-ocr page 1-

Universiteit Utrecht


14 I Ed Nijpels: 'Dat we het zo goed doen, is een wonder'

11 I Topopbrengst voor UES-talent 18 | Feesten en studeren op de campus


-ocr page 2-

illuster 53, jaargang 14, december 2008

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 84.000 • Hoofdredactie: Anne-marienbsp;van Bergen • Eindredactie: Sandra Rijnennbsp;• Redactie: Catharien Hamerslag, Armandnbsp;Heijnen, Manon Renaud, Jacomijn Timmermans • Redactieraad: Piet van Asseldonk,nbsp;eindredacteur NOVA; Lex Heerma van Voss,


hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen; Monique Jipping, directeur CSC, Tom Peijster, management consultant directoraatnbsp;communicatie Rabobank Nederland; Thijsnbsp;Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren;nbsp;Arie Smit, oud-voorzitter U-fonds en oud-directeur Teleac/NOT • Aan dit nummernbsp;werkten verder mee: Margot Souwens,nbsp;Joost van der Gevel, Ingmar Heytze, Evanbsp;Prins, Mariska Tjoelker, Anna van de Wey-gaert • Foto's: Adriaan van Dam, Ivar Pel,nbsp;Duncan de Fey • Beeld omslag: Saskianbsp;van der Linden • Illustraties: Saskia vannbsp;der Linden, Bernet Ragetii


Ontwerp en opmaak: WRIK (BNO), Utrecht • Druk: Thieme Rotatie Zwollenbsp;ISSN: 1338-4703 • Voor toezending isnbsp;gebruik gemaakt van het atumnibestandnbsp;van de Universiteit Utrecht.

© Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht.nbsp;Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan.

De volgende Illuster (nr. 54} verschijnt 18 februari 2009.

Reacties en suggesties kunt u mailen naar ufonds@uu.nl



Het jaar van....

De aarde en Darwin in de schijnwerpers


Talentvol

Vijf nieuwe UES-studenten dankzij giften van alumni


Werken met de handen

Evert van Tongeren, alumnus Milieukunde,nbsp;werkt als tandtechnicus


Een geboren bestuurder

Ed Nijpeis vertrekt bij de Raad van toezicht


Internationale top

Het is u vast niet ontgaan. De Universiteit Utrecht heeft de afgelopen periode in veel landelijke media het nieuwsnbsp;gehaald met goede resultaten op de Shanghai Ranking.nbsp;We bereikten zelfs de eerste plaats in de Elsevier Enquête.nbsp;Dat zijn resultaten om trots op te zijn.

Uw oude universiteit draait mee in de internationale wetenschappelijke top, maar dat gaat natuurlijk nietnbsp;vanzelf. Een van de manieren waarop de universiteit ditnbsp;niveau kan behouden en verbeteren is door het aantrekken van toptalent uit het buitenland. Op pagina 11 leest unbsp;over het Utrecht Excellence Scholarship (UES)-programma:nbsp;een beurzenprogramma om slimme en gemotiveerde buitenlandse studenten naar Utrecht te halen. In korte tijdnbsp;zijn met dit programma prachtige resultaten bereikt.

Verder is het jaar 2008 uitgeroepen door de VN tot het 'Jaar van de Aarde'. Op pagina 6 leest u hoe wetenschappers hun kennis hebben gebundeld over aarde, klimaatnbsp;en milieu. Welke rol speelt de Universiteit Utrecht hierinnbsp;en wat staat er nog op het programma? En we blikkennbsp;vast vooruit op 2009, het Darwinjaar. Volgend jaar is hetnbsp;namelijk 150 jaar geleden dat Darwin zijn evolutietheorienbsp;uiteenzette en vandaag de dag is zijn gedachtegoed nognbsp;steeds van betekenis. Ook op onze universiteit.

Graag nodigen we u uit om op de hoogte te blijven van de nationale en internationale ontwikkelingen die denbsp;universiteit ondergaat. Het is toch ook uw universiteit!


En verder: 3 Wat zegt de Shanghai Ranking? 4 Nieuws | 10 De sprong |20 UFondsnbsp;22 Hora Est | 24 Groeten uit Utrecht



Dr. André Bolhuis, voorzitter Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau


2 Illuster 53 [ Universiteit Utrecht | 12/2008


-ocr page 3-

De Shanghai Ranking is al jarenlang wereldwijd toonaangevend.

F*’


ÎÎÎ


t

».|j



flïHïÏïïl^

imDOfiUj

::: :::

Langs de internationale meetlat

Er zijn heel wat meetlatten waar universiteiten langs gelegd worden. Zowel nationaal als internationaal wordt gemeten en vergeleken. De Universiteit Utrecht scoort door de bank genomen hoog op iederenbsp;serieuze ranking. Afgelopen zomer stond de universiteit op de 45® plaats op de Shanghai Ranking.nbsp;Maar wat zegt die ranking nu precies?

De Academie Ranking of World Universities, ook wel de Shanghai Ranking genoemd, bestaat sinds 2003. Oorspronkelijk was het doel van deze ranking het verschilnbsp;tussen Chinese en 'world-class' universiteiten in beeld tenbsp;brengen. En dan met name voor wat betreft de outputnbsp;van wetenschappelijk onderzoek. Door de vele internationale reacties en het gebruik van de ranking is beslotennbsp;deze ranking jaarlijks te blijven maken.

Prestatie

Hoewel alleen de top 500 universiteiten worden gepubliceerd, zijn in 2008 meer dan 2000 universiteiten - van de 10.000 wereldwijd - in de vergelijking betrokken. Dezenbsp;universiteiten zijn geselecteerd omdat ze scoren opnbsp;minstens een van de volgende vier criteria:

  • - Winnaars (zowel alumni als medewerkers) vannbsp;Nobelprijzen en Field Medals (30%).

  • - Geciteerde onderzoekers (20%).

  • - Artikelen in Nature en Science (20%).

  • - Artikelen in de (Social) Science Citation Index (20%).nbsp;Voor de ranking is daarnaast ook nog gekeken naarnbsp;prestatie per fte (10%).

Het percentage dat achter ieder criterium staat, geeft de wegingsfactor aan. Per criterium is de best presterendenbsp;universiteit op 100% gesteld. Vervolgens is bepaald hoenbsp;de andere universiteiten ten opzichte van die universiteitnbsp;presteren.

Kwaliteit

Zoals op alle rankings valt ook op de Shanghai Ranking kritiek te beluisteren en deze is gedeeltelijk ook terecht.nbsp;Verschillen tussen universiteiten in grootte en financiëlenbsp;middelen beïnvloeden bijvoorbeeld indirect de ranking.nbsp;Want hoe meer mensen, hoe meer wetenschappelijkenbsp;output en hoe meer geld, hoe meer uitmuntende wetenschappers een universiteit kan aantrekken. Ondanks denbsp;kritiek zegt het wel degelijk iets over een universiteit alsnbsp;deze hoog scoort. Harvard is in de Shanghai Ranking alnbsp;jaren de onbetwiste nummer 1.

Top 10

De Universiteit Utrecht, met een bescheiden budget, schommelt sinds 2003 rond de 45® plaats en is daarmee alnbsp;jaren de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit opnbsp;deze lijst. In Utrecht wordt vooral sterk gescoord op de ci-tatie-index en winnaars van Nobelprijzen en Field Medals.nbsp;Kijken we alleen naar Europa dan behoort de Universiteitnbsp;Utrecht zelfs tot de top 10 van universiteiten met denbsp;meeste output van wetenschappelijk onderzoek. Zowelnbsp;nationaal als internationaal scoort de Universiteit Utrechtnbsp;dus hoog op de lijst van 'world-class' universiteiten.

Andere rankings waar de Universiteit Utrecht het goed doet, zijn The Times Higher Education (Universiteit Utrechtnbsp;steeg dit jaar van de 87e naar de 64e plaats) en Elsevier-enquête (Net als in voorgaande jaren staat Utrecht dit jaarnbsp;opnieuw op de eerste plaats, zie ook pagina 4-5).

It's the quality, stupid...

'De Nederlandse overheid trekt weinig geld uit voor de financiering van het wetenschappelijk onderzoek in vergelijking met andere westerse landen. We zouden daaromnbsp;wel eens wat trotser mogen zijn op de Nederlandsenbsp;onderzoekers en hun onderzoeksprestaties.'nbsp;Hans Stoof, rector magnificus in de redenbsp;ter gelegenheid van de opening van hetnbsp;academisch jaar 2008-2009. Deze is per mailnbsp;op te vragen bij Mariëlie de Vuijst-Hoogen-doorn (Kabinetszaken), m.devuijst@uu.nl


Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008 3

-ocr page 4-

Masterclasses van gastschrijver Claudio Magris

Claudio Magris verblijft in februari 2009 als gastschrijver aan de Universiteit Utrecht. Daarmee opent de Italiaanse auteur en cultuurfilosoof een nieuw writer-in-residence-programma. In 2010 zal Charlotte Mutsaers als writer-in-residence in Utrecht verblijvennbsp;en in 2011 de Portugese dichter Ana Luisa Amaral.

Magris' verblijf in Utrecht is een initiatief van het Centre for the Humanities en de leerstoelgroep Italiaans (departement Moderne Talen) van de Universiteit Utrecht.nbsp;De Universiteit Utrecht wil hiermee prominente schrijvers uit de eigentijdse wereldliteratuur in contact brengen met studenten, staf en belangstellenden. Claudio Magris isnbsp;wereldwijd een van de belangrijkste stemmen in de hedendaagse literatuur en hetnbsp;culturele debat. Hij ontving talrijke onderscheidingen en eredoctoraten en werd ditnbsp;jaar genoemd als favoriet voor de Nobelprijs voor de Literatuur

Tijdens zijn verblijf aan de Universiteit Utrecht zal Claudio Magris een serie masterclasses verzorgen. Op 4 februari 2009 geeft hij een publiekslezing en woont hij een congres overnbsp;zijn werk bij. Ook zal hij deelnemen aan een debat met Nederlandse schrijvers en intellectuelen. Kijk voor deelname en/of meer informatie bij Hora Est op pagina 22 en 23.

Taaltoets voor eerstejaars

Vanaf dit collegejaar kunnen beginnende studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen vrijwillig een taaltoets doen. Denbsp;online test geeft aan of deelnemers over voldoende taalvaardigheid beschikken voor eennbsp;academische studie. De faculteit besloot totnbsp;het aanbieden van de toets nadat docentennbsp;hadden geklaagd over de taalvaardigheidnbsp;van sommige studenten. Een onderzoek naarnbsp;spelling en stijl in werkstukken bevestigdenbsp;dat beeld.

De slechte taalbeheersing van studenten werd landelijk nieuws nadat de VU een taaltoets had gehouden onder 1100 eerstejaars.nbsp;Daaruit bleek dat bijna een derde van allenbsp;studenten een onvoldoende scoren.

Kijk voor een actueel cn uitgcbrcid nieuws- en agcndaoverzicht van de Universiteit Utrecht op www.uu.nl/nieuws.

