-ocr page 1-

lluster


Healthy Cities in Toronto, Hongkongnbsp;en Utrecht

(zie pagina 14-17)



Mumnimagazine

lull 2016


111

III IIInbsp;IIInbsp;IIInbsp;IIInbsp;111nbsp;IIInbsp;IIInbsp;IIInbsp;III


Internationaal


Universiteit Utrecht: magneet en startpunt voor talent


-ocr page 2-

Illuster

De aftrap

Nieuwe vragen, nieuwe kennis

Restaurants, kroegjes, winkels, culturelenbsp;festivals, theaters...nbsp;Utrecht is haast onherkenbaar veranderdnbsp;sinds ik college liepnbsp;in mijn ‘university ofnbsp;life’ in al haar faculteiten. Toch is er maarnbsp;weinig dat de Utrechtse sfeer van weleernbsp;kan aantasten; die sfeer die zo heeft bijgedragen aan mijn gevoel van pleziernbsp;en geluk destijds.

Als ik iets kan noemen dat de sfeer heeft veranderd, dan is het hooguit een positievenbsp;ontwikkeling: namelijk de internationalisering. Met veel plezier zie ik in de stadnbsp;steeds vaker internationale studenten ennbsp;docenten aan de universiteit rondlopen.nbsp;Door een steeds betere reputatie krijgtnbsp;de universiteit meer aanmeldingen vannbsp;talentvolle studenten en sollicitaties vannbsp;wetenschappers uit het buitenland.nbsp;De diversiteit die dat oplevert, moetennbsp;we omarmen, zo vertelden de Rectornbsp;Magnificus Bert van der Zwaan ennbsp;Universiteitshoogleraar Naomi Ellemersnbsp;tijdens het ochtendprogramma van denbsp;Universiteitsdag op zaterdag 2 april jl.nbsp;in de Domkerk. Andere culturen ennbsp;buitenlandse nationaliteiten verleidennbsp;ons tot verwondering en het stellennbsp;van nieuwe vragen. En nieuwe vragennbsp;leiden tot nieuwe kennis.

U leest deze Illuster in het Nederlands. Daarom zal het u zonder dit voorwoordnbsp;ontgaan dat deze Illuster zowel in hetnbsp;Engels als in het Nederlands verschijnt.nbsp;Dit is een volgende stap in de internationalisering en een krachtige, mooie ontwikkeling van uw eigenste Alma Mater.

Mr. Robert S. Groll voorzitter Utrechts Universiteitsfonds

Inhoud

4 In Utrecht

6 Generatie UU

8 De loopbaan van...

Marjan Minnesma

  • 10 Goed besteed

  • 11 Bericht uit... Genève

  • 12 JAN — Jonge Alumni Netwerk

14 UU centraal

  • 18 Bouwjaar 1993

  • 19 DUB

  • 20 Utrecht Science Park

22 In de spotlight

  • 24 Chatten met... Erbil

  • 25 In beeld, toen

  • 26 Terugblik

26 Een greep uit de agenda

28 In beeld


De volgende stap in mijn carrière jan

internationaal

Terugblik


Utrecht nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;18

Op de Chinese social media

Bouwjaar 1993


Op weg naar

Chatten met... Erbil 2

?

Een andere kijk op het leven


2 Illuster Juli 2016

-ocr page 3-

‘Ik post alles wat te maken heeft met het studentenleven in Utrecht.’ — MengLin Wang, pagina 18 ?

De opening

Colofon

Illuster is een uitgave van de Universiteitnbsp;Utrecht en het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds,nbsp;verschijnt drie keer pernbsp;jaar en wordt toegezondennbsp;aan alumni van denbsp;Universiteit Utrecht.

Redactie Robbert Jan Feunekes, Nicoline Meijer,nbsp;Armand Heijnen, Mannekenbsp;Olivier, Xander Bronkhorst,nbsp;Joost Dankers en Haroldnbsp;Kerkhof (eindredacteur).nbsp;Redactieraad Arie Smit,nbsp;oud-directeur TeleacNot;nbsp;David Veldman,nbsp;bladmanager/tekstschrijvernbsp;Uitgeverij Virtùmedia;nbsp;Olfert Koning,nbsp;communicatieadviseurnbsp;GGZ Nederland;

Marianne Hoornenborg, ondernemer De Rechtnbsp;amp; Krom Producties.

Deze internationaal georiënteerde Illuster isnbsp;verder tot stand gekomennbsp;in samenwerking metnbsp;Thijs van Himbergen ennbsp;Somaye Dehban, beidennbsp;alumni van Universitynbsp;College Utrecht ennbsp;redacteuren van het (UCU)nbsp;alumnimagazine Post.nbsp;Vertalingen Robert Smith,nbsp;Roos van der Wardt,nbsp;George Woodham.

Art direction amp; vormgeving Flow designnbsp; communicatie. Utrecht.nbsp;Druk Xerox.

ISSN 1338-4703 21e jaargang, #77.nbsp;© Universiteit Utrechtnbsp;Overname van artikelennbsp;met bronvermelding isnbsp;toegestaan. Illusternbsp;wordt gedrukt op milieuvriendelijk fsc-papier.

Volg ons op Facebook en LinkedIn: Alumninbsp;Universiteit Utrechtnbsp;E-mail: alumni@uu.nl

Van stagiair tot Bright Mind


Coimbra kwam ze snel terug voor een promotieonderzoek. Bijna twaalf jaar later begintnbsp;ze binnenkort met behulp van een beurs van denbsp;European Research Council een veelbelovendnbsp;onderzoek naar een doelgerichte behandeling vannbsp;meerdere vormen van kanker.

Vertel eens over je onderzoek. Met mijn onderzoek probeer ik photodynamische therapie voor kankernbsp;selectiever te maken. Bij deze vorm van therapienbsp;wordt er een photosensitizer toegediend (meestalnbsp;via intraveneuze injectie) die na een paar dagennbsp;geactiveerd kan worden met behulp van een ongevaarlijke lichtbron die een mechanisme in gang zetnbsp;om kankercellen te doden. Wij testen deze vorm vannbsp;therapie nu met behulp van nanobodies. Zij kunnennbsp;de photosensitizer selectiever bij kankercellen ‘afleveren’ en sneller door het hele tumorweefsel, waardoornbsp;niet alleen de patiënt dezelfde dag nog geholpen kannbsp;worden, maar ook de omliggende gezonde cellennbsp;onaangetast blijven.

Hoe kwam je in Utrecht terecht? In mijn laatste jaar ‘pharmaceutical sciences’ in Coimbra wilde ik voelennbsp;hoe het is om een promotieonderzoek te doen.nbsp;Er bestonden toen in Portugal voor studenten nietnbsp;veel mogelijkheden voor onderzoeksstages. Utrechtnbsp;stond bekend als een van de topplaatsen en collega’snbsp;waren heel enthousiast over hun ervaringen hier.

Tekst Harold Kerkhof Foto Ed van Rijswijk

Met behulp van goede cijfers kreeg ik de kans om een stage van zes maanden te volgen bij hetnbsp;departement farmaceutische wetenschappen.

En daarna? Ik rondde mijn studie in Coimbra af en samen met Gert Storm en Raymond Schiffelersnbsp;deed ik een aanvraag voor een Portugese beurs omnbsp;in Utrecht te promoveren. We wilden proberennbsp;om een eiwitsoort dat tot overexpressie komt innbsp;verschillende soorten kanker tot stilte te brengen.nbsp;Vlak na het behalen van mijn PhD deed ik als postdocnbsp;onderzoek naar het gebruik van nanobodies bij hetnbsp;zichtbaar maken van kanker (bij de divisie celbiologie) . In 2012 kreeg ik een VENi-beurs vannbsp;de NWO-STW die mij in staat stelde om mijn eigennbsp;onderzoekslijn te beginnen. Ik combineerde mijnnbsp;interesses voor het zichtbaar maken van kanker ennbsp;therapie. Toen ontwikkelde ik de photodynamischenbsp;therapie met behulp van nanobodies.

Waarin onderscheidt de Universiteit Utrecht zich van

Coimbra? Mensen staan open voor samenwerking en dure materialen worden hier makkelijk gedeeld.nbsp;In Portugal is de cultuur over het algemeen compe-titiever en doen wetenschappers daar eerder moeilijknbsp;over. Er zijn hier ook veel meer mogelijkheden,nbsp;zowel in de faciliteiten als voor de subsidiëring.

Ooit overwogen om terug te gaan of door te reizen? Ik blijf niet in Nederland voor het weer of het eten.nbsp;En ik heb flink moeten wennen aan de directheidnbsp;van de mensen hier. Er waren zeker mogelijkhedennbsp;bij andere universiteiten in de wereld, maar ik genietnbsp;van de stad en heb inmiddels een aardig netwerk.nbsp;Nu ik assistant professor word, denk ik er niet overnbsp;na in de nabije toekomst te vertrekken. Bovendiennbsp;heeft de duidelijke taal van de Nederlanders ook zonbsp;z’n voordelen. ?


Illuster Juli 2015 3

-ocr page 4-

In Utrecht Q

Studenten strijden in Washington voor nuancenbsp;en diversiteit

studenten van de Universiteit Utrecht achter de social mediacampagne #DareToBeGrey mochten de aanpak en de resultaten van hun campagne in juni presenteren in Washington bijnbsp;het Department of State. De Amerikanen hadden wereldwijdnbsp;45 universiteiten gevraagd een social media-strategie tenbsp;ontwikkelen tegen extremisme en radicalisering. De vijf bestenbsp;universiteiten waren uitgenodigd om naar Washington te komen.

De Utrechters besloten met hun project letterlijk en figuurlijk stem te geven aan opvattingen en meningen die normaalnbsp;gesproken de kranten en de televisie niet halen omdat zenbsp;genuanceerd zijn: 'geen nieuws' dus. Extreme opvattingen halennbsp;wél het nieuws, al is het maar omdat ze felle reacties uitlokken.nbsp;De Utrechtse studenten denken dat dit mechanisme ongewildnbsp;bijdraagt aan polarisering, radicalisering en uiteindelijk zelfsnbsp;extremisme. De aanpak van #DareToBeGrey heeft internationaalnbsp;grote aandacht getrokken. Een delegatie van de Utrechtersnbsp;deed al een presentatie tijdens de Global Summit van hetnbsp;internationale Strong Cities Network in Antalya, Turkije.nbsp;Dit netwerk van grote steden werd in september 2015 doornbsp;de Verenigde Naties opgericht met als doel om radicaalnbsp;extremisme in al haar verschijningsvormen tegen te gaan.

Opening Academisch

Jaar 2016/2017 met Robbert Dijkgraaf en Sander Dekker

Hoge gasten bij de opening van hetnbsp;Academisch Jaarnbsp;2016/2017 opnbsp;maandag 5 september in de Domkerk;nbsp;prominent wetenschapper èn uu-alumnus prof. dr. Robbert Dijkgraaf ennbsp;staatssecretaris van Onderwijs, Cultuurnbsp;damentele onderzoek als ‘valorisatie’ aannbsp;de orde. Voorzitter van het College vannbsp;Bestuur mr. Marjan Oudeman belicht hetnbsp;thema aan de hand van het nieuwe strategisch plan 2016-2020 van de Universiteitnbsp;Utrecht. Sander Dekker ontvouwt zijnnbsp;visie op het thema vanuit het perspectiefnbsp;van de overheid. Vervolgens reflecteertnbsp;prof. dr. Robbert Dijkgraaf zijn visie alsnbsp;wetenschapper.

De opening van het Academisch Jaar is live te volgen via de website van denbsp;universiteit: www.uu.nl

Koning in de provincie Utrecht, onthulde het tijdens een plechtigheid op 29 april jl:nbsp;“Studentenvereniging Unitas S.R. is bijzonder: de enige vereniging waar iedereennbsp;welkom was en is. Dat was zeker voor 1940nbsp;uniek. Treffend dat juist hier op Symposion, de plek waar al deze jonge mensennbsp;samen kwamen en die hen zo gevormdnbsp;heeft, de herinneringsplaquette komt tenbsp;hangen. Het is ook een erkenning van hetnbsp;leed van de slachtoffers en het verdriet vannbsp;de nabestaanden.” De plaquette is tot standnbsp;gekomen met behulp van een bijdrage vannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds.


en Wetenschappen Sander Dekker.


Het thema van de ceremonie dit jaar is


‘de impact van wetenschap’ innbsp;het licht van denbsp;Nationalenbsp;Wetenschaps-agenda. In hetnbsp;programma komennbsp;nadrukkelijk de rolnbsp;van zowel het fun



Monument gevallenen Unitas S.R.

Studentenvereniging Unitas heeft sinds dit voorjaar een eigen oorlogsmonument.nbsp;De leden die in de Tweede Wereldoorlognbsp;hun leven gaven voor de bevrijdingnbsp;worden zo herdacht. Het monument is eennbsp;verwijzing naar de zon der gerechtigheid,nbsp;het motto van de Universiteit Utrecht.nbsp;Willibrord van Beek, Commissaris van de



4 Illuster Juli 2016

-ocr page 5-

? ? www.uu.nl/nieuws

Het Utrechts Universiteitsfonds stelt de Agnites Vrolikprijs in

Ter gelegenheid van de 380ste verjaardag van de Universiteit Utrecht biedt het Utrechts Universiteitsfonds als lustrumcadeau een Jaarlijkse prijsnbsp;aan voor getalenteerde wetenschappers met onderzoek dat impact heeftnbsp;op de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd: de Agnites Vrolikprijsnbsp;(1810-1894), naar de minister van Financiën van 1854 tot 1858 èn de eerstenbsp;voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds in 1886.

