-ocr page 1-

Illuster


Serious Gaming in Utrecht


Groeten uit Silicon Valley





-ocr page 2-

Illuster

De aftrap

Ondernemerszin

Voor mij is een samenleving zonder overheid niet ofnbsp;nauwelijks denkbaar, maar eennbsp;maatschappij zondernbsp;ondernemers is datnbsp;al helemaal niet!

Illuster beschouwt de fenomenen ondernemerschap en ondernemerszin vanuit diverse invalshoeken. Hoogleraar ondernemerschap Erik Stam en alumnus/nbsp;ondernemer Muriel Arts praten in hetnbsp;hoofdartikel over de meerwaarde vannbsp;een ondernemende universiteit voor denbsp;samenleving. In ‘Werken aan je Loopbaan’nbsp;beschouwt de nieuwe directeur van hetnbsp;Drents Museum Annabelle Birnie haarnbsp;carrière, terwijl ‘In het Diepe’ een dubbelportret bevat van twee jonge alumni dienbsp;hun eigen bedrijf zijn begonnen. Drienbsp;alumni uit het gezin Kremer verklarennbsp;in ‘Generatie uu’ hun specifieke keuzenbsp;voor het onderwijs, het onderzoek en hnbsp;et bedrijfsleven en hoogleraar Remconbsp;Veltkamp geeft ‘In the Spotlight’ uitlegnbsp;over de grootse plannen die Utrechtnbsp;heeft op het gebied van serious gaming.nbsp;Illuster toont overigens zelf ook letterlijknbsp;ondernemerszin met vanaf dit nummernbsp;vier pagina’s extra, waarvan er tweenbsp;speciaal zijn gereserveerd voor allenbsp;ontwikkelingen binnen het Utrechtnbsp;Science Park. En als laatste maar niet alsnbsp;minste staat Illuster uiteraard stil bij denbsp;Universiteitsdag van 29 maart die, ondernbsp;de noemer ‘de impact van de universiteit’,nbsp;een zeer uitgebreid en gevarieerdnbsp;programma biedt waaraan vele wetenschappers en alumni meewerken. Ik hoopnbsp;u daar dan ook in grote getale te mogennbsp;verwelkomen.

Mr. Robert Croît voorzitter Utrechts Universiteitsfonds

In Utrecht Universiteitsdag 2014nbsp;Generatie UUnbsp;Werken aan je loopbaannbsp;In het diepenbsp;UU centraalnbsp;Goed besteednbsp;FF chatten met...nbsp;Utrecht Science Parknbsp;Bouwjaar 1988nbsp;In de spotlightnbsp;In beeld, toennbsp;DUB

Een greep uit de agenda In beeld

Wetenschappelijke kennis zoektnbsp;maatschappelijkenbsp;impact

uu centraal nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;14

FF chatten met.®'?“?



Een alumnus oi/èr de 'grens



Cherrypicking

Werken aan je loopbaan



2 Illuster Maart 2014

-ocr page 3-

‘Utrecht heeft hier dezelfde status als

Yale en Harvard.’— Wouter vink, pagina 19 ?

De opening

Tekst Harold Kerkhof


Iliuster is een uitgave van de Universiteit Utrechtnbsp;en het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds,nbsp;verschijnt drie keer per Jaarnbsp;en wordt toegezonden aannbsp;alumni van de Universiteitnbsp;Utrecht.

Redactie Maarten Vervaat (hoofdredacteur), Nicolinenbsp;Meijer, Armand Heijnen,nbsp;Manneke Olivier, Jaspernbsp;van Winden, Xandernbsp;Bronkhorst, Joost Dankers,nbsp;Harold Kerkhof, Robbertnbsp;Jan Feunekes en Johannbsp;Vlasblom (eindredacteur).nbsp;Redactieraad Arie Smit,nbsp;oud directeur TeleacNot;nbsp;Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteitnbsp;Geesteswetenschappen;nbsp;David Veldman,nbsp;bladmanager/tekstschrijvernbsp;Uitgeverij Virtùmedia;nbsp;Olfert Koning,nbsp;communicatieadviseurnbsp;GGZ Nederland; Mariannenbsp;Hoornenborg, ondernemernbsp;De Recht amp; Kromnbsp;Producties.

Art direction amp; Vormgeving Flow design nbsp;communicatie. Utrecht.nbsp;Druk Pijper Media,nbsp;Groningen.

ISSN 1338-4703 19e jaargang, #70.

Oplage 98.000 exemplaren. © Universiteit Utrechtnbsp;Overname van artikelennbsp;met bronvermelding isnbsp;toegestaan. Illusternbsp;wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.nbsp;Volg ons op Facebooknbsp;en LinkedIn: Alumninbsp;Universiteit Utrecht

nixlt;i8 ook voor studenten



verenigingen zal niet direct een belletje gaan rinkelen. Toch is dit al jaren de praktijk bij studentenvereniging C.S. Veritas. Praeses Myrte Bootsmanbsp;over het alcoholverbod voor jongeren tot 18 jaar.

Studentenvereniging en alcohol, dat is toch een onlosmakelijke combinatie? “Bij Veritas ligt de nadruknbsp;op gezelligheid. Studenten komen na het studerennbsp;voor de ontspanning naar de vereniging en daar hoortnbsp;zeker een biertje bij. Maar daar houdt het niet mee op.nbsp;De vereniging draait op vrijwilligers die van allesnbsp;organiseren op de vereniging. Je kunt denken aannbsp;theater, concerten, maaltijden... deze dingen hebbennbsp;niks met alcohol te maken.”

In hoeverre is het drankverbod wel echt iets om reke

ning mee te houden? “Er waren dit jaar 400 eerstejaars; tien daarvan waren op dat moment nog geen 18 jaar,nbsp;maar op i januari waren ze dat allemaal wel. Dit jaarnbsp;hebben we dus geen problemen meer, maar we gaannbsp;volgend jaar geen minderjarigen uitsluiten van inschrijvingen. Dat geldt niet voor iedere vereniging.”nbsp;Welke maatregelen hebben jullie getroffen om geennbsp;alcohol te schenken aan minderjarigen? “Drank wordtnbsp;alleen betaald met een betaalpas, die gepersonaliseerdnbsp;is. Achter de bar is een lijst met namen en foto’s vannbsp;de minderjarige leden, een lijst die we al hadden in hetnbsp;kader van het verbod op sterke drank voor minderjarigen. Verder moeten minderjarigen een contractnbsp;ondertekenen die is opgesteld door de landelijke kamernbsp;van verenigingen. Als eerstejaars dan toch alcoholnbsp;drinken, riskeren ze een schorsing.”

Zou het een ramp zijn voor de verenigingskas als Veritijnen opeens geen alcohol meer zouden nuttigen?nbsp;“Alle inkomsten uit eten en drinken komen binnennbsp;bij een aparte stichting, die los staat van de financiënnbsp;van de vereniging. Deze stichting faciliteert de ledennbsp;van de vereniging op horecagebied en sponsort eennbsp;aantal grote activiteiten. Zonder die inkomsten zounbsp;de vereniging dus gewoon kunnen blijven bestaan, alnbsp;zullen er wel aanpassingen zijn, voornamelijk opnbsp;gebied van exploitatie.”


Illuster Maart 2014 3

-ocr page 4-

In Utrecht 9


Paul Verweel Utrechter

Paul Verweel, alumnus en hoogleraar Bestuurs-en Organisatiewetenschap, is door dagbladnbsp;AD/UN gekozen totnbsp;Utrechter van het Jaar.


van het Jaar



Na de succesvolle samenwerking van de afgelopen jaren, maken Rabobank Utrecht en Utrechtinc zich samen opnieuw drie jaar sterk voor startende ondernemers in Utrecht.nbsp;Met het Pressure Cooker programma van Utrechtinc maken ondernemers deel uit vannbsp;de Starterscommunity en doorlopen ze een traject van drie maanden. Daarin werkennbsp;de startups aan hun product- en marktontwikkeling, verdienmodel, prototype ennbsp;acquisitie van eerste klanten. Voor een gunstige financiering kunnen innovatievenbsp;startups via Utrechtinc tot €50.000 lenen uit het Rabo Pre-seed Fonds. Dit fonds isnbsp;opgericht door Rabobank en Utrecht Holdings met behulp van Utrechtinc. Inmiddels isnbsp;voor twee miljoen euro aan leningen verstrekt aan meer dan honderd ondernemers.


Verweel, een van de oprichters van het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), won de verkiezing medenbsp;dankzij zijn grote inzet als vrijwilliger.nbsp;De geldprijs van €1.500 doneert Verweelnbsp;geheel in stijl aan het jeugdsportfonds, datnbsp;sportkansen biedt aan kinderen tot 18 jaarnbsp;die om financiële redenen geen lid kunnennbsp;worden van een sportvereniging.


Museumcollectie online


Vijf Utrechtse wetenschappers krijgen vici-beurs

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vijf Utrechtsenbsp;onderzoekers eennbsp;subsidie van anderhalfnbsp;miljoen euro toegekend.nbsp;Het betreft de wiskundige Marius Crainic,nbsp;fysisch geografennbsp;Maarten Kleinhans (foto) en Gerbennbsp;Ruessink, geneticus Edwin Guppen en aard-wetenschapper Caroline Slomp. Met dezenbsp;Vici-beurs kunnen de onderzoekers innbsp;vijf jaartijd een eigen onderzoeksgroepnbsp;opbouwen.

Tweebenige computerwezens leren zelf lopen

Informaticus Thomas Geijtenbeek promoveerde recent in Utrechtnbsp;op een nieuwe methodenbsp;om bewegingen tenbsp;animeren. Hierbij lerennbsp;tweebenige wezens zelf te lopen doornbsp;middel van natuurgetrouwe spier- en zenuw-modellen. Bij hogere snelheden gaan denbsp;mensachtige wezens automatisch rennen ennbsp;kiest een kangoeroeachtig wezen er zelfsnbsp;voor om te gaan springen. De animaties zijnnbsp;een grote hit op internet; bijna een miljoennbsp;mensen bekeken de video.

? ? www.vimeo.com/79098420


Ruim vijfduizend bijzondere stukken uit de collectieven het Universiteitsmuseumnbsp;Utrecht zijn vanaf heden online te zien.nbsp;Er kan tot in detail worden ingezoomd zodatnbsp;het Utrechts academisch erfgoed uitgebreidnbsp;kan worden ontdekt en bewonderd. Aannbsp;de hand van opmerkelijke verhalen wordennbsp;de museumstukken in een groter geheelnbsp;geplaatst en laten daarbij belangrijke ontwikkelingen binnen de wetenschap zien.nbsp;Het digitaliseren van de collectie en denbsp;nieuwe collectiesite zijn mede tot standnbsp;gekomen dankzij de steun van vele alumninbsp;en de Provincie Utrecht.


www.universiteitsmuseum.nl/collectie

4 Illuster Maart 2014

-ocr page 5-

? ? www.uu.nl/nieuws


Winnende scholieren


utrecht opent experimentele 'weefselfabriek'

Tientallen miljoenen uit Zwaarte-krachtprogramma naar Utrecht

Publiciteitsprijs voor Micha de Winter


Op het Utrecht Science Park wordt het binnenkort mogelijk om metnbsp;behulp van specialenbsp;3D-printers levendenbsp;weefsels te fabriceren.

Hiervoor wordt ruim driekwartmiljoen euro geïnvesteerd in de zogenaamde Utrechtnbsp;Biofabrication Facility. Een hightech faciliteitnbsp;waarin bioprinters worden geïnstalleerd dienbsp;laagje-voor-laagje vooraf gedefinieerdenbsp;weefselstructuren kunnen printen. Dezenbsp;structuren kunnen worden gebruikt doornbsp;artsen voor reparatie van weefselschade bijnbsp;patiënten of voor wetenschappelijk onderzoek. Het printen van driedimensionalenbsp;implantaten met levende cellen die de structuur van een echt weefsel, zoals kraakbeennbsp;of bot, nabootsen, is momenteel een vannbsp;de belangrijkste klinische ontwikkelingennbsp;binnen de regeneratieve geneeskunde.

