Universiteit Utrecht B
w
Alumnimagazine van de Universiteit Utrechtnbsp;december 2010
'We helpen Mtudentennbsp;die hetnbsp;écht nodignbsp;hebben'
pag 6
Fl
:ii
en help buitenlandsnbsp;talent aan eennbsp;studiebeursnbsp;pag 9
r’*
=?'
Ie ¦
In het kort
Benoemd tot...
'Voetbal een rechtse hobby?'
Onder het genot van 'Bid-terballen' en een biertje schoten de aanwezigen bij het WK Voetbaldebatnbsp;hartelijk in de lach om deze stelling. Het debat werdnbsp;gehouden op initiatief van alumni Sportbeleid ennbsp;Sportmanagement van het departement Bestuurs-en Organisatiewetenschap, een week voordat denbsp;FIFA bekend maakte welk landen het WK Voetbal
(1947) Alumnus: Sociologie. Benoemd tot: ministernbsp;van Defensie. Was voorheen:nbsp;leraar, journalist, voorlichter, lidnbsp;Tweede Kamer en Eerste Kamer.
Hans Hillen
Ingrid' Thij ssen
(1968) Alum
na: Nederlands Recht. Benoemd
tot: directievoorzitter van NS
reizigers. Was voorheen: directeur operations NS reizigers.
(19S6) Alumnus:
Nederlands Recht. Benoemd tot:
Nico Schaar
2018 en 2022 zullen organiseren.
DE NIEUWE DIRECTEUR VAN HET UTRECHTS UNIVERSITEITSFONDS
Maarten Vervaat
Tot 1 januari is hij nog zakelijk directeur van een nieuw wetenschapsinstituut in Cyprus. Daarna treedt Maarten Vervaat (40) aan als directeur van het Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;tevens hoofd van het Alumnibureau. Hij brengt ruim tien jaar ervaring met universitairenbsp;fondsenwerving en alumnicommunicatie mee.
“Ik zie onderwijs en wetenschap als één van de belangrijkste onderdelen van de samenleving. Zelf ben ik afgestudeerd in de Franse taal en letterkunde. Ik heb genoten van mijn studententijd ennbsp;afstudeeronderzoek. Ik wilde eigenlijk onderzoeker worden, maar dat vond ik te eenzaam. Uiteindelijk heb ik me op een andere wijze met veel plezier ingezet voor de wetenschapsbeoefening.
Claus Fonds.
Joris van
nus: Nederlands Recht. Benoemd
tot: algemeen directeur van Madurodam. Was voorheen: di
recteur marketing amp; sales van de
Nederlandse Staatsloterij.
(1959) Alumnus:
Diergeneeskunde. Benoemd tot:
Beste onderwijs
De Universiteit Utrecht heeft grote internationale bekendheid en behoort al tijden tot de Nederlandse top. Juist nu zie ik goede kansen voor fondsenwerving, die ons minder afhankelijk van overheidsfinanciering kunnen maken. Het mooie aan alumni- en fondsenwerving vind ik dat jenbsp;met alumni en donateurs helemaal kan gaan voor één universiteit: hoenbsp;kan je ervoor zorgen dat deze het beste onderzoek en onderwijs vannbsp;Nederland, en misschien wel Europa, kan bieden?
Academisch bijtanken
Wat ik belangrijk vind aan deze functie is het samenbrengen van de behoeften van de universiteit enerzijds en alumni anderzijds. Denbsp;universiteit biedt alumni een levenslang netwerk en veel mogelijkheden om academisch bij te tanken, zodat ze zich op niveau kunnen blijven ontwikkelen. Andersom zijn alumni onmisbaar voor denbsp;universiteit: het zijn de experts uit de beroepspraktijk, goede mentorennbsp;voor huidige studenten en leveren in toenemende mate ook financieelnbsp;een belangrijke bijdrage.
Inspirerend werk
Ik ben een harde werker. Leuk en inspirerend werk vind ik belangrijk. Dit vakgebied stelt mij in staat omnbsp;een brug te slaan tussen excellente wetenschappers,nbsp;bestuurders en bevlogen alumni.”
Tekst: Lydia van Wersch
Kijk voor meer benoemingen opnbsp;fviviv. MM. nl/alumni
2 Illuster 60 | Universiteit Utrecht
-ocr page 3-Universiteit Utrecht
aSsfc375 jaar!
In 2011 viert de Universiteit Utrecht haar 75e lustrum. Het lustrumpro-gramma 'Kennis voor de toekomst' start op vrijdag 25 maart 2011 met de viering van de 375e Dies Natalis en eindigt rondom de langste dag.
50 jaar Uithof, Utrecht Science Park
Vijftig jaar geleden, in 1961, werd de eerste paal geslagen voor het Marinus Ruppert gebouw, het oude Trans 1. In het komende lustrumjaar staat de Uithof uitgebreid stil bijnbsp;het 50-jarige bestaan en de ontwikkeling van het Utrecht Science Park.
Uithof binnenste buiten
Rondleidingen en theater, lunchlezingen en speeddaten met wetenschappers in een reuzenrad. Vanaf half april kunnen de bewoners in de omgeving van de Uithof tien weken lang kennisnbsp;maken met de bedrijven en activiteiten op het Utrecht Science Park.
Maskerade
Eind mei trekt een kleurrijke stoet met historische maskeradefigurennbsp;op paard en wagen door denbsp;Utrechtse binnenstad.
Scholenprogramma
Van kinderoraties tot een wedstrijd voor bootjes op zonne-energie.nbsp;Kinderen van 6 tot 12 jaar makennbsp;op een inspirerende manier kennisnbsp;met de wetenschap.
125 Jaar Utrechts Universiteitsfonds
Nog meer feest in 2011, want het Utrechts Universiteitsfonds bestaat dan 125 jaar. Een van de feestelijke activiteiten is de UU Estafette Marathon (zie hieronder). De opbrengsten gaan naar een goed doel: denbsp;Stichting Move, een Utrechts studenteninitiatief.
complete lustrum-
prooramma
2011
vindt u vanaf januari op www.uu.nl/lustrum
master program that covers the most
recent genomics and proteomics application in tackling cell signaling to better understand cancer and normal
development.” De Indonesische ƒ?-Hendy Kristyanato is zeer dankbaar dat hij in aanmerking komt voor eennbsp;van de zes UES-beurzen, die dit jaarnbsp;beschikbaar zijn. Hij was erbij, dit najaar, toen we namens het U-fonds eennbsp;cheque van maar liefst 101.651 euronbsp;voor het Utrecht Excellence Scholarship (UES)-programma mochtennbsp;overhandigen aan Yvonne van Rooy.nbsp;Het vervulde me met trots, want hetnbsp;bij elkaar gebrachte bedrag was weernbsp;hoger dan het jaar ervoor. Trots bennbsp;ik ook op u. Dankzij uw loyale bijdrage als oud-student kunnen getalenteerde, buitenlandse studenten hiernbsp;hun studie volgen. En ik ben trots opnbsp;de UES-studenten die hier hun wegnbsp;weten te vinden en hard werken omnbsp;hun studie glansrijk te voltooien, zodat ze daarna een belangrijke bijdragenbsp;kunnen leveren aan de maatschappij.nbsp;Ik verheug me op de volgende UES-borrel. Hopelijk kunnen we dan weernbsp;minstens zes gedreven buitenlandsenbsp;studenten begroeten. Mogen we weernbsp;op u rekenen?
