-ocr page 1-

Alumnimagazine

Juni 2013


Universiteit Utrecht


-ocr page 2-

Illuster


De aftrap

De volgende generatie

Als we er vanuit gaan dat de jeugd nognbsp;steeds de toekomstnbsp;heeft, zitten we metnbsp;deze Illuster helemaalnbsp;goed. Het is alomnbsp;jeugdigheid wat denbsp;klok slaat in dit zomernummer. De Utrechtse wetenschappersnbsp;Wilma Vollebergh en Louk Vanderschurennbsp;buigen zich over de ontwikkeling van pubersnbsp;en kijken daarbij vooral naar de kruisbestuiving tussen de biologische en de sociale kant.nbsp;Een lichte mate van onaangepastheid tijdensnbsp;de puberteit blijkt goed voor de latere ontwikkeling! Dat belooft nog wat. Een kleinnbsp;voorproefje wat ons te wachten staat, krijgtnbsp;u in Generatie uu. Daarin vertellen drienbsp;trotse alumni over de ervaringen van hunnbsp;kinderen tijdens de jongereneditie van denbsp;Utrecht Summer School. Eveneens trots isnbsp;alumna Rinda den Besten op de komst vannbsp;de jeugd Olympische Spelen naar Utrechtnbsp;deze zomer. Vanaf 12 juli bruist Utrechtnbsp;van het jeugdig sporttalent en verrijzen ernbsp;2 Olympische dorpen op het Universiteitsterrein. Als Utrechtse alumnus krijgt unbsp;korting op de toegangskaarten. Niet alleennbsp;de jeugd heeft de toekomst want vele jongenbsp;en oude alumni hebben gul bijgedragennbsp;aan de campagne Door Geven 2013. Dezenbsp;grote mate van betrokkenheid maakt menbsp;zowel trots als hoopvol voor de toekomst.nbsp;Ik draag het voorzitterschap van het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds na 6 jaar dan ook metnbsp;veel vertrouwen over aan mijn (jongere!)nbsp;opvolger Robert Groll. Het gaat u allen goednbsp;en we komen elkaar ongetwijfeld weer tegennbsp;bij een van de vele alumniactiviteiten in denbsp;toekomst.

Dr. André Bolhuis voorzitter Utrechts Universiteitsfonds

Pubers: nature of nurture!

uu centraal

  • 20

  • 21

  • 22

Chemie tussen commercie en onderzoek

j nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Najaar 20'13

De Utrechtlezingen

[ pagina 11 j

? ?

In Utrecht Back in businessnbsp;Bouwjaar 1994nbsp;Generatie UUnbsp;Werken aan je loopbaannbsp;De Utrechtlezingennbsp;UU centraal

In het diepe Goed besteednbsp;In de spotlightnbsp;DUB

In beeld, toen Een greep uit de agendanbsp;In beeld

Summer School

Junior


Bouwjaar 1994

2 Illuster Juni 2013

-ocr page 3-

‘In Nederland zijn we zo’n 15 tot 20 jaar seksueel actief zonder voortplanting’

— Wilma Vollebergh, pagina 13 ?

De opening


Tekst Johan Vlasblom Foto Ivar Pet


‘Utrecht is mijn university of life’

Illuster is een uitgave van de Universiteit Utrecht en hetnbsp;Utrechts Universiteitsfonds,nbsp;verschijnt drie keer per jaarnbsp;en wordt toegezonden aannbsp;alumni van de Universiteitnbsp;Utrecht in een oplage vannbsp;98.000 exemplaren.nbsp;Redactie Maarten Vervaatnbsp;(hoofdredacteur), Nicolinenbsp;Meijer, Armand Heijnen,nbsp;Manneke Olivier, Jasper vannbsp;Winden, Xander Bronkhorst,nbsp;Joost Dankers, Haroldnbsp;Kerkhof, Robbert Jannbsp;Feunekes en Johan Vlasblomnbsp;(eindredacteur).nbsp;Redactieraad Arie Smit,nbsp;oud directeur TeleacNot;nbsp;Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteitnbsp;Geesteswetenschappen;nbsp;David Veldman,nbsp;bladmanager/tekstschrijvernbsp;Uitgeverij Virtùmedia; Olfertnbsp;Koning, communicatieadviseur GGZ Nederland;nbsp;Marianne Hoornenborg,nbsp;ondernemer De Recht amp;nbsp;Krom Producties.

Art direction amp; Vormgeving Flow design communicatie,nbsp;Utrecht. Druk Pijper Media,nbsp;Groningen

ISSN 1338-4703 18e jaargang, #68nbsp;© Universiteit Utrechtnbsp;Overname van artikelennbsp;met bronvermelding isnbsp;toegestaan. Illusternbsp;wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.nbsp;Volg ons op Facebooknbsp;en LinkedIn: Alumninbsp;Universiteit Utrecht.

Wat betekent alumnus zijn voor u? “Het gevoel dat ik innbsp;een traditie sta van mensen dienbsp;zichzelfin en door de Universiteit Utrecht hebben gevormd,nbsp;er veel hebben geleerd ennbsp;daarna iets aan de maatschappijnbsp;hebben teruggegeven. Dienbsp;maatschappelijke relevantie isnbsp;voor mij als alumnus cruciaal.”

En waar past Utrecht in dat plaatje? “Mijn familie komtnbsp;uit Rotterdam. Als je al gingnbsp;studeren, was dat in Delft ofnbsp;Leiden. Dat pad wilde ik nietnbsp;afgaan en vertrok richtingnbsp;Utrecht. Door daar de university of life te hebben gevolgd,nbsp;kan ik me nu een leven zondernbsp;Utrecht nauwelijks meer voorstellen. Ik heb er een geweldigenbsp;tijd gehad en koester vele dierbare herinneringen.nbsp;Het Law College bestond in mijn tijd nog niet en eerlijknbsp;gezegd was de rechtenstudie destijds vrij massaal en onpersoonlijk. Pas tijdens mijn doctoraal kwam daar eennbsp;beetje verandering in en had je individueel contact metnbsp;een hoogleraar of wetenschappelijk medewerker.”

Robert Groll (Nederlands Recht 1980) is per september de nieuwe voorzitter van hetnbsp;Utrechts Universiteitsfonds en daarmee denbsp;opvolger van André Bolhuis. Groll (oud-president van de rechtbank Zwolle-Lelystad)nbsp;was de afgelopen jaren achtereenvolgensnbsp;penningmeester en vicevoorzitter van hetnbsp;fonds.

Een nieuwe voorzitter betekent vaak andere accenten.

Wat gaat u doen? “De koers die het bestuur met André Bolhuis als voorzitter heeft ingezet is goed. Daar hebnbsp;ik natuurlijk ook zelf aan bijgedragen en die zal ik dannbsp;ook uit volle overtuiging voortzetten en uitbouwen.nbsp;Misschien met een iets grotere ambitie. Ja, de Universiteitnbsp;Utrecht is de grootste in Nederland, maar de grootte isnbsp;niet zo belangrijk; wel het feit dat wij volgens diversenbsp;ratings de beste zijn. Daar past een robuuster en meernbsp;zichtbaar universiteitsfonds bij; een fonds dat in denbsp;praktijk het verschil weet te maken. De vaststelling vannbsp;die ambitie was overigens alleen mogelijk omdat Yvonnenbsp;van Rooy zich daar vierkantnbsp;achter had gesteld. Ik hoop vannbsp;harte dat haar opvolger Marjannbsp;Oudeman zich daar eveneensnbsp;met raad en daad aan verbindt.”

In 2013 is de Universiteitsdag geheel vernieuwd. Geslaagdenbsp;operatie? “Ik heb genoten vannbsp;de nieuwe opzet en locatie vannbsp;de Universiteitsdag. Hartjenbsp;binnenstad, daar hoort dezenbsp;dag echt thuis; het Domplein,nbsp;De Dom, het Academiegebouw. .. heilige grond.nbsp;De opkomst was goed maarnbsp;kan nog beter en vooral ooknbsp;jonger. Wat mij betreft, zettennbsp;we daarbij vooral in op hetnbsp;faciliteren van ontmoetingennbsp;op maat, waar oud studie-en jaargenoten elkaar kunnennbsp;treffen. De behoefte daaraan is groot. Onze Universiteitsdag moet een niet te missen dag worden. Daarnaastnbsp;zet ik me natuurlijk met hart en ziel in voor nog meernbsp;vrienden, donateurs en andere betrokken alumni. Ik hebnbsp;daar alle vertrouwen in. Het Universiteitsfonds is eennbsp;ruwe, ongeslepen diamant,”

Universiteiten besteden steeds meer aandacht aan hun alumni vanwege het geld, hoor je wel eens. Wat vindt unbsp;daarvan? “Het beginsel van learning, earning and returningnbsp;spreekt mij aan. Het feit datje iets terug mag doen voornbsp;je eigen universiteit beschouw ik als een eer en eennbsp;voorrecht en zeker niet als een plicht. Maar bij returningnbsp;gaat het niet alleen om geld. Want naast onze duizendennbsp;vrienden en donateurs, zie ik ook al die betrokkennbsp;vrijwilligers in onze alunminetwerken zoals het jannbsp;en de vele enthousiaste deelnemers aan de coachcafés,nbsp;De bereidheid om iets terug te doen en op allerlei manieren bij te dragen is bijzonder en soms hartverwarmend.”^


Illuster Juni 2013 3

-ocr page 4-

In Utrecht Q

? ? www.uu.nl/nieuws

Marjan Oudeman ’ nieuwe collegevoorzitter

Marjan Oudeman is per 1 Juli 2013 de nieuwe collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht. Vanaf 2010 was zij lid van het Executive Committee van AkzoNobel met als portefeuillenbsp;personeelsbeleid en organisatieontwikkeling. Daarvoor was zij lid van het Executivenbsp;Committee van het Europese deel van de Tata Steel Group. Oudeman (1958) studeerdenbsp;Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een MBA van de Erasmus Universiteitnbsp;Rotterdam en van de University of Rochester, New York. Ze heeft verschillende nevenfuncties, waaronder lid van de raad van commissarissen bij de ABN Amro Group, lid vannbsp;het bestuur Stichting Nationaal Fonds 4 en 5 mei en lid van de Raad van Toezicht Platformnbsp;Bèta Techniek. Opzij benoemde haar in 2009 tot meest invloedrijke vrouw binnen denbsp;categorie bedrijfsleven. In 2012 was Oudeman betrokken bij de oprichting van denbsp;Netherlands Asia Honours Summerschool.

? ? www.uu.nl/llluster gt; 2012 gt; Illuster #66

Bert Weckhuysen wint NWO-Spinozapremie

H Chemicus Bert Weckhuysen (44) heeft de hoogstenbsp;wetenschappelijkenbsp;onderscheiding innbsp;Nederland ontvangen:nbsp;de NWO Spinozapremie.

