-ocr page 1-

De Nationale

Wetenschapsagenda UU Centraalnbsp;(zie pagina 14)


A : nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;J .


Natuurkunde studeren, consultant worden

Utrechts netwerk accelerator voor startups


-ocr page 2-

Illuster

De aftrap

Inhoud

Het coachnetwerk

âln mijn studententijd was de ‘Rijksuniversiteit Utrecht’ lang nietnbsp;zo groot als nu. Netnbsp;als veel van mijnnbsp;tijdsgenoten heb iknbsp;mij nooit veel zorgennbsp;hoeven maken over het vinden van eennbsp;baan na mijn studie die aansloot op mijnnbsp;capaciteiten en interesse. Met vertrouwennbsp;in de toekomst vervulde ik dan ook mijnnbsp;militaire dienstplicht, wat een goedenbsp;opstap bleek te zijn naar een aardige carrière bij de rechterlijke macht, uitmondendnbsp;in het presidentschap van een schitterendenbsp;rechtbank. ‘Zonder geluk vaart niemandnbsp;wel’: groot te zijn geworden in een tijdnbsp;van een ongekende economische groeinbsp;en bloei is zo een soort van geluk.

Studenten heden ten dage ervaren veel meer problemen op de arbeidsmarktnbsp;en zij kunnen een steuntje in de rug goednbsp;gebruiken. Ik ben dan ook blij dat onzenbsp;universiteit zich via verschillende programma’s sterk maakt voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt voor studentennbsp;enjonge alumni. Een van die programma’snbsp;is een paar weken geleden gelanceerd doornbsp;het Utrechts Universiteitsfonds: hetnbsp;Coachnetwerk, een online platformnbsp;waarop studenten enjonge alumni contactnbsp;kunnen leggen met ervaren professionals,nbsp;zowel voor de broodnodige tips and tricksnbsp;als voor het uitbreiden van hun netwerk.

Neem vooral eens een kijkje op www.uu.nl/coachnetwerk. Misschiennbsp;is het iets voor u. En als u het ‘gewoon’nbsp;een sympathiek plan vindt zonder er zelfnbsp;deel van uit te willen maken, kunt u hetnbsp;ondersteunen door Vriend te worden vannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds.

Mr. Robert S. Croll

voorzitter Utrechts Universiteitsfonds

4 In Utrecht

6 Generatie UU

8 De loopbaan van...

Harald Miedema

  • 10 Goed besteed

  • 11 In beeld, toen

  • 12 JAN - Jonge Alumni Netwerk

14 UU centraal

  • 18 Bouwjaar 1992

  • 19 DUB

  • 20 Utrecht Science Park

22 In de spotlight

  • 25 Bericht uit... Londen

  • 26 Een greep uit de agenda

28 In beeld


10


Geven aan bÿzondere dingen Goed besteed


Tien j aar Vliegenthart Scriptieprijs m de spotlight


‘Durfjezelf vragen te stellen’nbsp;JAN - Coachcafé


Grote en kleine vragen in de Nationalenbsp;Wetenschapsagenda

Bericht uit... Londen

9

Overal met je neus boven op


2 Illuster Juli 2015

-ocr page 3-

‘Nu ik zelf een fijne baan heb, is dit het moment om iemand anders te helpen.’ — Mariëlie Hoff pagina 6 ?

De opening

Tekst Joost Dankers Foto Milette Raats

José van Dijck

Nieuwe president Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen


Colofon

Illuster is een uitgave van de Universiteitnbsp;Utrecht en het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds,nbsp;verschijnt drie keer pernbsp;Jaar en wordt toegezondennbsp;aan alumni van denbsp;Universiteit Utrecht.nbsp;Redactie Maarten Vervaatnbsp;(hoofdredacteur), Robbertnbsp;Jan Feunekes, Nicolinenbsp;Meijer, Armand Heijnen,nbsp;Hanneke Olivier, Xandernbsp;Bronkhorst, Joost Dankersnbsp;en Harold Kerkhofnbsp;(eindredacteur).

Redactieraad Arte Smit, oud-directeur TeleacNot;nbsp;Lex Heerma van Voss,nbsp;hoogleraar faculteitnbsp;Geesteswetenschappen;nbsp;David Veldman,nbsp;bladmanager/tekstschrijvernbsp;Uitgeverij Virtùmedia;nbsp;Offert Koning,nbsp;communicatieadviseurnbsp;GGZ Nederland;

Marianne Hoornenborg, ondernemer De Rechtnbsp;amp; Krom Producties.

Art direction amp; vormgeving Flow designnbsp; communicatie, Utrecht.nbsp;Druk Pijper Media,nbsp;Groningen.

ISSN 1338-4703 20e jaargang, #74.

© Universiteit Utrecht Overname van artikelennbsp;met bronvermelding isnbsp;toegestaan. Illusternbsp;wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.

Volg ons op Facebook en LinkedIn: Alumninbsp;Universiteit Utrecht



Vergelijkende Literatuurwetenschappen en kreeg zij haar eerste baan als docent. Ze behaalde denbsp;doctorstitel aan de University of California in Sannbsp;Diego, waarna zij verschillende wetenschappelijkenbsp;functies in Groningen en Maastricht vervulde. Sindsnbsp;2001 is José van Dijck hoogleraar Vergelijkendenbsp;Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam.nbsp;Waar ligt haar hart?

Onderzoek of onderwijs? Die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Maar, voor mij is het eigenlijk altijdnbsp;een triatlon, met daarnaast bestuurlijke taken. Dienbsp;drie zijn voor mij nauw verweven. Bovendien heb jenbsp;je plichten naar de samenleving: kennisvalorisatie isnbsp;niet meer weg te denken uit de wetenschap.

Grote vragen of kleine vragen? Dat hangt er van af wanneerje de vraag stelt. Je moet eerst kleine vragennbsp;stellen om de grote te kunnen onderzoeken. Eennbsp;goede wetenschapper splitst de grote problemen opnbsp;in kleine vragen die te onderzoeken zijn. Het gaatnbsp;uiteindelijk om de grote vragen. De kleine vragennbsp;worden door de echt goede wetenschapper weernbsp;vertaald naar grote vragen.

Wetenschapsagenda of Wetenschapsquiz? Eigenlijk


vind ik vraagbaak een betere term dan agenda: ‘vraag

zoekt wetenschapper’ is het feitelijk. Het is boeiend

om te zien welke vragen er leven in de samenleving. niet-vakgenoten nieuwsgierig naar zijn, wat mensennbsp;willen weten over media. Dat kan mij op nieuwenbsp;ideeën voor onderzoek brengen. Het is dus geen quiznbsp;waar het alleen draait om het juiste antwoord, maarnbsp;uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om antwoorden.nbsp;We stellen geen vragen om het vragen stellen.

Social media of boek? Doe mij maar een boek! Dat vind ik nog steeds een van de mooiste media.nbsp;Naarmate ik intensiever bezig ben met social media,nbsp;ga ik het boek meer waarderen. Ik lees veel op hetnbsp;scherm, mijn vakliteratuur bijna altijd op mijnnbsp;e-reader. Maar, zeker als het om een roman gaat,nbsp;lees ik het liefst op papier. Dan word ik niet gestoordnbsp;door piepjes of belletjes, ben ik helemaal offline.

Technologie of cultuur? Technologie manifesteert zich in de cultuur en is daar een onderdeel van. Daar gaatnbsp;veel van mijn onderzoek over. Juist in de social medianbsp;zie je dat de wijze waarop bepaalde techniekennbsp;worden gebruikt door de cultuur wordt bepaald.nbsp;Tegelijkertijd gaat die techniek ook weer onze cultuurnbsp;bepalen. Daar zijn de social media het beste voorbeeldnbsp;van; onze sociale contacten, de manier waarop wijnbsp;ons naar de buitenwereld presenteren, worden in toenemende mate bepaald door nieuwe technologischenbsp;mogelijkheden.

Utrecht of Amsterdam? Voor mij is het Utrecht én Amsterdam én San Diego én Maastricht énnbsp;Groningen. Allemaal steden waar ik met veel pleziernbsp;heb gewerkt en gewoond. Voor het klimaat zou ik hetnbsp;liefst in San Diego zijn gebleven. Maar, in Utrechtnbsp;liggen mijn wetenschappelijke wortels, daar begonnbsp;ik mijn loopbaan, die stad roept bij mij nog altijd eennbsp;gevoel van nostalgie op. ?


Illuster Juli 2015 3

-ocr page 4-

In Utrecht Q

universiteit heeft ons nodig

Zaterdag 11 april 2015 vond de jaarlijkse Universiteitsdag plaats, een dag vol presentaties, workshops en netwerkmogelijkhedennbsp;in de Utrechtse binnenstad. Bijna 500 alumni, studenten ennbsp;medewerkers luisterden naar de traditionele opening van denbsp;voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds mr. Robert S. Crollnbsp;in de Domkerk.

quot;Ook een universiteit heeft namelijk soms materiële en immateriële cadeautjes nodig. Die moetje als universiteit nietnbsp;zelf willen geven. Daar heb je een derde voor nodig. Die derde...nbsp;dat zijn wij, alumni, dat is het Utrechts Universiteitsfonds.nbsp;In deze tijd waarin het venster op de wereld marketing amp; salesnbsp;heet, heeft de universiteit ons nodig. Een tijd waarin het vooralnbsp;ook gaat om maatschappelijk draagvlak van deze schitterendenbsp;organisatie. Vanuit die basis willen wij u allen in de toekomstnbsp;vaker en intensiever gaan benaderen om iets voor onzenbsp;universiteit te betekenen, te doen en/of te geven. De universiteitnbsp;rekent op ons. Laat dit niet als een bedreiging klinken, maarnbsp;vooral als een vrolijke uitnodiging om u omwille van die mooienbsp;tijd van weleer in te zetten, tenminste als ambassadeur. Learning,nbsp;earning and returning.quot;

? ?


Koningin Màxima bij oratie Javier Couso

Op 18 mei sprak de Chileense Professor Javier Couso zijn inaugurele rede uit als hoogleraarnbsp;op de Prince Claus Chair in Development andnbsp;Equity. Onder andere Koningin Maxima wasnbsp;daarbij aanwezig als beschermvrouwe vannbsp;de leerstoel.

In zijn oratie besprak Couso het belang van onafhankelijke rechtsspraak voor denbsp;implementatie van mensenrechten. Als voorbeeld schetste hij het contrast binnennbsp;sommige democratieën in Latijns-Amerikanbsp;met enerzijds het algemeen kiesrecht ennbsp;anderzijds het ontbreken van onafhankelijkenbsp;gerechtshoven, waardoor overheden zichnbsp;niet aan de wet houden. Een recent voorbeeld van wat er kan gebeuren in eennbsp;democratie zonder rechtsstaat speelde zichnbsp;af in Mexico, stelde hij. Daar verdwenen innbsp;september 2014 in Iguala 43 studenten, dienbsp;naar alle waarschijnlijkheid zijn vermoord.

De Prince Claus Chair is een leerstoel die beurtelings aan de Universiteit Utrecht ennbsp;het Institute of Social Studies in Den Haagnbsp;wordt gevestigd. De beide instellingen willennbsp;met de leerstoel onderzoek en onderwijsnbsp;op gebied van ontwikkelingssamenwerkingnbsp;bevorderen.

Eindhoven-Utrecht Award voor Utrechtse studente Mariannenbsp;Knoester

De Utrechtse masterstudente Theoretical Physics Marianne Knoester heeft denbsp;Eindhoven-Utrecht Science and Technologynbsp;Student Award 2014-2015 gewonnen.nbsp;Knoester kreeg de Award voor haar onderzoeksvoorstel 'Fractals in graphene' naar denbsp;eigenschappen en toepassingsmogelijkhedennbsp;van grafeen. Hierin combineert ze theoretische en experimentele fysica. Aan de Awardnbsp;is een bedrag van €2.500 verbonden. De prijs

werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie van de strategische alliantie die Universiteit Utrecht, Universitair Medische Centrum Utrecht en Technische Universiteit Eindhovennbsp;in 2011 sloten. De focus in de samenwerkingnbsp;ligt op duurzame energie, medische beeldverwerking en regeneratieve geneeskunde.


4 Illuster Juli 2015

-ocr page 5-

? ? www.uu.nl/nieuws

Medewerkers faculteit Diergeneeskunde redden kameel in barensnood

In de maand mei is een moederkameel van Circus Renz door het oog van de naald gekropen tijdens een lastige bevalling.nbsp;Dankzij snel ingrijpen door een van de dierenartsen van denbsp;faculteit Diergeneeskunde te Utrecht is er een jong kameeltjenbsp;geboren en is de moeder inmiddels ook weer helemaal in orde.