Met deze prijs wil het fonds laten zien hoezeer wetenschappelijke ontwikkelingen de maatschappij en ons dagelijks leven beïnvloeden. Een jury bestaande uit vooraanstaande wetenschappers en alumni zal denbsp;inzendingen inhoudelijk beoordelen. De prijs bestaat uit een geldbedragnbsp;van € 25.000 en de Agnites Vrolikpenning en is mogelijk gemaakt doornbsp;het legaat van mevrouw Cobi de Bree dat het fonds in 2014 ontving.

Utrechtse kennisinstellingen slaan handen ineen voor vluchteling-studenten

Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht gaan samenwerken in de scholingnbsp;van vluchtelingstudenten en het voorbereiden van vluchtelingen op de arbeidsmarkt. De Utrechtse kennisinstellingennbsp;organiseren een voorbereidend studiejaar,nbsp;waarin vluchtelingstudenten wordennbsp;geholpen met studievaardigheden, denbsp;Nederlandse taal en bij de keuze van eennbsp;vervolgstudie.

De hogeschool en de universiteit stimuleren dat gekwalificeerde vluchtelingen aan het werk kunnen bij de instellingen.nbsp;De voorzitters van de Colleges vannbsp;Bestuur ondertekenden elk een samenwerkingsovereenkomst met de Stichtingnbsp;voor Vluchteling-Studenten UAF.nbsp;Naast de gezamenlijke projecten makennbsp;de instellingen ook individueel afsprakennbsp;met UAF over de inzet bij de scholing vannbsp;vluchtelingen. Marjan Oudeman, voorzitter College van Bestuur Universiteitnbsp;Utrecht: “Onze samenleving wordtnbsp;geconfronteerd met een forse toenamenbsp;van vluchtelingen. Als universiteit kunnennbsp;en willen wij een bijdrage leveren innbsp;het bieden van een toekomstperspectiefnbsp;aan hoogopgeleide vluchtelingennbsp;door het creëren van mogelijkhedennbsp;zich in Nederland verder te kunnennbsp;ontwikkelen.”

Future-proof Skills Werkgevers trainen studenten in professionelenbsp;vaardigheden

De Universiteit Utrecht heeft samen met toonaangevende werkgevers eennbsp;programma ontwikkeld dat Utrechtsenbsp;masterstudenten nog beter voorbereidtnbsp;op een toekomstige baan. Binnen hetnbsp;programma Future-proof Skills biedennbsp;organisaties zoals de Belastingdienst, ing,nbsp;Michael Page, de ns en Arriva workshopsnbsp;aan waarin studenten vaardigheden lerennbsp;die ze goed kunnen gebruiken op denbsp;arbeidsmarkt.

De universiteit geeft met dit programma gehoor aan de landelijke signalen vanuit het werkveld dat het niveau vannbsp;professionele vaardigheden van afgestudeerden vaak nog onvoldoende is.nbsp;De Future-proof Skills zijn een belangrijkenbsp;aanvulling op de bestaande voorbereidingnbsp;tijdens de reguliere studie.


Illuster Juli 2016 5

-ocr page 6-

Generatie UU

Historici Ido de Haan (West-Europese Geschiedenis, Universiteit Utrecht) en R. Bin Wong (Chinese geschiedenis, internationale economische geschiedenis. University of California,nbsp;Los Angeles) grepen beiden de kans die door het ucla — Utrecht Exchange Programnbsp;geboden wordt om in het buitenland te wonen en te werken. Maar wat maakt deze ervaringnbsp;eigenlijk zo waardevol?

'Het is voor iedereen gezond om een andernbsp;perspectief op te doen’

Uitwisselingsprogramma verbreedt horizon in Los Angeles en Utrecht

‘Veel mensen daar L zien Europa alsnbsp;een soort pittoresknbsp;¦ Disneyland.’

Andere wereld

IdH: Ik was een heel jaar lang in la, waar ik het lesgeven combineerde metnbsp;een onderzoek waarvoornbsp;ik een beurs had. Het is eennbsp;bijzondere plek, heel anders

dan Utrecht. De onderzoeksbibliotheek is gewoonweg fantastisch — hij is zo groot dat ik de eerste keer verdwaalde. En hun collectie over de Nederlandsenbsp;geschiedenis is groter dan die van ons! Ik kreeg ooknbsp;de kans om allerlei lezingen bij te wonen. Iedereen dienbsp;het wil maken in de geschiedenis spreekt uiteindelijknbsp;op UCLA, dus mijn verblijfwas een uitgelezen kansnbsp;om te netwerken.

RBW: Ik ben sinds eind april in Utrecht om een deel van mijn docenttaken aan ucla hier te vervullen.nbsp;De uitdaging van het doceren is hier dat de studentennbsp;weinig voorkennis in mijn vakgebied hebben. Iedereen is erg warm en gastvrij. En het gevoel datje innbsp;Europa krijgt, is simpelweg ongeëvenaard. Utrecht isnbsp;één van de mooiste Europese steden, omdat er zoveelnbsp;van de oude stad bewaard is gebleven. In Azië, waarnbsp;ik ongeveer 15% procent van mijn tijd doorbreng, zijnnbsp;alle gebouwen van hout waardoor er niets overeindnbsp;blijft. Ze worden wel opnieuw gebouwd, maar datnbsp;is niet hetzelfde.

Wat maakt dit uitwisselingsprogramma zo waardevol?

RBW: Persoonlijk geloof ik sterk in het principe van internationale uitwisseling en ik voel me intellectueelnbsp;uitgedaagd en geboeid. Deze uitwisselingservaringnbsp;is vertrouwd en toch anders, en dat intrigeert — eennbsp;verlenging van het bekende die je onverwachte uitdagingen brengt die eigenlijk heel anders zijn.

IdH: In la werken er mensen aan veel meer verschillende onderwerpen dan hier. Kijk maar naar professor Wong: niemand in Utrecht houdt zich bezig met denbsp;Chinese geschiedenis. Het is dus interessant voor onsnbsp;als gastdocenten colleges geven over onderwerpen dienbsp;we normaal niet aanbieden. Het verrijkt onze eigennbsp;inzichten binnen de afdeling en verbreedt tijdelijknbsp;ons aanbod voor studenten.

Een blijvend effect

RBW: Het biedt ook mogelijkheden om samenwerkingen aan te gaan met internationale collega’s in en buiten Utrecht. Daar ben ik al enige tijd mee bezig.nbsp;Voor mijn gevoel zijn de netwerken in Europa nauwernbsp;dan in de vs. Natuurlijk is Europa vanuit Amerikaansnbsp;perspectief erg compact, dus nu kan ik ja zeggen tegennbsp;uitnodigingen die ik anders moet afslaan. Ik komnbsp;bijvoorbeeld net terug uit Uppsala, en die vlucht zounbsp;ik vanuit la nooit ondernomen hebben voor eennbsp;bezoek van twee à drie dagen.


6 Illuster Juli 2016

-ocr page 7-

Tekst Emma van Opstal Foto's Ed van Rijswijk

IdH: In dat opzicht heeft het programma een blijvend effect: nadat mensen hiernbsp;zijn geweest, zijn ze geneigd om terug tenbsp;komen. Beide universiteiten organiserennbsp;een serie lezingen waar ook mensennbsp;van het uitwisselingsprogramma aannbsp;deelnemen. Zo creëren we partners metnbsp;wie we op de lange termijn kunnennbsp;samenwerken.

De relevantie van Europa

IdH: Een ander doel van het uitwisselingsprogramma was om Dutch Studies aan UCLA te promoten en om de zichtbaarheidnbsp;van de Nederlandse geschiedenis alsnbsp;integraal onderdeel van de Europese ennbsp;zelfs internationale geschiedenis te vergroten. Ik kreeg daar de indruk dat veelnbsp;mensen Europa zien als een soort pittoresknbsp;Disneyland waar je naartoe op vakantienbsp;gaat. Dit verklaart ook de enigszinsnbsp;gemarginaliseerde positie van de Europesenbsp;geschiedenis binnen de faculteit daar.nbsp;Mensen aan de westkust zien Europanbsp;over het algemeen als het verleden.

RBW: Dat is interessant, want mijn afdeling is juist zeer betrokken bij Europa —nbsp;sommigen van onze beste mensen zijnnbsp;gespecialiseerd in de Europese geschiedenis. Maar in een bredere sociale contextnbsp;hebben Amerikanen inderdaad weinignbsp;gevoel voor geschiedenis. Zelfs Europeanen die op bezoek komen, voelen ditnbsp;aan. Zij zijn vaak direct onder de indruknbsp;van de ruimtelijke schaal. Twee verschillende Franse bezoekers zeiden elk datnbsp;ze in Californie het gewicht van de traditienbsp;niet voelden, alleen openheid. Dus onzenbsp;maatschappijen zijn wel zo verschillendnbsp;dat we onder de indruk raken vannbsp;verschillende dingen.

Hoe ziet u de toekomst van het programma?

IdH; Aan onze kant is het duidelijk dat we het uitwisselingsprogramma willennbsp;voortzetten. De afdeling onderzoekt zelfsnbsp;de mogelijkheid om onze internationalenbsp;samenwerkingen uit te breiden. De uitwisseling met UCLA staat model voor denbsp;opzet van een aantal samenwerkingennbsp;met andere universiteiten over de helenbsp;wereld, ucla blijft onze belangrijkstenbsp;Amerikaanse partner.


RBW: Onze afdeling is ook erg blij met het programma. Volgens mij is het voornbsp;iedereen gezond om deze kans te krijgennbsp;een ander perspectief op te doen.

Onze afdeling is dan ook zeer duidelijk tegenover de budgetbeslissers dat ditnbsp;programma echt belangrijk is.

faciliteert de uitwisseling van docenten en studenten tussen denbsp;geschiedenisfaculteiten van de tweenbsp;universiteiten. Het geeft docentennbsp;de kans om in het buitenland collegenbsp;te geven en onderzoek te doen,nbsp;ideeën uit te wisselen met internationale collega's en academischenbsp;netwerken te versterken. Studenten

‘Een verlenging van het bekendenbsp;die je onverwachtenbsp;uitdagingen brengt.’

Heeft u iets mee terug genomen van uw uitwisseling?

IdH; Zeker! Ik denk dat ik vooral een instelling heb meegenomen: Californie isnbsp;heel anders dan ons norse Europa. Mensennbsp;zijn echt veel optimistischer in la, hoewelnbsp;het leven daar heel moeilijk kan zijn.

Er is geen verzorgingsstaat. Dat optimisme is iets belangrijks dat ik mee terug hebnbsp;genomen. En ook het idee datje ergensnbsp;anders naartoe kunt gaan en daar kuntnbsp;werken. Mijn dochter heeft die les zelfsnbsp;zo zeer ter harte genomen dat ze nu innbsp;de VS studeert.

RBW: Ik kan er nog niet echt iets over zeggen, maar ik kan het me voorstellennbsp;—jullie hebben hier een cafécultuur dienbsp;wij simpelweg niet hebben. Wat kan iknbsp;meenemen van het genot van een Belgischnbsp;biertje op een Utrechts terras... ? Eennbsp;vleugje heimwee en de wens dat dat ooknbsp;in LA kon misschien! ?

kunnen zowel tijdens hun Bachelor als hun Master deelnemen.

Prof. Ido de Haan Professor De Haan verbleef innbsp;2006-07 voor een heel Jaar in LA.nbsp;Hij is gespecialiseerd in de Modernenbsp;Geschiedenis van West-Europa. Zijnnbsp;bijzondere aandacht gaat uit naar denbsp;gevolgen van regimewisselingen ennbsp;grootschalig geweld, de ontwikkelingnbsp;van burgerschap, staat en burgerlijkenbsp;maatschappij in West-Europa en denbsp;Nederlandse politieke geschiedenis.nbsp;Hij is de Nederlandse coördinatornbsp;van het uitwisselingsprogramma.

Prof. R. Bin Wong

Professor Wong is vanaf april 2016 gastdocent in Utrecht. Hij is gespecialiseerd in de Chinese geschiedenisnbsp;en de internationale economischenbsp;geschiedenis, met bijzonderenbsp;aandacht voor patronen van politieke,nbsp;economische en sociale ontwikkelingnbsp;in vergelijking met Europese ennbsp;Amerikaanse patronen.


Illuster Juli 2016 7

-ocr page 8-

De loopbaan van... Marjan Minnesma

Marjan Minnesma

‘Het is aan jou om je ogennbsp;open te houden’

Tijdens de 380e verjaardag van Universiteit Utrecht werdnbsp;Marjan Minnesma uitgeroepen tot de eerste 'Alumnanbsp;van het Jaar' van de universiteit. In 2007nbsp;was ze een van de medeoprichters vannbsp;Urgenda, dat zich sterk maakt voornbsp;snellere verduurzaming in Nederland.nbsp;Het lukte haar ook om de nodigenbsp;aandacht van de internationale medianbsp;te genereren voor 'The Climate Miles',nbsp;haar wandeltocht naar Parijs tijdensnbsp;de Klimaattop, samen met honderdennbsp;prominenten op het gebied van duurzaamheid.

