-ocr page 1-

Utrechts Universiteitsfonds



FUTURE FOOD


meiuiv


morgenj


V'


-ocr page 2-

WOORD VOORAF

Eetverhaal

Wat gaan we vanavond eten?

Dat is voor mij toch altijd de belangrijkste vraag van denbsp;dag. Vakanties breng ik doornbsp;in Franse supermarktennbsp;en met vrienden klets ik het liefst over nieuwnbsp;ontdekte recepten.

Waarom is er aan de Universiteit Utrecht eigenlijk geen Faculteit Eetkunde, bedacht ik me laatst.nbsp;In de wetenschap is eten toch overal; een bioloognbsp;ontwikkelt toekomstbestendige sla, een historicusnbsp;wil weten wat de nieuwe rijken in de 17e eeuw preciesnbsp;aten. Toen werd ik gebeld door mijn oude opleiding,nbsp;het University College Utrecht, of ik niet een collegenbsp;wilde geven voor hun nieuwe interdisciplinaire vaknbsp;over voedsel. Dus toch!

Voor mij draait eten om verhalen vertellen. Dat wilde ik de studenten meegeven. Dus vertelde iknbsp;het ene na het andere eetverhaal en keek gespannennbsp;of de boodschap overkwam. Toen stak een studentenbsp;plots haar vinger op en zei: “gisteren kwam er eennbsp;jongen eten. Om indruk te maken dacht ik, ik maaknbsp;risotto.” We keken haar vol verwachting aan:nbsp;“en toen!?” Ze zuchtte: “toen bleek dat hij veelnbsp;beter kon koken.”

Spelen metnbsp;genennbsp;Ethische vraagstukken rondnbsp;voedsel

De rest van de middag vertelden we elkaar eetverhalen.

Wat eet je als je geld op is? Wat eet je om vier uurnbsp;‘s nachts? Ik bennbsp;benieuwd welkenbsp;eetverhalen u straksnbsp;aan tafel vertelt.nbsp;Nadat u deze Illusternbsp;over voedsel heeftnbsp;gelezen natuurlijk.

Sake Slootweg schrijft receptencolumns voor De Volkskrant en werkt voor het programmanbsp;Duurzaamheid van de Universiteit Utrecht.

Adreswijziging? Laat het ons weten via alumni@uu.nl. Je kunt via deze weg ook je e-mailadres doorgeven.

Volg ons op Facebook: Alumni Universiteit Utrecht, LinkedIn: Utrecht University ennbsp;Instagram en Twitter: ©AlumniUU.


2 Illuster —Okl 2019

-ocr page 3-

Inhoud


ÏQ_

“Erbestaat ookgezondenbsp;faSfood.“



Victor Everhardt

Wethouder gemeente Utrecht



19

Talent verdientnbsp;steun



1 30

Samen aan tafel


4 nbsp;nbsp;Het grote plaatje

6 nbsp;nbsp;Kort

9 nbsp;Benoemingen

14 Zelfde studie ... andere carrière

16 nbsp;nbsp;De loopbaan vannbsp;...

26 nbsp;nbsp;Afgestudeerd. Ennbsp;nu ...

32 nbsp;nbsp;Tips


Okt 2019 — Illuster nbsp;nbsp;nbsp;3

-ocr page 4-



-ocr page 5-

Je bent wat je eet


Uit Europa geïmporteerde varkenspoten op een markt in Madina, een multi-etnische wijknbsp;van Accra, Ghana. Het is in zekere zin eennbsp;provocatie. Want varkensvlees zo zichtbaar,nbsp;zet dat de precaire balans waarin moslims ennbsp;christenen hier samenleven niet onder druk?nbsp;Voedsel is een interessante ingang om verschillen en potentie voor conflict tussen mensennbsp;te onderzoeken. Watje eet en niet eet isnbsp;immers onderdeel van je identiteit. Leidt meernbsp;varkensvlees op een markt, waar eerder denbsp;handel in vlees vooral in handen van moslimsnbsp;was, tot spanningen tussen bevolkingsgroepen? Rashida Adum-Atta maakte dezenbsp;foto. Zij is zelf Ghanese en doet met prof. dr.nbsp;Birgit Meyer (Filosofie en Religiewetenschap)nbsp;onderzoek naarvoedsel en religie in pluralenbsp;samenlevingen.

Op religiousmatters.nl lees je meer over het onderzoeksproject Religious Matters in an Entangled World.

