-ocr page 1-

3 Universiteit Utrecht


3 j André Bolhuis nieuwe voorzitter Universiteitsfonds

6 j Toptalent naar Utrecht 18 | Plezier in alumninetwerken


-ocr page 2-

Illuster 49, jaargang 11, december 2007

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;In samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplage vannbsp;75.000 • Eindredactie: Richard van Galennbsp;• Redactie: Catharien Hamerslag, Armandnbsp;Heijnen, Corine Malser, Manon Renaud,nbsp;Jacomijn Timmermans • Redactieraad:nbsp;Piet van Asseldonk, eindredacteur NOVA.nbsp;Lex Heerma van Voss, hoogleraar faculteitnbsp;Sociale Wetenschappen, Jenny Huttinga,nbsp;communicatieadviseur Tappan Communicatie;nbsp;Tom Peijster, communicatiemanager internationaal Rabobank; Thijs Pollmann, emeritusnbsp;hoogleraar Letteren; Vivian de Gier, redacteurnbsp;Opzij; Winnie van Rossem, excreative directornbsp;Magazine Partners; Arie Smit, oud-voorzitternbsp;U-fonds en oud-directeur Teleac/NOT • Aannbsp;dit nummer werkten verder mee:nbsp;Wanda Dijkstra, Erik Hardeman, Ingmar Hey-tze, Wilma de Lange, Marjolein Rotteveel, Jan-neke Voskamp, Peter van der Wilt, Charlottenbsp;Wurfbain • Foto's; Marijn Alders, Ivar Pel,nbsp;Maarten Hartman • Foto omslag; Ivar Pelnbsp;• Illustraties: Bernet Ragetli • Ontwerpnbsp;en opmaak: WRIK (6NO), Utrecht • Druk:

Thieme Rotatie Zwolle • ISSN: 1338-4703 • I Voor toezending is gebruik gemaakt van het inbsp;alumnibestand van de Universität Utrecht. jnbsp;© Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voornbsp;nbsp;j

alumni van de Universiteit Utrecht. Overname j van artikelen is - met bronvermelding

- toegestaan.

De volgende Illuster (nr. 50) ver-

schijnt eind februari 2008. Reacties

en suggesties kunt u sturen voor 8

januari 2008.

Redactieadres: Illuster, Postbus 80125,

3508 TC Utrecht, (030) 253 9300,

illuster@uu.nl.





Een goed beurzenprogrammanbsp;is onmisbaar

en hoe alumni daaraan

kunnen bijdragen



Toptalent naar Utrechtnbsp;utrecht Excellence Scholarships


Dr. Arie Smi ambassadeinbsp;UES-prograinbsp;Investeer mee in t


Ne

'EntI


10.000® begunstiger Universiteitsfonds

Overladen met cadeautjes!


Investeer mee...

Als alumnus van de Universiteit Utrecht maakt u onderdeel uit van het grootste netwerk van alumni, studenten en universitaire medewerkers in Nederland: een netwerknbsp;dat al veel talent heeft voortgebracht en dat aantoontnbsp;dat het loont om daarin te investeren. Ik wil u daaromnbsp;uitnodigen om samen dit talent te koesteren en excellentie te stimuleren.

De Universiteit Utrecht ziet haar alumni als waardevolle partners. Als alumnus bent u in eerste instantie natuurlijk al ambassadeur van de universiteit. Maar de universiteit wil verder met u gaan. Zo leest u op pagina 6 overnbsp;het Utrecht Excellence Scholarship-programma: u kuntnbsp;meehelpen de dromen te realiseren van excellentenbsp;buitenlandse studenten. Als ambassadeur van dit beurzenprogramma kan ik u deelname van harte aanbevelen.

Tot slot leest u in deze Illuster over alumni die zich actief inzetten voor de universiteit. Op pagina 18 vertellennbsp;twee alumni wat zij zoal ondernemen. Wij hopen datnbsp;deze Illuster u kan inspireren.

De Universiteit Utrecht nodigt u uit om mee te doen en om te (blijven) investeren in de wetenschap. Ofwel:nbsp;Investeer in excellentie!


En verder: 3 Nieuwe voorzitter U-fonds

4 Nieuws I 15 Kiek! | 17 De Sprong | 22 Hora Est

24 Groeten uit Utrecht



Ambassadeur UES-programma (Oud-voorzitter Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau)


2 Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007

-ocr page 3-


Hij was jarenlang de Nederlandse chef de mission op de Olympische Spelen. Hij heeft een eigen tandartspraktijk in Rijnsweerd. Bovendien is hij nog steeds universitair actief met een proefschrift overnbsp;gebitsschade bij hockeyers, doceren en onderzoek doen. Neem daarbij ook nog zijn bestuursfunctiesnbsp;bij diverse sportbonden en je kunt met recht spreken van een man met bagage, deze nieuwe voorzitternbsp;van het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau; André Bolhuis.

studietijd

'Ik heb zelf een leuke studietijd gehad. Eind jaren '60 was dat, echt een geweldige tijd. Een intensieve periode, wantnbsp;ik combineerde het met hockey op topniveau. Ik kijk daarnbsp;met veel plezier op terug. En ik wil dus heel graag ietsnbsp;doen voor de universiteit en de stad waar ik die fijne tijdnbsp;heb beleefd. Vandaar dat ik het voorzitterschap van hartenbsp;heb aanvaard.'

Ervaring

Zijn toegevoegde waarde voor het Universiteitsfonds is zijn ervaring: 'Het U-fonds wilde graag iemand van buiten denbsp;universiteit. Ik heb ervaring in de sportwereld, ben tien jaarnbsp;voorzitter van een sportbond geweest. Daar heb ik het proces van groei meegemaakt. Ik weet dus wat daarbij komtnbsp;kijken. Dat kan van pas komen als de alumni-organisatie denbsp;komende jaren gaat groeien en we de alumni meer gaannbsp;betrekken bij de ambities van de universiteit.'

Groei

Die groei is zeker de bedoeling. 'Alumni kunnen veel betekenen voor hun vroegere universiteit. Ze hebben ernbsp;gestudeerd en werken nu in de samenleving. Zij hebbennbsp;kennis en kunde die zij door kunnen geven aan huidigenbsp;studenten. In het buitenland is alumnibeleid al veel verdernbsp;ontwikkeld; daar kunnen we veel van leren. De alumni-organisatie van de Universiteit Utrecht is een aantal jarennbsp;geleden met voortvarendheid ter hand genomen. Illusternbsp;wordt inmiddels aan zo'n 75.000 mensen gestuurd. Steedsnbsp;meer alumni dragen bij met contributies. En er zijn steedsnbsp;meer activiteiten: lezingen, bijeenkomsten. We willen opnbsp;die voet verder gaan, steeds verder groeien. We willennbsp;graag de binding van alumni met de Universiteit Utrechtnbsp;versterken. De binding met je oude school, daar appelleert het beleid aan. Oude banden aanhalen. Ik heb datnbsp;zelf ook heel sterk. Terug naar mijn roots.’

[Wanda Dijkstra]


Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 3

-ocr page 4-

Richard Krajicek Foundation en

Universiteit werken samen

De Universiteit Utrecht en de Richard Krajicek Foundation zijn een unieke samenwerking gestart. De komende vijfjaar onderzoeken zijnbsp;de maatschappelijke rol van sport in de Nederlandse maatschappij.nbsp;Hoogleraar Paul Verweel zal namens de stichting van de oud-tennis-ser onderzoeken hoe sport kan bijdragen aan de ontwikkeling vannbsp;jongeren in achterstandswijken.

Utrecht University

Research Focus Areas

Focusgebieden

Onlangs heeft de Universiteit Utrecht de brochure Research Focus Areas, Utrecht University uitgebracht. Deze brochure geeft u inzicht innbsp;de onderzoeksthema's van de vijftien focusgebieden die de universiteitnbsp;onlangs tot speerpunten van onderzoek gemaakt heeft.

Onderzoek van bewezen en zeer goede kwaliteit uit verschillende onderzoeksdisciplines wordt hierin thematisch bijeengebracht. Doornbsp;concentratie op een beperkt aantal onderzoeksterreinen wil de universiteit excellentie genereren. De gekozen onderzoeksthema's hebbennbsp;ook als doel maatschappelijke vraagstukken op te lossen.

Meer informatie: www.uu.nl/focusgebieden.



Kijk voor een actueel en uïtgebreid nieuws- en agendaoverzicht van de Universiteit Utrecht op www.uu.nl/nieuws.


Moeheid bij meisjes vooral door somberheid en angst

Vermoeidheid bij meisjes tussen de 12 en 18 jaar wordt vooral veroorzaakt door emotionele klachten als somberheid en angst. Slechts in mindere mate ligt de schuld bij weinig lichaamsbeweging en slechtenbsp;nachtrust. Vermoeide meisjes hebben meer negatieve ervaringen dannbsp;hun leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld gescheiden ouders of een overleden grootouder. Dit blijkt uit onderzoek van de Utrechtse psycholoognbsp;Maike ter Wolbeek. Ter Wolbeek liet ruim zeventienhonderd meisjesnbsp;en even zoveel jongens een vragenlijst invullen over vermoeidheid,nbsp;gezondheid en levensstijl. Hieruit blijkt dat maar liefst 20,5% van denbsp;meisjes last heeft van ernstige vermoeidheid en 6,5% van de jongens.nbsp;Meer informatie: www.umcutrecht.nl.


Universiteitsorganist Gert Oost geridderd

Gert Oost, de organist van de Universiteit Utrecht, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit gebeurde ter gelegenheid van zijn afscheid bij de Raad van State waar hij zeventien jaarnbsp;het Bätz-orgel mocht bespelen. Vice-president van de Raad, Hermannbsp;Tjeenk-Willink, roemde de verdiensten van Oost voor het Nederlandsenbsp;muziekleven.

De alumnus Muziekwetenschap was tot 2003 universitair docent Muziektheorie en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht met specialisatie de Nederlandse muziek in de 18® en 19® eeuw. Hij promoveerde op de orgelmakers Bätz, over een eeuw orgelbouw in Nederland.

