-ocr page 1-

1


Familie


Kwartaalblad voor de afgestudeerden van de Universiteit Utrecht • Nummer 37 • December 2004 • Oplage 63.000 • www.alumni.uu.nl


-ocr page 2-



12.:quot; Beroep; apotheker

tf‘ Van vader op zoon.


14


15


15


16


18


19


De zijsprong

Niets mooiers dan met Bach op de brug.


Column Bas Haring


Stellingen

Prikkelende, humoristische en intrigerende stellingen uit Utrechtse proefschriften.


De Utrechtse tijd van de Spijkerboeren

Een moeder en haar vijf dochters over hun studietijd.


Kiek!

Een foto met verhaal uit het album van een alumnus.



20


22


24


Hoe lang is een lichtjaar?

Vragen en antwoorden van de eerste pubquiz voor jonge alumni.


U-fonds/Alumnibureau


Berichten voor alumni


Universiteitsbibliotheek

Groeten van Ingmar Heytze en Ivar Pel vanuit de nieuwe universiteitsbibliotheek, een ontwerp van architect Wiel Arets.


Illuster 37, jaargang 9, december 2004 Illuster is een uitgave van de Universiteitnbsp;Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;in samenwerking met faculteiten en verenigingen. illuster verschijnt vier keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 63.000. • Hoofdredacteur: Ludonbsp;Koks • Redactie; Armand Heijnen, Sylvianbsp;den Hengst. Manon Renaud, Jacomijn Timmermans, Eveline Meeuwlssen • Redac-tieadvies; Arjan Kors, Youetta Visser •nbsp;Redactieraad; Plet van Asseldonk, NOSnbsp;eindredactie: Jenny Huttinga, communicatieadviseur Senter; Joop Kessels, directeurnbsp;communicatie UU; Maarten Prak, hoogleraar UU Geschiedenis na de Middeleeuwen;nbsp;frieda Pruim, redacteur Opzij; Arie Smit,nbsp;directeur TeleacNot.. Aan dit nummernbsp;werkten verder mee: Bas Haring, Ingmar Heytze, Wijbrand Schaap, Leonie vannbsp;den Schoor, Chiara Soldati, Kees Volkers,nbsp;Johan Vlasblom • Foto’s; Marijn Alders,nbsp;Ivar Pel en anderen. • Foto omslag: Ivarnbsp;Pel • Illustraties: Bernet Ragetii, Inge vannbsp;de Wetering • Ontwerp en opmaak;nbsp;WRIK (BNO), Utrecht • Druk: Tijl Offset •nbsp;ISSN; 1338-4703 • Voor toezending isnbsp;gebruik gemaakt van het alumnibestandnbsp;van de Universiteit Utrecht.

© Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht.

Overname van artikelen is - met bronver- Î melding - toegestaan.

De volgende Illuster (nr 38) verschijnt op woensdag 23 februari 2005.

Reacties, suggesties en ingezonden mededelingen kunt u sturen voor

maandag 3 januari. De redactie

houdt zich het recht ingezonden mededelingen te weigeren of in tenbsp;korten.

Redactieadres: Illuster, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht, (030) 253 2651,nbsp;llluster.redactie@csc.uu.nl


-ocr page 3-

Uit de verkiezing van de Grootste UU'er Aller Tijden, die het Ublad afgelopen najaar organiseerde, zijn twee winnaars tevoorschijn gekomen; de verzetsheld Wim Eggink ennbsp;de meteoroloog Buys Ballot eindigden met 66 stemmen ex aequo op de eerste plaats.

Eggink en Buys Ballot 'Grootste UU'ers'

In totaal kwamen er ruim 800 stemmen binnen via de website van het Ublad, het weekblad van de Universiteit Utrecht. Denbsp;lezers konden kiezen uit een door de redactie samengesteldenbsp;lijst van 50 kandidaten.

Verzet

Wim Eggink (1920 - 1945) was student-verzetsman. Hij was de enige student die de anti-joodse maatregelen van de Duitsers,nbsp;zoals het ontslag van Joodse hoogleraren, openlijk afwees.nbsp;Daartoe schreef hij, tevergeefs weliswaar, een open brief aannbsp;de toenmalige rector magnificus Kruyt. De Utrechtse lijn was innbsp;de oorlog was echter: 'Sla de hand niet aan jezelf; zorg dat denbsp;universiteit open blijft en het werk kan worden voortgezet'.nbsp;Eggink was lid van de Raad van Negen, mede-oprichter van verzetsbladen als 'De Geus', 'Ons Volk' en 'Sol Justitiae'. Ook wasnbsp;hij preses van de geografie-studentenvereniging VUGS. In 1944nbsp;werd hij gearresteerd bij een razzia op de Paroolgroep. Eennbsp;jaar later kwam hij om in het Duitse Hameln. Om zijn nagedachtenis vast te houden heeft de Universiteit Utrecht de Uni-versiteitsraadszaal omgedoopt tot Eggink - Van Lierzaal. Truinbsp;van Lier was een Utrechtse rechtenstudente die tijdens de oorlog haar studie afbrak om een kinderopvanghuis te beginnen,nbsp;waarmee ze zo'n 150 joodse kinderen het leven redde.

Weerbericht

De tweede winnaar. Buys Ballot (1817 - 1890) geniet als 'vader van het weerbericht' ook landelijke bekendheid. Hij werdnbsp;geboren in Kloetinge en in 1845 in Utrecht benoemd tot lector,nbsp;later tot hoogleraar in de geologie, mineralogie en scheikunde.nbsp;Maar al snel toonde hij vooral belangstelling voor de meteorologie. Hij liet sterrenwacht Sonnenborgh verbouwen tot eennbsp;astronomisch en meteorologisch observatorium, en legde daarmee de basis voor het in 1854 opgerichte KNMI. Voorts werdnbsp;Buys Ballot beroemd met de naar hem vernoemde 'Wet vannbsp;Buys Ballot' over de windrichtingen.

Pim Fortuyn

het Ublad organiseerde de verkiezing van de Grootste UU'er Aller Tijden in het kielzog van de verkiezing van de Grootstenbsp;Nederlander door de KRO en het Historisch Nieuwsblad. Denbsp;deskundige op het gebied van de universiteitsgeschiedenis,nbsp;prof.dr. Leen Dorsman, vindt de verkiezing van het Ublad beternbsp;dan die van de Grootste Nederlander. 'Die landelijke verkiezingnbsp;wordt gekaapt door rare sentimenten; tien jaar geleden zounbsp;het nog ondenkbaar geweest zijn dat Pim Fortuyn zelfs maarnbsp;op die lijst was voorgekomen, laat staan winnaar werd. Watnbsp;dat betreft is de verkiezing van de Grootste UU'er homogener:nbsp;het gaat om onze eigen wetenschappers. Dat is straight. Denbsp;kans dat allerlei sentimenten een rol gaan spelen, is veel geringer.' En hoewel zo'n verkiezing vooral als Spielerei is bedoeld,nbsp;meent Dorsman er ook nog enig nut in te zien. 'Ik geloof ernbsp;niks van dat zo'n verkiezing bijdraagt aan wat zo chic corporate image building wordt genoemd, maar zij kan wel de aandacht nog eens vestigen op de geschiedenis van je eigennbsp;instelling of van je vakgebied. En dat is altijd winst.'

[Armand HeijnenJ

De top tien

1. Buys Ballot

1. Wim Eggink

  • 3. Clara Wichman

feministe, preses UVSV

  • 4. Gerard 't Hooft

Nobelprijswinnaar, hoogleraar theoretische fysica

  • 5. Maarten van Rossem

hoogleraar geschiedenis, media-beroemdheid

  • 6. André Klukhuhn

chemicus, directeur Studium Generale

  • 7. Catharine van Tussenbroeknbsp;arts, eerste vrouwelijke student

  • 8. Hans van Ginkel

voormalig rector magnificus, nu in diezelfde functie aan de VN-universiteit in Tokyo

8. Gisbertus Voetius

eerste hoogleraar theologie, de 'vader' van de Utrechtse academie

10.Christiaan Eykman Nobelprijswinnaar, ontdekker van de vitaminen


Illuster 37 I Universiteit Utrecht | 12/04 3

-ocr page 4-

En de genomineerden zijn...

Als het een beetje meezit kan de Universiteit Utrecht zich binnenkort met recht dé architectuuruniversiteit van Nederland noemen. De Universiteit Utrecht isnbsp;maar liefst genomineerd voor drie verschillende architectuurprijzen: voor denbsp;Basketbar, voor de Universiteitsbibliotheek en voor De Uithof als geheel.

De ontwikkeling van De Uithof is genomineerd voor 'De Gouden Piramide', een jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. De prijsuitreiking is op 23nbsp;april 2005. In de tussentijd maakt de AVRO korte documentaires over de genomineerdenbsp;projecten.

De Basketbar van de Universiteit Utrecht is genomineerd voor de AM NAi Prijs 2004. Deze tweejaarlijkse prijs, voor het beste gebouw dat in de periode 2002-2004 is gerealiseerd door een jonge architect, wordt door het Nederlands Architecteninstituut (NAi)nbsp;uitgereikt. Volgens de jury is het ontwerp van architectenbureau NL Architects Amsterdam een ingenieuze combinatie van boekhandel, bar, skateplek en basketbalveld.

Het spiksplinternieuwe gebouw van de Universiteitsbibliotheek in De Uithof is genomineerd voor de tweejaarlijkse Mies van der Rohe prijs. Deze prijs van de Europese Unie heeft als oogmerk erkenning en waardering van moderne architectuur die gekarakteriseerd wordt door conceptuele, esthetische en technische kwaliteiten. De winnaar wordtnbsp;bekend gemaakt in maart 2005. Architect van de Universiteitsbibliotheek is Wiel Arets.nbsp;Zie ook de achterpagina van deze Illuster.

:::


:::


::

:::: ::::


:::::::


Kijk voor een actueel en uitgebreid nieuws- eti agendaoverzicht


van de


Universiteit


Utrecht op www.uu.nl/nieuws


Utrecht Lezingen in de regio

Hoe actueel kan een lezing zijn? Behoorlijk actueel. Dat bleek op 2 november. Theo van Gogh werd 's ochtends in Amsterdam vermoord, naar later bleek door een islamitische fundamentalist. Innbsp;Zwolle stond 's avonds de lezing 'De toenemende rol van religie innbsp;de samenleving' op de agenda, onderdeel van de 'Utrecht Lezingennbsp;in de regio 2004'. Prof.dr. Martin van Bruinessen, hoogleraar Vergelijkende studie van de moderne islamitische samenlevingen, plaatstenbsp;de moord in een historisch kader van terroristische acties en bewegingen. De volle zaal luisterde ademloos toe.

De hoge opkomst in Zwolle onderstreept het succes van de Utrecht Lezingen. Ruim duizend alumni bezochten de bijeenkomsten dienbsp;afgelopen najaar op verschillende locaties werden georganiseerd.

Martin van Bruinessen sprak op 2 november, de dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, over de stempel die de islam drukt op denbsp;Nederlandse samenleving.

M mifbt hauriebat castallum faciantnbsp;lam caput modo exstatnbsp;•rat opus incem

Nijntje in het Latijn

Het oudste boekje van Nijntje, 'Nijntje aan zee' van Dick Bruna, is in het Latijn vertaald. Nijntje heet in het Latijnnbsp;Miffa, het boekje Miffa ad Mare. De vertaalster Marleennbsp;Mulder studeerde klassieke talen in Utrecht en gaf jarenlangnbsp;les in deze vakken. Tijdens een reis met vrienden en oud-leerlingen naar Syrië werd Miffa ad Mare volgens de alumnanbsp;'als het ware achter in de bus geboren'. Mulder kreeg hetnbsp;idee om Nijntje te vertalen toen ze haar leerlingen wekelijksnbsp;een hoofdstuk voorlas uit Jippus en Jannica. Miffa ad Mare isnbsp;tijdelijk uitverkocht, maar vanaf januari 2005 weer volopnbsp;leverbaar.


-ocr page 5-

Wetenschapswinkel Biologie in de prijzen De Landelijke Prijs Wetenschapswinkels is dit jaarnbsp;gegaan naar de Wetenschapswinkel Biologie voor hetnbsp;onderzoek ‘Vis laten lijden of geleiden?quot; Het onderzoek beoordeelt de effectiviteit van visgclcidingssy-stenicn voor Nederlandse waterkrachtcentrales. Denbsp;prijs bestaat uit een wisseltrofee en 500 euro voornbsp;student-onderzoeker Kim Beijcr.


Geo’s willen meer vrouwen

De faculteit Geowetenschappen gaat maatregelen nemen om een einde te maken aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in wetenschappelijkenbsp;functies. De faculteit heeft een convenant geslotennbsp;met met GAIA, het netwerk van vrouwen in dcnbsp;aardwetenschappen. In dat convenant verplicht denbsp;faculteit zich om in 2005 een plan van aanpak te presenteren met een heldere stellingname over deeltijdwerken per functie, afspraken over selectieprocessennbsp;bij werving en promotie en een termijn waarbinnennbsp;resultaten moeten zijn behaald.


Directeur Bureau Buitenland geridderd Jeroen Torenbeek, directeur Bureau Buitenland vannbsp;de Universiteit Utrecht heeft uit handen van prinsnbsp;Carel Hugo de Bourbon Panna de onderscheidingnbsp;van Kidder eerste klas in de koninklijke klasse vannbsp;verdienste in de orde van Saint Louis ontvangen.nbsp;Torenbeek (1954) kreeg de onderscheiding, die valtnbsp;onder de erkenning van de Italiaanse republiek, voornbsp;zijn grote verdienste voor de internationalisering vannbsp;het hoger onderwijs in Europa.


