-ocr page 1-

Neem deel aan het najaarsprogramma!

Nieuw:

www.uu.nl/alumni

Universiteit Utrecht




Oncoloog amp; alumna

Elsken van der Wall

over haar roeping:

strijden tegen borstkanker

-ocr page 2-

INHOUD



Leren van

’TheWorld Ec«



Nieuw academisch jaar

Het nieuwe academisch jaar staat voor de deur. Na een lange zomer zullennbsp;weer duizenden studenten de stratennbsp;van Utrecht vullen. Maar ook voor u alsnbsp;alumnus betekent september een nieuwnbsp;jaar. Samen met de universiteit, alumninbsp;en verschillende bedrijven en instellingennbsp;heeft het Universiteitsfonds een interessant najaarsprogramma voorbereid.


Bij deze Illuster ontvangt u het najaars-programmaboekje. Ook is alle informatie terug te vinden op onze vernieuwdenbsp;website: www.uu.nl/alumni/najaars-programnia (zie ook pagina 17). Bent unbsp;begunstiger van het Universiteitsfonds?nbsp;Dan heeft u het najaarsprogramma-boekje al eerder ontvangen. En heeft unbsp;waarschijnlijk ook al gelezen dat u alsnbsp;begunstiger aantrekkelijke kortingennbsp;krijgt!


Thema’s van de Utrecht Lezingen en workshops zijn onder meer de wereldwijde financiële crisis (zie ook pagina 8),nbsp;de toekomst van infectieziekten en keuze-druk bij dertigers (zie ook pagina 12).


22 Speaaalvoc?lj!SSipBHBl!IIHMB

: - 'x . nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;¦


2 Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009


Ik nodig u van harte uit!



Dr. André Bolhuis,

voorzitter Utrechts Universiteitsfonds


-ocr page 3-

BENOEMD TOT...

Tekst: Pauline Weseman • Beeld: Anne Hamers

Van strafrechtadvocaat naar VARA-voorzitter


Ed Nijpels (1950) Alumnus: Nederlands Recht. Benoemdnbsp;tot: bestuursvoorzitter vannbsp;Stichting Pensioenfonds ABP.nbsp;Was voorheen: Commissaris vannbsp;de Koningin in Friesland.


Cees Korvinus

strafrechtadvocaat Cees Korvinus (1950), alumnus Rechtsgeleerdheid, volgt per 1 oktober Vera Keur op als VARA-voorzitter. De drukbezettenbsp;verdediger van onder anderen Ad Bos, klokkenluider in de bouwfraude, en topcrimineel Etiënne U. verwacht in de journalistiek opvallendnbsp;veel baat te hebben van zijn juridische achtergrond.


Meta Knol (1969) Alumna: Kunstgeschiedenis en Archeologie. Benoemd tot: directeurnbsp;Stedelijk Museum De Lakenhalnbsp;in Leiden. Was voorheen:nbsp;conservator moderne ennbsp;hedendaagse kunst van hetnbsp;Centraal Museum in Utrecht.

Mark van den Biggelaar (1968) Alumnus: Nederlandsnbsp;Recht. Benoemd tot: lid Raadnbsp;van Bestuur en CFO van


“De overstap van advocaat naar VARA-voorzitter lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar voor mij zijn de media bekend terrein. Ik heb altijd veel meegewerkt aan televisieprogramma’s van de VARA, bijvoorbeeld aan Masterdass van Sonjanbsp;Barend en als adviseur bij Het Hof van Joosten. Ook het voorzitterschap is voor mijnbsp;geen vreemde overstap. Ik zat altijd al in allerlei besturen en commissies (onder meernbsp;in het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, red).


Heijmans NV. Was voorheen: lid hoofddirectie en CFO vannbsp;Samas NV te Houten.



Schitterend vak, maar topsport

Toen de VARA mij voor deze functie vroeg, sprak me dat aan. Het lijkt me uitdagend om als VARA in dit publieke bestel goede, progressieve, informerende programma’s te blijven maken voor een breednbsp;publiek. Dit als tegenhanger van commerciële omroepen, qua inhoudnbsp;en kwaliteit. Ook vond ik het na 32 jaar advocatuur aardig om nognbsp;eens wat anders te doen. De advocatuur is een schitterend vak, maarnbsp;wel topsport. Je hebt zo’n ongelooflijk dwingende agenda, zo’n enormenbsp;‘caseload’. Je probeert iedereen te helpen. Dat vereist veel structurerings-vermogen en improvisatiekunst. Het is een erg zwaar vak, hoor.


Een volstrekt onafhankelijke houding

Ik heb altijd veel gehad aan mijn rechtenstudie in Utrecht. Ik studeerde van 1970 tot 1977. Een boeiende, leuke tijd. Ik herinner me de korte bezetting van het Academiegebouwnbsp;in 1972 waar ik aan meedeed, als actie tegennbsp;de verlaging van het collegegeld. Ik was heelnbsp;politiek actief, maar niet aangeslotennbsp;bij een partij. Tijdens de studie dedennbsp;we veel aan strafrecht. Dat was ergnbsp;goed. Die studie en studententijd hebbennbsp;me gevormd, me sterk en kritisch gemaakt en menbsp;de volstrekt onafhankelijke houding gegeven dienbsp;je als advocaat zo nodig hebt. Als advocaat ben je de ‘last mannbsp;standing’; je moet tot op het laatst duidelijk maken waar het innbsp;de zaak om gaat en waar je voor staat. De advocatuur heeft opvallend veel linken met de journalistiek. In beide vakken draagnbsp;je maatschappelijke verantwoordelijkheid, ben je het geweten,nbsp;moetje onderzoek doen en zoeken naar duiding. Bij beidenbsp;heb je een scherpe blik nodig, het vermogen om iets vanuitnbsp;verschillende invalshoeken te bekijken. Met die juridischenbsp;bagage kom ik denk ik een heel eind bij de VARA.quot;


Kijk voor meer benoemingen op www.uu.nl/alumni



Cees Korvinus (1950) Alumnus: Rechtsgeleerdheid.nbsp;Benoemd tot: voorzitter vannbsp;de VARA. Hij volgt alumnanbsp;Vera Keur op. Thans: strafrechtadvocaat bij Korvinus Abeinnbsp;Advocaten in Amsterdam.


Illuster 56 | Universiteit Utrecht ( 08/2009 3


-ocr page 4-

IN HET KORT


Sierd Cloetingh (1950) Alumnus: Geofysica en Aardwetenschappen. Benoemd tot:nbsp;lid Scientific Council van denbsp;European Research Council, hetnbsp;subsidieorgaan van de Europesenbsp;Unie. Is ook: Akademiehoogle-raar van de KNAW.


Covert Veldhuijzen (1955)

Alumnus: Geschiedenis. Benoemd tot: lid van Gedeputeerde Staten (CDA) provincienbsp;Zuid-Holland. Was voorheen:nbsp;bestuurslid Vereniging vannbsp;Zuid-Hollandse Gemeenten.


Martin Berendse (1963) Alumnus: Nederlands Recht.

Benoemd tot: algemene rijks-archivaris van het ministerie van OCW. Is ook: directeur van hetnbsp;Nationaal Archief.


Bregje van Woensel (1974)

Alumna: Kunstgeschiedenis en Archeologie. Benoemd tot:nbsp;conservator 'De Nederlandsenbsp;Identiteit?' bij Museum De Paviljoens te Aimere. Was voorheen:nbsp;stadsconservator bij Museumnbsp;Boijmans Van Beuningen.


Luc Habets (1965) Alumnus: Nederlands Recht. Benoemd tot:nbsp;lid van het dagelijkse bestuurnbsp;van Lexence. Is ook: partner bijnbsp;Lexence.


Takitw up the globaichallenge!

Meer dan 300 onderzoekers uit de hele wereld waren van 5 tot en metnbsp;8 juli 2009 op De Uithof bijeen tijdensnbsp;de conferentie ‘Taking up the globalnbsp;challenge’. Utrecht was voor een paarnbsp;dagen het centrum van de wereldnbsp;op het gebied van duurzaamheid. Innbsp;het Educatorium werd volop kennisnbsp;uitgewisseld via lezingen en ook innbsp;de gangen stonden de deelnemers innbsp;groepjes druk te netwerken en te debatteren. Op de laatste middag werden ernbsp;prijzen uitgereikt voor de beste essaysnbsp;over duurzaamheid en werd de locatie



Dichter en alumnus van de faculteit Geesteswetenschappen Mischa Andriessen heeft de C. Buddingh'-prijs voor Nieuwe Ne-j derlandstalige Poëzie 2009 gewonnen. Hijnbsp;'kreeg de prijs voor zijn bundel Uitzien metnbsp;D. Mischa Andriessen studeerde in 1995 bijnbsp;dr. Eugène van Erven af in Amerikanistiek.nbsp;De uitreiking van de C. Buddingh'-prijsnbsp;vond plaats op 18 juni tijdens de 40e editienbsp;van het Poetry International Festival in Rotterdam. Aan de prijs is een geldbedrag vannbsp;1200 euro verbonden.


Alumna Culturele Antropologie Annemarie Blom heeft de eerste prijs gewonnen bijnbsp;een prijsvraag van de gemeente Utrechtnbsp;die was uitgeschreven op het platform vannbsp;'Battle of Concepts'. Op dit platform kunnen organisaties vraagstukken plaatsen dienbsp;door studenten en young professionals totnbsp;30 jaar worden aangepakt.

Met een Talent Pool van 4.500 leden is Battle of Concepts de grootste denktank van Nederland. De prijsvraag luidde: 'Hoe maaknbsp;je diversiteit zichtbaar met een product?'nbsp;Blom bedacht een multifunctioneel ennbsp;kleurrijk vormgegeven elastiek. Utrechtsenbsp;burgers kunnen het voor verschillende doeleinden gebruiken, zoals aan de fiets, tas ofnbsp;om een stapel documenten. Op dit momentnbsp;wordt bekeken of het idee daadwerkelijknbsp;uitgevoerd kan worden.nbsp;www.battleofconcepts.nl.


Kees van Laarhoven (1962)

Alumnus: Geneeskunde. Benoemd tot: afdelingshoofdnbsp;en hoogleraar Heelkunde bijnbsp;het UMC St. Radboud.

Was voorheen: chirurg bij het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.


Jan van der Grinten (1964) Alumnus: Nederlands Recht.

Benoemd tot: partner bij Kennedy van der Laan. Wasnbsp;voorheen: advocaat bij Stibbe.


O IVilt u een benoeming van een alumnus doorgeven? Mail naarnbsp;alumni@uu.nl o.v.v. ‘benoeming’.


4 Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009


van volgend jaar alvast aangekondigd: Hong Kong.

O Kijk voor meer informatie op http://globalchallenge2009.geo.uu.nl.