Utrechtse pianist wint Universiteitsfonds Prijs

Evert-Jan de Groot is de winnaar van het 8e Internationaal Studenten Pianoconcours.nbsp;De Groot (20, student Wijsbegeerte aan denbsp;Universiteit Utrecht) won zowel de finale alsnbsp;de Universiteitsfonds Prijs. Stein van Edennbsp;(22, student Natuurkunde aan de Universiteitnbsp;Utrecht) eindigde als tweede en ontving denbsp;Publieksprijs. De finalisten werden begeleidnbsp;door het Utrechtsch Studenten Concert, datnbsp;met zijn 185 jaar het oudste symfonieorkestnbsp;van Nederland is. De deelnemers aan het pia-noconcours waren afkomstig uit onder anderenbsp;Rusland, Japan, Italië en Polen en natuurlijknbsp;Nederland.

Het Internationaal Studenten Pianoconcours van de Universiteit Utrecht wordt iedere tweenbsp;jaar georganiseerd door het Utrechts Universiteitsfonds en Parnassos Cultuurcentrum en isnbsp;vanaf het begin in 1994 een succes bij deelnemers en publiek.

Foto; Ivar Pel

Forse subsidie voor internationaal onderwijs

Door de globalisering ondervinden organisaties steeds vaker juridische problemen die landsgrenzen overstijgen. Dit zorgt voor een groeiende vraag naar juristen die in dienbsp;verschillende nationale rechtssystemen kunnen werken. Het Transnational Law Programnbsp;wil rechtenstudenten in deze discipline opleiden. Hiervoor heeft dit internationale onderwijsprogramma van de Universiteit Utrecht en de Washington University School ofnbsp;Law in St. Louis een Atlantis-subsidie van 816.000 euro gekregen. Deze subsidie is verstrekt door de Europese Commissie en het Amerikaanse Ministerie van Onderwijs.

4 Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 5-

Alumni in het nieuws


Eerste NS-kaart voor afgestudeerden

Samen met zijn bul ontving George Schoneveld dit najaar het eerste NS-voordeelabonnement voor afgestudeerden uit handen van minister Eurlings. Ook vijf medestudenten Sociale Geografie en Planologie, die gelijktijdig hunnbsp;bul ontvingen, kregen een exemplaar van de NS-voordeelurenkaart en denbsp;felicitaties van de minister. Afgestudeerde MBO'ers, HBO'ers en universitairenbsp;studenten krijgen sinds begin oktober een gratis voordeelurenkaart en tweenbsp;dagkaarten. Eurlings wil met deze gratis kaart stimuleren dat studenten ooknbsp;na hun studie met de trein blijven reizen.

::

::


Topsubsidie voor excellente hoogleraren

De European Research Council (ERC) heeft aan Ben Scheres en Hans Clevers, allebei hoogleraar moleculaire genetica, een ERC Advancednbsp;Grant van ruim twee miljoen euro toegekend. Ben Scheres, verbondennbsp;aan de faculteit Bètawetenschappen, gaat zowel experimenteel alsnbsp;theoretisch de controlemechanismen van piantarchitectuur bestuderen.nbsp;Hans Clevers, verbonden aan de faculteiten Geneeskunde en Diergeneeskunde en directeur van het Hubrecht Instituut gaat met behulpnbsp;van een aantal nieuwe genen, studie doen naar stamcellen in gezondnbsp;weefsel en kankerweefsel.

De Europese Unie heeft met de ERC-Grant een groot budget vrijgemaakt voor excellent onderzoek. De ERC Advanced Grant is een subsidie voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en rich-tingbepalende onderzoekers.


Opnieuw op 1 in de Elsevier-enquête

gegeven, waar de beste docenten lesgeven en waar ze de beste wetenschappelijke artikelen schrijven. Zij mochten hierbij geen stem uitbrengen op hun eigen instelling.nbsp;Acht Utrechtse opleidingen zijn de beste van Nederland. Dit zijn Aardwetenschap


De Universiteit Utrecht is, volgens hoogleraren en universitair hoofddocenten, weer de beste brede universiteit van Nederland. Net als in voorgaande jaren staat Utrecht op de eerstenbsp;plaats in de jaarlijkse Elsevier-enquête. Elsevier vroeg aannbsp;1.927 hoogleraren en universitair hoofddocenten aan welkenbsp;faculteit in hun vakgebied het beste bachelor- en masteronderwijs wordtnbsp;pen, Bestuurskunde, Biologie, Biomedische wetenschappen. Geschiedenis, Nederlandsenbsp;taal en cultuur. Sociale geografie en planologie, en Sociologie. De Universiteit Utrechtnbsp;scoorde eerder dit jaar ook weer als beste Nederlandse universiteit op de internationaalnbsp;vermaarde Shanghai Ranking. Zie ook pagina 3.

Arnold Schilder (1948) - Alumnus Wijsbegeerte — vertrekt als directielid bij De Nederlandsche Bank. Schilder wordt tnetnbsp;ingang van i januari 2009 voorzitter vannbsp;de International Auditing and Assurancenbsp;Standards Board (lAASB) te New York.nbsp;Deze raad stelt op het gebied van auditing de internationale standaarden op.

Wouter de Jong (i960) - Alumnus Sociale Geografie van Ontunkkelingslanden — isnbsp;geïnstalleerd als nieuw lid van het college van Gedeputeerde Staten Utrecht.nbsp;De Jong was sinds 2002 wethouder innbsp;Houten.

Cees Smaling (1945) - Alumnus Nederlands Recht — is benoemd tot presi-dent-commissaris van Zorgcoöperatienbsp;Nederland. Smaling was voorheennbsp;voorzitter van de raad van bestuur vannbsp;PGM Uitgevers.

Peter Vogelzang (1945) - Alumnus Nederlands Recht - is benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van denbsp;Eredivisie CV. Vogelzang fungeerde vorignbsp;jaar als interim-manager bij Feyenoord.

Frida van den Maagdenberg (1961) -Alumna Slavische Talen en Letterkunde — is benoemd tot lid van de raad vannbsp;bestuur van het Sint Lucas Andreasnbsp;Ziekenhuis. Momenteel is zij directeurnbsp;Financiën en Informatievoorziening bijnbsp;het UMC Utrecht.

Georgette Schlick (1971) - Alumna Nederlands Recht — is benoemd tot CEOnbsp;van Dutchview Holding (het productiebedrijf van de NOS). Schlick was innbsp;1996 oprichter van Brunel Legal,nbsp;onderdeel van de beursgenoteerdenbsp;multinational Brunel.

Mirjam van ’t Veld (1970) - Alumna Algemene Letteren — is benoemd totnbsp;burgemeester van de gemeente Maars-sen. Van ‘t Veld (CDA) was wethoudernbsp;in Amersfoort. Ze had onder meernbsp;Jeugd en Welzijn in haar portefeuille.

Albert Fischer (1957) - Alumnus Natuurkunde — is directeur geworden vannbsp;investeringsfonds Yellow amp; Blue. Yellownbsp;amp; Blue gaat onder andere investeren innbsp;bedrijven die zich richten op nieuwenbsp;energiebronnen, biobrandstof, waterstofnbsp;en terugdringing van CO^- uitstoot.

Bas Leerink (1962) — Alumnus Biochemie — is benoemd tot de raad van bestuurnbsp;van Menzis. Leerink wordt verantwoordelijk voor Zorgmanagementnbsp;en Klantservice. Leerink is sinds 2004nbsp;werkzaam bij Menzis.

Wilt u een benoeming van een alumnus of alumna doorgeven aan het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau? Mailnbsp;naar ufonds@uu.nl onder vermelding vannbsp;‘benoeming’.

Illuster 53 [ Universiteit Utrecht j 12/2008 5

-ocr page 6-

HET JAAR VAN DE AARDE

400.000 wetenschappers bundelen kennis over aarde, klimaat en milieu

'Dit gebeurt er


onder jouw tuin'



I

2008 is door de VN uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Planeet Aarde. Ons land is een van de 70 landen die een Nationaal Comité hebben opgericht met als doel extra aandacht te vestigennbsp;op aarde, klimaat en milieu. 'Als we in de toekomst voor meer dan zestien miljoen Nederlanders eennbsp;veilige en gezonde samenleving willen, moeten we daar nu al heel goed over nadenken', aldusnbsp;emeritus hoogleraar Johan Meulenkamp, voorzitter van het Nationaal Comité.

De VN riepen 2008 uit tot Internationaal Jaar van de Planeet Aarde om wereldwijd extra aandacht te vestigen op de geowetenschappennbsp;en het klimaatonderzoek. Met als doel dat de kennis van 400.000 wetenschappers over aarde, klimaat en milieu wordt ingezet voor veilige,nbsp;gezonde en welvarende samenlevingen. In meer dan 70 landen is eennbsp;Nationaal Comité opgericht. Het Jaar van de Planeet Aarde loopt vannbsp;2007 tot en met 2009, met 2008 als kernjaar. De Stichting Planet Earthnbsp;Foundation verzorgt de uitvoering van M//nAarde, het programma vannbsp;het Nederlandse Nationaal Comité. Aan MÿnAarde werken tal van organisaties mee, van universiteiten en onderzoeksinstituten tot provincies, gemeenten en lokale verenigingen.

'Je kunt in Nederland nergens een spa in de grond zetten of dat heeft elders gevolgen', stelt Johan Meulenkamp emeritus hoogleraar Stratigrafie en Paleontologie. 'Nederland is gezegend met het klimaat, maarnbsp;ook kwetsbaar voor overstromingen. Grote industriegebieden liggennbsp;bijvoorbeeld onder zeeniveau. Vooral de interactie tussen water ennbsp;bodem moet goed beheerst worden. Als we in de toekomst voor meernbsp;dan zestien miljoen Nederlanders een veilige en gezonde samenlevingnbsp;willen, moeten we daar - zelfs zonder klimaatverandering - nu al heelnbsp;goed over nadenken.'

Ruimtelijke ordening

/W//'nAarde is gericht op de ontwikkeling in de komende decennia, zodat de veertigers van nu erover kunnen praten met hun kleinkinderen. M/ÿnAarde wil verduidelijken wat er nodig is om Nederland veilignbsp;en ‘gezond' door te geven. In West-Nederland moeten bijvoorbeeldnbsp;de bodemdaling en verzilting worden aangepakt. De bodemdalingnbsp;door afgraven van het veen en inklinking (de daling van het grondoppervlak veroorzaakt door een daling van de grondwaterstand, red.)nbsp;is waarschijnlijk nog lastiger te bestrijden dan de zeespiegelstijging,nbsp;verklaart Meulenkamp, maar weinig Nederlanders zijn zich daarvannbsp;bewust. Op sommige plaatsen is de bodem de laatste duizend jaar tennbsp;opzichte van de huidige zeespiegel zelfs tot zes meter gedaald en dienbsp;daling gaat nog steeds door. Een ander serieus probleem is verdroging,nbsp;zoals in de regio Limburg mede door de bruinkoolwinning in Duitsland. Meulenkamp: 'De grootste uitdaging voor Nederland ligt in denbsp;ruimtelijke ordening. Hoe delen we het land de komende decennia in?nbsp;We kunnen het verpesten, maar het ook tot een voorbeeld maken vannbsp;hoe je omgaat met de ruimte in een delta. Dat zou een goed exportproduct zijn. Tachtig procent van de wereldbevolking leeft in kustge-bieden!'


