Utrechtinc, broedstoof voornbsp;innovatieve startersnbsp;zoals Kevin Voges van Yunoo
INHOUD
Internationale inspiratie
Volgende week begint de Klimaattop in Kopenhagen. Ook de Universiteitnbsp;Utrecht geeft daar acte de presence. Ditnbsp;toegangsbewijs hebben we mede tenbsp;danken aan de unieke integrale aanpaknbsp;van duurzaamheid op onze universiteit.nbsp;Want daar ligt de oplossing voor eennbsp;duurzame samenleving. Laten wc hopennbsp;dat dit inzicht ook is doorgedrongen totnbsp;de Deense hoofdstad.
Zes nieuwe buitenlandse toppers kozen
voor onze universiteit
Robbert Dijkgraaf, gelauwerd alumnus en KNAW-president
Wat bepaalt het succes van de academische ondernemer?
Indoor uitjes in het winterseizoen
Aanbiedingen en activiteiten voor aiumnipashouders
2 illuster 57 ] Universiteit Utrecht | 11/2009
Internationale inspiratie krijgen we ook van buitenlandse studenten die innbsp;Utrecht komen studeren. In dit nummernbsp;maakt u kennis niet de nieuwe lichtingnbsp;UES-studenten. Zes buitenlandse talenten die dankzij u en vele andere alumninbsp;een beurs ontvangen om hier te mogennbsp;studeren en straks deel zullen uitmakennbsp;van ons internationale netwerk. Hoeveelnbsp;studenten we volgend jaar mogen begroeten, hangt mede af van u. Wilt u eennbsp;financiële bijdrage leveren aan het UES-fonds? Op pagina 12 leest u hoe u onsnbsp;kunt helpen.
PS. Noteert u zaterdag 27 maart alvast in uw agenda? Dan ontmoeten wc u graagnbsp;op onze jaarlijkse Universiteitsdag.
Dr. André Bolhuis.
voorzitter Utrechts Universiteitsfonds
BENOEMD TOT...
Tekst: Pauline Weseman • Beeld: KNVB.nl
Voetbalster met A-status
Annemieke Kiesel-Griffioen
Met het Nederlandse vrouwenelftal haalde voetbalster Annemieke Kiesel-Griffioen (1979), alumna Onderwijskunde, tijdens het afgelopen EK de halve finale. Een unieke prestatie die het hele team denbsp;A-status van het NOC*NSF opleverde. En salaris.
“Toen we in september hoorden dat we met het Nederlandse team de A-status hadden gekregen, sprongen we een gat in de lucht zonder precies te weten wat het inhield. Nu weet ik dat we die erkenning kregen, omdat we tot de beste vier vrouwenteams van Europa behoren. We gaan zeventig procent van het minimumloonnbsp;verdienen, krijgen meer faciliteiten en een onkostenvergoeding. De A-status is doornbsp;NOC-NSF ingesteld om topsporters meer rust te geven en ze te helpen meer uit denbsp;sport te halen.
Meer rust en tijd kan ik goed gebruiken. Nu werk ik voor mijn inkomen twee dagen per week bij een softwarebedrijf als kwaliteitscontroleur. Als speler van het Duitsenbsp;FCK 2001 Duisburg train ik vier avonden en twee ochtenden. Sinds 2002 studeer iknbsp;Theologie in deeltijd aan de Christelijke Hogeschool Ede. Op zondagnbsp;speel ik wedstrijden.
Afwisselend en praktijkgericht
Met mijn studie Onderwijskunde doe ik op dit moment niets. Het is ook lastig iets passends te vinden in Duitsland, waarnbsp;ik nu woon. Ik heb destijds erg lang nagedacht over mijnnbsp;studiekeuze, vond zoveel studies interessant. Ik koos voornbsp;Onderwijskunde, omdat ik wilde ontdekken hoe mensen leren. Het leek me afwisselend en praktijkgericht. Dat bleek tenbsp;kloppen, ik kijk er met plezier op terug.
Van mijn studietijd tussen 1997 en 2002 herinner ik me vooral de volle bus, lijn 12 richting De Uithof. Veel oud-studentennbsp;zien hun studententijd als een tijd van gezelligheid. Ik niet. Iknbsp;studeerde. Sinds mijn zestiende speel ik bij het Nederlands elftalnbsp;en is voetbal de spil waar alles om draait. Mijn studie vormde iknbsp;daar omheen. Ik woonde gewoon thuis. Een studentenleven heb iknbsp;niet gemist; ik beleefde veel plezier aan voetbal.
Trainingsopleiding ontwikkelen
Mijn geloof speelt een rol in alle facetten van mijn leven. Het leerde me minder perfectionistisch te zijn, meer te relativeren. Zeker bij voetbal is dat handig,nbsp;want de prestatiedruk is groot. Ooit moet ik stoppen. De meeste spelers stoppen bij begin dertig.nbsp;Dat is over een paar jaar. Misschien ga ik dan eennbsp;trainingsopleiding ontwikkelen, dat lijkt me leuk.nbsp;Dan komt onderwijskunde alsnog van pas. Mijnnbsp;toekomst ligt open. Met twee studies kan ik in elknbsp;geval alle kanten op.”
Kijk voor meer benoemingen op www.uu.nl/alumni
Lodewijk Hijmans van den Bergh (1963) Alumnus: Nederlands recht. Benoemd tot: chiefnbsp;corporate governance counselnbsp;en lid Raad van Bestuur vannbsp;Ahold. Hij volgt daarmee vannbsp;alumnus Peter Wakkie op. Denbsp;benoeming van Hijmans vannbsp;den Bergh wordt op 13 aprilnbsp;2010 tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering aannbsp;de aandeelhouders van Aholdnbsp;voorgelegd. Was voorheen:nbsp;partner bij De Brauw Blackstone Westbroek.
Maurits van Rooijen (1956)
Alumnus: Geschiedenis en Ruimtelijke Wetenschappen.
Benoemd tot: rector magnificus van Nyenrode Business Universiteit. Was voorheen: vice-president van de University ofnbsp;Westminster.
Annemieke Kiesel-Griffioe (1979) Alumna: Onderwijskunde. Benoemd tot: A-status-voetbalster bij het Nederlandsenbsp;vrouwenelftal. En verder: stu
dent Theologie en voetbalster
Illuster 57 I Universiteit Utrecht | 11/2009 3
-ocr page 4-Joost Klarenbeek (1968) Alumnus: Geschiedenis. Benoemd tot: Particulier Secretaris van Zijnenbsp;Koninklijke Hoogheid de Prinsnbsp;van Oranje en Hare Koninklijkenbsp;Hoogheid Prinses Maxima. W/asnbsp;voorheen: werkzaam te Brusselnbsp;op de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bijnbsp;de Europese Unie. Sigrid van Aken (1970) Alumna: Franse Taal- en Letterkunde. Benoemd tot: managingnbsp;director van de Goede Doelennbsp;Loterijen. Was voorheen: adjunct managing director. Ruurd Stolp (1954) Alumnus: Diergeneeskunde. Benoemdnbsp;tot: directeur van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Wasnbsp;voorheen: president bij Intervetnbsp;Schering Plough Animal Health. Stimulans voor allochtoon talent Dc Universiteit Utrecht is een van de univcrsiteiten die een subsidienbsp;krijgt van het Sociaal Fonds voor denbsp;Kennissector (SoFoKleS) om 40 allochtone studentassistenten aan tenbsp;stellen. Het doel van het project isnbsp;om deze groep studenten te interesseren voor een loopbaan in de wetenschap. Veel allochtoon talent blijftnbsp;namelijk onbenut. De SoFoKleS subsidie bedraagt bijna 200.000 euro.Metnbsp;het gehonoreerde project ‘Programmanbsp;Studentassistenten Onderzoek’ willen |
UU-alumnus Rens Willems heeft de 'Visies op tfrïde' Scriptieprijs 2009 gewonnen ennbsp;kreeg een cheque uitgereikt ter waarde vannbsp;1.500 euro. Willems schreef een scriptie metnbsp;de titel Arming with opportunities. Disarmament, Demobilization and Reintegrationnbsp;and a Community-based Approach. Timo Bolt en Leonie de Goei wonnen de X LjigavoJüprijs 2flDS met het boek Kinderen van hun tijd. Zestig jaarnbsp;Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Nederland,nbsp;1948-2008. Bolt rondde onlangs de Resear-master Historical and Comparative Studiesnbsp;of the Sciences and Humanities af en is momenteel werkzaam als onderzoeker bij hetnbsp;Descartes Centre. Leonie de Goei is wetenschappelijk directeur van het KNHG. Ô Kijk voor actuele ontwikkelingen ook op www.uu.nl gt; nieuws |
Ingrid Bos (1963) Alumna Nederlands recht. Benoemd tot: algemeen directeur bij Raadgevers Bedrijfsjuristen. Was voorheennbsp;o.a. werkzaam bij Twynstranbsp;Gudde en Aegon.
de deelnemende univcrsiteiten al in een vroeg stadium (bachelorfase) talent onder allochtonen herkennen ennbsp;stimuleren.
Eric Boonstra (1965) Alumnus: Nederlands Recht. Benoemdnbsp;tot: managing director vannbsp;EvoSwitch. Was voorheen: commercieel directeur bij hetzelfdenbsp;bedrijf.
Maarten Bremer (1963) Alumnus: Onderwijskunde. Benoemd tot: directeur van KIT-IMC, denbsp;Intercultural Management amp;nbsp;Communication training- ennbsp;adviestak van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Mark Woldberg (1976) Alumnus: Taal- en cultuurstudies.
Benoemd tot: persvoorlichter bij Holland Casino.
O Wilt II ccii heiioeiiiiiiy van een ahininns doorgeven aan hetnbsp;Universiteilsfonds/Altiinnibiireau?nbsp;Mail naar iifoiids@nii.nl ondernbsp;vermelding van ‘benoeming’.