O Kijk voor actuele ontwikkelingen ook op www.uu.nl gt; nieuws.


Arbeidspatronen ouders werken generaties door

De manier waarop ouders werk en zorg onderling verdelen, beïnvloedt de latere arbeidspatronen van hun kinderen. Tot dezenbsp;conclusie komt Anne van Putten in haar proefschrift 'The role ofnbsp;intergenerational transfers in gendered labour patterns'. Voornbsp;haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht analyseerdenbsp;zij duizenden ingevulde vragenlijsten van verschillende generaties ouders en kinderen. En wat bleek: vaders die zich intensiefnbsp;met huishoudelijke taken bemoeien, geven hun zoons het goedenbsp;voorbeeld. En ook maken dochters van huismoeders - als zenbsp;eenmaal volwassen zijn - minder uren op de arbeidsmarkt dannbsp;dochters met werkende moeders. Arbeidspatronen worden,nbsp;kortom, van generatie op generatie doorgegeven. Vannbsp;Putten promoveerde in juni aan de faculteit Recht,nbsp;Economie, Bestuur en Organisatie.



-ocr page 5-

Oproepen

Elk half jaar een SIB-reünistenborrel!

O Nieuw: elk halfjaar een reünistenborrel bij de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen.nbsp;De eerstvolgende borrel is op vrijdagavond 6 novembernbsp;2009 vanaf 19.30 uur in café de Nieuwe Dikke Dries,nbsp;Oudkerkhof 36. Voor meer informatie mail naar:nbsp;secretaris@sib-utrecht.nl. Of bel: (030) 253 28 84.nbsp;www.sib-utrecht.nl.

Wijziging lustrum Medische Biologie/ Biomedische Wetenschappen

O Helaas wordt het lustrum - dat gepland was op 7 november 2009 - uitgesteld naar het voorjaar van 2010.nbsp;Houd voor meer informatie de site in de gaten:nbsp;WWW.uu.nl/lustrumBMW.

Universiteit doet mee aan Open Monumentendag © Op 12 september 2009 staat in Utrecht de universiteit centraal. En dan met name de Universiteitsbibliotheek die dit jaar 425 jaar bestaat. Eind augustus 2009nbsp;zal de Letterenbibliotheek - na een intensieve verbouwing - opgaan in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad. De Grande Galerie en de Kapel van het voormalignbsp;paleis van koning Lodewijk Napoleon zullen dan weernbsp;in volle glorie beschikbaar zijn voor de bibliotheekgebruikers. Tijdens Open Monumentendag kunt u het gebouw met eigen ogen bezichtigen. Medewerkers gevennbsp;de hele dag rondleidingen. Zie ook pagina 18.nbsp;www.openmonumentendagutrecht.nl.

Onderzoeksnieuws

Gebruik van lachspieren maakt cartoons grappiger

Een grappge situatie werkt op onze lachspieren. Dat is bekend. Maar als we hoogleraar Sociale Psychologie Gün Semin van de Universiteit Utrecht moeten geloven,nbsp;is het omgekeerde óók waar! In het bladnbsp;Psychological Science meldt hij dat hetnbsp;blokkeren van de lachspier van proefpersonen invloed had op hun waardering voornbsp;cartoons. De helft van de proefpersonennbsp;moest een pen tussen de lippen vasthouden, waardoor zij fysiek niet konden lachen, de anderen konden gewoon lachen.

O Kijk noor actuele ontwikkelingen op onderzoeksgebied op uww.nn.nl gt; nieuws.

Winnaars boek

^De High Performance Organisatie^

In de vorige Illuster konden alumnipashouders kans maken op het nieuwste boek van drs. Jan den Breejen: De High Performancenbsp;Organisatie: een integrale aanpak. De volgende personennbsp;krijgen het boek thuisgestuurd:

O Op pagina 23 leest u hoe u kans maakt op het boek 'Kijk op Karakter'.

Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009 5

-ocr page 6-

s Activiteiten rond de Universiteit Utrecht


Il^ • Architectuur in De Uithof (1), inclu-sief Paul McCarthy tentoonstelling

- 28 augustus 2009.

- Locatie: startpunt: Gutenberg.

- Aanvang: 15.00 tot 17.00 uur.

- Meer weten? www.aorta.nu.

Reserveren is noodzakelijk.

• Knalfeest in het Jeugdlab

- 30 augustus 2009.

- Locatie: Universiteitsmuseum.

- Aanvang: 11.00 uur.

- Meer weten? www.uu.nl/universiteitsmuseum.

• Architectuur in De Uithof (2), inclusief Paul McCarthy tentoonstelling

- 9 september 2009.

- Locatie: startpunt: BasketBar.

- Aanvang: 18.30 tot 20.30 uur.

- Meer weten? www.aorta.nu.

Reserveren is noodzakelijk.

• Bas Haring opent Studium Generale

- 9 en 16 september 2009.

- Locatie: Aula van het Academiegebouw.

- Aanvang: 20.00 uur.

- Meer weten: www.sg.uu.nl.

• Studium Generale gaat weer van start met een nieuwe lezingenreeks.nbsp;Alie lezingen zijn gratis te bezoeken.nbsp;Kom op tijd, want het loopt snel vol.nbsp;Zie voor het programma en tijdennbsp;www.sg.uu.nl.

• Universiteit Utrecht tijdens Utrecht Uitfeest

- 13 september 2009.

- Locatie: Academiegebouw, Parnassos Cultuurcentrum, Universiteitsmuseumnbsp;en museum amp; sterrenwacht Sonnen-borgh.

- Aanvang: 10.00 uur.

- Meer weten? www.uitfeest.nl.

• Nacht van Descartes

  • - 2 oktober 2009.

  • - Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23.

  • - Aanvang: 13.00 uur.

  • - Meer weten? www.nachtvandescartes.nl.

    O Kijk voor meer informatie op de vernieuwde, uitgebreide agenda op www.uu.nl/alumni.


  • • Carolus De Maets Excursie naarnbsp;Clindia Benelux

  • - 7 oktober 2009.

  • - Locatie: Larikslaan 6a, Leusden

  • - Aanvang: 14.00 uur.

  • - Aanmelden: HIM.Wevers@planet.nl ofnbsp;schriftelijk: Henk Wevers, Frans Halsstraat 49A, 3583 BM Utrecht.

  • • Kindermuseumnacht

  • - 17 oktober 2009.

  • - Locatie: tien Utrechtse musea.

  • - Aanvang: nog onbekend, in ieder geval 's avonds. Houd de site in de gaten.

  • - Meer weten?nbsp;www.culturelezondagen.nl.

  • • Religie in de post-seculiere samenleving. God opnieuw uitvinden?

-17 oktober 2009.

  • • Alumniborrel in Utrecht

  • - 7 7 november 2009.

  • - Locatie: Academiegebouw aan hetnbsp;Domplein.

  • - Aanvang: 17.00 uur.

  • - /Weer weten? www.uu.nl/alumni.

  • • Het RadioBlazersEnsemble speeltnbsp;Joseph Haydn

  • - 18 november.

  • - Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23.

  • - aanvang-. 20.15 uur.

  • - Meer weten: www.haydnstichting.nl.

  • • Hovo Universiteit Utrecht, onderdeelnbsp;van Stichting Hoger Onderwijs voornbsp;Ouderen Utrecht, heeft 19 aantrekkelijke UU cursussen voor 50-plussers geprogrammeerd. Voor meer informatie:nbsp;www.hovoutrecht.nl.

Ook RIVM naar Science Park

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is van plan zich te vestigen in het Science Park op De Uithof.nbsp;Begin juli is een intentieovereenkomstnbsp;getekend met de Universiteit Utrecht,nbsp;gemeente Utrecht en de Rijksgebouwen-dienst, waarin staat dat zij zich zullennbsp;inspannen om de vestiging in 2016 op Denbsp;Uithof te realiseren. Eerder al kondigdenbsp;Danone ook een verhuizing aan van haarnbsp;research en developmentafdeling op hetnbsp;gebied van babyvoeding. Mirjam Goversnbsp;van Danone Research: quot;Wij werken alnbsp;jaren met de Universiteit Utrecht en hetnbsp;RIVM samen. Kennis uitwisselen is enormnbsp;belangrijk, voor alle partijen. Dan kun jenbsp;het beste fysiek bij elkaar zitten.quot;

Nieuwe impuls Utrecht Science Park

De komst van het RIVM en Danone geeft een nieuwe impuls aan het Utrechtnbsp;Science Park, dat een een samenwerkingsverband is tussen de Universiteit Utrecht,nbsp;Universitair Medisch Centrum Utrecht,nbsp;Hogeschool Utrecht, gemeente en provincie. Het Utrecht Science Park ontwikkeltnbsp;zich tot een internationaal vooraanstaandnbsp;centrum voor wetenschappelijk onderzoek, academische patiëntenzorg ennbsp;kennisintensieve bedrijvigheid.

Grensverleggende televisieserie

Drie alumni van het University College van de Universiteit Utrecht - Ryan den Rooijen, Jac de Vries en David vannbsp;Damme - hebben samen met een student van de Universiteit van Amsterdamnbsp;YourSeries ontwikkeld: een concept voornbsp;een televisieserie waar onafhankelijkenbsp;filmmakers filmmateriaal voor aanleveren. Hierbij zal wekelijks een deel vannbsp;het script online gepubliceerd worden,nbsp;waarna filmmakers het materiaal kunnennbsp;verfilmen en inzenden. Tijdens het afgelopen filmfestival in Cannes presenteerdenbsp;YourSeries hun plannen. En met succes!nbsp;Zo wordt het project onder andere ondersteund door de Oscar-genomineerdenbsp;regisseur Chris Weitz die het een “geheelnbsp;innovatief project” noemde.

O Meer informatie over het concept is te vinden op ivunv.yoiirseries.com.


6 Illuster 56 [ Universiteit Utrecht | 08/2009

-ocr page 7-

COLUMN

Frans Verstralen



Çeem deel aan het najaarsprogramma ^oor alumni!


)it najaar is er weer een speciaal programma voor alumni in zeven ver-ichillende regio’s in Nederland. Doet u mee aan een workshop over het starten van een eigen bedrijf? Of bent u meer geïnteresseerd in een lezingnbsp;over mensenrechten? Het wordt allemaal aangeboden tijdens het najaars-programma dat van 11 september tot en met 27 november 2009 wordtnbsp;georganiseerd.



Ô Kijk voor meer informatie en de aanmeldkaart in bijgevoe^^d najaarsprogrammaboekje of op uniw.nn.nl/nbsp;alumni /najaarsproj^ramina.

NB Bent u be^iinstii^cr van het Universiteitsfonds? Dan heeft it het najaarsprogramma al eerder (met denbsp;jaarversla(’mailin(’) ontvangen en is het nu niet bij dezenbsp;Illuster meegezonden.


