-ocr page 1-

Universiteit Utrecht B


I

Ci € nbsp;nbsp;¦

Univerfiteit UtrecHt

UnivCTsiteitsfond



L-

. *





BURGEMEESTER ALEID WOLFSEN FEESl^EE: 'De U rrtversiteit Utregfitnbsp;iseen rijkdomnbsp;voor de stad'

pag12



-ocr page 2-

In het kort


375 jaar Universiteit Utrecht

Onze universiteit heeft in de 375 jaar dat zij bestaat een sterke positie verworven. Om die te behouden zullen wenbsp;blijven vernieuwen én keuzes maken. Zo zullen we naast de



goede reguliere opleidingen nog meer honoursopleidingen

aanbieden. Daarnaast zal de universiteit in het onderzoek een scherpere profilering


nastreven op gebieden die relevant zijn voor samenleving en economie. Dat geldt bijvoorbeeld voor regeneratieve geneeskunde, onderzoek op het gebied van infectieziekten en klimaat, energie en water. Waarbij leefbaarheid weer vraagt om vitale instituties innbsp;een open samenleving: bij uitstek het terrein voor onze alfa- en gammawetenschappers.nbsp;Kortom, met veel energie bouwen we verder aan onze mooie universiteit.


Yvonne van Rooy, Voorzitter College van Bestuur


DE NIEUWE RECTOR MAGNIFICUS

Bert van der Zwaan

Op 25 maart, tijdens de dies natalis, neemt alumnus Bert van der Zwaan de functie van rector magniflcus over van Hans Stoof. Het is dan zijn beurt om zich vier jaar lang intensief bezig tenbsp;houden met onderwijs en onderzoek.

Een goede universiteit zoemt van opwinding en creativiteit”, stelt Van der Zwaan, die voorheen hoogleraar en decaan van de faculteit Geowetenschappen was. “Daar heb je een goed academischnbsp;klimaat voor onderwijs en onderzoek voor nodig. De Universiteit Utrecht heeft dat. Het is eennbsp;bijzondere plek waar nieuwe dingen worden bedacht en ontdekt, daar lopen we constant meenbsp;voorop. Daarom behoren we wereldwijd ook tot de topuniversiteiten.”


Nog trotser

Wat Van der Zwaan als rector wil bereiken, is dat medewerkers, studenten en alumni nog trotser worden op de Universiteit Utrecht. Hij wil dat vormgeven doornbsp;onderwijs en onderzoek daar waar mogelijk verder te verbeteren. “Hoe krijg je je toponderzoek nog meer top? Door geldnbsp;te investeren. Omdat het geld beperkt is, moeten scherpenbsp;keuzes gemaakt worden en prioriteiten worden gesteld.”nbsp;Een andere mogelijkheid die Van der Zwaan ziet, is het onderwijs verder toesnijden op de vraag van studenten. “Naastnbsp;ruimte voor excellente studenten die zich bezighouden metnbsp;onderzoek willen we ruimte bieden aan heel goede, hardwerkende studenten die meer geïnteresseerd zijn in de praktischenbsp;toepasbaarheid van het geleerde. Die mix kan mooie, interessante dingen opleveren.”


Kennis voor de toekomst

Over het thema van de diesviering ‘Kennis voor de toekomst’ zegt Van der Zwaan: “Een kerntaak van denbsp;Universiteit Utrecht is te zorgen voor steeds nieuwe generaties die bijdragen aan de maatschappij. Want zonder hoogwaardige kennis is geen toekomst mogelijk.”


2 Illuster 61 | Universiteit Utrecht


Benoemd tot...


Alumnus:


Kunstgeschiedenis en Archeologie.


Benoemd tot: inhoudelijk direc


teur van Museum Catharijnecon-


vent. Was voorheen: conservator


oude kunst bij Museum Het Valkhof te Nijmegen.

Alumna:

Nederlandse Taal- en Letterkunde.


Benoemd tot: directeur Original Equipment Manufacturing bij Microsoft Nederland. Wasnbsp;voorheen: partner salesmanagernbsp;Microsoft Nederland.

MWWaWr(1973) Alumus:

Geofysica. Benoemd tot: directeur ontwikkeling regiokantoor Noordwest van Bouwfonds Ontwikke



ling. Was voorheen: wethouder en


locoburgemeester in Utrecht


Zwaan (1952) Alumnus: Geologie. Benoemdnbsp;tot: rector magnificus van denbsp;Universiteit Utrecht. Was voorheen: hoogleraar en decaannbsp;faculteit Geowetenschappen.


Ad van Wijkl


(1954) Alumnus:


Natuurkunde. Benoemd tot:


buitengewoon deeltijdhoogleraar Future Energy Systems aan de TUnbsp;Delft. Was voorheen: adviseur


bij Eneco en bestuursvoorzitter



Alumna: Nederlands recht. Benoemd tot: directievoorzitter NS Reizigers.nbsp;Was voorheen: directeur Operati-



TB (19651 Alumna:


Psychologie. Benoemd tot: lid


Raad van Toezicht Nederlandse


Hartstichting. Is ook: lid College van Bestuur Fontys Hogescholen.


Benoeming doorgeven? Mail naar alumni@uu.nl onder vermeldingnbsp;van 'benoeming'.


Kijk voor meer benoemingen op

WWW. MM. nl/alumni


-ocr page 3-

UU ESTAFETTE MARATHON OP TWEEDE PAASDAG:

Schrijf u nu in

met uw eigen alumniteam

Op tweede paasdag - 25 april - is het zover. Dan wordt de UU Estafette Marathon gelopen ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht en hetnbsp;125-jarig bestaan van het Universiteitsfonds. De opbrengst gaat naar de - door alumninbsp;opgerichte - Stichting Move. Robbert Jan Feunekes van het U-fonds vertelt er meer over.

Waarom hebben jullie gekozen voor een estafette-marathon als lustrumactiviteit?

“Een belangrijk doel van het Universiteitsfonds is alumni, studenten en medewerkers


bij elkaar brengen en verbinden. Vanuit die gedachte kwamen we op het idee van eennbsp;sponsorestafette. Maar deze activiteit pastnbsp;natuurlijk ook heel goed bij het lustrumnbsp;van de universiteit zelf. Daarom is het eennbsp;lustrummarathon geworden waarmee wenbsp;zowel het 375-jarig bestaan van de universiteit vieren als het 125-jarig bestaan van hetnbsp;Universiteitsfonds.”




Lancering

Catalogus Professorum

Hoeveel professoren zijn er eigenlijk geweest in de 375 jaar dat de Universiteit Utrecht bestaat? En wannbsp;neer zijn de eerste vrouwen hoogleraar geworden?nbsp;Dit soort weetjes zijn allemaal te vinden in de Cata


Jullie lopen voor het goede doel Stichting Move.

“Fondsenwerving is een belangrijke acti-viteit van het Universiteitsfonds. Voor

Stichting Move is gekozen omdat het een goed doel is dat voortkomt uit denbsp;academische gemeenschap. Het is namelijknbsp;een initiatief van de Utrechtse studentenroeivereniging Orca die sportprojectennbsp;opzet in aandachtswijken of beter gezegdnbsp;kracht- of prachtwijken!”

Loopt u zelf mee?

