-ocr page 1-

Universiteitsdag 2010

Kennis is macht?

De gunfc^tor: een schot in

de roos op de werkvloer pag 4

-ocr page 2-

In het kort


€1 6gt;^.OOO VoGï'

Eind vorig jaar startte een nieuwe wervingscampagne van het Universiteitsfonds om talentvolle buitenlandsenbsp;studenten naar Utrecht te halen: het Utrecht Excellence




Simone Kreutzer


Scholarship-programme (UES-programma). Meer dan 1.500 alumni reageerden


voortvarend en brachten in een maand tijd meer dan 65.000 euro bijeen. Alle donateurs bedankt! De campagne loopt nog steeds en meer donaties zijn


Alumna: algemene letteren. Benoemd tot: first Secretary op denbsp;Nederlandse ambassade in Kabul.


Was voorheen: consul Press and


uiteraard van harte welkom.


Cultural Affairs op de Nederlandse ambassade in New York.


Doneer nu via www.uu.nl/alumni gt; bijdragen en doneren.


Kuno Ceruttfl


(1963) Alumnus:


DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING VAN HET MUSEUM CATHARIJNECONVENT

Marieke van Schijndei

Marieke van Schijndei (1975), alumna theater-, film- en televisiewetenschap, is sinds kort de nieuwe directeur bedrijfsvoering bij het Museum Catharijneconvent. Haar passie voornbsp;kunst en cultuur ontstond al op jonge leeftijd, toen ze het toneelstuk van Ajax en Antigonenbsp;van het Zuidelijk Toneel zag.

André Bolhuis

nus: tandheelkunde. Benoemd tot: voorzitter NOC*NSF. Is ook:


Op zakelijk gebied is nog veel te winnen in culturele organisaties. Nu worden ze vaak nog geleid door mensen met alleen een inhoudelijk profiel. Ik heb me juist gespecialiseerd in denbsp;zakelijke kant. In Utrecht heb ik de specialisatie kunstbeleid en -management gevolgd. Daarnanbsp;heb ik op de Concordia University in Canada de master Business Administration afgerond. Denbsp;afgelopen zes jaar heb ik als adjunct-directeur van de Mondriaan Stichting verschillende culturele projecten gefinancierd, ook van het Museum Catharijneconvent.


voorzitter Utrechts Universiteits-


^^fonds/Alumnibureau


lars van ilarreli


(1974)


Alumnus: Nederlands recht. Benoemd tot: corporate lawyer bij


Orangefield Trust. Was voorheen:


Grote uitdaging

Nu sta ik dus aan de andere kant. Ik heb er zin in. Ik zie een grote uitdaging in het vergroten van de eigen inkomsten en in verjonging van het publiek, met behoud van de trouwe groep oudere bezoekers. Ik vind hetnbsp;Museum Catharijneconvent een fantastisch museum en ben dol op denbsp;collectie. Hierin wordt onder andere de rol van het christendom in denbsp;samenleving uitgedragen. Dit maatschappelijke stuk vind ik erg interessant.

Filosofische ontwikkeling

Ik kijk positief terug op mijn studietijd in Utrecht. Ik voelde niet de behoefte om me in het studentenleven te storten. Ik wasnbsp;meer gericht op mijn filosofische en academische ontwikkeling. Verschillende docenten en hoogleraren van de Universiteitnbsp;Utrecht hebben een grote indruk op mij achtergelaten. Ik heb nunbsp;nog veel aan de academische ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, zoals analytisch denken en schrijven.”

Tekst: Lydia van Wersch Beeld: privécollectie

Kijk voor meer benoemingen op

WWW. MM. nl/alumni

2 Illuster 58 I Universiteit Utrecht Cl

-ocr page 3-

Wie wint de Hans Vliegenthart Scriptieprijs?

De Universiteit Utrecht kent en koestert haar talent. Excellentie moet gezien en gestimuleerd worden! Daarom heeft het Universiteitsfonds de Hans Vliegenhart Scriptieprijs ingesteld,nbsp;vernoemd naar de voormalige voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. De prijs voornbsp;de beste scriptie van het jaar bedraagt 1.000 euro. De jury maakt een keuze uit een van denbsp;45 ingezonden masterscripties van Geesteswetenschappen, die met een acht of hoger zijnnbsp;beoordeeld. Op de komende Universiteitsdag wordt de winnaar van de de Vliegenthart Scriptieprijs 2009 bekend gemaakt.

Voor meer informatie zie: www.uu.nl/vliegenthartscriptieprijs. Kijk ook op www.uu.nl/udag

ONDERZOEKSNIEUWS:

Expeditie Hebben naar

Antartica

Henk Brinkhuis en Peter

Bijl van de Universiteit

Utrecht koersen met

Kennis is macht, verkondigde Francis Bacon een paar eeuwennbsp;geleden. Hoe houdbaar is dezenbsp;gedachte in het digitale tijdperk?nbsp;Daarover komen we meer te weten

Wil uw e-mailadres al?

iif ook oD de hooate van alle actuele

op de aanstaande Universiteitsdag. Als Illuster-lezer gunnen we unbsp;alvast een voorproelje op pagina 6.

alumniontwikkelingen. Mail uw e-mailadres naar: alumni@uu.nlnbsp;OVV 'E-lluster'

het internationale onderzoeksschip de Joidesnbsp;Resolution van Nieuw-Zeeland naar het Antarctische

kustgebied. De paleoklimaatonder-

zoekers willen hier meer te weten komen over de geschiedenis van de zuidelijke ijskap. Deze is zo’n

Dezelfde dag worden er allerlei workshops gegeven. Als u Standnbsp;your men volgt, leert u bijvoorbeeld hoe u met behulp van uwnbsp;gunfactor meer successen boekt,nbsp;zie pagina 4.

33 miljoen jaar geleden vrij plotseling gevormd.

Brinkhuis en zijn Utrechtse collega’s spelen wereldwijd een belangrijke rol in het onderzoek naar het klimaat van miljoenen jaren geleden, dat ook inzichtnbsp;geeft in toekomstige klimaatveranderingen. De onderzoekers lieten eerder alnbsp;zien dat het zeewater rond de Zuidpool 50 miljoen jaar geleden tropisch was.

Volg de expeditie op www.uu.nl/geo/wilkesland

Utrecht in Shanghai


Dit jaar vindt in Shanghai de Wereld Expo plaats. De gemeente en provincie Utrecht laten er in hetnbsp;Holland Paviljoen 'Happy Street' zien wat Utrechtnbsp;te bieden heeft. Utrecht profileert zich sterk alsnbsp;stad van kennis en cultuur. Belangrijke Utrechtsenbsp;bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen,nbsp;waaronder de universiteit, presenteren er samennbsp;met hun counterpartners in China inspirerendenbsp;voorbeelden van kennisuitwisseling en kennistoepassingen. Nieuwsgierig? Kom naar de Hollandnbsp;Kennis 6V-dagen van 23 tot en met 30 mei of neemnbsp;alvast een kijkje op www.holland-expo2010.nl

Voor deze en andere activiteiten op de Universiteitsdag kunt u zichnbsp;aanmelden via de antwoordkaartnbsp;in het midden van het blad of vianbsp;www.uu.nl/udag. Hier vindt unbsp;tevens het complete programmanbsp;van de Universiteitsdag.