-ocr page 6-

Kort



Vliegenthart Scriptieprijs naarnbsp;Felix Kümmerer


Gewoon vega


Veel vlees eten is in de meeste gevallen slecht voor het klimaat. Maar hoe zorg je er nu voor dat er — ooknbsp;op onze universiteit — minder vlees wordt gegeten?nbsp;Tijdens een interdisciplinaire cursus kwam eennbsp;groep studenten met het project ‘Gewoon Vega’.nbsp;Ze ontwikkelden verschillende manieren om hetnbsp;vegetarische assortiment aantrekkelijker te presenteren. Met succes: het project leidde tot een stijgingnbsp;van de verkoop van vegetarische producten in denbsp;UU-kantines. De groep ontving daarom vorig jaar denbsp;studentenprijs voor Bijzondere en Maatschappelijkenbsp;Verdiensten tijdens de Opening Academisch Jaar.


Tijdens de Universiteitsdag, de jaarlijkse terug-komdag voor alle alumni van de Universiteit Utrecht, reikt het Utrechts Universiteitsfondsnbsp;de Vliegenthart Scriptieprijs uit. Bij de afgelopennbsp;editie eind maart ging deze prijs naar Felixnbsp;Kümmerer (24), student Molecular and Cellularnbsp;Life Sciences. Uit twaalf genomineerden koos denbsp;jury unaniem voor zijn scriptie, vanwege de rakenbsp;presentatie en discussie van zijn resultaten ennbsp;de heldere lekensamenvatting. Twee eervollenbsp;vermeldingen zijn er voor Adriana Martineznbsp;Silgado en Esther van Loon.

Lees meer op bit.ly/vliegenthartscriptieprijs en noteer de datum van de volgende Universiteitsdagnbsp;alvast in je agenda: zaterdag 28 maart 2020.

I SPECIAL I

Afstudeer-

Illuster

Wat verbindt alle alumni


van onze universiteit met

elkaar? Dat ze — kort of langer geleden — zijn afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht én dat ze twee keer per jaar Illuster ontvangen. Voor de kersversenbsp;afgestudeerden hebben we nu een speciale, feestelijke editie van Illuster gemaakt, die ze in een mooienbsp;alumni-tas krijgen bij de uitreiking van hunnbsp;diploma. Zo heten we deze nieuwe alumni welkomnbsp;in onze alumni-community.


Zorg ervoor datje gegevens up-to-date zijn via uu.nl/alumni en krijg Illuster per post ofnbsp;e-mail thuisgestuurd.

6 Illuster Okt2ül9

-ocr page 7-

GEQUOTE

“Iedereen die betrokken is bij het behandelen ennbsp;begrijpen van anorexianbsp;zou anorexia memoiresnbsp;moeten lezen.”

Hongerig naar kennis?

Laureanne Willems

Alumna Comparative Literary Studies (2018) en winnaar van de Beste Masterscriptie 2019. Ze deed onderzoeknbsp;naar hoe een beter begrip van anorexia kan leiden totnbsp;betere behandeling.

I CARTOON~|

Argibald


Nieuwe kennis ontwikkelt zich in een sneltreinvaart. In onze kennisintensievenbsp;economie is er altijd iets nieuws te leren.nbsp;Met ons Onderwijs voor professionalsnbsp;zorgen we ervoor dat je ook in je werkendenbsp;leven de juiste kennis en vaardighedennbsp;kunt blijven opdoen om duurzaam inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt. Of hetnbsp;nu gaat om een korte cursus of juist eennbsp;master met certificaat of diploma, je kuntnbsp;je hele leven blijven leren aan de Universi-teit Utrecht. Er zijn opleidingen in allerleinbsp;vakgebieden en in verschillende studie-vormen: klassikaal, online of een mixnbsp;daartussen. Er is onder andere een grootnbsp;aanbod op het gebied van onderwijsnbsp;en didactiek.

