-ocr page 1-

Utrechts Universiteitsfonds



DUURZAAMHEID


Het groene model ,


Illuster is vernieuwd!



-ocr page 2-

WOORD VOORAF


Verbeelding


uurzaamheid is misschien wel de grootste maatschappelijke uitdaging van deze eeuw. Dat we moetennbsp;verduurzamen is bij de meestenbsp;mensen in de rijke landen welnbsp;bekend. Maar ‘moeten’ motiveert


minder dan ‘kunnen’ en ‘willen’. ‘Kunnen’ gaat om het identificeren van pathways die leiden naar zo’nnbsp;duurzamere wereld. Zo publiceerde een team ondernbsp;leiding van de Utrechtse klimaatwetenschapper ennbsp;alumnus Detlef van Vuuren onlangs een modelstudienbsp;met alternatieve scenario’s om de aarde niet meernbsp;dan twee graden te laten opwarmen. Hij komtnbsp;verderop in deze Illuster uitgebreid aan het woord.


Maar ‘willen’ veronderstelt ook nog de verbeelding van een aantrekkelijke, duurzame toekomst. Onzenbsp;verbeeldingskracht wordt het meest geprikkeldnbsp;wanneer we samenwerken over de grenzen van onsnbsp;vakgebied en de universiteit heen. Precies wat wenbsp;doen bij Pathways to Sustainability, het universitairenbsp;strategisch onderzoek naar duurzaamheid. Voornbsp;duurzame oplossingen met de meeste kans opnbsp;succesvolle implementatie moeten we bedrijven,nbsp;overheden en het maatschappelijk middenveld vanafnbsp;het begin bij het onderzoekbetrekken. De universiteit financiert daarom ‘hubs’. In vier daarvan wordtnbsp;samengewerkt aan pathways to sustainability innbsp;deltagebieden, steden, de industrie en de voedselvoorziening.



In Utrecht willen we de plaats zijn waar nieuwe ideeënnbsp;geboren worden en waarnbsp;creativiteit beloond wordt.nbsp;Waar verandering nóóitnbsp;ver weg is. Ook dat begintnbsp;met verbeelding: de verbeelding van een universiteit van de toekomst.


Prof. dr. Maarten Hajer

Wetenschappelijk directeur Pathways to Sustainability



18


Batterij op wielen

Onderzoek naar energieopslag met steun van het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds.



ISSN 1338-4703 23e jaargang, #83. © Universiteit Utrecht. Overname van artikelen met bronvermelding is toegestaan.

Volg ons op Facebook: Alumni Universiteit Utrecht en LinkedIn: Utrecht University. E-mail: alumni@uu.nlnbsp;Adreswijziging? Laat het ons weten via alumni@uu.nl.nbsp;Je kunt via deze weg ook je e-mailadres doorgeven.


FSC

RECYCLED

5SÄS

FSCC00S224


Muster is

gedrukt op 100% gerecycled papier.


2 Illuster Nov 2018

-ocr page 3-

I 11 houd

22

Het fi^roene


mo




28

“De duurzame transitie zitnbsp;bomvol risico's. '



Jesse Hoffman

Onderzoeker bij de Urban Future Studios (UFS) van de

Universiteit Utrecht.


10

De natuur is geniaal

4 nbsp;nbsp;Het grote plaatje

6 nbsp;nbsp;Kort

14 nbsp;nbsp;Zelfde studie ... andere carrière

16 nbsp;nbsp;De loopbaan vannbsp;...

20 nbsp;nbsp;Afgestudeerd. Ennbsp;nu ...

28 nbsp;Wetenschap

32 nbsp;Toen/Nu

40 nbsp;nbsp;Jan illustreert

Nov 2018 — Illuster 3

-ocr page 4-

Het grote plaatje



-ocr page 5-

I------------------------------------------------------------------------1

Slecht nieuws

Groot nieuws afgelopen zomer: de concentratie CFK-11 in de atmosfeer neemt veel te weinig af. De oorzaak ligt mogelijk bij Chinesenbsp;bedrijven die deze verboden chloorfluorkoolwaterstof nog op grote schaal gebruikennbsp;voor de productie van isolatiemateriaal voornbsp;de bouw. quot;Slecht nieuwsquot;, volgens Guusnbsp;Velders, hoogleraar Luchtkwaliteit en klimaat-interacties aan de Universiteit Utrecht.

quot;De ozonlaag is vanaf de jaren zeventig dunner geworden doorvooral die CFK's. De laatstenbsp;tienjaar is de dikte min of meer stabiel.

Er zijn indicaties dat de ozonlaag zich begint te herstellen, maarvolledig herstel is naarnbsp;verwachting pas na het midden van dezenbsp;eeuw bereikt. En dan alleen als hetons luktnbsp;een alternatieve stofte vinden voor CFK's.quot;

beeld NASA

-ocr page 6-

Kort




Green Office nu ook in de binnenstad


Promoveren op je 86®


Op 20 september promoveerde Jan Huynen op zijn proefschrift over de mogelijkheid van ondergrondsenbsp;energieopslag met gebruik van waterkracht. Extranbsp;bijzonder is dat Huynen al 86 jaar oud is. Hij stelt datnbsp;er geen geschikte technieken zijn om voldoendenbsp;elektriciteit op te slaan voor wanneer het niet waaitnbsp;en de zon niet schijnt. Hij stelt voor om een energie-buffer aan te leggen diep in de Limburgse bodemnbsp;en heeft daarvoor een gedetailleerd bouwplannbsp;gemaakt. De bouw van zo'n buffer zou een snellenbsp;groei van wind- en zonne-energie mogelijk maken.


Het Green Office van de Universiteit Utrecht is op Utrecht Science Park De Uithof al sinds 2013 hétnbsp;groene platform voor studenten en medewerkersnbsp;van de UU. Op deze plek worden duurzame ideeënnbsp;gevormd, plannen gemaakt en projecten gelanceerd, allemaal met het doel om de universiteitnbsp;duurzamer te maken. Het Green Office breidt denbsp;activiteiten uit en heeft daarom nu een dependance in de binnenstad van Utrecht geopend.nbsp;Met de tweede vestiging hoopt het office eennbsp;nieuw publiek voor zijn duurzame activiteitennbsp;aan te boren en de duurzame gemeenschapnbsp;binnen de faculteiten Recht, Economie, Bestuurnbsp;en Organisatie (REBO) en Geesteswetenschappennbsp;te versterken en te ondersteunen. Net als bij' denbsp;locatie op De Uithof zullen er lezingen, workshops en interactieve evenementen plaatsvinden.

Het nieuwe kantoor is te vinden in kamer 0.05, Drift 13, Utrecht. Meer informatie:nbsp;uu.nl/organisatie/green-office-utrecht.

I « *1

I INTRODUCTIE |

Een duurzame sta^^F

¦ ¦ ¦

In augustus maakten 4200 eerstejaarsstudenten kennis met Utrecht tijdens de jaarlijkse Utrechtsenbsp;Introductie Tijd (UIT). Zij leerden in vijf dagen denbsp;stad en het Utrechtse studentenleven kennen.

Dit jaar was er extra aandacht voor duurzaamheid. Tijdens de ‘Flogging Run’ bijvoorbeeld zameldennbsp;deelnemers aan de UIT al joggend zwerfafval in.

Het Utrechts Universiteitsfonds steunt activiteiten van studie- en studentenverenigingen, waaronder ooknbsp;de UIT. Wilt u ook bijdragen? Kijk op uu.nl/ufonds.


6 Illuster Nov 2018

-ocr page 7-

GEQUOTE

*'Het is een grote opgave, maar hetnbsp;kan en het moetnbsp;binnen nu ennbsp;vijftienjaar.”

Vliegen op frituurvet

Marjan Minnesma

Directeurvan Urgenda en Alumnusvan het Jaar 2015 over het energieneutraal maken vannbsp;Nederland. Bron: duurzaambedrijfsleven.nlnbsp;Vliegen met hernieuwbare brandstoffen,nbsp;bijvoorbeeld gemaakt uit afgewerktnbsp;frituurvet? Voor een paar euro pernbsp;passagier kan het, zo bepleitte Sierk denbsp;Jong 15 juni jl. bij de verdediging van zijnnbsp;proefschrift Green Horizons aan denbsp;Universiteit Utrecht. De Jong heeft sindsnbsp;2014 onderzoek gedaan bij het Copernicusnbsp;Institute for Sustainable Energy Development van de UU. Hij stelt dat het ruim 10nbsp;miljard euro kost om in 2030 alle vliegtuigen vertrekkend uit de EU op 8%nbsp;hernieuwbare vliegtuigbrandstoffen tenbsp;laten vliegen. Dit komt neer op een paarnbsp;euro per passagier en neutraliseert ruimnbsp;70% van de verwachte emissiegroei totnbsp;2030. Hiervoor is het wel belangrijk datnbsp;nieuwe technologieën verder ontwikkeldnbsp;worden om de productie van hernieuwbarenbsp;vliegtuigbrandstoffen op te schalen ennbsp;goedkoper te maken.

I CARTOON I

Argibald



Dejongs proefschrift is online te lezen via de Utrecht University Repository:nbsp;uu.nl/universiteitsbibliotheek/diensten/nbsp;Utrecht-university-repository.


Nov 2018 Illuster 7

-ocr page 8-

Kort



Panel tegen plastic


De strijd tegen plasticsoep in de oceaan heeft een eigen panel nodig, vergelijkbaar met het IPCCnbsp;(Intergovernmental Panel on Climate Change).nbsp;Dat betoogt Erikvan Sebille, oceanograaf ennbsp;klimaatonderzoeker aan de UU. Volgens Van Sebillenbsp;is zo’n organisatie nodig om op basis van weten-schappelijkbewijs de juiste diagnose, effectennbsp;en aanpak van het probleem vast te stellen. Zo kannbsp;er effectiever iets worden gedaan aan de grote hoeveelheid plastic die ieder jaar in zee terechtkomt.


Botanische Tuinen


Lees de blog van Van Sebille en andere (UU-)wetenschappersop nrc.nl/klimaat.


Kan biodiversiteit bescherming bieden tegen de potentieel schadelijke effecten van klimaatverandering? En neemt die bescherming af als denbsp;biodiversiteit vermindert? Om deze brandendenbsp;vragen te beantwoorden heeft de onderzoeksgroep Ecologie en Biodiversiteit een grootnbsp;experiment opgezet in de Botanische Tuinen:nbsp;UU BioCliVE, oftewel het Utrecht Universitynbsp;Biodiversity and Climate Variability Experiment.nbsp;In het langlopende experiment worden in 352nbsp;bakken, elk gevuld met duizend liter grond,nbsp;grasland-ecosystemen met een verloop van biodiversiteit precies nagemaakt. Ook toekomstigenbsp;klimaatomstandigheden, zoals veranderendenbsp;neerslagpatronen, kunnen worden getest in denbsp;kunstmatige ecosystemen.

»

Het Utrechts Universiteitsfonds helpt bij dit project. Het fonds steunt nog veel meer, lees erover op uu.nl/ufonds.



eten (



Voedsel gebruiken dat anders weggegooid zou worden, dat isnbsp;sinds 2014 het doel van Instock, denbsp;stichting waarvan alumna Selma Seddik medeoprichter is. Inmiddels zijn er Instock-restaurantsnbsp;in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De stichtingnbsp;lanceerde eerder al bier van oud brood en aardappelen,nbsp;evenals Instock-granola en een kookboek. De formulenbsp;werkt zo goed dat Instock inmiddels meer voedselnbsp;‘redt’ dan het zelf kan verwerken. Sinds januari vannbsp;dit jaar worden de producten daarom ook aan anderenbsp;horeca-ondernemingen geleverd. In september wasnbsp;er een nieuwe mijlpaal: sinds de oprichting heeftnbsp;Instock namelijk maar liefst een half miljoen kilonbsp;eten van de vuilnisbak gered.


