-ocr page 1-

Universiteit Utrecht


6 I Wat leren we van games?

14 1 Alumni als sparring partners 18 | De 50® Illuster

Kwartaalblad voor de afgestudeerden van de Universiteit Utrecht • Nummerï(|||^» Februari 2008 • Oplage 81.000 • www.alumni.uu.nl


Spelen met de werkelijkheid

-ocr page 2-

Illuster SO, jaargang 14, februari 2008

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitslonds,nbsp;in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 81.000 • Hoofdredactie: Anne-manenbsp;van Bergen Eindredactie: Richard vannbsp;Galen • Redactie: Catharien Hamerslag,nbsp;Armand Heijnen, Manon Renaud, Jacomijnnbsp;Timmermans • Adviseur: Winnie van Rössern • Redactieraad; Piet vanAsseldonk,nbsp;eindredacteur NOVA; Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen,

Jenny Huttinga, communicatieadviseur Tappan Communicatie; Tom Peijster, communicatiemanager internationaal Rabonbsp;bank: Thijs Pollmann, emeritus hoogleraarnbsp;Letteren; Arie Smit, oud-voorzitter U-fondsnbsp;en oud-directeurTeleac/NOT • Aan ditnbsp;nummer werkten verder mee: Wandanbsp;Dijkstra, Marieke Dubbelman, Erik Hardeman, Ingmar Heytze, Janneke Voskamp,nbsp;Anna van deWeygaert • Foto's: Marijnnbsp;Alders, Harmen Kuiper, Ivar Pel, Maartennbsp;Hartman, Duncan de Fey, TNO • Beeldnbsp;omslag: WhyRobbieRocks.com en Ivarnbsp;Pel • Illustraties; Leon Martakis, Bernetnbsp;Ragetii « Ontwerp en opmaak: WRIKnbsp;(BNO), Utrecht • Druk: Thieme Rotatienbsp;Zwûile • ISSN; 1338-4703 • Voor toezending is gebruik gemaakt van het alumnibe-stand van de Universiteit Utrecht.

© Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht.nbsp;Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan

De volgende Illuster (nr. 51) verschijnt eind mei 2008. Reactiesnbsp;en suggesties kunt u sturen voornbsp;1 april 2008.

Redactieadres: Illuster, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht,nbsp;(030) 253 9300, illuster@uu.nl.





Alumni als sparring partners

Alumninetwerk Keep in Touch


En verder: 3 Wegwijzer Universiteitsdag

4 Nieuws | 10 Oefenen voor Uruzgan | 16 De Sprong 20 UFonds | 22 Hora Est | 24 Groeten uit Utrecht

Games, simulaties en het spel met de werkelijkheid

Wetenschappers houden zich er van oudsher al mee bezig: het nabootsen van de werkelijkheid. Om te wetennbsp;hoe de werkelijkheid in elkaar zit, om haar te voorspellen en beter met bepaalde situaties om te gaan. Voorbeelden hiervan komen we tegen in ons dagelijks leven.nbsp;We spelen zelf niet alleen computergames, maar krijgennbsp;ook steeds meer te maken met levensechte simulatiesnbsp;als trainings- en leermiddelen.

De Universiteit Utrecht is een voorloper op dit gebied. Toponderzoekers houden zich bezig met de mogelijkheden die de virtuele werkelijkheid ons biedt. Reden omnbsp;eens uitgebreid stil te staan bij dit onderwerp tijdens denbsp;Universiteitdag 2008. En ook alvast in dit themanummernbsp;en in bijgevoegd programmaboekje. Vanaf pagina 6 vannbsp;Illuster wordt u uitgebreid ingelicht over games ennbsp;simulaties door de sprekers van het plenaire ochtendprogramma op de Universiteitsdag. Bent u na het lezen vannbsp;dit nummer nieuwsgierig geworden? Dan kan ik u eennbsp;bezoek aan uw universiteit op 29 maart zeker aanraden.

Tot slot is het een aparte vermelding waard dat u momenteel het 50^ nummer van Illuster in uw handennbsp;heeft. Op pagina 18 en 19 kunt u de oude covers vannbsp;Illuster bekijken, vanaf het eerste nummer tot het heden.

De Universiteit Utrecht speelt met de werkelijkheid. Doet u mee?


Dr. André Bolhuis, voorzitter Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau


2 Illuster 50 | Universiteit Utrecht ( 02/2008

-ocr page 3-

Foto's: Ivar Pel




¦y


GJiAAl .IANŸAHKAS5AU


'fs-


Wegwijzer Universiteitsdag 2008

Heeft u 29 maart al in uw agenda gereserveerd voor de Universiteitsdag, de terugkomdag voor alumni? Het thema van dit jaar is Spelen met de werkelijkheid. Naast het inhoudelijke programma kunt u ooknbsp;oud-studiegenoten ontmoeten en nieuwe contacten opdoen! Waar komt u ze dit jaar tegen?

1. Virtueel ontmoetingspunt op MySpace

De Universiteitsdag 2008 begint al een maand vóór de dag zelf. Ontmoetingen beginnen dit jaar namelijk online.nbsp;U kunt zelf gaan spelen met de werkelijkheid en gaannbsp;gamen. Daag uw vrienden uit voor een potje virtueelnbsp;tennissen of ontdek hoe u uw virtueel alter ego aan kuntnbsp;maken.

Als uw e-mailadres bij ons bekend is krijgt u, vrijwel gelijk met Illuster, een digitale uitnodiging. Als uwnbsp;adres niet bij ons bekend is kunt u zich aanmelden vianbsp;www.alumni.uu.nl/udag.

2: Spelen met de werkelijkheid in het Educatorium De Universiteitsdag begint in het Educatorium in De Uithofnbsp;met drie kopstukken uit de wereld van games en simulaties: Mark Overmars, Marinka Copier en Peter Werkhoven.nbsp;Op pagina 6-9 en in het programmaboekje (bij dezenbsp;Illuster) leest u meer over de lezingen. Na het ochtendprogramma is het lunchtijd in het Educatorium. Een mooienbsp;gelegenheid om bij te praten met oude bekenden.

3: Overal faculteitsprogramma's

In de middag is er een breed aanbod aan programma's van alle faculteiten. Ze hebben zich laten inspireren door hetnbsp;thema Spelen met de werkelijkheid. En daarna? Borrelennbsp;met oud-studiegenoten! Bijna elke faculteit heeft wel eennbsp;borrel georganiseerd.

Tip: heeft u nog contact met oud-studiegenoten? Spreek dan van tevoren af waar u elkaar zult ontmoeten. Contactnbsp;verloren? Wellicht treft u elkaar op www.myspace.com/uu.


Illuster 50 | Universitelt Utrecht | 02/2008 3

-ocr page 4-

Rietveldprijs voor Hijmans van den Bergh-gebouw

utrechtse bètadisciplines behoren tot de beste van Europa

De onderzoeksprogramma's van Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie van de Universiteit Utrecht behoren tot de beste van Europa. Dit blijkt uit de prestigieuzenbsp;Excellence-ranking van het Duitse Centrum für Hochschu-lentwickiung (CHE). Samen met ETH Zurich, Imperial College London en Cambridge University behoort Utrecht totnbsp;de vier beste universiteiten. Hiermee scoort Utrecht zelfsnbsp;beter dan Oxford University. De disciplines zijn beoordeeldnbsp;op vier criteria: aantal publicaties, aantal citaties, aantalnbsp;veelgeciteerde onderzoekers en aantal projecten in hetnbsp;Europese Marie Curie-programma.

www.che-ranking.de

Het Hijmans van den Berghgebouw in De Uithof heeft de Rietveldprijs gekregen. Het is de vierde keer dat een gebouw in De Uithof deze prestigieuze architectuurprijs krijgt toegekend. Eerder viel deze eer te beurtnbsp;aan onder andere de Universiteitsbibliotheek en het Educatorium.

In het Hijmans van den Berghgebouw krijgen studenten geneeskunde hun onderwijs. Het gebouw is onder meer vanwege het imposantenbsp;interieur bekroond. De Rietveldprijs wordt om de twee jaar uitgereiktnbsp;voor een nieuw gebouw in Utrecht. Aan de prijs is naast de internationale eer, een bedrag van 7500 euro verbonden.

www.rietveldprijs.nl

Kijk voor een actueel en uitgebreid nieuws- en agendaoverzicht van de Universiteit Utrecht op www.uu.nl/nieuws.

Eerherstel voor Debye

Yvonne van Rooy herbenoemd Mr. Yvonne van Rooy is door de Raad vannbsp;Toezicht herbenoemd als voorzitter vannbsp;het College van Bestuur van de Universiteitnbsp;Utrecht voor de periode van vier jaar. Zij isnbsp;sinds 1 februari 2004 collegevoorzitter innbsp;Utrecht.

Mr. Y.C.M.T. van Rooy (1951) studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht. Na haarnbsp;studie werd zij adjunct-secretaris Europesenbsp;integratie bij het Nederlands Christelijknbsp;Werkgeversverbond. In 1984 werd ze lidnbsp;van het Europees parlement. Twee jaar laternbsp;was zij Staatssecretaris van Economische Zaken, in 1989 kamerlid (fractie CDA), in 1990nbsp;wederom Staatssecretaris van Economischenbsp;Zaken en vanaf 1994 tot 1997 weer lid vannbsp;de Tweede Kamer. Daarna werd ze benoemdnbsp;tot voorzitter van het College van Bestuur innbsp;Tilburg.

“ ! De Universiteit Utrecht gaat haar organisatie voor chemisch-fysisch onderzoek weer Debye Institute for NanoMaterials Science noemen. Utrecht volgt hiermee het advies van denbsp;commissie Terlouw.

In februari 2006 besloten de universiteiten van Utrecht en Maastricht af te zien van het naamgebruik van Debye. Ditnbsp;gebeurde naar aanleiding van informatie over Debyes handelen in de periode 1933-1945. De commissie Terlouw heeftnbsp;begrip voor de beslissing van de universiteiten destijds, maarnbsp;stelt op grond van het NIOD-rapport dat 'nu geen kwadenbsp;trouw van Debye is bewezen, er moet worden uitgegaan vannbsp;diens goede trouw'. De commissie concludeert: 'Wij zijn vannbsp;oordeel dat er onvoldoende reden is Debye zijn wetenschappelijke lauweren te ontnemen'.

De Universiteit van Maastricht handhaaft haar eerder genomen besluit.

Utrecht participeert in postdoctorale Law Firm School

Veertien internationaal georiënteerde advocatenkantoren openen in september hun eigen postacademische beroepsopleiding: de Law Firm School. Voorzitter van de Lawnbsp;Firm School is de Utrechtse hoogleraar advocatuur Steven Schuit.