Circus Renz, dat zijn tenten had opgeslagen in Bilthoven, belde de spoedtelefoon van de faculteit toen een kameel innbsp;barensnood verkeerde. Kliniekarts Dick Scholten en twee studenten waren snel ter plaatse en zijn direct aan de slag gegaan. Evennbsp;leek het er op dat het jonge kameeltje het niet zou gaan redden.nbsp;Ook moeder kameel beleefde een paar moeilijke momenten.nbsp;Maar toen Dick veilig zijn werk kon doen (de benen van denbsp;moeder werden gekluisterd) heeft hij de verkeerde ligging vannbsp;het jonge dier gecorrigeerd. Met lichte trekkracht — ook moedernbsp;kameel perste wat mee — kwam kleine Eva ter wereld! Het jonkienbsp;had het nog wel zwaar. Het kon nog niet staan en dus nog nietnbsp;zelf drinken. Moederkameel werd daarom vele malen per dagnbsp;gemolken, zodat haar kleine Eva gevoerd kon worden.

Tour des Tours

De Tour de France, het grootste jaarlijkse sportevenement, start dit jaar in Utrechtnbsp;(zie ook de vorige Illuster.) Er zijn tal vannbsp;initiatieven vanuit het bedrijfsleven, burgers,nbsp;studenten en de universiteit om er een grootnbsp;feest van te maken. Een van die initiatievennbsp;is Tour des Tours. 22 Utrechtse studentennbsp;fietsen van Utrecht naar Parijs en terugnbsp;naar Utrecht om zoveel mogelijk geld innbsp;te zamelen voor het goede doel. Voor hetnbsp;Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Jeugdsportfonds proberen zij met behulp vannbsp;crowdfunding, het organiseren van festiviteiten en steun van het bedrijfsleven €40.000nbsp;in te zamelen voor sportfaciliteiten voornbsp;arme en zieke kinderen. In acht etappesnbsp;zullen zij 100 tot 180 kilometer per dagnbsp;fietsen en de tocht op de vooravond van denbsp;Grand Départ beëindigen met een grootsnbsp;feest op het Janskerkhof. Het is een puurnbsp;Utrechts initiatief: van en naar Utrecht, voornbsp;een Utrechts doel, uitgevoerd door Utrechtsenbsp;studenten met de finish tijdens één van denbsp;grootste Utrechtse evenementen uit de


stadsgeschiedenis! De tocht ging van start op 26 juni vanaf het Janskerkhof en eindigdenbsp;'s avonds 3 juli op dezelfde locatie.

? ? Meer informatie: www.facebook.com/ tourdestoursutrecht

Utrechtse app Doordenkertje voor professionals in kinderopvang

In de CAO van de kinderopvang hebben werkgevers en werknemers afgesproken datnbsp;er meer aandacht moet komen voor ethischenbsp;reflectie. In opdracht van het arbeidsmarkt-fonds voor de branches kinderopvang,nbsp;jeugdzorg en maatschappelijke dienstverlening hebben het Ethiek Instituut en Digitalnbsp;Humanities van de Universiteit Utrecht eennbsp;app ontwikkeld waarmee pedagogischnbsp;medewerkers en leidinggevenden elke weeknbsp;een casus en reflectie krijgen aangeboden.nbsp;Daarmee worden ze gestimuleerd om metnbsp;elkaar over lastige kwesties praten.

De app is nog niet in de appstore verkrijgbaar, maar als webapplicatie al wel te vinden op door-denkertjes.hum.uu.nl.


Illuster Juli 2015 5

-ocr page 6-

Generatie UU

Alumni helpen de nieuwe generatie graag op weg met hun inzichten en ervaringen. Studenten en jonge alumni zijn benieuwd naar de verschillen tussen de theorie en de praktijk of naar hun carrièremogelijkheden.nbsp;Masterstudenten Melike en Tim vroegen twee ervaren alumni, MariëUe Hoffen Sanne Broeksma, het hemdnbsp;van het lijf. Het Coachnetwerk, een platform waar studenten en net-afgestudeerden contact kunnen leggennbsp;met ervaren alumni, faciEteerde deze kennismakingen.

Zelfverzekerder door het Coachnetwerk

en de universiteit kan je niet op de praktijk voorbereiden.”

Melike: “Ik wilde weten hoe een adviespraktijk te werk gaat. Ik wilde ook uitvinden of ik verder zou willen in die wereld of op de universiteit, in de vorm van eennbsp;PhD. Het voordeel van het Coachnetwerknbsp;was dat ik online zelf een coach uit konnbsp;kiezen; Mariëlle is een professional in mijnnbsp;vakgebied én adviseur. Zij heeft tien jaar

‘Nu ik zelf een fijne baan heb, is dit hetnbsp;moment om iemandnbsp;anders te helpen.’

Melike Peterson (masterstudent Human Geography and Planning) en Mariëlle Hoffnbsp;(adviseur bij PLAN terra - afgestudeerdnbsp;Sociale Geografie in 2000)

Melike: “Precies op het moment dat ik bezig was met de vraag ‘wat ga ik straks doen?’ kwam het Coachnetwerk voorbij. Ik ervaarde een grote afstand metnbsp;de arbeidsmarkt en had eigenlijk geen idee wat daarnbsp;speelde.”

Mariëlle: “Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan mijn oude stekkie, waar ik veel heb geleerd. Als ik ditnbsp;vroeger had kunnen doen, had ik die kans ook graagnbsp;gegrepen. Nu ik zelf een fijne baan heb, is dit hetnbsp;moment om iemand anders te helpen. De universiteitnbsp;en de arbeidsmarkt zijn echt twee andere wereldennbsp;geleden dezelfde keuzes moeten maken.”nbsp;Mariëlle: “Nou, dat is alweer vijftien jaar geledennbsp;hoor... Ik was jong afgestudeerd en heb ook nog eennbsp;toneelopleiding gedaan. Daarna wilde ik het inhoudelijke van de geografie weer opzoeken, maar wel opnbsp;een creatieve manier blijven werken. Ik heb letterlijknbsp;gegoogled op ‘creatiefbureau, iets met stad’ en zonbsp;ontdekte ik plan terra.”

Melike: “Natuurlijk had ik plan terra ook gegoogled. Ik wilde stiekem wat meer dan alleen koffie drinkennbsp;om echt te ervaren wat de adviespraktijk inhoudt.nbsp;Daarom heb ik gevraagd of ik een dagje mee mochtnbsp;lopen.”

Mariëlle : “Toen hebben we een kennismaking met de directeur ingepland en ontstond er een erg interessantnbsp;gesprek over de rol van de openbare ruimte — waarnbsp;Melike haar bachelorscriptie over schreef”


6 Illuster Juli 2015

-ocr page 7-

Tekst Cherique Cuppen Foto's Jeanette Schol


Melike: “Ik werd diezelfde middag nog gebeld dat ik stage mocht komen lopen!nbsp;Het was een beetje overweldigend, maarnbsp;heel positief natuurlijk. De stage heeft menbsp;echt inzicht gegeven in de praktijk. Ik voelnbsp;me ook een stuk zelfverzekerder. Ik besefnbsp;nu dat ik het ook zou kunnen en dat ik nietnbsp;alleen wetenschappelijk ben opgeleid.”nbsp;Mariëlie: “Het is een groot verschil met denbsp;theorie. Een adviesbureau werkt praktisch,nbsp;op basis van de verwachtingen en wensennbsp;van de opdrachtgever, maar dat is vaak nietnbsp;wetenschappelijk.”

Melike: “En dat is precies watje niet leert tijdens een onderzoeksmaster. Het wasnbsp;echt een kans, zeker nu in een tijd waarinnbsp;je niet zomaar vanzelfsprekend werknbsp;vindt.”

Tim Hoornweg (masterstudent Urban Geography) en Sannenbsp;Broeksma (programmeur bij denbsp;Gemeente Delft - afgestudeerdnbsp;Regionale Geografie in 2009)

Tim : “Het was eigenlijk toevallig dat Sanne reageerde op mijn coachverzoek.nbsp;Ik had meerdere coaches benaderd omnbsp;het bedrijfsleven te kunnen vergelijkennbsp;met de overheid en Sanne was de eerstenbsp;die reageerde.”

Sanne; “Werken voor de overheid was voor mij echt een bewuste keuze.

Ik heb zelf stage gelopen bij Stadsregio Rotterdam en daarna gesolliciteerd bijnbsp;de Gemeente Delft als beleidsmedewerker.nbsp;Inmiddels ben ik programmamanager.nbsp;Mensen denken dat carrière maken alleennbsp;in het bedrijfsleven kan, maar ook binnennbsp;de overheid kun je carrière maken. Het isnbsp;niet het één of het ander.”

Tim: “Ik zat met de vraag; hoe kom ik straks op de juiste plek? De mensen metnbsp;alleen maar hoge cijfers komen er vast wel.

‘Het is belangrijk om je eigenschappen op waarde tenbsp;kunnen schatten.’

maar hoe vind ik een relevante baan nu de arbeidsmarkt vrij slecht is? ”nbsp;Sanne: “Ik geloof datje zelf verantwoordelijk bent voor je succes. Niet per se doornbsp;het halen van negens op de universiteit,nbsp;maar ook door te laten zien datje leergierig bent, vooruit kijkt en opkomt waar jenbsp;voor staat. Tim vertelde mij dat hij bij zijnnbsp;bijbaantje benoemd was tot teamleider,nbsp;maar ik merkte dat hij daar zijn kwaliteitennbsp;niet in erkende.”

Tim: “Ik vond dat heel normaal. Vroeger wilde ik aardrijkskundeleraar worden,nbsp;maar met de bachelor Journalistiek hadnbsp;ik niet de goede vooropleiding.”nbsp;Sanne: “In tegenstelling tot Tim had iknbsp;zelf helemaal geen idee van wat ik wildenbsp;worden. Uiteindelijk doe ik meer metnbsp;mijn skills en academische niveau dannbsp;daadwerkelijk met de inhoud. Als programmamanager moet ik beslissingennbsp;nemen in een politieke context; daarvoornbsp;moet ik de inhoud wel begrijpen — maarnbsp;opereer ik meer op metaniveau.”nbsp;Tim; “Dat gaf mij het inzicht datje niet pernbsp;se hoeft te doen watje gestudeerd hebt.nbsp;Daar had ik helemaal niet bij stil gestaan.nbsp;Je kunt met een academische achtergrondnbsp;veel verschillende richtingen op. Datnbsp;motiveerde me om uit te gaan zoeken ofnbsp;ik nog aardrijkskundeleraar kon worden.nbsp;Door mijn masterkeuze blijkt dat gewoonnbsp;mogelijk! ”

Sanne: “Het is heel belangrijk — dat reflecteer ik ook voor mezelf— om uit tenbsp;vinden waar je goed in bent. Daar haal jenbsp;namelijk ook de meeste energie uit. Timnbsp;werd niet zomaar teamleider; hij vindt hetnbsp;leuk om dingen uit te leggen en spreektnbsp;goed voor een groep. Het lijkt heel basaal,nbsp;maar het is knap om dergelijke eigenschappen op waarde te kunnen schatten.nbsp;Zijn kwaliteiten sluiten heel goed aan bijnbsp;zijn ambitie om leraar te worden.” ?

Coachnetwerk

Het Coachnetwerk van de Universiteit Utrecht is een platform dat ervarennbsp;alumni, studenten en jonge alumninbsp;bij elkaar brengt. Op deze maniernbsp;kunnen studenten en jonge alumninbsp;persoonlijk advies vragen aan ervarennbsp;alumni over het maken van bepaaldenbsp;(studie)keuzes of hunnbsp;arbeidsmarktoriëntatie.

? ? Wilt u uw ervaringen ook delen? Zelf hulp gebruiken als jonge alumnus? Aanmelden kan via www.uu.nl/coachnetwerk


Illuster Juli 2015 7

-ocr page 8-

De loopbaan van... Harald Miedema

Harald Miedema

De veelzijdige natuurkundige die consultant werd

Harald Miedema was 17 toen hij Velp verruilde voornbsp;studentenstad Utrecht, omnbsp;er Natuurkunde te studeren. quot;Dat was ontzettend spannend.nbsp;Weg van ouders en scheiden van mijnnbsp;tweelingbroer die in Amsterdam gingnbsp;studeren. De verzameling cassettebandjes moesten we opsplitsen.quot;

27 Jaar later is de voormalige praeses van studentenvereniging Veritas eennbsp;ervaren consultant en benoemd totnbsp;partner van fusie- en overname-specialist PhiDelphi in Hilversum.

Hij heeft de vraag herhaaldelijk gehoord. Hoe een natuurkundigenbsp;bedrijfsadviseur wordt? Maar zo wonderlijk is de stap van natuurkunde naarnbsp;consultancy niet. “Natuurkunde kentnbsp;ingewikkelde puzzels die opgelostnbsp;moeten worden. Bij een natuurkundestudie leer je op een bèta-analytischenbsp;manier problemen te ontrafelen, omnbsp;ze vervolgens op te lossen. Dat getrainde probleemoplossend vermogen isnbsp;goed bruikbaar binnen consultancy,nbsp;waar de bedrijfspuzzels vaak bijzondernbsp;complex kunnen zijn.”