Weckhuysen mag de premie van 2,5 miljoen euro naar eigen inzicht aan zijn onderzoeknbsp;besteden. Weckhuysen is sinds 2000 verbondennbsp;aan de Universiteit Utrecht als hoogleraarnbsp;Anorganische Chemie en Katalyse en werdnbsp;in 2012 benoemd tot faculteitshoogleraar vannbsp;de faculteit Bètawetenschappen. Weckhuysennbsp;ontving verschillende prijzen, waaronder denbsp;International Catalysis Award en een ERCnbsp;Advanced Grant. Daarnaast is hij als captain ofnbsp;science van het topteam chemie betrokken bijnbsp;het vormgeven van hetTopsectorenbeleid vannbsp;de Nederlandse regering.

Matchingstraject succesvol

Ouders/kinderen workshop voor alumni

Het Universiteits-museum staat met de tentoonstelling Peacenbsp;ofcake? in het teken vannbsp;vrede. In samenwerkingnbsp;met War Child biedt hetnbsp;museum Utrechtsenbsp;alumni en hun kinderennbsp;een speciaal arrangement dat bestaat uit eennbsp;bezoek aan de tentoonstelling en deelnamenbsp;aan de ouders/kinderen dramaworkshopnbsp;Performing for Peace.

6 oktober van 11:00- 12:00 uur.

Kosten € 5,- p.p. Leeftijd vanaf 9 Jaar. Aanmelden op

? ? www.uu.nl/universiteitsmuseum gt; agenda

Turkse taalonderzoekster op Prince Claus Chair

Professor Aylin Küntay is voor twee jaar benoemdnbsp;op de 'Prince Claus Chair'.nbsp;Küntay is hoogleraarnbsp;aan de Koç University innbsp;Istanbul op het gebied vannbsp;taal- en communicatieontwikkeling bij jongenbsp;kinderen. Met haar expertise sluit zij goed aannbsp;bij Jeugd amp; Identiteit, een van de vier strategische onderzoeksthema's van de Universiteitnbsp;Utrecht. De Prince Claus Chair wil onderzoeknbsp;en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerkingnbsp;bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Het curatoriumnbsp;van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Koningin Maxima.

Het aantal aanmeldingen voor Utrechtse bacheloropleidingen met een matchingstrajectnbsp;is veel groter dan vorig jaar. Dat blijkt uit denbsp;aanmeldcijfers van 1 mei 2013. Utrecht is denbsp;eerste universiteit die een matchingstrajectnbsp;als onderdeel van de inschrijving hanteert.nbsp;De universiteit wil hiermee een ambitieusnbsp;studieklimaat stimuleren en uitval, als gevolgnbsp;van een niet-passende studiekeuze, tegengaan.


4 Illuster Juni 2013

-ocr page 5-

? ? www.uu.nl/alumni


Veertien Vidi-subsidies voor Utrecht

Veertien onderzoekers van de Universiteit Utrechtnbsp;en het UMC Utrecht krijgennbsp;van De Nederlandsenbsp;organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoeknbsp;(NWO) een Vidisubsidienbsp;van ieder maximaalnbsp;800.000 euro. Met de subsidie kunnen de

Utrechtse onderzoekers een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vidisubsidie richt zich op excellente onderzoekers die na hun promotie al eennbsp;paar jaar succesvol onderzoek hebben gedaan.nbsp;Een van de Utrechtse Vidilaureaten is historica

Tine de Moor.

gt; www.uu.nl/illuster gt; 2012 gt; Illuster #65

120.000 euro voor campagne Door Geven

Vrienden, donateurs en alumni hebben al 120.000 euro bijeengebracht voor denbsp;campagne Door Geven 2013. Een fantastischnbsp;resultaat, maar om alle projecten te kunnennbsp;realiseren, is er nog zeker 30.000 euro nodig.nbsp;Alle bijdragen komen ten goede aan viernbsp;projecten: het UES-beurzenprogramma voornbsp;talentvolle buitenlandse studenten, denbsp;digitalisering van het Utrechts Psalter, hetnbsp;Polypilonderzoek tegen Zwangerschaps-vergiftiging en het Onderwijsspel Seriousnbsp;Game voor studenten met een stoornis innbsp;het autistisch spectrum.

Op ? ? www.uu.nl/doorgeven vindt u uitgebreide informatie en kunt u rechtstreeks doneren.

Wetenschapscircus op deBeschaving

Het nieuwste robotica-onderzoek, leven op Mars, het temmen van tumorennbsp;en seks bij apen. Cirque denbsp;la Science biedt kennis,nbsp;spektakel, humor, actuelenbsp;onderwerpen, originelenbsp;ideeën en state of the artnbsp;wetenschap. Cirque de la Science vindt plaatsnbsp;op zaterdag 6 juli in de Botanische Tuinen vannbsp;het Utrecht Science Park en is onderdeel van

Festival deBeschaving . Naast het wetenschaps-programma, dat is georganiseerd door de

Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht en het UMCUtrecht, biedt deBeschaving heelnbsp;: veel theater, kunst en muziek.

Benoemingen

Monique de Boer-Beerta

Alumnus Nederlands recht (1984)

Benoemd tot burgemeester van de gemeente Roerdalen.

Inez Boogaarts

Alumnus Sociale Geografie

Benoemd tot lid van de raad van toezicht van het Groninger Museum.

Frans Jaspers

Alumnus Geneeskunde (1976)

Benoemd tot voorzitter Taskforce European Connection voor de Topsector Life Sciencesnbsp;amp; Health.

Hanneke Jukema

Alumnus Nederlands Recht (1987)

Benoemd tot algemeen directeur ABN AMRO Verzekeringen.

Harry van der Kraats

Alumnus Nederlands Recht (1991)

Benoemd tot algemeen directeur van de werkgeversvereniging AWVN.

Ernst Ligthart

Alumnus Nederlands Recht en Economie (1994)

Benoemd tot lid van de raad van commissarissen van Ajax.

Paul Schnabel

Alumnus sociologie en geneeskunde (1973/1982)

Benoemd tot plaatsvervangend kroonlid van de SER.

Marije Vellekoop

Alumnus kunstgeschiedenis (1995)

Benoemd tot hoofd kunst van het

Van Gogh Museum.

Ellen Walraven

Alumnus Theater, film- en televisiewetenschap

Benoemd tot directeur van de Rotterdamse Schouwburg.

René Bernards

Hoogleraar Moleculaire Carcinogenese

Winnaar van de oeuvreprijs Akademiehoogleraren 2013 van de KNAW.

? ? www.debeschaving.nl



Illuster Juni 2013 5

-ocr page 6-

Back in Business

Tekst Victor Winter Foto Iris Tasseron

‘Mnltidisciplinaritcit wordt steeds belangrijker’


Paul Vermeulen rondde in 2004 in

Utrecht zijn Master Chemistry amp; Physics af, promoveerde daarna innbsp;Eindhoven en werkte achtereenvolgens bij Samsung en chemiebedrijf Sachem.nbsp;Vanuit Sachem is Paul nu betrokken bij denbsp;Topsector Chemiebeurzen, het sponsor-programma voor getalenteerde scheikunde-studenten. Hierdoor is hij weer in contactnbsp;gekomen met zijn oude universiteit.

“Persoonlijk vind ik het erg leuk om weer contact te hebben met Utrecht. Dat wasnbsp;overigens ook een van de redenen dat denbsp;algemeen directeur van Sachem Europenbsp;graag mee wilde doen aan het Topsectornbsp;Chemiebeurzen programma. Daarnaastnbsp;speelt mee dat op deze manier de chemienbsp;een gezicht krijgt en bovendien dat Sachemnbsp;onder studenten bekender zal worden. Opnbsp;korte termijn heeft dit natuurlijk nog geennbsp;groot effect, maar Sachem wil op de langenbsp;termijn wel graag excellente studenten alsnbsp;werknemers aantrekken. Multidisciplinari-teit wordt daarbij steeds belangrijker. Veelnbsp;van onze klanten kijken anders tegen denbsp;werking van chemicaliën aan dan eennbsp;monodisciplinaire chemicus wellicht doet.nbsp;De Computerchipindustrie werkt op de nano-meterschaal en heeft daarvoor chemicaliënnbsp;nodig die op een dergelijke schaal nog steedsnbsp;precies doen watje wilt. Als producent moetnbsp;je je dus heel goed kunnen verplaatsen in denbsp;positie en de vraag van je klant. Dit soortnbsp;vaardigheden heeft nog niet iedere afgestudeerde. Voor sommige posities binnen onsnbsp;bedrijf duurt het soms dan ook best lang,nbsp;voordat we een geschikte kandidaat hebbennbsp;gevonden.”


‘De contacten die we hebben met de studentennbsp;zijn zeer positief’nbsp;stage

Het Topsector Chemiebeurzen programma is nu bijna een jaar onderweg en de studentennbsp;lopen in juni een korte stage bij een van denbsp;vijf deelnemende bedrijven. Paul is ergnbsp;benieuwd hoe deze onderzoeksprojectennbsp;gaan verlopen. “Omdat het een nieuwnbsp;programma is, zal het nog wel een beetjenbsp;onwennig zijn in het begin dus het is lastignbsp;om bijvoorbeeld in te schatten wat het niveaunbsp;precies zal zijn. Maar ik heb er zeker vertrouwen in, want de contacten die we al hebbennbsp;gehad met de studenten zijn zeer positief”

Etalage

De contacten tussen onderzoekers van Sachem en de Universiteit Utrecht zijn opnbsp;dit moment nog beperkt, maar Paul zietnbsp;geen redenen waarom dat niet zou kunnennbsp;veranderen. “Het komt regelmatig voor datnbsp;we specifieke apparatuur nodig hebben dienbsp;bij ons niet beschikbaar is. Dan komen wenbsp;nu uiteindelijk vaak bij externe bedrijvennbsp;terecht, maar dit zou net zo goed bij denbsp;universiteit kunnen zijn. Het probleem daarbij is dat we vaak niet goed weten wat er opnbsp;de universiteit beschikbaar is aan apparatuurnbsp;en expertises. Het zou mooi zijn wanneer denbsp;universiteit dat bijvoorbeeld via haar websitenbsp;nog beter in de etalage zet.” ?

Topsector Chemiebeurs

Vijf veelbelovende studenten scheikunde aan de Universiteit Utrechtnbsp;krijgen vanaf dit studiejaar een maandelijkse toelage van 500 euro. De beursnbsp;is een initiatief van de Vereniging vannbsp;de Nederlandse Chemische Industrienbsp;(VNCI). De studenten zijn geselecteerdnbsp;en worden betaald door de vijf deelnemende chemiebedrijven. Met hetnbsp;initiatief hopen de chemische industrienbsp;en de universiteit de instroom van jongenbsp;talenten te bevorderen. De Topsectornbsp;Chemiebeurs wordt komend studiejaarnbsp;landelijk uitgerold.