Dr. André Bolhuis, voorzitter
De UU Estafette Marathon is het sportieve hoogtepunt in 2011. Op 25 april (Tweede Paasdag) kunnen studenten, medewerkers en alumni in teamverband meelopen in denbsp;Jaarbeursutrechtmarathon. Wie niet gewend is om 42 km te rennen, kan zich met een teamnbsp;van 2, 4 of 6 lopers inschrijven voor de UU Estafette Marathon. Loopt u mee voor het goede
Utrechts Universiteitsfonds
Binnenkort ontvangt u een “acceptgiro in de bus. Wilt u nu al
doel? Schrijf u in via www.jaarbeursutrechtmarathon.nl of via www.uu.nl gt; uu 375.
doneren? Kijk op pagina 9.
Topadvocaat Knoops schetstnbsp;internationalenbsp;dilemmas tijdensnbsp;drukbezochtenbsp;Utrecht Lezing
Bij hoge uitzondering opende de Rechtbank Zwolle-Lelystad op een maandagavond in november de deuren voor Utrechtse alumni. Reden; een pittige lezing over internationaal terrorisme en terreurbestrijdingnbsp;door prof. dr. mr. Geert-Jan Knoops. Wegen Amerikaanse levens op tegen de marteling van verdachten?nbsp;Tekst: Laura Thuis Beeld: Ivar Pel
Voordat de Utrecht Lezing begint, staan in de hal van de rechtbanknbsp;luxe broodjes met soep klaar voornbsp;de alumni. Er is volop gelegenheidnbsp;om bij te praten en daar wordt gretignbsp;gebruik van gemaakt. Het gezelligenbsp;geroezemoes staat in schril contrastnbsp;met de normale gang van zaken in denbsp;rechtbank waar vooral mensen over denbsp;vloer komen die gedagvaard worden.nbsp;Een bijzondere locatie voor dezenbsp;Utrecht Lezing dus, wat vooral de verdienste is van mede-alumnus mr. Robert Groll, president van de Rechtbanknbsp;Zwolle-Lelystad én gastheer van de
Geert-Jan Knoops
over de lezing
quot;Ik vond de vragen tijdens de discussie heel scherp. Daaruit kon ik opmaken dat de dilemma's goed werden opgepikt. Op basis vannbsp;de deelnemerslijst - die van dierenartsen tot filosofen ging - heb ik de lezing niet te juridischnbsp;gemaakt en veel op de actualiteit ingespeeld.nbsp;Met de geschetste dilemma's zet je mensennbsp;aan het denken en dat gebeurde dus zeker.quot;
Benieuwd naar reacties van aanwezige alumni? Lees verder op www.uu.ni/illuster
avond. In de grote zittingszaal - waar de lezing wordt gehouden - neemt hijnbsp;even kort het woord en heet de ruimnbsp;honderd alumni van harte welkom.nbsp;Tijdens de Utrecht Lezing schetst prof,nbsp;dr. mr. Geert-Jan Knoops allereerstnbsp;een tijdslijn vanaf 9/11 om vervolgensnbsp;in te gaan op de politieke, militaire ennbsp;juridische dilemma’s waarmee ondernbsp;meer Barack Obama, de CIA en rechters van over de hele wereld vandaagnbsp;de dag te maken hebben in de strijdnbsp;tegen het internationaal terrorisme.nbsp;Want geef maar eens antwoord op eennbsp;vraag als: Mag je martelen om infor-
4 Illuster 60 | Universiteit Utrecht
-ocr page 5-Werkend leven
matie te verkrijgen van een vermeende terrorist waarmee de dood van talrijkenbsp;onschuldige burgers kan worden voorkomen? Guantanamo Bay Om de actuele (juridische) dilemma’s na 9/11 te kunnen begrijpen, besteedtnbsp;Knoops onder meer aandacht aan denbsp;Global War on Terror en de zogenaamde Bush-doctrine. Deze stelt datnbsp;de Verenigde Staten geen onderscheidnbsp;zullen maken tussen terroristen en ‘Is Guantanamo Bay wel te sluiten?nbsp;Zo ja, hóe landen die terroristen een veilig onderkomen bieden. De Bush-doctrine rechtvaardigde onder meer de oorlognbsp;in Afghanistan (2001) en Irak (2003).nbsp;Als juridische grondslag voerde Bushnbsp;het internationaal recht op zelfverdediging op en twee resoluties die werdennbsp;aangenomen in de VN-Veiligheids-raad. Ook gaat Knoops uitgebreid innbsp;op de oprichting van het omstredennbsp;gevangenkamp Guantanamo Bay opnbsp;Cuba in 2002. Hier kwamen gedetineerden terecht uit de oorlog in Afghanistan en - later - Irak. Als juridischenbsp;grondslag voor de martelpraktijken opnbsp;Guantanamo Bay en de militaire commissies voerde Bush onder meer op datnbsp;zogenaamde non-state-actors zoals Alnbsp;Qaida en Taliban buiten de internationale verdragen voor krijgsgevangenennbsp;vallen; hij bestempelde ze als vijandelijke strijders’. Ten slotte staat Knoopsnbsp;stil bij de steeds luider wordendenbsp;kritieken op de Global War on Terrornbsp;van de regering-Bush. De twijfel overnbsp;de (juridische) grondslagen voor denbsp;invallen in Afghanistan en Irak én denbsp;martelpraktijken op Guantanamo Baynbsp;wordt steeds groter. Het leidde ondernbsp;meer tot de verkiezingsbelofte vannbsp;Obama om Guantanamo Bay te sluiten. |
Nadenken over dilemma's En met deze laatste verkiezingsbelofte begint een van de actuele dilemma’snbsp;die Knoops tijdens de lezing schetst:nbsp;Is Guantanamo Bay wel te sluiten? Zonbsp;ja, hóe? Wat komt ervoor terug en watnbsp;doe je met de verantwoordelijken voornbsp;Guantanamo Bay? Op 26 juni 2006nbsp;oordeelde het Supreme Court dat denbsp;militaire commissies geen rechtsgeldigheid bezitten; op dit moment wordtnbsp;onderzocht of gevangenen door gewonenbsp;federale rechtbanken in de Verenigdenbsp;Staten kunnen worden berecht in plaatsnbsp;van door militaire commissies. Een vannbsp;de moeilijkheden bij het sluiten van hetnbsp;gevangenkamp is dat terreurverdachtennbsp;vaak niet terug kunnen naar hun landnbsp;van herkomst. Een heel ander dilemma is de vraag of de regering-Bushnbsp;strafrechtelijk vervolgd moet wordennbsp;als Guantanamo Bay geen juridischenbsp;grondslag heeft. Deze vraag is onlangsnbsp;opnieuw aan de orde gekomen doornbsp;het in juni 2010 verschenen rapportnbsp;Experiments and Torture van de organisatie Physicians for Human Rights.nbsp;Uit het rapport blijkt dat CIA-artsennbsp;ook medische experimenten hebbennbsp;uitgevoerd op terreurgevangenen innbsp;CIA-gevangenissen. Het verweer tegennbsp;vervolging is het standpunt (van o.a.nbsp;Dick Cheney) dat Guantanamo Baynbsp;juist veel Amerikaanse levens heeft gered. En dit levert direct een nieuw dilemma op: wegen Amerikaanse levensnbsp;op tegen de marteling van verdachten?nbsp;En: moet er toch niet een uitzonderingnbsp;mogelijk zijn op het internationalenbsp;martelverbod? |
