-ocr page 1-

Universiteit Utrecht


6 I Die band, die blijft 16 | Verslag Universiteitsdag 2006

18 I Van jaarclubeten naar huiskamerrestaurant

Kwartaalblad voor de afgestudeerden van de Universiteit Utrecht • Nummer 43 • Juni 2006 • Oplage 69.000 • www.alumni.uu.nl

Liefde voor de universiteit

-ocr page 2-

Nieuws

Die band, die blijft

Alumni over de liefde voor hun universiteit

Uit de toren

Teun en Henk gaan naar de HEMA

De Sprong van Wilco van Duinkerken

Geld verdienen aan downloads

Beroep: theaterproducent/directeur

'Ik ben op mijn hoede als het publiek na afloop quot;interessantquot; zegt'

De Zijsprong van Astrid van de Kerkhof en Bas van der Eijk

Astrologisch loopbaanadvies

Kiek

Foto met verhaal uit het album van Rien de Bie

Utrechtse stellingen

Prikkelende, humoristische en intrigerende stellingen uit Utrechtse proefschriften

Universiteitsdag 2006

Van jaarclubeten naar huiskamerrestaurant

U-fonds/Alumnibureau

Berichten voor alumni

Door de poort

Bericht uit Utrecht van Ingmar Heytze en Ivar Pel

Illuster 43, jaargang 11, juni 2006 Illuster is een uitgave van de Universiteitnbsp;Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 69.000 • Hoofdredacteur: Ludonbsp;Koks • Eindredacteur: Sylvia den Hengstnbsp;• Redactie: Richard van Galen, Armandnbsp;Heijnen, Manon Renaud, Jacomijn Timmermans • Redactieraad: Piet van Asseldonk,nbsp;eindredacteur NOVA; Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen,nbsp;Jenny Huttinga, communicatieadviseur;nbsp;Tom Peijster, communicatiemanagernbsp;internationaal Rabobank; Thijs Pollmann,nbsp;emeritus hoogleraar Letteren; Frieda Pruim,nbsp;redacteur Opzij; Winnie van Rossem, ex-Creative director Magazine Partners; Arienbsp;Smit, voorzitter U-fonds • Aan ditnbsp;nummer werkten verder mee: Ingmarnbsp;Heytze, Roy Meijer, Irene Mol, Carinanbsp;Nijssen, Wijbrand Schaap, Chiara Soldat!,nbsp;Kees Volkers, Janneke Voskamp • Foto's:nbsp;Rob Houwen, Ivar Pel, Universiteitsmuseumnbsp;en anderen • Foto omslag: Wrik •nbsp;Illustraties: Bernet Ragetii • Ontwerpnbsp;en opmaak; WRIK (BNO), Utrecht • Druk:nbsp;Tijl Offset • ISSN: 1338-4703 »Voor toezending is gebruik gemaakt van het alumni-bestand van de Universiteit Utrecht.

O Universiteit Utrecht Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht.nbsp;Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan.

De volgende Illuster (nr 44) verschijnt op 30 augustus 2006. Reacties, suggesties en ingezonden mededelingennbsp;kunt u sturen voor 3 juli. De redactienbsp;houdt zich het recht voor ingezondennbsp;mededelingen te weigeren of in tenbsp;korten.

Redactieadres: Illuster, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht, (030) 253 2572,nbsp;llluster@uu.nl


-ocr page 3-

In 1906 organiseerden studenten een maskeradeoptocht door de Utrechtse binnenstad ter gelegenheid van het lustrum van de universiteit. Beelden van deze en andere optochten staan op de lustrum-dvd.



De Universiteit Utrecht is jarig: ze viert dit jaar het 370-jarig bestaan. Het Universiteitsfonds wil met twee verschillendenbsp;projecten een blijvende herinnering verzorgen aan hetnbsp;lustrumjaar. Door één van de projecten te ondersteunennbsp;kunnen alumni bijdragen aan de feestvreugde.

Meer dan een feestje

Verwondering en Verlichting

Dit voorjaar viert de Universiteit Utrecht het 74® lustrum, dus het 370-jarig bestaan. 'Een iustrumviering van de Universiteit Utrecht is meer dan een groot verjaardagsfeest',nbsp;zegt rector magnificus Willem Hendrik Gispen. 'Het is ooknbsp;een moment om de grote maatschappelijke en culturelenbsp;rijkdom van de universiteit te laten zien. 'Illustra Nos, 370nbsp;jaar Verwondering en Verlichting' is het thema van hetnbsp;lustrum. In wetenschappelijk onderzoek en onderwijs zijnnbsp;verwondering en verlichting kernbegrippen. Ze verwijzennbsp;naar elementaire nieuwsgierigheid en naar nieuwe kennisnbsp;en inzichten. Het thema verwijst ook naar het motto vannbsp;onze universiteit: 'Sol iustitiae, illustra nos'. Vrij vertaald:nbsp;zon der gerechtigheid verlicht ons.'nbsp;Ook het Utrechts Universiteitsfonds viert feest: al 120nbsp;jaar zet het fonds zich in voor een hechte academischenbsp;gemeenschap. Het lustrumprogramma van de Universiteitnbsp;Utrecht en het Universiteitsfonds is op 26 maart van startnbsp;gegaan. Tot 22 juni is er een scala aan activiteiten voornbsp;studenten, medewerkers en alumni.

Bijdragen van alumni

Bij een lustrum hoort een cadeau. Samen met de Utrechtse alumni wil het Utrechts Universiteitsfonds de universiteitnbsp;een blijvende herinnering geven. De begunstigers van hetnbsp;Universiteitsfonds hebben al een brief gekregen over hetnbsp;lustrumcadeau. En daarna zijn ze gebeld. Dr. Arie Smit,nbsp;voorzitter van het Universiteitsfonds: 'Dit was de eerstenbsp;keer dat we zo'n belronde hielden. Het was leuk om onzenbsp;begunstigers eens aan de lijn te hebben. En, niet onbelangrijk, de actie bleek succesvol. De teller staat nu opnbsp;26.180 euro (10 mei 2006, red.), een bedrag waar we trotsnbsp;op zijn.' Met de brief en belronde richtte het Universiteits


fonds zich op haar begunstigers, maar ook andere alumni kunnen bijdragen aan het lustrumcadeau.

Het Universiteitsfonds heeft twee projecten geselecteerd als lustrumcadeau. Het eerste project is een dvd met eennbsp;interactieve documentaire over 370 jaar Utrechtse Universiteit. Het tweede project is een Mentor Mentee systeem,nbsp;bedoeld om de kennisuitwisseling tussen (pas afgestudeerde) studenten en ervaren alumni te stimuleren.

Cadeaus

De titel van de lustrum-dvd is 'Willen Weten'. Het is een interactieve documentaire met filmbeelden, interviews ennbsp;foto's. De dvd laat verrassende momenten uit het universitaire leven zien. De dvd is gemaakt door studenten vannbsp;de Universiteit Utrecht en de Hogeschool voor de Kunstennbsp;Utrecht. Het Universiteitsfonds gebruikt de bijdragen vannbsp;alumni om extra exemplaren van de dvd aan studenten tenbsp;kunnen geven.

Het Mentor Mentee Systeem is een digitaal platform waarop jonge alumni en studenten contact kunnen leggennbsp;met ervaren alumni (zie ook pagina 23). Het doel is omnbsp;jongeren te ondersteunen bij hun voorbereiding en oriëntatie op de arbeidsmarkt. Een basisversie van het systeem,nbsp;met een zoekmachine en een mailforum, is onlangs gelanceerd. Al meer dan 400 alumni hebben hun medewerkingnbsp;toegezegd. Bijdragen aan dit lustrumcadeau worden gebruikt om het systeem te ondersteunen en uit te breiden.

[Sylvia den Hengst]


Doe mee aan het lustrumcadeau


Een bijdrage aan een van de lustrumcadeaus kunt u overmaken op giro 14475, ten name van het Utrechts


Universiteitsfonds, o.v.v. lustrumcadeau 2006 ennbsp;het project van uw keuze.nbsp;Iedereen die 25 euro of meernbsp;overmaakt, ontvangt denbsp;lustrum-dvd 'Willen Weten'.nbsp;Kijk voor meer informatie opnbsp;www.alumni.uu.nllnbsp;lustrumcadeau of neemnbsp;contact op met Robbert Jannbsp;Feunekes: (030) 253 8680,nbsp;r.j.feunekes@uu.nl.



Illuster 43 I Universiteit Utrecht | 06/06 3


-ocr page 4-

Beijerinck Premie voor Utrechtse viroloog

De Beijerinck Premie (50.000 euro) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is dit jaar toegekend aan viroloog Xander de Haan (35), postdoc bij de Faculteit Diergeneeskunde. Hij kreeg de prijs voor zijn originele werk opnbsp;het gebied van de genetica van coronavirussen.

EU selecteert Nanomedicine project voor financiering I ict project ‘Targeted Delivery of Nanoniedicine’ (McdiTrans) isnbsp;door de EU geselecteerd voor financiering. Prograinmacoördinatornbsp;prof.dr. Gert Storm (Biofarmacie amp; Farmaceutische Technologie)nbsp;heeft hiermee €16,3 miljoen in de wacht weten te slepen. Hetnbsp;nieuwe onderzoeksveld Nanoniedicine houdt zich bezig met toepassingen van nanotechnologie binnen de farmaceutische wetenschappen en de geneeskunde.

Kirsten Buist en Adri Thomas winnen Docentenprijzen Docente dr. Kirsten Buist (pedagogiek) en dr. Adri Thomasnbsp;(biomedische wetenschappen) zijn gekozen tot beste Utrechtsenbsp;docenten van 2005-2006. Buist ontving de prijs voor Jong Docententalent; Thomas de prijs voor Beste Docent. ‘Deze docent maaktnbsp;studenten tot wetenschapper’, aldus het juryrapport.

Europese ‘Excellence Grant’ voor Utrechtse scheikundige De Europese Unie heeft aan dr. Stefan Küdiger van de sectienbsp;Gelltilaire Eiwitcheinie, onderdeel van het Bijvoet Instituut, eennbsp;Marie Curie Excellence Grant van 1,3 miljoen euro toegekend.nbsp;Onderzoekers kunnen met deze subsidie in vier jaar hun eigennbsp;‘excellence’ team opbouwen.

UVSV'ers zijn het slimst

De vrouwelijke studentenvereniging UVSV heeft vrijdagavond 17 maart 2006 glansrijk de IQ-quiz gewonnen die werd georganiseerd door het Utrechtsch Studenten Corps. Op de tweede plaatsnbsp;eindigde Unitas en derde werd Navigators Studentenverenigingnbsp;Utrecht. De acht grootste verenigingen van Utrecht deden mee.nbsp;Halverwege de avond stonden de dames van UVSV al voor. Zenbsp;gaven de winst niet meer uit handen. De slimste studente bleeknbsp;Charlotte Voorbrood met een IQ van 145, wat volgens de Nederlandse normen betekent dat ze hoogbegaafd is. Nummer tweenbsp;en drie waren ook UVSV-leden. Aan de IQ-quiz deden naast denbsp;drie winnaars ook nog het USC, Veritas, 5SR-NU, Biton en UMTCnbsp;mee. Elke gezelllgheidsvereniging mocht tien leden selecteren.nbsp;UMTC bleek de grote verliezer van de avond te zijn.


Kijk voor een actueel en uitgebreid nieuws- en agendaoverzicht van de Universiteit Utrecht op www.uu.nl/nicuws



Maxima opent slotdag 'Mensenrechten en migratie'

Op vrijdag 17 maart 2006 ontving de Universiteit Utrecht een paar honderd scholieren van vwo-scholen uit de regio. De scholierennbsp;presenteerden werkstukken over mensenrechten en migratie. Denbsp;manifestatie was het sluitstuk van een project op initiatief van denbsp;Prins Claus Leerstoel. Prinses Maxima, voorzitter van het Curatoriumnbsp;van deze leerstoel, opende de manifestatie met een toespraak ennbsp;bezocht verschillende presentaties.

Vliegenthart scriptieprijs

Kunsthistorica Frédérique Brinkerink is de eerste winnares van de Vliegenthart Scriptieprijs. Zij schreef haar scriptie over denbsp;Franse beeldhouwer Joseph Chinard (1759 - 1813) en won daarmee 1000 euro. De prijs is in het leven geroepen bij het afscheidnbsp;van prof.dr. Hans Vliegenthart als voorzitter van het Universl-teitsfonds. Dit jaar streden studenten van Geesteswetenschappen om de prijs. In volgende jaren komen Life Sciences, Naturalnbsp;Sciences en Gamma studies aan bod. Het Universiteitsfonds reiktnbsp;de prijs uit op de jaarlijkse Universiteitsdag om het schrijven vannbsp;een excellente scriptie te stimuleren.