Wil je ook eten redden? Lees meer op lnstock.nl.

8 nbsp;nbsp;nbsp;Illuster —Nov 2018

-ocr page 9-

Benoemingen

De Universiteit Utrecht is trots op haar afgestudeerden. Alumni zijn een belangrijk deel van de academischenbsp;gemeenschap. Waar zijn zij allemaal actief? Illusternbsp;doet een greep uit opvallende benoemingen van hetnbsp;afgelopen halfjaar.

Ook ‘benoemd’ worden?

Geefje benoemingdoorvia alumni@uu.nl. Wie weet zie je jezelfnbsp;terug in de volgende Illuster, of wordnbsp;je Alumnus van de Maand. Elke maandnbsp;maken we die bekend op Facebook.nbsp;Volg ons op facebook.com/nbsp;AiumniUniversiteitUtrecht.

©Reimer Veldhuis

Doctoraal Geschiedenis (2002) en Doctoraalnbsp;Nederlands Recht (2003) is per 1nbsp;september de nieuwe landsadvocaat.nbsp;Hij staat de Staat der Nederlandennbsp;bij in juridische procedures.

Janny Bakker Klein

Doctoraal Nederlands Recht (1994) en Doctoraal Recht, Bestuur en Management (1996) is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuurvannbsp;Movisie, het landelijk kennisinstituutnbsp;voor de aanpak van sociale vraagstukken.

Sierk Navvijn Doctoraal Socialenbsp;Geografie (1991) isnbsp;benoemd tot directeur van de Rijks-voorlichtingsdienst. In deze functienbsp;richt hij zich op de woordvoering ennbsp;advisering van de minister-presidentnbsp;en de ministerraad en op de overheidscommunicatie.

David de Jager Doctoraal Natuurkundenbsp;(1988) is benoemd totnbsp;directeur van GROW Offshore. GROWnbsp;is een consortium van Nederlandsenbsp;bedrijven en kennisinstellingen, datnbsp;doorgezamenlijke technische innovatie de uitdagingen op het gebied vannbsp;windenergie op zee wil overwinnen.

Fcikc Sijbcsma Doctoraal Biologienbsp;(1985) is door het zakentijdschrift Fortune opgenomen innbsp;hun jaarlijkse lijst van de vijftig grootste leiders ter wereld. Hij is een vannbsp;de twaalf CEO's in de lijst. Sijbesmanbsp;is directeurvan het Nederlandsenbsp;chemiebedrijf DSM en werd uitgeroepen totAlumnusvan hetJaarZOlG,nbsp;omdat hij de kennis uit zijn studie aannbsp;de Universiteit Utrecht gebruikt voornbsp;een betere toekomst.

Sybilla Dekker Doctoraal Bestuurskunde (1976) is benoemdnbsp;tot minister van staat. Zij was minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijkenbsp;Ordening en Milieubeheer in hetnbsp;kabinet Balkenende-ll. Ministervannbsp;Staat is een eretitel die in uitzonderlijke gevallen wordt toegekend.

Femke Halsema Doctoraal Algemenenbsp;Sociale Wetenschappennbsp;(1993) is benoemd tot burgemeesternbsp;van Amsterdam.

Wilbert Tomesen

B . nbsp;nbsp;nbsp;Doctoraal Nederlands

A nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Recht (1983) is benoemd

tot voorzitter van het Huis voorde Klokkenluiders. Hij was hiervoor vice-voorzittervan de Autoriteitnbsp;Persoonsgegevens.

De Duurzame Jonge 100

De Duurzamejonge 100 geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonennbsp;dat een duurzame toekomst mogelijk is.nbsp;De lijst van 2018 telt 15 UU-alumni.

Sanne Preso Bachelor Milieu- en natuurwetenschappen (2012) en Master Sustainable Development (2014), Francis Zoet Masternbsp;Sustainable Development (2015), Mariannenbsp;Davidson Bachelor Sociale Geografie ennbsp;Planologie (2011), Paul Mignot Bachelornbsp;Natuurwetenschap en Innovatiemanagementnbsp;(2008) en Master Energie (2011 ), Jelle Scharffnbsp;Bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement (2015), Wouter Buijze Masternbsp;Sustainable Development 2016, Maarten denbsp;Vlugt Bachelor Natuurwetenschap en Innovatiemanagement (2010) en Master Energynbsp;Science (2016), Roelf Menger Master Energynbsp;Science (2015), Roos Spekman Bachelornbsp;Bestuurs- en Organisatiewetenschappennbsp;(2011) en Master Bestuurs-en Organisatiewetenschap (2008), Alexander van dernbsp;Vooren Bachelor Economie en Bedrijfseconomie (2007) en Master Bestuurs- en Organisatiewetenschap (2008), Kauthar Bouchallikhtnbsp;Bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschapnbsp;(2008) en Master Publiek Management (2015),nbsp;Anna van Nunen Bachelor Psychologie (2009)nbsp;en MasterSocial and Health Psychology (2012),nbsp;Pascale Veerling Master Multiculturalismenbsp;in vergelijkend perspectief (2012), Tara Scallynbsp;Bachelor Culturele Antropologie en Ontwikke-Iingssociologie (2012) en Maayke Damennbsp;Master Sustainable Development (2012).

Lees op pagina 14 van deze Illuster een interview met Maayke Damen.nbsp;Over de Duurzamejonge 100 lees jenbsp;meeropdj100.nl.


Nov 2018 Illuster 9

-ocr page 10-






Leren van wat planten en dieren doen. Wat produceren ze? Hoe passen ze zich aan?nbsp;En hoe kunnen we die informatie inzettennbsp;voor duurzame innovatie in een bedrijfs-context? Een gesprek met Codrin Kruijnenbsp;en Jaco Appelman over biomimicry.

tekst Manneke Olivier beeld Ed van Rijswijk

M) IHusler-Xov2018

-ocr page 11-

Vakgenoten

“K

ijkbijvoorbeeld naar dit plantje.” In de kas vannbsp;de Utrechtse Botanischenbsp;Tuinen laat biomimicry-specialist Codrin Kruijnenbsp;zijn vingers over denbsp;bladeren gaan. “De vorm, de structuur; zenbsp;hebben ongetwijfeld een functie. Waartoenbsp;dienen ze? En wat kunnen wij ervan leren?”

Jaco Appelman, coördinator van het

utrecht. Hij werkt nu als biomimicry-specialistnbsp;bij biomimicryNL, eennbsp;stichting die de bredenbsp;toepassing van biomimicrynbsp;stimuleert en promoot.

schappen (vrij doctoraal, 1992) aan de Universiteitnbsp;van Nijmegen. Hij werktnbsp;nu als coördinator van het

programma Bio Inspired Innovation en universitair

docent Bio-Inspired ontwerpen en innoveren aan het University Collegenbsp;Utrecht.

Utrechtse masterprogramma Bio Inspired Innovation, valt hem bij: “Hoe krijgt denbsp;natuur het voor elkaar om met zo weinignbsp;middelen zulke fantastische creaties uit denbsp;grond te stampen? En hoe kunnen wij datnbsp;als inspiratie gebruiken om te innoverennbsp;en problemen op te lossen?”

Codrin studeerde informatiekunde, maar gaf en ontwikkelde jarenlang onder-nemerschapsonderwijs aan de Universiteitnbsp;Utrecht. Tijdens het samenstellen vannbsp;cursussen over sustainable entrepeneurshipnbsp;werd zijn interesse aangewakkerd voor hetnbsp;onderzoeken van problematiek rondomnbsp;duurzaamheid en kwam biomimicry opnbsp;zijn pad. De term is afgeleid van de Grieksenbsp;woorden bios; ‘leven’ en mimesis: ‘nabootsen’ en draait om het nastreven van denbsp;genialiteit van de natuur bij het ontwerpennbsp;van producten, processen en systemen.

Codrin “Hoe meer ik me erin verdiepte, hoe meer ik wist: dit klopt gewoon van allenbsp;kanten! Ik ben naar Amerika gegaan om denbsp;opleiding tot biomimicry-specialist tenbsp;volgen en heb me aangesloten bij Biomimicry Nederland. We adviseren bedrijvennbsp;onder meer over het toepassen van biomimicry bij architectuur, circulaire economie, financiële systemen, product designnbsp;en sociale innovatie.”

Olympische zwempakken geïnspireerd op de huid van haaien, een hogesnelheidstreinnbsp;geïnspireerd op de snavel van een ijsvogel,nbsp;het ventilatiesysteem in een appartementencomplex af gekeken van eennbsp;termietenheuvel, water- en vuilafstotendnbsp;materiaal geïnspireerd op de bladeren vannbsp;de lotusplant. Er zijn tal van voorbeeldennbsp;van door de natuur geïnspireerde innovaties. En als het aan Jaco en Codrin ligt,nbsp;staan we pas aan het begin.

Codrin “De natuur gebruikt een vijftiental elementen waarmee eigenlijk allesnbsp;gebouwd wordt. Ze brengt verschillendenbsp;structuren van dezelfde materialen aannbsp;waardoor ze een bepaalde eigenschapnbsp;krijgen. Ter vergelijking: mensen gebruiken tienduizenden plastics en combinerennbsp;die, wat recycling lastig maakt. Verdernbsp;onderzoek naar materiaalstructuren innbsp;de natuur zou van onschatbare waardenbsp;kunnen zijn. Wat maakt materiaalnbsp;ademend, waterafstotend, zelfreinigendnbsp;of gekleurd, wat bepaalt het vermogennbsp;om impact te kunnen incasseren en tenbsp;herstellen? En hoe kunnen we die informatie inzetten bij 3D-printingoiadditivenbsp;manufacturing? Hoe gaaf zou het zijn alsnbsp;we straks een database van materiaalstructuren hebben die je in een 3D-printernbsp;zet en kunt zeggen: ikwil mijn ontwerpnbsp;hier waterafstotend en daar ademend? ??


Nov 2018 — Illuster 11

-ocr page 12-

I

?? In 2016 startte de Universiteit Utrecht met de masteropleiding Bio Inspirednbsp;Innovation waarin biomimicry aan bodnbsp;komt. Initiator en coördinator van hetnbsp;programma is Jaco Appelman. Tevergeefsnbsp;probeerde de universitair docent biologienbsp;het eerst bij andere universiteiten. “Bij denbsp;TU Delft lukte het niet, in Rotterdam niet,nbsp;in Leiden niet. Maar in Utrecht wilden zenbsp;wél, dus ben ik overgestapt vanuit Delft ennbsp;heb ik hier de master opgezet. Codrin heeftnbsp;bijgedragen aan de ontwikkeling vannbsp;cursussen en we werken soms nog samennbsp;in projecten, casestudy’s of de organisatienbsp;van conferenties.