“Ja, natuurlijk! Alle collega’s proberen een eigen team van 4 of 6 alumni te mobiliseren.nbsp;Alumni die dit lezen en die willen meelopennbsp;moeten zich vooral melden, via alumni®nbsp;uu.nl. Het Universiteitsfonds/Alumnibureaunbsp;betaalt de deelname aan de estafette-marathon voor alumniteams. De sponsor-...... bijdragen die de lopers werven komen geheel ten goede van Stichtingnbsp;Move. Schrijf u in vianbsp;\ www.jaarbeursutrechtma-rathon.nl en verwerk innbsp;; de teamnaam alumni.nbsp;; Deelnemers kunnen eennbsp;ƒ gratis looptraining volgennbsp;ƒ bij Olympos (zie pag. 7).”nbsp;‘Kennis voor de toekomst’. Eennbsp;prachtig thema voor een prachtignbsp;jubileum: het 375-jarig bestaan vannbsp;onze universiteit. Daarnaast sluitnbsp;het thema ook nog eens heel goednbsp;aan bij twee andere lustrums: denbsp;50-jarige Uithof en het 125-jarignbsp;bestaan van ons eigen Universiteitsfonds. Want wat is hier veel gebeurdnbsp;sinds in 1961 de eerste paal werdnbsp;geslagen voor Trans 1. En wat staatnbsp;er nog veel te gebeuren. En ook onsnbsp;jubilerende U-fonds heeft natuurlijknbsp;alles met ‘Kennis voor de toekomst’.nbsp;Zo subsidiëren wij jaarlijks zo’nnbsp;200 studentenactiviteiten en organiseren wij tal van inhoudelijke bijeenkomsten waar duizenden alumninbsp;aan deelnemen. Daarnaast hebbennbsp;wij natuurlijk ook nog onze bijzondere leerstoelen.

De UU Estafette Marathon staat wat mij betreft symbool voor dit driedubbele feestjaar. Bij een estafette-marathon draait namelijk alles omnbsp;samenwerken, waarbij het succesnbsp;afhangt van alle hardlopers. En zo isnbsp;het eigenlijk ook met (de lustrum-activiteiten van) het U-fonds, Denbsp;Uithof en de Universiteit Utrecht. Wenbsp;gaan er gezamenlijk een heel mooinbsp;feestjaar van maken. Doet u mee?

Dr. André Bolhuis, voorzitter

Utrechts Universiteitsfonds

Namens alle alumni schenkt het

Universiteitsfonds een cadeau aan de


logus Professorum Academiae Rheno-Trajectinae die tijdens de dies natalis op 25 maart 2011 wordt gelanceerd. Bent u hier niet bij? Geen nood! Het is eennbsp;online database die vanaf dan door iedereen te raadplegen is via www.uu.nl

jubilerende universiteit (zie pag 11). Doet u mee? Houd uw brievenbus in

de gaten of kijk op uu.nl/alumni

-ocr page 4- -ocr page 5-

Interview

In deze jubileum-llluster een bijzonder interview met een bijzondere alumnus: Nobelprijswinnaar Gerard't Hooft. Met korte tussenpozen is hij van 1964 tot op denbsp;dag van vandaag verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 1999 ontving hij samennbsp;met Martin Veltman (thans emeritus) de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Een gespreknbsp;over inspiratie, kennis vergaren en overdragen. En de uitdaging van raadsels.

Tekst; Margot Bouwens Beeld: Anne Hamers

Dat gat ga ik dichten'

Wetenschap begint met verwondering en nieuwsgierigheid. Daarna volgen passie en ambitie. Voor Gerard ’t Hooft begonnbsp;de verwondering al in de zandbak.nbsp;Twee driewielers waren onderstebovennbsp;gegooid en hij zag dat het draaiendenbsp;wiel van het ene fietsje het wiel vannbsp;het andere in beweging zette. Wat hijnbsp;waarnam was de transmissie van eennbsp;draaibeweging. “Dat vond ik mateloos interessant. Mensen waren vaaknbsp;moeilijk te begrijpen, er zat geen logicanbsp;in hun doen en laten. Maar de natuurnbsp;hield mij niet voor de gek. Als je eennbsp;bal losliet, viel hij naar beneden. Datnbsp;was altijd hetzelfde.”

Gerard ’t Hooft groeide op in een intellectueel milieu, waar kunst, techniek en wetenschap samenkwamen. Zijnnbsp;vader was scheepsbouwkundig ingenieur, zijn grootvader zoöloog en eennbsp;oudoom. Frits Zernike, won in 1953nbsp;de Nobelprijs voor de ontwikkelingnbsp;van de fasecontrastmicroscoop. “Eennbsp;belangrijke gebeurtenis in de familie,nbsp;dat herinner ik me wel. Maar oudoomnbsp;Frits heb ik slechts een keer ontmoet.nbsp;Ik ben meer geïnspireerd door eennbsp;andere oom, Nicolaas van Kampen, dienbsp;nu emeritus hoogleraar Theoretischenbsp;Natuurkunde is. Hij kwam vaak bij onsnbsp;over de vloer, en zat dan soms op stillenbsp;momenten aan formules te werken. Iknbsp;was dol op rekensommen. Het fascineerde mij dat een berekening iets overnbsp;de werking van de natuur zou kunnennbsp;zeggen. Dat wilde ik ook kunnen.”

‘Zon prijs geeft cachet aan de wetenschap, het geeft ons vakgebied CCTl klcw gouden randje, vind ik'


Onderzoeken en ontdekken Willen weten hoe de wereld in elkaarnbsp;zit. De natuur bestuderen, onderzoeknbsp;doen, nieuwe dingen ontdekken.nbsp;Tijdens zijn studie aan de Universiteitnbsp;Utrecht werd al snel duidelijk dat denbsp;interesse van Gerard ’t Hooft lag opnbsp;het terrein van de elementaire deeltjesnbsp;(het kleinste, ondeelbare deeltje vannbsp;materie). “Daar liggen de intrigerendenbsp;raadsels van de natuur. In de jarennbsp;zeventig deed ik promotieonderzoeknbsp;onder Martin Veltman, de enigenbsp;hoogleraar aan de Universiteit Utrechtnbsp;die zich bezighield met onderzoeknbsp;naar elementaire deeltjes. Er zat eennbsp;lacune in de ontwikkelde theorieën, dienbsp;verwarring zaaide. Ik dacht: Dat gat ganbsp;ik dichten!”

’t Hooft en Veltman werkten samen aan het onderzoek naar de ontbrekende elementen in het vraagstuk.nbsp;“Veltman dacht dat de sleutel te vindennbsp;was in de Yang-Mills Theorie. In wezennbsp;klopte die theorie niet. Bij nauwkeurigenbsp;berekeningen kreeg je telkens een onzinnige uitkomst. Maar Veltman hieldnbsp;koppig vol. Ondanks hoon van zijnnbsp;collega’s wilde hij deze theorie per senbsp;corrigeren.” Uiteindelijk vonden ze hetnbsp;sluitende puzzelstuk. In 1999 kregen zenbsp;voor ‘het ophelderen van de kwantum-structuur van elektrozwakke interactiesnbsp;in de natuurkunde’ de Nobelprijs. “Dienbsp;prijs kwam dertig jaar na onze ontdekking. Opeens ben je beroemd, je komtnbsp;in een andere fase van je leven. Je kuntnbsp;al die mediatrammelant negeren, maarnbsp;dat is niet reëel. Zo’n prijs geeft cachetnbsp;aan de wetenschap, het geeft ons vakgebied een klein gouden randje, vind ik.”

