecht weinig emotionele waarde aan zijn titel. 'Of het moet zijn dat iknbsp;met veel plezier aan mijn studententijd in Wagenin-gen en Utrecht terugdenk. Moet je daarop trotsnbsp;zijn? Ik ben het niet. Wanneer mijn nu studerendenbsp;dochters afstuderen, dan ben ik vanzelfsprekend welnbsp;trots op hun titels. Maar dat is natuurlijk ietsnbsp;anders!'

Wat vinden de Utrechtse alumni van de letters drs op hun visitekaartje? Een verspilling van drukinkt opnbsp;de toch al te overvloedig circulerende visitekaartjes,nbsp;volgens Carine van Rhijn. Gerrit Tinholt heeft welnbsp;drs op zijn briefpapier staan, zijn echtgenote, dienbsp;dierenarts is, gebruikt de 'pseudotitel' niet. 'Zij vindtnbsp;de kwalificatie dierenarts voldoende. Doctorandusnbsp;betekent dat iemand het doctoraal examen heeftnbsp;gehaald en gaat promoveren. En die omschrijvingnbsp;hanteert zij heel rigide, zij is niet van plan te promoveren, dus gebruikt zij die in haar ogen pseudotitelnbsp;niet. Zij, mijn echtgenote, heeft gelijk. Alleen, ik hebnbsp;wel 'drs' op mijn zakelijke briefpapier en mijn visitekaartjes staan. Waarom? Tja, daarvoor is een aantal,nbsp;pragmatische, argumenten te geven. Omdat het innbsp;het maatschappelijk verkeer min of meer gebruikelijk is, het enige status geeft, omdat het onderscheidend werkt, het toegang verschaft tot academischenbsp;instituten.'

Buitenland

De vraag of alumni hun titulatuur in het buitenland gebruiken, roept wisselende reacties op. K. Nieblingnbsp;heeft slechte ervaringen met het gebruik van hetnbsp;Nederlandse drs in het buitenland: 'Lachwekkend, innbsp;'t gunstigste geval denkt men te maken te hebbennbsp;met iemand die meer dan één Dr. titel heeft.' Denbsp;ervaringen van N. de Kruit zijn een stuk positiever.nbsp;'Als je in Duitsland of Oostenrijk eens een cursusnbsp;volgt (ik beken - ik heb dat meerdere malen gedaan)nbsp;dan bén je iemand. In hun ogen heb je dan namelijknbsp;meerdere 'doctor'-titels. Je bent daar dan een uitgesproken genie en krijgt vervolgens de mooistenbsp;kamers en de meeste achting. Ik geef toe, dat is lekker en ik heb ze nooit wijzer gemaakt.'

Een masters-titel oefent weinig aantrekkingskracht uit. 'Sjiek, een masters-titel? Nou nee,' zegt Josyenbsp;Kriest. 'Toen ik in 1984 afstudeerde was een Nederlands drs-titel meer waard dan een Angelsaksischenbsp;masters-titel. Een masters-scriptie kostte ongeveernbsp;een half jaar. Een drs-scriptie kostte in die tijd nognbsp;een vol jaar.' Nederland schaalt zichzelf weer te laagnbsp;in, volgens Niebling'. 'In Engeland gaat de zegswijzenbsp;'Master is a failed PhD'.' Ook Saskia Campert waarschuwt voor 'het minderwaardigheidscomplex vannbsp;Nederlanders om het 'chique' te vinden Engelstaligenbsp;woorden te gebruiken voor zaken waar primanbsp;Nederlandse woorden voor bestaan.' Als eenheid innbsp;titels beslist doorgevoerd moet worden, kies dannbsp;voor Latijnse benamingen.'

Niet sjiek

Het wordt in de lezerskring van Illuster dus niet sjiek gevonden om master aan je naam toe te voegen.nbsp;Toch kan de adoptie van het Angelsaksisch onderwijsmodel op instemming rekenen. Saskia Campert isnbsp;zelfs enthousiast: 'Natuurlijk moet Europa éénnbsp;onderwijssysteem krijgen, zodat titels in alle landennbsp;dezelfde waarde hebben.' Madeleine Peijs vindt hetnbsp;absoluut noodzakelijk dat het Angelsaksisch onderwijsmodel in Nederland wordt ingevoerd. 'Zowel iknbsp;als mijn man zijn afgestudeerd in de geologie, ennbsp;werken nu in de Verenigde Staten. Bij het aanvragen van het werkvisum moesten onze onderwijspa-pieren worden nagetrokken. Ondanks het feit datnbsp;we dezelfde papieren hebben, werd de bul van mijnnbsp;man gelijkgesteld met een master's degree, terwijlnbsp;mijn bul gelijk werd gesteld met een bachelor's degree. Dat zegt genoeg over wat men in het buitenland weet over ons universitair onderwijssysteem.'nbsp;Volgens Josje Kriest zit er niks anders op: 'In het buitenland herkent men de waarde van Nederlandsenbsp;titels en opleidingen niet, wat makkelijk tot onderwaardering kan leiden. Dus dan maar aanpassen. Ennbsp;daarbij levert het inkorten van de opleidingen kostenbesparingen op. En versmalling van de wetenschappelijke basis, maar je kunt niet alles hebben.'nbsp;Carine van Rhijn legt zich er niet zo snel bij neer:nbsp;'Nu is het gelukkig zo dat iedere universitaire legbatterij zijn eigen soort eieren aflevert, soms blekenbsp;Betten, maar in het beste geval feestelijk beschilderde paasexemplaren. Dat is juist de kracht van hetnbsp;systeem, die diversiteit. Maar wat krijgen we nu metnbsp;Bologna? Kies een willekeurige universiteit en consumeer er uw McMasters! Onderwijsvernieuwing?nbsp;Prima! Maar weg met de uniformering en de vervlakking.'

[Sylvia den Hengst]

U kunt uw mening over het al of niet gebruiken van titels en de invoering van het bachelor-master model nog steeds kwijt op www.alumni.uu.nl.

Lezersoproep: Uw favoriete anekdote

Welk moment is u sinds uw studie het meest bijgebleven? Welke smeuïge anekdote uit uw studietijd vertelt u nog metnbsp;smaak op feesten en partijen? De redactienbsp;is geïnteresseerd in uw bijdrage over datnbsp;ene inspirerende of juist waardeloze college, die onbetaalbare practical joke, datnbsp;rampzalige tentamen, het meest gelukzalige moment op de vereniging of in uwnbsp;studentenhuis. Mail of schrijf uw verhaal innbsp;maximaal 250 woorden naar de redactienbsp;van Illuster: postbus 80125, 3508 TCnbsp;Utrecht, e-mail:nbsp;illuster.redactie@csc.usc.uu.nl.


14

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 16-

Op 5 oktober bestaat het Utrechts Studenten Koor ennbsp;orkest 55 jaar. Het hele jaarnbsp;2000 staat daarom in hetnbsp;teken van feestelijkhedennbsp;rond dit elfde lustrum.nbsp;Naast de festiviteiten ennbsp;tournee die al geweest zijn,nbsp;geeft het USKO dit najaarnbsp;een aantal bijzonderenbsp;concerten, deels met mede-

Oud USKO-leden

Ook voor oud USKO-leden is dit keer een grote rol weggelegd. Samen met het huidigenbsp;USKO, worden oud-leden vannbsp;harte uitgenodigd mee te werken aan een concert op zaterdag 23 december in denbsp;van dirigent Harold Lensink.nbsp;Het tweede weekend - ondernbsp;leiding van Jaap Hillen - wordtnbsp;van 15 t/m 17 december georganiseerd voor diegenen dienbsp;tot 1975 lid waren.


werking van oud-leden. Ook wordt gewerkt aan denbsp;oprichting van een reünie-vereniging.

Op 10 november vindt het speciale lustrumconcert plaats in Vredenburg, aanvang 20.00nbsp;uur. Ter gelegenheid hiervannbsp;schreef componist Roel vannbsp;Oosten een stuk, 'Les amours'.nbsp;Het stuk klinkt lichtvoetig, netnbsp;als het stuk van de Zweedsenbsp;componist Lars-Erik Larsson,nbsp;'Förkladd Cud' ('De god in vermomming'). Het 'Schicksalslied' van Brahms ('Het lied vannbsp;Jacobikerk. Deze dag is tevensnbsp;een reüniedag, ook voor diegenen die niet meedoen aannbsp;het concert. Gedurende tweenbsp;voorbereidende repetitieweek-enden kunnen oud-leden nietnbsp;alleen bijpraten, maar ook netnbsp;als vanouds muziek maken.nbsp;Het 'oude' en het huidigenbsp;USKO studeren samen verschillende delen van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bachnbsp;in. Het eerste repetitieweek-end vindt plaats van 8 t/m 10nbsp;december, is bestemd voornbsp;degenen die vanaf 1975 lidnbsp;waren en staat onder leidingnbsp;verscheen, werkt de lustrum-commissie nu aan een cd-rom.nbsp;Naast de geschiedenis wil hetnbsp;USKO dit keer ook alle fotoalbums, kamp- en tourneekran-ten, smoelenlijsten, stukjes uitnbsp;de Basjus, beelden uit hetnbsp;videoarchief, muziekfragmenten, etc. netjes sorteren, indiceren, en rubriceren. Voor hetnbsp;samenstellen van deze cd-rom,nbsp;roept het USKO uw hulp in.nbsp;Heeft U nog ontroerendenbsp;foto's? Veertig jaar oude roddels? Tijdloze anekdotes? Eennbsp;visie op Uw bestuurstijd? Eennbsp;stoffig acht-millimeter-filmpje?