6 Illuster Juni 2013

-ocr page 7-

Bouwjaar 1994 De student anno 2013

Foto Iris Tasseron


‘Scheikunde is mttig, interessantnbsp;en relevant’

(29 september 1994) is eerstejaarsstudent scheikunde en éénnbsp;van de vijf studenten die afgelopen jaarnbsp;een Topsector Chemiebeurs kreeg vannbsp;500 euro per maand voor de drie jaar dienbsp;haar bachelor duurt. De beurzen wordennbsp;bekostigd door een aantal chemischenbsp;bedrijven, waarbij de studenten ook eennbsp;klein onderzoek doen.

quot;Ik wist sowieso al dat ik scheikunde wilde studeren, een pittige, interessantenbsp;en relevante studie. Het krijgen van denbsp;beurs was dus niet de reden om deze studienbsp;te kiezen, maar de financiële bijdrage isnbsp;natuurlijk wel erg prettig. Met name nunbsp;er zoveel onzekerheid is over studiefinanciering. Het geeft bovendiennbsp;aan dat de chemische industrie het echtnbsp;belangrijk vindt dat voldoende mensen ditnbsp;soort studies kiezen. Ik kan me voorstellennbsp;dat scholieren die twijfelen tussennbsp;verschillende richtingen over de streepnbsp;kunnen worden getrokken met dit soortnbsp;initiatieven. Ik vind het persoonlijk heelnbsp;interessant om straks bij bedrijven te ziennbsp;hoe de commerciële kant is verwevennbsp;met het onderzoek.quot;

Illuster Juni 2013 7

-ocr page 8-

Generatie UU

Tekst Harold Kerkhof Foto's Iris Tasseron

In de zomervakantie van 2012 vond de eerste Summer School Junior van de Universiteit Utrecht plaats, die dit jaar vanwege het grote succes in uitgebreiderenbsp;vorm herhaald gaat worden. Kinderen uit de groepen 6,7 en 8 krijgen hun eerstenbsp;kennismaking met wetenschap en de universiteit. Onder hen natuurlijk ooknbsp;kinderen van alumni van de Universiteit Utrecht.

Kinderen van alumni doen mee aan de Summer School Junior

‘Makkie, geleerd op de Summer School’


‘Noah denkt heel ruimtelijk en wil graag weten hoe dingen precies werken. Dat komt mooi samen met hetnbsp;Rietveld-Schröderhuis datje ziet in mijn boek.’


Martine Maes en Noah

Martine Maes (Algemene letteren, 1998) werkt als programmamanager en senior adviseur bij Kennisland, een denktank voor duurzame maatschappelijke vernieuwing.nbsp;Ze begeleidt partijen die samenwerken aan ideeën voornbsp;slimmer werken in de publieke sector en ze stimuleertnbsp;scholen mee te doen aan vernieuwende onderwijsprogramma’s.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd aan de

Universiteit Utrecht? “Tijdens mijn studie kreeg ik soms de kans om de kennis uit de boeken toe te passen.

Zo mocht ik een tentoonstelling van begin tot eind opzetten en ben ik voor een project op pad gegaan metnbsp;concrete marketingvragen.”

Hoe wil je dat de universiteit van jouw kinderen zich gaat ontwikkelen? “Ik zou de universiteit graag nauw verbonden zien aan de maatschappij en aan actuele vraagstukkennbsp;die er leven. Kennis die je opdoet, moet ook toegepastnbsp;worden.”

Is je studietijd nog weleens onderwerp van gesprek met je kinderen? “Het leukste voorbeeld speelde zich af tijdensnbsp;de Summer School Junior afgelopen jaar. Ik haalde metnbsp;mijn andere zoon Kick Noah op en wees hem op de con-tainerwoningen, waar studenten in wonen en waarin hijnbsp;later misschien ook wel terecht zou komen. Zijn reactie:nbsp;‘Echt niet.’ ”

Wat vond Noah van de Summer School Junior? “Noah was helemaal blij. Hij vindt het heel leuk om proefjes te doennbsp;met elektriciteit, water of bouwwerken. Nu zegt hij datnbsp;hij later architect wil worden.”

Maarten de Laat en Tijn

Maarten de Laat (Sociale Geografie, 1995) werkt als beleidsadviseur bij een woningcorporatie in Amsterdam.nbsp;Hij ontwikkelt visies over hoe wijken zich binnen eennbsp;stad ontwikkelen en adviseert over onder meer woning-


8 Illuster Juni 2013

-ocr page 9-

Informatie en inschrijving Summer School Junior 2013 ? ? www.uu.nl/wetenschapsknooppunt



‘Tijn en mijn ander zoon Olie zijn al vanaf tweejarige leeftijd echte verzamelaars. Deze foto is genomen voor hun ‘schatkast’ die wenbsp;speciaal voor hun verzameling hebben gemaakt.’

bezit, huismeesters, de openbare ruimte en veiligheid.

Wat is het belangrijkste datje hebt geleerd aan de Universiteit Utrecht? “Analytischnbsp;denken, informatie snel verwerken en denbsp;juiste conclusies trekken: daar heb je je helenbsp;leven profijt van. Maar ik heb tijdens mijnnbsp;studie ook een hoop nieuwe vrienden gemaakt, de liefde voor de stad Utrecht opgedaan en de liefde van mijn leven ontmoet.”

Hoe wil je dat de universiteit van jouw kinderen zich gaat ontwikkelen? “Ik hoop dat de universiteit goed toegankelijk blijft en geennbsp;elite-instituut wordt. Tegelijkertijd denk iknbsp;dat er meer ruimte moet komen voor studenten die meer in hun mars hebben. Tijdensnbsp;mijn studie werd er veel aandacht besteed aannbsp;lezen en schrijven, maar voor de huidige generatie is het ook heel belangrijk om een verhaal te kunnen vertellen en te presenteren.”

Is je studietijd nog weleens onderwerp van gesprek met je kinderen? “Ik kijk als geograafnbsp;naar de wereld; ik kan dat niet uitzetten.nbsp;Hoe wijken en steden zijn ingericht, fascineert me en daarover vertel ik dan ook veelnbsp;thuis. En Tijn en Olie zijn gelukkig heelnbsp;nieuwsgierig.”

Wat vond Tijn van de Summer School Junior? “Tijn wil dit jaar weer meedoen. Het slootnbsp;heel goed aan bij zijn bèta-interesse: de schei-kunde-experimenten en grondboringen omnbsp;de aardlagen te ontdekken, vond hij fantastisch.”

Martine Sluijter en Skip

Martine Sluijter (Milieukunde, 1995) werkt als projectmanager bij de gemeente Utrecht.nbsp;Ze houdt zich op dit moment hoofdzakelijknbsp;bezig met de opwaardering van de noordelijke randweg. Daarbij stuurt ze het procesnbsp;inhoudelijk en adviseert ze het Utrechtsenbsp;bestuur.

Wat is het belangrijkste datje hebt geleerd aan de Universiteit Utrecht? “In milieukundenbsp;komen diverse disciplines samen, zoals geografie, biologie en rechten. Hierdoor bennbsp;ik breder gaan kijken. Voordat ik in Utrechtnbsp;kwam studeren, heb ik een HBO-opleidingnbsp;gevolgd. Op de universiteit heb ik geleerdnbsp;mijn praktische vaardigheden theoretischnbsp;beter te onderbouwen.”

Hoe wil je dat de universiteit van jouw kinderen zich gaat ontwikkelen? “Toen ik een

‘Skip is heel geïnteresseerd in steden, bouwwerken en verkeerssystemen.

We zijn geportretteerd bij een maquette van een stad die hij zelfheeft gemaakt.’

studie ging kiezen, had ik geen idee dat er zoveel interessante studies zijn. Het zou mooinbsp;zijn als kinderen kunnen zien en ervaren watnbsp;een universiteit inhoudt.”

Is je studietijd nog weleens onderwerp van gesprek met je kinderen? “We lopen iederenbsp;dag naar school langs mijn oude studentenhuis. Zelf vraagt Skip regelmatig waaromnbsp;dingen in de stad zijn zoals ze zijn en daarnbsp;vertel ik graag over.”

Wat vond Skip van de Summer School Junior? “Skip vertelt niet heel uitgebreid over al zijnnbsp;belevenissen, maar soms merkje ineens datnbsp;hij iets heeft opgepikt. Tijdens een strandwandeling in de vakantie legde hij opeensnbsp;het verschil tussen een meanderende en eennbsp;vlechtende rivier uit. ‘Hoeweetjedat?’, vroegnbsp;ik. ‘Makkie,’ zei hij, ‘geleerd op de Summernbsp;School.’ ” ?


Illuster Juni 2013 9

-ocr page 10-

Werken aan je loopbaan

Tekst Jan Hartman

Op zoek naar bezieling in het werk


MartinThoolen


verzorgt begin 2014 een workshop voor het Jonge


wr


Alumni Netwerk


Wie net is afgestudeerd, staat aan het begin vannbsp;een lange loopbaan.nbsp;Maar hoe weet je of Jenbsp;doet wat bij je past? Vaak zoeken we geluknbsp;en rijkdom buiten onszelf en vergelijkennbsp;we eikaars salaris, leaseauto en maatschappelijke status. Zo houden we onszelf voornbsp;de gek, aldus Martin Thoolen (Klinische ennbsp;Arbeidsorganisatiepsychologie 1990).

‘Laten we doen dat diegene van ons die bij zijn dood het meeste bezit, de wedstrijdnbsp;heeft gewonnen.’ Dat schreef Kees vannbsp;Kooten ironisch in De Verrekijker. “Warenbsp;rijkdom is geen materieel bezit maar eennbsp;geestelijke gesteldheid en bovendiennbsp;innerlijk. Om ons goed te voelen, zijnnbsp;we niet afhankelijk van wat anderennbsp;van ons vinden. Toch hengelen we innbsp;de buitenwereld naar complimentjes,nbsp;waardering, goedkeuring en status”,nbsp;aldus Thoolen.

Met ons ego als kompas kiezen we volgens Thoolen de loopbaan die de buitenwereld van ons lijkt te verwachten ennbsp;niet wat we diep van binnen zelf willen.nbsp;Thoolen ervaart dit in zijn werk als seniornbsp;trainer, coach en consultant. Met Wendynbsp;Hobbelink richtte hij adviesbureau Circumference op en samennbsp;schreven zij het boek Rijkdom is gratis! Inspirerende gids voor nieuwnbsp;bewustzijn in werk en privé. Thoolen koos ooit voor zijn studie omdatnbsp;inzicht in mensen en organisaties de rode draad in zijn leven vormtnbsp;die hem blijft inspireren. “De wereld en wat wij mensen ervannbsp;maken, is steeds vol nieuwe ontdekkingen en een eindeloze bron vannbsp;verdieping en ontwikkeling. Ik vind het een geweldig avontuur omnbsp;bewuster met onszelf en met elkaar om te gaan en bij te dragen aannbsp;iets wat er werkelijk toe doet.”