Twee onderzoeksteams met de Universiteit Utrecht als penvoerder krijgen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapnbsp;de prestigieuze Zwaartekrachtsubsidie omnbsp;excellent wetenschappelijke onderzoeksprogramma's op te zetten. Het gaat om hetnbsp;Netherlands Center for Multiscale Catalyticnbsp;Energy Conversion (31,9 miljoen euro) metnbsp;de hoogleraren Bert Weckhuysen en Alfonsnbsp;van Blaaderen en het Netherlands Earthnbsp;System Science Centre (28 miljoen euro)nbsp;met de hoogleraren Jaap Sinninghe Damsté,nbsp;Jack Middelburg en Hans Oerlemans. In hetnbsp;consortium The Institute for Chemicalnbsp;Immunology (27,6 miljoen euro) participeertnbsp;de Universiteit Utrecht met de hooglerarennbsp;Piet Gros en Albert Heck.


Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek en bekleder van de Langeveld-leerstoel,nbsp;heeft de UU Publiprijs 2013 gewonnen.nbsp;De Winter krijgt de prijs vanwege zijn prominente mediaoptredens en actieve deelnamenbsp;aan het maatschappelijk debat. Daarnaast isnbsp;De Winter bij het grote publiek ook bekendnbsp;door zijn boeken waaronder 'Kinderen alsnbsp;medeburgers' en 'Verbeter de wereld, beginnbsp;bij de opvoeding'. Met de prijs stimuleert denbsp;universiteit wetenschappers om actief denbsp;media op te zoeken en deel te nemen aannbsp;het maatschappelijk debat. Het is de tweedenbsp;keer dat de universiteit de prijs uitreikt, denbsp;winnaar van 2012 was hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers.


Illuster Maart 2014 5

-ocr page 6-

Universiteitsdag 2014


lt;

-•Ai


r

Universiteitsdag 2014 zaterdag 29 maart

Kennisfestival voor alumni, studenten en medewerkersnbsp;in de binnenstad



De impact van de universiteit


Ochtendprogramma

Stadsschouwburg Utrecht, 10.30-12.00 uur


Middagprogramma


Prof. dr. Josine Blok, hoogleraar oude geschiedenis en vicedecaan van de faculteitnbsp;geesteswetenschappen

'De Akademie: van heiligdom tot hoger onderwijs'

Mr. Lodewijk Hijmans van den Bergh, alumnus rechtsgeleerdheid en lid van denbsp;Raad van Bestuur van Koninklijke Ahold N.V.nbsp;'De universiteit en het bedrijfsleven: niet omnbsp;geld alleen'

Paneldiscussies

utrechtse wetenschappers in discussie met studenten en alumni rond de strategischenbsp;thema's van de Universiteit Utrecht.

In samenwerking met de Utrecht Debating Society.

Life Sciences

'Het idealisme van een 12-jarige', Academiegebouw, Maskeradezaai, 13.30-14.30 uur

Duurzaamheid

'Economie en duurzaamheid: vergroenen en verdienen'. Academiegebouw, Senaatszaal,nbsp;13.30-14.30 uur

Instituties

'De maatschappelijke rol van de universiteit'. Academiegebouw, Maskeradezaai,nbsp;15.00-16.00 uur

Jeugd amp; identiteit

'De houdbaarheid van het drankverbod tot 18 jaar'. Academiegebouw, Senaatszaal,nbsp;15.00-16.00 uur

Colleges

Klimaatverandering ter land, ter zee en in de lucht

'Tropische bossen en klimaat' Kromme Nieuwegracht 80, zaal 0.06,

13.30-14.30 uur, Dr. Tim Boekhout van Solinge, universitair docent criminologie

'Het smeltende ijs van Groenland en Antarctica' Kromme Nieuwegracht 80, zaalnbsp;0.06,15.00-16.00 uur. Prof. dr. Michiel vannbsp;den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie

Techniek van de representatie

'Virtuele realiteit in games'. Achter de Dom 22, zaal 2.0,13.30-14.30 uur. Prof. dr. Remconbsp;Veltkamp, hoogleraar multimedia

'Japanse kleuren: vroege fotografie tussen handwerk en techniek, fantasie en werkelijkheid', Achter de Dom 22, zaal 2.0,nbsp;15.00-16.00 uur, Dr. Ann-Sophie Lehmann,nbsp;universitair hoofddocent kunstgeschiedenis


6 Illuster Maart 2014

-ocr page 7-

? ? www.uu.nl/alumni

De veranderende samenleving

'Van verzorgingsstaat naar participatie-samenleving'. Drift 13, zaal 0.04, 13.30-14.30 uur. Prof. dr. Paul Schnabel,nbsp;universiteitshoogleraar

'De toekomst van de arbeidsmarkt'. Drift 13, zaal 0.04,15.00-16.00 uur. Prof. dr. Joopnbsp;Schippers, hoogleraar arbeidseconomie

Risico's van fijn stof

'Oorzaak en gevolgen van fijn stof'. Achter de Dom 22, zaal 0.02,13.30-14.30 uur.nbsp;Prof. dr. Bert Brunekreef, hoogleraarnbsp;milieu-epidemiologie

'Vulkanen en kleine asdeeltjes'. Achter de Dom 22, zaal 0.02,15.00-16.00 uur,

Dr. Manfred van Bergen, universitair docent aardwetenschappen

Vetzucht en wilskracht

'Slimme zelfregulatie: gezond eten zonder moeite'. Drift 21, zaal 0.32,13.30-14.30 uur.nbsp;Prof. dr. Denise de Ridder, hoogleraarnbsp;gezondheidspsychologie

'Over vet en vaten: het ontstaan van harten vaatziekten door overgewicht'. Drift 21, zaal 0.32,15.00-16.00 uur. Prof. dr. Franknbsp;Visseren, hoogleraar vasculaire geneeskunde

Slotmanifestatie

Aula Academiegebouw

16.30-17.30 uur. Uitreiking Vliegenthart Scriptieprijs en column door Wiljan van dennbsp;Akker, decaan geesteswetenschappen

Kinderprogramma

Voor alumni met kinderen wordt er een spannend kinderprogramma verzorgd volnbsp;wetenschappelijke proefjes in het Utrechtsnbsp;Universiteitsmuseum.


Coachcafé

Voor het eerst tijdens de Universiteitsdag: het veelgeprezen Coachcafé voor (jonge)nbsp;alumni die antwoorden zoeken op vragennbsp;als: wat zijn mijn talenten? Waar word iknbsp;gelukkig van? Wat kan ik doen?

Bezoekersreacties naar aanleiding van denbsp;Universiteitsdag 2013

‘Werkelijk voortreffelijk georganiseerd met sprekers van het hoogste niveaunbsp;op de allermooiste plekken vannbsp;de uiiiversiteit midden in Utrecht ennbsp;een voorrecht om erbij aanwezignbsp;te mogen zijn!’

‘Ik heb goede herinneringen aan mijn twee studieperiodes in Utrecht ennbsp;de U-dag biedt de mogelijkheid denbsp;hand met de UU te blijven koesterennbsp;en op de hoogte te blijven vannbsp;wetenschappelijke ontwikkelingen. ’

‘1.inhoudelijk interessant; 2. leuke onverwachte ontmoetingen metnbsp;(ooit) bekenden en onbekenden

j. verbondenheid met Utrecht krijgt nieuwe impulsen.’

‘Het was voor mij de eerste keer en ik vond het leuk oud-studeergenotennbsp;tegen te komen en te spreken, ooknbsp;vanwege de inhoud (lezingen) diejenbsp;toch vanuit een gezamenlijkenbsp;achtergrond totje neemt.’


Rondleidingen

Tijdens de lunch kunnen deelnemers kiezen voor een rondleiding langs historischenbsp;locaties in de binnenstad van Utrechtnbsp;(inclusief lunchpakket).

? ? www.uu.nl/alumni

‘Het was heel gezellig, veel nieuwe informatie, een universiteit omnbsp;trots op te zijn!’

‘Het was een leuk programma en ik heb me goed vermaakt en ik hebnbsp;ook nog wat kunnen netwerken.’


Illuster Maart 2014 7

-ocr page 8-

Generatie UU

Aan de vooravond van Kerst 2013 vindt in een Brasserie naast de Dom een kleine reünie plaats van de familie Kremer. Drie Utrechtse alumni uit één gezin die allemaal bewust eennbsp;eigen weg zijn ingeslagen. Charlotte en Leontien studeerden beiden geneeskunde en kozennbsp;respectievehjk voor het bedrijfsleven en het onderzoek, terwijl broer Wim diergeneeskundenbsp;studeerde en koos voor de combinatie van praktijkwerk, onderzoek en onderwijs.

De keuzes van

de Kremers

Charlotte Kremer (1964) is hoofd Global Medical Affairs bij Astellas

“De studie geneeskunde bood me een goede basis maar tijdens de coschappennbsp;kwam ik erachter dat een bestaan als artsnbsp;niet mijn toekomst was. In het uvsv-bestuur had ik een vereniging met commissies en een gebouw gerund. Dat vondnbsp;ik leuk. Niet reactief voor patiënten zorgennbsp;maar creëren, leiden en vooral doen. Innbsp;1997 vertrok ik naar de vs voor Organonnbsp;en heb ik daar ook mijn mba gedaan.nbsp;Heerlijk, ik had echt het gevoel dat iknbsp;thuis kwam en heb me twee jaar lang geweldig kunnen verdiepen en ontplooien.nbsp;De combinatie van mba en mijn medicij-

Hoewel de familiebanden hecht zijn, is het enige tijd geleden dat de drie bij elkaar zijn geweest. De afspraak in Utrecht is voor Wim en Leontien min of meer een thuiswedstrijd maar voor Charlotte ligt dat anders. Zij is twee uur eerder vanuit haar woonplaatsnbsp;New York op Schiphol aangekomen. De sfeer tussen de Kremers is hartelijk en uitgelatennbsp;en de stemming stijgt nog verder wanneer de fotograaf de drie meeneemt voor een fotosessie in het Pandhof. Daar souffleren ze elkaar uitgebreid om zo goed en voordelignbsp;mogelijk op de foto te komen. Eenmaal terug in de warme brasserie nemen ze de tijdnbsp;om aan elkaar en aan Illuster hun verhaal te vertalen. Dat levert regelmatig fraaie en somsnbsp;onverwachte doorkijkjes op uit hun jeugd, hun leven als student en hun huidige leven.nbsp;De onverwachte keuzes en afslagen van Charlotte ( “Ik ben altijd al eigenzinnig geweest”), het geloof van Leontien in evidence based medicine (“Het gaat niet om de hoeveelheid artikelen maar om het belang voor patiënten”) en de eerste carrièreoptie vannbsp;Wim; paus worden, (“Zoals iedere ambitieuze katholieke jongen uit Limburg in mijnnbsp;tijd.”) maar dat laatste liep toch net even anders.

Mijn Utrecht

Charlotte

Studie(tijd) Geneeskunde,

1982-1990

Vereniging UVSV

Sportclub Kampong

Huis Trompstraat (UVSV- huis)

Favoriete plek Luden

8 Illuster Maart 2014

-ocr page 9-

Tekst Johan Vlasblom Foto Dick Boetekees


. Wim Kremer ,

spreekt tijdens de

I Universiteitsdag .

nenachtergrond bleek een prima opstap voor mijn carrière in de farmaceutischenbsp;industrie. Bij Organon en Pfizer heb ik hetnbsp;klappen van de commerciële zweep geleerd. En nu werk ik bij Astellas, eenjapansnbsp;bedrijf waar normen, waarden, inclusiveness en netheid leidende begrippen zijn.nbsp;‘Are you ready to be the voice of integrity?quot;nbsp;vroeg de hoogste baas toen ik daar begon.nbsp;En ja, dat was ik maar al te graag. De filosofie van Astellas tekent de koersverandering in de farmaceutische wereld na denbsp;crisis. De tijd van snel een product op denbsp;markt brengen en dan maar zoveel mogelijk verkopen is voorbij. Het gaat nu veelnbsp;meer om openheid, samenwerking, intensieve vervolgstudies en minder controle.nbsp;De medische afdeling wordt weer belang-rijker dan de marketingafdeling. Geweldignbsp;dat ik daaraan mag bijdragen.”