Een 'In Memoriam' voor iemand die niet vergeten magnbsp;worden? De Historiecie is ernbsp;zeer in geïnteresseerd (adresnbsp;hieronder). Tot slot is aardignbsp;om te weten dat er een reü-nievereniging in de maak is,nbsp;die waarschijnlijk ieder jaarnbsp;een of meerdere nieuwsbrieven zal versturen en reünieda-gen zal organiseren. Als unbsp;denkt dat het USKO uw adresnbsp;niet (meer) in het bestandnbsp;heeft, geef dan uw adresgegevens en uw telefoonnummernbsp;door.

Meer informatie

Voor meer informatie over de reüniedag, de weekenden, de cd-rom of omnbsp;kaartjes te bestellen voornbsp;het lustrumconcert op 10nbsp;november, kunt u contactnbsp;opnemen met hetnbsp;Utrechts Studenten Koor ennbsp;Orkest, Kruisstraat 201,nbsp;3581 GK Utrecht, tel. (030)nbsp;253 8785.

Ook kunt u informatie vinden op de website:nbsp;www.studver.uu.nl/usko


Finale Studenten Pianoconcours

Op vrijdag 27 oktober as. om 19.30 uur vindt in Muziekcentrum Vredenburg denbsp;finale-avond plaats van het 4enbsp;Internationaal Studentennbsp;Pianoconcours. Drie finalisten spelen een solo-werk ennbsp;een pianoconcert begeleidnbsp;door het Utrechtsch Studenten Concert, het ‘huis-orkest’nbsp;van de Universiteit Utrecht.nbsp;Een deskundige jury ondernbsp;voorzitterschap van Tonnbsp;Hartsuiker beoordeelt denbsp;talenten. De presentatie is innbsp;handen van prof. dr. Paulnbsp;Schnabel, directeur van hetnbsp;Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het pianoconcours is een initiatief van de Universiteit Utrecht en staat open voornbsp;getalenteerde studenten uitnbsp;alle landen van de wereld, dienbsp;het pianospel als hobby beoefenen. Onder de circa dertignbsp;deelnemers bevinden - naastnbsp;vier Utrechtse studenten - studenten van gerenommeerdenbsp;universiteiten in de Verenigdenbsp;Staten, Midden Amerika, Zimbabwe en Rusland. Het concours bestaat uit drie delen: denbsp;voorrondes (op 23 en 24 oktober in het Utrechts Conservatorium), de halve finales op 25nbsp;oktober (eveneens in hetnbsp;Utrechts Conservatorium) ennbsp;de slotavond op 27 oktober innbsp;Muziekcentrum Vredenburg.nbsp;De voorrondes en de halvenbsp;finales zijn voor belangstellenden gratis toegankelijk.

Voor buitenlandse deelnemers aan het pianoconcours wordt nog gezocht naar eennbsp;logeeradres in de stadnbsp;Utrecht. Wie van 21 tot ennbsp;met 27 oktober onderdaknbsp;wil bieden aan een buitenlandse pianist, kan voornbsp;meer informatie contactnbsp;opnemen met het Communicatie Service Centrum,nbsp;telefoon (030) 253 3413.

Tijdens de slotavond spelen de finalisten een stuk naar eigennbsp;keuze en één van de volgendenbsp;vier werken:

  • • Shostakovich: Tweedenbsp;Pianoconcert, opus 102

  • • Mozart: Concert voor Pianonbsp;en Orkest no.23 in A, KV 488;nbsp;eerste deel

  • • Beethoven: Derde Pianoconcert; eerste deel plus cadens

  • • Schumann: Introductie en

Allegro, opus 134

De drie voorgaande edities van het tweejaarlijksenbsp;pianoconcours waren eennbsp;groot succes en trokken veelnbsp;belangstelling. Publiek en jurynbsp;waren onder de indruk vannbsp;het hoge niveau van de ama-teur-pianisten. Inmiddels is hetnbsp;pianoconcours uitgegroeid totnbsp;een ontmoetingspunt voornbsp;iedereen die zich verbondennbsp;voelt met de Universiteit

4e Internationaal Studenten Pianoconcours 27 oktober

i Stuur mij____kaart(en) à ƒ 10,- per stuk voor de finaleavond van het 4e

i Internationaal Studenten Pianoconcours in het Muziekcentrum Vredenburg : op vrijdag 27 oktober, aanvang 19.30 uur.

! Ik betaal na ontvangst van de kaarten.

i Naam

! Adres

! Postcode en woonplaats

i Telefoon

i E-mail

Utrecht. Met de bon kunt u tot 6 oktober kaarten bestellen.

Bon voor 6 oktober terugsturen naar:

! Universiteit Utrecht, Communicatie Service Centrum/Pianoconcours, j Antwoordnummer 8428, 3500 VW Utrecht


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;17

-ocr page 17-

Alumniservice

% Utrechts Universiteitsfonds

Het Utrechts Universiteitsfonds is de organisatie van begunstigers die tot doel heeft bij te dragen aan de groei en de bloei van de Universiteit Utrecht. Dat doet het U-fonds onder meer door:

Internationale Alumni-contacten

In het jaar 2001 viert onze universiteit haar 365e DIES ennbsp;het Universiteitsfonds zijnnbsp;115e verjaardag. Voldoendenbsp;reden om extra initiatieven tenbsp;ontplooien. Beide besturennbsp;grijpen het lustrumjaar aannbsp;voor de ontwikkeling vannbsp;alumnicontacten 'over denbsp;grens'. Ruim 2000 van onzenbsp;alumni wonen en werken opnbsp;een plek buiten Nederland.nbsp;Ook ontvangt onze universiteit jaarlijks uit het buitenlandnbsp;een groot aantal studentennbsp;die hier een belangrijk deelnbsp;van hun studie volgen. Graagnbsp;willen we de banden metnbsp;deze groepen wat sterker aanhalen, met speciaal voor hennbsp;georganiseerde activiteiten.nbsp;Op dit moment zijn zevennbsp;alumni in de weer om opnbsp;zeven locaties in het buitenland een evenement van denbsp;grond te tillen. Ook krijgennbsp;we een Engelstalige website,nbsp;zodat onze niet-Nederlandsta-lige alumni ons ook kunnennbsp;vinden. Eveneens zijn er plannen voor een virtuele Universiteitsdag die door iedereennbsp;waar ook ter wereld bezochtnbsp;kan worden. In het volgendenbsp;nummer van Illuster krijgt unbsp;meer informatie, ook over denbsp;Universiteitsdag die het Uni-versiteitsfonds op 31 maartnbsp;2001 in Utrecht organiseert.

Begunstigers

Het Universiteitsfonds verheugt zich op een gestaag toenemende belangstelling.nbsp;Inmiddels zijn er ruim 5000nbsp;begunstigers. Ook student-begunstigers zien de waardenbsp;van het Universiteitsfonds: ernbsp;hebben zich meer dan 1000nbsp;studenten aangemeld. Denbsp;Ufonds-alumnipas is een grotenbsp;trekker, zo blijkt. De afgestudeerden ontvangen deze pasnbsp;als afstudeercadeau van hetnbsp;Universiteitsfonds met eennbsp;geldigheidsduur van één jaar.nbsp;Daarna wordt hen gevraagdnbsp;begunstiger te worden, waarmee zij hun alumnipas kunnennbsp;continueren.

Bijzondere leerstoelen

Het bestuur heeft in de afgelopen periode in overleg met het College van Bestuur veelnbsp;aandacht besteed aan de procedures rondom de bijzonderenbsp;leerstoelen. Het nut van denbsp;instelling van de leerstoel, denbsp;hoogwaardige kwaliteit vannbsp;de bezetting ervan én de aanvulling op het normale curriculum van de opleiding moetnbsp;buiten kijf staan. Het Universiteitsfonds heeft wat ditnbsp;betreft een naam hoog tenbsp;houden en hanteert het instrument van de bijzonderenbsp;leerstoel met de grootstnbsp;mogelijke aandacht. De procedures rond de instelling,nbsp;bezetting en verlenging zijnnbsp;nu vastgelegd in een aantalnbsp;protocollen, o.a. te vinden opnbsp;de www-pagina's van het Universiteitsfonds. Inmiddels teltnbsp;het fonds zo'n 45 bijzonderenbsp;leerstoelen, met even zovelenbsp;bezetters. Het bestuur is trotsnbsp;op zijn hoogleraren en ontvangt hen ieder jaar op eennbsp;feestelijke bijeenkomst alsnbsp;dank voor hun bijdrage aannbsp;het academische klimaat vannbsp;onze universiteit.

Jaarvergadering Op 22 september vindt denbsp;jaarvergadering van hetnbsp;Utrechts Universiteitsfondsnbsp;plaats, waarvoor het bestuurnbsp;de begunstigers graag uitnodigt. U hebt de uitnodigingnbsp;inmiddels al gekregen samennbsp;met het jaarverslag over hetnbsp;jaar 1999. De vergaderingnbsp;vindt plaats op de terreinennbsp;van het University Collegenbsp;Utrecht. Studenten van hetnbsp;college zorgen voor een presentatie van hun opleiding ennbsp;laten zien waar zij wonen ennbsp;werken.

Subsidies studenten

Uw bijdragen aan het Universiteitsfonds kwamen ook het afgelopen jaar weer voor eennbsp;groot gedeelte ten goede aannbsp;de studentengemeenschap. Denbsp;studentencommissie die hetnbsp;bestuur adviseert over eennbsp;goede verdeling van de gelden, kende subsidies toe voornbsp;congresbezoek, de organisatienbsp;van symposia en excursies ennbsp;voor vele sportieve en culturele activiteiten. In totaal zijnnbsp;163 garantiesubsidies aangevraagd. Een bijzondere subsidie ging naar het project 'Denbsp;wereld van Peter Stuyvesant'.nbsp;Dit project is opgezet om denbsp;reisverslagen van 17e eeuwsenbsp;Nederlanders naar de Nieuwenbsp;Wereld te ontsluiten voornbsp;digitaal gebruik.