Om met het digitale tijdperk mee te gaan komt u ons vaker onlinenbsp;tegen. Illuster is daarom ietsnbsp;dunner, maar geheel anno 2010nbsp;in een nieuw jasje en op milieuvriendelijk fsc-papier.

Komt u ook eens langs op www.uu.nl/illuster?

Dr André Bolhuis, voorzitter Utrechts Universiteitsfonds

Ontvangt u onze digitale nieuwsbrief E-lluster nog niet?

Geef uw e-mailadres aan

ons door.

-ocr page 4-

Werkend leven

Hoe komt het dat de ene werknemer alles gedaan krijgt, terwijl de ander steeds achter het net vist? Dat ligt aan de gunfactor. Hoe hoger de gunfactor, hoe meer je van eennbsp;ander krijgt gedaan. Wil je Je positie op de werkvloer verstevigen?

Tekst; Lydia van Wersch Beeld: Ursula Hunter

De gunfactor



gunfactor maakt het verschil Lx bij gelijke kwaliteit; als jou meernbsp;wordt gegund, krijg je meer voornbsp;elkaar. Bij dit gunnen spelen onbewuste, automatische processen eennbsp;rol. Wanneer je inzicht hebt in dezenbsp;processen, kun je hier een positievenbsp;invloed op uitoefenen.” Roos Woltering (30) is trainer en coach voor Purenbsp;Talent Opleiding amp; Training. Op denbsp;lijkt. “Het is slim om iets te doen metnbsp;deze kennis”, zegt Woltering. “Wanneer je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, zorg je er dus voor datnbsp;je op de hoogte bent van de dresscodenbsp;van het bedrijf. En je kunt uitzoekennbsp;of jij en je interviewer gezamenlijkenbsp;kennissen hebben. Door zo’n gelijkenis vindt de ander je gelijk aardiger.”nbsp;Ook het principe van wederkerig-

beschouwen vrouwen hetnbsp;gebruik vannbsp;beïnvloe-dingsstijlennbsp;vaak alsnbsp;manipuleren. Roos: “Toch hebbennbsp;we allemaal deze stijlen in ons en datnbsp;is nodig om in een groep mensen te


'Vrouwen zien het gebruik van beïnvloedingsstijlennbsp;vaak als mampulercn

komende Universiteitsdag verzorgt ze een workshop over de gunfactor (zienbsp;kader).

Sociale beïnvloeding

Jarenlang onderzoek naar sociale beïnvloeding door Robert Cialdini

heid speelt mee. Als jij iets voor een ander doet, krijg je hier automatisch iets voor terug. Dat heeftnbsp;te maken met het schuldgevoel datnbsp;een onbeantwoorde gift bij de andernbsp;oproept. Daarbij is het een van denbsp;oudste principes waarop onze socialenbsp;maatschappij gebouwd is; wanneer jenbsp;bijvoorbeeld werk verricht voor eennbsp;ander krijg je daar loon voor terug.nbsp;Woltering: “In een onderhandelingspositie is het dus belangrijk om voorafnbsp;de concessies helder voor ogen tenbsp;hebben. Als jij iets toegeeft, dan wordtnbsp;kunnen leven.”

Niet alles is te beïnvloeden, dus blijf zoeken naar de punten waarop je welnbsp;invloed kunt uitoefenen, adviseertnbsp;Woltering. “Het bezitten van dezelfdenbsp;voorletters kan er al aan bijdragennbsp;dat de een verkozen wordt boven denbsp;ander, maar daar kun je zelf nietsnbsp;aan veranderen. Je kunt er wel voornbsp;zorgen dat je je sensitief opstelt in denbsp;omgang met andere mensen. Bijvoorbeeld door een compliment te geven.nbsp;Hoewel je ervoor moet waken dat jenbsp;een andere persoon niet blijft overla-


heeft geleid tot de ontdekking van een aantal onbewuste processen, die eennbsp;belangrijke basis voor de gunfactornbsp;vormen. Liking is daar een voorbeeldnbsp;van; je zegt eerder ja tegen iemand dienbsp;je kent en aardig vindt. Dat wordt onder andere beïnvloed door je uiterlijk,nbsp;want aantrekkelijke mensen wordennbsp;sneller aardig gevonden.

Daarnaast vinden mensen je aardiger als je complimenten geeft en op zenbsp;de tegenpartij onbewust ook gestimuleerd een concessie te doen.”

Mannen versus vrouwen

Mannen zijn zich er vaak bewust van dat gunnen een rol speelt op denbsp;werkvloer, maar bij veel vrouwen wektnbsp;de gunfactor aversie op. Zij vindennbsp;het ‘niet eerlijk’ dat iemand die snelnbsp;aardig wordt gevonden of veel mensennbsp;kent sneller wordt aangenomen. Ooknbsp;den met complimenten, want dat kannbsp;averechts werken.”

Veel terrein winnen

Uit onderzoek van Cialdini blijkt verder dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn, als je wilt dat anderen je succesnbsp;gunnen. Daar kunnen vrouwen nognbsp;veel terrein winnen, meent Woltering.nbsp;“Een van mijn coachees is razend ambitieus en levert altijd goed werk. Toch


4 Illuster 58 | Universiteit Utrecht

-ocr page 5-

werd ze links en rechts ingehaald door collega’s. Het bleek dat haar collega’snbsp;en leidinggevende niet doorhaddennbsp;wat ze allemaal deed. Daarop beslotennbsp;we dat ze haar successen voortaannbsp;duidelijk ging uitspreken. Een weeknbsp;geleden belde ze me op met het goedenbsp;nieuws dat ze een promotie had gekregen.”

Aan de lagere zichtbaarheid van vrouwen ligt een wij-gevoel ten grondslag. “Mannen staan anders in het sociaalnbsp;verkeer. Waar een man zijn eigen doelen concreet voor ogen houdt en daarnbsp;achteraan gaat, denkt een vrouw continu na over wat haar beslissingen ennbsp;acties zouden kunnen betekenen voornbsp;de ander. Om een ander uit de brandnbsp;te helpen, neemt ze vaak werk op haarnbsp;schouders dat haar eigen taken in denbsp;weg zit. Het is goed als vrouwen hunnbsp;eigen koers meer in de gaten houdennbsp;en ook ‘nee’ kunnen zeggen”, aldusnbsp;Woltering.

Het spel begrijpen

José Brommer, bedrijfsjurist bij een grote industriële onderneming, heeftnbsp;onlangs de workshop over de gun-factor gevolgd. José Brommer heeftnbsp;met name mannelijke collega’s ennbsp;vond veel herkenning in deze workshop speciaal voor vrouwen.

