Sadik Harchaoui over vijf jaar Forum
Kunt u nog zonder coach?
Üniversiteit Utrecht B «
Alumnimagazine van de üniversiteit Utrechtnbsp;maart 2009
¦»
kW
Univers^eitsdag Roeren
in
F?
•IS
'¦.Ä;
Thomas Peitzmann en Bernard de Wit, hoofdsprekers Universiteitsdag
INHOUD
3 Benoemd tot
4 nbsp;In het kort
8 Verdieping
12 Twee generaties, één universiteit
17 SpeciaalI voor
18 Werkend
20 Utrecht Centraal^^^^^^^^^^^^^^^^^^H
22 De werkdag
Ten
24 Even tijd voor Utrecht^^^^^^^^^^^^^^^^^l
Alumni in hun nieuwe functie
Nieuwtjes op en rond de universiteit
Rosten in de oersoep op de Universiteitsdag 2009
Manneke amp; Judith wisselen
Historisch moment
Al jaren is de Universiteit Utrecht nauw betrokken bij de ontwikkeling van denbsp;LHC (Large Hadron Collider), de grootste deeltjesversneller in de wereld. Ditnbsp;jaar zal de versneller na ruim twintig jaarnbsp;voorbereiding in gebruik worden genomen en zullen de eerste meetgegevensnbsp;binnenkomen.
Een belangrijk - misschien wel historisch -moment dat om die reden ook het thema van onze jaarlijkse Utrechtse Universiteitsdag heeft bepaald: ‘De bouwstenennbsp;van ons bestaan, op zoek naar de essentie’.nbsp;Op zaterdag 28 maart zullen de hoofdsprekers - hoogleraar theoretische fysicanbsp;Bernard de Wit en Thomas Peitzmann,nbsp;hoogleraar subatomaire fysica - berichtennbsp;over hun ervaringen en het belang vannbsp;deze grootste deeltjesversneller ter wereldnbsp;in Genève. Op pagina 8 van deze Illusternbsp;geven ze alvast een uitgebreid interview.nbsp;Verder blikt alumnus Sadik Harchaouinbsp;op pagina 14 terug op vijfjaar voorzitterschap van Forum, het instituut voornbsp;multiculturele ontwikkeling, en geeft hijnbsp;zijn visie op het diversiteitsbeleid binnennbsp;universiteiten.
Dr. André Bolhuis,
voorzitter Utrechts Universiteitsfonds
2 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
:::::: BENOEMD TOT...
:::::: Tekst; Marieke Dubbelman • Beeld: Gemeente Maarssen
De nieuwe burgemeester van Maarssen
Arthur Docters van Leeuwen (1945) Alumnus: Nederlandsnbsp;Recht. Benoemd tot: commissaris bij Aegon. 1/1/as i/oorheen;nbsp;oud-voorzitter van de Autoriteitnbsp;Financiële Markten (AFM).
Mirjam van 't Veld
Sinds 18 september 2008 is Mirjam van 't Veld (1970) - Alumna Algemene Letteren - burgemeester van de gemeente Maarssen.
Rob Mooren (1956) Alumnus: Fysische Geografie. Benoemdnbsp;tot: algemeen directeur vannbsp;ARCADIS Nederland. Was voorheen: directeur van de divisienbsp;Mobiliteit binnen dezelfdenbsp;onderneming.
Ze is hiermee de jongste vrouwelijke burgemeester van Nederland.
“Bij de gemeente Maarssen zochten ze vorig jaar een nieuwe burgemeester die aan de verbetering van de politiek-bestuurlijke verhoudingen wilde gaan werken.nbsp;Aangezien ik van uitdagingen én verbinden houd, sprak de functienbsp;mij aan en heb ik gesolliciteerd. Maarssen is een prachtige Vecht-gemeente, die ondanks haar groei in de jaren zeventig haarnbsp;dorpse karakter heeft weten te behouden. Voor het aanvaardennbsp;van dit ambt, was ik vanaf 2004 bijna vijfjaar wethouder innbsp;Amersfoort met als portefeuille Jeugd, Welzijn, Economische Zaken, Kecreatie en Toerisme en project Vathorstnbsp;in Amersfoort. Wéér daarvoor was ik vanaf 2002 raadslidnbsp;voor het CDA en vanaf 2003 fractievoorzitter.nbsp;Overigens begon mijn loopbaan in de verpleging.nbsp;Na de middelbare school ben ik verpleegkundigenbsp;geworden en heb ik acht jaar in het ziekenhuis Denbsp;Lichtenberg in Amersfoort gewerkt. Uiteindelijk bennbsp;ik naast mijn werk in het ziekenhuis aan de Universi-teit Utrecht Algemene Letteren gaan studeren. In eerstenbsp;instantie in deeltijd, vanaf 1992 voltijds. Zoals bij elkenbsp;wetenschappelijke opleiding leerde ik analytisch tenbsp;denken en met een helicopterview zaken te bekijken.nbsp;Binnen Algemene Letteren deed ik twee specialisaties:nbsp;Documentaire Informatiekunde en Internationale Bedrijfscommunicatie. Deze combinatie van informatiekunde, communicatie én management komt menbsp;tot de dag van vandaag goed van pas.nbsp;Of ik als klein meisje er al van droomde omnbsp;burgemeester te worden? Nee, dat niet, maarnbsp;ik wilde wel altijd iets kunnen betekenennbsp;voor mensen in het maatschappelijke veld.nbsp;Dat ik de jongste burgemeester van Nederland ben, vind ik grappig, maar niet meer dannbsp;dat. Ik heb mijn carrièrepad in elk geval nognbsp;nooit uitgestippeld. Dat geeft me de ruimtenbsp;om uitdagingen die op mijn pad komen, aan tenbsp;gaan. De komende jaren wil ik mij in elk gevalnbsp;volledig op Maarssen richten en werkelijk ietsnbsp;betekenen voor deze gemeente en haar inwoners. Daar ga ik mij tweehonderd procent voornbsp;inzetten!”
: O IVilt II een benoeming doorgeven?
: Mail naar ufonds@uu.nl o.v.v. ‘benoeming’.
Joke Brandt (1958) Alumna: Sociale Geografie. Benoemd tot:nbsp;directeur-generaal Internationale Samenwerking (DGIS) bijnbsp;het Ministerie van Buitenlandsenbsp;Zaken. Was voorheen: plaatsvervangend directeur-generaalnbsp;Internationale Samenwerking.
Mirjam van 't Veld (1
Alumna: Algemene Letteren. Benoemd tot: burgemeesternbsp;van de gemeente Maarssen.nbsp;Was voorheen wethouder inbsp;ersfoort.
Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009 3
IN HET KORT
Thijs de Graauw (1942) Alumnus: Sterrenkunde en Wiskunde. Benoemd tot: directeurnbsp;van de Atacama Large Millime-ter/sub-millimeter Array (ALMA)nbsp;in Noord-Chili. Merijn van Oijen (1973) Alumnus: Psychologie Benoemd tot: hoofd research bij Ebbingenbsp;amp; Company. Was voorheen:nbsp;werkzaam bij WesselCoenen,nbsp;Spencer Stuart en Korn/Ferry. Rob van den Berg (1963) Alumnus: Geologie. Benoemd tot: directeur van het ruim-tevaartmuseum Space Exponbsp;in Noordwijk. Was voorheen:nbsp;hoofd educatie amp; presentatienbsp;bij het Museon in Den Haag. Monique Mourits (1966) Alumna: Nederlandse Taal- en Letterkunde. Benoemd tot: directeur van Universiteitsmuseum en Sonnenborgh. Wasnbsp;voorheen: programmaleidernbsp;bij RVU educatieve omroep. Jan Smits (1957) Alumnus: Farmacie. Benoemd tot: voorzitter van de KNMP. Is ook: beherend apotheker in Tilburg. Pieter Schuurs (1957) Alumnus: Nederlands Recht. Benoemd tot:nbsp;chief operating officer bij denbsp;APX-Group. Was voorheen: werkzaam bij Robeco en ING Bank. |
Jaarlijks reikt het Utrechts Universiteitsfonds de Viiegenthart Scriptieprijs uit, een prijs voor denbsp;beste scriptie van het jaar. Dit jaar gaat deze naar ¦ een masterstudent van de Bèta Natural Sciences / ¦(harde bèta). De uitreiking vindt plaats tijdens hetnbsp;’«'lt;ochtendprogramma van de Universiteitsdag 2009nbsp;op zaterdag 28 maart. De winnaar is verzekerd van 3^puizend euro en, minstens zo belangrijk, eeuwige ^roem. Benieuwd naar de winnaar? Kijk eind maart op www.alumni.uu.nl. Het echte leven op de City Campus Max Bij de rotonde Europaplein in Utrecht verrijzen drie nieuwenbsp;woontorens: de City Campus Max.nbsp;De woonruimtes voor studentennbsp;en pas afgestudeerden zijn maximaal vijftig vierkante meter ennbsp;liggen op nog geen tien fietsmi-nuten van de binnenstad. Op denbsp;website www.citycampusmax.nlnbsp;discussiëren piepjonge huiseigenaren over tegels, keukens ennbsp;vloeren. Met zijn scriptie Man hätte das doch weiterbauen können? heeft Michiel Lippus - Alumnus Regionalenbsp;Geografie aan de Universiteit Utrecht - de prestigieuze Volkskrant/DIA Scriptieprijs gewonnen. Onlangs ontving Joost Welten de De la Court-Prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie vannbsp;Wetenschappen (KNAW). Hij ontving de prijs voornbsp;zijn onderzoek In dienst voor Napoleons Europesenbsp;droom. De verstoring van de plattelandssamenlevingnbsp;in Weert, waarop hij in 2007 aan de Universiteitnbsp;Utrecht promoveerde. Vaatchirurg Frans Moll en uroloog Pieter Dik -beiden verbonden aan het UMC Utrecht - zijn door hun collega's verkozen tot MedNet toparts 2008.nbsp;Frans Moll werd al voor de tweede keer op rij verkozen tot beste chirurg! Bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van UMC Utrecht is Geert Blijham is benoemd tot Officier innbsp;de Orde van Oranje-Nassau. Blijham blijft aan hetnbsp;UMC verbonden. OKiJk voor actuele ontwikkelingen ook op www.uu.nl gt; nieuws. |
Victor Schoenmakers (1953) Alumnus: Sociale Geografie.nbsp;Benoemd tot: voorzitter vannbsp;de ESPO, European Seaportsnbsp;Organisation. Is ook: directeur | ||||
|
OKiJk voor meer benoemingen op www.alumni.uu.nl/benoemd..