Kennisoverdracht

’t Hooft heeft gedurende zijn loopbaan aan talloze buitenlandse universiteitennbsp;gedoceerd en de Nobelprijs opendenbsp;opnieuw deuren over de grens. Toch


Illuster 61 [ Universiteit Utrecht 5

-ocr page 6-

Interview


is hij de Universiteit Utrecht tot op de dag van vandaag trouw gebleven. “Iknbsp;vraag mezelf ook wel eens af hoe datnbsp;komt. Eigenlijk ben ik nogal honkvastnbsp;en het leven hier in Nederland bevaltnbsp;me wel. Ik vind dat ik hier het beste opnbsp;mijn plaats ben.” Behalve onderzoeknbsp;is kennisoverdracht een belangrijkenbsp;opgave voor een hoogleraar. Gevonden resultaten kunnen ook wordennbsp;gepubliceerd, maar de uitleg van denbsp;gevolgde methode is minstens evennbsp;belangrijk. “Je moet een collegezaalnbsp;binnenwandelen en een uiteenzettingnbsp;geven. Dan merkje dat studenten vaaknbsp;heel intelligente vragen stellen. Wat iknbsp;vooral moeilijk vind, is het herkennennbsp;van talent. Als iemand echt goed is, zienbsp;je dat zo. Maar vaak vraag je je af: Kannbsp;ik erop vertrouwen dat deze persoonnbsp;zelfstandig op twee benen verder kan?nbsp;Je wilt het liefst dat promovendi hoogleraar worden en hun draai vinden innbsp;het wetenschappelijke wereldje.”


• promotie aan de Universiteit Utrecht


(1972)


loopbaan


fellowship aan CERN in


Genève (1972 - 1974) • assistent-professor


Universiteit Utrecht (1974- 1976) • gastdo


centschap Harvard University en Stanford


University (1975- 1977), hoogleraar Theo


retische Natuurkunde Universiteit Utrecht


Zwaartekracht

Het onderzoek naar de wetmatigheden van elementaire deeltjes is nooit af.

In 2008 is aan de rand van Genève de grootste deeltjesversneller ter wereldnbsp;in gebruik genomen, maar deze werktnbsp;pas goed sinds 2010: The Large Hadronnbsp;Collider. De verwachting is dat resultaten tot belangrijke nieuwe inzichtennbsp;zullen leiden. “De theorie rond de ele


(1977 - heden) • Spinozaprijs (1995) • Nobelprijs voor Natuurkunde, samen metnbsp;Martin Veltman (1999) • lid van de Konink-

lijke Nederlandse Akademie van Weten-

schappen (sinds 1982)

Favoriete!

piep in Ut recht )


^quot;Studententijd UUquot;


Inspiratiebronnen:

F Heden en verleden: Albert Einstein,

C.N. Yang en Tsung-Dao Lee (winnaars No-;voorde Natuurkunde 1957), Richard Feynman (USA, winnaar Nobelprijs voor denbsp;Natuurkunde1965) en Paul Dirac (Britse theoretisch natuurkundige). Universiteit Utrecht:nbsp;N.G. van Kampen (oom van 't Hooft), Martinnbsp;Veltman (promotor van 't Hooft).Talentennbsp;van de toekomst: Robbert Dijkgraafnbsp;en Erik Verlinde (promovendi van't Hooft).



r

ƒ belprijs



mentaire deeltjes staat als een huis.

Alleen ramen en deuren moeten nog wordennbsp;ingevuld. Wat daarnbsp;niet goed in past, isnbsp;de theorie van denbsp;zwaartekracht.nbsp;Einstein hadnbsp;daar de fundamenten voornbsp;gelegd, maarnbsp;zonder rekeningnbsp;te houden met denbsp;kwantummechanica, een theorie waarnbsp;hij bezwaren tegen had.


Het blijkt nu een enorme uitdaging te zijn een gravitatietheorie te vinden dienbsp;met de kwantummechanica te rijmennbsp;is.”

Een promovendus van ’t Hooft, Robbert Dijkgraaf, heeft in dit verband belangrijke bijdragen aan de snarentheorie geleverd. Hij ontving er in 2003 denbsp;Spinozaprijs voor.

“De snarentheorie was een doorbraak en leek het antwoord in te houden opnbsp;de vraagstukken rond zwaartekracht. Innbsp;plaats daarvan wordt het raadsel steedsnbsp;groter. Er ontbreekt nog een belangrijk

‘Jonge mensen hebben de durfnbsp;om nieuwenbsp;risicosnbsp;te nemen

element. Dat ga ik proberen te vinden! Maar ja, ik ben geen dertig meer. Je zietnbsp;wel vaker dat onderzoekers die ooit eennbsp;belangrijke ontdekking hebben gedaan,nbsp;zich er daarna niet meer los van kunnen maken om verder te komen. Misschien geldt dat ook wel voor mij. Jongenbsp;mensen hebben een beter overzicht ennbsp;de durf om nieuwe risicos te nemen.”

Ontspanning

In 2011 wordt hij 65 jaar, tijd voor officieel pensioen. Maar de verwondering houdt nooit op. Hooguit krijgt hijnbsp;meer tijd voor familie en hobby’s, zoalsnbsp;pianospelen. “Ik speel piano zoals eennbsp;slechte student natuurkunde studeert.nbsp;Ik lees de noten, maar ben niet in staatnbsp;te improviseren. Het is pure ontspanning. Wel intrigeert mij de vraag hoenbsp;onze hersenen muziek verwerken.nbsp;Waarom lokt muziek een emotionelenbsp;reactie uit? Intervallen spelen daarbijnbsp;een grote rol. Wat is het verschil tussennbsp;een melodie en een willekeurige serienbsp;noten? Daar is iets speciaals mee.”


6 Illuster 61 [ Universiteit Utrecht

-ocr page 7-

speciaal voor u!

alumnipas

Als vriend van het Utrechts Universiteitsfonds/Alumnibureau steunt u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fonds alumnipas metnbsp;diverse kortingen en extra's. Op deze pagina vindt u een greep uit het aanbod.

Het U-fonds (Utrechts

Universiteitsfonds) stimuleert de groei en bloei van de Universiteit Utrecht. Met


Workshop personal branding Wie ben je? Waar sta je voor? Laat je inspireren tijdens denbsp;workshop personal branding op 17 maart a.s. van opleidings- ennbsp;adviesbureau Schouten amp; Nelissen. Tijdens de workshop leert unbsp;hoe u als ‘merk’ in elkaar zit en hoe u uw eigen imago uitdraagt.nbsp;Trainer Nienke Verhoeven begeleidt de workshop. Ze is ondernbsp;andere de bedenker van een online coachingstraject personalnbsp;branding voor www.hartenenziel.nl van de Volkskrant. Vriendennbsp;van het Utrechts Universiteitsfonds betalen € 35,- (i.p.v. € 60,-).nbsp;Meer weten? Kijk op www.uu.nl/alumnipas gt; Schouten amp; Nelissen



dat doel is het fonds 125 jaar geleden door alumni opgericht. Inmiddels is het U-fondsnbsp;ook de universitaire alumni-organisatie. Voor alumni en denbsp;universiteit organiseert het:


bijzondere leerstoelen


NRC Next plus

NRC Next is een krant die zich onderscheidt door de focus op de lezer die snel het nieuws wil kunnen scannen, maarnbsp;die óók hoge eisen stelt aan de kwaliteitnbsp;van de informatie. De krant verschijntnbsp;iedere werkdag. Het plus abonnementnbsp;betekent dat u op zaterdag NRC Han-delsblad ontvangt. Sluit nu uw abonnement af op www.uu.nl/alumnipas.