Juristen die advocaat willen worden, lopen tegenwoordig drie jaar lang stage bij een advocatenkantoor en volgen daarnaast de beroepsopleiding advocatuur van denbsp;Nederlandse Orde van Advocaten. Maar deze opleiding besteedt te weinig aandachtnbsp;aan internationale aspecten, vinden de advocatenkantoren. Daarom komen ze metnbsp;hun eigen opleiding. Het verplichte deel van de opleiding duurt een jaar. Een vastenbsp;locatie krijgt de school niet en de extra kosten van de topopleiding komen volledignbsp;voor rekening van de advocatenkantoren.

4 Illuster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008

-ocr page 5-

Alumni in het nieuws


Microbioloog Han Wosten krijgt technologiscne eretitel

De Utrechtse hoogleraar moleculaire microbiologie Han Wösten Technologiestichting STW benoemd tot Simon Stevin Meester 2008.nbsp;Wösten is de eerste Utrechtse onderzoeker die deze eretitel krijgt. Hijnbsp;ontvangt een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. Wösten (1966) is sinds 2001nbsp;hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek naar schimmelsnbsp;moet leiden tot verbeterde productieprocessen voor paddestoelen ennbsp;eiwitten die gebruikt worden in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

www.stw.nl

IS door

Ben Verwaayen (1952) - alumnus Rechtsgeleerdheid en CEO van British Telecom — wordt geridderd tot Honorary Knight Commander of the Order ofnbsp;the British Empire (KBE).

Het Verenigd Koninkrijk looft hiermee zijn prestaties op het gebied van denbsp;informatietechnologie. De onderscheiding KBE is bedoeld voor niet-Britten.nbsp;Bill Gates, Stephen Spielberg en Georgenbsp;Bush sr. horen bij de andere dragers.

Ed Nijpels (1950) - alumnus Nederlands Recht — is de nieuwe voorzitter van denbsp;Raad van Toezicht van televisie- ennbsp;radio-omroep TROS. Nijpels is nu nognbsp;commissaris van de koningin in Friesland, maar stopt daarmee in mei, omdatnbsp;zijn vrouw in Maleisië gaat werken.

Geert Blijham (1946) - alumnus Geneeskunde - heeft in het kader van het 10-jarig jubileum van de verkiezing van de overheidsmanager van het jaar eennbsp;Jubileum Award uitgereikt gekregen.nbsp;Deze award staat symbool voor eennbsp;uitzonderlijke prestatie over een gehelenbsp;carrière. Blijham is oncoloog, hoogleraar en voorzitter van de Raad vannbsp;Bestuur van Utrecht Medisch Centrum.

Willy Spaan (1954) - alumnus Biologie en Diergeneeskunde — is per i januari 2008nbsp;benoemd tot voorzitter van de raad vannbsp;bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Paul Breddels (1955) - alumnus Natuur-en Sterrenkunde - is per i december 2007 benoemd tot nieuwe CEO vannbsp;OTB Group. Breddels werkte eerdernbsp;bij Merck KGaA. OTB Group is een innovatieve organisatie die zich richt opnbsp;het bedenken, ontwerpen en realiserennbsp;van op maat gemaakte productieoplos-singen.

Ingrid Visscher (1962) - alumna Nederlands Recht — is gestart als operationeel directeur bij Unicef Nederland. Als operationeel directeur geeft Visscher leidingnbsp;aan de dagelijkse organisatie van Unicefnbsp;Nederland.

Iwan van der Wolf (1972) - alumnus Internationale Economie en Economische Geografie - is per i januari 2008 denbsp;nieuwe directeur van Port Infolink, datnbsp;zorgt voor efficiënte informatieuitwisse-ling in de haven van Rotterdam. Eerdernbsp;werkte Van der Wolf als consultant bijnbsp;PricewaterhouseCoopers in Brussel.

Jo de Viet (1957) - alumnus Sociale Geografie - is per i januari 2008nbsp;benoemd tot programmadirecteurnbsp;Stadspromotie bij de gemeente Utrecht.nbsp;Een belangrijke opgave is ervoor te zorgen dat het ‘merk’ Utrecht consequentnbsp;en herkenbaar wordt opgebouwd ennbsp;gehanteerd bij alle marketing en promotie van de diverse sectoren in Utrecht.

Wilt u een benoeming van een alumnus of alumna doorgeven aan het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau? Mailnbsp;naar ufonds@uu.nl onder vermelding vannbsp;‘benoeming’.

Illuster 50 I Universiteit Utrecht | 02/2008 5

-ocr page 6-

Als spelletje, maar vooral ook als trainings- en leermiddel zijn games niet meer weg te denken uit het moderne leven. In korte tijd zijn games uitgegroeid tot miljardenindustrie en worden ze toegepast innbsp;allerlei vormen: van virtueel opereren tot en met een computermodel om de Verenigde Naties te helpennbsp;met de aanpak van het voedselprobleem in Darfur. Ook vanuit het oogpunt van kostenbesparingen,nbsp;bijvoorbeeld dankzij virtuele rampenoefeningen, en de vernieuwende beeldcultuur is het maatschappelijk belang enorm. Deze ontwikkelingen maken dat gaming een interessant en serieus wetenschapsgebied is geworden. Mark Overmars, Marinka Copier en Peter Werkhoven, drie gamedeskundigen énnbsp;gastsprekers op de komende Universiteitsdag, praten ons bij over (toekomstige) ontwikkelingen op hunnbsp;vakgebied.

[Tekst: Erik Hardeman]

Games

als wetenschappelijk bedrijf

•••••••••••••••••••••••••••••••••••lt;••gt;•••••••••••••••gt;•••

Universiteitsdag 2CCS: Spelen met de ijerkelijkheid

Modellen maken van de werkelijkheid - schetsen en detailleren, analyseren en voorspellen, desnoods achteraf - is bij uitstek wat wetenschappers van oudsher veel doen. Toepassing van nieuwe informatienbsp;maakt daarin ongedachte ontwikkelingen mogelijk. Speltheorieën worden vertaald in games, wiskundigenbsp;modellen worden animaties: zichtbaar en zelfs tastbaar, interactief en soms emotionerend. Spelen met denbsp;werkelijkheid als nieuw wetenschappelijk bedrijf. Hoewel, nieuw? Is spelen niet al lang karakteristiek voornbsp;wat mensen doen, de homo ludens van Huizinga? Het ochtendprogramma gaat over een fascinerend nieuwnbsp;{ hoofdstuk in het wetenschappelijk bedrijf van veel disciplines; wetenschappelijke gaming en simulation,nbsp;- geschiedenis, huidige praktijk en toekomst.

'De wereld van games en simulaties' - Prof.dr. Mark Overmars

Overmars, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en directeur van het onderzoeksprogramma GATE (Game Research voor Training en Entertainment), legt uit waarom games niet meer weg te denken zijn uit de moderne samenleving en de wetenschap, en wat het belang ervan is. Hoe werken ze en wat is daarvoor nodig?

'De spelende mens' - Dr. Marinka Copier

Copier, docent/onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en opieidingshoofd Kunst en Technologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) neemt de spelende mens als vertrekpunt. Wie speelt? Hoe ennbsp;waarom spelen mensen? Aan de hand van haar onderzoek naar online gaming schetst zij een beeld van denbsp;spelende mens en stelt zij de vraag wat we van al dat spelen kunnen leren.

'De symbiose mens en computer' - Prof.dr. Peter Werkhoven

Werkhoven zit als directeur Research van TNO midden in de wereld van de toepassingen. Hij is ook hoogleraar en vertelt hoe de computer zich ontwikkelt tot 'ervaringsmachine’: hoe in virtuele werelden informatie zichtbaar, hoorbaar en voelbaar wordt op manieren die tot voor kort onmogelijk waren. En hoe we met onze gedachten die wereld gaan sturen.

: Heeft u vragen voor Mark Overmars, Marinka Copier of Peter Werkhoven die zij tijdens de

: Universiteitsdag op 29 maart kunnen beantwoorden? Mail ze dan alvast naar universiteitsdag@uu.nl

: Wilt u meer informatie of wilt zich aanmelden voor het ochtendprogramma, de facultaire middag-

: programma's of de workshops op de Universiteitsdag? Kijk dan in bijgevoegd programmaboekje en

: op www.alumni.uu.nl/udag.

6 Illuster 50 I Universiteit Utrecht | 02/2008

-ocr page 7-

Om er iets van te leren, moet een game zo echt mogelijk zijn. Maar wie ooit een game heeft gespeeld, kent het probleem:nbsp;hoe adembenemend fraai de virtuele wereld ook is vormgegeven, de karakters bewegen zich als een stel houten klazen, dienbsp;soms zelfs dwars door een muurtje lopen. Om daar verandering in te brengen, beschikt hoogleraar Informatica Mark Over-mars sinds kort over een motion capture lab, een laboratoriumnbsp;voor bewegingsonderzoek.

'Voor een realistische beweging moeten karakters drie dingen kunnen,' legt Overmars uit. 'Ze moeten tussen allerlei obstakels hun weg kunnen vinden. Ze moeten op een geloofwaardige manier handelingennbsp;verrichten, zoals dingen oppakken en deuren opendoen. En ze moetennbsp;zich op een natuurlijke manier gedragen. Want ik kan wel lopen ofnbsp;iets van tafel oppakken, maar intussen ben ik ook op mijn hoofd aannbsp;het krabben of aan het telefoneren. Als je daar in je animatie geennbsp;rekening mee houdt, krijg je geen natuurlijk gedrag.

Proefpersonen

Ruim tien jaar geleden ontwikkelde Overmars een set algoritmes (rekenregels voor de computer) voor path planning voor robots. 'Die techniek, die inmiddels over de hele wereld wordt toegepast, gebruiken wij nunbsp;voor het vastleggen van bewegingspatronen van karakters in virtuelenbsp;werelden. Maar het verschil is groot. Onze robots hoefden alleen maarnbsp;zo snel mogelijk van A naar B te gaan. Nu moet ik ook de vraag beantwoorden; is dit voor een karakter het meest natuurlijke pad? Als tweenbsp;karakters met elkaar staan te praten, moet een derde karakter er nietnbsp;tussendoor lopen, want dat doen mensen niet. Het is niet eenvoudig omnbsp;al dit soort overwegingen in één hanteerbaar algoritme te stoppen.'nbsp;Om meer inzicht te krijgen in de manier waarop mensen bewegen,nbsp;maakt Overmars in zijn motion capture lab met acht camera's opnamesnbsp;van proefpersonen die lopen en handelingen verrichten, terwijl zijnbsp;zijn beplakt met markers. 'Door de positie van die markers beeld voornbsp;beeld vast te leggen, ontstaat een ruimtelijk patroon van de betreffende beweging. Dat kunnen wij dan weer 'vertalen' in een algoritme.'