Tcrugkijkend kan ze concluderen dat haar studie en carrièrekeuzes haarnbsp;perfect hebben klaargestoomd voornbsp;haar huidige positie als oprichter ennbsp;directeur van Urgenda. Ze heeftnbsp;bedrijfskunde, rechtsgeleerdheid ennbsp;fdosofie gestudeerd. Hier heeft ze hetnbsp;vocabulaire geleerd dat ze nodig hadnbsp;bij het omgaan met bedrijven, rechtszaken, verdragen en ethische standpunten. Na haar studie werkte ze voornbsp;organisaties die uiteenliepen van Shellnbsp;tot Greenpeace, en in functies die varieerden van consultant tot manager.nbsp;“Ik heb nooit gedacht: ik ga dit of dat


‘Ik wilde niet wachten tot ik vijftig was voordatnbsp;ik enige invloed konnbsp;uitoefenen.’ — Marjan Minnesma

Niet wachten tot ik vijftig was

“Vroeger wilde ik altijd dierenarts worden,” vertelt Minnesma. “Maarnbsp;toen ik tijdens mijn examenjaar denbsp;open dag van de universiteit bezocht,nbsp;kwam ik erachter dat ik dierproevennbsp;zou moeten uitvoeren. Dat wildenbsp;ik niet, dus ik moest op het laatstenbsp;moment iets anders kiezen. Het enigenbsp;wat ik zeker wist was dat ik iets wildenbsp;doen dat maatschappelijk relevant wasnbsp;en een intellectuele uitdaging vormde.nbsp;Dus ik schreef me in bij het International College of Business Administrationnbsp;in London. Ik had bedacht dat iknbsp;daarmee nog alle kanten op kon.”nbsp;Uiteindelijk behaalde ze een mba ennbsp;werkte ze een jaar voor Shell. “Dat wasnbsp;in antropologisch opzicht heel interessant, maar ik wilde niet wachten totnbsp;ik vijftig was voordat ik enige invloednbsp;kon uitoefenen.”

Ze besloot zich bij Universiteit Utrecht in te schrijven voor de studiesnbsp;rechtsgeleerdheid en filosofie, puur uitnbsp;interesse. Ondanks haar parttimebaannbsp;als business consultant slaagde ze erinnbsp;cum lande af te studeren voor filosofienbsp;en ontving ze de Scriptieprijs voornbsp;Filosofie en Cognitieve Kunstmatigenbsp;Intelligentie.

Als onderdeel van haar studie volgde ze een stage bij de


worden. Het leven schoteltje veel verschillende paden


Nederlandse onderneming voor energie en milieu (novem).


voor, dus het is aan jou om je ogen open te houden.”



8 Illuster Juli 2015

-ocr page 9-

Tekst Monica van der Garde Foto Michael Kooren

? ? www.uu.nl/alumni

Mijn Utrecht

Marjan

Studie Rechten en Wijsbegeerte, 1990-1996

Huis quot;Op vele plekken gewoond, van Huppeldijk naast 't woonwagenkampnbsp;tot op een woonboot in hetnbsp;Merwedekanaal waar je 's zomersnbsp;ook kon zwemmen!quot;

Favouriete plek quot;Twijnstraat en alle terrasjes daar vlakbij :)quot;

“Mijn begeleider was een zeer bezield man en wilde een programma opzetten voornbsp;wat toentertijd nog Oost-Europa werdnbsp;genoemd. Ik schreef een voorstel voor eennbsp;wedstrijd van de eu en we wonnen eennbsp;beurs van 3,5 miljoen gulden, dus heb iknbsp;mijn eigen baan gecreëerd. In de vijfjaarnbsp;dat ik bij novem heb gewerkt, heb ik veelnbsp;geleerd, zowel over duurzaamheidsvraag-stukken als over samenwerking tussennbsp;steden en regio’s en het investeren metnbsp;Europees geld.”

Met mijn eigen handen

In 1998 werd Minnesma door Greenpeace Nederland benaderd voornbsp;de functie van campagnedirecteur.nbsp;“Het was een van mijn ultieme dromennbsp;om voor Greenpeace te werken. Toennbsp;ik klein was, had ik posters van babyzee-hondjes boven mijn bed hangen. In dienbsp;tijd had Greenpeace veel invloed ennbsp;vochten ze voor dingen die heel belangrijknbsp;voor me waren. Daarnaast was het eennbsp;hele interessante functie omdat mijnnbsp;afdeling niet alleen de campagneteamsnbsp;besloeg, maar ook het juridische en hetnbsp;wetenschappelijke team, en het actieteam.nbsp;Het was de grootste stap in mijn carrière:nbsp;pas dertigjaar oud en van buiten denbsp;organisatie.”

Ze genoot van de dynamische combinatie van actie, diepgaande wetenschappelijkenbsp;enjuridische overwegingen en de enormenbsp;creativiteit van de teamleiders die zijnbsp;aanstuurde. Maar ze ontdekte ook datnbsp;managen niet was wat ze het liefst deed.nbsp;“Teamleiders hadden hun eigen ideeën,nbsp;waardoor ik een dienende leidinggevendenbsp;moest zijn. En ik miste het om daadwerkelijk in het werkveld te staan, nieuwenbsp;dingen te bedenken en die met mijn eigennbsp;handen op te bouwen.”

Zo groot mogelijke impact

Driejaar later werd ze gevraagd om programmamanager te worden voor hetnbsp;Institute for Environmental Studies aannbsp;de vu Amsterdam. Daar stuurde zenbsp;diverse internationale wetenschappelijkenbsp;programma’s aan. In 2004 vroeg professornbsp;Jan Rotmans haar om mededirecteur tenbsp;worden van drift, het Dutch Researchnbsp;Insitute For Transitions, dat hij toen aannbsp;het opzetten was. Het was een nieuwenbsp;pioniersuitdaging. “Maar op een gegevennbsp;moment stelden we onszelf de vraag:nbsp;welke veranderingen kunnen wij met onsnbsp;onderzoek in de maatschappij tot standnbsp;brengen?”

Ze besloten een urgente agenda op te stellen waarin werd beschreven hoenbsp;een duurzame wereld er in 2050 uit konnbsp;zien. “We presenteerden onze agendanbsp;op een festival en daar zei een journalist:nbsp;‘Geweldige agenda, maar gaan jullie hemnbsp;ook implementeren? ’. Toen hebben wenbsp;besloten om Urgenda op te richten, eennbsp;samentrekking van ‘urgent’ en ‘agenda’.”

“Urgenda vereiste alle vaardigheden, kennis en het netwerk die ik in de afgelopen vijfentwintig jaar had opgedaan,nbsp;en ik voel nog steeds heel sterk dat ik hiernbsp;op de juiste plek zit. In deze functie kan iknbsp;een enorme maatschappelijke veranderingnbsp;teweegbrengen. Dat vind ik momenteelnbsp;het belangrijkst: hoe kan ik een zo grootnbsp;mogelijke impact realiseren? Misschiennbsp;staat er morgen wel iemand op de stoepnbsp;met de boodschap dat ik ergens andersnbsp;nodig ben om een verschil te kunnennbsp;maken. Maar ik zou zelf niets kunnennbsp;verzinnen.” ?

Benoemingen

? ? Marjan Minnesma Wijsbegeerte (1990-1996)

Is benoemd tot Alumnus van het Jaar 2015

Thera Adam van Straaten

Nederlands Recht (1992-1998)

Is benoemd tot partner van Kneppelhout

amp; Korthals Advocaten

Brigitte Bloksma Theater-, film- ennbsp;televisiewetenschappen (2000-2005)

Is benoemd tot lid van de Raad voor Cultuur

Ruth de Bock

Nederlands Recht (1982-1989)

is benoemd tot Advocaat Generaal van de Hoge Raad der Nederlanden

Mariëtte Boerstoel-Streefland Geneeskunde (1979-1986)

Is benoemd tot Senior Vice-President,

Head, Global Drug Safety van Shire

Ineke Koele

Internationaal Recht (2002-2007)

Is opgenomen in de lijst van IFC Power

Women Top 200

Mare Kuipers

Nederlands Recht (1986-1992)

Is benoemd tot Inspecteur Generaal bij het Ministerie van Sociale Zakennbsp;en Werkgelegenheid

Steven Martina

Economie (2000-2004)

Is benoemd tot CEO van The Greenery

Caroline Princen

Psychologie (1986-1992)

Is benoemd tot Voorzitter van de commissie Talent naar de Top

Drs. Fenna Hanraets

Kmw 7 ,

L-;


lUuster Juli 2016 9

-ocr page 10-

Goed Besteed

? ? www.uu.nl/alumni


lever je altijd een positie v^Eij3rag^

quot;Als wetenschappers van verschillende universiteiten de kans krijgen om zich gezamenlijk 'in de loopgraven te begeven', kan de uitkomstnbsp;aanzienlijk zijnquot;, zegt Loren Field, hoogleraar geneeskunde aannbsp;Indiana University en pionier op het gebied van hartweefselregene-ratie. Field heeft onlangs, tijdens een gastprofessorschap, samengewerkt met wetenschappers van Regenerative Medicine Utrechtnbsp;(RMU), een kans die werd gefaciliteerd door de alumnikring uit Dennbsp;Haag 'De Hofvijverkring'. Hij vertelt over de aard van zijn onderzoeknbsp;met Utrecht en het 'immateriële belang' van personeelsuitwisselingnbsp;voor wetenschappers.

Kunt u uw onderzoek kort beschrijven?

“Ik doe al zo’n dertigjaar onderzoek naar hartweefsciregeneratie, in het bijzonder naar de wijze waarop hartspierweefsel na eennbsp;hartaanval regenereert. Dit is ons bij muizen al gelukt en ik bennbsp;er vrij zeker van dat dit ons over vijf tot tien jaar ook zal lukkennbsp;bij mensen.”

Waarom heeft u Universiteit Utrecht gekozen voor uw gastprofessorschap?

“Mijn professionele relatie met Utrecht gaat ver terug en ik wilde onze onderzoekssamenwerking graag uitbreiden. Het is vannbsp;onschatbare waarde om samen te werken en je in de loopgravennbsp;te begeven. Hierdoor krijgje een beter idee van watje samen kuntnbsp;bereiken en bovendien is de kwaliteit van het onderzoek innbsp;Utrecht zeer hoog.”

Welk onderzoek voert u samen met RMU uit?

“We hebben een nieuw beeldsysteem ontwikkeld dat een 3D-voorstelling produceert van waar de celregeneratie in hetnbsp;hart plaatsvindt. We zijn op zoek naar laboratoria met interessantenbsp;bevindingen waarop we ons model zouden kunnen toepassen.nbsp;Utrecht heeft zo’n laboratorium en er is hier al veel onderzoeknbsp;gedaan naar celtherapie. De volgende stap is de financiering vannbsp;personeelsuitwisseling, zodat de onderzoekers naar mijn laboratorium kunnen komen.”

Wat is het nut van dergelijke fondsenwervende initiatieven? “Iedere wetenschapper profiteert van het werken in een andernbsp;laboratorium. Voor degenen die met een gastwetenschappernbsp;werken is het een kans om met een buitenstaander te sparren.nbsp;Toen ik jong was, kreeg ik de mogelijkheid ideeën uit tenbsp;wisselen met wetenschappers van aanzien en ik besef heelnbsp;goed hoe waardevol dit is.”

Wat is uw advies, als succesvol onderzoeker, aan jonge wetenschappers?

“Succes is voor negentig procent een kwestie van de moed hebben om door te gaan. Soms moetje voor elke stevigenbsp;stap vooruit heel veel stappen terug doen. Maar als je je werknbsp;goed doet en volhoudt, zal je waarschijnlijk wel een keer raaknbsp;schieten. En zo niet, dan lever je nog altijd een positievenbsp;bijdrage aan het veld.”

Wat is de volgende stap in uw carrière?

“Ik zou heel graag bij muizen een mutatiescreening doen naar genen die de celcyclus van het hart activeren. Het zou geweldignbsp;zijn om dit gebied te kunnen verkennen.”

De Hofvijverkring

^^êffianTaT alumni u

¦ geefkring opgericht vo schappelijk onderzoeknbsp;Utrecht. Met de bijd^e yanUetoingnbsp;Regeneratieve fiene@skuade van de Unnbsp;het Hofvijver Visiting Scientist Progranbsp;Drie internationale wetenschappernbsp;hun vakgenoten in Utrecht. De volnbsp;wordt hoogleraar biofabrication jirnbsp;de Universiteit van Würzburg.


10 Illuster Juli 2016

-ocr page 11-

ÿ Bericht uit... Genève

Tekst Iveta Cherneva

Het combineren


-T

-t-


van studierichtingen^’-^


vts quot;i“

¦ - nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;,-s^

I '7- Si—

rlt;5r


is zeker de




moeite Avaard



De Bulgaarse

Iveta Cherneva volgde haar Bachelornbsp;Liberal Arts andnbsp;Sciences aannbsp;University Collegenbsp;Utrecht (ucu).nbsp;Ze is niet alleennbsp;mensenrechtenadviseur bij denbsp;Verenigde Natiesnbsp;(vn) in Genève,nbsp;maar ook schrijßternbsp;van diverse boekennbsp;over sociale kwesties.