4 Illuster 54 I Universiteit Utrecht [ 03/2009
-ocr page 5-Thuiswerker is niet zo productief
Opstaan zonder stress, geen file en de hele dag lekker in je joggingbroek en je oude slobbertrui. Volgens het Centraalnbsp;Bureau voor de Statistiek is het aantal bedrijven dat thuiswerken toestaat, de laatste jaren flink toegenomen. Volgens Joopnbsp;Schippers - hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteitnbsp;Utrecht - kleven er voor de werkgever echter ook nadelen aannbsp;thuiswerken: quot;Thuiswerkers denken dat ze veel productievernbsp;zijn, maar uit onderzoek blijkt dat slechts 14 procent van denbsp;vrouwen en 8 procent van de mannen daadwerkelijk meer urennbsp;maakt. De grote meerderheid besteedt juist meer tijd aan huishouden en kinderen.quot;
jaar zeker weer, ben benieuwd wat er nu weer op stapel staat!”
Annet Werkhoven Alumna
Geschiedenis (2005)
Kijk voor actueel nieuws op www.uu.nl gt; nieuws ofnbsp;www.ublad.uu.nl
Studium Generale inspireert
Vanaf maart bent u weer van harte welkom bij de inspirerende lezingen, symposia en debatten van Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Een leuke maniernbsp;om bij te blijven op uw vakgebied of om uw kennisnbsp;op een ander gebied cens uit te breiden. Er staan ondernbsp;andere lezingen over sterrenkunde, beeldtaal, volwassenheid en de geschiedenis van de atoombom - metnbsp;Maarten van Kossem - op de agenda.
“Ja, ik probeer ieder jaar van de partij te zijn, omdat ik de onderwerpen zonbsp;boeiend vind. Hierin zie je de nieuwstenbsp;ontwikkelingen op de meest uiteenlopende vakgebieden terug. Ook innbsp;het kader van netwerken vind ik dezenbsp;dag leuk en nuttig.”
Nicoline Hollanders AInnina Nederlands en Onderwijskunde (iq86 en 1995)
“Misschien, dat hangt af van de onderwerpen. Qua netwerken is de U-dag voor mij nu nog niet zo interessant,nbsp;omdat ik nog maar net ben afgestudeerd.”
Wendy Zwaaf Alninna Nieuwe Media amp; Digitale Gultuur (2006)
O Meer weten? www.sg.uu.nl.
Onderzoeksnieuws
.. nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Bestralingsbunker voor huisdieren IK nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;De faculteit Diergeneeskunde gaat een speciale unit bouwen voor radiotherapeutische behandeling van gezelschapsdieren. Deze bestralingsbunkernbsp;komt op de plek van de fietsenstalling aan denbsp;•** Münsterlaan en grenst aan de Universiteitsklinieknbsp;voor Gezelschapsdieren. Als alles volgens planningnbsp;verloopt, worden al begin 2010 de eerste patiënten behandeld. quot;De unit voor radiotherapeutischenbsp;behandeling van gezelschapsdieren is de eerste innbsp;Nederland. Met de bestralingsbunker maken we onsnbsp;palet van oncologische behandelingen compleetquot;,nbsp;zegt Erik Teske, hoofd oncologie, afdeling Internenbsp;Geneeskunde, departement Geneeskunde van Gezelschapsdieren. |
Financiële basiskennis levert geld op Volgens Maarten van Rooij - onderzoeker bij Ue Nederlandsche Bank - zijn huishoudens die financiëlenbsp;basiskennis hebben, vaak rijker dan huishoudens dienbsp;die kennis ontberen. De verschillen kunnen oplopennbsp;tot tachtigduizend euro. Financiële kenners gaan bewuster om met hun financiën dan degenen die weinignbsp;begrijpen van financiële zaken: ze beleggen vaker ennbsp;doen aan langetermijnplanning, zo ontdekte Vannbsp;Kooij. Begin dit jaar promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek naar de gevolgen vannbsp;gebrekkige financiële kennis. O Kijk i'oor actuele ontwikkelingen op onderzoeksgebied op wim’.uu.nl gt; nieuws. |
Illuster 54 I Universiteit Utrecht | 03/2009 5
-ocr page 6-Nachts naar de
Universiteitsbibliotheek
Over schema's en sportbeha's Hoewel hardlopen vooral een mannensport is, neemt het aantal hardlopende vrouwen gestaag toe. Zonbsp;liep in 2003 nog 2,4% van de vrouwen wekelijksnbsp;hard, in 2005 was dat 4%. Volgens Maarten vannbsp;Bottenburg - hoogleraar sportontwikkeling aannbsp;de Universiteit Utrecht - zet die stijging zich denbsp;komende jaren alleen maar voort. Hij doet zijn uitspraken op basis van nog te verschijnen onderzoek.nbsp;Voor al die vrouwen die nog een laatste duwtje innbsp;de rug nodig hebben, is er nu het boek Rennen!nbsp;Hardlopen doe je zo van Susie Whaliy en Lisanbsp;Jackson. Het is een boekje vol herkenbare verhalen,nbsp;schema's, tips en vooral veel motivatie. Na het lezennbsp;weet je niet hoe snel je je sportschoenen en sport-beha aan moet trekken voor je eerste rondje! |
Met de tentamenperiode voor de deur experimenteert de Universiteitsbibliotheek op de Uithof volgende maand met nachtopenstelling. Een aantalnbsp;dagen per week is de bieb ook na de normalenbsp;sluitingstijd (22.30 uur) open. Studenten kunnennbsp;er dan tot 2 of 3 uur ’s nachts studeren. Eerder bleek al dat verruiming van de openingstijden leidt tot een groter aantal bezoekers van de Universiteitsbibliotheek. Van de openstellingnbsp;’s avonds en in het weekend wordt al veel gebruiknbsp;gemaakt. |
Kijk voor de actuele cultuuragenda op www.uu.nl/cultuuragenda
» - Locatie: Gertrudiskapel ¦ aan het Willemsplantsoen in Utrecht.
» 373* DIES Universiteit Utrecht - 26 maart 2009. • Universiteitsdag Utrecht
|
• Passiemuziek, van Graupner tot Bach
• Museumweekend in de Hortus
en aanbiedingen op pag 17. • Culturele Zondag 'Dagelijkse Kost'
|
• Alumniborrel Utrecht
• Filmdebat JAN
• Honderd uur sterrenkunde, vier speciale sterrenkijkavonden
|
• Onderzoek in beeld
• Alumnireünie Italiaans: Utrechters dromen vannbsp;Italië
Kijk voor meer informatie opnbsp;www.alumni.uu.nl/nbsp;horaest |
6 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
-ocr page 7-COLUMN
Frans Verstralen
Oproepen
AEGEE-Utrecht zoekt
haar alumni
O Stuur uw contactgegevens naar alumni@aegee-utrecht.nl en maaknbsp;kans op een Eurolines-reischequenbsp;van €100,-.
USKV Hebbes zoekt oud-Hebberts
O Geef uw contactgegevens door aan secretaris@uskvhebbes.nl.
Meer weten? www.uskvhebbes.nl.
AlumniWeb zoekt en vindt!
O Wilt u uw studiegenoten opzoeken en tegelijkertijd uw eigennbsp;gegevens beheren? Activeer uwnbsp;account op www.alumni.uu.nl/nbsp;alumniweb!
€60.000
Bijzondere atlassen
Onlangs verschenen weer twee nieuwe atlassen met kaarten uit de roemruchtenbsp;VOC-tijd. Ze zijn geschreven in samenwerking met de Universiteit Utrecht.nbsp;De serie atlassen onder de naam Grotenbsp;Atlas van de Verenigde Oost-Indischenbsp;Compagnie zal uiteindelijk zeven delennbsp;omvatten. De pas uitgekomen delen 111nbsp;en IV omvatten kaarten van voormalignbsp;Nederlands-Indië (III) en Ceylon (IV).nbsp;De kaarten komen uit archieven innbsp;binnen- en buitenland en sommigennbsp;zijn nooit eerder gepubliceerd.nbsp;O Nieuwsgierig? www.asiamaior.nl.
Alumni geven gul
Alumni brachten onlangs in één maand tijd zestigduizend euro bijeen om getalenteerde buitenlandse studenten in Utrecht te laten studeren. De buitenlandse studenten studeren hier in het kader van het Utrecht Excellencenbsp;Scholarschip-programma. Dit programma van de Universiteit Utrecht maaktnbsp;het voor buitenlandse topstudenten mogelijk om hier te studeren. Zondernbsp;beurs is dat voor hen onbetaalbaar. Bovendien blijft de universiteit werkennbsp;aan goed onderzoek en onderwijs, door aantrekkelijk te zijn voor buitenlandse talenten.
O Doneren kan nog steeds. Met € 35,- helpt u al, maar elk ander bedrag is welkom. U kunt dit overmaken op giro 14475 o.v.v. UES-programma.nbsp;Online doneren kan ook vla www.alumni.uu.nl/ues.
'Je hoeft alleen maar naar een bos
te kijken, dat helpt al'
Mensen die bij bossen, parken of weilanden wonen, voelen zich gezonder, concludeert socioloog Jolanda Maas die deze maand aannbsp;de Universiteit Utrecht promoveert op haar proefschrift ‘Vitamine G’.nbsp;Trouw, zaterdag ? februari 2oog
Stemmen zenden
Op onze universiteit gaat de manier van presenteren van lesmateriaal uiteraardnbsp;met de tijd mee. Een deel van u heeftnbsp;vast nog stoflongen van het krijt op denbsp;krijsende zwarte borden en anderennbsp;kunnen nog steeds geen daglicht verdragen na jaren in donkere collegezalennbsp;met een lichtzwakke overheadprojector.
Tegenwoordig zijn er dynamische powerpoints die zelfs op een zonnige dag met open gordijnen leesbaar zijn. Denbsp;colleges zijn via het internet te volgennbsp;met streaming video. Vooral gemaaktnbsp;voor studenten die - om welke redennbsp;dan ook - een dag wat minder snel vannbsp;begrip zijn, maar ook gebruikt door studenten die - om de bekende redenen -niet in de collegezaal verschijnen.
Sinds kort hebben docenten een nieuw speeltje: de stemzender. Misschiennbsp;verrassend, maar deze geavanceerdenbsp;technologie is geïntroduceerd door denbsp;Utrechtse psychologen. Iedere studentnbsp;heeft een kleine toetsenbordje met zender waarmee antwoorden worden (door)nbsp;gegeven. Zo kan de docent anoniemnbsp;meningen peilen en vragen stellen dienbsp;te persoonlijk zijn voor het traditionelenbsp;‘vingeropsteken’.
Ik moet tl helaas de meest spannende vragen en antwoorden onthouden - ooknbsp;Illuster heeft beperkte ruimte voor haarnbsp;columnist - maar hier een teaser. Wenbsp;hebben gevraagd hoeveel eerstejaars psychologiestudenten in paranormale gavennbsp;geloven. Zonder stemzender, dus metnbsp;hand opsteken - en sociale druk! - wasnbsp;het een karig procentje. Echter, met denbsp;anonieme stemzender bleek dat meernbsp;dan so procent te zijn! Zie hier het nut!