Korting op onderwijs metnbsp;de Alumnipas

Een gratis bibliotheekpas, korting op postacademisch onderwijs, gereduceerde tarieven bij de Faculty Club en het Universiteitsmuseum, speciale aanbiedingen bij het sportcentrumnbsp;Olympos en het cultureel centrum ParnassQs: allemaalnbsp;mogelijkheden die denbsp;Ufonds/Alumnipas biedt.

Wilt u meer weten van het Universiteitsfonds of denbsp;Ufonds-alumnipas? Bel ofnbsp;schrijf ons of bezoek onzenbsp;web-pagina 's:

Utrechts Universiteits-fonds/alumnibureau Bestuursgebouwnbsp;Heidelberglaan 8nbsp;3584 CS Utrechtnbsp;tel.: (030) 253 80 25nbsp;fax: (030) 253 80 26nbsp;e-mail:nbsp;ufonds@ufonds.uu.nlnbsp;WWW.ufonds.uu.nlnbsp;WWW. alumni, uu.nl


16

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 18-

Alumniservice

Allerlei

Positie alumni kunstvakken onderzocht


Afgestudeerden in de Utrechtse kunstvakken doennbsp;het goed op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit eennbsp;recente enquête ondernbsp;afgestudeerde theaterwetenschappers, kunsthistorici ennbsp;musicologen. Het rapportnbsp;Utrechtse kunsten werken doetnbsp;verslag van de arbeids-marktsituatie van alumninbsp;ongeveer vijfjaar na hunnbsp;afstuderen.

Van de onderzochte groep heeft zo'n 95 procent vijf jaarnbsp;na afstuderen een betaaldenbsp;baan. Geen van de afgestudeerden is ongewild werkloos.nbsp;In de eerste jaren op denbsp;arbeidsmarkt zijn alumni zeernbsp;mobiel; men wisselt vaaknbsp;enkele malen van functie. Hetnbsp;eigen netwerk (relaties in hetnbsp;beroepsveld, familie, vrienden

in het Universiteitsmuseum


Wetenschapsdag


In het Universiteitsmuseum is op Wetenschapsdag,nbsp;zondag 8 oktober aanstaande, weer van alles tenbsp;doen. Het Universiteitsmuseum en de museumtuin Denbsp;Oude Hortus zijn deze dagnbsp;gratis van ll.oo tot 17.00 uurnbsp;te bezoeken. Voor alumninbsp;hebben wij op deze dag eennbsp;speciale aanbieding in onsnbsp;tuincafé en terras rondomnbsp;het Zaadhuis. Hieronder eennbsp;greep uit de activiteiten.

• Geurentest

In het huis, de tuin en de keuken kom je altijd geurennbsp;tegen. Maar wat ruik je als jenbsp;ogen je neus niet helpen?nbsp;Ruik je dan het verschil tussen afwasmiddel en leer? Ennbsp;wat zeggen je hersenen alsnbsp;je blauwe pannenkoekennbsp;mag eten? Doe de geurentest en bak een gekleurdenbsp;pannenkoek.nbsp;of kennissen of contacten doornbsp;een gevolgde stage) blijkt eennbsp;belangrijke rol te spelen bijnbsp;het vinden van een baan. Denbsp;opgedane werkervaring tijdens de studie is eveneens vannbsp;grote invloed.

Na vijf jaar op de arbeidsmarkt heeft de theater-, film- ennbsp;televisiewetenschapper eennbsp;vaste baan, of uitzicht daarop,nbsp;in een branche die veelal innbsp;het verlengde ligt van denbsp;opleiding. Zo'n 62 procent vannbsp;de theaterwetenschappers isnbsp;werkzaam in de culturele sector, de media of bij eennbsp;theater of theatergezelschap.nbsp;In deze functies, die veelal opnbsp;hbo/wo-niveau zijn, staan pro-ductieleiding of -assistentie,nbsp;regie, dramaturgie en voorlichting, pr en communicatienbsp;centraal. Kunsthistorici werken

  • • Pretpakket

Voor kinderen van zes tot veertien jaar zijn er pretpak-ketten, doe het zelfpakket-ten waarmee jongeren zelfnbsp;iets in elkaar kunnen zettennbsp;of maken. Soms moet ernbsp;gesoldeerd worden, getimmerd of geboord. Pakketten,nbsp;hulpmaterialen en assistentienbsp;is aanwezig.

  • • Wetenschapswinkels

De Utrechtse Wetenschapswinkels voor biologie en geneesmiddelen presenterennbsp;zich en laten zien naar welkenbsp;maatschappelijk relevantenbsp;vragen zij de laatste tijdnbsp;onderzoek hebben latennbsp;doen.

  • • Proefdiervrij

Voordat voedsel en afwasmiddel verkocht mogen worden moet zeker zijn dat de producten niet schadelijknbsp;voornamelijk in de non-profit-sector, in musea of in de overige culturele sectoren. Ook zijnbsp;vervullen grotendeels eennbsp;functie op hbo/wo-niveaunbsp;waarin met name beleidsvoorbereiding en -uitvoering,nbsp;onderzoek en onderwijs centraal staan. Musicologen zijnnbsp;veelal werkzaam in het onderwijs of in het koor- en orkest-wezen. Bij hen staat onderwijs,nbsp;musiceren en beleidsvoorbereiding en -uitvoering centraal.

Meer informatie:

Het rapport Utrechtse kunsten werken is, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar bij het Studiepuntnbsp;Letteren, Drift 8, (030) 253nbsp;6285. Voor inhoudelijkenbsp;informatie: drs. Dominiquenbsp;de Vet, (030) 253 6357/nbsp;6105.

zijn voor de gezondheid. Daarom worden zij vaaknbsp;getest op proefdieren.nbsp;Proefdiervrij laat zien datjenbsp;voedsel en andere zaken ooknbsp;kunt testen zonder proefdieren te gebruiken. Zijnbsp;werken met de ogen vannbsp;geslachte kippen of gebruiken computergestuurdenbsp;modellen.

• Eten en drinken

Meer informatie

De meest actuele informatie treft u aan op de website van het Universiteitsmuseum:nbsp;www.museum.uu.nl


Alumni vieren 365 jaar Universiteit Utrecht


Tijdens de Diesvlerlng op maandag 26 maart 2001nbsp;vindt de aftrap van denbsp;lustrumviering plaats metnbsp;als thema ‘Kennis @ lanbsp;carte’. In het grootsnbsp;opgezette kennisfestival vannbsp;26 tot en met 31 maartnbsp;worden volop activiteitennbsp;georganiseerd die ook voornbsp;alumni de moeite waardnbsp;zijn.

Hét evenement om oud-mede-studenten te ontmoeten én op de hoogte te blijven van denbsp;ontwikkelingen van de Universiteit Utrecht is de Universiteitsdag op 31 maart 2001. Ditnbsp;keer wordt deze afgeslotennbsp;met een bijzonder 'feesten @nbsp;la carte' op verschillende feest-locaties in de stad. De lustrum-commissie organiseert in ditnbsp;lustrumjaar daarnaast nognbsp;meer activiteiten waarvoornbsp;alumni van harte worden uitgenodigd, zoals het kennisfestival en het wetenschapsspel.nbsp;Voorafgaand aan het kennisfestival kan iedereen (vannbsp;bewoners van Utrecht totnbsp;alumni) alledaagse en levensvragen indienen. De beste énnbsp;meest gestelde vragen wordennbsp;in de festivalweek middelsnbsp;shows en manifestaties gepresenteerd in een 'kennisfabriek'nbsp;in de binnenstad van Utrecht.nbsp;Daarnaast zijn er proeven ennbsp;onderzoeken waar het publieknbsp;actief aan kan deelnemen.

Elke festivaldag wordt afgesloten met een theaterspektakel.

Wetenschapsspel

Vanaf januari 2001 kan een wetenschapsspel gespeeldnbsp;worden via internet, dus ooknbsp;alumni in het buitenland kunnen actief meedoen. Doel vannbsp;het spel is om via een wed-strijdvorm te komen tot mogelijk bruikbare oplossingen vannbsp;maatschappelijk relevante problemen. Deze wedstrijdnbsp;bereikt zijn hoogtepunt op hetnbsp;kennisfestival eind maart: ernbsp;komen kwart-, halve- en helenbsp;finales, winnaars, verliezers,nbsp;prijzen en een meelevendnbsp;publiek.

Meer informatie:

Lustrumbureau, tel. (030) 253 5853 of e-mail:nbsp;Lustrum@bureau.uu.nl,nbsp;website www.uu.nlllustrum.


18

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 19-

Adressen faculteiten

Jubileum Woonbestuur IBB


De Utrechtse Historische Studenten Kring


De Utrechtse Historische Studenten Kring bestaat volgend jaar 75 jaar. Dit heuglijke feitnbsp;willen we graag vieren metnbsp;zoveel mogelijk leden en oud-leden. Op 26 oktober ‘s middags wordt in de Lutherse kerknbsp;het lustrum geopend. Ook isnbsp;een congres gepland op 9 ennbsp;10 maart 2001, met als titelnbsp;'Jezus verbeeld'. Voor het lustrum zijn we op zoek naarnbsp;adressen van ieder (voormalig)nbsp;UHSK-lid. We gaan de adressennbsp;gebruiken om de ledenlijst innbsp;de Almanak aan te vullen ennbsp;om iedereen uit te nodigennbsp;voor de festiviteiten.

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de lustrumacti-viteiten, geef dan uw adresnbsp;door aan: UHSK, Krommenbsp;Nieuwegracht 66, 3512 HLnbsp;Utrecht. E-mail: info@uhsk.nlnbsp;Het Woonbestuur van het IBB-complex bestaat 30 jaar. Ditnbsp;gaan wij in november vieren.nbsp;Bent u ooit lid geweest vannbsp;het Woonbestuur en zou u hetnbsp;IBB wel weer eens willen zien,nbsp;dan bent u van harte welkom.nbsp;Als u uw naam en adres aannbsp;ons doorgeeft, ontvangt u tenbsp;zijner tijd verdere informatienbsp;over de precieze datum en hetnbsp;programma.

