-ocr page 1-

/Yetsucces achter c/e L/trecht Summer Schoo!

Universiteit zoekt meedenkende alumni

Uiiivei-sïteït Utrecht


Alumnimagazine van de Universiteit Utrechtnbsp;mei 2009

-ocr page 2-

HiHHHHNHOUD



Tachtig nationaliteiten

De zomerperiode breekt weer aan en wellicht denkt u dat de universiteit dannbsp;op halve krachten draait. Maar niets isnbsp;minder waar. Wat dacht u bijvoorbeeldnbsp;van het Summer School-programma vannbsp;onze universiteit dat in juli en augustusnbsp;wordt georganiseerd. Vorig jaar mochtennbsp;we 1.300 deelnemers uit tachtig landennbsp;verwelkomen en het beloven er dit jaarnbsp;wéér meer te worden. Op pagina i8 leestnbsp;u er alles over.



En heeft u nog geen vakantie geboekt? Denk dan ecus aan Georeizen. Op pagina 23 leest u meer over deze bijzonderenbsp;reizen voor alumni die onder begeleidingnbsp;van (oud) Aardwetenschappers wordennbsp;gemaakt. In het bijzonder wijs ik u op denbsp;Eclipsreis naar China die reuze spectaculair beloofd te worden.


20 Utrecht

23 Ten


En dan staan we ook nog aan de vooravond van de Europese verkiezingen, een belangrijk gebeurtenis, ook voornbsp;onze universiteit. Thijs Berman, lijsttrekker van de PvdA voor de Europesenbsp;verkiezingen en alumnus Psychologie,nbsp;gunt ons op pagina 14 een kijkje achternbsp;de schermen.




Dr. André Bolhuis,

voorzitter Utrechts Universiteitsfonds


2 Illuster 55 | Universiteit Utrecht ) 05/2009


-ocr page 3-

BENOEMD TOT...

Tekst: Laura Thuis

Overstap naar Nysingh advocaten en notarissen

Rick Harwig (1949) Alumnus: Scheikunde. Benoemd tot: voorzitter Raad van Commissarissennbsp;TiasNimbas Business School. Isnbsp;ook: Chief Technology Officer bijnbsp;Royal Philips Electronics.

Wilma van Ingen

Peter Wakkie (1948) Alumnus: Rechtsgeleerdheid. Benoemdnbsp;tot: lid Raad van Commissarissennbsp;TomTom. Is ook: lid Raad vannbsp;Bestuur Ahold NV.

Sinds 1 mei 2009 is Wilma van Ingen (1958) - alumna Psychologie -lid van de Raad van Bestuur van Nysingh advocaten en notarissen.

Ze volgde haar studie in de avonduren, terwijl ze overdag een pittige directeursfunctie vervulde.

”Ik was 36 jaar toen ik afstudeerde aan de Universiteit Utrecht, niet een gebruikelijke leeftijd natuurlijk. Na de middelbare school ben ik al na i jaar gaan werken, maar ik wilde daarnaast blijven leren. Met tussenpozen heb ik uiteindelijk de MO-opleidingen pedagogiek en agogiek én de universitaire studienbsp;Organisatiepsychologie afgerond.

Fioris de Geider (1967)

Alumnus: Nederlands Recht. Benoemd tot: wethouder (VVD)nbsp;Economische Zaken, Cultuur ennbsp;Stadspromotie in Utrecht. 1/l/asnbsp;voorheen: directeur van het Museum van Speelklok totnbsp;Pierement.

Een bijzonder geval

Toen ik eind jaren 8o aan de Universiteit Utrecht ging studeren, werkte ik fulltime als directeur Klantenservice bij KPN. Ik studeerde in de avonduren. Die combinatie was natuurlijk best zwaar, maar ik wilde de studienbsp;dolgraag doen - ik heb de theoretische kant van psychologische processen binnen bedrijven en tussen mensen altijd al interessant gevonden. Iknbsp;had soms best wat meer tijd aan het studeren willen besteden, maar alsnbsp;je me nu vraagt of ik het anders had gewild, zeg ik toch: nee.

Voor mij werkte het heel goed; wat ik leerde kon ik direct in de praktijk brengen. Dat past ook bij mij. Ik kan me ook nog goednbsp;herinneren dat ze me ‘een bijzonder geval’ vonden tijdens denbsp;buluitreiking. Ik kreeg een toespraak in de trant van:nbsp;ze heeft al een directeursfunctie en dan rondt ze ooknbsp;nog een universitaire studie af. Een en al lof. Ik kreeg ernbsp;blossen van op mijn wangen.

Caroline Princen (1966)

Alumna: Psychologie. Benoemd tot: lid van het Transitieteamnbsp;voor de nieuwe bankcombina-tie ABN AMRO en Fortis Banknbsp;Nederland. Is ook: algemeennbsp;directeur van Nedstaal BV ennbsp;vrouwelijk manager van hetnbsp;jaar 2008.

Wilma van Ingen (1958)

Alumna: Psychologie. Benoemd tot; lid Raad van Bestuur vannbsp;Nysingh advocaten-notarissen.nbsp;Is ook: voorzitter Raad van Toezicht van de FBK-games (Fannynbsp;Blankers-Koen) te Hengelo. Wasnbsp;voorheen: algemeen directeurnbsp;bij de Kamer van Koophandelnbsp;st Nederland.

Op zoek naar balans

Bij KPN heb ik tien jaar diverse hoge managementfuncties vervuld, waarna ik in 1999 de overstap naar de Kamer van Koophandel maakte. Hier ben ik de afgelopen tien jaar algemeen directeur voor Oost Nederlandnbsp;geweest en de laatste driejaar ook voorzitter van denbsp;directeuren van de 21 Kamers van Koophandel.

Bij Nysingh ben ik aangetrokken om de interne en externe besturing te gaan doen. Hierbij zal ik altijdnbsp;op zoek gaan naar de balans tussen de zakelijke ennbsp;intermenselijke kant, iets wat we ook leerden bijnbsp;Organisatiepsychologie. Vaak zijn eindverantwoordelijken zwart-wit gezegd óf zakelijk óf sociaal. Ik zit duidelijk in het midden: het resultaat telt, maar de maniernbsp;waarop ook. Iemand noemde me eens prettig dominantnbsp;en daar kan ik me goed in vinden!”

Kijk voor meer benoemingen op www.alumni.uu.nl/benoemd.

-ocr page 4-

IN HET KORT


Jan Boven (1957) Alumnus: Nederlands Recht. Benoemd tot:nbsp;bestuursadviseur van SNS Reaal.nbsp;1/IZas voorheen: directielid vannbsp;Reaal Verzekeringen.

Trees van Haarst (1959) Alumna: Psychologie. Benoemd tot: directeur van woningcorporatienbsp;Portaal Utrecht. Was voorheen:nbsp;lid van de directieraad bij denbsp;gemeente Eindhoven.

Petra Hoogerwerf (1969) Alumna: Rechtsgeleerdheid ennbsp;Theaterwetenschappen. Benoemd tot: directeur Schoolnbsp;of Economics van Hogeschoolnbsp;INHolland Amsterdam/Diemen.

Is ook: lid gemeenteraad Amsterdam. Was voorheen: lid Raad van Bestuur van Forum (Instituut voornbsp;Multiculturele Ontwikkeling).

Karin van Dreven (1957)

Alumna: Sociale Geografie. Benoemd tot: algemeen direc-teur/bestuurder van woningcorporatie Haag Wonen. Is ook:nbsp;lid van de VROM-raad.

Toon van Asseldonk (1953) Alumnus: Sociale Geografie.nbsp;Benoemd tot: algemeen directeur bij werkgeversverenigingnbsp;AWVN. Was voorheen: algemeennbsp;directeur van Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland.

Karei Majoor (1943) Alumnus: Nederlands Recht. Benoemd tot:nbsp;voorzitter Limburgs Geschied- amp;nbsp;Oudheidkundig Genootschapnbsp;(LGOG) en commissaris Stichtingnbsp;Woonpunt. Was voorheen:nbsp;burgemeester van Weert.

Çoiriet van Overbeek (1942) Alumna: Psychologie. Benoemdnbsp;tot: commissaris bij OIM Orthopedie te Assen en voorzitternbsp;Johanna KinderFonds te Arnhem.

Robbert Klaasman (1959). Alumnus: Franse Taal- amp; Letterkunde. Benoemd tot: voorzitternbsp;Raad van Bestuur van Frieslandnbsp;Bank. Was voorheen: lid Raadnbsp;van Bestuur van Friesland Bank.

O Wilt n een benoeming van een alnmntis doorgeven? Mail naarnbsp;aliimni@un.nl o.v.v. ‘benoeming’.


Onderzoeksnieuws

De X-factor voor zzp’ers

Websites en boeken staan er bol van: volg je hart en het succes volgtnbsp;vanzelfl Niet waar, blijkt uit het promotieonderzoek van Arjan van dennbsp;Born. Het succes van de hoogopge-


leide zelfstandige professional (zzp’er) wordt bepaald door marktomstandigheden, diens netwerken, kennisnbsp;en ervaring. Factoren als persoonlijkheid, motivatie en marktstrategie zijnnbsp;veel minder bepalend. Van den Bornnbsp;onderzocht ook de carrièretevreden-heid: “Geld alleen maakt niet geluk-


kig. Zelfstandige professionals die innovatief bezig zijn of veel verschillende opdrachten hebben, zijn gelukkiger dan beroepsgenoten die zich opnbsp;één type dienstverlening richten, alnbsp;genereert die laatste groep wel meernbsp;inkomen.”

Kijk voor actuele ontwikkelingen op onderzoeksgebied op uww.uu.nl gt; nieuws.




4 Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009



'dl'



De Utrechtse hoogleraar Nederlandse Letterkunde Geert Buelens is met zijn boek Europa Europal winnaar geworden van de Vlaamse ABN AMRO Banknbsp;Prijs voor het beste non-fictie boek. Buelens laatnbsp;zien hoe schrijvers en dichters als Rainer Maria Rilke,nbsp;Fernando Pessoa en Paul van Ostaijen de Eerste Wereldoorlog hebben beleefd en beschreven.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt 680.000 euro bij aan de totstandkoming van drie biografieën over de Nederlandse koningen Willem I, II ennbsp;III. Drie Utrechtse historici, dr. Jeroen Koch, dr. Diknbsp;van der Meulen en dr. Jeroen van Zanten, stellen de


biografieën samen. De drie publicaties verschijnen in 2013, wanneer de Oranje-monarchie tweehonderdnbsp;jaar bestaat.


In maart dit jaar won alumnus Algemene Sociale Wetenschappen Sjoerd Hamburger (1983) samennbsp;met zijn teamgenoten de beroemde Boat Racenbsp;tussen Oxford en Cambridge. Hamburger studeertnbsp;aan de universiteit van Oxford en maakt deel uitnbsp;van het prestigieuze roeiteam.