Over de spreker Prof. dr. mr. Geert-Jan Knoops is part-time hoogleraar internationaal strafrecht aan denbsp;Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij als advocaat op het vakgebied van het internationaalnbsp;publieks-, straf- en oorlogsrecht verbonden aannbsp;Knoops amp; Partners Advocaten in Amsterdam.nbsp;Vanaf oktober 2005 tot 2007 fungeerde hijnbsp;onder meer als adviseur in de zaak Hamdan vnbsp;United States (Military Commissions/Guan-ténamo Bay). Knoops amp; Partners advocatennbsp;heeft een bijzondere band met de stichtingnbsp;Miles4Justice die zich inzet in de strijd tegennbsp;wereldwijde mensenrechtenschendingen. Slechts weinig personen weten dat Knoops tevens auteur is. Wie wil lezen hoe een procesnbsp;tegen de president van de Verenigde Statennbsp;eruit zou kùnnen zien, leest de thriller 'Advocaat van de president'. Ook schreef Knoops denbsp;thriller 'Advocaat van de vijand' op basis vannbsp;het waargebeurde proces tegen Salim Hamdan - de voormalige chauffeur van Osama Binnbsp;Laden - waarbij Knoops zelf adviseur was. Terreurbestrijding Al deze dilemma’s houden de wereld flink verdeeld en het is dan ook nietnbsp;verwonderlijk dat Knoops in zijn conclusie aangeeft dat hij “als eenvoudigenbsp;advocaat” onmogelijk een antwoordnbsp;kan geven op de vraag: Internationaalnbsp;terrorisme en terreurbestrijding: naarnbsp;een rechtspolitieke verschuiving? Denbsp;geschetste dilemma’s leveren in elk geval veel vragen op uit de zaal, die ruimnbsp;een uur geboeid heeft geluisterd naarnbsp;de topadvocaat. Dat Knoops vervolgens uitgebreid de tijd neemt om allenbsp;vragen van de alumni te beantwoorden, wordt dan ook zeer gewaardeerd. |
Illuster 60 I Universiteit Utrecht 5
-ocr page 6-Interview
LIANNE PETERS:
'We helpen studenten die ons
Alumna Lianne Peters is directeur van de K.F. Hein Stichting. De stichting steunt jaarlijks voor zo'n 200.000 euro projecten en studenten van de Universiteit Utrecht. Binnen hetnbsp;succesvolle UES-beurzenprogramma voor buitenlands toptalent heeft de stichting zelfs eennbsp;eigen K.F. Heinscholarship. Lianne Peters: quot;De mensen die bij ons aankloppen, doen mooienbsp;dingen en wij maken dat mogelijk door er geld bij te leggen. Dat is prachtig werk.quot;nbsp;Tekst: Margot Bouwens Beeld: Anne Hamers
In 1984 studeert Lianne Peters af als sociologe. Met de inkt nog nat opnbsp;haar bul krijgt ze een onderzoeksbaannbsp;aangeboden bij professor Bekker vannbsp;de faculteit Sociale Wetenschappen.nbsp;Een paar maanden later komt zenbsp;terecht bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG). ‘Onze specialisatie is de koppeling tussen studie en individuele noden Na vierenhalljaar solliciteert ze naar de functie van stafmedewerker reinigingsdienst bij de gemeente Utrecht.nbsp;”Dat kwam voort uit mijn belangstelling voor milieuzaken en omdat iknbsp;graag bij een gemeente wilde werken.nbsp;Ik wist helemaal niets van afval ennbsp;toch werd ik gekozen uit 80 sollicitanten. Dan doe je het toch goed tijdensnbsp;zo’n sollicitatiegesprek”, vertelt ze. Bijzondere wereld |
In 2002 treedt ze aan als de eerste directeur van de K.F. Hein Stichting.nbsp;“Na dertien jaar gemeente wilde ik ietsnbsp;anders. Dit zag er leuk uit; ik kreeg alsnbsp;opdracht de stichting te moderniserennbsp;en professionaliseren. Vergeleken metnbsp;de gemeente is het een kleine organisatie, inclusief mijzelf werken er drienbsp;medewerkers, maar het is een bijzondere wereld. De mensen die bij onsnbsp;aankloppen, doen mooie dingen ennbsp;wij maken dat mogelijk door er geldnbsp;bij te leggen. Dat is prachtig werk.”nbsp;Over de relatie tussen haar werk en denbsp;Universiteit Utrecht zegt Peters: “Mijnnbsp;lijntje met de universiteit lag heel langnbsp;vooral in de kennis die ik daar hebnbsp;opgedaan. Tijdens mijn jaren bij denbsp;VNG en de gemeente Utrecht verwaterde het contact. Sinds ik bij de K.F.nbsp;Hein Stichting werk, is dat andersom.nbsp;Wat ik geleerd heb tijdens mijn studienbsp;is voor dit werk minder relevant, hetnbsp;is vooral mijn ervaring die telt. Hetnbsp;contact met de universiteit is daarentegen nieuw leven ingeblazen ennbsp;verloopt heel plezierig.”nbsp;Onder de K.F. Hein Stichting vallennbsp;drie dochterstichtingen: het K.F.nbsp;Hein Fonds, het K.F. Hein Fondsnbsp;Monumenten en het K.F. Hein Fondsnbsp;Studie amp; Individuele Noden. Denbsp;moederstichting beheert het vermogen en onderhoudt de contacten metnbsp;de nazaten van Karl Friedrich Hein,nbsp;bij leven directeur van de Steenkolennbsp;Handelsvereniging (SHV). In 1938nbsp;heeft Karl Friedrich Hein bij de notaris een stichting opgericht waarin hijnbsp;zijn vermogen onderbracht. In artikelnbsp;2 van de statuten staat nog steeds: denbsp;stichting heeft ten doel het doen vannbsp;uitkeringen voor opvoeden, opleidennbsp;of levensonderhoud. Vooral onderwijs vond hij belangrijk. Peters; “Hijnbsp;bemoeide zich bijvoorbeeld persoonlijk met de opleiding van zijn nevennbsp;en nichten. We steunen daarom ooknbsp;nog steeds de nazaten van Hein doornbsp;voor elke boreling een rekening tenbsp;openen zodat als ze willen studerennbsp;daar geld voor is. Dat doen we nu alnbsp;drie generaties lang.” |