Universiteit Utrecht meest geliefde universiteit

De Universiteit Utrecht behoudt de derde plaats in de top 20 van favoriete onderwijsinstellingen bijnbsp;profielkiezers uit 3 havo en 3 vwo. Daarmee is hetnbsp;de meest geliefde universiteit van Nederland. Hogeschool INHolland staat op nummer één, gevolgdnbsp;door Avans Hogeschool. Dat blijkt uit een rapportnbsp;van Qompas dat eind mei verscheen. De anderenbsp;niet-technische universitciten in Nederland verloren terrein in de lijst ten opzichte van vorig jaar. Innbsp;de ranglijst van favoriete studies was de opleidingnbsp;Diergeneeskunde (van de Universiteit Utrecht) denbsp;grootste stijger. De bachelor steeg met zes positiesnbsp;naar de twaalfde plaats.



Leren van elkaar

Onlangs vond ik een thesis in mijn postvak. Hoewel ik de naam van denbsp;schrijfster niet kon plaatsen begon ik,nbsp;eenmaal terug op mijn werkkamer, wilnbsp;lekeurig in het boekwerk te bladeren.nbsp;Al snel werd ik het verhaal in gezogen.nbsp;Het betrof een nieuw en actueel onderwerp met mooie experimenten ennbsp;goed doordachte analyses. Bij het dankwoord aangekomen werd me duidelijknbsp;waarom ik deze scriptie had ontvangen.nbsp;Mijn colleges hadden haar interesse innbsp;de cognitieve neurowetenschappen aan-gewakkerd: Het waren “inspirerendenbsp;colleges” geweest. Ook al ben ik mensnbsp;genoeg om van complimenten te houden, ik zag onmiddcllijk in dat dezenbsp;studente me inhoudelijk voorbij wasnbsp;gevlogen. Zij was nu de expert op ditnbsp;nieuwe onderwerp en ik de student!

Maar dat is ook precies wat docerende wetenschappers willen! Wij enthousiasmeren en leggen een basis van kennis,nbsp;technieken en vaardigheden. Docentennbsp;verwachten van hun studenten dat zenbsp;daarmee aan de slag gaan en zich daardoor verder ontwikkelen. Zoals eennbsp;toekomstige gitaarvirtuoos niet genoegnbsp;heeft aan een docent die hem de vin-gerzetting voor de akkoorden leert,nbsp;heeft een student niet genoeg aan enkelnbsp;het doorworstelen van verplicht lesmateriaal. “Übung macht den Meister”.

Dit leerproces gaat het hele leven door en uiteindelijk worden we specialistennbsp;en experts op ons eigen gebied. Datnbsp;geeft ook meteen aan hoe moeilijk hetnbsp;is voor docenten om up-to-date te blijven; er zijn ontzettend veel velden metnbsp;nieuwe ontwikkelingen. We proberennbsp;die ontwikkelingen zoveel als mogelijk bij te houden en doen er alles aannbsp;om onze studenten goed voorbereid denbsp;maatschappij in te sturen. Maar alles kannbsp;beter en u kunt daarbij helpen. Een gestructureerde terugkoppeling van alumninbsp;zou ons allen ten goede komen.

Kortom, u kunt uw docenten, wellicht ooit uw inspiratiebron, maar ook uwnbsp;vakgebied, een dienst bewijzen. Voelt unbsp;(wederom) uitgedaagd! Want u bent uwnbsp;docent intussen op sommige gebieden,nbsp;net als de studente waarmee ik dit verhaal begon, al links en rechts voorbijgestreefd! En zo hoort het ook!

Frans Ferstraten is hoogleraar Psychologische

** Functieleer aan onze universiteit


Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009 7

-ocr page 8-

VERDIEPING

Tekst: Siebe Huizinga • Beeld: Ivar Pel, Saskia van der Linden

Leren van ‘The World Economic History Congress’

De financiële crisis in

De Universiteit Utrecht was de eerste week van augustus gastheer van The World Economic History Congress - wereldwijd het meest invloedrijke congres op het gebied van economische geschiedenis.nbsp;Meer dan duizend wetenschappers kwamen in de Domstad bijeen om te praten over financiële crises,nbsp;ecologische bedreigingen en mondiale ongelijkheid. In Illuster een terugblik - met organisator Jannbsp;Luiten van Zanden en (economisch) historicus Oscar Gelderblom - op het meest actuele thema: denbsp;financiële crisis.

We beleven de snelste terugval sinds de jaren dertig. Nooit was de krimp zo groot.” Aannbsp;het woord is Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financiën. Hij is medeverantwoordelijk voor hetnbsp;regeringsbeleid dat Nederland uit het dal van de financiële crisis moet trekken en spreekt tijdens de opening opnbsp;The World Economie History Congress (WEHC) in Utrecht.nbsp;Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economischenbsp;Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en organisator van het congres; “Bijna alle grote spelers in denbsp;wereldeconomie zijn vertegenwoordigd: China, India,nbsp;de Verenigde Staten... het stelt ons in staat mondialenbsp;thema’s zoals die van de financiële crisis en duurzaamheid wereldomvattend te analyseren.” Oscar Gelderblomnbsp;- (economisch) historicus en vice-voorzitter van hetnbsp;congres - vult aan: “Economisch historici zijn in hetnbsp;geval van de financiële crisis in twee vragen geïnteresseerd: ‘Hoe zijn succesvolle economieën ontstaan?’ En;nbsp;‘Waarom ging het uiteindelijk mis?’ Met andere woorden: ‘Welke voorwaarden zijn er voor een crisis?”’

'De rol van de historici in het begrijpelijk maken van het financiële systeem isnbsp;heel belangrijk'


Actueler dan ooit

De financiële crisis is het meest actuele thema op het congres én daarbuiten. Politiek en media zoeken verklaringen voor de economische terugval. Direct vergelijken ze deze met de crisis van de jaren dertig in denbsp;vorige eeuw, toen er ook sprake was van kelderendenbsp;beurskoersen en wankelende banken. De vergelijkingnbsp;is voor de hand liggend, maar laat in elk geval al éénnbsp;groot onderling verschil zien. “In de jaren dertig vielnbsp;de economie uit elkaar. Nu, met de euro, is de kansnbsp;dat dat in Europa gebeurt niet groot”, aldus Jan Luitennbsp;van Zanden. Om verklaringen (en oplossingen) te vinden voor de crisis, kijken politiek en media vaak naarnbsp;economisch historici zoals Jan Luiten van Zanden.nbsp;Economisch historici ontwikkelen (economische)nbsp;modellen om financiële mechanismen inzichtelijk tenbsp;maken, waarbij ze voor het bouwen van de formulesnbsp;gegevens aangereikt krijgen door historici. De combinatie van deze twee disciplines vormt een apart vakgebied, waarbij de Universiteit Utrecht tot de wereldtopnbsp;behoort. Oscar Gelderblom: “De rol van de historici innbsp;het begrijpelijk maken van de werking en het eventuelenbsp;falen van het financiële systeem is heel belangrijk. Vaaknbsp;wordt hierbij gewerkt met informatie van de afgelopennbsp;decennia, gewoonweg omdat eerdere gegevens niet beschikbaar zijn. Wil je méér data voor het ontwikkelennbsp;en onderbouwen van de modellen, dan ben je aangewezen op historisch onderzoek. Jan Luiten van Zandennbsp;reconstrueerde bijvoorbeeld het nationaal inkomennbsp;van Nederland in de negentiende eeuw en is nu - metnbsp;Engelse en Italiaanse collega’s - bezig nog vérder in de

The World Economie History Congress

The World Economic History Congress is een drie- tot vierjaarlijks terugkerend Interdisciplinair congres, dat dit jaar voor de vijftiende keer is gehouden (3 -7 augustus 2009). Het thema:nbsp;mondiale economische geschiedenis. Doelstelling is onder meernbsp;het verbeteren van de dialoog tussen sociale en economischenbsp;wetenschappen. The World Economic History Congress is eennbsp;Initiatief van de International Economie History Associationnbsp;(lEHA). Organisatoren zijn de Universiteit Utrecht (Sociale ennbsp;Economische Geschiedenis) en het Internationaal Instituut voornbsp;Sociale Geschiedenis. Sponsoren zijn Fortis Bank Nederlandnbsp;(hoofdsponsor), Stichting Unger-Van Brerofonds, Professor Vannbsp;Winterfonds, Ministerie van Economische Zaken, Gemeentenbsp;Utrecht, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis ennbsp;de Universiteit Utrecht, www.wehc2009.org.


8 Illuster 56 j Universiteit Utrecht | 08/2009

-ocr page 9-

economisch-historisch perspectief


/ ^'Ka O C £-gt;4 gt;4 yV .


-ocr page 10-

Jan Luiten van Zanden


^^^^2315 november 1955^^5H^n^^3^SjSG®5chiedenis en Economie aan de Vrije Uni-versiteit Amsterdam • Promoveerde in 1985 aan de Universiteit van Wageningen • Was ook verbonden aan de Erasmus Universiteit • Benoemd in 1987 tot hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en in 1992 aan de Universiteit Utrecht • Van 1994 tot 1998 directeur van het Posthumus Instituut • In 1997 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) • Sinds 1998 general secretary van de International Economie History Associationnbsp;• Per 2001 senior onderzoeker aan het internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) •nbsp;Winnaar van de Spinoza-premie in 2003 voor 'voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend wetenschappelijk onderzoek' • Luiten van Zanden heeft talloze boeken en artikelen over de Nederlandsenbsp;geschiedenis gepubliceerd.

tijd terug te gaan. Hij vindt steeds nieuwe vraagstukken waarmee zinvolle gegevens worden verkregen. En dat isnbsp;nu precies de grote charme van het vakgebied: de historicus krijgt steeds meer praktische feiten boven tafelnbsp;die helpen ons begrip van nü te vergroten.”