6 Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 7-

Helikopterview

M/jnAarde staat een multidisciplinaire aanpak voor vanuit een totaal-quot;* overzicht. 'Vergelijk het met een helikopterview, hoe hoger je komt, gnbsp;hoe meer je overziet', verduidelijkt Meulenkamp. 'Vanuit een maxi- dnbsp;maal overzicht moeten mensen uit verschillende wetenschappelijke ¦nbsp;disciplines een visie ontwikkelen op het 'systeem' aarde en dan specialisten aan het werk zetten. Binnen de context van AJ/ynAarde loopt hetnbsp;spectrum van expertise van historici tot ingenieurs en juristen tot bo-demkundigen. Onder Den Haag bijvoorbeeld liggen eeuwenoude duinenrijen scheef op de huidige kust. Die kennis kan worden benut alsnbsp;uitgangspunt voor kustverdediging via landwinning, waarbij ook nognbsp;eens prachtige natuurgebieden ontstaan zonder een dijk te verhogen.'

Zeespiegel

Het programma van M/y'nAarde is verdeeld in een wetenschappelijk deel, een educatief deel en de communicatie naar het publiek ennbsp;politici. Het wetenschappelijk deel kwam snel van de grond. Dit jaarnbsp;kregen veertien symposia en congressen een A///ÿnAarde accent. Hetnbsp;educatieve deel loopt ook voorspoedig. Inmiddels is het project Spie-gelzee afgerond. In een paviljoen op het strand bij Katwijk hebbennbsp;afgelopen zomer duizenden bezoekers een indruk gekregen van zee-spiegelschommelingen in de laatste honderdtwintigduizend jaar, metnbsp;als extremen zes meter stijging en honderd meter daling ten opzichtenbsp;van het huidige niveau. De zogenoemde GeoTruck (mede een initiatiefnbsp;van de Utrechtse Faculteit Geowetenschappen) is een mobiel leslokaalnbsp;Ij dat middelbare scholen bezoekt met een educatieve game voor denbsp;j bovenbouw van het VWO. De truck gaat ook naar Vlaanderen. Verdernbsp;bzijn er creatieve ateliers in Rotterdam waar hbo-studenten opdrachtennbsp;krijgen om de stad opnieuw te ontwerpen. Amsterdam laat scholierennbsp;in de vorm van een wedstrijd ondergronds bouwen.

Vanuit de bodem

Van de derde poot van het programma, de communicatie naar de samenleving, valt het gros van de activiteiten in 2009. MÿnAardenbsp;probeert regionale thema's vanuit de regio zelf vorm te geven in eennbsp;samenwerking van wetenschap, overheid en bedrijfsleven. 'Nu is bijvoorbeeld het rapport Veerman uit over onder meer de kustverdediging', licht Meulenkamp toe. 'Voor de inwoners van Katwijk wilnbsp;/V7;yquot;nAarde illustreren wat dat rapport betekent voor hun leefomgeving. Katwijk moet zich beveiligen tegen de stijging van de zeespiegelnbsp;tegelijkertijd moet steeds meer water via de Oude Rijn worden afgevoerd. Niet eenvoudig, maar ook een uitdaging. In de veenweidegebieden rond Gouda en Boskoop ligt het accent van de publieksgerichtenbsp;activiteiten op bodemdaling en verzilting. En waar je ook woont: jenbsp;kunt binnenkort via internet driedimensionaal in de ondergrond kijken.nbsp;Er wordt nu aan gewerkt dat elke burger kan zien wat er lokaal - totnbsp;op postcodenummer - speelt. Dit gebeurt hier, in en onder jouw tuin.'


-ocr page 8-

On the Origin of Species 150 jaar later

(Ryevóïutie-

- in de wetenschap

Verschillende wetenschappelijke organisaties (waaronder NWO) hebben 2009 uitgeroepen tot Darwinjaar. In 2009 is het namelijk precies 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren.nbsp;Zijn evolutietheorie is dan 150 jaar oud. In 1859 verscheen On the Origin of Species waarinnbsp;Darwin de evolutietheorie en het principe van de natuurlijke selectie uiteenzette. De theorienbsp;deed het wereldbeeld van de negentiende eeuw schudden. Wat is anderhalve eeuw later denbsp;betekenis van deze theorie voor de verschillende wetenschappelijke disciplines?

Vier wetenschappers geven antwoord.

Dr. Roy Erkens, bioloog en universitair docent bij het departement Biologie

'De evolutietheorie is de grote theorie van de biologie. Veel van wat we nu doen zijn verfijningen van de grote lijnen die Darwin heeftnbsp;uitgezet en daar is de laatste 150 jaar ontzettend veel bijgekomen.nbsp;De evolutie werkt door in allerlei wetenschappen, van psychologie totnbsp;informatica. Darwin is de eerste die evolutie op een coherente maniernbsp;op papier heeft gezet en dat heeft onderbouwd met zoveel data datnbsp;niemand er meer onderuit kon. The Origen of Species is tijdens zijnnbsp;leven al verschillende keren herdrukt en het principe van evolutie is vrijnbsp;snel geaccepteerd. Van natuurlijke selectie als drijvende kracht achternbsp;de evolutie waren zijn tijdgenoten minder snel overtuigd. Eigenlijk wasnbsp;Darwin heel interdisciplinair. Hij liet zich inspireren door de geologie,nbsp;door de econoom Malthus, door de paleontologie, en al die verschillende aspecten heeft hij samengebracht tot een theorie die bovendiennbsp;wetenschappelijk toetsbaar is. Hij liet zien dat je met natuurlijke processen de wereld kunt verklaren. De grote lijnen van zijn theorie zijnnbsp;talloze malen getoetst en staan nog steeds stevig overeind. Daarnaastnbsp;heeft hij heel expliciet tijd als biologische verklaring gegeven: afstam-mingslijnen waarin langzaam dingen veranderen. Zo voegt hij aan hetnbsp;verklaren van hoe dingen werken toe hoe ze zijn ontstaan. Er is nognbsp;steeds geen andere theorie die biologische feiten en verschijnselen dienbsp;wij waarnemen zo goed kan verklaren als de evolutietheorie.'


-ocr page 9-

Illustratie: Saskia van der Linden





Prof. dr. Marcel Sarot, godsdienstfilosoof en hoofd van het departement Godgeleerdheid

'Ook op de christelijke theologie heeft Darwin een behoorlijke impact gehad. Het geloof in een directe schepping door God van het eerstenbsp;mensenpaar en in hun zondeval is na de evolutietheorie lastig vol tenbsp;houden. Ook hebben wij God niet langer nodig om de aanpassingnbsp;van soorten aan hun omgeving te verklaren. De evolutietheorie biedtnbsp;een betere verklaring. Wetenschap beschrijft de feiten en die hebbennbsp;gelovigen maar te accepteren. Zij moeten hun geloof vandaag de dagnbsp;verwoorden binnen een wereldbeeld waarvan de evolutietheorie deelnbsp;uitmaakt. In principe is dat geen probleem; niemand gelooft nog datnbsp;de aarde plat is, zoals in de bijbel staat. De Franse priester Teilhard denbsp;Chardin heeft zelfs een synthese tussen evolutietheorie en christelijknbsp;geloof geformuleerd. Maar er is ook een groeiende groep christenfun-damentalisten die schepping en evolutie onverenigbaar achten. Tegenwoordig argumenteren zij, dat sommige dingen zo complex zijn dat denbsp;evolutietheorie ze niet kan verklaren - er moet sprake zijn van intelligent design. Ik vind dat een omkering van zaken: wetenschap moetnbsp;zich bezig houden met feiten, religie met zingeving. Christenen hebbennbsp;nooit geloofd, dat God een causale factor naast andere factoren is.'

Dr. Frans Stafleu.dierenarts en ethicus, universitair docent aan het Ethiek Instituut

'Steeds meer mensen zetten ethiek in evolutionair perspectief. Darwin stelt dat dieren niet reflecteren en geeft het voorbeeld van de zwaluw die zonder aarzeling de jongen in zijn nest verlaat als zijn vluchtnbsp;op trek gaat. Als je evolueert tot reflectief wezen zoals de mens, dannbsp;kom je in conflict en ga je over zo'n situatie nadenken. Dan ontstaatnbsp;er ethiek. Ethiek is kritisch nadenken over de moraal. Mensen zijn innbsp;feite groepsdieren. In sociale groepen zijn regels: de moraal. Zo laat denbsp;bioloog en apenonderzoeker Frans de Waal zien dat apen een moraalnbsp;hebben, ze zorgen bijvoorbeeld voor gehandicapte soortgenoten. Moraal is nodig om groepen te laten overleven, om de genen door te geven. Vanuit de evolutie gezien geven mensen hun kinderen ook liefdenbsp;en zorgen ze voor hen, opdat de soort doorgaat. Daar heeft Darwinnbsp;zich expliciet over uitgelaten. Hij laat eigenlijk zien dat ook de ethieknbsp;en de moraal nog steeds ten dienste staan van de evolutie en overleving van de soort. In dit kader zijn overigens heftige discussies overnbsp;altruïstisch gedrag. Immers, zou dit bestaan, dan zou de (menselijke)nbsp;ethiek de biologie overstijgen...?'


Dr. Carolien de Kovel, populatiegeneticus, divisie Biomedische Genetica UMC Utrecht

'Darwin is vooral van invloed geweest op onze methodologie. Sinds Darwin weten wij dat er verwantschap bestaat tussen de soortennbsp;en dat een groot deel van de genen van mensen en gist of muizennbsp;hetzelfde zijn. Door te experimenteren met genen in gist en muizennbsp;kunnen wij zien welke functie een bepaald gen heeft en die functienbsp;extrapoleren naar de mens. Zo zoeken wij naar onbekende foutjes dienbsp;tot ziekten kunnen leiden. Verder heeft Darwin bedacht dat selectienbsp;niet alleen zorgt voor verandering, maar ook kenmerken in standnbsp;houdt. Om belangrijke kenmerken te handhaven, verwijdert selectienbsp;alle afwijkingen uit de populatie. Dat gebeurt ook op genniveau. Innbsp;sommige genen zie je heel veel variatie en andere zijn juist heel ergnbsp;geconserveerd in alle soorten, van kikkervisje tot mens. Wij denken datnbsp;deze heel belangrijk zijn. Hoe sterker een gen geconserveerd is, hoenbsp;ernstiger een afwijking in dat gen lijkt te zijn. En hoe groter de kansnbsp;dat die tot een ernstige ziekte leidt. Darwin suggereerde bovendiennbsp;dat ais er één kenmerk verandert, er vaak meer verandert. Zo zijn gelenbsp;pruimen bijvoorbeeld gevoelig voor ziekte a, en paarse voor ziektenbsp;b. Zo werkt dat bij de mens ook. Bij een effect op het ene kenmerknbsp;moeten wij dus altijd verdacht zijn op bijkomende effecten op anderenbsp;kenmerken.'