Toen ik me dertien jaar geleden bij University College Utrechtnbsp;inschreef, wist ik niet preciesnbsp;wat ik wilde gaan doen, maarnbsp;ik wist wel dat ik me in de internationale politiek zou begeven.nbsp;Ooit. Mijn eerste boek bespreektnbsp;de uitbuiting van bedelaars ennbsp;voert aan dat dit gebruik volgensnbsp;internationale wetgeving innbsp;feite onder mensenhandel valt.nbsp;Dit boek zette mijn naam op denbsp;kaart. Vanaf dat moment was iknbsp;auteur, wat me vervolgens toegang verschafte tot de VN innbsp;Genève. Ik zal kort uitleggen hoenbsp;dit eerst boek verband houdtnbsp;met wat ik op UCU heb geleerd.

Het onderwijs dat ik op Universiteit Utrecht volgde,nbsp;speelde een rol. Het komt nietnbsp;vaak voor, maar ik studeerdenbsp;zowel internationale politieknbsp;als internationale wetgeving.

Ik ging diep in op zowel psychologie als op etnische betrekkingen. Bij professor Fried van Hoof kwam ik in aanraking metnbsp;Internationale Mensenrechten.nbsp;Destijds wist ik niet wat mensenrechten waren, maar omdat denbsp;cursus werd aangeboden en iknbsp;benieuwd was, ging ik, nadatnbsp;een vriend me er letterlijk meenbsp;naartoe had gesleept, naar hetnbsp;eerste college. Uiteindelijknbsp;zouden mensenrechten mijnnbsp;werkveld worden. Tegelijkertijdnbsp;had ik de mogelijkheid omnbsp;sociale psychologie te volgen bijnbsp;'Het was de zeldzame combinatie van studierichtingennbsp;die me heeft geholpen aanbevelingen met betrekking totnbsp;een mensenrechtenprobleemnbsp;te schetsen op basis vannbsp;psychologie.'

Christel Lutz. Later zou psychologie me helpen bij het opzetten van beleidsaanbevelingen opnbsp;het gebied van sociale kwesties.

Op dit vlak is UCU van onschatbare waarde geweest.nbsp;Ik ken geen enkele andere pleknbsp;die je psychologisch inzicht zounbsp;verschaffen in combinatie metnbsp;internationale wetgeving, ennbsp;die politiek naast cultuurstudiesnbsp;faciliteert. Dankzij deze uniekenbsp;combinatie kon ik me onderscheiden van iedereen die zichnbsp;in één richting specialiseerde ennbsp;misschien wel een uitmuntendnbsp;advocaat werd, maar weinignbsp;te bieden had wanneer hetnbsp;aankwam op inzicht in socialenbsp;betrekkingen. Of misschien politicologie had gestudeerd, maarnbsp;geen flauw benul had van internationale juridische regimes.nbsp;Dit kwam dan ook naar vorennbsp;in mijn eerste boek.

Het was de zeldzame combinatie van studierichtingen die me heeft geholpen aanbevelingen met betrekking tot eennbsp;mensenrechtenprobleem tenbsp;schetsen op basis van psychologie, waarbij de oplossing ook lagnbsp;in internationale wetgeving ennbsp;etnische betrekkingen, en er ooknbsp;nog een politieke achtergrondnbsp;meespeelde. Ik kan met zekerheid zeggen dat UCU me heeftnbsp;geholpen te komen waar ik nunbsp;ben. Ik heb al een behoorlijkenbsp;staat van dienst op het gebiednbsp;van publicaties en ervaring metnbsp;vijf VN-instellingen, waarondernbsp;de Hoge Commissaris voor denbsp;Rechten van de Mens, de Men-senrechtenraad, en uiteindelijknbsp;UNICEF. Hier werk ik momenteelnbsp;aan een uniek kader voor financiële instellingen in relatie totnbsp;de rechten van het kind.

Het combineren van studierichtingen is zeker de moeite waard. Mijn advies: haal zoveelnbsp;mogelijk uit de multidisciplinairenbsp;aanpak die deze universiteitnbsp;biedt, want je boft dat je denbsp;mogelijkheid hebt. Ga voornbsp;uiteenlopende combinaties ennbsp;onderwerpen. Besteed geennbsp;aandacht aan mensen die jouwnbsp;studiekeuzes belachelijk maken.nbsp;Daag jezelf uit. Ontwikkel jenbsp;eigen ideeën.


Illuster Juli 2016 11

-ocr page 12-

IAN

alumni

netwerk

Voor alumni tot 35 jaar is er het Jonge Alumni Netwerk (JAN). Het bestuur van het JAN organiseert activiteiten en evenementennbsp;waarbij jij op een informele manier je netwerk kunt uitbreiden.

De wens hebben om naar het buitenland te vertrekken voor je studie is één, maar om dat dan ook echt te gaan doen is iets heel anders. Karin Prummelnbsp;vertrok tijdens haar Master naar San Francisco en koos daarna voor eennbsp;promotieplek in Zürich, jan vroeg haar naar haar keuzes en ervaringen.

‘De volgende stap in mijn carrière’

Tips van de promovendus in het buitenland

‘Maak gebruik van de mogelijkheidnbsp;om een semesternbsp;of een stage in hetnbsp;buitenland te doen.’

Wanneer wist je dat je naar het buitenland wilde en waarom koos je voor Zürich? “Tijdens mijn Master hebnbsp;ik in San Francisco een onderzoeksproject gedaan.nbsp;Dat was een geweldige ervaring: ik mocht werken innbsp;een schitterend laboratorium dat internationaal hoognbsp;aangeschreven staat, maakte daar vele vrienden en bennbsp;in Californie op een paar fantastischnbsp;mooie plekken geweest. De wetenschappers daar verwelkomden menbsp;echt met open armen. Geweldig.

Toen ik terugkeerde uit San Francisco besprak ik metnbsp;veel mensen mijn volgende stap.nbsp;Enkelen van hen adviseerden omnbsp;voor een promotieplek ook in hetnbsp;buitenland te kijken, maar daar zatnbsp;ik in eerste instantie niet aan te denken. We hebbennbsp;het hier in Nederland toch ook gewoon prima voornbsp;elkaar, nietwaar? Maar misschien beperkte ik me juistnbsp;wel tot Nederland, omdat dat toch de makkelijkstenbsp;en meest vertrouwde optie was. Bij het zoeken naarnbsp;een leuke promotieplek kwam ik een zeer interessantnbsp;promotietraject in Zürich tegen. Ik had goede verhalen gehoord over die stad: twee universiteiten metnbsp;allebei een hoge ranking en dus een grote en internationale academische gemeenschap. Het promotietraject bestaat uit een breed scala aan vakken, er is eennbsp;hoge mate van studentenparticipatie en een goedenbsp;begeleidingsstructuur. Verder heeft de stad een hoopnbsp;te bieden en ligt ze schitterend aan het meer en nietnbsp;ver van de Alpen. Ook dat maakte Zürich ideaal, wantnbsp;ik houd van watersport, skiën en hiken. Toen dacht ik:nbsp;ik trek de stoute schoenen aan en doe het gewoon ennbsp;heb me toen aangemeld.”

Hoe heb je je voorbereid? Wat waren de logistieke uitdagingen die je tegenkwam bij het verhuizen naarnbsp;Zwitserland? “Gedurende drie dagen werkte ik denbsp;aanmeldingsgesprekken bij de Life Sciences Zürichnbsp;Graduate School af. Ik was op dat moment voor hetnbsp;eerst in Zürich, maar was al eens in Zwitserland opnbsp;vakantie geweest en een keer op uitwisseling op denbsp;middelbare school. Ik besloot er na de gesprekkennbsp;nog enkele dagen aan vast te plakken en heb toen innbsp;Zürich alvast wat rondgesnuffeld en ben ook in denbsp;bergen gaan hiken om daarna nog even naar ‘mijn lab’nbsp;terug te keren.

Ik heb zorgvuldig informatie ingewonnen over watje moet doen als je vertrekt uit Nederland ennbsp;watje in Zwitserland allemaal moet regelen. Voordatnbsp;ik echt overging, ben ik een maand van tevoren naarnbsp;Zürich gegaan en heb toen de plek gevonden waarnbsp;ik nu nog woon. Dus daar heb ik dan wel wat geluknbsp;mee gehad.”

Wat betekent die internationale ervaring voor je carrière? “Ofik nu in de academische wereld werkzaam blijfnbsp;of niet, de internationale ervaring die ik nu opbouw,nbsp;gaat gepaard met een groot netwerk aan contactennbsp;die me kunnen helpen bij de volgende stap in mijnnbsp;carrière. Naar het buitenland gaan geeft je de mogelijkheid om naast te kunnen groeien in je vakgebied,nbsp;je aan te leren passen aan een nieuwe omgeving,nbsp;flexibiliteit te ontwikkelen en vaardigheden tenbsp;ontwikkelen om het debat aan te gaan en samennbsp;werken met mensen uit andere culturen en metnbsp;andere meningen.”


12 lUuster Juli 2016

-ocr page 13-

I

Wat zijn de meest in het oog springende

culturele verschillen tussen het werken in

Nederland en in Zürich? “Over bet algemeen zie ik niet veel verschillen qua werkomgeving tussen Nederland en Zwitserland.nbsp;In Zwitserland is al les goed geregeld, somsnbsp;zelfs iets té goed. Waar de Nederlandernbsp;dan weer meer direct en open is in hetnbsp;geven van zijn mening is de Zwitser watnbsp;meer terughoudend en i.s hij wat meernbsp;geneigd de discussie te willen vermijden.nbsp;Soms mis ik die Hollandse mentaliteit wel.

Net als de Hollandse keuken trouwens.

Er gaat toch echt niets boven een broodje krJkct.”

Wat zou jij mensen die een internationale carrière ambiëren willen adviseren? quot;Als jenbsp;nog student bent: maak gebruik van de ƒnbsp;mogelijkheid om een semester of een stage®nbsp;i^n het buitenland te doen bij een goed ƒ anbsp;edrijfoflaboratoriuni daar. I )an kmijc gt;9nbsp;proeven hoe het is om in liet buitenland ƒnbsp;te w'erken en weetje ofhet wat voorjounbsp;is. Tijdens zo’n periode bouwje olt;sk eennbsp;netwerk op aan mensen dieje ook ii/fjcnbsp;studie kunnen helpen bij het vinden vannbsp;werk of een onderzoeksplek (ofeen vakantieadres) in het buitenland. HetaJlerbt^nbsp;langrijkste is om jezelf ruimdenkend op tenbsp;stellen alsje aan een internationale carrièrenbsp;wilt beginnen en te vertrouwen ojrjenbsp;gevoel. Ik ben blij dat ik he^jj^llan heb.”

¦t



-ocr page 14-

(Eentraal


'Wetenschap sluit meer aan op de beleidsvragen'


14 Illuster Juli 2016


-ocr page 15-

? ? www.uu.nl/healthy-urban-living

Onlangs sloot de Universiteit Utrecht, in het bijzijn van burgemeester Jan van Zanen, een overeenkomst met de universiteiten van Hongkong en Toronto.nbsp;De instellingen spraken af te zullen samenwerken in hun onderzoek naar ‘healthynbsp;cities’. Reden voor lUuster om in gesprek te gaan met universitair hoofddocentnbsp;dr. ir. Roel Vermeulen die vanuit de universiteit het deel life sciences van dezenbsp;samenwerking leidt, en Lot van Hooijdonk, wethouder van de stad Utrecht metnbsp;onder meer milieu in haar portefeuille.

In een verstedelijkt gebied als Nederland zijn er diverse bedreigingen voor de volksgezondheid,nbsp;zoals luchtverontreiniging, hoge temperaturennbsp;en geluidsoverlast. Vermeulen: “De burger moetnbsp;scherp op zijn gezondheid letten. Maar daar moet denbsp;lokale overheid wél bij helpen. Nodigt een stad welnbsp;voldoende uit om gezond te leven, om te bewegen,nbsp;naar buiten te gaan? Zijn er voldoende fiets- ennbsp;wandelroutes in de stad, is er voldoende groen? ”

Beleid wetenschappelijk onderbouwd

Van Hooijdonk geeft nog een reden waarom de politiek betrokken moet zijn bij de gezondheid innbsp;de stad: “Een drukke stad met veel gemotoriseerdnbsp;verkeer kan behoorlijk veel stressnbsp;opleveren. Daar moeten we alsnbsp;lokale overheid iets mee. Uitnbsp;onderzoek blijkt bijvoorbeeldnbsp;dat fietsen altijd beter is. Zelfs alsnbsp;de lucht in de stad verontreinigdnbsp;is of als je rekening houdt metnbsp;verkeersveiligheid — waarbijnbsp;fietsers altijd kwetsbaarder zijnnbsp;— kun je nog beter op de fietsnbsp;dan in een auto stappen. Fietsennbsp;blijkt zoveel gezondheidswinst op te leveren, datnbsp;die opweegt tegen de nadelen. Dat weten we nunbsp;naar aanleiding van onderzoek door de Universiteitnbsp;Utrecht en daar kunnen we iets mee bij de inrichtingnbsp;van de stad. Dat soort vragen — over gezondheidseffecten van maatregelen — proberen we weg tenbsp;zetten bij de kennisinstellingen in de regio, nietnbsp;alleen bij de universiteit, maar ook bij bijvoorbeeldnbsp;het RIVM of de hogeschool.”