Wim Kremer (1957) is hoogleraar Landbouwhuisdieren en tevensnbsp;onderwijsdirecteur en vice-decaannbsp;onderwijs bij de faculteitnbsp;diergeneeskunde

“Mijn studie was één groot feest, een fantastische tijd met ongekende vrijheidnbsp;en het gevoel dat ik overal van mee mochtnbsp;snoepen. Tijdens mij coschappen werd iknbsp;echt gegrepen door het vak en ontstondnbsp;mijn fascinatie voor het vakgebied innbsp;relatie tot een veranderende samenleving.nbsp;Na mijn afstuderen heb ik een tijd als dierenarts in de praktijk gewerkt, een voornbsp;mij leerzame periode maar ik miste hetnbsp;teamwork. Daarna ben ik als landbouwhuisdierenarts bij de universiteit gaannbsp;werken en heb geweldige jaren gehad metnbsp;studenten in de buitenpraktijk. Eigenlijknbsp;heb ik altijd met jongeren tussen de i8 ennbsp;23 jaar gewerkt. Dat houdt je niet alleennbsp;jong maar je blijft ook in verwondering

; Mijn Utrecht

' ' Wim

4^'

Studie(tijd) Diergeneeskunde, 1977-1986

Vereniging Diergeneeskundige Studenten Kring

Sportclub - (quot;Je hoeft niet te sporten om sportief te zijnquot;)

Huis Goedestraat bij hospita Tante Jo Favoriete plek Platteland rond Utrecht

omje heen kijken. Ook nu nog, en altijd vanuit die visie op het vak in relatie tot denbsp;maatschappij. Hoe zorgen we dat we ooknbsp;in de toekomst op een verantwoorde ennbsp;gezonde manier dieren kunnen houden?nbsp;Wij moeten onze studenten ondersteunennbsp;op hun voorbereiding voor de toekomstnbsp;en dat is meer dan ze alleen techniek ofnbsp;kennis bijbrengen. Het gaat ook echt omnbsp;een levenshouding. Wat beweegt je en watnbsp;toertje? Tien jaar geleden werd je met ditnbsp;soort vragen gezien als een oude pastoornbsp;maar tegenwoordig zijn studenten echtnbsp;op zoek naar bronnen van waarde en oriëntatie. Dat alles maakt mijn vak tot hetnbsp;mooiste dat er is.”

Leontien Kremer (1962) is kinderarts en principle investigator bijnbsp;Kinderoncologie van het AMC

“Genieten. Dat is het eerste woord dat in me opkomt wanneer ik terugdenk aannbsp;mijn Utrechtse tijd. Een luxe periodenbsp;van vrijheid, ontdekken en diversiteit.nbsp;De intrinsieke motivatie en passie voor hetnbsp;vakgebied ontstond toen ik ging werkennbsp;bij de afdeling kindergeneeskunde van hetnbsp;AMC. Ik maakte daar kennis met de velenbsp;aspecten van geneeskunde en heb na mijnnbsp;opleiding kindergeneeskunde promotieonderzoek gedaan. Toen bleek dat onderzoek en een onderzoekende houding echtnbsp;bij mij passen. Mijn drive heeft namelijknbsp;alles te maken met kennis en bewustwording. Want hoe meer je weet des tenbsp;bewuster je er van wordt hoe weinigjenbsp;eigenlijk weet. De bewustwording vannbsp;onze beperkingen vind ik erg belangrijk.nbsp;Als jong meisje stelde ik vanuit een onbevangen houding al veel moeilijke waaromvragen en dat doe ik nu eigenlijk nognbsp;steeds. Die onbevangenheid heb ik gemistnbsp;in mijn studie en opleiding; daar was ernbsp;heel veel sprake van zwart wit denken.nbsp;Zonde, want inmiddels ben ik er welnbsp;achter dat zo’n zestig procent van onsnbsp;handelen grijs is. Verder geloof ik enormnbsp;in de kracht en meerwaarde van samenwerking en verbinding en niet in concurrentie. De komst van het Prinses Maximanbsp;Centrum voor kinderoncologie naarnbsp;Utrecht is een prachtig voorbeeld van dienbsp;krachtenbundeling.” 4


Mijn Utrecht

Leontien


Studietijd) Geneeskunde,

1982-1990

Vereniging UVSV

Sportclub Triton

Huis Maliesingel 36 (gemengd huis)

Favoriete plek Janskerkhof


Illuster Maart 2014 9

-ocr page 10-

aan je loopbaan Directeur Drents Museum Annabelle Birnie

De verzilvering van een studie volnbsp;Cherrypicking

Annabelle Birnie is directeur van het Drents Museum, Van

1987 tot 1993 studeerde zij Kunstbeleid en -management aan de toenmalige faculteit letteren. Een brede studienbsp;met veel keuzevrijheid. quot;Je kon daar aan cherrypickingnbsp;doen, in de goede zin van het woord. Ik liep colleges Frans,nbsp;Nederlandse literatuur en Kunstgeschiedenis.quot; Daarnaast volgdenbsp;ze cursussen bij het toen nog jonge Centrumnbsp;voor Beleid en Management. quot;Die warennbsp;bedoeld voor mensen uit het bedrijfslevennbsp;maar zaten lang niet altijd vol. Daarom konnbsp;je als student ook aanschuiven en dat wasnbsp;heel leerzaam.quot;

Tijdens haar studie woonde Annabelle op het Buurkerkhof vlakbij het museum vannbsp;Speelklok tot Pierement waarvan ze vaak de orgels en carillonsnbsp;kon horen spelen. “Het was een leuk gemengd huis met studentennbsp;uit allerlei richtingen. Daar voerden we maatschappelijke debatten waarin iedere huisgenoot een rol speelde als minister op zijnnbsp;of haar vakgebied. De student politicologie uit ons huis trad opnbsp;als minister-president. Dat was een fantastische tijd waar ik heelnbsp;goede herinneringen aan bewaar.”

Parijs Gedurende haar studie was ze ook actief als student-assistentnbsp;en studentlid van het Instituutsbestuur. Als vervanger van haarnbsp;docent Geeske Bakker gaf ze college op het Institut d’Etudesnbsp;Supérieurs des Arts in Parijs. “Dat was een spannende tijd.nbsp;Studenten daar uitleggen hoe de Nederlandse kunstensectornbsp;werkt en college voorbereiden met het woordenboek op tafel.nbsp;Aansluitend ben ik daar nog drie maanden blijven studeren,nbsp;want ik kon mezelflaten uitbetalen in cursussen.”

‘Als je het gevoel hebt dat er een herhalingspatroonnbsp;in je werk gaat optreden,nbsp;wordt het tijd voornbsp;verandering’

Sotheby's en ING

Na haar studie behaalde ze haar certificaat als taxateur moderne en hedendaagse kunst en werkte ze enkele jaren voor verschillende internationale galeries en instellingen in Europa, waarondernbsp;Sotheby’s en Christie’s. Naar aanleiding van een stage die ze innbsp;haar tijd bij Sotheby’s liep bij de kunstcollectie van ing, werd zenbsp;gevraagd om daar te solliciteren als conservator. Bij de bank-verzekeraar was zenbsp;vervolgens als directeur Art Managementnbsp;tussen 2003 en 2010 verantwoordelijk voornbsp;het beheer van de ing Collectie en de inzetnbsp;daarvan voor het culturele imago van ing.nbsp;In 2011 worden haar taken bij ing uitgebreid tot Corporate Sponsoring, Artnbsp;Management amp; Events. “Sponsoring ennbsp;relatiegeschenken zijn voor een financiële instelling belangrijknbsp;om zich te profileren. Verzekeringen en bankdiensten zijnnbsp;immers onzichtbare producten. Door het sponsoren van culturelenbsp;evenementen of instellingen of door het uitdelen van kleinenbsp;cadeautjes kan het bedrijf zich onderscheiden.”

Creatieve energie

In haar functie bij ing had ze ook veel contacten met grote culturele instellingen als het Concertgebouworkest en het Rijksmuseum. Met het Drents museum heeft ing een langdurige en intensieve samenwerking vanwege de overlap in de collectiesnbsp;figuratieve kunst, ing schonk in 2010 aan het museum 273 werkennbsp;uit haar eigen collectie en werd in dat jaar ook hoofdsponsor ennbsp;partner van het museum in Assen. Toen Annabelle werd gevraagdnbsp;als directeur van het Drents Museum ging ze graag op dat aanbodnbsp;in. “Bij ING had ik inmiddels voldoende gezien en geleerd. Alsnbsp;je het gevoel hebt dat er een herhalingspatroon in je werk gaat


10 Illuster Maart 2014

-ocr page 11-

Tekst Joost Dankers Foto JAV studio's

? ? www.uu.nl/alumni


optreden, wordt het tijd voor verandering. Hier kan ik mijn creatieve energie weernbsp;kwijt. Het Drents Museum werkt samennbsp;met boeiende internationale partners alsnbsp;het State Russian Museum in St. Petersburg dat een fantastische collectie twintig-ste-eeuwse kunst heeft. Daar gaan we ditnbsp;najaar opnieuw een tentoonstelling meenbsp;samenstellen over het figuratieve werknbsp;van de avant-gardekunstenaar Kazimirnbsp;Malevich. Daarnaast komt de bestuurlijkenbsp;kant van mijn opleiding in Utrecht hiernbsp;ook weer goed van pas.”


Mijn Utrecht

Annabelle


Studte(tijd) Kunstbeleid en -managementnbsp;1987-1993

Vereniging —

Sportclub Histos

Huis Buurkerkhof

Favoriete plek Academiegebouw

Het mooiste plekje in Utrecht is voor Annabelle Birnie nog steeds het Academiegebouw. “In dat gebouw is zoveelnbsp;geschiedenis samengebald. Ik heb ooknbsp;goede herinneringen aan de vele symposianbsp;die ik daar heb bijgewoond en georganiseerd. En natuurlijk heb ik daar uiteindelijk ook mijn titel behaald.” ?


Loopbaantips:

  • 1 Hard werken, dat staat echt bovenaan!

  • 2 Volg je interesse en passies

  • 3 Kansen herkennen


Benoemingen


Karin Bergstein

Alumnus Medische Biologie (1991) Benoemd tot lid van de raad van toezichtnbsp;Universiteit Utrecht

Marnix van Ginneken

Alumnus Rechtsgeleerdheid (1991) Benoemd tot Chief Legal Officer en lid vannbsp;het Executive Committee van Koninklijkenbsp;Philips N.V.

Frida van de Maagdenberg

Alumnus Slavische talen en letterkunde (1986)

Benoemd tot lid raad van bestuur AMC

Emile Voest

Alumnus Geneeskunde (1985)

Benoemd als lid van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek

Beatrice de Graaf

Alumnus Geschiedenis en Duits (1998)

Benoemd tot hoogleraar History of International Relations amp; Globalnbsp;Governance aan de Universiteit Utrecht

Mare Ligthart

Alumnus Sociale Geografie (1986) Benoemd tot algemeen directeur DOCnbsp;Kaas

? ? Annabelle Birnie

Alumnus Kunstbeleid en -management (1993)

Benoemd tot directeur van het Drents Museum

Gijs de Vries

Alumnus Rechtsgeleerdheid (1983)

Benoemd tot directeur van het

Nederlandse Rode Kruis

Anneke Sipkens

Alumnus Psychologie (1983)

Benoemd is tot lid van de raad van toezicht KNGF Blindegeleidehonden

Hans Hillen

Alumnus Sociologie (1974)

Benoemd tot is voorzitter van de raad van toezicht van zorginnovatienetwerk Vitanbsp;Valley


Illuster Maart 2014 11

-ocr page 12-


Een maand na hun afstuderen, startten en

het bedrijf infuse. Hun core business is kennisvalorisatie. Aan onderzoekersnbsp;vragen ze “Wat is nou de essentie vannbsp;je onderzoek en wie heeft daar wat aan?nbsp;Welke maatschappelijke problemennbsp;kun je met jouw onderzoek oplossen?”nbsp;Door de specialistische wetenschappernbsp;onder meer te dwingen zijn kennisnbsp;toegankelijker te maken, helpen de jongenbsp;ondernemers hem op allerlei manierennbsp;zijn kennis beter te benutten. Illusternbsp;legde het duo een aantal uiteenlopendenbsp;keuzes voor.

-ocr page 13-

Tekst Hanneke Olivier Foto Iris Tasseron

‘De helft van de directie houdt van mij ’

Studeren of werken?

Paul : “Na zes jaar studeren is het fy n om nu met iets bezig te zijn waarmee ik waardenbsp;toevoeg en geld verdien. Tegelijkertijdnbsp;was studeren ook wel heel relaxed. Zoveelnbsp;druk zat daar namelijk ook weer niet op.nbsp;Je hebt er ook veel meer gezellige dingennbsp;omheen.”

Tijmen : “Toen ik net voor mezelf begon, was ik wel naïef. Ik dacht dat het een soortnbsp;tussenstap was; lekker zelfje tijd indelen.nbsp;Maar het verantwoordelijkheidsgevoelnbsp;blijkt zo groot dat ik nu gewoon altijd metnbsp;werk bezig ben. Verandering teweegbrengen in de ‘grotemensenwereld’ is ook welnbsp;heel gaaf”

Jamie Oliver of magnetron?

Paul : “Ik hou wel van een beetje makkelijk eten. Op zijn tijd isjamie Oliver ook...nbsp;nou ja, als ik eerlijk ben moet ik toch magnetron zeggen. Dat komt vaker voor dannbsp;dat ik anderhalf uur in de keuken sta.”nbsp;tancy, groot bedrijf, klein bedrijf, voornbsp;mezelf”

Tijmen: “Natuurlijk hebben we wel dromen voor het bedrijf. Maar je wordtnbsp;voor een groot deel gestuurd door wat ernbsp;op je pad komt. We doen niet meer waarnbsp;we vijftien maanden geleden mee begonnen. Je past gaandewegje koers aan: dit isnbsp;wat we leuk vinden, anderen geloven erinnbsp;en we behalen resultaten. Maar het valtnbsp;niet goed te plannen. Dus we zien wel.”

In de spits: bus 12 of de auto?

Paul: “De bus. In de auto erger ik me kapot aan medeweggebruikers die voortdurendnbsp;van links naar rechts schuiven. Het is ooknbsp;nutteloze tijd; je kunt helemaal niets,nbsp;behalve radio luisteren. We doen veel metnbsp;het openbaar vervoer, ook naar klanten.nbsp;In de bus of trein kan ik (meestal) rustignbsp;zitten en soms wat werken. Wanneer denbsp;afstand het toelaat, ga ik nog het liefstenbsp;fietsen overigens.”

Relatie of vrijgezel?

Paul: “Relatie. Volgens mij is vrijwel iedereen uiteindelijk op zoek naar eennbsp;relatie.”

Tijmen: (Grappend) “Ik heb een relatie met het bedrijf. En in elk geval de helftnbsp;van de directie houdt van mij.” ?

Mijn Utrecht

Tijmen

Studietijd) Innovatiemanagement

2007-2012

Vereniging Helix (studievereniging) Sportclub USV Protos

Huis Cambridgelaan

Favoriete plek Op de bank bij Helix


Loondienst of eigen baas?

Tijmen: (Lachend) “Ik weet niet hoe ik onder een baas zou functioneren. Dus iknbsp;kies heel duidelijk voor eigen baas. Ik hebnbsp;veel passie voor het vak. Bij een grote consultant moetje eigenlijk alles vergeten watnbsp;je geleerd hebt. Je krijg een model en moetnbsp;dat toepassen. Met IDfuse kunnen we blijven doen wat we gestudeerd hebben.”

Geplande carrière of we zien wel?

Paul: “We zien wel. Ik heb nooit vooraf bedacht: zo ga ik het doen. Tot heel vernbsp;in mijn studie had ik nog geen beeld vannbsp;waar ik wilde werken: overheid, consul-


Ochtendmens of avondmens?

Tijmen: “Avondmens. Wel goed dat Paul een ochtendmens is, want hij komt bijvoorbeeld altijd op tijd. Bij mij is opstaannbsp;nog wel eens een gevecht.”

Vast salaris of bonus?

Paul: “Ik heb geen sterke financiële prikkels nodig om harder te gaan werken. We hebben onszelf onlangs een bonusnbsp;uitgekeerd, maar dat was eigenlijk achterstallig salaris. We zijn voorzichtig en wetennbsp;liever zeker dat we aan het eind van hetnbsp;jaar wat overhouden, dan dat we bergennbsp;geld naar onszelf overmaken.”



Mijn Utrecht

Paul


Studie(tijd) Innovatiemanagement

2006-2012

Vereniging Helix (studievereniging)

Sportclub —

Huis Croeselaan

Favoriete plek Helix


? ? IDfuse: www.idfuse.nl


Illuster Maart 2014 13

-ocr page 14-

U U Centraal

De universiteit wordt steeds ondernemender en de ondernemerszin bij wetenschappers en studenten wordt in toenemende mate gestimuleerd. Maar waarom gebeurt dat eigenlijknbsp;en wat is het verwachte effect en wat vindt ‘de buitenwacht’ eigenlijk van deze Utrechtsenbsp;ondernemerszin? Zijn we goed bezig, wat ontbreekt er nog of moet er anders en zit denbsp;maatschappij hier überhaupt op te wachten? En ook, hoe kunnen ondernemers de universiteitnbsp;hiemiee helpen, voor zover dat al niet gebeurt?
















51

lil

-ocr page 15-

Tekst Armand Heijen en Johan Vlasblom Beeld Shutterstock

? ? www.uu.nl/alumni

De ondernemende universiteit

Wetenschappelijke kennis zoekt maatschappelijkenbsp;impact

Waardecrcatie, verantwoordelijkheid nemen, durf, zingeving..Grote termen schieten over tafel alsnbsp;hoogleraar Erik Stam en alumna Muriel Arts hetnbsp;onderwerp ondernemerszin aansnijden. Stam is innbsp;Utrecht hoogleraar Ondernemerschap en Innovatie; Arts heeft innbsp;Utrecht tandheelkunde gestudeerd en is nu ondernemer, onderzoeker en business coach op het gebied van duurzaam leiderschap,nbsp;strategie en impact measurement. “Utrecht en ondernemerschap,nbsp;ik heb er nog geen groot gevoel bij”, zegt Arts.

Technische universiteiten

We treffen elkaar aan het eind van de dag in de Faculty Club. Onder het genot van een drankje laat Arts weten dat ze eerdernbsp;associaties heeft met Twente, Rotterdamnbsp;ofWageningen als ze aan de ondernemende universiteit denkt, dan met Utrecht.

“Maar ik laat hierover graag eerst de hoogleraar aan het woord”, grapt ze. “De meest natuurlijke basis voor een ondernemendenbsp;universiteit is natuurlijk de business-of engineeringschool”, aldus Stam. “Bij denbsp;technische universiteiten liggen van oudsher de contacten met het bedrijfsleven.

In Wageningen is dat trouwens minder het geval. Die universiteit heeft wel veel maatschappelijke impact, maar is niet heel ondernemend. Een algemene universiteit als de Utrechtse heeft evenminnbsp;een stevige voedingsbodem van contacten met ondernemers ennbsp;moet, wat ondernemerszin betreft, min of meer vanuit het nietsnbsp;beginnen. Toen ik in 1998 afstudeerde, was Utrecht misschiennbsp;wel de minst ondernemende universiteit van Nederland.”

Winstoogmerk

Maar dat heeft volgens Stam ook zo zijn voordelen: “The only way is up en daar zijn we nu hard mee bezig. Ondernemerszinnbsp;ging vroeger of over de captains of industry of over de middenstand. Nu betreft het iedereen en gaat het vooral over waardenbsp;creëren zonder dat winstoogmerk per se de bottom line is. Het gaatnbsp;om herkennen en realiseren van nieuwe waarde voor een relevantnbsp;publiek. We staan in de wereld voor grote uitdagingen, waarinnbsp;ondernemers belangrijk verschil kunnen maken.” “Precies”, veertnbsp;Arts op. “Neem de voedselvoorziening; meer dan veertig procentnbsp;van wat er wordt geproduceerd, verdwijnt in de afvalputjes. Denbsp;Verenigde Staten heeft een voedselvoorraad die vier keer zo grootnbsp;is als wat het land consumeert, terwijl er tegelijkertijd meer dannbsp;800 miljoen mensen iedere dag met honger naar bed gaan. Daarnbsp;ligt een geweldige kans voor bedrijven om bijvoorbeeld consumentengedrag te beïnvloeden. En voor universiteiten die meenbsp;moeten denken hoe dergelijke contradicties op te heffen.”

‘Zorg dat de wetenschappelijke kennisnbsp;blijft rondstromennbsp;en impact heeft opnbsp;de maatschappelijkenbsp;context.’

Zingeving

“De tijd dat ondernemen synoniem staat voor veel geld verdienen en de aandeelhouders tevreden stellen, is voorbij”,nbsp;meent Arts. “Het gaat nu om gedeeldenbsp;waardecreatie, om het nemen van verantwoordelijkheid voorjezelf, je klanten,nbsp;medewerkers én voor de maatschappij.nbsp;Ook voorjezelf, wantje moet natuurlijknbsp;wel de eigen broek op kunnen houden.nbsp;Dat zou in het onderwijs aan bod moeten komen. Maar tijdensnbsp;mijn opleiding heb ik pakweg twee uur college gekregen overnbsp;hoe ik mijn nota’s bij het ziekenfonds moest declareren, terwijlnbsp;je een tandartspraktijk toch een bedrijf kunt noemen.” Dat geldtnbsp;volgens Stam ook voor artsen, apothekers, juristen, psychologen.nbsp;“Die beginnen allemaal een bedrijfzonder dat ze daar in hunnbsp;studie op zijn voorbereid. Arbeidsmarktoriëntatie is pas de laatstenbsp;jaren een issue in het hoger onderwijs.” En al helemaal nieuwnbsp;lijkt het besef datje de arbeidsmarkt betreedt om het zelf goednbsp;te hebben, maar vooral ook om iets voor anderen te betekenen.nbsp;“Méér dan om louter geld te verdienen, want dat kan juist tennbsp;koste gaan van anderen, of van de natuur bijvoorbeeld”, aldusnbsp;Arts. Het besef dat er veel meer in de wereld is, wordt alsmaar


Illuster Maart 2014 15

-ocr page 16-

UU centraal

Wetenschappelijke kennis zoekt maatschappelijke impact

‘We moeten ondernemende alumni inschakelen in het onderwijs.’

? : groter, evenals de behoefte aan meer zin-

; geving. Dat verbaast Arts niet, want vol-

: gens haar is het een van de diepste mense-

: lijke waarden om betekenisvol te zijn voor i anderen. “Dat zie je bij steeds meer bedrij-

i ven terug. Natuurlijk moet er geld worden

; verdiend en natuurlijk doet het bedrijf dat-; gene wat goed is voor het bedrijf. Verlicht ; eigenbelang noem ik dat, maar daarbijnbsp;wordt de aandacht voor de gemeenschap

' en natuurlijke omgeving steeds belangrij-ker.” Dat ziet Arts als een geweldige uitda-

i ging, want bedrijven en hun leiders zijn

i volgens haar echt in staat om een enorm


Muriel Arts

Muriel Arts is internationaal ondernemer en gespecialiseerd in duurzamenbsp;-marketing- strategie, merken, innovatienbsp;en leiderschap. Ze werkte onder meer aisnbsp;sales manager en marketing en medianbsp;director bij Unilever en als chiefnbsp;marketing officer bij Koninklijke Grolschnbsp;en KPN. Arts bekwaamde zich steedsnbsp;verder in sociaal en duurzaamnbsp;ondernemerschap, werd in 2010nbsp;mededirecteur van de Global Leadersnbsp;Academy en richtte in 2011 innbsp;samenwerking met Nyenrode Businessnbsp;Universiteit het SEAL Instituut op.