Studenten worden na het afstuderen misschien wel de bioloog in een ontwerp-,nbsp;innovatie- of designteam. Daarom zit ernbsp;ook een businesscomponent in de master.nbsp;Zodat ze snappen hoe een businessmodelnbsp;werkt en weten wat ze kunnen toevoegennbsp;zodat het een meer nature sensitive — ofnbsp;zelfs nature based model wordt. Vooralsnognbsp;is de master alleen voor biologiestudenten.nbsp;Maar we streven naar een steeds brederenbsp;blik en proberen er met bijschoolcursussennbsp;studenten uit andere disciplines bij te krijgen. Hoewel er nog een lange weg te gaannbsp;is om tot echt multidisciplinair onderwijsnbsp;te komen, werken we al wel samen met

“Oplossingen uit de natuurnbsp;leiden tot meernbsp;overvloed.”

bijvoorbeeld Delft en Eindhoven op het gebied van Industrial Product Design.”

Codrin “Deze master en de studenten die straks met kennis op zak de arbeidsmarktnbsp;opgaan, betekenen een grote stap voorwaarts. Er is steeds meer bekendheid vannbsp;en interesse in biomimicry. Specialistennbsp;worden vaker uitgenodigd óp ‘impactvollenbsp;plekken’ voor het geven van advies,nbsp;lezingen, workshops en onderwijs. Dat isnbsp;hoopgevend. Niet alleen voor het oplossennbsp;van technische problemen, maar ook voornbsp;onze verstandhouding met de natuur.nbsp;Biomimicry is zo’n positieve en integralenbsp;benadering. Het vraagt om een omschakeling van de mens naar een meer evenwaardige relatie met de natuur. Wanneernbsp;je je realiseert hoeveel er te leren valt vannbsp;de natuur, dan behandel je haar niet meernbsp;alleen als material resource.”

faco “Tegelijkertijd zijn ernatuurlijkookmensennbsp;die zich weliswaar latennbsp;inspireren door denbsp;natuur, maar nog steedsnbsp;niet-duurzame, schadelijke oplossingen creërennbsp;en fossiele brandstoffennbsp;gebruiken. Straaljagersnbsp;bijvoorbeeld die elkaarnbsp;makkelijk uit de luchtnbsp;kunnen halen, gebaseerdnbsp;op onderzoek naar roofvogels. Wat schietennbsp;we daarmee op met z’nnbsp;allen? Het heeft geennbsp;zin om alleen maar denbsp;menselijke utiliteit tenbsp;garanderen door inspi-


12 Illuster — Nov 2018

-ocr page 13-

ratie uit de natuur; het moet op een manier waarmee we geen schade berokkenen of — nog beter — een positievenbsp;bijdrage leveren aan onze omgeving.”

Codrin “We merken dat de stap van inspiratie naar toepassing en impact voor veel bedrijven nog een uitdaging is. Biomimicry-innovatie vraagt om investeringsbereidheidnbsp;en multidisciplinaire kennis die (nog) niet iedereen innbsp;huis heeft.”

Jaco “Oplossingen uit de natuur lijken misschien drastisch, maar leiden uiteindelijk altijd tot meer overvloed. De huidige businessmodellen zitten ons alleen vaak innbsp;de weg. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat tilapiahuidnbsp;veel beter werkt bij het genezen van brandwonden dan denbsp;weefsels en zalfjes die we nu gebruiken. Geweldig toch!nbsp;Want we kweken ons helemaal suf aan tilapia en met denbsp;huid doen we niks. Een mooie kans om de kwaliteit vannbsp;de gezondheidszorg te verbeteren én te besparen opnbsp;katoen en middeltjes die meer druk op de aarde leggen.nbsp;Maar zulke dingen komen moeilijk van de grond, omdatnbsp;je meer verdient met die gaasjes en zalfjes dan metnbsp;tilapiahuid.”

Als er iets is wat we van de natuur kunnen leren,nbsp;is het dat elke vorm vannbsp;output voedsel moet zijnnbsp;voor iets anders. Cyclische groei waarbij allesnbsp;wat gebruikt is klaarnbsp;wordt gemaakt voornbsp;hergebruik, zoals dat innbsp;de natuur gebeurt doornbsp;bijvoorbeeld zwammen,nbsp;torren en wormen. En wat doen mensen? Kijk naarnbsp;de plasticsoep. Wij bevuilen ons eigen nest.”

Codrin “Naast circulaire materiaalstromen zijn er nog veel meer concepten uit de natuur waarvan we kunnennbsp;leren. Het zou echt heel mooi zijn als de betekenis van hetnbsp;begrip ‘duurzaamheid’ zou evolueren van ‘geen schadenbsp;veroorzaken’ naar een daadwerkelijke ‘positieve bijdragenbsp;leveren’; regeneratief noemen we dat. We hebben nog eennbsp;heel eind te gaan om dat impactvol en herhaalbaar tenbsp;maken. Maar die potentie is er zeker.” «

Utrechtse studenten innbsp;de finale

Zes eerstejaars studenten van de master Bio Inspired Innovation zijn doorgedrongennbsp;tot de finale van de internationale Biomimicrynbsp;Global Design Challenge. De opdracht wasnbsp;een door de natuur geïnspireerde innovatienbsp;te ontwerpen voor een probleem dat hetnbsp;gevolg is van klimaatverandering. Het teamnbsp;van de Universiteit Utrecht ontwierp eennbsp;systeem dat bij nachtvorst automatischnbsp;theeplanten afdekt zodat ze geen schadenbsp;lijden. Het ontwerp is geïnspireerd op denbsp;biologische mechanismen van twee anderenbsp;planten die groeien in de berggebiedennbsp;van Kenia. Het biedt een oplossing voornbsp;de toenemende schade die Keniaansenbsp;theeboeren lijden, doordat daar vakernbsp;en langer nachtvorst voorkomt. In januarinbsp;2019 wordt de winnaar bekendgemaakt.

“Dit klopt gewoon van allenbsp;kanten!”

Nov 2018 Illuster 13

-ocr page 14-

Zelfde studie


Maayke Aimée

Damen (31)

studie: Sustainable Development

Werk: ondernemer en mede-oprlchter

Excess Materials Exchange

Excess Materials Exchange (EME), het bedrijf dat ik nanbsp;mijn opleiding startte metnbsp;Christian van Maaren, is eennbsp;digitale marktplaats waarnbsp;bedrijven overtollige producten en materialen kunnen uitwisselen.

Ons uiteindelijke doel Is dat het woord afval straks uit het woordenboek verdwijnt, simpelweg omdat het dan niet meer bestaat.nbsp;We zijn nu een eerste pilot aan het draaiennbsp;met een aantal grote Nederlandse bedrijven.nbsp;Met EME creëren we een hele nieuwe markt,nbsp;dat heeft tijd nodig. Veel geld verdien ik dannbsp;ook nog niet — ik eet exceptioneel veelnbsp;boterhammen met pindakaas, haha — maarnbsp;geld is ook nooit echt een drijfveer voor menbsp;geweest. Ikwil het verschil maken in denbsp;wereld. Nu doe ik iets waarmee ik potentieelnbsp;invloed heb op het leven van miljardennbsp;mensen. Dat ik ging ondernemen wasvoornbsp;mij vanzelfsprekend, niet spannend. Als jenbsp;zelf onderneemt kun je snel inspelen op watnbsp;er gebeurt in de wereld en ben je niet afhankelijk van allerlei bureaucratische processen. Ik zie overal kansen, dus ik denk niet datnbsp;het bij dit bedrijf alleen blijft nee...



5 i.


-ocr page 15-

Corina van der

Hulst (33)

studie: Sustainable Development

Werk: 3,5 dagSpecialist Asset Management Gas bij netbeheerderStedin, 1 dag docent Scheikunde

Ik ben verantwoordelijk voor het onderhoud van het gasnet in denbsp;provincie Utrecht. Toen ik vijfjaarnbsp;geleden bij Stedin ging werken wasnbsp;de energietransitie nog niet zo'nnbsp;groot onderwerp. Doordat we vannbsp;het gas afwillen krijg ik steeds vaker denbsp;vraag of dat gasnet ook verwijderd kannbsp;worden. Ikoverlegveel met gemeenten ennbsp;woningcorporaties met energieneutralenbsp;ambities, we bekijken dan welke delen vannbsp;een wijk zij het eerst kunnen verduurzamen.nbsp;Wat investeren we nog wel en niet in onsnbsp;gasnet, zonder dat het de maatschappijnbsp;onnodigveel kost? Ikvind hettof om daarover na te denken. Werken voor een grootnbsp;bedrijf vind ik interessant, omdat je er vaaknbsp;grote verantwoordelijkheden krijgt. Somsnbsp;heb je een lange adem nodig om iets voornbsp;elkaar te krijgen, maar ook dat is leerzaam.nbsp;School is een heel andere omgeving, voor denbsp;klas staan is veel dynamischer en ook veelnbsp;persoonlijker. Ikgaf tijdens mijn studie al lesnbsp;en heb dattweejaargeleden weer opgepaktnbsp;omdat ik jongeren graag iets meegeef overnbsp;het bedrijfsleven en duurzaamheid. De combinatie is voor mij perfect.

... andere carrière

-ocr page 16-

De loopbaan van






Sameer Safaya

------------Q----


2004

Bachelorstudie Aardwetenschappennbsp;aan Penn Statenbsp;University afgerond.


2009

Masterstudie Hydrologie aan Universiteit Utrecht afgerond.



2010


start samen met



Vastberaden om te slagen

Wie naar het cv van duurzaamheids-duizendpoot Sameer Safaya kijkt, kan een gevoel van jaloezie bijna niet onderdrukken.nbsp;Toch kostte het hem veel moeite om tenbsp;komen waar hij nu is.


Sameer Safaya (35) mag een globetrotter worden genoemd. De in Beijing en Hong Kongnbsp;opgegroeide Indiër studeerde aardwetenschappen aan de Penn State University in denbsp;Verenigde Staten en koos daarna voor eennbsp;master hydrologie in waterland Nederland.nbsp;Na zijn afstuderen aan de Universiteit Utrecht ging hij aannbsp;de slag voor diverse start-ups, zette het sympathieke duurzame voedselproject One Planet Kitchen op, werkte voornbsp;de Universiteit Twente en verleende als consultant zijnnbsp;diensten aan het Wereld Natuur Fonds, de Verenigde Natiesnbsp;en de provincie Utrecht. Ook werd hij twee jaar geledennbsp;opgenomen in de Duurzame Jonge loo. Niet gek dus.

Maar anders dan bovenstaande alinea doet vermoeden, is het verhaal van Safaya’s werkende leven er een van eennbsp;moeilijke start. “Na mijn afstuderen in 2009 kreeg iknbsp;wettelijk een jaar de tijd om me in Nederland op werk tenbsp;oriënteren. Ik wist dat ik een baan in de watersector wilde.nbsp;Maar terwijl mijn studiegenoten werden uitgenodigd voornbsp;sollicitatiegesprekken, kwam ik niet aan de bak. Ik kon eennbsp;cv vol internationale ervaring laten zien, maar steeds kreeg


-ocr page 17-

lt;gt;


2011

Richt One Planet Kitchen op.

À^PLANETI»

'^KITCHEN 11


2013

Gaat na het krijgen van een permanentvisumnbsp;aan de slag bij hetnbsp;Water Footprintnbsp;Network van denbsp;Universiteit Twente.



2015

Krijgt zijn eerste opdrachtviaClimate-KIC, bij Bioplous innbsp;Boedapest.



2018

Zevenjarige bestaan One Planet Kitchen.