Utrecht is de afgelopen jaren al veel gezonder geworden, weet Van Hooijdonk. “En elk jaar gaatnbsp;het weer een beetje vooruit, mede door ingrepennbsp;van de rijksoverheid en de gemeente zelf, zoals eennbsp;vergroening van de autobelasting, het aanschaffennbsp;van schonere bussen of de milieuzone. Maar er blijvennbsp;moeilijke punten over. Dat het rijk nu 130 km toestaatnbsp;op snelwegen, helpt niet echt. Juist in de buurt vannbsp;die snelwegen zie je, wat luchtkwaliteit betreft, denbsp;grootste knelpunten.”

‘Het is interessant dat op dit moment de meestnbsp;progressieve politiekenbsp;aanpak meer op lokaal dannbsp;op landelijk niveaunbsp;plaatsvindt.’

Vermeulen: “Wat de luchtkwaliteit betreft heeft de stad Utrecht de ambitie om zich aan de norm vannbsp;de World Health Organization (who) te houden, dienbsp;een stuk lager ligt dan de landelijke of de Eu-norm.nbsp;De WHO-norm is wetenschappelijk onderbouwd.nbsp;Het is interessant dat op dit moment de meest progressieve politieke aanpak meer op lokaal dan opnbsp;landelijk niveau plaatsvindt.”

Similar cities

“De achterliggende gedachte bij de samenwerking metnbsp;Hongkong en Toronto”,nbsp;vervolgt de milieu-epidimio-loog, “is dat we beter willennbsp;kwantificeren waaraannbsp;mensen worden blootgesteld.nbsp;Die samenwerking heeftnbsp;dan betrekking op zowel het technologische gebiednbsp;— zoals het ontwikkelen van sensoren om de luchtkwaliteit te meten ofapps om te registreren waarnbsp;mensen zijn en wat de gezondheidservaring is —nbsp;als op inhoudelijk gebied; hoe verhouden de verschillende factoren die van invloed zijn op gezondheidnbsp;zich onderling tot elkaar? We weten immers wel datnbsp;gezonde voeding, bewegen, niet roken, een schonenbsp;lucht en dergelijke bijdragen aan een goede gezondheid, maar wat die factoren met elkaar te makennbsp;hebben en samen doen, daar willen we meer overnbsp;weten. Het is heel mooi om dat in vergelijkend


Illuster Juli 2016 15

-ocr page 16-

UU Centraal

Op weg naar gezonde steden



Sinds mei 2014 is Lot van Hooijdonk wethouder voor verkeer en mobiliteit, energie en milieu van de gemeente Utrecht.nbsp;Als lid van Groenlinks speelt zij een actieve bestuurlijke rolnbsp;op lokaal, nationaal en Europees niveau. Na vele jarennbsp;gewerkt te hebben als senior adviseur voor het Ministerienbsp;van Verkeer en Waterstaat, werkte zij tot haarnbsp;wethouderschap als adjunct-directeur van de Natuur ennbsp;Milieufederatie Utrecht. Lot van Hooijdonk heeftnbsp;geschiedenis, politieke wetenschappen en buitenlandsenbsp;betrekkingen gestudeerd aan de universiteiten van Utrechtnbsp;en Florida en het Instituut Clingendael. Zij is de auteur vannbsp;vele publicaties op het gebied van duurzame mobiliteit.

Dr. ir. Roel Vermeulen is onder meer universitair hoofddocent aan het Institute of Risk Assessment Sciences aan de Universiteit

Utrecht en visiting professor aan Imperial College London. Zijn onderzoek is sterk multidisciplinair en richt zich opnbsp;risicofactoren in het milieu voor kankeren neurologische ziektes.nbsp;Tot zijn meest belangrijke onderzoeksgebieden behoort hetnbsp;creëren van nieuwe methodes om de impact van het milieu ennbsp;lifestyle op het menselijke biologische systeem te kwantificeren.nbsp;Vermeulen heeft deel uitgemaakt van verschillende commissies,nbsp;waaronder de World Health Organization en de 'Nationalnbsp;Toxicology Program' in de VS. Hij is lid van de commissienbsp;'Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen'nbsp;van de Gezondheidsraad.


perspectief te kunnen doen, omdat de onderlinge verschillen tussen de deelnemende steden groot zijn.”nbsp;Van Hooijdonk: “Zo’n vergelijking tussen stedennbsp;levert vast veel nieuwe inzichten op. Maar zelfs alnbsp;binnen Utrecht zelf zijn dc verschillen groot. Ooknbsp;al wonen we allemaal in dezelfde stad, de gezondheidnbsp;van de bevolking van Overvecht bijvoorbeeld is alnbsp;heel anders dan die in het naburige Tuindorp. Datnbsp;betekent dat gezondheid behalve fysieke kennelijknbsp;ook sociale componenten heeft. Voor mij klinktnbsp;Toronto of Hongkong iets te grootstedelijk voornbsp;goede vergelijkingen; wij zoeken meer de samenwerking met ‘similar cities’: zo is er contact metnbsp;verkeersambtenaren in Portland, kijken wij met veelnbsp;belangstelling naar het concept van de ‘leefstraat’ innbsp;Gent of leren we van de stedenbouwkundige aanpaknbsp;met betrekking tot verdichting van Vancouver.nbsp;En andersom hebben we met ons programma ‘Beternbsp;eten en bewegen’ in Overvecht al landelijke bekendheid gekregen.”

Gezondheid en well being

Van Hooijdonk ziet ook andere voordelen van maatregelen voor gezonde stad en ziet daar ook een rol voor de wetenschap; “Dat gemotoriseerd verkeernbsp;bijdraagt aan geluidsoverlast en slecht is voor de luchtkwaliteit valt nog wel uit te leggen. Maar dat fietsennbsp;ook emancipatoir werkt, dat het je vrijheid vergroot,nbsp;is lastiger te verkopen. Maar wat denk je van al dienbsp;jongeren in de Verenigde Staten die tot hun i6enbsp;moeten wachten voordat ze een rijbewijs mogen halennbsp;en zich los kunnen maken van hun ouders? Hiernbsp;springje als jongere op je twaalfde al op de fiets ennbsp;ga je je eigen gang. De fiets brengt bovendien de mensnbsp;weer terug in het straatbeeld. Je ziet mensen en kijktnbsp;niet alleen maar tegen machines aan. Ook dat draagtnbsp;bij aan de kwaliteit van het leven in de stad. Maarnbsp;maatregelen om dit soort dingen te bevorderen zijnnbsp;intuïtief en moeilijk uitlegbaar.”

Vermeulen denkt met de internationale samen-werkingjuist daar een goede bijdrage aan te kunnen leveren: “Kennisinstellingen willen de samenwerkingnbsp;met steden veel meer aangaan om te begrijpen hoe denbsp;dingen in de stad werken. Je kunt veel ‘bemonitoren’,nbsp;zodat je direct kunt bekijken wat voor effect bepaaldenbsp;maatregelen hebben. Dat verhaal willen we bovennbsp;tafel krijgen. Niet alleen over sterfte en ziekte, maarnbsp;ook over ‘well being’. En daar kan de samenwerkingnbsp;met Toronto en Hongkong bij helpen. Wc kunnen nunbsp;veel meer geïntegreerd doen en onderzoek initiërennbsp;dat direct tot beleidsveranderingen kan leiden.nbsp;Wat zijn onze intervcntieniogelijkheden? Hoe zit het


16 Illuster Juli 2016

-ocr page 17-

? ? www.uu.nl/healthy-urban-living

multifactorieel in elkaar? Dus niet alleen: wat zijn nou precies de gezondheidseffecten? Wetenschap sluit zo meer aan op denbsp;beleidsvragen. Dat doen wetenschappersnbsp;soms te weinig.”

Pijnlijke maatregelen

Politieke maatregelen op gebied van milieu of infrastructuur zijn altijd weernbsp;goed voor fikse discussies in het publiekenbsp;debat. Het lijkt dus geen overbodige luxenbsp;om de juiste cijfers boven water te krijgen.nbsp;Neem bijvoorbeeld de verdichting van denbsp;stad, of een toename van 70.000 inwonersnbsp;in Utrecht tot 2030. Van Hooijdonk zietnbsp;dat als een positieve ontwikkeling:nbsp;“Ik ben als Groenlinkser een grootnbsp;voorstander vannbsp;verdichting van denbsp;steden. Milieutechnisch gezien isnbsp;dat veel beter,nbsp;omdat alle voorzieningen dicht bijnbsp;elkaar zitten en ernbsp;dus veel minder autoverkeer nodig is.nbsp;Alles is immers te voet of per fiets bereikbaar. En een compacte stad hoeft niet tenbsp;betekenen datje torenflats bouwt. Utrechtnbsp;heeft, vergeleken met bijvoorbeeld Dennbsp;Haag of Amsterdam, altijd laag gebouwd,nbsp;meestal twee verdiepingen. Daar kunnbsp;je best vijf of zes lagen van maken, zoalsnbsp;al is gedaan bij de veilinghaven waarnbsp;een nieuwe wijk is opgetrokken op eennbsp;voorheen verrommeld industrieterrein.nbsp;Daarvan heeft Utrecht er nog meer,nbsp;onder meer langs de kanalen, en daarnbsp;kun je best van dat soort woningbouwnbsp;met relatief weinig lagen realiseren.”

Een andere controversiële maatregel is de milieuzone voor oude diesels zondernbsp;roetfilter. Van Hooijdonk: “Dat scheelt 30%nbsp;aan roetuistoot onder het lichte verkeer.nbsp;Natuurlijk zijn oude diesels niet de enigenbsp;roetuitstoters en voor het geheel is dat misschien niet zo groot, maar ik kan niksnbsp;anders bedenken dat zo veel effect heeft.”nbsp;“Er zit ook een morele kant aan”, vervolgt Van Hooijdonk. “Luchtkwaliteitnbsp;staat nog steeds in de top 3 van oorzakennbsp;van vroeg overlijden. Hier kunnennbsp;mensen niks aan doen. Ze kunnen nietnbsp;kiezen welke lucht ze inademen. Hoe langnbsp;sta je nog toe dat andere mensen er last vannbsp;hebben? Daarom hebben we in Utrechtnbsp;gekozen voor de milieuzone en helpen wenbsp;mensen met alternatieven. De grote groepnbsp;mensen met long- en luchtwegaandoenin-gen heeft er veel baat bij.”

‘De menselijke norm leek verdwenen en die isnbsp;nu weer terug metnbsp;de aandacht voor denbsp;bewoners in een wijk.’

Vermeulen: “Precies. Die milieuzone is zeer verdedigbaar. Je helpt een grotenbsp;groep, en de kleine groep die er last vannbsp;heeft beperk je niet in zijn bewegingsvrijheid; die mogen wel in een auto, maarnbsp;op deze plek niet in die specifieke auto.”nbsp;Vermeulen heeft geen specifieke wensennbsp;voor het milieubeleid van de stadnbsp;Utrecht: “Maarnbsp;wat ik graag zounbsp;willen zien, isnbsp;een meer geïntegreerde aanpak vannbsp;milieuproblemennbsp;tussen de universi-teit en kennisinstituten, de inwoners en de gemeente.nbsp;Op deze manier is het mogelijk om wetenschappelijke vernieuwing en toepassingnbsp;beter te laten aansluiten bij de vragen vannbsp;gemeente en burger.”

Een boodschap van hoop

Van Hooijdonk wil het interview graag besluiten met een boodschap van hoop:nbsp;“Waar het vaak om draait, is het dilemmanbsp;tussen het individuele en het collectievenbsp;belang. In eerste instantie lijken mensennbsp;vooral hun eigen straatje schoon te willennbsp;vegen: kunnen we geen parkeervergun-ning en 30 km-zone voor onze straatnbsp;krijgen? Maar als je doorvraagt naar hoenbsp;mensen de ruimte zouden willen gebruiken, gaat het meestal niet meer alleen overnbsp;de eigen straat. Dan willen ze iets moois,nbsp;met groen, waar ze kunnen bewegen ennbsp;elkaar ontmoeten. We zijn nu veel meernbsp;in gesprek met burgers en ondernemersnbsp;en daar komen vaak hele goede ideeën uit.nbsp;Met die aandacht voor leefbaarheid ennbsp;gezondheid is er in de politiek en planologie een omslag gemaakt. Voorheennbsp;was de verkeersdeelnemer de norm.nbsp;Dat heeft onder meer geleid tot hetnbsp;dempen van een deel van de singelnbsp;en het bouwen van Hoog Catharijne.nbsp;De menselijke norm leek verdwenennbsp;en die is nu weer terug met de aandachtnbsp;voor de bewoners in een wijk.” ?

