-ocr page 1-

DG EUROPESE COMMISSIE

EN ALUMNUS

ROBERT-JAN SMITS:

'Europa blijft! investeren in inbsp;onderzoek!nbsp;en innovatie'

Opening academischnbsp;jaar

ihn: 'Van leren groeien

\'p3g4

utrecht Lezingen 2011:

academisch bijtanken pag 16 BS^ ASii?:

Geneeskunde toen en nu: , twee generaties vergelijken pag !


rgt;;


'f-


•Mi


Éi


l'i


-ocr page 2-

In het kort


Universiteit en bedrijfsleven slaan handen ineen voor duurzaamheid

Samen met het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke



partijen werken aan een overgang naar duurzame stedelijke gebieden in binnen-en buitenland. Dat is de missie van het nieuwe Utrecht Sustainability Institute (USI, voor


heen Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid), dat geleid wordt door oud-minister Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren. Ook Herman Wijffels, hoogleraarnbsp;Duurzaamheid en Maatschappelijke Verandering, is verbonden aan het instituut.nbsp;Duurzaamheid is een van de speerpunten van de Universiteit Utrecht, mede-initiatief-nemer van het USI. Behalve kennisinstellingen als TNO, Deltares ,Hogeschool Utrecht ennbsp;het KNMI hebben ook bedrijven als Van Gansewinkel, Eneco, Rabobank en Movares zichnbsp;aangesloten bij het initiatief, www.usi-urban.nl


DE NIEUWE BURGEMEESTER VAN HILVERSUM

Pieter Broertjes *

Sinds 1 juli is Pieter Broertjes (1952), alumnus Sociale Wetenschappen, de nieuwe burgemeester van Hilversum. Hiervoor werkte hij dertig jaar bij de Volkskrant, waarvan de laatste vijftien alsnbsp;hoofdredacteur. Ervaring met het openbaar bestuur had hij nog niet, maar zijn leidinggevendenbsp;ervaring, enorme netwerk en affiniteit met de media zijn een aanwinst voor de mediastad.


Net als bij de Volkskrant geef ik hier leiding aan een groep mensen met hun eigen verantwoordelijkheden. In feite ben ik hoeder van het proces dusnbsp;het is belangrijk om te kijken hoe ieder zijn rol goed vervult. Dat is eennbsp;kunst die ik geleerd heb als hoofdredacteur. De dagelijkse deadlines bij denbsp;krant zijn onderdeel van de beleving van urgentie in het werk, dat is bij denbsp;gemeente heel anders. Natuurlijk kan het bij de gemeente ook spannend zijn.nbsp;Je moet snel kunnen ageren als er zich bijvoorbeeld een ongeluk of persoonlijk drama afspeelt.


Nieuwe media

Hilversum is echt de mediastad van Nederland. Nu de publieke omroep flink moet bezuinigingen ligt de prioriteit de komendenbsp;jaren bij het op peil houden van de werkgelegenheid. Behalve opnbsp;bestaande media zal Hilversum zich dan ook meer richten opnbsp;nieuwe media, een echte groeisector. Bovendien kan Hilversumnbsp;zich profileren als kennisstad door nieuwe mediaopleidingen aannbsp;te bieden die aansluiten op de praktijk. We moeten de spil zijn vannbsp;de integratie tussen de verschillende creatieve industrieën.


Benoemd tot...



vice president customer development van Unilever Nederland en landmanager Nederland. Was voorheen: werkzaam voor Unilever.


Jan Sijbrand


(1954) Alumnus:


Wiskunde (promotie). Benoemd


tot: directeur toezicht banken


van De Nederlandse Bank. Was voorheen: Chief Risk Officer en lidnbsp;manager board van NIBC Bank NV.

(1958)


üartin van Sinke 1


'Alumnus: Theater-, Film- en Televisiewetenschap. Benoemd tot:


directeur van de Vereniging van


Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Was voorheen: directeur van de Stichting Kunst en Zaken.


Pieter Broertjes (1952) Alumnus: Sociologie. Benoemd tot:nbsp;burgemeester van Hilversum. Wasnbsp;voorheen: hoofdredacteur van de


Volkskrant.


Peter He int z e


Beeld: Kastermans


Bakermat

Ik beschouw mijn studietijd in Utrecht als de bakermat voor mijn activiteiten als journalist en nu als lokaal politicus. Ik hebnbsp;een prachtige studententijd gehad. Vanuit mijn studie heb iknbsp;op een bepaalde manier leren kijken naar de wereld; analytischnbsp;nadenken en vanuit een helikopterview problemen benaderennbsp;zijn belangrijke elementen, waar ik nu nog steeds wat aan heb.”


2 Illuster 62 | Universiteit Utrecht





Kijk voor meer benoemingen op

WWW. uu. nl/alumni



-ocr page 3-

De universiteit in cijfers

Een nieuwe lichting studenten dient zich aan. Waar komen ze terecht? Facts amp; figures over het afgelopen studiejaar:


  • ¦ De Universiteit Utrecht staat in de Shanghai Ranking of World Universities opnbsp;een in Nederland, op nummer elf in Europa en op nummer vijftig in de wereld.

  • ¦ Utrechtse studenten hebben het beste studierendement van alle Nederlandsenbsp;universiteiten. Van alle studenten die in 2006 aan hun bacheloropleiding begonnen,nbsp;behaalde 55% binnen vier jaar het bachelordiploma (landelijk: 42%).

  • ¦ 'Utrecht' kent het hoogste percentage instroom van vrouwelijke studenten:nbsp;62% (landelijk: 53%). Deze man-vrouwverhouding is al jarenlang stabiel.


  • ¦ In totaal telt de Universiteit Utrechtnbsp;ruim 30.000 studenten. De faculteit Geesteswetenschappen is de grootstenbsp;met ruim 7.000 studenten in 2010-2011nbsp;(zie afbeelding).

  • ¦ De Universiteit Utrecht heeft hetnbsp;breedste aanbod Engelstalige master-opleidingen in Nederland: de Universiteitnbsp;Utrecht biedt 81 masterprogramma's.

  • ¦ En het aantal alumni? Dat bedraagtnbsp;ongeveer 120.000

(bron: Jaarverslag 2010}

Aantal studenten per faculteit

Faculteit Bètawetenschappen

  • ¦ Faculteit Diergeneeskunde

  • ¦ Faculteit Geesteswetenschappen

  • ¦ Faculteit Geneeskunde

  • ¦ Faculteit Geowetenschappen

  • ¦ Faculteit Recht, Economie,

Bestuur amp; Organisatie

  • ¦ Faculteit Sociale Wetenschappen

  • ¦ Overigen

    Utrecht krijgt Universiteitskwartier


    Janskerkhof, de Drift, de Wittevrouwenstraat en de overige straten in het noordoostelijke deel van denbsp;binnenstad maken vanaf nu teel uit van het nieuwenbsp;Universiteitskwartier. Met di' gedenkwaardigenbsp;cadeau van de stad Utrecht aan de jarige universiteitnbsp;onderstreept Utrecht het belang van de universiteitnbsp;voor de stad. Burgemeester Wolfsen overhandigdenbsp;op 9 juni jl. het eerste naambord aan Yvonne vannbsp;Rooy, voorzitter van het College van Bestuur.