Afrikaanse student Binnen het fonds Studie amp; Individuele Noden ligt de nadruk tegenwoordig wat meer op individuele noden.nbsp;“Onze specialisatie is juist dienbsp;koppeling tussen studie en individuele noden. Wij helpen studentennbsp;die om uiteenlopende redenen in denbsp;problemen zijn gekomen. Wat wenbsp;bijvoorbeeld hebben afgeschaft, isnbsp;het bijna automatisch vergoeden vannbsp;tickets voor studenten die in het buitenland gingen studeren. Iedereen |
6 Illuster 60 | Universiteit Utrecht
-ocr page 7-Alumna Lianne Peters bij het Bastion Sonnenborghnbsp;in Utrecht (Sterrenwacht). Sonnenborgh isnbsp;eigendom van het K.Enbsp;Hein Fonds Monumentennbsp;en wordt verhuurd aannbsp;het Universiteitsmuseum.
-ocr page 8-Interview
paspoort
Langbroek
kandidaats Andragologie en doctoraal Sociologie (1977 - 11984 - 1985 o.a. onderzoeksassistent Universiteit Utrecht • 1985 - 1989 onderzoeker VNG • 1989 - 1996 stafmedewerkernbsp;reinigingsdienst en afvalconsulent gemeente Utrecht • 1996-2002 projectmanager gemeente Utrecht
• 2002 - heden directeur K.F. Hein Stichting |3ï nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;quot;Flora's hof, een prachtige
binnentuin aan de voet van de Domquot; nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;quot;Wandelen aan het eind van de
Nieuwegracht ter hoogte van Sonnenborgh5quot;iïTde herfst is het daar zo mooi en ruikt het zo lekkerquot;
studeert tegenwoordig in het buitenland en we zijn geen reisbureau. We kijken nu meer naar wat studentennbsp;concreet gaan doen en of ze ons échtnbsp;nodig hebben. Een paar jaar geledennbsp;hebben we ook gezegd: we zijn leuknbsp;bezig, maar die Nederlandse studenten hebben het zo slecht nog niet. Hetnbsp;idee groeide om iets te doen voor eennbsp;buitenlandse student en het bestuur 'Nederlandse studenten hebbennbsp;het zo slechtnbsp;nog niet’nbsp;gaf de voorkeur aan een Afrikaansenbsp;student. We hebben toen aansluitingnbsp;gezocht bij een bestaand programma,nbsp;dat werd het Utrecht Excellencenbsp;Scholarship (UES). Het U-fonds heeftnbsp;studenten voorgedragen en daarnbsp;hebben wij Prince Valley uitgekozennbsp;(zie kader). Omdat we tegenwoordignbsp;meer zichtbaar willen maken wat wenbsp;doen, hebben we binnen het UES-programma onze bijdrage de K.F.nbsp;Heinscholarship genoemd.” Documentaire |
Het K.F. Hein Fonds Studie amp; Individuele Noden doet momenteel drie nieuwe projecten. De K.F. Heinscholarship is het eerste. Het tweede project is dat met de Hogeschool Utrechtnbsp;afspraken zijn gemaakt over hetnbsp;financieel steunen van studenten uitnbsp;ontwikkelingslanden die hier komennbsp;studeren aan de Kofi Annan Businessnbsp;School. Het derde houdt in dat studenten van de Hogeschool voor denbsp;Kunsten jaarlijks een K.F. Hein documentaire maken over maatschappelijknbsp;relevante onderwerpen. “Met dezenbsp;drie nieuwe projecten willen we nunbsp;eerst ervaring opdoen. Van daaruitnbsp;gaan we dan verder denken over waarnbsp;we heen willen met het K.F. Hein-fonds Studie amp; Individuele Noden.”nbsp;Ook vanuit het K.F. Hein Fonds, denbsp;andere dochter, worden diverse onderwijsprojecten gesteund. “Allemaalnbsp;projecten die buiten het gewonenbsp;onderwijs vallen en waar fondsennbsp;zeker een belangrijke rol spelen, zoalsnbsp;Museum voor de klas, diverse week-endscholen, het educatieprogrammanbsp;Vrede van Utrecht en verschillendenbsp;projecten van de Universiteit Utrecht.nbsp;Van het U-fonds krijgen we jaarlijksnbsp;een selectie van mooie projecten dienbsp;uit de universiteit komen en die anders niet bekostigd kunnen worden.nbsp;Veel van die projecten steunen we.” Sinds 2009financiert het K.F. Hein Fonds Studie amp; Individuele Nodennbsp;binnen het UES-programma de K.F.nbsp;Heinscholarship. De Ghanese studentnbsp;Prince Valley ontvangt als eerste dezenbsp;beurs (zie pagina hiernaast). |
Donaties van het ............... • k.F. Hein Fonds Jaarlijks wordt door het K.F. Hein Fonds een aanzienlijk bedrag ternbsp;beschikking gesteld aan projectennbsp;van de Universiteit Utrecht. In 2010nbsp;heeft het fonds met een totaal bedrag van 72.500 euro bijgedragennbsp;aan de volgende projecten:
|
8 Illuster 60 | Universiteit Utrecht
-ocr page 9-
Utrecht Excellence Scholarship (UES) Een kans om te studeren aan uw universiteit? De plek waar u zelf kennis en kunde heeft vergaard. U kunt excellente buitenlandse studenten, dienbsp;een studie aan de Universiteit Utrecht niet zelf kunnen bekostigen, helpen door bij te dragen aan het Utrecht Excellence Scholarship (UES). Ditnbsp;beurzenprogramma biedt hen de mogelijkheid in Utrecht een master-opleiding te volgen en een internationaal netwerk op te bouwen. Gunnbsp;jonge mensen de kans zich ten volle te ontwikkelen, want voor velen isnbsp;het zoals de Bulgaarse UES-student Stamen Filchev (23) zegt: quot;If it wasnbsp;not for the scholarship, I would not have been studying now.quot; nu Als een van de eerste UES-studenten kwam de Mexicaanse Lull Pesqueira in 2007 naar Utrecht om haar master in Sustainable Development te halen. Ze specialiseerde zich innbsp;Environmental policy en management. Nu werkt ze bij Oxfamnbsp;Novib aan haar PhD. quot;Dit past bijnbsp;mijn wens onderzoek te doen datnbsp;wetenschappelijk relevant en praktisch toepasbaar is.nbsp;Naast mijn PhD-onderzoek doe ik ook nog andere kleinenbsp;onderzoeken bij Oxfam Novib. Daarnaast geef ik collegenbsp;aan de Universiteit Utrecht en werk ik mee aan onderzoeksactiviteiten. Hier studeren was zonder UES nietnbsp;mogelijk geweest, omdat de kosten erg hoog zijn. Nanbsp;mijn PhD hoop ik zowel in Mexico en Nederland actief tenbsp;zijn op het vlak van educatie en onderzoek. Zonder UESnbsp;was zo'n carrière nooit werkelijkheid geworden.quot; |