Utrecht, Toronto en Hong Kong bundelen onderzoek naar gezondenbsp;steden

De Universiteit Utrecht, de University of Toronto en de Chinese Universitynbsp;of Hong Kong gaan gezamenlijknbsp;onderzoek doen naar gezond levennbsp;in de stad. Het is voor het eerst datnbsp;expertise en inzichten in stedelijkenbsp;problematiek vanuit drie verschillendenbsp;mondiale stedelijke regio's met elkaarnbsp;worden gecombineerd. Het onderzoeknbsp;moet leiden tot nieuwe, duurzamenbsp;oplossingen voor de wereldwijdenbsp;uitdagingen die de bevolkingsgroeinbsp;in steden met zich meebrengt.

Wereldwijd wonen steeds meer mensen in steden. Dat maakt onderzoek naar stedelijke problematieknbsp;zoals gezond, stedelijk leven ennbsp;stedelijke dynamiek tot een wereldwijde uitdaging. De drie universiteitennbsp;bundelen hun kracht en expertisenbsp;om zo gezamenlijk de impact vannbsp;wetenschappelijk onderzoek op denbsp;stedelijke leefomgeving te versterken.nbsp;De samenwerking richt zich opnbsp;onderzoek naar migratie, de rol vannbsp;burgers op de (spel)regels van denbsp;samenleving en op gezondheid innbsp;de stedelijke omgeving.


Illuster Juli 2016 17

-ocr page 18-

Bouwjaar 1993 MengLin Wang — De student anno 2016

Foto Iris Tasseron

Univcrsitcit Utrecht op dc CZhincsenbsp;social media

¦1 ??

De uit China afkomstige volgt de Bachelor Economie aan denbsp;Universiteit Utrecht. Aangetrokken doornbsp;de goede reputatie en het betaalbarenbsp;collegegeld meldde hij zich twee jaarnbsp;geleden aan. En hij is niet teleurgesteld:nbsp;quot;We werken in kleine werkgroepen dienbsp;goed worden voorbereid, door zowel denbsp;studenten als de docenten. De atmosfeernbsp;is heel open en interactief en de mensennbsp;zijn over het algemeen heel aardig.quot;


Behalve student werkt MengLin ook voor de Universiteit Utrecht als medewerkernbsp;social media voor de Chinese platformennbsp;Weibo en WeChat: quot;Ik post alles wat tenbsp;maken heeft met het studentenleven innbsp;Utrecht en beantwoordt praktische vragen,nbsp;bijvoorbeeld over de aanmeldprocedurenbsp;en visa-aanvragen.quot;

Op WeChat zijn er op dit moment bijna 1000 volgers en op Weibo zo'n 4000.nbsp;Dat zijn nog bescheiden aantallen.nbsp;MengLin ziet het als zijn taak om denbsp;Universiteit Utrecht te promoten ondernbsp;Chinezen: quot;Studeren op het vastelandnbsp;van Europa is nog een relatief onbekendenbsp;mogelijkheid.quot; Zijn werk voor de universiteit is meer dan een leuke bijverdienste.nbsp;Het kan ook in zijn eigen voordeel werken:nbsp;quot;Studeren aan een universiteit met eennbsp;goede reputatie is een belangrijke eerstenbsp;stap op de arbeidsmarkt.quot;

18 Illuster Juli 2016

-ocr page 19-

DU]

dub.uu.nl

DUB, het Digitale Ublad, is het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht. Op www.dub.uu.nl vind je het meest actuele nieuws, achtergrondverhalen, discussienbsp;en columns op het gebied van onderwijs, onderzoek en studentenleven.

Hoe de studie Nederlands haar studenten verloor

Feest was het half april bij de opleiding Nederlands. In de Lutherse kerk werdnbsp;gevierd dat de Utrechtse neerlandistieknbsp;tweehonderd Jaar bestaat. Maar hoe kannbsp;het dat een opleiding die dertig Jaar terugnbsp;nog honderden studenten trok, nu eennbsp;marginale studie dreigt te worden?

In de jaren zeventig begonnen elk jaar meer dan tweehonderd studenten aan de studienbsp;Nederlands. Iedereen wilde neerlandicusnbsp;worden. Vanaf de tweede helft van de jarennbsp;tachtig zag de opleiding het aantal studenten in rap tempo teruglopen? Tegenwoordignbsp;is de opleiding al blij met zestig aanmeldingen. De grote vakgroep van toen is nunbsp;een afdeling van het departement Talen,nbsp;Literatuur en Communicatie.

Als een van de oorzaken wordt de komst van studies als Algemene Letteren genoemd.nbsp;Een andere geopperde oorzaak is dat


Nederlands weinig heeft gedaan met de digitalisering. Ook zie je dat nu de meestenbsp;studenten in het middelbaar onderwijsnbsp;het profiel cultuur en maatschappij hebbennbsp;gekozen. En dan is er nog het beroepsperspectief. Wat kun je worden met de studienbsp;Nederlands? Volgens de opleidingsinformatienbsp;vindt slechts 35 procent na anderhalf jaarnbsp;een baan op niveau.

Het past wellicht ook in het tijdsbeeld. De wereld internationaliseert. Literatuurnbsp;moetje in internationaal perspectief onderzoeken; generatieve taalkunde bestudeertnbsp;de universele taalontwikkeling en communicatietheorieën zijn ook niet beperkt totnbsp;Nederland.



MbegpdtioiA



UU'ers op de Olympische Spelen

Colleges aan vluchtelingen

Communiceren via serious games


Lange afstandszwemmer en gouden medaillewinnaar Maarten van der Weijden?nbsp;Studeerde die aan de Universiteit Utrecht?nbsp;Jazeker. En schaatser Paulien van Deutekomnbsp;ook? Jawel. DUB greep de Olympische Spelennbsp;aan voor een bijzonder project. De redactienbsp;achterhaalde alle UU-studenten die ooitnbsp;deelnamen aan de Olympische Spelen.nbsp;Van schermer Alfred Joan Laboucherenbsp;in 1908 tot beachvolleybalster Madeleinnbsp;Meppelink in 2015. Op de DUB-site is eennbsp;totaaloverzicht te vinden en informatienbsp;per sporter. Meest succesvolle Olympischenbsp;UU-sporter is hockeyster Marilyn Agiiottinbsp;met twee gouden plakken. In septembernbsp;komt DUB met een overzicht van allenbsp;Paralympische UU-studenten.

De Universiteit Utrecht helpt met cursussen bij de integratie van vluchtelingen. Zo gaatnbsp;het Utrecht Center for Entrepreneurshipnbsp;asielzoekers ondernemerschapstrainingennbsp;geven in de nieuwe noodopvang innbsp;Overvecht. Het initiatief maakt deel uitnbsp;van het plan van de gemeente Utrecht omnbsp;onmiddellijk te beginnen met de integratienbsp;van nieuwkomers. De faculteit Geesteswetenschappen is in december al gestartnbsp;met colleges geven. Docent Remco Raben;nbsp;quot;Mijn plan was om een cursus te geven overnbsp;de internationale politiek en geschiedenis.nbsp;Dat bleek te hoog gegrepen. De asielzoekersnbsp;waren nog veel te veel bezig met hunnbsp;eigen lot. Het werd steeds meer een taaien inburgeringscursus.quot;

Aan de communicatievaardigheden van aankomende artsen, apothekers en psychologen worden steeds hogere eisen gesteld.nbsp;Informaticahoogleraar Johan Jeuring ontwikkelde samen met zijn studenten en eennbsp;team communicatiedocenten een seriousnbsp;game waarin studenten deze vaardighedennbsp;kunnen trainen. Onlangs kreeg Jeuringnbsp;voor de tweede keer geld uit het Utrechtsnbsp;Stimuleringsfonds Onderwijs. Met de subsidie van zo'n anderhalve ton wil hij ervoornbsp;zorgen dat de game een vaste plek krijgtnbsp;in het curriculum van de vier opleidingen.nbsp;Jeuring: quot;Tot nu toe zaten we in de experimentele fase. Nu willen we Communicatenbsp;echt opnemen in de leerlijnen voor hetnbsp;onderwijs in de communicatievaardigheden.quot;


Illuster Juli 2016 19

-ocr page 20-

UTRECHT SCIENCE PARK

Utrecht Science Park op een internationaal

WHERE TECH _ OGY nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;J-nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;I

to nee I



Het is 21 oktober 2014. In Doha, Qatar, gaat de 31 e Wereldconferentie van de International Association of Science Parks and Areas of Innovation (lASP) van start. Utrecht Science Parknbsp;(USP) is in de race om het gastlandschap voor de editie in 2016nbsp;en moet daarin wedijveren met Moskou en Istanbul. Uiteindelijknbsp;trekt Moskou aan het langste eind, maar pas nadat het USPnbsp;Nederland stevig op de kaart heeft gezet en ervoor heeft gezorgdnbsp;dat iedereen de mond vol had van het 'Utrechtmodel' vannbsp;impact creëren door partnerschap.


HET UTRECHTS COALITIEMODEL

In de ranglijst van meest competitieve regio's van Europa staat Utrecht op één. Nauwenbsp;samenwerking tussen kennisinstituten,nbsp;bedrijven en overheid, oftewel: het triplenbsp;helix model (en wanneer er ook sprake isnbsp;van burgerparticipatie: het quadruple helixnbsp;model), is een belangrijke factor in dit succes.nbsp;Het Utrecht Science Park is een goed voorbeeld van dit model. Bij iedere poging omnbsp;ingrijpende maatschappelijke uitdagingennbsp;het hoofd te bieden, is samenwerking vannbsp;wezenlijk belang. Sterker nog: het smedennbsp;van coalities is de sleutel tot succes en maaktnbsp;het mogelijk om daadwerkelijke impact tenbsp;creëren door middel van het bouwennbsp;van betekenisvolle partnerschappen.

Utrecht Science Park is sinds 2013 lid van het lASP. Met 375 leden in 74 landen isnbsp;lASP een van 's werelds meest invloedrijkenbsp;science park-allianties en geeft het toegangnbsp;tot innovatie- en onderzoeksorganisatiesnbsp;wereldwijd. Elk jaar verzamelen lASP-ledennbsp;uit verschillende werelddelen zich op denbsp;World Conference en op regionale evenementen. Luis Sanz, de CEO van het lASP,nbsp;bestuurt de organisatie vanuit het hoofdkwartier in Malaga in Spanje en dat innbsp;Bejing in China.

VAN UTRECHT TOT MÂLAGA

Luis Sanz woonde tussen 1973 en 1981 zelf in Amsterdam. Op de vlucht voor het Spanjenbsp;van Franco kende de Nederlandse overheidnbsp;hem de status toe van politiek vluchteling.nbsp;In deze periode ging Sanz verder met zijnnbsp;studie linguïstiek en filologie en werktenbsp;hij als journalist en presentator voor Radionbsp;Nederland Wereldwijd. Hij werkte ook alsnbsp;tolk en vertaler, zette een bedrijf op datnbsp;zich specialiseerde in dienstverlening op hetnbsp;gebied van business support en doceerdenbsp;een paar jaar Spaanse taal en cultuur aannbsp;de Universiteit Utrecht. In 1996 werd Sanznbsp;algemeen directeur van de in Malaganbsp;gesitueerde International Associationnbsp;of Science Parks and Areas of Innovation.

IK GEEF OPDAT JIJ GEEFT lASP heeft als missie om het wereldwijdenbsp;netwerk voor science parks and areasnbsp;of innovation te zijn en om de leden aannbsp;te sporen tot groei, internationaliseringnbsp;en doeltreffendheid. Sanz wijst erop datnbsp;quot;de ontwikkeling van onze samenwerkingnbsp;sterk geworteld is in het Do ut des-principe,nbsp;wat Latijn is voor 'Ik geef opdat jij geeft'.