Studiepaleis
studenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht lenen hun studieboekennbsp;sinds kort in het voormalige paleisnbsp;van Lodewijk Napoleon, broer vannbsp;Napoleon Bonaparte en van 1805nbsp;tot en met 1810 koning van Holland. Het oude paleis uit 1807 is denbsp;afgelopen twee jaar gerenoveerd ennbsp;heringericht als Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Medewerkersnbsp;verhuisden deze zomer ongeveernbsp;320.000 boeken van het oude,nbsp;naastgelegen pand naar het nieuwenbsp;onderkomen. quot;Het is nog mooiernbsp;dan ik had gehoopt,quot; zegt hetnbsp;hoofd publieksdienst Moniquenbsp;van Eijndhoven enthousiast. In denbsp;oude balzaal zijn de hoge ramennbsp;hersteld. In de oude kapel staat nunbsp;de collectie voor theaterwetenschap.nbsp;De kapel was in 1629 een remonstrantse schuilkerk, later werd hetnbsp;de hofkapel van Lodewijk Napoleonnbsp;en nu doet het dienst als bibliotheeknbsp;en studieplek.
4 Illuster 57 [ Universiteit Utrecht | 11/2009
Oproepen Dutch Alumni amp; Business Society O Gaat u zich voor langere of kortere tijd in het buitenland vestigen?nbsp;Keert u definitief terug uw land vannbsp;herkomst? U wordt verzocht contactnbsp;op te nemen met de Nederlandsenbsp;ambassade. Vliegenthart Scriptieprijs O (Oud-)studenten die na 1 januari 2009 zijn afgestudeerd met eennbsp;scriptie op het gebied van de Geesteswetenschappen (Alfa) kunnennbsp;deze voor 15 januari 2010 inzendennbsp;voor de Vliegenthart Scriptieprijs.nbsp;Kijk voor de voorwaarden en hetnbsp;reglement opnbsp;www.uu.nl/vliegenthartscriptieprijs. |
Nieuw platform voor internationale alumni Om de banden met de internationale alumni en het bedrijfsleven te versterken,nbsp;is het platform Dutch Alumni amp; Businessnbsp;Society (DABS) opgericht. De Dutch Tradenbsp;Board (DTB), het publiek-private samenwerkingsverband op het gebied vannbsp;internationaal ondernemen, stond aannbsp;de wieg van het platform. Naast onderwijsinstellingen en clusters zijn de ambassades belangrijke pijlers van de DABS.nbsp;De DABS is een instrument dat u verdernbsp;kan helpen in uw carrière. DABS laatnbsp;buitenlandse studenten en alumni ziennbsp;dat internationaal gerenommeerde Nederlandse bedrijven en kennisinstellingennbsp;veel te bieden hebben, zowel in Nederland als buitenland. Studenten en alumninbsp;die zich voor langere of kor |
tere tijd in het buitenland gaan vestigen en alumninbsp;die na hun studie definitief terugkeren naarnbsp;hun land van herkomstnbsp;worden opgeroepennbsp;zich te melden bij de Nederlandse ambassade. www.dab-society.comnbsp;quot;Absoluut! De werelden van business ennbsp;wetenschap kunnen niet zonder elkaar.nbsp;Ondernemende alumni zijn de draagbal-ken van die brug en knappere koppennbsp;vind je niet.quot; Eric Lammertsma, ondernemer, Crimson Base B.C. “Het is goed om de ideeën die je tijdens de studie opdoet te stimuleren. In de snelnbsp;veranderende wereld is er behoefte aannbsp;jonge ondernemers die innovatief te werknbsp;gaan.” Stefan Harzevoort en Aljan de Boer, ondernemers in marketinginnovatie,nbsp;New Pulse. “Ja. In mijn vakgebied wordt er erg gefocust op publiceren. Dan staat er vervolgens een stuk in een tijdschrift, maarnbsp;heeft de samenleving er nog niks aan. Wijnbsp;helpen met ons bedrijf om ideeën in denbsp;biomedische hoek in de markt te zetten.”nbsp;Joris Parmentier, ondernemer,nbsp;Rise ‘n Shine. |
'Draai nu jouw hand, tijdens het schudden, net iets naar boven. Dat straalt zelfvertrouwen uit'
Pas afgestudeerden leren tijdens de workshop 'Help ik ben afgestudeerd' hoe ze een potentiële werkgever de hand moeten schudden. Universiteit Utrecht loopt landelijknbsp;voorop met het alumnibeleid en de -activiteiten die ze organiseren.
nrc.next, 21 oktober
Winnaars Kijk op karakter
UU en CBS gaan samenwerken
De Universiteit Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebbennbsp;een samenwerkingsovereenkomst getekend waardoor de organisaties gebruiknbsp;kunnen maken van eikaars gegevens ennbsp;expertise. De Universiteit Utrecht krijgtnbsp;toegang tot CBS-data voor onderzoek ennbsp;het bedrijven van statistiek. Daarnaastnbsp;kan de universiteit onderzoek doen voornbsp;het CBS naar vraagstukken op statistischnbsp;gebied en het CBS adviseren bij statistische methodologie. Beide instellingennbsp;onderzoeken welke activiteiten van hetnbsp;CBS geschikt zijn voor promoties
In de vorige Illuster konden aluninipashouders meedingen naar het boek Kijk op karakter van Willem Koops en Maria Splinter.nbsp;De volgende personen hebben het boek inmiddels ontvangen:
- Gabi te Kiele uit Utrecht
- Matthijs Kuitenbeek uit Ternetizen
-J. Hovestreijdt uit Castricum
- Annemiek Jonkman uit Utrecht
- José Kombouts uit Leusden
O Benieuwd wat Illuster dit keer weggeeft aan alumnipashotiders? Blader naar pagina 22-23.
Illuster 57 | Universiteit Utrecht ] 11/2009 5
-ocr page 6-5 Activiteiten rond de Universiteit Utrecht 1^9 • The Idea of Cosmopolitanis - 3-5 december 2009. - Locatie: Diverse locaties binnenstad. - Aanvang: 10.00 uur. - Meer weten? www.uu.nl/cfh. • Studium Generale: Fjodor Dostojevski, Mensen zijn dom ennbsp;slecht - Dinsdag 8 december. - Locatie: Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. - Aanvang: 20.00-21.30 uur. Gratis en toegankelijk voor iedereen. - Meer weten? www.sg.uu.nl • Parnassos 15 Jaar: lustrumvoorstellingen - 9 t/m 12 december 2009. - Locatie: Parnassos Cultuurcentrum, hele gebouw. - Aan vang: woe/do/vrij: 20.30 uur, za: 20.00 uur. - Meer weten? www.uu.nl/parnassos gt;agenda of via 030-2538782. • Studium Generale: Michel Foucault, Het leven van een kunstwerk - Dinsdag 26 Januari 2010. - Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. - Aanvang: 20.00-21.30 uur. Gratis en toegankelijk voor iedereen. - Meer weten? www.sg.uu.nl • Coachdagen: Yes, I can (change my future) - Donderdag 28 januari en 4 februari 2010 - Locatie: Universiteitsbibliotheek Utrecht, Heidelberglaan 3, Utrecht - Meer weten? www.uu.nl/aiumni/jong |
Uithof of Binnenstad.
|
Onderzoeksnieuws : Minder communicatie, meer criminaliteit De mate waarin jongeren zich crimineel gedragen, is mede afhankelijk van de kwaliteit van de communicatie en de relatie-kwaliteit tussen ouders en kinderen. Eennbsp;sterke afname in communicatie tussen denbsp;ouder en het kind is gerelateerd aan eennbsp;toename van jeugddelinquentie. Dat concluderen adolescentieonderzoe-kers van de Universiteit Utrecht in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Developmental Psychology op grondnbsp;van onderzoek onder ruim driehonderdnbsp;jongeren en hun ouders gedurende vijfnbsp;opeenvolgende jaren. “Ouders moetennbsp;worden aangemoedigdnbsp;om te stimuleren datnbsp;hun kinderen voldoende delen metnbsp;hen, bijvoorbeeldnbsp;door gezamenlijkenbsp;vrij etij dsbestedingnbsp;of door het tonen van interessenbsp;in de wereld vannbsp;hun tienerkind,”nbsp;aldus adolescentie-onderzoeker Loe,snbsp;Keijsers. |
Universiteitsdag op zaterdag 27 maart 2010
Kijk voor actuele ontwikkelingen op onderzoeksgebied op
O www.uu.nl gt; nieuws
Is kennis nog steeds macht? Tijdens de komende Universiteitsdag zoeken Utrechts beste wetenschappers het antwoord op deze en andere vragen: Wienbsp;controleerde de kennis vroeger? Wie in de 21e eeuw? Waartoe leidt een te laagnbsp;kennisniveau? Welke samenleving gaat het beste met kennis om? Wat levert datnbsp;op? Vanaf 20 februari leest u in Illuster en op onze website alles over de U-dagnbsp;2010. Noteer alvast in uw agenda: 27 maart!
9 Kijk voor meer informatie op de vernieuwde, uitgebreide agenda op www.uu.nl/alumni.
6 Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009
-ocr page 7-COLUMN
Frans Verstraten
O Heeft u een foto uit de oude doos voor Illuster? Mail deze naar llluster@uu.nl (of per post naar het U-fonds tav Illuster, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht).
Elsevierenquête en Shanqhai-ranking: UÜ weer bij de fop Hoogleraren en universitair hoofddocenten vindennbsp;de Universiteit Utrecht de beste brede universiteitnbsp;van Nederland, blijkt uit de Elsevierenquête. Van denbsp;zes brede universiteiten komt Utrecht op drie van denbsp;vier criteria (bachelorprogramma, masterprogramma,nbsp;docenten en wetenschappelijke publicaties) opnieuwnbsp;als beste uit de bus. Van de 38 beste studies zijn er dit
jaartien van de Universiteit Utrecht.
Volgens de ondervraagde studenten komen drie Utrechtse opleidingen als beste uit de bus: Culturele Antropologie, Sociale Geografie en Planologie en het University College. Daarbij moet worden aangetekend dat niet alle opleidingen zijn beoordeeld. Denbsp;hoogst gewaardeerde masteropleidingen zijn dit jaar de researchmasters Rechten innbsp;Utrecht en Gedrag amp; Maatschappij in Groningen.