    Dr. André Bolhuis, voorzitter Utrechts


    Universiteitsfonds



    Ik hoop u dit najaar tijdens een van de Utrecht Lezingen te ontmoeten.


RIVM versterkt Utrecht Science Park

Opnieuw mag het Utrecht Science Park (USP) een organisatie verwelkomen op denbsp;Uithof. Minister Schippers van VWS heeftnbsp;definitief groen licht gegeven voor de komstnbsp;van het Rijksinstituut voor Volksgezondheidnbsp;en Milieu (RIVM). Het RIVM wordt gehuisvest in een nieuw pand op de locatie van hetnbsp;huidige Wentgebouw aan de Sorbonnelaan.nbsp;In 2015 start de bouw, zodat het RIVM uiterlijk 2018 het pand kan betrekken.

Het Utrecht Science Park is een plek waar onderwijs, onderzoek en kennisintensieve bedrijven samensmelten. Eerder werd bekendnbsp;dat Danone zich in 2012 zalnbsp;gaan vestigen op de Uithof.nbsp;www.utrechtsciencepark.nl

Duurzaamheid, nanotechnolögïëj^quot; kiesrecht of piraterij. Dit najaar wordtnbsp;u weer over de meest intrigerendenbsp;onderwerpen bijgepraat tijdens denbsp;Utrecht Lezingen 2011 die in zevennbsp;regio’s in het land plaatsvinden ennbsp;sinds 2005 een vaste succesformulenbsp;zijn. Wilt u bijvoorbeeld meer wetennbsp;over de werking van de hersenen?nbsp;Kom dan naar de lezing van psychiater René Kahn in Amsterdam. Hijnbsp;haalt mooie voorbeelden aan overnbsp;de positieve invloed van muzieknbsp;maken en videospelletjes op het breinnbsp;(zie pag. 4). Ook prominenten alsnbsp;Herman Wijffels, Agnes Jongerius,nbsp;Willem Hendrik Gispen en Tinekenbsp;Netelenbos behoren tot de sprekers.nbsp;Op de achterpagina van deze Illusternbsp;vindt u een overzicht van alle lezingen en hoe u zich kunt aanmelden.nbsp;Wacht niet te lang, want vol=vol. Denbsp;lezingen zijn een initiatief van hetnbsp;Utrechts Universiteitsfonds/ Alumni -bureau in nauwe samenwerking metnbsp;de regionale alumninetwerken. Graagnbsp;wil ik van de gelegenheid gebruiknbsp;maken om, mede namens u, mijnnbsp;dank uit te spreken aan alle betrokkennbsp;alumni in de regiobesturen. Dankzijnbsp;hun geweldige inspanningen hebbennbsp;we ook dit jaar weer een actueel ennbsp;indrukwekkend programma voor unbsp;kunnen samenstellen om academischnbsp;bij te tanken.


-ocr page 4-

Verdieping

De tien geboden voor het brein. Hij heeft ze nog niet allemaal uitgeschreven, maar voor René Kahn, hoogleraar Psychiatrie aan de Universiteit Utrecht, staan ze wel vast. Twee van deze geboden licht hij uit tijdens de Utrecht Lezing op 21 november a.s. in Amsterdam. quot;Muziek maken ennbsp;videospelletjes spelen blijken heel goed voor het brein.quot;

Tekst: Astrid van Unen Illustratie: Saskia van der Linden

Psychiater René Kahn verzorgt de

Utrecht Lezing in Amsterdam:

'Hersenen groeien onder invloednbsp;van goede dingen'

‘Van videospelletjes leren kinderen hoofd- van bijzaken tenbsp;scheiden; dat is belangrijk in het leven



ené Kahn (1954) is naast hoogleraar ook afdelingshoofdnbsp;Psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en lid van denbsp;Koninklijke Nederlandse Academienbsp;van Wetenschappen. Hij specialiseerde zich in de Verenigde Staten, ennbsp;onderzocht de biologische aspectennbsp;van angststoornissen en schizofrenie. Hij publiceerde onder meer denbsp;bestsellers ‘Onze hersenen’ en ‘In denbsp;spreekkamer van de psychiater’.nbsp;Nu schrijft hij aan het boek ‘Denbsp;tien geboden voor het brein’ dat innbsp;oktober 2011 bij uitgeverij Balansnbsp;verschijnt. “Ja, een spannende titel”,nbsp;bevestigt Kahn. “Het wordt in eennbsp;reeks van 25 boekjes uitgegeven doornbsp;uitgeverij Balans die 25 jaar bestaat.nbsp;Ik zeg bewust ‘boekjes’, want ze tellen zo’n 120 tot 150 pagina’s. Ik wasnbsp;gevraagd om iets te schrijven, maarnbsp;had nog geen idee. Tot mijn oudstenbsp;dochter voorstelde: ‘Waarom doe jenbsp;niet iets over wat goed en wat slecht isnbsp;voor het brein?’ Dat is het nu uiteindelijk aan het worden.”

De categorie ‘niet goed’ is welbekend; overmatig alcoholgebruik en stressnbsp;vertroebelen de geest. “Ik geef ooknbsp;aan waarom dat slecht is en wat er innbsp;het brein gebeurt. Ik heb daarvoornbsp;een reeks aan onderzoeken bestudeerd. Er komt ook een aantal goedenbsp;dingen aan de orde, zoals leren ennbsp;studeren. Daar groeien je hersenennbsp;van in volume. Ook lichamelijke activiteiten zijn goed. Daardoor gaan nietnbsp;alleen je cognitieve prestaties vooruit,nbsp;maar er groeien ook bepaalde delennbsp;van de hersenen, met name in de hippocampus.”