De regels van het spel

Bij het verklaren van de huidige financiële crisis speelt volgens Gelderblom de werking van instituties - zoalsnbsp;(internationale) belastingdiensten en banken - een cruciale rol. Hij noemt ze ook wel de regels van het spel.nbsp;“Want”, zegt hij. “Uit bestaande regels ontstaan nieuwenbsp;praktijksituaties. Hierop is een zekere controle nodig,nbsp;maar die controle kan falen en dat werkt crises in denbsp;hand. Zo deed ik zelf onderzoek naar VOC-aandelen.nbsp;Destijds groeide de optiehandel die vele voordelen en

'De vergelijking met de jaren dertig is natuurlijk snel gemaakt'

een groot nadeel bood: speculatie. In i6og werd short-selling van aandelen verboden en vrijwel onmiddellijk genegeerd. Vierhonderd jaar later kwam er opnieuwnbsp;een verbod, dat alweer na enkele maanden werd afgeschaft. Adequate regulering van financiële marktennbsp;blijkt lastig. Zo kan er ook te weinig controle zijn opnbsp;nieuwe financiële producten en kredietverlening. Denbsp;vergelijking met de jaren dertig is natuurlijk snel gemaakt, maar met één enorm verschil: het is opvallend

Wetenschap amp; bedrijfsleven

Fortis Bank Nederland treedt op als hoofdsponsor en is naamgever van de plenaire lezingen en debatsessies. Zelf presenteerde Fortis Bank Nederland op het congres haar lessen en conclusies naar aanleiding van denbsp;kredietcrisis. quot;Dat is een van de raakvlakken die de wetenschap heeftnbsp;met het bedrijfslevenquot;, zegt Van Zanden. quot;Door de financiële crisis is ernbsp;grote belangstelling voor en vraag naar informatie over het financieelnbsp;verleden en eerdere crises.quot; De belangstelling voor het financieel verleden en eerdere crises geeft The World Economie History Congress een actueel kader. quot;Tochquot;, meent Van Zanden, quot;biedt het congres een platformnbsp;voor academische discussie zonder beleidimplicaties. We zijn de purenbsp;wetenschap.quot;

hoe robuust ons economisch systeem is. De crisis zorgt voor veel heisa, maar de financiële structuur blijft innbsp;stand, het raderwerk van belastingen, internationalenbsp;betalingen en bankverkeer functioneert. Zelfs bij tiennbsp;procent werkloosheid, is nog steeds negentig procentnbsp;van de beroepsbevolking productief”

Kracht van het systeem

Gelderbloms uitspraken over de kracht van het financiële systeem gaan over Nederland en andere succesvolle economieën. Bekijk je het wereldwijd, dan zie je dat wat bij ons in stand blijft, ergens anders ineennbsp;stort. De vraag i.s dan: Waarom lukt het sommige landen om tot een goed ontwikkelde economie met eennbsp;stabiel financieel systeem te komen en andere niet?nbsp;Wetenschappers denken hier verschillend over, maarnbsp;iedereen betrekt volgens Gelderblom wel dezelfde drienbsp;factoren: hulpbronnen, instituties en maatschappelijkenbsp;verhoudingen. Hierbij is van belang: welke factorennbsp;zijn op welk moment belangrijk? De historicus alleennbsp;kan daar geen antwoord op geven, maar een puur economische verklaring werkt óók niet. Zo ontwikkeldenbsp;Daron Acemoglu - Professor Economics aan de M.I.T.nbsp;en hoofdspreker op The World Ecomic History Congressnbsp;- vernieuwende theorieën en complexe modellen waarbij hij sterk leunt op historische gegevens. Zijn redenaties en verklaringen beperken zich dan ook niet totnbsp;zijn directe vakgebied. De statistieken van Maddison,nbsp;bijvoorbeeld, laten de scherpe groei zien van de West-Europese landen vanaf 1800, waarvan de oorsprongnbsp;al in de zestiende eeuw ligt. Technologische ontwikkelingen van twee eeuwen terug staan aan de basisnbsp;van de moderne economische groei, maar wat bepaaltnbsp;dat die ontwikkelingen plaatsvinden? Dat zijn volgensnbsp;Acemoglu de instituties, oftewel wat Gelderblom de regels van het spel noemt en de manier waarop deze worden afgedwongen. Want waarom zou je bijvoorbeeldnbsp;voor arbeidvervangende industrie kiezen als je eennbsp;feodaal systeem hebt? En omdat instituties zo belangrijknbsp;zijn, moet volgens Acemoglu worden gekeken naar denbsp;sociale omstandigheden waarin ze voorkomen of waaruit ze zijn ontstaan.

Hoe ziet de toekomst eruit?

“De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst”, citeerde staatsecretaris De Jager de schrijver Godfried Bomans aan het begin van The World Economienbsp;History Congress. En: “Economische geschiedenis wordtnbsp;nü geschreven.” Hoe ziet de toekomst eruit?

10 Illuster 56 I Universiteit Utrecht ] 08/2009

-ocr page 11-

Economisch historici spreken hun verwachtingen uit, gebaseerd op economische trends en eerdere ervaringen. Globaal zijn ze te verdelen in twee kampen: denbsp;optimisten en de pessimisten. Acemoglu, getipt alsnbsp;Nobelprijswinnaar, voegt zich tijdens ‘De wereld innbsp;2030’ vanaf de voorste rij luisteraars bij het kamp dernbsp;pessimisten. “De toename van overheidsuitgaven is eennbsp;tijdbom, global warming is de belangrijkste mondiale uitdaging. Gelukkig: grondstoffen zijn schaars, dus prijsstijgingen zullen het effect vertragen.” Daarnaast noemt

'De crisis zorgt voor veel heisa, maar de financiële structuur blijft in stand'

Acemoglu het toenemend nationalisme. De wereldeconomie wordt als een constante factor gezien, maar wat als landen als China en Kushand zich naarbinnen keren?nbsp;Hoe lang duurt het sowieso voordat de ongelijkheid opnbsp;het Chinese platteland de reus doet wankelen? En wie,nbsp;na de Verenigde Staten, komt naar voren als de grotenbsp;stabilisator in de wereldpolitiek? Het heden verklaren isnbsp;al geen gemakkelijke opgave, laat staan de economischenbsp;toekomst voorspellen. De optimisten hebben in elknbsp;geval een gemakkelijker verhaal met minder variabelen.nbsp;Zoals Gelderblom immers al zei: “veel heisa, maar denbsp;financiële structuur blijft in stand.”

Lezingen bijwonen?

In het kader van het najaarsprogramma organiseert het alntniii-nettverk regio Arnhem op 5 oktober 200Q in Doetinchein twee lezingen over economische geschiedenis. Zo houdt dr. Joostnbsp;Jonker de lezing 'Recessie, depressie, crisis: wat kan het verledennbsp;ons leren?' En dr. Piet Keizer de lezing 'De huidige mondiale depressie in historisch perspectief. Daarnaast zal dr. Oscarnbsp;Gelderblom tijdens de Alumniborrel op 11 september 200^ innbsp;Utrecht spreken over 'De economische crisis en de kracht van hetnbsp;Juianciëlc stelsel'.

O Kijk voor meer informatie en de aanmeldkaart in bijgevoegd najaarprogrammaboekje of op www.uu .nl /alumni/najaarsprogramma. NB Bent u begunstiger van het Universiteitsfonds?nbsp;Dan heeft u het najaarsprogrammaboekje al eerder (met denbsp;jaarverslagmailing) ontvangen en is het nu niet bij deze Illusternbsp;meegezonden.

O Meer te weten komen over het thema duurzaamheid op 'The World Economie History Congress'?

Kijk dan op www.uu.nl/alumni (klik op AlumniServices, Illuster) en lees het artikel over de tweede hoofdspreker vannbsp;het congres: dr. Vandana Shiva - een veelgelauwerde milieudeskundige die tot de top 5 van invloedrijke voorlichters op ditnbsp;gebied in Azië wordt gerekend.


juni 197l|^^^0^^^^B3jJjGeschiedenis aan de Erasmus Universiteit • Promoveerde in 2000 aan de Universiteit Utrecht • Was na zijn doctoraat post-doc en visiting post-doc fellow aan de Universiteit van Californie (UCLA), Universiteit van Antwerpen, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Universiteit Utrecht • Is momenteel universitair hoofddocentnbsp;bij het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht en ondernbsp;meer medeprojectleider EURYI Program, The Evolution of Financial Markets in Pre-Industrialnbsp;Europe • Gelderblom bekleedt meerder bestuurlijke en organisatorische functies en ontving .nbsp;diverse onderscheidingeri_waarvan de meest recente de European Young Inveÿigators Award. |nbsp;van de faculteitsclub^J^ß^^^S^ffi^^S^^^^^^E^Snbsp;Deciàg van gisterenjJ^E^^SSiliQl

uc lakuiiciDkiuu^

Jgehuwd. H

Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009 11

-ocr page 12-

WERKEND LEVEN

Tekst: Ann Bouwma Beeld: Saskia van der Linden

Dertigers vormen een bloeiende generatie. Opgegroeid in een economische hausse hebben ze dankzij internet de wereld binnen handbereik. Maar uit onderzoek blijkt dat driekwartnbsp;last heeft van spanningen, ontevredenheid en keuzestress. Hoe komt dat? En wat doe jenbsp;eraan? Primeur over een workshop in het hervinden van de balans tussen tijd en energie.

De dertigersdip: keuzevrijheid als luxe of last?

De laatste tien jaar staan dertigers heel erg in de picture als het gaat om overspannenheid ennbsp;burn-out”, zegt Marleen Korten. “De oorzaaknbsp;is niet alleen werkdruk, er spelen veel meer factorennbsp;mee. Ik zou het keuzedruk willen noemen.” Marleennbsp;Korten (27) en Simone van Slooten (39) organiserennbsp;in opdracht van de Volkskrant voor de rubriek Hart ennbsp;Ziel samen een workshop, die vanaf oktober vianbsp;e-coaching gaat lopen. In het dagelijks leven zijn zenbsp;trainer bij opleidings- en adviesbureau Schouten amp;nbsp;Nelissen, waarvoor ze onder andere in november denbsp;workshop voor jonge alumni De tijd van je leven: denbsp;jonge generatie tussen bevlogenheid en keuzestress verzorgen (zie kader).

Levensbepalende keuzes

Marleen geeft trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, Simone houdt zich met name bezig met bedrijfsinterne trainingen op het gebied van

Deelnemen aan de workshop voor jonge alumni?

In het kader van het najaarsprogramma organiseert het alum-ninetwerk regio Brabant/Limburg in samenwerking met Schouten amp; Nelissen op 17 november 2009 de workshop voor jonge alumni De tijd van je leven: de jonge generatie tussen bevlogenheid en keuzestress. De workshop wordt gegeven doornbsp;Marleen Korten en Simone van Slooten. Daarnaast worden ernbsp;ook twee lezingen gegeven: Diversiteit in organisaties: Kansen en dilemma's door Mandy van der Velde en Van burnoutnbsp;naar bevlogenheid: Op weg naar vitaal personeel door Wilmarnbsp;Schaufeli.

O Kijk voor meer informatie en de aanmeldkaart in bijgevoegd najaarprogrammaboekje of op www.uu.nl/alumni/najaarspro-gramma. NB Bent u begunstiger van het Universiteitsfonds?nbsp;Dan heeft u het najaarsprogrammaboekje al eerder (met denbsp;jaarverslagmailing) ontvangen en is het nu niet bij deze Illusternbsp;meegezonden.

stressbestendigheid en werk-privébalans. De uitkomsten van onderzoeken naar de dertigersdip zijn ook voor henzelf zeer herkenbaar. “Vrouwen van rond denbsp;dertig werken bijna allemaal. Maar ze zijn ook moeder, dochter, partner, vriendin. Het combineren vannbsp;al deze rollen maakt dat ze zich meer gejaagd voelennbsp;dan mannen. Verder is deze dertigersdip overigens

'De oorzaak is niet alleen werkdruk, ik zou het keuzedruk willen noemen'

niet typisch iets voor vrouwen. Ook mannen hebben hiermee te maken. Dertigers zitten in een periode datnbsp;er levensbepalende keuzes worden gemaakt. Wel ofnbsp;geen kinderen, wel of niet een huis kopen, in de stadnbsp;wonen of buiten. Carrière maken of meer tijd voornbsp;privézaken. Het is allemaal mogelijk en ze willen hetnbsp;allemaal goed doen.”