‘Binnenkort spelen we weer bij de Heeren vannbsp;Aemstel.’ — Harald Miedema

De sax

Maar toegegeven: Miedema heeft zowel naast als na de studie Natuurkunde nogal wat ondernomen. “Ik heb een brede interesse. In mijn vierde studiejaar ben ik dan ook heel bewust anderenbsp;vakken gaan volgen, economievakken bijvoorbeeld. En in mijnnbsp;vijfde jaar ben ik heel iets anders gaannbsp;doen; dat jaar stond volledig in hetnbsp;teken van het besturen van studentenvereniging Veritas.” Ook bliesnbsp;Miedema tijdens zijn studententijdnbsp;geregeld de saxofoon. “In het sju-huis.nbsp;Of met een bandje bij feestjes ennbsp;bedrijfsrecepties. Kregen we 100nbsp;gulden; mooi meegenomen.”

Petten en Tsjernobyl

Die uitstapjes en nevenactiviteiten verhinderden Miedema niet om innbsp;1994 cum laude af te studeren in denbsp;experimentele energiefysica. Voor zijnnbsp;afstudeeronderzoek kwam hij terechtnbsp;bij het FOM-instituut, het Fundamenteelnbsp;Onderzoek der Materie. Miedemanbsp;herinnert zich nog goed dat hij evennbsp;overwoog af te studeren bij Energieonderzoek Centrum Nederland. Innbsp;Petten. Zijn Utrechtse hoogleraar Ceesnbsp;Andriesse wist hem daarvan te weerhouden. “Hij zei: ‘Petten? Wat moetnbsp;je als student in Petten?! ’ Dat vond iknbsp;mooi, dat iemand zich zo kon verplaatsen in mijn situatie. Hij had gelijk.”nbsp;De colleges van diezelfde Ceesnbsp;Andriesse staan Miedema nog heldernbsp;voor ogen, niet alleen dankzij denbsp;natuurkundige kennis van de man,nbsp;maar zeker ook vanwege zijn maatschappelijke betrokkenheid.nbsp;“Zijn colleges over kernsplitsing konden grotendeels over denbsp;kernramp van Tsjernobyl gaan. Wat ging daar mis? Hoe veilignbsp;zijn kernreactoren?” Andriesse ging ethische discussies hierover


8 Illuster Juli 2015

-ocr page 9-

Tekst Ronnie van Veen

? ? www.uu.nl/alumni

Mijn Utrecht

Harald

Studie Natuurkunde 1988-1994

Vereniging Veritas (praeses 1992-1993) Huis Admiraal van Gentstraat 30 bis A.nbsp;quot;Beginnend op een kamer van 3 bij 2.nbsp;En daar heel erg blij mee zijn.quot;nbsp;Favoriete plek SJU Jazzpodium, omnbsp;er te luisteren en zelf te spelen.

Belangrijkste studie-ervaring De brede interesse en maatschappelijkenbsp;betrokkenheid van hoogleraarnbsp;Cees Andriesse

niet uit de weg. “Hij maakte een vertaling van natuurkunde naar maatschappelijkenbsp;relevantie. Als hij daarover sprak, zagje denbsp;fonkeling in zijn ogen.”

Misstanden

Het belang van ethiek herkent Miedema ook in de professionele dienstverlening.nbsp;“Als consultant moeten je handelingen ennbsp;werkwijze goed uitlegbaar zijn.” Dat goldnbsp;al voor hem toen hij werkzaam was bijnbsp;adviesbureaus Booz, Allen Hamilton ennbsp;McKinsey, waar hij terechtkwam na eennbsp;MBA aan Stanford University.

“Ik heb ook nog een uitstap gedaan naar de Autoriteit Financiële Markten,nbsp;een organisatie met grote maatschappelijkenbsp;relevantie. Ik kon me er vreselijk boosnbsp;maken over misstanden in de financiëlenbsp;sector, over misleidende en agressievenbsp;kredietreclames bijvoorbeeld.”

Sunshine

Nu hij als partner is aangesteld bij PhiDelphi, het bureau dat bedrijven ondernbsp;andere adviseert bij bedrijfsverkoop, overnames en fusies, heeft hij de zogenoemdenbsp;sunshine rule ingesteld. “Dat houdt in;nbsp;kunnen onze belangenafwegingen en

Benoemingen

? ? Harald Miedema

Natuurkunde (1994)

Is benoemd tot partner van fusie-en overnamespecialist PhiDelphi

onze keuzes over zoiets complex en precairs als een bedrijfsovername het daglicht verdragen? Ik wil dat iedereen op eennbsp;eerlijke, oprechte manier te werk gaat ennbsp;de belangen van onze cliënt voorop stelt.”nbsp;Dat is een ander geluid dan vaak gehoordnbsp;wordt als het om bedrijfsovernames gaat.nbsp;Miedema geeft aan dat zijn insteek, ennbsp;daarmee die van PhiDelphi, een anderenbsp;is dan die van sommige andere spelers.nbsp;“Het boek van Joris Luyendijk Dit kannbsp;niet waar zijn over de financiële sector,nbsp;over zakenbanken die bij overnames ennbsp;fusies enkel uit zijn op eigen winstbejag,nbsp;is velen bekend. Ik voel me totaal nietnbsp;thuis bij dat soort opportunisme. Daarnbsp;sta ik met PhiDelphi gelukkig ver van af.nbsp;Wij hélpen onze cliënten.”

Met een dergelijke carrière staat de saxofoon ergens op zolder te verstoffen,nbsp;naast de cassettebandjes van weleer.nbsp;“Integendeel”, laat de veelzijdigenbsp;Miedema weten, “ik treed nog regelmatignbsp;op. Samen met mijn bassende tweelingbroer zit ik in de coverband Suzy’snbsp;Backyard. Binnenkort spelen we weernbsp;bij de Heeren van Aemstel.” -4

Loopbaantip;

Een loopbaan is niet uit te stippelen, niet te plannen. Bepaal een richting, niet eennbsp;specifiek doel. En reflecteer regelmatig;nbsp;wil ik zo verder, of wil ik het anders?

Sara Spano

Staats- en bestuursrecht (2014)

Is vanaf 27 juni voorzitter van de

Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)

Henk Naves

Nederlands recht (1983)

Wordt met ingang van 1 juli 2015 de nieuwe president van de rechtbanknbsp;Amsterdam

Ann-Sophie Lehmann Kunstgeschiedenis (1996)

Is benoemd tot hoogleraar Moderne en Hedendaagse Kunst aan denbsp;Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Inge Hutter

Culturele antropologie (1988)

Is benoemd tot nieuwe rector van het International Institute of Social Studiesnbsp;(ISS)

Manfred Sellink

Geschiedenis (1987)

Is benoemd tot hoofddirecteur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunstennbsp;Antwerpen

Martin Kropff

Biologie (1984)

Is benoemd tot directeur-generaal van het internationaal onderzoekscentrumnbsp;CIMMYT in Mexico. Hij treedt daarmeenbsp;terug als rector magnificus van denbsp;Universiteit Wageningen

Ben Schueler

Nederlands recht (1985)

Is benoemd tot staatsraad voor Afdeling bestuursrechtspraak

Jeroen Tonnaer gepromoveerd Farmacologie (1982)nbsp;is benoemd tot Chief Business Officer van

Cristal Therapeutics


Illuster Juli 2015 9

-ocr page 10-

Goed Besteed

Tekst Marjolein Rauws Foto Ivar Pel

? ? www.uu.nl/doorgeven


Frits Lintmeijer (Sociale Wetenschappen, 1981) is net toegetreden tot de Eerste Kamer. Van 2010 tot 2014 was hij wethouder in Utrecht.nbsp;Hij had in zijn portefeuille onder andere cultuur en monumenten.nbsp;Tijdens zijn wethouderschap werd bij de verbouwingen van hetnbsp;Janskerkhof 3A (het pand van Rechtsgeleerdheid) een bijzonderenbsp;vondst gedaan: beschilderde grafkelders onder de trap op de beganenbsp;grond. Hij is nu donateur en ambassadeur van het project Maak denbsp;geschiedenis van het Janskerkhof zichtbaar, waarvoor het Universi-teitsfonds dit jaar fondsen werft.

Wat zijn je motivaties om betrokken te zijn bij de Universiteit Utrecht?

“Mensen realiseren zich vaak niet dat de universiteit meer is dan het Utrecht Science Park (de Uithof, red.). En dat de stad Utrechtnbsp;een stuk minder interessant zou zijn zonder de universiteit. Stelnbsp;je eens voor dat de stad geen universiteit zou hebben? Dat zou denbsp;dimensie van de stad enorm veranderen. De universiteit is belangrijk voor de stad en de stad is belangrijk voor de universiteit.

De universiteit geeft de stad een soort liftfunctie.”

En de vondst op het Janskerkhof?

“Als wethouder werd ik benaderd voor een rondleiding in het gebouw, om te laten zien wat de plannen waren. Dat was nognbsp;voor de ontdekking van de grafkelders en toen al vond ik het eennbsp;prachtig gebouw met een rijke geschiedenis. De ontdekking wasnbsp;natuurlijk de kers op de taart. Ik zie het vastgoed van de universiteit in de binnenstad als deel van het academisch erfgoed vannbsp;Utrecht en als symbool van de verbinding van de stad en denbsp;universiteit. Dit project staat daarnaast ook symbool voor denbsp;ontwikkeling van het vastgoed: oude panden in hun oude luisternbsp;teruggeven aan de stad. Al mag daar natuurlijk ook een eigentijdse component aan zitten. Mijn complimenten aan de universiteit voor hoe ze met hun academisch erfgoed omgaan. Ik vind datnbsp;je dat symbolisch mag honoreren. Mijn gift aan dit project staatnbsp;voor iets breders.”

Wat zou je nog willen toevoegen aan dit gesprek?

Ik had meerdere persoonlijke drijfveren om aan dit project te doneren: als voormalig wethouder van de stad, als goede vriendnbsp;van een architect die betrokken is bij de renovatie, als alumnusnbsp;van de universiteit. Alles komt samen in dit project, dus ik moestnbsp;hier natuurlijk wel een bijdrage aan doen. Bovendien is het ooknbsp;leuk om te geven aan iets wat leuk is! ”

Draag bij aan de zichtbaarheid van de geschiedenis van het Janskerkhof


10 Illuster Juli 2015

-ocr page 11-

In beeld, toen


Geen colleges meer Achter de Dom

Generaties binnenstadsstudenten volgden er hun colleges: Achter de Dom 22/24. Aan die traditie komt begin volgend jaarnbsp;een einde. Maarten van Kossem stond er vaak, de as van zijnnbsp;sigaret in een plastic bekertje tippend. De beroemde historicusnbsp;Hermann von der Dunk gaf er vele hoorcolleges, altijd metnbsp;deftige dictie. De afgelopen decennia was Achter de Dom,nbsp;oftewel ADD, voor veel Utrechtse studenten en docenten eennbsp;bekende onderwijslocatie.

Hier komt per februari 2016 een einde aan. De vier werkgroepzalen en twee collegezalen voldoen niet meer aannbsp;de eisen die de faculteiten Rebo en Geesteswetenschappen aannbsp;onderwijsruimten stellen. Er waren vooral veel klachten overnbsp;het benauwde klimaat in het gebouw en de slechte staat van denbsp;zalen. De investeringen om het universitaire eigendom alsnbsp;onderwijspand in stand te houden zijn te hoog, zo is berekend.nbsp;Het is nog niet bekend wat de universiteit met het pand in hetnbsp;historische hart van Utrecht, letterlijk achter de Dom, gaat doen.

Nieuwe fondsen op naam

Het Universiteitsfonds biedt de mogelijkheid tot het instellen van een Fonds op Naam.nbsp;De insteller bepaalt zelf de naam, de doelstelling en de startdatum van het fonds.nbsp;Afgelopen maanden zijn er drie nieuwenbsp;fondsen ingesteld.

Complex Systems Fund

Dankzij de genereuze bijdrage van een alumnus is in juni het Complex Systems Fund opgericht.nbsp;De doelstelling is het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs binnennbsp;het universitaire focusgebied Complex Systems.nbsp;Met de middelen van het fonds zal in septembernbsp;een eerste talentvolle promovendus een onderzoek gaan beginnen. Het fonds richt zich specifiek, maar niet in beperkende zin, op onderzoeknbsp;naar causale processen in de sociale en biomedische wetenschappen.

Minderhoud Fonds

Op 4 juni jl. is het Minderhoud Fonds opgericht door de U.V.S.V./N.V.V.S.U. Doelstelling is hetnbsp;verlenen van beurzen voor prestigieuze studieprojecten of stages van U.V.S.V.-leden.

De U.V.S.V. wil hiermee inspelen op de steeds meer carrièregerichte studentencultuur. Hetnbsp;Minderhoud Fonds is gefinancierd vanuit denbsp;nalatenschap van mevrouw Minderhoud, eennbsp;reüniste van de U.V.S.V., die in 1935 haar studienbsp;in Utrecht begon.

Yvoor Fonds

Het Yvoor fonds is opgericht in 2014 door alumna en ambassadeur van de Universiteitnbsp;Utrecht Yvonne van Rooy met als doel de brede,nbsp;internationale ontwikkeling van ambitieuzenbsp;talentvolle Utrechtse studenten te stimuleren.