Bekijk het gehele aanbod op uu.nl/professionals


Okt 2019 —Illuster nbsp;nbsp;nbsp;7

-ocr page 8-

Kort


Future Food Lab

Wat is de impact van mijn lunch op de biodiversiteit? Hoe kunnen onze gewassen klimaatbestendignbsp;worden gemaakt? En wat is natuur-inclusieve landbouw? In het Future Food Lab van de Universiteitnbsp;Utrecht worden deze en andere vragen verkendnbsp;door studenten, wetenschappers, medewerkers ennbsp;catering. Sinds kort hebben ze in het Educatorium-restaurant hun eigen Future Food-eiland, volnbsp;experimenten, activiteiten en exposities rondomnbsp;gezond, lekker en duurzaam eten.

voor wijn

Aards, nootachtig, strak... Voor de niet-kenner lijken wijnrecensies soms gebrabbel, maar isnbsp;dat ook zo? Volgens onderzoek van onder meernbsp;Ilja Croijmans (faculteit Sociale Wetenschappen)nbsp;niet. De onderzoekers analyseerden een grootnbsp;aantal wijnrecensies en concludeerden dat denbsp;schrijvers ervan, ondanks verschillen in taalgebruik, consistent dezelfde eigenschappen innbsp;dezelfde wijnsoorten herkennen en beschrijven.nbsp;Daarnaast identificeerden ze 146 termen dienbsp;specifiek in wijnrecensies voorkomen. Dezenbsp;overlappen deels met de woordenlijsten waarmeenbsp;wijnexperts worden opgeleid, maar een andernbsp;deel komt in die lijsten niet voor. In het artikelnbsp;staat daarom ook een voorstel voor een verbeterde lijst.

Lees meer over het 'wine wheel' van de onderzoekers op bitly.com/wijnrecensietaal


Minder snoepen, meer bewegen: bijna iedereen heeft weleens goede voornemens. Maar daadwerkelijk jenbsp;gedrag veranderen is lastig. Niet zo vreemd, als jenbsp;bedenkt aan hoeveel ongezonde verleidingen we denbsp;hele dag worden blootgesteld. Marieke Adriaansenbsp;(Sociale Wetenschappen) doet — net als Denise denbsp;Ridder, zie pagina 10 — onderzoek naar het makennbsp;van gezonde keuzes, bijvoorbeeld op het gebied vannbsp;eten. Volgens haar heb je de meeste kans van slagennbsp;als je je niet focust op wat je niet wilt, maar positievenbsp;en haalbare alternatieven bedenkt voor de momenten waarop je verstandige keuzes wilt maken.

Hoe je dat precies doet? Luister haar lezing terug op bit.ly/sg-goedevoornemens


8 Illuster —Okt 2019

-ocr page 9-

Benoemingen

De Universiteit Utrecht is trots op haar afgestudeerden. Alumni zijn een belangrijk deel van de academische gemeenschap. Waar zijnnbsp;zij allemaal actief? Illuster doet een greep uit opvallende benoemingennbsp;van het afgelopen halfjaar.




is benoemd tot CEO van Aegon.

Boukje van de Lecq-

Meijssen

Doctoraal Nederlands

Recht (1993) is benoemd tot directeur toezichtbeleid van Staatstoezicht op de Mijnen.

(1989) is de nieuwe directeur van

Theater Kikker en Podium Hoge Woerd.

Zij was vice-voorzitter van het College van Bestuurvan de HKU.

Janine Vos Doctoraal Rechtsgeleerdheid (1996)nbsp;financieel directeurvan ingenieursbureau Movares.

Janet Helder Doctoraal Algemenenbsp;Sociale Wetenschappen

(1987) is benoemd tot lid van de

Raad van Bestuurvan het UWV.


is lid geworden van de Raad van

Commissarissen van KLM.

Han Haitjema Doctoraal Natuurkundenbsp;(1985) is benoemd tot lidnbsp;van de Raad van deskundigen voornbsp;de nationale meetstandaarden. Hij isnbsp;hoogleraar Dimensions and Surfacenbsp;Metrology of Complex Products aannbsp;de KU Leuven.

Hester Duursema Bachelor Biologie (2004)nbsp;is de nieuwe directeur

van Detailhandel Nederland.


(1995) is de nieuwe directeur van het Holland Festival. Zij was directeurnbsp;van de Kunsthal.

directeur marketing en communicatie van VNO-NCW en MKB Nederland.


in (2002) is benoemd tot lid van de

Raad voor Openbaar Bestuur.

Research (2014) en promotie Rechtsgeleerdheid (2018) is gestartnbsp;als adviseur bij Andersson Elffers Felix.



en sterrenkunde (1996) is toegetreden tot de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Zij is hoogleraar Water Engineeringand Manage


René Bekkers

Promotie Sociologie (2004) is geïnaugureerd als hoog


leraar Filantropie aan de Vrije Universi


teit Amsterdam.


ment aan de Universiteit Twente.


Ook ‘benoemd’ worden?