24/7 bereikbaar

Bovendien leven we in een jachtige tijd. De opkomst van de communicatietechnologie zou het leven eennbsp;stuk eenvoudiger maken. Maar de werkelijkheidnbsp;is, dat de mens dankzij mobiele telefoon, laptop ennbsp;BlackBerry 24/7 bereikbaar is. Werk en privé zijnnbsp;meer door elkaar gaan lopen. Dat brengt extra spanning teweeg. “De meeste mensen werken allang nietnbsp;meer van negen tot vijf’, zegt Marleen. “Wat datnbsp;betreft is de maatschappij veranderd. Werkgevers zijnnbsp;dolblij dat hun werknemers een BlackBerry willennbsp;hebben, want als je thuis dat rode lichtje ziet branden,nbsp;ga je toch even je e-mail checken. Maar niet iedereennbsp;wil de hele tijd beschikbaar zijn.” Geldt de impactnbsp;van automatisering voor iedereen, het fenomeen keuzestress geldt spécifiek voor dertigers. Meer dan voorgaande generaties kan de dertiger uit oneindig veelnbsp;opties kiezen. Een weekendje weg? Even googelennbsp;en je hebt duizend aanbiedingen. Een avondje naarnbsp;de film? Bekijk alle uitladders op internet, de tips ennbsp;recensies, en voor je het weet is de film allang begon-


12 Illuster 55 | Universiteit Utrecht | 05/2009

-ocr page 13-


lien. Dan maar gewoon thuisblijven kan ook niet, want dat is zonde van de tijd. “Dertigers vinden hetnbsp;lastig om te moeten kiezen, want kiezen is ook verliezen”, zegt Marleen. “Wij zijn de eerste generatienbsp;met zo’n grote keuzerijkdom. Mijn moeder heeft nognbsp;gestreden voor gelijke rechten. Zij zei tegen mij: ‘Alsnbsp;je kunt, moetje het gymnasium doen, want dan kunnbsp;je alles kiezen.’”

Dertigers willen alles

Keuzevrijheid voorgesteld als het paradijs. Maar voor de hond moeten kiezen uit vijftig verschillende diëten, met of zonder peterselie, maakt een mens doodmoe. Opties negeren is een mogelijkheid, maar datnbsp;kunnen dertigers niet. “Wij zijn mondig, we willennbsp;meediscussiëren. We zijn heel gedreven en als wenbsp;eenmaal onze keuze hebben bepaald, dan willen wenbsp;doorstoten. Oudere collega’s verslijten ons wel eensnbsp;voor verwend, omdat we niet kunnen wachten.”nbsp;Dertigers willen alles, ze willen het nu en ze willen het perfect. Drie elementen die kenmerkend zijnnbsp;voor deze generatie. Ze willen uit het leven halennbsp;wat erin zit. “Dertigers zijn bang om iets te missen.nbsp;En ze willen niet achterblijven bij anderen. Je moetnbsp;een interessant leven leiden, het tempo ligt hoog.nbsp;Psychologisch verklaard komt veel stress ook door denbsp;sociale vergelijking. Hé, zij kan wel kinderen combineren met een baan als directeur, dat moet ik ooknbsp;kunnen! Alle kansen pakken, dat is het motto.”

'Kiezen is ook verliezen'

Workshop met handreikingen

Tijdens de workshop van Marleen en Simone leren deelnemers dat ze niet alles tegelijk voor honderd procent perfect kunnen doen. Ze worden bewust gemaaktnbsp;van de rollen en taken die ze hebben, hoeveel energienbsp;het hen kost, wat het oplevert, hoe ze kunnen omgaannbsp;met de werk-privébalans. Uiteindelijk betekent het datnbsp;de vastgelopen dertigers leren om te kiezen. “Nee zeggen, en dan vooral tegen jezelf. Leren datje niet alleennbsp;dingen moet doen, maar ook kunt laten. Misschien wilnbsp;je te veel of moet je te veel van jezelf. Dan houd je tenbsp;veel ballen tegelijk in de lucht. Kiezen dus!”

De workshop is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van wat hen stress oplevert en hoe daarmee omnbsp;te gaan. Waar ze staan en waar ze naartoe willen. Bijnbsp;het e-coachingsproject worden alle moderne middelennbsp;ingezet: weblog, sms, internetforum. “Wij pretenderennbsp;niet dat onze workshop het leven van iemand binnennbsp;een paar uur kan veranderen. Wij bieden handreikingen om de eerste stappen te zetten, je kunt er daarnanbsp;zelf verder mee gaan. Probeer eens elke dag vijf minuten niets te doen. Dat is al een goed begin.”

Facts amp; figures

  • • Uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over werkdruk in de periode 1974-2005nbsp;blijkt, dat de groep tussen 25-34 jaar zich het meestnbsp;gejaagd voelt (49%), op de voet gevolgd door denbsp;groep tussen 35-49 jaar (48%). Vrouwen (68%) rapporteren vaker gevoelens van gejaagdheid dan mannen (58%). Dit is in lijn met de bevinding dat vrouwennbsp;vaker taken combineren, hoewel hun gemiddeldenbsp;tijdsdruk niet hoger is. De gejaagdheid in 2005 isnbsp;vrijwel gelijk aan die in 2000. Latere metingen zijn ernbsp;vanuit het Sociaal Cultureel Planbureau nog niet.

  • • Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieknbsp;(CBS) blijkt, dat Nederland binnen Europa tot 2000 opnbsp;nummer 1 stond als land met de hoogste werkdruknbsp;(tempo en tijdsdruk). Inmiddels (2009) staat ons landnbsp;op de derde plaats, na Zweden en Finland.

  • • Uit onderzoek onder 1.300 hoger opgeleiden vannbsp;loopbaanadviseur Nienke Wijnants, schrijfster van hetnbsp;boek Het dertigers dilemma (2008), komt naar vorennbsp;dat de helft zich gespannen voelt, driekwart ontevreden is met zijn huidige baan en 80% worstelt metnbsp;levensvragen,

  • • Uit een studie van Iyengar en Lepper uit 2000 - Thenbsp;Jam Study - blijkt dat door een te grote keuzevrijheidnbsp;motivatie en besluitvaardigheid afnemen.


Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009 13

-ocr page 14- -ocr page 15-

Een onvermoeibare strijd tegen borstkanker

'Mijn inspiratiebron? Dat zijn mijn patiënten'

Het advies op school was gymnasium alfa, maar haar grote wens was arts worden. Ze liet zich uiteindelijk bijspijkeren in de exacte vakken, deed staatsexamen en kon toen alsnog Geneeskunde gaan studeren. In de jaren die volgden, vond alumna Elsken van der Wall haar roeping: strijden tegen borstkanker. quot;Mijn inspiratiebron? Dat zijn mijn patiënten.quot; In gesprek met een bevlogen arts, onderzoeker, manager en universiteitshoogleraar.

Het is niet zo logisch om Geneeskunde in Utrecht te gaan studeren als je in Groningen op schoolnbsp;zit. “Dat kwam door mijn moeder”, legt oncoloog, universiteitshoogleraar en hoogleraar Interne Geneeskunde Elsken van der Wall uit. “Die zei: ‘Waaromnbsp;probeer je het niet?’” Zij wist dat Van der Walls grotenbsp;wens was om Geneeskunde te studeren, maar het adviesnbsp;op school was gymnasium alfa geweest. Met moeite hadnbsp;Van der Wall geaccepteerd dat zij geen arts kon worden.nbsp;Ze had zich al ingeschreven voor de studie Klassieke Talen, toen ze via via hoorde van een instituut waarin je innbsp;één jaar werd bijgespijkerd in de exacte vakken. Daarnanbsp;kon je staatsexamen doen. Dat instituut was in Utrecht.nbsp;Aan de inschrijving was wel verbonden dat je je na datnbsp;jaar inschreef aan de Universiteit Utrecht, aangezien zijnbsp;het instituut subsidieerde. Dat was geen enkel probleemnbsp;voor Van der Wall, integendeel. “Nee, ik vond het nietnbsp;erg uit Groningen weg te gaan. Haast iedereen bleef daar.nbsp;Ik was één van de weinigen uit mijn klas die afdaaldenbsp;naar beneden de rivieren.”nbsp;internist prof. dr. Willem Erkelens. “Die kon met zo’nnbsp;passie de pracht van het vak overbrengen!” Even overwoog ze endocrinoloog (arts die is gespecialiseerd in denbsp;diagnose en behandeling van hormonale aandoeningen,nbsp;red.) te worden, maar ze kreeg een duwtje in wat voornbsp;haar de juiste richting bleek te zijn van internist-onco-loog prof. dr. Hans Nortier. “Hoe de hormonen werkten, vond ik heel boeiend. Maar tijdens mijn opleidingnbsp;tot internist in Utrecht zei Nortier: “Als je dat interessantnbsp;vindt, zou je dan niet eens nadenken over de oncologie?nbsp;En dan met name over onderzoek naar borstkanker ennbsp;de behandeling voor borstkankerpatiënten?” Borstkankernbsp;is een ziekte waarin hormonen een belangrijke rol spelennbsp;en Van der Wall werd er direct door gegrepen. “Nortiernbsp;vroeg mij op een gegeven moment zijn polikliniek waarnbsp;te nemen. Dat deed ik en ik voelde direct: dit is het!nbsp;Hier moet ik iets méé en iets tegen doen. Dit gaat omnbsp;zo véél vrouwen. En de impact die borstkanker heeft opnbsp;hun identiteit, hun gevoel van vrouw-zijn, is vaak groternbsp;dan andere - ook ernstige - ziekten. Zij voelen zich vaaknbsp;in hun wezen aangetast.”