Met hulp van vijf UU-studenten bereidde Safaya dejubileum-editievoor.


ik de vraag: ‘Zeg, hoe is je Nederlands?’ Een cultural/it leek het belangrijkste criterium.”

Safaya voelde zich te vaak de uitzondering op de regel en zag na de zoveelste afwijzingnbsp;het ondernemerschap als enige optie.nbsp;“Samen met een paar vrienden startte iknbsp;in 2010 OnePlanet Catalogue, een bedrijfjenbsp;waarmee we de impact van consumentenaankopen inzichtelijk maakten via eennbsp;ratingsysteem. Na een overname door eennbsp;ander bedrijf. People 4 Earth, ben ik daarnbsp;twee jaar blijven werken.”

Maar omdat langetermijncontracten niet bestaan in de start-upwereld en Safayanbsp;daar als niet-EU-burger wél van afhankelijk was voor een permanent visum, beslootnbsp;hij het over een andere boeg te gooien. “Iknbsp;ben toen gaan freelancen, maar dat maaktenbsp;mijn situatie niet makkelijken” Het wasnbsp;pionieren, herinnert Safaya zich. “De INDnbsp;vroeg me een businessplan te schrijven ennbsp;veel documenten aan te leveren. Maar iknbsp;kon geen informatie inwinnen bij anderenbsp;internationals die hier afgestudeerdnbsp;waren, want niemand had eerder dezenbsp;route bewandeld. Waarschijnlijk wist denbsp;IND niet goed wat ze met mij aan moesten,nbsp;ze stelden zelfs nog voor een ander visumnbsp;aan te vragen. Dat zou makkelijker zijn.nbsp;Pas na anderhalf jaar én een aanvankelijkenbsp;afkeuring was mijn visum rond.”

Met een permanent visum op zak viel in 2013 langzaam alles op zijn plek voornbsp;Safaya. “Ik leek weer geen baan te kunnennbsp;vinden in de watersector, overwoog zelfsnbsp;om terug te gaan naar Hong Kong, tot ik eennbsp;uitnodiging kreeg van het Water Footprintnbsp;Network van de Universiteit Twente.

Die ervaring heeft me een hele goede basis gegeven. Zo heb ik alles rustig kunnen uitbouwen en ben ik gelinkt aan Climate-KIC.nbsp;Van daaruit kon ik als consultant aan denbsp;slag voor allerlei klimaat- en duurzaam-heidsprojecten, onder andere voor hetnbsp;Wereld Natuur Fonds.”

“Mijn advies: hou altijdnbsp;vertrouwen!”

Op dit moment is Sameer in afwachting van een Nederlands paspoort en zoektnbsp;hij naar een vaste baan bij een jong ennbsp;ambitieus bedrijf. Soms denkt hij nog terugnbsp;aan zijn vruchteloze sollicitatiepogingennbsp;en de visumsores. “Ik denk dat ik heb aangetoond datje ookvia een ongebruikelijkenbsp;route goed terecht kan komen. En dat jenbsp;altijd vertrouwen moet houden, hoenbsp;moeilijk dat ook lijkt. Dat is mijn adviesnbsp;aan internationale studenten die hier ooknbsp;willen ondernemen.” «

Sameer is actief op internationale carrièreavon-den van de universiteit.

Als vrijwilliger ondersteunt hij daar huidige internationale studenten en jongenbsp;alumni bij hun zoektochtnbsp;naar een loopbaan innbsp;Nederland.

Interesse om met jouw ervaringen een nieuwenbsp;generatie te helpen?nbsp;Mailaanalumni@uu.nl.


Nov 2018 Illuster 17

-ocr page 18-

Mogelijk maken



Batterij op wielen


Elektrische auto’s die een deel van de energie in hunnbsp;batterijen weer teruggevennbsp;aan het elektriciteitsnet.nbsp;Het klinkt futuristisch,nbsp;maar binnenkort kan hetnbsp;zomaar werkelijkheid zijn in en rondnbsp;Utrecht. Promovenda Marte Gerritsmanbsp;doet hier onderzoek naar, met steun vannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds.

Momenteel wordt in Frankrijk een test uitgevoerd met een auto die over dergelijkenbsp;Vehicle2Grid-technologie beschikt. Alsnbsp;het even meezit, komt de eerste auto metnbsp;deze mogelijkheden over een paar maanden naar Nederland. Dit zou een grotenbsp;stap betekenen in het onderzoek vannbsp;Marte Gerritsma. Zij is betrokken bij hetnbsp;Utrechtse Smart Solar Charging-project,nbsp;dat de integratie van elektrische auto’snbsp;op energiedistributienetwerken ondernbsp;de loep neemt.

Gerritsma, die in 2017 met haar onderzoek begon, heeft het afgelopen jaar data geanalyseerd die zijn verzameld bij oplaadpalennbsp;in de Utrechtse wijk Lombok. De 22 palennbsp;die daar staan leveren een schat aannbsp;informatie op. “We hebben een jaar langnbsp;geanonimiseerd geregistreerd welke auto’snbsp;in Lombok hebben opgeladen, hoe laat ernbsp;wordt in- en uitgeplugd en hoeveel energienbsp;alle laadpalen hebben geleverd. Zo krijg jenbsp;inzicht in hoe flexibel het laadgedrag innbsp;de wijk is”, legt zij uit.

Laadmomenten

Wat blijkt is dat veel mensen tussen 18.00 en 19.00 uur ’s avonds thuiskomen ennbsp;inpluggen, precies het moment waaropnbsp;huishoudens ook hun elektriciteitspieknbsp;hebben. “Als je dat bij elkaar optelt, dannbsp;kom je al heel snel in de knoop met denbsp;limieten van een lokaal elektriciteits-netwerk. Waar we naartoe willen, is eennbsp;punt waarop we het moment van opladen


IS Illuster Nov 2018

-ocr page 19-

kunnen verschuiven. Als je daar niet op inzet, knalt het netwerk er hoe dan ook een keer uit. Mijn onderzoeknbsp;gaat over de vraag hoe dat schuiven het best kan wordennbsp;gedaan.”

De data leerden dat auto’s vaak langer geparkeerd staan dan de tijd die nodig is om de batterij op te laden. “Veelnbsp;auto’s blijven na het laden nog lang staan, vaak zelfs meernbsp;dan 12 uur. Daardoor wordt niet alleen ’s nachts laden eennbsp;optie, maar ook laden tijdens de eerste zonuren van de volgende dag.” Ook ziet Gerritsma kansen om de elektriciteitnbsp;die overdag via de zon wnrrit rïpgp^«mkt np-i o 11 i i n-tH-danbsp;batterijen van auto’s en ’s avonds terug te leveren aan denbsp;wijk. “Op die manier kan je meer zonne-energie lokaalnbsp;-opwekken en gebruiken, zonder datje losse stationairenbsp;batterijen nodig hebt voor opslag. ”

Beurs Hofvijverkring

Voor het zover is, moeten veel meer data worden verzameld in andere Utrechtse wijken en moet extra onderzoek worden uitgevoerd. Dat wordt èen stukmakkelijker nu Gerritsma een beurs heeft gekregen van denbsp;Hofvijverkring. Deze groep UU-alumni uit de regio Dennbsp;Haag verleent sinds 2014 financiële bijdragen aan talentvolle onderzoekers. Het aan het Utrechts Universiteits-fonds gelieerde fonds wilde heel graag een project ondersteunen dat te maken had met duurzaamheidsonderzoek.nbsp;Via haar begeleider werd het contact met Gerritsma gelegd.nbsp;“Vervolgens was het snel rond”, zegt Gerritsma, die denbsp;beurs aan het einde van de zomer ontving.

De financiële steun stelt Gerritsma in staat om naar Noord-Amerika te gaan om daar kennis uit te wisselen,nbsp;iets wat anders niet zo snel had gekund. “Onderzoekersnbsp;aan twee kanten van de oceaan zijn met hetzelfde bezig;nbsp;deze beurs draagt bij aan de mogelijkheid tot het directnbsp;uitwisselen van kennis en ervaring rond smart charging.nbsp;Dat is binnen de academische wereld belangrijk: hetnbsp;bevordert de kwaliteit van het onderzoek en opent wellichtnbsp;mogelijkheden tot nieuwe samenwerkingsprojecten.” «

Help studenten naar UCU!

Heip om de diversiteit op de UCU-campus te waarborgen. Doneer aan het UCU Fund, ennbsp;zorg voor een positieve impact op het levennbsp;van veelbelovende studenten.

www.uu.nl/organisatie/alumni/ucu-fund

Uw bijdrage helpt

Marte Gerritsma kan dankzij de beurs van de Hofvijverkring haar onderzoek uitvoeren.

Wiit u ook bijdragen aan onderwijs en onderzoek? Kijk voor meer informatie over de Hofvijverkringnbsp;op uu.ni/hofvijverkring.

Het UCU Fund is opgericht om beurzen te verstrekken aan studenten die zondernbsp;steun niet in staat zijn te studeren aannbsp;UCU.University College Utrecht (UCU) isnbsp;het residentiële honours college van denbsp;Universiteit Utrecht en biedt een driejarigenbsp;bacheloropleiding in Liberal Arts andnbsp;Sciences. UCU-studenten hebben eennbsp;brede academische en sociale interessenbsp;en zijn sterk internationaal georiënteerd.nbsp;De studentenpopulatie van UCU is zeernbsp;divers; meer dan vijftig nationaliteiten zijnnbsp;vertegenwoordigd op de campus. Dezenbsp;smeltkroes van talen, culturen, religiesnbsp;en leefstijlen draagt bij aan de bruisendenbsp;omgeving waarin studenten studeren,nbsp;leven, en vrienden voor het leven maken.

Op 15 en 17november2018zijnerOpen Dagen voor geïnteresseerde aankomendnbsp;studenten. Kijk op uu.nl/ucu voor meernbsp;informatie.

Nov 2018 Illuster 19

-ocr page 20-

Afgestudeerd! En nu

Rik van Huik

erf

tekst Manneke Olivier beeld Robin Alysha Clemens

Harde wind klinkt door de hoorn. “Oh wacht, ik zet mijn fiets wel even aan denbsp;kant en ga in het weiland liggen”, zegtnbsp;alumnus Rik van Huik (27) wanneer hijnbsp;wordt gebeld door Illuster. Rik rondde innbsp;2016 de master Sustainable Business amp;nbsp;Innovation aan de Universiteit Utrecht afnbsp;met een scriptie over zakelijke mobiliteit.nbsp;Dit onderwerp beviel hem zo goed, datnbsp;hij een baan zocht in dezelfde richting.

Gelukt met het zoeken naar die baan?

“Jazeker. Ik werk nu als adviseur bij 3mp. Dat is een bedrijf dat organisatiesnbsp;helpt met nieuw mobiliteitsbeleid ennbsp;gedragsverandering, onder meer doornbsp;e-bike- en ov-pilots.”

Had je deze start van Je carrière ook zo voor ogen toenJe nog studeerde? “Ik had daarnbsp;niet echt een beeld bij; zeker nog nietnbsp;tijdens mijn bachelor (Milieu-maatschap-pijwetenschappen). Pas tijdens mijnnbsp;master raakte ik echt gedreven om te verduurzamen en wist ikbeter wat ik wilde.”

Hoe kijk je terug op je tijd bij de UU?