Ook volgens de jaarlijkse prestigieuze Shanghai-ranking mag de Universiteit Utrecht zich opnieuw de beste universiteit van Nederland noemen. Utrecht staat in Europa opnbsp;de 11e plaats, en wereldwijd op de 52e plaats.
Top, Topper, Topst
Wat zijn we allemaal dol op lijstjes. 13e muziek top 40, de 25 grootste soapnbsp;bloopers, de 25 heftigste echtscheidingen, de ATP- of FIFA ranking; noemnbsp;een onderwerp en er bestaat een lijst.nbsp;Ook universiteiten doen vrolijk mee.nbsp;13e Shanghai-Ranking, de Times Highernbsp;Education Ust, de Ranking Web of Worldnbsp;Universities. Met zweethandjes wordtnbsp;jaarlijks naar de publicatie uitgekeken.
Het is frappant dat universiteiten en media daar zoveel waarde aan hechten. Zeker als je weet hoe de lijstennbsp;worden samengesteld (als je dat al kuntnbsp;achterhalen!). Zo moet onze universiteit Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooftnbsp;blijven painperen. Immers, met zijn emeritaat zakken we vast een flink aantalnbsp;plekken op de Shanghai Ranking.
Ik ben bang dat dit soort lijstjes alleen maar aan belang zullen winnen. Zo lasnbsp;ik onlangs de jaarlijkse Elsevierlijst voornbsp;de beste Nederlandse studies. U moetnbsp;dan eens de websites van de Nederlandsenbsp;universiteiten bekijken. Ze zijn allemaalnbsp;de beste! Althans voor een (deel) vannbsp;hun opleidingen. Psychologie is mijnnbsp;thuisbasis en wij hebben nog niet censnbsp;een vlag gekocht. Al jaren proberen wijnbsp;hoger in die lijst te komen. We hebbennbsp;de beste collegezalen, de meest geavanceerde apparatuur en hulpmiddelen ennbsp;de hoogste rendementen. Onze jonge ennbsp;seniordocenten werden de laatste jarennbsp;universiteitsbreed docent van het jaar!nbsp;Maar het mag niet baten, want we staannbsp;weer op een (gedeelde) laatste plaats.
Nu denkt u vast: “Verstraten, als psycholoog moet JIJ vooral beseffen datje houding tegenover rankings zal veranderen als je wel bovenaan staatquot;. Okay,nbsp;laten we daar dan samen een experiment van maken of dat klopt. Wij. Ennbsp;met ons verschillende andere Utrechtsenbsp;studierichtingen, scoren bijzonder slechtnbsp;op stagemogelijkheden voor studenten!nbsp;Daar kunt u, alumni, veel aan veranderen. Denk dus mee en zorg dat denbsp;huidige studenten stageplekken krijgennbsp;in uw bedrijf of instelling. Eens zien ofnbsp;we dan hoger in de lijst komen en mijnnbsp;mening over rankings verandert.
Voelt u zich wederom uitgedaagd!
Frans Verstraten is hoogleraar Psychologische Functieleer aan onze universiteit
Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009 7
-ocr page 8-VERDIEPING
Tekst: Inge Toussaint • Saskia van der Linden (illustratrie), Ivar Pel (foto Klaas van Egmond), ANP (foto Herman Wijffels)
Op de klimaattop is inzicht in mens en maatschappij hard nodig
Duurzaam wegens goed gedrag
De Club van Rome riep het 35 jaar geleden al: er zijn grenzen aan de groei. Die grenzen zijn nu bereikt, getuige de huidige ecologische, sociale en economische crises. Aan de vooravond van de klimaattop innbsp;Kopenhagen maakt prof. ir. Klaas van Egmond, faculteitshoogleraar Geowetenschappen, zich sterk voornbsp;een integrale aanpak van duurzaamheid. quot;Technische ontwikkelingen zijn nodig, maar niet genoeg. Denbsp;gammakant van de wetenschap is onmisbaar.quot;
Q W quot;T e lopen keihard tegen de grenzen van de \ Ä / groei aan”, constateert Klaas van Egmond. |
V V Hij staat hierin niet alleen. De Club van Rome stelde eind oktober de Verklaring vannbsp;Amsterdam op, bedoeld om druk uit te oefenen op denbsp;VN-klimaatconferentie in Kopenhagen. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig. En snel. Of de wereldleidersnbsp;deze oproep ter harte nemen zal blijken van 7 tot 18nbsp;december. Dan beslissen zij in de Deense hoofdstadnbsp;over de uiteindelijke inhoud van het nieuwe internationale Klimaatverdrag.nbsp;blijkt dat we doorgroeien van zes naar negen miljardnbsp;inwoners wereldwijd. Daardoor zal de vraag naar grondstoffen en water verder toenemen. Mensen vinden datnbsp;ze recht hebben op grondstoffen, maar het wordt steedsnbsp;meer een verdelingsvraagstuk. Waar weinig is, valt ooknbsp;weinig te verdelen. Sommige mensen voorzien nu alnbsp;enorme oorlogen om grondstoffen in de nabije toekomst.” Dat schrikbeeld is helemaal niet zo onrealistischnbsp;als je kijkt naar de huidige situatie. De ecologische crisisnbsp;is de afgelopen jaren fors toegenonien. Tegelijkertijd isnbsp;er sprake van een sociale crisis, de kloof tussen rijk ennbsp;arm wordt wereldwijd gezien steeds groter. |
'Mensen vinden dat ze recht hebben op grondstoffen, maar het wordt steeds meernbsp;een verdelingsvraagstuk'
Oorlogen om grondstoffen
Volgens Van Egmond moet tijdens deze klimaattop de kwaliteit van leven binnen de draagkracht van de fysiekenbsp;aarde centraal staan. “Uit Global Change onderzoek
Aarde en Duurzaamheid op de Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht heeft haar toponderzoek gebundeld in een aantal kernthema's. Het kernthema Aarde en Duurzaamheid bundeltnbsp;universitaire kennis die kan bijdragen aan een duurzame maatschappelijke ontwikkeling. Het gaat daarbij om onderling samenhangendenbsp;veranderingsprocessen op wereldschaal, onomkeerbare ruimtelijke ontwikkelingen op regionale schaal en om de culturele kant van het duur-zaamheidvraagstuk. Daarnaast wordt binnen de universiteit gewerktnbsp;aan technologische ontwikkelingen waarmee de milieudruk kan wordennbsp;verminderd, in het bijzonder duurzame energie.
Tussen hemel en aarde
Het grondpatroon uit de geschiedenis is het grondpatroon van de mens zelf. Het lukt hem blijkbaar niet om zich tussen de fundamentele krachten van hemelnbsp;en aarde, de anderen en zichzelf staande te houden. Innbsp;zijn onbewustheid en op zoek naar houvast, klampt hijnbsp;zich vast aan eenzijdige oriëntatie en wordt daarmeenbsp;zijn eigen karikatuur. Daarbij gaat de samenhang tussennbsp;de voor mensen wezenlijke waarden verloren en uiteindelijk ook de menselijke waardigheid. Voor zijn eigennbsp;persoonlijke ontwikkeling leidt dit niet tot een bevredigende ‘kwaliteit van leven’. Op maatschappelijk vlaknbsp;zorgt deze ontwikkeling voor duurzaamheidproblemen.nbsp;De oplossing ligt volgens Van Egmond in een integralenbsp;aanpak van het duurzaamheidvraagstuk. Het gaat omnbsp;de vereniging van de tegenstellingen tussen de eenzijdige oriëntaties. Maatschappelijk betekent dit dat innbsp;het democratisch proces de verbinding wordt gezochtnbsp;tussen de nu nog steeds nagestreefde uitersten en nietnbsp;meer in de polarisatie daarvan. Evenwicht is daarbij denbsp;crux. Dat moet leiden tot een nieuwe en principiëlenbsp;middenweg tussen globalisering en regionalisering, vrijenbsp;markt en protectie, wetenschap en religie, cultuur ennbsp;consumentisme, publiek en privaat eigendom en tussen
8 Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009
-ocr page 9-Illuster 57 | Universlteit Utrecht | 11/2009 9
overheid en markt. Op die manier kunnen concrete nastrevenswaardige menselijke doelstellingen wordennbsp;geformuleerd.
Integrale aanpak
Van Egmond is ervan overtuigd dat de wetenschap daar een belangrijke rol in kan spelen. Bijna alle vakgebieden zijn nodig. “Het gaat niet alleen om voor de handnbsp;liggende vakgebieden als Geowetenschappen. Er isnbsp;bijna geen wetenschapveld dat niet te maken heeft metnbsp;duurzaamheid. Al tientallen jaren overheerst de techniek bij het aanpakken van het duurzaamheidvraagstuk.nbsp;Die techniek is nodig. Maar niet genoeg. Als je hetnbsp;hebt over kwaliteit van leven en de daarbij bijbehorende wereldbeelden en culturele perspectieven, hebnbsp;je ook de gammakant van de wetenschap hard nodig.nbsp;Duurzaamheid vraagt om zo’n integrale aanpak.”nbsp;Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.nbsp;“Duurzaamheid is zo’n breed begrip. Hoe ver moetnbsp;je de diepte in? Maar ook de breedte is nodig voornbsp;een goed totaalbeeld. Je moet het allebei doen, maarnbsp;dat betekent wel een spagaat. Het is belangrijk om hetnbsp;wetenschappelijk niveau te bewaken. Het risico is datnbsp;je als je de breedte ingaat je teveel aan de oppervlaktenbsp;blijft en niet verder komt dan vage abstracties. Maar alsnbsp;je alleen de diepte ingaat kontje er ook niet. Dan weetnbsp;je tot op elk detail alles van bijvoorbeeld windenergie,nbsp;maar niets van andere duurzame energieopties. Daarnbsp;kun je ook geen beleid op maken.”
'We kunnen maar moeilijk accepteren dat er daadwerkelijk grenzen zijn aannbsp;de groei'
Solidariteit en kleinschaligheid
Nu is de tijd om de maatschappij voor te bereiden op schaarse grondstoffen en torenhoge energieprijzen.nbsp;Dit zal niet zonder slag of stoot zal gaan. Vanuit hetnbsp;Utrecht Centrum Aarde en Duurzaamheid, waar Vannbsp;Egmond directeur is, wil de universiteit daar een bijdrage aan leveren door onderzoek te doen naar mondiale veranderingen, regionale veranderingen en kwaliteitnbsp;van leven binnen de fysieke grenzen van de aarde.