‘Ik vind het een geweldig avontuur om bij te dragennbsp;aan iets wat er werkelijknbsp;toe doet. Martin Thoolen

Volgens Thoolen kun je leven en werken vanuit drie verschillende dimensies.nbsp;“Ten eerste vanuit het ego dat voortdurend vergelijkt en beoordeelt of wenbsp;superieur of inferieur zijn aan een ander.nbsp;Ons ego wil meer bezit hebben of positiesnbsp;bereiken om een goede indruk te makennbsp;op anderen. Ten tweede vanuit de ziel,nbsp;onze eigenheid en authenticiteit waardoornbsp;we vol energie en passie zijn zodra we ietsnbsp;doen dat echt bij ons past. Ten derdenbsp;vanuit spirit, waardoor we bewustnbsp;worden van ons ego en onze bezieling.nbsp;Door spirit voelen wij ons verbonden metnbsp;andere mensen en de wereld, waaraan wenbsp;een bijdrage willen leveren. Vanuit ego,nbsp;ziel en spirit vinden we een antwoordnbsp;op de vraag: Wat wil ik (voor werk)?”nbsp;Thoolen coachte ooit een internistnbsp;in opleiding van in de dertig. “Caroliennbsp;was vol energie en begeestering aan haarnbsp;carrière begonnen, maar zat ’s avondsnbsp;futloos thuis. Dat bleek te komen doordatnbsp;zij vaak ongemerkt de routineklussen vannbsp;collega’s overnam. Hierdoor hadden zijnbsp;wel tijd voor congressen, onderzoek ennbsp;publicaties, maar Carolien niet. Zij deednbsp;dit vanuit een aangeleerd ego-patroonnbsp;om het anderen naar de zin te maken.

Nadat ze zich hiervan bewust was geworden, besprak ze dit met haar leidinggevende. Daarop creëerde ze zelf meer tijd om onderzoek tenbsp;doen en hervond ze haar bevlogenheid.” In het geval van Caroliennbsp;was een nieuwe wending mogelijk zonder van baan te veranderennbsp;maar dat is volgens Thoolen niet altijd het geval. “Soms is het laf omnbsp;te gaan, soms is het laf om te blijven.”

? ? www.circumference.nl of www.rijkdomisgratis.nl

De naam Carolien is gefingeerd en de persoonlijke omstandigheden zijn onherleidbaar tot deze persoon gemaakt.


10 Illuster Juni 2013

-ocr page 11-

Meer informatie en aanmelden ? ? www.uu.nl/alumni


De Universiteit Utrecht onderhoudt graag een goed contact met haar alumni. Een vannbsp;de mooiste tradities in dit streven, zijn denbsp;Utrechtlezingen die ieder najaar in zevennbsp;verschillende regio's plaatsvinden. De sprekersnbsp;zijn vaak als hoogleraar aan de universiteitnbsp;verbonden, maar soms gaat het ook omnbsp;aansprekende alumni met een eigen verhaal.

Zwolle

Zaterdag 5 oktober, vanaf 12.00 uur Stamcellen: Dr. Jekyll or Mr. Hydenbsp;Prof. dr. Hans Clevers, president KNAWnbsp;Drents Museum, Assen

Prijs: € 30,- en € 22,50 voor Vrienden (inclusief lunch en na afloop mogelijkheidnbsp;tot bezoek museum)

Den Haag

Maandag 14 oktober, vanaf 19.30 uur Nederland en het Poldermodel: eennbsp;duizendjarige geschiedenisnbsp;Prof. dr. Maarten Prak, hoogleraarnbsp;Economische en Sociale Geschiedenis

Amsterdam

Donderdag 17 oktober, vanaf 19.00 uur Opschalen en opschieten: Duurzaamheidnbsp;versnellen door meer innovatie in de praktijknbsp;Mr. drs. Marjan Minnesma, directeur Urgendanbsp;Grand Café Frankendael, Amsterdam

Prijs: € 17,50 en € 12,50 voor Vrienden (inclusief borrel en mogelijkheid totnbsp;rondleiding vooraf)

Brabant

Donderdag 24 oktober, vanaf 18.00 uur Goed water, beter leven, best bier

Arnhem

Dinsdag 19 november, vanaf 18.30 uur Grenzen aan Macht: Dominantie, Tolerantie ennbsp;Dienstvaardigheid in Dierengemeenschappennbsp;Prof. dr. Jan van Hooff, emeritus hoogleraarnbsp;Gedragsbiologie en Socio-ecologie

Burgers' Zoo, Arnhem

Kosten: € 22,50 en € 17,50 voor Vrienden (inclusief borrel)

Utrecht


Koninklijke Schouwburg, Den Haag Prijs: € 22,50 en € 17,50 voor Vriendennbsp;(inclusief borrel en mogelijkheid totnbsp;rondleiding vooraf)

Mr. Gijs Swinkels, global brand manager Bavaria

Prof. dr. Ruud Schotting, hoogleraar Kwantitatief Watermanagement

Bavaria Brouwerij, Lieshout

Prijs: € 17,50 en € 12,50 voor Vrienden (inclusief broodjesbuffet, borrel ennbsp;mogelijkheid tot rondleiding vooraf)

Vrijdag 22 november, vanaf 19.30 uur Moeten we bang zijn voornbsp;Mensenrechtenverdragen?

Prof. mr. Jenny Goldschmidt, hoogleraar Rechten van de Mens

Aula van het Academiegebouw, Utrecht Prijs: € 15,- en € 10,- voor Vriendennbsp;(inclusief borrel)


Illuster Juni 2013 11

-ocr page 12-

In Utrecht werken wetenschappers uit verschillende disciplines samen binnen het speerpunt Jeugd amp; Identiteit. Ze buigen zich daarbij onder meer over die altijd weer boeiende nature en nurturenbsp;kwestie. Word je als kind in je ontwikkeling nou meer bepaald door je chemische samenstelling ofnbsp;door je sociale omgeving? lUuster bespreekt de kwestie met Wilma VoUebergh, hoogleraar Algemenenbsp;Sociale Wetenschappen aan de faculteit Sociale Wetenschappen, en LoukVanderschuren, hoogleraarnbsp;Neurobiologie van Gedrag aan de faculteit Diergeneeskunde. Uitganspunt is de meest in het oognbsp;springende exponent van jeugdige ontwikkeling en onstuimigheid: de puber.

-ocr page 13-

Tekst Johan Vlasblom Beeld Shutterstock

? ? www.uu.nl/alumni

quot;quot;Kerri 111

onaangepast gedrag is goed voor je ontwikkeling I

Vollebergh ziet de puber vooral als een buitengewoon interessant ‘studieobject.’ “In een relatief korte tijd vindennbsp;er bij pubers heel veel ontwikkelingen en veranderingennbsp;plaats op lichamelijk, mentaal en sociaal gebied. Er isnbsp;sprake van rijping, de hormonen gieren door je lijfje hersenen ontwikkelen zich, je maaktje los van je ouders, je vriendengroep wordtnbsp;belangrijker en je gaat relaties aan. Er is geen periode in je leven,nbsp;waarin zoveel verandert en die zo bepalend is voor je identiteit ennbsp;daarmee je toekomst, als je jeugd en je pubertijd.” Vanderschurennbsp;vindt de puber weliswaar een mooi onderwerp maar hij vindt zichzelfnbsp;geen puberdeskundige. Zijn onderzoek gaat vooral over de gedrags-en hersenontwikkeling bij knaagdieren. Vernbsp;van de puberwereld dus. Of toch niet? “Aan denbsp;ene kant wel maar tegelijkertijd kun je stellennbsp;dat de basisprincipes qua hersenontwikkelingnbsp;bij knaagdieren en mensen hetzelfde zijn.”

Experimenteerdrift

Bij puberteitsontwikkelingen past volgens Vollebergh ook een zekere mate van heftigheid. Pubers zoeken niet alleen grenzen op maar gaan daar ook regelmatig overheen. Ze proberen allerlei dingen uit en maken zich daarbijnbsp;regelmatig schuldig aan onverantwoord gedrag. Hoewel dit laatstenbsp;nog valt te bezien volgens Vanderschuren. “Pubers zoeken grenzennbsp;op en slaan aan het experimenteren. Dat is volkomen logisch wantnbsp;alleen zo kun je je ontwikkelen en komje verder. Het is belangrijknbsp;om proefondervindelijk te ervaren wat wel en niet kan en mag.nbsp;Waar liggen de grenzen, wat wordt er wel en wat niet geaccepteerdnbsp;en vooral; wat zijn de consequenties van je gedragPJe hoopt natuurlijk vooral als ouder dat het gedrag van je puberzoon ofpuberdochternbsp;niet te extreem wordt, maar een zekere mate van experimenteerdriftnbsp;hoort er gewoon bij.”

Tijdelijke uitbarstingen

Ook Vollebergh vindt dat het meevalt met de heftigheid. “Veel Sturm und Drang wordt toegeschreven aan de puberteit maar zeker innbsp;Nederland valt dat allemaal nogal mee. Nederlandse ouders zijn overnbsp;het algemeen open en tolerant en geven hun kinderen veel vrijheid.

‘Het blijkt dat er op latere leeftijd op bepaaldenbsp;plaatsen nog hersencellennbsp;bijkomen.’

Individuele eigenschappen zie ik meer als bepalend voor grensoverschrijdend gedrag. Wanneer kinderen op jonge leeftijd al wild en ongeremd zijn, is de kans groot dat dit tijdens hun puberteit opnieuwnbsp;gebeurt.” En vaak zijn eventuele uitbarstingen slechts van tijdelijkenbsp;aard. “Qua licht delinquent gedrag zie je bijvoorbeeld een piek rondnbsp;het 15e levensjaar. Daarna worden ze in de meeste gevallen verstandig. En bij sommigen, echt een minderheid, gaat het fout.”