Universiteit grossiert in goed nieuws

De Universiteit Utrecht doet het de afgelopen tijd goed in verschillende rankings, bij diverse beoordelingen en met het aantal eerstejaars.


Uit de enquêteresultaten van het Elsevier themanummer Studeren blijkt dat de Universiteit Utrecht de beste universiteit van Nederland is. Volgens de geraadpleegdenbsp;hoog-leraren biedt Utrecht het grootste aanbod topopleidingen met de beste studieprogramma's, de beste docenten, de beste wetenschappelijke publicaties en afgestudeerden met het hoogste academische niveau. De Utrechtse opleidingen Onderwijskunde, Sociale Geografie en Planologie, Geschiedenis, Nederlandse taal en cultuur.nbsp;Taalwetenschap en Scheikunde staan bij de hoogleraren op de eerste plaats. Bestuurs-en organisatiewetenschap (Bamp;O) staat bij zowel hoogleraren als studenten op de eerstenbsp;plaats en is volgens onderzoeksbureau Choice zelfs de beste universitaire opleiding innbsp;Nederland. Bamp;O krijgt bovendien van alle Nederlandse universitaire opleidingen denbsp;beste beoordeling van de eigen studenten.


Rivera-Salgado op Prince Claus Chair

Prof. Gaspar Kivcra-Salgado is benoemd tot hoogleraar op de Prince Claus Chair in Development and Equity 2004/2005. De Prince Claus Chair is eennbsp;wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en is ingesteld door de Universiteitnbsp;Utrecht en het Institute of Social Studies. Kivcra-Salgado (1965, Mexico) is voor zover bekend de eerste Nederlandse hoogleraar die behoort tot eennbsp;indiaanse bevolkingsgroep. Hij zal medio april 2005nbsp;zijn oratie houden aan de Universiteit Utrecht.


Volgens de visitatiecommissie die het farmaceutisch onderzoek in Nederland beoordeelde, is het Utrechtse farmaceutische onderzoek goed tot zeer goed. De onderzoeksleiders krijgen lof toegezwaaid voor hun leiderschap en de leiding van het onderzoeksinstituut UIPS wordt geprezen om de manier waarop zij haar instituut een centrale en strategische positie heeft weten te bezorgen binnen het Academisch Biomedischnbsp;Centrum. Ook over de samenwerking met het bedrijfsleven is de commissie tevreden.


Utrechtse studenten kampioen programmeren

De Utrechtse psychologiestudent Bram Fokke en student natuurkunde/wiskunde Erik Tillema hebbennbsp;het Nederlands kampioenschap programmeren opnbsp;hun naam gebracht. De twee studenten slaagden ernbsp;als enigen in om onder dc profetische naam ‘Teamnbsp;Klasse' algoritmische problemen foutloos op te lossennbsp;en vervolgens uit te programmeren. Dat leverde hennbsp;niet alleen dc wissclbcker en de titel Nederlandsnbsp;Kampioen Programmeren op, maar ook cen geldprijsnbsp;van 2 euro tot de negende macht (voor de mindernbsp;snelle rekenaars: dat komt neer op 512 euro).


De Utrechtse universiteit mag trots zijn op het Mathematisch Instituut. Dat stelt de visitatiecommissie in een rapport waarin zij het Utrechtse onderzoek over de hele linie als excellent beoordeelt. Op een schaal van 1 tot 5 scoren de onderzoeksgroepen van denbsp;Universiteit Utrecht gemiddeld een 4,94.


Dit jaar telt de Universiteit Utrecht 5.956 eerstejaarsstudenten. Dat betekent een toename van 18% ten opzichte van de instroom in 2003. Inclusief 108 eerstejaars bij de Roosevelt Academy, is de instroom zelfs 6.064; een aantal dat nog niet eerder is geëvenaard door een Nederlandse universiteit. De instroom stijgt het snelst bij het Universitynbsp;College en bij de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, Economie, Psychologie ennbsp;Pedagogische Wetenschappen. Ook bij verschillende bètaopleidingen is er sprake vannbsp;groei. De opleiding Scheikunde kent zelfs een verdubbeling van het aantal eerstejaarsnbsp;ten opzichte van vorig jaar.


Braidotti gasthoogleraar in Londen

Prof. Kosi Braidotti, directeur van het Utrechtse Graduate Gender Studies Programme, heeft een gast-hooglcraarschap gekregen aan de University of London. In 2005-2006 bekleedt zij daar het zogenaamdenbsp;Leverhulme Visiting Professorship in de Law Schoolnbsp;of Birkbeck College. Verwachting is dat deze aanstelling zal leiden tot hechtere samenwerking en uitwisseling op het gebied van gender, bio-politiek ennbsp;ethiek tussen de universiteiten van Londen ennbsp;Utrecht.


Nijpels herbenoemd in Raad van Toezicht

Drs. Ed Nijpels, Commissaris van dc Koningin in de provincie Friesland, is herbenoemd in de Raad vannbsp;Toezicht van de Universiteit Utrecht. De nieuwenbsp;aanstelling loopt tot en met 31 augustus 200S.


Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04 5


-ocr page 6-

Kerstmis: het ultieme familiefeest. Media en middenstand zullen het ons de komende dagen weer ondubbelzinnig inpeperen: met een overvloed aan beelden van gelukkige gezinnen rond een rijknbsp;gevulde kerstboom of kalkoen, met veel 'gezellige' familieprogramma's en met de zoveelstenbsp;herhaling van alle Amerikaanse happy family-films. De betekenis van familie en gezin lijkt echter snelnbsp;af te nemen. In 1960 bestond 85% van alle huishoudens nog uit gezinnen. Inmiddels is dat gedaald totnbsp;onder de 55%. In de lifestyle-magazines worden we steeds meer geconfronteerd met onafhankelijke,nbsp;geëmancipeerde, al of niet serieel monogame, en vooral succesvolle 'singles'. Het gezin is uit!

Of lijkt dat maar zo?

Dat taaie


Laaie 9 nbsp;nbsp;nbsp;¦

gezin!


Het is nog maar nauwelijks één generatie geleden dat het gezin met kinderen het westerse samenlevingspatroon domineerde. Het gezin werd gesticht door een wettelijk gehuwd echtpaar van verschillend geslacht.nbsp;Binnen het huwelijk had de vrouw wel plichten, maar nauwelijks rechtennbsp;(tot 1957 waren gehuwde vrouwen volgens de wet 'handelingsonbekwaam'); met voorzieningen voor alleenstaanden werd nauwelijks rekening gehouden, ongehuwd samenwonenden ('hokkers') werdennbsp;argwanend bekeken en waren voor het verzekeringswezen, de huisvestingsbureaus, alimentatie- en belastingregelingen een niet-bestaandenbsp;categorie, dus rechteloos.

Sinds de jaren zestig is er flink gesjord aan de fundamenten van dat bestel. De toenemende welvaart, emancipatie, seksuele revolutie, mondialiseringnbsp;en individualisering veranderden de samenleving rigoureus en daarmee denbsp;ideeën over huwelijk en samenleven. Wet- en regelgeving moesten wordennbsp;aangepast aan de nieuwe inzichten. In 1971 werd de regel dat de mannbsp;'hoofd der echtvereniging' is, geschrapt, in 1980 kregen vrouwen gelijkenbsp;rechten bij het bepalen van de plaats van samenwoning en bij de uitoefening van het ouderlijk gezag, in 1991 werd verkrachting binnen het huwelijk strafbaar, in 2001 werd het huwelijk losgekoppeld van de plicht omnbsp;samen te wonen, en tegenwoordig is in Nederland ook het homohuwelijknbsp;erkend.

Revolutie

'Als je het in historisch perspectief bekijkt, heeft er de afgelopen decennia geen evolutie, maar een revolutie plaatsgevonden', stelt Katharina Boele-Woelki. Zij is hoogleraar internationaal en vergelijkend privaatrecht ennbsp;familierecht aan het Molengraaff-instituut voor privaatrecht in Utrecht ennbsp;tevens initiatiefnemer van het interdisciplinaire onderzoeksprogrammanbsp;Changing Patterns of Solidarity and Interdependance in Family Relations,nbsp;dat sinds 2002 loopt en waarbij vier Utrechtse faculteiten zijn betrokken.

6 Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04

-ocr page 7-

-ocr page 8-

Nieuwe ontwikkelingen vragen om nieuwe kennis. De snelle maatschappelijke veranderingen bezorgen de juristen-onderzoekers handenvol werk. 'De belangrijkste kennisleemtes zitten vooral in de niet-huwelijkse samenlevingsvormen', legt Boele-Woeiki uit. 'Het huwelijk kennen we, dat heeftnbsp;een goede inbedding, de echtscheiding is uitvoerig geregeld. Het is ooknbsp;nog steeds de meest gangbare samenlevingsvorm. Maar er is natuurlijknbsp;wel wat veranderd de afgelopen jaren. Uit onderzoek weten we dat innbsp;Nederland zo'n 1,4 miljoen mensen ongehuwd samenwonen. In feite gaatnbsp;het om een soort huwelijk, alleen is het niet geformaliseerd. Dat levertnbsp;allerlei problemen op: op het gebied van huurbescherming, alimentatie,nbsp;kinderen, zorgtaken, etc.

Huwelijken worden ook op steeds latere leeftijd gesloten, veel van de gehuwden hebben daarvoor al jaren samengewoond. Stel dat er dan nanbsp;drie jaar gescheiden wordt, en er moet een regeling worden vastgesteld,nbsp;kan je dan ook die acht jaar samenwonen meerekenen? Je zou zeggen datnbsp;is normaal, maar de wet houdt daar op geen enkele wijze rekening mee.nbsp;Het recht is er om bescherming te bieden aan zwakke partijen, maar hoenbsp;bepaal je dat? Daarom moeten we veel meer te weten komen over dienbsp;samenlevingsvorm. Waarom kiezen partners daarvoor? Is het angst voornbsp;het huwelijk? Wat verwachten partners? Willen ze bescherming? Of benadrukken ze juist de autonomie? En hoe verandert dat in de loop van eennbsp;relatie? Om dat beter te begrijpen, en uiteindelijk beter recht te kunnennbsp;spreken, hebben we andere disciplines nodig, zoals de sociale wetenschappen. Die hebben misschien de antwoorden voor ons en anders kunnen wij hen vragen om bepaalde zaken voor ons te onderzoeken.

Een ander voorbeeld: de multiculturele samenleving. Dat levert natuurlijk hele praktische problemen op, bijvoorbeeld of een echtscheiding in hetnbsp;land van herkomst wordt erkend. Meestal niet, en dat levert hinkendenbsp;rechtsverhoudingen op: in Nederland ben je wel gescheiden, maar innbsp;Marokko niet.

Een van de grote problemen waarop we stuiten is of we multiculturaliteit ook moeten toelaten in het privaatrecht. Dus moeten we het Nederlandsenbsp;recht zo aanpassen datje hier ook 'verstoting' kunt uitspreken? Ik twijfelnbsp;daar zelf sterk aan. Maar er zijn ook onderwerpen waarbij ik het me weernbsp;wel kan voorstellen, zoals het namenrecht. Als men in een bepaaldenbsp;rechtscultuur maar één naam heeft, dus geen voor- en achternaam, of eennbsp;dubbele naam, dan zie ik weinig problemen.'

Of het traditionele huwelijk in betekenis afneemt, durft Boele-Woeiki niet te zeggen. Er worden nog altijd 80.000 huwelijken per jaar gesloten, terwijl het aantal huwelijken tussen gelijke geslachten tussen de 700 en 800nbsp;ligt. 'Statistisch gezien stelt dat weinig voor, maar we hebben er natuurlijknbsp;wel mee te maken'. Vooral kinderen vormen vaak een complicerende factor binnen niet-huwelijkse levensvormen; neem het homohuwelijk, sindsnbsp;kort in Nederland wettelijk erkend. 'Er is nog veel onduidelijk over de status van een kind binnen zo'n relatie', weet Boele-Woeiki. 'Moet het kindnbsp;wel twee of in het geval van een lesbische relatie drie juridische oudersnbsp;hebben? Hoe zit het met de zeggenschap over het kind? Mogen tweenbsp;gelijkslachtige partners kinderen adopteren? In Nederland inmiddels wel,nbsp;maar internationale adopties zijn nog niet mogelijk.'

'De grootste groep alleenstaanden bestaat uit bejaarde vrouwen'

Pearl Dykstra

Cijfers

Moderne ontwikkelingen knagen aan de fundamenten van het traditionele gezin, zoveel is duidelijk, met alle bijkomende problemen van dien. Maar hoe sterk zijn die veranderingen nu feitelijk? Leven we in een opnbsp;hol geslagen wereld die volgens de media bol staat van de lifestyle-veran-deringen? Of valt het mee? Wat zeggen de nuchtere cijfers?

We vragen het aan Pearl Dykstra, onderzoeker aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Institituut (NIDI) en bijzonder hoogleraar ver-wantschapsdemografie aan de faculteit Sociale Wetenschappen in Utrecht. Zij is tevens projectleider van de Netherlands Kinship Panel Study, eennbsp;grootscheeps interdisciplinair onderzoek naar familiebanden.