“Daarbij moetje op zoek gaan naar dingen die er echt toe doen”, meent Van Egmond. “Het wachten is opnbsp;het kantelpunt dat mensen hun handelen aanpassen aannbsp;het besef dat we zo niet verder kunnen gaan om denbsp;aarde uit te putten. Dat besef is er wel. Dat blijkt uitnbsp;verschillende onderzoeken. Mensen doen weliswaarnbsp;mee in de ratrace van competitie, technologie en consumentisme, maar dat is eigenlijk niet wat ze willen.nbsp;Mensen willen solidariteit en kleinschaligheid. Maarnbsp;dat willen wordt nauwelijks omgezet in doen. Datnbsp;heeft te maken met het sociale dilemma: ik doe pas ietsnbsp;als eerst een ander wat doet.”
Dat zie je op individueel niveau, maar ook op grote schaal. In de aanloop naar de klimaatconferentie innbsp;Kopenhagen weten landen vooral heel goed wat andere landen zouden moeten doen.
Nieuwe religie
Daarmee zijn we weer terug bij de kern van het probleem. Van Egmond: “We kunnen maar moeilijk accepteren dat er daadwerkelijk grenzen zijn aan denbsp;groei. Dus verheffen we technologie tot onze nieuwenbsp;religie en verwachten we daar verlossing van. Terwijlnbsp;we maar half weten hoe de wereld in elkaar zit, worden er maatregelen genomen waarvan we de gevolgennbsp;niet kunnen overzien om milieuproblemen op te lossen. En tegelijkertijd maken we onze samenleving zonbsp;complex dat we er in omkomen, waardoor we nietsnbsp;meer voor elkaar krijgen.” Dat vraagt om mensennbsp;met een visie die hun verantwoordelijkheid nemen alsnbsp;ze die hebben. “Gelukkig zijn er goede inspirerendenbsp;voorbeelden als Obama. Maar duidelijk is dat er op ditnbsp;moment nog te weinig Obama’s zijn in de wereld.”
O Lees verder op www.iiu.iil/alumni:
• ITfor wordt besproken en beslist op de inzet op de klimaattop in Kopenhagen?
• Zo werkt het Utrecht Centrum voor Aarde ennbsp;Duttrzaamheid aan het verdnnrzamen van de samenleving.
• Als voorproefje op de klimaattop in Kopenhagen vindt opnbsp;12 december Beat the Heat Now plaats in de Jaarbeursnbsp;Utrecht (zie ook pag 20-21). De Universiteit Utrecht is eennbsp;van de partners van dit kliniaatevent, dat tevens het vertrekpunt is van de klimaattrein naar Kopenhagen onder leidingnbsp;van minister Cramer. Illuster geeft namens de faculteitnbsp;Geowetenschappen 20 toegangskaartjes weg! Kijk opnbsp;wivw.uu.nl/alumni voor meer informatie.
U-oasooort
_ Klaas van Egmond
gt;•••••••••............................. ^december 1946Bilthovengehuwd, twee kinderennbsp;31965 -1972 Levensmiddelentechnologie, Wageningen^2^^^^^5jm^jj1972 milieuonder-zoeker (meting en modellering van luchtverontreiniging, bodem- en waterverontreiniging) • 1988nbsp;directeur van milieuonderzoek RIVM • 2004 -2008 directeur Milieu- en Natuurplanbureau • Per 1 januari 2008 faculteitshoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht,.« Per 3 decembernbsp;2009 tevens directeur Utrecht Centrum Aarde en Duurzaamhe^idf^Wdjl?lJi'-TH!lfillU'Jj8ftlquot;\/re-denburgconcoursquot;
10 Illuster 57 | Universiteit Utrecht ] 11/2009
-ocr page 11-Herman Wijffels
'Mensen denken dat ze zelf
weinig kunnen doen'
Prof.dr. Herman Wijffels is sinds i oktober 2009 hoogle
raar Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering aan de
Universiteit Utrecht. Bij deze leerstoel staat centraal welke
kwaliteit van leven mogelijk is binnen de ecologische rand
voorwaarden en tot welke maatschappelijke veranderingspro
cessen dit moet leiden.
Is de samenleving klaar voor een ingrijpende verandering?
“Het besef dat we echt niet verder kunnen met de aarde zo uit te putten, is nog niet heel breed gedragen in de samenleving Mensen hebben daarbij hetnbsp;idee dat ze er zelf weinig aan kunnen doen. ‘Ze’nbsp;moeten dat probleem maar oplossen. En dan kijkennbsp;ze naar de politiek en grote bedrijven. Natuurlijk isnbsp;goed beleid nodig en moeten bedrijven hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Maarnbsp;mensen moeten beseffen dat ze ook op individueelnbsp;niveau verantwoordelijkheid dragen voor het verduurzamen van de samenleving. Bij elke aankoopnbsp;moeten mensen zich afvragen in hoeverre dit bijdraagt aan hun ecologische voetafdruk. Het gaat omnbsp;keuzes. Eet ik elke dag vlees? Neem ik de auto ofnbsp;de trein? Wat voor kleren draag ik? Het gaat niet
ken bij de productie. We moeten naar veelnbsp;meer cyclische processen waarbij we puttennbsp;uit bronnen die niet
opraken. Dat omvormen van de economische structuren gaat niet van de ene op de andere dag. Dat is een transformatie die wel een paar decennia gaatnbsp;duren.”
'De samenwerking op het gebied van duurzaamheid is uniek in Nederland'
Wat is bijzonder aan de aanpak van de Universiteit Utrecht op gebied van duurzaamheid?
alleen om wat ‘ze’ doen, maar ook om wat ‘ik’ kan doen. Welke veranderingen zijn nodig? “De huidige economische crisis is meer dan een financieel-economische kwestie, het is ook een ecologische crisis. In plaats van in paniek te proberen denbsp;economie weer aan de gang te krijgen volgens denbsp;oude aanpak, moeten we inzetten op een versneldenbsp;vergroening van onze economie. |
We moeten af van de lineaire economie, waarin wc “Wat ik bijzonder vind, is dat we de verbinding leggen tussen het fysieke draagvermogen van de aardenbsp;— een typisch Geo-onderwerp — en andere disciplines zoals de mens- en maatschappijwetenschappen.nbsp;Het gaat uiteindelijk immers om de draagkracht vannbsp;de aarde in relatie tot het gedrag van mensen en samenlevingen. De oplossing voor de problemen ligtnbsp;in de balans van die combinatie. De samenwerkingnbsp;binnen de universiteit op het gebied van duurzaamheid met bijna alle andere faculteiten is uniek innbsp;Nederland. |
alles weggooien wat we niet gelijk kunnen gebrui-
Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009 15
-ocr page 12-;;;;;;;;;;;;;; utrecht excellence scholarship
Tekst: Margot Bouwens, Michelle Jansen
Beeld: Anne Hamers. Ivar Pel
Zij kozen voor Utrecht
(en U heeft het mede mogelijk gemaakt)
Ze zijn goed, ze zijn gedreven, ze wonen in het buitenland en dit jaar volgen ze een masteropleiding aan de Universiteit Utrecht. Hun komst is mogelijknbsp;dankzij het Utrecht Excellence Scholarschip (UES), een beurzenprogrammanbsp;dat gefinancierd wordt door donaties van alumni, bevriende fondsen en denbsp;universiteit. Deze zes buitenlandse toppers kozen voor onze universiteit.