Gert Oost verzorgt als organist ook al ruim veertig jaar de officiële opening van het academisch jaar. Ook is hij als organist verbondennbsp;aan de Schola Davidica Utrecht (Janskerk) en de Utrechtse Bach Cantate Diensten (Geertekerk).

10984 Gispen schittert aan de sterrenhemel

Ter ere van het afscheid van de Utrechtse rector Willem Hendrik Gispen hebben Sonnenborghnbsp;en het Universiteitsmuseum hem een nieuwenbsp;baan aangeboden: een baan tussen de planetennbsp;Mars en Jupiter. De Internationale Astronomische Unie heeft op voorstel van Sonnenborghnbsp;Museum amp; Sterrenwacht en het Universiteitsmuseum een planetoïde naar hem vernoemd:nbsp;10984 Gispen. Een dergelijke vernoeming isnbsp;alleen weggelegd voor personen die veel hebben betekend voor de sterrenkunde. Gispennbsp;heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan denbsp;totstandkoming van Sonnenborgh als een pleknbsp;voor voorlichting en onderwijs over astronomienbsp;en meteorologie. Gispens planetoïde is op 15nbsp;oktober 1977 ontdekt door het Leidse astronomenechtpaar van Houten-Groeneveld.nbsp;10984 Gispen heeft een doorsnede van 5 km.nbsp;Meer informatie: www.sonnenborgh.nl.

4 Illuster 49 [ Universiteit Utrecht | 12/2007

-ocr page 5-

Alumni in het nieuws

Elsevier-enquête: Universiteit Utrecht op nummer 1

De Universiteit Utrecht is volgens hoogleraren en hoofddocenten de beste 'brede universiteit'nbsp;van Nederland. Dit is de uitkomst van de jaarlijkse Elsevierenquête waarvoor zeventienhonderd hoogleraren en hoofddocenten werdennbsp;ondervraagd. In totaal zijn 31 studies beoordeeld op vier punten: de samenstelling vannbsp;het bachelorprogramma, het aanbod aan mas-teropleidingen, de kwaliteit van docenten ennbsp;de wetenschappelijke publicaties. Elf Utrechtsenbsp;opleidingen scoren het best: aardwetenschappen, bestuurskunde, biologie, biomedischenbsp;wetenschappen, geneeskunde, geschiedenis,nbsp;Nederlandse taal amp; cultuur, sociale geografienbsp;amp; planologie, taalwetenschap, wijsbegeerte,nbsp;wiskunde amp; statistiek. Van de 'kleinere univer-siteiten' scoort Tilburg het best en Eindhovennbsp;is van de 'technische universiteiten' het sterkst.

Japanse keizer onderscheidt voormalige rector Van Ginkel

Hans van Ginkel, de voormalige rector van de Universiteit Utrecht, heeft op 6 november van de Japanse keizer een zeer hoge onderscheiding gekregen. Dit gebeurde bij zijn afscheid als rectornbsp;van de United Nations University (UNU) in Tokio.

Na zijn Utrechtse rectoraat van 1986 tot 1997 werd de geograaf voor de zeer hoge post van rector van de UNU gevraagd door Kofi Annan. Zijn zittingstermijn van vier jaar aan de UNU isnbsp;twee keer verlengd, de eerste keer wederom op verzoek van Annan. Van Ginkel zou naarnbsp;verluidt op het internationale politieke toneel zeer veel invloed hebben gehad.

De officiële benaming van de onderscheiding is 'Order of the Rising Sun, 1st Class, Grand Cordon'. Aan Van Ginkel zijn meer onderscheidingen ten deel gevallen. Hij ontving vijfnbsp;eredoctoraten, is lid van de 'Academia Europaea' en associate fellow van de 'Academie vannbsp;Wetenschappen voor de Ontwikkelingslanden' en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.



Oscar Gelderbloin (1971) - alumnus Letteren en als economisch historicusnbsp;verbonden aan het Onderzoeksinstituutnbsp;voor Geschiedenis en Cultuur van denbsp;Universiteit Utrecht - heeft een EURYInbsp;Award van maximaal 1,2 miljoen euronbsp;gekregen voor vijfjaar onderzoek.

Ana Gracanin (1983) - alumna Biologie -heeft op I november een Mozaïeksub-sidie ontvangen. De NWO kent deze subsidie toe aan talentvolle allochtonenbsp;afgestudeerden waarmee vier jaar langnbsp;een promotieonderzoek kan worden uitgevoerd. Gracanin is geboren in Kroatië.

Robbert Dijkgraaf (i960) - alumnus Natuurkunde - zal alumnus Frits vannbsp;Oostrom volgend jaar opvolgen alsnbsp;president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappennbsp;(KNAW). Hij neemt op 19 mei 2008nbsp;het presidentschap aan hem over.

Jos Groenier (1952) - Alumnus Kunstgeschiedenis - heeft de Fentener van Vlissingen Cultuurfondsprijs 2007nbsp;gewonnen voor zijn ‘meer dan bijzondere bijdrage aan het culturele leven innbsp;de provincie Utrecht’. Deze prijs vannbsp;10 duizend euro en een sculptuur is drienbsp;jaar geleden ingesteld. Groenier isnbsp;theatermaker en vormgever en werktnbsp;voor opera, musical, muziektheater,nbsp;toneel, dans en oude muziek.

Ab Osterliaus (1948) - alumnus Diergeneeskunde - heeft in Parijs de Grand Prix scientific 2007 van de Fondationnbsp;Louis D. ontvangen, wegens zijn onderzoek op het gebied van infectieziektennbsp;die overdraagbaar zijn van dieren opnbsp;mens. Osterhaus is momenteel hoofdnbsp;van de afdeling virologie van hetnbsp;Erasmus Medisch Centrum.

Andrée van Es (1953) - Alumna Rechtsgeleerdheid - is per 19 november 2007 benoemd tot directeur-generaal Koninkrijksrelaties en Bestuur bij het ministerienbsp;van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanaf 2002 was Van Es voorzitternbsp;van GGZ Nederland, de brancheorganisatie van instellingen in de geestelijkenbsp;gezondheidszorg en verslavingszorg.

Ad van Wijk (1956) - alumnus Natuurkunde en Scheikunde - is uitgeroepen tot ‘Master Entrepreneur of the Year 2007’.nbsp;Ernst amp; Young noemt het de ‘meestnbsp;prestigieuze ondememerstitel ter wereld’nbsp;en die titel gaat dit jaar naar de oprichternbsp;en bestuursvoorzitter van het duurzamenbsp;energiebedrijf Econcern. Zijn bedrijf staatnbsp;hoog op de lijst van 500 snelst groeiendenbsp;bedrijven in Europa.

Wilt tl een benoeming van een alumnus of alumna doorgeven aan het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau? Mailnbsp;naar ufondsfflluu.nl onder vermelding vannbsp;‘benoeming’.


Illuster 49 I Universiteit Utrecht | 12/2007 5

-ocr page 6-


0

-ocr page 7-

De competitie tussen universiteiten om een plaats in de wereldtop beperkt zich al lang niet meer tot het wetenschappelijk onderzoek. Om internationaal mee te blijven tellen moet de Universiteit Utrecht ooknbsp;in het onderwijs excelleren, vindt collegevoorzitter Yvonne van Rooy. Met het beurzenprogramma denbsp;Utrecht Excellence Scholarships hoopt de universiteit meer toptalent van buiten Europa te interesseren.nbsp;[Erik Hardeman]

‘Goed beurzenprogramma

is onmisbaar’


••••••••••••••••••••


F

Fquot;

1 ees meer

r

0'

P' kvw

SrhetUE rogtamtnanbsp;i^.alumni'

S- ' opnbsp;uu.nv

L

ues

J


Het Strategisch Plan 2005-2009 van de Universiteit Utrecht spreekt voor zich: 'We richten het onderwijs zo in dat het een appel doet op studenten die het beste uit zichzelf willen halen. In de Engelstalige mas-teropleidingen bestaat de instroom in 2009 voor ten minste 30% uitnbsp;buitenlandse studenten. Werving van buitenlandse studenten heeftnbsp;tot doel om de beste studenten naar Utrecht te halen.'

Top

'Ik kan me voorstellen dat onze ambities sommige oudere alumni wat vreemd in de oren klinken', zegt Van Rooy in haar sfeervolle werkkamer in het Bestuursgebouw. 'Uiteindelijk heb ik zelf in Utrecht gestudeerd en ik weet uit ervaring dat de sfeer hier in de jaren zeventig nietnbsp;in alle opzichten even ambitieus was. Maar de tijden zijn veranderd.

De afgelopen tien, vijftien jaar heeft Utrecht in veel opzichten aansluiting gevonden bij de Europese top, terwijl we op een aantal wetenschapsgebieden echt wereldtop zijn.'

Om haar woorden te onderstrepen wijst Van Rooy op de hoge positie van de Universiteit Utrecht op de gezaghebbende Shanghai ranglijstnbsp;en op het Utrechtse lidmaatschap - samen met onder meer de universiteiten van Oxford en Cambridge - van de prestigieuze League of 20nbsp;European Research Universities. 'Om met zulke universiteiten in de pasnbsp;te blijven lopen, kunnen we met name in onze zeventien Engelstaligenbsp;Prestige Masters niet zonder buitenlands toptalent. Niet alleen heeftnbsp;de aanwezigheid van ambitieuze buitenlanders een positief effect opnbsp;het niveau van het onderwijs, eenmaal afgestudeerd vormen zij vaaknbsp;een waardevol onderdeel van het internationale netwerk van een universiteit, terwijl ze bovendien ook in toenemende een rol gaan spelennbsp;op de Nederlandse arbeidsmarkt.'nbsp;onmisbaar, stelt Van Rooy, zeker voor studenten van buiten Europa,nbsp;van wie de studie niet door de Nederlandse overheid wordt bekostigd.nbsp;'Universiteiten in met name de Angelsaksische wereld hebben voor datnbsp;doel royale beurzenprogramma's in het leven geroepen. Het aanbodnbsp;dat wij studenten doen, wordt daardoor vaak overtroffen door dat vannbsp;onze buitenlandse concurrenten. Ik was onlangs op bezoek bij denbsp;Universiteit van Toronto, die in veel opzichten met de Universiteitnbsp;Utrecht vergelijkbaar is. We staan ongeveer even hoog op de Shanghainbsp;ranglijst en ook qua breedte van disciplines en qua onderwijsaanpaknbsp;zijn we goed vergelijkbaar. Maar er is één groot verschil: Toronto heeftnbsp;een fantastisch beurzenfonds dat grotendeels wordt gevuld doornbsp;alumni.'