“De workshop was interactief met veel ruimte voor discussie. Het wasnbsp;interessant om meer inzicht te krijgennbsp;in onbewuste processen die vannbsp;invloed zijn op je gunfactor. Ik bennbsp;van plan attenter te zijn tegen collega’s:nbsp;complimenten bijvoorbeeld vergeet iknbsp;vaak te geven. Ik vind het gebruik vannbsp;beïnvloedingsstijlen niet overkomennbsp;als manipuleren, zolang je eruit piktnbsp;wat bij je eigen normen en waardennbsp;past. Het gaat er om dat je het spelnbsp;begrijpt.”

Lees het uitgebreide interview met José Brommer op www.uu.nl/illuster

Stand your men op de

Universiteitsdag

Tijdens de Universiteitsdag op 27 maart verzorgt Pure Talent Opleidingnbsp;amp; Training de workshop 'Stand yournbsp;men'. De workshop is met name gerichtnbsp;op vrouwen en hun gunfactor. Zenbsp;leren duidelijk hun doelen voor ogennbsp;te krijgen en zich ervan bewust tenbsp;worden dat ze anderen nodig hebbennbsp;om deze te behalen. Woltering: quot;Het isnbsp;goed om in te zien dat jij als persoonnbsp;en de invloed die je hebt op anderennbsp;belangrijke redenen zijn om dingennbsp;voor elkaar te krijgen.quot;

Locatie: Educatorium Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht. Aanvang workshops: 13.00 uur

Aanmelden voor de workshops kan alleen via www.uu.nl/udag. Hier vindtnbsp;u ook alle informatie over deze en andere workshops op de Universiteitsdag.


Illuster 58 | Universiteit Utrecht 5

-ocr page 6-

Verdieping

Kennis is niet langer het privédomein van academici. Dankzij het digitale tijdperk ligt alle informatie op straat. Is er sprake van inflatie van de wetenschap? Dat gevaar is er zeker. Tijdensnbsp;de Universiteitsdag 2010, op zaterdag 27 maart, geven drie Utrechtse hoogleraren openheidnbsp;van zaken: economisch historicus Jan Luiten van Zanden, psychologe Mariëtte de Haan ennbsp;bestuurswetenschapper Mirko Noordegraaf.

Tekst: Helma van den Berg Illustratie: Saskia van der Linden

Universiteitsdag 2010

Is kennis macht?

Kennis is macht’, verkondigde de Engelse filosoof en wetenschapper Francis Bacon al in de zestiendenbsp;eeuw. Maar is dat vandaag de dag nognbsp;zo? Kennis heeft ons in elk geval welnbsp;vooruitgang gebracht. Dat begon in denbsp;prehistorie met de uitvinding van hetnbsp;vuur. Door het eten van gekooktnbsp;voedsel konden de hersenennbsp;van mensen zich ontwikkelen. Het temmen vannbsp;dieren, het selecteren van

eerste, neolithische revolutie. Dienbsp;van fossiele brandstoffen en nieuwenbsp;technieken veranderden het wereldbeeld grondig. Daarmee kwam denbsp;tweedeling tussen rijke en arme landen.

Relatie tussen man en vrouw

Volgens JAK lUITEK VAK ZAKDBK was Europa koploper in deze kenniseconomie. “In Europa is het al eeuwenlang traditie om kennis en wetenschap in instituties onder te brengen.nbsp;Daarvoor zijn verschillende factorennbsp;van belang. Ondermeer het vertrouwennbsp;tussen de bevolking en staat en tussennbsp;de bevolking onderling. In corruptenbsp;sen. Van Zanden: “Voor een kenniseconomie moet geïnvesteerd worden innbsp;onderwijs van kinderen. Dat blijkt sterknbsp;samen te hangen met de positie van denbsp;vrouw, de moeder. Als zij relatief veelnbsp;onderwijs heeft genoten, zal zij ooknbsp;willen investeren in onderwijs van haarnbsp;kind. Dat is niet het geval in landennbsp;waar meisjes op hun twaalfde wordennbsp;uitgehuwelijkt. De manier waarop hetnbsp;huwelijk is geregeld, blijkt dus een vannbsp;de belangrijkste factoren achter hetnbsp;succes of falen van de kenniseconomienbsp;te zijn.”


PROF. LR. JAK LUITEN VAK ZAKLEK hoogleraar Sociaal-economische geschiedenis Universiteit Utrecht: ‘Ik geloof niet in de verlichte geesten van de enkeling. De kenniseconomie ontstaat alleen door collectieve processen.’

legde de basis voor de ontwikkeling van grote, centraal geregeerde rijken ennbsp;voor de uitvinding van het wiel en hetnbsp;schrift.

Scholen en universiteiten verschenen (12e eeuw). Kennis werd voortaannbsp;systematisch verzameld. De industriëlenbsp;revolutie (1700-1850), de massale inzetnbsp;landen met wanbeheer is dat vertrouwen er niet. En de bevolking moet denbsp;wetenschap gezamenlijk omarmen. Iknbsp;geloof niet in de verlichte geesten vannbsp;de enkeling. De kenniseconomie ontstaat alleen door collectieve processen.”nbsp;De relatie tussen man en vrouw speeltnbsp;eveneens een grote rol bij die proces

leder zijn eigen mediawereld

Het huidige, digitale tijdperk zette de kennisindustrie op zijn kop. Innbsp;één generatie veranderde de kenniseconomie ingrijpender dan ooit. Vianbsp;internet is kennis nu altijd en overalnbsp;voorhanden. Onderzoeksresultatennbsp;worden wereldwijd gepubliceerd en -»


6 Illuster 58 | Universitelt Utrecht

-ocr page 7-


Aanmelden voor de Universiteitsdag 2010

Bij de start van het 375ste bestaansjaar van denbsp;Universiteit Utrecht staatnbsp;de Universiteitsdag opnbsp;zaterdag 27 maart 2010nbsp;in het teken van 'kennisnbsp;is (on-)macht'. Jan Luitennbsp;van Zanden, Mariëttenbsp;de Haan en Mirko Noor-degraaf verzorgen eennbsp;lezing tijdens het ochtendprogramma. Lees opnbsp;www.uu.nl/illuster meernbsp;over de drie sprekers ennbsp;hun lezing tijdens de Universiteitsdag. Kijk voor hetnbsp;complete dagprogrammanbsp;op www.uu.nl/udag.nbsp;U kunt zich via dezenbsp;website ook aanmelden ofnbsp;stuur de antwoordkaart opnbsp;(zie het midden van dezenbsp;uitgave). Houd ook uwnbsp;mail in de gaten. Hebbennbsp;we uw e-mailadres nognbsp;niet? Geef dit dan doornbsp;aan; alumni@uu.nl

(©I Illuster 58 I Universiteit Utrecht 7


-ocr page 8-

Verdieping

uitgewisseld. Over de hele wereld staan nieuwe netwerken op. Kennis wordtnbsp;zelfs zo’n snel en vluchtig product, datnbsp;de boekdrukkunst het tempo niet meernbsp;kan bijhouden.