Huilende mensen

De experimenten zorgen soms voor wonderlijke ontdekkingen, vertelt Overmars. 'We zagen onlangs bijvoorbeeld dat mannen zich voorovernbsp;buigen als ze een deur opendoen, terwijl vrouwen juist recht overeindnbsp;gaan staan. Dat is voor het simuleren van natuurlijk gedrag in virtuelenbsp;werelden belangrijke informatie die, althans bij ons, niet bekend was.'nbsp;Een grote wens van Overmars is een goed algoritme voor huilendenbsp;mensen. 'We kunnen inmiddels redelijk goed de gezichtsuitdrukkingnbsp;simuleren van mensen die huilen, maar we weten nog niet hoe tranennbsp;precies over wangen biggelen. Je ziet, voorlopig zijn er in dit veld nognbsp;uitdagingen genoeg.'

Wat is een...?

Online game: Er zijn twee soorten online games: (1) complexe virtuele werelden met eigen spelregels, waarin grote aantallen deelnemers elk vanuit hun eigen locatie, met en tegen elkaar spelen. Vaak nemen spelers rollen aan van karakters in die wereld.

(2) casual games, dat wil zeggen, redelijk eenvoudige spelletjes die mensen eventjes spelen, zoals kaartspelletjes en puzzelspelletjes.

Serious game: Een spel waarbij het primaire doel anders is dan entertainment. Deze games worden speciaal ontwikkeld voor gebruik in besluitvormingsprocessen, het onderwijs of voor de training vannbsp;onder meer piloten, brandweerlieden en rampenbestrijders.

Simulatie: Nabootsing van de werkelijkheid in een dynamisch model dat ook beschrijft hoe die werkelijkheid in de loop van de tijd verandert. Een simulatiemodel wordt interactief genoemd als ernbsp;sprake is van spelers die met het model interacteren en er invloednbsp;op kunnen uitoefenen. Een simulatiemodel wordt een game als ernbsp;gameplay elementen aan worden toegevoegd zoals een motiverende verhaallijn en een structuur van uitdagingen en beloningen.


Illuster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008 7

-ocr page 8-

Als je iemand in Nederland niets hoeft uit te leggen over de wereld van games en gaming, dan is het Marinka Copier. Ruimnbsp;twee jaar lang maakte de Utrechtse historica in het kader vannbsp;haar promotieonderzoek deel uit van de online gemeenschapnbsp;van World of Warcraft (WoW), een spel in een Tolkienachtigenbsp;wereld vol druïden en magiërs, waarin duizenden deelnemersnbsp;aan het spel Jarenlang vertoeven.

'Ik ben geïnteresseerd in de wijze waarop zo'n game onderdeel uitmaakt van het dagelijks leven van spelers en in de manier waarop mensen zich in games gedragen,' zegt Copier, 'Meespelen was de enigenbsp;manier om daar achter te komen. Het was niet alleen leuk, maar ooknbsp;uiterst nuttig. Door verschillende posities in het spel in te nemen, zagnbsp;ik dingen die ik anders waarschijnlijk nooit had ontdekt.'

Sociale regels

Heel belangrijk voor het succes van een game zijn de relaties die spelers onderling opbouwen en de activiteiten die ze rondom het spel ontplooien,nbsp;ontdekte zij. 'Deelnemers ontwerpen bijvoorbeeld veel sociale regels doornbsp;via websites, fora of MSN te overleggen over de beste aanpak in gevechten. Ook worden er competities georganiseerd voor het schrijven van verhalen en het aan elkaar vertonen van artwork en screenshots. Voorwaardenbsp;voor zulke vormen van samenwerking is dat spelers het gevoel hebbennbsp;samen naar een bepaald doel toe te werken.'

Met haar expertise op het gebied van het spelen van games vormt Copier, inmiddels postdoc bij de faculteit Geesteswetenschappen en op-leidingshoofd van onder andere Game Design and Development aan denbsp;Hogeschool voor de Kunsten, een belangrijke schakel in het Utrechtsenbsp;gameonderzoek. Vooral voor het ontwerpen van serious games, waarvannbsp;het gebruik in onderwijs- en trainingssituaties explosief toeneemt, is begrip van de manier waarop games gespeeld worden onmisbaar, is haarnbsp;stelling.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;:

Speldidactiek

Dankzij haar ervaringen in WoW kon Copier spelprincipes gebruiken om haar mastercursus Nieuwe Media en Digitale Cultuur te ontwerpen.nbsp;In die cursus laat zij nu ook haar studenten onderzoek doen naar onlinenbsp;gaming door het spel zelf te spelen. 'In feite is ook dit weer, net alsnbsp;mijn deelname aan WoW, een vorm van etnografisch onderzoek.

Alleen kijk ik nu niet uitsluitend naar de manier waarop mijn studenten als spelers opereren, maar ook naar, zeg maar, speldidactiek, naar denbsp;effecten van gamedesign op de effectiviteit van het onderwijs. Wantnbsp;technisch en artistiek kan een game nog zo geavanceerd zijn, zondernbsp;deugdelijk ontwerp is de kans groot dat het zijn doel voorbij schiet.'

AGS, spin in het gamingweb

Het Center for Advanced Gaming and Simulation (AGS) is in 2005 opgericht als een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht,nbsp;onderzoeksorganisatie TNO en de Hogeschool voor de Kunstennbsp;Utrecht. Doel is om hét landelijke kenniscentrum te worden op hetnbsp;gebied van games, simulaties en virtual reality. Hier kunnen kleinenbsp;en middelgrote bedrijven terecht voor de meest actuele kennis opnbsp;dit gebied. Voor dat doel heeft AGS een ambitieus onderzoeksprogramma GATE (Game Research for Training and Entertainment)nbsp;ontwikkeld op het snijvlak van informatica, psychologie, kunstmatige intelligentie, informatiekunde en gamedesign. GATE, met denbsp;Utrechtse hoogleraar Informatica Mark Overmars als wetenschappelijk directeur, ontving in 2006 tien miljoen euro in het kader van hetnbsp;overheidsstreven om de Nederlandse kenniseconomie een impuls tenbsp;geven. AGS is betrokken bij een voorstel om een expertisecentrumnbsp;gaming op te richten voor bedrijven en organisaties die seriousnbsp;games willen laten ontwikkelen voor o.a. opleidingsdoeleinden.

Voor meer informatie over AGS: www.gameresearch.nl Voor meer informatie over GATE: gate.gameresearch.nl



‘Hoe gedragen mensen zich in games?’


f.




8 Illuster 50 ] Universiteit Utrecht | 02/2008

-ocr page 9-

Iedereen kent het beeld; een helikopter die in de woestijn zoveel stof opwervelt dat de piloot niets meer ziet. Watnbsp;Peter Werkhoven, directeur Research van TNO en bijzondernbsp;hoogleraar in Utrecht, betreft duurt het niet lang meer ofnbsp;de piloot in kwestie kan ook andere zintuigen gebruikennbsp;om zijn omgeving te 'zien'.

zoeken of we blinden kunnen uitrusten met een 'broekriem', die hen via signalen op de huid naar hun trein dirigeert, een soort tactielenbsp;TomTom.'

Beelden vertalen

Elders in de wereld is voor blinden een helm met een ingebouwde camera ontwikkeld die beelden kan vertalen in driedimensionaal


'Een van de meest opwindende ontwikkelingen van dit moment is onderzoek naar mogelijkheden om de huid te benutten als zintuig,'nbsp;zegt Werkhoven. 'Op dit moment krijgen wij nog verreweg de meestenbsp;informatie visueel aangeboden, maar bijvoorbeeld in het verkeernbsp;neemt de informatiedichtheid zo toe dat ons visuele systeem overbelast raakt. Daarom wordt bij TNO geëxperimenteerd met zogehetennbsp;tactiele vesten, die de drager informatie geven in de vorm van prikkels op de huid. Neem de helikopterpiloot. In onze experimentennbsp;geven gyroscopen en hoogtemeters de positie van de helikopter doornbsp;aan een computer die de gegevens vertaalt in prikkels op bepaaldenbsp;plaatsen op de huid van de piloot. Je kunt hem bijvoorbeeld eennbsp;horizon aanbieden via een lijn van prikkels, die als de helikopternbsp;daalt, langs het lichaam omhoog gaat en omgekeerd. Zo voelt hijnbsp;dus of hij stijgt of daalt.'

geluid of in prikkels op de tong. 'Je kunt het zo gek niet bedenken of het gaat gebeuren,' vertelt Werkhoven bevlogen. 'We zijn op wegnbsp;naar een wereld waarin je kunt voelen wat zichtbaar is en horen watnbsp;voelbaar is. Dit is echt ontzettend spannend onderzoek en het is fantastisch dat TNO en de Universiteit Utrecht daarin zo'n prominente rolnbsp;spelen.'


Tactiele TomTom

Als deeltijdhoogleraar wil Werkhoven via onderzoek bij proefpersonen meer te weten komen over de manier waarop mensen tactiele informatie verwerken. 'De vraag is bijvoorbeeld of je via prikkels opnbsp;de huid evenveel kunt 'zien' als met je ogen en wat daarvoor nodig is.nbsp;En hoe kunnen we tactiele, visuele en ook auditieve prikkels hetnbsp;meest effectief met elkaar combineren?'

Werkhoven verwacht al binnen tien jaar de eerste tactiele kleding in de winkel, maar ook verder zijn de mogelijkheden wat hem betreftnbsp;legio, zeker in relatie tot gaming. 'Met tactiele vesten is het bijvoorbeeld mogelijk om aanraking te simuleren, om snel te voelen waar jenbsp;doel of vijand zich bevindt, of om iemand in het donker of bij rooknbsp;in de goede richting te laten bewegen. Wij willen ook gaan onder-

IIluster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008 9

-ocr page 10-

Hoe verkennen Nederlandse soldaten de Baluchi-vallei in Uruzgan zónder het vliegtuig naar Afghanistan te pakken? Ze spelen serious games! Gameontwikkelaar TNO bereidt militairennbsp;voor op de realiteit in oorlogsgebieden. Illuster woonde een virtuele oefensessie bij.

[Tekst: Anna van de Weygaert]

Oefenen voor Uruzgan

Een groep militairen in Uruzgan wordt omsingeld door vijandelijke eenheden. Zonder enig overleg wordt een van hen tot groepscommandant gebombardeerd. Hij heeft de taak de groep naar een veilige plek tenbsp;brengen. Als hij langs een onverkende bosrand rent, wordt hij neergeschoten door de Taliban. Iedereen sneuvelt.

Het is één van de vele scenario's die Nederlandse militairen tijdens hun opleiding oefenen. Niet in Afghanistan of op de Veluwe, maar gewoonnbsp;achter een computer op de kazerne in Amersfoort. Met ingespannennbsp;gezichten volgt een twaalftal militairen vandaag voor het eerst eennbsp;Virtual Battle Spacetraining: een serious game waarin zo veel mogelijk realistische oorlogssituaties worden nagespeeld. Met een muiskliknbsp;verwisselen ze de nachtkijker op het scherm voor een kaart van denbsp;omgeving. Af en toe klinkt er een melding: 'vijand op drie uur', 'objectnbsp;naderen in zuidoostelijke richting.' Verder is het stil in het lokaal. Projectleider Anja van der Hulst (TNO) volgt de bewegingen van de soldaten nauwlettend. 'Het is heel gevaarlijk wat ze nu doen,' zegt ze. 'Maarnbsp;voor een eerste sessie doen ze het heel goed.'