“Het was leerzaam. Achteraf heb ik wel spijt dat ik wat laat uit mijn schulp kwam.nbsp;Ik had tijdens mijn studie misschien meernbsp;kansen kunnen pakken, bijvoorbeeld doornbsp;op uitwisseling naar het buitenland tenbsp;gaan. Maar na mijn afstuderen heb iknbsp;dat wel ingehaald door als vrijwilligernbsp;te werken in India en Finland.”

Wat vind je het leukst aanJe werk? “De tastbare resultaten, ook op kortere termijn.nbsp;Daarom ambieer ik geen onderzoeks-carrière; dat is mij wat te abstract.”

Is het verschil tussen werken en studeren erg groot? “Nee hoor; net als tijdens mijnnbsp;studie heb ik veel vrijheid om mijn tijdnbsp;flexibel in te delen. Ik zoek nog naardenbsp;perfecte balans tussen werk, het leverennbsp;van een maatschappelijke bijdrage doornbsp;vrijwilligerswerken vrije tijd.”

Wat doeJe graag alsJe niet aan het werk bent? “Fietsen, skaten en knutselen aannbsp;mijn fietsen — ik heb er vier. Maar ik zetnbsp;me naast mijn werkbij 3mp ook in voornbsp;de ‘Jonge Klimaatbeweging’, die jongerenorganisaties verenigt om klimaat- ennbsp;duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.”

En nu...

Ikben geen hyperambitieuze carrièretijger met grote loopbaandromen. Wel hoopnbsp;ikmet mijn werkbij te dragen aan maatschappelijke oplossingen en (liefst radicale) veranderingen in onze leefomgeving.nbsp;En dat ik, wanneer ik terugkijk, kannbsp;constateren dat het niet te laat was.” «

Wil jij ook in deze rubriek, of ken je een verse UU-alumnus die je voor deze pagina zounbsp;willen aandragen? Laat het weten en stuurnbsp;een e-mail aanalumni@uu.nl.


20 Illuster — Nov 2018

-ocr page 21-


Nov 2018 —Illuster 21

-ocr page 22-

Duurzaamheid

groene model

Terwijl bij zijn andere werkgever os we speok het klimaatakkoord wordt doorgerekend, geeft hoogleraarnbsp;Detlef van Vuuren ons een kijkje achter de schermennbsp;van het onderzoek rond mondiale klimaatscenario's.nbsp;Hoe draagt wetenschappelijk onderzoek bij aan zulknbsp;ingrijpend en ingewikkeld beleid?

tekst Stephanie Helfferich beeld Ed van Rijswijk

-ocr page 23-

“Een retourtje New York is eennbsp;ton CO2.”

-ocr page 24-

“We moeten het hele energiesysteemnbsp;opnieuw inrichten. quot;


Waivindjevande klimaalwet? Ik denk datnbsp;die heel belangrijk kannbsp;zijn. De opgave waarnbsp;we voor staan is eennbsp;hele indrukwekkende: we moeten het helenbsp;energiesysteem opnieuw inrichten. Datnbsp;betekent een forse inspanning gedurendenbsp;lange tijd. Het heeft dan weinig zin om viernbsp;jaar lang de ene kant op te sturen en dannbsp;weer bij het volgende kabinet vier jaar langnbsp;iets anders te gaan doen. Ik geloof ook sterknbsp;in de signaalwerking. Je ziet dat ook bij hetnbsp;Parijs-akkoord. De afspraken zijn opnbsp;wereldniveau en eigenlijk heel abstractnbsp;en weinig bindend, maar er is een signaalnbsp;uitgegaan naar de samenleving: we nemennbsp;dit serieus, we zijn van plan op langenbsp;termijn een bepaalde richting op te bewegen. Je ziet dat dat effect heeft. Financiëlenbsp;instellingen bijvoorbeeld begonnen zichnbsp;af te vragen of investeringen in olie- ofnbsp;kolenbedrijven nog wel verstandig zijn.

Wat was de rol van het onderzoek bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)nbsp;en de Universiteit Utrecht in het Parijsnbsp;akkoord?Ons werk is om met modellennbsp;verkenningen te maken over welke soortnbsp;maatregelen consistent zijn met bepaaldenbsp;ambities over klimaatverandering. Innbsp;wezen maken we een soort landkaarten.nbsp;Stel dat je ergens heen wil, dan proberennbsp;wij te laten zien hoe het landschap er dannbsp;uitziet, welke routes er beschikbaar zijn.

en wat je op die routes ongeveer gaat tegenkomen.

Dus stel dat je relatief weinig aan klimaatbeleid doet, hoe zouden de ontwikkelingen dan kunnen zijn? Qua bevolking, emissies,nbsp;landgebruik, de relaties daartussen, denbsp;relaties tussen de verschillende delennbsp;van de wereld, en afhankelijk ook vannbsp;aannames, welke kant die wereld op zounbsp;kunnen gaan. Maar we kijken ooknbsp;andersom: stel je voor dat je bepaaldenbsp;doelen wil halen, wat zouden daarvoornbsp;aantrekkelijke strategieën kunnen zijn?

We weten dat echt voorspellen niet kan. Zeker niet over een periode van dertignbsp;of zeventig jaar, want zover rekenen wenbsp;altijd door. Zelfs over een periode van vijfnbsp;jaar komen we regelmatig enorme verrassingen tegen. Maar dat betekent niet datnbsp;het verstandig is om zomaar wat te doen.nbsp;We hebben wel degelijk bepaalde kennisnbsp;en proberen met die kennis zoveelnbsp;mogelijk verstandige keuzes te maken.

Tien jaar geleden waren de projecties voornamelijk gericht op het beperkennbsp;van de opwarming tot 2,5 graden, maarnbsp;beleidsmakers begonnen steeds meer hetnbsp;2-gradendoel te benadrukken. Met hetnbsp;team waar ik leiding aan geef bij het PBLnbsp;waren we in 2007 de allereersten die kekennbsp;naar gedetailleerde scenario’s hoe ditnbsp;doel te bereiken. En daarna heeft de IPCC

24 Illuster

2018

-ocr page 25-

Duurzaamheid


Prof. dr. Detlef van

Vuuren studeerde scheikunde en milieukunde aan de Universiteit Utrechtnbsp;en bestuurskunde aan denbsp;Universiteit Leiden. Hijnbsp;promoveerde in Utrechtnbsp;op langetermijnscenario'snbsp;voor klimaatbeleid.

Nu werkt hij bij het Planbureau voor de Leefomgeving en bij de Universiteit Utrecht aan het IMAGE-model, waarmee hijnbsp;scenario's en projectiesnbsp;voor beleidsmakersnbsp;maakt op hetgebied vannbsp;klimaatverandering.

Van Vuuren is getrouwd metprof.dr. Petra denbsp;Jongh, hoogleraar scheikunde aan de Universiteitnbsp;Utrecht, en heeft tweenbsp;dochters.

[Intergovernmental Panel on Climate Change, red.] gezegd: dit is het standaardscenario voor het 2-gradendoel.

Zo hebben we via het IPCC meegeholpen om dat Parijs-akkoord tot stand te latennbsp;komen. De belangrijkste manier omnbsp;klimaatonderhandelingen te helpennbsp;ondersteunen als wetenschapper isnbsp;via het IPCC. Het IPCC is een heel goednbsp;medium, een poging om met wetenschappers en beleidsmakers samen vastnbsp;te stellen wat we weten en waar we nognbsp;lacunes in kennis hebben.

Wat zijn de verschillende rollen van het planbureau en de universiteit? Het PBL isnbsp;eigenaar van het model en heeft taken innbsp;de toepassing van het model. Een deel vannbsp;de ontwikkeling van het model gebeurt bijnbsp;de universiteit. De samenwerking is voornbsp;de medewerkers heel aantrekkelijk, wenbsp;hebben nu een stukof vijf jonge mensennbsp;die bij het planbureau werkten die hiernbsp;gepromoveerd zijn. Veelal werken promovendi of onderzoekers aan een deel vannbsp;het model. Zo heeft bijvoorbeeld recentnbsp;een promovenda, Oreane Edelenbosch,nbsp;vooral naar het transportmodel gekeken.

Zij heeft onder andere gekeken naar alter natieven voor vliegverkeer. Zij keek vooralnbsp;naar autotransport, maar ja, vliegen is eennbsp;van de grootste uitdagingen nu. Voorlopignbsp;zien we nog niet voor ons hoe COj-neutraalnbsp;vliegen eruit zou kunnen zien, terwijl hetnbsp;tegelijkertijd wel een sector is die heel hardnbsp;aan het groeien is, qua CO2-emissies. Dusnbsp;dat betekent óf biobrandstof — met de uitdaging hoe je dat kan doen op een maniernbsp;die ook duurzaam is vanuit een ander perspectief of een nieuwe technologie zoalsnbsp;misschien meer elektrisch — óf efficiënternbsp;en minder vliegen.

Maar dat laatste lijkt onbespreekbaar. KLM zelf zegt: als wijstoppen met groeiennbsp;gaat die groei ergens anders heen. Ja. Dusnbsp;dat zou je vanuit een veel groter kadernbsp;moeten doen. Vliegverkeer is op z’n minstnbsp;regionaal, maar de wetgeving zorgt ervoornbsp;dat het mondiaal is. Een retourtje New York

“Veelal werken promovendi ofnbsp;onderzoekersnbsp;aan een deel vannbsp;het model.”

is een ton CO2 en dat komt redelijk overeen met de maximale uitstoot per persoon pernbsp;jaar in 2050 in scenario’s die consistentnbsp;zijn met het Parijs-doel. Met één keernbsp;naar NewYorkvliegenben je dus door jenbsp;jaarbudget heen, terwijl je misschien nognbsp;andere emissies hebt, autorijden, vleesnbsp;eten. In het model proberen wij optiesnbsp;die wij nu op dit moment reëel achten tenbsp;vergelijken, en we kunnen ook kijken naarnbsp;gedragsverandering. ?gt;


Nov 2018 Illuster 25

-ocr page 26-

Duurzaamheid

“Ik laat mijn mening over denbsp;noodzaak vannbsp;klimaatbeleid zonbsp;min inogelijk eennbsp;rol spelen. '

Maken jullie daarvoor ook gebruik van sociaalweienscltappers?]a, daar zijn wenbsp;net mee begonnen. Promovenda Nicole vannbsp;den Berg [zie kader, red.] gaat kijken naarnbsp;levensstijl. Bij het project waarin zij werktnbsp;hebben we andere onderzoekers gehaaldnbsp;die veel meer vanuit sociaalwetenschappelijk perspectief kijken. Tot nu toe hebbennbsp;we rond levensstijl vooral laten zien dat hetnbsp;uitmaakt. Maar nu zouden we graag metnbsp;meer sociaalwetenschappers willen kijkennbsp;hoe je dat zou kunnen implementeren,nbsp;in welk tempo, welke differentiaties jenbsp;zou moeten aanbrengen tussen rijkerenbsp;en armere landen. Ik hoop met Nicole denbsp;komende jaren onze resultaten zo te vertalen dat je gebruikers verschillendenbsp;handelingsperspectieven kunt geven: hoenbsp;groot is de emissieruimte, hoe past vliegennbsp;daarin, hoeveel helpt het als je je elektrici-teitsconsumptie thuis omlaag brengt?