Om dit te kunnen bekostigen, zijn donaties nodig. U kuntnbsp;het U-fonds al steunen voornbsp;€ 20,- per jaar - maar meernbsp;mag natuurlijk altijd. Voor ditnbsp;bedrag wordt u vriend van hetnbsp;U-fonds. Die naam is nieuw ennbsp;onderstreept de verbondenheid en het wederzijds belang.


Loopt u mee met de UU Estafette Marathon op tweede paasdag (25 april)? Om als team goed voorbereid aan de start te verschijnen, kunnen deelnemersnbsp;aan de UU Estafette Marathon iedere dinsdag vannbsp;19.30 - 21.00 uur gratis een looptraining volgen bijnbsp;Sportcentrum Olympos.

Kijk op www.olympos.nl gt; actuele informatie



U wordt vriend door het formulier in te vullen opnbsp;www.uu.nl/alumni/vriend

Utrechts Universiteitsfonds Aiumnibureau

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, Utrechtnbsp;T (030) 253 80 25

E aiumni@uu.nl Bankrekening 14475

Sp^^al lustrumbier 1636 gratis rondleiding

Vanwege het bijzondere lustrumjaar is een speciaal biertje op de markt gebracht: 1636. Dit lustrumbier is gebrouwen door de Utrechtse brouwerij De Leckere (vvww.deleckere.nl)nbsp;en zal rijkelijk stromen tijdens het lustrum. De combinatie 1636 en bier is geen vreemde.nbsp;Toen de stad en de provinciale staten in 1636 met de universiteit begonnen, wilden zenbsp;studenten trekken. Door studenten geen belasting op bier te laten betalen, werd je alsnbsp;stad aantrekkelijk! Gratis naar de brouwerij? Stuur een e-mail naar alumni@uu.nl o.v.v.nbsp;1636 en uw alumnipasnummer. Uit de inzendingen worden 5 alumni getrokken voornbsp;, een gratis rondleiding inclusief bierproeverij door de Utrechtse brouwerij.

-ocr page 8-

Verdieping

Beslissen wij zelf wat ons brein moet doen of is ons menselijk handelen van tevoren bepaald? 375 jaar geleden zorgde het thema 'lichaam en geest' al voor veel discussie op de universiteit en nognbsp;altijd is er geen overeenstemming. Op de Universiteitsdag 2011 zullen Frans Vorstrafen - hoogleraanbsp;Psychologische Functieleer, Marian Joëls - hoogleraar Neurowetenschappen en Herman Philipse -hoogleraar Filosofie - hier dieper op ingaan. In deze Illuster alvast een voorproefje.

Tekst: Dafna Holtzer Illustratie: Saskia van der Linden

¦ Universiteitsdag 2011 over

375 aar

lichaam en geest

Prof. dr. Frans Verstraten - hoogleraar psychologische functieleer Universiteit Utrecht:


‘Een heleboel materie lijkt iets van een geest te hebben, ÏYlddT hccft dcit Ïïict


et maken van een elementaire robot is letterlijk kinderspelnbsp;geworden. Lego ontwikkelde eennbsp;speelgoedautootje dat met behulpnbsp;van twee infrarood sensoren naar hetnbsp;licht toe kan rijden. “Datnbsp;autootje volgt me overalnbsp;als ik maar een lichtbronnbsp;bij me draag”, zegt Fransnbsp;Verstraten, hoogleraarnbsp;Psychologische Functieleer. Iedereen beseft datnbsp;dit autootje geen intentionaliteit of bewustzijnnbsp;heeft, zegt Verstraten. Maar dat wordtnbsp;anders als we de gedragingen vannbsp;een mot zien. “Vaak denken mensennbsp;dat de mot bewust vliegt. Toch is datnbsp;niet zo”, zegt Verstraten “De mot doetnbsp;niets meer dan het lego-autootje: hetnbsp;beest vliegt altijd naar een lichtbron,nbsp;gestuurd door twee sensoren aan hetnbsp;hoofd. In het licht vinden de mannetjesnbsp;en vrouwtjes elkaar, belangrijk voor denbsp;voortplanting.” In feite is een mot dusnbsp;een automaat, aldus Verstraten. “Hijnbsp;heeft niets te willen, dat blijkt maar alnbsp;te vaak als het beest zichzelf verbrandtnbsp;in een straatlantaarn.” Met zijn vergelijking tussen de mot en het lego-autootjenbsp;wil Verstraten laten zien dat de rol vannbsp;de geest niet makkelijk te bepalen is.nbsp;“Een heleboel materie lijkt iets vannbsp;een geest te hebben, maar heeft datnbsp;niet”, zegt hij. “Tegelijkertijd is het denbsp;vraag of handelingen eigenlijk bewustnbsp;móeten worden gedaan om een soortnbsp;van geest te mogen veronderstellen?

Nee natuurlijk, we weten dat ons brein onbewust een heleboel handelingen innbsp;gang zet. Maar dat maakt van ons nognbsp;geen gevoelloze robots.”

Dualisme tussen lichaam en geest

Verstraten is één van de sprekers die zich tijdens de Universiteitsdag 2011nbsp;zal buigen over het onderwerp ‘375nbsp;jaar lichaam en geest’. Het dualismenbsp;tussen lichaam en geest was een grootnbsp;thema in de oprichtingstijd van denbsp;Universiteit Utrecht, 375 jaar geleden.nbsp;In 1639 kreeg de wereldberoemdenbsp;Franse filosoof en wiskundige Renénbsp;Descartes - die op dat moment innbsp;Utrecht verbleef - het aan de stok metnbsp;Gisbertus Voetius, hoogleraar Theologie en de eerste rector magnificusnbsp;van de Universiteit Utrecht. Inzet vannbsp;het conflict was de wetenschappelijkenbsp;methode die Descartes hanteerde (zienbsp;kader op pagina 10). Hoewel Descartes een vroom katholiek was en Godnbsp;in zijn leer een centrale rol innam,


8 Illuster 61 | Universiteit Utrecht

-ocr page 9-






Aanmelden voor de Universiteitsdagnbsp;2011

In dit bijzondere lustrum-jaar - waarin de Universiteit Utrecht 375 jaar bestaat -zal de Universiteitsdag opnbsp;zaterdag 26 maart 2011nbsp;in betteken staan van

'375 Lichaam amp; Geest'.

Tijdens het ochtendprogramma verzorgen Frans Verstraten, Marian Joels ennbsp;Herman Philipse hierovernbsp;een lezing.