Voor veertigplussers een compleet nieuwe ervaring, maar de jongerennbsp;groeien in het digitale tijdperk op ennbsp;weten niet anders. Voor hen is internetnbsp;een open boek waarin alle informatienbsp;altijd voorhanden is en waarmee zijnbsp;met de hele wereld contact kunnennbsp;hebben. In tegenstelling tot hun oudersnbsp;en grootouders zijn zij niet gebonden aan woonplaats en eigen kring.nbsp;Mede dankzij het (Engelse) onderwijs kunnen zij wereldwijd mensennbsp;opzoeken met wie zij iets gemeennbsp;hebben. Relaties veranderen daardoor.

Ook binnenshuis. Aanvankelijk zaten ouders en kinderen op een eigen,nbsp;verschillende golflengte. Er was weinignbsp;interactie onderling. Ieder had zo zijn

eigen mediawereld, de ouders

lazen de krant en keken tv. De kinderen waren vooral metnbsp;de computer bezig. Nu

I blijkt dat internet gezinsle-f den weer bij elkaar brengt, f zegt MASIËTTE BE HAAK:nbsp;“Ouders werken, kinderennbsp;aloude kopje thee na schooltijd of hetnbsp;rondhangen op straat. Opvoeders vannbsp;nu kennen die wereld niet en kunnennbsp;de contacten niet controleren. Oudersnbsp;waren altijd gewend om voor hunnbsp;kinderen een beschermde wereld tenbsp;creëren. Maar dat is niet langer haalbaar. Dat is de realiteit en daarmeenbsp;moeten ouders leren leven.”

Veel paniek gezaaid

Van geautoriseerde standaardboeken tot een waaier van kennisinformatie.nbsp;Het kennisaanbod van school en internet verschilt enorm. Jongeren plukkennbsp;kennis overal vandaan en assemblerennbsp;het tot een product dat zij op dat moment nodig hebben. Maar controlerennbsp;zij ook het waarheidsgehalte en denbsp;betrouwbaarheid van de informatie?nbsp;De Haan; “Dat vergt kennis van denbsp;wereld en daarin hebben ouderen eennbsp;voorsprong. Maar ook jongeren zijnnbsp;best in staat om goede inschattingennbsp;te maken. Zij weten bijvoorbeeld heelnbsp;goed het verschil tussen hetgeen eennbsp;minister zegt en een doorsnee-burger.nbsp;Er wordt veel paniek gezaaid, omdatnbsp;jongeren veel bezig zijn met internetnbsp;en geen boeken lezen. Dat heeft vooralnbsp;te maken met onbekendheid. Je zounbsp;te integreren blijven nog in de margenbsp;steken. Volgens De Haan is het wachtennbsp;op een nieuwe generatie docenten dienbsp;met de computer is opgegroeid, opnbsp;een vernieuwing van binnenuit. “Maarnbsp;de digitale wereld kan het onderwijssysteem niet vervangen. Het onderwijsnbsp;heeft een vormende functie. Jongerennbsp;uit alle sociale lagen ontmoeten elkaar,nbsp;groeperen zich.”

Belastend voor beleidsmakers

Hoe gaat de maatschappij om met die revolutie en kennisexplosie? Voornbsp;politici en beleidsmakers een lastigenbsp;vraag, zegt IIIRKO KOORBEG-RAAP.nbsp;“Over elke kwestie krijgt een politicusnbsp;een enorme overdaad aan kennis ennbsp;informatie voorgeschoteld. Of het nunbsp;over het Irak-vraagstuk gaat of overnbsp;huiselijk geweld, prompt verschijnennbsp;vele rapporten en verschillende theorieën daarover. Wat moet een politicusnbsp;daarmee? Waar haalt hij de juiste wijsheid en waarheid vandaan?”

Het ontbreken van vaste, sociale kaders is volgens Noordegraaf ook debet aannbsp;het probleem: “Vroeger leefden wijnbsp;in een verzuilde samenleving. Katholieken, protestanten, arbeiders ennbsp;kapitalisten, ze wisten allemaal waar


PROP» DR. MARIETTE DE HAAK hoogleraar pedagogiek/onderwijskunde Universiteit Utrecht:

'De digitale wereld kan het onderwijssysteem niet vervangen. Het onderwijs heeft een VOVÏTiCÏldc fuïictic.

zijn ook druk. Internet en mobiele telefoons worden nu juist gebruikt omnbsp;tussentijds even contact met elkaar tenbsp;hebben.”

Maar kinderen en ouders delen niet meer dezelfde sociale wereld alsnbsp;voorheen. En dat heeft consequenties.nbsp;De Haan: “Kinderen hebben nu onlinenbsp;contact met andere jongeren, met allenbsp;mogelijke informatiebronnen in denbsp;wereld. Een soort alternatief van hetnbsp;je met evenveel recht zorgen kunnennbsp;maken dat te veel boeken lezen slechtnbsp;is, omdat het minder interactief is ennbsp;daarmee minder creatief. Het is maarnbsp;wat je gewend bent. Elke generatienbsp;gebruikt zijn eigen media.”nbsp;Kennis en scholing zijn ook voornbsp;de huidige generatie de springplanknbsp;voor een goede toekomst. Onderwijsnbsp;zou veel meer van het internet kunnen profiteren. Maar pogingen omnbsp;ze informatie moesten halen en watnbsp;ze van zaken moesten vinden. Met hetnbsp;verdwijnen van die zuilen worden individuen en groepen op zichzelf terugnbsp;geworpen. Ze moeten zelf een meningnbsp;vormen en dan gebeurt het dat mensennbsp;over dezelfde kwestie als Irak en huiselijk geweld totaal anders denken.”nbsp;De digitale wereld biedt niet alleennbsp;wetenschappelijke kennis, ook burgersnbsp;kunnen hun mening en bevindingen


8 Illuster 58 | Universiteit Utrecht

-ocr page 9-

ventileren. Zo wordt kennis niet zelden gelardeerd met actiegerichte informatie. Bijvoorbeeld met de website vannbsp;bezorgde moeders die tegenstandersnbsp;zijn van vaccinatie tegen baarmoederhalskanker bij meisjes.

Noordegraaf: “Dan is de academische wetenschap nog steeds wel de meest stabiele factor. Als een man alsnbsp;Osterhaus bij Pauw en Witteman de zinnbsp;en onzin van vaccinaties uiteen zet, dannbsp;heeft dat bij het publiek meer status ennbsp;gewicht dan wanneer een leek zomaarnbsp;iets roept. Maar tegelijk zie je wel datnbsp;kritische wetenschappers zeer verschillend over dezelfde zaken denken. Zoalsnbsp;onlangs over de vaccinatie tegen denbsp;Mexicaanse griep. Dat is heel belastendnbsp;voor beleidsmakers en voor gewonenbsp;burgers.”

Daar komt een ander gevaar bij, namelijk de vertroebeling van de kennisindustrie door commerciële belangen. Noordegraaf: “Geld is belangrijk, maarnbsp;wetenschappers moeten oppassen.nbsp;Door de bezuinigingen van de overheid, moeten zij steeds marktgerichternbsp;werken. De verleiding is dan groot omnbsp;geld binnen te halen en met dubbelenbsp;petten op onderzoek te doen. Dat isnbsp;gevaarlijk voor de onafhankelijke kennisproductie.”