Prof. dr. Anton Houtepen (1940), emeritushoogleraar Oecumenische Theologie, heeft de Blaise Pascal-prijs gewonnen. De prijs wordt toegekendnbsp;door de Stichting Oud-Katholiek Seminarie.


Filip Schuurman is de winnaar geworden van de Vliegenthart Scriptieprijs. Het Utrechts Univer-siteitsfonds reikt deze prijs jaarlijks uit en dit jaarnbsp;streden diverse scripties van Bèta Natural Sciencesnbsp;(harde bèta) om de hoofdprijs. Schuurman won denbsp;prijs met zijn scriptie Dynamics of Sharp meandernbsp;Bends on an Intertidal Mudflat. Zijn scriptie is tenbsp;lezen op www.alumni.uu.nl/scriptieprijs.

O Kijk voor actuele ontwikkelingen ook op www.uu.nl gt; nieuws.


Verzetswerk van Utrechtse studenten

De Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht heeft een serie kortenbsp;documentaires gemaakt waarin oud-studen-ten van de Universiteit Utrecht vertellennbsp;over hun verzetswerk tijdens de Tweedenbsp;Wereldoorlog. De verhalen wordennbsp;geïllustreerd met foto’s, brieven ennbsp;andere documenten.nbsp;http://studenteninverzet.library.uu.nl.


-ocr page 5-

Universiteit zoekt meedenkende alumni

Oproepen

Zoek en vind oud-Orcanen online

O Wie ooit lid is geweest van roeivereniging Orca kannbsp;zichzelf nu terugvinden opnbsp;de site www.oud-orca.nl.nbsp;Orca hoopt dat oud-ledennbsp;die nog niet op de lijstnbsp;staan, hun naam alsnognbsp;willen toevoegen.

Alumni-enquête Psychologie 2009

O Heeft u Psychologie gestudeerd in Utrecht?nbsp;Vul dan de enquête voornbsp;alumni in:nbsp;www.fss.uu.nl/psy/alumni.

Oproep reünisten van het 22' Lustrum UVSV/NVVSU

O Van 10 tot 20 juli vindt het 22' Lustrum van denbsp;UVSV/NVVSU plaats. Omdatnbsp;het reünistenbestand nietnbsp;up-to-date is, vraagt denbsp;vereniging alle reünistennbsp;op om hun naam, adres,nbsp;telefoonnummer te mailennbsp;naar reunisten@uvsv.nl.nbsp;www.lustrumuvsv.nl.

In haar Strategisch Plan 2009 - 2013nbsp;zet de Universiteitnbsp;Utrecht uiteennbsp;hoe zij haarnbsp;(inter)nationalenbsp;reputatie verder wil versterken. Volgensnbsp;collegevoorzitter Yvonne van Rooynbsp;spelen alumni daarbij een belangrijke rol:nbsp;“Wij willen hen er zoveel mogelijk bijnbsp;betrekken. We willen alumni ook een rolnbsp;geven bij de invulling van ons onderwijs.nbsp;Jonge alumni kunnen ons bijvoorbeeldnbsp;veel vertellen over hun ervaringen ennbsp;wij zijn zeker van plan vaker met hen innbsp;dialoog te gaan. In feite hebben we 85.000nbsp;ambassadeurs. Deze enthousiaste en trotsenbsp;alumni motiveren en stimuleren ons alsnbsp;medewerkers ook weer. Dat is bijzondernbsp;en daar zijn we zuinig op!”

Meer weten.

Kijk op umno.iiii.iil/uniuersiteitiitrecht

gt; Missie en strategie.

Geef uw mening!

De Universiteit Utrecht nodigt alumni uit om deel te nemen aan een korte enquêtenbsp;over de kernwaarden van de universiteit.

Doe mee op www.uu.nl/kernwaarden.

in’

MM' ld'

“Studeren in m’n vakantie? Dat komt in mijn belevingswereld eigenlijk helemaalnbsp;niet voor: vakantie is vakantie. Ik wil menbsp;in de toekomst wel bijscholen, maar dannbsp;niet tijdens m’n vakantie.”

Anneke van Wolfswinkel Alumna

Kunstgeschiedenis (2004J

“Ik neem wel wat vakliteratuur mee op vakantie, maar dat is echt aUes. Vakantienbsp;betekent voor mij vooral op de plaats rust!”nbsp;Dick Tolsma Alumnus Sociale Wetenschappen (1984)

“Daar heb ik veel te weinig vakantiedagen voor. Ik zou het wel leuk vinden als de universiteit in de weekendennbsp;alumnicolleges zou organiseren. En dannbsp;het liefst verspreid over Nederland: datnbsp;scheelt reistijd!”

Gladys Klaasse Alumna Theater-, film- en televisiewetenschap (2007)

'Het was al bekend dat meisjes eerder beginnen met de groei-spurt en de hersenontwikke-ling, maar wij hebben nu aangetoond dat meisjes ook metnbsp;de persoonlijkheidsontwikke-ling voorliggen op jongens'

Theo Klimstra en zijn collega-onderzoekers van de Universiteit Utrecht deden vijfjaar lang onderzoeknbsp;naar de persoonlijkheidsontwikkeling van ruimnbsp;1.300 tienersjongens en -meisjes.

Dagblad de Limburger, vrijdag 17 april 200Ç)


Winnaars dichtbundel

In de vorige Illuster konden alumnipashouders de nieuwste dichtbundel van Utrechts kersverse stadsdichter Ingmar Heytze winnen. De volgende personen kregen de bundel thuisgestuurd:

  • - J.W. von Santen uit De Bilt

  • - M.C. Westermann uit Neerijnen

  • - F. van den Assum uit Utrecht

  • - S. Groeneveld uit Utrecht

  • - B. Blokzijl uit Hoogland

O Op pagina 22 leest n hoe n kans maakt op het nieuwste boek van drs.Jan den Breejen.



Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009 5

-ocr page 6-

28 september:

golfdag voor alumni van de Universiteit Utrecht

Maandag 28 september vindt de tweede Alumnigolfdag van de Universiteit Utrecht plaats: een unieke gelegenheid voor golf liefhebbers. De dag is exclusief bedoeld voor alumni om met en tegennbsp;elkaar te spelen onder de 'sol justitiae' op U.G.C. De Pan te Boschnbsp;en Duin. Gastheer is de voorzitter van het Universiteitsfonds/Alum-nibureau: dr. André Bolhuis.

Deelname

Alumni kunnen meedoen aan de wedstrijd (handicap minimaal 26) of aan een clinic. De dag duurt ongeveer van 12.00 uur 's middagsnbsp;tot 20.00 uur 's avonds. In de volgende Illuster die eind augustusnbsp;uitkomt vindt u het precieze programma.

O Op de hoogte blijven of vooraanmelden? Mail naar Robbert Jan Feunekes, E r.j.feunekes@uu.nl of hou de site in de gaten:nbsp;www.alumni.uu.nl/golf.


Activiteiten rond de Universiteit Utrecht


un III


• Beethoven - 9e symfonie (eindexamen)

  • - 28 mei 2009.

  • - Locatie: Janskerk Utrecht.

  • - Aanvang: 20.15 uur.

  • - Meer weten?

www.beethoven2009.com.

• Mozart en Haydn door het Arezzo Ensemble

  • - 7 juni 2009.

  • - Aanvang: 14.30 uur.

  • - Locatie: Conservatoriumnbsp;Utrecht.

  • - Meer weten?nbsp;www.arezzoensemble.nl.

• Alumniavond van Stichting Alias voor studentennbsp;Taal- en Cultuurstudies ennbsp;Algemene Letteren

• Alumnimiddag Aamp;O Psychologie

  • - 16 juni 2009.

  • - Aanvang: 16.00 uur.

  • - Locatie: Boothzaal, Universiteitsbibliotheek op De Uithof.

  • - Opgeven kan vianbsp;masterAenO@fss.uu.nl.

• Orkest van Utrecht

* Studentenstrijkorkest Zoroaster

  • - 21 juni 2009.

  • - Aanvang: 15.00 uur

  • - Locatie: Luthersekerk Utrecht.

  • - Meer weten? www.zoroaster.nl.

• Reünie Utrechtse bèta's

  • - 28 juni 2009.

  • - Locatie: Academiegebouwnbsp;aan het Domplein.

  • - Aanvang: nog niet bekendnbsp;(houd de website in de gaten).

  • - Meer weten?nbsp;www.a-eskwadraat.nl/reunie.

• Alumniborrel Utrecht

  • - 11 september 2009.

  • - Aanvang: 17.00 uur.

  • - Locatie: Academiegebouw.

  • - Meer weten?nbsp;www.alumni.uu.nl.

• 25-jarig lustrum Medische Biologie / Biomedischenbsp;Wetenschappen

  • - 7 november 2009.

  • - Aanvang: hou de site in de gaten.

  • - Locatie: middagprogrammanbsp;in het Academiegebouw, hetnbsp;avondprogramma in Numbernbsp;Four in de Galgenwaard.

  • - Meer weten ?

WWW.uu.nl/lustrumBMW.

Sporten met korting bij Sportcentrum Olymposnbsp;Sportcentrum Olympos is hétnbsp;sportcentrum voor medewerkersnbsp;en studenten van de Universiteitnbsp;Utrecht en is gelegen op universiteitscentrum De Uithof (Up-psalalaan 3). Alumnipashoudersnbsp;profiteren van fikse kortingennbsp;op het uitgebreide sportaanbodnbsp;van Olympos. Kijk op pagina 22nbsp;voor meer informatie.

studeren naast uw werk?

Individuele leerdoelen, collectief leren, kleinschaligheid en betrokkenheid, zelfinzicht ennbsp;zelfreflectie: dat zijn de elementen waarmee de executivenbsp;en masterprogramma's vannbsp;het departement Bestuurs- ennbsp;Organisatiewetenschap zichnbsp;onderscheiden. Met de programma's wordt werkervaringnbsp;gekoppeld aan academischenbsp;kwaliteiten. Als alumnipas-houder profiteert u van 10%nbsp;korting op de cursusprijzennbsp;(tot een maximum van € 1.100,-).nbsp;- Meer weten ?nbsp;www.usg.uu.nl/emp.

Kijk voor meer informatie opnbsp;vvvvw.alumni.uu.nl/nbsp;horaest


6 Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009

-ocr page 7-

COLUMN

Frans Verstralen




Universiteitsdag groot succes

Op 28 maart jongstleden togen vele alumni naar De Uithof om zich te laten bijpraten over ‘De bouwstenennbsp;van ons bestaan’, het thema van de Universiteitsdagnbsp;2009. Het werd een boeiende dag met interessantenbsp;lezingen, ontmoetingen met andere oud-studenten, eennbsp;heerlijke lunch en een gezellige borrel als afsluiter. Tijdens deze dag vond ook de uitreiking van de Vliegenthart Scriptieprijs 2008 plaats. Onder de titel Dynamicsnbsp;of Sharp meander Bends on an Intertidal Mudflat schreefnbsp;aardwetenschapper Filip Schuurman de beste scriptie in


Erratum: rondleidingen opnbsp;De Uithof

Het artikel in Illuster 54 op pagina 20 over rondleidingen van het Utrechtsenbsp;architectuurcentrum Aortanbsp;vermeldde de verkeerdenbsp;data. Het verzamelpunt is,nbsp;in tegenstelling tot wat innbsp;het artikel stond, op De Uithof zelf. Onder voorbehoudnbsp;bij het Educatorium (deelnemers ontvangen hierovernbsp;vooraf bericht).