Ook zijn wij op zoek naar mensen die het leuk vindennbsp;om iets te schrijven over hunnbsp;tijd op het IBB. We willen vannbsp;deze verhalen een jubileumboek maken.

Meer informatie:

Woonbestuur IBB

Ina Boudier Bakkerlaan 67 3582 VV Utrechtnbsp;(030) 2516407 (ook antwoordapparaat) e-mail:nbsp;woonbestuur@ibb. uu.nl

Utrechts universiteitsfonds/

Alumnibureau

Heidelbergtaan 8, 3584 CS Utrecht (030) 253 80 25 Fax: (030) 253 80 26nbsp;E-mail: ufonds0ufonds.uu.n1

Aardwetenschappen

Budapestlaan 4, 3584 CA Utrecht (030) 253 50 50 Fax: (030) 253 50 30nbsp;E-mail: i.nix0geo.uu.nl

Biologie

F.A.F.C. Wentgebouw, Sorbonnetaan 16, Postbus 80088, 3508 TB Utrecht

(030) 253 22 76 Fax: (030) 253 45 26

E-mail: t.h.j.m.raaimakers0bio.uu.nl

Diergeneeskunde

Androclusgebouw, Yalelaan 1,

Postbus 80163, 3508 TD Utrecht

(030) 253 48 51 Fax: (030) 253 77 27


Centrum De Uitwijk verhuisd

Mensenstreken

MensenStreken is een nieuw populair antropologischnbsp;tijdschrift dat culturelenbsp;antropologie onder de aandacht brengt van een breednbsp;publiek. Het tijdschrift is eennbsp;uitgave van een onafhankelijke redactie, met steun vannbsp;de capaciteitsgroep Culturelenbsp;Antropologie van de Univer-siteit Utrecht. Het wil denbsp;lezer kennis laten makennbsp;met een antropologische kijknbsp;op gebeurtenissen. Dichtbij,nbsp;ver weg, bijzonder en alledaags, met alle soorten streken die in het ‘woordenboeknbsp;der mensheid’ voorkomen.

Mensenstreken heeft ruimte voor diepgang en achtergrondnbsp;bij actuele gebeurtenissen ennbsp;ontwikkelingen. Daarnaast isnbsp;er aandacht voor meningen,nbsp;voor een kijkje in het levennbsp;van verschillende groepen innbsp;de samenleving, voor literatuur, voor muziek. Mensenstreken wil uitgroeien tot eennbsp;ontmoetingspunt voor mensennbsp;die zich voor mensen en hunnbsp;culturele bagage interesseren.nbsp;Mensenstreken verschijnt drienbsp;keer per jaar en wordt doornbsp;heel Nederland verspreid vianbsp;abonnementen en de lossenbsp;verkoop. Een jaarabonnementnbsp;(3 nummers) kost ƒ18,95.

Meer informatie

Redactieadres en abonnementenadministratie: Mensenstreken, Postbus 14152, 3508 SC Utrecht. E-mail:nbsp;mensenstreken@hotmail.comnbsp;Voor meer informatie kunt unbsp;contact opnemen met:nbsp;Brenda Carina Oude Breuilnbsp;(hoofdredactie), telefoon:nbsp;(030) 271 27 71.

De Uitwijk is de afgelopen tien jaar uit haar voegennbsp;gegroeid en het aanbod vannbsp;cursussen en films heeft eennbsp;behoorlijke vlucht genomen.nbsp;Daarom een vernieuwdenbsp;behuizing. Vanaf 1 septembernbsp;is de Uitwijk gevestigd innbsp;Transitorium I. Daar bevindennbsp;zich ook twee nieuwe ateliersnbsp;(keramiek en tekenen/schilde-ren) en een doka.

Op dinsdag 26 september 2000 van 13.30 tot 14.30 uurnbsp;en van 16.00 tot 18.00 uurnbsp;vindt in de hal van het Educa-torium en Transitorium denbsp;CURSUS INFORMATIE MARKTnbsp;plaats. Uitwijkdocenten gevennbsp;dan uitgebreid informatienbsp;over het cursusprogrammanbsp;najaar 2000: tekenen, schilderen, keramiek, boekbinden,nbsp;grafische technieken, fotografie, kunstgeschiedenis, filosofie, yoga, typevaardighedennbsp;etc. De cursussen startennbsp;begin oktober. Alle cursussennbsp;staan open voor alumni; totnbsp;een jaar na afstuderen kunnen zij deelnemen tegen studententarief.

Meer informatie

Cultureel Studenten Centrum de Uitwijk,nbsp;Universiteit Utrecht,nbsp;Leuvenlaan 19, 3584 CEnbsp;Utrecht - de Uithof,nbsp;tel.: (030) 253 3402,nbsp;fax: (030) 253 8550,nbsp;www.uitwijk.uu.nl e-mail:nbsp;uitwijk@pobox.uu.nl

Farmacie

F.A.F.C. Wentgebouw, Sorbonnelaan 16, Postbus 80082, 3508 TB Utrecht

(030) 253 73 13/253 25 25

Fax; (030) 251 39 53

Geneeskunde

Stratenum, Universiteitsweg 100, Postbus 80030, 3508 TA Utrechtnbsp;(030) 253 88 88 Fax; (030) 253 90 25nbsp;E-mail: t.m.v.fakkeldij©med. uu.nl

Godgeleerdheid

Willem C. van Unnikgebouw Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrechtnbsp;(030) 253 18 53 Fax; (030) 253 32 41nbsp;E-mail: m.bosch©theo.uu.nJ

Letteren

Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht

(030) 253 61 05 Fax: (030) 253 60 83 E-mail medewerkers: lt;naamgt;©let.uu.nl

Natuur- en Sterrenkunde

Princetonplein 5, Postbus 80000, 3508 TA Utrecht

(030) 253 32 84 Fax: (030) 253 92 82 E-mail: facbureau0phys.uu.nl

Rechtsgeleerdheid

Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht (030) 253 70 18/253 70 17

Fax: (030) 253 73 00 E-mail medewerkers: lt;voorletters.nbsp;voorvoegselachternaamgt;©taw.uu.nl

Ruimtelijke Wetenschappen

Willem C. van Unnikgebouw Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrechtnbsp;(030) 253 20 44 Fax: (030) 254 06 04nbsp;E-mail: r.vanginneken®geog.uu.nl

Scheikunde

F.A.F.C. Wentgebouw, Sorbonnelaan 16, 3584 CA Utrecht

Postbus 80083, 3508 TB Utrecht

(030) 253 37 93/253 37 91

Fax: (030) 253 30 72

E-mail: j.a.dekooker®chem.uu.nl

Sociale Wetenschappen Centrumgebouw Zuid,

Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht (030) 253 47 00 Fax: (030) 253 16 19nbsp;E-mail: bureau0fss.uu.nl

Wijsbegeerte

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht

(030) 253 18 31 Fax: (030) 253 28 16 E-mail: buredu0phil.uu.nl

Wiskunde en Informatica

Budapestlaan 6, 3584 CD Utrecht

(030) 253 15 15/253 35 36

Fax: (030) 253 83 94

E-mail: o.moeler©math.uu.nl

iVLOS Bestuursgebouw Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht

(030) 253 34 00 Fax: (030) 253 27 41 E-mail; ivlos0ivlos.uu.nl


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;*19

-ocr page 20-

Alumniservice

Kijk eens om de hoek bij het Studium Generaie


Dc dialoog tussen wereldbeschouwingen, de relatie tussen mens en dier, hetnbsp;Nederlandse Afrikabeleid,nbsp;het denken over ruimte ennbsp;tijd. Dat zijn slechts enkelenbsp;van de thema’s in hetnbsp;najaarsprogramma 2000 vannbsp;het Studium Generale. Opnbsp;deze pagina’s een overzichtnbsp;van het veelzijdige aanbod.

Regelmatig krijgt het Bureau Studium Generale het verzoeknbsp;om aan een bepaald onderwerp aandacht te besteden.nbsp;De vele verzoeken zijn nietnbsp;alleen inspirerend voor hetnbsp;Bureau maar vormen ook eennbsp;waarborg voor de veelzijdigheid van het Studium Generale. Heeft u ideeën voor eennbsp;thema of activiteit, aarzel dannbsp;niet en neem contact op metnbsp;het Bureau. Wij stellen uwnbsp;suggestie zeer op prijs.

Voor sommige activiteiten is aanmelding noodzakelijk. Ooknbsp;daarvoor kunt u terecht bij hetnbsp;Bureau. Aan deelname zijnnbsp;geen kosten verbonden, tenzijnbsp;anders vermeld.

Meer informatie over de inhoud van de programmaonderdelen is te verkrijgennbsp;bij:

Bureau Studium Generale

Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht tel.: 030 - 253 24 36nbsp;e-mail: studgen@sg.uu.nl


illustratie: Jos Coilignon

Grijze wijzen II

Lezingen

Hoe vaak horen we niet stellen dat het in de wereldnbsp;ontbreekt aan wijsheid. Kennis is er genoeg, maar wijsheid? Wijsheid berust opnbsp;levenservaring. Wanneer wenbsp;deze uitspraak serieus nemen,nbsp;doen we als universiteit ietsnbsp;niet goed. We sturen onzenbsp;hoogleraren bij het bereikennbsp;van 'de jaren des onder-scheids' met emeritaat. Zonbsp;sturen we de wijsheid weg.nbsp;In het lezingenprogrammanbsp;Grijze wijzen doen we daar

Geletterden en

Lezingen

(in samenwerking met de Stichting Literaire Activiteitennbsp;Utrecht SLAU)

Is er noodzakelijkerwijs een scheiding tussen wetenschapnbsp;en literatuur, tussen hoofd ennbsp;hart, tussen verstand ennbsp;gevoel, tussen kunde ennbsp;kunst? Is er misschien zelfsnbsp;vijandigheid tussen beidenbsp;intellectuele activiteiten?