Dykstra stoort zich inderdaad regelmatig aan berichten in de media, maar ook in de politiek, die van alles suggereren, maar in wezen ongefundeerdnbsp;zijn. 'Neem die zogenaamde sandwichgeneratie, women in the middle:nbsp;vrouwen die gesandwiched worden tussen een baan, de zorg voor de kinderen, voor hun man en voor hun hulpbehoevende ouders. Vooral vrouwenbladen zijn hier dol op. Omdat vrouwen steeds meer werken, steedsnbsp;later kinderen krijgen, hun ouders ook ouder worden en daarmee hulpbehoevender, zou die groep snel groeien. Maar cijfers tonen aan dat dienbsp;groep uiterst klein is. Natuurlijk zijn die vrouwen er, maar dat wil nog nietnbsp;zeggen dat er sprake is van een hausse.'

Terug naar de cijfers dus. Het aandeel gezinshuishoudens is volgens het CBS sinds 1960 gedaald van 85% tot minder dan 55%. Het gezin verliestnbsp;duidelijk terrein, zou je zeggen.

Maar dan blijkt dat demografie minder eenvoudig is dan sommigen wellicht denken. 'Want waardoor komt die daling?' riposteert Dykstra. 'Dat is maar voor een beperkt deel door minder huwelijken of meer echtscheidingen. Het grootste deel wordt verklaard door de vergrijzing; want denbsp;grootste groep alleenstaanden bestaat uit bejaarde vrouwen. Ten tweedenbsp;door uitstel van vaste relatievorming, het langer alleen wonen of samenwonen. Ten derde door de afname van het aantal kinderen, die dus sneller de deur uit zijn: de zogenaamde lege nestfase duurt langer. Dat zijnnbsp;dus puur demografische factoren en dat heeft niets te maken met het feitnbsp;dat het gezin aan belang heeft ingeboet. Natuurlijk, die alternatievenbsp;levensvormen zijn er, mensen gaan makkelijker relaties aan en krijgen kinderen bij verschillende partners. Maar pas op, niets wijst er op dat er overnbsp;zeg maar 100 jaar geen gezinnen meer zijn. Mensen wonen nog altijdnbsp;graag met een partner samen.'

Dus 'lekker single' is niet de trend, zoals de media ons maar al te vaak willen doen geloven? 'Als je mensen vraagt naar de relaties in hun leven, dan heeft 95% ooit samengewoond met een partner en dat cijfer is in de loopnbsp;van de tijd vrij constant. Ja, er is een kleine groep hoogopgeleiden,nbsp;woonachtig in de binnensteden en zelf werkzaam bij de media, die denbsp;happy singles vormen, natuurlijk bestaan die. Maar dat zijn er niet veel ennbsp;bovendien gaat het vrijwel altijd om een tijdelijke fase in hun leven. En denbsp;happy singles van nu zijn ook niet de oude en eenzame singles van straks,nbsp;want die wonen op een gegeven moment toch weer met iemand samen.'


8 Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04

-ocr page 9-

Raar

Kortom, Nederland lijkt een land van tegenstellingen: wettelijk lopen we redelijk voorop, maar in de praktijk blijven we nogal gehecht aan een vrijnbsp;traditioneel gezinspatroon.

'Nederland is zo'n raar land!' roept Dykstra bijna vrolijk. 'Het is bijvoorbeeld een land waar relatief weinig wordt gescheiden. In de VS loopt een op de twee huwelijken stuk. De meest recente schatting voor Nederland isnbsp;dat een op de vier eerste huwelijken in scheiding eindigt. Het lage echtscheidingscijfer heeft te maken met de toename van het ongehuwdnbsp;samenwonen. Scheidingen van ongehuwd samenwonenden komen in denbsp;cijfers niet terug. De regelgeving in Nederland is relatief gunstig voornbsp;ongehuwd samenwonenden, in schril contrast daarmee staat echter hetnbsp;lage aandeel van werkende en economisch onafhankelijke vrouwen innbsp;Nederland.'

De belangrijkste verklaring voor die lage arbeidsparticipatie van de vrouw is volgens Dykstra van financiële aard: 'Het minimuminkomen is in Nederland gedefinieerd als een gezinsinkomen, in de VS en Scandinavië is denbsp;noodzaak om te werken veel groter. Daarnaast zijn de mogelijkhedennbsp;voor kinderopvang in Nederland ver achtergebleven. Maar dat is eennbsp;beetje een kip-of-ei kwestie: werken vrouwen niet omdat de kinderopvang er niet is? Of is er geen kinderopvang omdat de vrouwen mindernbsp;werken? Waar Nederland wel in uitblinkt zijn de mogelijkheden om parttime te werken. Eén, twee, drieënhalf of vier dagen, een werkrooster datnbsp;is aangepast aan de schooltijden van de kinderen: alles is mogelijk. Innbsp;andere landen is het meestal alles of niets. Zo'n gunstige parttime-rege-ling werkt echter ook in de hand dat vrouwen in Nederland de zorgtakennbsp;blijven doen en economisch afhankelijk blijven.'

Daarom zou Dykstra Nederland zeker geen gidsland willen noemen als het gaat om hervorming van de samenlevingsvormen. Een conclusie dienbsp;Katharina Boele Woeiki ook al had getrokken: 'Juridisch is er veel bereikt,nbsp;maar zonder budget komt er in de praktijk weinig van. Zo zijn de mogelijkheden voor kinderopvang in Nederland zelfs achterlijk te noemen'.

Taai

Het al dan niet 'uitgestelde' gezin blijft dus voorlopig de dominante samenlevingsvorm in Nederland. 'Het gezin is een ongelooflijk taai instituut', beaamt Christian Brinkgreve, hoogleraar sociale wetenschappen innbsp;Utrecht, in het bijzonder in de interdisciplinaire studie van gezinsverhoudingen. 'Dat heeft mij zelf ook verbaasd. In de jaren '60 en '70 werd ernbsp;toch gedacht dat het huwelijk achterhaald was, geloofden we in veel verschillende verhoudingen, in LAT-relaties en communes, en het eigenlijknbsp;wel romantische idee dat een huwelijk net zo lang duurde als je zelfnbsp;wilde. Iemand ais Iteke Weeda voorspelde zelfs het einde van dat soortnbsp;verbindingen, de toekomst bestond uit vriendschapsnetwerken. Deze zijn

'Het is een misverstand te denken dat de mensen steeds meer op zichzelf gaan leven.

De mens is toch een groepsdier.'

Christien Brinkgeve inderdaad veel belangrijker geworden in onze samenleving, vooral vrouwenvriendschappen, maar het gezin is toch veel taaier dan we dachten.'nbsp;De vraag blijft waarom dat dan zo is. Wat is de intrinsieke waarde van hetnbsp;gezin? Is het gezin werkelijk zo'n sterk instituut, of geldt dat alleen voornbsp;een bepaalde fase van de maatschappelijke ontwikkeling? Bevinden wenbsp;ons op een soort evolutielijn die loopt van de wildeman, via de in stamverband levende mens en de grootfamilie, naar het moderne gezin en tennbsp;slotte de ongebonden, individuele menschl En bevinden we ons nu misschien in de overgang naar die laatste fase?

'Die ontwikkeling van groepsbepaald gedrag naar steeds meer ruimte voor eigen wil en eigen keuze, die klopt wel', bevestigt Brinkgreve. 'Maarnbsp;het is een misverstand te denken dat de mensen dan ook steeds meer opnbsp;zichzelf gaan leven. De mens is toch een groepsdier. Mijn laatste boeknbsp;'Vroeg mondig, laat volwassen' gaat daar ook over. Jongeren willen steedsnbsp;meer zelf kiezen en zelf bepalen wat ze doen, maar tegelijk is er een helenbsp;sterke oriëntatie op anderen, de angst voor eenzaamheid is groot. Dienbsp;'anderen' zijn heel divers. Het onderscheid tussen de verschillende groepen op scholen is vaak subtiel, maar wordt door de scholieren feilloos herkend en ze weten ook precies waar ze wel of niet bij willen horen. Je zietnbsp;dus twee mechanismen: aan de ene kant erbij willen horen, aan denbsp;andere kant je willen onderscheiden. Waarbij je steeds meer zelf de groepnbsp;bepaalt waarvan je deel wilt uitmaken en waarbinnen je je wilt onderscheiden. Voor volwassenen geldt dat evenzeer.

Je hoort nog wel eens beweren dat de individualisering leidt tot sociale desintegratie, maar dat is niet waar. Er ontstaan alleen andere soortennbsp;groepen. De socioloog Duyvendak noemt dat 'lichte gemeenschappen':nbsp;mensen organiseren zich minder rond familie, religie, buurt, maar in wandelclubs, eetclubs, etc. Het is losser, vrijblijvender en flexibeler, maar tochnbsp;een vorm van groeperen. Internet is natuurlijk ook een prachtig voorbeeld. Daar schuilt ook een gevaar in. Sommigen blijken niet in staat omnbsp;de weelde van die keuzevrijheid te dragen, het vermogen daartoe isnbsp;ongelijk verdeeld. Er zijn veel mensen die de eisen van de tijd niet aankunnen. Juist die vrijheid geeft problemen van oriëntatie. Veel houvastennbsp;(kerk, klasse, sekse) zijn immers verdwenen. Hoger opgeleiden hebbennbsp;daar in het algemeen minder problemen mee dan lager opgeleiden. Hetnbsp;gevaar is dat die laatste groep de boel loslaat en zich isoleert.'

Korenwolf

Blijft de vraag: is het gezin evolutionair gezien, dus voor de instandhouding van de soort, een noodzakelijk instituut? Neem bijvoorbeeld de korenwolf. Als het mannetje het vrouwtje heeft bevrucht, dan moet hij alsnbsp;de wiedeweerga maken dat-ie wegkomt, anders wordt z'n kop eraf gebeten. Dergelijke gewoontes schijnen bij meer dieren voor te komen. Ditnbsp;lijkt niet bevorderlijk voor een harmonieus gezinsleven.

'Je kunt kinderen natuurlijk ook op een andere manier dan in een gezin voortbrengen', beaamt Brinkgreve. 'Maar het is interessant dat mensennbsp;toch voor het gezin blijven kiezen. Ondanks alle mogelijkheden en vrijheden, ondanks de boodschap dat een gezin saai is, dat kinderen een bloknbsp;aan het been zijn en veel geld en tijd kosten. Veel jongeren stellen hetnbsp;stichten van een gezin dan ook uit, ze willen eerst van hun vrijhedennbsp;gebruik maken en reizen en allerlei dingen doen, maar na hun dertigstenbsp;worden veel mensen, vooral vrouwen, toch onrustig: kennelijk is er dannbsp;toch iets belangrijker, is er toch iets in ons dat sterker is. Mensen gevennbsp;allerlei redenen om een gezin te stichten: het is gezellig, je kan wat doorgeven etc., maar daarnaast is er dan toch ook een soort drang, of instinct,nbsp;die weliswaar niet alles bepalend is, maar die de taaiheid van het gezinnbsp;deels verklaart. En goed, als je het evolutionair bekijkt, dan moeten wenbsp;toch concluderen dat het gezin geen onhandige vorm is om kinderennbsp;voort te brengen: ondanks alle experimenten komen we toch meestalnbsp;weer terug op man, vrouw en kinderen.'

[Kees Volkers]


Illuster 37 j Universiteit Utrecht 1 12/04 9

-ocr page 10-

Uit de Toren Maatschappelijke relevantie van Utrechts onderzoek

VJle staat Woed at aan de bloedbank? Wie geeft er geld aan goede doelen?

Wie werkt ais vrijwilliger of staat organen af na zijn dood? Welke mensen doen ; dit? Socioloog René Bekkers vroeg zich af of 'gevers' te typeren zijn. Voor zijnnbsp;1 promotieonderzoek onderzocht hij ruim 1250 Nederlanders op hun 'geefgedrag'.

MVie geeft?

Bekkers heeft meteen een antwoord klaar op de vraag naar het waarom van zijn onderzoek. 'Ik vind het interessant om te kijken waarom mensen iets doen dat wel iets kost, bijvoorbeeldnbsp;geld of inspanning, maar niet direct iets oplevert. Je krijgt ernbsp;immers niks voor terug als je bloed geeft of 25 euro overmaaktnbsp;aan de Nierstichting. Ik noem dat prosociaal gedrag. Ik wildenbsp;weten waarom mensen zoiets doen en wat voor soort mensennbsp;dat zijn.'

Uit het onderzoek van Bekkers blijkt dat zeventig procent van de verschillen in het geefgedrag van Nederlanders wordtnbsp;bepaald door de sociale omstandigheden waarin mensennbsp;leven en opgroeien. Slechts dertig procent van de verschillennbsp;zijn te herleiden tot persoonlijkheidskenmerken en eennbsp;altruistische instelling. De meest karakteristieke eigenschappen van mensen die geld, tijd, bloed en organen geven zijnnbsp;in aflopende volgorde: hun hogere opleidingsniveau, hunnbsp;sterkere religiositeit, het wonen in een kleinere gemeente,nbsp;het hebben van een voltijds baan en een hoger inkomen, zonbsp;blijkt uit het onderzoek.

Uit de resultaten komt ook naar voren dat vooral de omgeving heel bepalend is bij geefgedrag. Bekkers: 'Een collectant belt aan, je wordt gevraagd voor een bestuur, vrienden vertellen over een goed doel, enzovoort. De sociale invloed isnbsp;groot, je houdt rekening met wat mensen ervan denken. Innbsp;bepaalde dorpen in Zeeland is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om vrijwilligerswerk voor de kerk te weigeren.' En hoenbsp;zit het met de rol van de familie? Bekkers: 'Ouders hebbennbsp;veel invloed. Wanneer kinderen in hun jeugd het goede voorbeeld krijgen doordat ouders vrijwilligerswerk doen, is denbsp;kans groter dat zij later zelf ook vrijwilligerswerk gaan doen.'