Geef je benoeming door via alumni@uu.nl. Wie weet zie je jezelfnbsp;terug in de voigende iiluster. of wordnbsp;je Aiumnus van de Maand. Elke maandnbsp;maken we die bekend op Facebook.nbsp;Volg ons op facebook.com/nbsp;AlumniUniversiteitUtrecht.


Okt 2019 — Illuster 9

-ocr page 10- -ocr page 11-

Dubbelintendew

Denise de Ridder, hoogleraar Psychologie, onderzoekt hoe mensen met kleinenbsp;aansporingen {nudges} zijn te verleidennbsp;tot het maken van een gezonde keuze.nbsp;Onderzoek dat de Utrechtse wethouder

VoI ksgezond hei d Victor Everhardt nauwlettend in de gaten houdt, en waarnbsp;mogelijk inzet ten behoeve van eennbsp;gezonde stad en gezonde stedelingen.

Een gespek tussen twee alumni.

tekst Ronnie van Veen beeld Bas van Hattum


Is De Ridder het Utrechtse stadskantoor binnenstaptnbsp;merkt ze op dat de trap vannbsp;het Jaarbeursplein naarnbsp;het stadskantoor, met van

die lage en brede treden, niet prettig loopt. De Utrechtse wethoudernbsp;begrijpt wat ze bedoelt. “Het is wel mooinbsp;hoor”, haast De Ridder zich te zeggen,nbsp;“en ikblijf die trap ook nemen. Het is eennbsp;routine die ik mezelf aanleer: altijd de trapnbsp;nemen.”

De Ridder en Everhardt kennen elkaar al enige jaren. Ze hebben meermaals omnbsp;de tafel gezeten om te bekijken hoe mensennbsp;zijn aan te sporen gezonder te leven,nbsp;om ongezond eetgedrag te veranderen.nbsp;Die gedragsverandering probeertnbsp;De Ridder onder meer te bewerkstelligennbsp;door het gebruik van nudges. “Met n udgennbsp;probeer je mensen een zetje te geven omnbsp;voor het gezonde te kiezen. In de hoopnbsp;dat zeer uiteindelijk zo vertrouwd meenbsp;raken dat het vanzelfsprekend wordtnbsp;om die gezonde keuze te maken. We zijnnbsp;momenteel gestart met een onderzoeksproject in supermarkten. Als klanten innbsp;de supermarkt bij het groenteschap aankomen, floept er boven dat schap eennbsp;beeldscherm aan, waar een persoon opnbsp;verschijnt die zijn blik op de groenten heeftnbsp;gericht. Wanneer de klant een groente uitnbsp;het schap pakt, geeft die persoon op hetnbsp;beeldscherm een goedkeurend knikje.nbsp;Het klinkt eenvoudig, dat is het ook.nbsp;Maar het werkt. Mensen vinden het nietnbsp;belerend of betuttelend. Ze ervaren hetnbsp;zelfs als prettig, ze voelen zich uitgenodigd. Dat is precies wat we willen. De autonomie van mensen respecteren, maarnbsp;het voor hen vanzelfsprekend maken datnbsp;ze voor gezond kiezen.”

Samen hebben de wetenschapper en wethouder begin dit jaar geprobeerd denbsp;snackende treinreiziger bij Utrecht Centraal Station te verleiden tot het nuttigennbsp;van een gezonde snack. “Het aanbod aannbsp;gezonde voeding op het treinstation isnbsp;karig”, constateert De Ridder. “Je loopt ernbsp;bij wijze van spreken van kaasstengel naarnbsp;frikandel.” Om tegenwicht te bieden,nbsp;mocht de psychologe met haar onderzoeksgroep op het Jaarbeursplein, voornbsp;de grote trap met lage treden, een paarnbsp;maanden lang een food car plaatsen waarnbsp;reizigers voor 1,75 euro een gezond taartjenbsp;konden kopen.

De Ridder: “Voordat we op het plein gingen staan hebben we mensen natuurlijk eennbsp;en ander voorgelegd. We kwamen uit opnbsp;twee gezonde taartjes, een op basis vannbsp;appel, en een gevuld met ratatouille. Iedereen vond dat een gezond, lekker en betaalbaar tussendoortje. Ook het Jaarbeurspleinnbsp;leek geschikt: even snel iets eten voordat jenbsp;de trein induikt. Maar uiteindelijk ver-


Okt 2019 Illuster 11

-ocr page 12-


Denise de Ridder(1959) is alumna Psychologie.