Wat zijn Jullie plannen verder met het IMAGE model'rNe gaan veel meer kijkennbsp;naar de samera^iang tussen klimaatbeleidnbsp;en andere duurzaamheidsdoelen, zoalsnbsp;de Sustainable Development Goals. Daarinnbsp;hebben landen elkaar beloofd dat in 2030nbsp;iedereen toegang heeft tot modernenbsp;energie én dat de honger de wereld uit is énnbsp;dat we de natuur gaan beschermen én datnbsp;we klimaatverandering aan gaan pakken.nbsp;Hoe moet dat? Hoe ga je dan die beperktenbsp;COj-ruimte onbeperkte landruimte inzetten op een manier die past? Dus we willennbsp;kijken hoe je modellen kunt gebruikennbsp;om dat soort discussies te ondersteunen.

Hoe zie jij de rol van de universiteit en de onderzoeker in dit proces, is dat alleennbsp;feiten aanleveren of gaal dat verder? Hetnbsp;kan verder gaan. Je moet wel transparantnbsp;blijven, dat is het belangrijkste. Als wetenschapper ben je onderdeel van de maatschappij, maar als je een geloofwaardigenbsp;gesprekspartner wil blijven moet men jenbsp;ook kunnen zien als een neutrale partner.nbsp;In colleges probeer ik het met studentennbsp;te hebben over de verschillende rollennbsp;die we hebben, als aandrager van feitennbsp;en als actief lid van de maatschappij.nbsp;Op onderwerpen waar onzekerheid ennbsp;waardegeladenheid heel duidelijk zijn,nbsp;moetje eigenlijk of van tevoren aangeven;


26 Illuster Nov 2018

-ocr page 27-

Duurzaamheid

ik kom met een bepaald waardepatroon binnen en ik redeneer vanuit dat waardepatroon, of je moetnbsp;proberen echt alle vormen van waarden achternbsp;je te laten. Maar dat is natuurlijk best moeilijk.

Vaak is het probleem dat de wetenschap zo com plex is dat het heel moeilijk uit te leggen is, en heelnbsp;makkelijk voor sceptici om te zeggen: “mijnnbsp;mening is anders en mijn mening is net zo goednbsp;als die van mijnheer Van Vuuren.”ja. Dat betekentnbsp;dat ik mijn mening over de noodzaak vannbsp;klimaatbeleid (waar ik op zich natuurlijknbsp;voor ben) zo min mogelijk een rol laat spelen.nbsp;Anders verlies ik mijn geloofwaardigheid alsnbsp;gesprekspartner voor iemand die daar sceptischer tegenover staat. Dat betekent dat ik menbsp;voortdurend probeer af te vragen: waar brengnbsp;ik mijn waardepatronen in, en hoe kan ik datnbsp;vermijden? Ik zit heel erg op het mantra van denbsp;IPCC: wees beleidsrelevant maar niet beleids-voorschrijvend. Voor iedere wetenschapper geldtnbsp;dat je voorzichtig moet zijn met het vermengennbsp;van rollen als ‘voorstander van een bepaaldnbsp;idee’ en als ‘kennismakelaar’. Maar dat geldtnbsp;voor mij, omdat ik ook bij het planbureau werk,nbsp;nog veel sterker. 44

I WINNAAR 2018 |

Huibregtsenprijs

Op 8 oktober 2018 heeft Detlef van Vuuren de Huibregtsenprijs gewonnen voor zijn bijdragenbsp;met het IMAGE-model aan het klimaatonderzoeknbsp;wereldwijd. Deze prijs, waaraan een geldbedragnbsp;van €25.000 is verbonden, wordt jaarlijks toegekend voor een recent wetenschappelijknbsp;onderzoeksproject dat innovatief is en van grotenbsp;maatschappelijke relevantie. De jury is zeernbsp;lovend: “Excellent wetenschappelijkwerkmetnbsp;een vernieuwende aanpak. Een hoogwaardig ennbsp;toepasbaar concept dat betrouwbaar, voorspellend en effectief is. Het gaat om een geavanceerdnbsp;modelonderzoek van wereldwijde betekenis,nbsp;dat overzicht en houvast biedt bij eennbsp;complexe, urgente kwestie.”


Sociaal gedrag in rekenmodellen

Nicole van den Berg, promovenda aan het Copernicus Instituut: “Mijn onderzoeknbsp;richt zich op het beter weergeven vannbsp;sociaal gedrag in mondiale rekenmodellennbsp;zoals IMAGE. Ik hoop aan te tonen datnbsp;levensstijlverandering een belangrijkenbsp;(wellicht cruciale) maatregel is. Ik stelnbsp;me zelfs voor dat het effect nog groter isnbsp;dan we nu denken.

Tot nu toe zijn deze aspecten sterk vereenvoudigd in IMAGE. We willen meernbsp;gedetailleerde verhaallijnen toevoegennbsp;over bijvoorbeeld welvaartsgroei ennbsp;bevolkingsgroei. Door een meer socio-economisch perspectief in te nemen,nbsp;kunnen we de vraagkant van de energie-transitie beter bestuderen.

Sinds het begin van mijn studies heb ik altijd een fascinatie voor multidiscipli-nariteit gehad. Vanwege de complexiteitnbsp;van dit onderzoek en het bruggen moetennbsp;slaan naar andere disciplines is dit onderzoek een uitstekende uitdaging voor mij.nbsp;En gezien de urgentie van de Parijsdoelstellingen kan mijn onderzoek ooknbsp;daadwerkelijk impact hebben op denbsp;beleidsvoering omtrent het uitvoerennbsp;van gedragsverandering in de praktijk.”


Nov 2018 Illuster 27

-ocr page 28-

Het sociale risico van duurzaamheid

Positief, groen en kleinschalig: zomaar drie woorden die veel mensen associëren metnbsp;duurzame energie. Maar volgens postdoc Jessenbsp;Hoffman, onderzoeker bij de Urban Futurenbsp;Studios (UFS) van de Universiteit Utrecht, is denbsp;waarheid een stuk weerbarstiger. quot;De duurzamenbsp;transitie zit bomvol risico's. Zowel op grote alsnbsp;kleine schaal heeft het wereldwijd mogelijk veelnbsp;negatieve consequenties.quot;

tekst Lennaert Rooijakkers beeld Freedomz (shutterstock)

Fiets een rondje door een willekeurige Nederlandsenbsp;woonwijk en je zal geheidnbsp;een paar daken met daaropnbsp;zonnepanelen tegenkomennbsp;Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat die glanzende platen de kloofnbsp;tussen arm en rijk vergroten? “Zomaarnbsp;een voorbeeld: een arm gezin in eennbsp;huurwoning kan zich geen zonnepanelennbsp;veroorloven, waardoor de voordelen bijnbsp;welbedeelden terecht kunnen komennbsp;en ongelijkheid in de samenleving kannbsp;toenemen”, zegt politicoloog Hoffman,nbsp;die op het onderwerp van macht in denbsp;energietransitie promoveerde aan denbsp;Universiteit van Amsterdam.

28 Illuster nbsp;Nov 2018

-ocr page 29-

Wetenschap

“Niemand zit te wachten op een

abstract verhaal


over aardgasvrije

\^wiJkenJ^^^^

Wereldwijd zijn de voorbeeldennbsp;talrijk, blijktnbsp;uit zijnnbsp;onderzoekennbsp;dat van collega’s in Zuid-Afrika ennbsp;India. “In The Global South biedt duurzame energie een mooie kans voornbsp;rijke enclaves voor een meer stabielenbsp;energievoorziening. Hun positie ennbsp;autonomie worden daardoor alleennbsp;maar versterkt en uiteindelijk kunnennbsp;ze zich afzonderen van de rest vannbsp;de maatschappij. En in India bijvoorbeeld, heeft zich een zonne-energie-sector ontwikkeld met allerleinbsp;hightech start-ups. De consequentienbsp;daarvan is dat er een soort lokalenbsp;economie is ontstaan die maar voornbsp;een kleine groep mensen toegankelijknbsp;is. Ook worden in veel derdewereldlanden zonneparken aangelegd naastnbsp;kleine dorpjes, die daar op geennbsp;enkele manier van profiteren. Hetnbsp;geld stroomt vaak direct naar grotenbsp;buitenlandse bedrijven.”

z

Hoewel het aantal lokale duurzamenbsp;initiatieven in onsnbsp;land zienderogen

toeneemt, wordt dat nog veel te

weinig herkend als kans. “De overheid en bedrijven hebben samen een verhaal dat vooral gaat over economische efficiëntie en technologie,nbsp;maar daarin mis ik vaak een overtuigend ander perspectief met eennbsp;goede waardering van sociale ennbsp;politieke infrastructuur.”

Vanuit de UFS probeert Hoffman een kentering teweeg te brengen.nbsp;“We werken aan een alternatiefnbsp;verhaal over het benutten van hetnbsp;democratisch potentieel van denbsp;energietransitie, inclusief concretenbsp;beleidsopties. Dit komt onder meernbsp;aan de orde op de expositie Places ofnbsp;Hope in Leeuwarden. Verbeelding isnbsp;daarbij het sleutelwoord. “Niemandnbsp;zit te wachten op een abstract verhaalnbsp;over aardgasvrije wijken. Daaromnbsp;werken we samen met ontwerpersnbsp;en kunstenaars die het publiek denbsp;mogelijkheden laten zien van denbsp;energietransitie en geen doemscenario’s schetsen, maar juist latennbsp;nadenken over het mogelijke.”

Die aanpak werkt verfrissend, zegt Hoffman, die in juli nog een bijeenkomst over energiedemocratienbsp;organiseerde, waarbij coöperaties,nbsp;investeerders, architecten, burgersnbsp;en ambtenaren van het rijk ennbsp;de provincie samen kwamen.nbsp;“Wetenschappers zijn goed in hetnbsp;problematiseren van dingen, maarnbsp;slecht in het laten zien van wat juistnbsp;mogelijk is. Dat doen kunstenaarsnbsp;wel. Dat is belangrijk, want eennbsp;krachtig antwoord op de klimaat-crisis vraagt dat we opnieuwnbsp;verbeelden wat er in de toekomstnbsp;mogelijk en wenselijk is.”


Volgens Hoffman is de energietransitie omgeven door een machtsvraag: wie profiteert ervan en wie niet?

“De energietransitie is vaak ook een technische opgave, die voor veelnbsp;mensen erg abstract is. ‘We moetennbsp;CO2 reduceren’, hoor je dan. Maar watnbsp;heel vaak wordt gemist is de socialenbsp;dimensie. Wat heeft het publiek eraannbsp;en waarom is het zo belangrijk?nbsp;Mijn toekomstig onderzoek gaat nognbsp;een stap verder en richt zich op denbsp;verhouding tussen energietransitienbsp;en democratie.

Gevenyptsr wetenschap

Het Utrechts Universiteitsfonds draagt bij aan de groei en bloei van de Universiteit Utrecht, onder meer op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. De hulp van vrijwilligers en financiële steun van ruimnbsp;13.000 vrienden en donateurs zijn daarbij onontbeerlijk. Bijdragen kannbsp;op nog meer manieren. Door te geven aan de academische gemeenschap draagt u bij aan een betere toekomst.

Doet u ook mee? Ga naar uu.nl/organisatie/alumni/draag-bij.

Nov 2018 —Illuster nbsp;29

-ocr page 30- -ocr page 31-

Wetenschap




Gaat een relatief onbekend plantje een oplossing bieden voor het almaarnbsp;groeiende voedselprobleem? Azolla lijktnbsp;in elk geval de potentie te hebben.


Toen promovenda Laura Dijkhuizen (27) in 2014nbsp;als stagiair binnenliepnbsp;bij het Azolla-lab van denbsp;Universiteit Utrecht hadnbsp;zij pas één keer eerder vannbsp;de varen Azolla gehoord. Een bekendenbsp;plant waarover elke biologiestudent leert,nbsp;is het namelijk niet. Maar nu Dijkhuizennbsp;ook regelmatig doceert, verwerkt ze haarnbsp;onderzoek graag in haar onderwijs.

Het Azolla-verhaal slaat aan bij de studenten. Niet vreemd, want Azolla is een verdraaid interessante plant die je zomaar in een slootje bij je om de hoekkan vinden.nbsp;Het drijvende varentje is al lang bekendnbsp;bij ecologen, maar het in 2013 opgerichtenbsp;Azolla-lab onder leiding van dr. Henriettenbsp;Schluepmann is het eerste Europese labnbsp;dat zich volledig toespitst op Azolla.

In die eerste jaren constateerden de onderzoekers dat Azolla barst van het eiwit.

“Mijn voorganger Paul Brouwer ontdekte dat Azolla een hoge kwaliteit van aminozuren [bouwstenen van eiwitten, red.]nbsp;bevat”, zegt Dijkhuizen. “Mijn onderzoeknbsp;is een stuk fundamenteler. Azolla heeftnbsp;namelijk zoveel eiwit omdat het onbeperktnbsp;aanspraak kan maken op stikstof.”

Normaal gesproken halen planten dat uit de grond of (kunst)mest, maar Azolla haaltnbsp;stikstof uit de lucht. “Dat komt door eennbsp;symbiotische cyanobacterie die in de plantnbsp;leeft. Die bacterie gebruikt zonlicht omnbsp;stikstof uit de lucht te halen en metnbsp;de plant te delen. Hoe dit verloopt, of elkenbsp;Azolla hetzelfde is en of de bacterie ooknbsp;los van de Azolla kan bestaan, is één vannbsp;onze onderzoekslijnen.”

Omdat de varen zo eiwitrijk is en geen stikstof uit (kunst)mest nodig heeft, zietnbsp;het lab veel mogelijkheden voor hetnbsp;gebruik ervan in de agrarische sector.nbsp;“Het onderzoek van het Azolla-lab isnbsp;begonnen vanuit de vraag: kan dit plantjenbsp;bijdragen aan een oplossing voor hetnbsp;klimaat- en voedselprobleem?”, legtnbsp;Dijkhuizen uit. Azolla is in staat heel snelnbsp;te groeien en neemt veel fosfaat op. Daarnbsp;liggen kansen voor de veehouderij, datnbsp;kampt met grote mestoverschotten waarinnbsp;veel fosfaat zit. “Een boer zou zijn mestnbsp;dus kunnen gebruiken om Azolla te telen,nbsp;wat weer gebruikt kan worden als eiwitrijknbsp;veevoer.” Paul Brouwer is inmiddels eennbsp;eigen bedrijf begonnen (de BAAI) waarmeenbsp;hij dit soort commerciële toepassingennbsp;helpt ontwikkelen.

Of Azolla ook voor ons interessant kan zijn? Op kleine schaal experimenterennbsp;chefs met het gebruik van de varen, zoalsnbsp;dit voorjaar nog in pop-up-restaurantnbsp;De Maaltuin in de Botanische Tuinen.nbsp;Dijkhuizen:. “De eerste toepassingen vannbsp;Azolla liggen waarschijnlijk in duurzaamnbsp;eiwit en veevoer, maar dergelijke initiatieven laten zien dat het ook prima onderdeelnbsp;kan zijn van ons voedsel.”


Nov 2018 Illuster 31

-ocr page 32-

Toen/Nu


I DUURZAME UNIVERSITEITSGEBOUWEN j

Let’s walk our talk

1964

Ruut van Rossen, hoofd Campusbeheer bij de Universiteit Utrecht; “In de jaren zestig groeide hetnbsp;aantal studenten van de universiteit enorm. Daaromnbsp;streken we neer in De Uithof. Het eerste gebouw was het Transitorium Inbsp;(nu: Marinus Ruppertgebouw) — wat letterlijk ‘doorgangshuis’ betekent.nbsp;Het pand is vooral bedoeld voor onderwijshuisvesting en heeft een bredenbsp;binnenstraat. Niet onlogisch, want er was in die tijd nog niets andersnbsp;waar studenten elkaar konden ontmoeten. De hele ruimte fungeerde alsnbsp;één soort luchtbehandelingssysteem waarbij de focus lag op centraalnbsp;gestookte voorzieningen. Technisch hoogstandje? Ja. Duurzaam? Helaasnbsp;niet. Wel speelde het begrip circulariteit een grote rol. Zo ontwierp architect Sjoerd Wouda hiermee een flexibel gebouw waarbij de relatief lichtenbsp;constructie gemakkelijk te hergebruiken is.”

tekst Floor Oostveen beeld Universiteit Utrechtnbsp;en Bert Spiertz

£?gt; Niekol Dols, adjunct-directeur Strategie, Energie en Advies bij de Universiteit Utrecht: “Inmiddels wil onzenbsp;universiteit in 2030 CO2-neutraal zijn en koplopernbsp;op het gebied van duurzaamheid. Daarom realiseren we tegenwoordignbsp;gebouwen met veel meer aandacht voor goede isolatie, slimme klimaatsystemen die vanzelf aan- en uitgaan en het opslaan van warmte omnbsp;deze later weer te hergebruiken. Het nieuwere kantoor- en laboratorium-gebouw Life Science Incubator (LSI) kreeg hier zelfs een prestigieusnbsp;duurzaamheidscertificaat voor. Het is ontworpen door Mecanoonbsp;architecten, bekend van het station in Delft. Het pand heeft een goedenbsp;luchtkwaliteit, een prettig binnenklimaat en veel daglicht. Ja, onze duur-zaamheidslat ligt hoog. We willen innovatief zijn en hebben bestuurlijknbsp;lef nodig. Let’s walk our talk! ”

32 Illuster Nov 2018

-ocr page 33-

Nov 2018 nbsp;Illuster 33


-ocr page 34-

énergie eerlijk delen


tekst Willemijn Vermaas en Armand Heijnen

z

k heet Johanna, een Nederlandse' voornaam. Mijn opa wasnbsp;Nederlands. Hij studeerde,nbsp;net na de oorlog, medicijnen innbsp;Utrecht. In die tijd studeerdennbsp;er in Nederland veel jongenbsp;artsen af, waardoor de arbeidsmarktnbsp;krap werd. Daarom emigreerde hij naarnbsp;New Hampshire en begon een praktijknbsp;nbsp;nbsp;nbsp;/

op het platteland. nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;/

Johanna Bozuwa

Ronddein2018de Master Sustainable Business andnbsp;Innovation af aan de faculteit Geowetenschappen.nbsp;Zij is nu onderzoeker innbsp;Washington D.C. bij Thenbsp;Democracy Collaborative.

“Herbruikbare energie is iedersnbsp;bezit.”

Om ook eens buiten de VS mijn licht op / te steken, ben ik in Utrecht een master jnbsp;Sustainable Business in Innovation gaan Inbsp;doen. Nu werk ik in Washington D.C. als Inbsp;onderzoeker bij The Democracy Collaborative. Deze non-profit organisatie propageert een nieuw economisch systeem vannbsp;‘gedeeld eigendom’. Ik doe hier onderzoeknbsp;naar energiedemocratie — een conceptnbsp;dat fossiele brandstoffen wil uitbannennbsp;en een energieverdeling nastreeft waarbijnbsp;herbruikbare energie in het bezit is vannbsp;iedereen. De centrale vraag is: hoe herverdelen we de voordelen van hernieuwbarenbsp;energie binnen een gemeenschap?

Mijn Utrechtse master is hierbij van grote meerwaarde. Zo werkte ik samen metnbsp;vier andere studenten aan een consultancy-project bij Spectral Energy. Dezenbsp;organisatie streeft naar lokaal hergebruiknbsp;en peer-to-peer energie-uitwisseling.nbsp;Hier werd mijn interesse in het groterenbsp;energiesysteem gewekt. En ik blijk niet denbsp;enige: vier van de vijf leden van mijn groep

I UTRECHT! iFOSSISi.nbsp;iVRIJil

hebben nu banen die te maken hebben met de energietransitie.

Ik heb nog altijd contact met studenten uit mijn tijd in Utrecht, ook al hebben zij zichnbsp;inmiddels over de hele aardbol verspreid.nbsp;Dat internationale aspect is echt een verrijking. In de VS kan de behandeling vannbsp;duurzaamheidsthema’s nogal Amerika-centrischzijn. Dankzij mijn Utrechtsenbsp;studie ontwikkelde ik een bredere kijk.nbsp;In mijn huidige baan heb ik veel profijtnbsp;van al deze kennis.

Het politieke systeem in de VS kan soms frustrerend zijn. In Nederland maakte iknbsp;de verkiezingen mee. Het meerpartijen-systeem, met bijvoorbeeld een partijnbsp;specifiek gericht op duurzaamheid, isnbsp;verfrissend, vergeleken met het polariserende tweepartijenstelsel in de VS. Hetnbsp;Nederlandse systeem geeft mij de hoopnbsp;dat er ook voor de VS alternatieven mogelijk zouden moeten zijn. Bijvoorbeeldnbsp;een democratisch socialisme als dat vannbsp;Bernie Sanders.” «


31 Illuster NovZOlS


-ocr page 35-

ANTARCTICA

‘IJsverlies verdrievoudigd’

De ijskap van Antarctica verliest steeds sneller ijs. In de afgelopen tien jaar is het massaverliesnbsp;verdrievoudigd, van 73 miljard ton naar219nbsp;miljard ton per jaar. Hierdoor stijgt ook de zeespiegel steeds sneller. Zo blijkt uit een studie dienbsp;injuni in Nature werd gepubliceerd. Michiel vannbsp;den Broeke, hoogleraar Polaire Meteorologienbsp;aan de Universiteit Utrecht is een van de vijfnbsp;onderzoeksleiders van deze studie. Doorbetnbsp;ijsverlies van Antarctica is de zeespiegel de laatste 25jaargemiddeld 7,2 mm gestegen. Waarvan veertig procent in de afgelopen vijfjaar. Vannbsp;den Broeke: quot;Het ijsverlies schommelt door denbsp;variaties in sneeuwval elkjaar, maar de grote lijnnbsp;is duidelijk. En dat in één generatie. Dat is nietnbsp;niks.quot;

-ocr page 36-

Tips


Dit jaar is de 2ooe verjaardag van de wereldberoemde oogarts F.C. Donders. Als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht was hij eennbsp;echte pionier. Zijn verjaardag zal worden gevierd met een avondnbsp;voor alumni over het thema ‘kijken’ in de Universiteitsbibliotheek.nbsp;Er zijn visuele proefjes van het Universiteitsmuseum, Richardnbsp;Keeler, Honorary Fellow en curator van het Britse Royal College ofnbsp;Ophthalmologists, zal Donders’ belangrijkste uitvindingen toelichten en alumna Tiffany van Stormbroek zal alles vertellen over haarnbsp;werk als directeur van NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer.

Donderdag 29 november

Aanmelden kan via uu.nl/alumni/agenda.