Bekkers was enigszins verrast door zijn onderzoeksresultaten: 'Ik verwachtte dat persoonlijkheidskenmerken belangrijk zouden zijn, maar die spelen een bescheiden rol. Het is wel zonbsp;dat als mensen precies hetzelfde verdienen, de hoogopgeleiden veel meer geven dan de lager opgeleiden. Natuurlijk zijnnbsp;er ook stereotypen bevestigd; mensen die openstaan voor veranderingen doen zelden vrijwilligerswerk voor de kerk. Ennbsp;netheid is atypisch voor allerlei soorten vrijwilligerswerk.

Kortom: de vrijwilliger is te herkennen aan zijn slordige bureau.'

[Johan Vlasblom]


AO tUuster 37 \ Universiteit Utrecht | 12/04

-ocr page 11-

Fleur Heinz (25) studeerde economie. Nu werkt ze als junior-onderzoeker bij Geowetenschappen. Op termijn hoopt ze te promoveren op 'The Rise of the Creative Class'.

Promoveren op een omstreden bestseller

Aio Geowetenschappen, dat klinkt als een onlogische 'career-move' voor een econoom.

'Misschien, maar dit kwam toevallig op mijn weg. Ik was al op gesprek geweest bij een andere werkgever, maar dit leek menbsp;een mooie kans om gelijk aan het werk te gaan. De onder-zoeksplek die ik nu heb, zou oorspronkelijk een assistent-in-opleidingsplek zijn. Maar omdat nog niet duidelijk was of hetnbsp;geld er ook daadwerkelijk zou komen, hebben ze me eennbsp;contract aangeboden voor tien maanden.'

Een baan voor tien maanden, is dat geen groot risico in deze economisch sombere tijden?

'Ik zie vrienden van mij die na een jaar solliciteren nog steeds geen echte baan hebben. Dan vind ik dat ik het goed getroffen heb. Overigens is de financiering van de aio-plek nu rond,nbsp;dus kan ik ook gaan promoveren.'

In welk onderwerp ga je je de komende jaren vastbijten ? 'De socioloog Richard Florida heeft in 2002 een boek geschreven dat wereldwijd een bestseller is geworden: 'The Rise ofnbsp;the Creative Class'. Daarin stelt hij dat de creatieve klasse vannbsp;vitaal belang is voor het economische en sociale succes vannbsp;een stad. Er is veel over dat boek te doen, omdat hij bijvoorbeeld ook filiaalchefs van de McDonald's en basisschooldocen-ten tot de creatieve klasse rekent. Dat vinden veel mensen alnbsp;te gortig. Ik ook overigens.'

En waarom ben jij de beste persoon voor dit onderzoek? 'Ik ben afgestudeerd op een onderzoek naar het effect vannbsp;citymarketing op het locatiegedrag van buitenlandse green-field-investeerders. Een greenfield-investering betekent dat eennbsp;bedrijf uit het buitenland in Nederland een verkoop- of mana-gementvestiging opent of een nieuwe fabriek laat bouwen.'

Ga je na je promotie in toga verder als hoogleraar?

'Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik ben niet het type dat al van jongs af aan een uitgestippeld carrière-plan had. Ik kies vrij impulsief wat ik leuk vind. Of ik mijnnbsp;hele leven aan de universiteit wil werken weet ik nog niet. Iknbsp;zit er nu een paar maanden en het bevalt eigenlijk heel goed.nbsp;Maar ik kan me ook voorstellen dat ik later nog een tijdje innbsp;het bedrijfsleven wil doorbrengen.'

[Wijbrand Schaap]

Illuster zoekt kersverse alumni die willen vertellen over hun eerste baan: llluster.redactie@csc.uu.nl.


Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04 11

-ocr page 12-

Beroep: apotheker

Van vader op zoon

Familiebanden spelen een grote rol in het apothekersvak. Vaak gaan apotheken over van vader op zoon. Apotheek Hupperetz in Weertnbsp;bijvoorbeeld is al vijf generaties lang ononderbroken in de familie.nbsp;Apotheek Grendel in Gouda telt zelfs zeven generaties. Omdat denbsp;farmaciewereld zo klein is, kennen de Grendels en Hupperetzennbsp;elkaar. Vier Utrechtse alumni vertellen over hun familiebedrijf.

Jules Hupperetz (66) Eigen bereidingennbsp;'Mijn passie voor het apothekersvak ligt in denbsp;eigen bereidingen. Vroeger maakte ik veel zelf:nbsp;poeders, capsules, drankjes. Het gaat om tienden van milligrammen waarmee je ab-so-luutnbsp;geen fouten mag maken. Dat hele preciezenbsp;werk vond ik altijd erg leuk. Tegenwoordig worden geneesmiddelen voor 90 procent opnbsp;industriële manier gemaakt, dat is veel goedkoper. Hartstikke jammer, want het enige waarinnbsp;de apotheker uniek is, zijn de eigen bereidingen: je maakt iets wat een ander niet kannbsp;maken.

Apotheek Hupperetz bestaat al vijf generaties. De eerste generatie, een boerenzoon, is begonnen in Gulpen. Hij had drie zonen die allemaalnbsp;apotheker zijn geworden. Een zoon nam denbsp;zaak in Gulpen over, een andere zoon vertroknbsp;naar Den Haag, de derde zoon -mijn grootvader- vestigde zich in 1898 in Weert. Tegenwoordig hebben we zo'n tienduizend klanten ennbsp;twintig personeelsleden. Apotheek Hupperetz isnbsp;in Weert een instituut. Mijn grootvader wasnbsp;loco-burgemeester van Weert. Als apothekernbsp;was hij zelfs verantwoordelijk voor de kwaliteitnbsp;van het drinkwater in Weert.

Een apotheek is vaak een familiebedrijf. Als je er niet mee opgroeit, kom je niet op het ideenbsp;om farmacie te gaan studeren. Daardoor is hetnbsp;een klein wereldje, iedereen kent elkaar. Collega Frans Grendel is iets later met farmacienbsp;begonnen dan ik. Toch kenden we elkaar, denbsp;studentenaantallen waren toen zó klein. Wenbsp;hebben ook allebei in het bestuur van onzenbsp;beroepsorganisatie KNMP gezeten.

Toen ik 65 werd vond ik het welletjes. Mijn zoon moest het overnemen. Twee kapiteins op éénnbsp;schip, dat werkt niet. Hoe moeilijk het ook is, jenbsp;moet je terugtrekken. Nu doe ik niets meer. Iknbsp;ben wel nog op de achtergrond aanwezig ennbsp;geef mijn zoon advies als hij dat wil. Ik hebnbsp;nooit enige druk op mijn twee zoons uitgeoefend, maar ben toch blij dat ze allebei voor hetnbsp;apothekersvak hebben gekozen. Dat Julian denbsp;apotheek heeft overgenomen maakt me trotsnbsp;en gelukkig, dat is toch beter dan de zaak verkopen aan een wildvreemde.'

Julian Hupperetz (31)

Familiair belast

'Ik ben familiair belast, iedereen voorspelde al dat ik apotheker zou worden. Ik heb het langnbsp;ontkend, wilde zelfs economie gaan studeren,nbsp;maar het werd toch farmacie. Toen ik de prakti-cumzaal zag, was ik om. Farmacie is een van denbsp;mooiste studies die je kunt doen. Het beperktenbsp;aantal studenten, de ons-kent-ons sfeer, denbsp;knusheid van het gebouw, dat alles levert eennbsp;prima studietijd op. De onderlinge band tussennbsp;studenten was heel hecht. Als je een dag nietnbsp;op de prakticumzaal kwam, werd je uit bednbsp;gebeld. Met Arjen Grendel heb ik prakticanbsp;gedaan, en samen hebben we de kroegennbsp;onveilig gemaakt.

Het mooie aan het apothekersvak is de combinatie van theorie en praktijk. Het ene moment ben je bezig met het ontwerpen van protocollen, het andere moment voer je een gespreknbsp;met een klant. Service staat bij mij hoog in hetnbsp;vaandel. Als ik na sluitingstijd nog een geneesmiddel moet maken voor een klant, dan doe iknbsp;dat.

Een belangrijke taak van de apotheker is de controle op kwaliteit en interactie van geneesmiddelen. Er zijn meer dan tienduizend geneesmiddelen op de markt en sommige daarvannbsp;bijten elkaar. Het ene medicijn bestrijdt de werking van het andere medicijn, of het versterktnbsp;ongewenste bijwerkingen. De voorschrijvendenbsp;arts weet dat ook wel, maar de apotheker isnbsp;toch de specialist op dit gebied.

De naam Hupperetz staat al honderd jaar op de gevel, die moet voorlopig maar blijven staan. Iknbsp;ben de vijfde generatie Hupperetz. Mijn broer isnbsp;ook apotheker, hij werkt in een apotheek innbsp;Berlicum. We hebben er niet om gevochtennbsp;hoor, ik heb de zaak met instemming van denbsp;hele familie overgenomen. Om het farmaciever-haal nog sterker te maken: mijn vriendin is ooknbsp;apotheker. Ik heb altijd gezegd dat ik nooit ietsnbsp;met een apotheker zou beginnen, dat kon iknbsp;mijn moeder niet aandoen. Helaas voor haar, nunbsp;zit ze met een bende farmaceuten aan tafel.'


-ocr page 13-

Arjen Grendel (32)

Eigenwijs en gedreven

'Elk beroep heeft wel een stereotype beoefenaar, zo ook de apotheker. Een typische apotheker is eigenwijs en gedreven. Hij is een doorzetter die niet kan stilzitten en is sociaalnbsp;zelfredzaam. Vroeger was een apotheker pro-ductgericht; hij keek naar wat er in het potjenbsp;zat. Tegenwoordig kijkt een apotheker naar denbsp;klant: heeft een geneesmiddel wel het gewenste effect? Wij bieden onze klanten begeleidingnbsp;aan. Wij kijken bijvoorbeeld of het gebruik vannbsp;een inhalator voor astma nog juist is, gevennbsp;relevante informatie over nieuwe ontwikkelingen, en vragen of er problemen zijn met hetnbsp;geneesmiddel.

Geneesmiddelen hebben me altijd geboeid. Je brengt een vreemde stof bij iemand naarnbsp;binnen en veroorzaakt daarmee een verandering. Je kunt er bijvoorbeeld een ziekteprocesnbsp;mee stoppen of zelfs ie.mand psychisch beïnvloeden.

Ik wilde altijd de hogere hotelschool doen, zelf een hotel leiden was mijn ideaal. Dat heb iknbsp;heel lang volgehouden. Totdat iemand zei: alsnbsp;je farmacie studeert, kun je nog alle kanten op,nbsp;met de hotelschool kan dat niet. Julian Huppe-retz is iets later begonnen met studeren dan ik,nbsp;maar heeft me snel ingehaald. Daarna hebbennbsp;we hetzelfde tempo aangehouden, we gingennbsp;hecht met elkaar om. We hebben veel mensennbsp;tot wanhoop gedreven door nachten over tenbsp;slaan, en dan tóch dat tentamen halen. Nu hebben we minder contact. De kroegen zijn eennbsp;stuk veiliger geworden.

Dat apotheek Grendel de oudste familieapo-theek van Nederland is, vind ik wel erg bijzonder, maar is niet mijn verdienste. Het zegt niets over mijn kwaliteiten als apotheker. Als ik kinderen zou hebben, zou ik het heel leuk vindennbsp;als ze apotheker worden. Tegelijkertijd realiseernbsp;ik me wel dat het vak verandert. Ik denk datnbsp;apothekers de ontwikkeling van huisartsen zullen doormaken. De apotheker als persoonnbsp;speelt geen rol meer, hij hoeft niet per se eigenaar te zijn van de apotheek. Die ontwikkelingnbsp;zou ik betreuren. De inzet van een eigenaar-apotheker is toch hoger dan van een apothekernbsp;in loondienst. Zonder eigenaarapothekers zalnbsp;de innovatie minder hard gaan.'

Frans Grendel (64)

Ivoren toren

'Het apothekersvak is in de loop der tijd erg veranderd. Vroeger zat je als apotheker innbsp;een ivoren toren, je wist niet wat er zich aannbsp;de balie afspeelde. Je zat ergens achterin denbsp;zaak je dingen te doen, klanten kenden jenbsp;gezicht niet. Nu is dat totaal anders, het werknbsp;is veel meer cliëntgericht. Mijn zoon staat eennbsp;groot gedeelte van de dag achter de balie. Hijnbsp;is ook veel socialer dan ik, kan goed met personeel en cliënten omgaan. Daar had ik wat meernbsp;moeite mee, een typische eigenschap van mijnnbsp;generatie.

Onze apotheek bestaat nu zeven generaties, het oudste familiebedrijf onder de apotheken innbsp;heel Nederland. De zaak is telkens van vader opnbsp;zoon overgegaan. Het geeft toch wel eennbsp;zekere trots dat je het al zolang overeindnbsp;houdt. Met mijn zoon heb ik daardoor eennbsp;raakvlak dat heel intens is.

Toen Arjen de zaak overnam, ben ik er radicaal uitgestapt. Ik had me voorgenomen: we gaannbsp;niet samenwerken. Dat had ik van mijn vadernbsp;geleerd. Als je samenwerkt loop je het risico datnbsp;je toch ergens onenigheid over krijgt. Ik bennbsp;van de ouderwetse generatie, mijn zoon van denbsp;moderne. Als je een opvolger hebt, groei je ernbsp;naartoe en houd je er rekening mee. Ik wildenbsp;de zaak optimaal aan mijn zoon overdragen,nbsp;aangepast aan de eisen van de tijd. De laatstenbsp;jaren heb ik nog flink geïnvesteerd in apparatuur.