Veldwerk

De jongens - kersvers van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) -worden opgeleid tot pelotoncommandanten. Van der Hulst: 'Ze zijn theoretisch goed onderlegd, maar met gevechtsleiding en het toepassen van tactische kennis hebben ze nog niet veel ervaring.' Veel soldaten sterven tijdens de eerste Virtual Battle Space-training dan ooknbsp;een virtuele dood. En dat is precies de bedoeling van de serious game.nbsp;'Door soldaten in het diepe te gooien raken ze vertrouwd met probleemsituaties,' legt Van der Hulst uit. Na de training wordt er uitvoerig gereflecteerd. Instructeur Menno roept de jongens bij elkaar. 'Hoenbsp;kwam het dat jullie werden neergeschoten bij die bergrug?' De jongensnbsp;denken even na. 'We hadden van tevoren geen aanvalsplan gemaakt,nbsp;we zijn gewoon gaan rennen,' zegt een van hen. Menno knikt. 'Bedoelnbsp;je dat er onvoldoende werd gecommuniceerd?'

Door serious gaming leren de militairen niet alleen nieuwe vaardigheden, het spel maakt ze ook vertrouwd met de geografische kenmerken van een oorlogsgebied. In samenwerking met Defensie probeert TNOnbsp;de omgeving rond Kamp Holland in Uruzgan zo exact mogelijk na tenbsp;bootsen. Met een druk op de knop tovert Van der Hulst de Baluchi-vallei tevoorschijn. Van der Hulst: 'Zo zien de militairen wat het betekentnbsp;zonder enige dekking op te treden in een woestijn en ze zien dat in denbsp;lente de papaver tot hun schouders kan staan.'

'Hier bij de Baluchi-vallei moeten nog wat bomen,' zegt baltaljonsstaf-chauffeur Henk. Henk, net terug uit Uruzgan, voorziet de TNO-experts



centrifugeren: de cabine van de Desdemona Flight lijke eenheden. Doel van de missie: een object Simulator kan alle kanten op.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;inspecteren zonder neergeschoten te worden.


10 Illuster 50 I Universiteit Utrecht | 02/2008


-ocr page 11-

Foto': Duncan de Fey



k *«



quot;1




Een onderzoeker stelt de Fl 6-oefensimulator in. Hoewel de machine stilstaat, geven de bewegende beelden de indruk dat je heel hard vliegt.

van informatie over het gebied. Hij benadrukt dat serious gaming een aanvulling is op het echte veldwerk. Dat blijft onontbeerlijk voor eennbsp;goede voorbereiding. 'Al lijkt het nog zo goed op de werkelijkheid, innbsp;het veld is alles anders. Hier achter je computer zitten is heel wat anders dan in de woestijn beschoten worden. Je voelt hier geen kou, geennbsp;vermoeidheid, geen hitte.' Toch is Henk overtuigd van het nut van denbsp;simulatie. 'Je kunt hier ongestoord leren communiceren. Bovendien leernbsp;je een bepaalde reactie te automatiseren. Dat is het belangrijkst.'

'Zelfs het Pentagon is hier jaloers op'

Multidisciplinair

Mensen door simulatie zover krijgen dat ze een bepaalde reactie automatiseren. Het is zeer complexe materie waar TNO zich al jaren mee bezighoudt. Complex, omdat de kennis zich op het snijvlak van talloze disciplines bevindt. Voor een goede trainingssimulatie is een legernbsp;aan psychologen, informatici, domeinexperts en programmeurs nodig.nbsp;Programmamanager Training en Instructie Hans Korteling: 'Simulatienbsp;is heel multidisciplinair. Wij zijn er al vanaf de jaren zestig mee bezig.nbsp;Dat mensen in een simulator kunnen leren vliegen of autorijden, datnbsp;is natuurlijk niet nieuw.' Wat wél nieuw is, is het spelelement in denbsp;simulatie: drie jaar geleden raakte de serious game enorm in zwang.nbsp;Korteling: 'We zagen er bij TNO Training en Instructie meteen enormenbsp;mogelijkheden voor. Serious games zijn er in vele varianten. Wij ontwerpen niet alleen tactische games voor militairen, maar ook medischenbsp;games, waarbij artsen medische beslissingen moeten. Er gaat heel veelnbsp;geld in deze nieuwe industrie om.'

Serious gaming is niet alleen booming, het past volgens Korteling ook precies bij de behoeften van de huidige generatie. 'Jongeren willennbsp;ervaren, vóelen, en niet alleen maar leren uit een boek. De rol van denbsp;docent verandert dan ook: hij is geen klassikale informatieverstrekkernbsp;meer, maar een coach die de leerlingen prikkelt en uitdaagt.' Oud-stu-dent en Play amp; Game Researcher Eva Keeris: 'Pasklare regeltjes zijn mensen na een halfjaar weer vergeten, maar probleemoplossend denkennbsp;verleer je niet. Alle mensen, groot en klein, leren spelenderwijs. Als jenbsp;iemand neerschiet en er gaat vervolgens een deur open, ben je geneigdnbsp;te denken dat gebeurtenis A met gebeurtenis B te maken heeft.' Korteling: 'Actie - reactie, causale verbanden leggen: het is eigen aan hetnbsp;denken van de mens. Daar maken we bij de ontwikkeling van seriousnbsp;games dankbaar gebruik van.'

Desdemona

Als top of the bill mogen we nog even kijken naar het paradepaardje van TNO: de onlangs gepresenteerde Desdemona Flight Simulator: eennbsp;oefensimulator die moet voorkomen dat F16-piloten gedesoriënteerdnbsp;neerstorten. Senior Researcher Ralf Sluimer: 'Dat gebeurt redelijk vaak.nbsp;Hun evenwichtsorgaan geeft ze dan verkeerde informatie.' In de cabine van de Desdemona leren de piloten niet op hun waarneming tenbsp;vertrouwen, maar op hun instrumenten. De alumnus leidt ons naar hetnbsp;enorme gevaarte dat om zes assen kan draaien en daardoor alle mogelijke bewegingen kan maken. 'Zelfs het Pentagon is hier jaloers op.'

Games en simulaties in uw vakgebied?

Bent u benieuwd geworden naar toepassingen van serious games in uw vakgebied? Op de komende Universiteitsdag wordt het themanbsp;Spelen met de werkelijkheid door verschillende faculteiten concreetnbsp;uitgewerkt. Zo kunt bij de Faculteit Geowetenschappen het spelnbsp;Earth Quest spelen in de Geotruck; bij de Faculteit Diergeneeskundenbsp;krijgt u onder andere een uitleg en demonstratie bij Project 'Shoot',nbsp;een toepassing van virtual reality in het veterinair onderwijs. En bijnbsp;de Faculteit Bètawetenschappen, Departement Informatica krijgt unbsp;onder meer een digitale tour door het Vechtlandschap.

Kijk voor de middagprogramma's van alle faculteiten op zaterdag 29 maart in het programmaboekje of op www.alumni.uu.nl/udag.


Illuster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008 11

-ocr page 12-

‘Actief bezig’

'Games zijn vermaak. Maar in tegenstelling tot het kijken van een film, ben je actiever bezig. En vergeleken met een boeknbsp;hoef je je minder in te leven. In dit opzicht verschillen games,nbsp;boeken en films van elkaar.'

Robert Hoogendoorn (Communicatie Informatie Wetenschappen, Nieuwe Media en Digitale Cultuur, 2005) is hoofdredacteur van www.ownage.nl en YMG Networks. Hij schrijft voor diverse media over games.

‘Het is wel verslavend’

'Ik speel dagelijks op de Wii (de meest recente spelcomputer van Ninetendo, red.), samen met mijn vriend. Dat is wel verslavend. Eerst hebben we heel lang het rollenspelnbsp;Zeida gespeeld, nu spelen we veel tennis en voetbal. Vooralnbsp;spelletjes die naar een doel toe werken, vind ik leuk. Ik denknbsp;dat we er elke avond wel een uurtje of wat aan besteden.'nbsp;Tessa van der Valk (Natuurwetenschappen en Innovatiema-nagement, 2002) kreeg vorig jaar ter ere van haar promotienbsp;op het gebied van Innovatiemanagement een Wii spelcomputer.

Wat ik met games heb?

Illuster zocht en vond 10 alumni die iets met gamen hebben, als hobby of als werk.


Worden we speelser door al die spelletjes? 'Voor mijn promotieonderzoek bekijk ik de vraag in hoeverre games zijnnbsp;doorgedrongen in ons dagelijks leven. Worden we speelser door al die spelletjes? Nederlanders vinden deze spellen vaak wat kinderachtig, zonde vannbsp;de tijd. In andere landen zoals in Scandinavië spelen games een veel groterenbsp;rol. Hier begint het nu pas op gang te komen. Zelf ben ik ook fervent gamer. Het is mijn hobby en mijn werk.'

Eva Nieuwdorp (Taal amp; Cultuurstudies, 2005) promoveert op games in het dagelijkse leven.

‘Goed voor je motoriek’

Ik werk de hele dag met games, maar ik vind 's avonds ook altijd wel een uurtje om zelf te gamen. Ik speel graag simulatiegames zoals Sims of strategi-egames zoals Ages of Empires. Voor veel jongeren is gamen een uitlaatklep,nbsp;net zoals ze vroeger cowboytje speelden. Dat is heel gezond. Bovendien krijgnbsp;je er een goede motoriek door.

Natasja Hagemeier (Algemene Letteren, 1992) is directeur lokalisaties bij U-TRAX.

‘Uitdagend, sociaal en intensieF

'Als je kiest om te leren opereren uit een boek of door middel van een game, dan is de keuze voor dat laatste zeker niet nutteloos. Toch kàn gamen net zonbsp;nutteloos zijn als elke andere hobby wanneer je eigenlijk iets anders zou moetnbsp;doen. Het is een tijdverdrijf net als films kijken, boeken lezen, kantklossen ennbsp;kruiswoord puzzelen. Maar het is wel een erg uitdagende, verslavende, sociale en intensieve hobby.'

Maurice van der Boor (Communicatie- en Informatiewetenschappen, 2006) werkt bij een educatieve uitgeverij waar ook leergames worden gemaakt.

‘Oefening in abstract denken’

'Het spelen van een goede game vergt veel tijd en aandacht. Hiermee oefen je je in abstract denken. Gamers kunnen hierdoor sneller inzien hoe ook de fysieke wereld in al zijn facetten is gebouwd op regels en conventies. Het is zodoendenbsp;een breinoefening voor het denken binnen en buiten geijktenbsp;paden.'