Hoger IQ

Tijdens de lezing in november focust Kahn zich op twee goede gebodennbsp;voor het brein. Muziek spelen opnbsp;jonge leeftijd is er één van. “Er bestaatnbsp;een opvallend aantal studies over hetnbsp;effect van bijvoorbeeld vioolspelen.nbsp;Daarbij gebruik je de linkerpink, ietsnbsp;wat je in het normale leven zeldennbsp;doet. Maar die linkerpink is verbonden met het rechterdeel van de hersenen. Dat is ook gemeten en het blijktnbsp;dat dit deel groeit. Dat is interessant,nbsp;want het gaat om een klein gebied.”nbsp;Pianospelen blijkt goed voor de coördinatie in het brein. “Dat bevordert


4 Illuster 62 | Universiteit Utrecht

-ocr page 5- -ocr page 6-

'Pianospelen bevordert zowel

de emotionele intelligentie als de rauwe IQ’



zowel de emotionele intelligentie als ook de rauwe IQ. Bij mensen dienbsp;pianospelen groeit ook een deel vannbsp;de linker- en rechter hersenhelft,nbsp;namelijk die gebieden die verbondennbsp;zijn met de coördinatie. Hoe langernbsp;en hoe meer je speelt, hoe dikker dienbsp;delen worden. Bij kinderen is ontdektnbsp;dat als ze regelmatig pianospelen, hunnbsp;prosodie groter is: ze halen sneller denbsp;emotionele betekenis uit een woord.

Je kunt bijvoorbeeld op drie manieren ‘ja’ zeggen: vragend, bevestigend ofnbsp;geïrriteerd. Deze kinderen halen dienbsp;betekenis er feilloos uit.” Dat muzieknbsp;spelen goed is voor de hersenen wasnbsp;Kahn wel bekend, maar tijdens hetnbsp;bestuderen van bestaande onderzoeken ontdekte hij dat de effecten groternbsp;zijn dan hij dacht. “In een onderzoeknbsp;naar algemene intelligentie zijnnbsp;kinderen in twee groepen verdeeld.

De ene groep kreeg een jaar lang muziekles, de andere toneelles. Daaruit bleek dat de groep die muzieklesnbsp;kreeg na een jaar een hoger IQ hadnbsp;dan de toneelgroep. Muziek is dusnbsp;niet alleen goed voor het brein, maarnbsp;je hebt er ook wat aan en dat is nietnbsp;onbelangrijk. Als je tenminste elkenbsp;dag speelt.”

Enorme behendigheid

Een andere opvallende ontdekking is dat videospelletjes een positief effectnbsp;hebben op het brein. “Bij schietspel-letjes als ‘Call of duty moet je snel ennbsp;alert zijn. Als je de ander niet doodschiet, ben jij aan de beurt. Als je kinderen een videospel ziet spelen, dannbsp;zie je een enorme behendigheid, zekernbsp;bij die oorlogsspelletjes.” Lachend:nbsp;“Dat werkt fantastisch.”

Uit onderzoek bleek dat kinderen die regelmatig videospelletjes spelen beternbsp;signalen van ruis kunnen onderscheiden. “Ook hier hebben ze kinderen innbsp;twee groepen verdeeld. De ene speeldenbsp;wel regelmatig, de ander helemaalnbsp;niet. De videospelspelers laten zich



Publicaties

René Kahn

Boeken:

(verwacht in oktober 2011)

Internet:

schapsportal)

RENE KAHN

amp;ehorenfl^ffl^fea^_

Woonplaatjj^^^^^H

Burgerlijke

Favoriete plek in Ptreci^^J

BëstH herinnering aanpJtrecht

6 Illuster 62 | Universiteit Utrecht

-ocr page 7-

minder afleiden, ontwikkelen een soort onverstoorbaarheid. Dat is ook logisch.nbsp;Zo’n spel is geprojecteerd op een grootnbsp;tv-scherm, terwijl je maar op één ofnbsp;twee dingen hoeft te letten. Ze lerennbsp;dus hoofd- van bijzaken te scheiden.nbsp;Dat is belangrijk in het leven, bijvoorbeeld bij het nemen van beslissingen.”nbsp;Toch zullen veel mensen bij het horennbsp;van deze theorie aan het drama innbsp;Alphen aan den Rijn denken, waarnbsp;een jonge man in april een bloedbadnbsp;aanrichtte in een winkelcentrum. Hijnbsp;bleek tien uur per dag oorlogsspelletjesnbsp;te spelen. “Ja, dan kan het misgaan”,nbsp;erkent Kahn. “Elke verslaving werktnbsp;negatief. Dat geldt ook voor muziek ofnbsp;sport: als je daar elke dag tien uur aannbsp;besteedt, is dat ook niet goed. Maarnbsp;belangrijk is te beseffen dat videospelletjes dus niet zomaar slecht zijn. Uitnbsp;onderzoek is ook gebleken dat kinderen niet agressiever worden van oorlogsspelletjes, of criminelen Als ze welnbsp;in criminaliteit belanden, dan is maarnbsp;drie procent toe te dichten aan dienbsp;spelletjes. Een slecht milieu of een narenbsp;jeugd hebben een veel groter effect.”

Aanmelden voor de Utrecht Lezingen

René Kahn spreekt op 21 november a. s. in het KNAW-gebouw, het Trippenhuis,nbsp;over muziek, stress en onze hersenen.nbsp;Behalve René Kahn behoren Hermannbsp;Wijffels, Agnes Jongerius, Willemnbsp;Hendrik Gispen en Tineke Netelenbosnbsp;tot de sprekers van de Utrecht Lezingennbsp;die dit najaar in de verschillende regio'snbsp;worden gehouden (zie achterpagina).nbsp;Vol = vol, dus wilt u zeker zijn van uwnbsp;aanwezigheid bij een van deze intrigerende lezingen, meld u zich dan aan vianbsp;www.uu.nl/alumni of stuur de antwoordkaart in, die u binnenkort krijgtnbsp;thuisgestuurd.



Utrecht Lezing Zwolle op een bijzondere locatie


Kasteel het

Schilderachtig en historisch is de locatie van het Museum de Fundatie, in de Orangerienbsp;van Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van hetnbsp;museum, spreekt Herman Wijffels opnbsp;1 oktober a.s. over duurzaamheid. Museumdirecteur Ralph Keuning, alumnus van denbsp;Universiteit Utrecht, is trots dat deze lezingnbsp;in zijn museum plaats zal vinden.

Het neoclassicistische Paleis a/d Blijmarkt, dat tot eind vorige eeuw een overheidsbestem-ming had, is de Zwolse locatie van Museumnbsp;de Fundatie. Kasteel het Nijenhuis, gelegennbsp;tussen de dorpen Heino en Wijhe, vormtnbsp;samen met het Paleis sinds 2005 het Museumnbsp;de Fundatie. quot;Dat is buitengewoon voor Nederlandse museaquot;, zegt directeur Ralph Keuning. quot;We zijn eigenlijk een dubbelmuseum.quot;nbsp;Kasteel het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten (burchten) uit denbsp;veertiende eeuw in Overijssel. Het werd bewoondnbsp;door diverse adellijkenbsp;geslachten tot middennbsp;jaren twintig van denbsp;vorige eeuw. quot;Het kasteel geeft Je het gevoelnbsp;dat Je naar de rand vannbsp;de wereld reistquot;, zegtnbsp;Keuning. In de Orangerienbsp;vinden vaker lezingen,nbsp;openingen en concertennbsp;plaats. quot;Het is een heelnbsp;bijzondere, sfeervollenbsp;ruimte.quot;