Ik heb er bij Arjen nooit op aangedrongen om apotheker te worden, ik wachtte af. Op eennbsp;ouderavond van de middelbare school van mijnnbsp;zoon kwam er een leraar enthousiast naar menbsp;toe. 'Hé, wat leuk dat uw zoon farmacie gaatnbsp;studeren.' Ik wist van niks. Had hij het op schoolnbsp;wel al verteld, maar thuis nog niet. Thuis gaatnbsp;het inderdaad vaak over de apotheek. Maar hetnbsp;is zeker niet het enige gespreksonderwerp. Er isnbsp;meer op de wereld dan farmacie.'

[Leonie van den Schoor]




Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04 13


-ocr page 14-

De zijsprong

Opmerkelijke loopbanen



Niets mooiers dan met Bach

Beatrijs Vissers studeerde in 1992 af als muziek-wetenschapper. Anno 2004 werkt ze als stuurvrouw op de coaster Sea Riss.

Shifts van twaalf uur, en dat zeven dagen per week. Je hebt mensen die het tegen hun vijftigste rustiger aan gaan doen,nbsp;maar zo iemand is Beatrijs Vissers dus niet. Als stuurvrouw opnbsp;de kustvaarder Sea Riss draait ze sinds dit jaar lange dienstennbsp;aan boord. Ze vervoert rollen staal tussen Duinkerken en denbsp;Thames, één van de drukste zeeroutes ter wereld.

Een rigoureuze ommezwaai? Zeker, maar niet de eerste in haar leven. Vissers groeide op in Roosendaal en bracht haarnbsp;lagere en middelbare schooltijd door bij de nonnen. Ze studeerde pedagogiek aan de Katholieke Leergangen. Ze kreegnbsp;een dochter met de man met wie ze nog steeds gelukkignbsp;getrouwd is en werkte op een kinderdagverblijf. Tot ze pianoles nam.

'Vroeger mocht ik nooit pianospelen, maar in Utrecht ben ik naar het Cantoraat gegaan. Ik kreeg les van een muziekwe-tenschapper en ontdekte dat muziekwetenschap ook eennbsp;heel leuke studie was.' Op haar dertigste begon ze. 'En hetnbsp;was één groot feest.'

Vanuit haar studie kon ze direct door naar een baan bij de Concertzender, de concurrent van Radio 4 die toen nog in denbsp;kinderschoenen stond. 'Ik heb er hard aan meegewerkt om

op de brug

de Concertzender een professioneler karakter te geven. Het was nog heel avontuurlijk in die eerste tijd, maar gaandewegnbsp;werd het bedrijf bureaucratischer.'

Het begon alweer te knagen. Een serie overlijdensgevallen in haar familie leidde er definitief toe dat Vissers een andernbsp;leven zocht.

Via een varende kennis hoorde ze van de verkorte zeevaart-opleiding. Ze begon eraan in de weekends, naast haar werk voor de Concertzender. 'Ze gaven me alle ruimte om ooknbsp;mijn noodzakelijke vaarstages te maken.' Uiteindelijk beslootnbsp;Vissers haar werk met haar geliefde muziek neer te leggennbsp;en de sprong te wagen. Met alle papieren op zak kon zenbsp;aanmonsteren op een kustvaarder.

Vandaag de dag draait Vissers volop mee op het schip, twee maanden op, twee maanden af. Tijdens de verlofmaandennbsp;werkt ze soms weer aan programma's voor de Concertzender.nbsp;Gelukkig kan ze ook aan boord naar haar favoriete muzieknbsp;luisteren. 'Helaas weigert de CD-speler soms door de trillingen van de motor en dan ben ik aangewezen op Classic FM.nbsp;Maar er is niets mooiers dan 's nachts op de brug te staan ennbsp;naar Bach te luisteren.'

[Wijbrand Schaap]

Illuster zoekt alumni die een opmerkelijke zijsprong maakten: llluster.redactie@csc.uu.nl.

14 Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04

-ocr page 15-

Column Bas Haring

De vragen zijn niet op. Heus niet. Ik geloof niet dat de vragen ooit op zullen zijn. Dat niet iedereen het daarmee eens is blijkt uit het regelmatig uitgesproken zinnetje: 'We weten nognbsp;zoveel niet'. Dat we nóg zoveel niet weten impliceert dat dit ooit anders zal zijn: het is nógnbsp;19 kilometer fietsen naar Baarn, maar ooit zullen we er zijn; er passen nóg drie appels in denbsp;zak, maar hij zal ooit vol zijn. Nog 3415 vragen te gaan en we weten het. Alles.

Ik geloof daar niet in. Temeer daar er vragen zijn waar geen antwoord op bestaat. Gemene vragen. Zoals de vraag die een oude zeurderige dame vandaag aan mij stelde: 'Weet u welnbsp;dat u hier helemaal niet mag fietsen?' In het Wilhe.lminapark; op het fietspad.

Wat nu? Ik wist dat ik daar wél mocht fietsen en ieder antwoord zou verkeerd zijn. 'Nee' impliceerde dat ik beter had moeten weten en 'ja' betekende dat ik erkende een overtreder te zijn. Stel nooit dit soort vragenI

De leukste vragen zijn natuurlijk de vragen waar men antwoord op denkt te hebben, terwijl datnbsp;stiekem helemaal niet zo is. Er zijn trucs om datnbsp;soort vragen te vinden. Eén truc is om goed te letten op het woordje 'toch'. Als een spreker ofnbsp;schrijver dit woord gebruikt, spits dan oren, wantnbsp;de goede vraag ligt op de loer.

'Het is toch schandalig.'

'Dat weet iedereen toch.'

En: 'Hij kan er toch niets aan doen.'

'Toch' is een grappig woordje. Hoewel het een uitspraak lijkt te versterken sijpelt de twijfel van de spreker er onbewust doorheen. Alsof hij weet datnbsp;het allemaal zo zeker nog niet is. Is het inderdaadnbsp;schandalig? Weet iedereen het echt? En kan hij ernbsp;werkelijk niets aan doen?

We zullen het nooit weten. En om dat te benadrukken moeten we het juist vragen.

Utrechtse stellingen

Prikkelende, humoristische en intrigerende stellingen uit Utrechtse proefschriften

Het tekort aan orgaandonoren veroorzaakt niet alleen morbiditeit en mortaliteit bij de patiënten op de wachtlijst, maar ook bij hun naasten.

[Mare Lilien, Geneeskunde]

Men moet zich steeds afvragen of datgene wat nieuw is in de geneeskunde niet bijna een eeuw geleden ook alnbsp;toegepast werd.

[Pieter Dik, Geneeskunde]

Het grootste milieuprobleem is overbevolking. Milieuactivisten met kinderen zijn dan ook nietnbsp;serieus te nemen.

[Erik Tnenter, Geowetenschappen]

Mensenkennis is een significante bijwerking van chemotherapie.

'Jean Somers, Diergeneeskunde]

Het leven is eenvoudig voor wie de complexiteit ervan accepteert.

[René Bekkers, Sociale Wetenschappen]

Zolang bet nemen van risico’s aantrekkingskracht uitoefent op mensen is geen afitame van het aantalnbsp;geslachtsziekten te verwachten.

[Pauline Ellerhroek, Geneeskunde]

De meeste huisdieren zijn beter af zonder de mens. [Claudia Winke, Diergeneeskunde]

Een dagelijks klimaatbericht heeft meer nieuwswaarde dan een dagelijks weerbericht.

[Albert Klein Tank, \atuur- en Sterrenkunde]

Buitenaards leven wordt wereldwijd bejubeld, terwijl we het aardse leven naar de maan helpen.

[Gerlinde de Deyn, Geowctenscliappen]


• Illuster 37 I Universiteit Utrecht I 12/04 15

-ocr page 16-

Drie generaties Spijkerboer brachten hun studietijd door in Utrecht. Een portret van een moeder en haar vijf dochters die niet alleen alle zesnbsp;in Utrecht studeerden, maar ook allemaal reünist van de UVSV zijn.

De Utrechtse tijd van

de Spijkerboeren

De familie Spijkerboer, een hechte club. Consciëntieuze werkers. Van het type: dat terrasje moet je eerst verdienen. Maar ook: gevoel voornbsp;humor, een keiharde lach en fonkelende, blauwe ogen. Alle kinderennbsp;(vijf dochters en zoon Jan die in Arnhem studeerde) zijn inmiddelsnbsp;over het land uitgewaaierd, alleen moeder Mieke woont nog innbsp;Utrecht. Ze hebben zich verzameld aan de ronde tafel bij de oudstenbsp;dochter Eke in De Bilt. Werden de dochters gepusht om voor Utrechtnbsp;te kiezen? Mieke: 'Mijn man en ik zijn altijd enorm Utrecht mindednbsp;geweest, want we hadden allebei dik goede herinneringen aan onzenbsp;Utrechtse studententijd. Derk Jan studeerde theologie, ik Spaans.nbsp;Maar nee, sturend waren we niet. De kinderen konden de studie vannbsp;hun keuze doen, waar dan ook. Nu ja, als ik eerlijk ben: Leiden vielnbsp;buiten beschouwing.' De dochters gieren. Karin: 'En Amsterdam wasnbsp;Sodom en Gomorra'. Eke nuanceert het standpunt van haar moeder:nbsp;'Ik denk dat pa er gewoon vanuit ging dat wij voor Utrecht kozen. Hijnbsp;legde het ons niet op, maar het was wel tussen de regels door tenbsp;lezen.'

Panty's en sokken

Toen vader Derk Jan in 1976 predikant werd in Utrecht, verhuisde het gezin van Santpoort naar de Willem Barentszstraat in Utrecht. Ekenbsp;startte in dat jaar met haar studie pedagogiek en had het geluk directnbsp;een kamer te vinden, zo ongeveer om de hoek. Eke: 'Ons is altijd tenbsp;verstaan gegeven: zodra je gaat studeren, verlaat je het warme nest.nbsp;Mijn moeder heeft zelf een geweldige studententijd gehad, op kamersnbsp;aan de Nieuwe Gracht. Wat heeft die gefeest! Ze heeft alles eruitnbsp;gehaald. Zelfs toen ze al verloofd was met mijn vader en hij een jaarnbsp;in Canada studeerde, ging ze vrolijk door met uitgaan, met zijn vrienden. Zo'n geweldige tijd gunde ze ons ook.' Mieke: 'Omdat het moeilijk was om een kamer te vinden, zaten de meeste dochters in hetnbsp;ouderlijk huis op kamers. Dat kon makkelijk in dat grote huis. Maarnbsp;ze mochten alleen in het weekend bij mij eten en tv kijken benedennbsp;in de kamer was niet toegestaan. Ze mochten zich alleen benedennbsp;vertonen om hun fiets te pakken.' Karin: 'We waren kieskeurig. Als jenbsp;thuis een grote kamer hebt, dan ga je toch geen klein hok huren? Maarnbsp;uiteindelijk zaten alle meisjes in hun tweede studiejaar op kamers. Zenbsp;waren al snel self supporting. Eke: 'De kleine wasjes deed ik met de handnbsp;in mijn kamer.' Anje: 'Je panty's.' Iedereen lacht en weet: nu komt het verhaal van de panty's. Eke: 'Als er een ladder in mijn panty zat, knipte ik hetnbsp;kapotte been eraf en trok een andere panty erover heen aan, waarvannbsp;het andere been kapot was. Het was wat kil in het kruis, maar het wasnbsp;een zuinige maatregel.' Liesbeth: 'Ik had een sla-centrifuge en daar deednbsp;ik mijn sokken in. Dan droogden ze sneller.'

Briefjes

Grootvader Spijkerboer studeerde natuurkunde in Utrecht en was lid van het use. Grootmoeder Spijkerboer, studente wiskunde, werd in 1908 lidnbsp;van UVSV. Mieke werd lid in 1953 en ontmoette een jaar later Derk Jannbsp;tijdens het elfde lustrum van deze meisjesvereniging, terwijl ze walsten opnbsp;het Lepelenburg. Dat alle dochters lid werden van deze vereniging, wasnbsp;beslist hun eigen keuze, verzekeren ze. De een dacht eerst aan Veritasnbsp;vanwege het lekker eten (Karin), de ander aan Unitas (Eke), maar denbsp;UVSV bleek toch het aantrekkelijkst. Anje: 'Ik had thuis al zoveel leukenbsp;verhalen over deze vereniging gehoord. Wel heb ik mijn broer Jannbsp;beloofd dat ik nóóit een plooirok en parelketting zou dragen. Dat briefjenbsp;heeft zeker vijftien jaar in de keuken gehangen.' De mening dat denbsp;gedeelde smart van het novitiaat de zusterlijke band extra hecht heeftnbsp;gemaakt, wordt niet door iedereen gedeeld. Liesbeth: 'Je kunt elkaar ooknbsp;troosten als je een tentamen niet hebt gehaald. Dat smeedt ook eennbsp;band. Overigens zagen we elkaar nooit op de UVSV.' Anje: 'Natuurlijknbsp;wel! Jij en ik hadden op dezelfde avond jaarclubavond, alleen hadden wenbsp;an geen contact met elkaar.' Karin: 'Ik trok meer op met mijn huisgeno-en en jaarclub dan met mijn zusjes. Ik zocht ze gewoon niet op. Maar wenbsp;waren er wel altijd voor elkaar. We gooiden eindeloos briefjes bij elkaarnbsp;in e us met 'succes met je tentamen' of 'je kunt het' erop. Soms zat ernbsp;een zakje drop bij.'



vmwenkarriète.