'Goed en helder communiceren is bijna het belangrijkste wat een arts moet kunnen'

Kansen nemen

Het toeval de ruimte geven, onverwachte kansen grijpen en keuzes maken die bij je passen. Zo heeft Van der Wallnbsp;haar carrière en haar leven vormgegeven en dat systeemnbsp;geeft zij graag door. Aan studenten bijvoorbeeld, die voornbsp;het dilemma staan welke medische specialisatie zij moetennbsp;kiezen. “Samen met mensen uitzoeken wat bij hen past,nbsp;dat vind ik mijn verantwoordelijkheid. Soms ligt dat opnbsp;een heel andere weg dan zij aanvankelijk denken.” Haarnbsp;eigen keuze voor de interne geneeskunde werd sterknbsp;beïnvloed door de colleges die ze liep bij de Utrechtse

Onderzoek en voorlichting

Na haar opleiding tot specialist deed Van der Wall onderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis/ het Nederlands Kanker Instituut onder leiding van prof,nbsp;dr. Sjoerd Rodenhuis en prof. dr. Jos Beijnen. Ze promoveerde vervolgens aan de Universiteit Utrecht ennbsp;werd oncoloog in het VU Medisch Centrum bij prof,nbsp;dr. Bob Pinedo. In 2003 maakte zij de overstap naar hetnbsp;UMC Utrecht, nadat zij ook nog een tijd in het Johnsnbsp;Hopkins Cancer Center in Baltimore in de Verenigdenbsp;Staten als onderzoeker had gewerkt. Ze kwam terug naarnbsp;Nederland, omdat ze in de VS niet als internist-oncoloognbsp;mocht werken zonder een groot deel van haar opleidingnbsp;over te doen. “Dat wilde ik niet, maar ik wilde hetnbsp;patiëntencontact ook nog niet missen.” Nu doet Vannbsp;der Wall in het UMC Utrecht onderzoek - samen metnbsp;het hoofd van de afdeling Pathologie, prof. dr. Paul

Illuster 56 ] Universiteit Utrecht | 08/2009 15

-ocr page 16-

van Diest - naar een manier om bij vrouwen die erfelijk belast zijn en een grote kans hebben op borstkanker het preventief amputeren van borsten zolang mogelijknbsp;uit te stellen. Door de vrouwen een snufje van het hormoon oxytocine in te laten ademen, gaan hun borstennbsp;een beetje vocht produceren. Van der Wall: “Dat vochtnbsp;verzamelen we ieder jaar met een kolfapparaat en dannbsp;kijken we of er verdachte cellen in zitten. Dat zou kunnen wijzen op het ontstaan van kanker. Als die methodenbsp;betrouwbaar is, hoeven we voortaan pas te amputerennbsp;op het moment dat die cellen gevonden worden en nietnbsp;jaren te vroeg, of zelfs helemaal niet.”

'Ik voelde direct: dit is het! Hier moet ik iets mee en iets tegen doen. Dit gaat omnbsp;zo véél vrouwen'

ernaar dat er tussen artsen onderling en tussen artsen en onderzoekers meer gepraat wordt over wat men doetnbsp;en wil gaan doen. Ook in het UMC Utrecht - waarnbsp;Van der Wall voorzitter is van het multidisciplinairenbsp;UMC Utrecht Cancer Centre - bleek er winst te behalennbsp;in de communicatie. Onderzoeken en behandelingennbsp;werden beter op elkaar afgestemd. “Voor de patiëntennbsp;is het fijn dat ze nu op één ochtend of middag door allenbsp;betrokken specialisten gezien kunnen worden, in plaatsnbsp;van telkens nieuwe afspraken te moeten maken.” Maarnbsp;ook voor wetenschappelijk onderzoekers bleek winstnbsp;te behalen door beter te communiceren. Van der Wall:nbsp;“Soms wisten afdelingen niet van elkaar dat ze metnbsp;vrijwel hetzelfde wetenschappelijke onderzoek bezignbsp;waren, of dat ze hetzelfde dure apparaat wilden gaannbsp;bestellen dat óók al een etage hoger of een gangnbsp;verderop stond. En door de betere communicatie tussennbsp;onderzoekers en artsen kunnen nieuwe behandelingennbsp;die de onderzoekers uitvinden nu ook sneller wordennbsp;toegepast.”

Heldere communicatie

De patiënten die Van der Wall ziet, zijn voornamelijk vrouwen die voor een second, of zelfs een third opinion komen. “Bijna altijd komen deze vrouwen omnbsp;alles nog eens goed uitgelegd te krijgen. Ik loop allenbsp;behandelingsstappcn die er gezet zijn met ze door. Er isnbsp;echt maar zelden iets fout gegaan, behalve soms in denbsp;communicatie. En naast de benodigde kennis is goed ennbsp;helder communiceren bijna het belangrijkste wat eennbsp;arts moet kunnen. Voor Van der Wall is vertellen ennbsp;uitleg geven over borstkanker een belangrijk onderdeelnbsp;van de strijd tegen borstkanker. Aan collega’s, maar ooknbsp;aan studenten, patiënten en aan de kring van familie ennbsp;vrienden die meeleeft en meelijdt. Daarnaast streeft zij

Pink Ribbon en de borstkankermaand

Ook geeft Van der Wall veel lezingen over de vorderingen in de strijd tegen borstkanker. Zo treedt ze onder meer op namens Pink Ribbon en de Borstkan-kervereniging in de borstkankermaand. Daarnaast geeftnbsp;ze het hele jaar door lezingen voor het grote publiek.nbsp;Daarin legt ze uit wat de link is tussen onderzoek ennbsp;behandeling. Wat het verschil is tussen een mens en eennbsp;muis in de manier waarop kanker ontstaat en de reactienbsp;op behandelingen. En wat de vooruitzichten van denbsp;borstkankerbestrijding zijn en waarom het zo lang duurtnbsp;voordat doelstellingen bereikt zijn. “Mensen realiserennbsp;zich onvoldoende wat een lange weg het is van kankeronderzoek naar toepassingen in de geneeskunde. Het isnbsp;mijn verantwoordelijkheid ze dat uit te leggen.”




Favoriete plek in



16 Illuster 5B ] Universiteit Utrecht | 08/2009

-ocr page 17-

NIEUW

Nieuw:

WWW.uu.nl/alumni

Afgelopen maand is de site voor alumni van de Universiteit Utrecht vernieuwd. Hier laten we u alvast enkele voordelen zien.nbsp;Maar liever nog nodigen we u uit om zélf naar www.uu.nl/alumninbsp;te surfen. Om u bijvoorbeeld aan te melden voor het najaarspro-gramma, uw reactie op de vernieuwde site te geven of gewoonnbsp;eens rond te kijken.

'AlumniWeb'

Hier kunt u uw eigen gè^ gevens beheren. Activeernbsp;vandaag nog uw account,nbsp;net als ruim 15.000nbsp;medealumni!


'Lees verder'

Lees hier verder over onderwerpen uit Illuster.



'Nieuws' en 'Agenda' 'Nieuws' en 'Agenda' houdt unbsp;op de hoogte van het alumni-programma en actuele evenementen.


'Ontmoet jouw mentor (of word er een)'

Ben je (bijna) afgestudeerd en oriënteer je je op je loopbaan?nbsp;Kijk dan eens onder deze link.nbsp;Het Mentor Mentee Systeemnbsp;(MMS) is een platform waaropnbsp;jonge alumni en studentennbsp;(mentees) contact kunnennbsp;leggen met ervaren alumninbsp;(mentors).


Vernieuwde website

Niet alleen de vormgeving en de structuur van de website zijn aangepast, maar ook het webadres zelf: de alumnisite isnbsp;onderdeel geworden van de universitaire website. Daarnaastnbsp;staan de services voor alumni voortaan overzichtelijk bijnbsp;elkaar en zijn de netwerken in een oogopslag te vinden. Denbsp;nieuwe website biedt bovendien meer ruimte voor informatie die specifiek is voor het Utrechts Universiteitsfonds.


'Mail naar de redactie' Heeft u een idee, opmerking of aanvulling voor denbsp;website of Illuster. Gebruiknbsp;dan deze link 'mail naarnbsp;de redactie'. Uw reactienbsp;komt dan gelijk op de juistenbsp;plaats terecht.


O Illuster geeft vijf spellen 'Mirror Me' cadeau, een verrassend relatiespel dat is ontwikkeld door twee Utrechtse alumni.nbsp;Met 'Mirror Me' leert u uw vrienden, collega's en familie opnbsp;een nieuwe manier kennen. Kans maken? Kijk opnbsp;www.uu.nllalumni (klik op AlumniServices, Illuster, Prijsvraag).

Illuster 56 i Universiteit Utrecht | 08/2009 17

-ocr page 18-

::::::::: UTRECHT CENTRAAL

Tekst: Simone Best • Beeld: Simone Best, Onbewogen Verhalen, Stadsschouwburg, Vredenburg

Het is bijna september en dus start een nieuw academisch jaar én een nieuw cultureel seizoen! De opening is traditiegetrouw het Utrecht Uitfeest om alvast te proeven vannbsp;het culturele aanbod 2009-2010. En dat aanbod is weer groot en divers.


De universiteit staat dit jaar centraal tijdens de nationale Open Monumentendag innbsp;Utrecht. Met het thema 'Op de Kaart' kannbsp;de stad niet om de universiteit heen, wantnbsp;de universiteit heeft Utrecht in figuurlijkenbsp;zin op de kaart gezet. De (Rijks)universiteitnbsp;is al sinds de zeventiende eeuw prominentnbsp;aanwezig in Utrecht. De Open Monumentendag biedt een breed programma aan innbsp;vele interessante gebouwen zoals het voormalig Paleis van Lodewijk Napoleon en Fortnbsp;Hoofddijk. 12 september 2009,nbsp;www.openmonumentendagutrecht.nl.

Utrecht Uitfeest

Het Utrecht Uitfeest is dé opening van het culturelenbsp;seizoen van Utrecht. Maarnbsp;liefst 150 culturele instellingen houden open huisnbsp;en bieden een gratis programma. Van popconcertennbsp;tot tentoonstellingen, vannbsp;workshops tot films. Ooknbsp;Leidsche Rijn is dit jaar goednbsp;vertegenwoordigd met activiteiten. Zoals elk jaar sluitnbsp;het Utrecht Uitfeest af metnbsp;de 'Drijf In openluchtbioscoop' van het Nederlandsnbsp;Film Festival.

12 en 13 september 2009, www.uitfeest.nl.

Sprekende standbeelden


Laat de standbeelden voor één keer het woord doen, via de audiotour 'Onbewogen Verhalen'. Henk West-broek en andere Utrechters vertellen het verhaal achternbsp;dat ene beeld dat u ai zo vaak gepasseerd bent, maarnbsp;eigenlijk nooit écht goed heeft bekeken. Elf beelden innbsp;het centrum zijn voorzien van een verhaal. De audiotournbsp;is te downloaden vanaf de site of op te halen bij de VVVnbsp;Utrecht op het Domplein.nbsp;www.onbewogenverhalen.nl.