Mooi geregeld

Pubers leren volgens Vanderschuren vooral door met elkaar te inter-acteren en dingen uit te proberen, iets wat volwassenen steeds minder doen. “De hersenen bij pubers zijn plastisch ennbsp;daarom staan er gewoon meer mogelijkhedennbsp;open. Dat leidt soms tot impulsief en onwenselijk gedrag maar tegelijkertijd heeft de biologienbsp;dat toch maar mooi geregeld. Want wie volwassen wil worden en de wijde wereld wilnbsp;intrekken, moet exploratiefzijn ingesteld.”nbsp;Deze inzichten rekenen volgens Vanderschuren af met het oude idee datje hersenen afzijnnbsp;op het moment datje ‘auto kan rijden en alcohol mag kopen’. Zo rondnbsp;je i8e dus. “Nu weten we dat de ontwikkeling van de frontaalkwab,nbsp;het meest geavanceerde deel van je hersenen ongeveer doorloopt totnbsp;je 25ste, maar de hersenen blijven je hele leven plastisch, zodat allerleinbsp;zaken die je onderneemt en meemaakt ervoor zorgen datje hersenennbsp;mee veranderen. Het blijkt zelfs dat er op latere leeftijd op bepaaldenbsp;plaatsen nog hersencellen bijkomen.”

Seksueel actief

Ook de historische en vooral culture context is van invloed op de puberteit. Er is volgens Vollebergh nogal een verschil ofje pubernbsp;bent in onze westerse samenleving of in een weinig ontwikkeldenbsp;samenleving. “Stel datje al op jonge leeftijd gaat werken, trouwtnbsp;en kinderen krijgt, is dat natuurlijk van grote invloed op je pubertijdnbsp;en je pubergedrag. Hier in het westen hebben we de inmiddels uniekenbsp;situatie dat er meer tijd zit tussen onze lichamelijke rijping en hetnbsp;ouderschap dan tussen onze kindertijd en de lichamelijke rijping.nbsp;De grote mate van tolerantie ten aanzien van seksualiteit in combi-


Illuster Juni 2013 13

-ocr page 14-

UU centraal

natie met het gebruik van de pil, heeft ertoe geleid dat we in Nederland zo’n 15 tot 20 jaarnbsp;seksueel actief zijn zonder voortplanting.nbsp;Ik ben ervan overtuigd dat onze seksuelenbsp;gedragingen van invloed zijn op onze ontwikkeling, ook op biologisch gebied. Ik zounbsp;dat voor de Westerse wereld graag eens innbsp;een groot en internationaal onderzoek willennbsp;vergelijken maar in Amerika mag je aannbsp;jongeren bijvoorbeeld niet vragen of ze alnbsp;seksueel actief zijn geweest. Dat is daar echtnbsp;een verboden onderwerp.”

Hulpeloos wezen

Ook Vanderschuren denkt dat de culturele en maatschappelijke context waarin pubersnbsp;verkeren, van invloed is op de biologischenbsp;ontwikkeling. “Dat is ongetwijfeld het gevalnbsp;maar het is lastig om vergelijkend biologischnbsp;onderzoek te doen bij verschillende culturen.nbsp;Het lijkt me ongelooflijk interessant om tenbsp;weten hoe de hersenen zich ontwikkelennbsp;bij 15-jarige jagers/verzamelaars in de regenwouden van Brazilië maar probeer maar

‘Wat wij psychische stoornissen noemen, hoortnbsp;eigenlijk bij normaalnbsp;normatief gedrag^,’

eens een mri scanner in het regenwoud van de Amazone te krijgen! Als het over seksnbsp;zonder voortplanting gaat, speelt de pilnbsp;natuurlijk een grote rol. Aangezien de pilnbsp;een hormoonpreparaat is, lijkt het me zeernbsp;aannemelijk dat dat effect heeft op de biologische ontwikkeling. Zeker op de langenbsp;termijn. Maar ook het moederschap moetnbsp;van invloed zijn, zowel biologisch als sociaal.nbsp;Biologisch gezien loopt de cyclus weer andersnbsp;en op sociaal gebied betekent het nogal watnbsp;wanneer jij verantwoordelijk wordt voornbsp;een klein hulpeloos wezen dat volledig vannbsp;jou afhankelijk is. Het zou prachtig zijn omnbsp;dat eens uitgebreid te onderzoeken.”

zoveel verschil qua heftigheid”, aldus Vollebergh. “Wel zie je bij jongens meernbsp;acting-out gedrag, terwijl bij meisjes vakernbsp;internaliserende problemen optreden zoalsnbsp;depressies en angsten.” Bij knaagdierennbsp;wordt er volgens Vanderschuren pas vrijnbsp;recent gekeken naar man/vrouw verschillen.nbsp;“Voorheen lag de focus vooral op mannetjes,nbsp;ook omdat de vrouwtjesrat maar een cyclusnbsp;van vier dagen heeft. Ik doe zelf veel onderzoek naar spel en het blijkt dat mannetjesnbsp;heftiger spelen dan vrouwtjes. Het is echtnbsp;rough and tumble play wat mannetjes doen.nbsp;Vrouwtjes spelen ook, maar rustiger ennbsp;misschien is het daarom minder duidelijknbsp;herkenbaar als spel.” Vollebergh vindt hetnbsp;mannelijke dierenspel ook kenmerkend voornbsp;menselijke mannen. “Het zijn echt speelsenbsp;krachtmetingen die heel fysiek zijn.” Volgensnbsp;Vanderschuren heeft de gekozen spelvormnbsp;alles te maken met het uiteindelijke doel vannbsp;het spel. “Wat heb je in je latere volwassennbsp;leven nodig? Dieren die solitair zijn en dierennbsp;die in groepen leven, spelen ook anders; vrijnbsp;fysiek versus zoeken naar sociale verhoudin


gen. En hoewel mensen groepsdieren zijn, denk ik dat dit bij jongeren niet veel andersnbsp;gaat. Het is belangrijk als je spelenderwijsnbsp;leert omgaan met sociale verhoudingen,nbsp;want dan leer je ook iets over flexibiliteit,nbsp;uitsluiting en onzekerheid. De jeugd is bijnbsp;uitstek de fase waarin je spelenderwijs kuntnbsp;experimenteren. Als volwassene kun je datnbsp;nauwelijks meer.”

Louk Vanderschuren

Louk Vanderschuren studeerde Medische Biologie in Utrecht en was onder meernbsp;werkzaam aan de VU en de Universiteitnbsp;van Cambridge. Vanderschuren, die sindsnbsp;2004 is verbonden aan het Rudolf Magnusnbsp;Instituut voor Neurowetenschappen vannbsp;het UMC Utrecht, werd in 2010 benoemdnbsp;tot hoogleraar.

Wilma Vollebergh

Wilma Vollebergh studeerde Sociale Psychologie aan de Radboud Universiteitnbsp;Nijmegen en was daar tevens werkzaamnbsp;als hoogleraar Crossculturele Educatie.nbsp;Daarnaast was zij onder meer hoofd vannbsp;het epidemiologieprogramma van hetnbsp;Trimbos Instituut. In 2008 werd Volleberghnbsp;hoogleraar in Utrecht.

Opstaan en doorspelen

In de huidige tijd komenjongens en hun acting-out gedrag steeds vaker onder druknbsp;te staan en bovendien neemt de medicalise-ring toe van kinderen die druk en ‘anders’nbsp;zijn. Volgens Vollebergh is er vooral binnennbsp;de opleidingscontext steeds minder waardering voor jongensgedrag. “De resultaten vannbsp;meisjes worden ook beter. Dat geldt voornbsp;de basisschool en het middelbaar onderwijsnbsp;maar bijvoorbeeld ook bij PhD-trajecten.nbsp;Pas als er gevochten moet worden om een


14 Illuster Juni 2013

-ocr page 15-

‘Probeer maar eens een mri scanner in hetnbsp;regenwoud van denbsp;Amazone te krijgen.’

baan manifesteren de mannen zich weer meer! ” Vollebergh denkt niet datje het allemaal kunt toeschrijven aan het feit dat er veelnbsp;meer vrouwen dan mannen binnen het onderwijs werkzaam zijn. “Al zijn rolmodellennbsp;natuurlijk wel van invloed. Mijn zoon hadnbsp;altijd een juf voor de klas en toen hij op voetballen ging, kreeg hij een man als trainer.nbsp;Als je dan valt en je knie bezeert is het nietnbsp;van ‘ach kom maar hoor, heb je je pijnnbsp;gedaan?’, zoals op school. Nee, het is gewoonnbsp;van ‘stelje niet aan, opstaan en doorspelen’.nbsp;Daar keek mijn zoon de eerste keer toch welnbsp;even van op.”

Grenzen en tolerantie

Vanderschuren ergert zich aan het feit dat nog steeds veel mensen zeggen dat adhdnbsp;vroeger niet bestond. “Natuurlijk was datnbsp;er vroeger ook. En wat we nu een schizofreen noemen, heette vroeger de dorpsgek.nbsp;Ik vind het positief dat probleemgedrag nunbsp;beter onderkend en behandeld wordt.” Ooknbsp;Vollebergh vindt dat de huidige diagnostieknbsp;veel voordelen biedt. “Maar je ziet ook innbsp;veel studies dat wat wij psychische stoornissen noemen, eigenlijk gewoon hoort bij normaal normatief gedrag. In sommige onderzoeken hebben maar liefst 40 tot 60 procentnbsp;van de participanten ooit een psychischenbsp;stoornis gehad. De vraag is dan ook: waar legnbsp;je de grens? De tolerantie ten aanzien van denbsp;afwijking van het gemiddelde is hierbij bepalend. En die tolerantie is momenteel niet zonbsp;groot.” Onterecht, vindt Vanderschuren.nbsp;“Je leert pas echt grenzen kennen als je ernbsp;een keer overheen gaat. Als je als puber wiltnbsp;weten hoe je je tot volwassene wilt ontwikkelen, moetje zaken uitproberen. Een lichtenbsp;mate van onaangepast gedrag in deze fase isnbsp;goed voor je ontwikkeling.”

Veel drinken

Zowel Vollebergh als Vanderschuren onderkennen het belang van intensieve samenwerking en kruisbestuiving binnen het Utrechtse jeugd en identiteit onderzoek. Vollebergh vindt dat de biologie momenteel te vaak wintnbsp;van de sociale omgeving. “Heel veel nwonbsp;geld gaat naar onderzoek op het gebied vannbsp;cognitie, genetica en biologische psychologie. De mantra hierbij is dat individuele verschillen de ontwikkeling bepalen. Ik blijf ernbsp;natuurlijk onvermoeid op wijzen dat omgevingsinvloeden ook zeer bepalend zijn, zekernbsp;in deze tijd waarin de omgeving waarin jongeren verkeren, ontzettend snel verandert.”nbsp;Vanderschuren verklaart gekscherend zichnbsp;als bioloog schuldig te voelen maar vindt datnbsp;Vollebergh zeker een punt heeft. “Multidisciplinair onderzoek is bij ons wezenlijk wantnbsp;de wisselwerking tussen de hersenen en denbsp;omgeving is zowel intrigerend als uitermatenbsp;belangrijk. Ik wil er bijvoorbeeld achternbsp;komen hoe dieren zich sociaal ontwikkelen.nbsp;Wat verandert er precies in hun hersenen innbsp;relatie tot de sociale omgeving? ” Volleberghnbsp;is blij met het ‘omgevingspleidooi’ van haarnbsp;collega. “Jongeren in groepen drinken bijvoorbeeld veel. Dan wordt er al snel gezegdnbsp;dat dit door de groepsdruk komt. Maar hetnbsp;blijkt juist dat drinkers andere drinkers opzoeken. Je hebt zowel de individuele karakteristieken als de omgeving echt nodig omnbsp;zaken te begrijpen.” Aan de nature en nurturenbsp;discussie komt voorlopig nog geen einde. ?

