-ocr page 1- -ocr page 2-

Illuster

De aftrap


Coachcafé

op pagina 10


Inhoud


Thuis



In Illuster gaan we ditmaal over grenzennbsp;heen. De Utrechtsenbsp;wetenschappernbsp;Mare Bonten ennbsp;Jaap Wagenaar kijkennbsp;naar bacteriën ennbsp;antibiotica in het


kader van de globalisering en constateren dat Nederland de zaken goed op orde heeft.nbsp;China staat centraal in het interview metnbsp;drie van onze topstudenten die de afgelopennbsp;zomer in China hebben deelgenomen aan denbsp;Asian Summer School. Ondertussen makennbsp;Obania en Romney zich aan de andere kantnbsp;van de wereld op voor een verkiezingsstrijdnbsp;die volgens Amerikakenner en alumnusnbsp;Charles Groenhuijsen lang niet zo smerignbsp;is als eerdere campagnes. In Generatie uunbsp;kijken de ‘buitenlandse’ Nederlanders Dignanbsp;van Karnebeek van Roijen en Laura Coellonbsp;terug op hun kennismaking met Utrechtnbsp;en de uvsv. Het viel ze in het begin zekernbsp;niet mee. Hoe anders was dat voor alumnanbsp;Yvonne van Rooy toen zijn in 2004 na 27nbsp;jaar in Utrecht terugkeerde als collegevoorzitter. Zij kwam wel degelijk thuis. En zonbsp;keren vele alumni op allerlei manieren terugnbsp;naar Utrecht. Dat doen zij ook in de vormnbsp;van donaties. Onze alumni brachten voornbsp;de campagne Door Ceven 2012 maar liefstnbsp;€ 140.000 bijeen en droegen tevens in ruimenbsp;mate bij aan de biografie over Johannanbsp;Westerdijk. Het blijft voor ons een mooinbsp;streven om Utrechtse alumni vanuit denbsp;hele wereld thuis te laten komen. Ik hoopnbsp;dat deze Illuster hier ook aan bijdraagt.


4 In Utrecht

16 Asian Summer School

24 In beeld




Mensen zijn net biobakken

uu centraal 12


Dr. André Bolhuis voorzitter Utrechts Universiteitsfonds


Verbaasd over de zesjes cultuurnbsp;Generatie UU 8



Keukenmeidenroman

In de spotlight


Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds, verschijnt drie keer per jaar ennbsp;wordt toegezonden aan alumni van de Universiteit Utrecht innbsp;een oplage van 98.000 exemplaren. Redactie Maarten Vervaatnbsp;(hoofdredacteur), Nicotine Meijer, Armand Heijnen, Mannekenbsp;Olivier, Jasper van Winden, Xander Bronkhorst, Joost Dankers,nbsp;Harold Kerkhof, Robbert Jan Feunekes en Johan Vlasblomnbsp;(eindredacteur). Redactieraad Arie Smit, oud directeurnbsp;TeleacNot; Lex Heerma van Voss, hoogleraar faculteitnbsp;Geesteswetenschappen; David Veldman, bladmanager/nbsp;tekstschrijver Uitgeverij Virtùmedia; Olfert Koning,nbsp;samensteller Knooppunt Kranenbarg NCRV Radio; Mariannenbsp;Hoornenborg, ondernemer De Recht amp; Krom Producties.nbsp;Art direction amp; Vormgeving Flow design communicatie.nbsp;Utrecht Druk Pijper Media, Groningen Cover Flow

ISSN 1338-4703 17e jaargang, #66

© Universiteit Utrecht Overname van artikelen met bronvermelding is toegestaan.nbsp;Illuster wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.nbsp;Volg ons op Facebook en LinkedIn: Alumni Universiteit Utrecht.


2 Illuster November 2012

-ocr page 3-

‘Als eenmaal de vogeltjes begonnen te zingen in het voorjaar, was iedereen opeensnbsp;aardig.’ — Laura Coello, pagina 9 ?

De opening Tekst Johan Vlasblom Foto Wieke Eefting

‘Het verhaal van Utrecht is de moeite waard’

In 1977 studeerde u af bij rechten en in 2004 keerde u terug als collegevoorzitter. In hoeverre trof u een andere universiteit aan? ‘Het was in mijn belevingnbsp;een totaal andere universiteit. Utrecht had haar positie op onderzoeksgebied aanzienlijk versterkt, liep qua onderwijsvernieuwingnbsp;voorop en bovendien stond bij alles kwaliteit centraal. Wanneer iknbsp;terugdenk aan mijn studietijd, herinner ik me Utrecht vooral als eennbsp;gedegen, maar ook nogal nationaalnbsp;georiënteerde universiteit. Eennbsp;enorm verschil met nu. We hebbennbsp;de afgelopen jaren een sterke internationale positie opgebouwd metnbsp;als gevolg dat veel buitenlandsenbsp;universiteiten met ons willennbsp;samenwerken.’

Waar bent u het meest trots op de afgelopen negen jaar? ‘Onze ambitie om meer differentiatie aan te brengennbsp;in het onderwijs. We hebben denbsp;meeste ervaring met de vormingnbsp;van communities en met selectienbsp;voor de poort met als doel de juistenbsp;student op de juiste plaats. Het internationale University College ennbsp;de twee Utrecht Law Colleges zijnnbsp;hiervan succesvolle voorbeelden.nbsp;Ik ben ook trots op de ontwikkeling van het Utrecht Science Park (usij. Door de nauwere samenwerking van Utrechtse onderzoekers met bedrijven als Danone ontwikkelt het USP zich als een sterke economische motor in het hart vannbsp;Nederland. En waar ik absoluut ook trots op ben is dat er in Utrecht,nbsp;ondanks alle bezuinigingen, nog steeds sprake is van een enorm rijknbsp;en bloeiend studentenleven.’

Bestaat er een alumnus-of alumnagevoel? ‘Als alumna heb ik zeker een trots-op-Utrecht-gevoel en ik ontmoet steeds meer alumni die ditnbsp;gevoel delen. De band met Utrecht is voor mij altijd blijven bestaannbsp;en mijn beste vriendinnen heb ik ontmoet bij uvsv. Voor mijn voorzitterschap was ik lid van de Maatschappelijke Adviesraad van denbsp;universiteit, de voorloper van de Raad van Toezicht. Ik vond het eennbsp;eer om hiervoor te worden gevraagd. In 2004 was er voor mij ooknbsp;daadwerkelijk sprake van thuiskomen. Ik ben gevormd in Utrechtnbsp;en mede daaraan heb ik mijn loopbaan te danken.’

Hoe belangrijk zijn alumni ? ‘Ontzettend belangrijk en dat neemt de komende jaren alleen nog maar toe.nbsp;Steeds meer opleidingen betrekkennbsp;alumni actiefbij het onderwijs zodatnbsp;studenten een goed beeld krijgennbsp;van de mogelijkheden op denbsp;arbeidsmarkt. Alumni werken hiernbsp;graag aan mee. Maar er is meer.nbsp;Want als Utrecht wil blijven meedraaien in de top league vergt dat eennbsp;heel grote inzet van middelen omnbsp;toponderzoek te kunnen verrichten. De overheid alleen voorzietnbsp;hierin niet meer. Ik ben dan ooknbsp;heel blij dat ik een rol mag spelennbsp;in de toekomstige fondsenwervingscampagne van de universiteit.nbsp;Met die fondsen kan Utrechtnbsp;vernieuwend en grensverleggendnbsp;onderzoek blijven doen dat bijdraagt aan de maatschappelijke ennbsp;economische ontwikkeling van Nederland. Samen met onze alumninbsp;krijgen we dat voor elkaar.’

Waarom zouden alumni bijdragen? ‘Wat is er nu mooier om bij te dragen aan de kennis- en talentontwikkeling van wetenschappers en studenten op je eigen alma mater? Dat is een voorrecht. Steeds meer alumninbsp;staan hier positief tegenover en dat is niet zo vreemd, want via hetnbsp;Universiteitsfonds dragen alumni al 126 jaar bij. De Universiteitnbsp;Utrecht in de huidige tijd is wezenlijk anders dan die van twintig ofnbsp;dertigjaar geleden. Ik wil onze alumni graag laten zien waar Utrechtnbsp;voor staat. Want dat verhaal is absoluut de moeite waard.’ ?


Illuster November 2012 3

-ocr page 4-

In Utrecht Q

? ? www.uu.nl/nieuws


Terug van driejaar weggeweest en nu echt to stay: de Pubquiz voor alumni. In een voile Aula van het Academiegebouw beleefden honderdvijftig alumni, verdeeld over negentiennbsp;teams, een geslaagde avond met veel plezier en de nodige pittige vragen. Als winnaarnbsp;kwam het team 'Speaks for itself' uit de bus. De volgende Pubquiz vindt plaats op vrijdagnbsp;n september 2013.


Utrechtse student onderzoekt Project X

Thomas Boeschoten, student Nieuwe medianbsp;en digitale cultuur,nbsp;maakt deel uit van denbsp;commissie die ondernbsp;leiding van Job Cohennbsp;de Project X-rellen innbsp;Haren onderzoekt. Boeschoten is gevraagd alsnbsp;commissielid vanwege zijn expertise op hetnbsp;gebied van het gebruik en de analyse van socialnbsp;media. De Utrechtse student was initiatiefnemer van een 'hackathon' op vier oktober.nbsp;Daar analyseerden dataspecialisten gedurendenbsp;een hele dag de half miljoen tweets die tijdensnbsp;de rellen zijn gestuurd.

Koninklijke onderscheiding Gispen

H Willem Hendrik Gispen is benoemd tot Riddernbsp;in de Orde van denbsp;Nederlandse Leeuw.

De oud- rector en

Universiteitshoogleraar kreeg de onderscheiding vanwege zijn talrijke verdiensten binnennbsp;en buiten de wetenschap. Als rector gaf Gispennbsp;het Utrechtse onderwijsmodel tien jaar geledennbsp;een enorme impuls.

Alumni tevreden met baan

De arbeidsmarktpositie van alumni die in 2009 en 2010 zijn afgestudeerd, is goed. Dat blijkt uitnbsp;de Arbeidsmarktmonitor 2011, een tweejaarlijksnbsp;onderzoek waaraan 1071 alumni hebben deelgenomen. 78% heeft een baan in het verlengdenbsp;van de opleiding en 77% is (zeer) tevreden metnbsp;die baan. De gemiddelde zoektijd naar eennbsp;baan na het afstuderen is tweeënhalve maandnbsp;en een werkweek bedraagt gemiddeld 37 uurnbsp;tegen een uurloon van €15,81.

Studenten wacht verplichte match

Bachelorstudenten die in september 2013 in Utrecht komen studeren, moeten een verplichtenbsp;matchingsprocedure doorlopen. Utrecht is denbsp;eerste Nederlandse universiteit die met dezenbsp;voorwaarde komt. De universiteit wil hiermeenbsp;een ambitieus studieklimaat stimuleren, de binding met de opleiding vergroten en de uitval,nbsp;als gevolg van een niet-passende studiekeuze,nbsp;tegengaan. Door de nieuwe maatregel moetennbsp;studenten zich al per 1 mei 2013 hebben aangemeld voor een studie in Utrecht.