Aan deelname zijn kosten verbonden, studenten krijgennbsp;korting.

O Kijk voor actuele informatie over rondleidingen opnbsp;www.aorta.nu.


de Bèta Natural Sciences. Julius de Folter ontving een


eervolle vermelding voor zijn scriptie Rigid Sphere Trans


port through a Colloidal Gas-Liquid Interface.


Vrouwen over het hoofd gezien

Bij de Nederlandse universiteiten werken weinig vrouwelijke hoogleraren. De 25% - het Europese streefcijfer voor 2010 - is nog lang niet in zicht, maar de Universiteit Utrecht werkt er hard aan.

Prof. dr. Pieter Hooimeijer, die onder meer de portefeuille Bijzonder Hoogleraren bij het U-fonds onderhoudt, is blij dat het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit Utrecht gestaag groeit.nbsp;quot;Ons eigen talentprogramma voor high potentials blijkt een primanbsp;kweekvijver voor vrouwelijke hoogleraren te zijn.quot; Ook rector magnificus prof. dr. Hans 5toof benadrukt dat er veel gebeurt: quot;In iederenbsp;benoemingsadviescommissie benoemen we een of meerdere vrouwennbsp;en in de rapportages moet duidelijk worden beargumenteerd waaromnbsp;van een keuze voor een vrouwelijke kandidaat is afgeweken. En onsnbsp;mentoring- en coachingsprogramma voor vrouwen in hogere positiesnbsp;is echt succesvol. Kortom, er gebeurt behoorlijk wat, maar we zijn ernbsp;nog niet.quot;

©Op pagina 8 leest u een uitgebreid interview met Rosi Braidotti, een van de tien beste vrouwelijke hoogleraren van Nederland.


Alumni: Hart voor de zaak Op de campus van Duke University,nbsp;een beroemde universiteit in het zuidennbsp;van de Verenigde Staten, verkopen zenbsp;een T-shirt met daarop de tekst “Harvard: the Duke of the North”. Ze hadden ook kunnen kiezen voor “Duke:nbsp;the Harvard of the South”, maar dat isnbsp;net even iets anders. Er kan er maar eennbsp;de beste zijn.

Dat de T-shirts goed verkopen is niet zo vreemd, want Amerikanen latennbsp;graag zien dat ze trots zijn op hunnbsp;universiteit. Niet in de laatste plaatsnbsp;omdat daar de basis ligt voor hun succesvolle carrière. Dat geldt vooral voornbsp;de alumni natuurlijk. Ik weet dat menige Nederlands alumnivereniging metnbsp;een jaloerse blik naar hun Amerikaansenbsp;zusterclubs kijkt, vooral vanwege denbsp;betrokkenheid van de alumni. Betrokkenheid gaat verder dan een jaarlijksenbsp;Universiteitsdag bijwonen of geld overmaken. Alumnibetrokkenheid bepaaltnbsp;namelijk ook een deel van het gezichtnbsp;van een universiteit.

Ons Utrechts gezicht staat wat onder druk. Bestuurders trekken steeds vakernbsp;mensen van ‘elders’ aan voor beleidsbepalende functies. Dat zou een frissenbsp;kijk garanderen. Natuurlijk, een goedenbsp;balans van mensen uit eigen en uit andere keukens is nodig als het bestaandenbsp;menu wordt aangepast aan de wensennbsp;van de tijd. Maar de mix moet wel innbsp;balans blijven. Niet iedereen heeft eennbsp;oog voor de Utrechtse traditie en eennbsp;persoonlijke smaak of voorkeur kan funest zijn voor een universiteit met eennbsp;eigen(wijs) profiel. Er zijn momenteel tenbsp;weinig krachten op de universiteit dienbsp;de traditie monitoren en daar zoudennbsp;vooral de alumni verandering in kunnen brengen, zij weten wat het verledennbsp;voor hen betekent. Voel u uitgedaagd!

Kond de tijd dat deze Illuster in uw bus valt, ben ik op Harvard voor hetnbsp;afscheidssymposium van mijn vroegerenbsp;supervisor. Hij heeft Harvard ingeruildnbsp;voor de Universiteit van Parijs. Als afscheidscadeau geef ik hem een T-shirtnbsp;met de tekst “Harvard: De Universiteit Utrecht aan de andere kant vannbsp;de grote plas”. Dat zet zowel Utrecht,nbsp;Harvard, als Parijs op hun plek.

: Trans Verstraten is hoogleraar Psychologische : Functieleer aan onze unii'crsiteil


Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009 7

-ocr page 8-

VERDIEPING

Tekst: Liesbeth Jongkind • Beeld: Anne Hamers, Saskia van der Linden

Een Illuster-college door Rosi Braidotti

What is human humanities?

Volgens Vrij Nederland van begin dit jaar is prof. dr. Rosi Braidotti een van de tien beste hooggeleerde vrouwen van Nederland. Op dit moment scoort zij hoge ogen met haar nieuwe onderzoeksplat-form What is human about the humanities? Speciaal voor Illuster geeft de hoogleraar en directeur van het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht een college in interviewvorm over denbsp;Nederlandse identiteit en flexible citizenship.

4 4 quot;T 7” ijk zoals wij nu zitten te praten, dat is een per-

1-^ feet voorbeeld van multilingualisme”, zegt Rosi JL ^L-Braidotti - of nee, dat zegt ze helemaal niet. Zenbsp;spreekt Engels, doorspekt met wat Nederlandse woorden en zinnen en ik praat Nederlands tegen haar. Hetnbsp;is even wennen, maar het werkt. “Van de bewonersnbsp;van Utrecht spreekt 77% drie talen en 8% spreekt er vijfnbsp;of meer. Utrecht is een van de ‘multilingtial hotspots’ innbsp;Europa”, vervolgt Braidotti. “Heel veel mensen pratennbsp;dagelijks met elkaar zoals wij nu praten. Dat kan. Datnbsp;gaat prima. Fine!”

Cosmopolitan citizenship

Welke taal ze ook spreekt, haar tempo ligt hoog. In één adem betoogt ze dat je kunt onderzoeken binnen welkenbsp;randvoorwaarden het wel of niet lukt een gesprek tenbsp;voeren in meer dan één taal tegelijk; dat het bij zulkenbsp;interculturele communicatie niet werkelijk - of nietnbsp;uitsluitend - gaat om die verschillende talen, maar omnbsp;het accepteren van eikaars verschillen in cultuur zóndernbsp;je eigen cultuur te verliezen; dat Nederlanders eennbsp;bang en benepen idee van hun eigen cultuur hebben;nbsp;dat dat volledig onterecht is als je het in de globalenbsp;context ziet maar dat de meeste mensen die contextnbsp;helemaal niet kennen. “Tolerantie! Transnationalisme!nbsp;Cosmopolitan citizenship! Waarom zijn onze studentennbsp;toch zo bang voor de islam? Open yonr mind! Nederlandnbsp;is niet klein, Nederland is niet vol! Wie dat zegt, kentnbsp;de geschiedenis en de positie van zijn eigen land niet.nbsp;De Nederlandse economie is gigantisch. Schiphol is eennbsp;van de grootste internationale luchthavens, Rotterdamnbsp;is de grootste zeehaven. Being Dutch is not simple!nbsp;De combinatie van angst en agressiviteit, dât is publicnbsp;enemy number one. Ons leger in Afghanistan doet geweldig werk en we herkennen en waarderen het niet.nbsp;De ontkenning van het koloniale verleden speelt eennbsp;enorme rol in het openbare debat over migratie.”

Bestudering van Fitna

Dat hiaat in de kennis van de studenten en in hun vermogen kritisch na te denken over het eigen denken,nbsp;probeert het Centre for the Humanities op te vullen.


Rosi Braidotti

Geboren 28 september 1954 Studie cum laude MA Engelse Literatuur en Filosofie in het Australische Canberra, cum laude gepromoveerd (Filosofie) aan de Sorbonne (University of Paris I) Loopbaan 1988 - 2005 hoogleraar Vrouwenstudies in Utrecht • 1995-2005 directeur Landelijkenbsp;Onderzoekschool Vrouwenstudies • Vanaf 2005 is ze faculteitshoogleraar 'The humanities in anbsp;globalized world'. Faculteitshoogleraren zijn vrijgesteld van de normale bestuurlijke en onderwijstaken; zij fungeren als een soort ambassadeur van de universiteit. • In 2007 werd ze door denbsp;Universiteit van Helsinki geëerd met het hoogste eredoctoraat dat deze universiteit uitreikt. Zenbsp;kreeg het eredoctoraat voor haar vernieuwende benaderingen en vraagstelling op het gebied vannbsp;feministische filosofie. Ook in Nederland kreeg ze meerdere prijzen, waaronder de onderscheidingnbsp;Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 2005. Favoriete plek in Utrecht? quot;De kloostertuin van de Domkerk.quot; Beste herinnering aan Utrecht? quot;Ais de klokken van de Domtoren luiden met oud en nieuw.quot; Burgerlijke staat gehuwd

-ocr page 9-

about the


Illuster 55 1 Universiteit Utrecht 1 05/2009


-ocr page 10-


Wat heeft de wereld aan een Centre fornbsp;the Humanities?

Dynamisch, vooruitstrevend, creatief, innovatief, volnbsp;pioniersgeest en hard aan denbsp;weg timmerend: dat is hetnbsp;Centre for the Humanities


van prof. dr. Kosi Braidotti. Een multidisciplinaire doe- en denktank die sinds ruim een jaar flair, vaartnbsp;en vernieuwing geeft aan de Utrechtse faculteitnbsp;Geesteswetenschappen. Met Braidotti als enthousiaste relatiemakelaar tussen de faculteit en de restnbsp;van de wereld.


Door middel van het Centre profileert de faculteit Geesteswetenschappen - in 2007 ontstaan uit hetnbsp;samenvoegen van de faculteiten Godgeleerdheid,nbsp;Wijsbegeerte en Letteren - zich voor het oog vannbsp;de wereld die groter is dan de Universiteit Utrecht,nbsp;Nederland, of zelfs Europa. Het Centre for thenbsp;Humanities is zowel een platform voor innovatieve onderzoeks- en opleidingsactiviteiten als eennbsp;‘springplank annex etalage’ voor de meest excellente onderzoekers en hun werk.