Vorig jaar begon denbsp;Ghanese student Prince Valley met zijn masterop-leiding Drug « Valley (26): Innovation. Om dit mogelijk te maken, ontvangt hij vanuit het UES-programmanbsp;de door het K.F. Hein Fonds gesponsorde K.F.Hein-scholarship van € 30.000 voor twee jaar. Valley:nbsp;quot;Vorig jaar heb ik enorm kunnen profiteren vannbsp;het cutting edge onderzoek aan de Universiteitnbsp;Utrecht. Het samenwerken met studenten metnbsp;een andere culturele achtergrond is heel inspirerend omdat je daardoor in aanraking komt metnbsp;verschillende innovatieve aanpakken en een grotenbsp;diversiteit aan denkrichtingen. In de toekomst wilnbsp;ik eerst nog graag een PhD doen op het snijvlaknbsp;van virologie en immunologie. Daarna wil iknbsp;werken aan infectious diseases in ontwikkelingslanden. Door de K.F. Hein-scholarship krijg ik denbsp;gelegenheid de benodigde kennis en ervaringnbsp;op te doen en het internationale netwerk op tenbsp;bouwen waardoor dit mogelijk wordt.quot; lj^.l.lljllMlJ:».Ud Vvonne van Rooy ontvangt een cheque met de opbrengst van het UES-programma voor het studiejaar 2010 - 2011. Het recordbedrag van 101.651 euro is goed voor maar liefst zes UES-beurzen. Maak kennis met de andere UES-studenten op www.uu.nl/alumni/ues |
Verdieping
De samenleving staat onder druk door polarisatie, toenemende mobiliteit en mondialisering. Het Utrechtse antwoord hierop is de lancering van het Kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving. Bas van Bavel, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis van de Middeleeuwen, is eennbsp;van de trekkers. quot;We proberen onderbuikgevoelens en kortetermijnbeschouwingen te overstijgen.quot;nbsp;Tekst: Joost van der Gevel Illustratie: Saskia van der Linden
Polarisatie participatienbsp;Nieuw kenniscentrum onderzoekt actuelenbsp;maatschappelijke vraagstukken
Met vallen en opstaan hebben we in de loop van eeuwen eennbsp;samenleving opgebouwd waar we trotsnbsp;op zijn. We zijn een heel eind in denbsp;richting van de open samenleving gekomen.” Dat stelt prof. dr. Bas van Bavel, hoogleraar Economische en Socialenbsp;Geschiedenis van de Middeleeuwen.nbsp;Hij is tevens een van de trekkers vannbsp;het nieuwe Kenniscentrum Institutiesnbsp;van de Open Samenleving. Onze samenleving kent een brede participatie, democratie, rechtszekerheid, een hoog niveau van collectieve voorzieningen, een relatief gelijkwaardigenbsp;verdeling van inkomens en vermogens.nbsp;Tegelijkertijd staat onze samenlevingnbsp;onder druk; door Europeanisering,nbsp;mondialisering, de opkomst van hetnbsp;Angelsaksische model van bedrijfsvoering, grootschalige immigratie ennbsp;angst voor terrorisme. Dit leidt totnbsp;onzekerheid. Mensen raken ontheemd,nbsp;de maatschappelijke polarisatie is toegenomen, vrijheden zijn ingeperkt ennbsp;het vertrouwen in de rechterlijke machtnbsp;lijkt af te nemen. |
Van Bavel: ”Als wetenschappers stellen we de vraag: hoe kunnen wij de instituties - de organisaties en regelsnbsp;van het maatschappelijke en economische verkeer - versterken en vitaalnbsp;houden, zodat wij de open samenleving bewaren en transponeren van hetnbsp;nationale niveau naar het Europesenbsp;of zelfs mondiale niveau? Terwijl denbsp;discussie hierover voor een groot deelnbsp;wordt gevoed door emoties, intuïtie ennbsp;angst, benaderen en ontleden wij dit alsnbsp;wetenschappers. Wat zijn de drijvendenbsp;krachten achter instituties? En hoenbsp;kunnen wij die beïnvloeden?”nbsp;Samen met sociologen, bestuurskundigen, juristen, historici en economennbsp;onderzoekt Van Bavel hoe institutiesnbsp;vorm krijgen en de - vaak uiteenlopende - effecten die daarmee gepaardnbsp;gaan. “De markt, bijvoorbeeld, is geennbsp;abstract speelveld maar een samenspelnbsp;van organisaties en regels. Afhankelijknbsp;van de precieze inrichting kunnen denbsp;effecten positief of negatief zijn.”nbsp;Iedere onderzoeker kijkt vanuit zijnnbsp;eigen perspectief. Binnen de economienbsp;staat vooral de moderne tijd centraal,nbsp;maar door de institutionele benaderingnbsp;van de Utrechtse economen is er eennbsp;inhoudelijk raakvlak met de geschiedkundige aanpak. De sociologen dragennbsp;bij door onderzoek naar samenwerking. Hoe komt samenwerking totnbsp;stand? En binnen welke context komennbsp;mensen tot vruchtbare regels? De economen kijken welke regels nodig zijnnbsp;voor economische groei en welvaart. |
Welvaart in de middeleeuwen Als historicus die zich bezighoudt metnbsp;de middeleeuwen levert Van Bavel zijnnbsp;bijdrage aan deze discussie. “Ontwikkelingen hebben verschillende tijdsdimensies. Sommige zijn van kortenbsp;duur, andere strekken zich uit overnbsp;eeuwen. Ik kijk naar de lange termijn.”nbsp;De middeleeuwse samenleving in denbsp;Nederlanden in de 13e, 14e en 15enbsp;eeuw was een samenleving met eennbsp;tamelijk gelijkmatige verdeling vannbsp;bezit en toegang tot bezit. Dorps- ofnbsp;stadsgemeenschappen, waterschappennbsp;en gilden legden verantwoording af |