Nijenhuis

Licht en plezierig

Museum de Fundatie heeft een collectie van ruim zevenduizend objecten aan oude, moderne en hedendaagse kunst. De basis voornbsp;de collectie werd gelegd door de kunstkenner Dirk Hannema (1895-1984), oud-directeurnbsp;van het Rotterdamse Museum Boijmans ennbsp;tevens oprichter van de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie, waaruit Museum denbsp;Fundatie is voortgekomen. Keuning: quot;Hannema selecteerde niet op doctrines, maar opnbsp;schoonheid. Dat maakt de collectie aantrekkelijk, licht, plezierig en verrassend.quot;nbsp;De collectie wordt voortdurend uitgebreid.nbsp;De laatste Jaren met onder meer werkennbsp;van Mare Chagall, Jan Fabre en Karei Appel.nbsp;Vorig Jaar nog werd er een schilderij van Vincent van Gogh in de collectie ontdekt. Wie alnbsp;een voorproefje wil nemen, kan surfen naarnbsp;www.museumdefundatie.nl.


'Duurzaamheid en de Universiteit Utrecht' door Herman Wijffelsnbsp;Tijdens de Utrecht Lezing Zwolle spreektnbsp;prof. dr. Herman Wijffels over 'Duurzaamheid



en de Universiteit Utrecht'. Hans Harms, voorzitter van het


Regionaal Alumninetwerk in Zwolle: quot;We zijn zeer ingenomen met de mogelijkheid om de jaarlijkse Utrecht Lezing op dezenbsp;bijzondere locatie te mogen houden. Dankzij de prominentenbsp;spreker Herman Wijffels en de openstelling van het kasteel ennbsp;beeldentuin te Heino rekent het netwerk op de aanwezigheidnbsp;van een groot aantal alumni en partners.quot;

Via www.uu.nl/alumni kunt u zich aanmelden voor de Utrecht


Lezing Zwolle op 1 oktober a.s.


Illuster 62 I Universiteit Utrecht 7


-ocr page 8-

Generatie UU

Gerard van der WaafepA

a____

Twee generaties van elkaar vandaan, maar beiden gedre-Gerard van der Waa is samen met zijn vrouw vanuit zijn Kruydenberg, de kleindochter van zijn goede vriend, woontnbsp;gebouw met de internist in ruste en de arts in spe.

Tekst; Carla Nent Beeld: Anne Hamers

VAN DER WAA '. ............... ••¦•.w

een somber jaar, begon ik met de medische propedeuse^^^^l erdagochtend, in februari ’4i_zag ik vanuit het Geertebolwerk,nbsp;ik mtjn kamer had, free de Duitsers studenten uit een laboratoriumnbsp;in een bus afvoerden. Het was het einde van het normale functionerennbsp;van de universiteit. Iedereen nam de wijk naar veiliger oorden. Met eennbsp;vervalst persoonsbewijs kon ik als co-assistent aan de slag in het ziekenhuis in Zutphen. Hier behandelde ik mijn eerste patiënt, een verstandelijknbsp;gehandicapte jongen. Daarna belandde ik begin ’45 in een noodziekenhuisnbsp;in ’s-Heerenberg. Hier lagen honderden Nederlandse dwangarbeiders dienbsp;door de Duitsers in deplorabele toestand over de grens waren gezet. Overnbsp;deze belevenissen kan ik nog veel verhalen vertellen. In september ’45 zat iknbsp;weer braaf in de collegebanken. Dat was heel vreemd. En het was echt evennbsp;wennen dat ik weer ‘gewoon’ co-assistent was en onderaan de ladder stond.”nbsp;Q^52J5*Mijn eerste patiënt zal ik nooit vergeten. Net als de-arts constateerde ik dat deze vrouw een kwaadaardig lymfoom had. Dat was helaasnbsp;slecht nieuws voor haar. Ik voelde haar enorme verdriet. Tegelijkertijd werdnbsp;ik bevestigd in mijn kunnen, omdat ik de goede diagnose had gesteld. Iknbsp;had er gemengde gevoelens over.”nbsp;^^ïjJJ^Wen er maar aan, want dat blijft moeilijk! In mijn tijd draaiden denbsp;artsen er altijd omheen en vertelden we de patiënt nooit dat hij doodging.nbsp;Dat is gelukkig na de jaren zestig veranderd. Tegenwoordig is er veel meernbsp;openheid, een verademing. Ik had er wel last van dat we niets mochtennbsp;vertellen, hoe moeilijk de boodschap ook was.”

TTiyPe studie van destijds en nu is totaal verschillend. Haast niet te vergelijken. Wij kregen pas na het kandidaatsexamen, na drie jaar dus,nbsp;patiënten te zien! We deden het eerste jaar alleen onderzoek op kikkersnbsp;en haaienkoppen. Snijden op geprepareerde lijken deden we slechts in hetnbsp;tweede jaar. En dat was het dan. Het duurde dan nog vier jaar voor je eennbsp;operatie bijwoonde.”

dat is nu wel heel anders. Ik kreeg vanaf het eerste blok in mijn eerste jaar al patiënten te zien. En ik sta vanaf het eerste jaar op denbsp;snijzaal en snij dan in echte -dode- mensen. Dat vond ik eerst doodeng,nbsp;maar het went al heel snel. Het curriculum zit denk ik nu ook wat even-

r 71 ‘Het was na de oorlog even wennen

I I nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;toen ik weer gewoon’co-assistent was’

-ocr page 9-

ven door eenzelfde motivatie voor het artsenvak. Internist woonplaats Rotterdam naar Utrecht afgereisd. Charlottenbsp;om de hoek. Een levendig gesprek in het Utrechtse Academie-

'Ik wil weten hoe het precies zit

met dat lichaam’

™ ™ nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;man-vrouwverhouding

M/70! In SDiruiiige colleges word je trouwens wel flink Bn de fand geweld. Als je vooraan zit stelt de profesor je soms ook vra-gœ (zeer streng kijkend); 'Wat is i meest voorkomende verwekker vannbsp;bovenste luchtweginfeeties? Jij! Ja, jij, met die blonde paardenstaart!’ Dannbsp;is het ^n als je je coll^ voorbereid hebt, omdat je zeker een aantal vra-ï^erwocliten. Maar die sfeer was vroeger denk ik nog strenger?!”nbsp;^laçja, dat was zeker zo. Sommige artsen gedroegen zich als-us waren. ïk herinner me de hoogleraar Chirurgie, opgeleid innbsp;de roemruchte ‘Wœnse Stdrool’, die op militaristische wijze de collegezaalnbsp;kwam binnen marcheren. Je mocht geen horloge of ringen dragen tijdensnbsp;de lessen. Als je op de voorste rij zat en hij zag dat je toch iets droeg riepnbsp;hij altijd: ‘Zijn we-iner bij de Zoeloes?”