Mi nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;.*nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;,nbsp;nbsp;nbsp;/

ezx lÆi «Ml

gt; mh dim ¦ nbsp;nbsp;-¦

A» ftnjc nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;i/trexÀé

IK -Kerv-

-ocr page 17-

Kroegtijger

Eke, vinden ze unaniem, was de meeste consciëntieuze van het stel. Mieke: 'Het was voor Eke allemaal niet zo makkelijk. Niet alleen omdat ze de oudste was, en het krapst bij kas zat, maar ook omdat ze afstudeerde vlak nanbsp;pa’s overlijden in 1981.' Had Marieke als jongste andere privileges? Ondernbsp;luid gekrijs van haar zussen antwoordt ze theatraal: 'Ik had het 't allerzwaarste.' 'Oooooh, Marie, hoe kun je het zeggen!' roept Liesbeth.nbsp;Marieke: 'Financieel had ik het makkelijker. En net als Eke ging ik meteennbsp;al in mijn eerste jaar op kamers, ik kon in het huis van Karin op de Nobel-straat terecht. Ik heb wel gewoon gehospiteerd hoor. Ik hoefde trouwensnbsp;niet minder dan Eke verantwoording af te leggen over mijn studievoortgang. Omdat ik al na drie maanden stopte met informatica in Utrecht,nbsp;moest ik als Tweede Fasestudent flink aanpoten om toch op tijd mijn propedeuse econometrie in Amsterdam te halen. Ik bleef wel in Utrechtnbsp;wonen en bleef gewoon lid van de UVSV.' Marieke, die bij haar zussen tenbsp;boek staat als zorgeloos feestbeest, ging lekker haar eigen gang en haaldenbsp;de tentamens op haar sloffen. Geen feest sloeg ze over, in tegenstelling totnbsp;haar zussen die nog wel eens thuis bleven om te blokken voor een tentamen. Op de vraag wie de grootste kroegtijger van de familie was, kijkennbsp;alle zusjes instinctief Mariekes kant op. Als deze vervolgens roept: 'Nee, manbsp;was de grootste kroegtijger van ons allemaal!' moet het geschater van denbsp;Spijkerboeren over de hele Utrechtse Heuvelrug hoorbaar zijn.

'Ma was de grootste kroegtijger

van ons allemaal'

Vinnige grappen

Alle vriendjes moesten door de ballotage. Behalve William. Als vriend van de oudste zus werd hij op handen gedragen door de rest. Nee, dan Björn,nbsp;het eerste vriendje van de jongste. Ze vertelt: 'Ik kende hem nog maar netnbsp;en dacht: ik doe lekker gek en neem hem mee naar huis. Hij werd meteennbsp;de eerste avond afgeserveerd door mijn zusjes.' Anje: 'Hij had geen kans.'nbsp;Mieke: 'Hij werd gewoon afgemaakt. Maar ja, hij ging breeduit op de banknbsp;zitten waar ik altijd op zat. En hij zat te zoenen met Marieke. Nou jaaaa,nbsp;dacht ik.' Na drie weken was het uit. Marieke: 'Je kon in ons gezin niet innbsp;alle openheid zeggen dat je verliefd was of een vriendje had, daar werdennbsp;vinnige grappen over gemaakt. Dat vond ik niet altijd makkelijk.' Had Ekenbsp;een voorbeeldrol? Nee, zeggen de zusjes. Ja, zegt de moeder: 'Dat willennbsp;ze nu niet toegeven, maar dat was wel zo. En dat ze al snel een vriendnbsp;had, vonden ze berespannend. Er werd gewoon op die jongen gelóérdnbsp;door de meiden.' Liesbeth: 'Toen ik nog thuis woonde, was het voor mijnbsp;het einde om op bezoek te gaan in het studentenhuis van William.'

Dat ze 'Utrecht' met elkaar delen, lijkt niet iets waar de zusjes veel over nadenken. Wel zegt Eke: 'Het klinkt hoogdravend, maar we sprekennbsp;dezelfde taal en kennen dezelfde mensen.' Mieke: 'Weet je wat ik nooitnbsp;zal vergeten? Het UVSV-lustrum in 1994, waarin alle jaren achter elkaarnbsp;over de Nieuwe Gracht liepen, heen en terug. Eerst zag ik aan de anderenbsp;kant van de gracht Eke lopen, daarachter Karin, Anje, Liesbeth, Marieke.nbsp;Het kwam allemaal zo prachtig samen.'nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;[Chiara Soldati]

  • • Vader Derk Jan Spijkerboer (1931 - 1981), Theologie, kandidaats in 1955.

Was predikant in Drumpt, Santpoort en Utrecht

  • • Moeder Mieke Spijkerboer-Van de Velde (1936), kandidaats Spaans innbsp;1957 (huwelijk in 1957). Gepensioneerd administratief medewerksternbsp;UMC Utrecht, doet vrijwilligerswerk

  • • Eke Blijham-Spijkerboer (1958), Klinische pedagogiek, doctoraal in 1982.nbsp;Werk: Onderwijsadviseur

  • • Karin Spijkerboer (1960), Farmacie, apothekersexamen in 1988.

Werk: Ziekenhuisapotheker

  • • Anje Spijkerboer (1962), Geneeskunde, artsexamen in 1988. Werk:nbsp;Radioloog

  • • Liesbeth Spijkerboer (1964), Logopedie (HBO), examen in 1987. Werk:nbsp;Vrijgevestigd logopedist

  • • Marieke Spijkerboer (1970), 1 jaar informatica in Utrecht, daarnanbsp;econometrie in Amsterdam: doctoraal in 1994. Werk: Adviseur algemeennbsp;directeur Inspectie Werk en Inkomen


Illuster 37 I Universiteit Utrecht | 12/04 17

-ocr page 18-

Kiek!

Uit het album van een alumnus

Prins Nicolaas

Eind 1978 kochten de vaders van twee eerstejaars studenten een pand in Oudwijk, vlakbij het Utrechtse Wilhelminapark. Een groot huisnbsp;met negen kamers en een inpandige garage. Denbsp;twee eerstejaars vonden zeven huisgenoten ennbsp;zo werd het studentenhuis Prinsenstraat 11 amp;nbsp;11 bis gevormd. De gemene deler van de bewoners was en is dat zij lid zijn van het Utrechtschnbsp;Studenten Corps.

Op de foto 'Prins Nicolaas' staan de bewoners van het eerste uur: Zweers, Hoogendijk, vannbsp;Bruggen, van Bonzel, de Jong, Blijham, Posthuma, Phoa en Blauw (v.l.n.r.). De foto is opgenomen in het lustrumboek dat dit jaarnbsp;verscheen ter gelegenheid van het vijfdenbsp;lustrum.

Het huis veranderde steeds van samenstelling, maar het karakter veranderde niet: zonder kapsones en gezellig. Studieresultaten werdennbsp;nooit uit het oog verloren. De onderlinge bandnbsp;tussen huisgenoten en oud-huisgenoten is altijdnbsp;sterk geweest en jaarlijks vinden activiteitennbsp;plaats om die band in stand te houden: borrelsnbsp;op sociëteit PhRM en een hockeywedstrijd tussen huis en oud-huis om de Ferry Hoogendijkbo-kaal, vernoemd naar een te vroeg overledennbsp;oud-huisgenoot (tweede van links op de foto).

In 2001 richtten huisgenoten en oud-huisgeno-ten de Stichting Prinsenstraat 11 amp; 11 BIS op, die het huis aankocht. De belangrijkste doelstelling van de stichting is het instandhouden vannbsp;het studentenhuis Prinsenstraat 11 amp; 11 bis.

[Stefan Pieters]

Illuster zoekt foto's met een verhaal. Stuur uw bijdrage naar Illuster, Postbus 80125,nbsp;3508 TC Utrecht. Mailen kan ook:nbsp;llluster.redactie®csc.uu.nl. Bij vermelding vannbsp;naam en adres krijgt u de foto retour.


18 Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04


-ocr page 19-

In de aula van het Academiegebouw verzamelden zich eind september 24 teams voor de eerste 'Jongenbsp;Alumni Pubquiz'. De ongekroonde koning van denbsp;pubquiz Larry Kendrick, van het Utrechtse cafénbsp;Florin amp; Firkin, vuurde vragen af in verschillendenbsp;categorieën. Hij werd bijgestaan door een panelnbsp;van bekende (bijna) alumni. De organisatie van denbsp;pubquiz was in handen van de commissie jonge Alumni.

Eerste pubquiz voor jonge alumni

Hoe lang is een lichtjaar?

winnaar van de eerste pubquiz voor jonge alumni was het team Adonutplus. Voor alumni die onder de kerstboom hun eigen pubquiz willen organiseren, volgennbsp;hier de vragen en antwoorden.

Prof.dr. Willem Hendrik Gispen, rector magnificus van de Universiteit Utrecht, stelde vragen in de categorieën natuur amp;nbsp;wetenschap en universiteit.

  • 1. Welke wetenschapper zei: 'DNA, iedereen heeft het er altijdnbsp;over, maar niemand heeft het ooit gezien'?

Was dat Pavlov, Lysenko of Noerejev?

  • 2. Wanneer een zenuwcel in je ruggenmerg zo groot zou zijnnbsp;als een tennisbal, wat is dan de lengte van de zenuwbaannbsp;tussen je ruggenmerg en je voet: 16 meter, 160 meter of

1600 meter?

  • 3. Uit welke leer zijn de termen 'talenknobbel' en 'wiskundeknobbel' afkomstig?

Prof.dr. Maarten van Rossem is bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuur van de twintigste eeuw in internationale context. Tijdens de pubquiz behandelde hij vragen over geschiedenis en actualiteit.

  • 4. Welke tien landen zijn op 1 mei lid geworden van denbsp;Europese Unie?

  • 5. Wat is de betekenis van de woorden Glasnost ennbsp;Perestrojka?

  • 6. Hoe oud was Hitler toen hij zelfmoord pleegde?

Laatstejaarsstudente organisatiepsychologie Tijn Ponjee is naast haar studie topsporter. Ze schaatst én skeelert en steldenbsp;vragen over sport.

  • 7. Het verschil tussen inline skaten en skeeleren is het aantalnbsp;wieltjes; skeeleren is met vijf wieltjes en inline skaten metnbsp;vier. Er is nu een nieuwe ontwikkeling in het skeeleren watnbsp;betreft de wieltjes. Welke is dat?

  • 8. Bij het WK-skeeleren verschenen maar liefst 54 landen aannbsp;de start. Welk Europees land is het beste in skeeleren?

  • 9. Waar werden de schaatswedstrijden van de Olympischenbsp;winterspelen in 1988 gehouden en welke Nederlandsenbsp;schaatsster won hier gouden medailles?

Alumna Muziekwetenschap Vrouwkje Tuinman is columnist, redacteur, journalist, recensent en presentator. Ze stelde denbsp;jonge alumni vragen over muziek, literatuur en poëzie.

  • 10. Wie zijn of waren de Grote Drie van de Nederlandsenbsp;literatuur van de twintigste eeuw?

  • 11. Wat is het meest gesamplede klassieke muziekstuk?

  • 12. Noem vier programma's op radio of televisie waar Wim T.nbsp;Schippers aan heeft meegewerkt.

Algemene vragen:

  • 13. Hoeveel medailles heeft de Nederlandse Olympische equipenbsp;gehaald in Athene?

  • 14. Hoeveel studenten studeren aan de Universiteit Utrecht?

  • 15. Hoeveel ministeries heeft de Nederlandse overheid?

  • 16. Hoe heet het ruimtevaartuig dat met 310 km per uurnbsp;kapot viel in de VS en wat ging er mis?

  • 17. Welke disciplines heeft de zevenkamp?

  • 18. Hoe lang, in miljarden kilometers, is een lichtjaar?

  • 19. Sinds 1901 worden jaarlijks de Nobelprijzen uitgereikt aannbsp;wetenschappers die een belangrijke bijdrage aan denbsp;wetenschap hebben geleverd. Hoe vaak is de prijs uitgereikt aan wetenschappers die gestudeerd of gedoceerdnbsp;hebben aan de Universiteit Utrecht?

  • 20. Wie doodde volgens de Griekse mythologie Medusa?

  • 21. Welk formule 1 team heeft op 17 september besloten er nanbsp;dit seizoen mee te stoppen en wie zijn de twee chauffeursnbsp;die rijden voor dat team?

  • 22. Voor welke twee Engelse voetbalclubs spelen Edwin van denbsp;Sar en Jimmy Floyd Hasselbaink?

  • 23. Welke ster staat, afgezien van de zon, het dichtst bij denbsp;aarde?

  • 24. Wanneer werd de huidige Domkerk gebouwd?

  • 25. Welke twee schilderijen van Munch werden afgelopennbsp;zomer gestolen en in welke stad gebeurde dat?

  • 26. Hoeveel landen doen mee aan de paralympics?

  • 27. In welk jaar is de Universiteit Utrecht gesticht?

  • 28. Wat betekent Al Quaeda?

  • 29. Welk dier is het symbool van de republikeinen in de V.S.?