Of gaat het juist om een constructieve wisselwerking?

Elf wetenschappers die tevens schrijver/dichter zijn over hunnbsp;iets aan. Emeriti, oud-hoogle-raren van onze universiteit,nbsp;geven lezing over een themanbsp;naar eigen keuze.

Programma

  • • Maandag 9 oktober

Prof. dr. C. de Jager (emeritus-hoogleraarnbsp;Sterrenkunde): Van planeten,nbsp;sterren en heelallen.

  • • Maandag 20 november

    gecijferden

Jkvr. prof. dr. J.M. van Winter (emeritus-hoogleraarnbsp;Geschiedenis): Zorg voor denbsp;positie in het spanningsveldnbsp;tussen wetenschap en literatuur.

Programma

(onder voorbehoud)

  • • Maandag 25 september:

Gerrit Krol

  • • Maandag 2 oktober:

Lodewijk Brunt

  • • Maandag 9 oktober:

Ilja Leonard Pfeijffer

•Maandag 16 oktober:

Ronald Giphart

  • • Maandag 23 oktober:

Menno Lievers zieken en strijd voor hetnbsp;geloof: de Johannieters ennbsp;Maltezers in de Middeleeuwen en het begin van denbsp;Nieuwe Tijd.

Plaats en tijd

Faculty Club Helios, Achter de Dom 7, Utrechtnbsp;20.00 uur

Vanwege het beperkt aantal plaatsen is aanmelding bij het Bureau Studiumnbsp;Generale verplicht.

  • • Maandag 30 oktober:

M. Februari

  • • Maandag 6 november:

Jaap van Heerden

  • • Maandag 13 november:

Vincent Icke

  • • Maandag 20 november:

Rutger Kopland

  • • Maandag 27 november:

Esther Jansma

Plaats en tijd

Academiegebouw, Senaatszaal, Domplein 29,nbsp;Utrecht 20.00 uur

Mens en dier

Lezingen

(in samenwerking met de Dierenbescherming Utrecht)

Anno 2000 staan milieunormen, ecologische structuren en levensomstandigheden vannbsp;dieren op de politieke agenda.nbsp;Vanuit verschillende hoekennbsp;wordt gepleit voor een mindernbsp;'antropocentrische' benadering van de relatie tussennbsp;mens en dier: de mens staatnbsp;niet boven of buiten denbsp;natuur, maar maakt daar deelnbsp;van uit; andere soorten dan denbsp;menselijke hebben een waardenbsp;in zichzelf, los van het nutnbsp;voor de mens.

Programma

  • • Woensdag 4 oktober

Mw. drs. M.J. Enders-Slegers (lid Hoofdbestuur Dierenbescherming Nederland, psycholoog): De relatie tussennbsp;mensen en dieren vanuitnbsp;psychologisch oogpunt.

  • • Woensdag 11 oktober

Prof. dr. J.L. van Zanden (Vakgroep Geschiedenis, DU): De veranderende relatie tussennbsp;mens, natuur en dieren innbsp;Nederland in de negentiendenbsp;en twintigste eeuw.

  • • Woensdag 18 oktober

Prof. dr. W.A.P.F.L. van der Grind (Vergelijkende dierfysiologie, UU): Overeenkomsten en verschillen tussennbsp;mensentaal en dierentaal.

  • • Woensdag 25 oktober

Prof. dr. J.A.R.A.M. van Hooff (Gedragsbiologie, UU):nbsp;Op de grens van mens ennbsp;dier; gedragsonderzoek bijnbsp;mensapen en de overgangnbsp;van mensaap naar aapmens.

  • • Woensdag 1 november

Forum: Naar een universele verklaring van de rechtennbsp;van levende wezens?

M.m.v. prof. mr. dr. P. Cliteur (Universiteit Leiden en TUnbsp;Delft), Ch. Parmentiernbsp;(auteur van: Het dier en zijnnbsp;mensenrechten), mr. G.nbsp;Spong (advocaat), prof. mr.

D. Boon (Dier en Recht, UU). Voorzitter: mw. H. Maij-Weggen (europarlementariër,nbsp;voorzitter Dierenbescherming Nederland).

Plaats en tijd

Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht:nbsp;Senaatszaal (4 en 11nbsp;oktober). Aula (18 oktobernbsp;en 1 november). Facultynbsp;Club, ingang Academiegebouw (25 oktober)nbsp;20.00 uur


20

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 21-

Ruimte, tijd en relativiteit: van Euclides tot Einstein


Lezingen van Prof. dr. J. Hilgevoord (emeritus UU)nbsp;De moderne natuurkunde rustnbsp;op twee pijlers, de kwantummechanica en de relativiteitstheorie. Terwijl denbsp;kwantumverschijnselen zichnbsp;openbaren in de wereld vannbsp;het zeer kleine, vertonen denbsp;relativistische verschijnselennbsp;zich bij zeer grote massa's ennbsp;bij zeer grote snelheden.

De speciale relativiteitstheorie leert dat ruimte en tijd geennbsp;strikt gescheiden begrippennbsp;zijn en dat tijd niet iets absoluuts is. De algemene relativiteitstheorie zegt datnbsp;ruimte-tijd en materie

Kok over Afrika

Lezing van de ministerpresident, paneldiscussie (in samenwerking met de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen SIB ennbsp;de Evert Vermeerstichting)

'Wij beschouwen Afrika als een prioriteit van ons buitenlands beleid.' Dat schreven denbsp;verantwoordelijke ministersnbsp;Van Aartsen (Buitenlandsenbsp;Zaken) en Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) aan denbsp;Tweede Kamer in hun Afri-kanotitie van 17 augustusnbsp;1999. Kern van de notitie was

Emoties

Lezingen

(in samenwerking met de EUG Oekumenische Studentengemeente Utrecht)

Vond Aristoteles nog dat emoties enigszins luisterden naar de rede, na hem werden zijnbsp;eeuwenlang beschouwd als innbsp;oppositie tot de rede.nbsp;Tegenwoordig pleit men voornbsp;een opheffing van de dualistische benadering en staat mennbsp;een fusie tussen rede en emotie voor, waarbij men spreektnbsp;over 'rationele emoties'.nbsp;elkaar beïnvloeden.

In vijf voordrachten volgt prof, dr. J. Hilgevoord de fascinerende ontwikkelingsgeschiedenis van het denken overnbsp;ruimte en tijd: van de Grieksenbsp;meetkundige Euclides tot denbsp;vader van de relativiteitstheorie, Einstein.

Programma

  • • Woensdag 1 november:

Meetkunde en werkelijkheid

  • • Woensdag 8 november:

Ruimte en tijd in de klassieke natuurkunde

  • • Woensdag IS november:

het voorstel om tot een geïntegreerd Afrikabeleid te komen, waarin politieke ennbsp;economische instrumentennbsp;samen met ontwikkelingssamenwerking moeten bijdragennbsp;aan een verbetering van denbsp;situatie in Afrika.

Wat komt er in de praktijk terecht van dit geïntegreerdenbsp;Afrikabeleid? Hoe verhoudtnbsp;het Nederlands beleid zich totnbsp;de inspanningen van de Europese Unie en de Verenigdenbsp;Naties? De cruciale vraag is op

In de lezingen worden vanuit drie invalshoeken enkelenbsp;recente opvattingen over emoties behandeld.

Programma

  • • Woensdag 15 novembernbsp;Mw. prof. dr. R. Braidottinbsp;(Media en Representatie,nbsp;Vrouwenstudies Letteren,nbsp;UU): Emotions, a post-structuralistic approach.

  • • Woensdag 22 novembernbsp;Prof. dr. E.S. Tan (Word andnbsp;Image Studies, Letteren, VU

De fusie van ruimte en tijd: de speciale relativiteitstheorie

  • • Woensdag 22 november:

Natuurkunde als meetkunde: de algemene relativiteitstheorie

  • • Woensdag 29 november:

Consequenties van de algemene relativiteit

Plaats en tijd

Academiegebouw, Senaatszaal, Domplein 29, Utrecht, 20.00 uur.

De lezing op 8 november vindt plaats in de Aula vannbsp;het Academiegebouw.

welke manier Nederland het meest effectief kan bijdragennbsp;aan verbetering van de situatienbsp;op het Afrikaanse continent.nbsp;Minister-president Wim Koknbsp;geeft zijn visie op Nederlandnbsp;en Afrika. Vervolgens discussieert hij met een panel vannbsp;studenten.

Plaats en tijd

Academiegebouw, Aula, Domplein 29, Utrechtnbsp;Maandag 2 oktober,nbsp;20.00 uur

Amsterdam): Where do our emotions come from? Thenbsp;cognitive processes.

• Woensdag 29 november

Prof. dr. P. Vandermeersch (Godsdienstwetenschap,nbsp;RUG): The tricky emotionalnbsp;side of religious experience.

Plaats en tijd

University College Utrecht, Campuspiein 1, Utrechtnbsp;20.00 uur



illustratie: Jos Collignon

De verbeelding van oorlog I


In de Oudheid werden veldslagen beschreven, helden vereerd, verliezen betreurd. In de twintigste eeuw hebben schrijvers, filosofen, cineasten ennbsp;anderen hun ontzetting verbeeld over de slachting in loopgraven, kampen en steden. Innbsp;de multimediale samenlevingnbsp;komt de oorlog via het beeldscherm de huiskamer binnen.nbsp;In deze eerste reeks lezingennbsp;kijken we terug op de vorigenbsp;eeuw. Door en voor wie wordtnbsp;herinnerd? Kan het onzegbarenbsp;worden gerepresenteerd?nbsp;Helpt verbeelding te verwerken?