Ze promoveerde in 1991 en elf jaar later werd zenbsp;benoemd tot hoogleraar.nbsp;De Ridder is projectleidernbsp;van verschillende onderzoeksprojecten op hetnbsp;gebied van zelfregulatie,nbsp;gedragsverandering ennbsp;nudging. Ze is directeurnbsp;van het Self-Regulation Labnbsp;en senior redacteur vannbsp;Health Psychology Review,nbsp;een vooraanstaand psychologisch tijdschrift. Innbsp;NRC schrijft ze maandelijks een Gedragscolumn.

?k kochten we heel weinig. De mensen liepen er gewoon aan voorbij.” “Het wasnbsp;dus toch niet de juiste locatie?” vraagtnbsp;Everhardt. “We zijn nog aan het kijken watnbsp;nu precies de reden was, maar dat is inderdaad een voor de hand liggende verklaring.nbsp;De mensen die de taartjes wel kochten,nbsp;waren erg tevreden. Misschien moetennbsp;we toch nog dichter bij het vuur...” “In denbsp;stationshal?” raadt de wethouder. “Ik kannbsp;niet zomaar het station binnenstappennbsp;en zeggen: we gaan hier een winkelnbsp;openen waar gezonde taartjes te koop zijn.nbsp;De gemeente gaat niet over die ruimte.nbsp;Maar natuurlijk kunnen we wel Utrechtnbsp;Centraal, de NS, uitnodigen voor eennbsp;gesprek en kijken of ze hiervoor openstaan.nbsp;Daar zijn wij ook voor: faciliteren, ondersteunen, deuren openkrijgen. We hebbennbsp;een goed netwerk dat we kunnen gebruikennbsp;om dit soort dingen misschien gedaannbsp;te krijgen. Kan best een interessantnbsp;gesprek worden.”


“Het aanbod aan gezonde voeding opnbsp;het treinstation is karig.nbsp;Je loopt er bij wijze vannbsp;spreken van kaasstengelnbsp;naarfrikandel. ”

De suggestie om een gesprek aan te gaan met de NS ziet De Ridder wel zitten. Uiteindelijk hoopt de Utrechtse hoogleraarnbsp;dat de gezonde snack geïntegreerd raaktnbsp;in het bestaande snackaanbod. “Dat is denbsp;weg die we moeten gaan. Dan heb ik hetnbsp;niet per se over onze gezonde taartjes.nbsp;Maar het zou goed zijn als er, bijvoorbeeldnbsp;in zo’n FEBO-kastje, een gezond alternatief voor de frikandel wordt aangeboden.nbsp;Nee, niet in plaats van: het is helemaalnbsp;niet de bedoeling om de frikandel te verbieden. Dat vinden mensen niet leuk,nbsp;want ze willen graag zelf kunnen kiezen.nbsp;Maar een evenwichtiger aanbod in gezondnbsp;en ongezond zou, zeker op een plek als

12 Illuster Okl2019

-ocr page 13-

Vakgenoten

“Het kan even duren

voordat er een scootertje door Utrecht rijdt omnbsp;groentetaartjes bijnbsp;mensen thuis af tenbsp;leveren.”


een treinstation waar mensen even snel iets eten, wenselijk zijn. Het kan.nbsp;Kijk maar naar de Vegetarische Slager.nbsp;Hun producten liggen, nu Unilever hetnbsp;heeft overgenomen, in de supermarktnbsp;tussen allerlei vleeswaren.”nbsp;“Dezelfde weg heeft alcoholvrij biernbsp;afgelegd”, vult Everhardt aan. “Datnbsp;aanbod is tegenwoordig gigantisch.nbsp;In TivoliVredenburg hebben ze alcoholvrijnbsp;bier vandaag de dag gewoon op de tap.nbsp;Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar.nbsp;Het is simpelweg als alternatief naast denbsp;andere bieren gaan bestaan. Niet in plaatsnbsp;van. En ja, er is vraag naar; dat is uiteindelijk voor de ondernemer het belangrijkst.nbsp;Er moet wel aan verdiend kunnen worden.”

De wethouder merkt ook op dat er, om het gedrag te veranderen op het gebied vannbsp;eten, zeker voor de jeugd nog een anderenbsp;factor is. “Jongeren verwachten dat ietsnbsp;in korte tijd tot aan de voordeur wordtnbsp;af geleverd. Dan is ook weer de vraag: watnbsp;is het aanbod van de maaltijdbezorg-diensten? Dat bestaat vaak uit fast food.nbsp;Die term heeft een negatieve connotatie.nbsp;Onterecht: er bestaat ook gezondenbsp;fastfood.”