Serieuze media

Tegelijk is verbinding met de praktijk voor de wetenschap wel van grootnbsp;belang, zegt Noordergraaf. “De wetenschap moet zich actualiseren, daarmeenbsp;is iedereen gebaat. De politieregionbsp;Utrecht en het ministerie van Binnenlandse Zaken betaalden ons bureau innbsp;2009 bijvoorbeeld voor onderzoek naarnbsp;geweld tegen politie en gezagsdragers.nbsp;Dat gaat samen met een goede relatienbsp;met de politie en dat zorgt weer voornbsp;goed onderzoek. We hebben toegangnbsp;tot alle mogelijke informatie en datnbsp;levert veel meer en stevigere kennis opnbsp;dan onderzoek op afstand.”


PROF. LR. MIRKO NOORLEGRAAF hoogleraar publiek management. Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap:nbsp;‘Kritische wetenschappers denken zeernbsp;verschillend over dezelfde zaken.

Zoals onlangs over dc VUCCiïïUtic tegen de Mexicaanse griep.’


Inmiddels hebben ministeries een manier gevonden om de digitale stormvloed in te dammen. Zij hebben bijvoorbeeld zogenaamde ‘Kenniskamers’ ingericht waar wetenschappers ennbsp;topambtenaren met elkaar over actuelenbsp;onderwerpen en problemen discussiëren. Ook wetenschappers moeten, opnbsp;hun beurt, meer van zich laten horen,nbsp;stelt Noordegraaf: “We moeten asser-tiever zijn. Onze kennis alom in vakbladen, tijdschriften en serieuze medianbsp;presenteren. Zodat mensen meer zichtnbsp;hebben in de zin- en onzinverhalen dienbsp;op internet circuleren, maar waaraannbsp;ook de media als de website Geen Stijlnbsp;en De Telegraaf zich bezondigen.”

De kracht van de wetenschap Geeft kennis macht? Jazeker, zeggen denbsp;hoogleraren. Dat is ook de kracht vannbsp;de wetenschap en de wetenschapper.nbsp;En als er dan al sprake is van inflatienbsp;door het digitale tijdperk, dan zijn daarnbsp;antwoorden op. Maar de overheid is nunbsp;als eerste aan zet. “Kennis moet openbaar beschikbaar zijn èn beschermdnbsp;worden,” zeggen de wetenschappers.nbsp;“Als eerste in Nederland en Utrecht. Ernbsp;wordt hier steeds meer bezuinigd opnbsp;wetenschap en onderwijs. Misschiennbsp;mede door de digitalisering. Dat isnbsp;gevaarlijk. Je moet er niet op rekenennbsp;dat we altijd kennis van elders kunnen halen. Dat werkt niet. Dan wordnbsp;je meeloper in plaats van koploper. Ennbsp;dat wreekt zich altijd, in de wetenschapnbsp;én in de economie.”


de wetenschapper wat uitgevonden en die kennis was zijn of haar persoonlijknbsp;product waarover gepubliceerd en gediscussieerd werd. Met internet is die functienbsp;verloren gegaan. Het maakt de internetgebruiker niet uit wie wat bedacht heeft,nbsp;het delen en uitwisselen van kennis staatnbsp;voorop. Daarmee is de bijzondere positienbsp;van de wetenschapper gedevalueerd.nbsp;Internet is een open, flexibele omgevingnbsp;met allerlei kennisbronnen, waaruit iedereen kan putten en kennis naar hartenlustnbsp;kan assembleren. Met het risico dat de zonbsp;verworven kennis onjuist is of verkeerdnbsp;wordt geïnterpreteerd. Dat betekentnbsp;inflatie van de wetenschap.nbsp;Tegelijk profiteren de wetenschapper ennbsp;de student volop van dit nieuwe tijdperk.nbsp;Dankzij internet kunnen zij wereldwijdnbsp;informatie en kennis delen en uitwisselen,nbsp;digitale archieven, bibliotheken en beeldmateriaal inzien. Ook kunnen docent ennbsp;student via internet contact onderhouden. Studenten zijn niet langer aan col-legetijden gebonden. Via internet kunnennbsp;zij 24 uur per dag 'bij de les' blijven.


O Illuster 58 | Universitelt Utrecht 9

-ocr page 10- -ocr page 11-

Interview

Ze zat in de Eerste Kamer voor de PvdA en was directeur bij grote organisaties als CITO en BSO/ Origin. Momenteel werkt ze als commissaris bij bedrijven als ABN AMRO, Philips Nederland ennbsp;Schiphol Group. En ze is voorzitter van de Utrecht Development Board: alumna Trude Albertinenbsp;Maas - de Brouwer.

Tekst; Margot Bouwens Beeld: Duncan de Fey

de kennis aanwezig'

Na het gymnasium, waar ze vooral exacte vakken in haarnbsp;pakket had, koos Trude Maas - denbsp;Brouwer voor de studie Frans. Nietnbsp;direct een voor de hand liggendenbsp;keuze voor een bèta. “Eigenlijk wasnbsp;het toeval dat het Frans werd”, verteltnbsp;Maas. “Op de middelbare schoolnbsp;correspondeerden we met kinderen in Engeland. Ik schreef tweenbsp;meisjes een brief, maar kreeg nooitnbsp;antwoord. Omdat ze op school geennbsp;adressen in Engeland meer hadden,nbsp;kreeg ik het adres van een Fransnbsp;meisje dat gelukkig wel terug schreef.nbsp;Mijn ouders vonden internationalenbsp;contacten belangrijk, dus toen ik 15nbsp;was, bracht mijn vader me zelfs naarnbsp;Frankrijk om haar te ontmoeten. Dienbsp;vriendschap, die overigens nog steedsnbsp;bestaat, was de aanleiding om Fransnbsp;te gaan studeren.”nbsp;Na haar kandidaats Frans (vergelijkbaar met het bachelordiploma) staptenbsp;ze over op algemene taalwetenschappen waar ze zich bezighield met theoretische modellen over hoe taal werkt.nbsp;“Het was de tijd van Noam Chomsky,nbsp;een van de invloedrijkste taalwetenschappers. In zijn visie is taalkundenbsp;een natuurwetenschap. Hoewel iknbsp;niet vies ben van de alfakant, sprak denbsp;formele logica van de algemene taalwetenschappen, die harde kant van denbsp;taalkunde, mij toch meer aan.”

Het voorrecht van makkelijk studeren

‘Door gebruik te maken

van technologie kun je studenten op elk onderdeel de heste docent bieden


Wat Maas betreft had er tijdens haar studie meer druk op haar uitgeoefendnbsp;mogen worden. Ze studeerde netjesnbsp;binnen de tijd af en om, naar eigennbsp;zeggen, de verveling tegen te gaan,nbsp;had ze vijf halve dagen per week stu-dent-assistentschappen. “Ik werd nietnbsp;bepaald afgebeuld. Het voorrecht vannbsp;makkelijk studeren, was wel dat iknbsp;die assistentschappen erbij kon doen.nbsp;Meer dan vijf halve dagen mocht niet.nbsp;Van die assistentschappen heb ik veelnbsp;geleerd en het is beter dan vakkennbsp;vullen. Daar leer je ook van: op tijdnbsp;komen, werken onder een baas,nbsp;et cetera. Maar een assistentschapnbsp;levert ook inhoudelijk iets op.nbsp;Zo heb ik een assistentschap bij hetnbsp;Pedagogisch Didactisch Instituut vannbsp;de lerarenopleiding gedaan. Daarnbsp;praatte ik onder andere mee over hetnbsp;monitoren van studenten. Dat heeftnbsp;zeker impact gehad op mijn verderenbsp;loopbaan. Binnen het CITO wasnbsp;namelijk een beweging gaande omnbsp;beoordelingen te objectiveren. Doornbsp;mijn student-assistentschap wist ik alnbsp;vroeg van dergelijke ontwikkelingen.nbsp;Bovendien had ik het bijvak leerpsychologie gevolgd. Die combinatienbsp;maakte waarschijnlijk dat ik bij CITOnbsp;op gesprek mocht komen en daarnbsp;mijn eerste baan kreeg.”

Betere aansluiting na studie Altijd op zoek naar kennis had Maasnbsp;ook tijdens haar werkzame levennbsp;graag nog cursussen bij de universi-teit willen volgen. “Toen ik overstaptenbsp;naar het bedrijfsleven had ik wel eennbsp;cursus bedrijfskunde willen doen.nbsp;Überhaupt had ik zo nu en dan welnbsp;willen bijtanken. Op de universiteitnbsp;word je opgeleid binnen een bepaaldnbsp;domein. Sommigen blijven binnennbsp;dit domein werkzaam, maar voor denbsp;meesten is het een cursus doorzetten,nbsp;logisch denken en algemene ontwikkeling. Ze ronden met veel pleziernbsp;hun studie af en gaan daarna in hunnbsp;tweede of derde baan iets heel andersnbsp;doen. Bij het ontwikkelen van een


O Illuster 58 | Universiteit Utrecht 11

-ocr page 12-

Interview

november nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;getrouwd met alumnus

Natuurkunde Jan MaasBnffiwrPoctoraal Algemene Taalwetenschappen in Utrecht (1965 - 1971) en diverse postdoctorale cursussen jJJóiWiJjUjyjójHJJI971 - 1988 management- en directiefunctie CITO • 1988 -1998 management- en directiefunctie BSO/Origin • 1998 - 1999 en 2002 - 2007 lid van de Eerste Kamer

curriculum moeten universiteiten en hogescholen daar eigenlijk meer rekening mee houden. Ook in het alum-nibeleid van de universiteit zou daarnbsp;meer aandacht voor kunnen zijn. Alsnbsp;je kijkt naar ons type maatschappijnbsp;zie je trends als het nieuwe werken,nbsp;langer werken en levenlang leren. Alsnbsp;alumna zou ik het leuk vinden om opnbsp;mijn universiteit seminars te volgennbsp;die aansluiten bij de ontwikkelingennbsp;in mijn loopbaan.”

'Voor de meesten is de studie een cursus

doorzetten, logisch denken en algemene ontwikkeling’


Doorgaand op het onderwerp levenlang leren zegt ze: “Gekeken zou moeten worden naar de duur van denbsp;initiële opleiding. Bachelors zoudennbsp;na hun studie moeten kunnen gaannbsp;werken en daarna makkelijker terugnbsp;kunnen komen voor een master.

Ze zijn dan intrinsiek gemotiveerd en door hun werkervaring wetennbsp;ze veel gerichter wat ze nog willen leren. Universiteiten kunnennbsp;zo gebruikmaken van de ‘gestolde’nbsp;kennis en ervaring van mensen ennbsp;hun maatschappelijke relevantienbsp;aantonen. Een noodzaak in het kadernbsp;van de bezuinigingen en politici alsnbsp;Wilders die echt het budget van denbsp;Koninklijke Nederlandse Akademienbsp;van Wetenschappen (KNAW) nietnbsp;gaan verhogen als die relevantie nietnbsp;aangetoond kan worden.”

Experimenteren met iet

Een andere ontwikkeling die Maas ziet en waar naar haar mening universiteiten en hogescholen nog een slagnbsp;kunnen maken, is het gebruik van iet.nbsp;“Universiteiten krijgen meer inschrijvingen en minder geld. Alleen al innbsp;dat kader zou meer nagedacht moetennbsp;worden over het inzetten van nieuwenbsp;technologieën voor het geven van onderwijs. Welke mogelijkheden biedennbsp;bijvoorbeeld open source, videotraining en computer based trainingen?nbsp;En kun je bij het examineren vannbsp;studenten misschien gebruikmakennbsp;van serious gaming? Natuurlijk moetnbsp;daarbij wel goed gekeken wordennbsp;wanneer persoonlijk contact nodig isnbsp;en wat bijvoorbeeld via een college opnbsp;You Tube kan of via een cd.”

Ze geeft een voorbeeld van hoe ze dat in de praktijk ziet. “Laatst zat iknbsp;in mijn auto naar een cd te luisterennbsp;waarop Robbert Dijkgraaf een uitlegnbsp;geeft over het zwarte gat. Hij doetnbsp;dat op zo’n goede manier dat ik bijnanbsp;het gevoel had dat ik het begrijp.nbsp;Door gebruik te maken van technologie kun je studenten dus eigenlijknbsp;op elk onderdeel de beste docentnbsp;bieden.” Dat de Universiteit Utrechtnbsp;de ict-kennis in huis heeft, daarvannbsp;is ze overtuigd: “We moeten nietnbsp;vergeten dat Utrecht de bakermat ennbsp;het centrum is van SURF (in SURFnbsp;werken universiteiten, hogescholennbsp;en onderzoeksinstellingen samen aannbsp;grensverleggende ict-innovaties, red.).nbsp;Zeker in Utrecht is de kennis voor ditnbsp;soort ontwikkelingen dus aanwezig.”nbsp;Snel voegt ze er nog aan toe: “Misschien doen ze dit ook allemaal wel,nbsp;maar vergeten ze het te vertellen. Dusnbsp;voor mensen buiten de universiteit isnbsp;het er dan ook niet.”

Benieuwd naar alumna Maas (en de universiteit) in de Utrechtnbsp;Development Board?

Lees het volledige interview op

WWW. uu. nt/illuster


12 Illuster 58 | Universiteit Utrecht

-ocr page 13-

Speciaal voor u!



Bent u ai

begunstiger?

U bent al begunstiger vanaf 20 euro per jaar.

Pas afgestudeerd? Dan ontvangt u bovendiennbsp;als welkomstcadeau denbsp;U-fonds usb-stick.


alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fonds alumnipas met diverse kortingen en extra's. Op deze pagina vindt u een greep uit het aanbod.