Difei Shen (22) uit China International Economics andnbsp;Business quot;Ik wil graag de financiële wereld doorgronden, zonder me te laten beperken door vooroordelen. Het wereldwijde financiële systeem gaat de totale economienbsp;ongetwijfeld nu stap voor stap duurzaamnbsp;ondersteunen. Deze sector heeft vers bloednbsp;nodig. En ikzelf nieuwe inzichten, want iknbsp;wil dolgraag een flinke bijdrage leverennbsp;aan een goed doordacht economisch systeem.quot; |
Ana Maria Guzman Prieto (27) uit Colombia Biomolecular Sciences quot;Ik wil graag onderzoek doen naar moleculaire aspecten van infectieziekten. Ik vind dit vakgebied echt fascinerend. Dit type onderzoek is vooral doelmatig als je rekeningnbsp;houdt met zowel biologische als moleculairenbsp;factoren. De Universiteit Utrecht heeft internationaal een koppositie op dit vlak. Met denbsp;kennis die ik hier vergaar, wil ik uiteindelijknbsp;graag als onderzoeker werken in de wetenschap of bij een instituut dat zich speciaalnbsp;richt op zaken die mijn land Colombia vooruit helpen.quot; |
Hristo Stefanov (24) uit Bulgarije Business Informaties quot;Ik wil graag bijdragen aan een beter gebruik van bedrijfssoftware wereldwijd.nbsp;Software kan technisch nog zo goed in elkaar steken, het is wel van belang dat hetnbsp;organisaties helpt hun doelen te realiseren.nbsp;Er is behoefte aan breed opgeleide expertsnbsp;die de kloof tussen organisaties en IT overbruggen. Daar wil ik er graag een van zijn.nbsp;De open academische sfeer in Nederland isnbsp;een prachtige basis daarvoor.quot; |
quot;We bouwen een sterk internationaal netwerk opquot; Een master die veel buitenlandse studenten trekt, is Sustainable Development. Ruim een derde van de zeventig studenten die jaarlijks instromen, komt uit het buitenland. Enkelen daarvan studeren met een UES-beurs. quot;We trekken vooral studenten uit Europa, Azië en Amerikaquot;, vertelt prof. dr. Peter Driessen,nbsp;hoogleraar Milieuwetenschappen. quot;De redennbsp;dat veel buitenlandse studenten voor dezenbsp;tweejarige research master kiezen, is dat duurzame ontwikkeling een wereldwijd vraagstuk is.nbsp;Klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit,nbsp;dat soort mondiale vraagstukken worden belicht. De scoop is breed en dat trekt studenten.quot;nbsp;Juist door het internationale karakter van denbsp;opleiding is het goed dat studenten uit anderenbsp;werelddelen in Utrecht deze studie volgen.nbsp;quot;Deze studenten hebben een andere cultuur,nbsp;een andere politieke en sociale achtergrond ennbsp;bekijken vraagstukken daardoor vanuit anderenbsp;invalshoeken. Daardoor krijg je een confrontatie en interactie tussen studenten, die je andersnbsp;zou missen. Ze dragen bij aan het educatievenbsp;proces en dat is heel waardevol.quot; |
quot;Het zijn qua opleiding de betere studenten. Deze jongeren zijn onderzoekend, gedreven ennbsp;ondernemend. Na hun master blijven ze natuurlijk niet allemaal hier, maar dat heeft ais voordeel dat we zo een sterk internationaal netwerknbsp;opbouwen. Degenen die blijven, komen meestalnbsp;terecht bij een Nederlands kennisinstituut ofnbsp;gaan promoveren. Dat komt de Nederlandsenbsp;wetenschapsbeoefening direct ten goede en datnbsp;is voor een kennisland als het onze belangrijk.quot; |
Aikaterini Pantoula (26) uit Griekenland Linguistics quot;De kwaliteit van het onderzoeksprogramma Neurosciences and Cognition van de Universiteit Utrecht is wereldwijdnbsp;bekend. Ik krijg hier de mogelijkheid omnbsp;samen te werken met vooraanstaande professoren in het interdisciplinaire veld. Iknbsp;ben ervan overtuigd dat ik hier mijn onderzoeksvaardigheden kan verfijnen. Door allenbsp;internationale contacten van de Universiteitnbsp;Utrecht hoop ik me in de volle breedte tenbsp;kunnen ontwikkelen.quot; |
Andreas Dietzel (24) uit Duitsland Sustainable Development quot;In Thailand zag ik met eigen ogen dat snelle economische groei op gespannennbsp;voet staat met bescherming van het milieu. Kan een arm land werken aan eennbsp;hogere levensstandaard zonder dat hetnbsp;milieu geschaad wordt en de leefomgevingnbsp;van volgende generaties in gevaar wordtnbsp;gebracht? Ik wil graag meewerken aan denbsp;bescherming van de oceanen en kusten.nbsp;Bij voorkeur in landen die in ontwikkelingnbsp;zijn.quot; |
Luciana Sani Kosasih (24) uit Indonesië Conflict Studies and Human Rights quot;Conflicten horen bij onze samenleving, maar ze beïnvloeden altijd ons leven. Somsnbsp;brengt een verdrag uiteindelijk niet eens denbsp;oplossing, maar wordt het conflict er nognbsp;door verergerd. Ik wil graag dit tij keren. Iknbsp;vind dat we in deze mondiale samenlevingnbsp;ook de plicht hebben om te werken aannbsp;een betere wereld. Ik wil conflicten kunnen doorgronden om uiteindelijk mee tenbsp;kunnen werken aan betere verdragen ennbsp;manieren om ze te voorkomen.quot; |
Wie geeft u volgend jaar een kans?
Er zijn meer talentvolle buitenlandse studenten dan beurzen. Daarom is uw bijdrage aan het Utrecht Excellence Scholarschip onmisbaar.
Sinds 2002 biedt het UES-programnia studenten de gelegenheid met een beurs een masteropleiding te volgen aan de Universiteit Utrecht. Dit academisch jaar 2009/2010nbsp;hebben 53 studenten een beurs ontvangen. Zes daarvan zijnnbsp;betaald door alumni, de overige door de universiteit. Voornbsp;deze beurs komen buitenlandse studenten in aanmerkingnbsp;die wel het talent, maar niet de middelen hebben om innbsp;Utrecht te studeren. Voor buitenlandse studenten, vooralnbsp;van buiten de EU, is het collegegeld namelijk veel hogernbsp;dan voor Nederlandse studenten. Een jaar studeren kostnbsp;daardoor al snel rond de 20.000 euro. Dat is veel geld, maarnbsp;studenten met een beurs halen niet alleen, ze brengen ooknbsp;heel veel. Geef nu! Gunt u een excellente buitenlandse student de mogelijkheid om in Utrecht te studeren? Met 35 euro helpt u al, maarnbsp;ieder ander bedrag is welkom. In de week van 7 decembernbsp;ontvangt u een acceptgiro in de bus van het Universiteits-fonds. Wilt u nu al doneren? Dat kan. Stort uw bijdrage op bankrekening 14475 OVV UES of kijk op www.uu.nl/alumni/ues. Hartelijk dank voor uw bijdrage! 'Door een buitenlandse student te helpen met een UES-beurs steunen alumni hunnbsp;universiteit en dragen ze bij aan de ontwikkeling van talentvolle jongeren en hetnbsp;vergroten van Nederland als kennisland'nbsp;Prof. dr. Peter Driessen, hoogleraar Milieuwetenschappen |
'Talent moet je steunen' In 1961 leerden Stan en Thea Tempelaars elkaar kennen in Utrecht. Hij studeerde Natuurkunde, zij Biologie. Hij ging nanbsp;zijn studie werken bij het (toenmalige) Instituut voor Sono-logie van de Universiteit Utrecht, zij begon in het onderwijs.nbsp;Omdat ze jonge buitenlandse studenten de gelegenheidnbsp;willen geven in Utrecht een master te volgen, hebben ze innbsp;hun testament een legaat opgenomen voor de Universiteitnbsp;Utrecht. quot;We hadden een hele lijst met goede doelen gemaakt. Wat ons in het UES-programma aanspreekt, is dat jenbsp;jongelui de mogelijkheid geeft zich breder te ontwikkelenquot;nbsp;vertelt Thea. quot;Daarbij stevent onze wereld af op zwaar weer,quot;nbsp;vult Stan aan. quot;Dus talenten die je tot ontwikkeling kuntnbsp;brengen, moetje steunen. Onderwijs en onderricht zijn vannbsp;groot belang, daar moet je blijvend in investeren. Het is immens jammer als een talentvol kind door gebrek aan middelen dat talent niet kan ontplooien.quot; O Geven met belastingvoordeel Omdat de Universiteit Utrecht een algemeen nut beogende instelling (ANBI) is, zijn schenkingen (giften) aan de Universiteit Utrecht aftrekbaar voor de inkomstenbelasting/premienbsp;volksverzekeringen. Kijk voor meer informatie op www.uu.nl/alumni gt; Bijdragen en doneren |
14 Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009
-ocr page 15-INTERVIEW
Tekst; Margot Bouwens • Beeld; Duncen de Fey
Robbert Dijkgraaf
'De Universiteit Utrecht heeft mij de sprong laten maken'
Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, is een gelauwerd alumnus Natuurkunde van de Universiteit Utrecht. Tijdens de Utrechtse opening van het academisch jaar hield hij de rede 'Op wegnbsp;naar de top'. Zelf bereikte hij de top in rap tempo.
4 4 T geïnteresseerd in wetenschap voordat ik wist I dat het woord bestond.” Deze uitspraak is kenmer-A-kend voor zijn passie. Want tijdens zijn schooltijd opnbsp;het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam kreeg de wetenschap, en in het bijzonder de natuurkunde, Robbertnbsp;Dijkgraaf in haar greep. Hele jaargangen van de Scientificnbsp;Ainericaii verslond hij.
bezig met schilderen en op de kunstacademie hoopte hij de creatieve inspiratie uit zijn middelbare schooltijd terugnbsp;te vinden. Na een voorbereidend jaar mocht hij bij denbsp;Rietveld Academie starten in de richting vrij schilderen.nbsp;“Slechts een op de twintig studenten wordt daar aangenomen. Datje tot die kleine groep behoort, werkt heelnbsp;stimulerend.”
'Princeton en Harvard begonnen zich af te vragen wat daar in Utrecht gebeurde'
Toch stapte hij over naar de Gerrit Rietveld Academie in Rotterdam, nadat hij vier jaar Natuurkunde achternbsp;de rug had. Dijkgraaf; “Ik was gewend om op een creatieve manier met natuurkunde om te gaan. Het studerennbsp;in georganiseerde vorm haalde mijn motivatie volledignbsp;weg.” Naast zijn studie Natuurkunde hield hij zich al
Terug naar natuurkunde
Tijdens zijn studie aan de Rietveld Academie ging hij als vanzelf weer meer natuurkundeboeken lezen. Toen Dijkgraaf het merendeel van zijn tijd met natuurkunde bezignbsp;was, besloot hij de academie vaarwel te zeggen en Natuurkunde in Utrecht af te maken. “Hij verveelde zich,nbsp;ging schilderen, ging zich nog meer vervelen en gingnbsp;weer terug naar de natuurkunde”, zo beschrijft Dijkgraafsnbsp;promotor en Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft het later.nbsp;Terug in Utrecht begon hij meteen aan zijn scriptie.nbsp;Dijgraaf: “Op de kunstacademie had ik geleerd heel resultaatgericht bezig te zijn, dat heb ik vastgehouden. Denbsp;tijd van zelf onderzoek doen was aangebroken en dat
SHiLquot;
Ridderkerk, 24 januari 1960 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;ArnsterdamlJIUßjym^ggS^^B!