Meer informatie: www.natuurinformatie.nl gt; evolutienbsp;www.nwo.nl

Als onderdeel van het Darwinjaar opent het Universiteitsmuseum op 13 februarinbsp;de tentoonstelling De evolutie draait door!nbsp;Kijk voor meer informatie op pag. 22-23nbsp;of op www.uu.nl/universiteitsmuseum.


-ocr page 10-

De sprong

Afgestudeerd, en dan?

Michaël Krens (24) heeft dit jaar zijn bachelor Sociale psychologie en

Organisatiepsychologie behaald.

Tijdens de afronding van zijn studie startte hij als ondernemer. Nu werktnbsp;hij fulltime aan het succes van zijn

bedrijf StudyPrint.


'Keihard werken voor


direct resultaat'


'Als student ben je veel geld kwijt aan het printen van collegesheets, artikelen en syllabi. In Japan plaatsen bedrijven advertenties op kopieerpapier waardoor studenten gratis kunnen kopiëren. Ik vond dat zoiets hier ooknbsp;mogelijk zou moeten zijn. Samen met twee IT-ers en eennbsp;student Innovatiemanagement heb ik dat idee uitgewerktnbsp;en zo is StudyPrint ontstaan.

Vallen en opstaan

Studenten kunnen via StudyPrint gratis printen en onze inkomsten halen we uit de advertenties die onze klantennbsp;onder- en bovenaan de prints plaatsen. Eind 2007 zijn wenbsp;in Utrecht gestart en momenteel zijn we bezig om StudyPrint ook naar andere studentensteden uit te breiden.nbsp;Verder bouwen we ons netwerk uit door regelmatig naarnbsp;netwerkbijeenkomsten van ondernemers te gaan. Voordatnbsp;we begonnen, hebben we natuurlijk een businessplan geschreven, maar inmiddels is alweer veel veranderd. In dienbsp;zin is ondernemen ook een proces van vallen en opstaan.nbsp;Ik heb nog nooit zoveel geleerd als in het afgelopen jaar.

Coachende rol

We krijgen veel hulp en coaching van het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie (CvOl), een centrum voornbsp;startende ondernemers, onderzoekers en studenten. In denbsp;toekomst hoop ik zelf een coachende rol te kunnen vervullen bij een instantie als het CvOI. Ik zou studenten dan


willen bewegen de sprong te wagen om ondernemer te worden. Wanneer je net bent afgestudeerd, ligt de wereldnbsp;voor je open en heb je nog niet zoveel financiële verplichtingen. Dat schept toch fantastische mogelijkheden?

'Als alles van een leien dakje gaat, ga ik me toch een beetje vervelen'

Keihard werken

Voor mij is het ondernemerschap echt een jongensdroom die uitkomt. Het is keihard werken, maar ik zie ook directnbsp;resultaat van die inspanningen. En bovendien staat tegenover dat harde werken veel vrijheid. Maar het leukste vannbsp;ondernemen vind ik de uitdagingen die ik dagelijks tegenkom. Nieuwe mogelijkheden ontdekken en onderzoeken,nbsp;problemen oplossen, nieuwe klanten binnenhalen, heerlijknbsp;om te doen! Als alles van een leien dakje gaat, ga ik menbsp;toch een beetje vervelen. Wat dat betreft zal StudyPrintnbsp;vast niet de laatste onderneming zijn die ik heb opgezet!'


10 Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 11-

Alumni zorgen voor vijf nieuwe UES-beurzen

Topopbrengst voor toptalent

Veel talent, maar geen middelen om het te ontwikkelen. Voor buitenlandse topstudenten is het vaak financieel onhaalbaar om in Utrecht te studeren. De universiteit is er daarom trots op dat dit jaar vijfnbsp;buitenlandse talenten dankzij donaties van alumni aan een nieuwe studie begonnen met een Utrechtnbsp;Excellence Scholarship.

Een Bulgaar, een Chinees, een Ecuadoriaan, een Indonesiër en een Roemeen: dankzij de donaties van alumni aan het Utrecht Excellence Scholarship-programma (zie kadernbsp;pag.12-13) zijn dit studiejaar vijf internationale toptalenten aan een Engelstalige Master begonnen. Hun UES-beursnbsp;van maximaal 16.000 euro per jaar helpt hen hun studie,nbsp;onderdak en levensonderhoud te financieren. De vijf UES-studenten, die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis vannbsp;cijfers, aanbevelingen en motivatie, zijn volgens internationale studentendecaan Femke Van der Geest een aanwinst.nbsp;'Ik heb grote bewondering voor de gedrevenheid van dezenbsp;studenten. Het vergt nogal wat aanpassing om je weg tenbsp;vinden in een andere cultuur. Tegelijk hebben ze zoveelnbsp;waardering voor het onderwijs. Dat werkt erg stimulerendnbsp;voor Nederlandse medestudenten, die toegang tot onderwijs vaak als vanzelfsprekend ervaren.'

UES-donateur Ben Verwaayen:

‘Investeren in kennis is bittere noodzaak om economisch bij te blijven met de rest van de ivereld. Dit kan onmogelijk alleen voor rekening van de overheid komen.nbsp;Daarom steun ik graag initiatieven als het UES-progranima.’


Ben Verwaayen (alumnus Rechtsgeleerdheid) is onlangs benoemd


tot CEO van Alcatel-Lucent, een Frans-Ainerikaanse maker van telecomapparatuur. Verwaayen was tot juni van ditnbsp;jaar CEO van British Telecom. In 2007 werd hij door denbsp;Britse koningin Elizabeth geridderd tot Honory Knightnbsp;Commander of the Order of the British Empire. Hij kreegnbsp;deze hoge onderscheiding wegens zijn verdiensten voornbsp;de telecomsector in het Verenigde Koninkrijk.



Toptalent

Wereldwijd is het gebruikelijk om geld te werven voor studentenbeurzen. Vooral op Amerikaanse en Engelse uni-versiteiten als Harvard, Yale en Oxford is het al jaren gemeengoed dat alumni bijdragen aan beurzenfondsen. Vannbsp;der Geest: 'Investeren in talent is zó belangrijk. Wil Utrechtnbsp;zich blijven meten met 's werelds topuniversiteiten, dannbsp;moeten we het voor toptalent aantrekkelijk maken omnbsp;naar Nederland te komen. Deze UES-studenten zijn denbsp;mensen die de maatschappij in de toekomst dragen. Daarnaast zijn ze belangrijk voor ons internationale netwerk.'nbsp;Van der Geest is zeer verheugd over de opbrengst van denbsp;UES-campagne. Ruim 550 donateurs brachten samen eennbsp;bedrag van 50.000 euro bijeen. 'We zijn erg blij met de donaties van alumni en fondsen. Het is fantastisch dat alumninbsp;op deze manier betrokken blijven bij de universiteit.'

Torenhoog

Van der Geest hoopt dat steeds meer alumni in het UES-programma zullen investeren. 'Omdat het wettelijke collegegeld voor niet-Europese studenten torenhoog is, is veel geld nodig. Vanuit de universiteit worden drieënvijftignbsp;UES-beurzen gefinancierd, maar daarmee zitten we aannbsp;de grens van onze mogelijkheden. Het is fantastisch dat ernbsp;dankzij giften van alumni vijf extra beurzen beschikbaarnbsp;kwamen.' Volgens Van der Geest is investeren in het programma een verrijking voor alle partijen. 'Dat de Universiteit Utrecht een topuniversiteit is, straalt natuurlijk ook afnbsp;op de alumni.'

Op de volgende pagina's stellen de vijf studenten met een UES-beurs zich voor


Illuster 53 [ Universiteit Utrecht [ 12/2008 11

-ocr page 12-

‘Door de ervaringen die ik hier op doe, ga ik


niet alleen heel anders kijken naar mijn


bied, maar ook naar het leven, (jeweldig


het programma zo internationaal is. Ik probeer


Catalin Catana uit Roemenië (23),


Theoretical Physics


Op mijn vakgebied ligt deze universiteit ver


voor. Dit is voor inijn dan ook een unieke master. Fantastisch dat alumni dit mogelijknbsp;maken.'

Milena Tsvetkova (26) uit Bulgarije, Sociology and Social Research


‘Dit is een onvergetelijke ervaring. De interactie


in de collegezaal stimuleert me het beste uit


mezelf te halen. Met deze kennis hoop ik op


een dag de medische situatie in mijn land te ver


beteren. Ik ben dankbaar dat ik hier mag zijn.


Siti Rizny Fitriana Saldi uit Indonesië


(24), Epidemiology


-ocr page 13-

Foto; Duncan de Fey


tilt it fit


. ’S*/


hiërarchisch dan m China. Docenten schrijven


niet voor, maar dagen uit. In het begin vond


ik het verwarrend dat er geen ‘goed’ of‘fout’


antwoord bestaat. Ik moet mijn eigen mening


Li Quan Liu uit China (26), Linguistics


Eén van de doelstellingen van de Universiteit Utrecht is excel


leren in onderzoek en onderwijs. Deze excellentie vertaalt zich


in talent, want talentvolle mensen ‘maken een universiteit.


In een ander land studeren is enorm verrijkend, ik voel me echt bevoorrecht. Ik droom ervannbsp;om een bijdrage te leveren aan de duurzamenbsp;economische en sociale ontwikkeling van mijnnbsp;land. Wat ik in Utrecht leer is daarom zonbsp;waardevol.’

Daniela Cruz uit Ecuador (26), Sustainable Development


Zij dragen bij aan het niveau en de uitstraling. De komst van


excellente buitenlandse studenten verhoogt de kwaliteit van het


onderwijs en onderzoek. Internationaal toptalent biedt namelijk


concrete kansen - de studenten zijn gemotiveerd en ze verho


gen het niveau. Om deze talentvolle, maar minder draagkrach


tige studenten een kans te geven en aan zich te binden, heeft


de Universiteit Utrecht het Utrecht Excellence Scholarship-programma (UES) in het leven geroepen. Dit wordt gefinancierd door alumni, bevriende fondsen en de universiteit.


Het K. F. Hein Fonds heeft een volledige beurs aan het


UES-prograintna ter beschikking gesteld: de K,F. Hein Fonds


Ook li kunt een buitenlandse student sponsoren. Met een bedrag van


33gt;- kunnen ive al veel, maar ieder ander bedrag is welkom.


U kunt uw donatie rechtstreeks overmaken op oiro 14473 o.v.v.


UES-prooramma of online doneren via unvw.alumni.uu.nl/ues.


Hartelijk dank voor uw bijdraoe!