Jeugd amp; Identiteit Onderzoekers van het thema 'Jeugd amp;nbsp;Identiteit' stellen zichzelf de vraag hoenbsp;we kinderen in onze snel veranderendenbsp;en veeleisende samenleving kunnennbsp;helpen bij hun ontwikkeling totnbsp;zelfstandige, evenwichtige volwassenen.nbsp;Een relevante vraag, want steeds meernbsp;kinderen ervaren serieuze problemennbsp;op dit vlak. Door onderzoek te doennbsp;naar de relevante biologische ennbsp;omgevingsfactoren bij de ontwikkelingnbsp;van kinderen, investeert de Universiteitnbsp;Utrecht in de toekomst. Want door eennbsp;beter begrip van hun ontwikkeling,nbsp;kunnen we optimaal ruimte geven aannbsp;de innovatieve kracht van jongeren dienbsp;de wereld van morgen creëren.


Illuster Juni 2013 15

-ocr page 16-

In het diepe

Tekst Manneke Olivier Foto's Iris Tasseron

Volgens haar zus speelde ze vroeger al de juf (lees: de baas). Al heel jong wist Rianne van Westen dat ze voor de klas wilde staan. Eén probleem: na hetnbsp;vwo leek vier jaar pabo niet zo aantrekkelijk. Maar toen — als een geschenknbsp;uit de hemel — zag haar moeder in de krant een advertentie van de eerstenbsp;academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo).

Eerste lichting alpo studenten voor de klas

‘We zijn heel kritisch opgeleid’

k wilde het zó graag, dat ik niet meer naar andere opleidingen keek. Gelukkig was ik één van denbsp;52 kandidaten die werden toegelaten. Alles wasnbsp;nieuw, zowel voor de studenten als voor de docenten. Vaak vragen mensen wat nou het verschil is met denbsp;pabo. Het verschil zit in de verdieping. Je doet onderzoeknbsp;en stelt voortdurend de vraag waarom materiaal op eennbsp;bepaalde manier wordt aangeboden. Er is momenteelnbsp;heel weinig vast werk in het onderwijs. Ik heb het ideenbsp;dat ik wel vaker wordt uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken dan vrienden die pabo hebben gedaan.nbsp;Het is nieuw en mensen zijn nieuwsgierig naar watjenbsp;kunt, hoe je werkt en watje anders aanpakt. Na mijnnbsp;afstuderen deed ik veel invalwerk; steeds in een anderenbsp;klas. Maar sinds januari sta ik fulltime voor een groepnbsp;drie. Binnenkort komt de leerkracht die ik vervang weernbsp;terug en blijf ik tot de zomervakantie twee dagen aan innbsp;deze groep. Daarnaast haal ik mijn gymlesbevoegdheid.nbsp;Ik kijk altijd of stof aansluit bij wat een kind kan. Zo hebnbsp;ik onlangs een toets afgenomen en geconstateerd dat eennbsp;aantal kinderen al buitengewoon goed scoort. Dan ga ik

‘Ik krijg zoveel energie van dienbsp;kinderen.’

Rianne van Westen die kinderen niet weer de hele reguliere stof voorleggen,nbsp;maar geefik ze iets dat aansluit bij hun niveau. We zijnnbsp;bij de alpo heel kritisch opgeleid. Daar schuilt het gevaarnbsp;in dat collega’s misschien niet altijd op al je kritiek zittennbsp;te wachten. Zelf heb ik dat overigens nog niet meegemaakt; ik werk op een school waar ze erg open staannbsp;voor nieuwe ideeën en zich graag ontwikkelen. Overnbsp;de overdracht met degene die ik vervang, maak ik menbsp;geen zorgen. Ik wil haar in elk geval niet het gevoelnbsp;geven dat ik het met mijn alpo-achtergrond beter weet.nbsp;Maar ik heb wel goede argumenten waarom ik de dingennbsp;doe zoals ik ze doe. We moeten daar gewoon een middenweg in vinden. Met onderwijskunde doe ik nu nognbsp;niet zo veel; als ik een vaste baan heb, kan ik wellichtnbsp;meer onderzoek gaan doen. Het ontwerpen en ontwikkelen van lesmateriaal vind ik ook erg leuk, maarnbsp;momenteel zit ik helemaal op mijn plek. Ik krijg zoveelnbsp;energie van die kinderen, ook omdat ik zie hoe zij mijnnbsp;aanpak waarderen. Toen de opleiding net begon, kwamnbsp;in de media vaak de vraag of we niet allemaal meteennbsp;directeur zouden worden. Maar die ambitie heb ik helemaal niet. Mocht ik het ooit toch worden dan blijfiknbsp;zeker ook voor de klas staan. Om feeling te houden metnbsp;de praktijk en omdat ik het veel te leuk vind. Ik ben heelnbsp;enthousiast over de alpo, daarom houd ik ook nog steedsnbsp;een praatje op de open dag. Docenten hebben onze suggesties en kritische noten daadwerkelijk gebruikt om denbsp;opleiding verder te verbeteren. Daarmee hebben wijnbsp;bijgedragen aan de ontwikkeling van de opleiding ennbsp;dat geeft een goed gevoel.” ?


16 Illuster Juni 2013

-ocr page 17- -ocr page 18-

Goed Besteed Fonds op Naam

? ? www.uu.nl/doorgeven

Bildungsbürger

Levensherinneringen van Ernst Cohen

Tijdens de herdenking op 4 mei jl. werd in de aula van het Academiegebouw het boek JVa driekwart eeuw gepresenteerd. Het boek bevat de levensherinneringen van de 1869 geboren Utrechtse hoogleraarnbsp;scheikunde Ernst Cohen die op 6 maart 1944 in Auschwitz werd vermoord. Zijn levensherinneringen tonen Cohen als een gedreven wetenschapper, een geleerde die voor zijn vak grote inzet toont en ooknbsp;strategisch weet te handelen maar ook een Bildungsbürger in de bestenbsp;zin van het woord. Na driekwart eeuw laat bovendien een academischenbsp;wereld herleven die in 1939 definitief ten onder is gegaan.

De memoires van Cohen schetsen een boeiend portret van het leven van een geleerde tijdens de eerste decennia van de twintigste eeuw.nbsp;Cohen promoveerde in 1893 als leerling van de Nobelprijswinnaarnbsp;j. H. van ’t Hoff in Amsterdam waar hij 1901 werd benoemd alsnbsp;buitengewoon hoogleraar. Vervolgens kwam hij naar Utrecht waarnbsp;hij in 1902 zijn ambt aanvaarde als hoogleraar in de algemene ennbsp;anorganische chemie. Later in 1926 doceerde hij ook als gasthoogleraar in Cornell en Chicago in de Verenigde Staten. Utrecht heeftnbsp;het Van ’t Hoff-Laboratorium aan Cohen te danken. Het laboratorium werd in 1904 geopend en was een voorwaarde voor Cohen omnbsp;de Utrechtse leerstoel te aanvaarden. Cohen was in zijn tijd nietnbsp;alleen een internationaal gerenommeerde scheikundige, maarnbsp;tevens een geëngageerde wetenschapshistoricus.

In zijn levensherinneringen presenteert Cohen een rijkgeschakeerd panorama van ontmoetingen met collega’s in Europa en de Verenigde Staten op congressen en naar aanleiding van gastlezingen,nbsp;bezoeken, diners en recepties. Cohen was een networker en volopnbsp;overtuigd van het belang van een internationale gemeenschap vannbsp;wetenschappers. Hij zette zich dan ook actief in om contacten tenbsp;leggen, vooral ook in de periode na de Eerste Wereldoorlog, toennbsp;de voorheen bestaande banden tussen wetenschappers uit de oorlogvoerende naties voorgoed leken te zijn verbroken.

Na driekwart eeuw is niet de eerste publicatie over Cohen. Al in 2011 werd in het kader van de herdenking een boekje aan hemnbsp;gewijd. Daarin onder meer zijn verslag van zijn eerste arrestatie innbsp;1943 en zijn aansluitende verblijf van vier maanden in een strafgevangenis in Amsterdam en in concentratiekamp Vught. Cohens kleinzoon E. J. Verloop kwam pas in 2002 in het bezit van het manuscriptnbsp;van zijn grootvaders autobiografie en schonk deze aan de Utrechtsenbsp;Universiteitsbibliotheek. Dankzij een door Verloop ingesteld fondsnbsp;op naam is het boek nu in een fraaie en rijk geïllustreerde uitgavenbsp;verschenen. ?


Na driekwart eeuw



levensherinneringen




Het Universiteitsfonds biedt u de mogelij^C A^ heid om uw eigen Fonds op Naam in tenbsp;stellen bij leven of bij testament. U bepaaltnbsp;hierbij zelf de naam, de doelstelling en de^*nbsp;voorwaarden voor het fonds. Een prachtigenbsp;manier om een zeer persoonlijke invulling , .nbsp;aan uw gift te geven. De instelling van eerinbsp;Fonds op Naam bij leven is fiscaal aantrek-'fnbsp;kelijk, vooral wanneer het vermogen via eennbsp;lijfrenteschenking in vijf achtereenvolgendenbsp;jaren is opgebouwd. Wij komen graag metnbsp;u in contact om uw wensen, plannen ennbsp;ideeën te bespreken.

U kunt hiervoor contact opnemen met drs. Robbert Jan Feunekes, (030) 253 8680nbsp;r.j.feunekesOuu.nl


18 Illuster Juni 2013

-ocr page 19-

In de spotlight

Tekst Johan Vlasblom

In 2011 liepen bij Rinda den Besten (Nederlandse Taal- en Letterkunde, 1996) de rillingen over haar rug bij de openingsceremonie van het European Youth Olympic Festival (eyof) innbsp;Trabzon,Turkije. “Ik dacht meteen: dit hebben wij over twee jaarnbsp;ook in een stampvoUe en kolkende Utrechtse Galgenwaard.”