getrouwd met auteur Pia de Jong (alumna Psychologie), 2 zonen, 1 ~doch’ter^|lj!|{j 1978 Natuurkunde in Utrecht • 1982 - 1984 Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam,nbsp;richting kunstschilderen • 1984 - 1986 vervolg studie Natuurkunde, cum laude afgestudeerd • 1989 cum laude gepromoveerd bij latere Nobelprijswinnaar Gerard 'tnbsp;Hooftpostdoc. Princeton University • 1990 - 1991nbsp;Institute for Advanced Study in Princeton • 1992 hoogleraar mathematische fysicanbsp;aan de Universiteit van Amsterdam, sinds 2005 is hij daar universiteitshoogleraar •nbsp;2008 president van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap-pen)|^ffininffl^^ïliSljüS!fflffipl2003 NWO-SpinozapremieRTOf^^Ö|^W^^™i|j|nbsp;|^5^^fquot;Mijn studentenhuis aan de Poortstraaf'^^^^ßH^^^^^^^^^^^^^^^^Bnbsp;ontmoeten van
Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009 15
-ocr page 16- -ocr page 17-
maakte de studie weer interessant. Ik heb een vol jaar als een gek gelezen. Het voelde alsof ik ronddobberde innbsp;een zee, waarbij ik me vastgreep aan wrakhout. De collegedictaten waren het vaste land.” Net als zijn middelbare schooltijd, beschouwt Dijkgraaf dit als een van zijnnbsp;meest creatieve perioden.nbsp;we een van de grotere onderzoeksgroepen in Europa ennbsp;kunnen we ons internationaal goed meten”, vertelt Dijkgraaf, die in 2005 aan diezelfde universiteit universiteitshoogleraar werd. Robbert Dijkgraaf; 'Utrecht heeft de kwaliteit om een toponderzoeksuniversiteitnbsp;te worden' De Utrechtse school Als grote waarde van de opleiding in Utrecht noemt hij de bijzondere groep studenten en promovendi. Zesnbsp;studenten die dezelfde interesse hadden: de snaartheorie,nbsp;een zeer ingewikkelde theorie die de relativiteitstheorienbsp;van Einstein combineert met de theorie van de elementaire deeltjes. “We dobberden dus niet alleen. Er wasnbsp;genoeg groepsdynamiek. Bovendien legde promotornbsp;Gerard ’t Hooft de lat heel hoog. Die liep ver voor denbsp;troepen uit. Door veel met elkaar te praten kwamen wenbsp;tot inzichten, trokken we elkaar naar boven en kwamnbsp;een stroom van artikelen op gang.” De Utrechtse school in theoretische fysica ontstond en Princeton en Harvard begonnen zich af te vragen watnbsp;daar in Utrecht gebeurde. “We hadden geluk. Je moetnbsp;gelanceerd worden en daar heb je een apparaat voor nodig. In mijn geval was dat de Universiteit Utrecht, dienbsp;mij de sprong naar zelfstandig onderzoeker heeft latennbsp;maken, Gerard ’t Hooft en het groepje gedreven promovendi waarin ik mij bewoog.” |
Onderzoeksgroep van wereldklasse Om op meer wetenschappelijke vlakken de concurrentie met het buitenland aan te kunnen, moeten volgens Dijkgraaf duidelijke keuzes gemaakt worden. De internationale positie van ons land wordt ondergraven door hetnbsp;simpele feit dat andere landen het zoveel beter zijn gaannbsp;doen, stelde hij tijdens de opening van het academischnbsp;jaar. “Bijna alle Nederlandse universiteiten zijn in de topnbsp;500 van bijna elke ranglijst terug te vinden. Maar we zijnnbsp;volgers geworden. Nederlandse universiteiten willen allesnbsp;doen en het wetenschapsveld valt uiteen in een veelheidnbsp;aan instellingen en instituten. Om zich te onderscheidennbsp;moeten ze juist een sterk profiel kiezen.” Of zoals hij innbsp;zijn rede zegt: Meer coherentie in de onderzoeksagendanbsp;is nodig om de internationale concurrentie aan te kunnen. Een onderzoeksgroep van wereldklasse kan onmogelijk uit één persoon bestaan, hoe briljant ook. Universiteit Nederland Een oplossing ligt volgens Dijkgraaf in een virtuele Universiteit Nederland. “Als er duidelijke keuzes worden gemaakt en als de krachten worden gebundeld, kunnen we met een Universiteit Nederland op bijna alle onderwerpen serieus meedoen.” De Universiteit Utrecht kan daarnbsp;volgens Dijkgraaf zeker een rol in spelen. “Ze hebben denbsp;kwaliteit, de studenten, de docenten en de infrastructuurnbsp;om een toponderzoeksuniversiteit voor natuurwetenschappen te worden. Daar moeten ze zich op concentreren. Want als het daar niet gebeurt, dan....” Robbert Dijkgraafs openingsrede van het academisch jaar is te zien op ivunv.iin.nl gt; nieinvs gt; video. |
Een eigen onderzoeksgroep Na cum laude te zijn gepromoveerd, vertrok Dijkgraaf voor een postdoc naar Princeton, New Jersey. De halvenbsp;club uit Utrecht zat hier al op wat dé plek voor snaartheorie was. Na zijn postdoc gaat hij in dezelfde plaatsnbsp;werken bij het Institute for Advanced Study. Een jaarnbsp;later wordt Dijkgraaf gevraagd hoogleraar mathematischenbsp;fysica te worden aan de Universiteit van Amsterdam. Hijnbsp;keert terug naar Nederland. “Die prachtige supportgroupnbsp;zat echter nog in Amerika. Ik had geen medewerkers,nbsp;niks. Het kost tijd om iets op te zetten. Onderzoeksmiddelen werven, anderen interesseren om naar Nederlandnbsp;te komen. Het opzetten van een eigen onderzoeksgroepnbsp;heeft tien jaar geduurd. Nu loopt er een man of 25, zijn |
De KNAW De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) bestaat sinds 4 mei 1808 toen koning Lodewijk Napoleon het Koninklijk Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten oprichtte.nbsp;Als forum, geweten en stem van de wetenschap bevordert de KNAW de kwaliteit en de belangen van denbsp;wetenschap en zet zij zich in voor een optimale bijdragenbsp;van de Nederlandse wetenschap aan de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de samenleving.nbsp;Sinds 1 mei 2008 is Robbert Dijkgraaf president vannbsp;deze ontmoetingsplaats van geleerden. |
Illuster 57 ] Universiteit Utrecht [ 11/2009 17
-ocr page 18-HHHHH werkend leven
:::::::::: Tekst: Pauline Weseman • Beeld: Anne Hamers
Het barre economische tij weerhoudt hoogopgeleiden er niet van om voor zichzelf te beginnen. Het aantal zelfstandigen groeit en is opmerkelijk vaak hoogopgeleid. Watnbsp;bepaalt het succes van de academische ondernemer?
Academicus én ondernemer, waarom niet?
Maar liefst een op de zeven hoogopgeleide werknemers wil binnenkort voor zichzelfnbsp;beginnen. Ondanks de recessie. Wel zijnnbsp;de motieven van starters veranderd, zo blijkt uitnbsp;onderzoek van de ZZP-gids, een handboek voor zelfstandigen en freelancers. Tot begin vorig jaar warennbsp;vrijheid en meer inkomen de belangrijkste redenen.nbsp;Wie dit jaar zijn bedrijf start, doet dat mogelijk vanwege mindere fiducie in de arbeidsmarkt. De huidigenbsp;starters houden vaak een parttime baan aan of stappennbsp;in het zelfstandig ondernemerschap vanuit een re-integratietraject. Recessie biedt kansen Wat bepaalt nu het succes als de zelfstandige eenmaal aan de slag is? Voor een goed inkomen zijn marktomstandigheden, netwerk, kennis en ervaring van belang,nbsp;zegt organisatieadviseur Arjan van den Born. Hijnbsp;promoveerde dit jaar aan de Universiteit Utrecht opnbsp;De X-factor voor zzp’ers (zelfstandige zonder personeel, Ondernemen met Utrechtinc.? --- Utrechtinc helpt innovatieve, startende bedrijven in de regio Utrecht om hun ontwikkeling en groei te versnellen. \nbsp;Utrechtinc biedt de jongeren als business incubator ('broed-stoof') faciliteiten (financiering, huisvesting), netwerken,nbsp;coaching en kennis. Vrijwel alle ondernemers bij Utrechtincnbsp;zijn hbo plus opgeleid, ruim de helft is universitair geschoold. Utrechtinc is een gezamenlijk initiatief van Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, UMC, Rabobank ennbsp;overheden. Meer weten en aanmelden? www.utrecht!ncnl |
'Bagage, kennis en intelligentie zijn de voordelen van academische scholing' red.). “Met zo’n crisis zie je de markt inkrimpen, veel zzp’ers hebben het moeilijk. Zodra de markt aantrekt,nbsp;krijgen zij echter als eerste werk. De recessie biedtnbsp;ook kansen: school je bij, richt je op andere opdrachtgevers. Netwerken is erg belangrijk, maar werkt alleennbsp;als je contacten warm houdt en authentieke interessenbsp;toont. Bel, mail of schrijf af en toe een persoonlijknbsp;bericht, niet alleen als je werk nodig hebt.”nbsp;Minder bepalend voor het inkomen zijn volgens Vannbsp;den Born persoonlijkheid, startmotivatie en marktstrategie. “Een open persoon is niet succesvoller dan eennbsp;gesloten iemand. Soms heeft karakter wel invloed. Voornbsp;een angstige neuroot is het lastig ondernemer te zijn.” The sky is the limit Wie voor zichzelf wil beginnen, kan kiezen voor zzp’er of ondernemer. Een zzp’er verhuurt zichzelf.nbsp;Zijn inkomen kan nooit hoger worden dan de tijdnbsp;waarin hij beschikbaar is. Een ondernemer verkooptnbsp;producten of diensten los van zijn beschikbaarheid,nbsp;voor hem is the sky the limit”, volgens Van den Born.nbsp;Utrechtinc richt zich op de tweede groep en helptnbsp;innovatieve starters op weg. Na drie jaar ervaring kannbsp;Utrechtinc-directeur Bas Allart redelijk inschattennbsp;welke ondernemer slaagt. “Het belangrijkste voornbsp;ons is dat wij erin geloven dat iemand een idee of |
18 Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009
-ocr page 19-“\Ne hebben het vak geleerd door behoorlijk in het diepe te springenquot;, zegt mede-oprichter Kevin Voges van Yunoo, eennbsp;van de jonge bedrijven uit de 'broedstoof' van Utrechtinc.