Het fonds stelt hiervoor aanmoedigingsbeurzen beschikbaar waarmee studenten een kort studieverblijf in het buitenland kunnen realiseren.nbsp;Dit voorjaar zijn de eerste vier beurzen toegezegd. Yvonne van Rooy nodigt alumni vannbsp;harte uit om bij te dragen aan haar fonds omnbsp;in de toekomst nog meer beurzen te verlenen.

? ? Meer informatie over de Fondsen op Naam: ga naarwww.uu.nl/alumni (Draag bij -gt;nbsp;Fondsen op Naam)


Utrechts

Universiteitsfonds

B Universiteit Utrecht w

utrechts Universiteitsfonds Bestuursgebouw, Heidelberglaan 8, 3584 CS,nbsp;Utrecht gt; (030) 253 80 25 gt; alumni@uu.nl

». www.uu.nl/alumni ? Volg ons op Facebook, LinkedIn en Twitter

Illuster juli 2015 11

-ocr page 12-

JAN alumni

netwer

Voor alumni tot 35 jaar is er het Jonge Alumni Netwerk (JAN). Het bestuur van het JAN organiseert activiteiten en evenementennbsp;waarbij jij op een informele manier je netwerk kunt uitbreiden.

Het lijkt alsof Marco van Liempt (34), alumnus Arbeids- en Organisatiepsychologie en thans werkzaam als consultant bij Meijer Consulting Group, eigenlijk helemaal nietnbsp;werkt. Nee, hij is wat hij doet, vol ongebreideld enthousiasme en met oprechte interessenbsp;in mensen. Sinds kort coacht hij, naast zijn baan, jonge alumni op weg naar een nieuwenbsp;persoonlijke of professionele uitdaging. ‘Ik stel hen hardop de vragen dienbsp;ik mezelf ooit ook stelde.’

‘Durfjezelf vragen te stellen’

‘Ergens wist ik: ik heb niet alleen psychologienbsp;gestudeer(i, ik bennbsp;psycholoog.’

Voelt hij zich als afgestudeerd psycholoog eigenlijk wel op zijn gemak in een interview dat over hemzelfnbsp;gaat, in plaats van over zijn cliënten? Marco vannbsp;Liempt moet lachen. “Je bedoelt zeker; een psycholoog adviseert graag en luistert liever naar anderen dannbsp;dat hij zelf in de belangstelling staat en tot in de kernnbsp;geanalyseerd wordt?” Hij houdt even in. “Dat beeldnbsp;klopt misschien wel, ja.”

Toch praat hij open en gemakkelijk over wat hij doet. Sinds zes jaar werkt Marco als adviseur en regis-terpsycholoog bij Meijer Consulting Group, een kantoor aan de Maliebaan. Met aanstekelijk enthousiasmenbsp;vertelt hij over de cliënten die hij begeleidt met ondernbsp;meer intervisietrainingen, veranderprocessen ofnbsp;assessments. Meijer Consulting Group richt zichnbsp;voornamelijk op de zogenoemde ‘klassieke’ professionals, zoals medici en advocaten,nbsp;vaak kritische, pittige groepen omnbsp;te begeleiden. Marco denkt terugnbsp;aan zijn eerste opdracht. “Ik werdnbsp;na drie weken als junior consultantnbsp;al bij een team van medisch specialisten gezet. Moetje dan sterk injenbsp;schoenen staan om zo’n groep aannbsp;te kunnen? Ik hield mezelf voor dat ik hen gelukkignbsp;niet hoefde te adviseren over een ingewikkeldenbsp;chirurgische ingreep. Zij zijn heel kundig in hun vak.nbsp;En ook al was ik pas net als psycholoog aan de slag, iknbsp;had er vertrouwen in dat ik door mijn studie kundignbsp;ben in mijn vak.”

Vroegwijs? Zelfbewust? Hoewel hij afstudeerde als psycholoog, werkte Marco eerst als recruiter.nbsp;Terwijl hij in de weekenden nog aan zijn scriptienbsp;werkte in de Universiteitsbibliotheek, begeleiddenbsp;hij doordeweeks mensen naar een nieuwe baan.nbsp;“Ik koos in die tijd voor zekerheid; een primanbsp;salaris, een auto van de zaak. Maar zodra iemandnbsp;een baan had, zat mijn taak erop.”

Hij merkte dat hij na een zekere tijd diepgang miste. Toch duurde het nog wel even voordat Marconbsp;zichzelf de vraag durfde te stellen die hij nu als consultant zijn cliënten vaak stelt. “Ergens wist ik: ik heb nietnbsp;alleen psychologie gestudeerd, ik ben psycholoog.nbsp;Was recruitment dan datgene dat ik wilde doen? ”nbsp;Vanaf het moment dat hij echt openstond voor hetnbsp;vinden van een antwoord op die vraag, kon hij denbsp;stappen zetten die leidden tot zijn huidige functie.

Marco hoeft niet te vertellen wat zijn cliënten willen: ze weten vaak zelf goed waar ze tegenaannbsp;lopen of wat ze willen veranderen. “Maar hardopnbsp;de juiste vragen stellen, het denken in oplossingen ofnbsp;het bieden van relativering: dat is waar ik ze mee help,nbsp;en dat is waar ik energie van krijg.”

Dit is een van de redenen waarom hij zich als coach inzet voor activiteiten die het Utrechts Universiteits-fonds organiseert, zoals het Coachcafé van het Jongenbsp;Alumni Netwerk. “Studenten en pas-afgestudeerdennbsp;lopen vaak tegen dezelfde vraagstukken aan. Hoe plannbsp;en organiseer je een werkdag, of hoe bouw je een professioneel netwerk op?” De opzet van het Coachcafénbsp;zorgt er volgens Marco voor dat jonge alumni samennbsp;bewuster aan de slag gaan met dit soort vragen.nbsp;“De coachgesprekken vinden plaats in kleine groepen. Als coach probeer ik zoveel mogelijk grenzen ofnbsp;belemmerende gedachten weg te nemen. Veel alumninbsp;herkennen zich in de ervaringen van de anderen innbsp;hun groep. Hierdoor kunnen ze goed met elkaarnbsp;praten en zelfs elkaar adviseren.”

Overigens zijn alle coaches die meewerken aan het Coachcafé zelf ook afgestudeerd aan de Universiteitnbsp;Utrecht. “Ik heb hier als student een mooie tijd gehad;nbsp;ik vind het daarom ook leuk om met mijn bijdragenbsp;hieraan iets terug te kunnen doen.” 4


12 Illuster Juli 2015

-ocr page 13-

Coachcafe

Waar ontstaan betere gesprekken dan in een café? Juist; nergens! Het Jongenbsp;Alumni Netwerk (JAN) organiseertnbsp;daarom het Coachcafé: een succesvolnbsp;concept waarbij Jonge alumni in kleinenbsp;groepen en onder begeleiding van eennbsp;professionele coach aan de slag gaannbsp;met hun (persoonlijke of professionele)nbsp;vragen en uitdagingen. Samen sta jenbsp;stil bij jouw kwaliteiten; wat doe je ernbsp;nu mee en wat zou je ermee willennbsp;doen? Door te sparren, te spiegelennbsp;en te reflecteren word je je meernbsp;bewust van je talenten. Zelf een keernbsp;deelnemen? Het eerstvolgendenbsp;Coachcafé is op donderdagavondnbsp;29 oktober 2015.

? ? Meer info en aanmelden: www.uu.nl/jan

Studie Psychologie van Arbeid, Gezondheid en Organisatie (2000-2007).

Huis quot;Ik heb in veel studentenhuizen gewoond, zoals in de Schoolstraat en in De Warande.quot;nbsp;Favoriete plek in Utrecht quot;Ik ben erg gehecht geraakt aannbsp;de binnenstad, zoals de Oudegracht. Daarnaast is er nietsnbsp;lekkerder dan een koffie in een van de vele bijzonderenbsp;koffietentjes, zoals bij The Village in de Voorstraat.quot;nbsp;Belangrijkste studie-ervaring quot;Mijn scriptie schrijven naast mijnnbsp;baan kostte me veel tijd en energie. Mijn toenmaligenbsp;begeleider dr. Rendel de Jong gaf me het beslissendenbsp;'duwtje in de rug' dat ik nodig had om een mooi eindstuknbsp;te maken. Ik ben daar nog steeds dankbaar voor.quot;


-ocr page 14-

UU Centraal

Tekst Harold Kerkhof

7

Grote en kleine vragen


in de Nationale



Wetenschaps agenda



' ‘Het is heel veel werk om alle vragen serieus te bekijken en we zijn er dag quot; erfpacht mee bezig maar ik vind dit de moeite waard.’ Hoogleraar Historynbsp;of International Relations amp; Global Gouernance Beatrice de Graaf buigt zich alsnbsp;mede-voorzitter van de Nationale Wetenschapsagenda samen met coUega-wetenschappers over de bijna 12.000 vragen die zijn binnengekomen op denbsp;websitewww.wetenschapsagenda.nl. Alumnus Rob Hamer (Scheikunde 1981nbsp;en promotie bij Geneeskunde in 1986, nu directeur Research amp; Developmentnbsp;voor levensmiddelen van Unilever) is als mede-initiatiefhemer van deze agendanbsp;namens vno-ncw nauw betrokken bij het proces.


14 Illuster Juli 2015

-ocr page 15-

? ? www.uu.nl/alumni

De Nationale Wetenschapsagenda

Beatrice de Graaf herkent de misvattingen en vooroordelennbsp;over de agenda. “Het is weernbsp;een nieuwe agenda en wetenschappers ervaren dit als een mogelijkenbsp;inperking van hun vrijheid. Ze zijn bangnbsp;dat door nieuwsgierigheid gedrevennbsp;onderzoek hiermee verder in de knelnbsp;komt. Deze angst is ongegrond maar iknbsp;begrijp dit wel. De agendavorming is geennbsp;afvalrace waar aan het einde van het procesnbsp;maar tien vragen overblijven. We zijn denbsp;vragen nu aan het groeperen aan de handnbsp;van onderwerpen en thema’s. We wordennbsp;geconfronteerd met grote maatschappelijke uitdagingen en willen een welvarendnbsp;land blijven, een kenniseconomie waarnbsp;creativiteit tot bloei kan komen. Onder dienbsp;thema’s kunnen honderden kleine vragennbsp;hangen, soms exotische die uit iemandsnbsp;fantasie zijn voortgekomen en heel interessant zijn.”

Een verbindende agenda

Het initiatief tot de wetenschapsagenda is mede voortgekomen uit een brief dienbsp;Rob Hamer vanuit Unilever samen metnbsp;tien andere Nederlandse multinationalsnbsp;vorig j aar heeft gestuurd aan de ministernbsp;van ocw: “Nederland is een belangrijkenbsp;vestigingsplaats voor onderzoekscentranbsp;van grote bedrijven. Dat is van grootnbsp;belangvoor de Nederlandse kenniseconomie. Denk bijvoorbeeld aan werkgelegenheid. We vroegen de minister: kom nounbsp;eens met een overkoepelende agenda dienbsp;enerzijds gericht is op de grote maatschappelijke uitdagingen en anderzijds denbsp;kenniseconomie kan helpen versterken.nbsp;En probeer verbindingen te leggen.nbsp;Wij zijn er van overtuigd dat we daarbijnbsp;kunnen helpen, niet voor onze eigennbsp;agenda’s, maar omdat wij met onze voetennbsp;in de praktijk staan en wij zien dat de grotenbsp;uitdagingen van vandaag— over energie,nbsp;milieu, circulaire economie, gezond oudernbsp;worden — een aanpak vergen die veelnbsp;verder gaat dan alleen maar technischenbsp;oplossingen. Die aanpak heeft ook tenbsp;maken met hoe je de maatschappij inricht,nbsp;hoe de consument zich gedraagt, wat onzenbsp;rechten en plichten zijn. In het bedrijfsleven hebben we daar al mee te maken.nbsp;Als je nu bij de Research amp; Development-afdelingen van Unilever en Philips over denbsp;drempel stapt, dan zie je multidisciplinairenbsp;teams en een manier van werken die helemaal geïntegreerd is. Wij hebben denbsp;oproep gedaan om zo’n aanpak ook opnbsp;nationaal niveau te gaan bevorderen.

En dat gaat dit proces doen.”

‘Als wij een innovatie-econoinie willen zijn — en daar is iedereen hetnbsp;eigenlijk wel over eens —,nbsp;dan moet er gewoonnbsp;meergeld bij.’