Dr. Leni van Strien (jury), Irene Conradie (eervolle vermelding), prof.dr. Keimpe Algra (jury), prof.dr. Hans Vliegenthart (voorzitter jury), Frédérique Brinkerink (winnares), Andrea van Leerdamnbsp;(eervolle vermelding)

4 Illuster 43 [ Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 5-

Diergeneeskundig onderzoek in wereldtop Het diergeneeskundig onderzoek aan de Universiteit Utrechtnbsp;staat op nummer 1 in Europa en behoort tot de absolutenbsp;wereldtop. Dat blijkt uit het onderzoeksvisitatierapport dat opnbsp;16 maart 2006 werd gepresenteerd. Een internationale visitatiecommissie, onder voorzitterschap van prof. Mare Vandeveldenbsp;van de Universiteit Bern, beoordeelde het onderzoek van denbsp;faculteit Diergeneeskunde, inclusief het interfacultair Instituutnbsp;voor Risk Assessment Sciences (IRAS). De commissie vond zowelnbsp;het onderzoek als het onderzoeksmanagement van topkwaliteit. Ook volgens het rapport van het gerenommeerde instituutnbsp;Thomson/ISI dat vorig jaar uitkwam, scoort de faculteit Diergeneeskunde goed, namelijk een 4® positie op de wereldranglijstnbsp;van meest geciteerde diergeneeskundige instituten.


Verschenen: Utrecht University Annual Review 2005

De brochure 'Annual Review 2005' geeft, voor het eerst in het Engels, een kleurrijk jaaroverzicht van de Universiteit Utrecht innbsp;2005. De papieren versie is te bestellen via illuster@uu.nl.

Kijk voor een digitale versie op wvwv.uu.nl/annualreview.

Eerste Utrechtse hoogleraar in de Kunsten

Mr.dr. Giep Hagoort is de eerste hoogleraar in de Kunsten aan de Universiteit Utrecht. Hij bekleedt per i maart 2006 de leerstoelnbsp;‘Kunst en economie’, die zich richt op het ondernemerschap vannbsp;culturele bedrijven, instellingen en kunstenaarsinitiatieven. Zijnnbsp;benoeming werd bekend gemaakt tijdens de officiële opening vannbsp;de faculteit der Kunsten, een samenwerkingsverband van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht.

Van den Braak naar Brussel

Mr. Jan-Willem van den Braak gaat leiding geven aan het kantoor van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in Brussel. De afgelopen vijf en een halfjaar was hij directeur Sociale Zaken vannbsp;VNO-NCW. Van den Braak is daarvoor nog werkzaam geweestnbsp;aan de Universiteit Utrecht als wetenschappelijk medewerker bedrijfseconomie.

Alumnus nieuwe burgemeester Haarlem

Mr. Bernt Schneiders wordt op 1 juli 2006 de nieuwe burgemeester van Haarlem. Schneiders is momenteel burgemeester van Heemskerk en zal partijgenoot mr. J.J.H. Qaap) Pop opvolgen die metnbsp;pensioen gaat.

Duizendste digitale proefschrift in Utrechts archief Via het digitaal wetenschappelijk archief van de Universiteitnbsp;Utrecht, het Igitur Archief, is op 2 februari 2006 het duizendstenbsp;digitale Utrechtse proefschrift op het internet verschenen. De eernbsp;viel toe aan promovendus Pabrice Martens met zijn proefschriftnbsp;‘Vasoreactivity, Inflammation and the vascular effects of Thiazo-lidinediones in Insulin resistance’. De teksten van alle Utrechtsenbsp;proefschriften vanaf 1 februari 2006 worden integraal online innbsp;Igitur opgenomen (www.igitur.nl).

Bas Pinto jaar lang Professor Utrecht

Met als tastbaar bewijs de levensechte bul mag Bas Pinto uit Utrecht zich een jaar lang Professor Utrecht noemen. Hij won opnbsp;9 april 2006 de finale van de grote Professor Utrecht Quiz in denbsp;studio’s van KFV Utrecht. De quiz vormde een van de onderdelennbsp;van de 74^' lustrumviering van de Universiteit Utrecht.


Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06 5

-ocr page 6-

Alumni ondersteunen universiteit vanuit de praktijk

Die band.


die blijft


Aandacht voor ondernemerschap

'Dat ik ondernemer zou worden had ik zelf niet gedacht', zegt Martijn Blom (sociale geografie 1995-2001). 'Als geograaf leek je voorbestemd omnbsp;onderzoek te doen of ambtenaar te worden. Maar ik stuitte op JongeHon-den, een initiatief van twee bekenden uit mijn studietijd, ook geografen.

Dat sprak me gelijk enorm aan. JongeHonden werkt met pas afgestudeerden. Die kunnen veel, willen veel, zijn heel gedreven, maar hebben nog weinig ervaring. We richten ons op freelancers, op mensen die voornbsp;zichzelf beginnen. Mensen die goed zijn in hun vak, zoveel naam hebben dat ze vaak gevraagd worden maar niet altijd over de capaciteitnbsp;beschikken om grotere klussen aan te nemen. Die dus behoefte hebben aan junioren. Die kunnen wij leveren. En tegelijkertijd nemen wijnbsp;zelf ook klussen aan. JongeHonden is eigenlijk een soort mix van adviesbureau en uitzendbureau.'

De betrekkingen met de universiteit zijn voor Blom belangrijk. Omdat hij het gewoon een leuke en inspirerende omgeving vindt, maar ook omdat er veelnbsp;kennis aanwezig is: 'Er zitten mensen die je nog kent uit de studietijd en bijnbsp;wie je altijd wel even te rade kunt gaan. Andersom doen wij ook wat voor denbsp;universiteit. Wij sponsoren bijvoorbeeld een carrièredag, geven er een presentatie. Verder ben ik nauw betrokken bij de Student Business Club. Die club is vorignbsp;jaar opgezet door studenten, om wegwijs te worden in het ondernemerschap.nbsp;Want daarin vind ik de universiteit duidelijk tekort schieten. Je zou binnen de opleiding meer aandacht moeten besteden aan de ondernemingskant: hoe kun je jenbsp;kennis verkopen, op de markt brengen? Daarom is die Student Business Club als platform zo belangrijk. Aan de ene kant is het belangrijk voor jonge ondernemers omnbsp;contact te houden met de kennis die op de universiteit aanwezig is, aan de anderenbsp;kant is het voor de universiteit belangrijk om te weten wat er in de maatschappijnbsp;gebeurt.'

Je zou binnen de opleiding meer aandacht moeten besteden aan de ondernemingskant: hoe kun je jenbsp;kennis verkopen, op de markt brengen?

-ocr page 7-


Universiteiten spannen zich in om de contacten met maatschappij en bedrijfsleven aan te halen. Alumni staan te trappelen om daarbij te helpen.

Illuster selecteerde een viertal alumni met een actieve rol binnen de muren van de universiteit. Ze geven ieder vanuit hun eigen functienbsp;impulsen door uit de praktijk aan de wetenschappelijke omgeving.

Van buiten naar binnen. Boodschap: koester de verdieping van de academische opleiding, en hou tijdens de studie meer rekening metnbsp;de aansluiting op de praktijk.

Toen ik voor de gemeente Utrecht werkte heb ik gek genoeg nooit meer contact gehad metnbsp;de universiteit. Nu begint dat gelukkig weer eennbsp;beetje te komen.

Extra steun voor stad en universiteit

Lianne Peters (andragologie en sociologie 1977-1983) is directeur van de K.F. Hein Stichting. Deze Utrechtse stichting beheert een drietal fondsen, waaruit jaarlijks zo'nnbsp;1500 goede doelen worden gefinancierd uit alle sectoren van de samenleving. De Universiteit Utrecht is een belangrijke relatie van de K.F. Hein Stichting.

'Fondsen werken heel erg in de luwte’, zegt Peters, in haar werkkamer aan de Maliesingel. 'Ze zijn reactief bezig, ze reageren op aanvragen, en die komen vanzelf, daar hoefje nietnbsp;veel voor te doen. Wij vragen ons momenteel wel af of we ons niet wat proactiever opnbsp;moeten stellen: zelf doelen bepalen waar we graag geld aan geven.'nbsp;De K.F. Hein Stichting is genoemd naar Karl Friedrich Hein, een tot Nederlander genaturaliseerde Duitser. Deze kwam eind 19® eeuw naar Utrecht, waar hij in dienst trad bij de toennbsp;net opgerichte Steenkolen Handels Vereniging, waarvan hij later directeur en commissaris zounbsp;worden. In 1938 bepaalde de ongehuwde Hein dat na zijn dood zijn gehele vermogen in eennbsp;stichting zou worden ondergebracht, die het zou moeten aanwenden voor doelen die ondernbsp;meer de cultuur en de volksontwikkeling ten goede kwamen. Anno 2006 beheert de stichtingnbsp;drie fondsen: naast het 'gewone' K.F. Hein Fonds is er een fonds 'Studie en Individuele Noden' ennbsp;een fonds 'Monumenten'.

'We doen veel met de universiteit', bevestigt Peters. 'Dit jaar werd voor zo'n 75.000 euro aan universitaire projecten gesteund. Het Universiteitsfonds coördineert en selecteert de aanvragen voor ons.' De projecten variëren van lustrumactiviteiten en de conservering van een historische fotocollectie tot verbetering van de toegankelijkheid van de orchideeëncollectie van de Botanische Tuinen.nbsp;'We steunen uiteraard alleen zaken die anders niet van de grond zouden komen, die buiten de reguliere geldstromen vallen. Verder geven we ook individuele toelagen, onder meer aan studenten.nbsp;Het gaat daarbij wel om specifieke uitgaven. Bijvoorbeeld wanneer studenten een stage volgen innbsp;het buitenland, dan kunnen wij bijspringen in de reiskosten. Verder zijn er natuurlijk veel studentenverenigingen en toneel- en muziekgezelschappen die van alles organiseren. Die weten ons ooknbsp;te vinden. We vinden het belangrijk om die zaken te steunen, ze horen bij deze stad.'nbsp;Het weerzien met de universiteit ervaart Peters als zeer positief. 'Toen ik voor de gemeentenbsp;Utrecht werkte heb ik gek genoeg nooit meer contact gehad met de universiteit. Nu begintnbsp;dat gelukkig weer een beetje te komen.'

-ocr page 8-

Laat die praktijkonderdelen maar aan ons over, daar zijn wij veel beter in.

De paradox van de praktijkgericHte studie

Marek Guensberg (rechten 1969-1974) is bestuursvoorzitter van CMS Derks Star Busmann, een groot nationaal advocaten- en notarissenkantoor met hootdvestiging in Utrecht. Het bedrijf isnbsp;onder meer betrokken bij de vorming van het Utrecht Law College (ULC) waarmee de universiteitnbsp;vorig jaar is gestart. ULC is het honourscollege voor ambitieuze rechtenstudenten die de advocatuur in willen.

Voor Guensberg is de samenwerking een logische ontwikkeling, die wat hem betreft veel eerder had mogen beginnen. 'In mijn tijd verwaterde het contact met de universiteit na de studie snel',nbsp;herinnert de bestuurder en oud-deken van de Nederlandse Orde der Advocaten zich. 'Studie ennbsp;praktijk waren twee totaal verschillende werelden.' Die praktijk was bij Guensberg dat hijnbsp;halverwege de jaren zeventig advocaat werd bij Star Busmann, een advocatenkantoor nabij het Wilhelminapark, waar toen zo'n 25 advocaten werkten, voor die tijd vrij veel. 'In denbsp;jaren negentig heeft een enorme professionalisering van de bedrijfstak plaatsgevonden',nbsp;vertelt Guensberg, 'ons kantoor telt nu zo'n 500 mensen, waarvan 250 gespecialiseerdenbsp;juristen.' Door die professionalisering keerde ook de belangstelling van het bedrijfslevennbsp;voor de universiteit terug, meent Guensberg; 'Nieuwe ontwikkelingen zijn in ons vaknbsp;vooral afkomstig uit de rechtspraak, uit jurisprudentie, dus uit de praktijk. Maar voor denbsp;ordening, de verdieping en bijvoorbeeld rechtsvergelijkend onderzoek heb je de wetenschap nodig.' Het kantoor doet zelf veel aan opleiding. 'Daarbij hebben we veel contacten met de universiteit. Hoogleraren doceren bij ons of zijn als adviseur aan ons kantoornbsp;verbonden. Andersom doen wij hetzelfde op de universiteit. In die zin is de oprichtingnbsp;van het Utrecht Law College een versterking van wat er al was.'