Doel: door synergie, associatie en kruisbestuiving onderzoekers die daarvoor openstaan stimuleren hunnbsp;researchgebied uit te breiden tot voorbij de voor denbsp;hand liggende geografische en ideologische grenzen.nbsp;Budget: structureel 110.000 euro per jaar tennbsp;behoeve van de organisatie en een aantalnbsp;programma’s die het Centre voor de faculteitnbsp;Geesteswetenschappen uitvoert. Daarnaast is ernbsp;- uiteraard - extern geld.


Bijvoorbeeld door onze vaderlandse geschiedenis te relateren aan de inhoud en de vorm van het openbarenbsp;debat over de islam, uitmondend in een serie collegesnbsp;waarin deskundigen uit verschillende geesteswetenschappen de film Fitna aan een kritische wetenschappelijke analyse onderwierpen. Braidotti: “Wat wij door denbsp;bestudering van Fitna geleerd hebben, introduceren wenbsp;vervolgens in de lezingen die we organiseren rond hetnbsp;thema scculariteit (ontkerkelijking). We voegen etniciteit, postkoloniale cultuur, gender en religie samen.”

'Hoe komt het dat Nederland het meest islamofobe land van Europa geworden is?

Nederlandse nationaliteit verandert

Braidotti gelooft dat de Nederlandse nationaliteit aan het veranderen is en dat we afstevenen op een heelnbsp;andere, complexere vorm van nationale identiteit,nbsp;het flexibele burgerschap: “Toen Maxima een paarnbsp;jaar geleden zei dat zoiets als een mooi afgeronde,nbsp;complete, eeuwig stabiele Nederlandse identiteit misschien wel niet bestond, was 57% van de Nederlandersnbsp;daar boos en verontwaardigd over. Kijk, dat geeft denbsp;emotionele temperatuur van onze sociale ruimte perfectnbsp;weer. Identificatie en populisme, angst en agressie. Hoenbsp;komt het dat Nederland het meest islamofobe land vannbsp;Europa geworden is? Wat betekent dat? Waarom benaderen we burgerschap niet als een vorm van actievenbsp;participatie — gewoon meedoen in de samenleving,nbsp;zonder eindeloze discussies over nationale identiteit?nbsp;Waarom zoeken de geesteswetenschappen niet naar eennbsp;antwoord? Omdat het makkelijker is om archiefonderzoek te doen naar onze grote tolerantietraditie uitnbsp;het verleden dan de discrepantie tussen toen en nu tenbsp;onderzoeken.”

Museum of Dutch Identity

“Vroeger bestond burgerschap uit de antwoorden op drie vragen: waar kom je vandaan, waar woonnbsp;je en wat staat er voor nationaliteit in je paspoort?nbsp;Tegenwoordig zijn die antwoorden losgekoppeld,nbsp;of anders gekoppeld dan vroeger. Nationaliteit ennbsp;burgerschap worden flexibele constructies. Je kuntnbsp;ergens wonen en werken zonder dat je er wettelijknbsp;staatsburger bent. En misschien kan die flexibiliteitnbsp;nog verder gaan. Denk aan meervoudige identiteiten.


Meer lezen?

O De faculteit Geesteswetenschappen heeft een twitter-account (www.twitter.com/humanitiesUU). De 'tweets', zoals de korte berichtjes op Twitter heten, gaan over zaken als nieuwe media, digitalenbsp;cultuur, tweetaligheid, religie en middeleeuwse muziek.

Op www2.hum.uu.nl/cfh is meer informatie te vinden over het onderzoeksproject 'What is human about humanities' en andere lopende en op stapel staande onderzoeksprojecten, publicaties ennbsp;podcasts (archief).


10 Illuster 55 I Universiteit Utrecht [ 05/2009


-ocr page 11-

zoals in de ervaring van migranten, maar ook in de experimenten op het internet waar mensen metnbsp;identiteit spelen. Cybercitizenship is misschien wel eennbsp;hele nieuwe vorm van de-territorialisering! Of parttimenbsp;citizenship, voor onze migrantenpopulatie, waarom niet?nbsp;Als je hier werkt, waarom mag je dan niet stemmen opnbsp;alle politieke niveaus?

We moeten onze ideeën over wat onze culturele identiteit is loslaten, transformeren. We moeten met nieuwe modellen van burgerschap leren leven: niet lokaal maarnbsp;transnationaal. Je nationale identiteit loslaten doet pijn,nbsp;de pijn van disidentificatie, maar shifting yoiir position isnbsp;geen tragedie. Onze nationale culturele identiteit verandert, is niet langer vanzelfsprekend. We moeten - ofnbsp;we willen of niet - Europese staatsburgers worden metnbsp;een flexibele identiteit. De oude natiestaten hebben alleen nog een museumfunctie: Nederland is het Museumnbsp;of Dutch Identity. Probeer er maar naar te kijken alsofnbsp;het nietje eigen land is.”

De pretentie van neutraliteit

Niet alleen onze nationale identiteit is een achterhaald begrip. Waarschijnlijk is dat het geval met al onzenbsp;ideeën over wie of wat wij zijn als mens. Het Centrenbsp;for the Humanities onderzoekt dit momenteel in eennbsp;ambitieus onderzoeksplatform met de intrigerendenbsp;maar cryptische titel What is human about the humanities'?nbsp;Braidotti: “Oftewel: Wat is de positie van de mens innbsp;de hedendaagse wetenschappelijke kennisproductie?”nbsp;Een vraag waar iedereen een eigen antwoord op kannbsp;formuleren. En dat is ook precies Braidotti’s bedoeling.nbsp;Het Centre creëert een omgeving waarin die antwoorden niet de voor de hand liggende, vanzelfsprekendenbsp;platitudes opleveren, maar de uitkomst van zorgvuldignbsp;interdisciplinair onderzoek.

Volgens Braidotti speelt dit niet alleen in de samenwerking tussen de geesteswetenschappen en denbsp;niedisch-biologische onderzoekers, maar ook bij geesteswetenschappers onderling. Dat maakt het leggen vannbsp;crossovers tussen bijvoorbeeld geschiedenis en literatuurnbsp;soms onverwacht hard werken. Braidotti zou soms hetnbsp;liefst de bezem erdoor halen. “Weg met die pretentienbsp;van wetenschappelijke neutraliteit! Humanities zijn nietnbsp;neutraal, historisch archiefonderzoek is niet neutraal.nbsp;Onze kennis over de verlichting die wij hier gehadnbsp;hebben en de moslims zogenaamd niet, onze ideeënnbsp;over de rede en over de scheiding tussen kerk en staat,nbsp;die zijn niet neutraal! Echte neutraliteit is niet mogelijk. Het enige wat mogelijk is, is het verlangen naar denbsp;pretentie van neutraliteit grondig analyserennbsp;en onderzoeken.”

De tien beste hooggeleerde vrouwen van Nederland In januari 2009 stelde Vrij Nederland op basis van de citatie-indexen ennbsp;gesprekken met universiteitsdecanen en KNAW-ers (medewerkers vannbsp;de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) een lijstnbsp;op van de tien beste vrouwelijke Nederlandse wetenschappers.

Bij die ‘crème de la crème van vrouwelijke academici’ stonden ook prof. dr. Rosi Braidotti, hoogleraar en directeur van het Centre for thenbsp;Humanities van de Universiteit Utrecht en haar Utrechtse colleganbsp;prof. dr. Jozien Bensing, hoogleraar Cezondheidspsychologie en winnaar van de Spinozapremie 2006. De overige waren Mieke Bal, Deirdrenbsp;Curtin, Ewine van Dishoeck, Els Goulniy, Louise Vet, Dirkje Postma,nbsp;Dorret Boomsma en Anne Cutler.

Illuster 55 ] Universiteit Utrecht | 05/2009 11


-ocr page 12-

GENERATIE UU

::::::::: Tekst: Laura Thuis • Beeld: Anne Hamers, privébezit


Franken (1959)


Saskia


Per 1 juni 2009 verruilt Bas Savenije zijn bibliothecarisfunctie bij de Universiteit Utrecht voor die van algemeen directeur bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. quot;Het loopt allemaal goed, er zit eennbsp;fantastisch team, een nieuwe generatie.quot; Een van hen is Saskianbsp;Franken. Voor Illuster blikken ze terug én vooruit.



studentenhuis waar ik woonde,


of eigenlijk twee. Eerst op de Schuylenburglaan en later opnbsp;de Amsterdamsestraatweg waarnbsp;ook weer een paar huisgenoten van de Schuylenburglaannbsp;mee naartoe verhuisden. We


dronken eindeloos koffie en organiseerden regelmatig studentenfeestjes.quot;


In en rond de Universiteitsbibliotheek op De Uithof is het een gezellige drukte. Studentennbsp;lopen in en uit, genieten van de zon opnbsp;het grasveld voor de bibliotheek, studeren watnbsp;en drinken koffie bij de inpandige Espressobarnbsp;Gutenberg. Een open, toegankelijk gebouw dus.nbsp;En dat is precies wat bibliothecaris Bas Savenijenbsp;voor ogen had met het nieuwe bibliotheekgebouw dat in 2004 geopend werd. In zijn visienbsp;moest het geen gebouw voor de organisatienbsp;worden, maar voor de mensen die er gebruiknbsp;van maken. Impliciet sluit het ook aan bij hetnbsp;streven naar Open Access - de vrije toegankelijkheid van het met publieke middelen gefinancierde wetenschappelijk onderzoek - waarvan hijnbsp;groot voorstander is en een van de pioniers innbsp;Nederland. Daarvoor werd in 2004 een nieuwenbsp;afdeling gestart - Igitur, Utrecht Publishing amp;nbsp;Archiving Services - die digitaal publiceren vannbsp;wetenschappelijk onderzoek bevordert en vianbsp;het Igitur Archief Utrechtse wetenschappers denbsp;mogelijkheid biedt hun publicaties digitaal tenbsp;bewaren en te ontsluiten. Bij het opzetten vannbsp;deze nieuwe afdeling werkte hij intensief samennbsp;met Saskia Franken, de latere eerste directeurnbsp;van Igitur. Al kennen ze elkaar eigenlijk al veelnbsp;langer, zo blijkt even later als ze bij hun samenwerking en het afscheid van Bas stilstaan.

Saskia: “De eerste keer dat ik jou ontmoette werkte ik nog bij Letteren. Jij was toen interini-directeur, toch?”



'Ik had het vooral erg gezellig in het studentenhuis waar ik woonde'


Bas: “Klopt, na mijn studie filosofie was het moeilijk om werk binnen mijn vakgebied tenbsp;vinden en heb ik uiteindelijk diverse leidinggevende functies binnen de universiteit vervuld totnbsp;ik in 1994 bij de Universiteitsbibliotheek kwamnbsp;te werken. Die interim-functie bij Letterennbsp;moet eind 1990 zijn geweest.”


Saskia: “Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik rondde mijn studie Geschiedenis in 1985 af ennbsp;dat was een slechte tijd voor historici. Ik wistnbsp;in elk geval zeker dat ik niet het onderwijsnbsp;in wilde en toen heb ik vrij snel een baan bijnbsp;Letteren op de studentenadministratie gekregen.nbsp;Ik heb uiteindelijk tot 2001 bij Letteren gewerktnbsp;in diverse functies.”