In januari 2015 gaven de ministers van OCW en Economische Zaken aan de kenniscoalitie — de diverse wetenschapsfi-nanciers in Nederland — de opdracht omnbsp;tot een Nationale Wetenschapsagenda tenbsp;komen. Beatrice de Graaf werd, samennbsp;met Alexander Rinnooy Kan, gevraagdnbsp;als voorzitter. De Graafis voorzitter vannbsp;het wetenschapsbeleid van de Jongenbsp;Akademie van het knaw en als historicusnbsp;vindt ze het interessant om te kijken hoenbsp;wetenschappelijk denken en denken over

wetenschap zich heeft ontwikkeld door de : tijd heen. “Toen ik werd gevraagd, schroknbsp;ik een beetje omdat ik kritisch ben overnbsp;de gewenste mate van sturing door denbsp;overheid. Hoe ver moetje daar in gaan?nbsp;Er liggen diverse agenda’s en afsprakennbsp;tussen kennisinstellingen en de overheid,nbsp;van Horizon 2020 van de eu tot aan denbsp;topsectoren en de prestatieafspraken metnbsp;de universiteiten. nwo financiert velenbsp;duizenden onderzoeksprojecten en hetnbsp;ministerie van ocw investeert met hetnbsp;Zwaartekrachtprogramma in grotenbsp;samenwerkingsverbanden van prominente :nbsp;onderzoeksgroepen. Het is een onoverzichtelijk geheel. Juist een verbindendenbsp;agenda heeft daarom meerwaarde. Ik hebnbsp;toegezegd om voorzitter te worden metnbsp;twee ideeën: ten eerste biedt de agendavorming de kans om te laten zien wat wenbsp;in Nederland in huis hebben op wetenschappelijk gebied. Als klein land beschikken we over veel kennis en knappenbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;; ?


Illuster Juli 2015 15

-ocr page 16-

Grote en kleine vragen in de Nationale Wetenschapsagenda



Beatrice de Graaf is sinds 2014 als hoogleraar History of International Relations amp; Global Governance verbonden aannbsp;de Universiteit Utrecht. Onder haar leiding doet een internationaal team van historici onderzoek naar de ontwikkelingnbsp;van Europese veiligheidsregimes in de negentiende eeuwnbsp;en ze begeleidt diverse onderzoeksprojecten naar terrorismenbsp;en veiligheid in de 21ste eeuw. De Graaf studeerde Geschiedenisnbsp;en Duits in Utrecht en Bonn. In 2004 promoveerde zij op eennbsp;proefschrift over de DDR. In 2007 was zij mede-oprichter vannbsp;het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme aan denbsp;Universiteit Leiden, waar zij in 2012 werd benoemd totnbsp;hoogleraar. De Graaf is onder meer lid van De Jonge Akademienbsp;van de KNAW en diverse adviescommissies op het gebied vannbsp;nationale en internationale veiligheid.

Rob Hamer is sinds 2012 directeur van het Unilever Ramp;D lab in Vlaardingen en van Ramp;D voor levensmiddelen.nbsp;Hij representeert Unilever in verschillende (inter)nationalenbsp;organisaties, zoals ILSI-Europe en VNO-NCW. Hamernbsp;studeerde Scheikunde en promoveerde vervolgensnbsp;in de Geneeskunde in Utrecht. Bij TNO gaf hij leidingnbsp;aan verschillende groepen op het gebied van voedsel,nbsp;biochemie, scheikunde en gentechnologie. In 1997 werd hijnbsp;benoemd tot programmadirecteur van het tegenwoordigenbsp;Top Institute Food amp; Nutrition. In 1999 werd Hamernbsp;benoemd tot bijzonder hoogleraar Technology of Cerealnbsp;Proteins aan de vakgroep Levensmiddelenchemie van denbsp;Universiteit Wageningen. Hamer viel regelmatig in denbsp;prijzen voor zijn bijdrage aan het onderzoek naar granen.


koppen. Ten tweede hopen we inzichtelijk te maken wat de burger, wetenschappersnbsp;en het bedrijfsleven belangrijk vinden.nbsp;Het gaat dus om de verbinding tussennbsp;bestaande agenda’s, verrijkt met ideeënnbsp;en behoeften vanuit de maatschappij.”

Genoeg ruimte voor nieuwsgierigheid

Een punt van discussie tussen wetenschapper Beatrice de Graaf en de man uit het bedrijfsleven Rob Hamer lijkt te zijn innbsp;hoeverre de agenda allesomvattend moetnbsp;zijn. Waar Hamer pleit voor duidelijkenbsp;keuzes, zegt De Graaf: “In deze wetenschapsagenda staat niet alles. Dit kan niet.nbsp;Er moet ruimte buiten deze agenda zijnnbsp;voor vernieuwing en ongebonden onderzoek. De agenda bestaat ook niet uitsluitend uit toegepast onderzoek. Het is tenbsp;simplistisch om te denken dat binnen denbsp;agenda geen nieuwsgierigheid gedrevennbsp;onderzoek mogelijk is. Bovendien is hetnbsp;een schijntegenstelling. Onderzoeksthema’s als veiligheid en identiteit zijnnbsp;zo groot en overkoepelend dat je je daarbijnbsp;nog heel veel nieuwsgierigheid en autonome onderzoekers bij kunt voorstellennbsp;die daar zelf invloed op uit kunnen oefenen. Die knip tussen fundamenteel ennbsp;toegepast onderzoek is helemaal niet zonbsp;duidelijk te maken. Zelfs binnen mijn taknbsp;van de wetenschap — geschiedenis —nbsp;is er een doorlopende lijn tussen die twee.nbsp;Ik ben bezig met mijn team met de

‘In geen enkel land is een wetenschapsagenda opnbsp;een dergelijke bottom upnbsp;manier samengesteld.’

aanvraag van een Europese beurs voor onderzoek naar het veiligheidsbeleid innbsp;de negentiende eeuw. We maken constantnbsp;de connectie met het nu en er verschijntnbsp;binnenkort een boek van mijn onderzoekers over de omgang met het terrorisme.nbsp;Historisch onderzoek is het fundamentnbsp;van dit boek.”

Hamer praat ook liever niet van twee verschillende werelden: “90% van denbsp;fundamentele onderzoekers vindt hetnbsp;fantastisch als hun kennis wordt toegepastnbsp;om maatschappelijke problemen op tenbsp;lossen.” Hij noemt ook een voorbeeld uitnbsp;zijn eigen praktijk als bijzonder hoogleraarnbsp;aan de Universiteit Wageningen: “Ik houdnbsp;ervan om hele ambitieuze uitdagingen tenbsp;stellen aan de onderzoekers die ik begeleid,nbsp;of aan mezelf. En ik zie zonder uitzondering dat mensen dan tot hele verrassendenbsp;en onverwachte dingen komen, soms ooknbsp;tot dingen die helemaal niks van doennbsp;hebben met de onderzoeksvraag. Dienbsp;serendipiteit, daar zijn veel belangrijkenbsp;ontdekkingen uit voortgekomen. Ooknbsp;VNO-NCW pleit ervoor dat hiervoor ruimtenbsp;blijft bestaan binnen de Nationale Wetenschapsagenda. Het is de kwaliteit vannbsp;de wetenschapper dat hij een opmerkingsgave heeft voor dat soort zaken.”

Investeren in de kenniseconomie

Hamer begrijpt de zorgen vanuit de wetenschap wel: “Als ik niet in de agendanbsp;sta, als mijn vragen niet worden opgenomen, doe ik dan straks niet meer mee?”nbsp;De Graaf wil dit toelichten: “Met namenbsp;de alfa’s en de gamma’s zijn daar terecht


16 Illuster Juli 2015

-ocr page 17-

? ? www.uu.nl/alumni


bang voor, omdat hun onderzoek niet met privaat geld of door grote bedrijven wordtnbsp;gefinancierd, bijvoorbeeld onderzoek naarnbsp;oude beschavingen, oude talen, kleinenbsp;talen en historische ontwikkelingen.nbsp;Zij zijn terecht bezorgd dat de schaarsenbsp;middelen die er zijn straks door zo’nnbsp;agenda nog meer worden beperkt tennbsp;gunste van onderzoek dat direct economisch nut heeft.”

De financiële zorgen waren ook onderwerp van een recent gesprek metnbsp;de Duitse staatssecretaris Bildung undnbsp;Forschung die interesse had in de Nationalenbsp;Wetenschapsagenda. “Dat was eennbsp;tandenknarsend momentje”, vertelt Denbsp;Graaf “We legden hem onze zorgen voor,nbsp;over ongebonden onderzoek, de alfa’s ennbsp;de gamma’s. Zijn antwoord was: geef zenbsp;gewoon allemaal heel veel geld. Innbsp;Duitsland is er een jaarlijkse stijging vannbsp;5% aan onderzoekgelden. Dat gaat omnbsp;zo’n 11 miljard extra per jaar. Dit is pasnbsp;echt investeren in de kenniseconomie.”nbsp;Hamer vult aan: “Eén van de dingen dienbsp;we ook kunnen bereiken met dit proces isnbsp;bewustwording creëren voor het feit datnbsp;andere landen om ons heen veel meer zijnnbsp;gaan investeren in de wetenschappelijkenbsp;infrastructuur en het onderwijs. Als wijnbsp;een innovatie-economie willen zijn — ennbsp;daar is iedereen het eigenlijk wel over eensnbsp;—, dan moet er gewoon meer geld bij.”

En als we Hamer goed beluisteren, dan gaat dat geld wat hem betreft bijvoorbeeldnbsp;ook naar een discipline als historische let-

‘In deze wetenschapsagendanbsp;staat niet alles. Dit kannbsp;niet. Er moet ruimtenbsp;buiten deze agenda zijnnbsp;voor vernieuwing ennbsp;ongebondennbsp;onderzoek.’

terkunde: “Mijn persoonlijke vraag voor de agenda ging over een nieuwe aanpaknbsp;om schadelijke micro-organismen te bestrijden. Iedereen kent wel de problemennbsp;rond (antibiotica)resistenties. Mijn vraagnbsp;was ofje niet een soort van geïntegreerdenbsp;benadering kunt vinden van alle kennisnbsp;die we nu hebben. Kennis over hoe dienbsp;beestjes in elkaar zitten en met welkenbsp;nieuwe middelen we resistenties in denbsp;toekomst zouden kunnen voorkomen.nbsp;Een paar weken geleden berichtten denbsp;media over precies zo’n benadering tegennbsp;MRSA dat is gebaseerd op een kuur uit eennbsp;middeleeuws handschrift tegen een bepaalde ooginfectie dat een broertje bleeknbsp;te zijn van de MRSA-bacterie. Het was hetnbsp;resultaat van een mooie samenwerkingnbsp;tussen letterkundigen en microbiologen.”nbsp;Luisterend naar dit voorbeeld haaltnbsp;Beatrice de Graaf een document tevoorschijn met een aantal kengetallen uit denbsp;12.000 vragen die zijn gesteld via denbsp;website. Een misvatting over de maniernbsp;van werken — zoals: vraagt u maar, denbsp;wetenschap draait — blijkt niet te kloppen: “Vanuit alle kennisinstellingennbsp;hebben onderzoekers en onderzoeksgroepen vragen ingediend. Er zijn vragennbsp;gekomen van zowel wetenschappers vannbsp;universiteiten als uit het bedrijfsleven ennbsp;publieke organisaties. En dan waren er ooknbsp;nog burgers met belangstelling en vragen.nbsp;De grote winst, nu al, van het proces is datnbsp;al die organisaties en mensen elkaarnbsp;hebben gevonden. Een soort Universiteitnbsp;Plus dus. In geen enkel land is een wetenschapsagenda op een dergelijke bottom upnbsp;manier samengesteld. Ik kijk uit naar denbsp;presentatie.” ?


Illuster Juli 2015 17

-ocr page 18-

Bouwjaar 1992 De student anno 2015

Foto Iris Tasseron

(1992) is studente Bestuurs-en organisatiewetenschap en voorzitter van VIDIUS studentenunie. Ze houdt zichnbsp;bezig met het behartigen van de belangennbsp;van Utrechtse studenten: quot;Wij zijn overalnbsp;aanwezig waar de stem van de studentnbsp;gehoord moet worden. Zo zijn we denbsp;strijd aangegaan tegen het leenstelselnbsp;en het afschaffen van de basisbeurs. Hetnbsp;leenstelsel werd helaas toch ingevoerd,nbsp;maar tijdens het voorbereiden van denbsp;informatiecampagnes vonden we een maasnbsp;in de wet, waardoor sommige studentennbsp;toch hun basisbeurs kunnen behouden.nbsp;Mede dankzij onze inspanningen zijnnbsp;de beurzen voor studenten met eennbsp;bestuursfunctie verhoogd. Ik vind hetnbsp;belangrijk dat studenten de praktijknbsp;blijven opzoeken en gun iedereen denbsp;ervaring die ik heb opgedaan bij VIDIUS.quot;nbsp;Isabelle is ook actief in de discussie overnbsp;de inspraak van studenten in het hogernbsp;onderwijs, in het nieuws gebracht doornbsp;de bezettingen in Amsterdam. Zo schreefnbsp;zij een sollicitatiebrief aan het Collegenbsp;van Bestuur, voor de (nog niet bestaande)nbsp;positie van student-assessor. quot;Het wasnbsp;geen persoonlijke sollicitatie, maar bedoeldnbsp;om de discussie op gang te brengen.nbsp;Wij hebben als organisatie de taak actuelenbsp;onderwerpen aan te kaarten en te proberennbsp;het balletje aan het rollen te krijgen.quot;

VIDIUS is dc

belangenbehartiger van de Utrechtse student.