Geologische stadswandeling Interessante geologie in de stad? Geoloog en Utrechternbsp;Jack Lanting laat het u zien. Op zondag 18 april neemtnbsp;hij u mee langs de oude gevels en door de straten vannbsp;Utrecht. Als alumnipashouder betaalt u geen 10, maarnbsp;7,50 euro. Het aantal deelnemers is beperkt, dus schrijf unbsp;nu in via www.georeizen.nl. Zie hier ook vele andere dag-excursies en reizen.



Lenen

bij de Universit


ibliotheék ji




Ga voor meer informatie en aanmelden naarnbsp;www.uu.ni/alumni gt;nbsp;AlumniServices.



utrechts Universiteitsfonds/

Alumnibureau

Bezoekadres: Bestuursgebouw,

Heidelberglaan 8, Utrecht

Postadres:

Postbus 80125,

3508 TC Utrecht

T (030) 253 80 25

F (030) 253 80 26

E aiumni@uu.nl

Bankrekening 14475


werk- en ontmoetingsplek? De Universiteitsbibliotheek Utrecht is hetnbsp;allemaal. Ook voor alumni. Als alumnipas-houder kunt u gratis gebruik maken van denbsp;collecties en nog veel meer voorzieningen innbsp;de bibliotheek. www.uu.nl/NL/bibliotheeknbsp;Beeld: Ivar Pel


nrc.next plus

nrc.next is een krant die zich onderscheidt

door de focus op de lezer die snel het nieuws ! wil kunnen scannen, maar die óók hoge eisennbsp;stelt aan de kwaliteit van de informatie. Denbsp;krant verschijnt iedere werkdag. Bovendiennbsp;ontvangt u op zaterdag NRC Handelsblad.

Kijk voor meer informatie op: www.uu.nl/alumni/alumnipas


Eerst nrc.next proberen?

Wilt u nrc.next plus voordelig proberen?

5 weken nrc.next plus voor slechts 5 euro. Interesse? www.uu.nl/alumni/alumnipas. Ditnbsp;aanbod geldt voor alle alumni.


nrc^next

meer weten in minder tijd


Hoofd van mijn dromen______

In bestseller Hoofd van mijn dromen duikt hoogleraar Maarten van Buuren dieper dan ooit in de omgeving van zijn jeugd: de havenwijk 't Hoofd in Maassluis. Illuster geeft 5 exemplaren weg. Doe mee en mail naar alumni@uu.nlnbsp;OVV Hoofd van mijn dromen. Vermeld uw naam, adres en alumnipasnummer.nbsp;Maarten van Buuren is hoogleraar Franse taal en letterkunde op denbsp;Universiteit Utrecht. Wat is hiervan terug te vinden in zijn boeken? Leesnbsp;het mini-interview op www.uu.nl/illuster. uitgeverij Lemniscaat



-ocr page 14-

In het kort

hora est^MÛ


Ode aan de stad

UTRECHT


Concert Joseph Haydn Stichting

¦ Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar, fortepiano 4-handen, spelen Haydn en Beethoven ¦ Dinsdagnbsp;9 maart ¦ Locatie: Geertekerk, Geertekerkhof 23,nbsp;Utrecht ¦ Aanvang: 20.15 uur

¦ Meer weten? www.haydnstichting.nl

Regio Amsterdam

  • ¦ Huiskamerbijeenkomst 'Ontwikkelingssamenwerking,nbsp;nut of noodzaak?!' ¦ Maandag 15 maart 2010

  • ¦ Locatie: Scouting Oost I, Kruislaan 224/228, Amsterdam

  • ¦ Meer weten? E amsterdam.alumni@uu.nl

Regio Zwolle

  • ¦ Academisch Café ¦ Maandag 29 maart ¦ Aanvang:nbsp;20.00 - 22.30 uur (inloop van 19.30 uur) ¦ Locatie: Café Denbsp;Tagrijn, Buitenkant 8, Zwolle

  • ¦ Meer weten? E Zwolle.alumni@uu.nl

Regio Brabant

¦ Bijeenkomst 'duurzaamheid en innovativiteit' ¦ Datum:

dinsdag 27 april ¦ Tijd: 17.00 uur -19.00 uur ¦ Locatie: International Center for Sustainable Excellence, Lichttoren

s

24, Eindhoven ¦ Meer informatie: Brabant.alumni@uu.nl nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;e

i

Utrecht Lecture New York nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;1nbsp;Colin Benders, bekend als Kyteman, heeft een ode aan de stadnbsp;Utrecht gecomponeerd. Aangevuld met een strak nieuw logonbsp;vormt dit, volgens de gemeente een drieluik, voor de promotienbsp;van de stad van kennis en cultuur’. “Wij willen Utrecht meer innbsp;de etalage zetten met kennis en cultuur, daarop scoort de stad ergnbsp;hoog. Als een hoogopgeleide stad die veel authentiek talent voortbrengt, veel mensen doen hier iets geks”, aldus Wethouder Floris denbsp;Gelder (VVD). “Utrecht heeft de beste universiteit van het land ennbsp;veel kennisinstituten. En tot in China kennen ze Nijntje van Dicknbsp;Bruna.”

www.utrecht.nl/citymarketing


¦ Mind the brain - Prof. dr. Frans Verstralen

W7e is UW

Reünisten van Veritas

alumnicontactpersoon?

Kijk op www.uu.nl/illuster voor

het complete overzicht


  • ¦ Diés van/voor reünisten ¦ 22 mei 2010 ¦ Aanvang: 13:00nbsp;uur op de KNG54,15:00 uur meilezing in de senaatszaalnbsp;Universiteitsgebouw ¦ Speciale programma's voor denbsp;kroonjaren ¦ Meer weten? www.veritasreunisten.nl ofnbsp;schrijf naar RVV, p/a Irisstraat 15,1402 EN Bussum of belnbsp;(035) 693 62 32

Utrecht Lecture Brussel

  • ¦ De Eerste Wereldoorlog door de ogen van Europesenbsp;dichters - Prof.dr. Geert Buelens ¦ Donderdag 27 mei

  • ¦ Locatie: Nederlandse ambassade, Kortenberglaan 4-10,nbsp;1000 Brussel ¦ Meer weten? www.uu.nl/alumni

Kijk voor de actuele agenda op www.uu.nl/illuster


IN DE PRIJZEN


Directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), hoogleraar en alumnus sociologie^JjtJj^^iSS^ (1948) ontvangt op 10nbsp;mei 2010 de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse

Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Het Strategie Platform Onderwijs in Zeist heeft de Influencer

van

Yvonne

I


-ocr page 15-

Column

Frans Verstraten


Transitorium in transitie



Een groot deel van onze alumni is vast niet bekend met de gebouwnamen op de Uithofnbsp;en zal de schouders ophalen als ik schrijfnbsp;over het Ruppert-, Van Unnik- of hetnbsp;Kruytgebouw. Het zijn de huidige namennbsp;van respectievelijk Trans 1, 2 en 3 en nunbsp;gieren er geheid veel herinneringen doornbsp;uw grijze massa. Dit geldt vast ook voor denbsp;alumni die in de gebouwen aan de Trans innbsp;de binnenstad hun opleiding kregen.