Bas: “En toen kwam je hier.”

Saskia: “Ja, toen ontmoetten we elkaar dus weer! Ik werd in 2001 ‘gescout’ door Natalianbsp;Grygierczyk - het hoofd innovatieve projectennbsp;binnen de Universiteitsbibliotheek - en zij vroegnbsp;mij of ik niet de nieuwe afdeling Igitur wilde opzetten. Ik had leidinggevende ervaring en wist hoenbsp;ik een afdeling moest op zetten - ik had onder andere het StudiePunt Letteren opgezet - maar wistnbsp;verder geen mallemoer van e-publishing.”nbsp;Bas, lachend: “Logisch, dat waren er meer hoor!nbsp;Er waren toen slechts een paar initiatieven.”nbsp;Saskia: “Hoe is dat nu eigenlijk precies van denbsp;grond gekomen?”


12 Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009


-ocr page 13-

Savenije (1947)


Bas: “Ik volgde al een hele tijd de internationale Open Access beweging die ervoor pleit dat wetenschappelijke informatie vrij toegankelijknbsp;is, óók voor diegenen die zich geen abonnement op dure tijdschriften kunnen veroorloven.nbsp;Internet biedt daartoe de mogelijkheid. Ik kannbsp;mij in deze visie van de Open Acces bewegingnbsp;helemaal vinden. Het mes snijdt bovendien aannbsp;twee kanten: wetenschappers van de universiteitnbsp;worden vaker geciteerd en dat is weer goednbsp;voor de universiteit.quot;

Saskia: “Kregen jullie daar dan ook direct budget voor?”

Bas: “De bibliotheek kreeg toen ‘vernieuwingsgeld’ van de universiteit. Daarnaast kregen we in diezelfde tijd de vraag om het eerste digitalenbsp;wetenschappelijke tijdschrift op te zetten. Datnbsp;was International Journal of Integrated Care.quot;nbsp;Saskia: “Ja, dat heb ik net niet meegekregen.nbsp;Toen ik in zooi hier kwam was de eerstenbsp;uitgave net uit. Maar het was wel een van denbsp;eerste onderdelen waar ik mee aan de slag ging

'Het was een fantastische tijd, geeft een enorme kick!'

voor Igitur, want waar laatje de producten - digitale wetenschappelijke tijdschriften - dienbsp;je als Universiteitsbibliotheek gaat uitgeven?nbsp;Dat werd een nieuwe, structurele taak naastnbsp;het archiveren. Met 23.000 documenten is onsnbsp;archief het grootste van Nederland en er komennbsp;ieder jaar publicaties bij. Maar het gaat nooitnbsp;snel genoeg, zeker niet voor Bas!”nbsp;Bas: “Ik ben ambitieus en ongeduldig...”nbsp;Saskia: “Dat is trouwens wel iets wat ik echtnbsp;van jou heb geleerd, buiten het feit dat ik gewoon heel plezierig met jou heb saniengewerkt:nbsp;doorzetten! Ik dacht nog wel eens: Zouden wenbsp;dat wel doen? Maar dan zei jij steevast: ‘Doenbsp;dat nou maar.’ Ik vergeet ook nooit dat wenbsp;landelijk in 2006 een target hadden afgesprokennbsp;om aan het einde van dat jaar 15.000 documenten in het archief erbij te hebben. We zaten opnbsp;ruim 5.000 in september en ik zei tegen jou:nbsp;‘Bas, ik weet niet of we het gaan halen...’”nbsp;Bas voegt toe: “Waarop ik zei: ‘Ik zou hetnbsp;maar wel halen.’”

Saskia: “Er lag sowieso druk op die target omdat we hadden aangekondigd dat we hetnbsp;gingen halen en dat iedereen dacht: ‘Belachelijk!nbsp;Waar zijn ze in Utrecht mee bezig?’ Maar ja,nbsp;dan moetje het wel waarmaken hè! Ik hebnbsp;uiteindelijk allemaal werkstudenten en uitzendkrachten erbij gehaald en alle medewerkersnbsp;moesten verplicht de helft van hun tijd meehelpen met invoeren! We hebben het uiteindelijknbsp;ruim gehaald.”

Nu alles ‘loopt’ zoals Bas Savenije zelf zegt, is het tijd voor iets nieuws.

Bas: “Ik heb zin om bij de Koninklijke Bibliotheek te gaan beginnen. Het is een fantastische instelling, maar relatief onbekend in watnbsp;ze doen. Tegerlijktijd vind ik het ook best geknbsp;om na 32 jaar weg te gaan, maar ik heb gewoonnbsp;een heel goed gevoel bij het huidige team. Zijnbsp;gaan op een goede manier verder, daar heb iknbsp;alle vertrouwen in.”

Saskia: “Ik ben gewoon reuzetrots op Bas - wij allemaal trouwens — maar vind het ook buitengewoon spijtig dat hij weggaat. Ik ga hem aksnbsp;inspirator en sparring partner zeker missen!”

: O Kijk voor meer informatie op : wuw.iiu.nl/NL/Bibliotheek/igitur.

zo'n band


Illuster 55 ] Universiteit Utrecht | 05/2009 13

-ocr page 14-

EÜHzUn INTERVIEW

:::::::::: Tekst; Margot Bouwens • Beeld: Duncan de Fey





-ocr page 15-

Een alumnus als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen

'De wereld kan beter, laten we het maar eens gaan doen!'

Hij ging Psychologie studeren maar zijn werkzame bestaan nam een andere wending en hij werd correspondent voor verschillende bladen en radioprogramma's. Na twintig jaar in de journalistiek had hij het gevoel dat hij zelf de antwoorden wel kon geven. In juni doet hij daarom als lijsttrekker van denbsp;Partij van de Arbeid voor de tweede keer mee aan de Europese verkiezingen: Thijs Berman.

Een eerdere afwijzing door de toneelschool van Maastricht bleek een stevige knauw voor hetnbsp;ego, concludeert Thijs Berman. Hij wist nietnbsp;goed wat hij dan moest gaan doen. Het werk van zijnnbsp;toenmalige vriendin bracht uitkomst. “Zij werkte alsnbsp;leerkracht in het lager onderwijs. Ik vond die kinderennbsp;leuk. Het is heel interessant om te zien hoe ze zichnbsp;ontwikkelen.” Hij besloot om Psychologie te gaan studeren. De keus viel op de Universiteit Utrecht omdatnbsp;in de jaren 50 en 60 grote Nederlandse psychologennbsp;als Johannes Linschoten en Frederick Buitendijk daarnbsp;gedoceerd hadden (beiden waren verbonden met denbsp;zogeheten Utrechtse School, een richting in de psychologie en psychiatrie in Utrecht die sterk door denbsp;fenomenologie was beïnvloed, red.). “Hun leerlingennbsp;liepen nog in Utrecht rond en gezien mijn belangstelling voor de verschillende psychologische scholen, wasnbsp;de keus snel gemaakt.”

'Ik had mijn studie beter in Utrecht af kunnen maken'

Bezetting Academiegebouw

Zijn Utrechtse studententijd was rustig. Hij bezocht geen cafés en ging niet uit. “Geen nachtelijke schreeuwpartijen voor mij. Ik wilde goed studeren ennbsp;een diploma halen.” Aan de bezetting van het Academiegebouw in ’82 deed hij wel mee. “Ik geloofnbsp;dat we boos waren op de bezuinigingsplannen van denbsp;regering. We hebben toen in slaapzakken de nacht innbsp;het Academiegebouw doorgebracht. Ik geloof niet datnbsp;er iets kapot is gegaan. Eigenlijk was het allemaal heelnbsp;beschaafd... en het heeft geen pest geholpen.”

II a suivi son coeur

Tot zijn kandidaats (vergelijkbaar met het huidige bachelordiploma, red.) bleef hij in Utrecht waarna hij in Parijs Filosofie en Psychoanalyse ging studeren aannbsp;Paris VIII in Saint-Dénis. “Het existentialisme, de fenomenologie, het postmodernisme, in Parijs waren alnbsp;die filosofen die zich daarmee bezighielden. Daar wildenbsp;ik graag college bij volgen.” Na een jaar Parijs keerdenbsp;Berman terug naar Nederland om in Amsterdam — ilnbsp;a suivi son coeur — af te studeren als ontwikkelingspsy-choloog. “Later heb ik wel eens gedacht dat ik mijnnbsp;studie beter in Utrecht afhad kunnen maken. Ik hebnbsp;daar voor mijn kandidaats heel interessant les gehad.nbsp;Bovendien was mijn belangstelling voor de psychologische scholen eigenlijk groter dan voor de psychologische praktijk.”

Na zijn doctoraal trok Berman weer richting Parijs omdat zijn toekomstige vrouw daar woonde. Samennbsp;met een Amerikaanse vriend zette hij een psychologische praktijk op. “Ik ging aan de slag als kinderpsycholoog maar na één cliënt dacht ik: Dit is eennbsp;vergissing.” Voor de Groene Amsterdammer had hijnbsp;ondertussen een artikel geschreven over filosofie en dienbsp;vroegen om steeds meer stukjes. “De afwisselende onderwerpen, het schrijven, ik vond dat verschrikkelijknbsp;leuk, Ie plaisir de se voir imprimé — het plezier iets vannbsp;jezelf in druk te zien, was groot.”

Parijs, Moskou, Parijs

Schrijven zit Berman in het bloed. “Als studentassistent begon ik ongeacht het vak, vaak met een les spelling.nbsp;Iemand kan nog zoiets goeds bedenken en opschrijven,nbsp;als het vol taal- en stijlfouten staat, neemt niemand hetnbsp;serieus.” Hij breidde zijn journalistieke activiteiten uitnbsp;en werd correspondent voor verschillende bladen zoalsnbsp;de Groene Amsterdammer en Elsevier, en radiozenders als de Wereldomroep en Radio i. “Ik heb dat 20

Illuster 55 J Universiteit Utrecht | 05/2009 15

-ocr page 16-

Verkiezingen op 4 juni

Meer informatie over het Europees Parlement en de verkiezingen op

4 juni is te vinden op: http://europa.eu en www.europeesparlement.nl.

jaar als freelancer gedaan. Eerst in Parijs, beginjaren 90 - ten tijde van de ineenstorting van Rusland - innbsp;Moskou, en daarna weer in Parijs. Na al die jarennbsp;vragen te hebben gesteld, had ik het gevoel dat ik denbsp;antwoorden ondertussen ook wel kon geven. Dat hetnbsp;tijd werd om wat verantwoordelijkheid te dragen. Hetnbsp;idee van: de wereld kan beter, laten we het maar eensnbsp;gaan doen!”