Sport zorgt voor emoties en verbinding

Korting voor alumni

Alumni kunnen kaarten met

25% korting bestellen via

Het EYOF Utrecht 2013 vindt van 14 t/m 19 juli in Utrechtnbsp;plaats. 2.300 jonge talentennbsp;van 13 t/m 18 jaar uit 49nbsp;Europese landen, waaronder 120 uitnbsp;Nederland, gaan de sportieve strijd metnbsp;elkaar aan in 9 verschillende sporten.nbsp;Rinda den Besten, voormalig wethoudernbsp;in Utrecht en nu voorzitter van de PO-raad,nbsp;is bestuursvoorzitter van eyof Utrecht 2013nbsp;maar vooral een gedreven ambassadeur.nbsp;“Messi speelde ooit in de Galgenwaard.nbsp;Tijdens het eyof kan het publiek de grotenbsp;talenten van nu, en daarmee de toppersnbsp;van straks, van heel dichtbij meemaken.”

Den Besten ziet de komst van het festival onder meer als een geweldige kans voor Utrecht om zich opnieuw te profileren alsnbsp;een dynamische en jeugdige stad. “Utrechtnbsp;is een stad met veel jonge inwoners dusnbsp;EYOF past perfect bij ons. In juli komen ernbsp;niet alleen vele duizenden sportliefhebbersnbsp;maar ook de hele buzz die al maandennbsp;wordt gecreëerd via allerlei social media,nbsp;vestigt de aandacht op Utrecht.” De kaart-prijzen zijn bewust laag gehouden zodatnbsp;iedereen er naartoe kan. Een dagkaartnbsp;voor de Jaarbeurs kost bijvoorbeeld maarnbsp;10 euro.

Het EYOF draait om jeugdige sportieve talenten en dat maakt het voor Den Besten extra speciaal. “Sport is veel emotie en er is nietsnbsp;mooiers om dat bij jongeren te zien die hun uiterste best doen om eennbsp;topprestatie te leveren. De energie die daarbij vrijkomt is ontzettendnbsp;heftig en indrukwekkend. Vergelijk het maar met je eerste echtenbsp;verliefdheid op je i6e.” Den Besten verwacht het zelfniet droog tenbsp;houden. “Bij dit soort manifestaties lopen ook bij mij de emoties hoognbsp;op en pink ik vaak wel een traan weg.”nbsp;Den Besten ziet sport overigens ook alsnbsp;een belangrijke bindende factor voor denbsp;samenleving. Ze is zeer positief over hetnbsp;nieuwe expertisecentrum Sport amp; Societynbsp;waarin onderzoekers van de Universiteitnbsp;Utrecht en de Hogeschool van Utrechtnbsp;intensief samenwerken. “De hoeveelheidnbsp;kennis, expertise en inzichten over denbsp;impact en betekenis van sport is enormnbsp;groot. Niet alleen ten aanzien van onzenbsp;gezondheid maar ook op economisch,nbsp;sociaal en pedagogisch gebied. Het isnbsp;geweldig dat al deze kennis steeds meernbsp;beschikbaar komt en ook daadwerkelijknbsp;in de praktijk wordt gebruikt.”

Tk hoop natuurlijk dat Willem Alexander zijn dochtersnbsp;meeneemt!' ---Rinda den Besten

De Universiteit Utrecht staat de eyof met raad en daad terzijde en speelt eveneens een belangrijke rol als locatie. “Opnbsp;het Utrecht Science Park en op het terreinnbsp;van het University College komen tweenbsp;Olympische dorpen waar zowel sportersnbsp;als begeleiders worden gehuisvest. En ernbsp;wordt gebasketbald bij sportcentrumnbsp;Olympos.”

Ook elders in Utrecht heerst de Olympische gedachte. Er wordt onder meer gefietst in Leidsche Rijn, gezwommennbsp;in de Kronimerijn (voor de duidelijkheid:nbsp;het zwembad), geturnd in de Galgenwaard en is er judo, handbal ennbsp;volleybal in de Jaarbeurs. En er komt een EYOF/Achmea Paviljoen opnbsp;de Neude. Een soort Holland Heineken House maar dan alcoholvrij.nbsp;“Ik verwacht echt een fantastische week waar heel veel mensen opnbsp;afkomen”. Wie in ieder geval komen, zijn Koning Willem Alexandernbsp;en Jacques Rogge, zij verrichten samen de opening. “Ik hoop natuurlijk dat Willem Alexander zijn dochters meeneemt! ” ?


Illuster Juni 2013 19

-ocr page 20-

DUB

dub.uu.nl

DUB, het Digitale Ublad, is het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht. Op www.dub.uu.nl vind je het meest actuele nieuws, achtergrondverhalen, discussienbsp;en columns op het gebied van onderwijs, onderzoek en studentenleven.

Trending topics

Student zonder gestudeerde ouders studeert liever thuis


De 'eerste student in de familie' studeert even snel als een student met een vader of moedernbsp;die zelf ooit al een bul haalde. Toch zijn ernbsp;opmerkelijke verschillen.

Ondervinden studenten uit gezinnen waar het volgen van hoger onderwijs ongewoonnbsp;is meer problemen tijdens hun studie dannbsp;studenten met ouders die wel weten watnbsp;studeren inhoudt? Het was een vraag waarnbsp;de Universiteit Utrecht tot voor kort geennbsp;antwoord op had.

In het kader van een project rondom diversiteit en studiesucces bracht onderzoeker Leoniek Wijngaards-de Meij met enkele collega's denbsp;verschillen tussen eerstegeneratie- en tweede-generatiestudenten in beeld. quot;In anderenbsp;landen, zoals de VS, is er jarenlang beleidnbsp;gevoerd voor studenten uit milieus waar hogernbsp;onderwijs een onbekend fenomeen is. Hier innbsp;Utrecht wisten we niet eens welk percentagenbsp;van de studenten eerste generatie is.quot;

Uit dat onderzoek blijkt nu dat meer dan 30 procent van alle bevraagde 1.026 studentennbsp;eerstegeneratiestudent is en dus niet uitnbsp;een gezin komt waar studeren normaal is.nbsp;Die omvangrijke groep ondervindt binnen denbsp;studie echter niet meer of andere problemennbsp;dan studenten met gestudeerde ouders.

Beide groepen halen ongeveer evenveel studiepunten en worstelen in ongeveernbsp;dezelfde mate met zaken als de Engelse taalnbsp;of de motivatie voor hun studie. Toch zijn ernbsp;ook belangrijke verschillen. Zo vinden eerste-generatiestudenten het prettiger om thuisnbsp;te studeren dan tweedegeneratiestudenten.nbsp;Een mogelijke verklaring is dat eerstegeneratie-studenten vaker bij hun ouders wonen en twee-degeneratie studenten in een druk en rommelignbsp;studentenhuis, zegt Wijngaards-de Meij.

Ook blijken studenten van wie de ouders nooit gestudeerd hebben, minder goed metnbsp;hun vader en/of moeder te kunnen praten overnbsp;hun studie en hebben zij minder het gevoelnbsp;gestimuleerd te worden. Daarnaast bestedennbsp;eerstegeneratiestudenten meer tijd aan eennbsp;bijbaantje. {Xander Bronkhorst)

Themamagazine

Het groene geweten

Ongeveer 80 procent van alle Utrechtse studenten vindt duurzaamnbsp;leven belangrijk en isnbsp;ook bereid offers tenbsp;brengen voor een betere leefomgeving. Voornbsp;de meeste studenten mag dat echter niet tennbsp;koste gaan van hun stukje vlees. Dat zijn enkelenbsp;resultaten van een enquête onder zo'n 200nbsp;respondenten waarvan DUB de belangrijkstenbsp;bevindingen publiceerde in een gratis magazinenbsp;met als thema duurzaamheid. Wat kunnen ofnbsp;moeten wij doen op de UU om de aarde duurzamer te maken?

Rechten bouwt nieuw onderwijscentrum


Het monumentale complex aan het Janskerkhof moet vanaf 2016 in gebruik zijn als bruisendnbsp;onderwijscentrum voor alle rechtenstudenten.nbsp;In april is een aanvang gemaakt met de grootschalige renovatie van het voormalige Minre-broederklooster. Voorheen was het Zoölogischnbsp;en Anatomisch Lab gehuisvest in het pand.nbsp;De medewerkers van Rechten verhuisden ditnbsp;voorjaar naar andere universiteitsgebouwen.nbsp;Eerder was de Juridische Bibliotheek al overgebracht naar de binnenstadsvestiging van denbsp;Universiteitsbibliotheek aan de Drift. Uiteindelijk worden alle onderwijs- en studentenvoorzieningen gehuisvest aan het Janskerkhof.


20 Illuster Juni 2013

-ocr page 21-

Foto collectie WKZ

In beeld, toen

Studie en werk


Niet alle studies garanderen een grote kans op werk. Soms is het evident: geneeskunde ofnbsp;tandheelkunde verzekert je van een baan, metnbsp;een vet salaris bovendien. Als het gaat overnbsp;andere studies, is dat moeilijker in te schatten.nbsp;De Keuzegids Universiteiten 2013 heeft allenbsp;opleidingen vergeleken en daaruit blijkt datnbsp;je met een talenstudie, geschiedenis en kunsten cultuurstudies de somberste arbeidsmarktperspectieven hebt.

Sociaal ondernemende studenten

Wachtkamer Wilhelmina Kinderziekenhuis

Geef studiepunten aan studenten die vanuit sociale bewogenheid hun leefomgeving willennbsp;verbeteren. Dat is één van de aanbevelingennbsp;in een rapport over 'sociaal ondernemerschap'nbsp;onder studenten dat de Utrecht Developmentnbsp;Board (UDB) liet opstellen. Volgens de UDB kannbsp;de stad Utrecht profiteren van de kennis ennbsp;energie van studenten. Op dit moment is denbsp;studiedruk echter een belemmerende factornbsp;voor studenten die sociaal willen ondernemen,nbsp;zo blijkt uit enquêtes en vraaggesprekken metnbsp;studenten. Een voorbeeld van sociaal ondernemerschap is de stichting MOVE die studentennbsp;samen met scholieren in achterstandswijkennbsp;aan projecten laat werken.

In november 1888 is de vijfjarige Antonia het eerste patiëntje van het net opgerichte Utrechtse Kinderziekenhuis. Ze heeft — waarschijnlijk — een longontsteking. Het kinderziekenhuis telt acht bedden en verzorgt dat jaar negen patiënten. In 1898 verhuist hetnbsp;kinderziekenhuis naar een groter pand aan de Nieuwegracht 137 en krijgt tevens eennbsp;nieuwe naam: het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), vernoemd naar koninginnbsp;Wilhelmina die dat jaar de troon bestijgt. Het ziekenhuis heeft inmiddels zeventig bedden.nbsp;In 1935 opent de 'polikliniek voor kinderziekten' haar deuren in het pand naast het WKZnbsp;op de Nieuwegracht 139. Honderd jaar na de opening van het WKZ is het aantal beddennbsp;in 1988 uitgebreid tot 134 en worden er 3.400 kinderen per jaar opgenomen die gemiddeldnbsp;twaalf dagen in het ziekenhuis liggen. Meer dan 31.000 kinderen bezoeken de poliklinieken. In 2000 gaan het Academisch Ziekenhuis Utrecht, het WKZ en de faculteit Geneeskunde samen en vormen het UMC Utrecht. Anno 2013 heeft het inmiddels 125-jarige WKZnbsp;220 bedden en neemt het jaarlijks zo'n 7.500 patiënten op. Daarnaast zin er jaarlijks zo'nnbsp;48.000 bezoeken aan de polikliniek. Op de foto de wachtkamer van de polikliniek in denbsp;jaren vijftig.