Het ULC moet echter vooral zorgen voor de broodnodige inhoudelijke versterking, zo maakt Guensberg duidelijk. 'Wat het ULC toevoegt is vooral de verdieping. Wij willennbsp;dat mensen de basisbeginselen van het recht goed begrijpen, dat ze kennis hebben vannbsp;de belangrijkste jurisprudentie en stromingen en dat ze daarmee kunnen spelen, dat hetnbsp;goede juristen worden. Wij hebben contact over de inhoud van de programma's, maarnbsp;ook over uitwisseling van docenten en stagiaires. Voor ons is dat natuurlijk heel interessant. Op het College zitten toch de mensen die straks de advocatuur of de rechterlijkenbsp;macht in willen. Dat is de grote slag in de advocatuur op dit moment, hoe kom je aan denbsp;beste mensen? Het is belangrijk dat we meedoen en gezien worden door de studenten.'

Guensberg juicht de toenadering tussen academie en bedrijf toe. 'Ik denk dat de academische wereld toch te lang te afhoudend is geweest. Ik begrijp dat overigens wei, die angst om een verkapte hbo-opleiding te worden, maar het paradoxale is dat wij dat helemaal nietnbsp;willen: wij willen juist een betere wetenschappelijke basis!'

Guensberg legt uit: 'Kijk, rechten is toch altijd een studie geweest waar je, tja, nogal makkelijk het minimum opzoekt, zal ik maar zeggen. Maar wij willen juist veel meer verdieping! Daarvooinbsp;is het Utrecht Law College bedoeld. Nu moeten wij afgestudeerden eerst een jaar bijspijkerennbsp;voordat ze de praktijk in kunnen. Dat zou mijns inziens de taak van een universiteit moeten zijrnbsp;Praktijkgericht is prima, maar laat het niet ten koste gaan van de basis. Laat die praktijkonderd'nbsp;len maar aan ons over, daar zijn wij veel beter in.'

lluster 43, Universiteit Utrecht ( 06/06


-ocr page 9-

Dialoog met de praktijk


Victor Winter (scheikunde 1993-1999 en promotie biologie 1999-2004) is coördinator van de Utrecht School of Applied Science (USAS). Daarmee is hij tegelijk intermediair tussen univer-siteit en bedrijfsleven. Immers, de USAS richt zich op de toepassing van nieuwe kennis en dienbsp;vindt vooral plaats in de praktijk. 'Dat kan de praktijk zijn van grote chemische concerns alsnbsp;Unilever of DSM', legt Winter uit, 'maar het kan ook op het terrein van educatie of communicatie liggen. En het hoeft niet per se een groot concern te zijn. Onze masterprogramma's zijnnbsp;afgestemd op verschillende sectoren van de afzetmarkt. Daarmee verschilt het USAS duidelijknbsp;van de Graduate-opleidingen, die meer zijn gericht op fundamenteel onderzoek.'nbsp;Hoewel er vroeger ook banden waren met het bedrijfsleven is de samenwerking tussennbsp;universiteit en bedrijfsleven de laatste tijd sterk toegenomen. 'Ze zoeken elkaar duidelijknbsp;op', meent Winter. 'Ons boegbeeld, hoogleraar Arie Verkleij, is daar bewust mee bezig.nbsp;De derde geldstroom (onderzoek dat gefinancierd wordt door externen - red.) wordtnbsp;steeds belangrijken en ook de behoefte aan stageplaatsen. Maar ook de uitwisseling vannbsp;kennis. Bij het masterprogramma 'Science amp; Product Management' bijvoorbeeld, zijn zeker vijftien mensen uit het bedrijfsleven betrokken, waaronder mensen van DSM, Unilevernbsp;en Corus.' Winter ziet ook onder studenten een toenemende interesse om meer praktischnbsp;gericht bezig te zijn. 'Er is een groeiende groep die wetenschap wel interessant vindt, maarnbsp;niet in een laboratorium terecht wil komen. Die studenten bedienen wij met de USAS.nbsp;Het zou natuurlijk mooi zijn als hierdoor de bèta-opleidingen aantrekkelijker wordennbsp;en meer scholieren een bèta-keuze maken.'

Winter kan zich de verschuivende interesse goed voorstellen, want hij heeft het JHH zelf ook ervaren. 'Tijdens mijn promotie heb ik veel tijd in het lab doorgebracht. JHHnbsp;Leuk werk, maar heel specialistisch. Ik wilde op een breder front bezig zijn. Aisnbsp;coördinator USAS heb ik nu met allerlei mensen te maken: studenten, hooglera-ren, medewerkers van de administratie, buitenlandse bezoekers, mensen uit hetnbsp;bedrijfsleven, enzovoort, terwijl ik toch raakvlakken met het vak houd. En datnbsp;vind ik leuk.'

Voor de markt zelf zijn de contacten met de universiteit ook inte-ressant, weet Winter: 'Je kunt je ermee profileren en je maatschappelijke betrokkenheid tonen; tegelijk kun je een beetje om je heen kijken: screenen, contacten leggen met goede studenten die je misschien een stageplaats kunt aanbieden. En jenbsp;kunt als bedrijf invloed uitoefenen op het curriculum.'nbsp;Vooral dat laatste roept bij sommigen vragen op: hier lijken oudenbsp;waarden als academische vrijheid en onafhankelijk onderzoek innbsp;het gedrang te komen. Winter kijkt daar vrij nuchter tegenaan: 'Het is toch juistnbsp;de opzet van de USAS dat studenten straks in de maatschappij en het bedrijfsleven terechtkomen? Dan zou het dom zijn om niet te luisteren naar de wensennbsp;vanuit de afzetmarkt. Kijk, je moet je academische waarden hoog in het vaandel houden, maar dat betekent niet dat je je moet afsluiten voor de buitenwereld. Door de dialoog aan te gaan, de mensen uit de praktijk hier over de vloernbsp;te hebben en ook daar bij hen op bezoek te gaan, is dat prima te organiseren.'

[Kees Volkers]




Je moet je academische waarden hoog in het vaandel houden, maar dat betekentnbsp;niet dat je je moet afsluiten voor denbsp;buitenwereld.







Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06 9


-ocr page 10-

Uit de Toren Maatschappelijke relevantie van Utrechts onderzoek

Teun en Henk gaan naar de HEMA, Jet en Wil gaan naar de Wibra

Het is altijd even bijzonder als je een naamgenoot tegenkomt. Ook al kom je uit verschillende werelden, toch voel je direct een band. Een voor de wereld uniek onderzoek aan de Universiteitnbsp;Utrecht toont aan dat deze affectie niet alleen maar door de overeenkomst in voornaam komt.nbsp;Gelijknamigen hebben namelijk vaak ook nog eens dezelfde persoonskenmerken. Ze wonen innbsp;dezelfde regio, kopen hun kleding in dezelfde winkelketen en fietsen op hetzelfde merk fiets.nbsp;Dr. Ir. Gerrit Bloothooft van Letteren deed er onderzoek naar en maakte een voornamenkaartnbsp;van Nederland. Je kunt zien waar de meeste Jean-Pauls, Semmen en Malika's wonen. Hij vondnbsp;daarin een partner: Wegener DM, een van de leidende direct marketing dienstverleners innbsp;Nederland op het gebied van data en database management services. Illuster sprak metnbsp;Bloothooft over de samenwerking.

Hoe kwam je met Wegener DM in contact?

'De samenwerking met Wegener is gestart naar aanleiding van de publicatie van het boek met de voornamenkaart.nbsp;Daarin werden verschillende groepen namen in kaartnbsp;gebracht. Hiermee kun je dus karakteristieken van hetnbsp;Nederlandse volk weergeven. En dat is dan weer voernbsp;voor marketeers. Wegener had de beschikbare data ennbsp;wij de kennis. Wij weten veel van namen, maar verdernbsp;weinig van de individuele personen. Samen konden wenbsp;de data van voornamen en de demografische gegevensnbsp;combineren. Wegener heeft data van zo'n 600.000 totnbsp;800.000 personen die periodiek informatie geven over hunnbsp;persoonlijke leven. Dat is een behoorlijk groot aantal. Wijnbsp;geven aan welke namen samenhangend gedrag hebbennbsp;en Wegener kijkt welke karakteristieken erbij horen.'

Bijt dat niet, wetenschappelijk onderzoek en winstbejag? 'Nee, ik denk ook niet dat het commerciële belang op eennbsp;gegeven moment belangrijker wordt dan het onderzoek.nbsp;Als wetenschapper ben ik onafhankelijk. Wegener heeftnbsp;interessante data voor mij en ik heb interessante resultaten voor Wegener. Het is tweerichtingsverkeer waarbij iknbsp;niet afhankelijk ben. Ze belemmeren mij niet om een bepaalde publicatie uit te brengen.'

Ben je bewust bezig met de maatschappelijke relevantie van een onderzoek?

'Als onderzoeker doe ik mijn werk eerst uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Op de tweede plaats speelt de maatschappelijke populariteit van het onderwerp mee.nbsp;Hoe maak ik het onderzoek relevant voor een breednbsp;publiek. Door het boek 'Over voornamen' en de websitenbsp;www.voornamelijk.nl van mijn collega Emma van Niftericknbsp;is het onderzoek breed bekend geworden.'


».


Illustratie: Bernet Ragetii


A

quot;'’4'


Er is ook aardig wat aandacht geweest in de pers. Hoe zijn ze omgegaan met het onderzoek?

'De voornaam is onderdeel van iemands identiteit, het raakt de mensen wel. Daarom was er waarschijnlijk veelnbsp;aandacht. Maar tv en radio hebben natuurlijk altijd tenbsp;weinig tijd om een onderzoek goed tot zijn recht te latennbsp;komen en stellen vaak dezelfde vragen. Bijvoorbeeld: hoenbsp;heten mijn eigen kinderen, hoe heet het volgende kindnbsp;van Frans Bauer en welke namen zijn binnenkort populair.nbsp;Voor het onderzoek zijn dit irrelevante vragen, maar voornbsp;de media is het wel een aardige inleiding voor een leuknbsp;onderwerp.'

'De media maken evenwel geen onderscheid tussen de statistische resultaten en een individueel resultaat. Ze wil-; len gelijk zeggen: quot;dit is Henk, die woont dus in Midden-Nederland, rijdt een middenklasse auto, is ambtenaar ennbsp;gelukkig getrouwd.quot; Die conclusie kun je natuurlijk nietnbsp;zomaar trekken.'


Heeft deze aandacht nog mooie dingen opgeleverd? 'Indirect wel. Het helpt met het verwerven van nieuwenbsp;data. Bovendien word ik inmiddels als autoriteit gezien opnbsp;dit gebied en dat opent ook deuren.'

[Richard van Galen]

10 Illuster 43 I Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 11-

Altijd ondernemer willen worden?

'Bij mij is het balletje gaan rollen op mijn 15®. Toen deed ik mee aan ThinkQuest (een jaarlijkse grote scholierenwedstrijd voor het bouwen van educatieve websites, red.).nbsp;Daar heb ik twee jaar aan meegedaan, en steeds met goednbsp;resultaat. Ik ben al in 2001 begonnen met het bouwen vannbsp;commerciële websites. In 2005 zijn we gestart met Sound-cream als project binnen de studie. Feitelijk is dit bedrijfnbsp;het resultaat van een opdracht van Informaties Business.nbsp;De steun van Netherware, dat kennis en ruimte beschikbaar stelt voor startende it-bedrijven vanuit de universiteit,nbsp;is het welkome vervolg daarop.'

Wat is dat. Soundcream?

'De grote platenmaatschappijen investeren flink in nieuwe technologieën. Kleine platenlabels, waarvan er in Nederland zo'n 200 zijn en in Duitsland een dikke 800, hebbennbsp;daar minder mogelijkheden voor. Dankzij onze toepassingnbsp;kunnen die ook meedoen aan de internethype. Mijn mededirecteur, Gaston Serpenti, brengt zelf danceplaten uitnbsp;in Duitsland, dus hij is de jongen met kennis van de markt,nbsp;terwijl ik meer van de techniek ben. Wat wij hebben gemaakt is even simpel als doeltreffend. Mensen die eennbsp;door ons ontwikkelde site bezoeken en een liedje aanklikken, krijgen een advertentie te zien waarmee ze wordennbsp;geattendeerd op mogelijkheden om meer van deze ofnbsp;andere artiesten te kopen.'