  • 30. Wie schreef het boek 'De Passievrucht'?


uooq uba eJiSBiD |ajBgt; OE • tuBjüO '62 • ^iseq aQ '83 • 9E91 ZZ • uapuei get gz • OPO vwnaajqas aQ ua euuopew sj gt; VSZl 'VZ • iJneiua^ eqd|v euiixojj EZ • qßnojqssippiiAi ua uicqinj zz • uai|gt;| uepsuqg ua jaqqaM gt;|Jew jenßef tz . snasjaj oz • J33gt;l peeMi -gt • Jaiaiuoiixnbsp;pjGfliLu oos '8L • uadjaMjaads 'uaßuudsjaA ‘jaiaiu oo8 'luuds jaiaiu goz 'uaiois|aßo)| 'uaßuudsßooq 'uapjoq jaiauj OOL 'Lï • Paqap se/w 'uaßjoz isaoLu ainqanbsp;-Bjed ap UBA uauado jaq jooa sip fuaiipq uag 'sisauag -gi. . saijaisiuiLU Et SI • uajuapms 009 BZ VL • sajiiBpauj ZZ ’EL • aia 'BpuB|Of jbbu qaoz do 'zinbsdeqasnbsp;-uaiaM a|BuoiiBN ap 'sinqi jaa« ufiz a/vt 'qaoqoasiQ siaqao ub/\ 'uoquoquoy 'jBBjjsuJGsas 'ZL • uaAoqtaag uba BiAApnq uba aiuo^uiÄs apqfiA aa tl • babhnbsp;'suBLUjaiq 'qasiiniAi ot • diuuag uba auuoAX (IGAo aiduiAio) BpGUGj 'AjbB|B3 -g • 9!|eil '8 • Jatojß UBp jbblu 'uajaiAA jaiA Z • Jw! 9S '9 • ßuiiujOAjaq/aipnjjsnbsp;-uoaaj :p!aquado S • aiqaafsi ua ahJiBAAOïs 'aiuaAOis 'uaiod 'bj|biai 'uaAAnotn 'puBiiaq 'ajuBßuoH 'puepsg 'snjdAj v • aißo|ouajj e • Jaiaui 009l Z • oquasAq t

Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04 19

-ocr page 20-

.............. utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

In 1886 werd het Universiteitsfonds opgericht door alumni van de Universiteit Utrecht. Sindsdien zet het U-fonds zich in voor de Universiteit Utrecht. Zo steltnbsp;het bijzondere leerstoelen in, subsidieert het studentenactiviteiten en regeltnbsp;het sociale zorg voor studenten in financiële nood. Het Universiteitsfonds isnbsp;tevens het Alumnibureau van de Universiteit. Het bureau heeft een uitgebreidnbsp;programma voor alumni in binnen- en buitenland en voor Jonge alumni. Binnenkort verschijnt de nieuwe U-fonds-alumnipas. Kijk voor meer informatie op dezenbsp;pagina's of op www.ufonds.uu.nl.


Studentencommissie 2004. v.l.n.r.

Merijn Tops, Marjan de Kruik, M arg reet de Looze en Frank van Rijnsoever.

Afscheid Hans Vliegenthart, welkom Arie Smit

Tijdens de jaarvergadering op 17 september heeft Hans Vliegenthart onder grote belangstelling zijn functie neergelegd als voorzitter van hetnbsp;Universiteitsfonds. In zijn afscheidstoespraaknbsp;sprak Vliegenthart zijn zorg uit over de toenemende verslechtering in het onderwijs door denbsp;aanhoudende bezuinigingen van het huidigenbsp;kabinet. Vliegenthart riep alle aanwezigen metnbsp;klem op om hun stem te verheffen tegen dezenbsp;ontwikkelingen. Daarna was er gelegenheid voornbsp;de wat feestelijker accenten. Opvolger Arie Smitnbsp;prees Vliegentharts verdiensten voor het Universiteitsfonds, met name het alumnibeleid en hetnbsp;beleid rond de bijzondere leerstoelen. Arie Smit,nbsp;alumnus Scheikunde, is op dit moment algemeennbsp;directeur van TELEAC/NOT en heeft vanuit dezenbsp;functie warme belangstelling voor educatie innbsp;het algemeen en de moderne overdrachtsmidde-len die daarbij dienstig kunnen zijn. In hetnbsp;bestuur van het Universiteitsfonds heeft hijnbsp;jarenlang de functie van vice-voorzitter bekleed,nbsp;en de portefeuille 'studentenzaken' beheerd.

Studentencommissie 2004/2005

Het Universiteitsfonds heeft een nieuwe studentencommissie voor het jaar 2004/2005. Deze commissie van vier studenten adviseert het bestuur van het Universiteitsfonds over de subsidieverlening aan studenten en studentenorganisaties.nbsp;Informatie over spreekuren en subsidies van denbsp;commissie kunt u vinden op www.ufonds.uu.nl.

Bijzondere Leerstoelen

Benoeming

Het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds heeft:

  • • per 1 november 2004 voor een periode van vijfnbsp;jaar dr. H. Aarts benoemd tot Bijzonder Hoogleraar 'Sociale Cognitie en Doelgericht Gedrag'nbsp;bij de faculteit Sociale Wetenschappen.

  • • per 1 oktober 2004 prof.dr. J.J. Schippersnbsp;opnieuw benoemd voor een periode van vijfnbsp;jaar tot Bijzonder Hoogleraar 'Arbeids- ennbsp;Emancipatie-economie' bij de faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie en Bestuurs- en organisatiewetenschap.

Ontslag

Het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds heeft:

  • • per 1 oktober 2004 eervol ontslag verleend aannbsp;prof.dr. F. Verhuist, bijzonder hoogleraarnbsp;'Kwantitatieve analyse van dynamische systemen' bij de faculteit Wiskunde en Informatica,nbsp;wegens het bereiken van zijn emeritaat.

  • • per 1 juli 2004 eervol ontslag verleend aannbsp;prof.dr. R.L.M. Vissers, bijzonder hoogleraarnbsp;'Geologie' bij de faculteit Geowetenschappen,nbsp;wegens diens benoeming tot gewoon hoogleraar bij dezelfde faculteit.

  • • per 1 juli 2004 eervol ontslag verleend aannbsp;prof.dr. C.G. Langereis, bijzonder hoogleraarnbsp;'Paleomagnetisme' bij de faculteit Geowetenschappen, wegens diens benoeming totnbsp;gewoon hoogleraar bij dezelfde faculteit.

Alumni-ambassadeurs in het buitenland

Internationalisering is een gegeven geworden. Tal van masterprogramma's worden in het Engelsnbsp;aangeboden. Een op de zes studenten volgtnbsp;tegenwoordig een gedeelte van de studie in hetnbsp;buitenland. In samenwerking met het Bureaunbsp;Buitenland is in de afgelopen maanden een netwerk op poten gezet van alumni in het buitenland die belangstellende studenten graag willennbsp;informeren. Via de website www.alumni.uu.nl/nbsp;ambassadors kunnen studenten zoeken naar hetnbsp;land van hun voorkeur en hun vragen stellen. Ennbsp;uiteraard geldt hetzelfde voor studenten in hetnbsp;buitenland die graag naar Utrecht willen komen.


20 Illuster 37 t-Universiteit Utrecht | 12/04

-ocr page 21-

Fonds op naam

Enkele weken voor zijn overlijden heeft prof.dr. Pieter Verloren van Themaat een Fonds op Naamnbsp;ingesteld bij het Utrechts Universiteitsfonds. Hetnbsp;Fonds Internationaal Economisch Recht heeft tennbsp;doel om een bijdrage te verlenen aan het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op het terrein van het internationaal economischnbsp;publiekrecht.

Pieter Verloren van Themaat werd in 1919 geboren. Hij studeerde vlak voor de Tweede Wereldoorlog af aan de Universiteit Utrecht. In de oorlogsjaren was hij werkzaam op het Rijksbu-reau voor IJzer en Staal. Na de oorlog promoveerde hij op het onderwerp internationaalnbsp;belastingsrecht.

later werkte Pieter Verloren van Themaat bij het ministerie van Economische Zaken. In de jarennbsp;vijftig vertrok hij naar Brussel, waar hij van 1958nbsp;tot 1967 directeur-generaal voor concurrentienbsp;was bij de Europse Commissie. Hij werd in 1981nbsp;de eerste Nederlandse advocaat-generaal bij hetnbsp;Hof van Justitie van de Europese Gemeenschapnbsp;in luxemburg. Ook doceerde hij sociaal-econo-misch recht aan het Europa Instituut van de Universiteit Utrecht. Verloren van Themaat schreefnbsp;met P.j.G. Kapteyn een standaardwerk over hetnbsp;Europese recht. Hij werd in 1958 en 1986 koninklijk onderscheiden.

Pieter Verloren van Themaat overleed in juli 2004 op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven.

Alumni-agenda

  • • 14/02/05: Alumni lunch Madrid (o.g.v.)

  • • 18/02/05: Alumniborrel

  • • 02/04/05: Universiteitsdag 2005

  • • 14/04/05: Utrecht lecture New York (o.g.v.)

  • • 15/04/05: Utrecht lecture Washington (o.g.v.)

  • • 20/05/05: Alumniborrel

  • • 09/09/05: Alumniborrel

  • • 22/09/05: Jongerenevenement

  • • 01/10/05-20/11/05: Utrecht lezingen in de regio

  • • 25/11/05: Alumniborrel

Bezoek voor de meest recente ontwikkelingen en activiteiten onze website: www.ufonds.uu.nl

Alumnipas

Het Universiteitsfonds/Alumnibureau geeft ai zijn begunstigers jaarlijks de alumnipas. Denbsp;pas geeft korting op praktisch alle soortennbsp;activiteiten in de universitaire gemeenschap.

Educatie: gratis lidmaatschap van de universiteitsbibliotheek • kortingen op postacademisch onderwijs bij 12 faculteiten.

Cultuur: korting op cursussen bij Cultureel Centrum Parnassos • korting op cursussen bijnbsp;Cultureel Studenten Centrum De Uitwijk

  • • korting op concerten van een vijftalnbsp;Utrechtse muziekgezelschappen • gratis naarnbsp;het Universiteitsmuseum.

Sport: korting op cursussen in Sportcentrum Olympos.

loopbaan: korting op de loopbaanbegeleiding van Topselect • gratis advies over arbeidsmarktoriëntatie bij het Studentennbsp;Service Centrum.

Vrije Tijd: met korting lid worden van Faculty club Helios • gratis rondleiding in de Botanische Tuinen • rondleidingen langs de historische gebouwen in de binnenstad en langs denbsp;architectonische hoogtepunten op De Uithof.nbsp;Zakelijk: met korting verzekeren bij OHRA

  • • korting bij Universiteitswinkel Solaris • korting bij de Divisie Catering en Congressen vannbsp;het Facilitair Bedrijf Utrecht.

Bent u korter dan 1 jaar geleden aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd? Dan kunt u een gratis pas aanvragen. Deze pas is geldignbsp;tot en met het kalenderjaar volgend op hetnbsp;jaar van afstuderen. Daarna bent u al vanafnbsp;€ 15,- per jaar betalend begunstiger van hetnbsp;Universiteitsfonds. Geef u op met de bon uitnbsp;deze Illuster, zodat we kunnen blijven werkennbsp;aan de groei en bloei van de Utrechtsenbsp;Universitaire Gemeenschap!

Alumnicontactpersonen

Contactpersonen faculteiten

  • • utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau, Heidelberglaan 8,

3584 CS Utrecht, (030) 253 8025, ufonds@ufonds.uu.nl

  • • Aardwetenschappen, Budapestlaan 4,

3584 CA Utrecht, (030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl

¦ Biologie, Postbus 80088, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 2276, c.m.jansen@bio.uu.nl

  • • Diergeneeskunde, Postbus 80163, 3508 TD Utrecht,

(030) 253 4836, m.e.martens@vet.uu.nl

  • • Farmaceutische Wetenschappen, Postbus 80082,

3508 TB Utrecht, (030) 253 7313, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl

  • • Geneeskunde, Postbus 80030, 3508 TA Utrecht,

(030) 253 6420, t.m.v.fakkeldij@med.uu.nl

  • • Godgeleerdheid,Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1853, Mswarte@theo.uu.nl

  • • Letteren, Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht,

(030) 253 9756, a.poorterman@let.uu.nl

  • • Natuur- en Sterrenkunde, Postbus 80195, 3508 Tl Utrecht,

(030) 253 3284, j.andriese@phys.uu.nl

  • • Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 7018, n.vanderputten@law.uu.nl

  • • Ruimtelijke Wetenschappen, Heidelberglaan 2,

3584 CS Utrecht, (030) 253 2044, y.langen@geog.uu.nl

  • • Scheikunde, Padualaan 8, 3584 CH Utrecht,

(030) 253 3793, m.vandergarde@chem.uu.nl

« Sociale Wetenschappen, Heidelberglaan 1,

3584 CS Utrecht, (030) 253 4700, h.j.vanrinsum@fss.uu.nl

  • • Wijsbegeerte, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1831, e.kas@phil.uu.ni

  • • Wiskunde en Informatica, Budapestlaan 6,

3584 CD Utrecht, (030) 253 1515, vlimmere@math.uu.nl

  • • IVLOS, Heidelberglaan 8. 3584 CS Utrecht,

(030) 253 4494, m.vanrijswijk@ivlos.uu.nl

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal

  • • Verenigde Staten, Irma Jansen,

New York, irmajansen@hotmail.com

  • • Zuid-Afrika, Piëta van Beek, Hanna Botha, Jacques van der Eist

Southafrica@alumni.uu.nl


Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04 21

-ocr page 22-

Berichten voor alumni

Zonder waardeoordeel te geven signaleert deze rubriek activiteiten en publicaties die voornbsp;Utrechtse alumni interessant zijn.

Bijdragen zijn welkom: llluster.redactie@csc.uu.nl.

V.U.G.S.