10 Illuster 60 | Universiteit Utrecht
-ocr page 11-Illuster 60 1 Universiteit Utrecht 11
Verdieping
over het beheer van middelen en op deze manier was een derde tot de helftnbsp;van de inwoners politiek actief en bestuurlijk vertegenwoordigd. De marktnbsp;werkte vooral dienstverlenend ennbsp;kwam tot stand onder relatief gunstigenbsp;omstandigheden. |
‘De discussie wordt gevoed UOOV emoties, intuïtie en angst’ In de eeuwen daarna wordt concurrentie belangrijker en krijgt een kleine groep meer macht en meer vermogen, terwijl een andere groep zijnnbsp;grondbezit verliest en als dagloner innbsp;zijn inkomsten moet voorzien. Dezenbsp;gestaag groeiende groep wordt steedsnbsp;armer en de welvaart wordt minder.nbsp;Juist ook in de gouden eeuw. Voedingnbsp;en levensomstandigheden verslechteren, wat zich onder meer weerspiegeltnbsp;in een afname van de lichaamslengte.nbsp;Om hun eigen belangen te waarborgen, past de kleine groep met vermogen en politieke macht de regels vannbsp;het marktverkeer aan. De institutiesnbsp;worden nu omgevormd om particulierenbsp;belangen te dienen. De markt verandert en deze mechanismen versterkennbsp;elkaar, waardoor het welzijn van denbsp;meerderheid van de Nederlanders in denbsp;19e eeuw een dieptepunt bereikt. 'Denktank voor de open samenleving' Het Kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving onderzoekt actuele ontwikkelingen in denbsp;samenleving. Het centrumnbsp;bundelt de kennis overnbsp;instituties van zo'n 120nbsp;sociologen, economen,nbsp;juristen, bestuurskundigen en historici. Het isnbsp;een virtueel platform dat fungeert als intermediair tussen overheid, bedrijfsleven ennbsp;maatschappelijke organisaties enerzijds ennbsp;wetenschappers anderzijds. quot;Het is in feite eennbsp;grote denktank voor de instituties van de opennbsp;samenlevingquot;, zegt prof. dr. Bas van Bavel, eennbsp;van de trekkers. Een van de eerste wapenfeiten is een jubileumboek voor de Sociaal Economische Raad (SER) dat eind november is gepresenteerd. MEER WETEN? Download de folder op www.uu.nl gt; onderzoek en kijk bij focusgebied Origins and impact ofnbsp;institutions Goed functionerende markt “Achteraf kunnen we de mechanismennbsp;in dit langetermijnproces ontrafelen”,nbsp;zegt Van Bavel. “Ontwikkeling en effectnbsp;van instituties zijn alleen te begrijpennbsp;in samenhang met de sociale verdelingnbsp;van middelen en macht. Voor een goednbsp;functionerende markt en welvaart op denbsp;langere termijn is allereerst een maatschappelijke balans nodig waardoornbsp;zich een raamwerk kan vormen vannbsp;organisaties en regels dat alle marktpartijen openheid, zekerheid en toegangnbsp;biedt. Verder moet er een sociaal tegenwicht zijn tegen negatieve effecten vannbsp;marktuitwisseling, en een gelijkmatigenbsp;verdeling van economische en politiekenbsp;kracht van de mensen op die markt.nbsp;Alleen als aan deze drie voorwaarden isnbsp;voldaan, lijkt de markt in staat op langenbsp;termijn de welvaart te verhogen.”nbsp;Wat betekent dit voor de actualiteit?nbsp;“Ons onderzoek laat zien dat het nodignbsp;is voortdurend de instituties te versterken om de open samenleving vitaal tenbsp;houden. We proberen onderbuikge-voelens en kortetermijnbeschouwingennbsp;te overstijgen en te ontleden hoe hetnbsp;zit, wat voor ontwikkelingen er zijn ennbsp;waardoor die beïnvloed worden. En datnbsp;kan heel toegepast zijn. Ik kan me ooknbsp;voorstellen dat we onderzoeken doennbsp;samen met het Sociaal en Cultureelnbsp;Planbureau of de Wetenschappelijkenbsp;Raad voor het Regeringsbeleid.” |
Nederlandse bedrijfscultuur Het kenniscentrum zoekt onder meer een antwoord op actuele vragen naarnbsp;de mate van polarisatie en participatienbsp;in de samenleving, de mate van vertrouwen in instellingen en de effectennbsp;van de verschuiving van de Nederlandse bedrijfscultuur naar een meernbsp;Angelsaksische bedrijfscultuur metnbsp;meer macht van aandeelhouders. “Denbsp;Nederlandse (continentale) bedrijfscultuur heeft bijgedragen aan een bredenbsp;ontwikkeling waardoor de vruchtennbsp;van de economie bij veel brederenbsp;groepen terechtkomen”, verduidelijktnbsp;Van Bavel. “Met daarbij de voordelennbsp;voor de continuïteit van bedrijvennbsp;en investeringen in human capital.nbsp;Onderzoek daarnaar kan laten zien datnbsp;het belangrijk is dat we ons niet latennbsp;leiden door de waan van de dag, maarnbsp;dat we de kwaliteit en positieve effectennbsp;van een bedrijfscultuur zoals we die innbsp;Nederland geleidelijk hebben opgebouwd in het oog houden.” Het kenniscentrum richt zich dus op maatschappelijke vragen, maarnbsp;Van Bavel wil daarmee geen politieknbsp;bedrijven. “Wij moeten als wetenschappers bij onze expertise blijven.nbsp;De kwaliteit van ons wetenschappelijknbsp;onderzoek moet begin en einde zijnnbsp;van dit proces. De basis zijn actuelenbsp;maatschappelijke vraagstukken ennbsp;uiteindelijk moet het resultaat - naastnbsp;dat het die maatschappelijke vraagstukken probeert te beantwoorden - ook denbsp;kwaliteit van de wetenschap in Utrechtnbsp;versterken. Tegelijkertijd is dit kenniscentrum ook een soort etalage waarinnbsp;we presenteren wat wij aan expertise ennbsp;inzichten in huis hebben. En het helptnbsp;ook ons onderzoek beter te profilerennbsp;en de impact ervan te vergroten. Alsnbsp;wij ons onderzoek goed doen, sijpeltnbsp;het door in de samenleving.” |
12 Illuster 60 | Universiteit Utrecht
-ocr page 13-speciaal voor u!