Maar iedereen haalt zijn muziek toch gratis van internet? 'Veel dancelabels hebben er geen moeite mee dat hunnbsp;muziek illegaal gedownload wordt. Zelfs als je het beveiligd levert, zijn er altijd mensen die de nummers daarnanbsp;onbeveiligd doorsturen. Daar kun je je tegen verzetten,nbsp;maar je kunt ook meegaan in die beweging. Zeker in de

dancesector willen veel mensen de platen ook nog op vinyl hebben. Via ons programma kunnen we downloadsnbsp;aanbieden met een rechtstreekse verwijzing naar hoe jenbsp;de betreffende plaat op vinyl kunt krijgen. En zo zie je dusnbsp;een enorme piek in verkoopcijfers van sites die hun muzieknbsp;onbeveiligd aanbieden. Het trekt klanten aan die je nietnbsp;krijgt wanneer je alles versleuteld aanbiedt. Uiteindelijknbsp;willen mensen graag muziek kopen, en je kunt ze lokkennbsp;met aanbiedingen.'

Al een Porsche voor de deur?

'Nee, ik rijd gewoon in een Opel Corsa. Het is ook nooit de insteek geweest om snel veel geld te verdienen. Het zounbsp;leuk zijn als het goed gaat, maar het zal voorlopig geennbsp;miljoenenbusiness worden.'

Grote doelen?

'Volgend jaar om deze tijd moet ik absoluut afgestudeerd zijn.'

[Wijbrand Schaap]

Illuster 43 I Universiteit Utrecht | 06/06 11

-ocr page 12-

Beroep: theaterproducent/directeur

'Ik ben op mijn hoede als het publiek na afloop quot;interessantquot; zegt'

Drie Utrechtse alumna die met beide benen in de theaterwereld staan, vertellen over hetnbsp;vak. Alledrie hebben ze een eigen kijk op denbsp;relatie tussen kunst en wetenschap. Zo vindtnbsp;Kirsten Roosendaal de bibliotheek een walhallanbsp;van informatie waar kunstenaars eindeloosnbsp;inspiratie uit kunnen putten. Maar dat gebeurtnbsp;in haar ogen veel te weinig.

Kirsten Roosendaal noemt zich samen met Wout de Boer 'de initiators' van het Utrechtse kunstenaarsinitiatief De Maan.

Roosendaal studeerde in 1999 af in de theater-, film- en televi

siewetenschap met als specialisaties dramaturgie, kunstbeleid

en management.

'Nadat ik tijdens mijn studie samen met twee studievrienden een paar succesvolle theatervoorstellingen had gemaakt, besloten we er professioneel mee door te gaan. We werkten een mooi plan uit en vroegennbsp;subsidie aan. Onze eerste toneelvoorstellingen gingen over mensennbsp;die op zoek zijn naar het hogere geluk, maar daar absoluut niet in slagen: mislukte filmsterren, mislukte regisseurs. Elk jaar maakten we eennbsp;productie. In 2001, juist in het jaar dat we op het Festival aan de Werfnbsp;speelden, overleed onze derde initiator Chris Hoogerland aan kanker.

Dat was een heel moeilijke tijd, maar we zijn er goed doorgekomen. Nog steeds hebben we een voorliefde voor ontheemde personages.nbsp;Voor mensen die tegen van alles aanlopen, maar vooral tegen hunnbsp;eigen idealen. Ons toneel is in de loop der tijd maatschappelijker geworden, persoonlijker. Noem onze stijl persoonlijk-politiek. Wie zijnnbsp;we, wat is onze plek in de maatschappij en wat kunnen we wel of nietnbsp;bereiken? We schrijven nog steeds zelf de teksten en vervolgens brengen we de producties ook zelf aan de man.

Sinds het overlijden van Chris is de beleving van de herinnering sterk in ons geworteld. Dat komt tot uiting in de voorstelling die we ditnbsp;seizoen brengen: Whoiswhowaswhoistocome, een grotesk stuk dat geïnspireerd is op het familie-epos As / Lay Dying van William Faulkner.nbsp;Een familie neemt afscheid van de overleden moeder. Tijdens de tochtnbsp;vol hindernissen naar het familiegraf heeft iedereen zo zijn eigen herinneringen en gedachten. Blijven de familieleden loyaal aan de familiewaarden of geven ze gehoor aan nieuwe kansen?

Wat betreft de relatie tussen kunst en wetenschap: hoe heb ik deze

zelf beleefd? Hoewel ik nu praktische dingen doe, heeft de opleiding mij erg gevoed. Zo vind ik de bibliotheek een walhalla van informatienbsp;waar kunstenaars eindeloos inspiratie uit zouden kunnen putten, ooknbsp;op filosofisch gebied. Daar wordt onvoldoende gebruik van gemaakt.nbsp;Hoewel de uitwerking anders is, beginnen kunstenaars en wetenschap


pers allebei met een idee. Daarom vind ik ook dat die twee elkaarnbsp;goed moeten informeren. Kunst ennbsp;wetenschap zouden geen compleetnbsp;gescheiden werelden moeten zijn.nbsp;Mijn favoriete toneel is teksttoneel,nbsp;hoewel ik toneel pas echt spannendnbsp;vind als ik een samenhang zie tussen beeld en tekst, tussen denken ennbsp;handelen. Ik vind het mooi als ik denbsp;lijnen, de constructies kan zien waarvan de theatermaker zich bediendnbsp;heeft om het verhaal te vertellen.'nbsp;www.demaan.com

12 Illuster 43 I Universiteit Utrecht j 06/06

-ocr page 13-

Yolanda Mergler is directeur van de Deventer schouwburg. In 1988 studeerde ze af in de musicologie, met als specialisatienbsp;de notatie van elektronische muziek.

'Toen ik op mijn vijfentwintigste musicologie ging studeren, had ik nooit kunnen bedenken dat ik theaterdirecteur zou worden. Ik bennbsp;begonnen in de muziek. Na mijn afstuderen werd ik bij VPRO Radionbsp;programmamaker, in de avant-gardistische audio art. Na vier jaar radionbsp;wilde ik mijn horizon verbreden, iets doen waarbij ik mijn organisatietalent kon gebruiken. Ik solliciteerde naar de functie van theaterdirecteur in Terneuzen. Ze zochten iemand die het klassieke muziek Festivalnbsp;van Zeeuwsch-Vlaanderen handen en voeten kon geven en dachten:nbsp;dat theater leert Mergler er wel bij. Daar hadden ze gelijk in.

In 1998 ben ik naar Deventer verhuisd, toen ik daar theaterdirecteur werd. Als theaterdirecteur ben je ook programmeur en bepaal je watnbsp;de stad te zien krijgt. Natuurlijk heb ik daarvoor sparring partners,nbsp;want ik kan niet alles in mijn eentje bijhouden. In het najaar komennbsp;de impresariaten langs met hun catalogus. Zij proberen me te overreden om zoveel mogelijk uit hun aanbod te boeken. Deventer is eennbsp;provinciestad met 98 duizend inwoners. Voor steden van deze groottenbsp;geldt dat tachtig procent van de programmering dezelfde is: eennbsp;breed programma met veel genres en ook met veel grote namen, bekend van de televisie. Op die andere twintig procent kan ik mijn eigennbsp;stempel drukken, hoewel met mate. De begroting moet wel gehaaldnbsp;worden. Zo is jazz een zorgenkindje in Nederland, maar samen metnbsp;een aantal andere schouwburgdirecteuren investeer ik daar nu in. Datnbsp;is mijn persoonlijke keuze.

Toen wij in de jaren tachtig als eerstejaars aankwamen, kregen we te horen dat wij geen baan zouden vinden in het vak. Dat klopte ook.nbsp;Vakken als cultuurmanagement bestonden niet, daarin liep de uni-versiteit enorm achter. Gelukkig is die inhaalslag gemaakt, want alsnbsp;manager van een culturele instelling heb je nu eenmaal het meestenbsp;aan een brede opleiding. Je moet niet alleen inhoudelijk op de hoogtenbsp;zijn, maar ook een beleidsplan kunnen schrijven, je weg weten te vinden in de politiek.

Op dit moment is toneel mijn lievelingsgenre. Maar ik ben op mijn hoede als het publiek na een Grieks drama zegt dat het quot;interessantquot;nbsp;was en dan overgaat tot de orde van de dag. Daarentegen komen denbsp;mensen met tranen in de ogen naar buiten als ze bijvoorbeeld Nimfennbsp;van Toneelgroep Oostpool hebben gezien. Het stuk gaat over vrouwen met een erfelijke vorm van kanker en dat maakt veel emoties ennbsp;discussie los. Ik wil dan ook een lans breken voor theatermakers dienbsp;in staat zijn om over actuele, herkenbare thema's te schrijven die onsnbsp;raken.'nbsp;www.deventerschouwburg.nl

Theaterproducent Henrike van Engelenburg is directeur/ oprichter van Van Engelenburg Theater in Haarlem. In 1995nbsp;studeerde ze af in de Internationale Betrekkingen bij denbsp;faculteit Letteren.

Van Engelenburg droomde ervan om op Papoea Nieuw Guinea ontwikkelingswerk te doen, maar een betaalde baan bleek daar niet tot de mogelijkheden te horen. De basis voor haar huidige werk legde zenbsp;bij een adviesgroep in Amersfoort. Voor een veelbesproken nieuwbouwproject in Dordrecht organiseerde ze de publiciteit en denbsp;publieksmanifestaties. 'Ik had veel geld tot mijn beschikking en konnbsp;niet alleen zelfstandig, maar vooral ook snél beslissen. Ik werkte menbsp;helemaal gek, maar realiseerde me dat ik daar kennelijk goed in was.nbsp;Nu lagen mijn hobby's altijd al in de muziek- en theaterwereld ennbsp;maakte ik graag een mopje muziek. Op een dag vroeg een muziekthe-atergezelschap mij zijn zakelijk leider te worden. Ondertussen schreefnbsp;ik een ondernemingsplan voor een paar Engelse orkesten die in Nederland wilden optreden. Ik besloot het zakelijk leiderschap, het ondernemingsplan en mijn hobby's te combineren en schreef mijn bedrijf in bijnbsp;de Kamer van Koophandel: Impresariaat Van Engelenburg Theater.nbsp;Dat was In 1997. Mijn bedrijf groeit alleen maar. Er werken vier vastenbsp;medewerkers en twee stagiaires, we hebben 23 producties in grotenbsp;en kleine zalen op onze naam staan, waarvan vier van eigen hand.nbsp;De basis is producties maken, verkopen en de publiciteit ervan doen.nbsp;De mensen die in deze producties werken, gaan ook aan de slag innbsp;het bedrijfsleven voor producties op maat, en voor de trainingen dienbsp;ik zelf heb ontwikkeld. Ik probeer iedereen duidelijk te maken datjenbsp;het meeste succes oogst door transparant te communiceren en jezelf tenbsp;blijven.

Wat de relatie is tussen wetenschap, kunst en cultuur? Allereerst is het belangrijk dat mensen in een prettige leefomgeving wonen, ennbsp;die omgeving wordt prettig doordat er kunst, cultuur en wetenschapnbsp;voor handen zijn. Ik lever daar een bijdrage aan met mijn artistieke ennbsp;educatieve producties. Daarbij heb ik aan de universiteit logisch lerennbsp;nadenken. Ik kan marketingprocessen goed in kaart brengen, voorzienbsp;trends, ontwikkel daar een visie op. Dat is in deze markt heel belangrijk, het geeft me een voorsprong op mijn concurrenten. Zo heb ik vijfnbsp;jaar geleden al voorzien dat projectmatig werken een must zou worden, omdat ik verwachtte dat subsidies zouden wegvallen. Zo voorzienbsp;ik nu dat het publiek meer inhoudelijke voorstellingen wil, dat ze

genoeg krijgen van makkelijk consumeren. Moeilijker is het om een lie-velingstoneelstuk te noemen. Laatst zag ik met veel plezier de Hommagenbsp;aan Bram Vermeulen in Carré. Hetnbsp;leuke is dat de liedjes van Bram, ondanks de verschillende vertolkingen,nbsp;helemaal overeind bleven. Dat isnbsp;kennelijk de kracht van zijn tekstennbsp;en muziek.'

www.vanengelenburgtheater.nl www.vanengelenburgtrainingen.nlnbsp;www.cabaretopmaat.nl

[Chiara Soldati]


Illuster 43 I Universiteit Utrecht | 06/06 13

-ocr page 14-

De zijsprong

Opmerkelijke loopbanen

Bas van der Eijk en Astrid van de Kerkhof studeerden respectievelijk Sociale Geografie en Algemene Letteren.nbsp;Nu werken ze samen als astrologisch adviseur voor talnbsp;van bedrijven.