Programma

  • • Dinsdag 3 oktober

Prof. dr. F. van Vree (Europese Cultuurgeschiedenis, UvA, Persgeschiedenis, EUR):nbsp;Een verleden dat niet voorbijnbsp;wil gaan: de Tweede Wereldoorlog in de publieke herinnering.

  • • Dinsdag 10 oktober

Dr. E. van der Knaap (Duitse Taal- en Letterkunde, UU):nbsp;Generatieverschillen in denbsp;benadering van de Holocaustnbsp;door Duitse schrijvers.

  • • Dinsdag 17 oktobernbsp;Oorlogsdromen van slachtoffers van de Tweede

Wereldoorlog tot en met Joegoslavië (spreker nog nietnbsp;bekend).

  • • Dinsdag 24 oktober

Dr. M. Steenmeijer (Spaanse Taal- en Letterkunde, KUN):nbsp;De Spaanse burgeroorlog innbsp;de literatuur.

  • • Dinsdag 31 oktober

Mw. dr. E. Captain (Vrouwenstudies, UU): Over (oorlogs)dagboeken uitnbsp;Nederlands-Indië.

  • • Dinsdag 7 november

Prof. dr. E. van Alphen (Algemene Literatuurwetenschap, RUL): Beeldende kunst: verwerking van herinneringen.

  • • Dinsdag 14 november

Dr. J. van der Meulen (Stichting Maatschappij ennbsp;Krijgsmacht): Nooit meernbsp;Normandie: afscheid van denbsp;klassieke soldaat.

Plaats en tijd

Academiegebouw, Senaatszaal, Domplein 29,nbsp;Utrecht, 20.00 uur


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;21

-ocr page 22-

Alumniservice

Onderwijs

Nieuwe cursusgids HOVO Utrecht

Contractonderwijs Letteren

Bent u geïnteresseerd in bijvoorbeeld geschiedenis, filosofie, kunstgeschiedenis, evolutie of sterrenkunde, en wilt u uwnbsp;kennis hiervan verdiepen? Dannbsp;is Hoger Onderwijs voor Ouderen wellicht ook iets voor u.

Nascholing Geschiedenis


Op zaterdag 7 oktober 2000 organiseert het Instituutnbsp;voor Geschiedenis van denbsp;Universiteit Utrecht eennbsp;nascholing over het exa-menonderwerp ‘Nederlandnbsp;en Indonesië. Vier eeuwennbsp;contact en beïnvloeding’.

Tussen 10.00 uur en 15.00 uur worden lezingen verzorgdnbsp;door dr. J. van Goor, dr. E.nbsp;Locher-Scholten, drs. W.nbsp;Manuhutu en dr. O. Praams-tra. Vervolgens wordt gedebatteerd over de vraag: 'Moet

Juridisch Post Academisch Onderwijs


Het bureau voor Juridisch Post Academischnbsp;Onderwijs, verbonden aannbsp;de faculteit Rechtsgeleerdheid, biedt de mogelijkheidnbsp;tot professionele na- en bijscholing. De cursussennbsp;worden verzorgd doornbsp;docenten van de faculteitnbsp;Rechtsgeleerdheid innbsp;samenwerking met externe,nbsp;veelal in de praktijk werkzame juristen. Houders vannbsp;een alumnipas krijgen 20%nbsp;korting op het cursusgeld.nbsp;Voor aanvragen van de pasnbsp;zie pagina 16.

Programma najaar 2000:

  • • Arbeidsrecht

  • - Actualiteiten Arbeidsrecht

9 november; f 795,-

  • • Bestuursrecht

  • - Actualiteiten Ruimtelijknbsp;Bestuursrecht

31 oktober; f 795,-

  • - Actualiteiten Bestuurs-

HOVO Utrecht, waarin de Uni-versiteit Utrecht participeert, biedt op deze en anderenbsp;gebieden speciale cursussen opnbsp;het niveau van universitairnbsp;onderwijs aan voor de leeftijdsgroep van 50 . In oktobernbsp;het Van Heutsz-monumentnbsp;blijven?'

De dag vindt plaats in het Moluks Historisch Museum innbsp;Utrecht, Kruisstraat 313.nbsp;Tijdens de lunchpauze zal eennbsp;eenvoudige Indische maaltijdnbsp;geserveerd worden. Tevensnbsp;bestaat de gelegenheid om denbsp;collectie van het museum tenbsp;bezichtigen. De kosten bedragen ƒ 195,- (inclusief koffie,nbsp;lunch en studiemateriaal).nbsp;Leden van de alumnivereniging VIGU krijgen 10% korting.

(proces)recht

16 november; ƒ 775,-

  • - Bestuursdwang en dwangsom

22 lt;S 29 november; f850,-

  • - Hoofdstuk Afvalstoffen

Wet Milieubeheer

28 november; f495,-

  • - Van nationaal naar transnationaal waterbeheernbsp;30 november; f 525,-

• Privaatrecht

  • - Civielrechtelijke aspectennbsp;van E-commerce

  • 4 oktober; f 525,-

  • - Recente Jurisprudentienbsp;Verbintenissenrecht

  • 5 november; f 695,-

  • - Recente Jurisprudentienbsp;algemeen Goederenrechtnbsp;en Zekerheden

14 november; f495,-

  • - Actualiteiten

Ondernemingsrecht

7 december; f 525,-

  • - Cyclus Beroepsaansprakelijkheidnbsp;nader bekend te makennbsp;beginnen ruim 25 cursussen.nbsp;Hebt u belangstelling, vraagnbsp;dan de cursusgids aan. Eennbsp;telefoontje naar het HOVO-secretariaat - (030) 253 3483 -is voldoende. U kunt ooknbsp;e-mailen: HOVO@jbi.uu.nl

Meer informatie

Voor informatie over de aanmelding kunt u bellennbsp;met het secretariaat vannbsp;het Instituut voornbsp;Geschiedenis, tel. (030)nbsp;253 6222. Informatie overnbsp;het programma kunt unbsp;krijgen bij L.J. Dorsman,nbsp;(030) 253 6441 of e-mail:nbsp;leen.dorsman@let.uu.nlnbsp;Mededelingen over hetnbsp;programma staan ook opnbsp;de website:nbsp;www.let.uu.nllhistlpao.html

  • • Strafrecht

  • - Multiculturaliteit ennbsp;strafrecht

2 november; f850,-

  • - Bijzondere Opsporingsbevoegdheden

23 november; f 525,-

  • • Overige rechtsgebieden

  • - Nationale staatssteun en

EG-recht

21 november; f 525,-

  • - Nieuw Recht II

1, 8, 15 december; f850,-

  • - Strafbaarheid van decentralenbsp;overheden

14 december; f 850,-

Meer informatie

Voor informatie of het aanvragen van onze brochure kunt u contact opnemennbsp;met Juridisch PAO, tel.nbsp;030-2537021/2537022,nbsp;E-mail: jpao@law.uu.nl. Unbsp;kunt ook onze websitenbsp;raadplegen:

WWW. law.uu.nl/pao

Alle alumni, ook die van andere faculteiten, kunnennbsp;bij de faculteit der Letterennbsp;als contractant een of meernbsp;losse cursussen volgen uitnbsp;het totale onderwijsaanbodnbsp;van de faculteit. U schrijftnbsp;zich per cursus in en betaaltnbsp;ook per cursus. De kostennbsp;per standaardcursus (metnbsp;een omvang van 160 studie-belastingsuren) bedragennbsp;ƒ 360,-. Als contractant volgtnbsp;u onderwijs samen met denbsp;reguliere studenten. U kuntnbsp;- ter afronding van een cursus - een toets afleggen dienbsp;gelijk is aan het tentamennbsp;dat door studenten wordtnbsp;gemaakt. Haalt u de toets,nbsp;dan ontvangt u daarvoornbsp;een certificaat.

De Letterenfaculteit heeft brochures met het onderwijsaanbod voor contractanten op de volgende terreinen:

  • • Arabische, Nieuwperzischenbsp;en Turkse talen en culturen

  • • Duitse taal en cultuur

  • • Engelse taal en cultuur

  • • Franse taal en cultuur

Masteropleiding

In november 2000 start het Centrum voor Beleid ennbsp;Management een nieuwenbsp;tweejarige postacademischenbsp;masteropleiding. Deze Europese leergang 'Interculturalisa-tie van psychosociale zorg ennbsp;hulpverlening' is bedoeld voornbsp;hulpverleners, managers ennbsp;beleidsmedewerkers dienbsp;betrokken zijn bij hetnbsp;aanbieden van sociale dienstverlening, psychosocialenbsp;hulpverlening en geestelijkenbsp;gezondheidszorg aan etnischenbsp;minderheidsgroepen en/ofnbsp;asielzoekers en vluchtelingen.nbsp;Het uitwisselen van ervaringennbsp;op Europees niveau staat centraal. De opleiding vindt plaatsnbsp;In Nederland (Utrecht), Zweden (Örobro) en Engeland

  • • Geschiedenis en Mediëvistiek

  • • Italiaanse taal en cultuur

  • • Keltische talen en cultuur

  • • Kunstgeschiedenis

  • • Literatuurwetenschap

  • • Muziekwetenschap

  • • Nederlandse taal en cultuur

  • • Portugese taal en cultuur

  • • Russische taal en cultuur

  • • Spaanse taal en cultuur

  • • Taalwetenschap

  • • Theater-, film- en televisiewetenschap

  • • Vrouwenstudies

Meer informatie

U kunt telefonisch of per e-mail een of meernbsp;brochures aanvragen bij:nbsp;Studiepunt Letteren, informatiecentrum onderwijs,nbsp;tel. (030) 253 6285,nbsp;e-mail:studiepunt@let.uu.nl.nbsp;Voor de cursussen die starten in januari 2001 kunt unbsp;zich inschrijven tussen 30nbsp;oktober en 10 november.nbsp;Er starten ook cursussen innbsp;maart 2001 (inschrijven vannbsp;8 tot en met 19 januari) ennbsp;in mei 2001 (inschrijven vannbsp;12 tot en met 23 maart).