De ste van dcnbsp;laten

18 Illuster Juli 2015

-ocr page 19-

DU

dub.uu.nl

DUB, het Digitale Ublad, is het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht.

Op www.dub.uu.nl vind je het meest actuele nieuws, achtergrondverhalen, discussie en columns op het gebied van onderwijs, onderzoek en studentenleven.

Bijna alle masters worden Engelstalig

utrechtse masterstudenten en gevorderde bachelorstudenten moeten vaker in hetnbsp;Engels les krijgen. Dat stelt het universiteitsbestuur in een nieuwe internationaliserings-nota.

De universiteit wil studenten graag voorbereiden op een internationale arbeidsmarkt. Ook hoopt ze aantrekkelijker te worden voornbsp;buitenlandse studenten. Nu ligt de instroomnbsp;van buitenlandse masterstudenten onder hetnbsp;landelijke gemiddelde.

Op dit moment is iets meer dan de helft van masterprogramma's Engelstalig. Datnbsp;aandeel moet fors gaan toenemen. Volgensnbsp;universiteitsvoorzitter Marjan Oudemannbsp;wordt de regel: bij een master is de onderwijstaal Engels, tenzij... Een uitzonderingnbsp;is er bijvoorbeeld voor juridische mastersnbsp;die specifiek opleiden voor de Nederlandsenbsp;beroepspraktijk.


Om Utrechtse bachelorstudenten voor te bereiden op een Engelstalige master zullennbsp;ook derdejaars vakken in deze eerste studiefase in die taal worden aangeboden.

De reacties van studenten en docenten op het voornemen lopen sterk uiteen. Er isnbsp;steun voor de ambities van het universiteitsbestuur, met name voor het versterken vannbsp;de international classroom en het aantrekkennbsp;van buitenlandse docenten. Maar er zijn ooknbsp;zorgen over de kwaliteit van het onderwijs.nbsp;Beheersen docenten en studenten het Engelsnbsp;wel voldoende om op niveau te doceren ennbsp;discussiëren?





Utrechtse kritiek op rendementsdenken


Treinstation in De Uithof?


De universiteit gaat digitaal toetsen


De Amsterdamse Maagdenhuisprotesten vonden dit voorjaar ook weerklank innbsp;Utrecht. Studenten verenigden zich in denbsp;beweging 'De Nieuwe Universiteit', docentennbsp;in de actiegroep 'Rethink UU'. De laatstenbsp;publiceerde een open brief met als doel denbsp;universitaire gemeenschap te mobiliserennbsp;voor een debat over veranderingen in hetnbsp;hoger onderwijs en het universitaire bestuur.nbsp;In een reactie verwelkomde het universiteitsbestuur een dergelijk debat, ze wil de universitaire gemeenschap meer betrekken bij hetnbsp;nieuwe strategische plan. Maar een uitbreiding van de bevoegdheden van de medezeggenschap is volgens het bestuur niet nodig.

De provincie Utrecht gaat onderzoeken of De Uithof in de toekomst een eigen treinstation nodig heeft om goed bereikbaar tenbsp;blijven. In een verkenning wordt behalvenbsp;naar het treinstation ook gekeken naarnbsp;rechtstreekse bustrajecten en een mogelijkenbsp;tramverbinding tussen de binnenstad ennbsp;De Uithof. Het provinciebestuur verwachtnbsp;dat het Utrecht Science Park in de komendenbsp;jaren steeds meer studenten en bedrijvennbsp;gaat aantrekken. In 2018 komt er een nieuwenbsp;tramlijn tussen Utrecht CS en het universiteitsterrein, maar volgens de provincie is ernbsp;een grote kans dat deze al in 2030 overbelastnbsp;raakt.

In de tentamenzalen van het Educatorium kunnen studenten met behulp van 300nbsp;Chromebooks een digitale toets maken.nbsp;De faculteiten Bètawetenschappen, Diergeneeskunde, Recht, Economie, Bestuur ennbsp;Organisatie (REBO), Sociale Wetenschappennbsp;en Geneeskunde gaan er nog voor de zomernbsp;mee experimenteren. Vanaf komend studiejaar kunnen alle opleidingen gebruikmakennbsp;van de opstelling. Volgens de universiteitnbsp;scheelt toetsen via de computer niet alleennbsp;veel nakijkwerk, maar wordt de kwaliteitnbsp;van de toetsen ook beter. Het is bijvoorbeeldnbsp;mogelijk om toetsen interactief te maken.nbsp;De zalen blijven ook beschikbaar voornbsp;schriftelijke toetsen.


Illuster Juli 2015 19

-ocr page 20-

UTRECHT SCIENCE PARK

Tekst Nicoline Meijer

lt;

‘P

. nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;treehts netwerk als

açc^rator voor startups

Sigrid Johannisse, directeur bij StartupDelta

Nederland moet dé Europese vestigingsplaats voor startupsnbsp;worden. Voormalignbsp;Eurocommissaris en startup-ambassadeur Neelie Kroesnbsp;geeft leiding aan het nieuwenbsp;initiatief StartupDelta, eennbsp;samenwerkingsverbandnbsp;tussen overheden, kennisinstellingen, startups,nbsp;financiersen bedrijven.

De directeur van StartupDelta is Sigrid Johannisse, alumnanbsp;Kunstgeschiedenis ennbsp;Algemene Letteren (1992).nbsp;Bouwen en pionieren,nbsp;is wat haar drijft.

Johannisse werkte onder meer voor verschillende ministeries op het gebied van innovatie, IT ennbsp;publiek-private samenwerking. Via een kandidatenprogramma voor directeuren van de toekomstnbsp;kwam ze terecht in Brussel als adviseur van Neelienbsp;Kroes. Daar was Johannisse verantwoordelijk voornbsp;Startup Europe.

Onthaald als een rockster

Samen met Kroes reisde Johannisse heel Europa door op zoek naar succesvolle startups. quot;Daar zijnnbsp;er heel veel van, maar niemand kende ze. Dit veranderde met Kroes. Zij bracht de startups in positienbsp;en op haar verzoek schreven toonaangevendenbsp;startups, zoals Spotify en Rovio, een 'Startupnbsp;Leaders Manifesto'. Dit manifest inspireerde veelnbsp;andere startups om overheden en grote bedrijvennbsp;te vertellen wat zij nodig hadden om te groeien.nbsp;De strategie van Neelie was 'empowerment'. Ik herinner mij een toespraak van haar in een stieren-vechtersarena in Madrid waar ze werd onthaald alsnbsp;een rockster.quot;

Be good and teil it

Volgens Johannisse heeft Nederland alles in huis om een bloeiend startup-leven te hebben. quot;We zijnnbsp;een kennisland, we hebben veel talent, we sprekennbsp;Engels en we zijn in Europa goed bereikbaar.nbsp;Op een aantal onderwerpen behoren we tot denbsp;top van de wereld. Denk aan nanotechnologie,nbsp;gezondheidszorg, photonics, sensoren en lifenbsp;sciences. We moeten veel meer lawaai maken ennbsp;trots zijn op wat we in Nederland hebben. Vanuitnbsp;StartupDelta kunnen we hier bij helpen.

Be good and teil it!quot;

Utrecht als tweede Cambridge

Johannisse was recent in Cambridge. quot;Zij hebben een heel sterk alumninetwerk. Mensen zijn trotsnbsp;op hun universiteit en willen hierin ook blijvennbsp;investeren. Met geld maar ook met coaching of hetnbsp;inzetten van hun netwerken. Dit moet Nederlandnbsp;ook veel meer doen. We hebben overal topmensennbsp;zitten. Het zou goed zijn als Utrecht hierin de leadnbsp;pakt. Utrecht als een tweede Cambridge.quot;

Volgens Johannisse is Utrecht goed bezig. quot;In Utrecht ontmoet ik gedreven en internationaalnbsp;georiënteerde mensen met de wil om samen tenbsp;werken. Voorbeelden van succesvolle startups innbsp;Utrecht zijn Snappcar of Distimo. De laatste is naarnbsp;Silicon Valley verhuisd. Succes hangt ook af vannbsp;het uitbouwen van je netwerk. Dat heeft Utrechtnbsp;goed in de vingers. StartupDelta kan hierbij ooknbsp;helpen. Een goed voorbeeld is een Memorandumnbsp;of Understanding die StartupDelta met Torontonbsp;heeft gesloten. Utrecht is hierin een belangrijkenbsp;partner.quot;

Netwerk als accelerator

Goed ondernemerschapsonderwijs is een belangrijke basis. Volgens Johannisse is het essentieel om zoveel mogelijk het bestaande bedrijfsleven aannbsp;te haken. quot;Het onderwijs moet niet te theoretischnbsp;zijn. Haak de praktijk aan. Wat hebben bestaandenbsp;bedrijven geleerd? Wat is bijvoorbeeld een goednbsp;businessmodel? Op de muur van Utrechtinc hangennbsp;veel bordjes van succesvolle startups. Zet dezenbsp;bedrijven in als coach of maak gebruik van hunnbsp;netwerk. Ontwikkel een top alumninetwerk.

Dat moet een fluitje van een cent voor Utrecht zijn. Het netwerk als accelerator.quot; 4


20 Illuster Juli 2015

-ocr page 21-

Tekst Johan Vlasblom

De Stichting Utrecht Science Park is een onafhankelijke organisatie die begin 2013 is opgericht door de Gemeente Utrecht, de Provincie Utrecht en de grote kennisinstellingen op het USP. De Stichting dient hetnbsp;gezamenlijk belang van alle partijen die op het USP gevestigd zijn, vvww.utrechtsciencepark.nl


Voor Utrechtse spin-off staatnbsp;patiënt centraal

Mini-orgaan als persoonlijk proefkonijn van elke patiënt

Ton Logtenberg, ondernemer bij de stichting HUB

Medicijnen op maat voor elke patiënt en een nieuw systeem van waarde bouwen, kennisontwikkeling en financiering opnbsp;medisch-wetenschappelijk gebied in Nederland. Voor mindernbsp;doet ondernemer en voormalig hoogleraar Immunologie Tonnbsp;Logtenberg het niet. Met de stichting HUB (Hubrecht Organoidnbsp;Technology), opgezet vanuit het UMC Utrecht en het Hubrechtnbsp;Instituut, creëert Logtenberg een Utrechtse spin-off waarmeenbsp;hij een aardverschuiving wil veroorzaken.


Logtenberg wil met HUB een centrum neerzetten waar weefsels van patiënten, vooralsnog patiëntennbsp;mettaaislijmziekte en kanker, worden opgekweektnbsp;tot mini-organen, de zogenaamde organoids. quot;Jenbsp;kunt verschillende medicijnen niet in mensen uittesten maar straks wel in deze organoids. Daarmeenbsp;kunnen we in de toekomst individuele patiëntennbsp;de meest effectieve medicatie geven met de minstenbsp;bijwerkingen. Een organoid wordt het persoonlijkenbsp;proefkonijn van een patiënt.quot; Een geweldig vooruitzicht, want huidige medicijnen tegen kankernbsp;en taaislijmziekte hebben vaak bijwerkingen, zijnnbsp;veelal zeer kostbaar en scoren qua effectiviteitnbsp;gemiddeld slechts tussen de 5 en 30 procent.

De organoid technologie is gebaseerd op het baanbrekende stamcelonderzoek van Hans Clevers,nbsp;hoogleraar Moleculaire Genetica. Samen metnbsp;Clevers startte Logtenberg in 2007 HUB als besloten vennootschap (bv) om de kennis van Clevers zonbsp;goed mogelijk te beschermen met patenten. Doornbsp;de jaren heen groeide echter het besef dat dezenbsp;kennis zo belangrijk is dat de ommezwaai van eennbsp;bv naar een stichting werd gemaakt. quot;Het belangnbsp;van de patiënt staat voorop en niet dat van de aandeelhouders.quot;

Recent hebben verschillende zorgverzekeraars hun steun toegezegd aan de ontwikkeling van HUBnbsp;met een investering van miljoenen euro's voor denbsp;komende jaren. quot;Ook hun belang is groot wantnbsp;effectieve medicijnen bij de juiste patiënt besparennbsp;heel veel geld.quot; Logtenberg praat inmiddels ooknbsp;met alle grote farmaceuten ter wereld. quot;Organoidsnbsp;kun je ook gebruiken voor het ontwikkelen ennbsp;testen van nieuwe medicijnen. Nu kost zo'n ontwikkeling gemiddeld 2,5 miljard euro en vele jaren ennbsp;is de slagingskans op de markt slechts 8 procent.quot;

Het nieuwe centrum moet over vier jaar een fysieke plek op het Utrecht Science Park hebben.nbsp;quot;HUB is een mooi vliegwiel voor Utrecht om talentvolle mensen aan te trekken, op te leiden en meenbsp;te laten doen. De grootste uitdaging wordt omnbsp;HUB te organiseren met dezelfde professionaliteit,nbsp;ambitie en kracht als een bedrijf. Daarvoor zoekennbsp;we sociaal bewogen toppers die gaan voor inhoudnbsp;en kwaliteit en niet voor geld, status en bonussen.nbsp;Rob Vries, voormalig post-doc uit het lab vannbsp;Clevers en verantwoordelijk voor de dagelijksenbsp;leiding van de HUB is daar een mooi voorbeeldnbsp;van.quot; ?