Astrologisch loopbaanadvies

De opa van Bas van der Eijk was astroloog. Van der Eijk: 'Ik ben opgegroeid met zijn cijferreeksen en voorspellingen. Hij was daar heel bedreven in en kon tot vijftien jaarnbsp;vooruit geboorten voorspellen.' Zelf waagt Bas van dernbsp;Eijk zich meestal niet aan dat soort voorspellingen: 'Ik kijknbsp;via astrologie meer naar persoonlijkheid en aanleg omnbsp;een bestaande situatie te duiden en om iemand te adviseren hoe een gewenste situatie te bereiken.'nbsp;Astrid van de Kerkhof vond in de astrologie vooral eennbsp;prettig houvast: 'Ik ben mijn hele leven op zoek geweestnbsp;naar een systeem om de wereld te begrijpen. Ik heb Ruslandkunde en Vrouwenstudies gestudeerd. Ik ben enormnbsp;geïnteresseerd in hoe mensen werken, maar vond maarnbsp;beperkt antwoorden in mijn studie.' Door zelfstudie ennbsp;een heuse opleiding tot erkend astroloog, ontdekte ze denbsp;volgens haar verhelderende inzichten die de astrologienbsp;kan bieden. 'En daar zit niets zweverigs aan. Het is heelnbsp;concreet.'

'Astrologie is een vorm van millenia-oude mensenkennis.'

En concreet is ook zoals Bas van der Eijk de astrologie graag inzet. Hij slaagde er zelfs in om astrologie als wetenschappelijke methode te gebruiken voor zijn afstudeeronderzoek als theoretisch geograaf: 'In de geografienbsp;werkt men veel met modellen, en die schieten eigenlijknbsp;altijd tekort. Ik vond in sommige modellen wel grote gelijkenis met de grafische uitwerking van horoscopen, ennbsp;heb mijn scriptie gebruikt voor het ontwikkelen van eennbsp;astrologisch geografisch model.'nbsp;Dat moeten we niet zien als de letterlijke horoscoop vannbsp;een gebied: 'Je kunt natuurlijk geen geboortehoroscoopnbsp;trekken van de Gelderse Vallei, want die is niet op eennbsp;bepaalde dag en tijd ontstaan. Wat je wel kunt is processen beschrijven, en daarin voldoet het astrologische modelnbsp;volgens mij beter dan alle andere.'

De kennis van astrologie zetten beiden nu in voor hun adviespraktijk Astrotechniek. Van de Kerkhof: 'We kun

nen daar nog niet echt van leven, maar er zit wel groei in. Dankzij onze analysemethodes kunnen wij heel snelnbsp;assessments doen van personeelsleden.' Lezen bedrijvennbsp;het lot van werknemers in de sterren? Van der Eijk: 'Voornbsp;een aantal grote bedrijven heb ik al als astroloog gewerkt.nbsp;Astrologie is een vorm van millenia-oude mensenkennis.nbsp;Zonder iemand persoonlijk te kennen, vooraf te sprekennbsp;of te testen kan ik daarmee meestal binnen een uur eennbsp;steekhoudend advies geven over loopbaankeuzes van managers of werknemers. Je komt veel sneller 'to the point'nbsp;dan via andere methodes.'

Ook voor eigen keuzes vallen beide consultants soms terug op astrologie. Astrid: 'Ik heb mijn huwelijksdatum op die manier bepaald. En ik weet van mezelf dat ik een volnbsp;tweede huis heb.'

Dus zo succesvol zijn ze wel? 'Veel plannen maar weinig tijd, betekent dat.' Bas: 'Ik heb een onrustig tiende huis:nbsp;dat levert een buitenissige carrière en een wat verlatenbsp;bloei op.'

[Wijbrand Schaap]

14 Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 15-

Kiek!

Hemelvaart sinds 1966

Het begon op een oude, smerige botter, die 'zijn doodskleed al aan had', maar die werd snel verruild voor een tjalk. Inmiddels hebben de tien chemici in de loop van veertig tochten zo'n beetje

Uit het album van een alumnus

alle havens waar een tjalk terecht kan rond de Friese meren, het IJsselmeer of de Waddenzee aangedaan. De groep vaart zelfstandig, zonder ingehuurde schipper of knechtjes, op een schipnbsp;waar alles, van het zware hijsen van de grote zeilen tot het hanteren van de zwaarden, nog metnbsp;handkracht wordt gedaan. Op de foto's zijn de portretten van de aankomende studenten weergegeven en de huidige koppen van de tien Hemelvaarders.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;[Rien de Bie]

Utrechtse stellingen

Prikkelende, humoristische en intrigerende stellingen uit Utrechtse proefschriften


atocagc IS een vooîtdurende herinnering aan hocrje ent geweest.

Ciezoiici verstantêas het best verdeelde goed ter wereld. Iedereen meent er mimschüt.tts säddocndc t'an te hebben.nbsp;IPatil Keiler^eiiifsiiuiidej

Op de snelweg rijden rechtse mensen meestal links en linkse nirnscn meestal rechts.

(Sjilpti iic Hadf-, tvchts^i^elecnihj^

!)e slechte zoig in verpieeghuizen is grotendeels te wijten aan de misvarting van politici dat zij daar ntxrit terecht zullen komen.nbsp;fiiietii liMiiiiitthi^^iicesknudej

Politiek gezien is het koningshuis weinigdnteressant, maar zo lang het de roddelbladen. Oranjeverenigingen, toeristen ennbsp;oranjesnuisterijverkopers bezighoudt economisch zeker rendabel.nbsp;jl-ltiiis Pei'tcrs, ilt;('iteeskHiidi‘l

I lenken is zo buitoqrcwoon vermoeiend, dat velen de voorkeur geven aan oordelen.

IN^ira nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;ficticcshiiiidel

Ondanks individualisering binnen de westerse samenleving wordt men er steeds beter in om zich in de vrije tijd tenbsp;verzamelen in mensenmassa’s, waardoor individueel vermaaknbsp;gedeelde ergernis wordt.

I.Marije Heugel, geiieesktiudej


Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06 15

-ocr page 16-

De jaarlijkse Universiteitsdag voor afgestudeerden op 1 april 2006 stond in het teken van de wereld als plaats om te wonen en te werken, 's Ochtends waren er presentaties van geowetenschappers overnbsp;het water dat de wereld voedt en bedreigt, 's Middags organiseerden faculteiten speciale programma'snbsp;voor alumni. Wie kwamen naar de Universiteitsdag en wat vonden ze ervan?


wie: drs. J.L. Groeneveld (78 jaar)

Studie: geneeskunde, 1955

Studententijd: Die heb ik als spannend en leerzaam ervaren. In die tijd deed ik veel nieuwe vriendschappen op.

Baan: De laatste jaren van mijn loopbaan was ik werkzaam als internist bij een ziekenhuis in Gorinchem.

Vandaag: Mijn nichtje, die net in Amsterdam met geneeskunde is begonnen, heb ik vandaag meegenomen naar mijn oude studiestad.nbsp;Het is heel interessant om een dagelijks onderwerp als water nadernbsp;te beschouwen. De themaochtend was goed opgebouwd en doordacht. Mij werd vooral duidelijk dat burgers een grotere rol moetennbsp;gaan spelen in het te voeren waterbeleid.

Wie: drs. Nanny F.H.M. Geurts (57 jaar)

Studie: algemene sociale wetenschappen, 1997

Studententijd: Ik volgde zowel overdag als ’s avonds colleges en kwam daardoor in aanraking met een inspirerende mix van voltijden deeltijdstudenten.

Baan: zelfstandige consultant voor het middelbaar beroepsonderwijs. Vandaag: ’s Middags ben ik bij de faculteit Sociale Wetenschappen geweest. De lezing van professor Micha de Winter ging overnbsp;opvoeding en democratisch gedrag in de jeugdgevangenis en op denbsp;basisschool. Heel waardevol voor mijn werk! Hetzelfde gold voornbsp;het verhaal van Daan Brugman over het morele schoolklimaat in hetnbsp;voortgezet onderwijs. Bij de borrel heb ik zeer geanimeerd gesproken met een net afgestudeerde alumna. Wij vertrokken als laatsten!




Wie: drs. Elizabeth G.C.M. Steur (53 jaar)

Studie: Nederlands, 1980

Studententijd: Geweldig! Met 18 jaar op kamers, lid van UVSV en vooral veel feest gevierd.

Baan: Algemeen directeur van een scholengemeenschap in Lisse. Vandaag: Met heel veel gelijkgestemden luisteren naar ingewikkelde materie. Dat klinkt misschien arrogant, maar in het dagelijksnbsp;leven ben ik vooral bezig met het oplossen van praktische problemen, heel down to earth, dus. Een dag als deze tilt je daar een stukjenbsp;bovenuit. Omdat ik het belangrijk vind om nieuwe mensen op denbsp;arbeidsmarkt te coachen, ben ik lid ben van het alumnibestuur regionbsp;Den Haag.

Wie: drs. Boudewijn Kuijl (24 jaar)

Studie: economische geografie, 2004

Studententijd: De laatste driejaren werden echt interessant, met stages in het buitenland.

Baan: Aanstaande maandag start ik in mijn eerste, echte baan: als beleidsmedewerker op de afdeling Economische Zaken van de gemeente Houten. Hiervoor heb ik een eenjarige masteropleiding innbsp;Maastricht gedaan. Ook heb ik een halfjaar gewerkt op de Nederlandse ambassade in Spanje.

Vandaag: Ter voorbereiding op mijn baan heb ik een workshop over netwerken gevolgd. Dat komt altijd van pas. Het is leuk omnbsp;hier tijdens de borrel oude bekenden tegen te komen.


16 Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 17-

Wie: drs. Jan G.F. Veldhuis (67 jaar)

Studie: geschiedenis, 1967

Studententijd: Het waren acht illustere jaren, vooral door het pre-sidiaat van Veritas, het vice-voorzitterschap van de Grondraad en de combinatie van geschiedenis met bijvakken economie en staatsrecht.nbsp;Baan: Oud-voorzitter van het college van bestuur van de Univer-siteit Utrecht. Nu bekleed ik diverse voorzitterschappen, waarondernbsp;twee commissies die betrekking hebben op ‘profielen voortgezetnbsp;onderwijs en aansluiting hoger onderwijs’.

Vandaag: Het geeft voldoening op zo’n dag als vandaag te merken dat de samenvoeging van sociale en fysische geografie en de drienbsp;geologie-studies, goed blijkt uit te pakken. Want het had destijdsnbsp;wat voeten in de aarde, hoor!

Wie: mr. josien E.V. Sneek (48 jaar)

Studie: rechten, 1990

Studententijd: Al enige tijd werkte ik bij het ministerie van OCenW toen ik rechten ging studeren. Omdat Den Haag mijnnbsp;woonplaats was en ik studeerde als avond- en deeltijdstudent, was denbsp;relatie met de Universiteit Utrecht vooral functioneel.

Baan: Senior bestuurlijk-juridisch adviseur bij de directie Groen Water Milieu van de Provincie Zuid-Holland.

Vandaag: Ik heb een workshop Stresspreventie en timemanagement gevolgd bij het IVLOS waarbij werd verteld over de historische bron van stress: de holbewoner die een beer tegenkomt. Via risico-signalen en de oorzaken van stress, kwamen we uit bij huidige stress-bronnen. Mijn verwachtingen van de workshop zijn overtroffen.



Wie: dr. Ralph M.J. Schielen (39 jaar)

Studie: wiskunde, 1995

Studententijd: De beste stap die ik ooit gemaakt heb: op mijn 18“^ vanuit Limburg naar Utrecht. Het heeft me gevormd en ik werdnbsp;er zelfstandig van. Nog lang ben ik in Utrecht blijven hangen. Pasnbsp;twee jaar geleden ben ik verhuisd.

Baan: Onderzoeker bij Rijkswaterstaat-RIZA, Arnhem. Vandaag: Vanmiddag zat ik bij wijsbegeerte waar ik een discussie over Intelligent Design heb gevolgd. Centraal stond het conceptnbsp;dat de wereld zó complex is, dat die niet door selectie en spontanenbsp;mutaties ontstaan kan zijn. En dat er dus een ontwerp achter moetennbsp;liggen, van wie dan ook. De discussie viel me een beetje tegen, ernbsp;kwam weinig tegenstand. Maar ik heb me prima geamuseerd.

Wie: mr. Doreth van den Heuvel (45 jaar)

Studie: rechten, 1998

Studententijd: Een erg leuke tijd: op mijn 33® zat ik naast andere ‘laatbloeiers’. Iedereen was heel gemotiveerd.