Duurzame landbouw met 'grondwatervoetafdruk'

Het wereldwijde grondwatergebruik is ongeveer drieënhalve keer te groot. In belangrijke landbouwgebieden worden de grondwater-voorraden zodanig uitgeput dat 1,7 miljardnbsp;mensen gevaar lopen. Dit blijkt uit onderzoeknbsp;van de Universiteit Utrecht en de McGill University in Canada dat recent is gepubliceerd innbsp;Nature. De onderzoekers ontwikkelden denbsp;'grondwatervoetafdruk'; een nieuwe methodenbsp;om de balans tussen grondwatergebruik ennbsp;grondwateraanvulling in een gebied uit tenbsp;drukken. Dankzij deze grondwatervoetafdruknbsp;kunnen landbouwactiviteiten in een landnbsp;worden verduurzaamd.


4 Illuster November 2012

-ocr page 5-

? ? www.uu.nl/alumni

Sappige studentenverhalen in IBB boek

Op 12 november verschijnt het IBB-boek over de bijna vijftigjarige geschiedenis van het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan.nbsp;Schrijfster en initiatiefneemster Meral vannbsp;Leeuwen interviewde ruim vijftig (oud-)IBB'ers;nbsp;van de eerste bewoners tot de huidige studenten van IBB 89-4. Het boek schetst naast denbsp;historie van het complex vooral het Utrechtsenbsp;studentenleven in de afgelopen decennia.nbsp;Het IBB-boek is te koop in de Utrechtse boekhandels en via ? ? www.ibb-boek.nl

Utrecht scoorif excellent

A

Tweede Utrecht Law College van start

Bij Rechtsgeleerdheid is het tweede Utrechtnbsp;Law College van startnbsp;gegaan, zes jaar nanbsp;de lancering van hetnbsp;eerste en inmiddelsnbsp;zeer succesvolle Lawnbsp;College. Hiermee zetnbsp;Rechtsgeleerdheid nognbsp;sterker in op verhogingnbsp;van de kwaliteit van het onderwijs. De Utrechtnbsp;Law Colleges zijn onderscheidend door hunnbsp;kleinschalige aanpak, de selectie van studentennbsp;en het intensive en veeleisende programma,nbsp;deels georganiseerd door de eigen studenten.nbsp;Beide colleges hebben hun eigen besturen,nbsp;docententeams en studieverenigingen.

Op termijn wordt waarschijnlijk al het bachelor-onderwijs van Rechtsgeleerdheid in colleges georganiseerd.

Excellent. Dat was het oordeel van de reviewcommissie Hoger Onderwijs ennbsp;Onderzoek over de plannen die de Univer-siteit Utrecht in het kader van de prestatieafspraken met het Ministerie van OCWnbsp;heeft opgesteld. Utrecht kreeg als enigenbsp;universiteit deze hoogste beoordeling.nbsp;De plannen behelzen concrete ambities ennbsp;doelstellingen ten aanzien van onderwijs,nbsp;onderzoek, valorisatie en profilering. Rectornbsp;magnificus prof.dr. Bert van der Zwaan isnbsp;trots op de beoordeling: 'Hoger studiesucces, een groter aantal toponderzoeksgroe-pen en een versnelde ontwikkeling van hetnbsp;ondernemerschap en bedrijvigheid op hetnbsp;Utrecht Science Park. Dat is de uitdagingnbsp;waar onze universiteit zich voor stelt en wenbsp;zitten daarmee blijkbaar op de goede weg.'

Benoemingen

Mirjam Mol-Arts

Alumnus Geneeskunde (1987)

Benoemd tot bestuursvoorzitter MSD Oss.

Maurits Jochems

Alumnus Internationaal Recht (1977)

Benoemd tot NAVO-gezant voor Afghanistan.

Marga Edens

Alumnus Nederlands Recht (1987)

Benoemd tot directeur Corporate Responsibility RWE in Duitsland.

Koen Becking

Alumnus Algemene Sociale

Wetenschappen (2001)

Benoemd tot collegevoorzitter Universiteit Tilburg.

Désirée Majoor

Alumnus Theater-, film- en televisiewetenschap (1989)

Benoemd tot vicevoorzitter van College van Bestuur van de Hogeschool voor denbsp;Kunsten Utrecht (HKU).

Rijkman Groenink

Alumnus Nederlands Recht (1972)

Benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van het ANP.

Annebelle Birnie

Alumnus Algemene Letteren (1993)

Benoemd tot directeur van het Drents Museum.

Jeroen de Haas

Alumnus Nederlands recht (1984)

Benoemd tot commissaris bij Movaris Groep.

Hedwig Verhoeven

Alumnus Theater-, film- en televisiewetenschappen (1995)

Benoemd tot zakelijk directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Gerard Zwartkruis

Alumnus Nederlands Recht (1988)

Benoemd tot hoofd relatiemanagement large corporates bij de Rabobank.


Illuster November 2012 5

-ocr page 6-

Back in Business

Tekst Jasper van Winden Foto Ivar Pel

Terug naar Utrecht, maar nietnbsp;uit nostalgie


Matthijs Ruitenbeek (Scheikunde, 1995) vond samen metnbsp;Utrechtse onderzoekers uitnbsp;hoe je plastics, medicijnen ennbsp;verf efficiënt kunt produceren zonder olie alsnbsp;grondstof te gebruiken. De senioronderzoekernbsp;van chemiereus Dow keerde voor dezenbsp;samenwerking terug naar de onderzoeksgroepnbsp;waar hij studeerde en promoveerde.


Tk heb ruim vier jaar in Utrecht gestudeerd en er vier jaar aan mijn proefschrift gewerkt.nbsp;Niet zo vreemd dat Utrecht nog altijd voeltnbsp;als thuis. Toch speelde dat geen rol in mijnnbsp;keuze om samen te werken met deze univer-siteit. Als ik partners zoek voor mijn werk bijnbsp;Dow, let ik alleen op kwaliteit; wat is de bestenbsp;plek om te doen wat ik wil. Dan werk iknbsp;graag samen met de Utrechtse scheikunde-hoogleraren Bert Weckhuysen en Krijn denbsp;Jong. Zij hebben internationaal een zeernbsp;goede reputatie en dat is belangrijk, ook omnbsp;binnen Dow groen licht te krijgen voor denbsp;samenwerking.’

Van snoeiafval tot plastic De Utrechtse chemici ontwikkeldennbsp;een katalysator die biomassa efficiëntnbsp;kan omzetten in belangrijke bouwstenen voor bijvoorbeeld plastics.nbsp;Nu wordt vooral olie gebruikt om dezenbsp;bouwstenen te produceren. Dankzijnbsp;de nieuwe katalysator kan nu gas datnbsp;bijvoorbeeld uit snoeihout wordtnbsp;vrijgemaakt, in één stap wordennbsp;omgezet tot chemische bouwstenennbsp;voor plastics: etheen en propeen. Ooknbsp;de huidige 'gewone' plastics wordennbsp;nu met deze bouwstenen gemaakt.nbsp;Dat betekent dat de nieuwe bioplasticsnbsp;precies dezelfde eigenschappen zullennbsp;hebben als de plastics die we dagelijksnbsp;gebruiken. De Universiteit Utrecht ennbsp;Dow werken nu verder samen met de TUnbsp;Delft en katalysatorproducent Johnsonnbsp;Matthey om deze toepassing ook opnbsp;industriële schaal mogelijk te maken.

Kinderziektes

‘Het succes van samenwerken schuilt in ‘samen’. Ik vind het dan ook waardevol datnbsp;we wekelijks contact hebben en veel informatie delen met elkaar. Bedrijven die een zaknbsp;geld over de schutting gooien en wachten opnbsp;de resultaten, weten meestal niet goed watnbsp;die resultaten waard zijn. Uiteindelijk verschijnt een wetenschappelijk artikel met dienbsp;ene elegante proef met mooie uitkomsten,nbsp;maar alle problemen en kinderziektes dienbsp;daaraan vooraf gingen, blijven onzichtbaar.’

Mechanisme

‘Ik richt me in mijn onderzoek bij Dow op katalysatoren. Dat zijn stoffen die een reactienbsp;kunnen sturen zonder daarin zelf verbruiktnbsp;te worden. We ontwikkelen nieuwe chemische processen die commercieel interessantnbsp;zijn. Katalysatoren spelen daarbij vaak eennbsp;belangrijke rol. We hebben op het Dow-terrein in Terneuzen uitstekende onderzoeksfaciliteiten waarmee we testen welkenbsp;nieuwe katalysatoren het beste presteren.nbsp;Maar als we ook het mechanisme willennbsp;begrijpen — waaróm werkt de ene katalysator beter dan de andere — hebben wenbsp;samenwerking nodig.’

Toepasbaar

‘De kracht van de universiteit ligt in het fundamentele onderzoek; voor de troepennbsp;uitlopen, de grenzen opzoeken en daarbijnbsp;nieuwe methoden en technieken ontwikkelen. Universitair onderzoek hoeft niet directnbsp;toepasbaar te zijn. De universiteit heeft denbsp;vrijheid om een pad te kiezen, waarvan nietnbsp;duidelijk is ofhet ook iets zinnigs gaat opleveren. Ik denk wel dat de industrie richtingnbsp;kan geven aan dat pad, maar met een goedenbsp;hoogleraar is dat vaak niet nodig. Die houdtnbsp;zelfde toepassingsmogelijkheden in denbsp;gaten.’ ?


6 Illuster November 2012

-ocr page 7-

Bouwjaar 1992 De student anno 2012

Foto Ivar Pel


IS mijn middelbareschooltijd in «vist ik al dat ik in het buitenlandnbsp;studeren, vooral om andere culturennbsp;m kennen. Ik koos voor het UCUnbsp;: het heel internationaal is, meernbsp;3 meeste andere universiteiten innbsp;a. Hier in Utrecht reis ik gratis denbsp;/ereld rond! Ik waardeer op het UCUnbsp;demische vrijheid en het vertrouwennbsp;waardering die wij krijgen van denbsp;schappers. Het leven op de campusnbsp;: het makkelijk om veel te discussiërennbsp;udenten met allerlei verschillendenbsp;gronden. Er vindt hier dan ook heelnbsp;jt of the box denken plaats. Na hetnbsp;/il ik misschien journalistiek gaannbsp;Jus als je nog een buitenlandsenbsp;pondent zoekt voor Illuster

ik gratis wereld rond


-ocr page 8-

Generatie UU

Tekst Hanneke Olivier Foto's Iris Tasseron

Vanwege het ambassadeurschap van haar vader, woonde Digna van Karnebeek van Roijen (Kunstgeschiedenis 1963) tot haar negentiende in de Verenigde Staten.nbsp;Vergezeld van slechts een koffertje kwam ze in 1958 naar Utrecht om te studerennbsp;en begreep niet waarom iedereen zo gemeen deed. Veertig j aar later arriveerdenbsp;de achttienjarige Mexicaanse Laura CoeUo (Sociale Geografie 2001) in Utrechtnbsp;en verbaasde zich over de zesj escultuur. Twee generaties over hoe het was om alsnbsp;(semi-)buitenlander in Utrecht te studeren en lid te zijn van de uvsv.