met al vind ik mijn studie en studententijd heerlijk. Utrecht ^^ir^ne'sMd. Er is altijd weHets te beleven. Ik ben geen lid van een vereniging, maar speel hockey en loop hard. Ik wil uiteindelijk internist wor-___ den. Ik wil weten hoe het precies zit met dat lichaam en ik wil met mensen ¦ werken. Ik volg mijn studie niet uit een roeping om mensen te redden.”nbsp;^^^^^Wgjrik vond mijn studie uitermate boeiend. Ik werd steeds nieuwsgieriger en wilde meer en meer weten hoe het lichaam werkt en hoe allenbsp;dingen in elkaar steken. Dat is mijn hele leven zo geweest. Vanwege denbsp;oorlog was er natuurlijk niet echt sprake van een studentenleven. Soms zatnbsp;ik wel eens in een café met enkele studievrienden. Meer was er niet.”

-ocr page 10-

Interview

Sinds een jaar is hij directeur-generaal (DG) Onderzoek en Innovatie bij de Europese Commissie. Maar de basis van zijn internationale loopbaan ligt innbsp;Utrecht. Als alumnus van de Universiteit Utrecht volgt hij de ontwiQl^elingen opnbsp;de universiteit nog steeds. Robert-Jan Smits opent op 5 september het academisch jaar met een lezing over de kenniseconomie in Europa en Nederland.

Tekst: Astrid van Unen Beeld: European Commission, J. Metthey

DIRECTEUR-GENERAAL EUROPESE COMMISSIE ROBERT-JAN SMITS;


'Kennis

is nodig voor een krac


Het was een rommelig jaar, 1977, toen de achttienjarige Robert-Jannbsp;Smits de Universiteit van Utrechtnbsp;betrad om hier te gaan studeren. Studentennbsp;en hoogleraren staakten tegen de bezuinigingsplannen van toenmalig minister Pais.nbsp;Hogescholen en universiteiten waren in repnbsp;en roer. “Dat was voor mij een rare start”,nbsp;herinnert Robert-Jan Smits zich. “Er warennbsp;kleine bezettingen die het onderwijs ontregelden. Ik heb er een beetje vreemd naarnbsp;gekeken, want ik wilde studeren.”nbsp;Smits koos Moderne Geschiedenis, geïnspireerd door een leraar van de middelbarenbsp;school die met passie zijn vak overbrachtnbsp;op zijn leerlingen. “Toen ik een paar jaarnbsp;geschiedenis studeerde, nam ik als ondersteunend vak Volkenrecht. Het was al snelnbsp;duidelijk dat mijn hart meer uitging naarnbsp;de internationale aspecten. Ik vond het eennbsp;heel mooie studie. Ik had ook goede hoogleraren, die heel enthousiast college gaven.nbsp;Zoals Leo Bouchez die Volkenrecht gaf. Ennbsp;Von der Dunk (Contemporaine Geschiedenis, red.). Spits (Krijgsgeschiedenis, red.) ennbsp;Boogman (Algemene en Vaderlandse Ge-schiedenis van de nieuwere tijd, red.) warennbsp;ook erg goed. Echt zichtbare, sterke hoogleraren met een duidelijke visie. Die overigensnbsp;ook allemaal in staat waren een persoonlijknbsp;contact op te bouwen met studenten.”

Warm bad

Smits studeerde begin jaren tachtig van de vorige eeuw af, in een tijd van hoge werkloosheid, protesten tegen de kruisrakettennbsp;en een negativistische sfeer. Hij ging tweenbsp;jaar doorstuderen in de VS, op de Fletchernbsp;School of Law amp; Diplomacy. “Ronald Reagan was net gekozen en ik ervoer de sfeernbsp;op die school als een enorm warm bad. Hetnbsp;positivisme spatte je tegemoet, heel andersnbsp;dan in Nederland.”

Had Smits geen Zwitserse beurs gekregen om zijn scriptie over overdracht van tech-

‘Investeren in onderzoek en innovatienbsp;is essentieel’

nologie van de VS naar Rusland te schrijven, dan was hij in de VS gebleven. Maar ook in het keurige, schone Zwitserland hadnbsp;hij een prachtige tijd: “We kregen er les vannbsp;buitengewoon hoogleraren die het onderwijs ernaast deden. Zij bekleedden internationale functies en daardoor kregen we ooknbsp;heel veel praktijkinformatie.”

Alumninetwerk

Na een stage bij het Europees Parlement vond Smits zijn eerste baan bij het ministerie van Economische Zaken. Vier jaar laternbsp;vertrok hij naar de Europese Commissie innbsp;Brussel, waar hij tot op heden werkt. “Iederenbsp;studie heeft natuurlijk een rol gespeeld innbsp;mijn verdere loopbaan. Utrecht is van grootnbsp;belang geweest, omdat dit mijn eerste studienbsp;was. Ik kwam recht van de middelbarenbsp;school, ging op kamers wonen, deed nieuwenbsp;vriendschappen op en werd bestuurdernbsp;van de Utrechtse Studenten Sportstichting


10 Illuster 62 | Universiteit Utrecht

-ocr page 11-

I Brussellj^ra^2äH^^Ogt;^ glét ro U wdnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Modem e

Geschièdénis in Utrecht, Fletcher School of Law amp; Diplomacy (Boston,nbsp;VS) en Institut Universitaire d'Hautesnbsp;Etudes Internationales (Genève,_nbsp;Zwitserland)

—I- mMIIII

quot;Het centrum en de werfkelders aan de grachten

vele uren die ik heb doorgebracht in de Biltstraat, waarnbsp;het USS-bestuur vergaderdequot;

(USS). De USS organiseerde alle wedstrijden voor tal van sporten, ook de internationale. We hadden redelijk wat geld tot onzenbsp;beschikking en dus behoorlijk wat mogelijkheden. Ik herinner me nog dat we elk j aarnbsp;een marathon financierden. Professor Denbsp;lager, die Sterrenkunde gaf, liep tot op hogenbsp;leeftijd mee. Dat was een mooie tijd.” En ja,nbsp;hij volgt het reilen en zeilen op de Universi-teit Utrecht nog steeds als alumnus. “Ik krijgnbsp;af en toe mensen via het Alumninetwerknbsp;hier die om raad vragen. Dat vind ik heelnbsp;goed. Zelf deed ik dat ook toen ik klaar wasnbsp;met mijn studies. Dat netwerken mag innbsp;Nederland veel meer ontwikkeld worden.nbsp;Dus iedereen mag bij Smits langskomennbsp;met vragen? Lachend: “Ja, kom vooral langs,nbsp;maar liefst niet allemaal tegelijk.”