Deze SO procent vertelt ook dat er veel werk valt te doen, want op een universiteit vormen wij nuchtere, kritischenbsp;en analytische geesten. Gelukkig betreftnbsp;het nog jonge plastische breinen die wijnbsp;in een paar jaar veranderen in kritischenbsp;denkers, zoals ook u en alle anderenbsp;alumni zijn geworden, toch? Gp denbsp;eerstvolgende alumnidag zullen we censnbsp;testen hoeveel van u nog in paranormalenbsp;gaven gelooft. Ik ben verre van paranormaal begaafd, maar voorspel dat mijnnbsp;hoop niet overeenkomt met de getallennbsp;die u naar mij zult zenden.
: Frans' Verstralen is hoogleraar psydiolot;isrlic : functieleer aan de Universiteit Utrecht
Illuster 54 | Universiteit Utrecht ] 03/2009 7
-ocr page 8-:::::::: VERDIEPING
:::::::: Tekst: Joost van der Gevel • Beeld: Studio Ping
Universiteitsdag 2009
Oersoep
De Utrechtse Universiteitsdag 2009 heeft als thema: 'De bouwstenen van ons bestaan, op zoek naar de essentie'. Twee Utrechtse natuurkundigen geven vast een voorproefje.nbsp;Over oerknal, oersoep, elementaire deeltjes en de Utrechtse deelname aan de Largenbsp;Hadron Collider (LHC) van the European Organization for Nuclear Research (CERN )nbsp;bij Genève, de grootste deeltjesversneller in de wereld.
Hoe kleiner de dingen die jc wilt zien, hoe groter de apparaten die jc daarvoor nodig hebt. Eennbsp;postzegel kun jc met een vergrootglas beternbsp;bekijken, voor een cel heb je al een microscoop nodig.nbsp;Met de meer dan manshoge elektronenmicroscoop kunnbsp;je in die cel kijken en met de 27 kilometer lange deeltjesversneller in atoomkernen. In de Large Hadron Collider (LHC), de grote deeltjesversneller van the Europeannbsp;Organization for Nuclear Kcscarch (CEKN), wordennbsp;verschillende experimenten gedaan. Utrecht werkt meenbsp;aan ALICE (A Large Ion Collider Experiment), waarinnbsp;wordt geprobeerd minuscule druppeltjes ‘oersoep’ tenbsp;eren, de vloeibare toestand na de oerknal.
'Een oerknalletje met de energie van een botsing tussen twee muggen'
direct na de oerknal. Zoals ijs — de kristalvorm van water — oplost en vloeibaar wordt rond o graden Celsius, zo lossennbsp;atoomkernen op in een vloeistof van elementaire deeltjesnbsp;bij een biljoen graden Celsius. Dit is 100.000 keer de temperatuur in het hart van de zon, vergelijkbaar met de hittenbsp;direct na de oerknal.
“Het quark-gluonplasma is in eerste instantie een theoretisch bedenksel”, stelt hoogleraar theoretische fysica Bernard de Wit. “Eindjaren zestig bleek uit metingen dat de quarks werkelijk bestaan en in de loop van de zeventigernbsp;jaren werd het ‘standaardmodel’ opgeschreven zoals wijnbsp;het nu kennen. Dit beschrijft alle elementaire deeltjes ennbsp;hun fundamentele krachten. De latere Nobelprijswinnaars van ons instituut, Martin Veltman en Gerard ’tnbsp;Hooft, hadden inmiddels een methode gevonden omnbsp;met het standaardmodel voorspellingen te doen overnbsp;het gedrag van die deeltjes. Dit model is nu grotendeelsnbsp;bewezen, hoewel we nog niet alle deeltjes werkelijk hebben waargenomen.”
Oersoep
Alle materie bestaat uit atomen. Dit zijn positief geladen kernen waar negatief geladen elektronen omheen zweven,nbsp;zoals de planeten om de zon. De atoomkernen bestaan uitnbsp;protonen en neutronen, die op hun beurt zijn opgebouwdnbsp;uit quarks. L)it lijken tot nu toe de elementaire deeltjes,nbsp;deeltjes die niet verder zijn op te splitsen. De quarks zitten aan elkaar geplakt in protonen en neutronen doornbsp;een kracht die de natuurkunde ‘de sterke kracht’ noemt.nbsp;In het ALlCE-experiment proberen natuurkundigen denbsp;sterke kracht voor even te overwinnen. Ze laten protonennbsp;of zware atoomkernen met bijna de snelheid van het lichtnbsp;op elkaar botsen, waardoor zoveel energie vrijkomt datnbsp;ze uit elkaar vallen in quarks en lijmdeeltjes (gluonen) dienbsp;vrij ronddrijven in het quark-gluonplasma, de oersoep vannbsp;vrij rondzwevende deeltjes zoals die in het heelal bestond
CER^
In het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica CERN, dat in 1954 is opgericht, werken naast de twintignbsp;lidstaten ook vele andere landen uit bijna de hele wereldnbsp;samen. De Universiteit Utrecht is, met de stichting voornbsp;Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Radboudnbsp;Universiteit partner in Nikhef - het nationaal instituutnbsp;voor subatomaire fysica - dat het Nederlandse onderzoeknbsp;aan elementaire deeltjes coördineert.
8 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
-ocr page 9-Bernard de Wit
1945gJj2^H'heoretische Natuurkunde. Promoveerde in 1973 bij de latere Nobelprijswinnaar Martin Veltmanl1^-!-bT^-Hn De Wit werkte twee jaar in de Verenigde Staten en daarna twee jaar in Leiden • 1977 groepsleider Theoretische Natuurkunde bij het Nikhef in Amsterdam •nbsp;1984 hoogleraar Theoretische Fysica in Utrecht • Zijn onderzoek is in de loop van de jarennbsp;verschoven van de theorie van de elementaire deeltjes naar de studie van zwarte gaten en denbsp;snaartheorie • Van 1994 tot 2000 was hij als wetenschappelijk gedelegeerde voor Nederland innbsp;de CERN-raad betrokken bij de procedure die leidde tot de goedkeuring van het LHC-project.nbsp;ITVM JLt?-.^Tt--rWrîWTTT77?mquot;De oostelijke singel, van de Nieuwe Gracht, langs de oude sterrenwacht Sonnenborgh, tot het Lucas Bolwerk.quot;Toen Veltman en 't Hooft denbsp;Nobelprijs wonnen. Dat was geweldig. We voelden het aankomen, het was hectisch maar ook ergnbsp;leuk al die media-aandacht. En bovenal natuurlijk^ëën'fantastische onderscheiding, die afstraaldenbsp;op het Instituut voor Theoretische FysicaEÜ!:nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;De Wit is gehuwd.
De sterke kracht
“De atoomkern kunnen we al ruim vijftig jaar splijten in neutronen en protonen, maar het neutron en protonnbsp;zelf nog niet in kleinere bouwstenen. Dat we ze niet uitnbsp;elkaar kunnen halen, komt doordat de sterke kracht zitnbsp;‘opgesloten’ in het neutron en proton”, stelt Thomasnbsp;Peitzmann, hoogleraar subatomaire fysica en programmaleider van het Nederlandse deel van ALICE. “We ziennbsp;dat de sterke kracht er is, maar hebben hem nog nietnbsp;begrepen. In ons experiment willen we proberen iets vannbsp;de sluier op te lichten. De hamvraag is, hoe de sterkenbsp;kracht zichzelf opsluit. Bij een hele hoge temperatuurnbsp;wordt hij minder sterk en daardoor makkelijker te berekenen. In het experiment proberen we de eigenschappennbsp;van de sterke kracht gecontroleerd te veranderen. Wenbsp;richten ons op het proton en zoeken naar de overgangnbsp;van vaste stof naar vloeistof. Vergelijk het met onderzoeken hoe ijs smelt tot water. Je kunt dan meten hoeveelnbsp;energie er nodig is om watermoleculen los te weken uitnbsp;het ijskristal. In ons experiment willen we de temperatuur bepalen voor de overgang van het proton naar hetnbsp;quark-gluonplasma, net zoals je de smelttemperatuurnbsp;kunt bepalen van ijs. Uit deze metingen proberen we denbsp;sterke kracht beter te begrijpen.”
LHC in cijfers
De Large Hadron Collider (LHC) is de grootste deeltjesversneller in de wereld. Hij ligt 100 meter onder de grond bij Genève op de grens vannbsp;Frankrijk en Zwitserland, in een ringvormige tunnel van 27 kilometernbsp;lang. Op de vier verschillende plaatsen waar de deeltjes kunnen botsen,nbsp;zijn ondergronds grote detectoren opgesteld. In de bundelpijpen waarnbsp;de deeltjes bewegen is een vacuüm van 10-13 atmosfeer en 1.600 grotenbsp;supergeleidende magneten houden de deeltjes in het midden van denbsp;pijpen. Deze magneten werken in het grootste koelsysteem ter wereld,nbsp;waarin 120 ton helium wordt afgekoeld tot -271,3 graden Celsius. Eennbsp;proton in een van de deeltjesbundels maakt per seconde 11.245 rondjesnbsp;door de versneller. En in iedere bundel zitten 100 biljoen deeltjes die pernbsp;seconde 600 miljoen botsingen gaan maken. De verschillende experimenten in de LHC zullen aan meetgegevens per jaar een stapel cd's van tweenbsp;kilometer hoog opleveren.
Little Bang
Hoe gaat dat experiment in zijn werk? De ringvormige deeltjesversneller is een 27 kilometer lange tunnel opnbsp;ongeveer honderd nieter diepte onder de grond. In denbsp;tunnel liggen twee pijpen, waar in tegengestelde richtingnbsp;protonen of atoomkernen doorheen gejaagd worden.nbsp;Door elektromagnetische krachten worden de deeltjes innbsp;dit circuit versneld waardoor zij iedere ronde aan snelheid winnen - de versneller is rond omdat deze in eennbsp;rechte lijn ruim tien keer zo lang had moeten zijn. Omnbsp;de 27 kilometer lange bundelpijpen zitten grote supergeleidende magneten die ervoor zorgen dat de deeltjes innbsp;het hart van de buizen blijven bewegen en niet tegen denbsp;wanden botsen. Op vier plaatsen kruisen de twee bun-delpijpen elkaar in enorme installaties die de botsingennbsp;van de deeltjes kunnen registreren. Een van die installaties is de ALICE-detector. Een meetinstrument vannbsp;10.000 ton, 16 meter hoog en 26 nieter lang, dat 8.000nbsp;botsingen per seconde kan verwerken.