-ocr page 14-

ican de Fey


-ocr page 15-

Een geboren bestuurder stopt bij de Raad van toezicht

'Een universiteit besturen is moeilijker dan het werk van de minister-president'

Eind dit jaar neemt drs. Ed Nijpels (alumnus Nederlands Recht) afscheid als vicevoorzitter van de Raad van toezicht van de Universiteit Utrecht. Bestuurlijk bezig zijn, is zijn hobby, zegt hij.nbsp;Het besturen loopt dan ook als rode draad door zijn leven heen. Illuster sprak met hem overnbsp;zijn studietijd, zijn bestuursfuncties en over wat hem bezighield binnen de Raad van toezicht.nbsp;'Eigenlijk is het een wonder, dat we het als Universiteit Utrecht zo goed doen.'

De link met Utrecht kwam toen hij na het behalen van zijn hbs-a diploma vanuit het Brabantse Bergen op Zoom in Utrecht ging studeren. De keus viel op een studie rechten omdat hem dat altijd alnbsp;getrokken had en op Utrecht omdat twee van zijn broers en een zusnbsp;daar studeerden. Al vrij snel werkte hij naast zijn studie als leraarnbsp;maatschappijleer op een meisjeslyceum in Roosendaal. 'Maatschappijleer was een nieuw vak waar nog bijna geen leraren voor waren. Metnbsp;schandelijk weinig opleiding kon je daardoor leraar spelen. Na eennbsp;paar maanden met iemand meegelopen te hebben, hoorde ik dat zenbsp;op het meisjeslyceum met spoed iemand zochten. Ik kon er voor 14 uurnbsp;per week aan de slag. Met mijn 21 jaar stond ik ineens voor zes eindexamenklassen. De vriendinnetjes die ik in het weekend in de kroegnbsp;zag, zaten doordeweeks bij mij in de klas.'

Jong geleerd...

Door het lesgeven en doordat hij zeer actief was binnen de JOVD -Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie - stond zijn studie op een laag pitje. Ingegeven door politieke drukte stopte hij met lesgeven. Innbsp;1974 werd Nijpels samen met zijn vader tot gemeenteraadslid van Bergen op Zoom gekozen. 'Omdat we wettelijk gezien niet tegelijkertijdnbsp;samen in de raad mochten zitten, heeft mijn vader mij een voorstelnbsp;gedaan. Of loten met het gevaar dat ik zou verliezen en vier jaar nietnbsp;in de gemeentepolitiek zou kunnen. Of afstuderen met de toezeggingnbsp;dat mijn vader op de dag dat ik mijn bul zou halen, zou bedanken voornbsp;de zetel. Met het mes op de keel heb ik toen gekozen voor afstuderen.'nbsp;In 1976 studeerde hij af, tikte een brief die zijn vader ondertekende ennbsp;nam zitting in de gemeenteraad. Een jaar later stapte hij over naar denbsp;Tweede Kamer.

Wetswinkel

Gedwongen door de afspraak met zijn vader rondde Nijpels zijn studie rechten in de vrije studierichting af. 'Daarom ben ik doctorandus en geen meester. Daar heb ik nog wel eens spijt van, want ik wildenbsp;altijd nog de advocatuur in kunnen.' Met een paar vrienden richttenbsp;hij tijdens zijn studententijd wel een wetswinkel in Bergen op Zoomnbsp;op. 'Op zaterdag mochten we een pand van mijn vader gebruiken. Nanbsp;wat tamtam hadden we zoveel meubels dat we wel tien kantoren konden inrichten. Buiten het gebruik van ons gezond verstand wisten wenbsp;nauwelijks waar we mee bezig waren, maar na anderhalf jaar was denbsp;wetswinkel een geweldig succes. Iets kunnen doen voor mensen die innbsp;de knel zitten, daar heb ik veel genoegen aan beleefd.'

'Met het mes op de keel heb ik gekozen voor afstuderen'

Tucht

De meeste van de bijna 100 bestuursfuncties die hij heeft bekleed, waren bestuursfuncties in het openbaar bestuur. Een opvallend uitstapje is de vier jaar als president-directeur bij arbodienst De Twaalfnbsp;Provinciën. 'Je moet toch een keer de tucht van de markt meemaken.nbsp;En ik heb gelijk gezegd dat ik daarna weer terug zou gaan naar hetnbsp;openbaar bestuur. Mensen om mij heen waarschuwden me dat als jenbsp;eenmaal toegeeft aan wat een enkeling zelfs quot;het verraadquot; noemde,nbsp;je niet meer terugkomt. Ik heb het toch gedaan, en de tucht van de


Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008 15

-ocr page 16-

cv Ed Nijpels

•Geboren: 1 april 1950

  • • Studie: Universiteit Utrecht, Rechten, vrije studierichting

  • • Belangrijke loopbaanstappen:

  • 1976- 1982 lid gemeenteraad (en fractievoorzitter)nbsp;Bergen op Zoom

  • 1977- 1982 lid Tweede Kamer,

1982-1986 fractievoorzitter VVD in de Tweede Kamer 1982 en 1986 landelijk lijsttrekker VVD

1986-1989 minister van VROM

  • 1989- 1990 lid Tweede Kamer

  • 1990- 1995 burgemeester Breda

1995-1999 president-directeur De Twaalf Provinciën N.V.

1999-2008 commissaris van de Koningin in Frysiân

  • • Favoriete plek in Utrecht: terrasjes aan de werf vannbsp;de Oude Gracht

  • • Beste herinnering aan Utrecht: de prachtige colleges van professor Hooykaas, oud vaderlands recht

  • • Ed Nijpels is getrouwd met Elsbeth Janmaat en heeftnbsp;twee zonen.

markt was ontnuchterend. Tot dan toe hadden mensen altijd iets van mij nodig, nu had ik iets van hen nodig. Gingen we met vijf mensennbsp;naar een klant voor een presentatie, had ik er echt de pest in als wenbsp;de opdracht niet kregen. En alles was natuurlijk gericht op winst, bijnbsp;de overheid heb je toch een ander uitgangspunt. Maar ik heb er geennbsp;moment spijt van gehad.'

Zeemanshuwelijk

Na De Twaalf Provinciën werd Ed Nijpels in Friesland commissaris van de Koningin. In mei dit jaar heeft hij na negen en een halfjaarnbsp;de functie neergelegd. 'Toen we naar Friesland gingen, werkte mijnnbsp;vrouw bij Shell in Rotterdam. Zij heeft haar baan opgegeven met denbsp;onderlinge afspraak dat als er voor haar iets zou komen, het haarnbsp;beurt was. Mijn vrouw wilde voor Friesland Food anderhalf jaar naarnbsp;Maleisië. Omdat ik geen zeemanshuwelijk wil en commissaris zijn eennbsp;24 uursfunctie is met maar twee keer twee weken vakantie, was hetnbsp;een mooi moment om te stoppen. Nu ga ik ongeveer iedere zes wekennbsp;naar Maleisië toe. Dat leverde een golf van publiciteit op. Omdat iknbsp;een hoge functie opgaf voor mijn vrouw, was ik ineens een toonbeeldnbsp;van emancipatie. Ik vond het heel normaal. Die afspraak hadden wenbsp;gemaakt en mijn vrouw is 14 jaar jonger dan ik. Als ik achter de rolla-tor loop, zit zij nog midden in het arbeidsproces.'

'De overheid wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Daar doen we te weinig aan'

Goed betaald

Zijn meest dankbare bestuursfunctie is het voorzitterschap van de Ronald McDonald Huizen. Het meest ingewikkeld om te besturen,nbsp;vindt hij een universiteit. 'Die zijn buitengewoon ingewikkeld om tenbsp;managen. Het zijn grote, complexe organisaties, dat wordt wel eensnbsp;onderschat. Neem de Universiteit Utrecht: 700 miljoen budget, 30.000nbsp;studenten en 8500 medewerkers. Die hele politieke discussie over denbsp;Balkenende-norm. Onzin dat het College van Bestuur (CvB) niet meernbsp;mag verdienen dan de minister-president. Ik ben een hardnekkig tegenstander van koppeling, er is geen enkele reden toe. Politici moetennbsp;goed betaald worden: beter dan nu. Maar bij een openbaar ambt gaatnbsp;het om een roeping en dan weet je dat de beloning gematigd is. Iknbsp;durf daarbij de stelling aan dat het besturen van een universiteit moei-lijker is dan het werk van de minister-president.' Ook over de discussie met minister Plasterk over de salarissen van het CvB heeft hij eennbsp;duidelijke mening: 'De minister kan de boom in. De Raad van Toezichtnbsp;gaat over de salarissen van het CvB. Als hij dat niet wil, moet hij denbsp;wet maar wijzigen.'

Grote ontwikkelingen

Wat hij knap vindt van de Universiteit Utrecht is dat, ondanks dat hoog gescoord wordt in alle rankings, de universiteit blijft nadenken overnbsp;hoe ze nog beter kan worden. Ontwikkelingen die daar de laatstenbsp;jaren aan bijgedragen hebben, zijn het herstructureren van de faculteiten. 'Dat is lastig, en dan druk ik me voorzichtig uit. Want iedereennbsp;heeft zijn eigen koninkrijkje.' Het invoeren van 15 focusgebiedennbsp;waarop de universiteit met interfacultair toponderzoek tot de bestenbsp;wil behoren. Het zonder grote schokken doorvoeren van de bachelor- en masteropleiding. En het financieel gezonder maken van denbsp;universiteit. 'Het was mooi om deze grote ontwikkelingen mee te maken. Zeker tegen de achtergrond van een overheid die het onderwijsnbsp;afknijpt. Zo hoog als de Universiteit Utrecht scoort in rankings. Zo laagnbsp;scoort Nederland op de lijst met uitgaven aan onderwijs en onderzoek.nbsp;Investeren daarin staat gelijk aan investeren in een land. De overheidnbsp;wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Daar doen we te weinig aan. Eigenlijk is het een wonder dat we het als Universiteit Utrechtnbsp;zo goed doen.'

De Raad van toezicht is het, bij wet voorgeschreven, toezichthoudend orgaan van de Universiteit Utrecht. Sinds 1 november jl. is Ivo Opstellennbsp;(burgemeester van Rotterdam tot 1 januari 2009, tevens oud-burgemeester van Utrecht) toegetreden tot de Raad van Toezicht.nbsp;De overige leden zijn voorzitter Rien Meijerink, Feike Sijbesma,nbsp;Caren van Egten en Niek Jan van Kesteren.

Voor meer informatie: www.uu.nl gt; Universiteit Utrecht gt; Bestuur en organisatie gt; Raad van toezicht


16 Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 17-

De zijsprong

Opmerkelijke loopbanen



'¦¦•’«ilia

De studie Milieukunde vond Evert van Tongeren (37) erg interessant,nbsp;maar na zijn afstuderen had hijnbsp;geen idee wat hij ermee kon ofnbsp;wilde. Na een cursus edelsmedennbsp;wist hij het zeker: hij wilde metnbsp;zijn handen werken, creatief ennbsp;scheppend bezig zijn. Inmiddelsnbsp;werkt hij al weer tien jaar alsnbsp;tandtechnicus.

'Scheppen geeft energie en voldoening'

'Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk heb ontdekt waar mijn talenten liggen. Ik ben lang zoekende geweest.' In 1989nbsp;begon Evert aan een studie Geologie. 'Ik had een voorliefde voor fossielen en vulkanen.' De studie bleek echternbsp;te zwaar en te exact. Na drie jaar stapte hij over naar denbsp;bovenbouwstudie Milieukunde. Na het afstuderen, kwamnbsp;de twijfel. 'Ik had niet het gevoel dat ik iets kon. Het wasnbsp;niet concreet genoeg.' Studievrienden gingen aan de slagnbsp;bij overheden en adviesbureaus. 'De hele dag in een kantoor achter een computer. Dat leek me niets.'

'Voor deze keuze was rijping en zelfkennis nodig'

Workshop edelsmeden

Bij toeval stuitte Evert op een workshop edelsmeden. Het bleek een schot in de roos. 'Ik werd gelijk gegrepen. Mijnnbsp;eigen ideeën vormgeven, dingen scheppen, dat gaf zoveelnbsp;energie en voldoening.' Hij besloot bij deze edelsmid denbsp;opleiding te volgen. Daarnaast werkte hij als koerier voornbsp;het geld. Zijn leermeester vond dat Evert talent had, maarnbsp;waarschuwde hem tegelijkertijd: 'In dit vak is geen droognbsp;brood te verdienen.' Hij attendeerde hem op tandtech-niek. Op het arbeidsbureau vond Evert een vacature voornbsp;een leerwerkplek bij tandtechnisch laboratorium Feniks innbsp;Woerden. Ook dit vak boeide meteen. 'Het is heel nauwkeurig handwerk. Dat past bij mij.' Inmiddels heeft Evertnbsp;de vierjarige mbo-opleiding tot tandtechnicus afgerond.nbsp;Zijn specialisatie is prothesen: uit was en kunststof modelleert hij kunstgebitten.

Een goede tweede

Van zijn studies heeft hij inhoudelijk weinig profijt gehad, maar spijt van zijn studietijd heeft Evert niet. 'Om dezenbsp;keuzes te maken, was rijping en zelfkennis nodig. Dat leernbsp;je ook tijdens je studie en het was een hele leuke tijd dienbsp;me goede vrienden heeft opgeleverd.'nbsp;Volgend jaar werkt Evert tien jaar in Woerden, een tekennbsp;dat hij het naar zijn zin heeft. Maar zou geld geen rolnbsp;spelen, dan ging hij helemaal voor het edelsmeden. 'Daarnbsp;ligt mijn hart, maar tandtechniek is een goede tweede.'


Illuster 53 ] Universiteit Utrecht | 12/2008 “l?

-ocr page 18-

University College Utrecht bestaat tien jaar


?p de campus is alles anders«

'Hu.;;

In 1997 werd het University College Utrecht (UCU) opgericht, het eerste University College in Nederland. Een jaar later begon de eerste lichting studenten aan de internationale academie van de Universiteitnbsp;Utrecht. De afgelopen tien jaar hebben zo'n 2000, vaak buitenlandse, studenten, gewoond en geleefdnbsp;binnen de poorten van de UCU-campus. Illuster sprak twee alumni van het eerste uur.

Maarten Stikkelman (28) hoort bij de eerste lichting UCU-studenten. Van 1998 tot 2001 was de campus zijn habitat. 'Toen ik ging studeren,nbsp;overwoog ik om naar een universiteit in het buitenland te gaan. Maarnbsp;ik wilde het Nederlandse studentenleven niet mislopen. Die cultuurnbsp;is uniek, vergeleken met de rest van de wereld. University Collegenbsp;bood onderwijs aan op een niet-Nederlandse manier, maar ik kon welnbsp;een binding met Nederland houden. Het internationale aspect spraknbsp;me meteen aan, net als de selectieprocedure. Je merkt dat er een bepaalde kwaliteit aan mensen rondloopt. Studenten die wat kunnen énnbsp;geïnspireerd zijn om er wat van te maken.'

Toen Maarten zijn studie aan het UCU begon, was de campus nog in opbouw. 'Het was een modderpoel. De gebouwen stonden al, maar denbsp;wegen werden nog aangelegd. Maar dat weet je als je aan iets nieuwsnbsp;begint. De begintijd had zo z'n charme. Het clubje mensen dat rondliep was klein. Je kent elkaar goed, je leeft als groep. Het klinkt cliché,nbsp;maar studie en studentenleven zijn meer geïntegreerd dan op eennbsp;reguliere universiteit. Het was een bijzonder stel mensen. Wij hebbennbsp;het University College op de kaart gezet, de studenten hebben hetnbsp;UCU gemaakt tot wat het nu is.'

London School of Economics

Wat was dan het verschil met de aanpak op een gewone universiteit? Maarten: 'De focus lag anders. De aanpak is breder en niet zozeernbsp;ingestoken vanuit een specifieke studierichting. De opleiding is meernbsp;gericht op academische vaardigheden, zoals discussiëren, papers schrijven en analyseren. Je wordt gestimuleerd om iets te doen met denbsp;informatie in plaats van deze alleen maar in je op te nemen. Ook hetnbsp;internationale aspect is een verschil. Door de vele nationaliteiten staatnbsp;het vizier open voor de hele wereld. En de sfeer is inspirerend en motiverend. Iedereen wil er voor gaan. Dat houdt elkaar scherp.'nbsp;Tijdens zijn campustijd volgde Maarten een uitwisselingsprogrammanbsp;in Los Angeles. Na het behalen van zijn bachelor belandde hij op denbsp;prestigieuze London School of Economics, waar hij zijn master voltooide. 'Dit sloot goed aan op zijn opleiding bij het UCU. In het Engelse systeem zijn argumenten, papers en presentaties belangrijk. Denbsp;manier van toetsen is intensief. In één week word je op alle onderdelen getest. Het is best stressvol om een essay te schrijven zonder dat jenbsp;vooraf het onderwerp weet. Ik heb mensen huilend weg zien lopen.'

'Als eerstejaars hoef je niet bang te zijn, dat je geen vrienden maakt. Iedereen leeftnbsp;op de campus'

Kinderen in Rio

Na zijn master heeft Maarten anderhalf jaar als analist gewerkt bij de investmentbank van ABN AMRO in Londen. Daarna belandde hij bij denbsp;Amerikaanse bank Merrill Lynch, waar hij zich opwerkte tot associate.nbsp;Vervolgens wilde hij er een jaar tussenuit. 'Samen met een vriend van


18 Illuster 53 [ Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 19-

het UCU vertrok ik naar Rio de Janeiro om vrijwilligerswerk te doen. Arme kinderen helpen aan scholing en onderdak.'

Brazilië beviel zo goed, dat Maarten besloot te blijven. Hij kreeg een baan als associate bij Goldman Sachs, een Amerikaanse investmentbank in Sao Paulo, de economische hoofdstad van het land. Elke dagnbsp;merkt hij de invloed van het UCU. 'Ik word hier constant internationaalnbsp;op de proef gesteld met mijn team, bestaande uit dertig personen,nbsp;waarvan drie niet-Brazilianen. Dat geldt ook voor creatief denken ennbsp;analyseren. 'Je hoeft niet alles te weten, zolang je maar weet waar jenbsp;de informatie kunt vinden. Dat leer je op University College.'

Sociaal aspect

Mireya Klumpers (25) begon in 2001 haar studieloopbaan aan het University College Utrecht. Maar niet nadat ze eerst een uitgebreidenbsp;selectieprocedure had gevolgd. Mireya schreef een motivatie en werdnbsp;uitgenodigd voor een gesprek (in het Engels) met de decaan en tweenbsp;professoren. 'Voor een 17-jarig meisje, dat regelrecht van de middelbare school kwam, was dat best eng. Vervolgens moest ik ook nog eennbsp;Engelse test doen', herinnert Mireya zich.

Op het campusterrein woonde ze met vijf- tot zeshonderd medestudenten. Mirya: 'Als eerstejaars hoef je niet bang te zijn, dat je geen vrienden maakt. Iedereen leeft op de campus. Tijdens de colleges, in jenbsp;huis, in de Dining Hall (kantine/restaurant), overal tref je medestudenten. Op het UCU word je gelijk opgenomen in het sociale leven.' Zelfsnbsp;de colleges kennen een sociaal aspect. Je gaat niet onopvallend in denbsp;massa op. De groepen zijn klein en bestaan uit zo'n 25 personen. Metnbsp;de 'top-prof' treed je in discussie en zo duik je dieper in de stof.'

Imago

Het leven op de campus bestaat niet alleen uit studeren. Mireya; 'Er wordt veel georganiseerd. Feesten en borrels, maar ook dansgroepjesnbsp;en culturele activiteiten. Je hobby wordt zo op een positieve maniernbsp;uitgebuit. Aan de andere kant is het wel zo, dat iedereen elkaar kentnbsp;en dat er onderling over elkaar wordt gesproken. Je bent geen anoniem nummer. Iedereen let op elkaar. Of het elitair is? Dat geldt alleen voor een bepaalde groep. Het zijn vooral Nederlandse studentennbsp;die dit beeld veroorzaken. Zij zorgen voor een elitair imago. Net alsnbsp;bij een studentenvereniging zet een bepaalde groep het beeld neer.nbsp;Alleen praten ze hier niet alleen over bier, maar ook over hun resultaten en business.'

Na het University College wist Mireya niet precies wat ze wilde. Ze koos voor Psychologie. Doordat ze een aantal vakken op Universitynbsp;College had gevolgd, haalde ze in twee jaar haar bachelor. Daarnanbsp;koost ze voor de master Sociale vraagstukken, interventies en beleidnbsp;aan de Universiteit Utrecht. In april rondde Mireya haar scriptie afnbsp;en sinds september werkt ze als resource consultant bij Oris Flex, eennbsp;arbeidsbemiddelingsbureau. 'In mijn werk komen vooral de praktische aspecten van het UCU terug. Ik kan met uiteenlopende mensennbsp;gesprekken houden. Ook ben ik gewend om samen te werken en tenbsp;vergaderen. Door de sociale vaardigheden en het aanbod van topon-derwijs kan het UCU je een voorsprong op de arbeidsmarkt geven.'

Studeren aan het UCU

Het studieprogramma op een University College is anders opgezet dan op een reguliere universiteit. Zo worden studenten pas toegelaten tot de internationale academie na een uitgebreide selectieprocedure. Het Engelstalige bachelorprogramma is breed met denbsp;nadruk op de academische vaardigheden van de student.

Het programma op het UCU kent drie hoofdstromingen: Science, Social Science en Humanities. Na het afronden van de bachelor innbsp;een van deze disciplines, kan een student bij een andere (internationale) universiteit aan zijn master beginnen. Doordat de col-legegroepen klein zijn, is er veel persoonlijke begeleiding van denbsp;professoren tijdens de colleges. Ook op sociaal en cultureel vlaknbsp;wordt er op het UCU veel georganiseerd.

Het studentenleven speelt zich hoofdzakelijk op de campus af. In totaal wonen 650 studenten op het campusterrein. Een wereld opnbsp;zich, waar elke student eet, slaapt, feest, maar bovenal studeert.nbsp;www.uu.ucu.nl


Illuster 53 | Universiteit Utrecht j 12/2008 19

-ocr page 20-

Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau


In 1886 is het Universiteitsfonds opgericht door alumni van de Univer-siteit Utrecht. Sindsdien zet het Universiteitsfonds zich actief in voor de Utrechtse universitaire gemeenschap. Het stelt bijzondere leerstoelen in,nbsp;subsidieert studentenactiviteiten en regelt sociale zorg voor studentennbsp;in financiële nood. Het Universiteitsfonds is ook het Alumnibureau vannbsp;de universiteit. Het bureau organiseert een uitgebreid programma voornbsp;alumni in binnen- en buitenland en voor Jonge alumni. Alumni die begunstiger zijn van het Universiteitsfonds ontvangen bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas waarmee zij gemakkelijker en goedkoper toegang krijgen totnbsp;het universitaire aanbod.

Scriptieprijs

In het kader van de Vliegenthart Scriptieprijs wordt jaarlijks € 1.000,- uitgereikt aan eennbsp;student met een excellente afstudeerscriptie.nbsp;(Oud-)studenten die na 1 januari 2008 zijn afgestudeerd met een scriptie op het gebied vannbsp;de Bèta Natural Sciences (dus niet de Levenswetenschappen) kunnen deze voor 19 januarinbsp;inzenden. Kijk voor de voorwaarden en hetnbsp;reglement op www.ufonds.uu.nl/scriptieprijs.

Actief alumnibeleid

Op donderdag 13 november werd voor de derde keer de workshop alumnibeleid georganiseerd door het Jonge Alumni Netwerknbsp;van de Universiteit Utrecht. De ruim twintignbsp;aanwezige studenten- en alumniverenigingennbsp;kregen antwoord op de vraag hoe zij (pas)nbsp;afgestudeerden betrokken kunnen houden bijnbsp;hun activiteiten.

Zoek een Mentor met het MMS: www.uu.nl/mms

quot;Ik vind het leuk om iemands verhaal te horen en daar iets aan bij te dragen, mijn ervaringnbsp;toe te voegen.quot; (Mentor lan van Deijck)

Ben je student of recentelijk afgestudeerd en heb je behoefte aan advies over (het beginnbsp;van) je loopbaan of overweeg je een stap in jenbsp;carrière waar je graag eens over van gedachten zou wisselen met een ervaren alumnus uitnbsp;het netwerk van de Universiteit Utrecht?nbsp;Meld je dan gratis, snel en simpel aan voornbsp;het Mentor Mentee Systeem (MMS). Dit is eennbsp;zoekmachine om een geschikte mentor te vinden voor loopbaangerelateerde vraagstukken.nbsp;Ga naar www.uu.nl/mms, stuur een e-mailnbsp;naar mms@uu.nl of bel (030) 253 96 24.

AlumniWeb

Wilt u jaar- of studiegenoten opzoeken en uw eigen (adres)gegevens kunnennbsp;beheren? Dat kan, activeer uw account vianbsp;www.alumnl.uu.nl/alumniweb, net als ruimnbsp;14.000 medealumni!

Redactieraad Illuster zoekt nieuwe leden

De redactieraad van Illuster bestaat uit alumni met ervaring in de communicatie, de journalistiek en de media. De raad becommentarieertnbsp;twee keer per jaar het alumnimagazine Illusternbsp;en adviseert de universiteit en het Universiteitsfonds over de koers. Wegens het vertreknbsp;van enkele leden van wie de termijn is verstreken, zoekt de raad naar nieuwe leden. Bent unbsp;geïnteresseerd en beantwoordt u aan het profiel, stuur dan een e-mail naar Leneke Visser,nbsp;directeur Universiteitsfonds (l.visser@uu.nl).

Studentencommissie

Sinds september is de Studentencommissie 2008-2009 begonnen aan een nieuw academisch subsidiejaar. De studentencommissienbsp;adviseert het bestuur van het U-fonds over denbsp;subsidieverlening aan studenten en studentenverenigingen.

Meer informatie: www.ufonds.uu.nl/studenten.


De commissieleden zijn Joey Ronkes, Judith

Huisman, Diebrich de Vries, Sander Groene-wege (v.l.n.r.)

20 Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 21-

Universiteitsdag 2009 op zaterdag 28 maart

De komende Universiteitsdag draait om kleine deeltjes en grote installaties. Aanleiding zijn de ontwikkelingen rondom de Large Hadron Collider, een 27nbsp;kilometer lange deeltjesversneller bij Genève. Het doel van deze versneller isnbsp;om de ultieme bouwstenen van alle materie te vinden. Noteer nu alvast innbsp;uw agenda: 28 maart 2009!

Heeft u al een U-fonds alumnipas?


Als afgestudeerde van de Universiteit Utrecht kunt u actief deel uitmaken van het grootste universitaire netwerk van Nederland. Eennbsp;netwerk van professionals in binnen- en buitenland. De organisatie van dit netwerk ligtnbsp;in handen van het Utrechts Universiteitsfonds/nbsp;Alumnibureau. Word ook begunstiger van hetnbsp;Universiteitsfonds en steun onze activiteiten,nbsp;zoals:


Begunstigers ontvangen de U-fonds alumni-pas. Met deze pas komt u in aanmerking voor allerlei aantrekkelijke kortingen, bijvoorbeeldnbsp;op de lezingen uit het najaarsprogramma,nbsp;op verzekeringen bij OHRA of op sporten bijnbsp;Olympos. Bovendien ontvangt u een gratis

lidmaatschap van de Universiteitsbibliotheek. Kijk voor het complete aanbod op:nbsp;www.alumni.uu.nl/alumnipas.


Alumnicontactpersonen


Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht, (030) 253 8025. ufonds@uu.n!

Contactpersonen faculteiten

Faculteit Bètawetenschappen


  • • Biologie, Postbus 80088, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 2276, c.m.jansen1@uu.nl

  • • Farmaceutische Wetenschappen, Postbus 80082,

3508 TB Utrecht, (030) 253 7313, l.denTonkelaar@uu.nl

  • • Informatica, Postbus 80089, 3508 TB Utrecht,

(030) 253 3336, c.j.nijenhuis@uu.nl


Bijzondere Leerstoelen

Subsidies voor studentenactiviteiten Netwerk- en Carrièreservices voor alumninbsp;Het alumniprogramma.

Wilt u direct begunstiger worden? Dat bent u al vanaf 20 euro per Jaar. Kijk voor meernbsp;informatie op www.alumni.uu.nl of belnbsp;(030) 253 80 25.

Faculteit Diergeneeskunde

  • • Diergeneeskunde, Postbus 80163, 3508 TD Utrecht,nbsp;(030) 253 4839, s.fluitsma@uu.nl

Faculteit Geesteswetenschappen


Druk bezocht najaarsprogramma 2008

Dit jaar heeft voor de zesde keer het najaarsprogramma plaatsgevonden: alumni bezochten activiteiten en lezingen in regio'snbsp;verspreid over heel Nederland. De besturennbsp;van de regionale alumninetwerken hebbennbsp;een boeiend programma samengesteld. Eennbsp;groot compliment dan ook voor hen! Het programma kwam tot stand in samenwerking metnbsp;vele andere organisaties, zoals Schiphol Group,nbsp;Kamer van Koophandel Den Haag, Schering-Plough, Utrechtse Golfclub De Pan en Vreden-burg Leidsche Rijn.

De belangstelling was net als voorgaande ja-ren groot. In totaal namen zo'n 1.250 alumni deel aan de activiteiten:

Foto boven: Het Golftoernooi voor alumni.

Foto midden: Pubquiz voor jonge alumni.

Foto onder: Op 7 oktober gaf Paul Schnabel één van de zeven Utrecht Lezingen in Rotterdam over de Nederlandse identiteit. Sommigenbsp;van deze lezingen zijn te bekijken op onzenbsp;website (www.alumni.uu.nl), zoals de Utrechtnbsp;Lezing die Maarten van Rossem gaf aan denbsp;vooravond van de presidentsverkiezingen.

Faculteit Geowetenschappen

« Alle departementen, Budapestlaan 4, 3584 CA Utrecht,

(030) 253 5116, n.meijer@geo.uu.nl; 030 253 5098, deblok@geo.uu.nl

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie,

Bestuur en Organisatie

  • • Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof 3, 3512 BK Utrecht,

(030) 253 8356, m.jansen@law.uu.nl

  • • Internationale alumni Law/Rechtsgeleerdheid, 030 253 5768,nbsp;internationalalumni@law.uu.nl

  • • Utrecht School of Economics, Janskerkhof 12, 3512 BLnbsp;Utrecht, 030 253 9800

  • • Utrechtse School voor Bestuurs- ennbsp;Organisatiewetenschap (USBO)

Bijlhouwerstraat 6-8, 3511 ZC, Utrecht, 030 253 9389,

S.A.Bergervoet@uu.nl

Faculteit Sociale wetenschappen

  • • Alle departementen, Heidelberglaan 1,

3584 CS Utrecht, (030) 253 6718, m.m.splinter@uu.nl

Faculteit Geneeskunde

  • • Algemene Gezondheidswetenschappen

088 75 53464, J.C.P.J.deGroot@umcutrecht.nl

  • • Biomedische Wetenschappen

088 75 57572, Kirsten Boersma-Van Nierop,

K.vanNierop@umcutrecht.nl

Interfacultaire onderzoek- en opleidingsorganisaties

  • • IVLOS, Heidelberglaan 8, 3584 CS Utrecht,

(030) 253 4494, m.m.vanrijswijk@uu.nl

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal


Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008 21

-ocr page 22-

Hora est

Zonder waardeoordeel te geven signaleert deze rubriek activiteiten en publicaties dienbsp;voor Utrechtse alumni interessant zijn.nbsp;Bijdragen zijn welkom: illuster@uu.nl.

Nieuw: Boeiende Bagage

Haal het onderste uit je tas in Boeiende bagage, de nieuwe semi-permanente expositie in het Universiteitsmuseum. Hier ontdeknbsp;je hoe je iedere dag opnieuw in aanrakingnbsp;komt met wetenschap. Vanuit verschillendenbsp;onderzoeksgebieden van de Universiteitnbsp;Utrecht worden alledaagse voorwerpen zoalsnbsp;een mobieltje, agenda of een banaan vanuitnbsp;de wetenschap belicht.

Locatie: Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106. T (030) 253 80 08.nbsp;Openingstijden: dinsdag t/m zondag vannbsp;11.00- 17.00 uur.

Meer informatie: www.uu.nl/universiteitsmuseum.

Houders van de alumnipas van de Universiteit Utrecht hebben gratis toegang tot hetnbsp;Universiteitsmuseum.

11 december

Feest in de Faculty Club

De Faculty Club, de huiskamer van de Universiteit Utrecht, bestaat 10 jaar. Datnbsp;vieren we op donderdagavond 11 decembernbsp;met Science in de city. Feest voor en doornbsp;leden van de Utrechtse universitaire gemeenschap en alumni. Met o.a. Dekoor, Ingmarnbsp;Heytze, studentencabaret Kurk en nog veelnbsp;meer universitair talent.

Nog geen lid? Kijk voor meer informatie op www.helios.uu.nl.

Locatie: De Faculty Club, Achter de Dom 7, Utrecht. De plek bij uitstek om (buitenlandse)nbsp;gasten mee naar toe te nemen. Voor medewerkers, maar zeker ook voor alumni.

14 december

The patient Earth

Een experimentele theaterviering met aandacht voor muziek, poëzie en drama.nbsp;The patient Earth gaat over de aarde dienbsp;wacht, maar hoelang nog? Hoe gaan haarnbsp;bewoners met haar om, waar liggen de grenzen, waar de mogelijkheden...? Door jongeren bedacht en uitgevoerd. Begeleiding: Jasja

Nottelman en Rebecca Schoon. The patient Earth is een initiatief van de EUG oekume-nische studentengemeente en twee wijk-gemeenten van de PGU. Het project wordtnbsp;mede mogelijk gemaakt door subsidie vannbsp;het Ad Voogd-fonds.

Locatie: Janskerk, Janskerkhof

Datum: zondag 14 december, 20.00 uur Meer informatie: Jasja Nottelman,nbsp;eug@nottelman.net

28 december USConcert in hetnbsp;Concertgebouw

Het Utrechtsch Studenten Concert o.l.v. Bas Pollardnbsp;sluit het 37® lustrumjaar afnbsp;met een wel heel bijzondernbsp;concert in het Concertgebouw van Amsterdam. Samen met het reünistenorkest zullennbsp;zij een matinee verzorgen op 28 decembernbsp;2008.

Het reünistenorkest zal de aftrap geven met de Helios Ouverture van Nielsen en met denbsp;7® symfonie van Sibelius. Na de pauze zal hetnbsp;USConcert de 7® symfonie van Sjostakovitsjnbsp;ten gehore brengen.

Het USConcert heeft er al een heel bijzonder lustrumjaar opzitten (met o.a. de Rockoperanbsp;Equilibrio) en het hoopt dat u getuige wiltnbsp;zijn van het spetterende einde!

Orkest: Utrechtsch Studenten Concert Dirigent: Bas Pollard

Programma:

Carl Nielsen - Helios Overture

Jean Sibelius - 7e symfonie

Dmitri Sjostakovitsj -symfonie

Locatie: Concertgebouw Amsterdam Datum: zondag 28 december, 14.15 uur.

Prijs: € 19,00 / € 13,00 (Student, U-pas, Alumni, 65 ) met gratis drankje in de pauzenbsp;Voor meer informatie: www.usconcert.nl



22 Illuster 53 | Universiteit Utrecht | 12/2008

-ocr page 23-

12 januari 2009 Hovo-Nieuwjaarslezingnbsp;door Maarten van Rossem

Universiteit Utrecht, onderdeel van Hoger Onderwijs voor Ouderen Utrecht (HOVO),nbsp;heeft 20 aantrekkelijke UU cursussen voornbsp;u geprogrammeerd, gegeven door UU-docenten. Een greep uit het aanbod:nbsp;Dawkin's God als misvatting?. Het Derdenbsp;Rijk, De Byzantijnse kunst in Slavischenbsp;landen; Heinrich Heine en Medischenbsp;ontwikkelingen in laatste 30 jaar. Denbsp;cursussen van 8 bijeenkomsten beginnennbsp;eind januari.

U kunt ook vrijblijvend kennis maken met HOVO Utrecht: op 12 januari, 14.30 uur,nbsp;houdt Prof. Maarten van Rossem de Hovo-Nieuwjaarslezing De nieuwe president VS:nbsp;Rust in de wereld? in het Academiegebouw.nbsp;Meer informatie:(030) 253 3179,nbsp;hovo@uu.nl, I www.hovoutrecht.nl.

Februari 2009 Reünie Utrechtsenbsp;Biologen Vereniging

In 2009 bestaat de Utrechtse Biologen Vereniging alweer 85 jaar. Hoog tijd voornbsp;een flink feest. Onze alumni vergeten wenbsp;daarbij natuurlijk niet: in de tweede weeknbsp;van februari 2009 organiseren we eennbsp;spetterende reünie. Heeft u in het verledennbsp;biologie gestudeerd aan de Universiteitnbsp;Utrecht? Bent u benieuwd hoe het uw oud-studiegenoten is vergaan? Wilt u iedereennbsp;laten weten hoe ver u het heeft geschopt?nbsp;Wilt u uw studieliefde nog eens terugzien?nbsp;Meldt u dan aan vianbsp;17e.LustrumUBV@gmail.com. Weet u nognbsp;meer mensen die interesse hebben in denbsp;reünie, geef dan de contactgegevens aannbsp;ons door.

Meer informatie: www.ubv.info (17e lustrum)

Vanaf 13 februari 2009 De evolutie draait door! /

Evolutie speelt zich overal en altijd af.

Nog steeds veranderen soorten en gaat de evolutie door. Welke factoren spelen een rol?nbsp;Wat is evolutie nu eigenlijk precies? Ontdeknbsp;het in het Universiteitsmuseum in denbsp;tentoonstelling De evolutie draait door!nbsp;Hier onderga je het evolutieproces en zetnbsp;je de veranderingen naar je hand:

  • - Verplaats je in een broedse koolmees ennbsp;maak kennis met de grillen van de natuur.

  • - Als hiv-virus levert jouw razendsnelle aanpassingsvermogen een voorsprong op.

  • - Wanneer je als nijlpaard op een eiland

komt, kies je dan groot te blijven of juist te krimpen.....Overleef jij het?

De evolutie draait door! is onderdeel van het Darwinjaar 2009 (zie ook pag 8-9).

De tentoonstelling loopt tot februari 2010. Locatie: Universiteitsmuseum Utrecht,nbsp;Lange Nieuwstraat 106. T (030) 253 80 08.nbsp;Openingstijden: dinsdag t/m zondag vannbsp;11.00- 17.00 uur.

Meer informatie: www.uu.nl/ universiteitsmuseum.

Houders van de alumnipas van de Universiteit Utrecht hebben gratis toegang tot hetnbsp;Un i versiteitsm useum.

4 februari 2009 Lezing Claudio Magris

In 2009 bestaat de leerstoel Italiaanse Taal en Cultuur van de Universiteit Utrecht 75 jaar.nbsp;Dit wordt gevierd met een aantal activiteiten,nbsp;waar alumni ook aan kunnen deelnemen.nbsp;Hoogtepunt is de eerste Romano Guarnierinbsp;Lecture in Italian Studies op woensdag 4nbsp;februari 2009 in de Aula van het Academiegebouw. De lezing wordt verzorgd doornbsp;Claudio Magris (zie ook pag 4-5). Alumninbsp;(met name van de opleiding Italiaans) zijnnbsp;van harte welkom. Reserveren is noodzakelijk.nbsp;Daarnaast wordt een almanak gepubliceerdnbsp;met gegevens over alle oud-studenten en interviews met alumni en (oud)docenten. Hiervoor is een enquête samengesteld, die aannbsp;alle alumni is gestuurd. De enquête staatnbsp;ook online: www.let.uu.nl/italiaans.

Meer informatie: Andrea van Leerdam, faculteit Geesteswetenschappen,nbsp;(030) 253 8734, andrea.vanleerdam@let.uu.nl,nbsp;www.hum.uu.nl/writersinresidence.

Vanaf februari 2009 Welkom bij Studium Generalenbsp;In het voorjaar ben je weer van hartenbsp;welkom bij lezingen, symposia en debattennbsp;van Studium Generale van de Universiteitnbsp;Utrecht. Om bij te blijven op je vakgebied,nbsp;óf juist om je kennis uit te breiden op eennbsp;ander gebied. Vanaf februari 2009 kun jenbsp;bij ons terecht voor lezingen over ondernbsp;meer evolutie, atheïsme, beeldtaal en hetnbsp;moderne probleem van informatie-overload.nbsp;Al onze activiteiten zijn gratis en reserverennbsp;is niet nodig.

Meer informatie over tijden en locatie: www.sg.uu.nl

2009

25 jaar Informatica

De opleiding informatica viert haar 25-jarig bestaan met een aantal bijzondere activiteiten. We nodigen u uit voor een wetenschappelijk symposium, zetten u aan tot lezen,nbsp;zullen gastheer zijn voor de Benelux finalenbsp;van de First LEGO League en ontmoetennbsp;u graag op een feestelijke reünie.

U heeft hierdoor een uitgelezen kans om weer naar uw studententijd terug te keren,nbsp;oud-jaargenoten te ontmoeten en uwnbsp;zinnen te prikkelen.

Meer informatie: www.cs.uu.nl/25jaarinformatica,nbsp;25jaarinformatica@cs.uu.nl, (030) 253 1454

Studeren naast het Werk?

Individuele leerdoelen, collectief leren, kleinschaligheid en betrokkenheid,nbsp;zelfinzicht en zelfreflectie: dat zijn denbsp;elementen waarmee de executive en master-programma's van het departement Bestuurs-en Organisatiewetenschap (USBO) zichnbsp;onderscheiden. En daarin koppelen wij uwnbsp;werkervaring aan onze bewezen academischenbsp;kwaliteit.

Wij bieden de volgende programma's aan:

  • - Strategisch Management in denbsp;non-profit sector (MA)

  • - Bestuur en Beleid voor professionals (MA)

  • - Organisatie, Cultuur en Management (MA)

  • - Counselling, Coaching en Consulting

  • - Interculturalisatie

  • - Leiderschap voor (young) professionals

  • - Organization and Leadership for

Ph.D. Students

  • - Chaostaal

  • - Effectief Adviseren

  • - Coaching en maatwerktrajectennbsp;Alumnipasbezitters ontvangen 10% kortingnbsp;op de cursusprijs (max. € 1100.-)

Meer informatie: Bianca Kooij (030) 2538101, WWW. usg. UU. nl/emp


Illuster 53 [ Universiteit Utrecht j 12/2008 23

-ocr page 24-

V


Ze is er en ze is het konijn boven de zebra,nbsp;haar pootjes braaf opzijnbsp;bij rood en blij bij groen.nbsp;Zo blijft ze een geheimnbsp;van jou en mij.

want alle mensen hebben zo veel haast datnbsp;niemand echt goed kijkt.nbsp;Ik vraag me af of iemandnbsp;haar wel ziet; ze is ernbsp;en ze is er niet.