'De kleur van het parlement bepaalt de richting waar het geld heengaat'

Hoe de politiek werkt

“Toen mijn oog eind 2003 werd gevestigd op een advertentie van de PvdA die in de krant stond, bennbsp;ik met ze in gesprek gegaan. Na drie gesprekken wasnbsp;het rond en de keuze voor het Europarlement wasnbsp;eigenlijk vanzelfsprekend: ik spreek veel talen, hebnbsp;een internationale achtergrond en beweeg me makkelijk in politieke kringen.” In juni 2004 werd Bermannbsp;gekozen als lid van het Europees Parlement. Na tweenbsp;jaar knetterhard werken, had hij door hoe de politieknbsp;werkt. “Het verschil tussen een journalist en een politicus is dat een journalist naar het verleden kijkt ennbsp;een politicus altijd over de toekomst praat. Ik moestnbsp;mijn blikveld radicaal verleggen, de agenda niet meernbsp;volgen, maar de agenda maken. Daarnaast moest iknbsp;het handwerk leren: hoe schrijf je een goed amendement en op welk moment moetje iets zeggen in eennbsp;besluitvormingsprocedure.” In zijn portefeuille heeftnbsp;hij begrotingszaken en ontwikkelingssamenwerking.nbsp;Trots is hij op het feit dat zijn voorstel is aangenomennbsp;om I miljard euro te besteden aan boeren in ontwikkelingslanden zodat de productie omhoog kan ennbsp;de voedselprijzen kunnen dalen. “In mei heb ik hetnbsp;voorstel ingediend en in november had ik het geld,nbsp;voor Europese begrippen is dat super snel.”

Nauwere samenwerking tussen universiteiten Voor wat betreft hoger onderwijs is er volgens Berman binnen Europa een geleidelijk proces gaande vannbsp;steeds nauwere samenwerking tussen universiteiten.nbsp;Zo worden diploma’s gelijkwaardig gemaakt en trachtnbsp;men van Europa één groot gebied te maken waarnbsp;studenten worden opgeleid. Dat versterkt enerzijds denbsp;positie van studenten op de arbeidsmarkt en anderzijds versterkt het de universiteiten. Daarbij stelt hij:nbsp;“Europa geeft te weinig uit aan onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Er is nu 54 miljard over zevennbsp;jaar beschikbaar. Dat is een goede stap, maar niet goednbsp;genoeg. Het Europees Parlement vroeg 72 miljard ennbsp;daar moeten we wel naartoe. De toekomst van Europanbsp;ligt in de toegevoegde waarde die ontstaat uit onderzoek. Dan moetje op een gegeven moment kiezennbsp;voor bijvoorbeeld minder geld in landbouwsubsidiesnbsp;en meer in onderzoek naar nieuwe energie en nieuwenbsp;materialen. Waar je boeren dan weer bij kunt betrekken voor de productie van voldoende organisch materiaal.”

Spannende verkiezingen

Als doorgewinterde parlementariër staat Berman als lijsttrekker van de PvdA aan de vooravond van denbsp;Europese verkiezingen die in Nederland op 4 juninbsp;worden gehouden. “Die verkiezingen zijn ongelooflijk spannend. Hoeveel zetels krijgt de PvdA, slagennbsp;we erin een progressief parlement te krijgen? De kleurnbsp;van het parlement is enorm belangrijk, zeker geziennbsp;de crises, want het bepaalt de richting waar het geldnbsp;heengaat. Het is goed dat mensen als Wilders meedoen, dan zie je dat het uitniaakt.”

Behälfe Thijs Berman werken er nog feel meer ahmini in/foor Europa. Illuster licht er een paar uit op de paginanbsp;hiernaast.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;___-

Thijs Berman

Geboren 26 september 1957 (in Coevorden) Woonachtig in Groningen (door de week in Brussel) Burgerlijke staat Thijs Berman is getrouwd en heeft 2 zonen (16 ennbsp;19 jaar) Studie 1977 toneelschool Maastricht • 1980 Universiteit Utrecht, Psychologienbsp;(kandidaats) • 1987 afgestudeerd als ontwikkelingspsycholoog aan de Universiteit vannbsp;Amsterdam Loopbaanstappen 17 jaar correspondent in Parijs • 3 jaar correspondentnbsp;in Moskou • sinds juni 2004 lid van het Europees Parlement namens de PvdAnbsp;Favoriete plek in Utrecht quot;Boekhandel Selexyz Broese op de Stadhuisbrug en vooralnbsp;de afdeling poëzie.quot; Favoriete dichters: quot;Rainer Maria Rilke en Herman de Coninek,nbsp;en een zwak voor Remco Campert.quot; Beste herinnering aan Utrecht quot;Het inleidendenbsp;vak 'psychologische scholen' in mijn eerste studiejaar.quot;

-ocr page 17-

Alumni in Europa



Tom de Bruijn,

permanent vertegenwoordiger

Nadat Tom de Bruijn in 1977 zijn studie Rechten had afgerond, ging hij werken bij hetnbsp;ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 2003nbsp;werkt hij als permanent vertegenwoordiger vannbsp;Nederland bij de Europese Unie. “Een grootnbsp;deel van mijn werk bestaat uit het onderhandelennbsp;met collega’s van de andere 26 landen over allesnbsp;waar de EU zich mee bezighoudt. Van verlagingnbsp;van de btw-tarieven op arbeidsintensieve dien



Jolanta Polomski, kandidaat

Ze studeerde Frans (1985) en Film- ennbsp;Theaterwetenschapnbsp;(1987) in Utrecht, studeerde een jaar aan denbsp;Sorbonne en haalde innbsp;Parijs ook haar MBA.nbsp;Als kandidaat voor D66nbsp;heeft ze zich beschikbaar


sten tot aan de toetreding van Turkije. Werken voor Europa is spannend. We zitten in een periode van grote historische veranderingen. Om hierbijnbsp;betrokken te zijn, is bijzonder boeiend.”



Peter van Dalen, lijsttrekker

De combistudie Contemporaine Geschiedenis en Internationalenbsp;Betrekkingen rondde Peter vannbsp;Dalen in 1983 af. Hij werktenbsp;daarna vijfjaar als medewerkernbsp;bij het Europees Parlement.nbsp;Nu is hij terug als lijsttrekkernbsp;van de gecombineerde lijstnbsp;ChristenUnie-SGP en wil hij


graag in de commissie Transport van het Europees Parlement. “Als je van verschillende volken, talen ennbsp;culturen houdt, is werken voor Europa erg leuk. Hetnbsp;is heel eenvoudig: vissen stoppen niet bij de grens ennbsp;milieuvervuiling waait over heel Europa uit. We moeten dus samenwerken om deze grensoverschrijdendenbsp;vraagstukken samen aan te pakken.”


gesteld voor het Europees Parlement. “Ik voel mij Europeaan in hart en nieren. Ben geboren innbsp;Polen, woon sinds 1967 in Nederland en heb vijfnbsp;jaar in Parijs gewoond. Ik denk en werk daardoor vanuit een groot Europees bewustzijn. Alsnbsp;Europarlementariër wil ik mij inzetten voor eennbsp;sociaal rechtvaardig, tolerant en niet xenofobischnbsp;Europa. De zegeningen van Europa moeten wenbsp;kenbaar en zichtbaar maken. Daar wil ik graagnbsp;aan bijdragen.”

'Het is heel eenvoudig: vissen stoppen niet bij de grens en milieuvervuiling waait overnbsp;heel Europa uit '



Alexander Beels, secretaris generaalnbsp;Alexander Beels die in 1983nbsp;bij prof. Von der Dunk afstudeerde in de Contemporainenbsp;Geschiedenis, werkt sinds 1985nbsp;voor het Europees Parlement.nbsp;Begonnen als beleidsmedewerker, nu als secretaris generaalnbsp;van de ALDE-fractie (VVDnbsp;en D66). ALDE staat voor



Sjerp van der Vaart, directeur

“Ik ben er trots op dat ik het gezicht van hetnbsp;Europees Parlement innbsp;Nederland mag zijn”,nbsp;zegt de in 1981 afgestudeerde geschiedkundigenbsp;Sjerp van der Vaart. “Hetnbsp;is een bruisende instellingnbsp;waar voor 500 miljoen


Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. “Toen ik hier begon had ik niet verwacht dat ik zonbsp;lang zou blijven, maar ik werd geïnspireerd door denbsp;toenmalige fractievoorzitter Simone Veil, overlevendenbsp;van Auschwitz, die de bestaansreden van de Europesenbsp;Unie belichaamt. Na grote projecten als interne markt,nbsp;Schengen, de euro en de uitbreiding van het aantal lidstaten in 2004, houden we ons nu onder andere bezignbsp;met globalisering, klimaatverandering, immigratie ennbsp;veiligheid.”


burgers veel gebeurd.” Sinds 2004 is hij directeur van het bureau dat uitleg geeft aan burgers overnbsp;Europa en vooral over de Europese democratie.nbsp;“De helft van onze wet- amp; regelgeving komt tegenwoordig uit de EU. We hebben daarmee eennbsp;deel van onze soevereiniteit overgedragen aannbsp;Brussel. Wie op 4 juni stemt, bepaalt wat voornbsp;soort Europa we krijgen: groot of klein, groen ofnbsp;grijs, et cetera. De mythe dat Europa een tandeloze tijger is, klopt allang niet meer.”


Illuster 55 I Universiteit Utrecht [ 05/2009 17


-ocr page 18-

iüüüiü: ACHTERGROND

::::::::::: Tekst: Margot Bouwens • Beeld: Saskia van der Linden

Summer school

Wat is leuk, leerzaam, internationaal, verslavend, efficiënt en zeer succesvol? Het juiste antwoord op deze vraag is: de summer school van de Universiteit Utrecht. In vier jaar tijd is dezenbsp;school gegroeid van 300 naar 1.400 studenten. En niet zondernbsp;reden. We vroegen directeur Jeroen Torenbeek naar het succesnbsp;van de Utrecht Summer School.

Utrecht Summer School bestaat al sinds 1987. Er stond toen één cursus op het programma:nbsp;Dutch Culture and Society. Een voor de handnbsp;liggende keus. Het idee voor een summer school kwamnbsp;namelijk voort uit de behoefte van de letterenfaculteitnbsp;een uitwisselingsprogramma voor hun taalstudenten tenbsp;hebben. Er moest dus een aanbod komen voor buitenlandse studenten. In 2005 was de summer school


uitgegroeid naar een stabiele 300 studenten per jaar. Torenbeek stelde aan het College van Bestuur voor omnbsp;er meer van te maken. Het College zei ja. Torenbeek:nbsp;“De tijd was rijp, de trend dat meer studenten korternbsp;naar het buitenland wilden om daar efficiënt te studeren zat ons mee. En in Utrecht hebben we een goednbsp;model. Er is geen gezagsverhouding tussen mij en denbsp;docenten. Het onderwijs en de docenten zijn een aangelegenheid van de faculteiten. Organisatorisch is datnbsp;een sterk punt. Ik hoef bij niemand te soebatten, faculteiten en docenten doen mee omdat ze dat willen, nietnbsp;omdat ze moeten.”