? ? http://www.hetwkz.nl/

Illuster Juni 2013 21

-ocr page 22-

Een greep uit de agenda



De Utrechtlezingen op pagina ii


wr



19 en 20 september


Oubbelcongres The Art of Making Peace Op 19 september vindt in Utrecht hetnbsp;congres The 1715 Peace of Utrecht and ltsnbsp;Enduring Effects plaats. Een dag later opnbsp;20 september wordt in het Vredespaleis innbsp;Den Haag het congres Contemporary Peacenbsp;Cases: What lessons to learn? gehouden ternbsp;gelegenheid van het loo-jarig bestaan vannbsp;het Vredespaleis.


2 t/m 23 juli 2013

14t/m 19 juli 2013

? ? www.uu.nl/vredevanutrecht


Wagner spektakel op de Rijn

200 jaar na de geboorte van Richard Wagner wordt zijn werk teruggebracht naar de riviernbsp;die hem zo vaak inspireerde: de Rijn. In julinbsp;2013 wordt een enorme Rijnaak van 135nbsp;meter verbouwd tot varend muziektheater,nbsp;dat plaats biedt aan de opera Das Rheingoldnbsp;en de symfonische show The Wagner Experience. Rheingold op de Rijn wordt uitgevoerdnbsp;in Koblenz, Duisburg, Arnhem, Utrecht,nbsp;Amsterdam en Rotterdam door een internationale cast en 90 musici van het Utrechtschnbsp;Studenten Concert. Het productieteam vannbsp;Rheingold op de Rijn bestaat uit Utrechtsenbsp;studenten en jonge alumni.

? ? www.rheingold2013.com

2 september 2013

Opening Academisch Jaar

Op 2 september vindt de opening van het Academischjaar 2013 -2014 plaats in denbsp;Domkerk. Naast de openingstoespraaknbsp;van collegevoorzitter nir. Marjan Oudemannbsp;houdt drs. Frans Timmermans, minister vannbsp;Buitenlandse Zaken ook een rede. Daarnaastnbsp;worden de Studentenprijzen voor bijzonderenbsp;verdiensten en de Scriptieprijs uitgereikt.nbsp;Toegangskaarten kunnen worden aangevraagd bij Willemijn Dres; w.dres@uu.nl

European Youth Olympic Festival

Van 14 t/m 19 juli nemen zo’n 2.300 jonge sporttalenten uit 49 Europese landen innbsp;Utrecht deel aan de het European Youthnbsp;Olympic Festival 2013. De Universiteitnbsp;Utrecht draagt onder meer bij aan het eyofnbsp;door de realisatie van Olympische dorpen.nbsp;(zie ook pagina ig).

? ? www.utrecht2013.com

19 en 20 september 2013

Congres The Idea of the University and the Future of Knowledge

In het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht stelt dit congres de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de universiteit centraal.nbsp;Welke rol speelt de universiteit als broedplaats van wetenschap bij het vormen vannbsp;actieve en betrokken burgers? Naastnbsp;wetenschappelijke presentaties wordt eennbsp;praktische vertaalslag gemaakt met ondernbsp;andere live performance. Sprekers zijn ondernbsp;meer universiteitshoogleraar Frits vannbsp;Oostrom, historicajoan Scott, journalistnbsp;Alexander Stille, futurist Gerd Leonardnbsp;en choreograaf Arno Schuitemaker.

? ? cfhutrecht2013.com/the-idea-of-the-university

27 september 2013

Jonge Alumni Netwerk (JAN)

Pubquiz

Ga op vrijdag 27 september de strijd aan om de Alumnitrofee. Laat zien datjij tijdensnbsp;je studietijd de meeste nuttige en nuttelozenbsp;feiten hebt geleerd en probeer het deskundigenpanel te verslaan. Schrijfje snel in metnbsp;je team van minimaal 5 en maximaal 8 personen. De quiz vindt plaats in het Academiegebouw en wordt gepresenteerd doornbsp;Larry Kendrick, onder meer bekend van denbsp;Pubquiz in het Utrechtse café The Florin.

10 oktober 2013

Jonge Alumni Netwerk (JAN)

Workshop Effectief Beïnvloeden

Wil jij je invloed in één-op-één gesprekken en groepsprocessen vergroten? Wilje ontdekken watje belemmert en watje kuntnbsp;doen om je invloed te vergroten? Kom dannbsp;naar de workshop ‘Effectief Beïnvloeden’ dienbsp;het JAN samen met Schouten en Nelissen opnbsp;10 oktober houdt.


22 Illuster Juni 2013

-ocr page 23-

? ? www.uu.nl/alumni/agenda


Bent U al vriend?



Doe meer met uw Alumnipas




Als Vriend van het Utrechts Universiteitsfonds steunt u niet alleen onze activiteiten, maar u ontvangt bovendien de U-fondsnbsp;alumnipas waarmee u diverse kortingen ennbsp;extra's krijgt. Een greep uit het aanbod.


Faculteit Sociale Wetenschappen 50 jaar

In het academisch jaar 2013 —2014 viert de faculteit Sociale Wetenschappen haar vijftigjarig bestaan. Voor dit gouden lustrum vraagt de faculteit al haar alumni om foto’s, filmpjes en anekdotes over denbsp;faculteit op te sturen. Daarnaast is de faculteit op zoek naar alumninbsp;die geïnterviewd willen worden of een blog willen schrijven. Materiaal, suggesties en aanmeldingen zijn welkom op FSW50@uu.nl.


17 oktober 2013

Utrechtlezing Brussel

Universiteitshoogleraar prof. dr. Paul Schnabel houdt op donderdag 17 oktober in het Europees Parlement in Brussel de lezing The welfare statenbsp;as an institution. De lezing is de laatste in een serie van vier die het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds in Brussel heeft georganiseerd langs de thematischenbsp;universitaire speerpunten Duurzaamheid, Life Sciences, Jeugd amp; Identiteitnbsp;en Instituties. Gastheer tijdens de lezingen is telkens een ‘Utrechts’ parlementslid. Op 17 oktober is dat Thijs Berman van de Partij van de Arbeid.


Doorlopend tot januari 2014

Tentoonstelling Peace of Cake?

De tentoonstelling ‘Peace of Cake? Vrede: geen kant-en-klaar recept’ is tot 5 januari 2014 te zien in het Universiteitsmuseum. In de tentoonstellingnbsp;vertellen Utrechtse wetenschappers over hun onderzoek naar het sluitennbsp;van vrede in landen als Zuid-Afrika, Oeganda enjoegoslavië. Bezoekersnbsp;ondervinden in het Dilemmaspel zelf hoe moeilijk het is om beslissingennbsp;te nemen.


Gratis lenen bij de Universiteitsbibliotheek

Alumnipashouders maken gratis gebruik van de bibliotheekcollecties en van alle algemeen toegankelijke voorzieningen in de Universiteitsbibliotheek.nbsp;Op vertoon van uw alumnipas en een geldig legitimatiebewijs ontvangt unbsp;bij de balie een lenerspas met een logincode. Hiermee heeft u toegang totnbsp;de (digitale) collecties.

Direct een leenauto met de OHRA Autoverzekering

Met de voordelige OHRA Autoverzekering zit u nooit zonder auto. Want dankzij onze uitstekende service krijgt u bij diefstal of total loss direct eennbsp;gratis leenauto. Totdat het geld op uw rekening staat. Dat is één van denbsp;voordelen van onze complete autoverzekering. Deze garantie geldt voornbsp;onze WA plus, Budget WA plus, AU Risk en Budget AU Risk autoverzekering.nbsp;» ? Kijk voor meer informatie op www.ohracollectief.nl/ufonds/523/

Abonnement nrc.next met 34% korting

Met een abonnement op nrc.next ontvangt u elke werkdag de jongste kwaliteitskrant van Nederland. Op zaterdag valt er een extra dikke weekendkrant van NRC op de mat. Bovendien krijgt u toegang tot nrc.next opnbsp;uw iPhone, iPad en computer. Vrienden van het U-fonds krijgen 34%nbsp;korting en betalen slechts € 99 voor zes maanden nrc.next. Let op:nbsp;deze actie geldt alleen voor nieuwe abonnees van de NRC/nrc.next.

Gratis naar Sonnenborgh - museum amp; sterrenwacht

Ontdek de geheimen van Sonnenborgh. Beklim de prachtige oude universitaire sterrenwacht met de originele Meridiaanzaal en de sterrenkoepels en bezoek de sterrenkijkavonden en planetariumvoorstellingen. Bij denbsp;tentoonstellingen leert u van alles over het weer, de zon en het heelal.nbsp;Speciaal in het kader van de Vrede van Utrecht organiseert Sonnenborghnbsp;in juli Peace Walks. Deze zondagwandelingen langs de openluchtexpositienbsp;Making Peace starten op Sonnenborgh om 13.30 uur. Alumnipashoudersnbsp;krijgen gratis toegang tot Sonnenborgh.

Word ook Vriend en steun het Utrechts Universiteitsfonds.

Utrechts Universiteitsfonds

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, 3584 CS, Utrecht

Volg ons op Facebook en LinkedIn


? www.uu.nl/universiteitsmuseum


Illuster Juni 2013 23

-ocr page 24-

In de Snoezelkamer op de afdeling Dolfijn van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), kunnen Jongenbsp;patiëntjes die te moe of te ziek zijnnbsp;om actief te spelen, ontspannennbsp;en naar muziek luisteren. Op hetnbsp;waterbed, in de zitzak, of bij denbsp;bubbelpalen. In de Snoezelkamernbsp;gaat het om kijken, voelen en luisteren.nbsp;Het WKZ bestaat in 2013 125 jaar ennbsp;zamelt geld in voor het grootste cadeaunbsp;voor de kinderen van het WKZ: eennbsp;nieuwe kinder-intensive-care met eennbsp;kind- en oudervriendelijke inrichting.nbsp;Afzonderlijke kamers voor de kinderennbsp;in huiselijke sfeer, waar ouders kunnennbsp;blijven slapen bij hun kind.

www.125jaar\/vkz.nl