SSB
l.p.óeütoo'
B19238''6' nbsp;nbsp;nbsp;2O„
geWig«quot;’'-”
Bent u al
vriend?
Het U-fonds (Utrechts Uni-versiteitsfonds) stimuleert de groei en bloei van de Univer-siteit Utrecht. Met dat doelnbsp;is het fonds bijna 125 jaarnbsp;geleden door alumni opgericht. Inmiddels is het U-fondsnbsp;ook de universitaire alumni-
organisatie. Voor alumni en de universiteit organiseert het^B
• regionale en landelijkenbsp;netwerkbijeenkomsten
• netwerk- ennbsp;carrièreservices
• lezingen
• subsidies voor studentenactiviteiten
• beurzen voor buitenlandse
Om dit te kunnen bekostigënj
zijn donaties nodig. U kunt
het U-fonds al steunen voor
€ 20,- per jaar - maar meer mag natuurlijk altijd. Voor ditnbsp;bedrag wordt u vriend van hetnbsp;U-fonds. Die naam is nieuw ennbsp;onderstreept de verbondenheid en het wederzijds belang.
U wordt vriend door het formulier in te vullen opnbsp;www.uu.nl/alumni/vriend
Utrechts Universiteitsfonds Alumnibureau
alumnipas
Als vriend van het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau steunt u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fonds alumnipas metnbsp;diverse kortingen en extra's. Op deze pagina vindt u een greep uit het aanbod.
Korting bij Bilderberg ...A...
De Nederlandse hotelonderneming Bilderberg beschikt over 20 hotels in het vier- en vijfsterrensegment, 221 vergaderruimten en 1.870 hotelkamers. De hotels bevinden zich op denbsp;mooiste locaties van Nederland. Persoonlijke benadering ennbsp;service staan bij Bilderberg centraal.
Als vriend van het Utrechts Universiteitsfonds ontvangt u 10% korting op boekingen via www.bilderberg.nl.
Meer weten? Kijk op www.uu.nl/alumnipas
OHRA
Zorgverzekering
Het nieuwe zorgverzekeren volgens OHRA:
¦ Uitstekende dekking ¦ Tot 10% collectiviteits-korting ¦ Volledige keuzevrijheid in zorgverleners
¦ Online gemak
Meer weten? Kijk op www.uu.nl/alumnipas
De PITstop van Active HRMnbsp;Wat zoekt u nu precies in uw werk?nbsp;Past deze baan wel goed bij u? Denbsp;PITstop van Active HRM biedtnbsp;inzicht in uw Persoonlijkheid (P),nbsp;Interesses (I) en Talenten (T) en laatnbsp;u duidelijke keuzes maken. Vriendennbsp;van het Utrechts Universiteitsfondsnbsp;kunnen nu de PITstop volgen voornbsp;€ 249 (i.p.v. € 349).nbsp;Kijk voor meer infonbsp;op www.uu.nl/alumni
IVater op pootjes
Water op pootjes is de derde dichtbundel van alumna Minke Maat. Minke beschrijft op een simpel mooie manier het dagelijkse leven en maakt datnbsp;zo weer even bijzonder. Over bolletjes geluk, de zon om je hoofd en hoenbsp;wolken het water zo diep maken.
Illuster geeft 3 dichtbundels weg. Geïnteresseerd? Mail naar alumni@uu.nl OVV Water op pootjes en uw alumnipasnummer.
In het kort
hora est^»amp;
USConcert olv Bas Pollard
¦ 8 december, Geertekerk, Utrecht, 20.15 uur
¦ 9 december, Philharmonie, Haarlem, 20.15 uur '
¦ Meer weten? www.usconcert.nl
Extreme Science (lezingenreeks)
¦ Zondag 16 jan, 30 jan, 6 feb, 20 feb, 6 mrt, 20 mrt,
14.30 - 15.00 uur ¦ Universiteitsmuseum Utrecht
¦ Meer weten? www.uu.nl/universiteitsmuseum
Huis van de Poëzie
¦ Donderdag 27 januari, 20.00 - 24.00 uur
¦ Stadhuis, Utrecht ¦ Meer weten? www.sg.uu.nl
Duurzame dinsdag
¦ 8 dinsdagen vanaf 8 februari, 20.00 - 21.30 uur
¦ Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
¦ Meer weten? www.sg.uu.nl
Tijd - wetenschapsfilosofie
¦ 8 woensdagen vanaf 9 februari 2011, 20.00 - 21.30 uur
Utrecht verslaat Londen,nbsp;Parijs en Stockholm
Van alle regio’s in de Europese Unie prijkt de provincie Utrecht op éénnbsp;wat betreft de beste economischenbsp;concurrentiepositie. Utrecht scoortnbsp;vooral hoog op innovatiegericht -heid en opleidingsniveau van denbsp;bevolking en verslaat hiermeenbsp;Londen, Parijs en Stockholm. Denbsp;272 Europese regio’s werden ondernbsp;meer vergeleken op de kwaliteitnbsp;van de infrastructuur, het ondernemersklimaat, de kwaliteit van de gezondheidszorg en het onderwijs, denbsp;flexibiliteit van de arbeidsmarkt ennbsp;de mate van innovatiegerichtheidnbsp;van het regionale bedrijfsleven. Hetnbsp;onlangs verschenen onderzoeksrapport is van het Joint Researchnbsp;Centre (JRC), een adviesorgaan vannbsp;de Europese Commissie.
Lunchlezingen
9 februari, 13.00 - 13.45 uur
Werkervaring ontmoet academische verdieping ¦ Het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) biedt uiteenlopende postacademische- en masterprogramma's voor professionals aan, o.a. Strategisch Management in de non-profit sector (MA) ennbsp;Leiderschap voor professionals. ¦ Meer weten?nbsp;www.uu.nl/usbo/emp of bel Bianca Kooij (030) 253 81 01 |
Oud SGSers gezocht StudentenGroep Sociale Wetenschappen bestaat 25 jaar. We verwelkomen graag meer alumni!nbsp;Interesse? Mail naar pr@sgsutrecht.nl IN DE PRIJZEN de winnaars van de Utrechtse Studentenprijzen 2010. Haza Rahim, studente Psychologie, kreeg de studentenprijs in de categorie 'Bijzondere verdiensten'. Michiel Cottaar, masterstudent Astrophysics, ontvingnbsp;de studentenprijs in de categorie 'Beste Masterscriptie'. Het project^^^^^^^^^^^^^Q^een initiatief van het Junior College Utrecht van de Universiteit Utrecht en advies- en |
Alumnicommissie Stichting Art begint aan een nieuw jaar!