bedrijf een flinke stap vooruit kan brengen en wil groeien. We zien dat zelfs in de recessie goede plannen investeerders vinden. Maar een goed idee is nietnbsp;voldoende. Het gaat ook om het team, het netwerk,nbsp;de passie en jezelf kunnen verkopen. He ondernemernbsp;die zijn uitvinding wil verpatsen zonder te (willen)nbsp;weten of de markt erop zit te wachten, selecteren wijnbsp;vaak niet. Kom dus uitje zolderkamer en praat metnbsp;klanten. Je klant moetje passie zijn.” 'Je klant moet je passie zijn' Snelgroeiende bedrijven Biedt een universitaire opleiding nog voordelen? Kennis blijkt vooral belangrijk voor de omzet, zegtnbsp;Arjan van den Born. Net als ervaring. Hat bevestigtnbsp;het Amsterdam Center for Entrepreneurship in 2007.nbsp;Uit recent onderzoek van ACE blijkt dat ondernemers van snelgroeiende bedrijven vaak hoger opgeleidnbsp;en jonger zijn dan ondernemers van ‘doorsneebedrij-ven’. Ook Bas Allart ziet voordelen van academische scholing zoals “bagage, kennis en intelligentie” en “datje beter doordacht van start gaat”. Een nadeel kan zijnnbsp;datje “te voorzichtig wordt”. Website van het Jaar |
Wie zeker voordeel hebben van de Universiteit Utrecht zijn de vier oprichters van het snelgroeiendenbsp;Yunoo: een website die consumenten financieelnbsp;slimmer maakt en geld bespaart. Nu al genomineerd voor Website van het Jaar en de Accenturenbsp;Innovation Awards. Het viertal ontmoette elkaar bijnbsp;de master Business Informaties, toen ze in 2007 metnbsp;Yunoo begonnen als studieopdracht. Medeoprichternbsp;Kevin Voges erkent dat ook verschillende vaardigheden die hij tijdens zijn studie heeft opgedaan, zoalsnbsp;zelfstandig werken en verplicht samenwerken met onbekenden, hem hebben geholpen. “13e universiteit isnbsp;wetenschappelijk, conceptueel en theoretisch gericht.nbsp;Mooi, maar meer praktijkervaring was gewenst. Wenbsp;hebben het vak later alsnog geleerd door behoorlijknbsp;in het diepe te springen. Utrechinc hielp ons gelukkig met faciliteiten en kennis.” Facts amp; figures
|
Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009 19
-ocr page 20-::::::::: UTRECHT CENTRAAL
::::::::: Tekst: Simone Best • Beeld: Simone Best, Onbewogen Verhalen, Stadsschouwburg, Vredenburg
In de winter is het goed toeven bij de warme kachel. Maar ook in de donkere, koude maanden is er genoeg te beleven in Utrecht. Dus trek eropuit en ontdek Lombok pernbsp;GPS of bezoek een film met een boodschap.
Uit in Utrecht
Movies that matter
Elke maand vertoont het Louis Hartlooper Complex een film uit het film- en debatprogramma Movies that Matter.nbsp;In The heart of Jenin redt een vader de levens van zesnbsp;Israëlische kinderen door de organen van zijn overledennbsp;zoon te schenken. De film volgt de vader tijdens zijn bezoek aan deze kinderen. Na afloop van iedere vertoningnbsp;is er een debat en Qamp;A met de regisseur, deskundigen ennbsp;het publiek.
7 december, wwvv.moviesthatmatter.nl en www.louishartloopercomplex.nl.
Klimaattrein
Kleurrijke modelwoning
Op weg naar de Uithof vanuit de stad fietst(e) u er vast regelmatig langs: het kleurrijke Rietveld Schröderhuis.nbsp;Utrecht staat internationaal bekend als de stad waar meu-
Op 12 december vertrekt onder leiding van minister Cramer eennbsp;speciale klimaattrein vol ideeënnbsp;en plannen naar de klimaattopnbsp;in Kopenhagen. Speciaal voornbsp;deze gelegenheid vindt in denbsp;Jaarbeurs Utrecht het klimaat-event Beat the Heat Now plaats:nbsp;een groot feest met muziek ennbsp;cabaret, waarmee de regeringnbsp;wordt opgeroepen in actie tenbsp;komen voor het klimaat.
12 december, www.beattheheatnow.nl
Trek in een gratis toegangskaartje? Illuster geeft er namens faculteit Geowetenschappen 20nbsp;weg aan alumnipashouders, zienbsp;www.uu.nl/alumni gt; illuster.
(Nog geen alumnipas? Meld u nu aan via www.uu.nl/alumni gt;nbsp;alumniservices.)
belmaker en architect Gerrit Rietveld (1888-1964) zijn hele leven woonde en werkte. Onlangs is de collectie in denbsp;modelwoning nog verrijkt met de aankoop van de uniekenbsp;kinderstoel van Rietveld. Hoog tijd dus om eens een kijkjenbsp;van binnen te nemen.
20 Illuster 57 | Universitelt Utrecht ] 11/2009
-ocr page 21-
Dancing on the edge |
Theater in een werf |
Na een succesvolle eerste editie in 2007 presenteert Dancing on thenbsp;Edge eind 2009 voor de tweedenbsp;keer een kleurrijke verzamelingnbsp;hedendaagse theater- en dansvoorstellingen uit het Midden-Oostennbsp;in vijf Nederlandse steden. Theatermakers en choreografen uit Egypte,nbsp;Iran, Irak, Libanon, Israel, Marokko,nbsp;Jordanië en de Palestijnse gebiedennbsp;tonen op het festival persoonlijke,nbsp;eigentijdse en geëngageerde voorstellingen. Hun werk is beïnvloednbsp;door en reflecteert op kwesties dienbsp;spelen in het Midden-Oosten.
6 tot en met 13 december in Utrecht.
Een van de mooiste theaters van de stad is het kleine Werf-theater. Zoals de naam al verraadt, ligt het verscholen in een werf aan de gracht. Op het programma staan zowelnbsp;kleinkunstenaars en cabaretiers met gevestigde namen, dienbsp;hier hun try-outs houden, als beginners op zoek naar eennbsp;podium. Op woensdag 20 en donderdag 21 januari is hetnbsp;de beurt aan de Finalisten van het Groningse Studentennbsp;Cabaretfestival. 20 en 21 januari, www.werftheater.nl.
Evolutie draait door |
Linked in Lombok |
De evolutie speelt zich overal en altijd af; dat geldt voor de mensnbsp;en voor alle andere levende wezens. In de tentoonstelling 'Denbsp;evolutie draait door' staat de strijdnbsp;van de evolutie centraal. Ervaarnbsp;hoe zwaar het is om als koolmeesnbsp;jongen groot te brengen. En zienbsp;hoe kwetsbaar de aardappel is dienbsp;we elke dag eten.nbsp;Universiteitsmuseum, tot en metnbsp;14 maart 2010.nbsp;www.uu.nl/NL/universiteitsmuseum
Alumnipashouders hebben gratis entree.
stap in het verleden van de Indische archipel in de wijknbsp;Lombok aan de hand vannbsp;21e eeuwse technologie.nbsp;Een GPS-route begeleidt unbsp;met achtergrondinformatienbsp;in tekst, beeld en geluid,nbsp;ondermeer met foto's ennbsp;historische plattegronden.nbsp;Afgiftepunt: Kopi Susu,nbsp;J.P. Coenstraat 69;nbsp;www.kopisusu.nl, op donderdag en vrijdag van 12-20nbsp;uur, zaterdag en zondag vannbsp;12-17 uur. Deze wandelingnbsp;kunt u maken tot en metnbsp;december 2009.
Bijzonder Utrechts plekje
Jet Vreden^burgplein
^'Inmiddels is het aTeen vertrouwd straatbeeld: de enorme bouwput op het Vre-denburgplein. Het is even doorbijten, maar in 2013 staat er als het goed is eennbsp;nieuw winkelgebouw en het nieuwenbsp;Muziekpaleis (zie afbeelding). De grotenbsp;zaal van het bestaande Muziekcentrumnbsp;wordt in het Muziekpaleis opgenomennbsp;en het krijgt zalen voor klassiek, jazz,nbsp;pop en cross-over. De aanpak van hetnbsp;plein is onderdeel van het projectnbsp;Stationsgebied.nbsp;www.cu2030.nl/projecten/muziekpaleis
SPECIAAL VOOR U!
Tekst amp; fotografie: Simone Best
Alumnicontactpersonen
Contactpersonen faculteiten
• Utrechts Universiteitsfonds/nbsp;Alumnibureau, Heidelberglaan 8,nbsp;3584 CS Utrecht, (030) 253 80 25,nbsp;ufonds@uu.nl
Faculteit Bètawetenschappen
• Biologie, Postbus 80088, 3508nbsp;TB Utrecht, (030) 253 22 76,nbsp;c.m.jansen1@uu.nl
• Farmaceutische Wetenschappen,nbsp;Postbus 80082, 3508 TB Utrecht, (030)
253 73 13, l.denTonkelaar@uu.nl
• Informatica, Postbus 80089,
3508 TB Utrecht, (030) 253 87 59, m.vandergarde@uu.nl
• Natuur- en Sterrenkunde,
Postbus 80195, 3508 Tl Utrecht, (030) 253 27 25,
• Scheikunde, Sorbonnelaan 16,nbsp;3584 CA Utrecht, (030) 253 73 17,nbsp;D.A.Ondaatje@uu.nl
• Wiskunde, Budapestlaan 6,nbsp;3584 CD Utrecht, (030) 253 15 15,nbsp;Ria.vanVlimmeren@math.uu.nl
Faculteit Diergeneeskunde
• Diergeneeskunde, Postbus 80163,nbsp;3508 TD Utrecht, (030) 253 48 39,nbsp;s.fluitsma@uu.nl
Faculteit Geesteswetenschappen
• Alle departementen. Krommenbsp;Nieuwegracht 46, 3512 HJ Utrecht,nbsp;(030) 253 12 77, a.vangorp@uu.nl
Faculteit Geowetenschappen
• Alle departementen. Postbus
80.115, 3508 TC Utrecht, (030) 253
49 90, n.meijer@geo.uu.nl.
• Departement Aardwetenschappen, Postbus 80.021, 3508 TAnbsp;Utrecht, (030) 253 50 98, deblok®nbsp;geo.uu.nl.