Harald Warmelink (Master Nieuwe Media en Digitale Cultuur, 2007) is PhD in Delft. Hij onderzoekt organisaties in virtuelenbsp;werelden.

12 Illuster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008

-ocr page 13-

Richard van der Giessen (Historische Culturele Informatiekunde, 1992):


‘Moet hij geen huiswerk maken?’

'Het is voor mij een lolletje tussendoor. Maar ik doe het niet vaak hoor. Mijn jongste zoon speelt Online Soccer Manager. Hij is daar heel passioneel mee bezig. Soms maak ik me daar wel zorgen over: Moet hijnbsp;geen huiswerk maken?'

Kees Ampt (Natuurkunde, 1968), independent consultant, met name op IT-gebied.

*•••••••••••••••••••••••••••

‘Een grotere plek in de huiskamer’

'Garnen krijgt een steeds grotere plek in de huiskamer en binnen het gezin. Pluspunt van de Wii is dat je lekker kunt bewegen en je kuntnbsp;samenspelen met wie je maar wilt. Opmerkelijk is dat ook steedsnbsp;meer ouderen zijn geïnteresseerd in gamen. Zij spelen vooral geheu-genspellen, zoals Brain Training.'

Susan Iping (Nieuwe Media en Digitale Cultuur, 2007) is brand manager bij Nintendo.

‘Ik speelde het altijd heel serieus’

'Ik speelde graag Microsoft Flightsimulator. Dat deed ik ook erg serieus; ik bereidde mij minutieus voor, had ordners met luchtkaarten, berekende van te voren hoeveel brandstof ik nodig had per vlucht.nbsp;Het leuke eraan vond ik datje het 'live' op internet speelt met anderen over de hele wereld, waaronder ook mensen die de rol vannbsp;luchtverkeersleider hebben. Je moet bijvoorbeeld echt toestemmingnbsp;vragen om op te stijgen. Nu heb ik er geen tijd meer voor, want iknbsp;ben met een nieuwe studie begonnen.'

Leander van der Spek (Sociale Wetenschappen, 1989) is beleidsmedewerker onderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek.

‘Een wereld zonder games is voor mijnbsp;niet inspirerend’

U-TRAX vertaalt' games voor de Nederlandse en de buitenlandse markt. Alumnus Richard van dernbsp;Giessen is de oprichter van het Utrechtse bedrijf.nbsp;'Door mijn werk weet ik inmiddels van allerlei onderwerpen wel wat af.nbsp;Wij hebben bijvoorbeeld het Amerikaanse spel The Sims vertaald. Daarvoor moesten we het carrièrepad van een Amerikaanse politieagent omzetten naar Nederlandse begrippen. Dan moetje dus wel uitzoeken hoenbsp;het zit met de rangen en standen bij de Nederlandse politie. Wij raadplegen vaak deskundigen. Zo onderhouden we een warme band met denbsp;Nederlandse IJshockeybond. Wij hebben hier dus een beetje verstand vannbsp;alles: van onderzeeërs tot voetbal en kruisbogen. Met een game alleennbsp;woordelijk vertalen, ben je er dus nog niet.

Wij maken per jaar zo'n driehonderd games geschikt voor de Nederlandse markt, maar ook voor Scandinavië, Brazilië en de rest van Europa. Overal ter wereld hebben we freelancers zitten. Onze testers hebben bijnbsp;voorkeur een taal gestudeerd én kunnen goed gamen. Dat is een bijnanbsp;onmogelijke combinatie. De meeste gamers hebben weinig verstand vannbsp;taai. En we hebben wel eens vertalers gehad die niet wisten wat ze metnbsp;dat kastje in hun handen moesten. Maar gelukkig komen de eerstenbsp;gamenerds nu ook van de alfaopleidingen af en vinden we steedsnbsp;makkelijker medewerkers. Bij ons werken veel mensen die van hunnbsp;gamehobby hun beroep hebben gemaakt.

Met serious games houden wij ons niet bezig. Die worden meestal voor de markt door bedrijven in de markt zelf gemaakt. Een game overnbsp;nieuwe verkeersregels in Nederland kun je toch niet naar Duitsland exporteren. Daar gelden weer andere verkeersregels. Bovendien boeiennbsp;simulaties ons niet zo.

Een wereld zonder games zou voor mij niet inspirerend zijn. Ze zijn voor mij een creatieve uitlaadklep. Iedereen speelt games, zelfs opa's en oma's.nbsp;Of ze nut hebben? Hebben boeken, toneelstukken en muziek nut? Alsnbsp;het antwoord op die vraag ja is, dan hebben games ook nut. Ze zorgennbsp;voor verstrooiing en als mensen dat niet zouden hebben, dan zouden zenbsp;pas echt op elkaar gaan schieten.'nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;[Marieke Dubbelman]



-ocr page 14-

Netwerk met uitzicht

Keep in Touch

Het is een tik van theaterwetenschappers; ze organiseren graag dingen. Aan activiteiten dannbsp;ook geen gebrek bij alumninetwerk Keep innbsp;Touch van afgestudeerde film-, televisie-en theaterwetenschappers. Mede dankzijnbsp;bestuursleden Frank Peters en Jolanda de Jong.

Jolanda:

‘Het netwerk is voor mij een groepnbsp;sparring partners’

Jolanda de Jong behaalde haar bul in 2006. Ze studeerde af op de Griekse tragedie van 1891 tot 2003. Anno 2008 begeleidt Jolanda groepen jongeren, regisseert ze musicals, maakt ze interdisciplinair theater,nbsp;geeft ze workshops scenarioschrijven én is ze voorzitter van Keep innbsp;Touch (KIT). Daarnaast werkt Jolanda bij de Rabobank. 'Ik zou het liefstnbsp;les willen geven op de universiteit. Ik sta heel gemakkelijk voor groepennbsp;en dat zit ook in mijn hart. Het is niet zo eenvoudig om ertussen te komen op de universiteit, maar ik geloof dat ik het ooit voor elkaar krijg!'nbsp;Frank Peters volgde na zijn propedeuse Nederlandse Taal- en Letterkunde de kopstudie Theaterwetenschap. In 1986 studeerde hij af. Hijnbsp;werkt nu bij de Universiteit Utrecht als studentendecaan. 'Ik wilde ooitnbsp;filmproducent worden, maar je maakt bepaalde keuzes in je leven. Iknbsp;vind dit ook erg leuk werk. Daarnaast heb ik een aantal bestuursfuncties:nbsp;ik ben voorzitter van een muziekstichting en penningmeester bij KIT.'

Verbeelding

Theater-, film en televisiewetenschap is een vakgebied dat minimaal 500 jaar voor Christus ontstaan is. Frank: 'Het is niet alleen een historisch vak. Het gaat over verbeelding: wat is verbeelding, wat is denbsp;psychologische beleving van de kijker? Hoe komt het dat je niet de acteur ziet, maar het personage? Wat voor principes zitten daar achter?'nbsp;Jolanda: 'Het is wel een studie die gelinkt is aan de praktijk, maar alsnbsp;je deze academische studie doet, krijg je zoveel theorieën. Die toets jenbsp;aan de praktijk en je toetst de praktijk aan de theorie.'nbsp;Vanuit andere vakgebieden volgen studenten vaak een cursus filmgeschiedenis. Frank: 'Soms vanuit het idee datje daar gemakkelijk punten mee haalt, onder het mom van quot;ik heb toch alle films gezienquot;. Datnbsp;beeld heeft men heel erg.'

Ander publiek

Wat heb je nou aan een alumninetwerk als KIT? Frank haalt zijn plezier uit het dienstverlenende; 'Ik vind het leuk om mensen in de gelegenheid te stellen om iets samen te doen. Daarvoor ben ik ook in het bestuur gegaan, om dingen te organiseren. Dat is toch wel een tik vannbsp;theaterwetenschappers; ze organiseren graag dingen. Ik heb er veelnbsp;plezier van.'

'Met elkaar een borrel drinken om op wetenschappelijk niveau te kunnen pratennbsp;over je vakgebied'

KIT is een levendige vereniging. Elk jaar wordt een 'huiskamerseminar' georganiseerd, waarbij de leden samen naar een voorstelling gaan,nbsp;inclusief voor- en nabespreking. Ook een bezoek aan De Parade is eennbsp;jaarlijks terugkerend evenement. En komend najaar gaan de leden opnbsp;bezoek bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum om zich tenbsp;laten informeren over de nieuwe toepassingen om film- en geluidsmateriaal te archiveren. Frank: 'Ik zit er nou acht jaar bij. Het verbaastnbsp;me elke keer dat we steeds weer ander publiek trekken. De functie isnbsp;tweeledig: laten zien wat er allemaal gebeurt rond onderwijs en onderzoek op dit gebied. En anderzijds ervoor zorgen dat je met elkaarnbsp;een borrel kunt drinken, om op wetenschappelijk niveau te kunnennbsp;praten over je vakgebied.'


14 Illuster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008

-ocr page 15-

Netwerkdagen

Jolanda ziet het netwerk als een groep sparring partners. 'Het is leuk om met je ouders over je vak te praten, maar als ik aan hen vertelnbsp;wat ik op zo'n congres in Griekenland ga doen, dan ben ik ze binnen vijf minuten kwijt. Vertel ik dat op die netwerkdagen, dan is datnbsp;echt geweldig. Je hoort elkaar uit. Wat wil je weten? Waarom wil jenbsp;dat weten? Wat trekt je daarin?', vertelt ze. 'Of je nou film of theaternbsp;doet, er wordt je gevraagd: wat drijft jou? In je hart? Waarom vind jijnbsp;het nodig om met dit medium een ander aan te spreken? Voor mij isnbsp;het zo: ik heb een bepaald idee van de wereld. Ik geloof erin dat jenbsp;krijgt watje geeft. Ik vind het heel erg mooi als ik mensen kan raken.nbsp;En soms lukt dat.'

Dallas

Op een gewone manier naar een film of theaterstuk kijken is er voor beiden niet meer bij. Je kijkt altijd met het oog van de theaterwetenschapper. Soms is dat zonder genade. Jolanda:'Als ik het niet kannbsp;waarderen wat ik zie, dan klap ik niet. Dan sta ik niet op, al staat denbsp;hele zaal op.'

Favoriete films zijn II Conformista (Frank), Memento en La Vita e Bella (Jolanda). 'Maar Bridget Jones is natuurlijk ook heerlijk!' roept Jolandanbsp;uit. Frank beaamt dit volmondig en zegt: 'Ik keek vroeger heel vaaknbsp;naar Dallas. Dan zeiden mijn huisgenoten quot;Moet je niet studeren?quot; ennbsp;dan zei ik: quot;Ja, daar ben ik mee bezig!quot;'

[Wanda Dijkstra]

Wat is Keep in Touch?