¦ Meer weten? www.stichting-art.nl
ingenieursbureau DHV, is door de International Water Association uitgeroepen tot beste marketing- en communicatiepro-gramma wereldwijd.
Kijk voor de actuele agenda op www.uu.nl/illuster |
De FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs 2010 is toegekend aan De natuurkundige promoveerde vorig jaar aan de Universiteit Utrecht op het gebied van de nano-optica. |
Column
Frans Verstralen
Oogjes open,^ snaveltjes toe
Duizenden studenten stappen na de middelbare school eindelijk de grote mensenwereld van de universiteit binnen. Een garantie voornbsp;nieuwe indrukken: een nieuwe stad, nieuwenbsp;vrienden, nieuwe docenten, nieuwe kroegen.nbsp;Dit heeft ook ongewenste bijeffecten. Studenten hebben de onbedwingbare drangnbsp;om hun nieuwe ervaringen met anderen tenbsp;delen. U denkt nu vast; “Prima toch, uitdragen van kennis is precies wat toekomstigenbsp;wetenschappers moeten leren!” In principenbsp;is dat ook zo, ware het niet dat ze dit vooralnbsp;doen tijdens het college. Een vol kippenhoknbsp;is er niets bij!
In mijn studententijd, alweer 25 jaar geleden, werd er ook heel wat afgebabbeld en weinignbsp;docenten durfden hun plek te claimen. Somsnbsp;stond er iemand op en werd het even stil,nbsp;maar na een paar colleges waren we weernbsp;terug bij af.
Een aantal jaren geleden gooide een aantal Utrechtse psychologiestudenten het overnbsp;een andere boeg. Ze maakten posters met denbsp;tekst: Een toekomstig psycholoog moet goednbsp;kunnen luisteren. Prima bewustwordings-actie, maar ook daar nagenoeg geen effect.nbsp;Docenten aan onze universiteit moeten tegenwoordig hun basiskwalificatie onderwijsnbsp;halen. Het is een tijdrovende draak van eennbsp;exercitie. Reflecteren over onderwijs, didactiek, academische vaardigheden, te veel om
op te noemen, maar geen woord over hoe je een collegezaal stilhoudt.
Daarom hier een tip van een doorgewinterde docent: Pak de studenten op het eerste moment bij de oren en spreek ze streng toe.nbsp;“Jongens en meisjes, ik weet dat u denkt datnbsp;een collegezaal geen klas is en dat niemandnbsp;dus de ‘klas’ kan worden uitgestuurd. Helaasnbsp;voor u, ik doe dat nog wel... En geloof me, jenbsp;wilt niet de eerste zijn.” Dit gevolgd door eennbsp;ambigu lachje. Ik heb nog nooit een studentnbsp;hoeven te verwijderen en het is altijd stil.
Frans Verstraten is hoogleraar Psychologische Functieleer aan onze universiteit
kiek
Dierenarts
Na zijn studie Diergeneeskunde had Clemens van den Brink (1926) jarenlang een praktijk in Tilburg en omstreken. Zijn ervaringen als dierenarts heeft hij opgetekend in het recent verschenen boek Dier en arts. Deze foto isnbsp;ook opgenomen in zijn boek. Van den Brink haalt hiermee herinneringen opnbsp;aan de praktijklessen op het veterinair-anatomisch instituut (studiejaarnbsp;1949 - 1950).
Vlnr: M. Engelen, C.J. van den Brink (gedeeltelijk), prof.dr. ƒ. Bouw, F.P.G. Schwering, H. Jonker, G.A. Zeelen, (gedeeltelijk) J.M.M. Goossens, A.J.A. Rem-merswaal, U. Haye, J. Dersjant, prof.dr. D. Zwart (gedeeltelijk) dr. M.J. Dobbelaar, H.A.J. Goedemoed (midden r), LP. Risseeuw (midden l.)
Heeft u een foto uit de oude doos voor Illuster? Mail deze naar llluster@uu.nl
Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt drie keer per jaar en wordt toegezondennbsp;aan afgestudeerden van de Universiteit Utrechtnbsp;in een oplage van 86.900 Uitgever Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau (Robbertnbsp;Jan Feunekes) Bladconcept amp; realisatienbsp;Bergenwerkt (Anne-marie van Bergen en Sandranbsp;Rijnen). Hoofdredactie Anne-marie van Bergen.nbsp;Redactie Anne-marie van Bergen (Bergenwerkt),nbsp;Xander Bronkhorst (U-blad), Johan Vlasblomnbsp;(U-fonds), Nicoline Meijer (faculteiten). Peter vannbsp;der Wilt (persvoorlichter) Redactieraad Thijsnbsp;Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren; Arienbsp;Smit, oud-directeurTeleacNot, oud-voorzitternbsp;U-fonds; Lex Heerma van Voss, hoogleraarnbsp;faculteit Sociale Wetenschappen; Tom Peijster,nbsp;managementconsultant directoraat communicatie Rabobank Nederland; Ludo Koks, adjunct-
directeur Communicatie Service Centrum, persvoorlichter, Universiteit Utrecht; David Veldman, marketingcommunicatiespecialist Uitgeverijnbsp;Virtumedia; Olfert Koning, redacteur/verslag-gever bij NCRV Radio, Marianne Hoornenborg,nbsp;senior communicatieadviseur, Amsterdamsnbsp;Bureau voor Communicatie. Coverbeeldnbsp;Anne Hamers Art-direction amp; vormgevingnbsp;Grete Laedre, Utrecht. Basisontwerp: Wrik BNOnbsp;Utrecht. Druk Pijper Media groningen. ISSNnbsp;1338-4703.16e jaargang Voor toezending isnbsp;gebruik gemaakt van het alumnibestand vannbsp;de Universiteit Utrecht. © Universiteit Utrecht.nbsp;Illuster, periodiek voor alumni van de Universiteitnbsp;Utrecht. Overname van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan. Illuster wordt gedruktnbsp;op milieuvriendelijk fsc-papier.
Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie; alumni@uu.nl
Illuster 60 ] Universiteit Utrecht 15
Speciaal nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;. ._v/ jc lusxi
de UU Estafette Marathon
aprilzo,.
voor het 75e lustrum: