-ocr page 1-

Illust


‘Vliegwiel J voornbsp;de stad’/J

-ocr page 2-

Illuster

De aftrap

In den vreemde


inhoud


Dit voorwoord schrijf ik in Kigali/

Rwanda. Sedert

I november jl. werk ik via de Verenigdenbsp;Naties voor de regeringnbsp;van Rwanda om hennbsp;te adviseren bij het versterken vannbsp;‘de Rechtstaat’. Dit doe ik ‘slechts’ voornbsp;de duur van een jaar, maar er zijn tallozenbsp;andere alumni die permanent in hetnbsp;buitenland verblijven. De ervaring vannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds is dat dienbsp;alumni opvallend positief reageren opnbsp;contactverzoeken van de universiteit ofnbsp;mede-afgestudeerden. Alleen, vaak zijnnbsp;zij zich niet bewust van het feit dat hetnbsp;bureau hen daarin kan faciliteren.

In ieder geval sturen we één keer per jaar een gedrukte Illuster op aannbsp;alle alumni met een bestelbaar adres,nbsp;dus ook aan alumni in het buitenland.nbsp;Vrienden krijgen zelfs drie keer eennbsp;hard copy en Vriend worden is voornbsp;geëmigreerde alumni net zo makkelijk.

Verderjuichen wij het toe als alumni aangeven behoefte te hebbennbsp;om contacten te leggen met anderenbsp;alumni in dezelfde regio. Neemnbsp;vooral contact op met het bureau.

Tot slot organiseren we in grote steden in de wereld soms netwerk-evenenienten voor en met alumni,nbsp;onder meer in New York, Londen,nbsp;Brussel, Berlijn en Parijs. Binnenkortnbsp;dus ook in Kigali. Alles begint natuurlijknbsp;wel met een bestelbaar adres, dus als unbsp;contact heeft met oud-studiegenotennbsp;— in binnen- ofbuitenland —, vraag dannbsp;eens of ze de Illuster ook hebben gelezen.

Mr. Robert S. Croll voorzitter Utrechts Universiteitsfonds

4 In Utrecht

6 Generatie UU

8 De loopbaan van... Minke Bijl

  • 10 Goed besteed

  • 11 Bericht uit... Tel Aviv

  • 12 JAN - Jonge Alumni Netwerk

14 UU centraal

  • 18 Bouwjaar 1990

  • 19 DUB

  • 20 Utrecht Science Park

22 In de spotlight

  • 24 In beeld, toen

  • 25 Universiteitsdag 2015

  • 26 Een greep uit de agenda

28 In beeld


20

Sportieve ambities van het Utrecht Science Park

utrecht Science Park

Kanker is een soort Darwinachtig



Tour de France als vliegwiel voornbsp;de stad Utrecht

UU centr^Al

14


‘ Sn cceTkümié’ sturen’

.... ______.

Bericht uit... Tel Aviv

9

11

Geloof je nog in vrede?


-ocr page 3-

‘In het onderwijs bieden we kennis over online therapie steeds meer aan’ — Paul Boelen pagina 7 ?

De opening

Tekst Emmy Ruiter

Kennis amp; innovatie nodig voor structurele werkgelegenheid

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen


Colofon

Illuster is een uitgave van de Universiteitnbsp;Utrecht en het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds,nbsp;verschijnt drie keer pernbsp;jaar en wordt toegezondennbsp;aan alumni van denbsp;Universiteit Utrecht.nbsp;Redactie Robbert Jannbsp;Feunekes (hoofdredacteur),nbsp;Nicotine Meijer, Armandnbsp;Heijnen, Manneke Olivier,nbsp;Jasper van Winden,nbsp;Xander Bronkhorst,nbsp;Joost Dankers en Haroldnbsp;Kerkhof (eindredacteur).nbsp;Redactieraad Arie Smit,nbsp;oud-directeur TeleacNot;nbsp;Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteitnbsp;Geesteswetenschappen;nbsp;David Veldman,nbsp;bladmanager/tekstschrijvernbsp;Uitgeverij Virtùmedia;nbsp;Olfert Koning,nbsp;communicatieadviseurnbsp;GGZ Nederland;

Marianne Hoornenborg, ondernemer De Rechtnbsp;amp; Krom Producties.

Art direction amp; Vormgeving Flow designnbsp; communicatie. Utrecht.nbsp;Coverfoto Aatjan Rendersnbsp;Fiets RepublicDutch.comnbsp;Druk Pijper Media,nbsp;Groningen.

ISSN 1338-4703 20e jaargang, #73.nbsp;© Universiteit Utrechtnbsp;Overname van artikelennbsp;met bronvermelding isnbsp;toegestaan. Illusternbsp;wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.

Volg ons op Facebook en LinkedIn: Alumninbsp;Universiteit Utrecht


monetaire zaken en de onderwerpen industrie, research and development en energie. Dezenbsp;alumna heeft ruim twintig Jaar ervaring in denbsp;politiek, eerst op lokaal en regionaal niveau innbsp;Brabant en tussen 2010 en 2014 als Tweedenbsp;Kamerlid, waar zij onder andere voorzitternbsp;was van de vaste kamercommissie Financiën.

Eigen belang of Europees belang? Als liberaal kijkje per beleidsterrein welke bestuurslaag dat het bestenbsp;kan uitvoeren. Je maakt telkens de afweging of ernbsp;toegevoegde waarde is om zaken op Europese schaalnbsp;te doen. Bij handelsrelaties is het bijvoorbeeld logischnbsp;dat Europa met een markt van 500 miljoen burgersnbsp;een onderhandelingspartner is voor de vs of China.nbsp;Maar pensioenen op Europese schaal organiserennbsp;heeft weinig nut. Dat hebben wij in Nederland primanbsp;geregeld.

Utrecht of Brussel?Je houdt altijd een speciale band met de stad waar je hebt gestudeerd. Laatst was ik metnbsp;de jongste van mijn vier kinderen bij een open dagnbsp;van Game Technology. Mijn studententijd roeptnbsp;warme gevoelens op en ik zou het mooi vinden alsnbsp;tenminste een van mijn kinderen voor de Universiteitnbsp;Utrecht kiest. Het was erg leuk om weer over denbsp;Uithof te lopen. Natuurlijk veranderen dingen, maarnbsp;het blijft toch allemaal heel herkenbaar. Zoals Broodjenbsp;Mario in de binnenstad!

Naar meer groei: investeren in werkgelegenheid of kennis? Ik vind het belangrijk om in structurelenbsp;werkgelegenheid te investeren en dat kan niet zondernbsp;kennis. Mijn kritiek op de plannen van de Europesenbsp;Commissie is de focus op snelle werkgelegenheid.nbsp;Met puur banen creëren om de banen bestrijd je alleennbsp;maar symptomen. We moeten de concurrentiekrachtnbsp;van Nederland en Europa versterken. Om nietnbsp;achterop te raken dient de nadruk te liggen op meernbsp;kennis en innovatie. Dan volgt die werkgelegenheidnbsp;vanzelf. Het lijkt wel of sommige mensen het verschilnbsp;niet weten tussen geld uitgeven en investeren.nbsp;Daar ben ik wel bezorgd over.

Vrijheid of veiligheid? Er moet een goede balans zijn tussen de twee en dat is ontzettend lastig. Je kunt nietnbsp;vrij zijn zonder veilig te zijn. En omgekeerd heb jenbsp;niets aan die veiligheid als je niet vrij bent. De lopendenbsp;discussie over het delen en vermarkten van informatienbsp;in relatie tot privacy is hier een goed voorbeeld van.

Succesvolle innovatie: meer of minder wetenschap?

Meer. Het is voor mij heel duidelijk dat investeringen in kennis nodig zijn. Ik ben hierbij echter wel praktisch en vind dat overheidsinvesteringen op de helenbsp;keten gericht moeten zijn: kennis-kunde-kassa.nbsp;Om de slag van onderzoek naar innovatie te makennbsp;is het belangrijk dat innovaties getest kunnen worden.nbsp;Om dit op de langere termijn vol te houden, moetennbsp;we de maakindustrie in Europa behouden.

Hoe heeft uw studie aan de universiteit bijgedragen aan uw visie en ambities? Tijdens je studententijd sta jenbsp;voor het eerst op eigen benen. Los van de inhoudelijkenbsp;kennis die je opdoet, is dit het moment waarop je zelfnbsp;leert nadenken en eigen beslissingen te nemen. 4

)F@CvNieuwenhuizen


Illuster Maart 2015 3

-ocr page 4-

In Utrecht Q


Alumnus scheikunde Sjors Scheres in top 10 Nature

De Nederlandse moleculair bioloognbsp;Sjors Scheres dienbsp;scheikunde studeerdenbsp;in Utrecht, behoortnbsp;volgens het toonaangevende weten-Nature tot de tien

geleerden die afgelopen jaar voor de wetenschap het belangrijkst zijn geweest.

Universiteit Utrecht start eerste online master van Nederland

De Universiteit Utrecht is in februari 2015 gestart met de post-graduate master Epidemiology Online. Dit is het eerste masterprogramma in Nederland waarin hetnbsp;theoretisch deel volledig online gegeven wordt. Hierdoor is het programma geschiktnbsp;voor onderzoekers die elders in de wereld werkzaam zijn in epidemiologisch onderzoek. Omdat de cursussen online aangeboden worden, is het voor onderzoekersnbsp;wereldwijd mogelijk om het programma te volgen. Het praktische gedeelte voerennbsp;ze uit onder supervisie van een begeleider aan de Universiteit Utrecht, bij voorkeurnbsp;op hun eigen locatie. Bij klinisch onderzoek, de industrie en beleidsmakers is er eennbsp;toenemende vraag naar afgestudeerden in epidemiologisch onderzoek.


Scheres werkt bij het laboratorium voor


moleculaire biologie in de Britse stad Cambridge. Nature prijst Scheres, omdat


hij de techniek om met een elektronen


microscoop moleculen te analyseren heeft verfijnd.


Van 1993 tot 1998 studeerde Scheres


in Utrecht scheikunde en in de vijf daaropvolgende jaren promoveerde hij in 'eiwitkristallografie'.

Nature noemde de tien geleerden zonder een rangorde aan te brengen.


Recordaantal bezoekers voor Utrechts Universiteitsmuseumnbsp;in 2014

In 2014 mocht het Universiteitsmuseum maar liefst 64.753 bezoekers verwelkomen.nbsp;Nog nooit eerder kwamen er in een jaar zonbsp;veel mensen naar dit wetenschapsmuseum.nbsp;Er kwam met name veel publiek af op denbsp;populaire tentoonstelling 'Tot op het bot'.

Aan de hand van de brede collectie van skeletten, gebitten, huiden, wervels, vinnen,nbsp;harten, darmen, geweien en vele anderenbsp;lichaamsdelen ontdekten bezoekers denbsp;overeenkomsten van mens en dier. Tevensnbsp;werd het Universiteitsmuseum dit jaar doornbsp;jeugdige Museuminspecteurs uitgeroepennbsp;tot 'Meest kidsproof museum van denbsp;provincie Utrecht'.

Op de foto Pepijn van der Horst uit IJsselstein die samen met zijn vader Armandonbsp;(alumnus biomedische wetenschappen 2001)nbsp;op zondagmiddag 30 november 2014 aisnbsp;60.000ste bezoeker werd verwelkomdnbsp;door directeur Monique Mourits en rectornbsp;magnificus Bert van der Zwaan met een bosnbsp;bloemen en cadeautjes uit de museum-winkei. quot;We komen om alle botten in hetnbsp;museum te zienquot;, vertelde de verraste Pepijn.

? ? De tentoonstelling 'Tot op het bot' is nog te zien: www.universiteitsmuseum.nl.


4 Illuster Maart 2015

-ocr page 5-

? ? www.uu.nl/nieuws

Europadeskundige Mathieu Segers wint

UU Publiprijs 2014

Dr. Mathieu Segers, universitair docent internationale betrekkingen, heeft de UU Publiprijs 2014 gewonnen. Hij ontving de prijs op 6 januari uit handen van rector magnificus Bert van der Zwaan.nbsp;Segers deed in de pers opzienbarende uitspraken over kwesties alsnbsp;de invoering van de euro, de Europese integratie, de houding vannbsp;Europa ten opzichte van Moskou of de veiligheid binnen Europa.nbsp;Uit her juryrapport: quot;De media komen steeds weer bij hem terug,nbsp;ook al beweegt hij zich in een arena waar het erg druk is en velennbsp;hun zegje willen doen.quot;

De UU Pubiiprijs bestaat uit een budget voor het maken van een video over het onderzoek van de winnende wetenschapper.nbsp;Met de UU Publiprijs wil de universiteit Utrechtse wetenschappersnbsp;stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek ennbsp;om deel te nemen aan het maatschappelijk debat.

Andere genomineerden voor de UU Publiprijs 2014 waren hoogleraar economische geschiedenis Bas van Bavel en hoogleraarnbsp;criminologie Dina Siegel (zie foto rechts en links van Segers). Vannbsp;Bavel bracht in de media met name het thema 'vermogensongelijkheid' over het voetlicht. Siegel wees op het gevaar van rondtrekkende, goed getrainde bendes uit Oost en Centraal Europa.


De Hall of Fame

Het is een traditie geworden om ieder jaar een aantal studenten met een portretfotonbsp;te quot;vereeuwigenquot; aan de muren van de halnbsp;van het Bestuursgebouw. Met deze Hall ofnbsp;Fame wil de universiteit studenten in beeldnbsp;brengen die door hun ambitie en inspiratienbsp;uitblinken.

Dit jaar ging de eer naar elf studenten: Casper Pranger (Earth Structure and Dynamics, winnaar van de jaarlijkse scriptieprijsnbsp;van de Universiteit Utrecht), Soscha de lanbsp;Fuente (History and Philosophy of Science,nbsp;jongerenvertengwoordiger bij de Verenigdenbsp;Naties), Saya Abdullah (Geneeskunde, idem),nbsp;Martijn van Kuppeveld, Troy Figiel, Joostnbsp;Houben en Ruben Doornenbal (als teamnbsp;winnaars van de eerste internationalenbsp;natuurkundewedstrijd PLANCKS), Jurriaannbsp;Wouters (Theoretische Fysica, Nederlandsnbsp;kampioen speerwerpen), Pieter-Bart Petersnbsp;(Scheikunde, Wiskunde én Natuurkunde,nbsp;winnaar Science and Technology Studentnbsp;Award), Bert Lutters (Selective Utrechtnbsp;Medical Master, idem) en Marianne Pouwernbsp;(Diergeneeskunde, brein achter Summerschool Junior, foto vanwege verblijf in hetnbsp;buitenland nog niet genomen). Zij hangennbsp;sinds deze week met een grote portretfotonbsp;in het Bestuursgebouw. Alumni zijn vannbsp;harte welkom om een kijkje te komennbsp;nemen, zowel naar de Hall of Fame van ditnbsp;jaar als die van afgelopen jaren. De foto'snbsp;zijn gemaakt door Ed van Rijswijk.


Illuster Maart 2015 5

-ocr page 6-

Generatie UU

Psychotherapie via een computerscherm.Voor Gz-psycholoog BartVemer (klinische amp; gezondheidspsychologie 1997) is het, sinds hij anderhalfjaar geleden in Parijs zijn eigen online psychologenpraktijk AefFectivity opende, de enige en meest ideale manier van werken. Generatiegenoot Paul Boelen (klinischenbsp;amp; gezondheidspsychologie 1997) werkt bij het Ambulatorium van de Universiteit Utrecht op een meernbsp;klassieke manier.Wat zijn de voor- en nadelen van online psychotherapie?

‘De afstand door het scherm komt de intensiteit van hetnbsp;contact ten goede’

Psychotherapie over de skype

‘Online therapie is voor mij nadruk-kehjk niet alleennbsp;e-mailcontact’

Bart Vemer en Paul Boelen spreken elkaar via Skype. Vemer vanuit Frankrijk, waar hij woont en werkt, ennbsp;Boelen — die naast psychotherapeut ook profilerings-hoogleraar en hoofdopleider van de GZ-opleiding voornbsp;volwassenen en ouderen in de regio Utrechtnbsp;is—vanaf de Utrechtse Uithof.

BV: “Voor mij is online therapie wat ze tegenwoordig seamless therapie noemen. Ik combineer de klassiekenbsp;gesprekken — in mijn geval vrijwel altijd screen tonbsp;screen in plaats van/ate to face—met online behandelprogramma’s die patiënten in hun eigen tijd doorwerken. Er zijn richtlijnen voor wat te doen bij bijvoorbeeld depressie, angststoornis, etc. Die richtlijnennbsp;zijn allemaal vertaald in de programma’s die ik mijnnbsp;patiënten laat doen. Ik heb me nog nooit zo goed aannbsp;een protocol gehouden als nu en heb tegelijk veelnbsp;meer vrijheid in de gesprekken. Zo heb ik best ofnbsp;both worlds.”

PB: “Ik ben wel bekend met wat jij schetst en wat ook wel blended care wordtnbsp;genoemd. Bij het Ambulatorium (polikliniek van denbsp;Universiteit Utrecht) lopennbsp;we misschien een beetje achter.nbsp;Dat komt vooral doordat we ernbsp;technisch nog niet aan toe zijn.nbsp;Dat is, denk ik, een kwestienbsp;van tijd. En in feite is onzenbsp;werkwijze toch wel gelijk aan die van jou. Wantnbsp;hoewel we bij rouw- en traumabehandeling van jeugdigen en kinderen bijvoorbeeld nog niet blended ofnbsp;via internet werken, geven we patiënten wel heelnbsp;gestructureerde opdrachten die ze thuis moeten doen:nbsp;dingen tekenen, schrijven, invullen etc. Er zijn ooknbsp;wel online therapeuten die uitsluitend met schrijfopdrachten via e-mail werken. Dat vind ik (in denbsp;meeste gevallen) minder geslaagd. Maar bij jounbsp;hebben de relationele aspecten van therapie, netnbsp;als bij ons, ook uitgebreid aandacht, begrijp ik?”nbsp;BV: “Online therapie is voor mij nadrukkelijk nietnbsp;alleen e-mailcontact. Je gaat naar een psycholoognbsp;en niet naar een machine. De essentie van het therapeutisch contact is het contact tussen patiënt ennbsp;psycholoog en daar hecht ik veel waarde aan.”nbsp;PB: “Uitgebreide diagnostiek, spelobservaties ennbsp;therapie in de jeugdafdeling lenen zich overigensnbsp;niet voor online therapie. Die moeten per definitienbsp;live zijn. Ook voor sommigen andere gevallen zalnbsp;live contact beter werken.”

BV: “Zeker. Een psychotische patiënt, een full blown bipolaire stoornis of anorexiapatiënt neem ik innbsp;mijn praktijk ook niet aan. Die verwijs ik door.nbsp;Mijn methode werkt vooral goed bij enkelvoudigenbsp;problematiek.”

PB: “Bij het Ambulatorium heb je wel patiënten die elders aan online therapie onderworpen dreigden


6 Illuster Maart 2015

-ocr page 7-

Tekst Hanneke Olivier Foto's Ivar Pel


te worden en dan toch bij ons komen, omdat ze liever iemand ‘live’ aankijkennbsp;dan via een scherm.”

BV: “Van mijn patiënten is er tot nu toe één die zei: ‘Ik vind het toch te moeilijk.nbsp;Als jij om de hoek had gewoond en ik hadnbsp;je eerst een hand kunnen geven en eennbsp;paar keer live nietje kunnen praten, dannbsp;had ik contact via het scherm uitstekendnbsp;gevonden, maar nu niet’. Alle anderennbsp;zeggen: ‘Ongelooflijk, ik heb het gevoelnbsp;datje hier in mijn huiskamer zit. Ik moetnbsp;er niet aan denken om naar een Riagg ofnbsp;zo’n obligate praktijk te gaan met van dienbsp;lage tafeltje en doosjes tissues. Ik voel menbsp;hier veilig en heb mijn eigen kopje thee.’nbsp;Zelf heb ik ook het gevoel dat ik nu inniger contact met patiënten heb dan in mijnnbsp;spreekkamer. Mensen zijn via het schermnbsp;heel open en vertellen dingen die ze uitnbsp;schaamte in een spreekkamer misschiennbsp;niet zouden vertellen, misschien juistnbsp;omdat het contact in zekere zin iets afstandelijker is. De letterlijke afstand door hetnbsp;scherm lijkt de intensiteit van het contactnbsp;juist ten goede te komen.”

PB: “Maar bij iemand met bijvoorbeeld een fraaie agorafobie wil je het liefst tochnbsp;gewoon samen het spreekwoordelijkenbsp;plein betreden.”

BV: “Maar Paul, visualiseer even dat ik via de smartphone letterlijk dichtbij de patiëntnbsp;ben en samen met hem of haar het pleinnbsp;op ga. Hoe dichtbij kun je zijn!?”nbsp;PB: “Ja, daar ben ik het eigenlijk ook welnbsp;mee eens. Ik ervaar nu in het gesprek metnbsp;jou zelf ook hoe goedje via Skype dichtbijnbsp;kunt komen. Niet dat ik daar aan twijfelde,nbsp;maar het is toch goed om het eens tenbsp;ervaren.”

BV: “Onbekend maakt onbemind. In mijn naïviteit ben ik geneigd te denken datnbsp;iedereen weet wat online therapie is, maarnbsp;zelfs veel huisartsen zijn er onbekend mee.nbsp;Er zijn patiënten die prima bij mijn maniernbsp;van werken zouden passen, maar die denbsp;huisarts standaard doorverwijst naar denbsp;psychotherapeut die al 34 jaar in het dorpnbsp;werkt. Omdat ik Nederlandse patiëntennbsp;over de hele wereld heb, moet ik hetnbsp;overigens ook niet direct van huisartsennbsp;hebben; meer van online zichtbaarheid.”nbsp;PB: “In het onderwijs bieden we kennisnbsp;over online therapie steeds meer aannbsp;en maken we steeds vaker gebruik vannbsp;e-learning modules. Het loopt nog nietnbsp;op het tempo dat ik zou willen, maar hetnbsp;wordt wel steeds normaler. En in wetenschappelijk onderzoek wordt gekeken innbsp;hoeverre live contact nog nodig is, metnbsp;de toenemende mogelijkheden die denbsp;techniek biedt. Online therapie heeftnbsp;zeker de toekomst, maar hoe lang hetnbsp;nog duurt voordat het meer regel is dannbsp;uitzondering? Veel therapeuten hebbennbsp;een mystiek beeld van psychotherapie:nbsp;dat moet juist met tissues en dat negentig-gradenzitje. Zij vinden het lastig zich aannbsp;protocollen en richtlijnen te houden ennbsp;zijn soms teveel gefocust op de therapeutische relatie en te weinig op interventiesnbsp;die werken. Ook technische ontwikkelingen spelen een rol. Ik hoor van instellingennbsp;dat ze het lastig vinden om met de verschillende programma’s te werken.”

‘In het onderwijs bieden we kennisnbsp;over online therapienbsp;steeds meer aan’

BV: “Het ligt ook wel aan weerstand tegen verandering. Instellingen en behandelaarsnbsp;moeten al zoveel veranderen. Ik geef ooknbsp;trainingen over online therapie en daar zienbsp;je dat de grootste sceptici naderhandjuistnbsp;heel enthousiast worden.”

PB: “Ik word ook wel heel enthousiast

als ik jou zo hoor, Bart.”

BV: “Leuk! Misschien eens verder praten over eventuele samenwerking?” ?


Illuster Maart 2015 7

-ocr page 8-

De loopbaan van... Minke Bijl

Minke Bijl

Positief bij dragen aan de samenleving

lt; « “ e studie Algemene Letteren was voor mij ideaal! Ik ben * Inbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;gt; van nature een generalist en kon zo ontdekken wat

I nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;t triij het meest interesseerde. Het was net een academi-

sehe snoepwinkel. Ik heb daar het eerste jaar vooral genoten van het diverse aanbod aan vakken.quot; In 1990 begon Minkenbsp;Bijl haar studie aan de Universiteit Utrecht. Na dat eerste jaarnbsp;Algemene Letteren koos ze voor de specialisatie Communicatiekundenbsp;binnen de studie Nederlandse taal- en letterkunde. Op 1 decembernbsp;2014 verruilde zij haar baan als Communications Director Home Carenbsp;bij Unilever voor de functie Global Directornbsp;Marketing amp; Communications bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV.

‘Die gedrevenheid, die wil om een verschil tenbsp;maken, zit als het ware innbsp;ons DNA —Minke Bijl

Communicatie is voor Minke Bijl als het bouwen van bruggen tussen mensen.nbsp;Bij Royal HaskoningDHV gebeurt dat ooknbsp;letterlijk, maar de projecten van het bedrijfnbsp;: hebben in haar ogen vaak een veel brederenbsp;invloed op de samenleving als geheel. “Ons bedrijf is betrokkennbsp;bij complexe projecten met grote impact, of het nu een grootnbsp;kustbeschermingsproject in Bangladesh is of het ontwerp van eennbsp;kantelsluis die de files in Zeeland vermindert. Onze ingenieursnbsp;hebben een belangrijke rol in de duurzame ontwikkeling van eennbsp;gemeenschap.” Bijl werd aangetrokken door de overtuiging vannbsp;het bedrijf datje alleen door samenwerking met partners, klantennbsp;en stakeholders kunt komen tot innovatieve, duurzame oplossingen voor de grote uitdagingen. “Wij vragen ons altijd af; hoenbsp;kunnen we met onze projecten en oplossingen een extra dimensienbsp;toevoegen en zo positieve impact genereren? Dat zit als het warenbsp;in het dna van de mensen hier.” Die gedrevenheid, die wil omnbsp;een verschil te maken, dat is wat haar vooral aansprak toen zenbsp;de overstap maakte naar het wereldwijd opererende ingenieursbureau. “Positief bijdragen aan de samenleving— dat is waar ditnbsp;bedrijf voor staat en dat mag het ook best wat meer uitdragen.nbsp;Dat wordt dus een van mijn taken hier. ”

Positieve sociale impact

In het vierdejaar van haar studie kreeg Minke Bijl tijdens een stage bij het marketing- en PR-bureau Winkelman en Van Hessennbsp;in Den Haag een baan aangeboden als junior adviseur. Het betekende een snelle overgang van het studentenleven naar een werkzaam bestaan. Haar scriptie over de waarde van media-aandachtnbsp;voor bedrijven, moest in de schaarse vrije uurtjes in avonden ennbsp;weekends worden afgerond. “Ik vond het een hele worsteling omnbsp;de academische blik te combineren met bedrijfsmatig werken ennbsp;denken. Toch heb ik bij dat PR-bureau echtnbsp;het vak geleerd. Ik had een strenge leidinggevende en we werkten voor grotenbsp;opdrachtgevers als American Express,nbsp;Unilever en Honig.” Via een baan bijnbsp;de Bond van Adverteerders, waar zij eennbsp;goed netwerk binnen het Nederlandsenbsp;bedrijfsleven opbouwde, maakte Minkenbsp;Bijl de overstap naar Schiphol Group.

“Dat was een ontzettend boeiende tijd.

De communicatie met de omgeving, stakeholder management, is voor Schiphol van essen-tieel belang. En de wisselwerking met de samenleving is voor mij de drive in dit vak.” Na Schiphol werkte Bijl negen jaar bij Unilever, eerst als woordvoerder en later in diverse directeursfuncties in communicatie.nbsp;“Unilever heeft mij geleerd wat sustainable business echt inhoudt.nbsp;Duurzaamheid als bedrijfsmodel, met de uitdagende missie omnbsp;de omzet te verdubbelen, de milieu-impact te halveren en denbsp;positieve sociale impact te vergroten: inspirerend en richtinggevend, niet alleen voor de medewerkers zelf, maar ook voornbsp;alle belanghebbenden waar Unilever mee werkt: consumenten,nbsp;toeleveranciers, ngo’s en overheden. Communicatie heeft innbsp;de totstandkoming van de partnerships die nodig zijn om dezenbsp;ambitieuze doelstelling te verwezenlijken een cruciale rol.”


8 lUuster Maart 2015

-ocr page 9-

Tekst Joost Dankers

? ? www.uu.nl/alumni


Mijn Utrecht

Minke

Studie Algemene letteren/ communicatiekunde 1990-1997

Vereniging Unitas

Huis Oudwijkerveldstraat (Huize Flodderzicht)

Favoriete plek Boekhandel Broese Kemink en de Oude Gracht

Loopbaantips:

  • 1 Als je iets doet, doe het met overgave

  • 2 Goed nadenken over wat Jou onderscheidt, wat voor verschil Je maakt

  • 3 Kansen herkennen

    De invloed van de studententijd

    Veel van de communicatieve en sociale vaardigheden die in haar latere werk vannbsp;pas kwamen, deed Minke Bijl op in haarnbsp;studententijd. Ze woonde in een studentenhuis aan de Oudwijkerveldstraat metnbsp;drie dames die in verschillende fases vannbsp;hun studie zaten. “Ondanks het leeftijdsverschil deden we veel samen en dat wasnbsp;niet alleen enorm gezellig, maar voor mijnbsp;als jongste van het stel ook heel leerzaam.”nbsp;Via de studentenvereniging Unitasnbsp;belandde ze in het bestuur van de Federatienbsp;van Utrechtse Gezelligheidsverenigingen,nbsp;dat regelmatig met de gemeente ennbsp;universiteit moest overleggen overnbsp;bijvoorbeeld de festiviteiten rond denbsp;introductiedagen.

    Het mooiste plekje in Utrecht was voor Minke Bijl toch boekhandel Broesenbsp;Kemink aan de Oude Gracht .“Ik bennbsp;een enorme lezer en heb daar heel watnbsp;van mijn studiebeurs besteed. Maar ooknbsp;de talloze cafeetjes en terrassen daar innbsp;de buurt vond ik heerlijk, alleen al om hetnbsp;uitzicht op die prachtige oude bruggennbsp;over de gracht.” ?

Benoemingen

? ? Minke Bijl

Algemene letteren (1997)

is per 1 december 2014 benoemd

tot Global Director Marketing amp; Communications bij Royal HaskoningDHV

Willy Spaan

Biologie (1980)

is per 1 mei 2015 benoemd tot nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur vannbsp;het Leids Universitair Medisch Centrum

Leon van Halder

Algemene sociale wetenschappen en Onderwijskunde

is per 1 april 2015 benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur van hetnbsp;RadboudUMC

Hedwig Verhoeven Theater, film- ennbsp;televisiewetenschappen (1995)

is per 1 maart 2015 benoemd tot directeur bij de Vereniging van Schouwburgen Concertgebouwdirecties

Steven Lak

Rechten (1979)

is per december 2014 benoemd tot lid van de raad van commissarissen vannbsp;havencommunicatiebedrijf Portbase

Joost Holthuis

Farmacie

is per december 2014 benoemd tot CEO van Cristal Therapeutics

Hedwig Saam Kunstgeschiedenis (1986)

is per 1 november 2014 directeur van het nieuwe Nationaal Militair Museum

Gerard Zwart

Rechten (1988)

is per 1 november 2014 aangesteld als directeur bedrijven bij Rabobanknbsp;Rotterdam

Andrée van Es

Rechten (1979)

is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van het Universitair Medischnbsp;Centrum Groningen


Illuster Maart 2015 9

-ocr page 10-

Goed Besteed

Tekst Jan Dirk Fijnheer

? ? www.uu.nl/doorgeven


Moeilijk hè, duurzamer leven? Iedere poging rnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;die je doet, wordt vakkundig onderuit

gehaald. Ons maatschappelijk en economisch J systeem is ook niet ingericht om duurzaam tenbsp;leven. Degenen die dat wel doen, moeten daarnbsp;veel voor doen en laten. Zij worden daar doornbsp;hun omgeving vaak meewarig op aangekeken.nbsp;De meeste Nederlanders zijn niet bestand tegen de prikkels die onsnbsp;leven zo makkelijk en prettig maken en helaas dus ook een keerzijdenbsp;hebben. Nu is het juist zo belangrijk dat wij ons anders gaannbsp;gedragen om deze wereld ook voor toekomstige generaties tenbsp;behouden.

Spaaracties van supermarkten, hardloop-apps van sportkleding-fabrikanten... het zijn succesvolle voorbeelden van gamification (de toepassing van gametechnieken in niet-gamesituaties). Bijnbsp;het departement informatica van de Universiteit Utrecht wordtnbsp;onderzocht of het mogelijk is om via een game nieuwe prikkelsnbsp;te geven die het spannend en leuk maken om duurzaam te leven.nbsp;Virtuele beloningen worden verkregen door gedragingen in hetnbsp;echte leven. De resultaten van het onderzoek zijn tot nu zeernbsp;hoopgevend.

Het spel dat samen met studenten Came technology wordt gebouwd speel je thuis op je tablet. De game haalt informatienbsp;over energieverbruik uit de elektriciteitsmeter en koppelt dezenbsp;aan de progressie die je maakt in het spel. Er zullen specialenbsp;missies gegeven worden waarmee je thuis energie bespaart.nbsp;Na een geslaagde missie kom je verder in de game en krijgjenbsp;nieuwe uitdagende levels waarbij jouw energierekening steedsnbsp;lager wordt. Hierbij valt te denken aan het wassen van kledingnbsp;op lagere temperaturen, een avondje thuis zonder dat de televisienbsp;aan staat of een missie waarbij het stroomverbruik een uur langnbsp;bijna nul moet zijn. Ook is het enorm leuk om met anderen, zoalsnbsp;buren, wijken of verenigingen in competitie te kunnen spelen.nbsp;Met het ontwikkelen van deze game willen wij op een nieuwenbsp;manier mensen energie laten besparen.

Doe mee en draag spelenderwijs bij aan een groenere samenleving!

Univejcsiteitsfonds onder vermelding van Groene ssnenleving.


bijvoorbeeld via onze kersverse Crowdfundingsite?

H. • Ga dan naar www.uit.nt/rtluniir


10 Illuster Maart 2015

-ocr page 11-

Bericht uit... Tel Aviv

Tekst Naomi Golad


Naomi Golad op de foto links met haar partners van Mifalot.

; Ironisch genoeg begon mijn tocht naar de sportieve NGOnbsp;Mifalot aan tafel tijdens het

: grootste eetfestijn in de Joodse traditie, Pesach (Joods Paasfeest). Een familielid vertelde me :nbsp;in doelen stellen, samenwerken,nbsp;gezond leven en nog veel meer.nbsp;Adam is een echte kindervriendnbsp;met een groot hart: het is duidelijk dat zijn Joodse leerlingen dolnbsp;op hem zijn. Tussen de trainingen door spreidt hij zijn kleedjenbsp;en doet zijn gebed, terwijl de

: de noodzaak om het bestaan van

: Israël te waarborgen. Het is

: echter begrijpelijk dat niet alle

1 Israëlische Arabieren het leger in i ; willen. Zij kunnen ervoor kiezen

: om civiele dienst te doen door

zich in te zetten voor de gemeenschap. Desondanks is dit


Naomi Golad studeerde aannbsp;University Collegenbsp;Utrecht en is nunbsp;werkzaam bij denbsp;Israëlische ngonbsp;Mifalot. Mifalot staatnbsp;voor ontwikkeling,nbsp;rechtvaardigheid ennbsp;het teweegbrengennbsp;van sociale veranderingen — alles doornbsp;middel van sport.nbsp;over een organisatie die het plezier van spelen inzet om mensennbsp;dichter bij elkaar te brengen.nbsp;De organisatie biedt aan 30.000nbsp;maatschappelijk achtergesteldennbsp;een educatief basismodel. Ik wasnbsp;gelijk overtuigd — ik wilde ernbsp;deel van uit maken. In Nederlandnbsp;en Europa staan kranten al jarennbsp;bol van de problematiek omtrentnbsp;integratie en tolerantie. Als ernbsp;nog hoop zou moeten zijn voornbsp;een multiculterele samenleving,nbsp;dan moet die in Israël te vindennbsp;zijn. De VN zou me voor naïefnbsp;uitmaken, maar ik ben ervannbsp;overtuigd dat pluralisme een vannbsp;Israëls geboorte- en identiteits-kenmerken is. En die pluralistische maatschappij vond ik in hetnbsp;klein in Mifalot.

Mifalot stelde me voor aan Adam, een Arabische voetbaltrainer. Met behulp van een balnbsp;en wat regels coacht hij kinderennbsp;kinderen toekijken. Het enenbsp;moment is hij hun grootstenbsp;vriend en coach, het anderenbsp;moment opeens een vreemdenbsp;moslim. Bij aanvang kijken denbsp;kinderen verbaasd toe. Maar alnbsp;gauw raken de kinderen eraannbsp;gewend en begrijpen ze datnbsp;Adams geloofsovertuigingen ernbsp;niet toe doen. Met andere woorden, als voetbalcoach van denbsp;Joodse kinderen belichaamtnbsp;Adam met zijn Joodse teamsnbsp;tolerantie, vertrouwen ennbsp;samenwerking. En Adam is nietnbsp;de enige.

Zo heb je bijvoorbeeld ook Miram die haar civielenbsp;dienst(plicht) uitvoert als Arabische coach van een groep geestelijk gehandicapte volwassenen.nbsp;Dat proces heeft meer voeten innbsp;aarde gehad. In Israël heeftnbsp;iedere burger dienstplicht vannbsp;minimaal twee jaar, geboren uitnbsp;een controversiële kwestie, aangezien veel Arabieren niet denbsp;Joodse gemeenschap willen steunen en deze dienst zien als eennbsp;soort landverraad. Mifalot biedtnbsp;deze jongeren een platform omnbsp;zich in te zetten voor de ontwikkeling van hun eigen gemeente.nbsp;Miram heeft naast de zorg voornbsp;de groep gehandicapten de middelen gekregen om de Arabischenbsp;kinderen in haar eigen gemeenschap te helpen in hun ontwikkeling.

De indruk die Adam en Miram maken op hun leerlingen geeftnbsp;hoop voor een waardige toekomst met meer onderlingnbsp;begrip. De vrede zal morgen nietnbsp;gesloten zijn, maar het creërennbsp;van een meer begripvolle samenleving is een realistische droom,nbsp;en nog meer onze verantwoordelijkheid. Als het in Israël nietnbsp;lukt, waar dan wel?


Illuster Maart 2015 11

-ocr page 12-

Voor alumni tot 35 jaar is er het Jonge Alumni Netwerk (JAN).

Het bestuur van het JAN organiseert activiteiten en evenementen

waarbij jij op een informele manier je netwerk kunt uitbreiden.

IAN

alumni netwerk

Als alumna kunstgeschiedenis won ze diverse prijzen voor jong ondernemerschap. Haar missie om jongeren met een passie voor cultuur door het hele land te verbindennbsp;via haar webmagazine CultuurBewust.nl gaat in 2015 een nieuwe fase in. Na ruimnbsp;zes jaar staat Mag olein Theunissen (28) op het punt — opnieuw — een sprong in hetnbsp;diepe te maken.‘cLEEFT wordt dé community van jonge cultuurliefhebbers.’

‘Succes kun je sturen’

‘Het voelde als een persoonlijk falen, maarnbsp;tegelijkertijd was hetnbsp;een eyeopener.’

2009. In de Cambridge-flat op de Uithof hangt een poster met de vraag ofje geld wilt verdienen metnbsp;een goed idee. Afzender: Utrechtinc, incuhatorvoornbsp;startups op de Uithof. Op dat moment is Marjoleinnbsp;Theunissen al een jaar bezig met CultuurBewust.nl.nbsp;“Ik had toen zo’n dertig vrijwillige redacteuren —nbsp;veelal alfastudenten — om me heen verzameld, dienbsp;allemaal hun passie voor film, kunst, theater, muzieknbsp;en boeken online deelden en andere jongerennbsp;hiervoor wilden enthousiasmeren. Door recensiesnbsp;te schrijven werken deze alfastudenten direct aannbsp;hunjournalistieke vaardigheden en een beter baan-perspectief. Op een laagdrempelige manier bouwennbsp;ze aan hun professionele netwerk. Dat is vanaf hetnbsp;begin mijn missie geweest: hen daarin te faciliteren.”

Marjolein trekt de stoute schoenen aan en reageert op de wedstrijd van Utrechtinc. Ze verbluft de jury metnbsp;haar businessplan. Met een geldprijs en een tijdelijknbsp;eigen kantoor op de Uithof werktnbsp;ze hard aan het verwezenlijken vannbsp;haar droom. “Die prijs voelde alsnbsp;een erkenning voor datgene waarnbsp;ik tot dan toe, vanuit mijn studentenkamer, mee bezig was geweest.”nbsp;Binnen een aantal jaar bouwt zenbsp;een succesvol online platform opnbsp;van honderd vrijwillige redacteuren en ruim 60.000nbsp;unieke bezoekers per maand.

Als oprichter en directeur van CultuurBewust.nl wint Marjolein meerdere stimuleringsprijzen en op haarnbsp;24e wordt ze zelfs vierde in de Viva-ranglijst vannbsp;invloedrijke jonge vrouwen in Nederland. Maar hetnbsp;harde werken kent ook een keerzijde. “Twee jaarnbsp;geleden was ik op. Overspannen. Ik werkte wekelijksnbsp;meer dan zestig uur, maar verdiende nog nauwelijksnbsp;aan de website. Ik mailde mijn team dat ik er evennbsp;tussenuit ging. Ik had moeite te accepteren dat iknbsp;overspannen was. Het voelde als een persoonlijk falen,nbsp;maar tegelijkertijd was het een eyeopener.

Het was onmogelijk mijn aandacht over alles te verdelen. Ik wilde stabiliteit en professionaliteit bieden, zowel aan onze culturele partners als aan het team ennbsp;aan mezelf. Dat betekende dat ik moest gaan zoekennbsp;naar een winstgevende formule. Ik ging me vanaf datnbsp;moment focussen op de sales en positionering van denbsp;website.”

Langzaam krabbelde ze op. “Op mijn kantoor hangt een tegeltje met daarop de tekst quot;The best way to predictnbsp;the future is to create it’. Ik ben er van overtuigd datjenbsp;succes kunt sturen door de juiste mensen met de juistenbsp;kennis om je heen te verzamelen.” Vorig jaar ontstondnbsp;het idee om CultuurBewust.nl als webmagazine omnbsp;te vormen tot een community. “Ik wilde een pleknbsp;creëren waar ook lezers hun tips kwijt kunnen. Eennbsp;nieuwe naam was daarvoor noodzakelijk: veel jongeren associëren het woord ‘cultuur’ snel met musea ennbsp;ballet, terwijl we juist ook festivals en concerten uitlichten.”

CLEEFT is sinds kort een feit. Marjolein is trots op wat ze met haar team heeft neergezet. “De nieuwe websitenbsp;is net online, onze redacteuren zijn enorm betrokkennbsp;en er staat een aantal mooie samenwerkingen metnbsp;grote partners zoals CJP op het programma.”

Als ondernemende alumna erkent Marjolein de kracht van netwerken. Welk advies geeft zij anderenbsp;jonge alumni met grootse businessplannen? “Legjenbsp;plannen in een vroeg stadium aan anderen voor.nbsp;Misschien sta je pas aan het begin je idee te realiseren,nbsp;het delen van je plannen kan het balletje doen rollen.nbsp;Werk vooral niet alles tot in de puntjes uit: ga aan denbsp;slag! Zelfzorg ik dat ik iedere week mijn netwerknbsp;uitbreid met minimaal één nieuw contact door eennbsp;afspraak te maken via LinkedIn of een netwerkborrelnbsp;bij te wonen.” ?

? ? Meer weten over Marjolein en CLEEFT?

Kijk op www.cleeft.nl en op www.uu.nl/jan - mijn loopbaan.


12 Illuster Maart 2015

-ocr page 13-

Tekst Eline Tullener Foto Tessa Wiegerinck



Mijn Utrecht


Studie 2006-2009 Kunstgeschiedenis Vereniging Stichting Artnbsp;(studievereniging kunstgeschiedenis)nbsp;Favoriete plek in Utrecht 'Nog steeds is dat het Pandhof.nbsp;Het is daar zo stil in die stiekem toch wel drukke stad;nbsp;echt een geheim plekje. Wat ik ook spannend vind aannbsp;Utrecht, zijn de gevelstenen van de winkels. Laatje nietnbsp;afleiden door de schreeuwerige winkelpuien, maar kijknbsp;omhoog en waan je in een andere tijd.'


'...tijdens de pubquiz die het Jonge Alumni Netwerk afgelopen septembernbsp;organiseerde in het Academiegebouw,nbsp;waar ik in het expertteam zat metnbsp;onder meer Sofie van den Enk, Antonnbsp;Pijpers en Willem van Schaijk. Ruimnbsp;250 jonge alumni deden mee ennbsp;kwamen met veel plezier een avondjenbsp;terug naar hun studentenstad.nbsp;Indrukwekkend!'

‘Ik ben er van overtuigd datjenbsp;succes kunt sturennbsp;„ door de juistenbsp;pensen met denbsp;uiste kennisnbsp;l^omje heennbsp;1nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;9

-ocr page 14-

Centraal

Interview met hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg en 'tourwethouder' Jeroen Kreijkamp

Tour de France als vliegwiel voornbsp;de stad Utrecht

14 Illuster Maart 2015

-ocr page 15-

? ? www.uu.nl/alumni

‘Een veelgemaakte denkfout bij grote evenementen is de veronderstelling dat door dat evenement de saamhorigheid in een stad vanzelf groter wordt.’nbsp;Maarten van Bottenburg is als hoogleraar sportontwikkeling en hoofdnbsp;van het departement bestuurs- en organisatiewetenschap nauw verbonden aannbsp;de evaluatie van de Grand Départ van de Tour de France, waarmee de stadnbsp;Utrecht zich dit jaar internationaal op de kaart wil zetten.‘Saamhorigheid krijgnbsp;je alleen als het evenement als vliegwiel dient voor allerlei side-eventsnbsp;en initiatieven van burgers en bedrijfsleven.’Volgens de ‘Tourwethouder’nbsp;Jeroen Kreijkamp is dat nou juist waar de gemeente Utrecht op inzet.

Geen van beide is alumnus van de Universiteit Utrecht.

Maarten van Bottenburg haalde weliswaar zijn kandidaats sociologie in Utrecht, maar studeerde vervolgens afin Amsterdam waarnbsp;hij ook promoveerde. Jeroen Kreijkampnbsp;studeerde technische bedrijfskunde aannbsp;de Universiteit Twente. Toch hebben zenbsp;hun hart aan stad en universiteit verpand.nbsp;Van Bottenburg: “Utrecht was voor mijnbsp;aanvankelijk een grote stad waar ik menbsp;toch snel thuis voelde. Uiteindelijk merktenbsp;ik dat het ook een dorp is. Eigenlijk heeftnbsp;Utrecht ‘the best ofboth worlds’: warm,nbsp;veilig en met veel talent.” Kreijkampnbsp;kwam na zijn studie in 1999 naar Utrechtnbsp;voor werk, vrienden en zijn relatie:nbsp;“Een jonge, dynamische stad met veelnbsp;voorzieningen en de natuur om de hoek,nbsp;rela.xed om in te wonen.”

Stad van kennis en cultuur en ... en ... Allebei roemen ze Utrecht als stad vannbsp;talent met een goede universiteit, veelnbsp;studenten en het grote culturele aanbod.nbsp;‘Stad van kennis en cultuur’, was dat nietnbsp;het profiel waar de gemeente op in wildenbsp;zetten? Past zo’n sportevenement als denbsp;Tour wel in dit plaatje? Volgens Kreijkampnbsp;zeker: “Op 26 maart begint een programma van 100 dagen tot aan de Grandnbsp;Départ. Veel culturele instellingen zijnnbsp;enthousiast en gaan iets doen met thema’snbsp;als fietsen, gezondheid, Frankrijk...nbsp;Nijntje is één van de symbolen van onzenbsp;campagne. Het is toch prachtig om zo’nnbsp;internationaal icoon te koppelen aan denbsp;stad tijdens zo’n groot sportevenementnbsp;dat over de hele wereld te zien is.”

‘Natuurlijk moest de stad in de buidel tasten omnbsp;de Tour naar Utrecht tenbsp;krijgen, maar het gingnbsp;zeker niet om de hoogstenbsp;bieder.’

Van Bottenburg ziet daar ook geen probleem: “De Tour de France is bij uitstek een cultureel evenement. Sport spreektnbsp;alle lagen van de bevolking aan en gaatnbsp;langs alle religieuze en etnische groepen.nbsp;Dat moetje — via side-events — benuttennbsp;om bij die cultuur terecht te komen.nbsp;Er doen over wielrennen en de Tournbsp;legendarische verhalen de ronde. Er zijnnbsp;romans over geschreven.” En over hetnbsp;aspect kennis: “De Universiteit Utrecht isnbsp;er ook nauw bij betrokken. Ze organiseertnbsp;tal van randevenementen en een deel vannbsp;het parcours van de proloog gaat over hetnbsp;Utrecht Science Park. Ik vind dat heelnbsp;slim. De universiteit heeft veel internationale ambities en dit is een goede maniernbsp;om op het vizier te komen van een internationaal publiek. Het zou zelfs raar zijnnbsp;als de universiteit er niks mee zou doen.”nbsp;De wethouder vult aan: “Bovendiennbsp;willen we Utrecht op de kaart zetten alsnbsp;jeugdige, gezonde fietsstad. We krijgennbsp;hier de grootste overdekte fietsenstallingnbsp;van Europa. IDe toiirorganisatie ziet datnbsp;ook zo. Die ziet bijvoorbeeld ook dat wenbsp;hier een verbinding proberen te leggennbsp;tussen top- en breedtesport. Natuurlijknbsp;moest de stad in de buidel tasten om denbsp;Tour naar Utrecht te krijgen, maar hetnbsp;ging zeker niet om de hoogste bieder.

De organisatie zag in deze jonge dynamische fietsstad een goede kandidaat voor de Grand Départ.”

Niet om geld alleen

De vraag is natuurlijk hoe diep de gemeente in de buidel heeft getast omnbsp;dit evenement aan te trekken. “Die informatie is gewoon openbaar”, benadruktnbsp;Kreijkamp.“De totale projectbegrotingnbsp;bedraagt 15 miljoen euro, waarvan denbsp;gemeente 6 miljoen investeert. De restnbsp;komt voor rekening van andere partijen.nbsp;De tourorganisatie ontvangt daarvan


Illuster Maart 2015 15

-ocr page 16-

UU centraal

Tour de France als vliegwiel voor de stad Utrecht


? : 4 miljoen. De rest wordt geïnvesteerd in een projectorganisatie die een grootnbsp;; programma organiseert.” En wat levertnbsp;! het financieel op? “In 2010 was de Grandnbsp;; Départ in Rotterdam en daar was hetnbsp;: rendement op korte termijn 38 miljoen.nbsp;Dat geld kwam ten goede aan de economie van de stad. Denk daarbij aan volle

i hotels, restaurants, een enorme stroom aan toeschouwers en toeristen die allemaalnbsp;hier geld komen uitgeven.”

Bottenburg heeft wel bedenkingen bij deze cijfers; “Bij dit soort grote evenementen worden de kosten door de overheid

; systematisch onderschat en de economische opbrengsten te hoog ingeschat.”

Over de uitgavekant wil de wethouder graag helder zijn; “Hierover zijn hardenbsp;afspraken gemaakt met de gemeenteraad.nbsp;Er staat een enorm hek om die 15 miljoen.nbsp;Financiële tegenvallers betekenen ooknbsp;direct dat we op bepaalde activiteitennbsp;moeten bezuinigen.”

Overigens vindt Van Bottenburg niet dat we ons moeten blindstaren op geldnbsp;alleen; “Als je 500 Euro investeert in eennbsp;verjaardagsfeestje, ben je niet teleurgesteldnbsp;i als je maar 200 Euro aan cadeaus krijgt.nbsp;: De opbrengst van zo’n feestje ligt ook opnbsp;ander vlak; gezelligheid, goede relaties.

een goede sfeer in de familie...”

Van Bottenburg onderscheidt in zijn onderzoeken twee niveaus die een rolnbsp;spelen bij de organisatie van grote sportevenementen; “Het eerste niveau is denbsp;naamsbekendheid en imago van een stadnbsp;die weer van invloed kunnen zijn op hetnbsp;toerisme en het investeringsklimaat. Denbsp;gedachte is dat die door een internationaalnbsp;sportevenement vergroot kunnen worden.

Ik denk dat we het effect van de Tour de

France hierin niet moeten onderschatten.

‘Sport spreekt alle lagen van de bevolking aan ennbsp;gaat langs alle religieuze ennbsp;etnische groepen.’

Het is het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Miljoenen mensen kijken ernaar en krijgen en passant de Dom ennbsp;het Utrecht Science Park in beeld. Tochnbsp;is onduidelijk wat die effecten op de langenbsp;termijn dan precies zijn; daar wordt opnbsp;dit moment nog onderzoek naar gedaan.nbsp;Er zijn goede voorbeelden waarbij eennbsp;evenement een stad op de kaart heeftnbsp;gezet, zoals Barcelona en Sydney met hunnbsp;Olympische Spelen, maar er zijn ook veelnbsp;voorbeelden waarbij dat in de vergetelheidnbsp;is geraakt of zelfs faliekant is mislukt, zoalsnbsp;Montréal en Athene.”

“Het tweede niveau”, vervolgt Van Bottenburg, “gaat over watje voor denbsp;burger in de stad nalaat. Wat kun je, dankzij een Tour, realiseren voor de stad ennbsp;haar inwoners? Daarvoor moeten burgersnbsp;betrokken worden en activiteiten lokaalnbsp;belegd. Voor Utrecht zou voor beidenbsp;niveaus duidelijk moeten zijn dat eenmalignbsp;een evenement organiseren onvoldoendenbsp;is. Het moet onderdeel zijn van eennbsp;langjarige visie over hoe je jezelf als stadnbsp;wil positioneren. Voor zo ver ik nu kannbsp;beoordelen, doet Utrecht dat ook en lijkennbsp;de ambities van de stad daarin te kloppen.nbsp;Er wordt nagedacht over de legacy vannbsp;de Tour voor de toekomst van de stad.”

Kreijkamp springt hierop in; “We werken in het zogenoemde businesspeloton samen met veel lokale ondernemers en stakeholders. Zij zetten zichnbsp;er vrijwillig voor in dat heel Utrecht innbsp;de zomer de Grand Départ van de Tournbsp;de France ademt. Daar zitten echt heelnbsp;invloedrijke mensen bij in wie ik veelnbsp;vertrouwen heb.”


16 Illuster Maart 2015

-ocr page 17-

? ? www.uu.nl/alumni


Sport amp; Society


iversiteit e nauw wordtnbsp;e Hogeschoolnbsp;en andere verwante

gen. Er wordt onderzoek ^’3?'-fft^tschappelijkenbsp;ö op fê^ebied vannbsp;d’ sociale cohesie en

amp; Society ëft Utrecht het


Kreijkamp verduidelijkt de ambities van de stad bij de organisatie: “Het idee isnbsp;ooit ontstaan bij televisiepresentator ennbsp;prominent Utrechterjeroen Wielaertnbsp;die zijn idee op een bierviltje uittekende.nbsp;Hij wilde laten zien dat Utrecht zo’n grootnbsp;sportevenement kan organiseren. Het isnbsp;een mijlpaal voor de stad Utrecht. Wenbsp;laten zien dat we daartoe in staat zijn ennbsp;dat we dit ook vaker kunnen doen.”

Voorbeelden

De boodschap van Van Bottenburg lijkt dus al bij de gemeente te zijn aangekomen.nbsp;De vraag is aan welke grote evenementennbsp;de stad zich zou moeten spiegelen. Vannbsp;Bottenburg: “De stad heeft al een goednbsp;voorbeeld in eigen huis van hoe het nietnbsp;moet: de European Youth Olympicnbsp;Festival in de zomer van 2013. Die wasnbsp;onvoldoende verbonden met de samenleving: de betrokkenheid van scholen,nbsp;ondernemers en verenigingen schootnbsp;tekort. Daarvan lijkt de stad geleerd tenbsp;hebben. Ook Kotterdam is voor Utrechtnbsp;niet echt een goed voorbeeld: die stad zetnbsp;in op profilering als sportstad; de ambitienbsp;van Utrecht reikt verder dan sport.”

Kreijkamp kijkt liever naar positieve voorbeelden: “Kond het parcours vannbsp;de Grand Départ vorigjaar in Leeds innbsp;Engeland waren meer dan 700.000nbsp;toeschouwers. Dat was een groot feestnbsp;waarbij de stad vijf dagen lang over denbsp;hele wereld op de televisie was. Dat heeftnbsp;een gigantische impact. Voor wat betreftnbsp;Utrecht koester ik goede herinneringennbsp;aan het wk hockey in 1998 in stadionnbsp;Galgenwaard.”

Heeft de wethouder dan geen enkele zorgen, bijvoorbeeld over het imago vannbsp;het wielrennen met alle dopinggevallen?nbsp;“Ik kan dat moeilijk beoordelen. Wat iknbsp;wel zie, is dat wielrennen nog steeds veelnbsp;aandacht krijgt en aanzien heeft. Nee, denbsp;grootste zorg is iets waar wij als stad geennbsp;invloed op hebben: het weer! Een zonnetjenbsp;zou het evenement compleet maken totnbsp;een geslaagde dag waar Utrechters innbsp;allerlei opzichten van zullen genieten.nbsp;En natuurlijk hoop ik op een Nederlandsenbsp;winnaar.” ?


Illuster Maart 2015 17

-ocr page 18-

Bouwjaar 1990 De student anno 2015

Foto Iris Tasseron

¦\


U?


quot;’S


}l

I


(1990), masterstudente neuropsychologie en taalwetenschap is denbsp;winnares van de jaarlijkse columnwedstrijdnbsp;van DUB. Ze krijgt als campuscolumnistnbsp;een jaar lang een podium op DUB. In denbsp;letterenbibliotheek schrijft en studeert zenbsp;te midden van medestudenten. quot;In dezenbsp;tijden van Charlie Hebdo moet je nadenkennbsp;over wat je schrijft. Als columnist opnbsp;internet word je door veel mensen gelezen.nbsp;Dan wil ik graag dat wat ik schrijf iedereennbsp;aanspreekt. Die wens moet je durvennbsp;loslaten. Ik heb de verantwoordelijkheidnbsp;om dingen aan de kaak te stellen. Zo vindnbsp;ik dat er te veel mensen studeren. Denbsp;overheid beloont de universiteit op basisnbsp;van studentenaantallen. Studeren lijkt ietsnbsp;vanzelfsprekends geworden, zonder veelnbsp;politiek engagement van studenten. Ik bennbsp;voor een mentaliteitsverandering; studerennbsp;is een voorrecht! De Universiteit Utrechtnbsp;was de eerste met matching; ze zijn nietnbsp;bang voor vernieuwing. Het helptnbsp;studenten een bewuste keuze te maken ennbsp;dat heeft invloed op hoe ze aan hun studienbsp;beginnen. Door te schrijven hoop ik iets losnbsp;te kunnen maken. Het is voor mij een eigennbsp;manier van demonstreren, zonder de straatnbsp;op te hoeven.quot;


- DUB is het onafhankelijk mediumnbsp;van de Universiteitnbsp;Utrecht.

D emönstreren zoncier de straatnbsp;op te hoeven

18 Illuster Maart 2015

-ocr page 19-

DUB, het Digitale Ublad, is het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht.

Op www.dub.uu.nl vind je het meest actuele nieuws, achtergrondverhalen, discussie

en columns op het gebied van onderwijs, onderzoek en studentenleven.

DU]

dub.uu.nl

Ruim 550 studenten hebben hun bul nooit opgehaald






Ruim 550 bullen zijn door de Jaren heen nog steeds niet opgehaald. De oudste bul die innbsp;de kast ligt, is van een student Scheikundenbsp;die in 1999 afstudeerde.

De meeste bachelors en masters laten hun diploma uitreiken. Anderen halen denbsp;bul op bij het studiepunt van hun opleiding.

Toch blijven er jaarlijks diploma's in de kast van de verschillende studiepunten achter.nbsp;In totaal liggen er minimaal 552 te wachtennbsp;op hun eigenaar.

De oudste bul ligt bij het studiepunt van scheikunde, deze dateert van 26 januari 1999nbsp;en is nog uit het drs.-tijdperk.

Bij rechten liggen 102 diploma's in de kast te wachten op de eigenaar. Sociale wetenschappen spant de kroon met 259 diploma's.nbsp;De studenten die het trouwst hun diploma innbsp;ontvangst nemen, zijn die van geneeskundenbsp;en diergeneeskunde.

Wanneer de afgestuurde de bul niet komt halen, blijft deze in de kast liggen bijnbsp;het studiepunt. De universiteit stuurt eennbsp;bul niet op en mag deze ook niet zondernbsp;machtiging aan iemand anders meegeven.nbsp;Dit heeft te maken met de wet: er mag vannbsp;een bul maar één exemplaar in omloop magnbsp;zijn. Stuurt de universiteit bijvoorbeeld eennbsp;bul via de post en het document komt nietnbsp;aan bij de eigenaar, dan kan de oud-studentnbsp;geen nieuw exemplaar aanvragen.

Op de Universiteitsdag 2015 wordt aan oud-studenten de mogelijkheid gebodennbsp;om hun bul alsnog in ontvangst te nemen.




Universiteit investeert in kleinschalig onderwijs

De Universiteit Utrecht trekt vanaf dit jaar zo'n 10 miljoen euro extra uit voor kleinschalig onderwijs. Met dat geld moetennbsp;vooral de grote studentrijke opleidingen hunnbsp;studenten meer contacturen en intensieverenbsp;lesvormen kunnen bieden. Ook kan de begeleiding van studenten verbeterd worden.nbsp;De hoop is dat studenten hun studie snellernbsp;en met minder problemen gaan afronden.nbsp;De investering is mogelijk doordat de UU denbsp;afgelopen jaren geld overhield als gevolg vannbsp;enkele financiële meevallers en besparingen.nbsp;Dat wordt dus ingezet voor onderwijsverbetering, maar ook voor het aantrekkennbsp;van onderzoekstoppers.

Alcohol niet slecht voor jongeren? Onzin.

Niet minder dan een mediastorm kreeg neu-ropsycholoog Sarai Boelema dit najaar over zich heen. Pubers die veel drinken, krijgennbsp;helemaal geen slechter concentratievermogen of geheugen, had zij vastgesteld innbsp;haar onderzoek. Op DUB blikt ze terug. Nietnbsp;alleen van journalisten en ouders, maar ooknbsp;van politici kreeg ze de wind van voren. Denbsp;politiek roept volgens haar om wetenschapnbsp;die maatschappelijk relevant is. quot;Maar wanneer onderzoekers komen met een conclusienbsp;die ingaat tegen wat we geloven, weigerennbsp;politici en beleidsmakers dat aan te nemen.nbsp;Dan zegt iemand als staatssecretaris van Rijnnbsp;doodleuk: het is onzin. Wat willen we dannbsp;met de wetenschap?quot;

Fietsparkeeroorlog bij bibliotheek

De gemeente wil een einde aan de fietschaos op de Drift in de Utrechtse binnenstad.nbsp;Hulpdiensten en automobilisten klagen alnbsp;tijden steen en been over de fietschaos innbsp;de omgeving van de binnenstadsbibliotheeknbsp;van de UU. Na waarschuwingen zijn 100nbsp;gevaarlijk gestalde fietsen verwijderd.nbsp;Tegelijkertijd is begonnen de aanleg vannbsp;nieuwe fietsparkeerplaatsen op twee binnenterreinen. Biebbezoekers vragen zichnbsp;af of dit afdoende zal zijn. Ook in De Uithofnbsp;groeit de behoefte aan fietsparkeerplekken.nbsp;Dat bleek uit onderzoek van de UU. Zestignbsp;procent van de studenten en medewerkersnbsp;komt op de fiets naar studie of werk.


Illuster Maart 2015 19

-ocr page 20-

UTRECHT SCIENCE PARK

Tekst Johan Vlasblom


Sport is anno 2015 een groot en veelzijdig fenomeen en niet meer weg te denken uit de samenleving.

Ook het Utrecht Science Park (USP) roert zich in sportief opzicht. Sport heeft namelijk niet alleen raakvlaken metnbsp;vrijwel alle wetenschappelijke disciplines, maar gaatnbsp;ook over ontmoetingen creëren en verbinding maken,nbsp;over gezonde voeding en werken aan een gezondenbsp;levensstijl, over leren samenwerken, grenzen verleggennbsp;en talentontwikkeling. Allemaal elementen waar hetnbsp;USP voor staat.

kleinere initiatieven. Zo gaan we hardlooproutes aanleggen die het Science Park letterlijk en figuurlijk verbinden met drie prachtige landgoederen omnbsp;ons heen: Rhijnauwen, Amelisweerd en Oostbroek.nbsp;Op deze wijze geven we de natuurlijke schoonheidnbsp;van het park en zijn omgeving een sportieve invulling.quot;

Fioris de Gelder is directeur van het Utrecht Science Park

2 MILJARD KIJKERS

quot;Als het om sport en het Utrecht Science Park gaat, springt de Grand Départ van de Tour de France ernbsp;natuurlijk als eerste uit. Voor een paar dagen in julinbsp;is de blik van maar liefst 2 miljard kijkers op Utrechtnbsp;gericht. Wij grijpen de komst van het grootstenbsp;sportevenement ter wereld van 2015 aan voor eennbsp;speciale en spectaculaire editie van ons USP Café.nbsp;Aan de Sorbonnelaan verrijst een grote tent, uiteraard met uitzicht op het parcours, waarin we zo'nnbsp;700 gasten van diverse pluimage ontvangen, zoalsnbsp;zakenpartners, bestuurders, wetenschappers,nbsp;studenten en alumni. Ook dit USP Café wordt veelnbsp;meer dan een hapje en een drankje. Aan de handnbsp;van de Tour gaan wij de rol en betekenis van sportnbsp;voor de samenleving vanuit verschillende kantennbsp;belichten en laten duiden door diverse spraakmakende gastsprekers. Op het weiland naast onzenbsp;tent gaan studenten een feestelijk evenementnbsp;organiseren met een speciale students corner aannbsp;het parcours. Op deze wijze vieren alle bewonersnbsp;en gebruikers van het park dit feest samen.

Op sportief gebied ontwikkelen we in 2015 ook MAATWERK VAN TOP TOT TEENnbsp;quot;Wij hebben vanuit sportgeneeskunde een helenbsp;brede kijk op sport. Het is echt een kwestie van topnbsp;tot teen, zowel letterlijk als figuurlijk. Bij blessuresnbsp;is naast de fysieke behandeling soms ook een mentale begeleiding nodig. In mijn werk heb ik zowelnbsp;met (top)sporters als met patiënten met een chronische ziekte te maken. Bij de sporters diagnosticeren en behandelen we blessures, maar begeleidennbsp;we ze ook bij het voorkomen van blessures en hetnbsp;verbeteren van hun prestaties. Patiënten met eennbsp;chronische aandoening laten we in eerste instantienbsp;zoveel mogelijk kennismaken met sport op hunnbsp;eigen niveau. Vervolgens gaan we kijken hoe zenbsp;sport of sportief bewegen blijvend kunnen inbouwen in hun leefstijl: tijdens hun ziekteproces, in denbsp;(hopelijk) volgende fase van revalidatie en herstelnbsp;en als ze weer patiënt af zijn. Wij zijn altijd bezignbsp;met maatwerk en dat maakt ons beroep zo veelzijdig en interessant.quot;

Tessa Backhuijs is sportarts in opleiding bij het UMC Utrecht en wielrenster bij Swaboladies.nl


20 Illuster Maart 2015

-ocr page 21-

De Stichting Utrecht Science Park is een onafhankelijke organisatie die begin 2013 is opgericht door de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht en de grote kennisinstellingen op het USP. De Stichting dient het

gezamenlijk belang van alle partijen die op het USP gevestigd zijn, www.utrechtsciencepark.nl

SPORTIVITEIT EN RESPECT

quot;Binnen ons lectoraat hebben we de onderzoekslijn Sport en Samenleving, waarin we onder meer kijken of sport in staat is om maatschappelijke verbindingen te realiseren, bijvoorbeeld in het projectnbsp;'Verbinden door Voetbal'. Kan voetbal (etnische)nbsp;groepen dichter bij elkaar brengen? Is het mogelijknbsp;sportiviteit en respect te bevorderen? Daarnaastnbsp;houden we ons ook bezig met de maatschappelijkenbsp;rol van sportverenigingen. Zijn zij in staat omnbsp;adequaat om te gaan met allerlei veranderingennbsp;in de samenleving? Er wordt op dat gebied aardignbsp;wat van de clubs verwacht. Wij onderzoeken ofnbsp;clubs hieraan kunnen voldoen en wat ze daar voornbsp;nodig hebben. We voorzien hiermee echt in eennbsp;behoefte, want vanuit het werkveld is er steedsnbsp;meer vraag naar nieuwe inzichten over de rolnbsp;van sport in relatie tot welzijn en gezondheid.quot;

Stijn Verhagen is lector participatie en maatschappelijke

ontwikkeling aan de Hogeschool Utrecht



SPORTIEVE SAMENWERKING EN KRUISBESTUIVING

quot;Sport amp; Society is een netwerk van onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Hogeschoolnbsp;Utrecht die zich vanuit verschillende invalshoekennbsp;bezighouden met de betekenis van sport in relatienbsp;tot de maatschappij. Met het netwerk doen we aannbsp;kennisuitwisseling en verspreiding, zetten we sportnbsp;nog beter op de kaart en gaan we samen op zoeknbsp;naar nieuwe mogelijkheden voor toegepast ennbsp;wetenschappelijk onderzoek naar sport. Sport isnbsp;inmiddels een groot en veelzijdig fenomeen, eennbsp;favoriete vrijetijdsbesteding van velen, een sociaalnbsp;verschijnsel met veel maatschappelijke impact,nbsp;maar ook een bedrijfstak waar veel geld in omnbsp;gaat. In Utrecht kijken bestuurskundigen, geografen, pedagogen, medici, sociologen, ethicinbsp;en nog veel meer wetenschappers vanuit anderenbsp;disciplines samen naar dit fenomeen. Deze samenwerking en kruisbestuiving is leerzaam en interessant en geeft het werk voor mij regelmatig eennbsp;hobbyachtig gevoel.quot;

Dick Ettema is universitair hoofddocent sociale geografie aan de Universiteit Utrecht en lid van het netwerk Sportnbsp;amp; Society

GEEN EXCUUS OM NIETTE LOPEN quot;Ik ben ontzettend blij dat de marathon op 22nbsp;maart terugkeert in Utrecht en vooral dat het eennbsp;Utrecht Science Park Marathon wordt. Het Sciencenbsp;Park is een fantastische locatie vanwege de bereikbaarheid, het groeipotentieel en de omvang. Datnbsp;is heel belangrijk, want we verwachten zo'n 5000nbsp;deelnemers. Daarnaast herbergt het Science Parknbsp;veel verschillende instellingen en daarmee veelnbsp;potentiële partners voor het project en bovendiennbsp;een grote vijver aan jonge en oude deelnemersnbsp;om uit te vissen. We richten ons met deze marathon volledig op de breedtesport en bieden eennbsp;programma waar voor iedereen wat te halen is:nbsp;een hele en een halve marathon, een kidsrunnbsp;en trajecten van 5 en 10 kilometer. Er is gewoonnbsp;geen excuus om niet te lopen.quot;

Arjen de Ruyter is eigenaar van sportmarketingbureau ZOknots

HEALTH @ WORK

quot;Ik ben zelf altijd sportief geweest en vind het daarom leuk om collega's te stimuleren om ooknbsp;in beweging te komen. Zitten is het nieuwe roken,nbsp;hoor je tegenwoordig veel. Het is daarom belangrijk om ook tijdens je werk, waarin je over hetnbsp;algemeen toch veel zit, regelmatig te bewegen.nbsp;Dat kan vrij makkelijk. Bijvoorbeeld door eennbsp;lunchwandeling te maken over het Science Park,nbsp;af en toe staand te vergaderen en wat vaker denbsp;trap te nemen in plaats van de lift. Samen metnbsp;een aantal collega's initieer ik dit soort laagdrempelige initiatieven vanuit ons clubje Health @ Work,nbsp;Uiteraard is dit niet verplicht, maar geheel vrijblijvend. En voor de collega's die meer willen, zijn wenbsp;nu bezig met een eigen team voor de marathon.quot;

Robin Houwen is productontwikkelaar Research amp; Development bij Nutricia Researchnbsp;TRAINEN OP DE OLYMPOS MILEnbsp;quot;We hebben bij Sportcentrum Olympos sinds kortnbsp;de Olympos Mile, een verlicht (hard)loopparcoursnbsp;met om de 100 meter een markering. Het doel vannbsp;onze Mile is drieledig. Allereerst willen we Olymposnbsp;nog beter onder de aandacht brengen van de velenbsp;bewoners en bezoekers van het Science Park.nbsp;De forse tariefverlagingen die we dit jaar hebbennbsp;doorgevoerd, ook voor alumni, hebben al meernbsp;dan 1500 nieuwe sporters opgeleverd, maar wenbsp;verwelkomen graag nog meer mensen. Met denbsp;Mile willen we ook de fraaie buitenruimte van hetnbsp;Science Park onder de aandacht brengen, waaronder de Botanische Tuinen. En sportief gezien is denbsp;Mile gewoon een heel mooi intervalparcours waarnbsp;intensief kan worden getraind.quot;

Cees Verhoef is directeur van Sportcentrum Olympos

UTRECHT

gt; nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;ICE

H PARK

^2015

  • ? ? Inschrijven met een team van alumninbsp;voor de USP estafetteloop?

Ga naar: www.utrechtsciencepark.nl


Illuster Maart 2015 21

-ocr page 22-

In de spotlight

‘Zo lang als ik me kan heugen, wilde ik wetenschapper worden.Tot groot plezier van mijn juffen op de kleuterschool zei ik altijd dat ik bioloog wilde worden.’ Hoogleraar moleculairenbsp;genetica en president van de Koninklijke Academie van Wetenschap (knaw) Hans Clevers gingnbsp;na de middelbare school inderdaad biologie studeren. Zijn vastberadenheid koppelde hij aan eennbsp;enorme arbeidsethos: hij vulde zijn studie aan met geneeskunde, omdat de biologen naar zijnnbsp;idee te veel naar binnen waren gericht. Na zijn studie promoveerde hij vervolgens in één jaar.

KNAW-president Hans Clevers over kunst, wetenschap en dwaalsporen

‘Kanker is een soort Darwinachtig verschijnsel’

Die arbeidsethos is er nog steeds. Naast zijn presidentschap van de knaw, een functienbsp;waarvoor drie werkdagen per week staan,nbsp;is hij werkzaam gebleven in ‘zijn’ Hub-rechtlab, weliswaar niet meer als directeur, maar toch:nbsp;waar veel van zijn voorgangers een full time job hadden

aan het presidentschap, slaagde Clevers erin dit met de wetenschapnbsp;te combineren. “Sterker nog, iknbsp;ben als wetenschapper nog nooit zonbsp;productief geweest als de afgelopennbsp;jaren.” Recentelijk verschenen ernbsp;vanuit zijn onderzoeksgroep baanbrekende artikelen in het tijdschriftnbsp;Cell over een stamcel-kweektech-niek voormenselijke leverstamcellen. “Maar”, geeftnbsp;hij toe, “ik had eigenlijk wel twee volledige banen.”

Goed onderzoek

Clevers is vooral beroemd geworden met zijn biomedisch onderzoek naar het ontstaan van darmkanker.

Nadat hij al in de jaren negentig de genetische achtergrond voor het ontstaan van darmkanker had ontrafeld, heeft hij vervolgens in de darm volwassennbsp;stamcellen geïdentificeerd. Inmiddels, en dat is zijnnbsp;echte claim to fame, heeft hij uit die stamcellen in hetnbsp;laboratorium een werkende minidarm weten op tenbsp;kweken. Het is voor het eerst dat dat met een orgaannbsp;is gelukt. Het leverde hem een groot aantal wetenschappelijke prijzen op — van de Spinozaprijs tot denbsp;Breakthrough Prize — en heeft hem op de kandidatenlijst voor de Nobelprijs doen belanden.

“Kanker intrigeert mij, omdat het een soort Darwinachtig verschijnsel is. In meer dan de helft vannbsp;de kankergevallen is er sprake van gewoon dommenbsp;pech. Daar is niets preventiefs aan te doen; de communicatie tussen de cellen onderling is ontspoord ennbsp;dan is de vraag: wie gaat het winnen, de gezonde ofnbsp;de kankercellen? Eigenlijk kun je alleen van rokennbsp;en asbest zeggen dat het rechtstreeks gevaar oplevert,nbsp;maar al die andere adviezen over bijvoorbeeld leefwijze of voeding hebben voor kankerpreventie helaasnbsp;slechts een beperkt effect.”

“Onderzoek doen heb ik geleerd in Harvard, waar ik na mijn promotie vier jaar heb mogen werken”,nbsp;vervolgt Clevers. “Toch lag het competitieve van denbsp;Verenigde Staten mij niet. In Nederland kun je veelnbsp;makkelijker samenwerken en voor hoogstaand onderzoek is dat een belangrijke voorwaarde. Je moet successen én tegenslagen weten te delen.”

KNAW

Dat hij gedurende een aantal jaren een groot deel van zijn tijd aan de knaw heeft gespendeerd, komt vooralnbsp;voort uit plichtsbesef. “Indertijd leverde dat binnennbsp;de KNAW nog enige beroering op, omdat het een


22 Illuster Maart 2015

-ocr page 23-


ongeschreven wet was dat de Natuurkunde en de Letteren, zoals de twee poten van de knaw worden genoemd, elkaarnbsp;afwisselen. Robbert Dijkgraaf was netnbsp;voorzitter geweest, een bèta, dus zou ernbsp;nu iemand uit de humaniora benoemdnbsp;moeten worden. Dat ze mij toch benaderdnbsp;hebben, kwam omdat Robbert net aannbsp;een tweede termijn was begonnen toennbsp;hij door Princeton werd benaderd. Hetnbsp;bestuur heeft toen besloten die tweedenbsp;termijn dan toch maar weer met een bètanbsp;te vullen, waarop het mij heeft benaderd.nbsp;Ik heb toen wel gelijk gezegd: voor drienbsp;jaar, en niet langer.”

Clevers heeft de knaw verrijkt met een Akademie voor de Kunsten dat bestaat uitnbsp;een aantal toonaangevende kunstenaars.nbsp;“Koning Lodewijk Napoleon heeft denbsp;KNAW opgericht als vereniging voor wetenschappen én kunsten, maar Thorbeckenbsp;heeft later die kunsten er weer uit gegooid.nbsp;Toen het idee om de kunsten er weer bijnbsp;te betrekken werd gelanceerd, maaktennbsp;vreemd genoeg vooral de Letteren daartegen bezwaar. Die vonden kunst geennbsp;taak van de Akademie. Ik ben dat niet metnbsp;ze eens. Net als dejonge Akademie, dienbsp;opereert naast de knaw als zelfstandigenbsp;instelling, kun je ook een Akademie vannbsp;de Kunsten hebben, een onafhankelijkenbsp;instelling die met één stem de kunsten kannbsp;representeren en die een apparaat achternbsp;zich heeft om de zaakjes te organiseren.nbsp;We hebben het experiment een kleine viernbsp;jaar de tijd gegeven om zich te bewijzen,nbsp;maar ik geloof vast in het succes ervan.”

‘In veel gevallen is wetenschapnbsp;onvoorspelbaar.’

Zorgen over de wetenschap

Zorgen heeft Clevers over de beoogde rol voor de Nederlandse Organisatie voornbsp;Wetenschappelijk Onderzoek (nwo) bijnbsp;de toekenningen van onderzoeksubsidies.nbsp;“Het Ministerie van ocw wil dat de nwonbsp;zich omvormt tot een soort universiteitnbsp;met een Raad van Bestuur. Ik ben bangnbsp;dat beslissingen in toenemende mate dannbsp;niet meer genomen worden door mensennbsp;van de inhoud en dat is nu juist het interessante van het huidige model. Het zijn denbsp;onderzoekers zelf die de accenten leggen;nbsp;die doen, onder meer via het Veni-Vidi-Vici-programma aan talentscouting ennbsp;verdelen de tweede geldstroom. Een raadnbsp;of college van bestuur is prima voor eennbsp;universiteit, waar veel praktische zakennbsp;geregeld moeten worden, maar niet voornbsp;een instelling als de nwo.”

Volgens Clevers is wetenschap een te ingewikkeld proces om over te laten aannbsp;professionals of de maatschappij. “Natuurlijk kan en moet de maatschappij vragennbsp;om onderzoek naar een medicijn tegennbsp;ebola of maatregelen tegen terrorisme,nbsp;maar bij een groot deel van de wetenschapnbsp;is die vraag niet zo concreet. In veel gevallen is wetenschap onvoorspelbaar. Het logische verhaal datje in wetenschappelijkenbsp;artikelen leest, is pas achteraf opgesteld.nbsp;Maar ga er maar vanuit dat daar menignbsp;dwaalspoor aan vooraf is gegaan. Daar hebnbsp;je ruimte én volume voor nodig. Je hebtnbsp;een flinke ploeg onderzoekers nodig als jenbsp;uiteindelijk tot zoiets wil komen als inzichtnbsp;in het ontstaan van darmkanker. Ik vreesnbsp;dat een Raad van Bestuur die ruimte ennbsp;dat volume niet gaat bieden.” •lt;


Illuster Maart 2015 23

-ocr page 24-

In beeld, toen


Van Olivetti naar mobiele website

Begin dit jaar zag de nieuwe website van de Universiteit Utrechtnbsp;het licht, een website die nu is ontworpen voor tablet en smartphone.nbsp;Wat waren de voorspellingen overnbsp;het computergebruik eindjarennbsp;’8o van de vorige eeuw, toen ernbsp;nog niet op grote schaal werdnbsp;gewerkt met computers?



Op de foto prof. dr. Jörgen van den Berg in 1989 voor het U-bladnbsp;(fotograaf Maarten Hartman)nbsp;tegen de achtergrond van nunbsp;archaïsch aandoende apparaten.nbsp;Van den Berg is Geofysicus,nbsp;maar in dejaren ’80 initiator ennbsp;later hoogleraar van het vakgebiednbsp;Alfa-informatisering, in hetnbsp;bijzonder de historische ennbsp;culturele informatiekunde.


Steun studenten en jonge alumni: word Vriend


»» www.uu.nl/vriend


Mede mogelijk gemaakt met steun van de studentencommissie

De Winterkas: een programma dat duurzaam inspireert

De Winterkas is een plek waar alle winterse behoeften samen komen in één open, glazennbsp;ruimte. In deze duurzame kas brengen (oud-)nbsp;studenten elke dag groen, ontspanning ennbsp;kennisevenementen samen. De Winterkasnbsp;wordt gevuld met de bijzondere planten uitnbsp;de Botanische Tuinen en het programma wordtnbsp;samengesteld in samenwerking met diversenbsp;partijen waaronder studie-en studentenverenigingen. Tot 21 maart kan iedereen elke dag vannbsp;12.00-17.00 op het centrale plein van het Utrechtnbsp;Science Park een maand lang gratis genieten vannbsp;een inspirerend programma op het gebied vannbsp;duurzaamheid en innovaties midden tussen hetnbsp;groen uit de kas.

? » Meer informatie over de winterkas; www.discoversoon.nl/projecten/de-winterkas

Gratis toegang voor Vrienden: De Utrechtse Botanische Tuinen

De Utrechtse Botanische Tuinen zijn een onderdeel van de Universiteit Utrecht en liggen in het hart van het universitaire centrum De Uithof.

De Botanische Tuinen in De Uithof zijn voor alumnipashouders (op vertoon van de alumni-pas) gratis toegankelijk. De Tuinen zijn geopendnbsp;van 1 maart tot 1 december, dagelijks vannbsp;10.00-16.30 uur. In het tuincafé Botanica kuntnbsp;u een kopje koffie of thee met een topselectienbsp;aan gebak, broodjes én dagverse soep bestellen.nbsp;Alle ingrediënten zijn zoveel mogelijk vannbsp;biologische oorsprong.

Activiteiten voor jonge alumni: Young Alumni Academy (YAA)

Speciaal voor starters, young potentials en mediors organiseert het Jonge Alumni Netwerknbsp;(JAN) een middag en avond gevuld met eennbsp;intensief en inspirerend programma met workshops en coachgesprekken passend bij hetnbsp;niveau van de deelnemer. Jonge alumni komennbsp;hierbij tot concrete resultaten waardoor zenbsp;daadwerkelijk een stapje dichter bij hun droombaan of nieuwe uitdaging komen. Alle aanwezigen zijn op een of andere manier betrokkennbsp;bij de Universiteit Utrecht, bijvoorbeeld alsnbsp;vrijwilliger in het JAN, als trekker van een workshop of als pas-afgestudeerde.

Het YAA is mogelijk gemaakt door de steun van de Vrienden van het Utrechts Universiteitsfonds.