Utrechtinc for bright entrepreneurs and a healthy society

Met Utrechtinc heeft het Utrecht Science Park een succesvolle en dynamische incubator voor wetenschappers, alumni en ondernemers. Startups vinden hier ondersteuningnbsp;op gebieden als financiering, coaching,nbsp;huisvesting, trainingen en een uitgebreidnbsp;netwerk. Utrechtinc richt zich op schaalbarenbsp;en innovatieve startups (in de IT) met denbsp;focus op zorg, duurzaamheid amp; milieu ennbsp;onderwijs. De afgelopen zes jaar heeftnbsp;Utrechtinc 124 startups ondersteund. In 2014nbsp;werden vier bedrijven overgenomen en gingnbsp;één bedrijf naar de beurs. Totale waarde vannbsp;de vijf bedrijven op moment van overname:nbsp;€ 260 miljoen.

Eind 2015 opent op het USP een nieuwe Life Sciences Incubator. Tevens vindennbsp;voorbereidingen plaats voor een incubatornbsp;voor duurzame bedrijven.


Illuster Juli 2015 21

-ocr page 22-

In de spotlight

Stimulerend wetenschappelijk onderwijs, dat de nieuwe generatie academici vooruit helpt, bestaat niet alleen uit kennisoverdracht maar is een charismatisch proces, aldus prof. dr. Fritsnbsp;van Oostrom tijdens de 379e Dies Natalis van de Universiteit Utrecht. In goed onderwijsnbsp;is de docent een inspiratie en voorbeeld voor zijn studenten. “Our most intense memoriesnbsp;of our education are nearly always of a teacher, not a textbook.” Hoe kijken de tien winnaarsnbsp;van de Vliegenthart Scriptieprijs terug op hun studie?

Tien j aar Vliegenthart

Scriptieprÿs

2005 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;2006

Frédérique Brinkerink (Kunstgeschiedenis)

Hinze Hogendoorn (University College Utrecht/Master

Eindscriptie: Canova à

Paris, Chinard à Rome.

Na haar studie: won

zij de Prix de Paris en de Prijs van werkgroepnbsp;i8e eeuw en volgde

een tweede master summa cum laude in Sorbonne.

Nu: sales assistent bij één van grootste kunsthandels in Parijs.

Belangrijkste studiemoment: “Ik herinner me vooral mijn scriptiebegeleider dr. Kees Schuddeboom.

Er waren veel meer goede docenten, maar hij heeft me op het spoor gebracht van de beeldhouwkunst; ik wasnbsp;de enige in mijn jaar. Hij had heel brede kennis en eennbsp;eigen kijk op kunst. Zonder hem had ik misschien nietnbsp;doorgezet. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoenbsp;dankbaar ik hem ben, voor zijn hulp en visie.

De scriptieprijs is een heel mooi middel om studenten te motiveren. Het heeft mij veel zelfvertrouwennbsp;gegeven.”

Eindscriptie: The state of the art in visualnbsp;object recognition.nbsp;Na studie: promotieonderzoek naar denbsp;snelheid van visuelenbsp;waarnemingen.

Nu: universitair docent bij Psychologische Functieleer. Belangrijkste studiemoment: “De Master bestond voornbsp;een groot deel uit twee onderzoeksstages. Op voorspraak van professor Frans Verstralen mocht ik voornbsp;mijn tweede stage meedraaien in een lab van Harvard.nbsp;Die stage heeft mij doen besluiten om verder te gaannbsp;in de wetenschap. Als je nog geen vrouw en kinderennbsp;hebt, hoeft niksje ervan te weerhouden om eens eennbsp;nacht door te werken of met collega’s onder genotnbsp;van een hamburger en een paar bier te praten over jenbsp;onderzoek. Op die manier ben ik op het onderwerpnbsp;van mijn promotieonderzoek gekomen. Ik kan hetnbsp;iedere student aanraden om zo intensief mee tenbsp;draaien in een lab.”


22 Illuster Juli 2015

-ocr page 23-

Tekst Anne-Ruth Nieuwenhuizen en Harold Kerkhof

2007


Riots of 2005.


Na zijn studie: won hij de Prix de Paris. Nu: PhD bij Centre for Conflict Studies.nbsp;Belangrijkste Studiemoment: “Van Psychologie herinner ik me vooral prof. Maykelnbsp;Verkuyten. Hij heeft me geleerd dat goednbsp;onderzoek altijd begint met simpelenbsp;vragen. Mijn eerste college bij Conflictnbsp;Studies staat me ook nog bij. Iedereennbsp;was zo gemotiveerd, het was een helenbsp;interactieve omgeving. Eén college vannbsp;jolie Demmers is me heel erg bijgebleven,nbsp;die over de rellen in Frankrijk. De meestenbsp;studenten Conflict Studies gaan naarnbsp;gebieden als Afrika en Zuid-Amerika.nbsp;Ik dacht: waarom zou ik zo ver weg gaan,nbsp;hier om de hoek gebeurt het ook. Ik hebnbsp;de instrumenten aangereikt gekregen omnbsp;ook conflicten in Europa te begrijpen.”

2008

Na zijn studie: werkte hij als ingenieur bij Royal HaskoningDHV en deed hij deeltijdnbsp;promotieonderzoek in Utrecht naar denbsp;verplaatsing van zandbanken in rivieren.nbsp;Nu: ingenieur bij Royal HaskoningDHV.

Belangrijkste Studiemoment: “Mijn hoogtepunt was zeker mijn afstudeeronderzoek. Ik bootste samen met Maarten Kleinhansnbsp;en medeafstudeerder Wiecher Bakx eennbsp;rivier na in de stroomgoot in de keldernbsp;van de Zonneveldvleugel, compleet metnbsp;modder uit Zeeland. Ik probeerde uit tenbsp;zoeken waarom sommige rivierbochtennbsp;zo scherp zijn geworden en maakte daarnbsp;een computermodel van. Het heeft mijnbsp;veel gebracht: meerdere prijzen en iknbsp;kwam na mijn studie terecht als ingenieurnbsp;bij Royal HaskoningDHV en kon bijnbsp;Maarten Kleinhans een promotieonderzoek doen.”

2009


age of the novel.

Na haar studie: na enkele omzwervingen een traineeship te volgen bij Eerst denbsp;Klas (www.eerstdeklas.nl).

Nu: lerares Frans op het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep.

Belangrijkste Studiemoment: “In de afrondende fase van mijn Bachelor volgde ik een cursus Post-Colonial Studies bij professornbsp;Paulo de Medeiros. Ik dacht altijd: ik wordnbsp;vertaler, maar hij heeft mij doen nadenkennbsp;over het volgen van een Research Master,nbsp;iets wat mij echt zou uitdagen. Hij heeftnbsp;me daarin begeleid en was altijd beschikbaar, hoe druk hij ook was. Maar hij hieldnbsp;niet te veel de vinger aan de pols, waardoor ik hem met mijn eindscriptie nognbsp;heb kunnen verrassen.”


2010


Eindscriptie: A role ofnbsp;epithelialmesenchymalnbsp;transitions innbsp;carcinogenic

Na zijn studie tot nu: PhD-onderzoek, eerst aan mit in Boston, nu aan hetnbsp;Hubrecht Instituut.

Belangrijkste Studiemoment: “De Masters voor Biomedische Wetenschappen bestaannbsp;uit twee langere wetenschappelijke stages.nbsp;Eén ervan heb ik mogen volgen in Sannbsp;Francisco. Ik heb het altijd leuk gevondennbsp;om me bezig te houden met al die kleinenbsp;practicumdingen — pipetteren, kleurennbsp;enzovoort — en ik kon dat altijd vrij zelf-ständig doen, maar in Amerika stond iknbsp;er ineens helemaal alleen voor. Ik vondnbsp;dat heel leerzaam.”


Illuster Juli 2015 23

-ocr page 24-

In de spotlight Tien jaar Vliegenthart Scriptieprijs

2011 nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;2012


Koen Docter (Franse taal en cultuur/Sociale

Eindscriptie:

Cruel murderers, dangerous fanatics or exoticnbsp;strangers:

The representation ofMuslims and Islam in the French and Dutch press in the latenbsp;nineteenth century.

Na zijn studie: won hij de Prix de Paris en heeft hij een jaar gestudeerd aan Écolenbsp;des Hautes Études en Sciences Socialesnbsp;in Parijs.

Nu: PhD European University Institute in Florence.

Belangrijkste Studiemoment: “Mijn interesse voor beeldvorming over moslims is geleidelijk gekomen. Tijdens mijnnbsp;Bachelor deed ik al cursussen op het gebiednbsp;van Islam. Tijdens mijn master kon ik eennbsp;stage doen bij de Volkskrant. Daardoornbsp;kwam ik op het spoor van media ennbsp;beeldvorming, en vooral hoe er in krantennbsp;geschreven werd. Mijn begeleiders bijnbsp;Frans en Sociale geografie moedigdennbsp;aan dat ik onderzoek deed dat niet heelnbsp;specifiek binnen de grenzen van éénnbsp;discipline viel. In Utrecht word je goednbsp;opgeleid tot zelfstandig onderzoeker,nbsp;je methodische vaardigheden zijn goednbsp;ontwikkeld. Dat merk ik nu ik in eennbsp;internationale omgeving werk.”

Max Potters (Natuur- en sterrenkunde/ Wiskunde)

Eindscriptie:

Equilibrium statisticalnbsp;mechanicsnbsp;of the 2Dnbsp;Eulerand

Shallow water models.

Na zijn studie tot nu: promotieonderzoek aan de tu Delft.

Belangrijkste Studiemoment: “Mijn studiejaren zijn fantastisch geweest. De faculteit gaf studenten veel keuzevrijheid en denbsp;docenten brachten de vakken tot leven.nbsp;Verder steunden mijn begeleiders mijnnbsp;wens om een periode in het buitenlandnbsp;te studeren. Hierdoor heb ik een jaar innbsp;het prachtige Lyon mogen wonen en studeren, met als resultaat een prijswinnendenbsp;scriptie. Ik heb de universiteit met eennbsp;glimlach, en een gereedschapskist omnbsp;problemen op een systematische maniernbsp;te kunnen oplossen, verlaten.”

2013

Tabitha van Zinnen (Religiestudies) Eindscriptie:nbsp;Pussy Riot’snbsp;Punk Prayer:nbsp;Blasfemie,nbsp;parrèsianbsp;en de strijd

Tijdens haar studie tot nu: docent levensbeschouwing en afdelingsleider aan het Baanderherencollege in Boxtel.

Belangrijkste Studiemoment: “Het werken in kleine groepen medestudenten metnbsp;Christoph Baumgartner aan de analysenbsp;van teksten was zeer interessant. Zijnnbsp;kritische benadering en grote zorgvuldigheid vond ik inspirerend en hebben mijnbsp;uitgedaagd om mijn afstudeeronderzoeknbsp;met eenzelfde houding uit te voeren.nbsp;Het onderzoek naar de Pussy Riot casenbsp;heeft mijn perspectief op de huidigenbsp;situatie in Rusland verbreed en ik ben denbsp;politieke ontwikkelingen in de afgelopennbsp;jaren dan ook met veel interesse blijvennbsp;volgen. De scriptieprijs voelde als eennbsp;prachtige beloning voor mij en mijn gezinnbsp;na vele jaren intensief studeren naast mijnnbsp;baan in het voortgezet onderwijs.”

2014

Eindscriptie:

What is the role ofnbsp;RasGRPinbsp;and SOSinbsp;in colorectalnbsp;cancer?

Nu: PhD bij het Nederlands Kanker Instituut.

Belangrijkste Studiemoment: “In San Francisco, waar ik mijn afstudeeronderzoek deed, wist ik: dit is wat ik leuk vind,nbsp;hier wil ik mee verder. De uitkomst vannbsp;het onderzoek was heel verrassend:nbsp;meestal bevorderen eiwitten het ontstaannbsp;van kanker, maar bij dit eiwit was hetnbsp;effect tegenovergesteld. Dit onderzoeknbsp;was heel erg interessant, maar ik wildenbsp;uiteindelijk iets doen dat concreter was.nbsp;Na terugkomst had ik in mijn laatstenbsp;jaar college van prof Jan Schellens overnbsp;oncologie, heel patiëntgericht. Ik heb hemnbsp;na het college aangesproken en nu is hijnbsp;mijn promotor bij het Nederlands Kankernbsp;Instituut. Het kan echt iets opleverennbsp;voor mensen.” ?


24 Illuster Juli 2015

-ocr page 25-

Bericht uit... Londen

Tekst Tim de Wit

Als correspondent zitje overal met jenbsp;neus boven op


Na zijn HBO-studie Journalistiek volgdenbsp;NOS-correspondent innbsp;Londen Tim de Witnbsp;de master Internationale Betrekkingen innbsp;Historisch Perspectief. Groot-Brittanniënbsp;is inmiddels zijn derdenbsp;land als correspondent. Hij doet verslagnbsp;van zijn loopbaan.