Op www.uu.nl/udag leest u meer over de drie sprekers en hun lezing tijdensnbsp;de Universiteitsdag. Ooknbsp;vindt u hier het completenbsp;dagprogramma en kunt unbsp;zich aanmelden. Anderenbsp;mogelijkheid: stuur denbsp;antwoordkaart op (zie hetnbsp;midden van deze uitgave).nbsp;Houd ook uw mail in denbsp;gaten. Hebben we uwnbsp;e-mailadres nog niet? Geefnbsp;dit dan door vianbsp;alumni@uu.nl


Illuster 61 I Universiteit Utrecht 9


-ocr page 10-

Verdieping

vond de calvinistische Voetius zijn ideeën godslasterend.

Vrije wil

Prof. dr. mr. Herman Philipse - hoogleraar Filosofie Universiteit Utrecht;

'We hebben nog geen idee hoe vrije menselijke beslissingen op hetnbsp;microniveau precies werken


De relatie tussen lichaam en geest is nog altijd punt van onderzoek ennbsp;discussie. We gaan ervan uit dat denbsp;geest in het brein zit, maarnbsp;onduidelijk is hoe die tweenbsp;begrippen zich precies totnbsp;elkaar verhouden. Er zijnnbsp;wetenschappers die denbsp;geest willen beschrijvennbsp;als een zuiver biologischnbsp;verschijnsel. Tegelijkertijd staat zo’n pleidooinbsp;haaks op de wijze waarop wij de werkelijkheid ervaren. Afgelopen jaar behaalde de Amsterdamse hersenonderzoeker Victor Lamme veel publiciteitnbsp;met zijn boek De vrije wil bestaat niet.nbsp;Daarin wil hij de lezer overtuigen datnbsp;ons brein geheel zelfstandig opereert ennbsp;niet door onszelf wordt bestuurd. Onsnbsp;gedrag is in feite terug te voeren op eennbsp;aantal reflexen, vergelijkbaar met dienbsp;van de mot. Met de kanttekening datnbsp;wij uiteraard over rnéér ‘mechaniekjes’nbsp;beschikken dan twee sensoren aan hetnbsp;hoofd.

Goddelijke voorbestemming Herman Philipse, hoogleraar Filosofie,nbsp;vindt deze neurowetenschappelijkenbsp;visie te eenzijdig. “Werd de vrije wilnbsp;375 jaar geleden als onmogelijk geachtnbsp;vanwege de goddelijke voorbestemming, tegenwoordig wordt het determinisme toegeschreven aan de werkingnbsp;van de hersenen”, zegt hij.

Verklaringsniveaus

Neurowetenschappers zijn volgens Philipse sterk geneigd puur vanuitnbsp;hersenen te verklaren en te weinig metnbsp;verschillende ‘verklaringsniveaus’ rekening te houden. Hij noemt het voorbeeld van het leren van taal. “Op hetnbsp;niveau van de hersenen valt te beschrijven welke hersencellen geactiveerdnbsp;worden bij het aanleren van taal. Maarnbsp;hoe het nu komt dat de één Nederlandsnbsp;leert en de ander Duits, valt niet vanuitnbsp;de hersenen te verklaren. Daarvoornbsp;moeten we kijken naar verklaringennbsp;op het alledaags niveau, namelijk datnbsp;het ene kind in Nederland woont en denbsp;ander in Duitsland.”

Daar komt volgens Philipse bij dat je verschijnselen soms beter vanuitnbsp;macroniveau kunt begrijpen dan opnbsp;microniveau. “De natuurlijke selectienbsp;van lange nekken bij giraffen is bijvoorbeeld beter te begrijpen in de groterenbsp;context: dieren die bij hogere boombladeren konden, hadden een grotere kansnbsp;tot overleven en voortplanting. Doornbsp;alleen vanuit het microniveau, namelijknbsp;de genetische aanleg, te kijken, kom jenbsp;niet ver.”


De wereldberoemde zeven-tiende-eeuwse Franse filosoof en wiskundige René Descartesnbsp;(1596-1650) is vooral bekendnbsp;om zijn stelling Cogito ergonbsp;sum: Ik denk dus ik ben.nbsp;Met deze stelling scheiddenbsp;Descartes, ook bekend ondernbsp;zijn Latijnse naam Cartesius,nbsp;de geest van het lichaam.nbsp;Dit gedachtegoed druiste innbsp;tegen het heersende zogeheten aristotelische wereldbeeld. Deze leer ging ervannbsp;uit dat alles een eigen aardnbsp;had en een eigen substantie.

Bovendien was de bijbel de eerste en voornaamste bronnbsp;tot kennis van de natuur, eennbsp;boek dat door Descartes werdnbsp;verworpen.

Gisbertus Voetius (1589-1676), invloedrijke hoogleraar Theologie en bij de oprichtingnbsp;van de Universiteit Utrecht denbsp;eerste rector magnificus, wasnbsp;juist groot aanhanger van denbsp;aristotelische leer. Hij had eennbsp;afkeer van de vernieuwingennbsp;in de filosofie. Niet de ratio,nbsp;maar de Heilige Schrift moestnbsp;volgens hem de basis van allenbsp;wetenschap zijn. De Bijbelkritiek en het afwijkendenbsp;godsbegrip zouden volgensnbsp;hem alleen maar leiden totnbsp;atheïsme.

Voetius wist te bewerkstelligen dat de leer van Descartes, het 'cartésianisme', in 1642nbsp;officieel werd verboden aannbsp;de Universiteit Utrecht. Denbsp;hoogleraren werd gemaandnbsp;'noch in het openbaar, nochnbsp;privé af te wijken van denbsp;filosofie van Aristoteles'.nbsp;Het verbod, dat in de praktijknbsp;niet lang standhield, werd pasnbsp;in 2005 officieel opgeheven.

Tijdens een 'verzoenings-plechtigheid' werd Descartes op symbolische wijze doornbsp;de Universiteit Utrecht 'innbsp;volle eer hersteld'. Rectornbsp;magnificus Gispen las in hetnbsp;Academiegebouw een bul innbsp;het Latijn voor, ondertekendenbsp;die samen met de toenmaligenbsp;Utrechtse burgemeester Brouwer en overhandigde die aannbsp;een in zeventiende-eeuwsenbsp;kledij gestoken 'Descartes'.


10 Illuster 61 | Universiteit Utrecht

-ocr page 11-

Prof. dr. Marjan Joels - hoogleraar Neurowetenschappen Universiteit Utrecht:

'Het zal wellicht nog een keer 375 jaar duren, voordat we begrijpennbsp;hoe de hersenen werken


Zeggen dat de mens geen vrije wil heeft, vindt Philipse op z’n zachtsnbsp;gezegd voorbarig. “Hersenonderzoekers hebben zich weliswaar al een beeldnbsp;kunnen vormen van bepaalde hersen-werkingen. En die lijken soms onverenigbaar met de menselijke vrijheidnbsp;op macroniveau. Maar we hebben nognbsp;geen idee hoe vrije menselijke beslissingen op het microniveau precies werken. Dan kunnen we niet het bestaannbsp;van de vrije wil gaan ontkennen.”

