-ocr page 1-

Universiteit Utrecht


3 I Doe mee met de eerste Alumnigolfdag! 6 | Utrecht en topsport

14 I Kunstgeschiedenis en Geesteswetenschappen

Kwartaalblad voor de afgestudeerden van de Universiteit Utrecht • Nummer 51 • Juni 2008 • Oplage 81.000 • www.alumni.uu.nl



Hoger! Sterker!


-ocr page 2-

illuster SI. jaargang 14, juni 2008

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 81.000 • Hoofdredactie: Anne-marlenbsp;van Bergen Eindredactie: Richard vannbsp;Galen • Redactie: Catharien Hamerslag,nbsp;Armand Heijnen, Manon Renaud, Jacomijnnbsp;Timmermans • Adviseur: Winnie van Rössern • Redactieraad: Piet van Asseldonk,nbsp;eindredacteur NOVA; Lex Heerma van Voss,


hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen; Monique lipping, directeur CSC. Tom Peijster, management consultant directoraatnbsp;communicatie Rabobank Nederland; Thijsnbsp;Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren;nbsp;Arie Smit, oud-voorzitter U-fonds en oud-directeurTeleac/NOT • Aan dit nummernbsp;werkten verder mee; Wanda Dijkstra,nbsp;Ingmar Heytze, Mare Janssen. Clemensnbsp;Vollebergh, Anna van de Weygaert •nbsp;Foto's: Marijn Alders, Joan van Nispen totnbsp;Sevenaer, Ivar Pel, Duncan de Fey • Beeidnbsp;omslag: Jupiterlmages • Illustraties:nbsp;Leon Martakis, Bernet Ragetli • Ontwerpnbsp;en opmaak; WRIK (BNO), Utrecht • Druk:


Thieme Rotatie Zwolle • ISSN: 1338-4703 • Voor toezending is gebruik gemaaktnbsp;van het alumnibestand van de Universiteltnbsp;Utrecht.

lt;amp; Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht.nbsp;Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan.

De volgende Illuster (nr. 52) verschijnt eind augustus 2008.nbsp;Reacties en suggesties kunt unbsp;voor 1 juli sturen naar Illuster,nbsp;Postbus 80125,3508 TC Utrecht,nbsp;(030) 253 9300, illustereuu.nl





14


'Het gaat niet om mooi of lelijk'

Drie alumni kunstgeschiedenis over 'hun' studie



De Uitdaging...

Het zal niemand verbazen om dit uit mijn mond te horen, maar topsport blijft een fascinerend fenomeen. Als speler,nbsp;liefhebber, voormalig chef de mission, voormalig voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB),nbsp;maar ook als wetenschapper heb ik topsport vanuit velenbsp;hoeken leren bekijken. Topsport en wetenschap lijken opnbsp;elkaar. Er zijn drie parallellen. Je presteert alleen als jenbsp;jezelf hoge doelen stelt. Je moet een lange adem hebbennbsp;om dat doel te bereiken. En je werkt in teamverband. Eennbsp;topwetenschapper is dus te vergelijken met een topsporter.

Wetenschap draagt bij aan de sport. Bij topsport draaien prestaties om de winst en het breken van records. Als datnbsp;aankomt op héle kleine verschillen wordt op alle frontennbsp;hard gewerkt, ook in de wetenschap. Dat heb ik zelfnbsp;gemerkt toen ik als wetenschapper werkte aan het voorkomen van tandenletsel tijdens het hockeyen. Wij hebbennbsp;een gebitsbeschermer ontwikkeld die nu door 80% van denbsp;hockeyers wordt gebruikt. Een veilig gevoel verbetert denbsp;prestaties!

In deze Illuster kijken we met de sporters en wetenschappers mee op welke manier de Universiteit Utrecht bijdraagt aan de verbetering van hun prestaties. Want topsport isnbsp;een uitdaging voor de sporters én voor de wetenschap.

Daarnaast dagen we ù uit voor de Alumnigolfdag!



Dr. André Bolhuis, voorzitter Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau


En verder: 3 Eerste Utrechtse alumnigolfdag

4 Nieuws I 13 Kiek! 113 Utrechtse stellingen 20 UFonds | 22 Hora Est | 24 Groeten uit Utrecht


2 Illuster 51 j Universiteit Utrecht | 06/2008


-ocr page 3-


'Bb




Wie slaat de hole-in-onel

Uitnodiging voor de Alumnigolfdag van de Universiteit Utrecht

Houdt u van golfen? Of wilt u er wel eens kennis mee maken? Graag nodigen wij u uit om op de mooiste golfbaan van Nederland uw krachten te meten met alumni vannbsp;de Universiteit Utrecht. Op maandag 8 september organiseert het Universiteitsfonds/nbsp;Alumnibureau een golfdag exclusief voor Utrechtse alumni bij U.G.C. De Pan te Boschnbsp;en Duin. Gastheer is U-fonds voorzitter André Bolhuis.

Deelname

U kunt deelnemen aan de golfwedstrijd als u alumnus bent van de Universiteit Utrecht en een handicap hebtnbsp;van minimaal 26. Kosten voor deelname aan de wedstrijd,nbsp;inclusief hapjes en drankjes, bedragen € 175,-. Bent unbsp;beginner, dan nodigen wij u graag uit voor een clinic.nbsp;Deelname daaraan kost € 80,- inclusief hapjes en drankjes.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus meld u tijdig aan. Dit doet u door een e-mail te sturen naarnbsp;ufonds@uu.nl o.v.v 'aanmelding Alumnigolfdag'. Vermeldnbsp;in de e-mail uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer, studierichting en jaar van aankomst. Geef aannbsp;of u wilt deelnemen aan de clinic of aan de wedstrijd ennbsp;vermeld in dat laatste geval ook uw handicap.

Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. U ontvangt bericht indien u geplaatst bent.nbsp;Uw aanmelding staat vast wanneer wij de betalingnbsp;ontvangen hebben voor uw deelname.

Programma

11.00 tot 12.00 uur: ontvangst met koffie, thee en 'broodje in de baan'

12.00 tot 14.00 uur: afslag wedstrijd

15.00 uur: aanvang clinic

15.30 tot 17.30 uur: binnenkomst

18.00 tot 19.30 uur: prijsuitreiking en aangeklede borrel

Utrechtse Golf Club De Pan

De Pan wordt gerekend tot de mooiste banen van Nederland en is in 1929 ontworpen door de genialenbsp;architect H. Colt. De fairways strekken zich uit over eennbsp;glooiend terrein, temidden van een majestueus bos. Denbsp;golfer kan hier genieten van rust en vredige natuur,nbsp;waarin reeën en vossen zich thuis voelen.

Kijkt u voor meer informatie over de golfdag op www.alumni.uu.nl/golf.

Meer informatie over de baan vindt u op www.ugcdepan.nl


Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 3

-ocr page 4-

Twee eredoctoraten tijdens 372® Dies

De Universiteit Utrecht vierde op 26 maart haar 372-jarig bestaan. Ternbsp;gelegenheid van deze Dies Natalisnbsp;werden twee eredoctoraten uitgereikt.nbsp;Eén aan Michael Storper, hoogleraarnbsp;economische geografie aan de Londonnbsp;School of Economics. Hij doet gezaghebbend onderzoek naar globalisering,nbsp;regionale ontwikkeling en de socialenbsp;aspecten van economische ontwikkelingen. Het tweede eredoctoraat was voornbsp;Daron Acemoglu, verbonden aan hetnbsp;Massachusetts Institute of Technology.nbsp;Acemoglu is één van de meest vooraanstaande en geciteerde economen. Hijnbsp;wordt gezien ais een goede kanshebbernbsp;voor een Nobelprijs voor economie.

Europese prijs voor Antarctisch onderzoek

Het Européan Project for Ice Coring in Antarctica (EPICA) heeft van Brussel de Dsscattes-prijs van 1,36 miljoen euro gekregen voor zijn onderzoek metnbsp;ijsboringen op Antarctica. Aan het EPICA-project namen onderzoeksteams uitnbsp;tien landen deel, waaronder een onderzoeksteam van het Institute for Marinenbsp;and Atmospheric Research Utrecht (IMAU) van de Universiteit Utrecht. Met hetnbsp;EPICA-project, dat van 1996 tot 2005 liep, hebben de onderzoekers gegevensnbsp;over temperatuur en broeikasgas van de afgelopen 800.000 jaar verzameld aannbsp;de hand van ijsboringen tot een diepte van 3000 meter op Antarctica. Dezenbsp;informatie is essentieel om de huidige klimaatveranderingen te begrijpen.nbsp;www.phys.uu.nl/~broeke

Kijk voor een actueel en uitgebreid nieuws- en agendaoverzicht van de Universiteit Utrecht op www.uu.nl/nieuws.





Wetenschappers aan de pepmiddelen?

Uit een informele internetenquête onder lezers van het wetenschappelijke tijdschrift Nature blijkt dat twintig procent van de respondenten soms pepmiddelen gebruikt tegen vermoeidheid of om de concentratie te verhogen.nbsp;Vooral het ADHD-medicijn Ritalin blijkt populair.

'Die twintig procent geldt volgens mij niet voor Nederlandse wis- en natuurkundigen', reageert fysicus en aankomend KNAW-president Robbert Dijkgraaf. 'Tenzij je koffie als stimulerend middel beschouwt. In mijn beleving zijn mijnnbsp;meeste collega's hyper en gedreven genoeg van zichzelf. Zij zouden eerdernbsp;iets kalmerends moeten innemen.'

Frits van Oostrom, vertrekkend president van de KNAW en Universiteitshoogleraar Utrecht, kan zich het gebruik van pepmiddelen onder wetenschappers wel voorstellen. 'Als het in de topsport gebeurt, dan heb je er in de top vannbsp;de wetenschap ook mee te maken. De prestatiedruk is enorm, zeker in denbsp;Verenigde Staten.'



Utrechtse literaire canon

stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) heeft een voorlopige canon van honderd Utrechtse schrijversnbsp;opgesteld. Zeker eenderde bestaat uit auteurs die aannbsp;de Universiteit Utrecht hebben gestudeerd of gedoceerd.nbsp;Alleen al in de top tien staan vijf Utrechtse alumni:nbsp;Op 3: Martinus Nijhoff (Nederlands)

Op 5: Jacobus Bellamy (Godgeleerdheid) Op 6: H. Marsman (Rechtsgeleerdheid)


4 Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008



Op 9: J.C. Bloem (Rechtsgeleerdheid)

Op 10: Hieronymus van Alphen (Rechtsgeleerdheid)

De eerste levende auteur is te vinden op nummer 11: daar staat Ingmar Heytze (1970), de huisdichter van Illuster dienbsp;het gedicht op de achterpagina verzorgt.