18 Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009

-ocr page 19-

Vredenburg opent het culturele seizoen met een groot feest: Fast Forward. In hoognbsp;tempo komen alle denkbarenbsp;muziekgenres voorbij, vannbsp;klassiek tot pop, van avant-garde tot smartlap. Er zijnnbsp;veel optredens, er is eennbsp;quiz, er zijn filmpjes en ernbsp;is een bar in de zaal. Ondernbsp;anderen Gern, Room Eleven,nbsp;Wolter Kroes en Insomnionbsp;staan op het programma.nbsp;12 september 2009,nbsp;www.vredenburg.nl.



Ijjil nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;f i [»1 il ïfïliÏTi


Nazomercircus


Het begint een mooie traditie te worden: begin september is er in het Griftparknbsp;het nazomercircus. Dit jaar pakt de Stadsschouwburg Utrecht uit met drie bijzondere producties die u op dezelfde avondnbsp;achter elkaar kunt zien. In een prachtige,nbsp;intieme witte circustent zijn de groterenbsp;acts te zien, rond de tent is een terras metnbsp;zitjes voor parkfood, muziek en kleinerenbsp;acts. Een Parade-achtige nazomersfeer isnbsp;verzekerd! 3 tot en met 12 september 2009,nbsp;www.stadsschouwburg-utrecht.nl.




Ga lekker ouderwets dansen en muziek luisteren in Tivoli. Dit poppodium heeft ook voor alumni genoeg te bieden.nbsp;Zo treedt 24 september 2009 de Italiaans-IJslandse zangeres Emiliana Torrini op. Ze creëert net als haar landgenotenbsp;Björk een volstrekt eigen wereld met haar muziek. Somsnbsp;donker en angstaanjagend dan weer dromerig-akoestisch.nbsp;Of geniet op 3 oktober 2009 van onze Nederlands jazz-talent Wouter Hamel. Muziek voor alle leeftijden dus!nbsp;www.tivoli.nl.


: Bijzonder Utrechts plekje

te___________________________________________________________


utrechts Studenten Corps


K^an het Ja'nskerkhof staat een kasteelachtig gebouw met hermetisch gesloten gordijnen. Wat er zich achter de gordijnennbsp;afspeelt, weten alleen de uit mannen be-: staande leden van het in 1816 opgerichtenbsp;Utrechtsch Studenten Corps. Aan het begin van de negentiende eeuw bestond bijnbsp;de Utrechtse studenten behoefte om het


samenkomen naast de studie in een vastere vorm te gieten en zo ontstond deze vereniging. Het is de oudste van de stadnbsp;en telt ongeveer 900 leden. Ook dit jaarnbsp;zal weer een nieuwe lichting een plekjenbsp;proberen te bemachtigen.



-ocr page 20-

INTERVIEW

::::::::::: Tekst: Ann Bouwma • Beeld: Anne Hamers, privébezit

Leneke Visser neemt afscheid als directeur van het Universiteitsfonds

^Een wederziidse


Het Universiteitsfonds bestaat al sinds 1886, maar is pas sinds kort door de universiteit ontdekt als belangrijk netwerk van alumni. Sindsnbsp;1999 is Leneke Visser aangesteld als directeur. Onder haar leiding isnbsp;het U-fonds uitgegroeid tot een breed universitair alumninetwerknbsp;met regionale en internationale vertakkingen. Dit jaar neemt ze omnbsp;gezondheidsredenen afscheid. Een terugblik op tien jaar denkwerknbsp;en daadkracht.


Wat trof je destijds aan?

“De universiteit had eigenlijk niets voor alumni. Geen strategie, geennbsp;bureau, geen database. Voor zover er sprakenbsp;was van alumniprogramma’s werden die uitgevoerd door het Universiteitsfonds, de verenigingen en een enkele faculteit. In de jarennbsp;negentig ontstond een kentering in het denken.nbsp;De universiteit zag het belang van relaties metnbsp;afgestudeerden, waarmee het U-fonds weer innbsp;beeld kwam, en was bereid te investeren in hetnbsp;sluimerende potentieel.”

18 maart 1950 in Ti I b u rgnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;N a

gymnasium a en b studeerde drs. Leneke Visser achtereenvolgensnbsp;Culturele Antropologie en Nederlandse Taal- en Letterkunde (beidenbsp;Vrije Universiteit Amsterdam),nbsp;Algemene Literatuurwetenschappen (cum laude, Universiteit vannbsp;Amsterdam) en als specialisatienbsp;Keltische Taal- en Letterkundenbsp;aan de Universiteit Utrecht. Nanbsp;een periode van publieksvoorlichting over wetenschap en literatuur (1986 - 1996) verlegde hetnbsp;zwaartepunt van haar werk zichnbsp;naar de opbouw en inrichting vannbsp;relatienetwerken (1996 - 2009)nbsp;• 1999 - 2009 Directeur Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau.nbsp;2009 - heden Adviseur College vannbsp;Bestuur inzake Facultaire Alumni-st r a t eg i enbsp;[5^2ïQquot;De colleges oud-lers opnbsp;het Lucas Bolwerk.quot;

Hoe ben je begonnen?

“Het Universiteitsfonds en de universiteit stonden ver uit elkaar. Dat moest worden doorbroken. Met moderne communicatiemiddelen, een andere strategie, nieuwe impulsen, maarnbsp;vooral met een nieuwe relatie. Samenwerking,nbsp;dat was de boodschap. De universiteit hadnbsp;natuurlijk kunnen zeggen: we zetten zelf eennbsp;alumni-programma op. Dat zie je vaak. Maarnbsp;onze universiteit wilde expliciet samenwerken,nbsp;en het U-fonds ook. Voor mijn gevoel is dezenbsp;visie de basis van het succes geweest.”

Maar jij hebt het uit de grond gestampt. “Je zou kunnen zeggen, dat ik van niets ietsnbsp;kan maken. Dat is misschien wel mijn kracht.nbsp;Maar ik had ook de wind mee. En het was eennbsp;wederzijdse match. Zowel tussen universiteitnbsp;en Universiteitsfonds als tussen deze opdrachtnbsp;en mij. Ik had niet gedacht dat ik me hier zonbsp;goed op mijn plaats zou voelen.”

Een voorbeeld van een geslaagd project? “Onze manier van werken is om initiatieven te ontplooien via netwerken: regionaal,nbsp;internationaal, business, jong, welke tak dannbsp;ook. Het netwerk bedenkt en organiseert, wij


faciliteren. Dat is de essentie. Wat ik ontzettend leuk vind, is dat die netwerken daardoor ook intern meer samenhang hebben gekregen.nbsp;Alumni zoeken elkaar op, organiseren contacten, ook zonder ons. Een trend is bijvoorbeeldnbsp;de samenwerking met bedrijven. KLM heeftnbsp;om zijn milieubeleid te toetsen Utrechtsenbsp;alumni uit de Amsterdamse regio uitgenodigdnbsp;voor een gedachtewisseling. Dat is interessant,nbsp;voor bedrijven, voor alumni en voor onzenbsp;universiteit.”

Was het aanvankelijk moeilijk om de alumni te motiveren?

“Ja, natuurlijk. Velen dachten dat het ons nooit zou lukken. Zelf heb ik ook lang gedacht dat er een generatie overheen moest


20 Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009

-ocr page 21-

gaan om de betrokkenheid van alumni te vitaliseren. Maar het is veel sneller gegaan.”

Heeft dat ook te maken met maatschappelijke veranderingen?

“Dat is een belangrijk punt. Je ziet dat mensen behoefte krijgen aan nieuwe vormen van sociale cohesie. Mijnnbsp;generatie komt nog uit vaste verbanden als gezin, kerk,nbsp;vereniging, partij. Maar al die oude verbanden eroderen.nbsp;Toch blijft de behoefte aan een groepsgevoel bestaan.nbsp;Dat moetje dus opnieuw invullen, want zonder socialenbsp;cohesie blijft geen samenleving overeind. En ik vind datnbsp;universiteiten daarin een belangrijke rol kunnen spelennbsp;via de netwerken. Studenten moeten beseffen dat zenbsp;vanaf hun inschrijving de rest van hun leven deel uitmaken van dit Utrechtse netwerk, onze community. Hetnbsp;wordt een onderdeel van je identiteit.”

'Betrokken alumni vitaliseren is veel sneller gegaan dan ik dacht'

Merkje verschil in belangstelling tussen studenten en alumni?

“Ja, o ja! Je moet voortdurend segmenteren. Jongeren hoefje niet meer bewust te maken van het belangnbsp;van netwerken. Het gaat er vooral om dat ze wetennbsp;dat die netwerken bestaan en dat ze er zo in kunnennbsp;stappen. Op het moment dat iemand zich inschrijft,nbsp;moetje zeggen: jij wordt lid van onze club en daarnbsp;mag je verduveld blij mee zijn, want wij zijn de bestenbsp;universiteit van Nederland!”

En dat is ook zo?

“Ja, dat is ook echt zo! China oriënteert zich wereldwijd op universiteiten om zijn eigen onderwijsniveau te verbeteren. Om die reden is er een ranking van denbsp;beste universiteiten gemaakt, die internationaal wordtnbsp;gezien als de meest betrouwbare. Daarop staat denbsp;Utrechtse Universiteit op nummer één in Nederland,nbsp;in de top tien van Europa en in de top vijftig van denbsp;wereld. Dat is hoog hoor, dat kan ik je verzekeren.”

De komende tijd ga je je bezighouden met het facultaire alumnibeleid?

“Dat is de volgende slag die moet worden gemaakt. De faculteiten komen om in het werk, ze moetennbsp;steeds meer doen met minder mensen en mindernbsp;middelen. Dus voor alumni hebben ze vaak geen tijd.nbsp;Maar daardoor missen ze wel het profijt, de kennis, denbsp;rolmodellen. Faculteiten zouden de alumni veel meernbsp;als een schil rond de faculteit moeten gaan ervaren.”

Hoe kijkje terug op de afgelopen tienjaar?

“Ik heb met hart en ziel kunnen werken, daar ben ik dankbaar voor. Het vult je hele leven, je bent er altijdnbsp;mee bezig. Dat heb ik nooit erg gevonden, want hetnbsp;nadenken over je werk is een van de leukste dingen.nbsp;Over de positie van de universiteit als onderdeel vannbsp;de samenleving. Als ik ophoud met werken, zal ik datnbsp;nog het meeste missen.”

Je krijgt nu misschien meer tijd voor hobbies.

“Schaken, tuinieren, pianospelen! Ik hoop inderdaad dat het adrenaline-gestuurde werken wat afneemt. Alsnbsp;ik nu op een doordeweekse middag door de stad fiets,nbsp;ervaar ik dat als een enorme luxe. Echt geweldig! Datnbsp;wil ik vaker doen.”

Leneke Visser neemt op 27 november officieel afscheid als directeur U-fonds

Illuster 56 ) Universiteit Utrecht | 08/2009 21

-ocr page 22-

••ra;


SPECIAAL VOOR U!