? ? www.globalleadersacademy.nl verschil te maken voor de gemeenschappen die ze bedienen, bijvoorbeeld opnbsp;milieugebied.

Geluk en lef

Ook Stam ziet de omslag van het individuele, winstgerichte denken naar een meer collectieve kwaliteit van leven benadering:nbsp;“Happiness is zelfs binnen de economischenbsp;wetenschappen een enorm groeiendnbsp;gebied. Geluk wordt gezien als een belangrijke uitkomst van ons economischnbsp;handelen. Een bedrijf kan niet bestaannbsp;zonder een gezonde omgeving. Bedrijven

Erik Stam

Erik Stam studeerde Economie amp; Geografie in Utrecht en was onder meernbsp;verbonden aan het Max Planck Institutenbsp;of Economics in Jena, de University ofnbsp;Cambridge en de Wetenschappelijkenbsp;Raad voor het Regeringsbeleid. Zijnnbsp;onderzoek richt zich met name opnbsp;ondernemerschap, innovatie,nbsp;economische organisatie en economischenbsp;ontwikkeling. Naast zijn academischenbsp;onderzoek en onderwijs, adviseert hijnbsp;regelmatig regionale, nationale ennbsp;internationale organisaties overnbsp;innovatie- en ondernemerschapsbeleid.

hebben goed onderwijs en een goede gezondheidszorg nodig, willen ze kunnennbsp;floreren. Dat is een groeiend inzicht. Hetnbsp;hoogste doel is niet het Bruto Nationaalnbsp;Product, maar well being. Alsje dat tienjaarnbsp;geleden zou hebben gezegd, werd je glazignbsp;aangekeken maar nu is dit mainstream.”nbsp;Is ondernemerszin ook een kwestie van lefnbsp;en durf? Stam zou het niet zo formuleren,nbsp;maar ziet onder de ondernemende typesnbsp;wel veel mensen die van nature geneigdnbsp;zijn om risico te nemen. Belangrijker dannbsp;lef en durf zijn volgens hem ervaring ennbsp;een goed netwerk. “Die stellen je als ondernemer namelijk in staat om afgewogennbsp;risico’s te nemen.”

Inspireren

Stam is wetenschappelijk directeur van het Utrecht Center for Entrepreneurship, datnbsp;zich sterk maakt voor ondernemerschaps-onderwijs aan de Universiteit Utrecht.nbsp;Volgens hem is de belangstelling enorm.nbsp;Volgde in 2011 nog twee procent van allenbsp;Utrechtse studenten dit onderwijs, nu isnbsp;dat al vijf procent. Daarmee sluit dit centrum tevens aan bij de derde kerntaak —nbsp;naast onderwijs en onderzoek — die uni-versiteiten inmiddels hebben opgedragennbsp;gekregen: valorisatie. Maar de universiteitnbsp;moet ook in dit type onderwijs investeren,nbsp;omdat nog maar een klein deel van denbsp;afgestudeerden wetenschapper wordt, ennbsp;velen van hen via ondernemerschap meernbsp;waarde kunnen creëren in de samenle-nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;z

ving. De belangstelling voor ondernemer-schapsonderwijs is dan ook groot vanuit alle faculteiten. Arts: “Het is jammer datnbsp;studenten zo lang zijn opgeleid zondernbsp;aandacht voor die ondernemerskant.

Alsje bij een bedrijf komt werken, willen ze niet datje alleen maar kennis en ‘eennbsp;stuk techniek’ meeneemt. Het gaat ooknbsp;om zaken als een visie ontwikkelen ennbsp;met mensen uit andere culturen kunnen

? ? www.utrechtce.nl



16 Illuster Maart 2014

-ocr page 17-

? ? www.uu.nl/alumni


samenwerken, kortom de menselijke eigenschappen en vermogens. Kunnennbsp;ze analyseren, leiding geven, inspireren,nbsp;hoofdlijnen traceren... dergelijke vaardigheden zijn, voor het latere leven vannbsp;studenten, toch minstens zo belangrijknbsp;dan alleen die acht voor natuurkunde?”

Ratio en techniek

Stam nuanceert: “Ik ben het met je eens datje diverse vaardigheden moet aanbieden, maar beslist ook vakkennis. Studenten moeten in het onderwijs datgenenbsp;kunnen ontwikkelen waarvoor ze denkennbsp;op aarde gekomen te zijn. Het kan zijnnbsp;dat ze daarvoor cognitieve vaardighedennbsp;moeten hebben, kennis moeten bezitten.nbsp;Maar het kan ook gaan om sociaal-enioti-onele behoeften. Niet elke afgestudeerdenbsp;moet ondernemend zijn, maar als ze eennbsp;startup willen beginnen, zou de universi-teit hen daar wel in moeten faciliteren.”nbsp;Arts: “Ja, maar een al te eenzijdige nadruknbsp;op ratio en techniek kan leiden tot verkeerde keuzes. In de medische wereld bijvoorbeeld is het hoogste doel dat niemandnbsp;dood gaat. Het gevolg daarvan is meer dannbsp;de helft van het gezondheidsbudget wordtnbsp;besteed aan tachtigplussers. Het zou veelnbsp;beter zijn om meer te investeren in preventie en een goede kwaliteit van leven opnbsp;fysiek, emotioneel en sociaal niveau dannbsp;koste wat kost in te zetten op zolangnbsp;mogelijk blijven leven. Want leuk of niet,nbsp;doodgaan doen we uiteindelijk toch echtnbsp;allemaal...”

Productie én zuivere koffie

Stam is verbonden aan het universitaire strategisch onderzoeksthema Institutiesnbsp;en volgens hem past ondernemerszin daarnbsp;heel goed in. “Je hebt maatschappelijknbsp;gezien instituties nodig die de samenleving een kant op sturen die iedereen tennbsp;goede komt. Je hebt ondernemers nodignbsp;om chocolade of mobieltjes te maken,nbsp;maarje hebt tegelijk ook ondernemersnbsp;nodig die ervoor zorgen dat dit slaafvrijnbsp;gebeurt of zonder kinderarbeid. Om dat tenbsp;combineren — productie én zuivere koffienbsp;— moeten ondernemingen zich aanpassennbsp;en dat is precies waar we ons binnen instituties mee bezighouden.” Arts: “De wetenschap heeft een groot creatief potentieelnbsp;om mede maatschappelijke problemennbsp;op te lossen. Daarin kunnen universiteitennbsp;héél veel betekenen. De wereld zit nietnbsp;simpel in elkaar, veel hangt met veelnbsp;samen. Je weet van te voren niet altijdnbsp;wat wel of wat niet werkt; je moet onderzoeken en experimenteren. Dat is waarnbsp;wetenschap en ondernemen aan elkaarnbsp;raken, waar ze elkaar aanvullen.”

Maatschappelijke context

Stam: “Waarmee je dus tegelijk aangeeft dat het niet alleen om toepassingsgerichtnbsp;onderzoek gaat. Je experimenteert, probeert te doorgronden wat werkt. Clubs alsnbsp;Nwo maken zich zorgen dat wetenschapnbsp;onder het gesternte van de valorisatie tenbsp;zeer toepassingsgericht wordt — naar mijnnbsp;mening een terechte zorg. Het is beslist zo

Instituties

De kracht van samenlevingen komt in belangrijke mate voort uit de kwaliteitnbsp;van de spelregels van het menselijkenbsp;verkeer, de instituties. Daarbij gaat hetnbsp;om formele regels zoals wetten maarnbsp;ook om normen, waarden, gewoontes,nbsp;en de bijbehorende netwerken ennbsp;organisaties. Die maken een open,nbsp;democratische en gelijkwaardigenbsp;samenleving mogelijk, of Juist niet,nbsp;en bepalen in welke mate eennbsp;samenleving duurzaam en toekomst-bestendig is. In Utrecht bundelennbsp;economen, historici, bestuurskundigen.nbsp;Juristen, sociologen, ethici, innovatie-wetenschappers en geografen hunnbsp;krachten om de vorming en effectennbsp;van deze instituties te begrijpen ennbsp;zo bij te dragen aan de realisatie vannbsp;open, toekomstbestendige samenlevingen.

? ? www.uu.nl/instituties

dat er meer verbinding met de buitenwereld moet komen, en daar gaat het om in valorisatie, maar het moet wel in balansnbsp;zijn. Er is óók wetenschappelijke kennisnbsp;nodig. Maar zorg dat die kennis blijftnbsp;rondstromen, dat ze invloed heeft op denbsp;maatschappelijke context, en die contextnbsp;kan weer inspiratie leveren voor wetenschappelijk onderzoek. We moeten bedrijven zo veel mogelijk laten meedoen,nbsp;bijvoorbeeld door ondernemende alumninbsp;in te schakelen in het onderwijs. Daarmeenbsp;zijn we weer bij instituties trouwens: hoenbsp;richt je je het hoger onderwijs dusdanignbsp;in dat ondernemerschap er een plek innbsp;krijgt?” Arts is het daarmee eens:nbsp;“We moeten oppassen dat kennis binnennbsp;de muren van de universiteit blijft hangen.nbsp;Je moet kennis delen en toepassen. Hoenbsp;meer we die verbinding kunnen leggen,nbsp;hoe meer bedrijven of alumni meedoennbsp;om dat verschil te maken waar het de grotenbsp;maatschappelijke uitdagingen betreft, hoenbsp;beter.” ?


Illuster Maart 2014 17

-ocr page 18-

Goed Besteed

Campagne Door Geven 2014

Wat geeft ù door?

U kunt ook online doneren. Ga naarnbsp;www.uu.nl/doorgevennbsp;of scan de QR code.

In december 2013 is de campagne Door Geven 2014 van start gegaan met vier universitairenbsp;projecten die uw steun goednbsp;kunnen gebruiken. Ons streven isnbsp;om eind 2014 de projectleiders tenbsp;kunnen verblijden met €150.000.nbsp;Momenteel staat de teller opnbsp;€45.000. Een prachtige tussenstand maar daarmee zijn we ernbsp;nog lang niet. Met uw bijdragenbsp;kunnen we het verschil echtnbsp;gaan maken. Onze vraag aan unbsp;is dan ook: wat geeft u door?

Geef studenten de kans van hun leven

Het UES geeft talentvolle buitenlandse studenten de kans om in Utrecht te studeren. Jaarlijks worden beurzen beschikbaar gesteldnbsp;aan excellente studenten van buiten Europa voor wie het financieel onhaalbaar is om aan de Universiteit Utrecht te studeren.

'I have firm belief in the development of brilliant and successful thoughts when likeminded people are together and the coursenbsp;at Utrecht University will equip me with the same'.

Mary Ann George, UES student sustainable development uit India

Graaf mee naar de oorsprong van onze maatschappij

Onderzoeker Leonard Rutgers gaat met Utrechtse studenten opgravingen doen naar een oude Romeinse volkswijk aan denbsp;beroemde Via Appia. Een prachtige ontrafeling van een belangrijk stuk cultureel en historisch erfgoed.

'Dit project biedt studenten een unieke kans actief deel te nemen aan internationaal wetenschappelijk onderzoek naar het historischenbsp;functioneren van instituties die onze maatschappij hebben gevormd.'nbsp;Prof. dr. Leonard Rutgers, hoogleraar late oudheid

Draag bij aan het welzijn van oude baasje en hun dieren

Onderzoekster Nienke Endenburg wil dat in de toekomst meer dieren en hun baasjes samen gezond en prettig oud kunnennbsp;worden in verzorgingshuizen. Daarvoor ontwikkelt zij nieuwenbsp;handvatten voor medewerkers van zorginstellingen.