Baan: Twee banen: senior beleidsmedewerker bij een organisatie die de zorg inkoopt voor zorgverzekeraars en praktijkmanagcr bij denbsp;kaakchirurgpraktijk van mijn partner.

Vandaag: Het is leuk om elk jaar weer in het Academiegebouw te komen. Dat is zo’n sfeervolle plek. Vanmiddag heb ik een lezingnbsp;over leiderschap gehoord. Spreker was de ex-voorzitter van de Raadnbsp;van Bestuur van Heineken. Deze man zei dat goed luisteren het allerbelangrijkste is van goed leiderschap. Dat wil ik zelf ook meer toepassen. Vooral in mijn werk, daar heerst een echte vergadercultuur.



Wie: mr. Martyn Top (26 jaar)

Studie: rechten, 2003

Studententijd: Ik was heel actief bij studentenroeivereniging Orca. Baan: Advocaatstagiaire bij Kennedy Van der Laan in Amsterdam.nbsp;Vandaag: Met een aantal vrienden hebben we afgesproken. Het isnbsp;de eerste keer dat ik een alumnidag bezoek. Het leuke is dat ik veelnbsp;bekenden tegenkom. We zijn naar de lezing over leiderschap vannbsp;Anthony Ruys geweest, oud-CEO van Heineken. Hierna gaan wenbsp;naar de bijeenkomst van een topcoach van het dameshockey. Omdatnbsp;ik veel interesse heb voor sport, wil ik ontdekken of er parallellennbsp;zijn tussen het leiden van een sportteam en het geveir van leiding innbsp;het werkende leven.

Wie: drs. Jules J.G.M. Derksen (44 jaar)

Studie: sociologie, 1993

Studententijd: Het eerste dat me opviel was de enorme kamer-nood. Eerst zat ik op kamers in Veencndaal, daarna bij een hospita in Overvecht en uiteindelijk woonde ik bij een Ethiopiër in huis.nbsp;Baan: Hoofd logistiek bij een slijterijgroothandel.

Vandaag: Ik heb een prachtige inleiding gevolgd van professor Micha de Winter bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Het gingnbsp;over opvoeden, democratie en jeugddetentie. Het is de eerste keernbsp;dat ik een alumnidag bezoek. Het programma van deze dag is goednbsp;te volgen, ongeacht je achtergrond en opleiding.

[Janneke Voskamp]


Illuster 43 ) Universiteit Utrecht | 06/06 17

-ocr page 18-

Annette van der Krogt (34) wilde als kind ballerina worden, maar na haar studie rechten kwam ze terecht in de financiële wereld. Sinds twee jaar heeft ze een restaurantje in haar eigen huis.nbsp;Annet omringt zich met culinair genietende dertigers waaronder Utrechtse alumni en oud-Veritijnen.nbsp;Illuster prikt een vorkje mee en leert dat passie maar beter een hobby blijft.

Van jaarclubeten naar

Het aperitief en het aftasten

Bij aankomst op de Nieuwegracht, waar 'Eten bij Annet' huist, staan al twee gasten op de gracht. Het zijn Willem en Laurien uit Den Haag, tweenbsp;advocaten. Willem heeft in Utrecht gestudeerd, Laurien in Maastricht.nbsp;De intercom werkt bij mij niet. Een kordate Annet komt twee trappennbsp;naar beneden gerend en werpt een vloertegel tussen de deur. Zo! Vanavond gaat ze gekleed in spijkerbroek en blouse. Eerder trof ik haar innbsp;een roze coltrui en een rok, net thuis van haar werk.

Passende kleding als je weet dat Annet als corporate governance analist bij ABN AMRO Asset Management werkt. Zij beoordeelt bedrijven, waar haar werkgever in deelneemt met de beleggingsfondsen, opnbsp;goed ondernemersbestuur. En ze maakt analyses op basis waarvannbsp;weer steminstructies komen voor de aandeelhoudersvergaderingennbsp;van de ondernemingen. Haar huidige baan is niet juridisch, maar haarnbsp;juridische achtergrond komt nog steeds van pas, vertelt Annet. 'Ik bennbsp;echt de klassieke rechtenstudent, quot;ik-weet-niet-wat-ik-wil-dus-ga-ik-rechten-studerenquot;, maar voor mij is deze maatschappelijke studie echtnbsp;wei een hele goede keuze geweest. Ik ben in 1998 afgestudeerd metnbsp;twee specialisaties, ondernemingsrecht en internationaal recht.'nbsp;Annet serveert een welkomstdrankje. De dinergasten staan om ennbsp;nabij de tafel aan elkaar te wennen. Inmiddels zijn ook oud-Veritijnnbsp;Hester (rechten) en haar man Jeroen (oud-Veritijn, natuurkunde) binnen. Marco (communicatie en MBA) is ook weer van de partij (vijfdenbsp;keer) en heeft vriend Mare meegenomen. Tot slot komt Janneke (oud-Vertijn, algemene letteren) het huiskamerrestaurant in. Zij heeft denbsp;onbekende Maarten uit Rotterdam meegenomen. Om de avond compleet te maken sluit de fotograaf van Illuster aan met een vriendin ennbsp;ondergetekende.

De quiche en het brekende ijs

Aan tafel. Annet verdwijnt in keuken. Er is geen tafelschikking en niemand wil graag aan de kop. Blijkt. Mare, in het dagelijks leven werkzaam bij een Amerikaans telecombedrijf, gaat er zitten. Hij en Marco haasten zich te zeggen dat het eten van Annet voortreffelijk is. Bijnbsp;voorbaat.

Halverwege de tafel vang ik een gesprek op. Maarten, pr-man van het Haags Gemeentemuseum, heeft het over een billboard waarvoor hijnbsp;eigenlijk geen officiële toestemming heeft. Een paar mensen verderopnbsp;zit Willem, hij is advocaat bij de gemeente Den Haag. Hij weet te vertellen dat zijn afdeling dit soort billboards weghaalt. Hilariteit alom.nbsp;Zo breekt het ijs...

Annets woonkamer kijkt uit over de Nieuwegracht. Ze woont op een steenworp afstand van haar faculteit Rechten en haar oude club Veritas. Eigenlijk heeft Veritas aan de wieg gestaan van dit huiskamerrestaurant, want Annet kookte geregeld voor haar jaarclub hele diners:nbsp;'Ik probeerde met een budget van vijf gulden de man toch een soortnbsp;van driegangendiner klaar te maken. Beroemd is de uiensoep. Meestalnbsp;had ik iets van een rollade waarvan ik dan héle dunne plakjes kon snijden.'

De laatste jaren heeft Annet nagedacht over wat ze nou echt leuk vindt. 'De eerste jaren na je studie ben je vooral bezig met werk en wilnbsp;je je waarmaken. In deze levensfase ga je weer kiezen voor je passies',nbsp;stelt Annet. 'Bij mij is het koken weer teruggekomen, maar ik wil nietnbsp;de horeca in. Ik heb een erg leuke baan; veelzijdig en ik leer er veel. Innbsp;de keuken kan ik gewoon lekker prüften. Daar laat ik mijn fantasie denbsp;vrije loop. Het huiskamerrestaurant zoals ik dat nu elke zes weken doe,nbsp;is een uitkomst. Als hobby. Zo heb ik een prima balans in mijn leven.'nbsp;Hoe vonden we de quiche met geitenkaas en tomaat? Lekker! Annetnbsp;zelf is niet helemaal overtuigd. Tegen Janneke: 'Het deeg is iets te vet.'

De venkelsoep en de passie

Annets keuken laat zich typeren door, zoals ze zelf zegt: 'Zuid-Euro-pees, puur en zoveel mogelijk biologisch.' Marco en Mare vertrouwen mij op hun beurt toe dat Annet graag kookt met de groenten van hetnbsp;seizoen: venkel in april. Marco, (onder andere) lobbyist in Den Haag,nbsp;brandt los over zijn band met Annet: 'We zijn als broer en zus. Annetnbsp;kan goed relativeren en geeft mij tegengas. Koken is een passie die wenbsp;delen.' Ze kennen elkaar vanuit de horeca waar ze tijdens hun studiesnbsp;werkten. Nee, een restaurant gaat hij niet beginnen: 'Een passie moetnbsp;geen plicht worden, want dan gaat het leuke eraf.'


18 illuster 43 [ Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 19-

Ondertussen zien we Annet alleen tijdens de gangwisselingen. Je treft haar wel als je door de keuken naar de w.c. gaat. Onderweg zie iknbsp;Annet aan de afwas. Lekker in een teiltje.

Tilapia uit de oven en de reünisten

Annet serveert bij de tilapia doperwtjes en presenteert ze als 'de vergeten groente en terug van weggeweest'. Janneke en Hester kennen Annet niet van haar jaarclub maar wel van Veritas. Annet en Hester waren een jaar lang MK-dame. MK staat voor meisjeskamer. Samen met nognbsp;zes andere meisjes runden ze er een jaar lang de koffie- en theebar.nbsp;Janneke en Hester hebben tegenwoordig allebei een managementfunctie. De een bij de SNS Bank en de ander bij het ministerie vannbsp;VROM. Ze praten met elkaar over het 'Nieuwe Leiderschap', maar zenbsp;praten even graag over Veritas. Deze reünisten hebben het Veritasge-voel nog steeds. Toen Veritas vier jaar geleden, vanwege incidentennbsp;tijdens de Kennismakingstijd, door het college van bestuur van de uni-versiteit voor een jaar werd geschorst, kon Hester niet werkloos toekijken. Samen met nog een paar reünisten heeft ze het bestuur tijdensnbsp;dat lastige jaar bijgestaan.

Het is goed tafelen bij 'Eten bij Annet', ook al is er deze keer geen dronken gast of eennbsp;ontvlammende liefde.

Ze komen er allemaal nog weleens. Annet was er afgelopen december met de jaarclub op een jaren negentig borrel. Ze hebben gelachennbsp;en hard gedronken. Annet, de draak stekend met het dertiger-zijn:nbsp;'Daar zaten we dan als een stel uitgezakte taarten. In onze tijd droegnbsp;je slobberkleren. Hoe lomper hoe beter. Nu zie je er strakke meisjes.'nbsp;Het volgende uitje staat op stapel. Over een week gaat ze op jaarclub-weekend naar Berlijn.

De taart, de cake en de fijnproevers

Annet komt eindelijk uit de keuken en schuift aan. Ze staat bekend om haar taarten, dus iedereen wil een stuk pruimentaart en een plak frambozencake. Het zijn een stelletje culinair genieters aan tafel. Annetnbsp;combineert haar sociale leven het liefst met eten. Een voorbeeld: metnbsp;Hester, Janneke en de niet-aanwezige Katja heeft ze drie jaar geledennbsp;een wijncursus gevolgd. Hester kan er nog steeds om lachen: 'We hebben echt alles doorgeslikt.'

Iedere zes weken komen ze bij elkaar om weer eens een wining amp; dining te houden. De andere tafelgenoten zijn ook culinaire liefhebbers. Binnenkort gaat een delegatie naar een eetfestijn in de Beurs van Berlage. Net als vorig jaar. Of ik ook meega. Heel gastvrij, dat zijn ze.

Koffie, thee en de uitbuikers

Onder het genot van homemade kokosbonbons kijkt Annet tevreden terug op haar lange werkdag, vergetend dat de dag niet helemaal lekker begon. Dat wil zeggen: ze stond met een volle winkelwagen in denbsp;AH zonder portemonnee.

Deze dertigers hebben dinerervaring. Ze bevragen elkaar en voeren discussies zoals over de woekerrente van de postorderbedrijven. Grappig datje dan opeens hele leuke partijen bijeen hebt: een ministerie,nbsp;een bank en een lobbyist. Het is een plezierig ons-kent-ons en als jenbsp;elkaar eerst niet kende, nu wel. De kaartjes vliegen weliswaar niet overnbsp;tafel, maar wanneer de een de ander kan helpen, gebeurt dit. Willemnbsp;en Laurien vertrekken als eersten, dankzij een naderende oppasdead-line. Bij het afscheid laat Willem Maarten weten dat hij gerust contact metnbsp;hem mag opnemen. Hij kent immers de collega die over de billboards gaat.nbsp;De nazitters laten nog veel ter tafel komen. Watergruwel bijvoorbeeld.nbsp;Of dat lekker is? Nee, gruwelijk.

[Carina Nijssen]

Ook Eten bij Annet? De eerstvolgende keer is op 24 juni. Reserveren doe je met een mailtje: etenbijannet@hotmail.com (25 euro p.p.).