‘Niemand had mij gewaarschuwd waar ik innbsp;terecht zou komen’

‘Je bent een domme doos riepen ze.nbsp;jE|| Ik dacht aan eennbsp;kartonnen doos.’

Digna van Karnebeek; ‘Mijn vader had er gestudeerd en mijn broer en zusje studeerden er. Het was dus vanzelfsprekend dat ik — na twee jaar Amerikaans college —nbsp;ook naar Utrecht zou gaan. Maar mijn hart lag innbsp;Amerika en ik had door strenge tantes en grootoudersnbsp;helemaal niet zo’n rooskleurig beeld van Nederland.nbsp;Bovendien sprak ik beter Engels dan Nederlands.’

Laura Coello: ‘Ik wilde eigenlijk in Cambridge studeren, maarnbsp;daar was een wachtlijst. Nederland was een logisch alternatiefnbsp;omdat mijn vader en Nederlandse stiefmoeder van Mexico naarnbsp;Enschede verhuisden. Overalnbsp;werd ik afgewezen op diplomawaardering. Utrecht was de enige universiteit die mij eennbsp;prettige brief terugschreef en uitlegde wat ik moest doennbsp;om wel toegelaten te worden. Toen ik in Nederland aankwam, reikte mijn vocabulaire niet veel verder dan ‘kind’nbsp;en ‘hond’. Met een ouderwetse cursus op een cassettebandje probeerde ik mezelf Nederlands te leren.’

DvK: ‘Het was erg wennen in Nederland. Ik miste zowel mijn vrienden als de bezielende colleges in Amerika.nbsp;De hoogleraren hier leken totaal geen belangstelling tenbsp;hebben voor studenten en zeker niet voor eerstejaars. Zenbsp;lazen tijdens colleges voor uit gespecialiseerde artikelen.nbsp;Je had geen notie van waar het over ging en na het collegenbsp;werd er onderling helemaal niet doorgepraat over de stof.nbsp;Ik vond het Utrechtse onderwijs een hele tegenvaller.nbsp;In Amerika zat ik met rode oortjes te luisteren en tenbsp;discussiëren en dacht; wat een prachtig vak.’

LC; ‘Die onpersoonlijke docenten herken ik heel erg. Ik vond het ook verwarrend hoe je je tegenover hennbsp;moest opstellen. Ogenschijnlijk leek er geen hiërarchienbsp;te bestaan, maar die was er wel degelijk. Hoe kritischnbsp;mocht ik zijn? Bovendien was ik verbaasd over de zesjes-cultuur. Ik was gewend gestimuleerd te worden om denbsp;beste te zijn en een tien te halen.’

DvK; ‘Tijdens het noviciaat van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (uvsv), riepen ze dat ik dom was, niks kon en dat mijn Nederlands niet goed was.nbsp;Niemand had mij gewaarschuwd voor waar ik in terechtnbsp;zou komen. In Amerika waren mensen doorgaans heelnbsp;vriéndelijk en ik begreep niet waarom iedereen hier zonbsp;gemeen deed. Nu had ik daar allemaal veel meer denbsp;humor van ingezien, maar toen vond ik het erg overdonderend.’

LC; ‘Ik koos voor uvsv omdat ik hier nog niet zo’n hechte vriendengroep had als in Mexico. Ik was absoluut nietnbsp;voorbereid op de ontgroening. Het was een surrealistische ervaring. Ik verstond de woorden wel, maar iknbsp;begreep vaak niet wat ermee bedoeld werd. Anderenbsp;meisjes zaten regelmatig te huilen omdat ze uitgescholden werden. Mij raakte het niet, omdat de woorden nietnbsp;aankwamen of een andere betekenis voor me hadden.


8 Illuster November 2012

-ocr page 9-

? ? www.uu.nl/alumni


‘Je bent een domme doos’ riepen ze tegen me. Met mijn beperkte Nederlands dacht iknbsp;aan een kartonnen doos. Ik voelde me dannbsp;ook niet beledigd.’

Ze keken je in de ogen en er kon een glimlach van af.’

stap in het pand van UVSV. 'Moetje kijken zeg, er hangt een beveiligingscamera.' Leden van het huidige bestuurnbsp;geven de dames een rondleiding. Denbsp;foto's op zolder en in de bestuurskamer


DvK: ‘Er was opeens totale vrijheid. Een vrijheid die ik tot dusver niet gekend had.nbsp;In tegenstelling tot mijn zusje ging ik nietnbsp;bij familie inwonen, maar op kamers aannbsp;de Nieuwegracht. Dat was heerlijk. Het wasnbsp;allemaal niet te vergelijken met hoe het nunbsp;gaat hoor. Bij ons werd er bijvoorbeeld ingestampt dat we niet langs de herensociëteitnbsp;mochten lopen. Dan zouden we weleensnbsp;dingen kunnen horen of zien die niet voornbsp;onze oortjes of ogen geschikt waren. Ennbsp;we mochten de kat niet op het spek bindennbsp;natuurlijk. Dat zit zo verschrikkelijk diep datnbsp;ik er nu eigenlijk nog steeds niet langs durf.’

LC: ‘Hoewel mijn vriendinnen hier even leuk waren als de vriendinnen in Mexico, vondnbsp;ik de mensen hier over het algemeen koudernbsp;en afstandelijker. En opvallend genoeg; alsnbsp;eenmaal de vogeltjes begonnen te zingen innbsp;het voorjaar, was iedereen opeens aardig joh!

‘Als je vrienden

11 voor het leven wil t maken, moetjenbsp;naar Nederland.’

DvK: ‘Ha ha, merkteje het effect van het voorjaar echt zo sterk? Die afstandelijkheidnbsp;van het begin werd later gelukkig veelnbsp;minder. Er ontstonden vriendschappen.nbsp;Met mijn eigen gezin heb ik ook weer eennbsp;tijd in Amerika gewoond. Mijn zoon stondnbsp;toen voor de keuze of hij in Amerika zounbsp;gaan studeren ofin Nederland. Ik heb hemnbsp;gezegd: alsje in Amerika blijft, krijgje eennbsp;ongelofelijk goede academische opleiding.nbsp;Maar alsje vrienden voor het leven wiltnbsp;maken en ontzettend veel plezier wiltnbsp;hebben, dan moetje naar Nederland.nbsp;Hij koos voor Utrecht.’ ?

worden afgespeurd. DvK; 'Hé, ik zie een clubgenoot van me. En wat bekendenbsp;heren ook.' LC; 'De gezichten van al dienbsp;generaties lijken dezelfde, vindt u niet?'nbsp;Er hangt een penetrante bierlucht in hetnbsp;pand maar toch vinden beide bezoeksters het veel schoner dan in hun tijd.nbsp;DvK: 'Wij dronken trouwens alleen maarnbsp;thee. Daar waar nu de bar is, stond denbsp;theepot. Oh, het heet nog steeds denbsp;theekamer, zie ik.' LC; 'Wauw, wat is ditnbsp;mooi geworden zeg. Hier was de keukennbsp;vroeger, toch?' DvK: 'Zeg, mogen hiernbsp;tegenwoordig ook heren komen?'nbsp;Alleen op vrijdagavond, zo luidt hetnbsp;antwoord. 'Hmm', Digna van Karnebeeknbsp;van Rooijen vindt het een bedenkelijkenbsp;ontwikkeling. Maar dan met een lach ennbsp;een twinkeling in haar ogen; 'Wel veelnbsp;gezelliger.'


Illuster November 2012 9

-ocr page 10-

Werken aan je loopbaan

Tekst Armand Heijnen

Coachcafé brengt oude en jonge alumni samen

‘Praten over talent

geeft energie’


De beste ideeën ontstaan in de kroeg. En het is een plek voor de goede gesprekken en de beste ontmoetingen. Redennbsp;voor het Jonge Alumni Netwerk (JAN) om contact te zoekennbsp;met bureau Blik-Opener in Amsterdam, dat het conceptnbsp;'coachcafé' heeft ontwikkeld. 'Een intervisie-achtige hoge drukpan metnbsp;een enorm effect.'

Het JAN richt zich op pas afgestudeerde alumni tot pakweg 35 jaar. Dat doet het netwerk, vertelt voorzitter Chantal Timmer, doornbsp;sociale activiteiten te organiseren, zoals de Pubquiz of een filmdebat.nbsp;Of door subsidies te verstrekken voor de reünisten- en alunmiactivi-

teiten van gezelligheid- en studieverenigingen. En door activiteiten te ontwikkelen op juist dat gebied waarmee jonge alumni druk zijn:nbsp;de arbeidsmarkt die ze net betreden hebben. Via coachdagen, workshops over loopbaanontwikkeling en nu dus het coachcafé wil hetnbsp;JAN de jonge alumni hierin bijstaan.

Blik-Opener is een bureau voor loopbaanbegeleiding en talentontwikkeling voor jonge professionals. Omdat die groep vaak extra druk is met carrièrestappen, het stichten van een gezin en socialenbsp;netwerken, is een effectieve en snelle aanpak gewenst. ‘Dus bedachten wij vijfjaar geleden het coachcafé’, vertelt Wibichje Koopman vannbsp;Blik-Opener. Een gouden greep, want in die vijfjaar hebben al ruimnbsp;duizend deelnemers het traject gevolgd. ‘We gaan met één coach ennbsp;drie deelnemers in een café aan een tafeltje zitten, en aan andere tafeltjes zitten gelijksoortige groepjes. Het café is een informele settingnbsp;waar verbinding, creativiteit en ontmoeting alle ruimte kunnennbsp;krijgen. Uitgangspunt is niet de loopbaanvraag van de deelnemer,nbsp;maar diens talent.’

ITe reden daarvan is dat praten over talent energie geeft en nieuwe invalshoeken blootlegt. ‘Praten over je talent zet aan tot dromen’, lichtnbsp;Wibichje toe. ‘Waar ben ik goed in en waarvan zou ik méér willen?nbsp;We sluiten de avond pas af als iedere deelnemer een concreet ideenbsp;heeft voor een vervolgstap. Wie uit mijn netwerk ga ik benaderen,nbsp;wie zou ik aan mijn netwerk willen toevoegen, dat soort stappen.’

Wibichje Koopman nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Chantal Timmer

Chantal Timmer: ‘Wij hebben onder de Utrechtse alumni een aantal coaches geselecteerd die van Blik-Opener een training krijgen.nbsp;De coaches zijn iets ouder en hebben al wat langer ervaring op denbsp;arbeidsmarkt. Zo brengen we de wat oudere en de jonge generatienbsp;alumni bij elkaar—het hele spectrum van twintig tot zestig jaar.’

‘We werken in drie rondes van elk drie kwartier’, vult Wibichje aan. ‘In de eerste ronde gaat het over de vraag wat is je talent? In denbsp;tweede, als deelnemers en coaches hebben gewisseld, gaat het overnbsp;wat is je droom? En in de laatste ronde gaan we bekijken wat denbsp;volgende stap zou kunnen zijn. Zo werkje op één avond met negennbsp;lotgenoten en drie verschillende coaches. Dat levert eigenlijk altijdnbsp;voldoende input op om op eigen kracht verder te kunnen.’

De deelnemers dragen zelf iets bij in de kosten. ‘En er wordt geput uit het potje van het jan, dat gevuld wordt door bijdragen van de

Vrienden van het U-fonds’, aldus Chantal. ‘Zo werken de Vrienden dus mee aan het op weg helpen van hun jongere collega-alumni.nbsp;Dat sluit perfect aan bij de doelstellingen van het U-fonds.’ ?

Het eerste coachcafé vindt plaats op woensdag 28 november 2012.

Meld je aan via: ? ? www.uu.nl/alumni/agenda


10 Illuster November 2012

-ocr page 11-

UES:


Jaarfonds 2013: Door geven

‘Ik gebruik mijn hersensnbsp;zeer intensief’

Voor veel topstudenten buiten Europa is het financieel niet haalbaar om aan denbsp;Universiteit Utrecht te studeren. Daaromnbsp;werft het U-fonds sinds 2007 jaarlijksnbsp;onder haar alumni extra beurzen voor dezenbsp;studenten. Deze alumnibijdragen hebbennbsp;er voor gezorgd dat er de afgelopen jarennbsp;maar liefst dertig extra UES-studenten innbsp;Utrecht konden starten. De komst van dezenbsp;jonge talenten naar Utrecht is zowel voornbsp;hen als voor de universiteit een verrijking.nbsp;De vermenging van culturen en manierennbsp;van denken bevordert discussie, wederzijdsnbsp;begrip en creativiteit.

‘Ik heb altijd al een master in Europa willen doen. De masters in Colombia zijn min ofnbsp;meer gelijk aan de bacheloropleidingen ennbsp;bovendien niet zo goed als in Europa. Toennbsp;ik op zoek was naar een plek om te studerennbsp;heb ik naar verschillende internationalenbsp;rankings gekeken en het viel me op datnbsp;Utrecht de beste universiteit van Nederlandnbsp;is en een van de beste in Europa. Daaromnbsp;heb ik gesolliciteerd voor het UES-programma en ik ben echt heel blij dat ik hetnbsp;ook heb gehaald. Nederland is een erg mooinbsp;land, de mensen zijn meer open dan ik had

verwacht, alles is zo dichtbij en er zijn weinig beperkingen. Ik kan gaan en staan waar iknbsp;wil. Ik heb mijn master goed gekozen en hetnbsp;is inderdaad heel anders dan mijn bachelor.nbsp;Ik richt me nu volledig op onderzoek. Dat isnbsp;hard werken, ik gebruik mijn hersens zeernbsp;intensief! Geen probleem hoor, want ik vindnbsp;het allemaal zeer inspirerend. Na mijn masternbsp;wil ik een PhD gaan doen, als het kannbsp;misschien in Utrecht. En in de toekomst wil iknbsp;graag terug naar Colombia, vooral omdat ernbsp;daar veel wildlife en biodiversiteit is. Denbsp;regering in Colombia houdt zich vooral bezignbsp;met grondstoffen en heeft minder oog voornbsp;wetenschap en de natuur. Hopelijk kan ik datnbsp;perspectief veranderen wanneer ik terug ga.nbsp;Alle kennis die ik hier op doe, zal daar zekernbsp;bij helpen.'




Illuster November 2012 11


-ocr page 12-

centraal

Jaap Wagenaar en Marc Bonten over bacteriën, antibioticaresistentienbsp;en de schuldvraag

Mensen zijn net biobakken

12 Illuster November 2012

-ocr page 13-

Tekst Johan Vlasblom amp; Armand Heijnen Beeld Flow

In de media verschijnen regelmatig verhalen over infectieziekten en resistente bacteriën die aanzetten tot angst, paniek en doemscenario’s. In Uluster ditmaal het woordnbsp;aan Jaap Wagenaar (Hoogleraar Khnische Infectiologie bij de faculteit Diergeneeskunde)nbsp;en Mare Bonten (Hoogleraar Moleculaire Epidemiologie van Infectieziekten bij het umcu)nbsp;over zin en onzin van d erge lijke berichtgeving en daarmee ook over de stand van zaken.nbsp;‘Ja, er is een dreiging om ons heen en we zijn maar een klein landje, maar de kans dat hetnbsp;hier ontspoort, is bijzonder klein. In Nederland zijn we goed voorbereid om ooknbsp;de zwakste patiënten te beschermen.’

De combinatie van de woorden media en angst zijn voor Bonten voldoende om zijn punt te maken. ‘De medianbsp;spelen vaak een kwalijke rol. Een uitzending van Zemhlanbsp;betekent weer 35 minuten uitvergroten van incidentennbsp;en bangmakerij. Er klopt allemaal heel weinig van en het wordt vaaknbsp;bijzonder insinuerend gebracht en daarmee wordt de kijker de stuipen op het lijf gejaagd. Het vertrouwen dat patiëntennbsp;hebben in de Nederlandse gezondheidszorg ennbsp;ziekenhuizen wordt met dit soort tendentieuzenbsp;berichtgeving stelselmatig ondergraven.’nbsp;Bonten krijgt bijval van Wagenaar: ‘Veelnbsp;media willen een mening horen waar geennbsp;enkele plaats meer is voor nuance. Dat innbsp;Nederland de antibioticaresistentie tot hetnbsp;laagste niveau in de hele wereld behoort,nbsp;lees je nergens! Ze zoeken net zo lang totnbsp;ze een deskundige hebben gevonden dienbsp;het slechte nieuws wil brengen. Of denbsp;Nederlandse consument gebaat is bij al dienbsp;onheilstijdingen is totaal niet interessant.’nbsp;De vele aandacht voor onderwerpen alsnbsp;infecties, infectieziekten, resistente bacteriën ennbsp;antibiotica is volgens Wagenaar ook een gevolg van denbsp;globalisering van het nieuws. ‘De wereld is de afgelopen decennia veel kleiner geworden. Wanneer er nu iets gebeurt in Afrika ofnbsp;Azië weten we dat binnen een paar minuten en komt die boodschapnbsp;via allerlei media op een dag tientallen keren voorbij. Er is geen ontkomen aan. En omdat media willen opvallen, moet de berichtgevingnbsp;er ook echt uitspringen.’

Verborgen camera

Bonten ziet de in zijn ogen vaak slechte berichtgeving ook als een teken van deze tijd. ‘Voor alles moet een schuldige worden gevonden.nbsp;De veehouderij, de artsen, ziekenhuizen, de farmaceutische industrie,nbsp;iemand moet de schuld krijgen. Zelfs als daarvoor het complete verhaal of zelfs de waarheid moet wijken. Wanneer je met een verborgennbsp;camera in een ziekenhuis filmt, kontje altijd zaken tegen die nietnbsp;helemaal perfect zijn. Ook op het gebied van hygiëne. En iemandnbsp;die zegt dat zoiets in zijn ziekenhuis niet voorkomt, liegt. Natuurlijknbsp;moetje altijd streven naar honderd procent hygiëne en nul procentnbsp;risico, maatje weet tegelijkertijd ook datje dat nooit zult halen.nbsp;Betekent dat dan automatisch dat het een slecht ziekenhuis is waarnbsp;patiënten niet in goede handen zijn? Nee, natuurlijk niet.

We hebben in Nederland de beste ziekenhuizen en de beste patiëntzorg ter wereld. Maar nogmaals, dat isnbsp;geen absolute garantie voor succes. In het Maas-stadziekenhuis zijn drie patiënten overleden aannbsp;een resistente bacterie, de Klebsiella bacterienbsp;met het oxA-48 gen. Maar wat er niet werdnbsp;bij verteld, is dat deze patiënten een infectienbsp;met een willekeurige andere bacterie ooknbsp;niet hadden overleefd. En zelfs zonder bacterie was de prognose van deze patiënten slecht.nbsp;De sterfte die puur kan worden toegeschrevennbsp;aan die ene Klebsiellabacterie is uitermatenbsp;gering. Kortom: de berichtgeving was niet innbsp;balans met wat er aantoonbaar mis is gegaan in hetnbsp;Maasstadziekenhuis.’

Registratiesysteem

Los van alle media aandacht is er — wereldwijd gesproken — wel degelijk sprake van een toename van resistente bacteriën. En datnbsp;is volgens Wagenaar en Bonten ook daadwerkelijk een probleem.nbsp;De oorzaak hiervan ligt grotendeels buiten Nederland en Europa.nbsp;Volgens Bonten kun je in landen als China en India op antibiotica-gebied probleemloos alles kopen. ‘Erbestaat daar geen landelijknbsp;registratiesysteem; dat is er hooguit op lokaal niveau en zelfs datnbsp;is twijfelachtig.’ Dat is in Nederland heel anders, aldus Wagenaar.nbsp;‘We hebben hier hele goede registratie- en surveillancesystemen.nbsp;Afwijkingen van het normale bij mens en dier worden in dezenbsp;surveillance door epidemiologen en microbiologen ogenblikkelijknbsp;opgepikt.’


Illuster November 2012 13

-ocr page 14-

Mensen zijn net biobakken


‘Een boer in Ho Chi Minh City koopt zijnnbsp;veevoer gewoon bij denbsp;Vietnamese Boerenbond.’

Intensieve veehouderij

Bonten beaamt de goede positie van Nederland maar benadrukt nogmaals datnbsp;nul procent risico geen optie is. ‘We zijn eennbsp;klein land met veel mensen en nog veel meernbsp;dieren dicht op elkaar. Die interactie tussennbsp;mens en dier brengt altijd risico’s met zichnbsp;mee. Als je die wilt minimaliseren, rest ernbsp;slechts een radicale oplossing en dat is: denbsp;hele intensieve veehouderij verwijderennbsp;uit Nederland. Maar ja, dat is economischnbsp;gezien natuurlijk verre van aantrekkelijk.nbsp;Vlees is een belangrijk exportproduct.’nbsp;Wagenaar ziet een vertrek ook niet gebeurennbsp;en niet alleen om economische redenen.nbsp;‘Wanneer je al je vlees moet importeren uitnbsp;bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika ben jenbsp;een deel van de controle kwijt en moetjenbsp;maar hopen dat het allemaal goed en veilignbsp;is. Natuurlijk houden de Aholds van dezenbsp;wereld een stevig oogje in het zeil, maar zoalsnbsp;eerder gezegd is het met de controlesystemen

‘Breng de allerbeste onderzoekers uit Europanbsp;bij elkaar in Utrecht en zetnbsp;er een hek omheen.’nbsp;buiten Europa vaak slecht gesteld. Daar wilnbsp;je niet afhankelijk van zijn. En alles controleren wat Nederland in komt is onmogelijk.’nbsp;Het antibioticagebruik in de dierhouderij isnbsp;weliswaar hoog in Nederland, maar volgensnbsp;Wagenaar laten de laatste jaren gunstigenbsp;ontwikkelingen zien. ‘In de veehouderij isnbsp;het gebruik al met twintig procent afgenomen en ze zijn inmiddels hard op weg naarnbsp;de vijftig procent afname. Boeren zijn eennbsp;besmette groep geworden in de beeldvorming, maar in feite zijn zij zich steeds meernbsp;verantwoordelijk gaan voelen, ook omdatnbsp;sommigen van hen zelfbesmet raakten metnbsp;MRSA. Wanneer hetje persoonlijk raakt,nbsp;wordt je drijfveer om het anders te gaan doennbsp;vele malen groter. En ere wie ere toekomt,nbsp;want ook de media hebben aan die dalingnbsp;bijgedragen door het onderwerp onder denbsp;aandacht te brengen van het publiek.’

Dijken opwerpen

Volgens Bonten en Wagenaar komt er de komende jaren nog heel wat op ons af, waarbij vooral de invloed vanuit Azië op onzenbsp;situatie enorm is. Bonten: ‘In steden alsnbsp;Mumbai ofDelhi haalje de nieuwe resistentenbsp;bacteriën zo uit het drinkwater. Landen alsnbsp;China en India worden steeds verder ontsloten en daarmee ook meer en meer open.

Life Sciences

Het onderzoek op het gebied van Life Sciences leidt tot vermeerderingnbsp;van kennis en een effectieve aanpaknbsp;van maatschappelijke vraagstukken.nbsp;Het Life Sciences onderzoek binnennbsp;de Universiteit Utrecht kent drienbsp;kernthema's: Public Health (One Health,nbsp;Cardiovascular Disease, Food amp; Health),nbsp;Cancer en Regenerative Medicine amp;nbsp;Stem Cells.

? ? www.utrechtlifesciences.nl

Vroeger was dat anders. Toen kwamen wij er bij wijze van spreken niet in en zij er nietnbsp;uit. Dat is nu wel anders. Zowel mensen alsnbsp;voedsel gaan tegenwoordig de hele wereldnbsp;over. En mensen zijn net een soort biobakken, we dragen alle bacteriën met ons mee.nbsp;Daar doen we niets aan. Maar wat we welnbsp;kunnen, is dijken opwerpen in Nederlandnbsp;om onze meest kwetsbare groepen te beschermen. En dat is ook nodig, want resistentie is geen zwart-wit fenomeen. De nieuwe


14 Illuster November 2012

-ocr page 15-

? ? www.uu.nl/alumni

bacteriën laten een glijdende schaal zien waarbij er sprake is van honderden genennbsp;die zich op allerlei wijzen presenteren. Datnbsp;vraagt om nog meer geavanceerde en ooknbsp;duurdere technieken.’ En het vraagt ook omnbsp;nog meer samenwerking. Dat is in Utrechtnbsp;binnen Life Sciences in ieder geval geennbsp;probleem. ‘De afgelopen jaren is de samenwerking tussen onderzoekers van geneeskunde en diergeneeskunde steeds verdernbsp;geïntensiveerd. We weten elkaar feilloos tenbsp;vinden en beschikken nu gezamenlijk overnbsp;een grote groep specialisten op diverse gebieden. De kritische massa is enorm gegroeid ennbsp;daar maken we allemaal gebruik van.’

Antibiotica op de bon

In de toekomst kijken, is aantrekkelijk maar de toekomst voorspellen, is uiterst lastignbsp;volgens Wagenaar. ‘Wanneer je nu tiennbsp;jaar teruggaat in de tijd en toen had moetennbsp;voorspellen welke nieuwe problemen opnbsp;zouden duiken, waren het Schmallenbergnbsp;virus en sars onvoorspelbaar. En de opkomstnbsp;van Q-koorts en mrsa bij dieren leek niet aannbsp;de orde. Voorspellen heeft daarom beperkte

Jaap Wagenaar is hoofd van de afdeling Klinische Infectiologie van de faculteitnbsp;Diergeneeskunde. Hij studeerde af alsnbsp;dierenarts en in de onderzoeksvariantnbsp;Vrije Studierichting Diergeneeskunde.nbsp;Na zijn promotie werkte Wagenaar ondernbsp;meer voor de WHO in Geneve, het CDCnbsp;in Atlanta en het USDA in Albany. In 2006nbsp;werd Wagenaar hoogleraar Klinischenbsp;Infectiologie. Daarnaast is hij werkzaamnbsp;bij het CVI in Lelystad en voor de WHO.nbsp;waarde want er komen dingen op ons af waarnbsp;we nu nog geen weet van hebben. In plaatsnbsp;van precies proberen te voorspellen moetjenbsp;er vooral voor zorgen datje systeem voornbsp;het oppikken van afwijkingen van hetnbsp;normale op orde is. Je moet de vinger aannbsp;de pols houden.’ Inmiddels zijn we volgensnbsp;Bonten beland bij de laatste klasse antibiotica.nbsp;‘De resterende antibiotica gaan op de bon, denbsp;regels over het verstrekken daarvan wordennbsp;strenger.’ Volgens Wagenaar is er binnen denbsp;veehouderij in toenemende mate sprake vannbsp;een strikt antibioticabeleid. ‘De Koninklijkenbsp;Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft als beroepsgroep daarvoor zelfnbsp;het voortouw genomen. Ook hebben denbsp;dierlijke productiesectoren zelf maatregelennbsp;genomen door het gebruik van bepaaldenbsp;soorten antibiotica te verbieden.’

Europese aanpak

Bij de ontwikkeling van nieuwe antibiotica signaleert Wagenaar een probleem. ‘De farmaceutische industrie moet veel geld investeren om nieuwe antibiotica te ontwikkelennbsp;waarvan we het grootschalig gebruik juist

Mare Bonten is hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en de onderzoeksgroep Epidemiologie van Infectieziektennbsp;in het UMC Utrecht. Bonten studeerdenbsp;Geneeskunde en promoveerde aan denbsp;Universiteit Maastricht. Hij werkt sindsnbsp;2002 als internist-infectioloog in hetnbsp;UMCUtrecht en werd daar arts-micro-bioloog in 2008. Bonten is sinds 2003nbsp;hoogleraar Moleculaire Epidemiologienbsp;van Infectieziekten.nbsp;zullen ontmoedigen. Het wordt dus zekernbsp;geen melkkoe voor de industrie en je zultnbsp;dan ook met creatieve oplossingen voornbsp;privaat-publieke samenwerkingen moetennbsp;komen om ze over de streep te trekken.’nbsp;Bonten voelt wel wat voor een sterke en gezamenlijke Europese aanpak. ‘De Europesenbsp;Gemeenschap heeft de afgelopen tien jaarnbsp;een half miljard euro geïnvesteerd in heelnbsp;veel kleine projecten. Die hebben bij elkaarnbsp;weinig opgeleverd, de versnippering isnbsp;domweg te groot. Ik stel dan ook voor omnbsp;te investeren in één groot project. Breng denbsp;allerbeste onderzoekers uit Europa op éénnbsp;plek bij elkaar, zet er een hek omheen en laatnbsp;ze net zo lang werken tot er nieuwe leads ennbsp;moleculen zijn gevonden waarmee antibiotica kan worden ontwikkeld. En als centralenbsp;plek kiezen we natuurlijk Utrecht. De kennisnbsp;en kwaliteit hebben we al in huis, er is nognbsp;wel wat ruimte op het Science Park en wenbsp;zorgen ook voor een goed valorisatietraject.’

Zegeningen tellen

Wagenaar wijst op het grote verschil tussen het maken van beleid en de daadwerkelijkenbsp;implementatie van dat beleid. ‘Er zijn heelnbsp;veel Global Policy Documents van de fao,nbsp;de WHO en andere organisaties. Die dienennbsp;zeker het doel om op wereldniveau afsprakennbsp;te maken maar implementatie van beleid isnbsp;een heel ander verhaal. Een boer in Ho Chinbsp;Minh City koopt zijn veevoer gewoon bijnbsp;de Vietnamese Boerenbond. En daar zitnbsp;antibiotica in zonder dat de boer zich dat realiseert en zonder dat er controle op is. Je kuntnbsp;wel van alles willen op wereldniveau, maarnbsp;boeren en dierenartsen ter plaatse bepalennbsp;vaak uiteindelijk wat er gebeurt.’ Bontennbsp;onderschrijft de woorden van Wagenaar.nbsp;‘Watje het liefst zou willen, is dat de microbiologische systemen in Zuid Europesenbsp;landen en in Azië hetzelfde zijn als hier.nbsp;Maar dat kost geld en dat zie ik daarom innbsp;landen als Griekenland en Spanje niet snelnbsp;gebeuren. En in China en India is het, denknbsp;ik, zelfs onmogelijk om een dergelijk landelijk systeem te creëren.’ Hoe anders is datnbsp;allemaal in Nederland. En ja, het kan volgensnbsp;Bonten en Wagenaar altijd nog beter. ‘Maarnbsp;laten we liever onze zegeningen tellen, wantnbsp;we zitten in Nederland echt op topniveau.’ ?


Illuster November 2012 15

-ocr page 16-

Asian Summer School

Na een strenge selectie vertrokken op 24 juH jl. dertig van de beste Nederlandse studenten naar China om deel te nemen aan de eerste Netherlands-Asia Honours Summernbsp;School. Onder hen waren drie studenten van de Universiteit Utrecht; Anne Marie Drostenbsp;(Bestuurs- en organisatiewetenschappen),Ties Dams (University College Utrecht) ennbsp;Wouter Witvoet (Business Informatics).

Utrechtse studenten op onderzoek in China

Nederlandse merken zijn heel sterk

Op het programma stond een Summer School aannbsp;de Chinese University innbsp;Hong Kong en aansluitendnbsp;een Businessweek in Sjanghai, waar zenbsp;kennis maakten met Nederlandse hedrij-ven met vestigingen in China. Behalve ditnbsp;intensieve programma werden ze uitgedaagd om na te denken over de vraag hoenbsp;de banden tussen Nederlandse studentennbsp;en China verstevigd kunnen worden,nbsp;want daar ging het om. Het initiatief isnbsp;voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten met als éénnbsp;van de leidende krachten de voormaligenbsp;Utrechtse collegevoorzitter Yvonne vannbsp;Rooy. De partners erkennen het belangnbsp;van China als opkomende economienbsp;en de urgentie om samen te werken ennbsp;te profiteren van de economische ennbsp;culturele groei in het oosten.

Het was de deelnemers niet direct duidelijk hoe ze vorm konden geven aan deze doelstelling, maar ‘dat ze daarvoor studenten naarnbsp;China wilden sturen, was daarin al een bescheiden stap’, aldus Ties.nbsp;De drie waren zich er goed van bewust dat het om een pilotprojectnbsp;ging en Anne Marie vond dat juist het aantrekkelijke. ‘Omdat het nognbsp;niet geïnstitutionaliseerd was, mochten we echt zelf invulling gevennbsp;aan de opdracht. En dat was gaaf om te doen.’

‘Het project is geboren uit de ambitie om China en Nederlandnbsp;dichter bij elkaar te brengen ennbsp;Nederlanders te interesserennbsp;voor China.’ --Wouter Witvoet

Supergoede informatie

De aanbevelingen die de studenten maakten, kwamen voort uit twee waargenomen problemen. Ties: ‘De algemenenbsp;gedachte is datje niet in China kuntnbsp;studeren omdat ze daar alleen maarnbsp;Chinees spreken. Een ander probleemnbsp;is dat sommige studieprojecten vanuitnbsp;Europa overbevolkt worden, terwijlnbsp;andere juist te weinig aanmeldingennbsp;krijgen.’ Deze waarnemingen inspireerden de deelnemers om een instituut opnbsp;te richten, dat, zo zegt Wouter, ‘supergoede informatie geeft over studerennbsp;in China. Wij kijken daarbij naarnbsp;voorbeelden als Fulbright en Erasmus.nbsp;Ons eerste doel is om volgend jaar hetnbsp;aantal deelnemers van de Summernbsp;School op te schalen naar driehonderdnbsp;en er ook andere Chinese universiteitennbsp;bij te betrekken.’

Op een kritische vraag over de haalbaarheid van een dergelijk idee reageert Anne Marie fel.nbsp;‘Ze hebben daar hartstikke goede universiteiten. China klinktnbsp;exotischer dan ik het heb ervaren. Je hoeft heus niet bang te zijnnbsp;datje daar in de rimboe belandt.’ En over de taalbarrière zegt Ties;nbsp;‘In China zijn ze nu enorm aan het investeren om mensen in hetnbsp;Engels te laten studeren. Ze willen juist ook de beste Nederlandsenbsp;studenten in China hebben.’


16 Illuster November 2012

-ocr page 17-

Tekst Harold Kerkhof Beeld Flow

? ? www.summerinasia.nl


sterk merk

Een andere wens voor volgende edities van de Summer School is om de Businessweeknbsp;uit te breiden om zo nog meer te leren overnbsp;zakendoen in China. Anne Marie: ‘Die weeknbsp;was superleuk. Het is heel interessant voornbsp;Nederlandse werkgevers om mensen innbsp;dienst te nemen die daar ervaring meenbsp;hebben. Het doel van het hele project isnbsp;ook om onze economie een beetje vooruit tenbsp;helpen en wij zijn ons nu veel bewuster vannbsp;de mogelijkheden die in China liggen.’ Ennbsp;die liggen er. ‘Nederlandse merken zijn heelnbsp;sterk. Er zijn ook weinig Chinese merken;nbsp;de overheid is dat wel enorm aan het pushen,nbsp;dus dat zal niet heel lang meer duren, maarnbsp;de uitgangspositie van een Europees bedrijfnbsp;is heel goed.’ Een voorbeeld daarvan is Fries-landCampina. Wouter: ‘Ik heb nooit beseftnbsp;dat 55 procent van hun omzet in China ligt.nbsp;Na de melaminecrisis in 2008 is de melkpoe-

‘De meeste Chinezen denken dat ze cultureelnbsp;en filosofisch al langnbsp;klaar zijn.’nbsp;der van FrieslandCampina nu het meestnbsp;betrouwbare merk.’ Dat het allemaal nietnbsp;vanzelf gaat, blijkt uit een ander voorbeeld.nbsp;‘AkzoNobel bracht een aantal jaar geledennbsp;verf op de Chinese markt. Eerst liep het nietnbsp;en ze hadden geen idee waarom. Uit eennbsp;onderzoek onder de Chinese middenklassenbsp;bleek vervolgens dat Chinezen vanwege denbsp;one-child policy heel voorzichtig en beschermend voor hun kind zijn. En omdat verfnbsp;ruikt, denken ze dat het ongezond is. AkzoNobel is toen geurloze verf gaan maken.nbsp;Dat verkocht meteen heel goed.’ Uit denbsp;enorme kracht van Westerse merken magjenbsp;overigens niet afleiden dat Chinezen de Westerse cultuur ook hoger achten dan de eigennbsp;Chinese cultuur. Ties: ‘De meeste Chinezennbsp;denken dat ze cultureel en filosofisch al langnbsp;klaar zijn. Ze willen wel dezelfde spulletjesnbsp;kopen als wij, maar voor de rest is het ideenbsp;dat er van ons niet zoveel valt te leren.’

Nooit nee

En natuurlijk hebben ze tips voor Nederlanders die zaken willen doen in China. Anne Marie: ‘Leefje in in een Chinees. Nederlanders zijn zo’n beetje het meest directe volk opnbsp;aarde; Chinezen het minst. Realiseerje datnbsp;dit botsingen gaat opleveren.’ Als voorbeeldnbsp;vertelt Wouter dat een Chinees nooitnbsp;‘nee’ zal zeggen, zelfs niet als je hem naarnbsp;de weg vraagt en hij geen idee heeft waarnbsp;hij je naartoe moet sturen: ‘Hij zal altijdnbsp;een richting aanwijzen.’ Heel praktisch is denbsp;volgende tip van Anne Marie: ‘Nederlandersnbsp;hebben enorm de neiging om elkaar de balnbsp;toe te spelen. Mijn tip luidt dus ook omnbsp;Nederlanders op te zoeken als je zaken doetnbsp;in China.’ De Summer School is voor denbsp;Utrechtse studenten niet hun laatste ervaringnbsp;met China. Ze zitten vol plannen om spoedignbsp;terug te keren en spreken vol passie over talnbsp;van onderwerpen, zoals politiek (Ties: ‘Denbsp;crisis in Europa is precies wat de Chinesenbsp;overheid nodig heeft om te laten zien dat eennbsp;stabiele overheid heel belangrijk is’), culturelenbsp;verhoudingen (Ties: ‘Eris stilletjes eennbsp;dédain voor de overmoed waarmee westerlingen de wereld benaderen’) of de botsingnbsp;tussen generaties (Anne Marie: ‘Hun oudersnbsp;moeten niet weten dat Chinese studentennbsp;uitgaan, al is dat misschien alleen voor eennbsp;drankje’). ?

Meer informatie over de Netherlands-Asia Honours Summer Schoolnbsp;(die in 2013 fors wordt uitgebreid):

? ? www.summerinasia.nl


Illuster November 2012 17

-ocr page 18-

Goed besteed

? ? www.uu.nl/doorgeven


Alumni


€ 140.000


Vrienden, donateurs en alumni hebben ruim €140.000 bijeengebracht voor de campagne Door Geven. Dankzij deze gulle steunnbsp;kunnen vier projecten worden gerealiseerd.nbsp;Zo komen er dit jaar opnieuw vijf getalenteerde buitenlandse UES-studenten naarnbsp;Utrecht om hun kennis met anderen

eerder vertoonde foto's, kaarten en instrumenten uit de academische geschiedenis van Utrecht. Op het Junior College Utrechtnbsp;gaan vijftig getalenteerde bètascholierennbsp;aan de slag met een echte onderzoekstagenbsp;voor hun profielwerkstuk en maken meteennbsp;kennis met de wetenschap. En ten slotte

Wat geeft u door?


te delen en hun nieuwe kennis uiteindelijk weer mee terug te nemen naar huis. Daarnaast gaat in maart 2013 de nieuwe collec-tiewebsite van het Universiteitsmuseumnbsp;online. Deze biedt onder meer nog niet

Sjoerd Kamerbeek wint competitie over duurzaamheid en leiderschap

Biografie Johanna Westerdijk 'Werken en feesten vormt schoone geesten'


Zijn scriptie was vorig jaar al aanleiding voor een symposiumnbsp;over fusietoezicht. Nu wintnbsp;rechtenalumnus Sjoerd Kamerbeek samen met vier anderenbsp;jonge talenten de Nudgenbsp;Leadership Challenge, eennbsp;competitie over leiderschapnbsp;en duurzaamheid voor denbsp;jonge leiders van de toekomst.nbsp;De winnaars reizen naar denbsp;Noordpool om zich te verdiepen in de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Bij terugkomst presenteren zijnbsp;hun plan aan de Tweede Kamer en vertegenwoordigers uit hetnbsp;bedrijfsleven. Nudge is het consumentenplatform voor duurzaamheid met 26 duizend leden en een social enterprise, die streeft naarnbsp;een duurzame samenleving. Opgericht door Jan van Betten, voormalig ceo van Reed Elsevier in Duitsland, werkt Nudge samen metnbsp;het bedrijfsleven om duurzaamheid te verankeren in de economie.

Géén gejaagde, zenuwzieke en gecompliceerde vrouw, volgens een krant in 1917. Buitengewoon was ze, in meer dan eennbsp;opzicht. Met haar bulderende lach, haar liefdenbsp;voor partijtjes, drank en dans, haar afkeer vannbsp;handwerkjes, huwelijk en andere zinloze conventies, haar opgewektheid, gastvrijheid ennbsp;mensenkennis veroverde ze een unieke plaatsnbsp;in een door mannen gedomineerde wereld.

Onder haar leiding groeide een oude villa in Baarn uit tot het centrum van een wereldomspannend netwerk van wetenschappersnbsp;en industriëlen. 'Werken en feesten vormt schoone geesten' werdnbsp;haar levensmotto, in steen gebeiteld boven de deur van het laboratorium. In de biografie Een beetje Opstandigheid geeft schrijfster Patrica Faasse een verrassende inkijk in het leven van eennbsp;buitengewone vrouw: Johanna Westerdijk, de eerste vrouweiijkenbsp;hoogleraar van Nederland. De biografie is een van de drie lustrum-cadeaus die het U-fonds namens vele alumni aanbood aan denbsp;375-jarige Utrechtse Universiteit in 2011. Alumni brachten hiervoornbsp;in totaal maar liefst € 60.000 bijeen. De 375 (!) alumni die € 75 ofnbsp;meer doneerden voor de biografie, hebben allemaal een exem


plaar ontvangen.

? ? www.atlascontact.nl

18 Illuster November 2012

-ocr page 19-

In de spotlight

Tekst David Veldman Beeld Flow

‘De Republikeinen kunnen ook winnen met een matige kandidaat als Romney, voor de Democraten is zoiets vrijwelnbsp;onmogelijk.’Aldus Charles Groenhuijsen (Geschiedenis),nbsp;oud-correspondent in Washington en tegenwoordig actief alsnbsp;spreker en dagvoorzitter, freelance journalist en medehoofd-redacteur van de nieuwssite welingelichtekringen.nl.

De keukenmeidenroman campagne van Romneynbsp;en Obama

Charles Groenhuijsen wist al vroeg dat hij journalist wilde worden. Na het gymnasium overwoog hij de Schoolnbsp;voor de journalistiek, maar dat werd hem afgeraden doornbsp;een buurman, die inspecteur was voor het Hoger Beroepsnbsp;Onderwijs. ‘Die zei ‘alsjeblieft Charles, het is zo’n ontstellende pest-bende daar. Je moet gewoon eennbsp;fijne academische studie doen ennbsp;daarna rol je wel verder.”

Groenhuijsen ging geschiedenis studeren. Aan het einde van zijnnbsp;eerste jaar zag hij een advertentienbsp;in het Universiteitsblad (U-blad),nbsp;waarin freelance medewerkersnbsp;werden gevraagd. Hij kreeg er allenbsp;vrijheid. ‘De toenmalige U-Blad-redactie kreeg slaande ruzie metnbsp;het College van Bestuur. Dat was vervelend voor het blad, maarnbsp;prettig voor mij, omdat de vaste redactie het zo druk had met ruzienbsp;maken dat de freelance medewerkers het blad moesten vullen. In hetnbsp;tweedejaar van mijn studie was ik al fulltime journalist.’ Driejaarnbsp;later werd hij gevraagd door de Volkskrant en gaf hij zijn studie op.

In 1986 werd Groenhuijsen Nos-correspondent in de Verenigde Staten. Dat was geen bewuste keuze. ‘Ik heb Italië geprobeerd ennbsp;Zuid-Afrika, het werd uiteindelijk Washington, omdat de eerste keusnbsp;van de nos, Philip Freriks, afzegde.’ Vlak na zijn aantreden brak hetnbsp;Iran-Contra-schandaal los. Daarna, in 1988, versloeg hij een van denbsp;gemeenste verkiezingscampagnes uit de Amerikaanse geschiedenis.nbsp;‘Wat Bush senior heeft gedaan met Dukakis, tart elke beschrijving.nbsp;Wat we nu zien gebeuren tussen Obama en Romney is daarmee vergeleken echt een keukenmeidenroman.’ Groenhuijsen gelooft dannbsp;ook niet dat de campagnes steeds smeriger worden. ‘In de 19e eeuwnbsp;was het veel erger. Kandidaten maakten elkaar uit voor dronkenlapnbsp;en schuinsmarcheerder. Of kijk naar Lyndon Johnson’s Daisy Girlnbsp;verkiezingsspot met die peuter die de blaadjes van een madeliefje telt,nbsp;wat overgaat in het aftellen voor een raketlancering. Die spot zegt innbsp;feite: als je Goldwater kiest, dan stortnbsp;je de wereld in het nucleaire verderf.’nbsp;Wat hem zorgen baart, is de onverzoenlijkheid van de Republikeinen.nbsp;‘Alles wat met de overheid of de regering te maken heeft, wordt door denbsp;Republikeinen consequent afgebrand.nbsp;In Nederland durven partijen het eensnbsp;te zijn, in Washington is dat nu echtnbsp;uitgesloten.’ Zelfhoopt hij dat Obama de verkiezingen zal winnen,nbsp;maar hij verwacht een nek-aan-nek race. ‘Obama is een excellentenbsp;kandidaat en Romney heeft kraak noch smaak. Maar Amerika is eennbsp;rechts land. Obama heeft geluk dat het zo slecht gaat met de economie, omdat het daardoor nu even niet over het homohuwelijk gaat.nbsp;Maar het zou me niet verbazen als de Romney-campagne daar binnenkort vol op inspringt.’

‘Obama is een excellente kandidaat en Romney heeft kraaknbsp;noch smaak. Maar Amerika is eennbsp;rechts land.’ ---Charles Groenhuijsen

Volgens Groenhuijsen is het voor de Democraten lastiger om de verkiezingen te winnen dan voor de Republikeinen. ‘Kennedy wasnbsp;een groot talent, maar hij won nipt, waarschijnlijk dankzij stemmenfraude. Johnson won omdat het land nog rouwde om Kennedy.nbsp;Carter profiteerde van uitzonderlijke omstandigheden: de Water-gate-affaire. En Clinton won puur op talent. De Republikeinennbsp;kunnen ook winnen met een matige kandidaat als Romney, voornbsp;de Democraten is zoiets vrijwel onmogelijk.’ ?


Illuster November 2012 19

-ocr page 20-

DUB, Het Digitale Ublad, is het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht.

Op www.dub.uu.nl vind je het meest actuele nieuws, achtergrondverhalen, discussie

en columns op het gebied van onderwijs, onderzoek en studentenleven.

dub.uu.nl

Trending topics

Motivatie is niet te meten, wel te voorspellen



Het is een illusie te denken datje de motivatie van studenten kunt meten. Maar er zijn welnbsp;factoren die de kans op studiesucces vergroten. Zo blijkt dat studenten die zich opnbsp;het laatste moment inschrijven voor eennbsp;universitaire studie eerder afvallen of mindernbsp;snel afstuderen.

Motivatie en ambitie van studenten is een thema waar de universiteit volop mee bezignbsp;is. Zowel op de DUB-site als in het eenmaligenbsp;themamagazine Het nieuwe studeren wordtnbsp;de discussie aangewakkerd over vragen als:nbsp;Hoe definieer je motivatie? Is motivatie tenbsp;meten? Kun je motivatie stimuleren?

'Het is niet op basis van hersenonderzoek vastte stellen wat voor persoonlijkheid iemandnbsp;heeft of welk gedrag hij gaat vertonen', zegtnbsp;pedagoog Lex Wijnroks. Toch is mogelijk tenbsp;voorspellen of een student het goed zal doen,nbsp;zo blijkt uit recent onderzoek onder studentennbsp;Psychologie van hoogleraar Statistiek Peter vannbsp;der Heijden. Studenten die zich vroeg inschrijven, hebben bijvoorbeeld een grotere kans denbsp;opleiding tijdig af te ronden dan studenten dienbsp;op het allerlaatste moment komen. Studentennbsp;met hoge eindexamencijfers doen het op denbsp;universiteit beter dan studenten met lage vwo-cijfers en vrouwen gaat het studeren gemakkelijker af dan mannen. Van de mannelijkenbsp;studenten Psychologie die zich op het laatstenbsp;moment inschrijven en die matige vwo-cijfersnbsp;hebben, haakt zo 'n veertig procent binnennbsp;een jaar af.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederlandse studenten relatief snel genoegennbsp;nemen met slechts een magere voldoende.nbsp;De Utrechtse hoogleraren Theo Wubbels en Jannbsp;van Tartwijk constateren dat de Nederlandsenbsp;student belemmerd wordt door een gebreknbsp;aan streberigheid. Zij pleiten ervoor om de latnbsp;hoger te leggen. Op dit moment gaat vrijwelnbsp;iedereen met een vwo-diploma naar een universiteit of hogeschool. Volgens Wubbels ennbsp;Van Tartwijk kunnen extra toelatingseisen,nbsp;zoals een hoger gemiddeld eindexamencijfer,nbsp;helpen om studenten te motiveren voor eennbsp;studie.

Zolang dit wettelijk nog niet mogelijk is, moet de universiteit een motiverende sfeernbsp;scheppen. Wie ais vwo'er 'zomaar' binnenkomt,nbsp;moet aan de universiteit het gevoel krijgen tochnbsp;bijzonder te zijn. Dat kan door te benadrukkennbsp;dat het niet iedereen in Nederland lukt om eennbsp;wetenschappelijke studie te doen, stellen denbsp;twee hoogleraren. En ook het Nederlandsenbsp;onderwijssysteem moet op de schop. 'Nergensnbsp;worden kinderen op zo 'n jonge leeftijd voorgesorteerd in hun onderwijscarrière als innbsp;Nederland. De cito-score in groep acht wordtnbsp;heel belangrijk gemaakt terwijl die weinig zegtnbsp;over motivatie die zich nog kan ontwikkelen.'

Wonen in de wolken

Jongerenhuisvester SSH gaat opnieuw een studentencomplex op het Utrecht Science Parknbsp;bouwen. De skyline wordt aangevuld met eennbsp;achttien verdiepingen hoog gebouw in blauw ennbsp;wit. Het gebouw 'Johanna' telt 650 kamers ennbsp;krijgt het aanzicht van een wolk. Om de aanlegnbsp;van parkeerplaatsen te vermijden, gaan toekomstige bewoners gebruik maken van een nieuwnbsp;autodeelsysteem.


Bezuinigingen

De universiteit verkeert in zwaar weer. Dat betekent dat verschillende faculteiten flink moeten bezuinigen. Afgelopen maanden presenteerdennbsp;Geesteswetenschappen, Recht, Economie amp;nbsp;Bestuur- amp; Organisatiewetenschap en Bètawetenschappen plannen die zullen leiden tot het schrappen van banen. Bij Geesteswetenschappen staannbsp;24 voltijdbanen op het spel, bij REBO elf. Bij denbsp;Bètafaculteit dreigen acht medewerkers hun baannbsp;te verliezen. De bezuinigingen zijn het gevolg vannbsp;de nieuwe profilering van de universiteit.

Universiteit en geneesmiddelen

De farmaceutische industrie ligt stevig onder vuur. De grote multinationals vragen immoreelnbsp;hoge prijzen voor vaak slecht werkendenbsp;geneesmiddelen, zo luidt de kritiek. De vraagnbsp;is of universiteiten hier een rol kunnen spelen.nbsp;Jan Raaijmakers, hoogleraar in Utrecht en werkzaam bij de farmaceutische gigant GlaxoSmithKline, denkt dat geneesmiddeleninnovatie eennbsp;commerciële drive vereist.


20 Illuster November 2012

-ocr page 21-

Foto collectie Universiteitsmuseum

In beeld, toen



DUB startte afgelopen najaar met een actuali-teitsblog over China. China is een groeiende economie en dreigt op het gebied van onderwijs en onderzoek de Europese universiteitennbsp;voorbij te streven. De Universiteit Utrecht heeftnbsp;steeds meer contact met China. Studenten gaannbsp;tijdelijk in China studeren en Chinese studentennbsp;en promovendi komen naar Nederland. In hetnbsp;blog legt DUB de vraag voor of we het contactnbsp;met China moeten zien als een bedreiging dannbsp;wel een verrijking.

Zonnepalen op dak Wiskunde

De universiteit kan binnenkort een lagere energierekening tegemoet zien. Zonnecel-onderzoeker Wilfried van Sark plaatste zonnepanelen op het gebouw van Wiskunde. Tochnbsp;zijn de panelen in eerste instantie bedoeldnbsp;voor wetenschappelijk onderzoek. Van Sarknbsp;gaat met de proefopstelling 'Utrecht photovoltaic outdoor test facility (UPOT)' onderzoekennbsp;welke zonnepanelen de beste opbrengst gevennbsp;in het Nederlandse weer.

De studentenkamer van geneeskundestudent Pieter Vincent Astro

In de collectie van het Universiteitsmuseum bevinden zich talloze foto's die tot de verbeelding spreken. Dit is er zo een. In een propvol kamertje zit geneeskundestudent Pieter Vincent Astro omstreeks 1895 te lezen. Een beeld uit een voorbije tijd.nbsp;Want welke student draagt er tegenwoordig nog een pak en een snor? De kamernbsp;bevindt zich aan het Jansveld en de fotograaf is J.W.J. Makkink. Maar niet alles watnbsp;op de foto staat is bekend. Wie staan er bijvoorbeeld op al die portretfoto's aan denbsp;muur? Waar is de foto van het landweggetje genomen? Wat was er zo bijzonder aannbsp;deze specifieke uitgave van de Highlife Soiree? De foto is een mooie oefening innbsp;beeldarcheologie. Op de nieuwe collectiewebsite van het Universiteitsmuseum, dienbsp;op dit moment wordt ontwikkeld en waaraan Vrienden van het Universiteitsfondsnbsp;en alumni in grote mate hebben bijgedragen, worden nog veel meer parels uitnbsp;de fotocollectie van het museum geplaatst. Dat maakt erg nieuwsgierig naar denbsp;herinneringen én associaties die bezoekers bij deze beelden hebben. De collectiewebsite komt in maart 2013 online.