'Huisdieren dragen in hoge mate bij aan het levensgeluk en de gezondheid van veel ouderen. Een gedwongen scheiding bij eennbsp;verhuizing naar een zorginstelling is dan ook zeer ongewenst.nbsp;Met uw hulp kunnen we dit voorkomen.'

Dr. Nienke Endenburg, universitair docent relatie mens en dier


Draag bij aan schone longen voor de Aarde

De groene criminoloog Tim Boekhout van Solinge legt de praktijken van illegale houtkap in de Amazone steeds verder bloot. Daarmee kan hij de druk op de Braziliaanse en Nederlandsenbsp;overheid om in te grijpen steeds verder opvoeren.

'Het grootste regenwoud op aarde wordt ernstig bedreigd door illegale ontbossing. Deze ontwikkeling kan worden gestopt doornbsp;een veel betere wetshandhaving. Met uw steun kan ik hier nognbsp;intensiever aan werken.'

Dr. Tim Boekhout van Solinge, universitair docent en onderzoeker

lt;¦ .LJ:

' Maak üw donatie óver op IBAN NL43INGBD00 attentie van het Utrechts Universiteitsfonds artdnbsp;van het project van uw keuze.

Voor meer informatie over de campagne kijlcop H www.uu.nl/doorgcven of neem contact op met het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds via alumni@uu.nl of (030) 253 4416.


18 Illuster Maart 2014

-ocr page 19-

Q FF chatten met.. . een alumnus over de grens

Tekst Harold Kerkhof

Bijna vier jaar geleden verruilde Wouter Vink Nederland voor de westkust van de Verenigde Staten, waar hij zich heeft opgewerkt tot Global Lead, Hardware Marketing Strategy bij Googlenbsp;in het tot de verbeelding sprekende Silicon Valley.

‘Utrecht heeft hier dezelfde status als Yale en Harvard’

Ha Wouter, mooie job titel.... wat houdt het in?

“Ik moet ervoor zorgen dat de wereldwijde marktnbsp;voor Google-productennbsp;als Android, Chrome ennbsp;de Nexus Tablets groeit.”

Wat doe je dan zoal?

“Ik spreek de hele tijd met collega’s in verschillende tijdzones, ’s morgens met onzenbsp;collega’s in Londen waar hetnbsp;op dat moment bijna avond isnbsp;en in de namiddag met onzenbsp;partners in Azië waar ze dannbsp;net wakker worden. We overleggen over onze marketinginspanningen, de verdelingnbsp;van budgetten, wie wat gaatnbsp;doen etc.”

“Tussendoor volgen evaluaties, brainstormsessies, dagelijkse werkzaamheden ennbsp;krijgen we regelmatig presentaties door creatieve bureausnbsp;met voorstellen voor nieuwenbsp;marketingcampagnes.”

“De lunch is het beste moment van de dag. Zonder tenbsp;betalen kun je gebruik makennbsp;van de vele restaurants. Allenbsp;keukens zijn hier aanwezig.nbsp;Dat wordt mogelijk gemaaktnbsp;door vele bedrijven in Siliconnbsp;Valley.”


Concord 'ÔAntioch/ Richrnondcft . /

Oakland \

San nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;\

Francisco Alameda VLivermoriT*

Dalylt;^ Ha'%^'^^°

Santa Clara^San Jose


Big Basin Redwoodsnbsp;State Park

Santa Cruz o

Watsonville»

Veel studenten en jonge alumni dromen van zo'n werkplek.nbsp;Hoe heb je dat voor elkaarnbsp;gekregen?

“Ik zat bij Google Nederland en had het goed naar mijn zin,nbsp;maar er was een klein stemmetje in mij dat wilde dat ik in hetnbsp;buitenland zou gaan werken.nbsp;Google stimuleert dat ooknbsp;enorm. Er waren veel moge-lijkheden:Jakarta, Sao Paolo,nbsp;London. Het werd uiteindelijknbsp;Silicon Valley. Hier hoefdenbsp;mijn gezin niet in een compound en had mijn vrouw denbsp;mogelijkheid om zelf ooknbsp;carrière te maken.”

Wat is de belangrijkste stap in je loopbaan die jou in deze positienbsp;heeft gebracht?

“Tijdens mijn studie heb ik de

k

Edenvale

\

Gilroy quot;,

kans gekregen om in het buitenland te studeren. Ik heb gestudeerd in Wisconsin-Madison en Berkeley innbsp;California. Dat is enormnbsp;belangrijk geweest.”

“Utrecht staat hoog in de ranglijsten en Amerikaansenbsp;bedrijven vinden dat verschrikkelijk belangrijk.nbsp;Utrecht heeft hier dezelfdenbsp;status als Yale en Harvard.nbsp;Bij Google betekent dat alles.”

“Als student had ik al mijn eigen internetbedrijf, namelijknbsp;een gratis webmailservice.nbsp;Destijds zag ik het alleen alsnbsp;hobby en dacht ik niet aannbsp;de technologiesector als ietsnbsp;waar ik ooit een carrière in zounbsp;vinden. Pas toen ik een vacature bij Google zag, veranderde dat, jaren later.”

Wat mis je het meeste aan Nederland?

“Familie en vooral vrienden. Dat is ook een van de redenennbsp;om waarschijnlijk ooit eennbsp;keer terug te keren, maar hetnbsp;leuke is dat ik op een mooienbsp;vakantielocatie woon en dusnbsp;ook vaak vrienden op bezoeknbsp;krijg. Het lijkt hier soms welnbsp;een bed and breakfast.” ?

Mijn Utrecht

Wouter

Studietijd)

Rechtsgeleerheid 1995-2002

Vereniging USC

Sportclub Kampong

Huis Singelstraat 12

Favoriete plek Janskerkhof


Illuster Maart 2014 19

-ocr page 20-

UTRECHT SCIENCE PARK

Tekst Nicoline Meijer

Utrecht Science Park de Uithof

KLOPPEND HART VAN EUROPA'Snbsp;MEEST COMPETITIEVEnbsp;REGIO

Het gebied dat veel alumni kennen als De Uithof,nbsp;heeft sinds de viering vannbsp;het 50-jarig bestaan in 2011nbsp;een nieuwe naam: Utrechtnbsp;Science Park de Uithof.nbsp;Het Utrecht Science Parknbsp;(usp) ligt in het hart van denbsp;regio die in 2013 voor denbsp;tweede opeenvolgende keernbsp;door de eu is aangemerktnbsp;als de meest competitievenbsp;regio van Europa.

stichting Utrecht Science Park

  • • 20.000 medewerkers

  • ¦ 50.000 studenten

  • ¦ 400.000 poliklinische patiënten jaarlijks

  • • 2.500 studentenwoningen (2015)

  • • 1 miljard Euro investering (tot 2018)

  • ¦ 3000 nieuwe banen de komende 5 jaar

Een open gebied waarin zorg, onderwijs, onderzoek en ondernemerschap nauw aan elkaar verbonden zijn met ruim 20.000 arbeidsplaatsen, 50.000 studenten enjaarlijksnbsp;400.000 poliklinische patiënten voor hetnbsp;Universitair Medisch Centrum Utrechtnbsp;(uMC Utrecht). De hoge concentratie vannbsp;internationaal gerenommeerde instellingen als de universiteit, het UMC Utrecht,nbsp;de Hogeschool Utrecht en onderzoeksinstituten als het Hubrecht Instituut, tno ennbsp;Deltares trekt verschillende ondernemersnbsp;en bedrijven aan. Life Sciences en Sustainability zijn de belangrijkste speerpunten.

Oncologisch centrum van Nederland Met de komst van het Prinses Maximanbsp;Centrum voor Kinderoncologienbsp;(2016/2017) en de bundeling van kennisnbsp;en expertise van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het umc Utrecht innbsp;een gespecialiseerd kankerziekenhuis voornbsp;volwassenen, groeit het usp uit tot hétnbsp;oncologisch centrum van Nederland.

In Utrecht staat gepersonaliseerde kanker-zorg centraal. Elke patiënt is uniek, en elke tumor vergt een andere aanpak.

In het Centrum voor Beeldgestuurde Oncologische Interventie (cBOi) wordennbsp;nieuwe revolutionaire technieken ontwikkeld die opereren zonder snijden straksnbsp;mogelijk maken bij bepaalde vormen vannbsp;kanker. Dankzij The Hub Foundation fornbsp;Organoid Technology, opgericht door hetnbsp;Hubrecht Instituut en het umc Utrechtnbsp;op basis van het werk van Hans Clevers,nbsp;kunnen kankermedicijnen nu wordennbsp;getest op levend weefsel van patiënten datnbsp;tot een mini-orgaan is opgekweekt in hetnbsp;lab. Behandeling van kanker met medicijnen is in de toekomst toegesneden op denbsp;unieke genetische code van de tumor vannbsp;de patiënt.

'Life Sciences en Sustainability zijn denbsp;belangrijkste speerpunten.’

Gezond leven

Dagelijks werken onderzoekers en ondernemers intensief samen om de kwaliteit van gezondheid en zorg te verbeteren.nbsp;Een gezond leven in de toekomst vraagtnbsp;om doorbraken op het snijvlak van verschillende disciplines. De samenwerkingnbsp;tussen de humane en diergeneeskunde innbsp;Utrecht is daar een mooi voorbeeld van,nbsp;uniek in Nederland en onder andere vannbsp;groot belang voor het gebied infectieziekten. De Hogeschool Utrecht ontwikkelt


20 Illuster Maart 2014

-ocr page 21-

De Stichting Utrecht Science Park is een onafhankelijke organisatie die begin 2013 is opgericht door de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht en de grote kennisinstellingen op het USP. De Stichting dient hetnbsp;gezamenlijk belang van alle partijen die op het USP gevestigd zijn, vvww.utrechtsciencepark.nl






kennis in samenwerking met zorginstellingen en ziekenhuizen om mensen met een ziekte of ouderen langer zelfstandignbsp;en zelfredzaam thuis te laten zijn. Danonenbsp;vestigde het nieuwe innovatiecentrumnbsp;Nutricia Research om ‘bruggen tenbsp;bouwen tussen wetenschap en voeding’nbsp;en nieuwe mogelijkheden te ontwikkelennbsp;om kwetsbare mensen en patiënten metnbsp;geavanceerde voeding te ondersteunen omnbsp;een langer en gezonder leven te kunnennbsp;leiden. In 2018 verhuist het Rijksinstituutnbsp;voor Volksgezondheid en Milieu (rivm)nbsp;vanuit De Bilt naar het usp.

Stedelijke gezondheid

In het nieuwe Gemeenschappelijk Milieu Laboratorium (gml) gaan de universiteit,nbsp;TNO en Deltares samen onderzoek doennbsp;naar de invloed van menselijke activiteitennbsp;op klimaat, lucht, water en bodem. Hetnbsp;GML gaat ook een bijdrage leveren aan hetnbsp;nieuwe kenniscentrum Healthy Urbannbsp;Living, een samenwerking tussen het rivm,nbsp;TNO, Deltares, knmi en de universiteit.nbsp;Met deze initiatieven wil het USP eennbsp;voortrekkersrol in Europa spelen op hetnbsp;gebied van stedelijke gezondheid.

Loungen op het dak van de parkeergarage Naast kennisuitwisseling vinden er ooknbsp;veel sociale activiteiten plaats op het usp.nbsp;Bijvoorbeeld loungen op het dak van denbsp;parkeergarage Cambridgelaan. In 2013nbsp;organiseerden soon (organisatie op gebiednbsp;van sociaal ondernemerschap) en eennbsp;grote groep studenten voor de eerste keernbsp;de Daktuin. Een tijdelijke tuin met zelf-verbouwde groenten, catering met streekproducten, een bar met uitzicht op denbsp;weilanden, diverse loungeplekken ennbsp;gratis wifi. Daarnaast organiseerde denbsp;Daktuin diverse activiteiten van lezingennbsp;en workshops tot live muziek en yogales-sen. In 2014 is de Daktuin geopend vannbsp;juni tot en met september.

Central Park

Middenin het Utrecht Science Park ligt ons eigen Central Park: de Botanischenbsp;Tuinen. Een schitterende groene oase vannbsp;rust, aangelegd op en rondom het 19de-eeuwse Fort Hoofddijk. In 2014 bestaannbsp;de Botanische Tuinen in Utrecht 375 jaar.nbsp;Naast veel feestelijke activiteiten vindt ooknbsp;het jaarlijkse festival deBeschaving weer innbsp;de tuinen plaats. Een intiem festival metnbsp;een bijzondere mix van wetenschap ennbsp;cultuur. ?


Illuster Maart 2014 21

-ocr page 22-

(1988) doet de onderzoeksmaster Wijsbegeerte en isnbsp;initiatiefnemer van de stadsrondleidingennbsp;over de Universiteit Utrecht.

quot;Studeren lijkt tegenwoordig vooral een kwestie geworden van het bezoeken vannbsp;colleges en de bibliotheek. Studenten lijkennbsp;zich niet te realiseren dat ze deel uit makennbsp;van een eeuwenoude traditie. In die traditienbsp;is de vorming tot mens of burger altijd eennbsp;cruciaal aspect van het universitairnbsp;onderwijs geweest. Met de rondleidingennbsp;wil ik de allure die daar bij hoort latennbsp;zien.quot; Samen met medestudenten Svennbsp;Hermans en Isis Hommema werkte hij eennbsp;plan uit dat werd omarmd door denbsp;Universiteit Utrecht. Op de achtergrond denbsp;Lutherse Kerk in Utrecht, die oorspronkelijknbsp;werd gebouwd als de kapel van hetnbsp;Abraham Doleklooster, maar na denbsp;reformatie in de 17e eeuw door denbsp;universiteit werd gebruikt als snijzaal ennbsp;om te leren schermen en dansen. quot;In de 17enbsp;eeuw was er een sterk bildungsideaal voornbsp;studenten: dansen en schermen maaktennbsp;daar een onlosmakelijk onderdeel van uit.

22 Illuster Maart 2014

-ocr page 23-

In de spotlight

Tekst Johan Vlasblom Foto Arno Kamphuis

In Utrecht is gaming een serieuze zaak die door veel verschillende spelers op hoog niveau wordt gespeeld. Alle Utrechtse expertise is sinds kort gebundeld in het nieuwe focusgebiednbsp;Game Research onder leiding van Remco Veltkamp, hoogleraar media technologie. ‘Onzenbsp;kracht en ons groeipotentieel is enorm. Het kan hier echt met factor tien groter worden.’

Serious gaming maakt virtuele handen aan het bed mogelijk

Utrecht speelt serieus en op hoog niveau

De sterke nationale en internationale positie van Utrecht op^amm^gebiednbsp;vloeit onder meer voort uit het feitnbsp;dat de overheid vanuit de topsectornbsp;creatieve industrie, het onderwerpnbsp;gaming specifiek in de regio Utrechtnbsp;heeft belegd. Dat heeft geleid tot eennbsp;succesvolle clustering van onderzoek,nbsp;onderwijs, kennis en bedrijvigheidnbsp;en de steun van de Economie Boardnbsp;Utrecht.

Avatars en biofeedback

Qua onderzoek brengt Utrecht veel aspecten van het gaming onderzoeknbsp;samen. “Vanuit informatica dragen wijnbsp;bij op het gebied van Softwaresystemen,nbsp;werken we aan artificial intelligence waarbij het onder meer gaatnbsp;om avatars, bijvoorbeeld voor trainingen en simulaties. Daarnaastnbsp;maken we de 30 omgeving in virtuele werelden en ontwikkelennbsp;we interactie technologie. Bijvoorbeeld tussen mensen en denbsp;virtuele wereld op het gebied van biodfeedback zoals hartslagen huidmetingen.” Wat Utrecht op gaminggphied nog meernbsp;onderscheidend maakt, is de specifieke expertise vanuit geesteswetenschappen en sociale en gedragswetenschappen. “Dat gaatnbsp;om onderwerpen als hoe vertel je een verhaal in een game, hoenbsp;gebruik een game bij trainingen en binnen het onderwijs en hoenbsp;ontwerp je levels en specifieke leerdoelen?”

Structureel en serieus

Utrecht loopt niet alleen voorop wat betreft onderzoek maar is tevens de enig plek in Nederland waar binnen het academisch onderwijs structureel en serieus aandacht wordt besteed aangaming.nbsp;“Binnen de bacheloropleiding informatica hebben we een apartenbsp;track over gaming en we hebben denbsp;master game en media technology.“nbsp;Ook de hogescholen in Utrecht dragennbsp;hun specifieke steentje bij. “De hu ennbsp;de HKU zijn vooral actief op het gebiednbsp;van creativiteit en design. Wij werkennbsp;intensief met ze samen.”

Grote jongens

Naast het onderzoek en het onderwijs is er in Utrecht tevens sprake van eennbsp;grote bedrijvigheid als het gaat omnbsp;gaming. “We hebben bijvoorbeeld denbsp;Dutch Game Garden in het voormalignbsp;ABN AMRO gebouw Op de Neude. Daarnbsp;zijn aardig wat van onze oud-studentennbsp;actief met tal van succesvolle start up

bedrijfjes. Ze slagen er regelmatig in om iets te verkopen aan de grote jongens.” Daarnaast is er binnen de gamingtrack van Informatica een softwareprojectbureau waar bedrijven tegen eennbsp;onkostenvergoeding studenten kunnen inhuren voor een specifieke stage-opdracht. “Ook geven we regelmatig licenties af aannbsp;bedrijven voor specifieke technologie, recent nog op het gebiednbsp;van crowd control, en werken we regelmatig met bedrijven samennbsp;binnen grote onderzoeksprojecten.”

Factor tien

Volgens Veltkamp ligt voor serious gaming een mooie toekomst in het verschiet. “Als we opdrachtgevers meekrijgen, kan het hiernbsp;met factor tien groeien. Denk dan aan verzekeringsmaatschappijen die een game willen om obesitas tegen te gaan of een virtuelenbsp;coach die psychologen of verpleegkundigen assisteert. Wij zijnnbsp;bij wijze van spreken in staat om de virtuele handen aan het bednbsp;te leveren.” ?


Illuster Maart 2014 23

-ocr page 24-

Bent U al vriend?

In beeld, toen


Word Vriend van het Universiteitsfonds


verleden

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht behoren tot de oudste universitaire tuinen ter wereld. In 1639 werd op hetnbsp;Bolwerk Sonnenborgh een eerste Hortus Academicus aangelegd.nbsp;De hortus floreerde hier echter niet, het was te droog en winderig. In 1724 werd daarom verhuisd naar het terrein van hetnbsp;huidige Universiteitsmuseum. Daar is nu, als onderdeel van denbsp;museumtuin, de Kegiustuin te vinden, een tuin met medicinalenbsp;planten. In 1963 volgde opnieuw een verhuizing en werden denbsp;huidige Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park (voorheen De Uithof) aangelegd, op 90.000 nf met inmiddels bijnanbsp;8.400 soorten. De verhuizing naar het Utrecht Science Parknbsp;bood nieuwe mogelijkheden, zoals een kassencomplex metnbsp;onderzoeksfaciliteiten en ruimte voor hoge gewassen uit denbsp;neotropen die in geen enkele andere Nederlandse tuin te vindennbsp;zijn. De hoogte van remises van het I9de-eeuwse fort maaktennbsp;bovendien de aanleg van een voor Nederland unieke rotstuinnbsp;mogelijk, compleet met beken en een waterval. Meer aandachtnbsp;voor het publiek resulteerde in 1995 in de opening van denbsp;Thematuin. In 375 jaar is de Hortus Academicus zo uitgegroeidnbsp;tot een Hortus Publions et Academicus, een tuin die jaarlijks zo’nnbsp;75.000 bezoekers trekt en waar zowel wetenschappers, studentennbsp;als het algemeen publiek graag komen.

Utrecht University Business Course

Drie studenten hebben het afgelopen jaar voor het eerst de Utrecht University Business Course georganiseerd, een honoursprogrammanbsp;voor masterstudenten over ondernemerschap en consultancy. Ruimnbsp;twintig studenten behandelden daarin drie maanden lang uitdagendenbsp;cases voor onder meer Philips en UU business accelerator Utrechtinc.nbsp;Hiermee hebben de studenten vaardigheden ontwikkeld die ze eennbsp;voorsprong geeft op de arbeidsmarkt. Dit jaar vindt de tweede editienbsp;plaats en er wordt er tevens gekeken naar een landelijk concept voornbsp;studenten georganiseerd onderwijs.

Studentonderzoek ‘Good governance op Sint Maarten’

Dit studiejaar nemen twaalf studenten deel aan het onderzoeksproject 'Good governance op Sint Maarten'. Als voorbereiding op het onderzoek heeft de groep een collegereeks georganiseerd en op Prinsjesdagnbsp;werd nagenoeg de hele bestuurlijke top van het Koninkrijk verwelkomd. Tijdens deze bijeenkomst spraken de studenten met verschillende experts over allerlei aspecten van goed bestuur op Sint Maarten.nbsp;In maart gaat de groep op studiereis naar Sint Maarten om met velenbsp;lokale betrokkenen de voorlopige onderzoeksresultaten te bespreken.nbsp;Rond de zomer volgt een slotsymposium waarbij de eindresultatennbsp;worden gepresenteerd.

Coachcafé voor en door alumni

Jonge alumni die op zoek zijn naar hun eerste of tweede baan kunnen met al hun vragen terecht bij oudere alumni die optreden als coach innbsp;het coachcafé. In het coachcafé worden de jonge alumni in drie rondennbsp;door de coaches uitgedaagd om na te denken over hun talenten,nbsp;hun dromen en over de eerste concrete vervolgstap die ze gaan zettennbsp;in hun carrière. Het coachcafé wordt afgesloten met een 'Levendnbsp;LinkedIn' waarbij allerlei vragen en contactverzoeken voorbijkomen.nbsp;Uit de evaluaties blijkt dat de coachcafé's door de jonge alumni en denbsp;coaches hogelijk worden gewaardeerd en vele deelnemers met nieuwenbsp;ideeën, contacten en een positief gevoel huiswaarts keren.

Doe meer met uw alumnipas

Als Vriend ontvangt u diverse kortingen en extra's met uw U-fonds alumnipas. Zo neemt u met korting deel aan de vele cursussen ennbsp;workshops van Parnassos, het cultuurcentrum van de Universiteitnbsp;Utrecht, heeft u gratis toegang tot het Universiteitsmuseum en maaktnbsp;u gratis gebruik van de bibliotheekcollecties en van alle algemeennbsp;toegankelijke voorzieningen in de Universiteitsbibliotheek.

Word ook Vriend en steun het Utrechts Universiteitsfonds.

? ? Meld u zich aan via www.uu.nl/alumni/vriend


? ? Meer weten over wat er allemaal te doen is? Kijk dan op www.uu.nl/botanischetuinen, of volg de Facebookpagina:nbsp;www.facebook.com/botanischetuinenuu

Utrechts Universiteitsfonds

Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, 3584 CS, Utrecht ? (030) 253 80 25 ? alumni@uu.nl ? www.uu.nl/alumninbsp;Volg ons op Facebook en LinkedIn


24 Illuster Maart 2014

-ocr page 25-

DUB, het Digitale Ublad, is het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht. Op www.dub.uu.nl vind Je het meest actuele nieuws, achtergrondverhalen, discussie

en columns op het gebied van onderwijs, onderzoek en studentenleven.

Geen baan voor afgestudeerden


'Stem op een student'


Drie zetels. Daar mikt de nieuwe Utrechtse politieke partij Student amp; Starter op tijdensnbsp;de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De partij wil betere studentenhuisvesting en een prettig vestigingsklimaat voor innovatieve startups in Utrecht. quot;Maar we zijn geennbsp;one-issuepartijquot;, verzekert partijoprichter ennbsp;UU-student Steven Menke op DUB. Het ideenbsp;voor de partij ontstond in het voorjaar vannbsp;2013, toen Menke nog in de universiteitsraadnbsp;van de UU zat. Enerzijds deed hij dat omdatnbsp;de politiek hem beviel, anderzijds omdat hijnbsp;zich dood ergerde aan het gedoe rondom denbsp;herplaatsing van de spaceboxen, de contai-nerwoningen die op het Utrecht Science Parknbsp;stonden. quot;En wéér moesten de spaceboxennbsp;ergens anders heen omdat omwonenden zenbsp;niet wilden. In dit dossier zijn studenten politiek echt gemarginaliseerd.quot; De soap rondomnbsp;de spaceboxen is voor Menke illustratief voornbsp;de gebrekkige studentenvertegenwoordiging in de gemeenteraad. quot;Er wordt vaaknbsp;over studenten gesproken alsof ze in Utrechtnbsp;te gast zijn, alsof ze na vijf jaar toch weernbsp;weg zijn. Studenten en starters zijn niet tenbsp;gast in Utrecht. Ze wonen er en willen ernbsp;vaak ook graag blijven wonen. Nu is er eennbsp;enorme braindrain door gebrek aan huisvesting.quot;

Arrogante mannen, gefrustreerde vrouwen

Meisjes doen het beter dan jongens in het Nederlandse onderwijs. Ambitieuze studentes zetten in Utrecht de toon binnen veel studies. Maar op de relatiemarkt in de uitgaansgelegenheden in de stad zijn de dames de pineut, zo blijkt uit een rondgangnbsp;van DUB. Op elke drie vrouwelijke studenten zijn er twee mannelijke. Consequentie:nbsp;boertige onbehouwen mannen hebben de vrouwen voor het uitzoeken en gedragennbsp;zich daarnaar. Utrechtse studentes gaan daarom liever feesten in steden waar mannennbsp;nog werk maken van het versieren.



De vooruitzichten op de arbeidsmarkt voor jonge academici blijven tot 2018 somber,nbsp;voorspelt een gerenommeerd onderzoeksbureau. Slechts 6 procent van alle afgestudeerden heeft nog goede kansen op een baannbsp;op niveau. Veel afgestudeerden zoeken hunnbsp;heil daarom in onbetaalde stages. De ervaring die ze daarbij opdoen moet hun carrièrekansen vergroten. Bedrijven maken graagnbsp;gebruik van enthousiaste stagiairs met eennbsp;academische achtergrond. Jongerenorganisaties waarschuwen voor verborgen werkloosheid onder jongeren.

De buschef

De horrorverhalen over de overvolle bus 12 tussen het Centraal Station en De Uithof zijnnbsp;legio. 'Lepeltje lepeltje' vervoerd wordennbsp;naar je college is geen pretje. De nieuwenbsp;Utrechtse busvervoerder Qbuzz denkt eennbsp;manier te hebben gevonden om de enormenbsp;passagiersstroom in goede banen te leiden.nbsp;In de spits worden bussen vaak overspoeldnbsp;door reizigers. Hierdoor duurt het te langnbsp;voordat de bussen kunnen vertrekken ennbsp;blijven volgende bussen soms te leeg.nbsp;Daarom introduceerde Qbuzz de 'buschef'.nbsp;Die medewerker van de busmaatschappijnbsp;bepaalt nu wanneer bussen vol zijn ennbsp;kunnen vertrekken.


Illuster Maart 2014 2 5

-ocr page 26-

  • 12 maart 2014

Studium Generale: Creativiteit

Mensen, steden en tijden kunje creatief noemen, maar creativiteit laat zich moeilijk vatten in een definitie. Hoogeleraarnbsp;Pieter Adriaans (uva) over kustmatignbsp;creatief.

  • 13 maart 2014

Lezing 'Het brein in beeld'

Op donderdag 13 maart vindt bij Alumni-netwerk Arnhem de lezing ‘Het Brein in beeld’ plaats door hoogleraar Peternbsp;Hagoort. Hagoort is alumnus biologienbsp;en psychologie en een van de directeurennbsp;van het Max Planck Instituut voornbsp;psycholinguïstiek.

  • 25 maart 2014

studium Generale: The Next Generation

Een duurzamere wereld begint bij jezelf, maar niemand kan het alleen. Hoe oefen jenbsp;invloed uit op milieu, voedselvoorzieningnbsp;en leefbaarheid? Wetenschapshistoricusnbsp;en reisverslaggever Redmond O’Hanlonnbsp;over zijn liefde voor de natuur en zijn kijknbsp;op duurzaamheid.

  • 26 maart 2014

Dies Universiteit Utrecht

Op woensdag 26 maart 2014 vindt de 378e Dies Natalis van de Universiteit Utrechtnbsp;plaats. Het thema van de viering is jeugdnbsp;en identiteit. De diesrede wordt gehoudennbsp;door prof. dr. Michael Sandel, Anne T.nbsp;and Robert M. Bass Professor of Government at Harvard University (usa). Eredoctoraten zijn er voor de eerder genoemdenbsp;Sandel en prof. dr. BJ Casey, Professor fornbsp;Developmental Psychobiology at Weillnbsp;Medical College of Cornell Universitynbsp;(usa).

  • 27 maart 2014

Lezing 'Waarheen met onze democratie' Ter gelegenheid van het 25ste themadinernbsp;van Alumninetwerk Den Haag verzorgtnbsp;prof. mr. Klaas de Vries de lezingnbsp;‘Waarheen met onze democratie’?nbsp;Ons democratisch systeem krijgt veelnbsp;kritische aandacht. Werkt het wel goed?nbsp;Zijn aanpassingen noodzakelijk? En watnbsp;willen we dan vasthouden, veranderen ofnbsp;afschaffen? Verliezen we door de Europesenbsp;samenwerking en eenwording onzenbsp;soevereiniteit? Of is die een illusie ennbsp;krijgen we juist meer invloed op grotenbsp;vraagstukken dan we nu hebben?

Ondernemende Masterclasses

Het Utrecht Center for Entrepeneurship organiseert diverse masterclasses overnbsp;ondernemen. Deze masterclasses zijnnbsp;ook toegankelijk voor alumni.

13 maart 2014: Masterclass Ondernemen in zorg en welzijn

17 april 2014 : Masterclass Sport en Ondernemen

15 mei 2014: Masterclass Creatief Ondernemerschap

? » Informatie en aanmelden: www.utrechtce.nl

2 april 2014

studium Generale: Klimaatverandering Klimaatverandering staat al jaren hoognbsp;op de agenda. Filosoof Herman Philipsenbsp;analyseert de vele aspecten van hetnbsp;probleem en geeft nieuw inzicht.

  • 14 april 2014

Academisch Café Zwolle

Georganiseerd door Alumninetwerk Zwolle.


26 Illuster Maart 2014

-ocr page 27-

? ? www.uu.nl/alumni/agenda

15 april 2014

studium Generale: 10 geboden revisited

De hoogleraren Hans Achterhuis en Maarten van Buuren evalueren de tien geboden: wat was de oorspronkelijke betekenis en kunnen ze ons nu nog iets leren? Opnbsp;15 april Maarten van Buuren over doden.

Deze zomer viert de u.v.s.v./n.v.v.s.u. van

12 t/m 21 juli haarXXI liste Lustrum ter ere van haar 115-jarig bestaan. Het themanbsp;‘Spectrum — kleur je leven’ staat symbool voor de veelzijdigheid van de vrouw.nbsp;Met haar 1400 leden en ruim 13.000 reünisten is de u.v.s.v./n.v.v.s.u. de grootstenbsp;en oudste vrouwenvereniging van Europa. Als ti op de hoogte wil blijven ofnbsp;ons wil steunen kunt u kijken op www.lustruinuvsv.nl of neem contact met onsnbsp;op via lustrunicommissie@uvsv.nl.

? ? www.lustrumuvsv.nl


16 april 2014

Jonge Alumni Netwerk : Filmdebat

Tijdens het filmdebat wordt er een documentaire over een actueel onderwerp getoond. Daarna gaan een aantal expertsnbsp;met elkaar én met de zaal in debat over denbsp;film. Het thema is ‘perverse prikkels innbsp;de prestatiemaatschappij’.

Vanaf 24 april 2014

Tentoonstelling: Tot op het bot

Een brilkaaiman, een doodskopvis of een shetlandpony, ze hebben allemaal eennbsp;ruggengraat, maar lijken ze verder nog opnbsp;jou? Wat maakt ze uniek ofjuist hetzelfde?nbsp;In Tot op het bot kun je het aan de lijvenbsp;ondervinden. Luister naar het hart vannbsp;een dolfijn, betast de huid van een olifant,nbsp;bekijk je eigen bloedvaten en ontdek watnbsp;we kunnen leren van een hond met eennbsp;hernia.

? ? www.uu.nl/universiteitsmuseum

10 mei 2014

Rondleiding 'Expeditie Zijderoute'

Een rondleiding in Museum Hermitage georganiseerd door Kegionetwerknbsp;Amsterdam.

14 mei

Jonge Alumni Netwerk :

Workshop leidinggeven

Speciaal voor jonge alumni die een leidinggevende functie ambiëren of die netnbsp;begonnen zijn met leidinggeven organiseert het JAN een workshop over dit thema.nbsp;Workshopleider is alumnus Martinnbsp;Thoolen.

5 juni 2014

Jonge Alumni Netwerk : Workshop Effectief Beïnvloeden

Wegens success herhaald: de workshop effectief beïnvloeden. Wil jij je invloed innbsp;één-op-één gesprekken en groepsprocessen vergroten? Wil je ontdekken watjenbsp;belemmert en watje kunt doen omjenbsp;invloed te vergroten? Kom dan naar denbsp;workshop effectief beïnvloeden die hetnbsp;JAN samen met Schouten amp; Nelissennbsp;organiseert.

10 juni 2014

Festival 50 Jaar FSW

FSWl Bij Sociale Wetenschappen .SQ.j.ii.iJ vinden er gedurende het helenbsp;academische jaar bijeenkomsten plaatsnbsp;in het kader van het 50-jarigjubileum vannbsp;de faculteit. Op 10 juni 2014 wordt hetnbsp;jubileumjaar afgesloten met een grootnbsp;festival. Alumni zijn van harte welkom.nbsp;Bekijk voor meer informatie over allenbsp;evenementen:

? ? www.uu.nl/fsw50. De informatie wordt voortdurend geactualiseerd.

15 t/m 20 juni 2014

James Joyce Symposium

Van 15 t/m 20 juni vindt in Utrecht onder de noemer a lon^ the krommerun, het xxivnbsp;International James Joyce Symposiumnbsp;plaats. Het tweejaarlijkse symposium geldtnbsp;als een van de meest prestigieuze in hetnbsp;veld en trok in 2012 in Dublin ruim 350nbsp;bezoekers.

? ? www.jamesjoyce.nl

24 juni 2014

studium Generale; 10 geboden revisited De hoogleraren Hans Achterhuis ennbsp;Maarten van Buuren evalueren de tiennbsp;geboden: wat was de oorspronkelijkenbsp;betekenis en kunnen ze ons nu nog ietsnbsp;leren? Op 24 juni Hans Achterhuis overnbsp;begeren.


Illuster Maart 2014 27

-ocr page 28-



Sinds 1998 fungeert de Faculty Club als huiskamer van de Universiteit Utrecht.nbsp;Letterlijk en figuurlijk achter de Domnbsp;gelegen, is de Faculty Club inmiddelsnbsp;uitgegroeid tot een geliefde pleisterplaats voor de Utrechtse academischenbsp;gemeenschap met ruim 2100 leden,nbsp;allen medewerker of alumnus van denbsp;universiteit. Een prima plek om ondernbsp;elkaar of met (buitenlandse) gastennbsp;af te spreken voor een kop koffie,nbsp;een lunch, een borrel of een diner.nbsp;Daarnaast biedt de Faculty Club ooknbsp;vergaderruimtes en worden er regelmatig lezingen en bijeenkomstennbsp;georganiseerd. Onder de alumni die zichnbsp;voor 21 maart als lid aanmelden, verlootnbsp;de Faculty Club een driegangendinernbsp;voor twee.