36 Illuster ¦— Nov 2018


-ocr page 37-

CURSUS I


IIOVO cursusaanbodnbsp;najaar 2018


In het geheugen gegrift

Aan het einde van het jaar is het tijd voor nieuwsoverzichten, lijstjes en eindejaars-conferences. Maar niet alles wat belangrijknbsp;is zien we terug en niet alles wat we terugzien is belangrijk. En wat je onthoudt,nbsp;is vaak niet willekeurig. Wat moeten wenbsp;meenemen uit 2018? Welke gebeurtenissennbsp;willen we juist vergeten? Met jonge wetenschappers van de Utrecht Young Academynbsp;blikken we in het Academiegebouw terugnbsp;op het afgelopen jaar aan de hand vannbsp;videofragmenten. Een avond over 2018 ennbsp;ons geheugen. Met o.a. literatuurwetenschapper dr. Susanne Knittel, neurobioloognbsp;dr. Angela Sarabdjitsingh en oceanograafnbsp;dr. Erikvan Sebille.


Van thermodynamica tot operageschiedenis en van cardiologie tot moderne architectuur: dit najaar is er weer een uitgebreidnbsp;aanbod Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO)nbsp;in Utrecht. HOVO Utrecht is een samenwerkingnbsp;tussen de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht-Amersfoort en de Universiteit voor Humanistiek.nbsp;Zowel in Utrecht als Amersfoort worden er cursus-



sen aangeboden op universitair en hbo-niveau voor mensen vanaf 50 jaar. Het is bedoeld voor iedereennbsp;die een nieuw vakgebied wil ontdekken of juistnbsp;bijgepraat wil worden over nieuwe ontwikkelingennbsp;in het eigen vakgebied.


Bekijk het cursusaanbod op hovoutrecht.nl.


SCHOUWBURG


r

1

taartje tinnen

s '

L


Dinsdag 27 november 2018 Bekijk het gehele programmanbsp;van Studium Generale opnbsp;sg.uu.nl/agenda.


Theatercollege Bas Haring


Alumnus Bas Haring is meester in het begrijpelijk uitleggen van wetenschap en filosofie.

In februari geeft hij een theatercollege over economie.



Het gaat deze avond voor een groot deel over ons dagelijksnbsp;leven. Over werk, over de verdeling van rijkdom en overnbsp;geluk. Bas vertelt over waarnbsp;geld vandaan komt, waaromnbsp;cola duurder is dan melk ennbsp;over investeren in Bitcoins.

Illuster mag twee kaarten voor de voorstellingop4februari 2019nbsp;weggeven. Ga naar uu.nl/illusternbsp;en vul daar vóór 1 december het antwoord in op de vraag: wat studeerdenbsp;Bas Haring in Utrecht?


Nov 2018 Illuster 37

-ocr page 38-

Tips



BOEK



Huisgenoten van de toekomst


Finalistentour

De drie finalisten van het befaamde Groninger Studenten Cabaret Festivalnbsp;gaan op tour om Nederland en Belgiënbsp;te overtuigen van hun talent en doennbsp;daarbij ook Utrecht aan. Op vrijdagnbsp;18 januari kun je kijken naar drie heelnbsp;verschillende optredens. Dit is de kansnbsp;om nieuw cabarettalent te ontdekkennbsp;dat het nog wel eens ver zou kunnennbsp;schoppen; eerdere winnaars van hetnbsp;festival waren bijvoorbeeld Theonbsp;Maassen, Jochem Myjer en Marlijnnbsp;Koning.


Robots zijn onze collega’s en huisgenoten van de toekomst. Daarom is het hoog tijd om ze beter te leren kennen. Nieskenbsp;Vergunst, alumna en medewerker bij de UU, schreef samennbsp;met Bennie Mols het boek Hallo Robot, waarin ze onderzoeken wat robots nou precies kunnen en wat we eigenlijknbsp;van ze willen. Ook op het gebied van duurzaamheidnbsp;kunnen robots veel voor ons betekenen. Zo kunnen dronesnbsp;en andere landbouwrobots bijvoorbeeld bijdragen aan pre-cisielandbouw, waarbij elk dier en elk gewas exact de verzorging, het voedsel, de bestrijdingsmiddelen en de medicijnen krijgt die het op dat moment nodig heeft.


Bennie Mols en Nieske Vergunst (Uitgeverij Nieuw Amsterdam,nbsp;adviesprijs €19,99, als e-book €11,99).nbsp;Kijk op hallorobot.nl voor verkoop-informatie.


I DOCUMENTAIRE |

Awaiting Water


Vrijdag 18januari 2019 Parnassos Cabaretpodium: Groningernbsp;Studenten Cabaret Festival. Bestelnbsp;kaarten via uu.nl/parnassos.


Voor haar masterscriptie Sustainable Developmentnbsp;onderzocht Sanne Raaij-makers droogte in denbsp;Zuid-Afrikaanse Westkaap.



Mens en dier wordt daar getroffen door de ergstenbsp;droogte in meer dan een eeuw.nbsp;Als onderdeel van haar scriptienbsp;besloot ze naar Zuid-Afrikanbsp;te vliegen en samen met filmmaker Gosse Bouma eennbsp;documentaire te maken. Innbsp;de documentaire. Awaitingnbsp;Water, wil Raaijmakers latennbsp;zien dat klimaatveranderingnbsp;niet iets van de verre toekomstnbsp;is, maar vandaag de dag alnbsp;concrete gevolgen heeft.

Sanne Raaijmakers en Gosse Bouma Defilm werd vertoond in het Greennbsp;Office van de Universiteit Utrechtnbsp;en op het Noordelijk Film Festivalnbsp;en is ook online te bekijken:nbsp;bit.ly/awaitingwater.


38 Illuster Nov 2018

-ocr page 39-

Tips


Ouderavond

Hoeveel ruimte geef ik mijn kind op social media? Wat kan ik verwachten van het inlevingsvermogen van jongeren?nbsp;Heeft het zin dat we onze kinderen ‘labelen’? Vragen waarnbsp;ouders van nu mee te maken krijgen, houden onderzoekersnbsp;van de Universiteit Utrecht op dagelijkse basis bezig.

Op deze Ouderavond, georganiseerd in samenwerking met het onderzoeksthema Dynamics of Youth, gaan Utrechtsenbsp;onderzoekers in lezingen en workshops graag in gespreknbsp;over de opvoedings- en ontwikkelingsvraagstukken.

Donderdag 8 november 2018 Aanmelden kan vianbsp;uu.nl/alumni/agenda.

I ROBOTS IN MUSEUM SPEELKLOK |

Jaarbijeenkomst van het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds

Dankzij de giften van ruim 13.000 donateurs en vrienden steunt het Utrechts Universiteitsfonds onder meer studentenactiviteiten en studiebeurzen en is er geld voor bijzondere projecten waarvoor overheidsfinanciering ontbreekt.nbsp;Tijdens de Jaarbijeenkomst op vrijdag 23 november verteltnbsp;het fonds daarover meer. Het Museum Speelklok, met denbsp;tentoonstelling Robots love Music, is dan exclusief geopendnbsp;voor deze bijeenkomst. Alle donateurs ontvangen eennbsp;uitnodiging per e-mail en kunnen zich online aanrnelden.

Alumnilezingen in Mcppcl

12 november en 10 december 2018 Najaarslezingen overdenbsp;geneesmiddelenmarkt metnbsp;prof. dr. Bert Leufkens (hoogleraar Farmaco-epidemiologie,nbsp;12 november) en dr. Ghislainenbsp;van Thiel (universitair docentnbsp;Medische Ethiek, 10 december).

Pathways to Sustaina bility conferentie 2019nbsp;24 januari 2019 Deze conferentie is dé plek voor duur-zaamheidsexperts om elkaarnbsp;te ontmoeten. Utrechtsenbsp;onderzoekers, beleidsmakers,nbsp;consultants, directeuren ennbsp;studenten gaan in Ti vol i-Vredenburg met elkaar innbsp;gesprek over een duurzamenbsp;toekomst.

Dies Natalis

26maart2019 Dezedagviert de Universiteit Utrecht haarnbsp;383® verjaardag in de Utrechtsenbsp;Domkerk.

Universiteitsdag

30 maart 2019 De jaarlijkse terugkomdag voor alle alumninbsp;van de Universiteit Utrecht.nbsp;Onderwerp en sprekers wordennbsp;nog bekendgemaakt.

Kijk ook op uu.nl/agenda/jaarbijeenkomst-2018.

Kijkvoorallealumni-evenementen op uu.nl/alumni/agenda.

Nov 2018 Illuster 39

-ocr page 40-

5

Jan illustreert


Après nous...


Wiskunde is de meest duurzame wetenschap ter wereld. Eens bewezen blijft bewezen. Soms wordt naderhand een eleganter of korter bewijs voor een stellingnbsp;gevonden, maar de waarheid wordt er nietnbsp;waarder door. Hoe anders is dit in denbsp;natuurkunde. Een zon die eeuwenlang omnbsp;de aarde draait, kan in een nieuwer modelnbsp;ineens zelf het middelpunt zijn. Iets soortgelijks geldt natuurlijk voor geneeskunde,nbsp;waar methodes en medicijnen van honderdnbsp;jaar terug nog maar zelden in zwang zijn.nbsp;Romans daarentegen trotseren de eeuwennbsp;moeiteloos, zij het dat de taal minder duurzaam is dan gedacht — om over de spellingnbsp;nog maar te zwijgen. Theologische werkennbsp;van voor de middeleeuwen zijn nog steedsnbsp;inspiratiebronnen, alleen is daar weer hetnbsp;geloof tanende.

Behalve wiskundigen stellen alle wetenschappers zich dus vragen over duurzaamheid. Toch wil het belang ervan voor de wereld zich maar niet nestelen. Na onsnbsp;de zondvloed, lijkt het motto van de meerderheid. Maar er komt een generatie die, innbsp;plaats van dat te zeggen, moet leren zwemmen. En dan maar hopen dat de evolutie zenbsp;snel genoeg kieuwen geeft.

Om me heen merk ik drie groepen in het duurzaamheidsdebat. De onverschilligen,nbsp;de fanatici en de groep die lijdt aan duur-zaamheidsvermoeidheid. De eerste groepnbsp;is het grootst, de tweede het kleinst, en denbsp;derde het gevaarlijkst. Zij die het krantenartikel over de opwarming van de aardenbsp;gebruiken om de haard mee aan te steken,nbsp;om bij dat haardvuur een interview metnbsp;Patty Brard te lezen dat in het magazinenbsp;staat. En over het drinkwaterprobleemnbsp;denken we dan wel na onder de douche.nbsp;Daar krijgen we altijd goeie ideeën.

Pas na veel schoorvoeten geef ik toe zelf tot die laatste groep te behoren. (“Pfff,nbsp;een heel themanummer over duurzaamheid.”) Ik moet vaker met de trein,nbsp;ik moet minder vlees eten, ik moetnbsp;zonnepanelen regelen — jahaa, ikwéétnbsp;het. Morgen begin ik. Gemakzucht is eennbsp;hardnekkige verslaving.

We moeten in debat. Met de onverschilligen. Met onszelf vooral. Maar ook met de fanatici. We hebben namelijk een nieuwenbsp;naam nodig voor het probleem. Een die onsnbsp;wakker schudt. Want het begrip duurzaamheid heeft z’n langste tijd gehad.

Jan Beuving

Jan studeerde negen jaar aan de Universiteit Utrecht. Resultaat: een bachelor wiskunde (2008)nbsp;en een master Historyand Philosophy of Sciencenbsp;(2009). Daarna werd hij cabaretier. Momenteelnbsp;speelt hij zijn voorstelling Rotatie door het helenbsp;land.


beeld Maartje ter Horst