20 Illuster Juli 2016

-ocr page 21-

Als lASP-lid hebben science and technology parks (STP's) en areas of innovation (AOI's)nbsp;onmiddellijke en directe toegang tot eennbsp;groot netwerk van collega's van over de helenbsp;wereld. Ze kunnen contact opnemen met denbsp;deskundigen van het netwerk, STP- en AOI-professionals die bereid zijn hun eigen kennisnbsp;over te dragen en van peer-to-peeradvies tenbsp;voorzien, en lASP-personeel kan leden hulpnbsp;bieden bij het vinden van de collega die overnbsp;dat specifieke stukje kennis beschikt waarnaar ze op zoek zijn.quot;nbsp;tot tien jaar gerealiseerd dat ze zich nietnbsp;uitsluitend op bedrijven moeten richten,nbsp;maar ook op mensen. Locaties die aantrekkelijk en waardevol willen zijn voor bedrijven, dienen ook aantrekkelijk te zijn voor denbsp;kenniswerker. Dit wijst op de noodzaak voornbsp;significante veranderingen. Ze moetennbsp;gebruiksvriendelijker worden en openstaannbsp;voor daadwerkelijke hybride gebruikmaking.nbsp;Een plek waar mensen kunnen werken,nbsp;wonen en toegang hebben tot ontspanningnbsp;en cultuur, en waar bedrijven geschikte faciliteiten kunnen vinden om zich te vestigen.quot;nbsp;studenten, jaarlijks het Daktuinevenementnbsp;organiseert, waarbij het dak van een parkeergarage tot een bruisend pop-upfestivalnbsp;wordt getransformeerd. We hebben heelnbsp;hard gewerkt om een programma te ontwikkelen van festivals en sportevenementennbsp;die helpen mensen bij elkaar te brengen ennbsp;ons science park een eigen karakter te geven.nbsp;In 2015 hadden we het geluk gastheer te zijnnbsp;van de Grand Départ van de Tour de France,nbsp;maar het is natuurlijk ook mogelijk om metnbsp;kleinere evenementen een gemeenschapnbsp;te creëren met een gezamenlijke toewijdingnbsp;aan het park.quot;nbsp;quot;Het USP is een prachtig voorbeeld van eennbsp;levendige en leefbare plek,quot; voegt Sanz toe.nbsp;quot;De dagelijkse aanwezigheid van grotenbsp;aantallen studenten geeft het USP een andernbsp;'gezicht', waardoor het zich onderscheidtnbsp;van veel andere STP's. Zelfs als je hiernbsp;gewoon rondloopt, voel je de dynamiek van


quot;Deel uitmaken van lASP stelt onze leden in staat hun leercurve aanzienlijk te verkorten,quot;nbsp;gaat Sanz verder. quot;Dit is met name belangrijknbsp;voor nieuwkomers in de STP/AOl-sector, maarnbsp;ik zie ook dat ervarener en geroutineerdernbsp;managers dankzij ons netwerk elke dagnbsp;nieuwe dingen leren. Eigenlijk zou je hetnbsp;een 'kennisstroom' kunnen noemen.quot;

EEN LEVENDIGE EN LEEFBARE PLEK

'HET USP IS EEN PRACHTIGnbsp;VOORBEELD VANnbsp;EEN LEVENDIGEnbsp;EN LEEFBAREnbsp;PLEK.'— Luis Sanz,nbsp;algemeen directeur

Science Parks and Areas of Innovation.

van de International Association of

de hele omgeving. Daarnaast laat de aanwezigheid van hoogopgeleide jonge mensen in combinatie met de indrukwekkendenbsp;universiteitsvoorzieningen wel zien waaromnbsp;bedrijven zich zo graag in deze omgevingnbsp;willen vestigen. Bovendien grenst het terreinnbsp;aan de stad en er zal een moment komennbsp;waarop de overgang van de een naar denbsp;ander zodanig is vervaagd dat het USP zalnbsp;worden beschouwd als een natuurlijkenbsp;stadsarm van Utrecht. De USP-formule is


STP's hebben als doel om bedrijven en ondernemers te helpen competitiever te zijn in de nieuwe global knowledge economy. Volgensnbsp;Sanz quot;hebben STP's zich in de afgelopen vijfnbsp;Deze formule is de kernactiviteit van hetnbsp;Utrecht Science Park. Floris de Gelder,nbsp;directeur van USP, vertelt dat quot;een socialenbsp;onderneming, opgericht door onze eigennbsp;iets wat ik al vele jaren onderschrijf, maarnbsp;mijn complimenten voor de zorgvuldigenbsp;en meesterlijke wijze waarop deze formulenbsp;in met name Utrecht is geslaagd.quot; ?


Illuster Juli 2016 21

-ocr page 22-

In de spotlight

Tekst Monica van der Garde

Het IMAU, Institute for Marine and Atmospheric Research Utrecht, viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Gesprek met Michiel van den Broeke, hoogleraarnbsp;Polaire Meteorologie en alumnus van de Universiteit Utrecht, veelgevraagdnbsp;door de media en door peers onder meer onderscheiden met de Louis Agassiznbsp;Medal door de European Geosciences Union.

50 jaar avontuur en wetenschap

‘Veel mensen vinden de maatregelen die denbsp;klimaatveranderingnbsp;kunnen beperken heelnbsp;ingrijpend.’

Waarom dit vakgebied? “Toen ik

9 was, beleefde Nederland een erg koude winter. We kondennbsp;schaatsen op de ijzel op straatnbsp;en delen van het land waren platgelegd door sneeuwstormen. Ik vond het fascinerend te merken hoenbsp;krachtig de natuur is en dat wij mensen als puntjenbsp;bij paaltje komt weinig in te brengen hebben. Mijnnbsp;ouders waren ook heel avontuurlijk. Wij gingen innbsp;een 2cv met tweedehands ski’s op het dak naar eennbsp;huisje zonder warm water in de bergen van Oostenrijk. Ik genoot daar enorm van en nog steeds. Zodranbsp;mijn eigen kinderen op ski’s konden staan, hebbennbsp;wij ze meegenomen.”

Wie was jouw belangrijkste leermeester? “Ons instituut imau bestaat dit jaar 50 jaar en 25 jaarnbsp;geleden werd mijn leermeesternbsp;Hans Oerlemans benoemdnbsp;tot hoogleraar. Hij is een echtenbsp;glacioloog en heeft baanbrekend onderzoek gedaannbsp;naar ijskappen en ijstijden. Tot die tijd werd voornamelijk gemodelleerd. Hans vond het tijd om denbsp;interactie tussen ijs en klimaat te meten. In 1990nbsp;organiseerde hij de eerste expeditie naar Groenland,nbsp;waar toen nog nauwelijks onderzoek werd gedaan.nbsp;Wij installeerden zeven meetstations op de toendranbsp;en het ijs. Op die schaal was dat nog niet vertoond.nbsp;Wij meten daar nog steeds en beschikken dus overnbsp;de langste meetserie op Groenland.”

Waarin onderscheidt het Utrechtse onderzoek zich?

“Die combinatie van waarnemen én modelleren is wat het Utrechtse polaire onderzoek bijzondernbsp;maakt. De meeste groepen doen het één of het ander.nbsp;Wij vinden datje zelf moet waarnemen om goed tenbsp;kunnen modelleren en andersom. Mijn onderzoeknbsp;richt zich op de relatie tussen het klimaat en de ijskappen op Groenland en Antarctica. Uit de enormnbsp;dikke ijslagen kunnen we ook gegevens halen overnbsp;het klimaat in het verleden. In combinatie met denbsp;metingen van nu en theoretische inzichten, levertnbsp;dit steeds betere modellen. Met de expertise die wenbsp;hebben opgebouwd, kunnen we goed verklarennbsp;waarom de ijskappen nu zo veel massa verliezen.”

Jullie waarschuwen hier al jaren voor, maar maatregelen blijven uit. Tijd voor de barricaden? “Veel mensen vindennbsp;de maatregelen die de klimaatverandering kunnennbsp;beperken heel ingrijpend. En een politicus denkt ooknbsp;aan de volgende verkiezingen. Dat is een spanningsveld, ik begrijp dat wel. Mijn taak als wetenschappernbsp;is onderzoek te doen en politici, beleidsmakers en hetnbsp;grote publiek zorgvuldig en objectief te informerennbsp;over de uitkomsten. Het ipcc, de intergevornmentalnbsp;panel on climate change, is daar een schoolvoorbeeldnbsp;van. Het is niet alarmistisch gebleken, eerder te voorzichtig. Dat besef dringt steeds meer door. Ik ben ernbsp;heilig van overtuigd dat veranderingen heel snelnbsp;kunnen gaan, als de politieke en maatschappelijkenbsp;wil er is. Studies wijzen uit dat we dan de zeespiegelstijging nog kunnen controleren.”


22 Illuster Juli 2016

-ocr page 23-

? ? www.uu.nl/imau


Is er nog wel behoefte aan masters Climate

Physics? “Jazeker, we weten meer van de maan dan van Antarctica! In 2011 isnbsp;bijvoorbeeld een enorm reservoir waternbsp;ontdekt in de ijskap van Groenland.nbsp;Hoe lang bestaat dat al? We hebben nognbsp;geen idee. Voor jonge intelligente mensennbsp;die graag een bijdrage willen leveren aannbsp;het oplossen van het klimaatprobleem,nbsp;is er nog ontzettend veel te doen.

Het klimaat is zo’n ongelooflijk complex systeem. De atmosfeer, oceanen en cryo-sfeer beïnvloeden elkaar, beïnvloedennbsp;het klimaat én worden beïnvloed doornbsp;het klimaat. Het unieke aan de Utrechtsenbsp;master is datje alle drie, de atmosfeer.nbsp;oceaan en cryosfeer, in samenhang kuntnbsp;bestuderen. En omdat wij ook meten,nbsp;kan dat heel avontuurlijk zijn. Voor mijnnbsp;afstudeeronderzoek ben ik twee keernbsp;naar Groenland geweest. Avontuurnbsp;en wetenschap, die combinatie is hetnbsp;mooiste wat er is.” ?


IMAU en de Master Climate Physics Fiona van der Bürgt (25) voltooide haarnbsp;Master in Climate Physics in 2015. Ze isnbsp;nu werkzaam bij Weather Impact, eennbsp;start-upbedrijf dat maatwerkoplossingennbsp;ontwikkelt voor bedrijven die zich willennbsp;beschermen tegen de risico's die extreemnbsp;weer en klimaatverandering met zich meebrengen.

quot;Ik stapte tijdens mijn natuurkundebachelor in Nijmegen over naar de Universiteit Utrecht vanwege hun Master in Climatenbsp;Physics. Deze opleiding sprak me aan vanwege de relevantienbsp;ervan. Het bestuderen van het klimaat is een erg spannende vormnbsp;van natuurkunde en ook echt een héél belangrijk onderwerp.quot;

quot;De masteropleiding bereidt je goed voor op een wetenschappelijke carrière, maar biedt je ook inzicht in andere carrièremogelijkheden. Een ander groot verschil met andere master-opleidingen zit hem in de nadruk op wiskundige modellen. Dit is echt de enige manier om de complexe systemen waaruitnbsp;het klimaat is opgebouwd te kunnen begrijpen.quot;

quot;Ik was het meest geïnteresseerd in oceanografie. Oceanen spelen een belangrijke rol in de energiereserves van onzenbsp;planeet, maar veel weten we daar nog niet van. Tijdens mijnnbsp;masteropleiding verrichtte ik ook experimenteel onderzoek.nbsp;Ik ben zelfs de Noordzee opgevaren om de watertemperatuurnbsp;en sedimentatie op te meten. Op zo'n moment kom je er pasnbsp;echt achter hoe omvangrijk en complex oceanografie eigenlijk is.quot;


Illuster Juli 2016 23

-ocr page 24-

Chatten met... Erbil

Tekst Thijs van Himbergen

University College Utrecht (ucu) alumna Tamara van der Putten is assistent-manager in Erbü,nbsp;Iraaks-Koerdistan, en werkt met vluchtelingen ennbsp;intern verdrevenen (internally displaced peoplenbsp;— iDP’s) voor de Zweedse ngo Qandil.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;-

Thijs van Himbergen, ook ucu-alumnus, sprak haar via Skype, met op de achtergrond het geluidnbsp;van geanimeerde gesprekken en het gerinkelnbsp;van kop en schotels.

Een andere kijk op het leven

HoeishetinErbil?

Het is een interessante plek. Ik ben net terug van een tripjenbsp;naar Italië en het contrast isnbsp;enorm.

In welk opzicht?

De overvloed van Europa en de schoonheid van Florence innbsp;vergelijking met Erbil. Het is hiernbsp;niet bepaald mooi. Niet negatief bedoeld, hoor, maar hetnbsp;zijn vooral blokken beton ennbsp;veel onafgemaakte gebouwen.nbsp;Aan de andere kant zijn hetnbsp;platteland en de bergennbsp;prachtig.

Ik las op Wikipedia dat de stad 7000 jaar oud is en doornbsp;pre-lslamitische kolonistennbsp;is gesticht.

Het beroemdste bouwwerk is de citadel, die wordtnbsp;beschouwd als de oudstenbsp;bewoonde nederzettingnbsp;ter wereld. Vanaf daar heb jenbsp;een goed uitzicht over de stad.nbsp;Maar de christelijke buurt isnbsp;levendiger, met ook wel eennbsp;paar cafés en zo.

Het klinkt alsof je op dit moment in zo'n cafeetje zit.nbsp;Klopt, vlak bij mijn huis. Hetnbsp;zit in de, eh... dat is eigenlijknbsp;wel grappig: ze hebben hiernbsp;niet echt straatnamen, dusnbsp;niemand weet precies waarnbsp;hij is. De post doet er maandennbsp;over om te arriveren.

Hoe werkt het dan als iemand je uitnodigt omnbsp;te komen eten?

Ze beschrijven gewoon het huis en de herkenningspunten in denbsp;buurt, bijvoorbeeld een supermarkt op de hoek, of een hotelnbsp;aan de overkant van de straat.

En dan klop je gewoon op hoop van zegen opnbsp;een deur?

Inderdaad.

Kan nietfoutgaan.

Hoe ben je in Erbil terechtgekomen?

Ik zat in Athene, waar ik crowdfunding en distributiepunten voor vluchtelingen organiseerde. Daarna ging ik naarnbsp;Lesbos, waar ik pas echt werdnbsp;geconfronteerd met de...nbsp;[ze zwijgt even, zoekt naarnbsp;woorden] met de bootvluchtelingen.