Innovatie

Op 5 september opent hij, samen met rector Bert van der Zwaan en CvB-voorzitter Yvonne van Rooy van de Universiteit Utrecht,nbsp;het academisch jaar. “Een gigantische eer”,nbsp;noemt Smits de uitnodiging. Als gastsprekernbsp;zal hij ingaan op het belang van de kenniseconomie. “De kern is dat Europa niet kannbsp;concurreren met lage lonen en ook niet metnbsp;grondstoffen, want die hebben we niet. Dusnbsp;het enige waar we mee kunnen concurrerennbsp;is kennis. Daarom is het zo belangrijk om tenbsp;blijven investeren in onderwijs, onderzoeknbsp;en innovatie.”

Centraal aspect in zijn verhaal is de visie van de EU op onderzoek. “Waar zou Europa innbsp;2020 willen staan? Europa blijft op dit moment nog achter ten opzichte van de rest vannbsp;de wereld wat betreft uitgave aan onderzoek,nbsp;met het aantal spin-offs en met het aantalnbsp;onderzoekers per duizend werknemers.nbsp;Europa en dus ook Nederland moet dusnbsp;uitkijken dat het geen middenmoter wordt.”

Opening academisch jaar, 5 september

Alle EU-regeringsleiders hebben afgesproken dat in 2020 drie procentnbsp;van het bruto nationaal product (bnp)nbsp;naar onderzoek gaat. Zal Europa innbsp;staat zijn deze belofte na te komen ennbsp;wat betekent dit voor de universitairenbsp;wereld? Welke rol ligt er voor Nederland? In zijn lezing schetst Robert-Jannbsp;Smits waar Europa (in het bijzondernbsp;Nederland) staat op het gebied van denbsp;kenniseconomie.

De opening van het academisch jaar, op 5 september in het Academiegebouw aan het Domplein, kunt u livenbsp;volgen op het videokanaal opnbsp;www.uu.nl.


Illuster 62 ) Universiteit Utrecht 11


-ocr page 12-

375 Jaar Universiteit Utrecht, 125 jaar Utrechts Universiteitsfonds, 50 jaar De Uithof. Twee maanden lang hebben studenten, medewerkers, alumni én inwoners van Utrecht het driedubbele lustrum uitgebreid gevierd. Enkele hoogtepunten van een groots en geslaagd feest.

Terug b|ikoDhet lustrum


€ 56.500 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;¦

I voor lustrumcampagne

i Ruim 56.000 euro in vier maanden tijd, door meer : dan 1.100 donateurs. Dat is de fantastische op-: brengst van de wervingsactie voor het traditionelenbsp;i lustrumcadeau, dat het Utrechts Universiteitsfondsnbsp;: namens alle alumni schenkt aan de jubilerende uni-: versiteit. Het is niet alleen een bedrag om trots opnbsp;i te zijn, maar de opbrengst laat ook zien dat u eennbsp;: warme band met de universiteit heeft en de weten-: schap een warm hart toedraagt.

De projectleiders/onderzoekers van de drie universitaire projecten, waarvoor de opbrengst is bestemd, zijn bijzondernbsp;ingenomen met de guile bijdragen;

Madurodam op 17 maart jl. was de officieuze aftrap voor de lustrumvieringen. Yvonne vannbsp;Rooy overhandigde het Academiegebouw aannbsp;de burgemeester van Madurodam Piebe Kosternbsp;en directeur (en alumnus) Joris van Dijk.

JE De 50-jarige Uithof


quot;Het spel komt nu heel dichtbij. We hebben inmiddels een proefversie met een geweldige combinatie van wetenschapnbsp;en spelpiezier. Door de donaties van alumni kan het spelnbsp;ingericht worden als bron voor lessen economie en geschiedenis in het VWO.quot;


De Uithof


Dr. Oscar Gelderblom, Spel van de Gouden Eeuw


stond bol van de activiteiten tijdens de feest-week De Uithof Draait Door. Studenten en medewerkers gingen met prominente wetenschappers, zoals prof. Jacqueline Cramer ennbsp;prof. Dop Bär, de hoogte in tijdens een speeddate in het reuzenrad.

Zeven laserstralen van ruim drie kilometer verbonden De Uithof een week langnbsp;met de binnenstad van Utrecht. Het unieke licht-


quot;Geweldig dat ons educatief project overnbsp;katalytische biomassa conversie gerealiseerd kan worden.nbsp;We zijn nu bezig met de praktischenbsp;uitwerking van de demokits voornbsp;scholen.quot;

Prof. dr. ir. Bert Weckhuysen en Dr. Pieter Bruijnincx,nbsp;Brandstof uit Biomassa


quot;Fantastisch! Dankzij uw bijdrage zal de biografienbsp;van een van onze meestnbsp;fascinerende vrouwennbsp;in de geschiedenis vannbsp;de Utrechtse universiteitnbsp;hoogstwaarschijnlijk komend voorjaar al kunnennbsp;verschijnen.quot;

Dr. Patricia Faasse, Biografie Johanna Westerdijk


project 'Sol Lumen' stond voor de sterke binding tussen de Universiteit Utrecht en de stad. Sol


Beeld: Jorrit Pit photography, Ivar Pel


.urnen is een kunstwerk van Yvette Mattern.


Slotfestival den


11*^* î ! Op zaterdag 18


juni 2011 streek festival deBeschaving neer in de


Botanische Tuinen van De Uithof. DeBeschaving bood een culturele oase waar de 6.000 bezoekers ogen en oren tekort kwamen.



12 Illuster 62 | Universiteit Utrecht

-ocr page 13-

speciaal voorn!

Bent u al

vriend?^^^!

I • regionale en landeliJke^B netwerkbijeenkomsten

I • bijzondere leerstoël^^H

alumnipas

Als vriend van het Universiteitsfonds/Alumnibureau steunt u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fonds alumnipas waarmee u diverse kortingen en extra's krijgt. Op deze pagina vindt u een greep uit het aanbod.

€ 346,- korting

op uw verzekering

Ja, u leest het goed. € 346,- is het bedrag dat vrienden van het Utrechts Universiteitsfonds gemiddeld per jaar besparen, omdat ze profiteren van collectief voordeel op o.a. denbsp;zorg-, auto-, inboedel- en doorlopende reisverzekeringennbsp;van OHRA. Kortom, samen slim en voordelig verzekerd.