Aanbod met krakers

Ondertussen doen alle zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht mee aan de summer school.nbsp;Samen met de Hoge School Utrecht bieden ze bijnanbsp;tachtig cursussen aan op velerlei vakgebieden: vannbsp;: psycholinguistics tot iianomaterials en van doing businessnbsp;innbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Making the Documentary. Naast het brede

_aanbdd^nic,t ‘krakers’ als European cultures and identities heeft de summer school ook een aantrekkelijk internationaal programma. “De cursus History of Art:nbsp;Artistic Relations between Italy and Tire Netherlands wordtnbsp;bijvoorbeeld verzorgd in samenwerking met ons instituut in Florence: Het Nederlands Interuniversitairnbsp;Kunsthistorisch Instituut (NIKI). Onze eigen docentennbsp;geven van de vier weken durende cursus, twee wekennbsp;les in Florence en twee in Utrecht.”

Op de kaart

Nieuw voor dit jaar is dat met de universiteiten in Barcelona en Berlijn modules op elkaar zijn afgestemd.nbsp;“Studenten kunnen daardoor twee weken business innbsp;Barcelona doen of daarvoor twee weken naar Utrechtnbsp;gaan. Maar ze kunnen ook kiezen voor een cursus vannbsp;vier weken, dan gaan ze eerst naar Barcelona en aansluitend naar Utrecht of andersom. Met Berlijn doennbsp;we hetzelfde, maar dan voor de cursus History of Art:nbsp;European Highlights. De universiteiten bieden over ennbsp;weer de beide modules los en in samenwerking aan.nbsp;Onze studenten krijgen hierdoor nog meer keus ennbsp;door de vermelding van onze modules op ander websites zet Utrecht Summer School zich internationaal nognbsp;meer op de kaart.”

De volgende stap is dat op dezelfde wijze ook in andere Europese hoofdsteden Art studies worden aangeboden. “Waarom? Omdat het leuk is, en leuk is een belangrijke drijfveer in het leven. Het biedt studentennbsp;de mogelijkheid een eigen parcours samen te stellen uitnbsp;acht modules van twee weken. En met deze ontwikkelingen in ons aanbod blijven we de andere summernbsp;scho^^ook een stapje voor.”


-ocr page 19-

'Utrecht Summer School is een ernstige mate van verslaving voor docenten'


Voordelen

De summer school heeft niet alleen voordelen voor de internationale studenten die ieder jaar naar Utrechtnbsp;komen, maar ook voor de docenten, de universiteitnbsp;in het algemeen en de faculteiten in het bijzonder. Denbsp;voordelen voor de studenten zijn een combinatie vannbsp;een plezierige tijd in het buitenland en het halen vannbsp;studiepunten. Omdat de cursussen maar tussen de éénnbsp;en de zes weken duren, blijven de studenten geïnteresseerd en gemotiveerd, wat het voor docenten ook aantrekkelijk maakt om in de zomer te werken. “Hoewelnbsp;het de eerste keer soms moeilijk is docenten erbij tenbsp;betrekken, gaan ze daarna nooit meer weg. Het is eennbsp;ernstige mate van verslaving. Ze werken in een ontspannen sfeer met gemotiveerde studenten die vrijwillignbsp;voor hun vak kiezen. Bovendien kan in de zomer alles snel geregeld worden. Wil je een andere lesruimte,nbsp;geen probleem. Daar hoefje door het jaar heen nietnbsp;om te vragen, dan ligt alles muurvast.”


Zeer specialistische vakken

De voordelen die de summer school de universiteit biedt zijn: uitstraling, het in de lucht houden van eennbsp;internationaal uitwisselingsprogramma en en passant hetnbsp;gebruik van de infrastructuur in de zomer. “Voor internationale studenten zijn er bijvoorbeeld studentenkamers, die staan in de zomer anders leeg. Nu leveren zenbsp;nog wat op.” De geschetste voordelen voor de universiteit als geheel gelden ook voor de afzonderlijke faculteiten. “Iedere faculteit heeft daarbij ook nog zijn eigennbsp;redenen om mee te doen. Voor de bèta faculteitennbsp;biedt het een uitstekende mogelijkheid om toekomstigenbsp;masterstudenten te rekruteren. Andere faculteiten zoalsnbsp;Sociale Wetenschappen gebruiken het als een soortnbsp;laatste opmaat voor hun masterprogramma. Dan moeten studenten bijvoorbeeld nog econometrie doen.”nbsp;Naast deze directe voordelen biedt Utrecht Summernbsp;School faculteiten ook de gelegenheid om zeer specialistische vakken aan te bieden. “Linguïstiekcursussen alsnbsp;generatieve grammatica, we zijn de enige die dat aanbieden. In eerste instantie denk je dan: wie kómt daarvoor? Ze zijn voorzichtig begonnen met zes studenten,nbsp;nu zitten ze al op twintig. Dat vind ik leuk. Het succesnbsp;van Utrecht Summer School heeft mij sowieso verrast.”

o Meer informatie over (het programma van) Utrecht Summer Schooi is te vinden opnbsp;www.utrechtsummerschool.nl.

Facts amp; figures

  • • Gestart: 1987

  • • Groei: van 300 studenten in 2005 naar 1400nbsp;studenten in 2009

  • • Doelgroep: bachelors, masters, phd en postacademisch niveau

  • • Herkomst studenten: 95% komt uit het buitenland; vorige jaren veel uit Amerika, nu eennbsp;groeiend aantal uit Azië en Oost-Europa

  • • Aantal cursussen: 78

  • • Duur cursussen: tussen de 1 en 6 weken

  • • In de periode: juni tot en met augustus

  • • Kosten: variërend tussen de € 150,-(zonder huisvesting) en € 6.065,-(cursus Summer Institute for Global Justice)


-ocr page 20-

UTRECHT CENTRAAL

Tekst amp; fotografie: Simone Best

De zomer komt er weer aan en dus gaan we lekker naar buiten! Er is genoeg te doen in het mooie Utrecht. Van de Botanische Tuinen met kunst tot eennbsp;(romantisch) tochtje over de grachten per....gondel.


Albert Verlinde en Roel Vente presenteren in samenwerking met De Utrechtse Spelen: The Beauty Queen of Leenane. Denbsp;wederzijdse walging tussen de stokoude Mag (Nelly Frijda)nbsp;en haar veertigjarige, ongehuwde, inwonende dochternbsp;Maureen (Annick Boer) is pijnlijk duidelijk. Dit toneelstuknbsp;is een mix van komedie, melodrama én horror. Ook hetnbsp;theater zelf is een bezoekje waard in de voormaligenbsp;Manege van de Hogeschool voor Veeartsenijkunde. 9 tot ennbsp;met 27 juni 2009, www.deutrechtsespelen.nl.

Renaissance in Utrecht


Opblaasbare kunst


De reislustige Utrechtse schilder Jan van Scorel (1495-1562) was in de zestiende eeuw verantwoordelijk voor de pauselijke kunstcollectie in Rome. Eenmaal terug in Utrechtnbsp;baarde hij opzien met zijn Italiaans geïnspireerde kunst.nbsp;Scorel markeert de overgang van de middeleeuwen naarnbsp;de renaissance in de schilderkunst. Bekijk deze overgang innbsp;het Centraal Museum bij de tentoonstelling Scorels Roem.nbsp;Tot en met 28 juni 2009, www.centraalmuseum.nl.

Ga kunst kijken tussen de planten en bloemen! Dezenbsp;zomer vindt er een kunstmanifestatie van de Amerikaan Paul McCarthy plaatsnbsp;in de Utrechtse Botanischenbsp;Tuinen Fort Hoofddijk. McCarthy werkt aan grote opblaasbare sculpturen - 'thenbsp;inflatables' - en is bekendnbsp;van de bronzen Rotterdamse Santa Claus, oftewelnbsp;kabouter Buttplug. Mindernbsp;bekend is de 25 meter hogenbsp;opblaasbare versie van dezenbsp;kerstman die deze zomernbsp;hoog boven de bomen uittorent (zie foto). Van 4 julinbsp;tot en met 13 september,nbsp;www.mccarthyinutrecht.nl.nbsp;Ook naar McCarthy (Gratisnbsp;voor alumnipashouders)?nbsp;Kijk op pagina 22.

20 Illuster 55 I Universitelt Utrecht | 05/2009

-ocr page 21-

Dit jaar herdenkt de stad Utrecht het 550e geboortejaarnbsp;van de enige Nederlandse Pausnbsp;Adrianus VI (1459 - 1523). Tennbsp;tijde van Adrianus was de stadnbsp;Utrecht zeer welvarend: hiernbsp;zetelde de bisschop, waren denbsp;geestelijken fortuinlijk, de burgers welgesteld en floreerdenbsp;de machtige adel. Daardoornbsp;werd Utrecht één van denbsp;belangrijkste centra voor denbsp;productie van manuscriptennbsp;waaraan Museum Catharijne-convent de tentoonstellingnbsp;'Beeldschone Boeken. De Middeleeuwen in goud en inkt'nbsp;wijdt. Tot en met 23 augustusnbsp;2009, www.catharijneconvent.nl.

Dit markante witte pand is door de Ridderlijke Duitsche Orde in de middeleeuwen als klooster gebouwd. Kloosters hadden in die tijd vaak een hotel-functie en vele rijken en edelen verbleven hier. Denbsp;machtigste bezoeker ooit was ongetwijfeld Keizernbsp;Karei V, in 1545. Vanaf 1811 deed het complex dienstnbsp;als militair hospitaal en nu is het een luxe hotel. Innbsp;de binnentuin en brasserie kunt u ook terechtnbsp;een drankje en hapje.nbsp;www.karelv.nl/nl.

Ervaar Italiaanse romantiek in de Utrechtse grachten en stap in eennbsp;authentieke Venetiaanse gondel.nbsp;De Gondelier van Utrecht neemt unbsp;mee door de stille grachtjes die nietnbsp;toegankelijk zijn voor gemotoriseerdnbsp;vaarverkeer. Aan boord kunt u genieten van het uitzicht, en eventueelnbsp;ook van een fles prosecco, exclusievenbsp;hapjes of zelfs een heel diner. Reserveer of kom op de bonnefooi langs.nbsp;Opstappen aan de Oudegracht ternbsp;hoogte van nummer 177, dagelijksnbsp;van 11.00 tot 19.00 uur, tot oktober,nbsp;www.degondeliervanutrecht.nl.

-ocr page 22-

SPECIAAL VOOR U!