Peitzmann: “De oerknal is in het Engels ‘Big Bang’, in de LHC proberen wij een ‘Little Bang’ te maken. Denbsp;botsing duurt 10-22 seconde, waarna een explosie volgt.nbsp;We proberen zo nauwkeurig mogelijk de sporen te meten van de deeltjes die uiteenspatten en te achterhalennbsp;wat er met ze gebeurd is. Vervolgens ‘speel’ je die botsingen ‘na’ in de theorie. Dan kies je in de theorie eennbsp;bepaalde temperatuur voor de faseovergang van vast naarnbsp;vloeibaar en kijkje of de voorspelling overeenkomt metnbsp;de metingen.” De gigantische hoeveelheid aan data vannbsp;die metingen wordt verwerkt door een groot netwerknbsp;van computercentra over de hele wereld, the GRID. Ditnbsp;netwerk bouwt voort op een netwerk dat wij inmiddelsnbsp;allemaal kennen: het world wide web. En daarmee isnbsp;CERN dichterbij dan wij denken. De Wit: “Het worldnbsp;wide web is door CERN ontwikkeld om onderzoekersnbsp;over de hele wereld met elkaar te laten communicerennbsp;en data van de deeltjesbotsingen te verwerken. Ook denbsp;geneeskunde heeft veel aan het subatomaire onderzoek tenbsp;danken, met name beeldvormende technieken zoals MRlnbsp;en Petscan en bestralingstherapie bij kanker.”
Energie van een mug
Een deel van het hart van de ALICE-detector is in Utrecht ontwikkeld, in elkaar gezet en getest. Hierinnbsp;zitten [.700 siliciumplaatjes met op ieder plaatje 1.500
10 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
-ocr page 11-detectiestrips van 90 micrometer breed. Dit zijn bij elkaar zo’n 2,5 miljoen meetpunten, die de sporen van de deeltjes met grote precisie kunnen meten. Er is in Utrechtnbsp;ruim tien jaar aan dit deel van de detector gewerkt. Voornbsp;zo’n detector moet bijvoorbeeld een draagconstructienbsp;worden gemaakt die de meting zo min mogelijk verstoort. Er moet zo dun mogelijke elektronica in, en eennbsp;systeem om deze te koelen. Voor allerlei stappen in hetnbsp;productieproces van deze onderdelen zijn speciale werktuigen ontwikkeld. En om de siliciumplaatjes te kunnennbsp;plaatsen zelfs een speciale robot.
Toch zitten er geen hitteschilden in de detector. Lossen de metalen in de versneller niet op door de hitte die vrijkomt bij het experiment? Daar hoeven we niet bangnbsp;voor te zijn, volgens Peitzmann. De absolute hoeveelheidnbsp;energie van de botsing van atoomkernen is niet meernbsp;dan die van een botsing tussen twee muggen. Maar dienbsp;energie is samengebald op zo’n minuscuul puntje dat denbsp;temperatuur op dat puntje tot honderdduizenden gradennbsp;Celsius stijgt. Door die hoge temperatuur vervliegen denbsp;deeltjes direct en dit gaat zo snel dat er ook geen schadenbsp;aan de versneller op kan treden.
'Nobelprijswinnaars Martin Veltman en Gerard 't Hooft vonden eennbsp;methode om voorspellingen te doennbsp;over het gedrag van elementaire deeltjes'
Kapotte magneten
In september 2008 zijn voor de eerste keer protonenbun-dcls door de versneller gestuurd. De versneller werkt. Na een paar dagen ging echter één van de duizenden elektrische verbindingen tussen twee van de supergeleidendenbsp;magneten kapot. Deze zijn tot -271,3 graden Celsiusnbsp;gekoeld en het helium — de koelvloeistof — werd snelnbsp;warmer waardoor er een explosie ontstond. De schade
Universiteitsdag zoog op zaterdag 28 maart
o Alumni kunnen zich voor de dag aanmelden via www.alumni.uu.nl/udag. Bernard de Wit ennbsp;Thomas Peitzmann spreken tijdens het ochtendprogramma. Voor het complete progamma, zie hetnbsp;programmaboekje in de bijlage en www.alumni.uu.nl.nbsp;Houd ook de mail in de gaten. Hebben we uw emailadres nog niet, geef dit dan door aan; alumni@uu.nl
wordt nu gerepareerd, en al die duizenden verbindingen opnieuw gecontroleerd en getest. Over een paar maanden wordt de versneller na ruim twintig jaar vannbsp;voorbereiding in gebruik genomen en zullen de eerstenbsp;meetgegevens binnenkomen.
Peitzmann; “Ik leef eigenlijk toe naar het brandpunt van mijn wetenschappelijke leven. Als student was ik alnbsp;betrokken bij de ontwikkeling van dit experiment ennbsp;nu komen bijna de eerste data binnen. Het is natuurlijknbsp;heel bijzonder als je daarbij aanwezig bent. Het is tochnbsp;pionieren; wc stappen een land binnen dat wc nog nietnbsp;kennen. We kijken naar dingen die we nog nooit hebbennbsp;bekeken. We hopen iets over die overgangstempcratuurnbsp;te kunnen zeggen en meer te leren over de sterke kracht.nbsp;Maar meestal vind je meer nieuwe vragen dan antwoorden. We hebben eerder een experiment gedaan in eennbsp;kleinere versneller in de Verenigde Staten met een ietsnbsp;lagere temperatuur dan wc nu hopen te bereiken. Wenbsp;kwamen dicht bij een perfecte vloeistof, een vloeistofnbsp;zonder wrijving, zonder viscositeit. Wordt het quark-gluonplasma bij de LHC een echte perfecte vloeistof?’’nbsp;De Wit; “Het apparaat is uniek en moest voor experimenten op deze schaal helemaal ontwikkeld worden. Datnbsp;maakt het extra spannend. Het is net als een sporter dienbsp;naar de Olympische Spelen gaat. We staan open voornbsp;verrassingen, of die nu voorspeld zijn of niet!”
Thomas Peitzmann
IGGOgjJJ^Natuurkunde in Mtinster en een jaar in Frankrijk. Hier kwam hij in contact met een theoretisch natuurkundige die meewerkte aan het quark-gluonplasmaonderzoek. [57M2EID1586 Peitzmann werkte al vanaf het begin van de experimenten bij het Superprotonsynchrotron, een andere CERN-versneller • 1996 Habilitation (het Duitse 'hoogleraarbrevet' waarmee je hoogleraar kunt worden). Daarna werkte Peitzmann ook nog als onderzoeker bij GSI innbsp;Darmstadt • 2002 Hoogleraar Subatomaire Fysica in Utrecht.
k-jTh B H et bos van Amelisweerd, waar hij graag wandelt JJ
mijn sollicitatie ging ik met mijn vrouw eten aan de Oudegracht.^ Er stopte een roeibootje en de mensen die erin zaten boden ons e^n^ glas wijn aan. Dat vond ik zo'n mooinbsp;welkom, dat nam me helemaal in voor Utrecht.quot; Cnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Peitzmann is gehuwd.
Illuster 54 | Universiteit Utrecht ] 03/2009 11
THHHTWEE GENERATIES, ÉÉN UNIVERSITEIT
::::::::: Tekst: Laura Thuis • Beeld: Simone Best, privébezit
Taat, geboren Huisman (1952)
Hanneke
Toen Hanneke Taat, geboren Huisman (1952), in dejaren zeventig in Utrecht studeerde, zat ze op kamers zondernbsp;douche en had ze in verhouding veel college-uren. Ruimnbsp;dertig jaar later heeft nichtje en studente Judith Huismannbsp;(1988) veel minder college-uren en woont ze op het studentencomplex IBB. Op het Utrechts Stedelijk Gymnasium, waarnbsp;Hanneke Taat momenteel rector is, wisselen ze hun ervaringen uit.
er eigenlijk twee. De fijne sfeer van de Drift, in de binnenstad
van Utrecht, waar het Instituut zich bevond. En - ook heel be
langrijk - de inspirerende colleges van gerenommeerde hoogleraren zoals Marius Flothuis.quot;
In de hal van het Utrechts Stedelijk Cîynina-siuin is het rustig, de lessen zijn in volle gang. Op een bordje uiterst links in de hal staat:nbsp;Drs. H. Taat rector. Hier moeten we zijn.nbsp;Alumna Musicologie Hanneke Taat laat ons nietnbsp;een uitnodigend gebaar binnen. Even later komtnbsp;haar nichtje en studente Geschiedenis Judithnbsp;Huisman aangelopen. “Hallo nichtje”, begroet zenbsp;haar hartelijk. “Fijn om je weer te zien en leuknbsp;om herinneringen op te halen!” Er wordt koffienbsp;gehaald en Hanneke wil gelijk meer weten overnbsp;het aantal college-uren van haar nichtje: “Jij hebtnbsp;soms maar een paar uur in de week college, toch?nbsp;Hat was in onze tijd echt anders. Je had eigenlijknbsp;altijd alle vakken. Heb je alleen bij Geschiedenisnbsp;zo weinig uren?”
Judith: “Hat is wel bij meer studies zo. Als ik nu alle vakken volg, heb ik vier tot acht uur pernbsp;week college. Hat vond ik vooral in het beginnbsp;van mijn studietijd best jammer en moeilijk, omdat ik direct op kamers ben gegaan en veel vannbsp;mijn medestudenten niet.”
Hanneke: “Ja, dat zit er bij onze familie wel in hè, direct op kamers gaan. Mijn vader - jouw opanbsp;dus - was daar ook altijd heel helder in: je gaatnbsp;op kamers, anders krijg je nooit het echte studen-tengevoel van samen koken, samen naar feestjesnbsp;gaan... Ik begon in een klein kamertje buiten het
'In mijn eerste studentenhuis hadden we niet eens een douche!'
centrum voor tachtig gulden in de maand. Ik had een hospita, er mocht geen mannenbezoek komennbsp;en er was geen douche. Hat kun je je nu toch nietnbsp;meer voorstellen! Uiteindelijk ga je dan steeds ietsnbsp;luxer en dichter bij het centrum wonen, zo gingnbsp;dat. Hoe ging dat bij jou?”
Judith: “Mijn eerste kamer was in een flat in Zuilen. Er werd veel gerookt, dus daar wilde ik snel weer weg. Ik heb toen nog even in Ondiep gewoond en nu woon ik op het studentencomplexnbsp;IBB. Er wonen veel leden van het USKO, hetnbsp;Utrechts Studenten Koor en Orkest, waar ik zelfnbsp;ook lid van ben, dus dat is heel gezellig.”nbsp;Hanneke: “Kon je daardoor ook makkelijker eennbsp;kamer krijgen?”
Judith, lachend: “Hat heeft denk ik wel geholpen bij het hospiteren...”
Hanneke: “We komen wel echt uit een muzikale familie hè, daar kun je eigenlijk niet omheen.”nbsp;Judith: “Klopt, daarom wilde ik ook zo graag,bijnbsp;het USKO. Ik studeer dan wel geschiedenis, maarnbsp;muziek is mijn grote hobby.”
Hanneke: “En je hebt met het USKO al een aantal keren hier gerepeteerd!” Judith: “Ja, ook dat. Ik zag in de notulen van het USKO dat er hiernbsp;vroeger wel cens was gerepeteerd, dus toen dachtnbsp;ik: Hat is handig met mijn tante als rector!”nbsp;Hanneke: “Heze school staat ook wel echt be-
12 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
udith
Huisman (1988)
'Ik studeer dan wel geschiedenis, maar muziek is mijn grote hobby'
U-nasnoort
kend om het feit dat er zo veel aan muziek en toneel wordt gedaan. Hat was natuurlijk ook eennbsp;van de redenen om hier te gaan werken.”nbsp;Judith: “Hoe ben je hier eigenlijk terechtgekomen?”nbsp;Hanneke: “Na 22 jaar muziekdocente in Goudanbsp;te zijn geweest, wilde ik nog een keer iets anders.nbsp;Ik ging steeds meer managementtaken doen ennbsp;werd via conrector unitdirccteur — de locatie werdnbsp;geleid door twee unitdirecteuren. Op een gegeven moment dacht ik: Als ik nog een overstapnbsp;wil maken, moet ik het nu doen. En toen ben iknbsp;hier terechtgekomen. Ik vind het ook weer heelnbsp;bijzonder om in Utrecht terug te zijn. Ik loop ooknbsp;weer veel vaker over de Drift in de binnenstad.nbsp;Wel bijzonder dat jij daar nu ook weer studeert.nbsp;Het is toch een veel leukere locatie dan He Uit-
Judith: “Ja, en dat krijg ik ook weer nu ik lid ben van de Studentencommissie 2008-2009 van hetnbsp;U-fonds, het Utrechts Universiteitsfonds.”nbsp;Hanneke: “Hoe ben je daar bijgekonien?”nbsp;Judith: “Eigenlijk via het USKO. We waren afgelopen jaar een keer uitgenodigd voor een borrelnbsp;bij het U-fonds samen met andere verenigingennbsp;die subsidie van het U-fonds krijgen. Ze vertelden toen onder meer dat ze nieuwe leden voornbsp;de Studentencommissie zochten. Hit leek me welnbsp;wat. Als studentencommissie adviseren we hetnbsp;bestuur van het U-fonds bij het verstrekken vannbsp;garantiesubsidies aan individuele studenten ennbsp;studentenverenigingen die inhoudelijke activiteiten. Ik weet sinds ik in de studentencommissienbsp;zit veel meer over begrotingen. Als studenten nunbsp;met een plan aankomen waar eigenlijk helemaalnbsp;geen extra geld voor nodig is, zie ik dat snel. Wenbsp;trappen nergens meer in!”
Hanneke: “Zelf heb ik twee jaar bij Veritas gezeten, maar ben er toen mee gestopt omdat ik al veel dingen met andere muziekstudenten samennbsp;deed. Ik heb uiteindelijk van 1970 tot 1977 gestudeerd.”
Judith: “Ik zou dit jaar mijn bachelor moeten afronden, maar dat wordt waarschijnlijk volgendnbsp;jaar. Hat komt omdat ik volgend jaar een halfjaarnbsp;in het buitenland wil gaan studeren en ook doornbsp;mijn bestuursjaar. Al heb ik toen toch 45 van denbsp;60 punten gehaald!”
Een blik op de klok betekent: afronden. Een volgende afspraak wacht op zowel Hanneke Taatnbsp;als Judith Huisman. ‘Tante Hanneke’ pakt haarnbsp;nichtje nog even stevig vast: “Binnenkort gaannbsp;we weer lunchen hè?”
Judith
pBjHnniS april 1988RnTtrMv
2006 - heden Universiteit Utrecht,nbsp;“ G e SC h i e d e
nicken en voetballen in het
Wilhelminapark. Als het weer het toelaat, doe ik dat regelmatig met mensen van hetnbsp;USKO, het Utrechts Studenten 'nbsp;Koor en Orkest, waar ik sinds
2007 lid van ben.quot;
hof, vind ik.”
Judith: “Vind ik ook! Alles mag naar He Uithof behalve Letteren.”
Hanneke: “Wat ik nog wilde weten, heb je nog een vergoeding of iets dergelijks gekregen voor datnbsp;bestuursjaar bij het USKO?”
Illuster 54 | Universiteit Utrecht ] 03/2009 13
INTERVIEW
Tekst: Margot Souwens • Beeld; Duncan de Fey
SadikiHarchaoui:
Terugblik op vijfjaar Forum
'We moeten een keer ophouden om over integratie te praten'
Vijfjaar geleden werd toenmalig officier van justitie mr. Sadik Harchaoui gevraagd om voorzitter te worden van Forum, Instituut voor multiculturele ontwikkeling. Naar eigen zeggen geen logischenbsp;carrièrestap. Zijn specifieke opvatting over integratie deed hem echter besluiten de stap wél tenbsp;zetten. Geboren in Marokko en opgegroeid in Nederland heeft hij een rotsvast vertrouwen in denbsp;democratische rechtstaat als oplossing voor het integratievraagstuk. Wat drijft deze bevlogen alumnus?
Toen hij acht jaar was, kwam hij met zijn ouders naar Nederland. In Apeldoorn ging hij naar denbsp;basisschool. Samen met zijn Siciliaanse vriendjenbsp;kreeg hij voor de middelbare school een lbo-advies.nbsp;“Ook in die tijd hadden leerkrachten al te lage leer-verwachtingen van migrantenkinderen. Zonde vannbsp;de jongeren, zonde voor de samenleving, want metnbsp;onderadvisering vernietig je talent. Omdat mijn vriendnbsp;en ik het lbo niet zo zagen zitten, hebben we onszelfnbsp;naar een havo-vwo geloodst. Ik geloof niet dat mijnnbsp;ouders dat toen wisten, die bemoeiden zich daar nietnbsp;zo mee.” Na de middelbare school ging hij in Utrechtnbsp;studeren omdat hij wilde blijven voetballen in Apeldoorn. “Ik wilde écht rechten gaan studeren omdat iknbsp;geïnteresseerd ben in recht, onrecht en rechtvaardigheid. Maar ik was óók een fervent voetballer, speeldenbsp;in het eerste van de Apeldoornse voetbalclub AG-OVV, en dat wilde ik tijdens mijn studie blijven doen.nbsp;Dus de keus viel op Utrecht, want dat was dichtbij.nbsp;Bovendien is Utrecht een uitstekende universiteit ennbsp;de rechtenfaculteit staat goed bekend.”
'Integratie is nauw verbonden met de democratische rechtstaat'
Voetbal
De eerste twee jaar van zijn studie was Harchaoui vooral druk met voetballen. “Ik trainde vijf dagen pernbsp;week en deed voor de studie eigenlijk alleen de verplichte onderdelen. Die massale colleges bij bijvoorbeeldnbsp;belasting- en onderneniersrecht, spraken mij niet aan.nbsp;Leerfabrieken vond ik het. In het derdejaar, toen de
stof zich meer ging verdiepen, werd het leuker. Het werd ook allemaal wat kleinschaliger en er kwamennbsp;meer discussies, debatten en werkgroepen. Mijn aanwe-zigheidsfrequentie nam daarmee recht evenredig toe.”
Voorkant
Na zijn studie volgde hij een Kaio-opleiding - rechterlijk ambtenaar in opleiding - waarna hij als officier van justitie in Zwolle en Lelystad werkte tót een headhunter hem in 2003 vroeg om voorzitter van Forum tenbsp;worden. Hoewel de stap niet gelijk logisch lijkt, is ernbsp;volgens Harchaoui wel een rode draad te ontdekken.nbsp;“Als officier van justitie hield ik mij bezig met strafrecht. Je bent eigenlijk een eindstation, de achterkantnbsp;van de democratische rechtstaat. Watje eigenlijk wilt,nbsp;is voorkomen dat mensen daar belanden. Bij Forumnbsp;houd ik me bezig met de voorkant van de democratische rechtstraat: kinderopvang, opleidingen, werkgevers. Daar moetje zijn om te voorkomen dat mensennbsp;aan de achterkant terechtkomen.” Forum doet dat doornbsp;bij te dragen aan de sociale stabiliteit van de samenleving, met name door in te zoomen op multiculturelenbsp;vraagstukken. Als onafhankelijk kennisinstituut vervultnbsp;Forum daarbij drie rollen: kennis binnenhalen en verspreiden. Projectuitvoering voor ministeries, fondsen ennbsp;gemeenten. En een agendazettende katalysatorrol. “Eennbsp;voorbeeld? Allochtone werknemers hebben vaak korte,nbsp;tijdelijke dienstverbanden. Als gevolg van de krediet-crisis vliegen zij er daardoor eerder uit. We overleggennbsp;dan met VNO-NCW hoe we dit kunnen kenteren ennbsp;hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit als aandachtspuntnbsp;bij de politiek op de agenda komt. Het gaat altijd omnbsp;het oplossen van maatschappelijk relevante, concretenbsp;vraagstukken als onderwijs en arbeid, jeugd en veiligheid, leefomgeving, en niet om theoretische kennis omnbsp;de wetenschap vooruit te helpen.”
Illuster 54 ) Universiteit Utrecht | 03/2009 15
-ocr page 16-'Universiteiten staan met hun diversiteitsbeleid hopeloosnbsp;op achterstand'
Onderwijs
Voor wat betreft het hoger onderwijs houdt Forum zich onder andere bezig met coaching, zodat studenten een aanspreekpunt hebben, het organiseren vannbsp;bedrijfsbezoeken en het openstellen van netwerkennbsp;zodat migrantenkinderen kunnen sparren en de informatie krijgen die ze nodig hebben om verder tenbsp;komen qua studie of werk. “Onderwerpen die in hetnbsp;hoger onderwijs spelen zijn onder andere instroom,nbsp;behoud, discriminatie en aannamebeleid. Kijken wenbsp;naar universiteiten dan is niet elke universiteit daarnbsp;klaar voor. Eigenlijk staan universiteiten met hun diversiteitsbeleid hopeloos op achterstand. Kijk alleennbsp;maar naar hun eigen aannamebeleid. Het aantal vrouwelijke hoogleraren is nog steeds erg laag, laat staannbsp;het aantal met een migrantenachtergrond.”
Fenomenaal
Ondanks de korte migratietijd van migranten in Nederland - de eerste generatie migranten kwam nog geen veertig jaar geleden naar Nederland - doen denbsp;kinderen van deze migranten het volgens Harchaouinbsp;best goed. “De tijd die Nederlandse arbeiderskinde-
Diversiteitsbeleid van de Universiteit Utrecht
Het diversiteitbeleid van de Universiteit Utrecht is gericht op bevordering van de instroom en doorstroom van ondervertegenwoordigde groepen in de universitaire gemeenschap (allochtonen en vrouwen).nbsp;Dit gebeurt op verschillende manieren: met de oudervoorllchting innbsp;de eigen taal voor Turkse en Marokkaanse ouders hoopt de universiteit talent uit deze groepen te Interesseren voor een universitairenbsp;opleiding. En met het creëren van extra studentassistentschappen beoogt de universiteit talentvolle allochtone studenten voor te bereidennbsp;op een wetenschappelijke loopbaan. Daarnaast biedt de Universiteitnbsp;Utrecht aan vrouwelijk wetenschappelijk talent in de UD- en UHD-fase een loopbaantraject op maat aan. Meer weten? Op www.uu.nl/nbsp;NLIUniversiteltutrecht/Profielenmissie kunt u de brochure 'Kleurrijknbsp;talent' downloaden.
ren nodig hadden om op de universiteit te komen, was veel langer. Het heeft tijd nodig, maar als wenbsp;naar de instrooni in het hoger onderwijs kijken, dannbsp;gaat het de goede kant op. En allochtone nieuwenbsp;Nederlanders die van de universiteit komen, verdienen evenveel of zelfs meer dan hun Nederlandsenbsp;studiegenoten. Welbeschouwd is de stap die migrantenkinderen in relatief korte tijd hebben gezet fenomenaal.”
Ophouden
Op de vraag wat in Nederland moet veranderen om échte integratie te krijgen, antwoordt Harchaoui resoluut: “Ophouden erover te praten! Integratie is eennbsp;klein onderdeel van grote maatschappelijke ontwikkelingen zoals globalisering, de snelle vooruitgangnbsp;in de informatietechnologie, de veranderende verhouding tussen overheid en burger en de gevolgennbsp;van de kredictcrisis. Het gaat om sociale stabiliteit.nbsp;Dat heeft een sociaal-economische en een sociaal-culturcle kant. De laatste vijf à zes jaar hebben wenbsp;die sociaal-culturele kant dominant gemaakt. Hetnbsp;gaat vooral over waarden en normen. Of imans alnbsp;dan niet de hand van een vrouw moeten accepteren.nbsp;Dat is wel belangrijk, maar we moeten niet het grotenbsp;plaatje vergeten. Wil je het echt goed doen op integratie, dan moetje niet kijken naar afkomst maarnbsp;naar toekomst. Waarborg de democratische rechtstaatnbsp;en integratie gaat vanzelf mee, ook de sociaal-culturele kant ervan. Watje nu ziet, is dat als iemand eennbsp;vuilniszak van het balkon gooit dat geplaatst wordtnbsp;in het frame van leefbaarheidsproblematiek. Er wordtnbsp;geen aangifte gedaan. Dat moet dus wel. Het is levensgevaarlijk om een zak van het balkon te gooien,nbsp;dus vervolgen en handhaven. Nog een ander voorbeeld. Als een moslimvrouw door haar man wordtnbsp;mishandeld, krijgen we een discussie over geloof.nbsp;Flauwekul! Het mag niet van de wet.
Statistisch gezien gaat het goed met de integratie, maar het voelt niet zo, we ervaren overlast en benaderen dat als integratieprobleem. Maar de jongerennbsp;die die overlast veroorzaken, zijn geïntegreerd”, volgens Harchaoui. “Ze hebben alleen lak aan conventies, aan wetten en regels. Dan moetje structureelnbsp;handhaven. Het verschil tussen mensen waarderen,nbsp;binnen de grenzen van de afspraken die we gemaaktnbsp;hebben. Als je dat doet, houd je een klein stukjenbsp;over dat gaat over bijvoorbeeld handen schudden ennbsp;dat kunnen we dan uitdiscussiëren.”
Sadik Harchaoui
lcT3?i»lHil4 maart 1973- 1997 Universiteit Utrecht, Rechtsgeleerdheid, straf- en privaatrecht • 1998 - 2002 Rechterlijk ambtenaar in opleiding tot officier vannbsp;justitie en rechter^WjJjJjJJJ 1996 - 1997 Onderzoeker bij het Willem Pompe Instituutnbsp;• 2002 - 2003 Plaatsvervangend officier van justitie in Zwolle-Lelystad, unit mensensmokkel • 2003 - heden Voorzitter Raad van Bestuur Forum (115 werknemers)» 2004-heden Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO, adviesorgaan van het Kabinetnbsp;en de Staten Generaal), sinds 2007 voorzitter^^yj^Jj^Dennbsp;iflßJjgSQ quot;De binnenstad in zijn totaliteit^^^^^^^^^^fflSadik Harchaoui isnbsp;gehuvvd en heeft twee zonen.
-ocr page 17-SPECIAAL VOOR U!
Tekst: Mariska Tjoelker
utrechts Universiteitsfonds Alumnibureau
Aantrekkelijke kortingen en acties
Als begunstiger van het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau steunt u niet alleen onze activiteiten, nnaar u ontvangt bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas met diverse kortingen en extra's. Op deze pagina vindt u eennbsp;greep uit het aanbod.
Wetenschapper in één dag Aan de hand van spannende activiteiten ennbsp;bijzondere experimenten worden kinderennbsp;op 19 april 2009 in één dag opgeleid totnbsp;wetenschappers. Bent u een echte bèta ennbsp;wilt u uw (klein)kind ook laten kennismakennbsp;met de wondere wereld der wetenschap,nbsp;dan mag u dit niet missen. 'Wetenschappernbsp;in één dag' is onderdeel van de Culturelenbsp;Zondagen en vindt plaats in het Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh.nbsp;Alumnipashouders hebben gratis toegangnbsp;tot het Universiteitsmuseum en Sterrenwacht Sonnenborgh. Kijk voor meer informatie op www.culturelezondagen.nl. Museumweekend in de Hortus Tijdens het Museumweekend op 4 en 5 april 2009 zijn de rondleidingen door denbsp;Oude Hortus en het museum gratis. Alumnipashouders profiteren het hele jaar vannbsp;gratis toegang tot de Botanische tuinen.nbsp;Maak eens kennis met de oudste Ginkgonbsp;van Europa of met de medicinale planten innbsp;de Regiustuin en vergeet niet om na afloopnbsp;een kop koffie te drinken in het bijzonderenbsp;museumcafé. De rondleidingen vindennbsp;plaats van 12.00 uur tot 14.00 uur.nbsp;Nieuwsgierig? www.uu.nl/uupublish/nbsp;collecties/deoudehortus/4285main.html. O Kijk voor een overzicht van kortingsaanbiedingen opnbsp;www.alumni.uu.nl gt; alumnipas. |
Op ontdekkingsreis met korting Bent u geïnteresseerd in geologie en geografie? En zou u uw kennis over deze materie op een bijzondere manier willennbsp;uitbreiden? Ga dan eens op reis met denbsp;aan het departement Aardwetenschappennbsp;verwante Stichting Georeizen. Georeizennbsp;organiseert reizen en excursies naar bijvoorbeeld het Duitse Eifelgebied, maar ooknbsp;de Griekse Cycladen en Australië staan opnbsp;het programma. Aardwetenschappers begeleiden deze trips en vertellen u alles overnbsp;de plaatselijke geologische verschijnselen.nbsp;Houders van de alumnipas profiteren vannbsp;aantrekkelijke kortingen op deze reizen.nbsp;Kijk voor het complete reisoverzicht opnbsp;www.georeizen.nl. Loopbaanadvies hoeft niet duur te zijn! Net afgestudeerd en nog op zoek naar een baan die bij je past? Bij Topselect kun jenbsp;terecht voor een loopbaanadvies op maat!nbsp;Speciaal voor afgestudeerden van de Univer-siteit Utrecht heeft Topselect een kort begeleidingstraject samengesteld. Samen metnbsp;Topselect kijk je als pas afgestudeerde naarnbsp;welk type baan bij je past waarna Topselectnbsp;helpt bij het zoeken naar die baan. Voornbsp;alumnipashouders geldt een korting van 10nbsp;procent op diverse tests en deelname aannbsp;het Vacature Matching Systeem. Meernbsp;weten? Kijk op www.topselectgroep.nl. |
Win de nieuwe bundel van Utrechtsnbsp;officiële stadsdichter! Eerder dit jaar werd hij benoemd tot eerste officiële stadsdichter van Utrecht en op 5nbsp;maart 2009 verschijnt zijn nieuwe dichtbundel Utrecht voor beginners. De Domstad innbsp;125 gedichten. We hebben het hier natuurlijk over Ingmar Heytze. Geïnteresserd? Hetnbsp;Universiteitsfonds geeft vijf exemplaren vannbsp;zijn nieuwe bundel weg. Stuur een mailnbsp;naar alumni@uu.nl, onder vermelding vannbsp;'Utrecht voornbsp;beginners'.nbsp;De actie geldtnbsp;alleen voornbsp;begunstigers,nbsp;dus vermeld uwnbsp;naam, adres ennbsp;alumnipasnum-mer. In de volgende Illusternbsp;maken we denbsp;prijswinnaarsnbsp;bekend. Ingmar Heytze UTRECHTnbsp;VOORnbsp;BEGINNERSnbsp;De Domstad in gt;25 gedichten Bent u al begunstiger? Het Universiteitsfonds/Alumnibureau organiseert een uitgebreid programmanbsp;voor alumni in binnen- en buitenland,nbsp;verstrekt subsidies voor activiteiten voornbsp;en door studenten en regelt sociale zorgnbsp;voor studenten in financiële nood. Ditnbsp;alles is mede mogelijk door de bijdragennbsp;van begunstigers: alumni, medewerkersnbsp;en studenten. Draagt u uw universiteitnbsp;een warm hart toe en wilt u profiterennbsp;van aantrekkelijke kortingen en bijzondere acties? Word dan ook begunstigernbsp;van het Universiteitsfonds/Alumnibu-reau. U bent al begunstiger vanafnbsp;€ 20,- per jaar. Pas afgestudeerd? Dannbsp;ontvangt u bovendien als welkomstca-deau de U-fonds usb-stick. ©Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.alumni.uu.nl gt; aanmelden als begunstiger. |
Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009 17
-ocr page 18-HnnniH werkend leven
::::::::::: Tekst: Margot Bouwens • Beeld: Studio Ping
Vroeger had je een pastoor, een oma of een wijze buurman waarmee je van gedachten wisselde en naar zingeving en verdieping zocht. Met het
veranderen van de sociale relaties zijn deze functies grotendeels komen te
vervallen. De behoefte om met dit soort zaken bezig te zijn, is echter gebleven.
De vacante functie is ondertussen stevig ingevuld door de coach. Maar wat doet een coach eigenlijk precies en hoe weetje of je een goeie hebt?
Wie kan tegenwoordig nog zonder coach?
De vraag naar coaching stijgt snel. Wasje een jaar of tien geleden een ‘zwakke broeder’ als jenbsp;hulp zocht, tegenwoordig is het hebben van eennbsp;coach geheel geaccepteerd. Alexander Vreede - coach ennbsp;voorzitter van de stichting Nederlandse Orde van Be-roepsCoaches (NOBCO) - vertelt: “Bedrijven en organisaties zijn veel bewuster bezig met hun personeels- ennbsp;kwaliteitsbeleid. Zij gebruiken coaching ook steeds meernbsp;als HKM-instrunient. Bovendien zijn mensen meer dannbsp;voorheen bezig met hun loopbaan en persoonlijke ontwikkeling en daar zoeken ze steeds vaker een gespreks-of sparringpartner bij.” |
Vreede uit. “Meditatie, lichaamsgericht werken, de zelfkennismethode en praktijkgericht oefenen is een aantal voorbeelden van methodieken waarmee gewerkt wordt.nbsp;Feit is dat coaching alleen werkt als de gecoachte zelf denbsp;verantwoordelijkheid neemt om het gestelde doel te bereiken.” Coach en loopbaanbegeleider Milca Duetz -die tijdens de Universiteitsdag 2008 een workshopnbsp;verzorgde - vult aan: “Een coach spiegelt, spart, maaktnbsp;zaken bespreekbaar, daagt uit om stappen te zetten en isnbsp;daarbij niet alleen lief. Door bijvoorbeeld over de grenzen van je comfortzone heen te gaan, ga je de benodigdenbsp;stappen zetten. Dat kan spannend zijn en voor sommigenbsp;mensen zelfs eng, maar daar zit wél je groei!” |
'Voor sommige mensen is het zelfs
eng, maar daar zit wél je groei!'
De essentie
Een coachingstraject begint in de regel met het helder krijgen van de hulpvraag. Als die vraag is geformuleerd,nbsp;helpt de coach oni tot meer inzicht te komen en omnbsp;bijvoorbeeld meer sturing te kunnen geven aan het leven met als uiteindelijke doel: meer welzijn ervaren. Ditnbsp;kan met behulp van verschillende methodieken. “Hetnbsp;gaat niet alleen om praten, hummen* en luisteren”, legt
Wat is een goede coach?
Anno 2009 zijn er nog weinig kwaliteitslabels op basis waarvan je kan bepalen of een coach goed in zijn vaknbsp;is of niet. Want hoe bepaal je dat? Zo zijn er coachesnbsp;zonder specifieke opleiding die - óók volgens collega-coaches - prima coachen. “Toch worden de labels welnbsp;belangrijker”, stelt Vreede. “Ze staan voor een ethischenbsp;gedragscode, opleiding en kwaliteitsbehoud. Coachesnbsp;die bij de NOBCO geregistreerd zijn, voldoen aan eennbsp;bepaalde basiskwaliteit.” De kracht van een coach ligtnbsp;echter in meer dan ethiek en theoretische kennis. Vaar
digheden als het bieden van veiligheid, het permanent gefocust kunnen blijven op de probleemstelling van denbsp;gecoachte en de gecoachte zijn eigen antwoorden en
Geïnteresseerd in coaching?
Tijdens de Universiteitsdag 2009 op zaterdag 28 maart worden evenals vorig jaar workshops voor pas afgestudeerden georganiseerd over loopbaanoriën-tatie en persoonlijke ontwikkeling. De in het artikel genoemde coaches Josnbsp;van Langen en Milca Duetz zullen ook dit jaar weer aanwezig zijn.
O Meer Informatie over het programma is te vinden op www.alumni.uu.nl/workshops.
oplossingen laten vinden, zijn minstens zo belangrijk. Duetz: “En het belangrijkste is misschien nog wel datnbsp;er een klik is en dat de coach dezelfde taal spreekt.nbsp;Ga voor je het coachingstraject ingaat daarom metnbsp;een paar coaches praten om te kijken of die kliknbsp;er is. Je hoeft ook niet gelijk te beslissen. Ga naarnbsp;huis, denk er even over na en zeg dan ja of nee.”
18 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
-ocr page 19-Mentor Mentee Systeem (MMS)
o Overweegt u een carrièrestap waarover u graag eens van gedachten wisselt met een ervaren alumnus uit het netwerk van de Universiteit Utrecht?nbsp;Heeft u behoefte aan advies over (het begin van) uw loopbaan? Zoek eennbsp;mentor met het Mentor Mentee Systeem (MMS). Kijk op www.uu.nl/mms.
Willen, kunnen, doen
Claudia van der Pol — Alumna Bestuurskunde — liet zich naar aanleiding van de Universiteitsdag 2008 coachennbsp;door Milca Duetz, omdat ze vastliep in haar werk: “Hetnbsp;is goed om zaken waar je mee worstelt door iemand tenbsp;laten spiegelen die daarvoor is opgeleid. Ik heb daar veelnbsp;van geleerd, heb meer inzicht in mijzelf gekregen. Omdat het een heel bedrag is watje ervoor neertelt, moetjenbsp;er wel bewust voor kiezen en kijken hoe je verder gaatnbsp;na het coachingstraject. Ik lees nu bijvoorbeeld boekennbsp;als Je kunt je leven helen van Louise Hay. Zo blijf ik metnbsp;mijn persoonlijke ontwikkeling bezig.”
Resultaat
Het resultaat van coaching is sterk afhankelijk van de wijze waarop de gecoachte erin staat. Of zoalsnbsp;trainer-coach Jos van Langen - die evenals Milcanbsp;Duetz workshops verzorgde tijdens de Univer-siteitsdag 2008 - zegt: “Waar het om gaat is:nbsp;openstaan, begrijpen, willen, kunnen, doennbsp;en blijven doen. Om echt ergens voor tenbsp;kiezen is lef nodig. Een coach kan je daar-bij ondersteunen.”
En ga over die grens!
Illuster 54 | Universiteit Utrecht ( 03/2009 19
:::::::::: UTRECHT CENTRAAL
:::::::::: Tekst amp; fotografie: Simone Best
Dat er in de stad Utrecht altijd iets te beleven valt, blijkt wel uit het enorme aanbod aan activiteiten op het gebied van kunst, cultuur ennbsp;architectuur. Illuster maakte voor u een prille lenteselectie!
De laatste jaren heeft de architectuur op De Uithof weer een enorme vlucht gemaakt. Tijdens de rondleidingen vannbsp;het Utrechtse architectuurcentrum Aorta leert u alles overnbsp;de nieuwe aanwinsten op architectuurgebied en bezoektnbsp;u onder meer het prijzenwinnende Educatorium van Remnbsp;Koolhaas, het Minnaertgebouw en de binnentuinen vannbsp;het departement van de Faculteit REBO. Data: 14 maart ennbsp;18 maart 2009 om 15:00 uur verzamelen bij Aorta, Achternbsp;de Dom 14, opgeven via www.aorta.nu.
Beentjes van de vloer |
Utrechtse debatavonden |
Dansen en swingen op muziek van de vorige eeuw. Beleef vroegere tijden opnieuw in de Winkel van Sinkei op de wenbsp;all love 80's lt;S 90's feesten met de clips en hits van toen.nbsp;In de kelder van SJU Jazzpodium vindt u op de Naald ennbsp;Kraak-avonden de hits uit de jaren vijftig en zestig terug,nbsp;maar dan verpakt in een nieuw jasje. Winkel van Sinkei:nbsp;www.nachtwinkel.nl en SJU Jazzpodium: www.sjujazz.nl.
Café Willem Slok ligt pal tegenover de bouwput aan het Vredenburg en vlak bij hetnbsp;station. Een perfecte liggingnbsp;om elke maandagavond denbsp;ontwikkelingen in de stadnbsp;onder de loep te nemennbsp;tijdens de debatavonden.nbsp;Voor de ontspanning zijn ernbsp;popquiz-avonden en is hetnbsp;er uitstekend borrelen in denbsp;bruine kroeg, met schilderijen en zelfs een wandkloknbsp;aan het plafond. Korte Koestraat 2, www.willemslok.nl.
Leer de dichter kennen
I Tuffend naar Het Spoorwegmuseum
Elke tweede zondag van de maand organiseert SLAU - Stichting Literaire Activiteiten Utrecht - Dichter bij de dichters. Aan denbsp;hand van de gedichten leert u de persoonnbsp;achter de gedichten kennen. Op 8 maartnbsp;2009 staat Geert Buelenç centraal en opnbsp;12 april 2009 is het de beaan Ingmarnbsp;Heytze, 14.30 uur, Kargadodf, Oudegrachtnbsp;36. Entree gratis, www.karga Cabaret en improtheater Zin in cabaret? Lenette van Dongen speelt op 6 en 7 maart in de Stadsschouwburg. Kees Torn treedt er 12 maart op ennbsp;op 26 maart is er improcabaret van denbsp;Arrogantjes in het Werftheater,nbsp;www.werftheater.nl. Ook is er regelmatignbsp;een theatersportwedstrijd in de stad tenbsp;zien waarbij twee teams al improviserendnbsp;met suggesties van het publiek een wedstrijd tegen elkaar spelen. Op 20 maart 2009nbsp;is er een wedstrijd in het UCK (Utrechtsnbsp;Centrum voor de Kunsten) om 20.00 uur,nbsp;Domplein 4, www.theatersport.nl. |
Pak vanaf Utrecht Centraal het speciale Spoorwegmuseumtreintje en tuf dwarsnbsp;door de stad naar het groots opgezettenbsp;museum. Onderweg passeert u de lunchroom Broodnodig waar heerlijke Zweedsnbsp;georiënteerde gerechtjes op het menunbsp;staan. U komt aan op het Maliebaanstationnbsp;dat direct het vertrekpunt is voor een reisnbsp;door het museum. Zowel voor jong als oudnbsp;zeer de moeite waard!nbsp;www.spoorwegmuseum.nl. |
Bijzonder Utrechts plekje
Terwijl de grote zaal van muziekpaleis Vredenburgnbsp;tijdelijk zijn intrek heeft genomen in Leidsche Rijn, vindtnbsp;een deel van de concertennbsp;plaats in de mooie kerk opnbsp;het Servaasbolwerk la. Innbsp;1567 deed het gebouw dienstnbsp;als pesthuis, daarna als kerknbsp;en nu is het de stadslocatienbsp;van Vredenburg totdat hetnbsp;muziekpaleis op zijn oorspronkelijke plek is verrezen.nbsp;Elke vrijdag een gratis lunchconcert om 12.30 uur.nbsp;www.vredenburg.nl.
Het beroemde Utrechtse konijn Mijntje staat centraal op de hoek van denbsp;Oudegracht en de Vannbsp;Asch van Wijckskade.nbsp;In het midden van hetnbsp;pleintje staat een Nijn-tjebeeld en er hangtnbsp;een heus Nijntje-straatnaambordje.nbsp;De bankjes zijnnbsp;bijna altijd bezet.nbsp;Dick Bruna zelf isnbsp;trots op het plein:nbsp;quot;Er zijn scholen naarnbsp;Mijntje genoemd,nbsp;maar een pleknbsp;als deze innbsp;Utrecht, nee,nbsp;die vind je nergens anders.quot;
-ocr page 22-DE WERKDAG VAN...
Tekst: Marieke Dubbelman • Beeld; Simone Best
Steef Somers, dierenarts
Steef Somers is dierenarts. Samen met echtgenote Astrid bestiert hij twee dierenklinieken: één in hun woonplaats Woerden en éénnbsp;in Utrecht, zijn oude studentenstad. Steef studeerde van 1979 totnbsp;1987 Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Het echtpaarnbsp;heeft vier zonen, van wie er twee ook Diergeneeskunde studeren.