Alumnibijdrage

Het hoeft geen betoog dat de Utrechtse collegevoorzitter blij is met het initiatief van het Universiteitsfonds om zich te ontfermen over denbsp;Utrecht Excellence Scholarships. 'De universiteit steekt er op dit moment zelf zo'n half miljoen euro in, maar daarmee zitten we aan denbsp;grens van onze mogelijkheden, terwijl we veel meer aanvragen zoudennbsp;willen honoreren. Ik hoop dan ook van harte dat de oproep van Arienbsp;Smit succes heeft (zie pagina 13). Ik hoop dat alumni, die mede dankzijnbsp;de Universiteit Utrecht een carrière hebben kunnen opbouwen, bereidnbsp;zijn om op deze manier iets terug te doen, voor hun universiteit maarnbsp;daarmee uiteindelijk ook voor de samenleving waarvoor wij onzenbsp;studenten opleiden.'


Beurzenprogramma

Op dit moment woedt wereldwijd een enorme competitie om top-studenten binnen te halen. Een goed beurzenprogramma is dan ook

Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 7

-ocr page 8-

UES-programma:

Internationaal talent naar Utrecht

Van de 30 studenten met een UES-beurs houden er drie een weblog bij. Via www.alumni.uu.nl/ues kunt u hen live volgen. Illuster stelt ze hier op good old paper aan u voor.

Özge Bilgili (24) uit Turkije, student UES-programma met de Prestige Master Sustainable Development

Van jongs af aan heb ik ernaar gestreefd om qua opleiding het onderste uit de kan te halen. Dat begon al op mijn twaalfde, toen ik naar de American High School in Istanbul ben gegaan. Dat is de meest prestigieuzenbsp;middelbare school in het land. Alleen de beste 150 leerlingen van allenbsp;basisscholen in heel Turkije komen ervoor in aanmerking. Alle onderwijsnbsp;wordt in het Engels gegeven. Hoe hoog het niveau is blijkt wel uit het feitnbsp;dat de helft van mijn klasgenoten daarna in Harvard, Princeton en Yalenbsp;zijn gaan studeren. Zelf voelde ik me op mijn achttiende nog te jong omnbsp;al naar het buitenland te gaan. Daarom heb ik gekozen voor een kleinenbsp;Franstalige universiteit in Istanbul. Omdat hij zo klein is, wordt hij Lanbsp;Boutique genoemd. Daar heb ik als beste student mijn bachelor sociologienbsp;behaald.

Braindrain

Na zes jaar onderwijs in het Frans vond ik het tijd om mijn Engels weer .op te poetsen, want ik wil graag promoveren en daarna als onderzoeker

aan de slag. Daarvoor is een goede beheersing van het Engels onmisbaar. Ik had ondertussen mijn bachelorscriptie geschreven over de braindrainnbsp;van Turkse intellectuelen naar het westen en wilde me verder verdiepennbsp;in migratieproblemen. Toen zei mijn supervisor: waarom ga je niet naarnbsp;Nederland? Toen ik de Utrechtse website bekeek, zag ik een Prestigenbsp;Master Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism bij Sociale Wetenschappen. Dat beviel me. Bovendien sprak de informatie over denbsp;Utrechtse onderzoekschool Ercomer (European Research Centre on Migration and Ethnic Relations) mij erg aan. In december 2006 heb ik menbsp;met succes in Utrecht aangemeld.

Perfect geregeld

Tot nu toe bevalt het me hier uitstekend. Alles is hier perfect geregeld en dat is echt een verademing na de vreselijke bureaucratie in Parijs, waar iknbsp;in mijn derde bachelorjaar vijf maanden onderwijs heb gevolgd. Ik woonnbsp;in De Bisschoppen, de nieuwe fiat in De Uithof, en ik volg het masterpro-gramma in een groep van ongeveer twintig vooral Nederlandse studenten. Je kunt aan alles merken dat dit een goede researchuniversiteit is.

Ik voel me thuis in Utrecht en zie mezelf als een wereldburger. Ik wil op internationaal niveau onderzoek doen naar migratie en ben in het bijzonder geïnteresseerd in de migratie van hoogopgeleiden. Daarom vindnbsp;ik het prachtig dat ik nu met de Utrecht Excellence Scholarship aan denbsp;slag kan in Utrecht, bij deze zo belangrijke onderzoeksgroep. Dit geeftnbsp;me de kans om hiermee verder te gaan en een geslaagd onderzoeker opnbsp;dit terrein te worden.



Özge Bilgili :

‘Je kunt aan alles merken dat ditnbsp;een goedenbsp;sear/:liuniversïteit is.’

-ocr page 9-

Sumanth Venkatesh

‘Ik hoop dat ik op een dag het geneesmiddel voor kanker kannbsp;ontwikkelen.’

Sumanth Venkatesh (21) uit India, student UES-programma met de Prestige Master Cancer Genomics amp; Developmental Biology

Ik doe nu al een paar maanden in Utrecht onderzoek naar de genetische achtergronden van kanker: voor mij is daarmee een droom uitgekomen.nbsp;Vanaf de middelbare school wist ik dat ik de biomedische kant op wilde.nbsp;Onderzoek doen leek me fascinerend. Vooral naar kanker, omdat opnbsp;dat terrein nog zo veel vragen op een antwoord wachten. Dat ik nu eennbsp;opleiding krijg in een van de toplabs van de wereld, is voor mij echt geweldig, want ik heb er heel veel aan gedaan om deel van deze wereld uitnbsp;te maken.

Hard werken

Na mijn middelbare school ben ik gaan studeren aan het Jain College in Bangalore, een van de hoogst gewaardeerde universiteiten in India. Iknbsp;heb daar een bachelor biochemie gedaan, maar daarnaast heb ik in mijnnbsp;vrije tijd ook nog een bachelordiploma bio-informatica behaald. Het wasnbsp;hard werken, maar ik heb het niet voor niets gedaan. Ik heb ook meteennbsp;een artikel geschreven dat binnenkort gepubliceerd wordt.nbsp;gekomen dat ik niet alleen werd geaccepteerd, maar ook werd voorgedragen voor een Utrecht Excellence Scholarship. Ik kan nu al mijn tijdnbsp;besteden aan mijn studie.

Hoog niveau

De omstandigheden hier zijn erg goed: zowel de apparatuur als de onderzoekers zijn van een ongelofelijk hoog niveau. Ik volg de Prestige Master Cancer Genomics amp; Developmental Biology, onder supervisie vannbsp;twee promovendi doe ik hierbij onderzoek. Ik heb een prachtige kansnbsp;gekregen om hier te mogen studeren!

De natuur fascineerde mij al van kinds af aan. Ik speelde met dieren en planten en als kind van tien had ik zelfs mijn eigen tuintje. Ik was gefascineerd door de manier waarop een plant kan groeien uit een zaadje.nbsp;Al vroeg wilde ik weten hoe de natuur in elkaar zit. De onderzoeker innbsp;mij ontwikkelt zich verder in Utrecht. En ik hoop dat ik op een dag mijnnbsp;droom kan verwezenlijken en een geneesmiddel voor kanker kan ontwikkelen.


Plasterk

Daarna wilde ik naar het buitenland, zowel om onderzoekservaring op te doen als om mijn kansen op een goede toekomst als onderzoeker tenbsp;vergroten. Natuurlijk heb ik ook aan een Amerikaanse of Engelse univer-siteit gedacht, maar toch heb ik gekozen voor Europa. Doorslaggevendnbsp;voor mijn keuze waren de soepelere ethische regels, die mij de kansnbsp;geven om met menselijk weefsel te werken. Ik zag op een belangrijkenbsp;wereldranglijst van de universiteiten wereldwijd, de Shanghai ranglijst,nbsp;dat Utrecht hoog stond. Utrecht is de beste universiteit van Nederlandnbsp;en zevende van Europa. Daarom ben ik de website van de universiteitnbsp;en het Universitair Medisch Centrum gaan bekijken. Toen zag ik pas hoenbsp;goed Utrecht op dit gebied is. Ik herkende flink wat namen: Clevers,nbsp;Mummery, Bos, Plasterk. Daar wilde ik wel naar toe en ik heb meteennbsp;een sollicitatiebrief geschreven.

In een gesprek van bijna twee uur ben ik kennelijk zo overtuigend over-

llluster 49 1 Universiteit Utrecht | 12/2007 9


-ocr page 10-

*

7 ».

Farhad Asadovif^erbeidjanj^ Bachelor Economics *

l|Economen met een westersenbsp;achtergrond zijn fnbsp;hard nodig in *nbsp;Azerbeidjan.



Maria Teresa Abogado Rios (Venezuela), System

Earth Modelling

Ik heb nu de kans te lerennbsp;van anderenbsp;studenten einbsp;culturen


ovo), Drug Innovation studerennbsp;prominentenbsp;lenbsp;luniversiteit.


Ik kan mijn kennis ennbsp;ervaringnbsp;verbreden.





-ocr page 11-

UES-programma: Internationaalnbsp;talent naarnbsp;Utrecht


Dit is de plek waarnbsp;topwetenschapnbsp;bedreven wordt


À

vees meef

Fo

XhetUE rogramn'anbsp;roi.a'umni-ues

uu.nl^

1


graag voor een internationalenbsp;gezondheidsorganisatienbsp;werken.