CBM

(Canterbury). De kosten bedra gen ƒ 12.250,- per opleidingsjaar. Houders van eennbsp;alumnipas krijgen 20% korting. Na afronding ontvangennbsp;deelnemers een mastertitel.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Centrumnbsp;voor Beleid en Management, Marijke van Oor-spronk, tel. (030) 253 6338,nbsp;e-mail: pao.cbm@law.uu.nl


22

Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000

-ocr page 23-

Publicaties

Colofon

Illuster 20, jaargang 5,

20 september 2000

Illuster is een gezamenlijke uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds, in samenwerking metnbsp;faculteiten en verenigingen.

Illuster verschijnt vier keer per jaar en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 55.000.

Hoofdredacteur:

Twan Geurts

Redactie:

Armand Heijnen, Helène Ruys, Sandra van Kampen (eindredactie)

Redactie-advies:

Mascha Damen. Peter Giesen, Ted Sanders, Harry van den Tweel,nbsp;Inger Hagg

Redactieraad:

Piet van Assetdonk, NOS eindredactie; Paul van den Hoven, hoogleraar linguïstiek UU; Joop Kessels, directeur communicatie UU; Bas Mesters, redacteur Denbsp;Volkskrant; Frieda Pruim, redacteur Opzij;nbsp;Arie Smit, directeur NotTeleac.

Aan dit nummer werkten verder mee: Sander van Walsum, Sylvia den Hengst,nbsp;Bert Herben, Jan Weerdenburg, Monicanbsp;Wirtz, Janny Ruardy, Johan Vlasblom,nbsp;Leneke Visser.

Foto's:

Ivar Pel, Paul Romijn, Rein van der Zee, Evelyne Jacq. e.a.

Foto omslag: Ben Peters

Cartoons:

Elly Hees (p.14), Jos Collignon (p.20/21)

Rubrieksillustra ties:

Marco Faassen

Ontwerp en opmaak: WRIK (BNO), Utrecht

Druk:

Brouwer Rotatie

© Universiteit Utrecht

Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht. Overname van artikelen is -met bronvermelding- toegestaan. Hetnbsp;U-blad stelt op verzoek van de redactienbsp;eerder in het U-blad verschenen artikelennbsp;en illustraties beschikbaar aan Illuster.nbsp;¦ Illuster is een productie van het Bureaunbsp;Journalistieke Producties, een samenwerking tussen het Communicatie Servicenbsp;Centrum van de Universiteit Utrecht ennbsp;het Utrechts Universiteitsblad.

ISSN:

1338-4703. Voor toezending is gebruikgemaakt van het alumnibestand van de Universiteit Utrecht

Oproep aan de lezer

Illuster 21 verschijnt op 13 december 2000. Reacties, suggesties en ingezonden mededelingen kunt u toezendennbsp;aan de redactie voor 16 oktober. Denbsp;redactie houdt zich het recht voor ingezonden mededelingen te weigeren of innbsp;te korten.

Redactie-adres: Illuster, postbus 80125,nbsp;3508 TC Utrecht,nbsp;tel.: (030) 253 26 51,nbsp;fax: (030) 253 36 85,nbsp;e-mail: illusterredactie@csc.usc.uu.nl.nbsp;Voor adreswijzigingen:nbsp;illusterecsc. use. uu. ni

Wetenschapswinkels

De zeven Utrechtse Wetenschapswinkels geven jaarlijks een overzicht van hun publicaties. De publicaties zijn op tiennbsp;thema's ingedeeld: Geluid ennbsp;trillingen; Binnenmilieu; Milieunbsp;en duurzaamheid; Natuurbehoud en -beheer; Dierenwelzijn; Gezondheid; Onderwijs;nbsp;Geschiedenis en cultuur; Rechtnbsp;en overheidsbeleid en welzijn.

Meer informatie

bij het Coördinatiepunt Wetenschapswinkels, Bijl-houwerstraat 6, 3511 ZCnbsp;Utrecht. Tel: 030-2536150.nbsp;E-mail:

cp. wewis@pobox. uu.nl

Jan Engelman

Je kunt je het bijna niet voorstellen, maar Utrecht was voor de oorlog naast Amsterdamnbsp;het literaire centrum van onsnbsp;land. De stad dankte dezenbsp;positie vooral aan de activiteiten van de in Utrecht geborennbsp;en getogen dichter/essayist Jannbsp;Engelman (1900-1972) en zijnnbsp;vrienden. Als oprichter van hetnbsp;katholieke tijdschrift Denbsp;Gemeenschap in 1925, wildenbsp;Engelman de kunst van katholieken opstoten in de vaart dernbsp;volkeren. Engelman werd eennbsp;gezaghebbend figuur in denbsp;wereld van kunst en literatuurnbsp;door zijn kritieken en beschouwingen. Met het gedicht 'Veranbsp;Janacopoulos', vestigde hij innbsp;1930 z'n reputatie als dichter.nbsp;In juni was het honderd jaarnbsp;geleden dat Jan Engelmannbsp;geboren werd. Dit was eennbsp;aanleiding voor zeven 'Engel-mankenners', onder wienbsp;Roman Koot, vakreferentnbsp;kunstgeschiedenis aan de UUnbsp;en een aantal Utrechtsenbsp;alumni, om het leven van dezenbsp;levensgenieter, die 'de aarde innbsp;haar schoonheid wilde vattennbsp;en bezingen, en met alle zintuigen in zich wilde opnemen',nbsp;opnieuw onder de aandacht tenbsp;brengen.

De bijdragen van de auteurs geven een aardig en boeiendnbsp;beeld van de culturele kringen,nbsp;waarbinnen Engelmannbsp;vertoefde. Met schrijvers alsnbsp;Marsman, A. Roland Holst, Dunbsp;Perron en Ter Braak bepaaldenbsp;hij het culturele klimaat in denbsp;jaren twintig en dertig. Denbsp;dichter hield van goede wijn,nbsp;mooie vrouwen, literatuur,nbsp;muziek, beeldende kunst ennbsp;stedenschoon. Zijn huwelijksontrouw en erotische poëziebundel 'Tuin van Eros' zijn ernbsp;de oorzaak van, dat hij in 1930nbsp;uit de redactie van Denbsp;Gemeenschap wordt gezet, omnbsp;er in 1934 weer terug te keren.nbsp;Ook is Engelman bekendnbsp;geworden vanwege zijn protesten in de jaren vijftig tegennbsp;de stedenbouwkundige plannen van de gemeente Utrechtnbsp;voor het dempen van de Catha-rijnesingel en de bouw vannbsp;Hoog Catharijne. Daarom isnbsp;het een mooi moment omnbsp;deze markante Utrechter tenbsp;herdenken, nu de discussienbsp;over heropening van de Catha-rijne-singel en verbouw vannbsp;het gezelligste winkelhart vannbsp;Nederland, weer is losgebarsten.

In het Centraal Museum loopt tot 15 oktober de tentoonstelling 'De toets der bezieling.nbsp;Jan Engelman 1900-1972'.

Liesbeth Feikema, Roman Koot en Edwin Lucas (red.) -Op gezang en vlees belust.

Over leven, werk en stad van Jan Engelman.nbsp;Kwadraat. Gebondennbsp;ƒ 59,90, paperback ƒ 39.90.

Omstreden kunstenaar Briefwisseling van de omstreden Utrechtse kunstenaar Erichnbsp;Wichman (1890-1929) met denbsp;al eerder beschreven Jannbsp;Engelman, Hendrik Marsman,nbsp;A. Roland Holst, Wichmansnbsp;beroemde zuster Clara, Jorisnbsp;Ivens en andere beroemdheden uit de wereld van kunst ennbsp;cultuur. De brieven zijn verzameld en worden toegelichtnbsp;door de Utrechtse oud-rechten-student Joep Haffmans.nbsp;Haffman, nu kunst- en antiekhandelaar, verwierf op een veiling een aantal brieven dienbsp;Wichman had geschreven ennbsp;dit was voor hem de aanleiding tot de samenstelling vannbsp;de bundel.

Erich Wichman, zoon van de Utrechtse geologiehoogleraarnbsp;Arthur Wichmann, was innbsp;Nederland nauw betrokken bijnbsp;de introductie van de buitenlandse avant-garde kunst tussen 1910-1915. Hij werdnbsp;omstreden toen hij ondernbsp;indruk van het fascisme vannbsp;Mussolini deze ideologie ooknbsp;ging uitdragen.

Geest, koolzuur en zijk. Briefwisseling van Erichnbsp;Wichman. Verzameld ennbsp;toegelicht door F.J. Haff-mans. Van Gruting, f 59,90.

UVSV-bewoonsters

Brochure van Loek Caspers, met verhalen van de huisbe-woonsters van Drift 19 , hetnbsp;clubgebouw van de Utrechtsenbsp;Vrouwelijke Studenten Vereniging (UVSV). De brochure isnbsp;uitgegeven ter gelegenheidnbsp;van de reünie van oud-huisbe-woonsters in november vorignbsp;jaar in het Clubgebouw van denbsp;100-jarige studentenvereniging. De club kreeg in 1930nbsp;haar eerste bewoonsters, ennbsp;werd, met uitzondering van denbsp;oorlogsjaren, tot 1965nbsp;bewoond. Bijgevoegd is eennbsp;lijst van alle studentes die opnbsp;dit adres gewoond hebben.