O
quot;Ik sta op mijn gemak op. Op vrijdag werk ik altijd in onzenbsp;dierenkliniek in de binnenstadnbsp;van Utrecht. Deze is van 10.30nbsp;tot 19.30 uur open, dus datnbsp;wordt een relaxte dag!quot;
quot;De kliniek in Woerden belt dat hond Tigo
steeds zieker wordt. Op de röntgenfoto's zijn vier kiezelstenen in de dunne darm tenbsp;zien. Ondanks behandeling knapt de hondnbsp;niet op. Astrid besluit daarom tot een operatie en vraagt of ik kom helpen. Ik verzetnbsp;mijn afspraken in Utrecht.quot;
quot;Tigo krijgt een spoedoperatie. In de darm zit een stuk rubber met daarachter de kiezels. Zonder operatie waren de kiezels er waarschijnlijk wel
uitgekomen, het probleem zit in het rubber. De darm kan dit niet trans
porteren. Gelukkig kunnen we hem helpen, hier doe je het voor!quot;
Q
quot;Na de lunch thuis pak ik lekker de trein naar Utrecht. De praktijk is maar acht minuten lopennbsp;van het station. Er is een konijn met kiespijn.nbsp;Het dier heeft een abces aan de onderkaak.
Mijn collega Mirthe heeft al besloten om de kies te trekken. Een probleem bij de behandelingnbsp;van konijnen en knaagdieren is vaak om de gemaakte kosten in rekening te brengen. Hoewelnbsp;de beestjes in aanschaf vaak maar enkele euro'snbsp;kosten, geven we knaagdieren dezelfde kostbare medische zorg als katten en honden.quot;
quot;Bij het ophalen van 'Snuffel' leg ik mijn
kostendilemma aan de eigenaar voor.
Hij moet toch een behoorlijk bedrag afrekenen. Gelukkig! Zijn vrouw is medisch
ethica, vertelt hij. 'Die snapt het wel', zegt hij terwijl hij vrolijk afrekent.quot;
O
quot;Na mijn laatste afspraak neem ik om 19.25 uur de trein naar huis en bel om te vragen wat we eten. 'Vis met rijst',nbsp;zegt mijn zoon. Beestachtig lekker!quot;
22 Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009
TEN SLOTTE...
Tekst: Marieke Dubbelman • Foto: Duncan de Fey
5 vragen aan...
Marja van Buuren
Dat de hybride-hype zich niet beperkt tot Japanse auto's, blijkt onder meernbsp;uit de onlangs georganiseerde themadag van het alumninetwerk van denbsp;Executive Master Programmes vannbsp;de USBO - de Utrechtse Schoolnbsp;voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Hybridiseringnbsp;van beroepen welteverstaan.nbsp;Alumna Marja van Buuren - medeorganisator ennbsp;loopbaancoach - vertelt ernbsp;meer over.
Hybridisering van beroepen, wat is dat eigenlijk?
“Binnen een beroep moetje steeds meer kunnen. Vergelijk het met de hybride auto, die op elektriciteit óf op benzine rijdt. Als professionalnbsp;moetje ook steeds meer kunnen om je klanten goed te bedienen.”
Waarom werd hybridisering het thema?
“Beroepen veranderen. Wat betekent dat voor de professional en de manager? Mensen willen steeds minder vanuit een voorgeschrevennbsp;protocol werken. De samenleving ontwikkelt zich sneller dan de instituties.”
Wat merken we van hybridisering op de werkvloer?
“We bespraken de case van een multiculturele klas, die alleen met
autoriteit te bedwingen was. Maar wat doe je als je autoriteit als
omgangsvorm afvt'ijst? Op wat voor manier moet het dan? Daarvoor : moetje hybride zijn.”
Wat was de centrale uitkomst van de dag?
“De dag stond vooral in het teken van voorbeelden van diversiteit : op de werkvloer. Hoe trekje divers personeel aan? Wat is daarvoor ¦nbsp;nodig? We concludeerden dat het per sector verschilt en dat je het :nbsp;vooral met mensen uit andere culturen zelf moet bespreken.”nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;•
Ten slotte, bent u zelf hybride? nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;:
“ja, in mijn vak - ik ben communicatieadviseur en coach - is er veel : informatie en zijn er steeds nieuwe trends. Er komen zo veel nieuwenbsp;dingen op mijn pad. Dat is niet in regels of protocollen vast te leggen.” •''¦’ï
O Meer weten over dit onderwerp? Mail naar tijdvoor.reflectie@inter.nl.net. De eerstvolgende bijeenkomst van een USBO-netwerk is op 5 maart 200Q.nbsp;Dan geeft Martin Parker een lezing voor studenten en alumni over ‘organized culture and identity’. Voor meer informatie: e.winklet@uu.nl ofnbsp;b.t.m.kooij@uu.nl.
Alumnicontactpersonen
Algemeen
• utrechts Universiteitsfonds/nbsp;Alumnibureau, Heidelberglaan 8,nbsp;3584 CS Utrecht, (030) 253 80 25,nbsp;ufonds@uu.nl
Contactpersonen faculteiten
Faculteit Bètawetenschappen
• Biologie, Postbus 80088, 3508nbsp;TS Utrecht, (030) 253 22 76,nbsp;c.m.jansen1@uu.nl
• Farmaceutische Wetenschappen,nbsp;Postbus 80082. 3508 TB Utrecht,nbsp;(030) 253 73 13. l.denTonkelaar@uu.nl
• Informatica, Postbus 80089,nbsp;3508 TB Utrecht, (030) 253 33 36,nbsp;c.j.nijenhuis@uu.ni
• Natuur- en Sterrenkunde, Postbusnbsp;80195, 3508 Tl Utrecht. (030) 253 27 25,nbsp;P.C.J.Mertens@phys.uu.nl
• Scheikunde, Sorbonnelaan 16,nbsp;3584 CA Utrecht, (030) 253 73 17,nbsp;D.A.Ondaatje@uu.nl
• Wiskunde, Budapestlaan 6, 3584nbsp;CD Utrecht, (030) 253 15 15,nbsp;Ria.vanVlimmeren@math.uu.nl
Faculteit Diergeneeskunde
• Diergeneeskunde, Postbus 80163,nbsp;3508 TD Utrecht, (030) 253 48 39,nbsp;s.fluitsma@uu.nl
Faculteit Geesteswetenschappen
• Alle departementen. Krommenbsp;Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht,nbsp;(030) 253 12 77, a.vangorp@uu.nl
Faculteit Geowetenschappen
• Alle departementen, Budapestlaan 4, 3584 CA Utrecht, (030) 253
51 16, n.meijer@geo.uu.nl; (030) 253 50 98, deblok@geo.uu.nl
Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie
• Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof 3,
3512 BK Utrecht, (030) 253 83 56, m.jansen@law.uu.nl
• Internationale alumni Law/nbsp;Rechtsgeleerdheid, (030) 253 57 68,nbsp;internationalaiumni@law.uu.nl
• Utrecht School of Economics,nbsp;Janskerkhof 12, 3512 BL Utrecht,nbsp;(030) 253 98 00
• Utrechtse School voor Bestuurs-en Organisatiewetenschapnbsp;(USBO) ,Bijlhouwerstraat 6-8,
3511 ZC, Utrecht, (030) 253 93 89,
Faculteit Sociale wetenschappen
• Alle departementen, Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht,
(030) 253 67 18, m.m.splinter@uu.nl
Faculteit Geneeskunde
• Algemene Gezondheidswetenschappen, (088) 755 34 64,
• Biomedische Wetenschappennbsp;(088) 755 75 72, Kirsten Boersma-Van
Nierop, K.vanNierop@umcutrecht.nl
• Overige departementen. Postbusnbsp;80030, 3508 TA Utrecht, (088) 755 34 06,nbsp;h.m.dobbelaar@umcutrecht.nl
Interfacultaire onderzoeken opleidingsorganisaties
• IVLOS, Heidelberglaan 8, 3584nbsp;CS Utrecht, (030) 253 44 94,nbsp;m.m.vanrijswijk@uu.nl
Contactpersonen nationaal
• Regio Amsterdam, Peter de Haan,nbsp;amsterdam.aiumni@uu.nl
• Regio Arnhem, Willem de Vos,nbsp;arnhem.alumni@uu.nl
• Regio Brabant, Kees Ampt,nbsp;brabant.alumni@uu.nl
• Regio Den Haag, Giap Tan,nbsp;denhaag.alumni@uu.nl
• Regio Rotterdam, Joost van Hilten,nbsp;rotterdam.alumni@uu.nl
• Regio Utrecht, Juditha Meissen,nbsp;utrecht.alumni@uu.nl
• Regio Zwolle, Hans Harms, zwoile.nbsp;alumni@uu.nl
Contactpersonen internationaal
• België, Anne Logman,nbsp;alogman@gmail.com
• Engeland, Frank Krikhaar, Joostnbsp;Beunderman, alumni@uu.nl
• Indonesië, Theo Tuwankotta,nbsp;indonesia@alumni.uu.nl
• Spanje, Germaine Custers,nbsp;Germainecusters@hotmail.com
• Verenigde Staten, Irma Jansen,nbsp;New York, ibjansen@holland.com
• Zuid-Afrika, Lizel Mostert,nbsp;alumni@uu.nl
• Overige landen, (030) 253 80 25,nbsp;alumni@uu.nl
BHBTSrn
Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaar en wordt toegezonden aan afgestudeerden van de Universiteitnbsp;Utrecht in een oplage van 84.000 Uitgever Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibu-reau (Catharien Hamerslag en Jacomijn Timmermans) Bladconcept 8( realisatienbsp;Bergenwerkt (Anne-marie van Bergen amp; Sandra Rijnen). Hoofdredactie Annemarie van Bergen. Redactieraad Lex Heerma van Voss, hoogleraar faculteitnbsp;Sociale Wetenschappen; Monique Jipping, directeur CSC, Tom Peijster, management consultant directoraat communicatie Rabobank Nederland; Thijs Pollmann,nbsp;emeritus hoogleraar Letteren; Arie Smit, oud-voorzitter U-fonds en oud-directeurnbsp;Teleac/NOT. Beeld cover Duncan de Fey. Tekst en beeld backcover Simone Bestnbsp;Ontwerp en opmaak WRIK (BNO), Utrecht. Druk Thieme Rotatie Zwolle. ISSNnbsp;1338-4703.
Voor toezending is gebruik gemaakt van het alumnibestand van de Universiteit Utrecht. © Universiteit Utrecht Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteitnbsp;Utrecht. Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan.
Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie: alumni@uu.ni
Illuster 54 | Universiteit Utrecht | 03/2009 23
is
•iiir
EVEN TUD
vooRmuw
ei
•T»
lt;1
A'
AK