Keep in Touch (KIT) is een netwerk van afgestudeerde film- televisie- en theaterwetenschappers. Ook nieuwenbsp;media raken er inmiddels bij betrokken.

Hoe treffen ze elkaar?

Het netwerk bestaat online op www.keepintouch-alumni.nl. Daarnaast staan dit jaar nog de volgende bijeenkomsten op hetnbsp;programma:

29 maart 2008 Universiteitsdag. Tijdens de middagsessie wordt met Maaike Bleeker, de nieuwe hoogleraar theater en dans, vannbsp;gedachten gewisseld over recente ontwikkelingen in het vakgebied.nbsp;Juli 2008 Gezamenlijk bezoek aan De Parade in Utrecht.

27 september 2008 Algemene Ledenvergadering en aansluitend naar het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Najaar 2008 Bezoek aan het Instituut voor Beeld en Geluid.

Wie zitten er in het bestuur?

Het bestuur van Keep in Touch bestaat uit: Jolanda de Jong (voorzitter), Frank Peters (penningmeester), Birgitte Blaas (secretaris), Edward Borsboom, Anke Küsters, Toine Minnaert en Jan Walta.

Hoe meld ik me aan?

Wilt U lid worden of dienst doen als vrijwilliger? Via de website kunt u zich hiervoor aanmelden. Het lidmaatschap is gratis.


Illuster 50 I Universiteit Utrecht ) 02/2008 15

-ocr page 16-

De sprong


Afgestudeerd, en dan?


Voor Arnoud Rijpstra (25) zit zijn studietijd erop. Hij is management trainee bijnbsp;Randstad in Bodegraven en maakt alsnbsp;intercedent van onderaf kennis met denbsp;organisatie. 'Dit is een van de snelstenbsp;manieren om aan de top te komen.'

Arnoud Rijpstra begint als intercedent

'Ik ben vrij om mijn eigen carrière vorm

II ï,l

'Randstad geeft me een unieke groeikans: een goede opleiding en ik ben vrij om mijn eigen carrière vorm te geven. Ik ben dus blij dat ik ben toegelaten tot het managementnbsp;traineeship van Randstad. Door zelf als intercedent aan denbsp;slag te zijn leer ik in het eerste halfjaar de organisatie kennen. Als intercedent ben je de spil tussen het bedrijfslevennbsp;en de arbeidsmarkt. Enerzijds vind je de juiste baan voornbsp;werkzoekenden, anderzijds vind je de juiste persoon opnbsp;het juiste moment voor de vacatures van bedrijven.

Regiodirecteur

Hierna krijg ik meer managementtaken. Waarschijnlijk zal ik me bij een van de grotere klanten van Randstad gaannbsp;richten op procesmanagement. Uiteindelijk word ik leidinggevende. Over zes jaar ben ik regiodirecteur. Dat betekent dat ik tien procent van de Nederlandse vestigingennbsp;onder me heb. Maar dat mag van mij ook wel sneller.nbsp;Dit is een van de snelste manieren om aan de top te komen. Er wordt hard aan me getrokken, en dat vind ik ooknbsp;wel lekker. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het allemaal goed komt.

Zeer commercieel

Nu pluk ik de vruchten van mijn studies: een doctoraal economie, een bachelor rechten en een master Bestuur amp;nbsp;Organisatie. Zo merk ik dat de bedrijven waar ik op bezoeknbsp;kom blij zijn om een gesprekspartner tegenover zich te hebben die zowel verstand heeft van human resources als vannbsp;organisaties. Randstad is expert op het gebied van personeelsbeleid en kent een open bedrijfscultuur. Toch is het eennbsp;zeer commercieel bedrijf. De klant moet immers met ons innbsp;zee willen en tevreden blijven over onze dienstverlening.

'Over zes jaar kan ik regiodirecteur zijn en heb ik tien procent van denbsp;Nederlandse vestigingen onder me'

Al tijdens mijn studie heb ik een bedrijfje opgericht dat licht verhuurt aan feesten en partijen. Ik heb dus al eennbsp;beetje kunnen ruiken aan het ondernemerschap. Na eennbsp;carrière in het bedrijfsleven is dat het volgende doel.

[Janneke Voskamp]


16 Illuster 50 I Universiteit Utrecht [ 02/2008

-ocr page 17-

Miljoenen mensen zitten elke zondagavond gekluisterd aan de buis voor het meest populaire tv-programma van dit moment: Boer zoekt Vrouw. Jacco Keyzer (37) is eindredacteur. Hoe wordtnbsp;een musicoloog een succesvol televisiemaker?

Jacco Keyzer is eindredacteur van Boer zoekt Vrouw

'Het is de droom van iedere televisiemaker'

'Muziekwetenschappen studeren doe je uit liefde. Je begint er niet aan als je een dikke carrière wilt najagen. Gelukkig kon ik kort na mijn afstuderen in 1995 bij de NCRV aan de slag als muziekredacteur. Dat is geen functie waarnbsp;ik voor was opgeleid, maar het had in elk geval nog welnbsp;enkele raakvlakken. Daarna ben ik muziekwetenschappelijk gezien de weg kwijtgeraakt. Als redactielid van denbsp;programma's De Bus en Starmaker maakte ik bij Endemolnbsp;kennis met het fenomeen reality-tv. Na veel omzwervingen in Hilversum ben ik nu voor het tweede seizoennbsp;eindredacteur van Boer zoekt Vrouw. Een fantastischnbsp;programma om te mogen maken. Volgens mij is het denbsp;droom van iedere televisiemaker.

'Eigenlijk doe ik niets anders dan een mooi verhaal vertellen'

Smoorverliefd

In mijn werk doe ik niets meer met muziekwetenschap. Toch zijn er ook overeenkomsten. Een muziekstuk bestaat uit een aantal korte en langere lijnen en het is aannbsp;de muzikant om die lijnen zo helder mogelijk aan denbsp;luisteraar over te brengen. Bij het maken van Boer zoektnbsp;Vrouw is het net zo: een boer is op zoek naar de vrouwnbsp;van zijn dromen en maakt daarbij van alles mee. Hij melktnbsp;zijn koeien, ligt wakker, maakt zich druk, hij knapt af ofnbsp;wordt smoorverliefd. Aan mij de taak om de lijn zo duidelijk mogelijk aan de kijker over te brengen. Eigenlijk nietsnbsp;anders dan een mooi verhaal vertellen.

Eigen studio

In mijn vrije tijd dirigeer ik een koor en een symfonieorkest in Leiden. Mijn pedagogische en musicologische ei kan ik daar kwijt. Verder zing ik ieder jaar de Mattheusnbsp;Passion met het Dudok Ensemble in Hilversum. Daarin zitten, naast een paar oud-leden van het Utrechts Studentennbsp;Koor en Orkest (USKO), ook omroepmedewerkers. Bij hetnbsp;USKO ben ik diep ondergedompeld in de wereld van Johann Sebastian Bach. Hij is volledig in mijn bloed gaan zitten. Heel erg waardevol voor de rest van mijn leven.nbsp;Muziek laat me nooit meer los. Onlangs heb ik een huisnbsp;gekocht met een grote loods ernaast. Die wordt nu omgebouwd tot studio. Het is een prachtige ruimte met aannbsp;één kant een glazen wand, waar het licht heel mooi valt.nbsp;Je kunt er fantastisch muziek maken. Hier wil ik concertennbsp;en muziekprogramma's gaan opnemen. In mijn hart blijfnbsp;ik toch musicoloog!'nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;[Janneke Voskamp]


Illuster 50 ) Universiteit Utrecht | 02/2008 17

-ocr page 18-

Kiek:

50 keer Illuster!

Dit is de vijftigste editie van Illuster. Sinds 1995 krijgt elke alumnus van de Universiteit Utrecht eens per kwartaal het alumniblad toegestuurd.nbsp;Op deze pagina's blikken we terug.


___^=-_J

Twan Geurts, hoofdredacteur Illuster tussen 1995 en 2003.

'De naam van het blad vind ik nog steeds een perfecte keuze.nbsp;Het is een mooie, klassiekenbsp;naam. Bovendien verwijst hetnbsp;op twee manieren naar denbsp;oorsprong van de Universiteitnbsp;Utrecht. Illuster zit in het mottonbsp;Sol lustitiae Illustra Nos én hetnbsp;verwijst naar de Illustere Schoolnbsp;zoals de universiteit tot 1636nbsp;heette.'

Ludo Koks, hoofdredacteur Illuster van 2004 tot 2007:

'Ik ben nog steeds het meest trots op de nieuwe bladformulenbsp;die we in 2004 in gebruik namen.nbsp;In feite ziet het blad er nu nognbsp;steeds zo uit: ruim opgezet,nbsp;toegankelijk en toch van niveau.nbsp;We kozen steeds een actueelnbsp;vraagstuk dat we steevast opnbsp;een multidisciplinaire maniernbsp;in kaart brachten. Dat gaf vaaknbsp;een origineel perspectief op hetnbsp;thema.'

-ocr page 19-


Joop Kessels en Leneke Visser, Initiatoren:

'Het Utrechtse alumnibeleid hebben wij opgestart in opdracht van de universiteit ennbsp;het Utrechts Universiteitsfonds.nbsp;In 1995 begonnen we met Illuster: het eerste nummer moestnbsp;vóór het lustrum van 1995 afnbsp;zijn. Dat lukte. Onderzoek weesnbsp;vervolgens uit dat alumni eennbsp;beter beeld kregen bij wat denbsp;Universiteit Utrecht doet, en zenbsp;voelden er meer binding mee.nbsp;Daar waren we trots op.'











-ocr page 20-

utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau

Bezoek voor de meest recente ontwikkelingen en activiteiten onze website: www.alumni.uu.nl

In 1886 is het Universiteitsfonds opgericht door alumni van de Univer-siteit Utrecht. Sindsdien zet het Universiteitsfonds zich actief in voor de Utrechtse universitaire gemeenschap. Het stelt bijzondere leerstoelen in,nbsp;subsidieert studentenactiviteiten en regelt sociale zorg voor studentennbsp;in financiële nood. Het Universiteitsfonds is ook het Alumnibureau vannbsp;de universiteit. Het bureau organiseert een uitgebreid programma voornbsp;alumni in binnen- en buitenland en voor Jonge alumni. Alumni die begunstiger zijn van het Universiteitsfonds ontvangen bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas waarmee zij gemakkelijker en goedkoper toegang krijgen totnbsp;het universitaire aanbod.


20 Illuster 50 | Universiteit Utrecht I 02/2008 '.

25 april Pubquiz light Speciaal voor jonge alumninbsp;Het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureaunbsp;organiseert samen met het Jonge Alumninbsp;Netwerk (JAN) een apart programma voornbsp;jonge alumni. Naast workshops, met namenbsp;gericht op persoonlijke ontwikkeling ennbsp;arbeidsmarkt, organiseert het JAN ook socialenbsp;evenementen, zoals de Pubquiz light! Teamsnbsp;spelen op vrijdagavond 25 april weer tegennbsp;het alumnipanel. Per mail ontvang je informatie over het tijdstip, locatie en aanmelding,nbsp;dus hou je inbox in te gaten!

Mentor Mentee Systeem: www.uu.nl/mms

Met het MMS kunnen pas afgestudeerden een mentor zoeken voor loopbaangerelateerdenbsp;vragen. Je kunt kiezen uit ruim 600 ervarennbsp;medealumni met zeer diverse opleidingen, dienbsp;werkzaam zijn in een grote verscheidenheidnbsp;van branches en beroepen.

Aanmelden: stuur een e-mail naar mms@uu.nl om een mms account aan te laten maken.nbsp;Kijk voor meer informatie opnbsp;www.alumni.uu.nl/mms of bel 030-2539624.

De Hans Vliegenthart Scriptieprijs

In Nederland zijn we gewend om ons hoofd niet boven het maaiveld uit te steken. In eennbsp;academische context, die inmiddels sterk geïnternationaliseerd is, is dit echter juist watnbsp;je wél moet doen. Ook in Utrecht is het vannbsp;belang dat de universiteit laat zien wat ze innbsp;huis heeft. Daarom reikt het Universiteitsfondsnbsp;jaarlijks de Vliegenhart Scriptieprijs uit:nbsp;€ 1.000,- voor de beste scriptie van het jaar!nbsp;Dit jaar gaat de Vliegenthart Scriptieprijs naarnbsp;een masterstudent van de Gamma Wetenschappen. De uitreiking van de prestigieuzenbsp;prijs vindt plaats tijdens het ochtendprogramma van de Universiteitsdag op 29 maart.

Regionale netwerken

In de regio organiseren diverse alumninetwer-ken activiteiten voor alumni. Komend najaar is er weer een programma te verwachten vannbsp;Utrecht Lezingen. Maar ook in het voorjaarnbsp;worden diverse activiteiten georganiseerd.nbsp;Actuele informatie vindt u op de website:nbsp;www.alumni. uu. nl/regio.

Utrecht Lectures

Het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau organiseert samen met de universiteit jaarlijksnbsp;een aantal Utrecht Lectures in het buitenland.

  • • Los Angelos: 21 februari

'Immigration and the question of the Dutch Identity' door prof.dr. Paul Schnabel,nbsp;Universiteitshoogleraar en directeur vannbsp;het Sociaal Cultureel Planbureau.

  • • New York: 17 april

door prof.dr. Willem Hendrik Gispen, oud-Rector Magnificus en Universiteitshoogleraar.

  • • Barcelona en Madrid: 7 en 8 mei (ovb)

Actuele informatie over de Utrecht Lectures in de Verenigde Staten, Spanje en opnbsp;andere locaties vindt u op de website:nbsp;www.alumni.uu.nl (doorklikken naar internationale alumninetwerken).

AlumniWeb

Wilt u jaar- of studiegenoten opzoeken en uw eigen (adres)gegevens kunnen beheren?nbsp;Dat kan, activeer uw account vianbsp;www.alumni.uu.nl/alumniweb, net als zo'nnbsp;14.500 medealumni!

Data alumniborrels 2008

  • • 23 mei 2008

  • • 12 september 2008

  • • 28 november 2008

Deze borrels vinden plaats in het Academiegebouw vanaf 17.00 uur.

Wilt u regelmatig per e-mail op de hoogte worden gehouden van programma's in uwnbsp;omgeving, stuur dan uw e-mailadres naarnbsp;ufonds@uu.nl, zodat wij u in ons bestandnbsp;kunnen opnemen.


-ocr page 21-

Alumnicontactpersonen


• Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, (030) 253 8025, ufonds@uu.nl


Contactpersonen faculteiten

Faculteit Bètawetenschappen

(030) 253 2276, c.m.jansen1@uu.nt

3508 TB Utrecht, (030) 253 7313, l.denTonkelaar@uu.nl

(030) 253 3336, c.j.nijenhuis@uu.nl

(030) 253 2725, P.C.J.Mertens@phys.uu.nl

(030) 253 7317, D.A.Ondaatje@uu.nl

(030) 253 1515, Ria.vanVlimmeren@math.uu.nl


Studeren in Azerbeidjaan is voor Farhad onmogelijk:


UES-programma geeft Farhad nieuwe kans


Faculteit Diergeneeskunde

• Diergeneeskunde, Postbus 80163, 3508 TD Utrecht, (030) 253 4839, s.fluitsma@uu.nl


De keuze voor Farhad Asadov uit Azerbeidjaan (18), student Economie en Recht aan de Utrecht School of Economics, om in het buitenland te gaan studeren was eigenlijk vanzelfsprekend. Een studie in eigen land bleeknbsp;onmogelijk. Azerbeidjaan is politiek instabielnbsp;en dat zorgt ervoor dat het onderwijssysteemnbsp;ineffectief is. Farhad: 'Het onderwijs in Azerbeidjaan is het vreselijk corrupt. Je moet docenten betalen om goede cijfers te halen. Datnbsp;zag ik niet zitten.'

Goed aangeschreven

Op aanraden van een goede vriend besloot Farhad eens op Europese universiteiten rondnbsp;te kijken. Fahrad: 'Utrecht sprong er voor mijnbsp;echt uit, omdat de universiteit goed staatnbsp;aangeschreven en hoog scoort in alle ranglijs-

Bent u al UES-donateur?

Het Utrecht Excellence Scholarship-programma is veelbelovend van start gegaan. Het UES-beurzenprogramma is bedoeld om toptalentnbsp;van buiten Europa binnen te halen en wordtnbsp;onder meer gefinancierd door donaties vannbsp;alumni en andere vrienden van de universiteit.nbsp;Inmiddels heeft het U-fonds al diverse giftennbsp;ontvangen. Deze zijn voldoende om een volledige studiebeurs te financieren, waarmeenbsp;een buitenlandse student een jaar in Utrechtnbsp;kan studeren.

Maar we zijn er nog niet! We willen graag nog veel meer aanvragen van buitenlandsenbsp;toppers honoreren. Uw bijdrage is dan ooknbsp;zeer welkom. U kunt deze eenvoudig onlinenbsp;regelen via www.alumni.uu.ni/ues. Of maaknbsp;uw donatie rechtstreeks over via giro 14475nbsp;o.v.v. UES-programma.nbsp;ten.' Door toekenning van de UES-beurs konnbsp;Farhad afgelopen september aan zijn studienbsp;beginnen.

Over een dak boven zijn hoofd en zijn collegegeld hoeft hij zich nu geen zorgen te maken. De beurs voorziet in al deze kosten ennbsp;die van zijn dagelijkse levensonderhoud. Zodoende heeft hij alle tijd voor zijn studie. Nanbsp;het behalen van zijn bachelordiploma besluitnbsp;Farhad waar hij verder wil studeren. Hij wilnbsp;graag terug om zijn vaderland te helpen, netnbsp;als veel van zijn generatiegenoten. 'Economennbsp;met een westerse achtergrond zijn namelijknbsp;hard nodig in Azerbeidjaan', weet Farhad. Hijnbsp;wil zijn land helpen een verbeterd politiek ennbsp;economisch systeem op te bouwen, zodat hetnbsp;op een dag een volwaardig lid van de Europese Unie zal zijn. [Marieke Dubbelman]

Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Meer weten? Vraag naar de folder 'Investeren loont' of kijk op www.alumni.uu.nl/ues

Geef uw mening

Wij zijn benieuwd naar uw mening over het UES-programma. Wilt u reageren op de campagne rondom het UES-programma of op denbsp;berichtgeving in Illuster? Laat het ons wetenlnbsp;U kunt dit doen door een mail te sturen naarnbsp;ufonds@uu.nl.

Faculteit Geesteswetenschappen

  • • Godgeleerdheid, Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1853, mswarte@uu.nl

  • • Overige departementen. Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ

Utrecht, 030 253 9756, Go.deRoijVanZuijdewijn@let.uu.nl

Faculteit Geowetenschappen

• Alle departementen, Budapestlaan 4, 3584 CA Utrecht, (030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl; 030 253 5098,nbsp;deblok@geo.uu.nl

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

  • • Juridisch PAO Utrecht, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 8497, n.tulner@law.uu.nl

  • • Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 7959, n.vanderputten@law.uu.nl

  • • Utrecht School of Economics, Janskerkhof 12, 3512 8L Utrecht,nbsp;(030) 2539800

  • • Utrechtse School voor Bestuurs- ennbsp;Organisatiewetenschap (USBO)

Bijlhouwerstraat 6-8, 3511 ZC, Utrecht, 030 2539389,

S.A.Bergervoet@uu.nl

Faculteit Sociale wetenschappen • Alle departementen, Heidelberglaan 1,

3584 CS Utrecht, (030) 253 6718, m.m.sp!inter@uu.nl

Faculteit Geneeskunde

  • • Algemene Gezondheidswetenschappen

(030) 2503464, J.C.P.J.deGroot@umcutrecht.nl

¦ Overige departementen. Postbus 80030, 3508 TA Utrecht, (030) 253 6420, h.m.dobbelaar@umcutrecht.nl

Interfacultaire onderzoek- en opleidingsorganisaties

  • • IVLOS, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 4494, m.m.vanrijswijk@uu.nl

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal


Illuster 50 | Universiteit Utrecht | 02/2008 21

-ocr page 22-

Hora est


Zonder waardeoordeel te geven signaleert deze rubriek activiteiten en publicaties dienbsp;voor Utrechtse alumni interessant zijn.nbsp;Bijdragen zijn welkom: illuster@uu.nl.

1 Bal, 2 bitches, 3 hoog

De studentensoap 3hoog staat al sinds 2004 op de achterpagina van het Ublad. De egoïstische Karlijn, corpsbal Olivier en wereldverbeteraar Pien vliegen elkaar voortdurendnbsp;in de haren. Over de afwas en de afstandsbediening, maar ook over grotere kwestiesnbsp;als seks, politiek, cultuur en religie. De karakters groeiden uit tot regelrechte celebrities,nbsp;achtervolgd door handtekeningenjagers ennbsp;huwelijksaanzoeken. Karlijn was zelfs te gastnbsp;in het tv-programma 'De wereld draait door'.nbsp;De negentig beste afleveringen zijn nu gebundeld in het glossy boek '1 Bal, 2 bitches,nbsp;3 hoog'!

Meer informatie: www.fotostrips.nl/3hoog.

Farmacologie in Utrecht: 100 jaar jong en dynamisch

Op 14 mei 2008 wordt het symposium 'Honderd jaar farmacologie in Nederland'nbsp;georganiseerd. Centraal thema is het geneesmiddelonderzoek (in relatie tot hetnbsp;ziektebeeld) binnen de Universiteit Utrecht.nbsp;Het symposium is bedoeld voor alumni ennbsp;medewerkers van de Universiteit.

Plaats: de aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Aanvang: 14.00 uur.nbsp;De toegang is gratis. Opgeven kan t/m 5 meinbsp;bij Els Tange-Bijl, H.E.Tange@uu.nl o.v.v.nbsp;symposium Utrecht, naam en adres.

Meer informatie: www.lOOjaarfarmacologie. nl gt; evenementen gt;regioactiviteiten gt;nbsp;Utrecht.

100 Jaar Duits in Utrecht

Op donderdag 5 en vrijdag 6 juni 2008 organiseert de opleiding Duitse taal ennbsp;cultuur in het Universiteitsmuseum (Langenbsp;Nieuwstraat) het symposium 'Geschiedenisnbsp;van de germanistiek in Nederland', met sprekers van de Nederlandse zusteropleidingen.nbsp;Dit ter gelegenheid van het honderdjarignbsp;bestaan van de Utrechtse germanistiek. Tijdens dit symposium neemt de opleiding ooknbsp;afscheid van prof.dr. Wolfgang Herriitz en dr.nbsp;Jattie Enklaar. Op vrijdag 6 juni om 15.15 uurnbsp;houdt professor Herriitz zijn afscheidsrede innbsp;de aula van het Academiegebouw aan hetnbsp;Domplein. Alle alumni zijn van harte welkom.nbsp;Meer informatie: jattie.enklaar@letuu.nl;nbsp;wolfgang.herrlitz@let.uu.nl;nbsp;www.let.uu.nl/duit5.

Desperate housewives en meer Half januari gaat het frisse voorjaarspro-gramma van Studium Generale van start. Er isnbsp;onder andere een reeks filosofische lezingennbsp;door prof.dr. mr. Herman Philipse (universiteitshoogleraar) over de evolutieleer en denbsp;oorsprong van onze moraal. Prof.dr. Maartennbsp;van Buuren (Franse Taal en Cultuur) houdtnbsp;een serie lezingen 'Desperate housewives'nbsp;over overspelige vrouwen uit de wereldliteratuur. Wilt u de folder (gratis) ontvangen?nbsp;Neem contact op met: Studium Generale,nbsp;Postbus 80.125, 3508 TC Utrecht, (030) 253nbsp;2436, info@sg.uu.nl. Alle lezingen van Studium Generale zijn gratis en voor iedereennbsp;vrij toegankelijk.

Meer informatie: www.sg.uu.nl.

Faculty Club, huiskamer van de universiteit

De Faculty Club is de huiskamer van de Universiteit Utrecht. Een plek bij uitsteknbsp;om (buitenlandse) gasten mee naar toe tenbsp;nemen. Voor medewerkers, maar zeker ooknbsp;voor alumni. Om te lunchen, te dineren of tenbsp;borrelen. Het komend voorjaar is er weer eennbsp;aantrekkelijk programma met onder anderenbsp;een businesscafé in maart en een cultureelnbsp;programma in juni.

Nog geen lid? Meer informatie:

WWW.helios.uu.nl, n.vanhaaren@helios.uu.nl.

Academisch Café in Zwolle

In vervolg op de reeks Academische Cafés van vorig jaar organiseert het alumninetwerknbsp;Zwolle ook dit jaar weer een Academischnbsp;Café. U bent van harte uitgenodigd! Hetnbsp;Academisch Café vindt plaats op maandag 31nbsp;maart 2008 in Café De Tagrijn, Buitenkant 8nbsp;te Zwolle.

Meer informatie: wvvw.alumni.uu.nl.

Utrechtsch Studenten Concert bestaat 185 jaar

Het Utrechts Studenten Concert viert haar 185-jarig bestaan met een aantal bijzonderenbsp;concerten. Een concert vol vrolijke ennbsp;bekende marsen en walsen vormde in januari de aftrap voor een spectaculair jaar voornbsp;het Utrechtsch Studenten Concert. Zo zal hetnbsp;USConcert in mei drie oud-leden begeleidennbsp;bij hun eindexamens op het Utrechts' Conservatorium. Een uitgelezen kans om weer terugnbsp;naar uw studententijd te keren. In juli zalnbsp;samen met het Nederlands Musical Ensemblenbsp;en de rockband Xystus de rockopera Equi-librio uitgevoerd worden. Het lustrumjaarnbsp;wordt in december waardig afgesloten metnbsp;Shostakovich 7® Symfonie in het Amsterdamsnbsp;Concertgebouw.

Kortom: houd ons in de gaten via www.usconcert.nl

Ingmar Heytze presenteert nieuwe dicntbundel

Ingmar Heytze, dichter van o.a. de achterpagina van Illuster, presenteert op vrijdagavond 22 februari 2008 zijn achtste dichtbundelnbsp;'Elders in de wereld'. De presentatie krijgt denbsp;vorm van een avondvullend literair concert.nbsp;De optredende dichters zijn Menno Wigman,nbsp;Alexis de Roode en Willem Thies. Specialenbsp;gasten Leine en Kees Wennekendonk slaannbsp;de brug tussen taal en muziek. Ingmar wordtnbsp;muzikaal begeleid door Saartje van Campnbsp;(cello). Mare van Vugt (gitaar), Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba). Plaats:nbsp;Vredenburg Leeuwenbergh (Servaasbolwerknbsp;la in Utrecht). De voorstelling begint omnbsp;20.00 uur en de toegang bedraagt €10,-inclusief drankje en een royale aanschafkor-ting op de bundel. Signeersessie na afloop.nbsp;De toegang bedraagt €10,- inclusief drankjenbsp;en een royale aanschafkorting op de bundel.nbsp;Voor meer informatie over bundel ennbsp;presentatie: www.ingmarheytze.nl.

Ontwikkel uw talenkennis

U wilt uw talenkennis ontwikkelen en uitbreiden? Het James Boswell Instituut organiseert korte cursussen in meer dan tien talen. Hetnbsp;hoge tempo van deze cursussen maakt dat unbsp;in korte tijd veel opsteekt van de taal. Naastnbsp;deze korte cursussen zijn er diverse algemenenbsp;en vakgerichte cursussen Engels, zoals Doceren in het Engels, E-mails schrijven in het Engels, Engels Schrijven voor Wetenschappers,nbsp;Presenteren in het Engels en Engels Spreken.nbsp;Weinig tijd of speciale wensen? Maatwerk-trainingen houden optimaal rekening metnbsp;uw wensen en mogelijkheden.

Meer informatie: www.Jbi.uu.nl.


22 Illuster 50 ] Universiteit Utrecht ] 02/2008

-ocr page 23-

David de Wiedlezin Wetenschap is nooi

Willem Hendrik Gispen vertelt op 15 mei in de David de Wied-lezing over denbsp;samenhang van ouder worden, suikerziektenbsp;en dementie en wijst op de onbegrepen rolnbsp;van insuline. De Wied revisited!

David de Wied kreeg in de jaren zestig van de vorige eeuw wereldnaam met zijn ideeënnbsp;over hoe peptiden (kleine eiwitten) invloednbsp;zouden hebben op hersenen en gedrag. Hijnbsp;formuleerde een controversieel maar visionair concept dat onder andere voorspelde datnbsp;hersencellen in nood in hun overleving doornbsp;die peptiden zouden worden geholpen.

Nu, in 2008, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. De start is anders. Dat wel. Eén van de complicaties van suikerziekte is dat denbsp;bloedvaten de zenuwen slecht van voedingnbsp;en zuurstof voorzien. De zenuwcellen komennbsp;dan In moeilijkheden. In de afgelopen jarennbsp;is duidelijk geworden dat dit ook geldt voornbsp;zenuwcellen in de hersenen. Sterker nog,nbsp;bij oudere mensen met suikerziekte zie jenbsp;vervroegde klachten over het geheugen ennbsp;een verminderde flexibiliteit van het denken.nbsp;Het lijkt er op dat de hersenen als gevolgnbsp;van de suikerziekte versneld verouderen.nbsp;Ook zouden de ziekte van Alzheimer en denbsp;suikerziekte van het type II, die juist bij ouderen voorkomt, samenhangen. En wat blijkt:nbsp;er is discussie over de rol van insuline. Ditnbsp;peptidehormoon is cruciaal in de regulatienbsp;van de suikerconcentratie in het bloed, doornbsp;beïnvloeding van de suikerstofwisseling innbsp;onder andere de spieren, het vetweefsel ennbsp;de lever. Tegen alle verwachtingen in blijkennbsp;de hersenen gevoelig te zijn voor insuline.nbsp;Ook kan het hormoon vanuit het bloed denbsp;hersenen in en schijnt het eveneens in denbsp;hersenen te worden gemaakt. Insuline is voornbsp;de hersenen mogelijk een helper in nood,nbsp;maar ontregeling van de insulinehuishoudingnbsp;kan ook schadelijk zijn.

Meer informatie en aanmelden: nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;•

www.uu.nl/daviddewied. nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;:

Nieuw: alumni sporten met korting bij Olympos

Begunstigers van het Utrechts Universiteits-fonds/Alumnibureau ontvangen de Alumni-pas. Met deze pas kunt u sinds 1 januari 2008 sporten met korting bij Sportcentrum Olympos. De korting bedraagt ruim 40%. Olymposnbsp;is hét sportcentrum voor medewerkers ennbsp;studenten van de Universiteit Utrecht in Denbsp;Uithof (Uppsalalaan 3).

Het aanbod is ruim: per cursusperiode biedt Olympos lessen aan in ongeveer 35 verschillende takken van sport. De meeste cursussennbsp;duren 9 weken/lessen.

U kunt ook vrij sporten. Voor fitness, tennis, squash (locatie Olympos) of zwemmen (innbsp;één van de gemeentelijke zwembaden) is eennbsp;abonnement van 3, 6 of 12 maanden vrij sporten verkrijgbaar.

Inschrijven bij de sportdesk van Olympos. Neem uw alumni- of seniorenpas en eennbsp;geldig legitimatiebewijs mee.

Meer informatie over sporten met korting: www.olympos, of neem contact opnbsp;met de sportdesk via (030) 253 4477 ofnbsp;info@olympos.nl. Nog geen begunstiger: belnbsp;030-2538025 of kijk op www.alumni.uu.nl.


-ocr page 24-

OUDE FIETS

Je kwam één keer per week. Ik denk niet dat je vriend het wist, of iets vermoedde.

Er was altijd wat met je fiets; lekke band, ketting gebroken, achterlicht kapot.

Ik repareerde wat ik kon, ik was vrij handig toen, terwijl jij stond te douchen.

Dan reed je terug. Ik zag je in de stad vannacht, voor het eerst sinds maanden.

je had een nieuwe fiets. Er reed een jongen naast je. Jullie achterlichten werkten goed.