De Alumni Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten is op zoek naar nieuwe alumni voornbsp;haar bestand. Vanaf heden kunnen alumni zichnbsp;ook aanmelden via de site. Op deze manier blijfnbsp;je op de hoogte van de V.U.G.S. en de alumniacti-viteiten. Onze eerstvolgende activiteit zal plaatsvinden begin volgend jaar. Heb je interesse innbsp;alumniactiviteiten, schrijf je in via de site ondernbsp;het kopje 'vereniging', bel ons of mail je adresgegevens ter attentie van de alumniwerkgroep.nbsp;Meer informatie: (030) 253 2789;nbsp;vugs@geog.uu.nl; www.vugs.nl

Alumni Amerikanistiek

De Nijmeegse Reünistenkring Amerikanistiek en de Utrechtse Alumnivereniging Amerikanistieknbsp;hebben het plan opgevat een landelijk netwerknbsp;voor alumni Amerikanistiek op te richten. Ditnbsp;netwerk zal dienen om de onderlinge contactennbsp;te verstevigen. Daarnaast is het de bedoeling omnbsp;een online database van alumni op te zetten ennbsp;een banenmarkt, specifiek gericht op Amerikanisten, te organiseren.

Meer informatie: uasn@usa.com; www.let.uu.nl/ -gonny.pasaribu/personal/bestuur.htmi

Pheph-dag

Zaterdag 2 april (Universiteitsdag) vindt de jaarlijkse Pheph-dag plaats. Het thema luidt: 'Biomedische Wetenschappen en de media, van last tot lust?', locatie: UMCU. Op het programma staannbsp;lezingen over biomedisch nieuws, bekeken vanuit de diverse betrokken partijen en een aantalnbsp;workshops over omgang met de media (bijvoorbeeld persberichten schrijven, een interviewnbsp;voorbereiden of populair wetenschappelijk schrijven). Voor deze middag zoekt de Medischenbsp;Biologie/Biomedische wetenschappen alumnivereniging Pheph enthousiaste alumni die eennbsp;workshop van ongeveer anderhalf uur willennbsp;verzorgen.

Aanmelden kan via pheph@dds.nl of Postbus 476, 3500 AL Utrecht.

www.veritasreunisten.nl

Agenda:

  • • 28 januari 2005: Jaren '60 borrel voor reünistennbsp;aangekomen tussen 1960 en 1969. Aanvang:nbsp;21.00 uur

  • • 25 februari 2005: jaren '70 en '80 borrel voornbsp;reünisten aangekomen tussen 1970 en 1989.nbsp;Aanvang: 22.00 uur

  • • 21 mei 2005: Diesviering voor alle reünistennbsp;van het CSV. Kroonjaren zijn 1955, 1965, 1975,nbsp;1985 en 1995. Aanvang: 14.00 uur

Alle activiteiten vinden plaats in het Eigen Huis.

Juridisch PAO

In maart start het voorjaarsprogramma 2005 van het Juridisch PAO Utrecht. Opnieuw staatnbsp;een breed scala aan postacademische juridischenbsp;cursussen geprogrammeerd om de kennis vannbsp;praktijkjuristen, werkzaam in elk rechtsgebied,nbsp;te actualiseren en te verdiepen.

De cursussen uit het open programma worden ook op maat in-company aangeboden.nbsp;Alumnipashouders, minder dan vijf jaar geledennbsp;afgestudeerd aan de faculteit Rechtsgeleerdheid,nbsp;krijgen 20% korting op de cursusprijs van hetnbsp;open programma.

Meer informatie: (030) 253 7022/7032; www.law.uu.nl/pao

Studium Generale

Een vooruitblik op het voorjaarsaanbod 2005

  • • Het boek Galileo's Finger. The Ten Great Ideasnbsp;of Science (Peter Atkins, Oxford University)nbsp;vormt de leidraad voor reflectie door tien uitgelezen Nederlandse exacte wetenschappers.

  • • Universiteitsprofessor Herman Philipse verzorgtnbsp;een cursus Filosofie met acht lezingen over

De grote denkers van de twintigste eeuw.

  • • Het interdisciplinair opgezette wetenschapsfilosofische programma vindt een vervolg in denbsp;Verbeelding van de wetenschap.

  • • Het programma Grijze Wijzen, waarin eminente emeriti aan het woord komen, wordtnbsp;gecontinueerd in de Faculty Club Helios.

  • • De eerste aflevering van een jaarlijks terugkomende serie Grote Oeuvres start dit voorjaarnbsp;met een marathon over de werken van Marcelnbsp;Proust.

  • • Een symposium over de relatie Kunst en wetenschap wordt georganiseerd rond de interactieve theatrale installatie lemand/Niemand.

  • • Een korte 'opfris'-serie over het werk en denbsp;betekenis van Belle van Zuylen vindt plaats ternbsp;voorbereiding op een groot landelijk congresnbsp;over dit onderwerp.

Het volledige programma staat vanaf medio januari 2005 op www.sg.uu.nl. Alle programma'snbsp;vinden, tenzij anders vermeld, plaats in hetnbsp;Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht ennbsp;zijn vrij toegankelijk.

Meer informatie: (030) 253 2436; studgen@sg.uu.nl

Voorjaarscursussen De Uitwijk

Op zoek naar inspiratie en ontspanning? Uw creatieve kant weer leven inblazen? Schrijft u zich dan in voor een voorjaarscursus bij de Uitwijk!nbsp;Inschrijven kan op de cursusinformatiemarkt:nbsp;dinsdag 25 januari 2005, van 13.30 tot 18.00 uur.nbsp;Er is weer volop keus: van abstract acrylschilde-ren tot kunstgeschiedenis vanuit het perspectiefnbsp;van opera en ballet, van portretboetseren tot denbsp;tactiek van schaak en Go, van typevaardighedennbsp;tot grafische technieken. Tot één jaar na afstuderen geldt het studententarief.

Meer informatie: (030) 253 3402; info@uitwijk.uu.nl; www.uitwijk.uu.nl

Nieuwe cursussen HOVO

Van januari t/m mei 2005 biedt HOVO Utrecht (Hoger Onderwijs voor Ouderen) 32 cursussennbsp;van meestal acht colleges. Cursuslocaties weerspiegelen in een aantal gevallen de deskundigheid van de docenten. In het Wilhelminanbsp;Kinderziekenhuis kunt u een cursus volgen overnbsp;medische genetica, bij Diergeneeskunde een overnbsp;'onze voeding' en in filmtheater 't Hoogt eennbsp;cursus over acht Nederlandse romanverfilmingen.nbsp;Veel cursisten hebben zich al opgegeven, maarnbsp;er is nog plaats. Dat geldt ook voor de nieuw-jaarslezing op donderdagmiddag 20 januari.nbsp;Opgave hiervoor bij het HOVO-secretariaat isnbsp;noodzakelijk!

Meer informatie: (030) 253 3197, ma, wo, do 9.00 tot 12.00 uur; hovo@usp.uu.nl;nbsp;www.hovoutrecht.nl

Toch nog promoveren?

Werkt u in het bedrijfsleven en koestert u de ambitie eens te promoveren? De Universiteitnbsp;Utrecht biedt daartoe, in samenwerking met denbsp;Vereniging van Nederlandse Chemische Industrienbsp;(VNCI), nieuwe mogelijkheden in de Utrechtnbsp;School of Applied Science. Het is de bedoelingnbsp;dat universiteit en bedrijfsleven beide profiterennbsp;van de hieruit voortvloeiende samenwerkingsverbanden. Bedrijven en bèta-alumni kunnen contact opnemen met mevrouw dr. S.F. Brouwer-Keijnbsp;(brouwer-keij@vnci.nl) van de VNCI, of metnbsp;prof.dr. J.P. Kamerling (glyco-biocat@chem.uu.nl)nbsp;van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie: www.vnci.nl/appliedscience

Sportcentrum Olympos

Een sporttoernooi organiseren met familie of vrienden? Van een partijtje tafeltennis tot eennbsp;groots opgezet tennistoernooi, een completenbsp;volleybalcompetitie of een alternatieve zeskampnbsp;met waterglijbaan en rodeostier, een golfclinic,nbsp;schermdemo of dartwedstrijd; het kan bij Sportcentrum Olympos. Olympos beschikt over diversenbsp;velden (gras en kunstgras), drie sporthallen, viernbsp;squashbanen, een danszaal en een uitgebreidenbsp;fitnessruimte. Ook voor de catering kan Olymposnbsp;zorgen: alles is bespreekbaar.

Meer informatie: (030) 253 4471; info@olympos.nl; www.olympos.nl

Van Dingstee Kwartet speelt Haydn, Beethoven en Mozart

Op dinsdag 25 januari 2005 speelt het Van Dingstee Kwartet de strijkkwartetten opus 76/2 van Haydn, opus 59/3 van Beethoven en het Klarinet-kwintet van Mozart (m.m.v. Celeste Zewald). Hetnbsp;concert wordt georganiseerd door de Stichtingnbsp;Strijkkwartetten Nederland en de Nederlandsenbsp;Joseph Haydn Stichting.

Plaats: Gertrudiskapel, Willemsplantsoen 1c, Utrecht, aanvang 20.15 uur.

Illusterlezers betalen € 14,- i.p.v. € 17,-.

Kaarten bestellen: stort voor 11 januari het ver-


22 Illuster 37 | Universiteit Utrecht | 12/04

-ocr page 23-

De Stichting Geowetenschappeiijke Activiteiten organiseert in 2005 een serie excursies naar vulkanen.



schuldigde bedrag op gironummer 9153846 t.n.v. de Stichting Strijkkwartetten Nederland,nbsp;Hilversum, met vermelding van 'concert 25/1,nbsp;Illuster'. De kaarten liggen op 25 januari klaarnbsp;bij de kassa.

Meer informatie: (035) 623 8583; www.strijkkwartetten. nl

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

  • • Elke zondag zon op Sonnenborgh

Op zondag is de Sterrenwacht geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Om 14.00 en 15.00 uurnbsp;zijn er dialezingen over de zon. Bij heldernbsp;weer kun je met verschillende telescopen denbsp;zon bekijken.

  • • Vrijdagavond kijkavond

Tot april 2005 is er iedere vrijdagavond kijkavond op Sonnenborgh. Met om 20.00 uur een dialezing, waarin de planeten en sterren centraal staan. Tijdens de daarop volgende rondleiding door de sterrenwacht worden vooral denbsp;telescopen voor nachtelijke waarneming gedemonstreerd. Aanmelden noodzakelijk.

Meer informatie: (030) 230 2818; info@sonnenborgh.nl; www.sonnenborgh.nl

Georeizen nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;*

Voor alumni met belangstelling voor geologie, mineralen en vulkanisme organiseert denbsp;Stichting Geowetenschappeiijke Activiteitennbsp;in 2005:

  • • Cycladen excursie: vulkanisme en metamorfenbsp;mineralen.

Santorini, Milos, Naxos, Syros.

Reisduur: ca 17 dagen, vertrek ca 15 april.

  • • Cariben excursie: eilandboogvulkanismenbsp;Martinique, Dominica, Guadeloupe,nbsp;Montserratjl), St.Eustatius, Saba.

Reisduur: ca 18 dagen, vertrek ca 9 juni.

  • • Vulkanische Italiëreis: historisch en recentnbsp;vulkanisme .

Napels, Eolische eilanden en Sicilië.

Reisduur: ca 16 dagen, vertrek ca 9 september. Meer informatie: (030) 253 5014;

b.thart@geo.uu.nl; www.georeizen.nl

Universiteitsmuseum

  • • FF terugspoelen (t/m 17 april 2006)

Een expositie over de ontwikkelingen in de media. Zijn de nieuwe media eigenlijk wel zonbsp;nieuw als we denken? Hoe keek men vroegernbsp;tegen telefoon en computer aan en hoenbsp;gebruiken wij die nu? Onderzoek het eigennbsp;mediagedrag en vergelijk.

  • • Tussen geld en geweten: de invloed van denbsp;relatie mens-dier op de diergeneeskunde (t/mnbsp;1 oktober 2005)

  • • Tentoonstelling ter ere van het vijftigjarignbsp;bestaan van het Museum Diergeneeskunde.nbsp;N.B. Deze is bij Diergeneeskunde op De Uithofnbsp;te zien en alleen te bezichtigen op afspraak vianbsp;Mw. drs. Willemijn van Helbergen, (030) 253nbsp;4675, C.W.M.vanHelbergen@museum.uu.nl.

  • • Het eeuwige lichaam (t/m 9 januari 2005)nbsp;Wetenschappers en beeldend kunstenaarsnbsp;hebben zich in duo's laten inspireren doornbsp;objecten uit het Catharijne Convent, ondernbsp;andere een houten beeldengroep, een zinkennbsp;kruis en een schilderij. Dat heeft geleid totnbsp;prachtige, zeer diverse kunstwerken. Voornbsp;alumnipashouders is de entree van hetnbsp;museum gratis.

Meer informatie: www.museum.uu.nl


Illuster 37 I Universiteit Utrecht | 12/04 23

-ocr page 24-


6j


7j





ƒ I«




Tekst: /ngmar Heytze /Foto: /var Pet

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK

Zwarte rechthoek vol zwevende magen. Ruimteschip van een beschaving die opnbsp;aardse kennis aast en op een kwade dag,nbsp;wanneer er echt geen enkel boek meernbsp;bij kan, langzaam, trillend opstijgt, snelnbsp;en stil verdwijnt tot flinter lichtspoor innbsp;het twinkelende sprakeloze firmament,nbsp;met achterlating van een blinkend wittenbsp;boodschap in het poldergras - ar ets.