• Departement Sociale Geografie amp; Planologie, Postbus 80.115,nbsp;3508 TC Utrecht, (030) 253 20 86nbsp;e.vanmiddelkoop@geo.uu.nl.
Faculteit Recht, Economie,
Bestuur en Organisatie
• Rechtsgeleerdheid, Janskerkhof
3, 3512 BK Utrecht, (030) 253 83 56, m.jansen@law.uu.nl
• Internationale alumni Law/nbsp;Rechtsgeleerdheid, 030 253 57
68, internationalalumni@law.uu.nl.
• Utrecht School of Economics,
Janskerkhof 12, 3512 BL Utrecht, (030) 253 92 11, d.m.m.english@uu.nl.
Exclusieve kortingen voor alumnipashouders
U-fonds alumnipas
Als begunstiger van het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau steunt
u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fonds alumnipas met diverse kortingen en extra's. Op deze pagina vindt u eennbsp;greep uit het aanbod.
20% korting op nrc.next plus en NRC Handelsblad 1 jaarnbsp;gratis NRC Focus
NRC Handelsblad
NRC Handelsblad beoogt een feitelijk onmisbare krant te zijn voor bovengemiddeld geïnteresseerde lezers. De krant is neutraal,nbsp;maar maatschappelijk betrokken. Een krantnbsp;voor kritische lezers met veel belangstellingnbsp;voor politiek, cultuur en wetenschap dienbsp;openstaan voor de buitenwereld.
nrc.next plus
nrc.next is een krant die zich onderscheidt door de focus op de lezer die snel hetnbsp;nieuws wil kunnen scannen, maar die óóknbsp;hoge eisen stelt aan de kwaliteit van de informatie. Een toegankelijke krant met veelnbsp;korte artikelen voor de zappende lezer ennbsp;langere stukken voor degene die de dieptenbsp;in wil. De krant verschijnt iedere werkdagnbsp;op tabloid formaat. Bovendien ontvangt unbsp;op zaterdag NRC Handelsblad.
nrc«next
Eerst nrc.next proberen?
Wilt u nrc.next plus voordelig proberen? 5 weken nrc.next plus voor slechts 5 euro.nbsp;Interesse? www.uu.nl/alumni/alumnipas
Illuster geeft nog veel meer boeken weg. Winnen?nbsp;Kijk op www.uu.nl/alumni
Vulkanenreis
Nu met € 50 korting
Heeft u zin om een bijzondere reis te maken en tegelijkertijd andere alumni te ontmoeten? Maaknbsp;dan eens een reis of excursie met Georeizen.
Voor 2010 staan op het programma:
• vulkanenreis naar Costa Rica en Nicaragua (februari)
• wandelen op de oceaanbodem (april)
• vulkanenreis Italië (mei)
Benieuwd naar de kortingen voor u als alumnipashouder?
Kijk op www.uu.nl/alumni
Illuster geeft weg: Zoektocht naar Brechje In Zoektocht naar Brechje (12-h) beschrijft auteur Nicki |
|
Bullinga, alumna Mediëvistiek,
de belevenissen van de Utrechtse meisjes Sanne en Brechje, die door drieëneenhalve eeuw vannbsp;elkaar zijn gescheiden. Brechje leefde in de 17denbsp;eeuw, Sanne leeft in de 21ste. Illuster geeft 5
exemplaren van deze jeugdroman weg aannbsp;alumnipashouders.nbsp;Geïnteresseerd? Mailnbsp;naar alumni@uu.nl o.v.v.nbsp;Zoektocht naar Brechje.nbsp;Vergeet niet uw naam,nbsp;adres en alumnipas-nummer te vermelden.nbsp;De winnaars wordennbsp;volgende maandnbsp;bekend gemaakt opnbsp;www.uu.nl/alumni
22 Illuster 57 | Universiteit Utrecht | 11/2009
De memoires van alumnus amp; oud-ambassadeur Lodewijk van Gorkom Na zijn indrukwekkende carrière als onder meer directeur-generaalnbsp;Internationale Samenwerking en ambassadeur in Oostenrijknbsp;en Indonesië schreefnbsp;Lodewijk van Gorkomnbsp;(1925) zijn eigen boeknbsp;'Door Europa en denbsp;wereld Een trektocht innbsp;de Buitenlandse Dienst'. U studeerde van 1945 tot 1950 in Utrecht. Hoe belangrijk is deze tijd voor u geweest’nbsp;quot;Héél belangrijk. Het hoge wetenschappelijkenbsp;gehalte van de universiteit, de inspirerendenbsp;prof. Willem Pompe - de grote strafrechtge-leerde - en ook mijn tijd bij het Utrechtschnbsp;Studenten Corps. Er wordt veel gescholden opnbsp;het Corps, maar het is voor mij buitengewoonnbsp;waardevol geweest. Ik heb veel meegekregennbsp;waar ik later wat aan had.” U studeerde rechten, was dit de meest aangewezen studie voor de diplomatie? “Daar was ik toen nog niet mee bezig. Mijn vader had rechten gestudeerd, mijn oudere Bent u al begunstiger? Het Universiteitsfonds organiseert een uitgebreid programma voor alumni in binnen- en buitenland en verstrekt subsidies voor activiteiten voornbsp;en door studenten en alumni. Dit alles is medenbsp;mogelijk door de bijdragen van begunstigers:nbsp;alumni, medewerkers en studenten. Draagt u uwnbsp;universiteit een warm hart toe en wilt u profiteren van aantrekkelijke kortingen en bijzonderenbsp;acties? Word dan ook begunstiger van hetnbsp;Universiteitsfonds. U bent al begunstiger vanaf € 20,- per jaar. Pas afgestudeerd? Dan ontvangt u bovendiennbsp;als welkomstcadeau de U-fonds usb-stick. Colofon Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt vier keer per jaar en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplage van 84.000 Uitgever Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau (Catharien Hamerslag en Jacomijnnbsp;Timmermans) Bladconcept amp; realisatie Bergenwerkt (Anne-marienbsp;van Bergen en Sandra Rijnen). Hoofdredactie Anne-marie van Bergen.nbsp;Redactie: Anne-marie van Bergen (Bergenwerkt), Xander Bronkhorstnbsp;(U-blad), Catharien Hamerslag (U-fonds), Nicoline Meijer (faculteiten),nbsp;Kika van der Putten (Bergenwerkt), Peter van der Wilt (persvoorlichter)nbsp;Redactieraad Thijs Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren; Arie Smit,nbsp;oud-directeur TeleacNot, oud-voorzitter U-fonds; Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen; Tom Peijster, managementnbsp;broer studeerde rechten in Nijmegen. Ik hebnbsp;nooit iets anders overwogen. Het is vooralnbsp;door mijn latere schoonvader - Marinus vannbsp;der Goes van Naters - gekomen dat ik over eennbsp;internationale carrière ben gaan nadenken. Hijnbsp;was in die tijd fractievoorzitter van de PvdA.” |
In uw boek spreekt u ook de hoop uit dat er meer onderzoek wordt gedaan naar instituties in overgangstijd. “Klopt. Ik hoop van harte dat de universitaire wereld dit onderwerp verder gaat oppakken. Iknbsp;heb zelf het belang ervaren van sterke institutiesnbsp;en hoop dat meer mensen dit gaan zien. Ido denbsp;Haan doet al voortreffelijk werk, maar er is mijnsnbsp;inziens nog veel meer inspanning nodig, vooralnbsp;op het gebied van internationale instituties.” Benieuwd naar het complete interview? Kijk dan op www.uu.nl/alumni gt; AlumniServices gt; Illuster. Wilt u kans maken op Door Europa en de uvrcIcE Mail naar akimni@uii.nl o.v.v. Door Europanbsp;en de wereld. Vergeet niet uw naam, adres ennbsp;alumnipasnumnier te vermelden. De winnaarsnbsp;worden volgende maand bekend gemaakt opnbsp;www.uii.nl/alumni Utrechts Universiteitsfonds Alumnibureau O Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.uu.nl/alumni gt; AlumniServices. Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau Bezoekadres: Bestuursgebouw,nbsp;Heidelberglaan 8, Utrecht Postadres: Postbus 80125, 3508 TC, Utrecht T (030) 253 80 25 F (030) 253 80 26 Bankrekening 14475 consultant directoraat communicatie Rabobank Nederland; Ludo Koks, adjunct-directeur Communicatie Service Centrum, persvoorlichter,nbsp;Universiteit Utrecht; David Veldman, marketingcommunicatiespecialistnbsp;Uitgeverij Virtumedia; Olfert Koning, redacteur/verslaggever bij NCRVnbsp;Radio, Marianne Hoornenborg, senior communicatieadviseur, Amsterdams Bureau voor Communicatie. Beeld (back)cover Anne Hamersnbsp;Ontwerp en opmaak WRIK (BNO), Utrecht. Druk Thieme Rotatienbsp;Zwolle. ISSN 1338-4703. 15e jaargang Voor toezending is gebruik gemaakt van het alumnibestand van de Universiteit Utrecht. © Universiteitnbsp;Utrecht. Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteit Utrecht. Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan. Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie*, alumni@uu.nl
6-8, 3511 ZC, Utrecht, 030 253 9389, S.A.Bergervoet@uu.nl Faculteit Sociale wetenschappen
Faculteit Geneeskunde
J. C.P.J.deGroot@umcutrecht.nl
Van Nierop,
Interfacultaire onderzoek- en opleidingsorganisaties:
Contactpersonen nationaal
Haan, amsterdam.alumni@uu.nl
Contactpersonen internationaal
New York, irmabjansen@gmail.com
|
Illuster 57 [ Universiteit Utrecht ] 11/2009 23
uwe artners
Udag, f . -
Is kennis macht?
Directeur Bas Allart kan aardig inschatten welke ondernemer geschikt is voor eer» pleR
inde broedstoof van Lltrechtlnc. “De ondernemer die zijn uitvi nd i r»g wil
verpatsen zonder te (willen) weten of de
markt erop
zit te
wachten.
sei
Kom uit je zolderkamer
en praat met
ren
wij
r» i et.
klanten.
tees mamp;er pagina T8
-Imoet je faassie
z» j n