Kijkt u voor actuele acties en aanbiedingen


op www.ohracollectief.nl/uufonds3965 OHRASSew naar het Universiteitsmuseum

Op vertoon van de alumnipas krijgen vrienden van het Utrechts Universiteitsfonds gratis toegang tot hetnbsp;Universiteitsmuseum Utrecht en de Oude Hortus, denbsp;voormalige botanische tuin van de universiteit. Eennbsp;overzicht van de tentoonstellingen en collecties vindtnbsp;u op www.uu.nl/universiteitsmuseum

Utrechts Universiteitsfonds Alumnibureau

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, Utrecht

T (030) 253 80 25

E alumni@uu.nl

Bankrekening 14475

Inspiratiedag

9 september 2011

Abonnement Op nrc nextnbsp;nrc.next is een toegankelijke krant opnbsp;tabloid formaat en verschijnt iederenbsp;werkdag. Met het nrc.next plus abonnement ontvangt u bovendien op zaterdagnbsp;het NRC Handelsblad. Vrienden vannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds krijgennbsp;20% korting op een half- of jaarabonnement. Let op; deze actie geldt alleen voornbsp;nieuwe abonnees.

Kijk op www.uu.nl/alumni gt; alumnipas of scan de qr-code met uw mobiele telefoon.

nrc^next meer weten in minder tijd

Als starter ligt de wereld aan Je voeten. Je bent jong,nbsp;hoog opgeleid en klaar om eennbsp;glanzende carrière tegemoet tenbsp;gaan. Om verder te komen op denbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;carrièreladder. Maar hoe krijg je nou die

ultieme droombaan? Hoe laat je een nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;onvergefelijke eerste indruk achter? Welke

beïnvloedingsstrategie gebruik jij en (hoe) kan dit beter? Hoe houd je balans tussen werk en privé? Ontdek het allemaal tijdens de inspiratiedag die het U-fonds in samenwerkingnbsp;met Schouten 8i Melissen op 9 september 2011 organiseert. Een dag die in het teken staatnbsp;van het opdoen van inspiratie voor jouw werkende leven.

Nieuwsgierig? Kom naar onze workshops! Schrijf je in via nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;\z\#/---------------

r- nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;j jnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;SCHOUTEN amp; MELISSEN

www.uu.nl/alumni gt; AlumniNetwerken gt; Jonge Alumni Netwerk

Illuster 62 | Universiteit Utrecht 13

-ocr page 14-

In het kort

hora

Vanaf 14 september

Studium Generale: Boos - Over agressie, opvoeding en ontwikkeling

  • ¦ Acht woensdagen vanaf 14 september, 20.00 tot

21.30 uur ¦ Boosheid als individueel en maatschappelijk verschijnsel. Waar komt dat vandaan?

15 oktober

Reset the Future: nieuwe tentoonstelling Universiteitsmuseum

  • ¦ Publieksopening van de interactieve tentoonstelling gebaseerd op kennis en ideeën vannbsp;gerenommeerde wetenschappers. ¦ Locatie:nbsp;Universiteitsmuseum, Utrecht ¦ Meer weten:nbsp;www.uu.nl/universiteitsmuseum

Vanaf 23 oktober

MuseumJeugdUniversiteit

  • ¦ Zondag 23 oktober, zondag 20 november, zondag

18 december en zondag 15 januari ¦ Kinderen kunnen vragen stellen over duurzaamheid aannbsp;wetenschappers ¦ Locatie: Universiteitsmuseum,nbsp;Utrecht ¦ Meer weten:nbsp;www.museumjeugduniversiteit.nl

11 november

Symposium met Rutger Kopland

  • ¦ Dichter Rutger Kopland over levensbeschouwelijkenbsp;aspecten van zijn werk. M.m.v. Arnon Grunberg,nbsp;Marjoleine de Vos en Johan Goud ¦ Locatie: Academiegebouw, Utrecht ¦ Meer weten: www.uu.nl gt;nbsp;geesteswetenschappen gt; agenda

17 november, 12.00 uur

Lunchlezing: Onderweg naar Santiago de Compostela

  • ¦ Gastconservator drs. Daniëlie Lokin over denbsp;innerlijke weg die pelgrims afleggen, onderweg naarnbsp;Santiago. Tentoonstelling: 15 oktober 2011 t/m 26nbsp;februari 2012 ¦ Locatie: Auditorium Museum Catha-rijneconvent. Utrecht ¦ Meer weten:nbsp;www.catharijneconvent.nl

Op 1 oktober starten de Utrecht Lezingen 2011. Kijk voor meernbsp;informatie op de achterpagina

Shanghai ranking IS EEN HOGE SCORE BELANGRIJK?

In een sterk veranderende omgeving, waarin internationale en onderlinge concurrentie steeds belangrijker wordt, doet de Uni-versiteit Utrecht het uitstekend. De Universiteit Utrecht behoortnbsp;tot ’s werelds topuniversiteiten en staat in de Shanghai Ranking ofnbsp;World Universities, de Internationale ranglijst van beste univer-siteiten, op één in Nederland, op nummer twaalf in Europa, ennbsp;op nummer achtenveertig in de wereld. Hecht u waarde aan eennbsp;hoge score?


Myrna Meester (1984)

Alumna Arbeids- en Organisatiepsychologie “Ik vind een kwalitatief goede opleidingnbsp;belangrijk, dus zie een hoge score als positief.nbsp;Voor potentiële werkgevers is het bovendiennbsp;aantrekkelijk dat je aan een hoog scorende universiteit hebt gestudeerd. Zeker wanneer je innbsp;de wetenschappelijke wereld of in het buitenland aan de slag wilt.”



Maarten van Wersch (1961)Alumnus Rechten “Tijdens mijn studie was ik niet bezig met dezenbsp;ranglijsten, maar als ik nu die hoge scores zie kan iknbsp;daar wel trots op zijn. De opleiding heb ik inderdaad ervaren als gedegen en van hoge kwaliteit,nbsp;de universiteit als plezierig en open. Dit zal ook tenbsp;maken hebben met de verankerde cultuurhistorischenbsp;waarde van Utrecht als universiteitsstad.”

Hannah van Well (1985)

Alumna Klinische Psychologie

“Tijdens mijn studie ben ik een aantal keer op vrij-willigersreis geweest om mensen te helpen. Samen met studenten vanuit heel Europa. Met hen heb iknbsp;het ook gehad over de posities van onze universi-teiten op de ranglijsten. Het is natuurlijk leuk dat jenbsp;eigen universiteit hoog scoort. En erg handig om uni-versiteiten internationaal met elkaar te vergelijken.”

Menno Lammers (1982) Alumnus Medische Biologie


“De ranglijsten hebben niet meegespeeld in de keuze van mijn universiteit, maar het isnbsp;uiteraard leuk om te horen dat je universiteit het goed doet en (inter)nationaalnbsp;gewaardeerd wordt. Ik denk dat een hogenbsp;score zeker een meerwaarde heeft wanneernbsp;je een buitenlandse aanstelling zou willen.”