Van molecuul tot gedrag

Marian Joëls, hoogleraar Neurowetenschappen, is er desalniettemin van overtuigd dat alle gedrag te herleidennbsp;is tot biologische processen in onzenbsp;hersenen. “Daar zijn we nog lang niet”,nbsp;erkent ze. “Ons brein bevat heel veelnbsp;hersencellen en verbindingen en dienbsp;zijn ook nog eens slecht toegankelijknbsp;voor onderzoek. We kunnen immersnbsp;niet zomaar een biopt nemen, we zijnnbsp;nu nog erg afhankelijk van proefdierennbsp;om ons onderzoek uit te voeren. Maarnbsp;het hersenonderzoek is nog relatiefnbsp;jong. Zo’n 100 jaar geleden ontdektennbsp;we dat ons brein uit cellen bestaat ennbsp;dat die met elkaar kunnen communiceren. Sinds die tijd zijn we enorm veelnbsp;meer te weten gekomen.”nbsp;Joëls deelt de opvatting van Philipsenbsp;dat er met het microniveau ook eennbsp;macroniveau correspondeert. Haarnbsp;onderzoek richt zich erop hoe omgevingsfactoren (stress) de ontwikkelingnbsp;van hersencellen beïnvloeden. Bijnbsp;knaagdieren die de zorg van hun moeder ontberen, ontwikkelen de hersencellen zich bijvoorbeeld veel slechter:nbsp;ze vertakken minder en dat beperkt denbsp;functionele mogelijkheden, bijvoorbeeld om contacten te leggen.

Maar ze gaat verder dan Philipse, want in haar ogen is de werking van de hersenen overheersend. “De omgeving isnbsp;inderdaad van invloed op ons gedrag”,nbsp;reageert ze. “Maar dit proces loopt tochnbsp;altijd via de hersenen. Een kind dat innbsp;Duitsland woont, kan dankzij zijn hersenen ook de Nederlandse taal leren.nbsp;Uiteindelijk is ons gedrag, ons handelen altijd te herleiden tot op moleculairnbsp;niveau, of je dat nu leuk vindt of niet.”nbsp;Voor Joëls is het ontdekken van molecuul tot gedrag ‘de grootste uitdaging’nbsp;in de neurowetenschap. “Het zal nognbsp;een hele tijd, wellicht nog een keer 375nbsp;jaar duren, voordat we begrijpen hoenbsp;de hersenen werken. Maar er komt eennbsp;moment dat we precies begrijpen hoenbsp;we begrijpen.”


125 jaar

Universiteitsfonds

Het Utrechts Universiteitsfonds, opgericht door alumni in 1886 tijdens het 50stenbsp;lustrum van de Universiteit Utrecht, viertnbsp;dit jaar haar 125ste verjaardag met eennbsp;extra feestelijke Universiteitsdag, doornbsp;deelname met alumniteams aan de UUnbsp;Estafette Marathon en met een wervingsactie onder alumni voor drie bijzonderenbsp;universitaire projecten. Wij stellen denbsp;projecten hierbij graag aan u voor.

Van biomassa naar energie - Naar een duurzame samenleving

(Benodigd bedrag € 25.000)

Biomassa is de toekomst. Onderzoek naar nieuwe katalytische processen die niet-eetbare grondstoffen en afvalproductennbsp;als stengels, hout en stro omzetten innbsp;energie speelt daarbij een cruciale rol. Ditnbsp;project maakt jongeren bewuster van denbsp;mogelijkheden voor duurzame omgangnbsp;met de aarde.

Spel van de Gouden Eeuw

(Benodigd bedrag € 13.000)

In deze online game kruipt de speler in de huid van een historische persoon dienbsp;omstreeks 1600 allerlei financiële keuzesnbsp;moet maken. Het sponsorproject richt zichnbsp;op het geschikt maken van het spel voornbsp;het voortgezet onderwijs. http://spelgou-deneeuw.wordpress.com

Biografie Johanna Westerdijk

(Benodigd bedrag € 20.000)

De Universiteit Utrecht kende niet alleen de eerste vrouwelijke student van Nederland, maar óók de eerste vrouwelijkenbsp;hoogleraar: Wie was deze vrouw, en watnbsp;was haar betekenis voor de positie van denbsp;vrouw in de wetenschap?

De genoemde bedragen zijn de bedragen die nodig zijn om de projecten te realiseren. Doet u mee? Kijk op www.uu.nl


-ocr page 12-

Interview

Vijftig jaar geleden, in 1961, werd in De Uithof de eerste paal geslagen voor Trans 1, het huidige Marinus Rup-pertgebouw. In de jaren daarna verhuisden steeds meer faculteiten - evenals het Hubrecht Laboratorium, het UMCU en delen van de Hogeschool Utrecht - naar deze locatie. Ook weten steeds meer studenten en bedrijvennbsp;de weg naar De Uithof te vinden. De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is blij met deze ontwikkelingen.nbsp;Tekst: Margot Bouwens Beeld: Anne Hamers

Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht én de jarige Uithof

'Verbazingwekkend

wat hier allemaal gebeurt'

Op het bureau in de werkkamer van Aleid Wolfsen ligt boven op de stapelnbsp;het gewijzigde bestemmingsplan voornbsp;De Uithof. Het plan is belangrijk voornbsp;de verdere ontwikkeling van De Uithofnbsp;tot Utrecht Science Park. Wolfsen: “Denbsp;Uithof moet kunnen groeien en eennbsp;grote variëteit aan wetenschappelijkenbsp;instellingen, bedrijvigheid en voorzieningen kunnen huisvesten. En dat ernbsp;royaal studenten kunnen wonen is alnbsp;even belangrijk. De gemeente facili-teert dat via het bestemmingsplan. Datnbsp;de gemeente hier belang aan hecht,

‘Dat de stad en De Uithof elkaar versterken,nbsp;is een rijkdom’

blijkt wel uit het feit dat de gemeenteraad het bestemmingsplan versneld heeft afgewikkeld.”

Rijkdom

Wie De Uithof nog op het netvlies heeft staan als een beetje saaie, grijzenbsp;buitenwijk moet nodig weer eens

komen kijken. “Er is een grote sprong gemaakt. Door de mix van onderzoek,nbsp;onderwijs, zorg en bedrijfsleven is Denbsp;Uithof een dynamisch Science Park geworden. En omdat er gewoond wordt,nbsp;is De Uithof nu 24 uur per dag levendig.” De dynamiek op De Uithof is ooknbsp;Danone niet ontgaan. Een lobbytrajectnbsp;van de gemeente Utrecht samen metnbsp;de universiteit, het ministerie vannbsp;Economische Zaken en de provincienbsp;heeft erin geresulteerd dat Danonenbsp;zijn Europese researchcentrum voornbsp;medische voeding op het Science Parknbsp;vestigt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeftnbsp;ook plannen om naar De Uithof tenbsp;gaan. Daartoe heeft het pas een intentieverklaring getekend. “Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor Utrecht.nbsp;Het betekent werkgelegenheid in eennbsp;gemeente waar de bevolking vergroentnbsp;in plaats van vergrijst. Dat de stad ennbsp;De Uithof elkaar kunnen versterken, isnbsp;een rijkdom.”