Illuster 43 I Universitelt Utrecht | 06/06 19

-ocr page 20-

... nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

Bezoek voor de meest recente ontwikkelingen en activiteiten onze website: www.alumni.uu.nl

In 1886 is het Universiteitsfonds opgericht door alumni van de Univer-siteit Utrecht. Sindsdien zet het U-fonds zich actief in voor de Utrechtse universitaire gemeenschap. Het stelt bijzondere leerstoelen in, subsidieert studentenactiviteiten en regelt sociale zorg voor studenten innbsp;financiële nood. Het Universiteitsfonds is tevens het Alumnibureau vannbsp;de universiteit. Het bureau organiseert een uitgebreid programma voornbsp;alumni in binnen- en buitenland en voor Jonge alumni. Jaarlijks verschijnt de nieuwe U-fonds alumnipas waarmee alumni die begunstigernbsp;zijn van het Universiteitsfonds gemakkelijker en goedkoper toegangnbsp;krijgen tot het universitaire aanbod. Meer weten? Kijk op deze paginanbsp;en op www.alumni.uu.nl.

Bijzondere Leerstoelen

Het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds

  • • heeft prof.dr. A.G.M. Tielens opnieuwnbsp;benoemd tot bijzonder hoogleraarnbsp;'Biochemie van de parasieten' bij de faculteitnbsp;Diergeneeskunde.

  • • heeft dr. M. Sarot met ingang van 1 novembernbsp;2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Theologie als wetenschapsgebied' bij de faculteitnbsp;Geesteswetenschappen/Godgeleerdheid.

  • • heeft mw.dr. M.J. Sorbi met ingang van

1 maart 2006 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'eHealth Psychology' bij de faculteit Sociale Wetenschappen.

  • • heeft mw.dr. A.B. Merz met ingang van

1 maart 2006 benoemd tot bijzonder hoog-•. nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;leraar 'Cultuur- en literatuurgeschiedenis van

• nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;het vroegste Christendom' bij de faculteit

¦; nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Geesteswetenschappen/Godgeleerdheid.

Utrecht Lecture Parijs, 2 juni: Wat zien ik?


  • • Organisatie in samenwerking met TWA-Parijs, en het Frans-Nederlands Netwerknbsp;voor Hoger Onderwijs 8i Onderzoek.

Op het moment van verschijnen van deze Illuster rest ons nog één Utrecht Lecture,nbsp;namelijk die op 2 juni in Parijs. Dat is dan ooknbsp;gelijk een zeer bijzondere. De Lecture wordtnbsp;georganiseerd door drie organisaties (TWA-Parijs, het Frans-Nederlands Netwerk en denbsp;Universiteit Utrecht), en wordt gegeven doornbsp;twee hoogleraren.

  • • Technisch Wetenschappelijke Attaché'snbsp;van de Nederlandse ambassade in Parijsnbsp;Het Ministerie van Economische Zaken heeftnbsp;in een aantal landen, waaronder Frankrijk,nbsp;Technisch Wetenschappelijk Attachés (TWA's)nbsp;gestationeerd. De TWA's verzamelen informatie over technologie en technologiebeleidnbsp;voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen, universiteiten en de overheid, en stimuleren internationale samenwerking. Audrienbsp;van Veen, alumna van onze universiteit, isnbsp;Technisch Wetenschappelijk Attaché in Parijs.nbsp;Met haar collega's houdt zij de technologische ontwikkelingen en het innovatiebeleidnbsp;in Frankrijk bij en volgt daarbij vooral biotechnologie, nanotechnologie, duurzamenbsp;energie en ICT.

Meer informatie vindt u op de website van het TWA-netwerk, www.twanetwerk.ni.

  • • Frans-Nederlands Netwerk voor Hogernbsp;Onderwijs 8i onderzoek

Het Frans-Nederlands Netwerk voor hoger onderwijs en onderzoek - FNN - is een organisatie die zich richt op samenwerking tussennbsp;Nederlandse en Franse kennisinstellingen.nbsp;Het belangrijkste doel van het FNN is hetnbsp;versterken van de relaties en de samenwerking tussen de twee landen op het gebiednbsp;van hoger onderwijs en onderzoek. Het FNNnbsp;informeert en initieert, makelt en schakelt.nbsp;Het FNN volgt de ontwikkelingen op de voet,nbsp;publiceert hierover en organiseert interactieve presentaties. Het FNN heeft een bureaunbsp;in Utrecht en in Lille, en staat onder leidingnbsp;van Petra van Dijk, eveneens alumna van denbsp;Universiteit Utrecht.

Meer informatie vindt u op de website van het FNN: www.ufn-fnu.org.

  • • Utrecht Lecture: 'Wat zien ik?'

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend: We openen onze ogen en de wereld dringt zichnbsp;als het ware aan ons op. Onze hersenennbsp;lijken te zijn ingericht als een automaat. Natuurlijk, onze hersenen zijn bijzonder goednbsp;in het verwerken van sensorische informatie,nbsp;maar het wordt meer en meer duidelijk datnbsp;waarnemen toch geen triviale taak is voor ditnbsp;bijzondere en nog slecht begrepen orgaan.nbsp;Sprekers zijn prof.dr. Frans Verstralen van denbsp;Universiteit Utrecht en dr. Pascal Mamassian,nbsp;senior onderzoeker aan de Laboratoire de lanbsp;Psychologie Expérimentale - CNRS.

2 juni, 18.00 uur Parijs, institut Néerlandais, 121 rue de Lille. De lezing wordt gegevennbsp;in het Nederlands en Frans (met simultaannbsp;vertaling). Informatie: www.alumni.uu.nl.


20 Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 21-


Word Mentor of meld je aan als Mentee! www.uu.nl/mms

Ben je eindejaars student of recentelijk afgestudeerd en heb je behoefte aan advies over (het begin van) je loopbaan of overweeg je een stap in je carrière waar je graagnbsp;eens over van gedachten zou wisselen met een ervaren kracht? Of ben je juist eennbsp;alumnus met ruime werkervaring, die als mentor wil optreden en antwoord kan gevennbsp;op deze vragen?

Sinds vorige maand heeft het Universiteitsfonds/Alumnibureau een website om deze twee groepen - mentoren en mentees - met elkaar in contact te brengen. Dit Mentornbsp;Mentee Systeem (MMS) stelt studenten en jonge alumni in staat om via een zoekmachine een geschikte mentor te vinden voor loopbaangerelateerde vraagstukken. Nanbsp;het vinden van een geschikte mentor kan via een e-mail met hem of haar contact worden gelegd en kan de vraag worden uitgelegd.

De mentor kan vervolgens beslissen of hij of zij deze vraag wil behandelen. Via ons e-mailforum kan worden gecorrespondeerd. Op elk gewenst moment kan het contactnbsp;door een van beiden weer worden afgesloten. Het MMS is nadrukkelijk niet bedoeldnbsp;als banenmarkt of jobservice.

Heb je vragen over het MMS of wil je je aanmelden als mentor of mentee? Stuur dan een e-mall naar mms@uu.nl of bel (030) 253 9624. Wil je meer weten over het MMS,nbsp;kijk dan op www.alumni.uu.nl/mms.


Begunstigersvergadering

De begunstigersvergadering van het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau vindt plaatsnbsp;op 29 september 2006. Begunstigers ontvangen vooraf een uitnodiging.

Nalatenschap drs. T. Schok

De UU heeft uit de nalatenschap van drs. T. Schok uit Utrecht twee appartementen ontvangen. Mevrouw Schok was alumna geneeskundenbsp;en al jarenlang vaste begunstiger van hetnbsp;Utrecht Universiteitsfonds. De appartementennbsp;zullen worden gebruikt als woonruimte voornbsp;bezoekende wetenschappers die een periodenbsp;aan onze universiteit komen werken.

Workshops 2006

De afgelopen Universiteitsdag zijn er weer workshops gehouden voor jonge alumni.nbsp;Meer dan honderd pas afgestudeerden werden weer even op scherp gezet in het werknbsp;en leven van vandaag.

Als je wilt weten hoe zij hun workshop hebben ervaren, kijk dan opnbsp;www.alumni.uu.nl/jong.

Academische cafés

De reeks Academische cafés in Nederland wordt in juni afgesloten met drie bijeenkomsten in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Drienbsp;boeiende sprekers (promovendi) praten eennbsp;academisch kwartiertje over hun onderzoek,nbsp;letterlijk vanaf de zeepkist. Aan het einde vannbsp;de avond bepaalt het publiek wie zijn onderzoek het meest inspirerend over het voetlichtnbsp;heeft gebracht.

  • • 12 juni Amsterdam: café De Oude Herbergh,nbsp;20.00 uur

  • • 14 juni Den Haag; café Plein XIX, 20.00 uur

  • • 29 juni Utrecht: café De Dijk, 20.00 uurnbsp;Informatie over sprekers en locatie:nbsp;www.alumni.uu.nl/academischcafe.

Alumniborrels

Alle alumni van de Universiteit Utrecht zijn van harte uitgenodigd voor alumniborrelsnbsp;die gehouden worden op 8 september ennbsp;24 november. Tijd en plaats: 17.00 uur.nbsp;Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.nbsp;Meer informatie over de sprekers vindt u tenbsp;zijner tijd op www.alumni.uu.nl/borrel.

Alumnicontactpersonen

Contactpersonen faculteiten

  • • utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau, Heidelberglaan 8,

3584 CS Utrecht, (030) 253 8025, ufonds@uu,nl

  • • Aardwetenschappen, Budapestlaan 4,

3584 CA Utrecht, (030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl

  • • Biologie, Postbus 80088, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 2276, c.m.jansen@bio.uu.nl

  • • Diergeneeskunde, Postbus 80163, 3508 TD Utrecht,

(030) 253 4836, m.e.martens@vet.uu.nl

  • • Farmaceutische Wetenschappen, Postbus 80082,

3508 TB Utrecht, (030) 253 7313, d.a.ondaatje@pharm.uu.nl

  • • Geneeskunde, Postbus 80030, 3508 TA Utrecht,

(030) 253 6420, h.dobbelaar@med.uu.nl

  • • Godgeleerdheid, Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1853, Mswarte@theo.uu.nl

  • • Letteren, Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht,

(030) 253 9756, voorlichting@Iet.uu.nl

  • • Natuur- en Sterrenkunde, Postbus 80195, 3508 Tl Utrecht,

(030) 253 3284, j.andriese@phys.uu.nl

  • • Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 7018, n.vanderputten@law.uu.nl

  • • Ruimtelijke Wetenschappen, Heidelberglaan 2,

3584 CS Utrecht, (030) 253 2044, y.langen@geo.uu.nl

  • • Scheikunde, Padualaan 8, 3584 CH Utrecht,

(030) 253 3793, m.vandergarde@chem.uu.nl

  • • Sociale Wetenschappen, Heidelberglaan 1,

3584 CS Utrecht, (030) 253 6718, m.m.splinter@fss.uu.nl

  • • Wijsbegeerte, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1831, e.kas@phil,uu.nl

  • • Wiskunde en Informatica, Budapestlaan 6,

3584 CD Utrecht, (030) 253 1515, Ria.vanVlimmeren@math.uu.nl

  • • IVLOS, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 4494, m.vanrijswijk@ivlos.uu.nl

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal

  • • Verenigde Staten, Irma Jansen,

New York, irmajansen@hotmail.com


Illuster 43 | Universiteit Utrecht | 06/06 21

-ocr page 22-

Berichten voor alumni

Zonder waardeoordeel te geven signaleert deze rubriek activiteiten en publicaties dienbsp;voor Utrechtse alumni interessant zijn.nbsp;Bijdragen zijn welkom: llluster@uu.nl.

Scheikunde in Utrecht gestudeerd?

De Oud-leden Commissie van U.S.S. Proton is hard bezig haar ledenbestand zo compleetnbsp;mogelijk te maken. Ben je ook oud-lid ennbsp;vind je het leuk om te achterhalen waar al jenbsp;studiegenoten terecht zijn gekomen, geef jenbsp;dan snel op.

Ook wijzigingen of informatie over andere oud-leden kun je melden via oudleden@chem.uu.nl.

Reünie SGO

Op vrijdag 9 juni 2006 wordt een reünie georganiseerd voor iedereen die Socialenbsp;Geografie van Ontwikkelingslanden (SGO,nbsp;SGOI, thans IDS) heeft gestudeerd aan denbsp;Universiteit Utrecht.

Mail voor meer informatie naar Anneke van der Loo: a.vanderloo@geo.uu.nl. Schrijvennbsp;kan ook: IDS, Secretariaat 6, Geowetenschap-pen. Postbus 80.115, 3508 TC Utrecht.