Daar werd mijn motivatie om in dit veld te blijven werkennbsp;steeds groter. In eerste instantienbsp;was het plan om in Griekenlandnbsp;te blijven, maar uiteindelijknbsp;ging ik terug naar Nederlandnbsp;en heb daar een tijdje in eennbsp;hotel gewerkt. Het was eennbsp;overbruggingsperiode. Toennbsp;postte iemand de Qandil-vacature op Facebook en iknbsp;mocht op sollicitatiegesprek.nbsp;De volgende dag boden zenbsp;me de baan aan.

Had je je twijfels over afreizen naar die regio?

Totaal niet. Maar ik had ook geen idee wat ik kon verwachten. Ik zou wel zien. Mensennbsp;vertelden me dat het bestnbsp;veilig was in Erbil. Nu ik hier zit,nbsp;realiseer ik me dat dat klopt.nbsp;Je hebt eigenlijk niet in denbsp;gaten dat ISIS maar vijftig kilometer verderop in Mosul zit.nbsp;Mijn ouders waren wel eennbsp;beetje bezorgd, maar ik zei:nbsp;maak je geen zorgen! Mensennbsp;zitten gewoon hun thee te drinken en een waterpijp te roken.


24 Illuster Juli 2016

-ocr page 25-

Het klinkt als een vrij moderne stad.

Voordat ISIS in 2014 arriveerde, dachten ze dat Erbil het nieuwenbsp;Dubai zou worden. Nu bevindtnbsp;de regio zich in een economische crisis. De Koerdischenbsp;economie is vooral afhankelijknbsp;van olie-export en die wordtnbsp;door ISIStegengehouden.

Hoe zou je de sfeer in Erbil beschrijven? Angstig?nbsp;Optimistisch?

Er is veel vertrouwen in het leger, de Peshmerga. Zij wordennbsp;als helden beschouwd, aangezien ze veel dorpen in de buurtnbsp;hebben bevrijd. Bovendiennbsp;wordt ISIS in dit gebied teruggedreven. Maar mensen makennbsp;zich wel zorgen dat dingennbsp;niet zo snel gaan als ze zoudennbsp;moeten. Het bevrijden vannbsp;Mosul bijvoorbeeld zal waarschijnlijk jaren gaan duren.

Ben jij hoopvol gestemd?

I k weet n iet of dat het ju iste woord is. Ik krijg kracht van denbsp;enorme moed van de mensennbsp;hier, en van de dankbaarheidnbsp;die je voelt bij mensen die zichnbsp;in verschrikkelijke omstandigheden bevinden en alles kwijtnbsp;zijn. Dankbaarheid omdat zenbsp;in leven zijn en zich tussennbsp;vriendelijke gezichten bevinden. Hierdoor kreeg ik wel eennbsp;andere kijk op mijn eigen levennbsp;Ze beschikken over wilskracht,nbsp;ze zijn in staat voor zichzelfnbsp;op te komen. Europeanen ziennbsp;zichzelf soms als de redders ennbsp;vluchtelingen als de hulpelozenbsp;slachtoffers. Dat kom je bestnbsp;vaak tegen bij humanitair werk,nbsp;maar dat beeld klopt niet.nbsp;Ik ben hier alleen maarternbsp;ondersteuning. Soms is eennbsp;vriendelijke glimlach het enigenbsp;watje iemand kunt geven. ?


In beeld, toen

Erasmus Student Network

In het academischjaar 2015/2016 volgen 770 internationale studenten een volledignbsp;Bachelor- ofMasterprogramma aan denbsp;Universiteit Utrecht en zijn er nog zo’n 1000nbsp;studenten die een uitwisselingstraject volgennbsp;aan de Universiteit Utrecht. Zij komen vooralnbsp;uit Duitsland, Italië en Groot-Brittannië.nbsp;Hiervan hebben ruim 600 internationale

studenten zich aangesloten bij het Erasmus Student Netwerk (esn).

Het ESN is in 1989 opgericht in Utrecht door de huidige vice-voorzitter van de Hogeschool van de Kunsten in Utrechtnbsp;Desirée Majoor. Na haar eigen ervaringen met een uitwisselingnbsp;tijdens haar studie Theater-, Film- en Televisiewetenschappennbsp;(1983 — 1989) was zij gemotiveerd geraakt om een organisatie opnbsp;te richten voor internationale studenten die naar Utrecht komen.

Het doel van esn is om de internationale mobiliteit onder studenten te bevorderen, esn laat internationale studenten metnbsp;de Nederlandse cultuur en Utrecht kennis maken door hetnbsp;sportief of cultureel karakter en dragen bij

om de internationale student te laten integreren in het Nederlandse leven. Het gaat bijvoorbeeld om een mentorprogramma, een uitgebreide introductie, maar ook om Nederlandse lessen.nbsp;Daarnaast wordt er ook hulp geboden bij praktische zaken, zoalsnbsp;het kopen van een fiets en het regelen van de juiste papieren.nbsp;ESN is inmiddels uitgegroeid tot 502 secties in 38 landen, esnnbsp;Utrecht is de oudste sectie van het hele netwerk. Op dit momentnbsp;hebben alle landen een nationaal bestuur dat de secties in dat landnbsp;coördineert. Ook is er een internationaal bestuur dat gevestigdnbsp;is in Brussel.


organiseren van allerlei activiteiten. Deze hebben een sociaal.

Illuster Juli 2016 25

-ocr page 26-

Terugblik

? ? www.uu.nl/international-alutnni


Alumni internationaal


Indonesië

In de afgelopen maanden waren er maar liefst twee alumni-evenementen innbsp;Indonesië. Op 26 februari dineerde eennbsp;delegatie van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie met alumninbsp;in Jakarta. Het was een goedbezochtenbsp;avond, waarbij de alumni het leuk vondennbsp;om zowel met elkaar kennis te maken alsnbsp;met de universiteit. Sommige alumninbsp;waren ook aanwezig bij meet-ups metnbsp;aankomende studenten uit Indonesië.

Op 20 april waren alumni, studenten en collega’s uitgenodigd voor eennbsp;seminar over life sciences en gezondheid,nbsp;waarbij een lezing werd verzorgd doornbsp;dr. Nikmah Salamia Idris over het belangnbsp;van klinische trials en de ontwikkelingennbsp;van de Utrecht-Jakarta onderzoeksprojecten.

Internationaal Career Services evenement De Universiteit Utrecht maakt steedsnbsp;meer werk van de aansluiting van denbsp;opleidingen op de arbeidsmarkt, ooknbsp;voor internationale studenten en jongenbsp;alumni. Op 9 juni was er een bijeenkomstnbsp;op de campus van het Universitynbsp;College Utrecht met workshops overnbsp;de Nederlandse arbeidsmarkt.

Internationale alumni die nu in Nederland werken weten als geen ander waar buitenlandse studenten tegenaan lopen. Hunnbsp;bijdrage aan de workshops en de netwerk-borrel was van onschatbare waarde.

Een internationaal honours alumninetwerk

Sind.s april 2016 is Utrecht een alumninetwerk rijker: het Young Innovators Alumni Network. Dit netwerk is het eerste internationale honours alumni netwerk innbsp;Utrecht, voortgekomen uit de Youngnbsp;Innovators League. Om alumni te motiveren zich te blijven inzetten voor innovatienbsp;en ondernemerschap richtte een aantalnbsp;(oud-) studenten een alumninetwerk op.nbsp;De voorzitter van het netwerk, Roy vannbsp;Run, zegt hierover: “Een jaar lang hebbennbsp;we samengewerkt in het honours-programma. De groep was ingedeeld innbsp;kleine communities. Door deze maniernbsp;van werken ontstond er snel een hechtenbsp;onderlinge band. We zijn er van overtuigdnbsp;dat we elkaar nodig blijven hebben nu wenbsp;op het punt staan om de arbeidsmarkt tenbsp;betreden. Daarom vinden we het belangrijk om een community of learners te blijvennbsp;vormen, juist na het afstuderen wanneernbsp;de formele structuren van de universiteitnbsp;wegvallen.”

‘I feit goosebumps when the first pictures of Utrechtnbsp;and the Universitynbsp;appeared on the slides.’


In de afgelopen maanden ontmoetten alumni en geïnteresseerde studenten vannbsp;de Universiteit Utrecht elkaar bij diversenbsp;gelegenheden in onder meer Barcelona,nbsp;Sofia, Beijing, Londen en Shanghai.

Ze werden geïnformeerd over de huidige academische gemeenschap aan onzenbsp;universiteit. De aankomende studentennbsp;hadden veel vragen over het leven en studeren in Utrecht, terwijl de alumni metnbsp;plezier spraken over hun tijd in Utrecht. ?

Meer bijeenkomsten

banden met haar internationale alumni steeds meer^n. Wilt u ook op denbsp;hoogte blijven van deze bijeenkomstennbsp;en andere activiteiten? Stuur dan eennbsp;mail met uw contactgegevens naarnbsp;alumni@uu.nl.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;i


26 Illuster Juli 2016

-ocr page 27-

Een greep uit de agenda

Voor uitgebreide en actuele informatie over het alumniprogramma ? ? www.uu.nl/alumni/agenda


Alumniprogramma

? ? Voor actuele informatie: www.uu.nl/alumni/agenda

Donderdag 11 augustus

Alumnidiner in Shanghai

met Utrechtse studenten van de Netherlands Asia Honours Summer School.

Donderdag 22 september

Themadiner Den Haag in Brasserie Berlage Met als gastspreker decaan Geoweten-schappen prof. dr. Piet Hoekstra.

Zaterdag 15 en zondag 16 oktober

Dutch Harp Festival

De beste harpisten ter wereld komen naar Tivoli/Vredenburg. Ondernbsp;aanvoering van topharpist Remynbsp;van Kesteren laten zij alle muzikalenbsp;grenzen vervagen. Van pop tot elektronische muziek en van clubnightnbsp;tot concours. Inclusieflezingen vannbsp;Utrechtse wetenschappers.

? ? Info en kaarten; harpfestival.nl

Donderdag 27 oktober

Avond van de Heilige Boeken

Speciaal voor alumni van de Universiteit Utrecht opent Museum Catharijnecon-vent haar deuren in de avond voor een uitgebreid en divers programma (in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek).

Zaterdag 5 november

Alumnidag Geneeskunde Zorg van de toekomst

Met interactieve subgroepen over onderwerpen als medisch leiderschap,nbsp;e-health, science in transition en innovatienbsp;in de zorg.

September-november

The American Dream

Een serie optredens rondom de

Amerikaanse presidentsverkiezingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhovennbsp;en Utrecht. Ciconia Consort speelt 19enbsp;en 20e-eeuwse Amerikaanse klassiekenbsp;muziek en historicus Maarten van Kossemnbsp;vertelt. Speciale aanbieding voor alumni.nbsp;Zie uu.nl/alumni/agenda

vrijdag 30 september

Op dit gloednieuwe festival in Tivoli/Vredenburg kun je de veelzijdigheid van de mens onderzoeken en haar beter Ieren begrijpen. Een avond voorje zintuigennbsp;en je brein. Mét e.xperi meuten, kunstinstallaties, muzikale intermezzo’s, lezingen,nbsp;talkshows en zelfs een filosofische darkroom. Drink een drankje, luister naarnbsp;bekende denkers, wetenschappers en zie wat wetenschap en kunst zijn, doen ennbsp;kunnen buiten de muren van het lab, studeerkamer en atelier.

? ? Info en kaarten: betweterfestival.nl


Universitaire highlights

Donderdag 6,13 en 20 oktober Breaking beta

In deze Engestalige lezingencyclus in het Utrecht Science Park Café gaan wenbsp;op zoek naar de meest adembenemendenbsp;vragen uit de wetenschap. Zullen we ooitnbsp;in staat zijn om te reizen door de tijd? Watnbsp;gebeurde er met de antimaterie na de Bignbsp;Bang? En gaan we trouwen met robots?

? ? Info: www.sg.uu.nl (gratis toegankelijk en reservering niet nodig)


Illuster Juli 2016 27

-ocr page 28-

League of European Research Universities

Op 20 en 21 mei kwamen in het Academiegebouw en het Museum Speelklok in Utrecht de rectoren van de Leaguenbsp;of European Research Universitiesnbsp;(LERU) bijeen voor de dertigste Rector'snbsp;Assembly. De universiteitsbestuurdersnbsp;bespraken diverse lopende onderzoeks-gerelateerde onderwerpen.

De LERU is een vereniging van een aantal van de meest vooraanstaandenbsp;onderzoeksuniversiteiten in Europa,nbsp;waaronder University of Oxford,nbsp;University of Cambridge, Universiténbsp;Pierre et Marie Curie, Universität Zürich,nbsp;Universität Heidelberg en natuurlijknbsp;Universiteit Utrecht. Na de oprichting innbsp;2002, als samenwerkingsverband tussennbsp;twaalf toonaangevende onderzoeksuniversiteiten, is het ledenaantal innbsp;2010 uitgebreid naar 21 universiteiten.

De LERU richt zich op uitbreiding van begrip en kennis van politici, beleidsmakers en opinieleiders over de rol ennbsp;activiteiten van onderzoeksuniversiteiten. Uitgaande van de indrukwekkendenbsp;academische potentie en expertise vannbsp;haar netwerk heeft de LERU een sterkenbsp;en verreikende invloed op het onderzoeksbeleid in Europa.


Foto Kees Rutten