? ? www.uu.nl/universiteitsmuseum

Illuster November 2012 21

-ocr page 22-

Een greep uit de agenda



Alumni Netwerken

Jaarbijeenkomst Universiteitsfonds

Op vrijdag 30 november vindt de jaarbijeenkomst voor Vrienden en donateurs van het Universiteitsfonds plaats. Op hetnbsp;programma staan onder meer de lezingnbsp;lViiiiiii{^ the Gold War over investeringennbsp;in topsport en sportevenementen, vannbsp;prof. dr. Maarten van Bottenburg, hoogleraar sportontwikkeling aan de Universi-teit Utrecht. Daarnaast worden enkelenbsp;Olympische sporters in de schijnwerpersnbsp;gezet, die als student of alumnus aan denbsp;universiteit zijn verbonden.

» ? Vrienden en donateurs kunnen zich aanmelden via www.uu.nl/alumni/vriend

Waar; Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht Wanneer; Vrijdag 30 november 2012 van 16.00 - 19.00 uur.nbsp;Contact; Marte Otter, (030) 253 8978, m.otter@uu.nl

Alumni Netwerk Rotterdam

Utrecht Lezing: ‘Geneesmiddelen versus Placebo’s’ door prof. dr. Bert Leufkens,nbsp;hoogleraar farmaco-epidemiologie.

Waar; Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam Wanneer; woensdag 7 november 2012, 16.00 uurnbsp;Contact; Joost Gunther, (030) 253 9624, j.gunther@uu.nl

Alumni Netwerk Arnhem

Utrecht Lezing: ‘De wetenschappelijke revolutie’ door prof. dr. Floris Cohen,nbsp;hoogleraar vergelijkende geschiedenisnbsp;van de natuurwetenschap.

Waar; Hotel De Bilderberg, Utrechtseweg 261, Oosterbeek Wanneer; zaterdag 10 november 2012, 10.30 uurnbsp;Contact; Joost Gunther, (030) 253 9624, j.gunther@uu.nl

Alumni Netwerk Den Haag

Themadiner: ‘Het Spel van de Toekomst’ door prof. dr. Mark Overmars, gameont-wikkelaar en hoogleraar ganietechologienbsp;aan de Universiteit Utrecht.

Waar; Brasserie Berlage, President Kennedylaan 1, Den Haag Wanneer; donderdag 29 november 2012, 18.30 uurnbsp;Contact; Harold Kerkhof, (030) 253 5897, h,kerkhof@uu.nl


Alumni Netwerk Amsterdam

Utrecht Lezing: ‘Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding’ door prof. dr. Micha denbsp;Winter, hoogleraar maatschappelijke op-voedingsvraagstukken aan de Universiteitnbsp;Utrecht en lid van de ILaad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

Waar; KNAW- Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Wanneer; maandag 19 november 2012, 19.00 uur

Contact; Marte Otter, (030) 253 8978, m.otter@uu.nl

Jonge Alumni Netwerk (JAN)

Wijnproeverij

Samen met Grapedistrict organiseert het jan een wijnproeverij. De experts van Grapedistrict vertellen over de verschillende wijnennbsp;en tussen het proeven door is er uiteraardnbsp;volop tijd om te netwerken.

Waar; Grapedisthet, Burgemeester Reigerstraat 70, Utrecht Wanneer; donderdag 8 november 2012, 19.30 uur

Contact; Marte Otter, (030) 253 8978, m.otter@uu.nl

Coacheafé

Waar ontstaan betere gesprekken dan in een café? Het JAN organiseert daarom het coacheafé waarin de deelnemers aan de slag gaannbsp;met vragen als: wat zijn mijn talenten, waarnbsp;word ik gelukkig van en hoe zet ik mijnnbsp;talenten in om te doen waar ik goed in bennbsp;en waar ik gelukkig van word? (zie pag. lo)

Waar; Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1, Utrecht Wanneer; woensdag 28 november 2012, 19.00 uur

Contact; Marte Otter, (030) 253 8978, m.otter@uu.nl

? ? www.uu.nl/alumni. Facebook en LinkedIn


Wetenschap amp; Cultuur

studium Generale

Presentatie cd-box Deugden en ondeugden

Prof. dr. Joep Dohmen en prof. dr. Maarten van Buuren presenteren een cd-box vannbsp;de Levenskunstserie Deugden en ondeugden. Waar vinden we een moraal die onsnbsp;aanspreekt zonder ons gevoel van vrijheidnbsp;te ondermijnen?

Wanneer; maandag 4 februari, 20.00 uur

Waar; Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Tegendenkers

Prof. dr. Hans Achterhuis, Denker des Vaderlands, gaat vier keer in discussie metnbsp;tegendenkers over geoorloofd geweld, denbsp;gezondheidszorg, grenzen aan de utopienbsp;en de slimste aan de macht.

Wanneer; 21 januari, 18 februari, 18 maart en

15 april, 20.00 uur

Waar; Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Wat kan de wetenschap bijdragen aan duurzaamheid? Utrechtse wetenschappers laten zich uitdagen om hun kennis, methoden ennbsp;theorieën in te zetten.

Wanneer; 8 dinsdagen vanaf 5 februari, 20.00 uur

Waar; Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

? ? www.sg.uu.nl


22 Illuster November 2012

-ocr page 23-

? ? www.uu.nl/alumni/agenda

Bent U al vriend?


Universiteit

Sari Nusseibeh houdt 3e Koningsbergerlezing De Palestijnse filosoofSari Nusseibeh houdtnbsp;op 13 december 2012 de derde Koningsbergerlezing. Nusseibeh is naast filosoof ooknbsp;schrijver, vredesactivist, voormalig politicusnbsp;en sinds 1995 hoogleraar en president vannbsp;de Al-Quds Universiteit in Oost Jeruzalem.nbsp;Nusseibeh heeft een standvastig vertrouwennbsp;in het bereiken van vrede en vrijheid opnbsp;vreedzame wijze. Daarbij is hij zowel eennbsp;principiële man als een bruggenbouwer.nbsp;De Koningsbergerlezing is in 2009 doornbsp;de Universiteit Utrecht ingesteld om jaarlijksnbsp;de principiële daad van verzet van prof dr.nbsp;Victor Koningsberger tegen de Duitse bezetter levend te houden.

? ? www.uu.nl/koningsbergerlezing

Utrecht de conferentie Design and Dynamics oflnstitiitiansfor Collectine Action plaats, een eerbetoon aan het werk en het gedachtegoed van de in juni overleden professor Elinor Ostrom, Nobelprijswinnaar Economie. Elinor Ostrom, die als keynote speaker zounbsp;optreden tijdens de conferentie, heeft belangwekkend onderzoeknbsp;gedaan naar het gebruik en beheer van collectieve goederen ennbsp;was een inspirerend voorbeeld voor veel onderzoekers. In 2012nbsp;stond Ostrom in de top 100 van de meest invloedrijke personennbsp;ter wereld van Time Magazine.

gt; ? www.collective-action.info

Doe meer met uw Alumnipas

10% extra korting gratis tanken voor € 30 bij Ohra

Bij OHRA krijgt u meer service voor uw premie. Daarom kiezen veel Nederlanders voor de OHRA Autoverzekering. Wanneer u voor het einde van 2012 voor de OHRA Autoverzekering kiest, ontvangt u het eerste jaar, naast uwnbsp;collectiviteitkorting van 15% procent, 10% extra korting. Bovendien krijgt unbsp;als vriend van het van Utrechts Universiteitsfonds een gratis tanktegoed vannbsp;€ 30. Bekijk de vergelijking van autoverzekeraars door lndepender.nl ennbsp;bereken uw premie op ? ? www.ohracollectief.nl/uufonds3965

Win de biografie over Johanna Westerdijk

Ter gelegenheid van het verschijnen van de biografie 'Een beetje Opstandigheid' over Johanna Westerdijk, verloten wij drie exemplaren onder Vrienden van het U-fonds. Beantwoord hiervoor de volgende vraag. Welkenbsp;uitspraak is van Johanna Westerdijk? 'Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid', 'Van een saai leven gaan zelfs schimmels dood' of 'Goed gemanierde vrouwen schrijven geen geschiedenis.' Stuur uw antwoord met uwnbsp;naam en alumnipasnummer naar illuster@uu.nl. De eerste drie juiste inzendingen ontvangen de biografie. ? ? Zie ook Goed Besteed op pagina 18nbsp;nrc.next abonnement met 32% korting

Met een abonnement op nrc.next ontvangt u elke werkdag de jongste kwaliteitskrant van Nederland, op zaterdag de weekendkrant van NRC ennbsp;krijgt u toegang tot nrc.next op uw iPhone, iPad en computer. Vrienden vannbsp;het U-fonds krijgen 32% korting en betalen slechts € 99 voor zes maandennbsp;nrc.next. Let op: deze actie geldt alleen voor nieuwe abonnees.

? ? www.uu.nl/alumni/vriend

Tijd voor een PITstop

Weet u op dit moment niet welke stap u wilt zetten op de arbeidsmarkt? En vind u het lastig om te bepalen welk werk nu echt bij u past; laat staannbsp;om dat werk ook daadwerkelijk te krijgen? Doe dan de PITstop. Die helpt unbsp;om meer inzicht in uzelf te krijgen en vervolgens met gerichte begeleidingnbsp;het werk te vinden dat bij u past.

Sporten met korting bij Olympos

Met een U-fonds alumnipas kunt u tegen gereduceerd tarief gebruikmaken van het volledige sportaanbod van Sportcentrum Olympos op het Utrechtnbsp;Science Park (De Uithof) in Utrecht. Olympos beschikt onder meer over eennbsp;ruime fitnessruimte, tennis- en squashbanen en hockey-, voetbal- en beach-volleybalvelden. Daarnaast worden er vele cursussen en groepslessen aangeboden; op Olympos zijn ruim zeventig sporten vertegenwoordigd.

Utrechts Universiteitsfonds

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, 3584 CS, Utrecht

Volg ons op Facebook en LinkedIn


Illuster November 2012 23

-ocr page 24-

Studenten en wetenschappers die 's avonds aan het werk zijn in denbsp;bibliotheek. Een vertrouwd maar tegelijkertijd ook heel nieuw beeld wantnbsp;de Universiteitsbibliotheek Binnenstadnbsp;is grondig gerenoveerd. De bibliotheek,nbsp;gevestigd in het voormalig paleis vannbsp;koning Lodewijk Napoleon, is nu metnbsp;recht het architectonische kroonjuweelnbsp;van het Universiteitskwartier.

De bibliotheek heeft een oppervlakte van 12.500 m^ met 672 studieplekkennbsp;en 13,5 km boeken. Op de website vannbsp;de bibliotheek zijn een film en foto'snbsp;te zien van de verbouwing en hetnbsp;uiteindelijke resultaat. Maar kom vooralnbsp;zelf in Utrecht kijken. Absoluut denbsp;moeite waard.

In beeld nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;fotoRenêdeWit


' ' 1

1

k'iii

«lï