Science court

In het kader van het lustrum organiseert de Universiteit Utrecht op 16 juni van 13.00nbsp;tot 17.00 uur een publieksdebat waar ooknbsp;alumni van harte welkom zijn. Nationaal ennbsp;internationaal is een flinke discussie gaandenbsp;over intelligent design, creationisme en evolutietheorie. Veel subtiliteit kent deze discussie niet. De stellingen lijken betrokken, maarnbsp;dit doet de wetenschappelijke zoektochtnbsp;naar de waarheid tekort en daarmee ook denbsp;discussie in de samenleving. Om feiten, wetenschappelijke bewijsvoering en emoties innbsp;deze discussie te ontrafelen, organiseert prof,nbsp;dr. H.A. Becker een science court. Deze we-tenschapsrechtbank zal zich op basis van eennbsp;streng wetenschappelijk debat buigen overnbsp;een aantal controverses in de discussies rondnbsp;de schepping en evolutietheorie.

Vrijdag 16 juni, van 13.00 tot 17.00 uur, Educatorium, Leuvenlaan 19, De Uithof.nbsp;Toegangskaarten zijn te reserveren vianbsp;WWW.uu.nl/lustrum.

Lezing over Atlas Maior

Woensdag 21 juni 2006 houdt Peter van der Krogt, docent/onderzoeker aan de faculteitnbsp;Geowetenschappen, een lezing over hetnbsp;maken van de Atlas Maior (1662) van Joannbsp;Blaeu. Van der Krogt is deskundige op hetnbsp;terrein van Nederlandse atlassen. Zijn lezingnbsp;maakt deel uit van de reeks Bucheliuslezin-gen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht,nbsp;waarin docenten en studenten vertellen overnbsp;hun onderzoek naar bijzondere collecties vannbsp;de bibliotheek.

Woensdag 21 juni 2006, van 12.30 tot 13.15 uur, Bucheliuszaal, Universiteitsbibliotheeknbsp;Utrecht, Heidelberglaan 3, De Uithof. Wegensnbsp;de verwachte grote toeloop raden we u aannbsp;uw komst te melden. Dat kan bij Hans Mulder,nbsp;h.mulder@library.uu.nl.

Werkervaring ontmoet kwaliteit

Individuele leerdoelen, collectief leren, kleinschaligheid, betrokkenheid, zelfinzicht én zelfreflectie. Dat zijn de elementen waarmeenbsp;de executive en masterprogramma's van denbsp;Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap zich onderscheiden. En daarinnbsp;koppelt USBO uw persoonlijke werkervaringnbsp;aan onze academische kwaliteit. In septembernbsp;starten de volgende (master)programma's:nbsp;Management, Organisatie en Communicatie;nbsp;Strategisch Management in de non-profit sector; Organiseren en leidinggeven voor AIO'Snbsp;en OIO'S.

Alumnipashouders ontvangen 10% korting op de cursusprijs (tot 1100 euro).

Meer informatie: (030) 253 8101, emp@usg.uu.nl, www. usg.uu.nl/emp.

Nieuwe Utrecht HOVO-cursusgids

Het Hoger onderwijs voor Ouderen - HOVO - biedt cursussen aan op universitair en hbo-niveau voor senioren van boven de vijftig.nbsp;HOVO Utrecht is een samenwerkingsverbandnbsp;tussen de Universiteit Utrecht, de Hogeschoolnbsp;Utrecht, Hogeschool Utrecht - De Horst, denbsp;Universiteit voor Humanistiek en de Katholieke Theologische Universiteit Utrecht. Onlangs is de cursusgids 2006-2007 verschenennbsp;met een overzicht van 40 cursussen, waarvannbsp;15 geheel nieuw. De gids kunt u aanvragennbsp;bij HOVO Utrecht, Bureau Inschrijving, Nieu-wegracht 41, 3512 LE Utrecht, (030) 2334840,nbsp;hovo@uu.nl.

Meer Informatie: www.hovoutrecht.nl of bij het secretariaat. Bestuursgebouw Universiteitnbsp;Utrecht, Heidelberglaan 8, kamer 255,nbsp;(030) 253 3197.

Zomercursussen bij

De Uitwijk

Van 31 juli t/m 4 augustus en van 7 t/m 11 augustus organiseert De Uitwijk zomercursussen in De Uithof. Het aanbod omvat ondernbsp;meer acrylschilderen, beeldhouwen, yoga,nbsp;keramiek, Japans tekenen en schilderen,nbsp;grafische technieken, sieraden maken, fotografie en olieverf schilderen. Een deel van denbsp;cursussen vindt plaats in de buitenlucht. Eennbsp;cursus duurt een week en loopt van maandagnbsp;t/m vrijdag. De cursussen zijn voor iedereennbsp;toegankelijk.

Meer informatie en inschrijven: www.uitwijk.nl.

Faculty club Helios

De Faculty Club is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor leden van de Utrechtse universitaire gemeenschap en alumni. Een plek bij uitstek om (buitenlandse) gasten mee naarnbsp;toe te nemen. Midden in de Utrechtse binnenstad kunt u terecht voor al uw lunches,nbsp;diners, borrels en besprekingen, maar ooknbsp;om even de krant te lezen aan de leestafel.nbsp;Lid worden? Alumni die begunstiger zijn vannbsp;het Universiteitsfonds betalen geen 65 maarnbsp;45 euro per jaar.

Meer informatie: www.helios.uu.nl, n.vanhaaren@helios.uu.nl.

Adres: Achter de Dom 7, 3512 JN Utrecht, (030)253 9911.

Geologische reizen

Voor mensen met interesse in landschappen, vulkanen, keien, mineralen, fossielen, geologie en geografie, organiseert de Stichtingnbsp;Geowetenschappelijke Activiteiten bijzonderenbsp;reizen met een geowetenschappelijk thema.nbsp;U kunt zich nog opgeven voor de volgendenbsp;reizen:

  • • 9-21 juli: een 12-daagse reis naar Noorwegen met dr. Herman van Roermund, docent/nbsp;onderzoeker bij dept. Aardwetenschappen.nbsp;U gaat naar het ruige fjordenlandschapnbsp;tussen Bergen en Molde.

  • • 15-24 september: een 10-daagse vulkanologische reis naar Sicilië met dr. Pim vannbsp;Wamel, emeritus docent en studieadviseurnbsp;bij dept. Aardwetenschappen. Op Siciliënbsp;komt Etnaspecialist dr. Boris Behncke vannbsp;de Siciliaanse Universiteit Catania ons teamnbsp;versterken.

Meer informatie: vvww.georeizen.nl.

De Nationale DenkTank -Kennismaken zonder kaders

Alumni Rutger Hermsen (natuurkunde) en Jurjen Slump (geschiedenis) maken zich sterknbsp;voor een innovatief Nederland. Ze organiseren de Nationale DenkTank die ook dezenbsp;zomer weer van start gaat. Een team vannbsp;twintig veelbelovende masterstudenten, pasnbsp;afgestudeerden of promovendi moet binnennbsp;twee maanden creatieve, innovatieve, maarnbsp;ook praktische oplossingen vinden voor eennbsp;maatschappelijk probleem. In 2006 is dat disease management van chronische ziekten.nbsp;Meer informatie: Rutger (06-14265824) of Jurjennbsp;(06-19228253), www.nationale-denktank.nl,nbsp;info@nationale-denktank.nl.


22 Illuster 43 I Universiteit Utrecht | 06/06

-ocr page 23-

Museum Sterrenwacht Sonnenborgh

  • • Elke zondag staat de zon in het middelpuntnbsp;van de belangstelling. Bezoek de tentoonstelling in de Weer en Zonzaal, daarnaastnbsp;zijn er om 14.00 en 15.00 uur dialezingennbsp;over de zon. Bij helder weer staan telescopen op de zon gericht.

  • • In de tentoonstelling 'Dreiging uit denbsp;ruimte' staan meteorieten centraal. Utrechtnbsp;werd in 1843 opgeschrikt door een meteorietinslag. Hoe groot is de kans dat de aardenbsp;binnenkort weer getroffen wordt? En watnbsp;zijn de wereldwijde effecten van meteorieten op het klimaat en het leven op aarde?

  • • Sonnenborgh organiseert een cursus sterrenkunde voor iedereen die meer wil wetennbsp;over sterren en sterrenbeelden, planeten ennbsp;kometen of over rode reuzen, witte dwergen en zwarte gaten. Voor volwassenennbsp;start de cursus in oktober en de jeugdcursusnbsp;begint in november.

  • • Tot slot: in het Amrâthhotel op het Vreden-burg in Utrecht hebben het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh een 'sterrenkamer'nbsp;ingericht.

Meer informatie www.de7ehemel.com. Museum Sterrenwacht Sonnenborgh,nbsp;Zonnenburg 2, 3512 NL Utrecht,

(030) 2302818, www.sonnenborgh.nl.

AEGEE

Het 20® Bestuur van de Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (AEGEE)nbsp;te Utrecht wil graag meer in contact komennbsp;met alumni van de vereniging ter versterkingnbsp;van het aiumnibestand, tevens omdat wij volgend academisch jaar ons 4® Lustrum vieren.nbsp;Ben jij in het verleden actief geweest, dannbsp;willen wij graag weten wat jou vandaag denbsp;dag bezig houdt. Het is natuurlijk ook eennbsp;mooie mogelijkheid om met oud-reisgenotennbsp;in contact te komen!

Meer informatie: (030) 253 44 17; info@aegee-utrecht.nl; Vifww.aegee-utrecht.nl.

V.U.G.S.

De Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten (V.U.G.S.) is op zoek naar nieuwe alumni voor haar bestand. Alumni kunnennbsp;zich aanmelden via de website. Op dezenbsp;manier blijf je op de hoogte van de V.U.G.S.nbsp;en de alumniactiviteiten. Heb je interesse innbsp;alumniactiviteiten en wil je op de hoogtenbsp;blijven van de belangrijkste zaken bij denbsp;V.U.G.S.? Schrijf je in via de site onder hetnbsp;kopje 'vereniging' of bel/mail ons je adresgegevens door ter attentie van de alumniwerk-groep. In mei wordt er een alumniactiviteitnbsp;georganiseerd.

Meer informatie: Annelies Goorts (030) 253 2789, vugs@geo.uu.nl, www.vugs.nl.

Kennislab in het Universiteitsmuseum

  • • 'Kennislab - wetenschap in uitvoering' isnbsp;de nieuwe vaste tentoonstelling van hetnbsp;Universiteitsmuseum. Hier maakt de bezoeker kennis met de wetenschappelijkenbsp;werkplaats. Tussen de werkbanken, proefopstellingen en gereedschapskasten wordt duidelijk dat wetenschap niet zomaar kant ennbsp;klare eindproducten levert. Het is een procesnbsp;van kwesties herkennen, ideeën genereren,nbsp;proeven doen, begrip krijgen en kennisnbsp;verspreiden. Op de werkvloer van Kennislabnbsp;komen alle aspecten aan bod.

Naast de nieuwe vaste tentoonstelling zijn er twee tijdelijke exposities in het Universiteitsmuseum:

  • • 23 juni 2006 t/m 6 mei 2007: 'Bodybeeld,nbsp;het menselijk lichaam ontleed'.

  • • 1 juni 2005 t/m 7 januari 2007: '300 jaarnbsp;Luchtpomp'.

Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuw-straat 106, 3512 PN Utrecht, (030) 253 8008, www.museum.uu.nl.



Het Universiteitsmuseum exposeert zeldzame wasmodellen uit de vorige eeuw. De tentoonstelling 'Bodybeeld - het menselijk lichaam ontleed' draait om historische en hedendaagse onderwijsmodellen. Daarnaast geven kunstenaars hun visie op het menselijk lichaam.

Illuster 43 | Universitelt Utrecht | 06/06 23

-ocr page 24-

DOOR DE POORT

amp;

M

Elke dag verwoest een nacht de nacht verdeelt het lichtnbsp;zoek je weg, uit het zicht,nbsp;neem de poort met je ogen dichtnbsp;wij joegen hier naar scherp genotnbsp;en groeven schatten uit het zandnbsp;slik je tranen weg, de avond valtnbsp;neem de poort naar het derde land

je was mijn eiland in de zon en ik een wereld in jouw hartnbsp;maar de zon-wamp;rd koud, je hart is kwijt,nbsp;neem de poort naar éen nieuwe tijd

loop vooruit, kijk niet om, hoor de klok, dom na dom,nbsp;ingestort, uitgebrand,nbsp;door de poort naar de overkant

Tekst: Ingmar Heytze, vrij naar Jim Morrison / Foto: fvar Pe/