Uithof Binnenste Buiten

Wolfsen is dus druk in zijn functie als burgemeester van Utrecht, maar zekernbsp;ook als burgemeester van de jarigenbsp;Uithof. Als lid van de lustrumkern-commissie is hij nauw betrokken bijnbsp;de feestelijkheden rondom de vijftigstenbsp;verjaardag die als thema ‘De Uithofnbsp;Binnenste Buiten’ heeft meegekregen.nbsp;Gedurende negen weken kunnennbsp;alumni, studenten, medewerkers,nbsp;bewoners en bezoekers De Uithof totnbsp;in alle gaten en kieren (her)ontdek-ken. De viering start met de ofhciëlenbsp;opening van het nieuwe Bètagebouwnbsp;op 15 april; exact vijftig jaar nadat aannbsp;de overkant van de Leuvenlaan de eerste paal geslagen werd. “Het lustrumnbsp;wordt heel bijzonder. En spannend.nbsp;We willen de verbinding tussen de stadnbsp;en De Uithof symbolisch weergeven.nbsp;Hoe, mag ik nog niet verklappen. Welnbsp;kan ik alvast zeggen dat die verbindingnbsp;met behulp van moderne techniek,nbsp;innovatief vermogen en creativiteitnbsp;illustratief zal zijn voor Utrecht alsnbsp;stad van kennis en cultuur. Daarnaastnbsp;zijn er activiteiten zoals speeddaten innbsp;een reuzenrad met een wetenschapper. Dat lijkt me ook heel interessant.”nbsp;Een ander programmaonderdeel waarnbsp;Wolfsen naar uitkijkt, is de maskerade op 28 mei. “Een maskerade isnbsp;een gekostumeerde optocht door de


12 Illuster 61 | Universiteit Utrecht

-ocr page 13-

ä.'-

*

‘Speeddaten in een reuzenradnbsp;met eennbsp;wetenschappernbsp;lijkt me heelnbsp;interessant’

SOjaar

De Uithof

Om alvast in de stemming te komen; 5 highlights uit het lustrumprogramma 'De Uithof Binnenste buiten'.

17 april De Uithof is jarig

23 t/m 28 april Feestweek

stad. Toen de universiteit in 1836 haar tweede eeuwfeest vierde, bestond hetnbsp;Utrechts Studenten Corps twintig jaar.nbsp;Die beide lustra zijn toen aangegrepennbsp;om voor het eerst een maskerade tenbsp;houden. Ook bij dit lustrum ontbreektnbsp;de maskerade niet. De optocht trekt vannbsp;oudsher veel Utrechtse bewoners. Iknbsp;verheug me daar echt op.”

Duurzaam cadeautje

Met de vele festiviteiten hoopt Wolfsen veel mensen uit stad en omstreken tenbsp;verleiden kennis te komen maken metnbsp;de dynamiek van De Uithof. “Men zalnbsp;zich verbazen over wat daar allemaalnbsp;gebeurt, over de architectuur en denbsp;dynamiek die je voelt als je alleen alnbsp;door De Uithof wandelt.” Dan bedenktnbsp;hij ineens; “Er moet nog een passend ennbsp;duurzaam cadeautje komen. Duurzaamnbsp;omdat de gemeente Utrecht samennbsp;met de provincie bezig is om voor hetnbsp;Science Park het etiket ‘duurzaam’ tenbsp;verkrijgen. Dat wil zeggen dat in hetnbsp;hele park aandacht is voor duurzaamheid; denk aan gebouwen, hoogwaardignbsp;openbaar vervoer, et cetera. Een sober,nbsp;maar passend en duurzaam cadeautjenbsp;dus... We denken er nog even over na!”

23 t/m 28 april Diverse rondleidingen

Mei en juni Weekmarkt op 5 dinsdagen

-ocr page 14-

In het kort

375jaar

Universiteit Utrecht

Hieronder vindt u 5 highlights uit het lustrumprogramma 'Kennis voor de toekomst'. Kijk voor alle activiteiten ennbsp;aanmeldmogelijkheden op www.uu.nl/lustrum

25 april UU Estafette Marathon

'KENNIS VOOR DE TOEKOMST'

Wat wilt u doorgeven?

De viering van 375 Jaar Universiteit Utrecht heeft als thema ‘Kennis voor de toekomst’. Een aantal alumni vroegen wenbsp;wat volgens hen doorgegeven moet worden aan volgendenbsp;generaties.


  • ¦ Loop samen mee voor het goede doel (zie ook pagina 3)1

  • ¦ Locatie; Utrecht en omgeving

21 en 22 mei Concertroute

  • ¦ Tijdens deze bijzondere concertroute kunt u verschillendenbsp;routes (stad amp; universiteit) kiezen waarbij u 'de eeuwigenbsp;student' volgt in zijn zoektocht door de eeuwen heen.

  • ¦ Locatie; diverse locaties binnenstad, De Uithof en Domkerk

28 mei Maskerade

  • ¦ Een gekostumeerde optocht door de stad met een langenbsp;traditie. De organisatie is in handen van de Universiteitnbsp;Utrecht en de Maskerade Commissie van het Utrechtschnbsp;Studenten Corps. Het thema; Odysseus ¦ Locatie; Utrecht

7 juni Conferentie over talentbeleid

  • ¦ Is talentbeleid de zoveelste hype in het hoger onderwijs?nbsp;Komen die slimme studenten er niet vanzelf ook wel? Opnbsp;deze vragen wordt op de internationale conferentie

'A choice of Excellence' een antwoord gezocht. ¦ Locatie; Academiegebouw

17 juni Scholen amp; zonnebootjes

  • ¦ Scholierenteams gaan met zonnebootjes in een grotenbsp;waterbak op het Domplein met elkaar de strijd aan. Denbsp;bootjes varen op twee kleine zonnecellen en zijn door denbsp;basisschoolleerlingen zelf gemaakt. Organisatie; Weten-schapsknooppunt en diverse onderzoekers aan zonnecellen

  • ¦ Locatie; Domplein


Rene van der Vegt (1962)

Alumnus Geologie

“Wat je na je studie ook gaat doen, de

! I vaardigheid om het geheel te kunnen zien en overzicht te kunnen creëren, daar heb jenbsp;altijd wat aan.”

Hoor lourens (1979)

Alumna Rechten en Bestuurskunde

“Voor komende generaties ligt er een nog grotere uitdaging om in kennistoepassing aandacht te blijven schenken aannbsp;de menselijke factor. Logisch en realistischnbsp;(zelf) blijven denken en handelen; we kunnennbsp;nu eenmaal niet alles beheersen of regelen...en misschiennbsp;moeten we dat ook niet willen.”

leonie Andriesse (1978)

Alumna Planologie

“In de beschermde universiteitsom-geving worden we ‘opgevoed’ tot wetenschapper. Vervolgens stappennbsp;we de praktijk in en merken we dat denbsp;actualiteit en mondige burgers daar eennbsp;groot gewicht hebben. Zie dat als een kans.”

Randolph Arroo (1960)

Alumnus Biologie

“• Lehninger heeft meer diepgang. Stryer maakt het allemaal makkelijker om te begrijpen.

  • • En Alberts?

  • • Natuurlijk Alberts, dat staat buiten kijf!

Deze ietwat critische dialoog gaat over Albert Lehninger en Lubert Stryer, vooral bekend als de auteurs van standaardnbsp;biochemieboeken. Ondanks enige strijd (snobisme) over welknbsp;biochemieboek het beste is, was iedereen het erover eens;nbsp;Alberts et al. ‘Molecular Biology of the Cell’ is het ultiemenbsp;tekstboek in celbiologie.”