Tekst amp; fotografie: Simone Best


Alumnicontactpersonen

Contactpersonen faculteiten

Faculteit Bètawetenschappen

Sorbonnelaan 14-16, 3584 CA, Utrecht, (030) 253 87 59,nbsp;m.vandergarde@uu.nl

Faculteit Diergeneeskunde

Postbus 80163, 3508 TD Utrecht, (030) 253 48 39, s.fluitsma@uu.nl

Faculteit Geesteswetenschappen

Kromme Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht, (030) 253 12 77,nbsp;a.w.vangroep@uu.nl

Faculteit Geowetenschappen

Postbus 80.115, 3508 TC Utrecht, (030) 253 49 90, n.meijer@geo.uu.nl.

Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie

3, 3512 BK Utrecht, (030) 253 83 56, m.y.b.jansen@uu.nl

Janskerkhof 12, 3512 BL Utrecht, (030) 253 96 69.

Bijlhouwerstraat 6-8, 3511 ZC, Utrecht, (030) 253 93 89,

S.A.Bergervoet@uu.nl


Als begunstiger van het Utrechts Universiteits-fonds/Alumnibureau steunt u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien denbsp;U-fonds alumnipas met diverse kortingen ennbsp;extra's. Op deze pagina vindt u een greep uitnbsp;het aanbod.


Voordelen met de U-fonds alumnipas Met de alumnipas krijgt u bij diverse organisaties kortingen en/of voordelen. Zo geeft de faculteit Socialenbsp;Wetenschappen alumnipashouders 20% korting opnbsp;het contractonderwijs en geldt met een alumnipasnbsp;een korting op het cursusaanbod bij Cultuurcentrumnbsp;Parnassos.


En ook Faculty Club Helios - de 'Huiskamer van de Universiteit Utrecht' - biedt alumnipashouders korting,nbsp;ditmaal een reductie op het lidmaatschap: alumnipashouders (die niet in dienst zijn van de universiteit)nbsp;betalen in 2009 geen € 65,- maar € 45,-.


Bent u een muziekliefhebber? Dan zit u ook goed met de alumnipas. Zo werken zowel het Utrechtsch Studenten Concert, closeharmony koor Dekoor, hetnbsp;Utrechts Blazers Ensemble, strijkorkest Zoroasternbsp;en het Utrechts Studenten Koor en Orkest meenbsp;aan de alumnipas. Op vertoon van uw pasnbsp;kunt u tegen gereduceerd tarief de uitvoeringen van deze gezelschappen bijwonen,nbsp;voor zover ze in Utrecht plaatsvinden.



Voordelig najaarsprogramma voor begunstigers!


Als begunstiger profiteert u van aantrekkelijke


kortingen tijdens het najaarsprogramma voor alumni


dat van 11 september tot en met 27 november 2009 wordt georganiseerd.


O Kijk voor meer informatie op


uww.mi.nl/alumni/najaarsprogramma of in het najaars-


programmaboekje dat u al eerder (met de jaarverslagmailing)


hebt ontvangen.


22 Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009



prol.*. 819238761


Reizen voor en met alumni



Heeft u zin om een bijzonderenbsp;reis te makennbsp;en tegelijkertijdnbsp;andere alumni tenbsp;ontmoeten? Maaknbsp;dan eens een reisnbsp;of korte excur


sie met Stichting Geo-wetenschappelijke Activiteiten, kortweg Georeizen. Ondernbsp;begeleiding van (oud) Aardwetenschappersnbsp;bezoekt u geologisch interessante gebiedennbsp;waar je als 'gewone' toerist vaak niet komt.


Voor 2009 staan nog enkele korte, nabijgelegen excursies op het programma, zoals de excursie 'Schokland en Kraggenburg - vannbsp;zwerfsteen tot groene klimaatredder', plusnbsp;enkele verre en lange reizen. Tijdens denbsp;excursie in Schokland en Kraggenburgnbsp;(op zaterdag 10 oktober 2009) laat prof,nbsp;dr. Schuiling onder andere zijn olivijnproef-veld in Kraggenburg zien, waar olivijn CO2nbsp;opneemt: de redding van de klimaatcrisis!nbsp;Hoe dit precies in zijn werk gaat, ontdektnbsp;u tijdens de excursie. Kosten voor dit uitstapje: € 25,-.


O Kijk op www.georeizen.nl hoe u zich aan kunt melden.


-ocr page 23-

Wat heeft u met uw U-fonds alumnipas?

Ben je direct na de studie U-fonds alutnni-pashouder geworden?

quot;Nee, iets later. Een vriendin stuurde mij de informatie door van het filmdebat, een alumni-activiteit die op 28nbsp;mei 2009 in het Louis Hartlooper Complex werd georganiseerd. Ik vond het een interessant thema ('Hebbennbsp;ex-gedetineerden na het einde van hun straf recht opnbsp;een goede terugkeer in de maatschappij?', red.). Op denbsp;avond zelf heb ik direct de pas aangeschaft. Ik ben dusnbsp;sinds een paar maanden alumnipashouder.quot;

Waaróm ben je U-fonds alumnipashouder geworden?

quot;Ik ontdekte dat er veel interessante activiteiten voor alumni worden georganiseerd. Ik ben van plan om innbsp;de toekomst meer activiteiten te gaan bezoeken, maarnbsp;daar moet ik me nog goed in gaan verdiepen.quot;

Wat vond je van het filmdebat?

quot;Ik vond de film. Boy A, erg interessant. Het duurde even voordat het debat op gang kwam, maar hetnbsp;thema van de avond vond ik erg leuk.quot;

Kijkt u weleens op www.uu.nl/alumni?

quot;Nee, ook de site moet ik nog helemaal ontdekkenl Dat ben ik binnenkort wel van plan.quot;

Kaj van Gelenken

Alumna Psychologie (2008)

Bent u al begunstiger?

Het Universiteitsfonds organiseert een uitgebreid programma voor alumni in binnen- en buitenland en verstrekt subsidies voor activiteiten voornbsp;en door studenten en alumni. Dit alles is medenbsp;mogelijk door de bijdragen van begunstigers:nbsp;alumni, medewerkers en studenten. Draagt u uwnbsp;universiteit een warm hart toe en wilt u profiteren van aantrekkelijke kortingen en bijzonderenbsp;acties? Word dan ook begunstiger van hetnbsp;Universiteitsfonds.

U bent al begunstiger vanaf € 20,- per jaar. Pas afgestudeerd? Dan ontvangt u bovendiennbsp;als welkomstcadeau de U-fonds usb-stick.

Colofon

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaar en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplage van 84.000 Uitgever Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau (Catharien Hamerslag en Jacomijnnbsp;Timmermans) Bladconcept amp; realisatie Bergenwerkt (Anne-marienbsp;van Bergen en Sandra Rijnen). Hoofdredactie Anne-marie van Bergen.nbsp;Redactieraad Thijs Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren; Arie Smit,nbsp;oud-directeur TeleacNot, oud-voorzitter U-fonds; Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen; Tom Peijster, managementconsultant directoraat communicatie Rabobank Nederland; Ludo Koks,nbsp;adjunct-directeur Communicatie Service Centrum, persvoorlichter.

Begunstigersactie!


Kijk op Karakter


Wie ben ik? Persoonlijkheidstests,nbsp;assessments en enne-agrammen zijn populairder dan ooit, maarnbsp;hoe betrouwbaar zijnnbsp;deze methoden? Innbsp;het boek 'Kijk opnbsp;Karakter' van Willem

Koops en Maria Splinter presenteren Utrechtse wetenschappers de nieuwenbsp;inzichten in de samenhang tussennbsp;persoonlijkheid en gedrag.nbsp;Geïnteresseerd? Het Univcrsitcits-fonds geeft vijf exemplaren weg.nbsp;Stuur een mail naar alumni(@uu.nl,nbsp;onder vermelding van ‘Kijk op Karakter’. De actie geldt alleen voornbsp;begunstigers, dus vermeld uw naam,nbsp;adres en alumnipasnummer. In denbsp;volgende Illuster maken we de prijswinnaars bekend.

Kijk op pagina 5 van deze Illuster om te lezen welke begunstigers het boeknbsp;‘De High Performance organisatie’nbsp;uit de vorige Illuster toegestuurdnbsp;krijgen.

O Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.uu.nl/alumni gt; AlumniServices.

Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau Bezoekadres: Bestuursgebouw,nbsp;Heidelberglaan 8, Utrecht

Postadres:

Postbus 80125, 3508 TC, Utrecht

T (030) 253 80 25 (F (030) 253 80 26)

E alumni@uu.nl

Universiteit Utrecht; David Veldman, marketingcommunicatiespeci-alist Uitgeverij Virtumedia; Olfert Koning, redacteurA/erslaggever bij NCRV Radio, Marianne Hoornenborg, senior communicatieadviseur,nbsp;Amsterdams Bureau voor Communicatie. Beeld (back)cover Ivar Pel.nbsp;Ontwerp en opmaak WRIK (BNO), Utrecht. Druk Thieme Rotatienbsp;Zwolle. ISSN 1338-4703. Voor toezending is gebruik gemaakt van hetnbsp;alumnibestand van de Universiteit Utrecht. © Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht. Overname vannbsp;artikelen is - met bronvermelding - toegestaan.

Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie: alumni©uu.nl

Faculteit Sociale Wetenschappen

  • • Alle departementen,

Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht, (030) 253 67 18, m.m.splinter@uu.nl

Faculteit Geneeskunde

  • • Algemene Gezondheidswetenschappen (088) 755 34 64,

J. C.P.J.deGroot@umcutrecht.nl

  • • Biomedische Wetenschappennbsp;(088) 755 75 72,

Kirsten Boersma-Van Nierop,

K. vanNierop@umcutrecht.nl

  • • Overige departementen.

Postbus 80030, 3508 TA Utrecht, (088) 755 34 06,nbsp;h.m.dobbelaar@umcutrecht.nl

Interfacultaire onderzoeken opleidingsorganisaties:

Contactpersonen nationaal

  • • Regio Amsterdam, Peter de

Haan, amsterdam.alumni@uu.nl

Hilten, rotterdam.alumni@uu.nl

Contactpersonen internationaal

New York, irmabjansen@gmail.com


Illuster 56 | Universiteit Utrecht | 08/2009 2 3

-ocr page 24-

Leren van 'The World nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Alumnus Cees Korvinus

Economie History Congress' wordt VARA-directeur

Workshop voor jonge alumni over keuzestress


Eisken van der Wall

• oncoloog, hoogleraar Interne Geneeskunde, universiteitshoogleraar en alumna Geneeskunde werd in haar

keuze voor

de interne geneeskunde Sterk beïnvloed door de colleges die ze liep bij de Utrechtse internist prof. dr. Willem Erkelens:nbsp;quot;Die kon met ZO 'n passie de kracht van het vak overbrengen!quot;

Lees meer op pagina 14