Loek Caspers - De huis-bewoonsters van Drift 19, 1931-1941 en 1945-1965

Student in oorlogstijd Twintig jaar is de Utrechtsenbsp;biologiestudent Kees Laros,nbsp;wanneer hij in 1943 op transport wordt gesteld omnbsp;gedwongen in Duitsland tenbsp;werken. Aanleiding is de weigering om de loyaliteitsverklaring te tekenen (maatregel vannbsp;de Duitsers voor het schorsennbsp;van joodse hoogleraren). Larosnbsp;heeft dan twee jaar in Utrechtnbsp;gestudeerd en is actief lid vannbsp;de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV).

In de Wantsenjagers doet de inmiddels 76-jarige gepensioneerde longarts zo'n kleinenbsp;zestig jaar na dato, door middel van aantekeningen en brieven die hij aan zijn oudersnbsp;stuurde, verslag van de oorlogsjaren, die hij deels innbsp;Utrecht, Duitsland en Oostenrijk doorbracht. De biologen,nbsp;onder wie Laros, moestennbsp;gezamenlijk in Berlijn 'wantsen', ongedierte, verdelgen.nbsp;Van daaruit kwam Laros opnbsp;verschillende plaatsen in Duitsland en Oostenrijk en in allerleinbsp;baantjes terecht. Het blijft voornbsp;hem mogelijk om te reizen ennbsp;studievrienden te ontmoeten.nbsp;Doordat de auteur aan hetnbsp;einde van de oorlog in een tijdnbsp;in een ziekenhuis werkt, wordtnbsp;zijn interesse voor het medische vak gewekt. Hij staakt z'nnbsp;biologiestudie. Weer terug innbsp;Nederland gaat hij in Leidennbsp;medicijnen studeren.

C.D. Laros - De Wantsenjagers. Chronologie van gebeurtenissen en gedwongen belevenissen in oorlogstijd. In eigen beheernbsp;uitgegeven.

[Janny Ruardy]


Illuster I Universtiteit Utrecht | september 2000 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;23

-ocr page 24-

Column


Tweederangs baantje

Toen ik laatst een oude studievriendin tegenkwam en ik haar enthousiast vertelde van mijn nieuwe baan als aio bij de faculteit Rechten,nbsp;keek ze mij meewarig aan. 'Sukkel', zag ik haarnbsp;denken, 'nog jaren als arme student ploeteren,nbsp;uiteindelijk eruit gegooid worden en met eennbsp;achterstand van vier jaar op een advocatenkantoor terechtkomen voor een beginnerssalaris.'nbsp;Voormalig Utrechts collegelid Van Vucht Tijssennbsp;voorspelde eind juni in haar rapport 'Talentnbsp;voor de toekomst, toekomst voor talent' eennbsp;leegloop aan de universiteiten vanaf 2003. Denbsp;instroom van jonge onderzoekers blijft volgensnbsp;het landelijk onderzoek ver achter, terwijl binnen een aantal jaren veel wetenschappers metnbsp;pensioen gaan. Waarom ben ik eigenlijk alsnbsp;'jonge onderzoeker' aan de slag gegaan, vroegnbsp;ik mij toen af. Het lijstje nadelen is immers veelnbsp;langer dan het lijstje voordelen...

Een slechtbetaalde academicus, is de eerste associatie die veel mensen bij de afkorting aionbsp;hebben. Een tweederangs baantje bij een werkgever met een ongunstig imago. Deze denkbeelden zijn natuurlijk niet uit de lucht komennbsp;vallen. Het grootste en overkoepelende nadeelnbsp;van het aio-schap is wel het geldgebrek, datnbsp;zich vertaalt naar slechte faciliteiten op denbsp;werkplek, onduidelijkheden over je budget en,nbsp;last but not least, een gigantische rekeningnbsp;vanwege de kosten van de promotie. Nu zelfsnbsp;niet meer aftrekbaar van de belasting. Ook jenbsp;onzekere toekomst binnen de universiteit, zoalsnbsp;Van Vucht Tijssen constateert, hangt met ditnbsp;geldgebrek samen. De universiteit kan het eenmaal binnen gelokte jonge talent verder geennbsp;plaats meer bieden.

Waarom heb ik me dan toch laten verleiden? Dan komen we bij mijn korte, maar doorslaggevende lijstje van voordelen van het aio-schap.nbsp;Met stip op nummer één staat de vrijheid. Alsnbsp;aio ben je eigenlijk een soort eigen baas, jenbsp;mag je onderzoek uitstippelen en je mag doennbsp;wat jou interessant lijkt, mits je promotor hetnbsp;ermee eens is. Werd je als student nog aan hetnbsp;handje genomen en precies verteld wat je welnbsp;en niet moest weten, nu maak je dat zelf uit.nbsp;De ruimte die je krijgt om jezelf te ontwikkelennbsp;is eindeloos en de intellectuele uitdaging vannbsp;het schrijven van een proefschrift is van grotenbsp;betekenis. Mijn oude studievriendin beseft nietnbsp;dat ik vier jaar aan mijn eigen project kan werken, in een omgeving waarin ik ontzettend veelnbsp;plezier heb met mijn collega's terwijl ik me zeernbsp;intensief met mijn vakgebied bezighoud.

[Monica Wirtz studeerde in 1999 at in Nederlands recht (sociaal recht en privaatrecht).

Zij doet bij de faculteit Rechtsgeleerdheid als aio onderzoek naar de collisie tussen CAO's ennbsp;mededingingsrecht.]


De magiër

In 1986 studeerde George Struijker Boudier (i960) af in de wijsgerige/historische pedagogiek. Tegenwoordig treedt hij voor bedrijven op als de magiër George Parker.


'Toen ik op zesjarige leeftijd een man een sigaret zag wegtoveren, geloofde ik mijn ogen niet. Datnbsp;kan toch niet! Waar was die sigaret gebleven? Dienbsp;man was mijn vader: hij had lol in dat soort trucjes.nbsp;Ik vond het heel opwindend: toveren bestaat! Dienbsp;fascinatie is eigenlijk nooit verdwenen.'nbsp;Sinds anderhalf jaar treedt George Parker op alsnbsp;illusionist. Je zou ook kunnen zeggen: als goochelaar. Zelf prefereert Parker de term 'magiër': ' Eennbsp;magiër staat tussen de wereld van de concrete dingen en de onzichtbare wereld van de abstracties',nbsp;zegt Parker. 'Als een mens of een bedrijf gezond is,nbsp;dan is er een voortdurende wisselwerking tussennbsp;beide werelden. Is de balans verstoord, dan kan eennbsp;magiër helpen om dat watje doet in overeenstemming te brengen met dat wat je wilt.'

Parker is dus niet zomaar een entertainer, een goochelaar: 'Ik gebruik natuurlijk ook trucs, maar ik wil er iets anders mee bewerkstelligen. Ik wil mensen innbsp;staat van verwondering brengen. Zo kunnen zenbsp;gaan geloven dat er andere dingen mogelijk zijn. Iknbsp;wil hen herinneren aan hun magische vermogens,nbsp;zodat ze gaan denken: stel dat ik een toverstokjenbsp;zou hebben, welke dromen wil ik dan waarmaken?nbsp;Dat kan inspirerend zijn voor bedrijven die een visienbsp;willen ontwikkelen op hun bedrijfsvoering.'

Kansloze academici

Op de middelbare school vond hij de bètavakken het leukst. Toch koos hij voor een studie pedagogiek. 'Ik was geïnteresseerd in de ontwikkeling vannbsp;mensen - nog steeds eigenlijk. En ik deed in mijnnbsp;vrije tijd veel met kinderen, in het buurthuis en innbsp;de kinderkerk.' De studie beviel goed. Hij studeerdenbsp;af op ontwikkelingsfasen van mensen in 'Memoirsnbsp;of a Survivor', van Doris Lessing. Daarna deed hijnbsp;vervangende dienst als groepsleider In de zwakzinnigenzorg. Hij vond het zwaar ondergewaardeerdnbsp;werk, waarin bovendien te veel werd vergaderd.nbsp;Na de vervangende dienst was er moeilijk werk tenbsp;krijgen. Parker, grijnzend: 'Ik kwam vrijwel onmiddellijk terecht bij Pion, voor kansloze academici.' Hijnbsp;werd omgeschoold tot programmeur en ging aannbsp;de slag bij softwarebedrijf Raet. Met plezier: 'Mijnnbsp;bètagevoel kwam weer terug.' In een aantal jarennbsp;ontwikkelde hij zich tot adviseur op het gebied vannbsp;bedrijfsautomatisering. Hij kreeg steeds meernbsp;belangstelling voor de manier waarop bedrijvennbsp;veranderen. Hij ging leergangen ontwikkelen opnbsp;het gebied van management development. 'Daarmee kwam ik weer terug bij de pedagogiek, bij denbsp;ontwikkeling van mensen.'

In 1988, op een feestje, zag hij een goochelaar in actie. Hij kreeg twee konijntjes in zijn hand geduwdnbsp;- en opeens waren het er zes. 'Opnieuw voelde iknbsp;dezelfde verwondering als toen ik zes was. Nunbsp;wilde Ik er meer van weten.' Via workshops ontwikkelde hij zich tot goochelaar. In die hoedanigheidnbsp;treedt hij nu op voor bedrijven die iets willen lerennbsp;over verandermanagement of creativiteit.

Kan hij nu eens uitleggen hoe dat werkt: het doorzagen van mooie meisjes die later toch weer heel blijken? Voor dit soort vragen ben je bij Parker aannbsp;het verkeerde adres: 'Geheimhouding van trucs isnbsp;belangrijk. Als ik tijdens een workshop vertel hoenbsp;een truc werkt, laat ik de deelnemers een geheim-houdingscontract tekenen. Er zit nu eenmaal eennbsp;bepaalde kracht in geheimen. Als je alles openbaarnbsp;maakt, verdwijnt de magie. Dan wordt alles saai ennbsp;doods.'nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;[Tanny Dobbelaar]

Voor meer informatie: www.georgeparker-magic.nl