»» Meer informatie over de Young Alumni Academy en over andere activiteiten van hetnbsp;JAN: www.uu.nl/alumni/agenda


gt; ? Botanische Tuinen Universiteit Utrecht, Budapestlaan 17, De Uithof, Utrecht:nbsp;www.uu.nl/botanischetuinen

...

fe O Universiteit Utrecht

Utrechts

Universiteitsfonds

Utrechts Universiteitsfonds Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, 3584 CS,nbsp;Utrecht» (030) 253 80 25» alumni@uu.nl

» www.uu.nl/alumni » Volg ons op Facebook, LinkedIn en Twitter

24 Illuster Maart 2015

-ocr page 25-

Universiteitsdag 2015

Universiteit en Stad

Moderne wetenschap op historische locaties

Universiteitsdag 2015 jnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;zaterdag ii april

1 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Kennisfestival voor alumni,

1 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;studenten en medewerkers

^^^^^^^|~ïniuitkuu.nlZalumTii

Ochtendprogramma

Domkerk: 10.30-12.00 uur

Middagprogramma


'Stad en universiteit'

Prof. dr. Renger de Bruin conservator stadsgeschiedenis van het Centraal Museum

Muzikaal intermezzo; Dekoor

Dekoor is een close harmony koor uit Utrecht dat bestaat uit jonge en muzikale (oud)studenten,nbsp;tijdens de World Choir Games in 2010, 2012 ennbsp;2014 meervoudig verkozen tot wereldkampioennbsp;jazz en pop.

'Stamcellen en het eeuwige leven'

Prof. dr. Hans Clevers hoogleraar moleculaire genetica aan het Hubrecht Instituut en presidentnbsp;KNAW

Paushuize

  • 13.30-14.30 uur

Paus Franciscus en zijn voorgangers. Het carrousel van behoud en hervorming Dr. Jeroen Koch en dr.nbsp;Frans Willem Lantink (departement geschiedenis)

15.00-16.00 uur

De leeneconomie en social entrepeneurship Prof, dr. Erik Stam (Utrecht School of Economics) ennbsp;prof. dr. Coen Frenken (innovatiewetenschappen)

Lutherse Kerk

  • 13.30-14.30 uur

quot;Zij onderwijzen ons na hun doodquot; Presentaties over forensische pathologie en klinische anatomienbsp;Prof. dr. Ronald Bleys (klinische anatomie, winnaarnbsp;Docentenprijs 2012-2013) en dr. Hans Teepennbsp;(alumnus geneeskunde)

15.00-16.00 uur

Illustra Nos: nieuw licht op hersencellen Dr. Lukas Kapitein (departement celbiologie)

Catharijneconvent

  • 13.30-14.30 uur

De meute ontrafeld: simulatie en beheersing van mensenmassa's bij Le Tour Utrecht en anderenbsp;events Dr. Roland Geraerts (Utrecht Center fornbsp;Game Research)

15.00-16.00 uur

Nieuwe media in de psychotherapie: achtergronden en praktijkvoorbeeld Prof. dr. Marjolijn Sorbi (departement klinische psychologie) en

Bart Vemer (alumnus psychologie 1997)

Universiteitsmuseum

  • 13.30-14.30 uur

Hoe maken we overstromingstolerante landbouwgewassen? en De geheime code in moedermelk Prof. dr. Marca Wauben en prof. dr. Rens Voeseneknbsp;(focusgebied Future Food)

15.00-16.00 uur

Wat hebben Ebola, de bankencrisis, files, vogelzwermen en Project X met elkaar gemeen? Prof. dr. Hans Heesterbeek (focusgebied Complex Systems)

Academiegebouw

Mecenaat van kunst en wetenschap: geschiedenis, kansen en belemmeringen Dr. Renée Steenbergennbsp;(research fellow mecenaatstudies)

Slotmanifestatie

Aula Academiegebouw

  • 16.30-17.30 uur

Uitreiking Vliegenthart Scriptieprijs voor Life Science met pitches van alle genomineerden en eennbsp;column door Frank Miedema decaan geneeskunde.nbsp;Presentatie: Theatersportgroep Parnassos

Coachcafé

Wegens groot succes herhaald op de Universiteitsdag: het Coachcafé voor (jonge) alumni die antwoorden zoeken op vragen als: wat zijn mijnnbsp;talenten? Waar word ik gelukkig van? Wat kannbsp;ik doen?


Utrechts Archief

Recht: product of waarde? Prof. dr. Ton Hol (departement rechtsgeleerdheid)nbsp;15.00-16.00 uur

Dansen in een delta Prof. dr. Hans Middelkoop (focusgebied Future Deltas)

Illuster Maart 2015 25

-ocr page 26-

Een greep uit de agenda



Studium Generale

äebat echt. Altijänbsp;egankelijlfe

Vier dinsdagen vanaf 3 maart Aula Academiegebouw Back to the futurenbsp;Wat kan onze maatschappij leren van traditionele samenlevingen op het gebied vannbsp;duurzaamheid? Welke antwoorden schuilen in uiteenlopende verhalen en culturen?

Vier woensdagen vanaf 4 maart Aula Academiegebouw Bewijs het maarnbsp;Bestaat wetenschappelijke zekerheid? Vannbsp;wiskundige formules tot de journalistiekenbsp;zoektocht naar de waarheid: over de rolnbsp;van bewijs in verschillende vakgebieden.

Vier woensdagen vanaf 4 maart

Boothzaal Universiteitsbibliotheek Huisje, boompje, beestje

Lost technologie problemen op of creëert het behoeften en drang naar controle?

Van alles weten over je lichaam tot de huishoudrobot: op naar een perfect leven.

Dinsdag 10 maart, 14 april en 12 mei

Café Hofman Filosofisch Café

Verleg de grenzen van je denken tijdens het Filosofische Café door kritisch te lerennbsp;kijken. Van gedachte-experimenten totnbsp;keuzestress en denken over niets!

Donderdag 9 april

Aula Academiegebouw Kruisbestuiving

Wat hebben een kunstschilder en biotech-noloog met elkaar gemeen? Prof. Louise O. Fresco over de noodzakelijkheid vannbsp;kunst voor wetenschap en andersom.

Maandag 20 april

Aula Academiegebouw Macht en schaduwmacht

Arnon Grunberg in gesprek met onder anderen Ewald Engelen over macht, schaduwmacht en tegenmacht in de economie.nbsp;Wie kan in Nederland de bankenwereldnbsp;hervormen?

Maandag 4 mei

Aula Academiegebouw Tolerantie anno nu

Tolerantie is de kern van onze nationale identiteit. Maar zijn we nog wel zo ruimdenkend? Schrijver Robert Vuijsje overnbsp;discriminatie in Nederland en de rol vannbsp;afkomst.

Maandag 11 mei

Filmtheater 't Hoogt Movies: Science amp; Society

Alles wat we wilden : Over generatie Y Jongeren van nu streven naar een uiterlijknbsp;perfect leven. Waarom denkt de generatienbsp;Y dat succes gelijkstaat aan geluk? En hoenbsp;denken experts uit de praktijk en wetenschap hierover?

Maandag 4 mei

Aula Academiegebouw Afzien

De Tour de France: wat doet dat met een mens, fysiek en mentaal? Wetenschappersnbsp;en schrijvers over extreme prestaties ennbsp;de aantrekkingskracht van topsport.

26 maart - 5 juli

Universiteitsmuseum

FietsLAB - Spring achterop bij de wetenschap

Ook in het Universiteitsmuseum is de Tourkoorts uitgebroken. Ontdek in hetnbsp;Fietslab alles over wetenschap en fietsen.

Vakantie!

In de vakantieperiodes van regio midden is er altijd extra veel te onderzoeken ennbsp;ontdekken. Je doet dan mee aan museumspecials, je experimenteert in hetjeugdlabnbsp;en speurt naar botjes in de spannendenbsp;skelettentour.


? ? www.universiteitsmuseum.nl Zie ook pagina 4

26 Illuster Maart 2015

-ocr page 27-

Voor uitgebreide en actuele informatie over het alumniprogramma ? ? www.uu.nl/alumni/agenda

Lustrum USKO

Het Utrechts Studenten Koor en Orkest (usko) is met zo’n 150 studenten eennbsp;van de grootste studentenmuziekgezelschappen van Nederland. Het usko biedtnbsp;studenten een unieke plek om hun liefdenbsp;voor klassieke muziek op een gedrevennbsp;en enthousiaste manier (verder) tenbsp;ontwikkelen. Centraal hierin staat denbsp;muziek van Johann Sebastian Bach,nbsp;jaarlijks voert het usko, in een driejarigenbsp;cyclus, één van diens grootste werkennbsp;uit: de Matthäus-Passion, dejohannes-Passion of de Hohe Messe. Deze cyclusnbsp;vormt de eeuwigdurende hartslagnbsp;van het usko en is een van de meestnbsp;onwrikbare tradities.

Het USKO is opgericht in 1945. In 2015 viert het gezelschap dus zijn veertiendenbsp;lustrum met onder meer de Hohe Messenbsp;van Bach en een voorjaarsconcert.

Zondag 26 april

Voorjaarslustrumprogramina

Vrijdag 1 mei

Voorjaarslustruinprogramma

Vrijdag 26 juni

Mis in b klein Hohe Afoscjohann Sebastian Bach

Zaterdag 27 juni

a o:-:.

Mis in b klein Hohe Af «.«’Johann

Sebastian Bach

Speciaal voor alumni

? ? Volledige agenda op www.uu.ni/aiumni

Donderdag 19 maart

Voor jonge alumni JAN in de sterrenwacht Een interessante avond in de sterrenwachtnbsp;(Sonneborgh) met sprekers, sterren kijkennbsp;en een (netwerk)borrel.

Zaterdag 11 april

Voor jonge alumni Coacheafé

Tijdens de jaarlijkse Universiteitsdag organiseert het Jonge Alumni Netwerk in het Academiegebouw een coacheafé. Ga aannbsp;de slag met vragen als: wat zijn mijn talenten, hoe kan ik ze aanwenden en waarnbsp;word ik gelukkig van? Na afloop is er eennbsp;levend LinkedIn en een netwerkborrelnbsp;waarje veel nieuwe contacten op kuntnbsp;doen.

Donderdag 23 april

Voor jonge alumni Young Alumni Academy

Een dag vol workshops en één op één (loopbaan) coaching in Trainspot Utrechtnbsp;waarna je met concrete resultaten en eennbsp;voldaan gevoel naar huis gaat.

Donderdag 7 mei

Voor jonge alumni Businessborrel TivoliVredenburg

Een gezellige businessborrel in TivoliVredenburg met interessante pitches en de mogelijkheid om nietje mede-alunminbsp;na afloop te genieten van een prachtignbsp;concert.

Maandag 16 maart

Alumninetwerk Amsterdam Coacheafé Amsterdam

Olympisch Kampioen hockey en alumna Bestuurs- en Organisatiewetenschapnbsp;Wieke Dijkstra luidt het eerste coacheafénbsp;in Amsterdam in. Vervolgens worden jongnbsp;afgestudeerden met een loopbaanvraagnbsp;gecoached door ervaren alumni uit denbsp;regio.

Woensdag 18 maart

utrecht University Lecture New York City Netwerkbijeenkomst voor alumni innbsp;New York in het consulaat-generaal vannbsp;het Koninkrijk der Nederlanden rond eennbsp;lezing over ALS door prof. dr. Leonardnbsp;van den Berg.

Dinsdag 26 mei

utrecht University Lecture Brussels Netwerkbijeenkomst voor alumni innbsp;Brussel en de Europese politiek in hetnbsp;Europees Parlement rond een lezing overnbsp;antibioticaresistentie door prof. dr.Jaapnbsp;Wagenaaren prof. dr. Mare Bonten.

Woensdag 27 mei

Alumninetwerk Arnhem Lezing Herman Wijffels

Prof. dr. Herman Wijffels legt in erfgoed-centrum Rozet uit hoe we persoonlijk, zakelijk en met onze Nederlandse instituties kunnen werken aan een duurzamenbsp;toekonistbestendige samenleving.


Illuster Maart 2015 27

-ocr page 28-

vlt;

De Universiteit Utrecht heeft twee nieuwe websites: de corporate websitenbsp;(uu.nl) en de website voor studentennbsp;(students.uu.nl).

Beide sites zijn geschikt voor mobiel en tablet. De corporate websitenbsp;heeft een volledig nieuwe opzet.nbsp;Veel beeldmateriaal en aandacht voornbsp;actualiteit maken de site levendig ennbsp;aantrekkelijk. Studenten worden opnbsp;de studentensite direct doorverwezennbsp;naar hun eigen opleiding. Daar staatnbsp;alle informatie die nodig is om tenbsp;studeren bij elkaar.

Eerder gingen de bachelorkiezerssite, de masterkiezerssite en het intranetnbsp;online. De Universiteit Utrecht heeftnbsp;zo een belangrijke stap gezet naarnbsp;een eigentijdse en doelgroepgerichtenbsp;communicatie.

Speciaal voor alumni is er nu ook een nieuwe alumnisite: www.uu.nl/alumni