The Economist. Elke week kregen we tijdens de werkgroep vannbsp;Vincent Falger de opdracht omnbsp;een flink aantal artikelen uit Thenbsp;Economist te lezen en er vervolgens pittig over te discussiëren.nbsp;Ik wist niet wat me overkwam.nbsp;Tijdens mijn HBO-studie Journalistiek was ik vooral bezignbsp;geweest met de vaardighedennbsp;van het journalistieke vak. Hoenbsp;bouw je een verhaal op? Hoenbsp;ga je met bronnen om? En hoenbsp;monteer je een uur opnames totnbsp;drie minuten radio? Maar Thenbsp;Economist wekelijks uitspitten,nbsp;analyses schrijven en er metnbsp;medestudenten over debatteren... Dat was ik totaal nietnbsp;gewend.

Ik moet er aan denken, terwijl ik nu op mijn Condensenbsp;kantoor naar de nieuwste editienbsp;van The Economist zit te kijken.nbsp;Tegenwoordig lees ik 'm wekelijks naast andere kranten ennbsp;magazines. Lezen, analyserennbsp;en het vervolgens tot heldere tv-en radioverhalen omvormen isnbsp;iets wat ik nu elke dag doe. Nognbsp;steeds ben ik blij dat ik na mijnnbsp;HBO-studie de master Internationale Betrekkingen in Historischnbsp;Perspectief ben gaan volgen.

Al tijdens mijn studie wist ik dat ik graag correspondent wildenbsp;worden. Verhalen vertellen,nbsp;landen en culturen proberennbsp;uit te leggen aan de hand vannbsp;reportages. Alleen had ik tijdensnbsp;de buluitreiking in 2008 nooitnbsp;gedacht dat ik in 2015 al aannbsp;mijn derde land bezig zou zijn.

Ik had toen net mijn eerste baan bemachtigd, op de buiten-landredactie van het NOS Journaal. Maarten van Rossem, dienbsp;de bul uitreikte, waarschuwdenbsp;me al: quot;Alsjeblieft, doe het niet.nbsp;De NOS hobbelt zo achter al hetnbsp;populaire gedoe aan. Dat is niksnbsp;joh. En als je wil dat ik het jenbsp;nog eens uitleg, moetje bellen.nbsp;Maar niet voor 13 uur 's middags,nbsp;want dan slaap ik nog.quot;

Met die opbeurende woorden liet ik Utrecht achter me. In 2009 verhuisde ik naar Zuid-Afrika, het begin van een compleet ongewis avontuur. Baannbsp;opgezegd en via freelance klussen hopend op een houdbaarnbsp;correspondentschap. Dat bleeknbsp;zeker in het begin veel moeilijkernbsp;dan ik had gedacht. Veel medianbsp;zaten totaal niet te wachten opnbsp;mijn verhalen. Maar het WKnbsp;Voetbal bracht redding: plotseling kwam Zuid-Afrika vol in denbsp;schijnwerpers en wist ik de enenbsp;na de andere klus binnen tenbsp;slepen.

In 2011 solliciteerde ik op een NOS-functie in Berlijn, omnbsp;van daar uit over Duitsland tenbsp;berichten. Een feest was het,nbsp;om in de meest boeiende stadnbsp;van de 20ste eeuw verhalen tenbsp;maken. Of het nu de door denbsp;NSA afgeluisterde mobiel vannbsp;Merkel was, viering van 25 jaarnbsp;na de Val van de Muur of hetnbsp;bezoek van president Obamanbsp;aan Berlijn: als correspondent zitnbsp;je overal met je neus boven op.

En begin dit jaar deed zich plots de kans voor om TV-corres-pondent in Londen te wordennbsp;voor de NOS. Ik rolde meteennbsp;de verkiezingscampagne in.nbsp;Weer een totaal andere wereld.nbsp;Al dacht ik wel even aan Maarten van Rossem toen ik verslagnbsp;stond te doen van de nieuwenbsp;Royal Baby. Ik zal 'm toch nognbsp;eens bellen.


Illuster Juli 2015 25

-ocr page 26-

Een greep uit de agenda



studium Generale

Het podium voor lezing en debat van de Universiteit Utrecht. Altijdnbsp;voor iedereen gratis toegankelijk.

? ? www.sg.uu.nl

Maandag 14, 21 en 28 september Aula Academiegebouw En er was licht

We verkennen de mogelijkheden van licht in de beeldende kunst, architectuur ennbsp;literatuur. Wat betekent het voor de mens?nbsp;Met onder meer Joost Zwagerman.

Museumspecial

Waarom zitten je ogen van voren? Waar zit de neus van een dolfijn en bestaat eennbsp;blobvis echt? In de museumspecials gaannbsp;de bezoekers samen met eenjeugdlaborantnbsp;op onderzoek uit om spannende vragen tenbsp;beantwoorden.


Dinsdag 1 september

Aula Academiegebouw Geschiedenis voor straks

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Maarnbsp;kunnen we er wel van leren? Historicusnbsp;Maarten van Kossem over de rol vannbsp;geschiedenis in een samenleving die nietnbsp;verder kijkt dan de dag van morgen.

Zondag 6 september en 18 oktober

Winkel van Sinkel Culturele Zondagen Colleges

Over middeleeuwse spot en parodie met dr. Katell Lavéant — expert Franstaligenbsp;(vrolijke) cultuur— en over het socialenbsp;babybrein met ontwikkelingspsycholoognbsp;prof. dr. Chantal Kemner.

Maandag 12 en 26 oktober en 9 november

Aula Academiegebouw Terrorisme dichtbij

Terrorismepreventie, deradicalisering en terugkerende jihadstrijders: wat betekentnbsp;terrorisme voor Utrecht? En hoe pakjenbsp;radicalisering aan? Met onder meernbsp;Beatrice de Graaf.

Universiteitsmuseum

Ga op onderzoek uit en ontdek de wetenschapper in jezelf in hetnbsp;Universiteitsmuseum Utrecht.

? ? www.universiteitsmuseum.nl

Programma zomervakantie

Wat leeft er in de vijver?

Workshop voorkinderen van 8 tot 12 jaar. Kikkervisjes, posthoornslakken, bootsmannetjes. Wat zit er in de vijver en hoe levennbsp;ze daar? In de zomervakantie kun je ze vannbsp;dichtbij bekijken. Vang ze met een schepnetnbsp;en onderzoek het leven in de vijver.

Jaar van het licht

MuseumJeugdUniversiteit

2015 is het internationale jaar van het licht. Tijdens de vier MuseuniJeugdUniversi-teit-colleges ontdekken kinderen wat hetnbsp;oudste licht is, wat zonlicht te maken heeftnbsp;met ADHD en hoe een zonnecel werkt.

Zondag 13 september

Hoe helpt licht om levende cellen te begrijpen?

Wat gebeurt er allemaal in een cel? Het is met licht zichtbaar te maken!nbsp;(Natuurkundige en celbioloognbsp;Lukas Kapitein)

Zondag 11 oktober

Wat kan je leren van het oudste licht uit het Universum?

Kosmische achtergrondstraling is het oudste licht in het 13,8 miljard jaar oudenbsp;heelal. Het licht dateert uit de tijd datnbsp;het universum nog piepjong was, slechtsnbsp;380.000jaar oud. (Theoretisch natuurkundige Stefan Vandoren)


26 Illuster Juli 2015

-ocr page 27-

Voor uitgebreide en actuele informatie over het alumniprogrammakk www.uu.nl/alumni/agenda

Zondag 15 november

Kan zonlicht ADHD verminderen?

In zonnige landen komt adhd veel minder voor dan in Nederland. Dat heeftnbsp;te maken met het zonlicht en ook metnbsp;hoeveel iemand op zijn smartphone ennbsp;iPad zit. Echt! (biologisch psycholoognbsp;Martijn Arns)

Zondag 13 december

Hoe werkt een zonnecel?

Een zonnepaneel op je dak zet het zonlicht om in stroom. Handig hè? (Zonnecel-onderzoeker Dr. Wilfried van Sark)



Speciaal voor alumni

gt; ? Volledige agenda op www.uu.nl/alumni

Vrijdag 4 september

Voor jonge alumni Pubquiz

Strijd samen met je mede-alumni tegen een panel van wetenschappers, alumni ennbsp;bekende Utrechters om de alumnitrofee.

Donderdag 8 oktober

Voor Jonge alumni Workshop Manage je Baas i.s.m. Schouten en Nelissen

Je baas managen, hoe doe je dat? Tijdens deze interactieve workshop krijg je inzichtnbsp;in hoe je invloed kunt uitoefenen op jenbsp;baas op een manier die goed is voornbsp;beiden.

Donderdag 29 oktober

Voor jonge alumni Coachcafé

In het coachcafé ga je, onder begeleiding van professionele coaches, aan de slag metnbsp;vragen als: wat zijn mijn talenten, hoe kannbsp;ik ze aanwenden en waar word ik gelukkignbsp;van? Na afloop is er een netwerkborrelnbsp;waarje veel nieuwe contacten op kuntnbsp;doen.

Woensdag 14 oktober

Paushuize

Een kijkje in de arbeidsmarkt vannbsp;de toekomst

Werken in Nederland is topsport! Nederlanders werken relatief weinignbsp;maar compenseren dat met een internationaal geprezen hoge arbeidsproductiviteit die alsmaar blijft groeiennbsp;doordat we steeds hoger opgeleid zijnnbsp;en werken met apparatuur die steedsnbsp;geavanceerder is.

Maar niet iedereen kan of wil mee in dit topsportklimaat. Onze arbeidsmarkt kent een aantal structurelenbsp;onevenwichtigheden. Werknemers,nbsp;zelfstandigen, werkgevers en de overheid zijn gebaat bij een arbeidsmarkt,nbsp;waarin elk talent optimaal tot zijn rechtnbsp;komt en ieder individu een rol kannbsp;vervullen: een duurzame arbeidsmarkt.

Het probleem? Een groot deel van de werkenden wordt overbenut, terwijlnbsp;degenen die buiten de arbeidsmarktnbsp;vallen, consequent onderbenutnbsp;worden. Er bestaan ook verschillendenbsp;groepen deelnemers aan het arbeidsproces die hun talent niet volledignbsp;tot hun recht kunnen laten komen.nbsp;Denk aan vrouwen en mensen metnbsp;een allochtone b. rkonist die nog altijdnbsp;moeizaam de top bereiken i i ondernbsp;hun niveau werken. Ande: c problemennbsp;zijn er voor mensen met e.. n beperkingnbsp;en ouderen met een verminderdenbsp;arbeidsproductiviteit doordat hunnbsp;opleiding of ervaring niet meer aansluitnbsp;bij de vraag van de markt. Omdatnbsp;werkgevers niet meer bereid zijn om innbsp;hen te investeren, vallen deze mensennbsp;vaak gedeeltelijk of zelfs volledig buitennbsp;het arbeidsproces. De kloot tussennbsp;mensen met een baan en mensen dienbsp;buiten het arbeidsproces vallen, wordtnbsp;alsmaar groter.

Tijdens het symposium ‘Blik op wetenschap’ gaan we verkennen welkenbsp;veranderingen in gedrag, wet en regelgeving nodig en mogelijk zijn om eennbsp;duurzame arbeidsmarkt dichterbijnbsp;te brengen. En we gaan in op de verandering van de rol die iedere deelnemernbsp;aan het arbeidsproces — dus ook jij —nbsp;zou kunnen spelen.

? ? Meer informatie en aanmelden: www.uu.nl/blikopwetenschap


Illuster Juli 2015 27

-ocr page 28-

In april is er een nieuw onderwijsgebouw voor bèta- en geostudenten in gebruiknbsp;genomen op het Utrecht Science Park.nbsp;Het Koningsbergergebouw is vernoemdnbsp;naar de hoogleraar Plantkunde en rectornbsp;V.J. Koningsberger (1895-1956). Aan hetnbsp;begin van de Tweede Wereldoorlog wasnbsp;Koningsberger de eerste Nederlandsenbsp;hoogleraar die openlijk protesteerdenbsp;tegen het berufsverbot voor Joodsenbsp;docenten.

Het gebouw telt drie collegezalen met een totale capaciteit van 600 plekken.nbsp;Vanaf september vinden bovendien allenbsp;practica van de Utrechtse lifesciences-opleidingen — dus ook die vannbsp;biomedische wetenschappen ennbsp;geneeskunde — plaats op de bovenstenbsp;verdiepingen. Als alle collegezalen,nbsp;overlegruimten, studie-ennbsp;practicaplekken volledig bezet zijn, zijnnbsp;er zo'n 1400 studenten in het gebouwnbsp;aanwezig. Er is inmiddels een fietspadnbsp;aangelegd dat leidt naar de nieuwenbsp;fietsenstalling onder het gebouw waarnbsp;1600 fietsen gestald kunnen worden.

Foto Pieter van Dorp van Vliet