Ik ben opgeleid in Trans 3 en werk sinds 2000 in Trans 2. Beide zijn ooit gebouwdnbsp;voor kortdurend gebruik - vandaar denbsp;naam - maar het afscheid wilde maar nietnbsp;komen. En daarmee leek de nieuwe, aannbsp;het begin van deze eeuw doorgevoerde,nbsp;naamgeving meer een excuus om de eerdere ambities voor nieuwbouw onder hetnbsp;vloerkleed te vegen dan een eerbetoon aannbsp;de beroemde wetenschappers.

Dit wordt nu bewaarheid en het eerste slachtoffer is Willem van Unnik. Najarennbsp;van pappen, nathouden en asbestsaneringen gaat het naar hem vernoemde gebouwnbsp;- mooi van lelijkheid maar dramatischnbsp;onhandig - op slot. Het afscheid doet pijnnbsp;maar we wisten allemaal dat het voorbijnbsp;zou gaan.



“In september 1974 begonnen wij onze doctoraalfase aan het Instituut voor Ontwikkelingspsychologie (lOP). Het was een idealistische tijd waarin alles opnbsp;de schop ging, inclusief het wetenschappelijk onderwijs. Het onderwijs was georganiseerd in projectgroepen. Wij zaten in de kinderbeschermingsgroep. Wijnbsp;wilden onze studie ten dienste stellen van de verbetering van de maatschappijnbsp;in het algemeen en aan de democratisering van de kinderbescherming in hetnbsp;bijzonder. Wij kwamen wekelijks bijeen om te praten over de maatschappij ennbsp;de rol van de kinderbescherming. Niet alleen praten, we gingen ook een vadernbsp;helpen die overhoop lag met de kinderbescherming en organiseerden bijeenkomsten voor oüders. Op de andere dagen volgden wij vakken zoals gedragstherapie, gezinstherapie en familierecht. We liepen in het volgende jaar stagesnbsp;bij reguliere en alternatieve kinderbeschermingsinstellingen.

Het is niet verwonderlijk dat 35 jaar later de leden van onze groep nog even geëngageerd bezig zijn met hun werk. Allemaal in of rond de kinderbescherming. Onze docente is inmiddels met pensioen.”

Heeft u een foto uit de oude doos voor Illuster? Mail deze naar llluster@uu.nl

(of per post naar het U-fonds tav Illuster, Postbus 80125, 3508 TC Utrecht).


Mijmeren over wat eens was hoort bij een gevoel voor traditie, maar wetenschap kijkt vooral vooruit! Dit afscheidnbsp;is natuurlijk ook een fantastische kansnbsp;om de wetenschap onder te brengen innbsp;een gebouw waar topprestaties kunnennbsp;worden gerealiseerd. Hopelijk in overlegnbsp;met de gebruikers. Geen megalomanie,nbsp;maar nieuwe zakelijkheid. Wetenschapnbsp;is immers belangrijker dan bussen metnbsp;architectuurtoeristen !

We zijn weer uitgedaagd!

Frans Verstraten is hoogleraar psychologische functieleer aan onze universiteit

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt drie keer per jaar en wordt toegezondennbsp;aan afgestudeerden van de Universiteit Utrechtnbsp;in een oplage van 86.900 Uitgever Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau (Cathariennbsp;Hamerslag en Jacomijn Timmermans) Bladcon-cept amp; realisatie Bergenwerkt (Anne-marie vannbsp;Bergen en Kika van der Putten). Hoofdredactienbsp;Anne-marie van Bergen. Redactie Anne-marienbsp;van Bergen (Bergenwerkt), Xander Bronkhorstnbsp;(U-blad), Catharien Hamerslag (U-fonds), Nicolinenbsp;Meijer (faculteiten), Kika van der Putten (Bergenwerkt), Peter van der Wilt (persvoorlichter)nbsp;Redactieraad Thijs Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren; Arie Smit, oud-directeur TeleacNot,nbsp;oud-voorzitter U-fonds; Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen;nbsp;Tom Peijster, managementconsultant directoraatnbsp;communicatie Rabobank Nederland; Ludo Koks,nbsp;adjunct-directeur Communicatie Service Centrum, persvoorlichter, Universiteit Utrecht; Davidnbsp;Veldman, marketingcommunicatiespecialistnbsp;Uitgeverij Virtumedia; Olfert Koning, redacteur/nbsp;verslaggever bij NCRV Radio, Marianne Hoornen-borg, senior communicatieadviseur, Amsterdamsnbsp;Bureau voor Communicatie. Coverbeeld Saskianbsp;van der Linden Art-direction 8t vormgevingnbsp;Grete Laedre, Utrecht. Basisontwerp: Wrik BNOnbsp;Utrecht. Druk Thieme Rotatie Zwolle. ISSNnbsp;1338-4703.16e jaargang Voor toezending isnbsp;gebruik gemaakt van het alumnibestand vannbsp;de Universiteit Utrecht. © Universiteit Utrecht.nbsp;Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteitnbsp;Utrecht. Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan. Illuster wordt gedruktnbsp;op milieuvriendelijk fsc-papier.

Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie: alumni@uu.nl


O Illuster 58 [ Universiteit Utrecht 15

-ocr page 16-

ken ni v macquot;



Programma Universiteitsdag



Middagprogramma faculteiten


Faculteit Diergeneeskunde -? Faculteit Geneeskunde -*nbsp;, Biomedische wetenschappen-gt;nbsp;. Faculteit Geowetenschappen -gt;nbsp;' Faculteit Geesteswetenschappennbsp;Inbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Theater- Film- en Televisiewetenschappen -»

Wijsbegeerte -» Godgeleerdheid -»nbsp;Nederlands -»nbsp;Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatienbsp;Departement Rechtsgeleerdheid -gt;nbsp;Faculteit Bètawetenschappennbsp;Departement Scheikunde -gt;nbsp;Faculteit Sociale Wetenschappen



_____

Stand your men - Women only -4 Loopbaanoriëntatie: Zelfanalyse -?nbsp;Ondernemen: iets voor mij? -?nbsp;Overtuigen: Gelijk hebben en Gelijk krijgen,nbsp;Hoe doe je dat? -gt;nbsp;Het voeren van een sollicitatiegespreknbsp;Wat Zijn Mijn Sterke Kanten (WZMSK),nbsp;een brede SWOT-analysenbsp;Wat is jouw macht? -»nbsp;Dertigersdilemma: het maken van keuzes -gt;


iaquot;. f .


Kennis is... Macht is... Verantwoordelijkheid Beelddiagnostiek en beeldgestuurde therapienbsp;Quiz: Weten zij veel wetenschap!?

Kennis en grenzen


Kennis is Macht - Kennissen zijn Mächtiger! Ethiek op je bord

Islamstudie op de politieke agenda

Kennis voor iedereen


Op zoek naar de nieuwe balans


De klasse van '90-'96

De macht van van taal


Roos Woltering Franny van den Bergnbsp;Tosca Gort



informatie en


locatie op


www.uu.nl/udag