Lees verder op www.uu.ni gt; alumni


-ocr page 15-

vragen aan

Hans Vliegenthart, oud-voorzitter

Utrechts Universiteitsfonds


Prof. dr. Hans Vliegenthart was van 1999 tot 2004 voorzitternbsp;van het Utrechts Universiteitsfonds.nbsp;125 jaar geleden werd dit fonds doornbsp;alumni opgericht om de groei en bloeinbsp;van de Universiteit Utrecht te stimuleren. Tegenwoordig is het U-fonds ooknbsp;het universitaire alumnibureau.


Bent u nog betrokken bij het Universiteitsfonds?

“.Met meer in die mate als voorheen, maar ik doe nog wel iets. Zo ben ik nognbsp;steeds betrokken bij het selecteren van denbsp;subsidieaanvragen die aan het K.E Heinnbsp;Fonds worden voorgelegd. Jaren geledennbsp;heeft het U-fonds een gentlemans agreement gesloten met het K.E Hein Fonds.nbsp;Hierdoor krijgt het U-fonds de gelegenheid om namens de Universiteit Utrechtnbsp;een aantal projecten voor te stellen die innbsp;aanmerking komen voor subsidie. Datnbsp;gaat om zo’n 80.000 euro per jaar!”



Welke ontwikkelingen ziet u bij het Universiteitsfonds?

“Enorme ontwikkelingen. Toen ik als voorzitter aantrad, was het een betrekkelijk klein fonds. We beschikten overnbsp;3.000 adressen. Deze tamelijk geïsoleerde, elitaire club is uitgegroeid tot eennbsp;brede alumniorganisatie met een enormnbsp;adressenbestand en vele activiteiten in


Endewinnaarvande

Vliegenthart Scriptieprijs is....

steek je hoofd boven het maaiveld uit. Dat is niet erg Hollands, maar wel wat op een internationale topuniversiteit als de Universiteit Utrecht van studentennbsp;verlangd wordt. Om studenten te stimuleren 'the extra mile' te gaan, heeft hetnbsp;Universiteitsfonds de Vliegenthart Scriptieprijs ingesteld. De prijs wordt jaarlijksnbsp;uitgereikt aan de student die de beste scriptie van dat jaar heeft geschreven. Denbsp;winnende student ontvangt een bedrag van 1.000 euro. Voor de Vliegenthartnbsp;Scriptieprijs 2010 stond inzending open voor master (of doctoraal) scripties van denbsp;(Bèta) Life Sciences, die in 2010 met een acht of hoger zijn beoordeeld. Op zaterdag 26 maart wordt tijdens de Universiteitsdag de winnaar van de Vliegenthartnbsp;Scriptieprijs 2010 bekendgemaakt.

Meer informatie: www.uu.nl/vliegenthartscriptieprijs en www.uu.nl/udag


Utrecht en daarbuiten.”

Wtaarom de Vliegenthart Scriptieprijs? “Dat de Scriptieprijs naar mij is vernoemd, was een mooi afscheidscadeaunbsp;toen ik als voorzitter aftrad. Ik zit nunbsp;in de jury die de scripties deskundignbsp;beoordeelt. Het lijkt een klein dingnbsp;zo’n scriptieprijs, maar het heeft eennbsp;behoorlijke impact. De winnaar van denbsp;Vliegenthart Scriptieprijs wint daarnanbsp;vaak ook andere prijzen. De scriptiesnbsp;die meedingen, zijn ook wel de crèmenbsp;de la crème. Het is elk jaar een genoegennbsp;die scripties te lezen en de prijs uit tenbsp;reiken.”

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, in samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt drie keer per jaar en wordt toegezondennbsp;aan afgestudeerden van de Universiteit Utrechtnbsp;in een oplage van 86.900 Uitgever Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds/Alumnibureau (Robbertnbsp;Jan Feunekes) Bladconcept amp; realisatienbsp;Bergenwerkt (Anne-marie van Bergen en Sandranbsp;Rijnen) Hoofdredactie Anne-marie van Bergennbsp;Redactie Anne-marie van Bergen {Bergenwerkt),nbsp;Robbert Jan Feunekes (U-fonds), Johan Vlasblomnbsp;(U-fonds) Redactieraad Thijs Pollmann, emeritusnbsp;hoogleraar Letteren; Arie Smit, oud-directeur Te-leacNot, oud-voorzitter U-fonds; Lex Heerma vannbsp;Voss, hoogleraar faculteit Sociale Wetenschappen; Tom Peijster, managementconsultant directoraat communicatie Rabobank Nederland; Ludonbsp;Koks, hoofd publiciteit directie Communicatie amp;nbsp;Marketing, Universiteit Utrecht; David Veldman,nbsp;marketingcommunicatiespecialist Uitgeverij Vir-tumedia; Olfert Koning, redacteurAferslaggevernbsp;bij NCRV Radio. Marianne Hoornenborg, seniornbsp;communicatieadviseur, Amsterdams Bureau voornbsp;Communicatie Coverbeeld Anne Hamers Art-direction amp; vormgeving Grete Laedre, Utrecht.nbsp;Basisontwerp: Wrik BNO Utrecht Druk Pijpernbsp;Media groningen ISSN 1338-4703.17e jaargang Voor toezending is gebruik gemaakt vannbsp;het alumnibestand van de Universiteit Utrecht.nbsp;© Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voornbsp;alumni van de Universiteit Utrecht. Overnamenbsp;van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan. Illuster wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.

Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie: alumni@uu.nl


Illuster 61 | Universiteit Utrecht 15

-ocr page 16-

LichaäiS

Programma Universiteitsdag 2011 '

i«»«»««******.«*^VxVS*v’iM?w;***ï^’****?*^*Ay,*f***»‘*f..................................

Ochtendprogramma: 375 jaar Lichaam amp; Geest

09.30 Ontvangst met koffie en thee

10.00 Welkomsttoespraak

11.50 Uitreiking van de Vliegenthart Scriptieprijs

12.00 Lunch

14.00 Start middagprogramma's faculteiten en departementen


Middagprogramma faculteiten

Faculteit Bètawetenschappen

Departement Biologie -gt;

Departement Informatica -gt; Departement Scheikunde

Faculteit Geneeskunde -gt;

Biomedische wetenschappen -gt; Faculteit Geowetenschappen -»nbsp;Faculteit Geesteswetenschappennbsp;Departement Kunstgeschiedenis -gt;nbsp;Departement Media- en Cultuurwetenschappen -»

Departement Nederlands -gt; Departement Religiewetenschap en Theologie -»nbsp;Departement Wijsbegeertenbsp;Opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen -?nbsp;Opleiding Taalwetenschap -?nbsp;Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatienbsp;Faculteit Sociale Wetenschappennbsp;Opleiding Onderwijskunde -gt;nbsp;University College Utrecht

Zie www.uu.nl/udag

Zie www.uu.ni/udag

Chemie voor transport in de toekomst ;

Gezonde vaten

Food for thought

Geowetenschappen: veelzijdigheid aait kennis

Blijvend hedendaags

Lichaam en geestverruimende midde/en

Het bezield verband van de Neerlandistiek

Lichaam en geest in de palliatieve zórg Natuurwetenschappelijke geest

Een middag CIW: Terug naar de toëkomst Taalwetenschap in Utrecht: van geest naar lichaamnbsp;Maatschappelijk innoveren tussen wens en werkelijkheidnbsp;De jeugdige geest

Gezaghebbend en tolerant

Mind, body and knowledge for'the future into practice


Kijk voor meer informatie en locatie op www,iiu.nl/udag