De rangorde die SLAU aanbracht is nog niet definitief. Later dit jaar krijgt de canon zijn definitieve vorm.nbsp;www.slau.nl


-ocr page 5-

Alumni in het nieuws

Docentenprijzen 2007-2008

Docentonderzoeker psychologie Liesbeth Woertman heeft de Docentenprijs 2007-2008 gewonnen. De studenten roemen Woertmans uitnodigende ennbsp;kritische houding en levendige colleges. 'Liesbeth kan lastige theorieën overnbsp;het voetlicht brengen en ervoor zorgen dat studenten betrokken zijn bij denbsp;stof', aldus haar studenten.

De prijs voor Jong Docententalent 2007-2008 ging naar docentonderzoeker rechtsgeleerdheid lan Curry-Sumner. 'lan vindt het ontzettend belangrijk omnbsp;van iedere student een kritische student te maken', aldus zijn studenten.nbsp;'Altijd is lan op zoek naar de link tussen zijn vakgebied en de actualiteit.'nbsp;Om zijn colleges beeldend te maken gebruikt Curry voorbeelden uit de rechtspraktijk of een leuk filmpje van YouTube, lan Curry hield in 2006 tijdensnbsp;het Academisch Café in Arnhem een rede over de internationale aspectennbsp;van niet-huwelijkse samenlevingsvormen in Europa. Elk jaar kunnen Utrechtsenbsp;studieverenigingen een docent voordragen voor een van de titels. Het collegenbsp;van bestuur stelt de jury vast.

www.uu.nl/docentenprijs


'Academische pabo-opleiding' in Utrecht

De Universiteit Utrecht biedt samen met Hogeschool Utrecht vanaf september een nieuwe opleiding aan: de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Met deze academische opleiding voornbsp;docenten in het basisonderwijs kunnen studentennbsp;gelijktijdig hun bachelordiploma onderwijskundenbsp;én hun lesbevoegdheid voor het primair onderwijsnbsp;halen. Na vier jaar studeren ontvangen zij tweenbsp;bachelordiploma's. De afgestudeerden zijn volwaardige leraren voor het basisonderwijs, maar innbsp;vergelijking met hun pabo-collega's beschikken zenbsp;over extra theoretische, onderzoeksmatige en academische kennis en vaardigheden.

ww.uu.nl/bachelors gt; trefwoord 'lerarenopleiding'

Gefeliciteerd Peter Knol, Multitalent 2008

De Utrechtse student Peter Knol is tijdens de Nobiles Q-Masters Finale gekozen tot 'het multitalent van Nederland van 2008'. Het tijdschrift van Nobiles Medianbsp;wilde met de wedstrijd kijken welke Nederlandse student de hoogste IQ- énnbsp;EQ-score haalde. Nobiles Media is multimediaal uitgever op het gebied vannbsp;studie en carrière. Ze richten zich met praktische tips en informatie op afstuderende hbo'ers en academici.

Knol, die in mei zijn master Business Informaties aan de Universiteit Utrecht afrondt, was een van de 200 toptalenten die door een vakjury uit 23 duizendnbsp;deelnemers waren geselecteerd. Tijdens de finale werden de finalisten onderworpen aan een IQ- en EQ-test en voerde de jury persoonlijk gesprekken metnbsp;de kandidaten. Knol heeft een reis voor twee personen naar Zuid-Afrikanbsp;gewonnen, en een Nobiles-Nyenrode Scholarship ter waarde van 15.800 euro.nbsp;www.qmasters.nlnbsp;www.nobiles.nl

Peter Wakkie (1948) - Alumnus Rechtsgeleerdheid — is herbenoemd totnbsp;Executive Vice President (EVP) ennbsp;Chief Corporate Governance Counselnbsp;van de Raad van Bestuur van Ahold.nbsp;De herbenoeming van Wakkie is in denbsp;Algemene Vergadering van Aandeelhouders goedgekeurd.

Frank Backx (1955) - Alumnus Geneeskunde — is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van de Rabo-wielerploeg. Backx is hoogleraar klinische sportgeneeskunde aan het UMCnbsp;Utrecht. De instelling van de raad vloeitnbsp;voort uit het rapport-Vogelzang, dat denbsp;Rabobank liet maken over de perikelennbsp;rond het ontslag van de Deense wielrenner Michael Rasmussen tijdens de Tournbsp;de France van 2007 (zie ook pag 6-11).

Jochum Haakma (1950) - Alumnus Rechtsgeleerdheid — is benoemd tot voorzitter van de Stichting Nederlandsnbsp;Centrum voor Handelsbevorderingnbsp;(NCH). Zijn huidige functie is Directeurnbsp;Group Business Development van denbsp;TMF Group Holding B.V. in Amsterdam. Daarvoor was Haakma Directeurnbsp;van het Netherlands Foreign Investmentnbsp;Agency (NFIA), een onderdeel van hetnbsp;Ministerie van Economische Zaken.

Maes van Lanschot (1952) — Alumnus Nederlands Recht - is benoemd tot Headnbsp;of credit capitals bij ING Groep.nbsp;Momenteel is hij chief investment officernbsp;bij ING Investment Management Europe.

Hans Moors (1966) — Alumnus Geschiedenis — is de nieuwe bestuursvoorzitter vannbsp;het Historisch Openluchtmuseum innbsp;Eindhoven (HOME). Moors doet toegepast wetenschappelijk onderzoek opnbsp;veiligheidskundig en criminologischnbsp;gebied bij IVA te Tilburg.

Diederik Zijderveld (1963) - Alumnus Biologie en Geneeskunde — is benoemdnbsp;tot nieuwe directeur Kennis van TNOnbsp;Kwaliteit van Leven. Zijderveld wasnbsp;hiervoor directeur van het Netherlandsnbsp;Genomics Initiative (NGl).

Dolf Segaar (1962) - Alumnus Nederlands Recht — is benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van CMS Derks Starnbsp;Busmann. Hiermee volgt hij UUnbsp;alumnus Marek Guensberg (1948) opnbsp;als bestuursvoorzitter. Segaar was sindsnbsp;2003 al lid van het bestuur. Guensbergnbsp;zal als adviseur actief blijven voor CMSnbsp;Derks Star Busmann.

Wilt u een benoeming van een alumnus of alumna doorgeven aan het Utrechtsnbsp;Uni versiteitsfonds/Alumnibureau? Mailnbsp;naar ufonds@uu.nl onder vermelding vannbsp;‘benoeming’.

Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 5


-ocr page 6-

Topsport en ‘denksport’ aan de Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht is een broedplaats van succesvolle topsporters en een plek waar het wetenschappelijk onderzoek naar topsport bloeit. Portretten van wetenschappers en hunnbsp;onderzoek plus het verhaal van vier topsporters: 'Utrecht bood voor mij de ideale combinatienbsp;van studeren, sporten en wonen.'

Sjoerd, Karin, Fleur en Roderick hebben veel met elkaar gemeen: het zijn topsporters, ze hebben zich keihard voorbereid op de Olympischenbsp;Spelen in Beijing, in opperste concentratie en met een duidelijke discipline.

Er is nog een overeenkomst; ze kozen voor een universitaire studie in Utrecht. En daarmee maakten ze het zichzelf niet gemakkelijk. Wantnbsp;probeer het maar eens: een wetenschappelijke opleiding combinerennbsp;met topsport. Urenlang zitje gebogen over boeken. Direct daarnanbsp;draait alles om het lichaam dat nog sneller, hoger en sterker moet.nbsp;Flinke geestelijke inspanning naast keiharde fysieke belasting. Hetnbsp;vraagt om een uiterst gezonde geest in een zeer sterk lichaam. En omnbsp;discipline. Heel veel discipline.

Starten met topsport

Neem nu Sjoerd Hamburger (25). Hij begon in 2001 aan de opleiding Algemene Sociale Wetenschappen en had tot die tijd nog nooit geroeid. Omdat hij toch iets aan sport wilde doen, werd hij lid van denbsp;Utrechtse studentenroeivereniging Orca. 'Het eerste jaar was ik nognbsp;niet zo fanatiek,' merkt hij losjes op, 'ik trainde een keer of zes pernbsp;week. Pas aan het einde van het tweede jaar werd het serieuzer.' Opnbsp;advies van zijn coach stapte hij in het derde jaar over van 'het 4-en'nbsp;naar de skiff, een eenpersoons sportroeiboot. Toen werd hij vrijwelnbsp;uit het niets Nederlands Kampioen en sindsdien draait hij mee aan denbsp;top. Vorig jaar studeerde hij af in de richting arbeid, management ennbsp;organisatie.

Ook voor meerkampster Karin Ruckstuhl (27) begon het sporten aan de top pas in de loop van de studie. 'Ik vind het wel een voordeel dat iknbsp;pas tijdens de studie aan topsport ben begonnen,' stelt zij vast. 'Zo konnbsp;ik eerst nog alle practica doen.' Begin 2004 studeerde ze cum laude afnbsp;in Geofysica, zodat ze de rest van het jaar kon vrijhouden ter voorbereiding op de Olympische Spelen van Athene. Daarna begon ze als aio.nbsp;waar ze dit jaar verlof heeft opgenomen. Ze was al geplaatst voor denbsp;Olympische Spelen van dit jaar, maar een hernia verhindert haar alsnognbsp;erheen te gaan. Wat niet wegneemt dat ze nog altijd in het bezit isnbsp;van bijna een handvol Nederlandse records, zilver op het WK Indoor ennbsp;het EK in 2006 en een uitverkiezing tot atlete van het jaar in 2006.

Fleur Jurgens (29), rolstoelbasketbalster, had al de hbo-opleiding Fysiotherapie afgerond toen ze in 2002 begon aan de studie Pedagogische Wetenschaooen. Ze soeelde het klaar om in drie iaar tiid de studie af

[Kam Bas'S m®g)


6 Illuster 51 ] Universiteit Utrecht ) 06/2008

-ocr page 7- -ocr page 8-

Karin Ruckstuhl

’ nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;meerkampster

en alumna Geofysica



-ocr page 9-

Frank Backx: 'De afgelopen vier jaar is er vooral winst geboekt op het luisterennbsp;naar het lichaam'

Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde in hetnbsp;Universitair Medisch Centrum Utrecht

De medische begeleiding van sporters wordt steeds beter. En steeds groter het wetenschappelijk inzicht in de verklaringen van sport-successen. Zo is er in de afgelopen vier Jaar vooral winst geboektnbsp;op het 'luisteren naar het lichaam', constateert Backx. 'Veel en hardnbsp;trainen heeft alleen zin als een sporter daarnaast goed rust. Dannbsp;gaat het niet alleen om de duur van het herstel, maar ook de manier waarop en de planning ervan. Herstel heeft wetenschappelijkenbsp;aandacht en de sporter is ook bereid mee te werken aan onderzoek omdat hij er wat aan heeft.'nbsp;Desondanks is er geen enkele garantie voor succes, weet hoogleraar Backx. 'De vorm van de dag, de reactie op de luchtkwaliteit,nbsp;het eten en de tegenstanders maken het verschil tussen heel goednbsp;of net niet goed genoeg.'

Het UMC Utrecht is zowel bij de Olympische als bij de Paralympische Spelen aanwezig met medische begeleiders. Maar voor Backx draait het niet alleen om deze bekende manieren om topsportnbsp;te bedrijven. 'Wij onderzoeken ook de toegevoegde waarde vannbsp;bewegen voor chronisch zieke patiënten. Topsport is dan eennbsp;enigszins rekbaar begrip. Iemand die na een longtransplantatie denbsp;marathon van New York loopt, is net zoveel topsporter als een atleet die zich kwalificeert voor Beijing. '

Maarten van Bottenburg, hoogleraar sportontwikkeling aan de Utrechtse Schoolnbsp;voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap

Van Bottenburg onderzoekt de ingrediënten voor een effectief topsportbeleid en de relatie tussen topsport en breedtesport.nbsp;'Nederland wil graag bij de beste tien sportlanden ter wereldnbsp;behoren. Daarvoor kunnen we leren van vergelijkbare landen alsnbsp;België, Noorwegen en Engeland. Welke accenten leggen zij in hunnbsp;topsportbeleid en hoe succesvol zijn hun sporters? Uit een internationale studie van de Universiteit Utrecht blijkt dat een goedenbsp;beloning van toptrainers de kans op sportief succes vergroot. Investeren in talentherkenning en -ontwikkeling is zinvol omdat dit innbsp;alle onderzochte landen nog onderontwikkeld is.'

Uit het onderzoek naar de relatie tussen topsport en breedtesport blijkt dat topprestaties een sport nog niet vanzelfsprekend populair maken. 'Kijken naar sport leidt tot kijken maar niet tot doen,'nbsp;aldus Van Bottenburg. 'Overigens leidt doen wel weer tot kijken.'nbsp;Als sportbonden toch willen dat topprestaties leiden tot meernbsp;breedtesporters, dan moeten ze al een scenario klaar hebben voordat de gouden medailles zijn gehaald. Een adequate organisatienbsp;voor de opvang van nieuwe sporters hoort daarbij.

Een ander interessant onderzoeksterrein betreft de loopbaan van de sporter na de internationale sportcarrière. Van Bottenburg:nbsp;'Een meerderheid van de topsporters ziet het maatschappelijk carrièreperspectief als knelpunt. Anderzijds verwachten de meestenbsp;topsporters Juist dankzij hun topsportloopbaan snel een te baannbsp;vinden die bij hun opleiding en interesses past'nbsp;te ronden en ondertussen mee te doen aan de Paralympische Spelennbsp;in Athene. Inmiddels is ze werkzaam als kinderpsycholoog en in september gaat ze opnieuw naar de Paralympics.

En dan is er nog Roderick Weusthof (26), hockeyinternational en in de Nederlandse competitie uitkomend voor SCHC in Bilthoven. Winnaarnbsp;van de Champions Trophy in 2006 en het EK een jaar later. Meerderenbsp;malen topscorer In de hoofdklasse. Hij combineert het snel professionaliserende hockey met een studie Rechtsgeleerdheid.

Topsportregel i ng

Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van zelfdiscipline. Dat herkent ook Anne Hamburger, studentendecaan voor de topsporters. Ze gaatnbsp;zelfs een stapje verder: 'In het algemeen geldt: Hoe beter iemand isnbsp;in zijn sport, hoe beter hij of zij presteert in de studie.' Hamburgernbsp;beoordeelt wie onder de topsportregeling van de Universiteit Utrechtnbsp;valt. Uitgangspunt daarbij is de regeling die het NOC*NSF hanteert: jenbsp;bent topsporter als je internationaal op de hoogste niveaus meedoetnbsp;binnen een erkend topsportonderdeel. Ook Jong Oranje en aanstormend talent telt mee in de Utrechtse topsportregeling. De Universiteitnbsp;Utrecht telt zo'n 150 studenten die gebruik maken van de regeling.nbsp;Hamburger: 'Onze regeling is uitgebreid, we zijn een van de universi-teiten met de beste voorzieningen.'

Het was niet die regeling waardoor de vier topsporters voor de Utrechtse universiteit kozen. Bij de sporters Hamburger en Ruckstuhlnbsp;ligt dat voor de hand: hun topsportloopbaan begon pas tijdens denbsp;studie. Ruckstuhl: 'Ik koos voor Utrecht omdat ik Geofysica wilde studeren en dat kan alleen in deze stad. Maar daar was ik ook wel blijnbsp;mee. Mijn moeder woont in Blaricum dus een keuze tussen het grotenbsp;Amsterdam en het gezellige Utrecht lag voor de hand. Dan zou ik dusnbsp;toch voor Utrecht hebben gekozen.'

De andere drie topsporters delen die voorkeur voor de gezelligheid van Utrecht en zetten het ook af tegen Amsterdam. 'In Utrecht bennbsp;je een persoon, In Amsterdam een nummer,' meent Fleur Jurgens. Ennbsp;Weusthof prijst 'de combinatie van studeren, sporten en wonen. Die isnbsp;voor mij het beste in Utrecht.' Sjoerd Hamburger ging zelfs zo ver datnbsp;hij op de eerste plaats in Utrecht wilde studeren. 'Ik keek eerst waarnbsp;ik me thuis voelde en dat was Utrecht. Veel familie van mij had daarnbsp;gestudeerd en ook mijn ouders. Pas na mijn keuze voor de stad ben iknbsp;een studie gaan kiezen. Ik keek rond bij Geschiedenis, Rechtsgeleerdheid en Algemene Sociale Wetenschappen (ASW). 'ASW heeft vannbsp;alles wat', zei een oud-student en dus koos ik daarvoor.'

Presteren in sport en studie

Gaandeweg de studie bereikten de vier een steeds hoger niveau van topsport. En dus moest er vaker worden uitgeweken naar het buitenland, voor wedstrijden, toernooien en trainingsstages. Op zulkenbsp;momenten is het handig als er op de universiteit in elk geval begrip isnbsp;voor de situatie. De meeste topsporters zijn daarover zeer te spreken.nbsp;Ruckstuhl: 'Ik heb nooit problemen gehad. Twee keer is het voorgekomen dat ik zowel het tentamen als het hertentamen zou missen doordat ik in het buitenland was. Beide keren kon ik het goed regelen


Maarten van Bottenburg: 'Een meerderheid van de topsporters ziet het maatschappelijknbsp;carrièreperspectief als knelpunt'

Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 9

-ocr page 10-

Paul Verweek 'Selectie op jonge leeftijd kan het talent in de knop breken'

met de docenten. Ik mocht een keer een dag van tevoren al het tentamen maken en de andere keer heb ik het mondeling kunnen doen. Het is misschien ook wel het voordeel van een kleine studie.'nbsp;Maar alumnus Hamburger bewijst dat zo'n vlotte medewerking ooknbsp;mogelijk is bij grotere studies. 'De universiteit vond het duidelijk heelnbsp;leuk en wilde me graag faciliteren. De studentendecaan zei al in hetnbsp;begin tegen mij: 'Als er heel even moeilijk wordt gedaan, kom je naarnbsp;mij toe.' Dat ging heel voortvarend. Maar ik heb de studentendecaannbsp;nooit hoeven in te schakelen. Ik kon mijn situatie duidelijk uitleggennbsp;aan docenten en die waren allemaal begripvol.'

Moeilijker is het voor hockeyer Weusthof: 'In het eerste jaar bij Rechtsgeleerdheid zitten een aantal grote vakken die je moet halen. Lukt dat niet, dan moet je een jaar wachten en kun je in de tussentijd geennbsp;andere vakken doen.' Een flinke studievertraging is dan zo opgelopen,nbsp;merkte Weusthof. 'En dan kun je ook nog elke keer opnieuw je verhaalnbsp;doen, vertellen wie je bent en welke regeling er is. Je moet het tochnbsp;helemaal zelf doen.'

Jurgens herkent ook wel dat je er uiteindelijk alleen voor staat: 'Je moet zelf echt iets regelen. In eerste instantie werken docenten nietnbsp;meteen mee. Dat snap ik ook wel, want het bezorgt hun extra werk:nbsp;ze moesten soms speciaal voor mij een tentamen maken. Maar als beter bekend is wat je doet, werken ze wel mee. In het algemeen is hetnbsp;goed gegaan en heb ik rustig mijn studie kunnen doen.'

[Mare Janssen, Clemens Vollebergh]

Sportgeneeskunde als studie Sportgeneeskunde is een relatief jong vak. In 1975 begon de eerstenbsp;sportarts in Nederland aan zijn medische specialisatie. Ruim tien jaarnbsp;later, in 1986, raakte de opleiding in een stroomversnelling. De sportgeneeskunde werd toen officieel erkend als onderdeel van de socialenbsp;geneeskunde. Vanaf 1993 werken sportartsen steeds meer binnen denbsp;muren van een ziekenhuis, zoals het UMC Utrecht.

leder jaar starten zeven basisartsen met hun specialisatie tot sportarts. De afdeling Revalidatie amp; Sportgeneeskunde van het UMC Utrecht is een van de opleidingsplaatsen. De totale duur van dezenbsp;specialistische opleiding is vier jaar. Sportgeneeskunde komt als vastnbsp;onderdeel ook terug in de Utrechtse basisopleiding tot arts. Zo krijgen studenten Geneeskunde in het tweede jaar hoorcolleges, meet-the-expertbijeenkomsten en werkgroepen over sportgeneeskunde.nbsp;In het vijfde jaar kunnen studenten een extra keuze co-schap sportgeneeskunde volgen. Zesdejaars kunnen ook drie maanden klinischenbsp;stage eniof wetenschappelijke stage lopen.

Anne Hamburger: 'We behoren tot de universiteiten metnbsp;de beste voorzieningen'

Paul Verweet, hoogleraar van de Krajicek Leerstoel

De Universiteit Utrecht en de Richard Krajicek Foundation onderzoeken van 2007 tot 2012 de maatschappelijke betekenis van sport. Het onderzoeksprogramma van deze Krajicek Leerstoel bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap richt zich op de relatiesnbsp;tussen de maatschappelijke functies, de organisatie en beleving vannbsp;de sport. Is het verantwoord om kinderen op jonge leeftijd klaar tenbsp;stomen voor de topsport?

Die vraag staat centraal bij hoogleraar Verweel van de Krajicek Leerstoel. 'Niet elke zwemmer wordt een Pieter van den Hoogen-band, niet elke tennisser een Richard Krajicek. In ons streven bij denbsp;beste tien sportlanden van de wereld te behoren, hebben we daarnbsp;minder oog voor.'

Verweel ziet dat talenten steeds eerder worden gescout, terwijl onduidelijk is vanaf welke leeftijd je iets kunt zeggen over de kansen topsporter te worden. 'Selectie op jonge leeftijd kan het talent in denbsp;knop breken,' aldus de hoogleraar, die niet alleen naar maatschappelijke maar ook naar familiale omstandigheden kijkt. Want op denbsp;achtergrond (en soms op de voorgrond!) spelen altijd de ouders vannbsp;het sporttalent een rol. Verweel: 'Het gezin doet er vaak alles aannbsp;om een jonge sporter ver te laten komen. Een talent dat op zijn zestiende stopt, geeft gezichtsverlies voor alle betrokkenen.'nbsp;Soms raken topsporters-in-de-dop fysiek en mentaal overbelast ennbsp;haken af, juist door alle begeleiding. Of ze kiezen omwille van denbsp;topsportdroom voor het vmbo terwijl havo binnen bereik is. Wafnbsp;een belemmering kan zijn voor een carrière buiten de topsport.nbsp;Een oplossing ziet Verweel wel: meer aandacht voor pedagogieknbsp;in de trainersopleidingen. 'Het is belangrijk om te weten hoe eennbsp;kind zich lichamelijk, geestelijk en sociaal ontwikkelt. Daarin kun jenbsp;ze vormen maar ook breken. Het trainen van talent is daarmee eennbsp;uiterst precaire zaak. Trainingen zijn het meest effectief wanneer denbsp;sportbeleving van jongeren als uitgangspunt wordt genomen. Opnbsp;die wijze kan sport aan jongeren de sociale bagage meegeven waarmee ze de rest van hun leven maatschappelijk hun weg vinden.'

Anne Hamburger, studentendecaan voor topsporters

'Alle topsporters die denken onder de topsportregeling te vallen, komen bij mij. Ik stel vervolgens vast op welke voorzieningen zijnbsp;aanspraak kunnen maken. Ze kunnen in veel gevallen een sport-kaart krijgen om hier te sporten. Soms kunnen we een sponsoring-bijdrage leveren of een trainingsstage vergoeden voor sporten waarnbsp;weinig geld beschikbaar is. Bij studievertraging kunnen ze ondernbsp;bepaalde voorwaarden maximaal een jaar vergoeding krijgen. Welnbsp;stellen we bij alle voorzieningen de voorwaarde dat ze genoegnbsp;studiepunten halen. Ze zijn immers op de eerste plaats student.nbsp;Onder de topsporters zitten relatief veel studenten van de opleidingen Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde en we hebben heel veelnbsp;hockeyers en roeiers. Bij de hockeyende studenten valt het opnbsp;hoe sterk de sport de afgelopen jaren is geprofessionaliseerd. Alsnbsp;iemand de selectie van het Nederlands team haalt, kost hem datnbsp;een paar dagen per week. Dat maakt het soms lastig de combinatienbsp;vol te houden. Hockey begint een beetje op voetbal te lijken en jenbsp;ziet ook niet gauw voetbalprofs op de universiteit.

Financiële steun is vooral belangrijk voor topsporters in minder rijke sporten. In badminton bijvoorbeeld gaat veel minder geld om dannbsp;in hockey. De universiteit kan dan bijspringen via sponsoring en eennbsp;tegemoetkoming in de kosten van een trainingsstage. Wel moetnbsp;het gaan om een sport die in categorie 1 of 2 van de NOC*NSF zit.nbsp;Anders moet je ook de wereldkampioen knikkeren gaan ondersteunen. De indeling van NOC*NSF kan overigens veranderen. Zo vielnbsp;onderwaterhockey eerst in categorie 2 maar nu niet meer. En innbsp;Utrecht bleken toch wat onderwaterhockeyers rond te lopen.'


10 Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008

-ocr page 11-


-ocr page 12-

De zijsprong

Opmerkelijke loopbanen

Tussen een biochemicus en een meubelmaker bestaan meer overeenkomsten dan je denkt: creatieve oplossingen voornbsp;complexe problemen bedenken, nietnbsp;opgeven als het moeilijk wordt, met jenbsp;handen werken. Simon Rijnboutt, innbsp;1992 gepromoveerd aan de Universiteitnbsp;Utrecht, is tegenwoordig fulltime meubelmaker in zijn eigen bedrijf: Kastwerk.

'Yes, dat is mijn kast!'


'Het is onmogelijk om op je zeventiende te bepalen wat je de rest van je leven gaat doen. Niet dat ik spijt heb van denbsp;keuze om biochemie te gaan studeren. Ik zou het zo weernbsp;doen. En de tijd van het promoveren was geweldig. Werkennbsp;bij de universiteit en later in het bedrijfsleven vond ik ooknbsp;best leuk, maar toen ik door een reorganisatie op non-actiefnbsp;kwam, greep ik mijn kans. Ik maakte al heel lang meubels,nbsp;maar nu kon ik er mijn werk van maken.

'Biochemie studeren, ik zou het zo

weer doen'

Blije mensen

Kastwerk bestaat nu zes jaar en het is een groot succes. Ik wil graag dingen maken waar mensen blij van worden. Alsnbsp;je door ons een kast laat maken, dan moet je daar iederenbsp;dag van kunnen zeggen dat je er gelukkig van wordt: quot;Yes,nbsp;dat is mijn kast!quot;

Ik wist dat ik mooie dingen kon maken, maar hoe kom je aan klanten? Dat was mijn grootste probleem. Voor ons isnbsp;de Woonbeurs in Amsterdam heel belangrijk. Als mensen bijnbsp;ons de stand uitlopen, dan hebben ze iemand gevonden dienbsp;dat voor hen kan maken wat zij zoeken.

Puzzelen

Ik sta niet de hele dag te timmeren en tot mijn knieën in de houtkrullen. Het is een heel proces. Mensen realiseren zichnbsp;vaak niet dat je er zelf ook wat voor moet doen als je eennbsp;grote, op maat gemaakte kast wilt hebben. Je moet erovernbsp;nadenken. Waar komt hij staan? Wat voor soort uitstralingnbsp;moet hij hebben? Hoeveel boeken en cd's wil je er in? Denbsp;whiskyflessenverzameling? Daarna maken we een ontwerp.nbsp;En dan gaan we pas timmeren.

Wij maken graag kasten van onverwachte materialen. Van kunststof, van roestig staal. En ik vind multiplex erg mooi;nbsp;de streepjes aan de kopse kant. Ik vind het leuk om die innbsp;het zicht te houden, om daarmee te puzzelen.'

[Wanda Dijkstra]

Meer informatie: www.kastwerk.nl.


12 Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008

-ocr page 13-

Kiek!


De ultieme teamfoto


Uit het album van een alumnus

In 1967 werd de Utrechtse Studenten Rugby Society (USRS) opgericht door corpsstudenten die vonden dat Utrecht niet achter kon blijven bij de Delftse, Leidse en Amsterdamse Studentenrugby.nbsp;Buitenlandse trips zorgden voor meer wedstrijdervaring én ze versterkten de onderlinge band.nbsp;Deze teamfoto is in 1970 gemaakt in Parijs. De kleedkamers van het sportcomplex blekennbsp;afgesloten, zodat de rugbyers zich na afloop moesten behelpen met een koudwaterkraantje.nbsp;Dat mocht de pret niet drukken; Parijs had nog veel meer te bieden.

Op deze foto staan de eerste zes presidenten van de USR: Nelemans, Schepel, Pegels, Verhage, Povel en Pinekaers. De foto hangt nog steeds in groot formaat aan de muur bij USRS: denbsp;ultieme teamfoto.

[A.A. Berenschot, le archivaris van de USRS]

Utrechtse stellingen

Prikkelende, humoristische en intrigerende stellingen uit Utrechtse proefschriften

Een vrcaia' zonder man is als een vis zonder fiets.

f.Mêra Stciu, Gciieeskitiidcl

Wie koffie verkeerd bestelt en cappuccino krijgt, moet tevreden zijn. IBtis i’iw de Griciidr, GeowetensehappeiiI

Motsen die te laat komen of andere mensen laten wachten, impliceren hiermee dat hun tijd belangrijker is dan die vannbsp;tfe antfet Hoe ongep.tst.

ISlen de Giaaf-RoclJ'scina, Dier^iieeskiiiidcl

Na als' voor coureurs in de Formule l is voor het afweersysteem es» goed fimctionerende rem cruciaal voor het veilig bereikennbsp;van de eindstreep.

/Era ijkers-. Get^sesknmkl

Pagt;nKgt;vercn is als klaverj;issen: soms heb je goede troeven in haaden, soms moet je kleur bekennen maar je kunt altijdnbsp;strcvoi iHar roeni en de tijd vliegt voorbij.

fX-Lirtijn Pntsiai., Geœeskiindel

Oorbellen en onderzoek gaan prima samen.

[Aiiiykeii llTïdiihiii, ScheikundeJ

De promotieparadox; naarmate je meer praatjes geeft, krijg je er ook meer.

IRigt;lgt; Kak, GcnreskiiiideJ

Promoveren en zwemmen lijken veel op elkaar: men dient regelmatig tijd temaken om adem te halen teneinde niet tenbsp;verzuipen.

Jdiitinc Bakeiiia, Caieeskiiiidel

No men, no war.

IKiicale Horree, GeneeskundeI


Illuster 51 1 Universiteit Utrecht | 06/2008 13

-ocr page 14-

Kunstgeschiedenis had lange tijd een eigen plek op de universiteit. Tegenwoordig maakt de studie deel uit van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, onderdeel van de Faculteitnbsp;Geesteswetenschappen. Is kunstgeschiedenis nu steeds meer een 'gewone' studie? En was hetnbsp;wel een bijzondere opleiding? Drie generaties alumni blikken terug op hun studietijd.


2007: Kunst moet prob^jH^ mensen aan te spreken'!

Marlyne Stoiker, behaalde haar master cum laude in 2007. Ze studeert nu in Gent,nbsp;België.

Waarom kunstgeschiedenis?

'Ik hou van kunst en van het kijken naar kunst. Toen ik op de middelbare school vertelde datnbsp;ik kunstgeschiedenis wilde studeren, zei iedereen: quot;Leuk, maar wat kun je er mee doen?quot;nbsp;Dat vroeg ik mezelf ook wel af. Daarom bennbsp;ik de master kunst, beleid en managementnbsp;gaan volgen. Ik ben ook niet zo'n l'art pournbsp;l'art-type. Kunst is er voor de maatschappij ennbsp;als mensen ervoor betalen, moet de kunst ooknbsp;proberen die mensen aan te spreken of in elknbsp;geval te bereiken. Ik vind het heel jammer alsnbsp;het iets elitairs blijft.'

Een populaire studie?

'Bij de introductie kregen we te horen: quot;Als het slecht gaat met de economie, kiezen meernbsp;studenten kunstgeschiedenis. Ze denken: hetnbsp;maakt niet uit, ik krijg toch geen baan.quot; Wenbsp;begonnen met zestig eerstejaars. Het zijn nognbsp;steeds vooral meisjes die voor deze richtingnbsp;kiezen. Al blijkt dat niet uit de professoren,nbsp;dat waren bijna allemaal mannen. Ik weetnbsp;niet hoe dat komt. Misschien hebben vrouwen meer interesse voor kunst, meer gevoelnbsp;ervoor. Ik studeer nu in Gent en daar zijn ooknbsp;veel vrouwen, maar toch meer jongens dan innbsp;Utrecht. Misschien heeft dat met de Belgischenbsp;cultuur te maken.'

Een bijzondere studie?

'De universiteit probeert het interdisciplinaire ook te ontwikkelen. Ik vind dat wel goed. Jenbsp;moet over de grenzen heen kijken, want kunstnbsp;is zo verweven met bijvoorbeeld de ontwikkeling van de maatschappij. Als je alleen naarnbsp;kunst kijkt, laat je zoveel buiten beschouwing.nbsp;Ik vond de opleiding heel kleinschalig. Jenbsp;kende de professoren persoonlijk en ze warennbsp;gemakkelijk benaderbaar. In het tweede jaarnbsp;gingen we op excursie naar Florence en Rome.nbsp;Dat was zwaar, want het tempo was hoog,nbsp;maar de sfeer was goed.'

De belangrijkste les?

'Misschien weet ik dat pas goed over twintig jaar. Maar door onderzoek te doen, leer jenbsp;geduldig en precies te werken. De opleidingnbsp;vraagt ook veel zelfdiscipline. Dat had ik innbsp;het begin niet zo, maar in het tweede jaarnbsp;wel. Ook omdat je dan de vakken kunt kiezennbsp;die je het meest interesseren.'

Lievelingsplek in Utrecht?

'De kloostertuin van de Dom, daar kun je heerlijk rustig zitten, middenin de stad.'


14 Illuster 51 | Universiteit Utrecht j 06/2008

-ocr page 15-

Dr. Albert Blankert, doctoraal behaald in 1966, is voormalig docent/onderzoekernbsp;kunstgeschiedenis met als specialismenbsp;zeventiende-eeuwse schilderkunst. Hij isnbsp;bekend vanwege zijn standaardwerk overnbsp;Vermeer.

Waarom kunstgeschiedenis?

'Kunstgeschiedenis was al mijn hobby, voordat ik ging studeren. Op mijn dertiende ontstondnbsp;mijn interesse voor beeldende kunst en ik begon er plaatjes van te verzamelen. Ik had daarnbsp;liefhebberij in, herkende snel het ene plaatjenbsp;van een schilder als ik er al een ander van hadnbsp;gezien. Mijn ouders, die classici waren, vondennbsp;het maar niks, dat ik kunstgeschiedenis wildenbsp;studeren. Ik moest de kost verdienen. Ik mochtnbsp;de studie alleen doen wanneer ik als bijvak denbsp;lesbevoegdheid voor geschiedenis zou halen.nbsp;Ik moet zeggen dat ik veel heb gehad aan dienbsp;kennis, die historische invalshoek van het vak.'

Een populaire studie?

‘VJe begonnen met twaalf studenten. Naast mijzelf was er nog één jongen, voor de rest waren het meisjes. Dat waren vooral nette meisjes,nbsp;waarvan drie van adel. Het was toch een beetjenbsp;het exclusieve domein van dat soort mensen.'

Een bijzondere studie?

'Kunstgeschiedenis heeft per definitie een andere plek. Heel kenmerkend en apart is toch de omgang met en het praten over concretenbsp;objecten. Als kunstgeschiedenis aan de univer-siteit niet bestond, zou het wel in het levennbsp;bestaan. Mensen hechten waarde aan kunst ennbsp;zoeken dan mensen die er verstand van hebben. Het vak is er dus vanzelf, tenzij we tot denbsp;barbarij vervallen.

In mijn tijd had je de bibliotheek voor jezelf met vijftig anderen. Er was geen sprake vannbsp;massaliteit. Je had direct contact met de docenten. Zo'n opzet geeft een betere kwaliteitnbsp;en dwingt je tot het ontwikkelen van zelfdiscipline. Dat was ook noodzakelijk, omdat jenbsp;werd opgeleid voor een staffunctie. In zo'nnbsp;functie heb je ook geen baas boven je. Doornbsp;die opzet vielen er meer mensen af. Het wasnbsp;een zeef met grotere gaten.'

De belangrijkste les?

'Het besef dat je zo intensief met concrete dingen bezig bent. Je krijgt dat als vanzelf ingeprent. Je ziet een dia, niet eens het ding zelf,nbsp;en dan kunnen er zoveel vragen rijzen: over denbsp;manier waarop het geschilderd is, wie de opdracht heeft gegeven, hoe het lijkt op stukkennbsp;van dezelfde schilder en zo steeds maar verder.nbsp;Om die vragen te beantwoorden met studentennbsp;en een docent, dat is zo'n rijke gewaarwording.'

Lievelingsplek in Utrecht

'Het gebied tussen Drift en de Oude Gracht, daar wandel ik graag rond.'


Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 1 5

-ocr page 16-

' ¦lt; .......-...........

Eén Faculteit Geesteswetenschappen Sinds 1 januari 2007 vormen de faculteitennbsp;Godgeleerdheid, Wijsbegeerte en Letterennbsp;Samen de faculteit Geesteswetenschappen.nbsp;Deze zijn ondergebracht in zes verschillende departementen: Geschiedenis ennbsp;Kunstgeschiedenis, Godgeleerdheid, Media-en Cultuurwetenschappen, Nederlands, Moderne Talen en Wijsbegeerte. Naast iedernbsp;departement staat een zogenaamde school.nbsp;Deze schools verzorgen de opleidingennbsp;voor de betreffende departementen. Hetnbsp;voordeel van deze nieuwe organisatie is datnbsp;de departementen zelfstandiger kunnennbsp;werken, en vanuit deze basis toch een gezamenlijk beleid kunnen voeren. Overigensnbsp;j zijn er door de reorganisatie geen opleidin-.1 gen verdwenen of bijgekomen. De faculteitnbsp;heeft vier onderzoeksinstituten. Ook dit isnbsp;na de reorganisatie onveranderd gebleven.

Geschiedenis en Kunstgeschiedenis De opleiding Kunstgeschiedenis was voornbsp;de reorganisatie ondergebracht bij denbsp;Faculteit Letteren. Samen met Muziekwe-

¦ tenschap vormde Kunstgeschiedenis een zogeheten Onderwijsinstituut (OWI). Muziekwetenschap wilde graag toetreden totnbsp;het departement Media- en Cultuurwetenschappen; de kunsthistorici waren als groepnbsp;te klein om zelfstandig door te gaan ennbsp;voelden de meeste affiniteit met Geschiedenis. Nu is er een departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis (DGK), waarinnbsp;de twee opleidingen zelfstandig blijven.nbsp;Fusiebeleid is niet aan de orde, want daarnbsp;is ook de omvang van de twee opleidingennbsp;te verschillend voor. Al kan men Kunstgeschiedenis geen kleine opleiding noemen,nbsp;de instroom aan studenten bij Geschiedenisnbsp;is bijna drie keer zo groot. Desondanks zijnnbsp;er allerlei mogelijkheden voor samenwerking die in de toekomst zeker benut zullennbsp;worden, maar dat lukt alleen als beidenbsp;partijen hun eigen expertise en identiteitnbsp;inbrengen.

nog niets verteld. Ik heb later aangetoond dat die wel degelijk van belang zijn.'

De belangrijkste les?

'Dankzij het feit dat ik kunstgeschiedenis heb gestudeerd, kan ik beter historisch denkennbsp;dan landschapsarchitecten. En de precisie vannbsp;het kijken, het noteren van data, het woordnbsp;'oud' inhoud geven. Het gaat niet om 'mooi'nbsp;of 'lelijk', maar om het beschrijven. Bovendiennbsp;kreeg je de ruimte om bij andere studies tenbsp;kijken. Ik heb Italiaans, Spaans, Russisch ennbsp;Geschiedenis gevolgd, dat vond ik heel waardevol. Mijn keuze voor parken vonden ze bijnbsp;de opleiding opmerkelijk, maar ik kreeg welnbsp;de ruimte hiervoor.'

Lievelingsplek in Utrecht?

'De tuin op de Mariaplaats, die wordt met liefhebberij onderhouden en dat zie je er aan af.' [Mare Janssen]


Lucia Albers, doctoraal behaald in 1980, heeft een eigen bedrijf op het gebiednbsp;van historische landschapsarchitectuur:nbsp;Albers Adviezen.

Waarom kunstgeschiedenis?

'Ik heb altijd ai belangstelling gehad voor alles wat oud is, zoals gebouwen en landschappen.nbsp;Vandaar dat ik na mijn eindexamen een reisnbsp;langs kathedralen heb gemaakt in Frankrijk, samen met een groep Franse studenten. Ook moderne beeldhouwkunst vond ik toen mooi. Toennbsp;ik terugkwam van de reis, zou ik eigenlijk starten bij Schoevers. Maar ik dat wilde ik inmiddelsnbsp;niet meer. Het werd dus toch kunstgeschiedenis.'

Een populaire studie?

'De opleiding had nog altijd het imago van een studie voor rijke meisjes die een mannbsp;zochten. Wij waren niet rijk en in mijn jaarnbsp;waren de jongens in de meerderheid. In het


begin kregen we te horen: quot;Dit leidt tot niks, jullie worden allemaal werkloos.quot; Hoewel datnbsp;klopte in die tijd, heb ik uiteindelijk mijn eigen vak gemaakt. Daarbij had ik kunstgeschiedenis niet kunnen missen.

Een bijzondere studie?

'We zaten in een gebouw aan het Drift. Er was een mooie tuin met een grote moerbeiboom.nbsp;Daar las ik Janson over de zijderupsen dienbsp;alleen moerbei eten. De moerbeivruchten waren inderdaad heerlijk. Ook heb ik vele urennbsp;doorgebracht in de bibliotheek, waar je je konnbsp;opsluiten in een kamer met zeldzame boekennbsp;uit de zeventiende eeuw. Dat was een schitterende plek. In het tweede jaar gingen we naarnbsp;Londen. Terwijl de andere studenten naar eennbsp;paleis gingen, ben ik naar de parken gegaan.nbsp;Het verbaasde me dat in de studie wel aandacht was voor de stijlen van Engelse parken,nbsp;maar over de Nederlandse parken werd toen


16 Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008

-ocr page 17-

Iedereen die Utrecht kent, weet dat het een stad is vol verhalen. En die verhalen zitten vol interessante mensen. Dat laat Rob van Scheers zien in zijn boek De kleinenbsp;parade, een verborgen geschiedenis van Utrecht. 'Als lezer word je even onderdeelnbsp;van de geschiedenis. Het boek laat een nieuwe historische laag zien.'

Een verborgen geschiedenis van Utrecht


Rob Van Scheers, cultuurreporter voor Elsevier en gastdocent Filmgeschiedenis aan de universiteit, ziet Denbsp;kleine parade als de proloog bij zijn eerdere boek Denbsp;Grote Parade, een verborgen geschiedenis van de twintigste eeuw: 'Dit boek eindigt met Vincent van Gogh in denbsp;Herenstraat, waar De Grote Parade mee begint. Alles heeftnbsp;met elkaar te maken. Ik zoek tussen de rafelranden vannbsp;het verleden, omdat daar het plezier te vinden is. Trumannbsp;Capote is één van mijn grote voorbeelden: het ingraven,nbsp;de humor, de virtuositeit. Hij schreef ooit de woorden voornbsp;zijn vrienden in Manhattan 'I live in Brooklyn. By choice.'nbsp;Prachtig vind ik het, dat je met zes woorden zoveel kuntnbsp;zeggen. Je zou ook kunnen schrijven: 'Ik woon in Leidschenbsp;Rijn. Uit vrije wil.'

'Zonder de universiteit zou Utrecht een gewone, misschien wat saaie stad zijn'

Illustere wetenschappers

Ook de Universiteit Utrecht komt op verschillende manieren aan bod in De kleine parade. 'Zonder de universiteit zou Utrecht een gewone, middelgrote, misschien watnbsp;saaie stad zijn. De universiteit is een magneet. Zij staat


goed aangeschreven in het buitenland en trekt illustere wetenschappers aan. Einstein. Nobelprijswinnaars Gerardnbsp;'t Hooft en Nico Bloembergen. Descartes.

De grote held van Van Scheers is de astronoom professor De Jager. 'Als klein jochie schreef ik hem een brief, waaropnbsp;ik naar de sterrenwacht mocht komen. Later stelde ik hemnbsp;de vraag of hij niet altijd door de verkeerde kant van denbsp;sterrenkijker heeft geloerd: quot;Is Utrecht niet het echte centrum van het universum?quot; Toen zei hij: quot;Bijna. Maar nietnbsp;helemaal.quot; Een geweldige man.'

[Wanda Dijkstra]


Illuster geeft vijf exemplaren weg!


De kleine parade was eerder dit jaar de leidraad van


de Culturele Zondag, een maandelijks terugkerend


cultureel evenement. Wie dat gemist heeft, kan alsnog genieten van de verhalen in het boek, want Illuster geeftnbsp;vijf exemplaren weg. Wilt u hiervoornbsp;in aanmerking komen, mail dan naarnbsp;ufonds@uu.nl met als onderwerpnbsp;'actie De kleine parade' en vermeldnbsp;uw naam plus voorletters, adres,nbsp;e-mailadres en geboortedatum.nbsp;De winnaars worden bekendnbsp;gemaakt op www.alumni.uu.nl.



Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 17


-ocr page 18-

Netwerk met uitzicht

De Utrecht Tafel van Haagsenbsp;sociëteit de Witte

Eens per maand treffen Utrechtse alumni elkaar aan de Utrecht Tafel in de Haagse sociëteit denbsp;Witte. Oud-voorzitter Giap Tan en voorzitternbsp;Tijmen van de Vuurst: 'De gemiddelde leeftijdnbsp;ligt nu op vijftig, maar we proberen ook jongeren bij onze tafel te betrekken. Dat lukt aardig.'

‘Utrecht is een belangrijk deel van mijn leven’

Een provinciestad, vond Tijmen van de Vuurst toen hij in 1955 vanuit Amsterdam in Utrecht ging studeren. Omdat Utrecht de enige stadnbsp;was waar diergeneeskunde werd aangeboden, ging hij er naartoe.nbsp;Gruwelijk saai, vond ook Giap Tan, die er van 1970 tot 1976 rechtennbsp;studeerde. Hoewel het vertier beperkt was - er waren welgeteld vijfnbsp;kroegen - hadden ze een fantastische tijd. 'Mijn hart gaat nog steedsnbsp;sneller kloppen als ik Utrecht binnenrijd', zegt Tan. Van de Vuurstnbsp;knikt: 'De onbezorgde jaren.' Beiden waren lid van het Utrechtsch Studenten Corps, hun paden moeten elkaar hebben gekruist.

Na hun studie vetrokken beiden naar Den Haag. Tan om het toenmalige Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne te werken. Na een lange carrière bij VROM, promoveerde Tan in 2001 als bestuurskundige. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig consultant. Van denbsp;Vuurst kon een dierenartsenpraktijk overnemen in Voorburg. Uiteindelijk koos hij voor de ambtelijke kant, vanwege de doorgroeimogelijkheden. Sinds 1983 werkt hij voor het ministerie van Landbouw. Denbsp;heren mogen dan al meer dan veertig jaar weg zijn uit Utrecht, oudenbsp;liefde roest niet. Eens in de maand vinden ze elkaar aan de Utrecht Tafel, de tafel voor Utrechtse alumni die lid zijn van sociëteit de Witte.

Sinds 2003

De Utrecht Tafel ontstond in 2003, na afloop van de eerste Utrecht Lezing, een jaarlijkse lezing voor Utrechtse alumni en relaties. Er waren 170 mensen present. Toevallig werd de lezing in sociëteit de Wittenbsp;gehouden, een sociëteit in het hart van Den Haag waar leden de mogelijkheid hebben zich te verenigen rond zogenaamde tafels, al naargelang interesse of achtergrond. Tan: 'Er was al een Leidse Tafel, eennbsp;Groningse Tafel, een Amsterdamse Tafel, maar géén Utrechtse Tafel.'nbsp;Tan liet het er niet bij zitten en deed een oproep in het sociëteitsblad.nbsp;De animo bleek groot. Inmiddels telt de tafel 35 leden. Veel ambtenaren, veel mannen, al is een derde deel vrouw.

Tan en Van de Vuurst benadrukken het open karakter. 'Iedereen die lid is van De Witte en in Utrecht heeft gestudeerd, is van harte welkom.'nbsp;Van de Vuurst: 'Juist de mix van verschillende mensen is interessant.

De gemiddelde leeftijd ligt nu op vijftig, maar ik vind het ook leuk om jongeren bij onze tafel te betrekken. Dat lukt aardig.'

'De band met de universiteit houdt niet op zodra je je bul in ontvangst neemt'

Sociëteit de Witte

De Utrecht Tafel is een open tafel, maar om erbij te horen moet je wel lid van De Witte zijn. Een ballotagecommissie beslist over toelating totnbsp;het etablissement aan het Plein, waar een dresscode geldt. Dat moetnbsp;je wel een beetje liggen, of zoals Van de Vuurst het stelt: 'Je moet nietnbsp;elke dag in spijkerbroek willen lopen.' Tan, al vanaf 1985 present, kannbsp;iedereen het lidmaatschap aanraden. 'Het is een prachtige plek omnbsp;interessante mensen te ontmoeten en te ontvangen. Ik voel me hiernbsp;erg thuis. Voor jonge mensen is het bovendien een goede plek om tenbsp;netwerken.'


18 Illuster 51 t Universiteit Utrecht [ 06/2008

-ocr page 19-

Fantastische stad

De oprichting van de Utrecht Tafel is niet Tans enige link met de Utrechtse alumni. Sinds 2005 is hij voorzitter van de regionale alumni-kring Den Haag. 'Toen mijn zoon in Utrecht Rechtsgeleerdheid gingnbsp;studeren, realiseerde ik me hoe belangrijk de universiteit en de stadnbsp;voor mij waren. Ik ben trots op Utrecht. Niet alleen ben ik er in intellectuele zin gevormd, ik heb in Utrecht ook mijn vrouw ontmoet. Het isnbsp;een belangrijk deel van mijn leven.'

Tan is dan ook een enthousiast pleitbezorger van intensivering van de band tussen de universiteit en de alumnus. 'We kunnen zó veel voor elkaar betekenen. Alumni zijn een onmisbare schakel tussen universiteitnbsp;en maatschappij. Als voorzitter van de alumnikring wil ik uitdragen datnbsp;die band belangrijk is. Je zou een levensloopfilosofie kunnen ontwikkelen waarin de universiteit in verschillende fases van je leven een rolnbsp;speelt. De band met de universiteit houdt niet op zodra je je bul innbsp;ontvangst neemt. Alumni hebben waardevolle contacten en zoudennbsp;pas afgestudeerden kunnen helpen, het zou goed zijn als dat gefacili-teerd zou worden door de universiteit zodat je niet lang hoeft tenbsp;zoeken en binnen je eigen netwerk mensen kunt bellen.' [Red: hetnbsp;Mentor Mentee Systeem voorziet in deze behoefte, www.uu.nl/mms.]nbsp;Toen Tan voorzitter werd van de regionale alumnikring, droeg hij voorzitterschap over aan Van de Vuurst. 'Ik vind het leuk om dingen tenbsp;organiseren, in mijn studententijd was ik als actief in het corps. Volgend jaar vieren we ons eerste lustrum. Misschien gaan we met zijn allen de Dom beklimmen of een tochtje maken over de Vecht.' Tan knikt.nbsp;'Dat lijkt me heel leuk. Utrecht is een fantastische stad geworden.'nbsp;[Anna van de Weygaert]

Iedere maand een lezing

De leden van de Utrecht Tafel komen maandelijks bijeen voor een drankje en een lezing, die door een van de leden wordt gehoudennbsp;over een zelfgekozen onderwerp. De komende maanden staan diverse lezingen op het programma, waaronder een voordracht overnbsp;de betekenis van alumni op 4 september aanstaande en een verhandeling over Louis Couperus en het project 'De kleine zielen innbsp;de 21^ eeuw' op 4 december aanstaande. Na afloop van de lezingnbsp;volgt een discussie en diner.

Het bestuur bestaat uit Tijmen van de Vuurst (voorzitter), Yvette Marcus (secretaris) en Willem Berghuis (penningmeester). Wienbsp;lid wil worden van de Utrecht Tafel, moet eerst lid worden vannbsp;sociëteit de Witte. Dit gebeurt op voordracht, leden wordennbsp;geballoteerd. Aan beide lidmaatschappen zijn kosten verbonden.


Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 19

-ocr page 20-

Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau


In 1886 is het Universiteitsfonds opgericht door alumni van de Univer-siteit Utrecht. Sindsdien zet het Universiteitsfonds zich actief in voor de Utrechtse universitaire gemeenschap. Het stelt bijzondere leerstoelen in,nbsp;subsidieert studentenactiviteiten en regelt sociale zorg voor studentennbsp;in financiële nood. Het Universiteitsfonds is ook het Alumnibureau vannbsp;de universiteit. Het bureau organiseert een uitgebreid programma voornbsp;alumni in binnen- en buitenland en voor Jonge alumni. Alumni die begunstiger zijn van het Universiteitsfonds ontvangen bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas waarmee zij gemakkelijker en goedkoper toegang krijgen totnbsp;het universitaire aanbod.



Luuk Slooter wint ' Vliegenthart Scriptieprijs 2007...nbsp;Psycholoog Luuk Slooter heeft de Vliegenthartnbsp;Scriptieprijs 2007 gewonnen. Deze prijs isnbsp;ingesteld naar aanleiding van het afscheidnbsp;van Hans Vliegenthart als voorzitter van hetnbsp;Universiteitsfonds en wordt jaarlijks toegekend aan de schrijver van een excellente scriptie. Luuk schreef in 2007 de beste scriptie innbsp;de Gamma Wetenschappen. quot;Cité dreams: Annbsp;Analysis of the French Suburban Riots of 2005quot;nbsp;gaat over de ernstige rellen die in 2005 plaatsvonden in de voorsteden van Parijs. Dit maatschappelijk relevante thema is in de scriptienbsp;van Slooter op een gedegen manier theoretisch verkend, in veldwerk empirisch getoetstnbsp;en op een aansprekende manier verwoord.nbsp;Luuk is toegejuicht op de Universiteitsdagnbsp;op 29 maart en wordt verder beloond metnbsp;€ 1.000,-. Zijn scriptie is te lezen opnbsp;www.alumni.uu.ln/scriptieprijs.

20 Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 quot;,

De jury reikte eveneens twee eervolle vermeldingen uit aan:

  • - Jill Coster van Voorhout, voor haar scriptie:nbsp;'Human trafficking for (non-sexual) labournbsp;exploitation, towards a framework fornbsp;implementation of the European Councilnbsp;Framework Decision'

  • - Rosa-Anne Gärtner, voor haar scriptie:nbsp;'Recognition or denial of a potentialnbsp;neighbourhood catalyst?: The role ofnbsp;migrant organisations in area-based urbannbsp;development programmes'

De jury van de Vliegenthart Scriptieprijs 2007 bestond naast voorzitter Hans Vliegenthart uit:

  • - Prof.dr. J.A. van Ginkel, Emeritus Hoogleraarnbsp;Geowetenschappen UU

  • - Prof.mr. E.H. Hondius, Faculteitshoogleraarnbsp;Privaatrecht UU

  • - Prof.dr. E.A. Mante-Meijer, Emeritusnbsp;hoogleraar USBO UU

  • - Prof.dr. P.T. van der Veer,nbsp;Universiteitshoogleraar UU

... en de Prix de Paris

Met dezelfde scriptie heeft Luuk Slooter, de winnaar van de Vliegenthart Scriptieprijs, ooknbsp;de prestigieuze Prix de Paris gewonnen. Denbsp;Prix de Paris is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jong Nederlands talent dat zichnbsp;bezighoudt met Franse taal of cultuur. De prijsnbsp;bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euronbsp;bestemd voor een studieverblijf in Frankrijk.nbsp;Luuk Slooter mag een jaar in Parijs studeren.

Universiteitsdag 2008

Ruim 1000 bezoekers bezochten dit jaar de Universiteitsdag, die in het teken stond vannbsp;'Spelen met de werkelijkheid'. Veel alumninbsp;grepen deze gelegenheid aan om hun 'oude'nbsp;universiteit nog eens te bezoeken. Daarnaastnbsp;vonden veel studenten en medewerkers de wegnbsp;naar verschillende programma's: de lezingen innbsp;de ochtend, en de Facultaire programma's, workshops en Architectuurwandeling in de middag.nbsp;Ter gelegenheid van de universiteitsdag is eennbsp;korte film gemaakt; een verslag van de mooienbsp;momenten deze dag.

Z/e www.alumni.uu.nl/udag.

André Bolhuis, voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds opende de Universiteitsdag


-ocr page 21-

Illuster ontvangen?

Als afgestudeerde van de Universiteit Utrecht ontvangt u vier keer per jaar ons relatiemagazine Illuster. Het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau wil graagnbsp;weten of en wanneer Illuster bij u in de bus valt en organiseert een telefonischnbsp;onderzoek in de tweede helft van juni. Mogelijk wordt u hiervoor gebeld door eennbsp;van de medewerkers van de Universiteit Utrecht. We hopen dat u begrip heeft voornbsp;onze wens om beter inzicht te krijgen in de verzending en ontvangst van Illuster.nbsp;Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!



UES-programma biedt Huafang topmogelijkhedennbsp;in China

Dolblij was Huafang Xiu toen ze in China hoorde dat was ze geselecteerd was voornbsp;een UES-beurs. 'Zonder deze beurs was datnbsp;financieel onbereikbaar. Ik was nog nooit innbsp;een ander land geweest, laat staan dat ik ernbsp;had kunnen studeren. Ik heb een topkansnbsp;gekregen.'

In augustus kwam ze naar Utrecht voor een tweejarige onderzoeksmaster linguïstiek. 'Eennbsp;Utrechtse professor op werkbezoek verteldenbsp;me over deze mogelijkheid. Ik ben meteennbsp;op de universiteitssite gaan kijken. Het programma sprak me erg aan.' Niet alleen Huaf-angs ouders waren trots. 'Ook mijn docentennbsp;waren enorm enthousiast. De Universiteitnbsp;Utrecht staat heel hoog aangeschreven innbsp;China.'

Nederlandse plannen


Hoewel de Hollandse gebruiken voor een lichte cultuurshock zorgden, had Huafangnbsp;deze ervaringen voor geen goud willennbsp;missen. 'In China praat je alleen als je ietsnbsp;gevraagd wordt, maar hier is het onderwijsnbsp;interactief. Zo kan ik mijn academische vaardigheden optimaal ontwikkelen. Mijn Engelsnbsp;is met sprongen vooruitgegaan. Ook van hetnbsp;Nederlandse plannen heb ik veel geleerd, opnbsp;de universiteit is alles zó efficiënt geregeld.'nbsp;Na haar studie hoopt Huafang op een positienbsp;als universitair docent in China. 'Het lijkt menbsp;fantastisch mijn kennis te kunnen overdragennbsp;aan jonge mensen. Dankzij deze beurs komtnbsp;deze droom nu binnen handbereik.'

[Anna van de Weygaert]

Bijzondere leerstoelen

Benoemingen

Het bestuur van het Utrechts Universiteitsfonds heeft per 1 april 2008 de bijzondere leerstoel Forensische Psychologie ingesteldnbsp;bij het departement Recht van de faculteitnbsp;Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur ennbsp;Organisatie. Op de leerstoel is benoemd dr.nbsp;F.A.M.M. Koenraadt.

Workshop alumnibeleid

30 Alumni- en reünistenverenigingen en studentenverenigingen met alumnibeleid volgden op 31 januari de workshop alumnibeleid.

Bent u ai UES-donateur?

Het Utrecht Excellence Scholarship-programma biedt getalenteerde studenten (wereldwijd)nbsp;de kans om in Utrecht te studeren. Het UES-programma wordt onder meer gefinancierdnbsp;door donaties van alumni en andere vriendennbsp;van de universiteit. Sinds de start van het programma heeft het U-fonds al diverse giftennbsp;ontvangen.

Maar we zijn er nog niet! We willen graag nog veel meer aanvragen van buitenlandse

toppers honoreren. Uw bijdrage is dan ook zeer welkom. U kunt dit eenvoudig online regelen via www.alumni.uu.nl/ues. Of maak uwnbsp;donatie rechtstreeks over via giro 14475 o.v.v.nbsp;UES-programma.

Hartelijk dank voor uw bijdrage!

Meer weten? Vraag dan de folder aan 'Investeren loont' of kijk op www.alumni.uu.nl/ues.

Geef uw mening

Wij zijn benieuwd naar uw mening over het UES-programma. Wilt u reageren op de cam-

pagne rondom het UES-programma of op de berichtgeving in Illuster? Laat het ons wetennbsp;en stuur een mail naar ufonds®uu.nl.


Tijdens de workshop dachten ze na over wat studenten kunnen doen met en voor alumni.nbsp;En ze gingen concreet aan de slag metnbsp;hun eigen alumnibeleid. Er werd € 500,-toegezegd voor het beste concrete plan datnbsp;die dag op tafel kwam. Na 25 korte presentaties kwam het plan van Studieverenigingnbsp;Sirius, de studievereniging van het Utrechtnbsp;Law College (ULC), als beste uit de bus.nbsp;Hun idee? De oprichting van een Siriusnbsp;Businessdag, een dag voor pas afgestudeerden. Op deze dag moet een brug wordennbsp;geslagen tussen theorie en praktijk, bijvoorbeeld dankzij een assessmenttraining ofnbsp;cv-bespreking.

Contactpersonen faculteiten

Faculteit Bètawetenschappen

  • • Biologie, Postbus 80088, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 2276, c.m.jansen1@uu.nl

  • • Farmaceutische Wetenschappen, Postbus 80082,

3508 TB Utrecht, (030) 253 7313, l.denTonkelaar@uu.nl

  • • Informatica, Postbus 80089, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 3336, c.j.nijenhuis@uu.nl

  • • Natuur- en Sterrenkunde, Postbus 80195, 3508 Tl Utrecht,

(030) 253 2725, P.C.J.Mertens@phys.uu.nl

  • • Scheikunde, Sorbonnelaan 16, 3584 CA Utrecht,

(030) 253 7317, D.A.Ondaatje@uu.nl

  • • Wiskunde, Budapestlaan 6, 3584 CD Utrecht,

(030) 253 1515, Ria.vanVlimmeren@math.uu.nl

Faculteit Diergeneeskunde

• Diergeneeskunde, Postbus 80163, 3508 TD Utrecht, (030) 253 4839, s.fluitsma@uu.nl

Faculteit Geesteswetenschappen

  • • Godgeleerdheid, Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 1853, mswarte@uu.nt

  • • Overige departementen. Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ

Utrecht, 030 253 9756, Annemiek.vanGorp@let.uu.nl

Faculteit Geowetenschappen

• Alle departementen, Budapestlaan 4, 3584 CA Utrecht, (030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl; 030 253 5098,nbsp;deblok@geo.uu.nl

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie

  • • Juridisch PAO Utrecht, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 8497, n.tulner@law.uu.nl

  • • Rechtsgeleerdheid, janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 8356, m.jansen@law.uu.nl

  • • Utrecht School of Economics, Vredenburg 138,

3511 BG Utrecht, (030) 253 9800

  • • Utrechtse School voor Bestuurs- ennbsp;Organisatiewetenschap (USBO)

Bijlhouwerstraat 6-8, 3511 ZC, Utrecht, 030 2539389,

S.A.Bergervoet@uu.nl

Faculteit Sociale wetenschappen

  • • Alle departementen, Heidelberglaan 1,

3584 CS Utrecht, (030) 253 6718, m.m.splinter@uu.nl

Faculteit Geneeskunde

  • • Algemene Gezondheidswetenschappen

(030) 2503464, J.C.P.J.deGroot@umcutrecht.nl

  • • Overige departementen. Postbus 80030, 3508 TA Utrecht,

(030) 253 1277, Annemiek.vanGorp@let.uu.nl

Interfacultaire onderzoek- en opleidingsorganisaties

  • • IVLOS, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 4494, m.m.vanrijswijk@uu.nl

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal

Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008 21


-ocr page 22-

Hora est

; Zonder waardeoordeel te geven signaleert

: deze rubriek activiteiten en publicaties die

: voor Utrechtse alumni interessant zijn.

: Bijdragen zijn welkom: illuster@uu.nl.



Reünie Utrechtse Biologen Vereniging

In 2009 bestaat de Utrechtse Biologen Vereniging 85 jaar. Hoog tijd voor een flinknbsp;feest om het 17® lustrum te vieren. Onzenbsp;alumni vergeten we daarbij natuurlijk niet.nbsp;Speciaal voor hen organiseren wij in denbsp;tweede week van februari 2009 een spetterende reünie. Heeft u biologie gestudeerdnbsp;aan de Universiteit Utrecht en bent u benieuwd hoe het uw oud-studiegenoten is vergaan? Wilt u laten weten hoe ver u het hebtnbsp;geschopt? Of wilt u uw studieliefde nog eensnbsp;terugzien? Kijk dan voor meer informatie opnbsp;onze website en meldt u aan via e-mail.nbsp;Kent u nog meer mensen die eventueelnbsp;interesse hebben in deze reünie? U helptnbsp;ons enorm door de contactgegevens vannbsp;die mensen aan ons door te geven.

Meer informatie: www.ubv.info/reunie, 17e.LustrumUBV@gmail.com.

12 t/m 14 september: reünistenweekend USKO

Was u vanaf 1990 lid van het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) en heeftnbsp;u heimwee naar kamp en tournee? Houdnbsp;dan vrijdagavond 12 september tot en metnbsp;zondagmiddag 14 september 2008 vrij.nbsp;De reünistenvereniging van het USKOnbsp;(R-USKO) organiseert dan een weekend voornbsp;de jongere oud-leden van het USKO.

Tijdens dit weekend studeren we onder leiding van Roel Vogel het eerste deel in vannbsp;Händels Messiah (orkestversie Mozart metnbsp;klarinetten, fluiten, hoorns, trompetten ennbsp;trombones). Vanaf vrijdagavond bent u vannbsp;harte welkom in de bossen van Austerlitz.

De kosten voor deze muzikale reünie bedragen € 75,-.

Meer informatie en aanmelding: Freerk Broeyer; jr-usko@rusko.nl.

V.U.G.S. zoekt alumni

De Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten zoekt nieuwe alumni voor haarnbsp;alumnibestand. Aanmelden kan via denbsp;website of per post. Als aangemelde alumnusnbsp;houden we u op de hoogte van alumni-activiteiten en belangrijke zaken die spelennbsp;binnen de vereniging. Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meldt u dan aan via hetnbsp;kopje 'vereniging' en dan 'alumni'.

Of bel/mail uw gegevens door.

Meer informatie: Jorben Hendriksma (030) 253 2789; vugs@geo.uu.nl, www.vugs.nl.

22 Illuster 51 | Universiteit Utrecht | 06/2008

25 jaar informatica

De opleiding informatica viert haar •' 25-jarig bestaan met een aantal bijzonderenbsp;activiteiten. Ze nodigt u uit voor een wetenschappelijk symposium, zet u aan tot lezen,nbsp;is gastheer voor de LegoLeague en ontmoetnbsp;u graag op een feestelijke reünie. U heeftnbsp;hierdoor een uitgelezen kans om weer naarnbsp;uw studententijd terug te keren, oud-jaargenoten te ontmoeten en uw zinnennbsp;te prikkelen. Wilt u meer weten?

Meer informatie: c.j.nijenhuis@uu.nl.

Oud-Orca zoekt Orcanen

De Oudledenstichting van de Utrechtse Studentenroeivereniging Orca heet sindsnbsp;1 januari 2008 Oud-Orca. Niet alleen eennbsp;nieuwe naam, maar ook nieuwe ambities,nbsp;een nieuwe aanpak en een volledige nieuwnbsp;bestuur. Het is onze ambitie in drie jaar tijdnbsp;te groeien tot minimaal 1000 geregistreerdenbsp;en betalende leden. Hiermee maken we Oud-Orca het grootste oud-ledennetwerk binnennbsp;het studentenroeien en zorgen we ervoor datnbsp;Oud-Orca eik jaar een nieuwe boot aan Orcanbsp;kan schenken!

We gaan ook meer activiteiten organiseren. De jaarlijkse Oud-Orca-dag blijft uiteraard,nbsp;maar we gaan vanaf dit jaar iedereen stimuleren om te komen roeien. In de vier of in denbsp;acht, met uw oude team, uw oude bestuur ofnbsp;een gelegenheidscombinatie, dat maakt nietnbsp;uit. Nieuw is dat we een aantal keer per jaarnbsp;een borrel of een feestje gaan organiseren.nbsp;Help ons met opsporen van Orcanen! Stuurnbsp;de link van de website door aan alle oud-Orcanen met de vraag zich aan te melden.nbsp;Meer informatie: www.oud-orca.nl. Bezoeknbsp;de site voor tal van activiteiten!


100 jaar Geografie in Utrecht

Na jaren van voorbereiding werden in september 1908 de eerste twee hooglerarennbsp;geografie benoemd aan de 'Rijksuniversiteitnbsp;te Utrecht', één voor Sociale en één voornbsp;Fysische Geografie. Daarmee was het Geografisch Instituut een feit. Om deze mijlpaal tenbsp;vieren, vinden er in september 2008 tweenbsp;activiteiten plaats:

  • • Symposium 100 Jaar Geografie in Utrecht

Datum: vrijdag 19 september 2008

Tijd: 09.00 - 17.00 uur

Locatie: Educatorium, Leuvenlaan 19 te Utrecht (Uithof)

  • • Alumnidag

Datum: zaterdag 20 september 2008

Tijd: 10.00-21.30 uur

Locatie: Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht

De vrijdag is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in het Utrechtse geografischenbsp;en planologische onderzoek. De zaterdagnbsp;is speciaal bestemd voor Utrechtse alumni.nbsp;Meer informatie:nbsp;http://100jaargeografie.geo.uu.nl.

Gratis lezingen bij Studium Generale

Ook in juni is er weer van alles te beleven bij Studium Generale! Maarten van Rossemnbsp;spreekt over WO I en II. Bij 'Hoge en lage cultuur' gaat het over mode en tv en er wordtnbsp;gedebatteerd met Frits van Oostrom. Vergeetnbsp;ook het symposium 'Upgrade your senses'nbsp;niet! Wilt u de folder (gratis) ontvangen?nbsp;Neem contact op met: Studium Generale,nbsp;Postbus 80.125, 3508 TC Utrecht, (030) 253nbsp;2435, info@sg.uu.nl. Alle lezingen van Studium Generale zijn gratis en voor iedereennbsp;vrij toegankelijk.

Meer informatie: www.sg.uu.nl.


-ocr page 23-

3 t/m 6 juli: lustrum USConcert met rockoperanbsp;Equilibrio

Van 3 tot en met 6 juli 2008 worden klassiek, musical en rock op één podium verenigd:nbsp;de rockopera Equilibrio beleeft haar Nederlandse première op een van de grootstenbsp;podia van Nederland. Het USConcert,nbsp;het symfonieorkest van de Universiteitnbsp;Utrecht, viert met deze productie haarnbsp;lustrum en staat, zoals al vele jaren, ondernbsp;leiding van Bas Pollard.

Equilibrio is een samenwerking tussen het USConcert, de metalband Xystus en eennbsp;sterrencast uit de rock- en musicalwereld.nbsp;Het verhaal van Equilibrio vertelt over denbsp;eenzame reiziger Diegu die terecht komtnbsp;in een wereld verscheurd door tweenbsp;tegenpolen, de op macht beluste heersernbsp;Primos en de onbaatzuchtige Aveline.nbsp;Het lot van Diegu blijkt met hen verstrengeld te zijn. Plaats: Vredenburg Leidschenbsp;Rijn. Kaarten zijn verkrijgbaar via Ticketservice, Vredenburg en alle bekende voorverkoopadressen.

Meer informatie: www.equilibrio-opera.nl.

Alumni helpen studenten Geowetenschappen

Het honours programma van Geowetenschappen heeft de afgelopen maanden samen met drie alumni de cursus Ondernemingszin ontwikkeld. De geo-ondernemers Jasper van dernbsp;Wal, Martijn Blom en Gert van Veldhuisen traden als coach en docent op tijdens de cursus.nbsp;Daarin ontmoeten de studenten ook nog eennbsp;fiks aantal andere alumni. De drie vormen denbsp;stichting Onderstroom die als doel heeft ondernemingszin onder studenten te vergroten.nbsp;De studenten gaan met de voeten in de klei:nbsp;de cursus draait als een onderneming.

Het honours programma richt zich op het stimuleren van de ondernemingszin. De ontmoetingen met alumniondernemers latennbsp;zien dat geen idee te gek is, dat je met eennbsp;goed plan, lef, bevlogenheid en doorzettingsvermogen je doelen kunt verwezenlijken.nbsp;Dit jaar is door de studenten een krant-onderneming gestart. Alumni die interesse hebben kunnen de krant opvragennbsp;bij Erica van Middelkoop, (030) 2532086,nbsp;e. middelkoop@geo. uu.nl.

Meer informatie: www.stichtingonderstroom.nl.

HOVO: zomeracademie en najaarscursussen

Hoger Onderwijs voor Ouderen Utrecht organiseert weer een aantrekkelijke 'zomeracademie'. Van 8 tot 11 juli geven enkelenbsp;topdocenten van de Universiteit Utrecht eennbsp;lezing over hun favoriete onderwerp in denbsp;Universiteitsbibliotheek in De Uithof. Zo kunnen ook mensen die nog geen HOVO-cursusnbsp;hebben gevolgd kennis maken met HOVOnbsp;Utrecht.

Ook in de periode september - november biedt HOVO Utrecht weer diverse cursussennbsp;aan. Een greep uit het aanbod: de 'Sovjet-ziel', overlevingsstrategieën onder Stalin,nbsp;Jorge Luis Borges, China als nieuwe wereldmacht, angst voor globalisering, ruimtevaartnbsp;en wetenschap. De cursussen beginnen vanafnbsp;eind september en bevatten gemiddeld 8nbsp;bijeenkomsten van twee uur.

Meer informatie: (030) 253 3179; hovo@uu.nl; www.hovoutrecht.nl.


Illuster 51 I Universiteit Utrecht | 06/2008 23

-ocr page 24-

ZOMERNUMMER

Op deze dagen is het park een zomernummer in frisse kleuren.

Willen de ogen op safari door interviews,‘spraakmakend nieuws, feilloos gepeilde achtergronden? Nee, ze grazen oppervlakkignbsp;over borsten, billen - op steeltjes langs de feromonenfabriekennbsp;als vroeger door het vakantieboek op de hoedenplanknbsp;tjokvol kleurplaten, puzzels, doolhoven. Zoek de verschillen.

»'

Tekst: Ingmar Heytze ! Foto: Ivar Pel