-ocr page 15-

vragen aan

Maayke Damen, Masterstudent Sustainable

Development en Jongerenvertegenwoordiger VN

Maayke Damen (24) heeft zich de afgelopen jaren al volop ingezet voor haarnbsp;passie: het creëren van een duurzamerenbsp;wereld. Ze volgt nog de master Sustainablenbsp;Development, maar is inmiddels ook aannbsp;het werk.

Vertel eens wat meer over je werkervaring? “Ik heb altijd al bij willen dragen aan eennbsp;betere wereld en heb grote passie ontwikkeldnbsp;voor duurzaamheid. Tijdens mijn eerderenbsp;studie merkte ik dat ik mijn kennis graag innbsp;praktijk wilde brengen. Na een uitgebreidenbsp;selectieprocedure ben ik uitgekozen als

Jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling van de VN. Inmiddels heb iknbsp;ook voor bedrijven, de overheid en in denbsp;media/communicatiebranche gewerkt aannbsp;duurzaamheidbevorderende projecten. Ik hebnbsp;bewust verschillende branches leren kennen.

Het JAN helpt je verder

Afgestudeerd en dan? Het Jonge Alumni Netwerk (JAN) helpt je op weg met je professionele carrière. Onder het motto ‘Het JAN helpt je verder’nbsp;organiseert het Utrechtse netwerk voor pas afgestudeerden van het Utrechts

want ik zie samenwerking als zeer belangrijk voor het creëren van een duurzamere wereld.”

Universiteitsfonds/Alumnibureau, activiteiten als workshops, coachdagen, borrels en het filmdebat. Daarnaast stelt het JAN subsidies beschikbaar voor

Hoe verbind Je Je studie met Je werk?

/

alumniactiviteiten van alumniverenigingen of studentenverenigingen met alumnibeleid.

Het programma voor de komende maanden:

Schrijf je nu in of kijk voor meer informatie op www.uu.nl/ alumni gt; AlumniNetwerken gt; Jonge Alumni Netwerk

“Ta mijn huidige opleiding speelt het schrijven yan papers en verrichten van onderzoek een belangrijke rol. Ik kies onderwerpen waarnbsp;ik in de praktijk mee te maken heb, zo kan iknbsp;mijn studie goed koppelen aan mijn werk. Opnbsp;dit moment werk ik tijdens mijn studie ooknbsp;voor twee duurzaamheidbevorderende organisaties. Daarbij gebruik je voortdurend hetnbsp;academisch denkniveau en de vaardighedennbsp;die je jezelf eigen maakt tijdens een universitaire opleiding. Schrijven bijvoorbeeld, maarnbsp;ook plannen en presenteren. “

Wat vind Je van het Jonge Alumni Netwerk? “Ik denk dat iedere afgestudeerde iets kannbsp;leren van de workshops die worden aangeboden. Daarbij zie ik ook zeker de waardenbsp;van het verbinden van mensen. Om elkaarnbsp;te helpen, om je eigen assumpties tegen hetnbsp;licht te houden, om te groeien en om elkaar tenbsp;inspireren. Alleen door middel van verbinding kun je positieve veranderingen teweegnbsp;brengen.”

publiciteit directie Communicatie amp; Marketing, Universiteit Utrecht; David Veldman, marketingcommunicatiespecialist Uitgeverijnbsp;Virtumedia; Olfert Koning, redacteur/verslag-gever bij NCRV Radio, Marianne Hoornenborg,nbsp;senior communicatieadviseur, Amsterdamsnbsp;Bureau voor Communicatie Coverbeeldnbsp;European Commission Art-direction amp;nbsp;vormgeving Grete Laedre, Utrecht. Basisontwerp: Wrik BNO Utrecht Druk Pijper Medianbsp;groningen ISSN 1338-4703.17e jaargangnbsp;Voor toezending is gebruik gemaakt van hetnbsp;alumnibestand van de Universiteit Utrecht.nbsp;© Universiteit Utrecht. Illuster, periodiek voornbsp;alumni van de Universiteit Utrecht. Overnamenbsp;van artikelen is - met bronvermelding - toegestaan. Illuster wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.

Hebt u een mening of bijdrage? Mail de redactie: alumni©uu.nl

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, innbsp;samenwerking met faculteiten en verenigingen. Illuster verschijnt drie keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aan afgestudeerdennbsp;van de Universiteit Utrecht in een oplagenbsp;van 88.000 Uitgever Utrechts Universiteits-fonds/Alumnibureau {Maarten Vervaat)nbsp;Bladconcept amp; realisatie Bergenwerktnbsp;(Anne-marie van Bergen en Sandra Rijnen)nbsp;Hoofdredactie Anne-marie van Bergennbsp;Redactie Elske van Assenbergh (U-fonds),nbsp;Robbert Jan Feunekes (U-fonds), Sandranbsp;Rijnen (Bergenwerkt) Redactieraad Thijsnbsp;Pollmann, emeritus hoogleraar Letteren; Arienbsp;Smit, oud-directeurTeleacNot, oud-voorzitternbsp;U-fonds; Lex Heerma van Voss, hoogleraarnbsp;faculteit Sociale Wetenschappen; Tom Peijster,nbsp;managementconsultant directoraat communicatie Rabobank Nederland; Ludo Koks, hoofd

Illuster 62 1 Universiteit Utrecht 15

-ocr page 16-

Utrecht Lezingen - Najaar 2011

Duurzaamheid en de Universiteit Utrechtnbsp;Prof. dr. Herman Wijffelsnbsp;Zaterdag 1 oktober ¦ 12.00 - 17.00 uur

Kasteel het Nijenhuis (Museum de Fundatie), 't Nijenhuis 10, Heino/Wijhe (Overijssel)


Recente ontwikkelingen in kiesrecht, ver


kiezingen en tweekamerstelsel

Prof. dr. Henk Kummeling

Zaterdag 5 november ¦ 10.00 - 13.30 uur Hotel De Bilderberg, Utrechtseweg 261,nbsp;Oosterbeek

O



Rockefeller en Utrecht: WikiLeaks

Muziek, stress en onze hersenen



uit de Roaring Twenties

Prof. dr. Willem Hendrik Gispen Vrijdag 28 oktober ¦ 19.30 - 21.30 uurnbsp;Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

De strijd tegen Somalische



piraten: mission possible?



Tineke Netelenbos amp; Prof. mr. Fred Soonsnbsp;Woensdag 2 novembernbsp;¦ 18.00-21.15 uurnbsp;Maritiem Museum,nbsp;Leuvehaven 1, Rotterdam


Inspiratiedag met Schouten amp; Nelissen

Vrijdag 9 september ¦ 13.00 - 18.00 uur :

Schouten amp; Melissen, Van Heemstraweg West 5, Zaltbommel



Eigen baas na Je studie

Dinsdag 27 september ¦ 13.30 - 17.00 uur.'

Kamer van Koophandel, De Ruyterkade 5/Amsterdam


Meer informatie en aanmelden: www.uu.nl/alumrii