Agung Mahesa Himawan Dorodjatoen (Indonesië),nbsp;Human Geography andnbsp;Planning

Ik wil mijn land verdernbsp;op kunnennbsp;bouwen

Asuka Ashida (Japan), Sustainable Development,nbsp;Environmental Policy andnbsp;Management

Ik strijd voor duurzamenbsp;ontwikkeling

Het programma past precies bijnbsp;mijn interesse ennbsp;studieachtergrond

Huafang Xu (China), Linguistics: the Study of thenbsp;Language Faculty

Ik voel me erg vereerd doornbsp;de toekenning


-ocr page 12-

UES-programma:

Internationaal talent naar Utrecht

Lull Pesqueira (26) uit Mexico, student UES-pmgramma met de Prestige Master Sustainable Development

Nadat ik tot mijn vijftiende op een katholieke meisjesschool had gezeten, stuurde mijn vader me naar een prestigieuze middelbare school, die deelnbsp;uitmaakt van de Universiteit van Monterey. Typisch mijn vader. Als ik metnbsp;een acht thuis kwam, zei hij: 'Waarom heb je geen tien gehaald? Bedenknbsp;wel dat alleen de allerbeste studenten straks in aanmerking komen voornbsp;een topuniversiteit.' Op mijn dertiende ben ik zelfs een jaar naar Engeland gestuurd om goed Engels te leren. Natuurlijk ben ik als puber boosnbsp;op hem geweest, maar nu ben ik hem dankbaar dat hij me altijd gestimuleerd heeft.

People's person

Op die middelbare school merkte ik al snel dat ik echt een people's person ben, een kletskous en vooral geïnteresseerd in intermenselijkenbsp;omgang. Dus heb ik gekozen voor een bachelor communicatie aan denbsp;Universidade Ibero-Americano. Ik voelde me er als een vis in het waternbsp;met vakken als filosofie, sociologie en letterkunde. Na verloop van tijdnbsp;begon ik steeds meer vraagtekens te zetten bij de enorme hoeveelhedennbsp;geld die in een klein deel van de samenleving omgingen, terwijl in denbsp;rest van Mexico toch grote armoede heerst. Dat is voornamelijk de redennbsp;waarom ik heb gekozen voor een Prestige Master Sustainable Development, over duurzame ontwikkeling. Ik wilde graag in Europa studeren ennbsp;vanwege het studieprogramma heb ik een mail naar Utrecht gestuurd.nbsp;Vooral van de snelle, uitgebreide en informatieve reactie uit Utrecht wasnbsp;ik onder de indruk. Ik ben een goede en ambitieuze student die op eigennbsp;benen staat en graag naar Utrecht wilde komen.

Verademing

Tot nu toe bevalt het me hier prima. We hebben een leuke groep met voor de helft Nederlandse en voor de helft buitenlandse studenten. Ernbsp;is een mooi evenwicht. De buitenlanders zijn erg competitief en stimuleren de Nederlandse studenten om beter hun best te doen, terwijl denbsp;Nederlanders veel relaxter zijn en tegen ons zeggen; kom op, ga ooknbsp;eens een avondje stappen. Ook de sfeer in Nederland vind ik heel prettig. Dat er niet neergekeken wordt op mensen die het minder hebbennbsp;en dat vrouwen door mannen als gelijken worden behandeld, is echt eennbsp;verademing voor me.


• •••••••••••••••••••••••••



-ocr page 13-


Arie Smit

‘Ik verwacht veel van onze alumni’



het UES-


Arie Smit, de kersverse ambassadeur van het UES-programma en oud-voorzitter van het Utrechts Universiteitsfondsnbsp;'Voor excellente studenten van buiten de Europese grenzen is studerennbsp;in Nederland financieel niet haalbaar: ze komen niet in aanmerkingnbsp;voor studiefinanciering en betalen bovendien (wettelijk verplicht) meernbsp;collegegeld. Met dit programma willen we deze studenten naar Utrechtnbsp;halen. Als ambassadeur wil ik de aandacht van onze alumni vragen voornbsp;dit ambitieuze programma.

Het mes snijdt aan twee kanten

Ook voor Nederlandse studenten en alumni schuilt er een grote meerwaarde in de beurzen. De studenten die in aanmerking komen voor een beurs zijn vaak erg ambitieus, dat tilt het niveau van de opleidingennbsp;enorm naar boven. En ook als deze jonge talenten zijn afgestudeerdnbsp;vormen ze een waardevol onderdeel van het internationale netwerk vannbsp;de universiteit. En daar hebben ook Nederlandse alumni baat bij.

••••••••••••••••••••••••••

Doneren aan het UES-programma

Alumni en hun alma mater

Ik heb grote verwachtingen van de bereidwilligheid onze alumni. Ongetwijfeld zullen we in het begin een paar keer de vraag krijgen ofnbsp;financiële steun aan een universiteit wel echt nodig is. We betalen tochnbsp;al belasting, wordt er dan gezegd. Op zich klopt dat, maar iedereennbsp;weet dat het geld van de overheid al niet eens meer toereikend is om denbsp;basisvoorzieningen te financieren, laat staan dat er geld is voor dit soortnbsp;extra's. Een universiteit, die internationaal hoge ogen wil blijven gooien,nbsp;kan echt niet meer zonder dit soort bijdragen. Het is niet helemaalnbsp;toevallig dat we ons initiatief juist op dit moment bekend maken. Latennbsp;we hopen dat de alumni, als ze straks onder de kerstboom zitten en aannbsp;goede doelen denken, ook hun alma mater niet vergeten.'

Het UES-programma wordt gefinancierd door de Universiteit Utrecht en uit donaties van alumni en andere vrienden van denbsp;universiteit. Met uw donatie draagt u bij aan de excellentienbsp;van de universiteit. Excellentie die als afgestudeerde van denbsp;Universiteit Utrecht ook op u afstraalt.

U kunt bijvoorbeeld een dag (€ 35), een week (€ 250), of een maand (€ 1000) sponsoren uit het leven van een buitenlandsenbsp;student, of een ander bedrag naar keuze doneren. Meernbsp;informatie over de doneermogelijkheden leest u in de foldernbsp;die u hebt ontvangen bij deze Illuster. Of bezoekt u eens onzenbsp;website, daar kunt u ook de weblogs van de buitenlandsenbsp;studenten lezen.


Ga naar www.alumni.uu.nl/ues om online te doneren, of vul de antwoordkaart in de bijgaande folder in. U kunt ooknbsp;rechtstreeks doneren via giro 14475 o.v.v. UES-programma.

• ••••••••••••••••••••••••

Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 13

-ocr page 14-


Arend Jan Poelarends nam na zijn promotie als sterrenkundige een opmerkelijk besluit.nbsp;Hij ging theologie studeren aan hetnbsp;Covenant Seminary in St. Louis, Verenigdenbsp;Staten. 'Wetenschap kan nooit eennbsp;bevredigende levensbeschouwing bieden.'

'Ik wil meer met het geloof doen dannbsp;alleen op zondag.'

sterrenkunde lijkt een van de meest seculiere wetenschappen, waarin geen plek is voor God of kerk. Wat was jouw ervaring?

Ik ben opgegroeid in het Overijsselse Hasselt, in een vrij beschermde, gereformeerde omgeving. In Utrecht kwam iknbsp;voor het eerst dagelijks in aanraking met mensen die nietnbsp;gelovig waren.

Ook in het sterrenkundig onderzoek was God afwezig. God is er zelfs irrelevant. Toch is sterrenkundig onderzoek nietnbsp;alleen maar abstract. Het wordt gevoed door verwonderingnbsp;en nieuwsgierigheid. Je stuit op dingen die je niet kunt bevatten en vragen die groter zijn dan de natuurwetenschappelijke antwoorden die je kunt geven. Vragen als 'Waarnbsp;komen we vandaan?' en 'Waar gaan we naar toe?' spelennbsp;een grote rol. Maar wetenschap kan nooit een bevredigende levensbeschouwing bieden. Het geloof kan dat wel.

Welke momenten en inzichten maakten dat jij koos voor theologie?

Allereerst een vaag soort van 'niet-op-mijn-plek-gevoel' in de sterrenkunde. Ik voelde dat ik niet wekenlang achternbsp;mijn computer wil zitten om ingewikkelde computerprogramma's te draaien. Mijn energie haal ik vooral uit hetnbsp;contact met mensen. Het meeste plezier heb ik beleefdnbsp;aan het geven van werkcolleges, begeleiden van studentennbsp;en het geven van populair-wetenschappelijke lezingen opnbsp;scholen en verenigingen.

Tijdens mijn studietijd was ik actief in een huiskring, een groep van ongeveer 10 tot 12 mensen om samen te eten,nbsp;uit de Bijbel te lezen, te bidden en met elkaar te pratennbsp;over het geloof. Een plek waar ik me thuis voelde en mezelfnbsp;kon zijn. Ik ontdekte een roeping om meer met het christelijk geloof te doen dan alleen op zondag. Toen ik een tijdjenbsp;in Amerika woonde voor mijn onderzoek, leerde ik kerkennbsp;kennen die werkelijk betrokken waren. Op dat momentnbsp;besefte ik dat het geloof relevant was. Het Seminary in St.nbsp;Louis heeft het nadenken over, en het in gesprek gaan metnbsp;de huidige cultuur heel hoog op de agenda staan.

'Voor de eerste keer in m'n leven besefte ik dat het geloof relevant was.'

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

In ieder geval zie ik mezelf niet als een traditionele dominee in een of ander dorpje. Het liefst zou ik in een grote stad in Nederland willen werken, temidden van studenten,nbsp;wetenschappers, yuppen en ander volk met een opennbsp;mind. In de gebrokenheid van deze wereld zijn zoveelnbsp;mensen op zoek naar betekenisvolle relaties in plaats vannbsp;oppervlakkige contacten, naar schoonheid in plaats vannbsp;sentiment, naar identiteit en spiritualiteit in plaats van denbsp;soap van de TV.

Daarbij verlang ik naar een kerk die aanwezig is in de maatschappij. Om te laten zien dat het koninkrijk van Godnbsp;werkelijk een verschil maakt in deze wereld. Misschiennbsp;moeten we daarbij wel afscheid nemen van het traditionele kerkidee, en experimenteren met nieuwe vormen ennbsp;ideeën. Ergens in dit alles hoop ik daaraan een steentje tenbsp;kunnen bijdragen.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;[Janneke Voskamp]


14 Illuster 49 | Unlversltelt Utrecht | 12/2007

-ocr page 15-

Kiek!

Chemiewinkeliers in de jaren '70

De Chemiewinkel is in 1973 opgericht door studenten Scheikunde. Het is de allereerste weten

Uit het album van een alumnus

schapswinkel* van Nederland. Een wetenschapswinkel is een organisatie die verbonden is aan een universiteit en werkt met een ideëel doel: het beantwoorden van vragen die zonder winstoogmerk gesteld zijn. Via de wetenschapswinkels kunnen minder draagkrachtigen ook wetenschappelijk onderzoek uit laten voeren.

De eerste tijd is er een van actie: de macht aan de burger, wetenschap in dienst van de maatschappij. De chemiewinkeliers strijden tegen milieuvervuiling, in de zeventigerjaren een nieuw fenomeen. Ze maken kranten voor medestudenten en vergaderen wekelijks. De Chemiewinkelnbsp;kent geen rangen en standen, alleen een voorzitter en een notulist voor de goede orde...

[Elselien Blokland]

* Vanaf 7 januari 2008: Kennispunt.

Utrechtse stellingen

Prikkelende, humoristische en intrigerende stellingen uit Utrechtse proefschriften

Het prettige van parttime werken is dat er genoeg vrije tijd over blijft om je werk af te maken.

[Bas uan tic Crtpiuif-, GeouvteiiscliappciiI

Nederlandse proefschriftlezers zijn net Arabieren, ze begn»cn altijd achteraan.

[Nicole tdorrée, Gsutesktiiidcl

De leukste antdekkit^pn worden per grootste toeval gedaan. /Et'iS Rifkers-, Gcnseskttftde]

De grootste st^s life voor de mens is zijn geboorte. .Aangezarn we dat allemaal dcs3rst;»n Itebben, hoeven wenbsp;ons neigens meer druk om te raken.

[Ellen de Gïsaf-Roelfirimt-, Eiiergeneeskiindel

Als je plafond is bereikt, hangt het blijkbaar te laag en moetje het dus verhogen.

[Gert fait de Borst, Genecsktiiidc/

Hoewel mensen tegenwoordig langer leven, lijken zij steeds minder tijd te hebben.

[Jdfitiiie Baleeiiio, Geiiccsktiiidel

De erii.x van aanzien zit ‘m in de cites.

[Nicole Horréüi Gï‘iieesk!iiide[

Het afmaken van iets kost veel meer energie dan het opnieuw beginnen van iets,

[[itiitiiie Bakeiiia, Gciieesktiiidej


Illuster 49 | Universiteit Utrecht [ 12/2007 15

-ocr page 16-

ƒ Uit de Toren Maatschappelijke relevantie van Utrechts onderzoek

Pabostudenten moeten leren reflecteren

i letje Pauw doceert aan de Katholieke Pabo Zwolle. Zij studeerde Nederlandse Taal- en Letter-: kunde in Groningen en promoveerde dit najaar aan de Universiteit Utrecht. Haar proefschrift ; behandelt de vraag hoe pabostudenten betere reflectieverslagen kunnen leren schrijven. 'Veelnbsp;; studenten weten niet precies wat reflecteren is.'

Nadenken

De aanleiding voor haar promotieonderzoek komt uit de praktijk: 'Ik kreeg een reflectieverslag onder ogen, maar dat was eigenlijk eennbsp;lesverslag. Geen reflectieverslag. Veel studenten bleken niet precies tenbsp;weten wat reflecteren is. En wat het verschil is met evalueren. Toennbsp;dacht ik: dat moet beter kunnen. Hoe kan ik zorgen dat het beternbsp;gaat? Van die vraag heb ik een promotieonderzoek gemaakt. Reflecteren is volgens mij het nadenken over wat je doet, hoe je het doet, watnbsp;de relatie is met je omgeving en hoe het beter kan. Het reflectieverslagnbsp;is een verslag van het denkproces. Je wilt dat een pabostudent zelf ietsnbsp;leert van zo'n reflectie.'

Bruikbaar

In haar proefschrift (De Kunst van het navelstaren. De didactische implicaties van de retorisering van reflectieverslagen op de pabo) start Pauw uiteraard eerst met de theoretische basis. 'Dat moest ook wel.nbsp;Er zijn heel veel termen, waarvan iedereen denkt dat we er hetzelfdenbsp;onder verstaan. Maar ondertussen! Reflecteren zelf is ook zo'n term.nbsp;Ik heb geprobeerd om een omschrijving te maken die wel duidelijk isnbsp;voor studenten. Mijn definitie biedt meer houvast dan oude omschrijvingen van reflecteren.' Het hart van Pauw ligt niet bij de theorie,nbsp;maar bij de praktijk: 'Ik vind toegepast onderzoek een heel mooienbsp;vorm van onderzoek, omdat het aantoont waar je het voor doet. Ik wilnbsp;dan ook niet dat dit in de bureaula terechtkomt. Andere pabo's tonennbsp;inmiddels interesse. Ik wil op basis hiervan een handboek voor studenten gaan maken.'

Start

Bijzonder aan de onderzoeksvraag van Pauw is dat zij zich afvraagt of zij ze/f iets kan verbeteren aan de reflectieverslagen van studenten.nbsp;'Dat vind ik zelf ook heel bijzonder. Dit proefschrift is geen eindpunt,nbsp;het is een start. Ik ga de didactiek die ik beschreven heb, als lector uitvoeren op de pabo waar ik werk. Ik ga bij de eerstejaars starten metnbsp;de methode en kijken of het verbetering oplevert. In een pilot bleek alnbsp;wel dat het werkt. Het houdt hier niet op. Ik begin net!'

[Wanda Dijkstra]

16 Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007

-ocr page 17-

Merel van Keulen ging na haar doctoraal economie, twee jaar geleden, nog even door met studeren. Na vijf maanden was haar duidelijk dat ze dat toch niet echt niet wilde. Nu volgt Merel met pleziernbsp;het General Management Insurance traineeship bij ING.

'Ik kom er nu achter wat mij goed ligt'

'Ik heb naast mijn studies altijd gewerkt: bij de Gemeente Utrecht, het alumnibureau van de Universiteit Utrecht ennbsp;Rijkswaterstaat. Maar na het bezoeken van diverse bedrijvendagen wist ik dat ik op mijn 23e nog geen vaste baannbsp;wilde. Na het behalen van mijn doctoraal economie gingnbsp;ik verder met de masteropleiding rechten. Vijf maandennbsp;later wist ik zeker dat dit mijn toekomst ook niet was.nbsp;Maar wat dan wel?

Zoektocht

Na een trektocht door Mexico, Belize en Guatemala, klopte ik bij Randstad aan. Als intercedente in Driebergennbsp;heb ik veel geleerd: commerciële vaardigheden, maar ooknbsp;het omgaan met mensen. Drie dagen in de week werktenbsp;ik, de andere dagen gebruikte ik om te zoeken naar eennbsp;'echte' baan. Zo stuitte ik op de management traineeships:nbsp;een werk-leerperiode waarin je je als talentvolle starternbsp;kunt ontwikkelen tot (top)manager.

Alles zette ik op een rij: wat het precies was, bij welke bedrijven en hoe lang het zou duren. Al snel volgdennbsp;gesprekken bij verschillende kanshebbers. Het is ING geworden. Het was een stevige procedure, met onder anderenbsp;een capaciteitentest, een assessment en een panelgespreknbsp;met twee directeuren van Nationale Nederlanden.

Traineeship

Afgelopen zomer ben ik als trainee begonnen bij Operations Hypotheken, op verschillende werkplekken. Zo onderzocht ik bij Nationale Nederlanden in Rotterdam denbsp;mogelijkheden voor het uitbesteden van bepaalde administratieve processen in het offertetraject. Het was mooi datnbsp;ik zo mensen uit de gehele organisatie kon interviewen. Iknbsp;leerde de bank en de verschillende processen goed kennen.

Film

Bij Nationale Nederlanden in Den Haag ben ik betrokken geweest bij de organisatie van een strategiebijeenkomstnbsp;voor het hogere management, met het thema 'groei'.nbsp;Als trigger heb ik daarvoor een video gemaakt: een soortnbsp;droom over de bank in 2010. Dat is een succes. Veel leidinggevenden vertonen de film aan hun medewerkers. Hetnbsp;blijkt een inspiratiebron om de neuzen in dezelfde richtingnbsp;te krijgen.

Via dit traineeship leer ik de bankwereld goed kennen. Omdat ik zelf initiatieven mag nemen, kom ik erachternbsp;wat mij goed ligt. En dat is heel prettig.'

[Janneke Voskamp]


Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 17

-ocr page 18-

Netwerk met uitzicht

Peter Roeters en Annebeth Lasseur zijn allebei met veel plezier in een alumninetwerk actief.

In beide netwerken staat de Universiteit Utrecht

centraal. Peter organiseert onder andere de Utrecht Lezing in Amsterdam. Annebeth isnbsp;bestuurslid bij JAN; het Jonge Alumi Netwerknbsp;voor recent afgestudeerden uit Utrecht. Zenbsp;vertellen over de activiteiten en hun motivatie.

‘Enthousiasme en betrokkenheid vannbsp;alumni inspireert’

•*1

Mensenmens

In 1986 studeerde Peter Roeters af a/s fysisch geograaf en werkt nu als senior adviseur bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Sinds 2004 isnbsp;hij bestuurslid van alumninetwerk regio Amsterdam. 'Enthousiasme ennbsp;betrokkenheid van alumni inspireren mij', zegt hij. Peter is een mensenmens en wordt enthousiast van mensen ontmoeten. Annebeth Lasseurnbsp;heeft een soortgelijke motivatie voor het alumninetwerk. 'Persoonlijknbsp;contact inspireert', is haar credo. Voor Annebeth is het afscheid van hetnbsp;studentenleven nog niet zo lang geleden. Drie jaar geleden rondde zenbsp;haar studie Spaans af, en werkt nu als tekstschrijver en projectmanagernbsp;bij een communicatiebureau. Ze raakte al tijdens haar studie betrokkennbsp;bij verschillende netwerken; ze was actief lid bij' roeivereniging Orca ennbsp;zat in de opleidingscommissie. Hierdoor kwam ze aan een bijbaantje bijnbsp;Institute Cervantes, een Spaans cultureel centrum in Utrecht. Dit leiddenbsp;later naar haar stageadres in Madrid.

meer een persoonlijke. Ik kom hier niet alleen om iets te consumeren, te halen. Het is tweerichtingsverkeer. '

Maatschappelijk relevant

De activiteit die Peter onmiddellijk prikkelde om actief ! id te worden in de regio Amsterdam, was de eerste Utrecht Lezing die in 2003 daarnbsp;werd georganiseerd. Peter: 'De lezing van Jan Terlouw en de sfeer op

die avond inspireerden me zo, dat ik direct reageerde op een oproep voor bestuursleden. Onze hoofdtaak is het organiseren van de Utrecht-lezing in het najaar. Deze lezingen gaan altijd over maatschappelijknbsp;relevante onderwerpen. Voor mij heeft elke bijeenkomst weer eennbsp;boeiend thema. De sprekers zijn personen die hun sporen verdiend hebben; Utrechtse onderzoekers of docenten. Dat de sprekers behoren totnbsp;de top in hun vakgebied maakt de lezingen zo interessant. Zo hoor Je


Persoonlijke uitdaging

Annebeth is bestuurslid bij JAN, een a/umninetuverk voor recent afge-studeerden. Wat is er nu zo bijzonder aan een netwerk van academici uit Utrecht? Er zijn immers legio netwerken voor hoger opgeleiden tenbsp;vinden. Annebeth gaat helemaal voor haar Utrechtse netwerk, is welnbsp;duidelijk. Rap van tong vertelt ze; 'Er is een gezamenlijke basis: we komen allemaal uit Utrecht. Daardoor is er vertrouwen. Het belangrijkstenbsp;voor mij zijn de gesprekken die ik binnen ons netwerk voer. De lezingen en gesprekken eromheen zijn niet alleen heel gezellig, ze zettennbsp;me ook aan het denken. Door die Inhoudelijke gesprekken werk ik aannbsp;mijn persoonlijke groei. Dat gevoel uitgedaagd te worden past bij denbsp;Universiteit Utrecht. Eerst was er de wetenschappelijke uitdaging, nu I

van de nieuwste inzichten of kun je meedoen aan scherpe discussies.

Op de lezingen komen zo'n TOO tot 150 mensen af. Daarnaast zijn er de kleinschaligere huiskamerbijeenkomsten. Ook hebben we met denbsp;Amsterdamse Kamer van Koophandel ai twee keer een workshop quot;Hetnbsp;starten van een eigen bedrijfquot; georganiseerd', vertelt Peter.

Rijkman Groenink

Peter: 'In principe benaderen wij de sprekers. Mochten wij er niet uitkomen dan adviseert het Alumnibureau een geschikte spreker. Daarnaast ondersteunt het ons in organisatorische zin: van de locatie tot publiciteit. Zo'n coördinerend punt werkt bijzonder handig. Het Aiumnibu-reau heeft een faciUterende rol, maar kan meer voor elkaar krijgen.nbsp;Doordat er een College van Bestuur achter zit gaan er soms deuren

18 Illuster 49 ) Universiteit Utrecht ( 12/2007

-ocr page 19-

open.' Daarmee doelt Peter bijvoorbeeld op het welkomstwoord door voormalig bankdirecteur Rijkman Groenink, zelf alumnus van Universi-teit Utrecht, bij de Utrecht Lezing die in 2006 in het hoofdkantoor vannbsp;de ABN AMRO bank werd gehouden. 'Omdat wij ons niet met praktische zaken hoeven bezig te houden, kunnen we ons focussen op denbsp;inhoud. Heerlijk, nu al praten we over de Utrecht Lezing van volgendnbsp;jaar', zegt Peter.

'Het biedt mij de gelegenheid om veel nieuwe mensen te ontmoeten. In de regio, maar ook tijdens de alumniborrels in Utrecht. Als bestuur willen we ook in de regio de band van alumni met Utrecht levendig houden. Het is overigens leuk om steeds weer nieuwe gezichten te zien bijnbsp;de dingen die we organiseren. Volgens mij zitten we op de goede weg.nbsp;En we staan zeker ook open voor suggesties.'

'Het gevoel uitgedaagd te worden past bij de Universiteit Utrecht'

Pubquiz

Ook de bijeenkomsten van het JAN zijn laagdrempelig. Zo organiseert Annebeth met twee medebestuursleden volgend jaar weer twee keernbsp;een Academisch Café. Dat is een borrel in de binnenstad, waar drienbsp;Utrechtse promovendi vertellen over hun onderzoek. 'Dat gebeurt innbsp;wedstrijdvorm, om het spannend te maken. In vijftien minuten doen zijnbsp;vanaf een zeepkist hun verhaal. Vervolgens kan het publiek vragen stellen, en de winnaar kiezen.' Een andere prikkelende bijeenkomst is denbsp;Pubquiz. Voor wie de formule niet kent: dit is een quiz in teamverband.nbsp;Teams krijgen vragen voorgelegd door de jury. Soms wetenschappelijkenbsp;vragen, soms ook ludieke, zoals in Triviant. Annebeth: 'Natuurlijk is hetnbsp;voor ons weer de sport om sprankelende juryleden te vinden. De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld Maarten van Rossem, hoogleraarnbsp;Geschiedenis, en Willem Hendrik Gispen, inmiddels oud-rector van denbsp;universiteit weten te strikken. Afgelopen september moesten we verschillende teams teleurstellen omdat de inschrijving vol was.

Wederom zijn hier aansprekende namen, naast een actieve inbreng van de alumni, de succesfactoren. Zeer populair zijn deze avonden.'

[Charlotte Wurfbain]

Netwerk met uitzicht: alumninetwerken centraal

De Universiteit Utrecht hecht grote waarde aan de relatie met haar alumni. Alumni zijn namelijk de ambassadeurs van de universiteit.nbsp;Om deze relatie te versterken zijn er alumninetwerken opgericht,nbsp;zoals het Jonge Alumni Netwerk (JAN), de regionale netwerken ennbsp;de internationale netwerken. Alumni zijn zelf actief: de activiteitennbsp;zijn dus echt vóór en dóór alumni georganiseerd. In de rubrieknbsp;Netwerk met uitzicht staan deze netwerken centraal.

Zin om mee te doen aan een bijeenkomst? Of wil je een eigen alumninetwerk leven inblazen? Kijk op de sitenbsp;www.alumni.uu.nl.


Illuster 49 | Universiteit Utrecht [ 12/2007 19

-ocr page 20-

Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau

Bezoek voor de meest recente ontwikkelingen en activiteiten onze website; www.alumni.uu.nl

In 1886 is het Universiteitsfonds opgericht door alumni van de Univer-siteit Utrecht. Sindsdien zet het Universiteitsfonds zich actief in voor de Utrechtse universitaire gemeenschap. Het stelt bijzondere leerstoelen in,nbsp;subsidieert studentenactiviteiten en regelt sociale zorg voor studentennbsp;in financiële nood. Het Universiteitsfonds is ook het Alumnibureau vannbsp;de universiteit. Het bureau organiseert een uitgebreid programma voornbsp;alumni in binnen- en buitenland en voor Jonge alumni. Alumni die begunstiger zijn van het Universiteitsfonds ontvangen bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas waarmee zij gemakkelijker en goedkoper toegang krijgen totnbsp;het universitaire aanbod.


Utrecht lezing van 7 7 oktober 2007 bij Diergaarde Blijdorp. v.l.n.r:nbsp;Spreker prof.dr. Jan A.R.A.M. vannbsp;Hooft, spreker drs. A.H. Dorresteijnnbsp;en voorzitter van regionetwerknbsp;Rotterdam: Joost van Hilten.

Utrecht Lezingen

Voor de vijfde keer is dit najaar een reeks Utrecht Lezingen georganiseerd op verschillende plaatsen in het land. De besturen vannbsp;de regionale alumninetwerken hebben eennbsp;boeiend programma gemaakt, vaak in samenwerking met andere organisaties. De lezingennbsp;worden gegeven door de beste mensen dienbsp;onze universiteit heeft, over thema's die hetnbsp;publiek aanspreken. Dit heeft geleid tot eennbsp;belangstelling die de capaciteit ver te bovennbsp;ging. Een groot compliment voor onze regionale alumnibesturen, die dit tot stand hebbennbsp;weten te brengen!

Alumni en ondernemen

In een online enquête die onlangs is gehouden onder circa 14.500 alumni bleek dat 57% van de respondenten geïnteresseerd is in ondernemen en 67% gelooft in het nut van eennbsp;ondernemersnetwerk voor alumni. Meer dannbsp;100 respondenten die zelf al ondernemer zijn,nbsp;gaven te kennen eventueel bereid te zijn omnbsp;als coach op te treden voor startende alum-niondernemers. Het Universiteitsfonds/Alum-nibureau bekijkt naar aanleiding van dezenbsp;positieve uitkomst of zij de oprichting van eennbsp;Alumni Business Club kan faciliteren.

Een bestaand universitair ondernemersnetwerk is Startimpuls Utrecht (www.startimpuls-utrecht.nl), een non-profit organisatie waar de Universiteit Utrecht initiatiefnemer van is.nbsp;Startimpuls Utrecht zoekt nog ervaren coachesnbsp;en kan die linken aan coachings- en adviesvra-gen van startende ondernemers die studentnbsp;of alumnus van de Universiteit Utrecht.

Indien u hier belangstelling voor heeft dan kunt u contact opnemen met Bas Allart vianbsp;bas.allart@startimpuls-utrecht.nl of vianbsp;030-2535950.

Peter Stuyvesant Ball New York, 16 november

Jaarlijks organiseert de Netherland-America Foundation (NAF), een organisatie die ondernbsp;andere beurzen verstrekt aan studenten, hetnbsp;Peter Stuyvesant Ball in New York. Dit jaar wasnbsp;onze alumnus prof.dr. Gerlach J. Cerfontaine,nbsp;president van de Schiphol Group sponsornbsp;en gastheer. Om zijn Utrechtse banden nognbsp;eens extra te bevestigen, heeft hij een aantalnbsp;Utrechtse alumni die in New York woonachtignbsp;zijn, uitgenodigd als zijn persoonlijk gastennbsp;aan de Utrecht-tafel. Oud-rector prof.dr.nbsp;Willem Hendrik Gispen was namens hetnbsp;College van Bestuur aanwezig.

Scriptieprijs

In het kader van de Vliegenthart Scriptieprijs wordt jaarlijks € 1.000,- uitgereikt aan eennbsp;student met een excellente afstudeerscriptie.nbsp;(Oud-)studenten die na 1 januari 2007 zijn afgestudeerd met een scriptie op het gebied van denbsp;Gamma Wetenschappen kunnen deze voor 15nbsp;januari inzenden. Kijk voor de voorwaarden ennbsp;het reglement op wvvvv.alumni.uu.nl/scriptieprijs.

Studentencommissie 2007-2008

De studentencommissie adviseert het bestuur van het U-fonds over de subsidieverlening aannbsp;studenten en studentenverenigingen.

Meer informatie: www.ufonds.uu.nl/studenten.

v.l.n.r.: Dorienke Kraak, Martje Wedman,

Karlijn Wijers, Marjolein van der Klauw


20 Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 \

-ocr page 21-

Bijzondere Leerstoelen

Benoemingen

Het bestuur van het Utrechts Universiteits-fonds heeft per 1 november 2007 de volgende bijzondere leerstoelen ingesteld, en tot bijzonder hoogleraar benoemd:

  • • Dr. E. Jonker, op de leerstoel 'Grondslagennbsp;en geschiedenis van de geschiedbeoefening'nbsp;bij de faculteit Geesteswetenschappen,

  • • Mw. dr. E.G. van de Velde op de leerstoelnbsp;'Management van veranderingsprocessennbsp;in grote organisaties', bij het departementnbsp;Utrechtse School voor Bestuur en Organisatiewetenschap van de faculteit Recht,nbsp;Economie, Bestuur en Organisatie,

  • • Dr. J. Bikker, op de leerstoel 'Banking andnbsp;Financial regulation', bij het departement

    Charon van Buuren is 10.000^ begunstiger Universiteitsfonds!


Charon van Buuren is net afgestudeerd bij theater- film- en televisiewetenschap. Nietsvermoedend meldde ze zich onlangs aannbsp;als begunstiger van het U-fonds. Ze bleeknbsp;de 10.000e begunstiger te zijn. Aangenaamnbsp;verrast was ze, toen ze het nieuws hoorde.nbsp;Inmiddels is ze in het zonnetje gezet metnbsp;als cadeau onder andere een flink aantalnbsp;boeken. 'Daarbij zat het 10-delige werk vannbsp;Belle van Zuylen in het Frans. Gelukkig isnbsp;mijn Frans wel aardig, maar het zal wel evennbsp;duren voor ik dit gelezen heb! Al met al eennbsp;bijzonder cadeau.'

Waarom ben je destijds begunstiger geworden van het Universiteitsfonds?

'Tijdens mijn studie was ik zelf actief bij studentenorganisatie Universiteit Vrij van Nut (UVvN). We wilden studenten kennis latennbsp;maken met interessante onderwerpen buitennbsp;hun vakgebied. Het U-fonds heeft toen subsidie gegeven voor een symposium over hoog-en laagcultuur. Zo'n fonds vind ik een helenbsp;goede manier om een studentengemeenschap te ondersteunen, dus daar wil ik graagnbsp;aan bijdragen. '

Charon van Buuren neemt als 10.000e begunstiger haar cadeau in ontvangst: een sweater, t-shirt en pet van de Universiteit Utrecht.nbsp;Daarnaast ontvangt ze het verzameld werknbsp;van Belle van Zuylen, het verzameld werk vannbsp;J.A. Emmens en de Engelstalige vertaling vannbsp;'De Criminibus'. De drie verzamelingen zijnnbsp;Utrecht School of Economics van de faculteitnbsp;Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.

Eervol ontslag

Het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds heeft eervol ontslag verleend aan:

  • • Prof.dr. J.A. Killian, bezetter van de bijzondere leerstoel 'Biofysische chemie van membranen' bij het departement Scheikundenbsp;van de faculteit Bètawetenschappen wegensnbsp;haar benoeming tot gewoon hoogleraar,

  • • Prof.dr. M. de Cock Buning, bezetter vannbsp;de leerstoel 'Communicatie- en Mediarecht'nbsp;bij de faculteit Recht, Economie, Bestuurnbsp;en Organisatie wegens haar benoemingnbsp;tot gewoon hoogleraar.

ter beschikking gesteld door de heer Arend-sen, al jaren een goede bekende van het Universiteitsfonds en zelf ook begunstiger. Bijnbsp;deze wil het U-fonds hem hartelijk bedankennbsp;voor zijn bijdrage aan dit feestelijke moment.

Ook begunstiger worden?

Als begunstiger ondersteunt u de activiteiten van het Utrechts Universiteitsfonds/Alum-nibureau en ontvangt u de Alumnipas metnbsp;aantrekkelijke kortingen. Zo ontvangt u metnbsp;de Alumnipas een gratis lidmaatschap van denbsp;Universiteitsbibliotheek, komt u in aanmerking voor diverse aantrekkelijke kortingen:nbsp;onder andere op postacademisch onderwijs,nbsp;op trainingen voor pasafgestudeerden ennbsp;op sporten bij Olympos. Daarnaast kunt unbsp;zich ook met korting verzekeren bij OHRA.nbsp;En dat is nog maar een greep uit het aanbod.nbsp;Kijk voor ons complete aanbod in bijgaandenbsp;folder en op onze website:nbsp;www.alumni.uu.nllalumnipas.

[Wilma de Lange]

Alumnicontactpersonen

Contactpersonen faculteiten

  • • utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau, Heidelberglaan 8,

3584 CS Utrecht, (030) 253 8025, ufonds@uu.nl

  • • University College Utrecht, Postbus 80145, 3508 TC Utrecht,

(030) 2539271, m.w.verkleij@uu.nl

  • • Geowetenschappen, Budapestlaan 4,

3584 CA Utrecht, (030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl

  • • Biologie, Postbus 80088, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 2276, c.m.jansen1@uu.nl

  • • Diergeneeskunde, Postbus 80163, 3508 TD Utrecht,

(030) 253 4836, m.y.b.jansen@uu.nl

  • • Farmaceutische Wetenschappen, Postbus 80082,

3508 TB Utrecht, (030) 253 7313, d.a,ondaatje@uu.nl

  • • Geneeskunde, Postbus 80030, 3508 TA Utrecht,

(030) 253 6420, h.m.dobbelaar@umcutrecht.nl

  • • Godgeleerdheid, Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1853, mswarte@uu.nI

  • • IVLOS, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 4494, m.m.vanrijswijk@uu.nl

  • • Letteren, Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht,

(030) 253 9756, voorlichting@let.uu.nl

  • • Natuur- en Sterrenkunde, Postbus 80195, 3508 Tl Utrecht,

(030) 253 3284, j.andriese@uu.nI

  • • Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 7018, n.vanderputten@law.uu.nl

  • • Scheikunde, Sorbonnelaan 16 (Wentgebouw), 3584 CA Utrecht

(030) 253 7317, d.a.ondaatje@uu.nl

  • • Sociale Wetenschappen, Heidelberglaan 1,

3584 CS Utrecht, (030) 253 6718, m.m.splinter@uu.nl

  • • Utrecht School of Economics, Vredenburg 138, 3511 BG Utrecht,

(030) 2537416, p.vandermeer@econ.uu.nl

  • • Wijsbegeerte, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1831, erna.kas@phil.uu.nl

  • • Wiskunde en Informatica, Budapestlaan 6,

3584 CD Utrecht, (030) 253 1515, Ria.van\/limmeren@math.uu.nl

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal

ibjansen@holland.com


Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 21

-ocr page 22-

Hora est

fr*

Zonder waardeoordeel te geven signaleert deze rubriek activiteiten en publicaties dienbsp;voor Utrechtse alumni interessant zijn.nbsp;Bijdragen zijn welkom: illuster@uu.nl.

Faculty Club, huiskamer van de universiteit

De Faculty Club is de huiskamer van de Universiteit Utrecht. Een plek bij uitsteknbsp;om (buitenlandse) gasten mee naar toe tenbsp;nemen. Voor medewerkers, maar zeker ooknbsp;voor alumni. Om te lunchen, te dineren of tenbsp;borrelen. En ook het komend voorjaar weernbsp;met een aantrekkelijk programma met ondernbsp;andere een businesscafé in maart en een cultureel programma in juni. Alumnipashoudersnbsp;krijgen korting op het lidmaatschap vannbsp;Helios: zie www.alumni.uu.nl/alumnipas.nbsp;Nog geen lid? Meer informatie:nbsp;www.helios.uu.nl, n.vanhaaren@helios.uu.nl.

De Alumnistichting voor sociale wetenschappers!

Ben je afgestudeerd in een van de sociale wetenschappen? En wil je graag contactnbsp;houden met de faculteit en oud-studiege-noten? Word dan lid van de Alumnistichtingnbsp;van U.F.S.W. Alcmaeon. Wat heeft de stichting je te bieden? Een netwerk, bijvoorbeeldnbsp;om werkervaringen uit te wisselen.

Met korting naar inhoudelijke activiteiten van Alcmaeon. Deelname aan alumniactivi-teiten zoals borrels, etentjes en workshopsnbsp;gericht op het werkzame leven. Je blijft ooknbsp;het verenigingsmagazine Geestig ontvangen.nbsp;Je bent lid voor slechts 10 euro per jaar.nbsp;Lijkt dit je wat? Geef je dan op vianbsp;alumni@alcmaeon.nl.