ZZÜUmZ Tekst: Mariska Tjoeiker

Heeft u al een alumnipas?

utrechts Universiteitsfonds Alumnibureau

Als begunstiger van het Utrecht Universiteitsfonds/Alumnibureau steunt u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas met diverse kortingen en extra's. Op deze pagina vindt unbsp;greep uit het aanbod.


een



_ tUQnds.a'un)nipas


Gratis slenteren in de Botanische Tuinen

In de zomer maken de geuren ennbsp;kleuren van denbsp;meest exotischenbsp;bloemen en plan-i ten een bezoeknbsp;aan de Botanischenbsp;Tuinen in De Uithofnbsp;zeer de moeitenbsp;waard. Deze zomernbsp;wacht u nog eennbsp;extra verrassing:nbsp;een expositienbsp;van de internationaal vermaarde kunstenaar Paul McCarthy (zie pagina 20-21).nbsp;Alumnipashouders hebben gratis toegangnbsp;tot de Botanische Tuinen en de expositienbsp;van McCarthy. De expositie loopt van 4 julinbsp;tot en met 13 september 2009.



Word wijzer met korting

Misschien kent u ze al, de Homenbsp;Academy-cd's metnbsp;interessante hoorcolleges over de meestnbsp;uiteenlopende onderwerpen. De hoorcolleges worden gegevennbsp;door gerenommeerde



hoogleraren als Maarten van Rossem en Paul Cliteur. De cd's zijn zowel online als innbsp;de boekhandel te koop. Alumnipashoudersnbsp;krijgen 15% korting op de Home Academy-cd's. Ziet u dat ook wel zitten, een boeiendnbsp;college volgen terwijl u heerlijk achterovernbsp;in uw tuinstoel zit? Kijk dan opnbsp;www.home-academy.nl.


Begunstigersactie


protdr.BMWPeWR B19238761nbsp;geldig tm 3VU-2009



Sporten bij Olympos

Fit en gezond de zomer in? De korting van ruim 40% die alumnipashouders bijnbsp;5portcentrum Olympus krijgen, maakt hetnbsp;u makkelijk!

Olympus biedt lessen in ongeveer 35 verschillende sporten aan. Maar een abonnement voor vrij sporten kan natuurlijk ook. Met zo'n abonnement kunt u in het sportcentrum fitnessen, tennissen of squashen ofnbsp;lekker gaan zwemmen in een van Utrechtsnbsp;gemeentelijke zwembaden.


De High Performance Organisatie

In de vorige Illuster gaven we dichtbundels van Ingmarnbsp;Heytze weg (zienbsp;pagina 5) en ook nunbsp;maken alumnipashouders weer kansnbsp;op een mooi boek.nbsp;De High Performancenbsp;Organisatie: eennbsp;integrale aanpak isnbsp;het nieuwste boek



van drs. Jan den Breejen. Hierin laat hij zien hoe u organisatiedoelen vertaalt naar organisatieontwikkeling. Hij legt de nadruk opnbsp;lerend veranderen: quot;Een intensief leer- ennbsp;veranderproces creëert ruimte en energienbsp;in de organisatie en maakt werknemersnbsp;enthousiast, betrokken en creatief.quot;


Ook fit de zomer tegemoet? Schrijf u dan in bij de sportdesk van Olympos.

Kijk op www.olympos.nl of bel of mail naar de sportdesk via T (030) 253 44 71 ofnbsp;info@olympos.nl. Sportcentrum Olympusnbsp;bevindt zich op De Uithof, Uppsalalaan 3.


Geïnteresseerd? Het Universiteitsfonds geeft vijf exemplaren weg. Stuur een mailnbsp;naar alumni@uu.nl, onder vermelding vannbsp;'De High Performance Organisatie'. De actienbsp;geldt alleen voor begunstigers, dus vermeldnbsp;uw naam, adres en alumnipasnummer. Innbsp;de volgende Illuster maken we de prijswinnaars bekend.


Bent u al begunstiger?

Het Universiteitsfonds/Alumnibureau organiseert een uitgebreid programmanbsp;voor alumni in binnen- en buitenland ennbsp;verstrekt subsidies voor activiteiten voornbsp;en door studenten en alumni. Dit allesnbsp;is mede mogelijk door de bijdragen vannbsp;begunstigers: alumni, medewerkers ennbsp;studenten. Draagt u uw universiteit eennbsp;warm hart toe en wilt u profiteren vannbsp;aantrekkelijke kortingen en bijzonderenbsp;acties? Word dan ook begunstiger vannbsp;het Universiteitsfonds/Alumnibureau.nbsp;U bent al begunstiger vanaf € 20,- pernbsp;jaar. Pas afgestudeerd? Dan ontvangtnbsp;u bovendien als welkomst-cadeau denbsp;U-fonds usb-stick.


O Ga voor meer informatie en aanmelden naar vvww.alumni.uu.nl gt;nbsp;aanmelden als begunstiger.


Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau Bezoekadres:

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, Utrecht


Postadres:

Postbus 80125, 3508 TC, Utrecht

T (030) 253 80 25 (F (030) 253 80 26) E alumni@uu.nl


Postacademisch filosoferen

Ook geïntrigeerd door ethische en filosofische vraagstukken? Volg dan eens een vak bij Wijsbegeerte of Kunstmatige Intelligentie, onderdelen van de faculteit Geesteswetenschappen. Houders van de alumnipasnbsp;krijgen maar liefst 20% korting!


Nieuwsgierig geworden? Kijk op www2.hum.uu.nl/studie/contractanten.htm.nbsp;Onder de links Wijsbegeerte en Kunstmatige Intelligentie vindt u alle informatie.nbsp;Op www.alumni.uu.nl/alumnipas vindt unbsp;een overzicht van alle kortingen op postacademisch onderwijs.


22 Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009

-ocr page 23-

TEN SLOTTE...


Tekst: Laura Thuis


5 vragen over...

Georeizen



Nog geen vakantieplannen gemaakt? Dan is een avontuurlijke reisnbsp;met Georeizen wellichtnbsp;iets voor u. De Stichtingnbsp;Geowetenschappelijke Activiteiten - kortweg Georeizen -bezoekt al Jaren op kleinschalige wijze geologisch interessantenbsp;gebieden. Met dit jaar als hoogtepunt: de Eclipsreis naar China!


I. Hoe is Georeizen ontstaan?

De eerste stappen werden al gezet in 1998. De toenmalig ‘chef veldwerk’ van Aardwetenschappen, Boudewijn ’t Hart: “Ik hadnbsp;in die tijd veel ADV-dagen over en wilde die nuttig besteden. Iknbsp;benaderde professor Olaf Schuiling of hij zijn derdejaars excursienbsp;naar de Cycladen óók voor betalende gasten wilde organiseren ennbsp;dat wilde hij.” Deze reis was zo’n succes dat ’t Hart besloot ermeenbsp;door te gaan. Inmiddels is Georeizen ondergebracht in een stichtingnbsp;die officieel gelieerd is aan Aardwetenschappen.


Alumnicontactpersonen


2. Waar gaan Georeizen naartoe?

Georeizen gaan naar geologisch interessante gebieden over de hele wereld, maar dan vaak wel net die plekken waar je als ‘gewone’nbsp;toerist niet komt. Zo reist Georeizen bij voldoende aanmeldingennbsp;dit jaar af naar China voor de spectaculaire Eclipsreis.


3. Wat is er zo bijzonder aan Georeizen?

“je krijgt reisleiders mee die ongelooflijk veel kennis hebben. De geologische staf is (of was) aan Aardwetenschappen verbonden ennbsp;hun expertise is onbetaalbaar.” aldus 't Hart. Paul van Olm - fysischnbsp;geograaf en geologisch staflid bij Georeizen: “Behalve een geologische staf hebben we soms ook andere expertise mee op reis. Zonbsp;gaat er naar China ook een astronomisch medewerker van Museumnbsp;Sterrenwacht Sonnenborgh Utrecht mee.”


Contactpersonen faculteiten

Faculteit Bètawetenschappen

Faculteit Diergeneeskunde

Faculteit Geesteswetenschappen

Faculteit Geowetenschappen

(030) 253 49 90, n.meijer@geo.uu.nl.

Faculteit Recht, Economie,

Bestuur en Organisatie

Rechtsgeleerdheid, (030) 253 57 68, internationalalumni@law.uu.nl.

ZC, Utrecht, (030) 253 93 89,

S.A.Bergervoet@uu.nl


4. Wat steek je ervan op?

je krijgt in het veld, zeg maar nietje neus op de geologie, uitleg van specialisten. En hoewel het verzamelen van mineralen en fossielennbsp;geen hoofddoel is, gaan toch heel wat deelnemers zwaarbeladen terugnbsp;naar huis...nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;_


Faculteit Sociale Wetenschappen

(030) 253 67 18, m.m.splinter@uu.nl

Faculteit Geneeskunde

J.C.P.J.deGroot@umcutrecht.nl

Nierop, K.vanNierop@umcutrecht.nl

Postbus 80030, 3508 TA Utrecht, (088) 755 34 06,nbsp;h.m.dobbelaar@umcutrecht.ni

Interfacultaire onderzoek- en opleidingsorganisaties:

Contactpersonen nationaal

Contactpersonen internationaal


5. Ten slotte, wat zijn de kosten en waar kunnen alumni zich aanmelden?

De kosten verschillen per reis of excursie. Houders van de alumni-pa.s profiteren van aantrekkelijke kortingen. Op www.georeizen.nl is het complete reisoverzicht te vinden met kosten én kortingen.


Colofon


O Op uwv.^eoreizen .111 is het complete reisaanbod van Stichting Georeizen te vinden. Ook vindt n er reisverslagen, achtergrondinformatie en interessante links. U kunt ook mailen met b.thart@geo.uu.nl


Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaar en wordt toegezonden aan afgestudeerden van de Universiteitnbsp;Utrecht in een oplage van 84.000 Uitgever Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibu-reau (Catharien Hamerslag en Jacomijn Timmermans) Bladconcept amp; realisatienbsp;Bergenwerkt (Anne-marie van Bergen en Sandra Rijnen). Hoofdredactie Annemarie van Bergen. Redactieraad Thijs Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren;nbsp;Arie Smit, oud-directeur TeleacNot, oud-voorzitter U-fonds; Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen; Tom Peijster, managementconsultantnbsp;directoraat communicatie Rabobank Nederland; Ludo Koks, adjunct-directeurnbsp;Communicatie Service Centrum, persvoorlichter, Universiteit Utrecht; David Veldman, marketingcommunicatiespecialist Uitgeverij Virtumedia; Olfert Koning,nbsp;redacteur/verslaggever bij NCRV Radio, Marianne Hoornenborg, senior communicatieadviseur, Amsterdams Bureau voor Communicatie. Beeld (bdck)covernbsp;Duncan de Fey. Ontwerp en opmaak WRIK (BNO), Utrecht. Druk Thieme Rotatienbsp;Zwolle. ISSN 1338-4703.

Voor toezending is gebruik gemaakt van het alumnibestand van de Universiteit Utrecht. © Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteitnbsp;Utrecht. Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan.

Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie: alumni@uu.nl


Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009 23


-ocr page 24-

Met Georeizen naar China nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Alvast noteren:nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Alumnus Bas Savenije

voor spectaculaire eclips nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;28 september Alumnigolfdagnbsp;nbsp;nbsp;krijgt de leiding bij de KB