Sara Baartman Fonds

Het Sara Baartman Fonds ondersteunt studenten uit de Derde Wereld en Oost-Europa, die aangenomen zijn voor de Master Comparative Women's Studies in Culture and Politicsnbsp;aan de Universiteit Utrecht en die niet overnbsp;voldoende financiële middelen beschikkennbsp;om te studeren in Nederland. Hebt u affiniteit met dit doel? Word dan mentor of geefnbsp;alleen uw financiële steun! Het fonds is eennbsp;initiatief van prof.dr. G.D. Wekker, hoogleraarnbsp;gender en etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen.

Voor donaties: gironummer 564085 (ten name van Universiteit Utrecht, faculteit Gees-teswetenschappen/Letteren onder vermeldingnbsp;van referentienummer 41605402).

Meer informatie: erin.vandeweijer@let.uu.nl.

Voorjaarsprogramma Juridisch PAO Utrecht

In maart start het voorjaarsprogramma 2008 van het Juridisch PAO Utrecht. Opnieuw staatnbsp;een breed scala aan postacademische, juridische cursussen geprogrammeerd om de kennis van praktijkjuristen te actualiseren en tenbsp;verdiepen. Alumnipashouders die korter dannbsp;vijfjaar geleden zijn afgestudeerd aan hetnbsp;departement Rechtsgeleerdheid, krijg 20%nbsp;korting op de cursusprijs.

Meer informatie: (030) 253 7022/7032; www.jpao.nl.

Leo van Doeselaar speelt Haydn, Fux, Bach en Mozartnbsp;Op woensdag 5 maart 2008 bespeelt Leonbsp;van Doeselaar in de Geertekerk het uit 1803nbsp;daterende Strumphlerorgel en het uit de 18enbsp;eeuw stammende kabinetorgel.

Plaats: Geertekerk, Geertekerkhof 23, Utrecht. Kaarten kosten 15 euro (12 euro voor II-lusterlezers). Kaarten bestellen: stort voornbsp;15 februari het verschuldigde bedrag opnbsp;gironummer 4388908 t.n.v. de Nederlandsenbsp;Joseph Haydn Stichting, Utrecht, met vermelding 'concert 5/3, Illuster'. De kaarten liggennbsp;op 5 maart voor u klaar bij de kassa.nbsp;Informatie: (030) 231 1505,nbsp;www.haydnstichting.nl.

Concert Utrechtsch Studenten Concert

Op 12 en 13 december geeft het Utrechtsch Studenten Concert, het oudste symfonieorkest van Nederland, twee concerten in de Ja-cobikerk in Utrecht. Op het programma staannbsp;onder andere Also sprach Zarathustra vannbsp;R. Strauss en Sinfonietta van Janâcek, Aanvang: 20.15 uur. Prijs:12 euro normaal tarief.nbsp;Alumni betalen 9 euro.

Voor meer informatie: www.usconcert.nl. •

Virtuele hereniging van twee handschriften van'Buchelius

De Universiteitsbibliotheek Utrecht en Het Utrechts Archief hebben De Monumentanbsp;en Insciptiones van Aernout van Buchelnbsp;(1565-1641) virtueel herenigd op hun websites. Deze belangrijke historische bronnennbsp;voor genealogisch en heraldisch onderzoeknbsp;bevatten tekeningen in kleur en zwart/witnbsp;met beschrijvingen van grafzerken, wapenborden, inscripties en andere historische bijzonderheden uit Utrecht en omgeving. Beidenbsp;handschriften zijn in kleur gedigitaliseerd,nbsp;verrijkt met een transcriptie en vertaling ennbsp;zijn voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie: buchelius.library.uu.nl en www.hetutrechtsarchiefni/buchel.asp.

Studium Generale

Half januari gaat het frisse voorjaarsprogramma van start met onder andere Herman Philipse en Maarten van Buuren. Begin januarinbsp;verschijnt de nieuwe folder met alle details.nbsp;Wilt u de folder gratis ontvangen? U kuntnbsp;zich aanmelden door contact op te nemennbsp;met: Studium Generale, Postbus 80.125, 3508nbsp;TC Utrecht, (030) 253 2436, info@sg.uu.nl.nbsp;Alle lezingen van Studium Generale zijnnbsp;gratis en voor iedereen vrij toegankelijk.nbsp;Meer informatie: www.sg.uu.nl.

Executive en masterprogramma's USBOnbsp;studeren naast het werk? Individuele leerdoelen, collectief leren, kleinschaligheid ennbsp;betrokkenheid, zelfinzicht en zelfreflectie:nbsp;dat zijn de elementen waarmee de Executivenbsp;en masterprogramma's van de Utrechtsenbsp;School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap zich onderscheiden. Daarin koppelennbsp;wij uw werkervaring aan onze bewezen academische kwaliteit.

Wij bieden de volgende programma's aan:

  • • Counseling, Coaching en Consulting

  • • Strategisch Management in de non-profitnbsp;sector (MA)

  • • Bestuur en Beleid voor professionals (MA)

  • • Organisatie, Cultuur en Management (MA)

  • • Management in dienstverlenende organisaties

  • • Organization and Leadership for Ph.D. Students

  • • Chaostaal

  • • Effectief Adviseren

  • • Coaching en maatwerk- trajecten

Alumnipasbezitters ontvangen 10% korting op de cursusprijs (tot maximaal 1100 euro)nbsp;Meer informatie: Bianca Kooij (030) 253 8101;nbsp;WWW. usg. uu.nl/emp.


22 Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007

-ocr page 23-

Bezoekers van de tentoonstelling 'Karakter te Kijk' in het Universiteitsmuseum


Lezingencyclus

'Kijk op karakter - blik op de wetenschap' en 'Films met karakter'

In aansluiting op de tentoonstelling 'Karakter te Kijk', die nog t/m september 2008 looptnbsp;in het Universiteitsmuseum, organiseertnbsp;de faculteit Sociale Wetenschappen in samenwerking met het museum en het Louisnbsp;Hartlooper complex een serie lezingen ennbsp;filmvertoningen.

De tentoonstelling, die u voor of na de lezing of film kunt bezoeken, geeft meer inzicht innbsp;de wetenschappelijke kennis over de vormingnbsp;van de persoonlijkheid en de verschillen tussen mensen. Misverstanden over persoonlijkheidsvorming worden uit de weg geruimd ennbsp;verschillende onderzoeken en experimentennbsp;laten zien hoe het staat met de relatie tussennbsp;karakter, erfelijkheid en opvoeding.

De lezingen zijn op telkens in het Universiteitsmuseum om 15.00 uur, op 13 en 27 januari 2008, 10 en 24 februari 2008 en 9 maart 2008. De lezingen zijn vrij toegankelijk opnbsp;vertoon van het entreebewijs van het museum. De films zijn telkens om 15.00 uur op 5nbsp;januari 2008, 3 februari 2008 en 2 maart 2008nbsp;te zien in het Louis Hartlooper Complex.nbsp;Meer informatie: wwvv.museum.uu.nl.

HOVO: voorjaarscursussen 2008

Hoger Onderwijs voor Ouderen Utrecht biedt in de periode februari - mei diverse cursussennbsp;aan. Een greep uit het aanbod: milieufilosofie en spiritualiteit, drieluik moderne schilderkunst, medische genetica, Indische letteren,nbsp;economie voor niet-economen: globalisering.nbsp;De meeste cursussen beginnen vanaf februarinbsp;en bevatten gemiddeld 8 bijeenkomsten vannbsp;twee uur.

Meer informatie: (030) 253 3179, hovo@uu.nl, www.hovoutrecht.nl.

Cultuur shoppen bij Parnasses Op zoek naar inspiratie en ontspanning? Jenbsp;creatieve kant weer leven inblazen? Schrijf jenbsp;dan in voor een voorjaarscursus van Parnassosnbsp;cultuurcentrum. Er is weer volop keus; vannbsp;fotografie tot webdesign, van schilderen totnbsp;een zangcursus. Tot één jaar na afstuderennbsp;geldt het studententarief. De voorjaarscursussen beginnen in de week van 11 februari.nbsp;Inschrijven voor deze cursussen is mogelijknbsp;vanaf maandag 7 januari.

Meer informatie: vvww.parnassos.uu.nl gt; cursussen.

Taaltraining met korting

U wilt uw taalkennis verder ontwikkelen?

Het James Boswell Instituut organiseert taalcursussen voor verschillende doeleinden en doelgroepen. Alumni profiteren van gereduceerde tarieven. Vanaf januari 2008 startennbsp;ruim 50 algemene en vakgerichte taaltrainingen. Nieuw dit jaar zijn de korte taalcursussen in meer dan 10 talen. Ook voor specifiekenbsp;cursussen, bijvoorbeeld schrijven in het Engelsnbsp;voor wetenschappers en diverse presenta-tietrainingen, kunt u bij het James Boswellnbsp;Instituut terecht.

Meer informatie: www.Jbi.uu.nl.

Universiteitsdag 2008: 29 maart Op 29 maart aanstaande vindt de Universiteitsdag 2008 plaats: de terugkomdag voornbsp;alumni van de Universiteit Utrecht. Hetnbsp;thema is '5pelen met de werkelijkheid'. Hetnbsp;plenaire ochtendprogramma gaat over hetnbsp;actuele onderwerp Gaming en Simulatie. Innbsp;de middag organiseren de faculteiten diversenbsp;programma's en zijn er ook weer workshopsnbsp;voor pas afgestudeerden. In de volgendenbsp;Illuster (eind februari) leest u er meer over.nbsp;Noteert u de datum vast in uw agenda!


Illuster 49 | Universiteit Utrecht | 12/2007 23

-ocr page 24-

- GRÖÈNE DEÜR


/.••----Je merkt het alleen als je er op let.

maar af en to^verdwijnt er iemand - door de* gröehè deuG terwijl je^dacht.

dater geen uitgang was.roetsie.

Iedereen weer in'dé war. Sprekers;^ -

recepties, koffie en cake - zoveel ’ manieren van aankjoppen,

/ / nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;.. J

maar de deur blijft dicht.

De een zoekt naar dequot;«euwige' ?

jeùgd bij een fontein. De ander

ziet God in de kleur van het licht

best - ik zou alleen graag weten

eens iemand opendoet, laat staan

terugkomt, door de groene deur.