Everhardt: “Dat is een proces. Het kan even duren voordat er een scootertje doornbsp;Utrecht rijdt om groentetaartjes bij mensennbsp;thuis af te leveren. Maatje ziet toch zekernbsp;al verschuivingen. Ik heb een zoon van 17.nbsp;Nog niet zo lang geleden moest ik hemnbsp;bijna dwingen om wat gezonder te eten.nbsp;Alles moet snel snel snel. Dan leert hij eennbsp;hippe, snelle hap kennen die je tot aan denbsp;voordeur kunt laten bezorgen: de pokénbsp;bowl, een kom gevuld met rauwe vis, rijstnbsp;en groenten. Hij vindt het fantastisch.nbsp;Snel, en toch gezond. Nu heb ik dus eennbsp;17-jarige zoon die, dankzij het bezorgennbsp;van gezonde fast food, thuis regelmatignbsp;in de weer is met rijst en zeewier. Als jenbsp;het mensen zo makkelijk mogelijk maaktnbsp;om gezond te eten, is het haalbaar omnbsp;ongezond eetgedrag te veranderen. Daarvan ben ik overtuigd.”

“Ik ook”, geeft De Ridder aan. “We moeten mensen gezonde opties aanbieden zondernbsp;te moraliseren. En gezond moet vooral ooknbsp;lekker zijn zodat het geen moeite kost omnbsp;de gezonde keuze te maken. Het moet vanzelf gaan. Net als het nemen van de trapnbsp;naar het stadskantoor.” «


De Ridder: “Inderdaad. Ikben voor het idee om mee te liften op de populariteit van fastnbsp;food. We moeten af van het idee dat fastnbsp;food alleen maar ongezond kan zijn.”

Okt2()19 Illuster 13

-ocr page 14-

Zelfde studie

lurjeii Greep

(40)

Studie: Diergeneeskunde

Werk: senior inspecteur bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)

Slachthuizen zijn voor mij bekend terrein. Niet iets watnbsp;je zou verwachten van eennbsp;alumnus diergeneeskundenbsp;en dierenarts. Toch is het nietnbsp;zo raar, want de opleidingnbsp;gaat niet alleen over dieren beter maken,nbsp;je leert ook over dierenwelzijn, voedselveiligheid en -kwaliteit. En daar draait mijnnbsp;functie als inspecteur bij de NVWA om.nbsp;De gezondheid van dieren en kwaliteit vannbsp;ons eten gaat namelijk hand in hand metnbsp;onze volksgezondheid. Wel geef ik toe datnbsp;de stap van dierenarts naar inspecteurnbsp;niet de meest voor de hand liggende is.nbsp;Hoewel ik er als kind altijd van droomdenbsp;om praktiserend dierenarts te worden —nbsp;alle gewonde vogels uit de buurt kwamennbsp;bij mij terecht — waren de nacht- ennbsp;weekenddiensten moeilijkte combinerennbsp;met mijn privéleven. Daarom ging ik opnbsp;zoek naar een mooi alternatief. En dat vondnbsp;ik bij de NVWA. Door mijn achtergrond alsnbsp;dierenarts kan ik goed inschatten hoenbsp;het met het dierenwelzijn is gesteld ennbsp;of de dieren geschikt zijn voor de slacht.

-ocr page 15-

Aukje

Geurtsen (36)

Studie: Diergeneeskunde

Werk: productmanager bij De Heus Voeders

Als kind was ik elke dag bij de kalfjes te vinden. Hetnbsp;boerenbedrijf van mijnnbsp;ouders was een soort vooropleiding voor dierenarts.nbsp;Ik leerde al vroeg gezondnbsp;van ziekte onderscheiden en zagvan dichtbijnbsp;hoe de veearts te werk ging. Met mijnnbsp;diploma op zak kon ik eindelijk zelf aan denbsp;slag als dierenarts. Na acht jaar elke mogelijke dierenziekte gezien te hebben, werk iknbsp;nu bij een diervoederproducent als productmanager. Ik hou mij bezig met productontwikkeling en innovatie. Op het eerste gezichtnbsp;lijkt dit misschien een hele carrièreswitch,nbsp;maar de gezondheid van een dier begint ennbsp;eindigt bij wat het eet. Als een koe verkeerdenbsp;voeding krijgt, kan ze allerlei gezondheidsproblemen krijgen. Het is dus belangrijk datnbsp;veehouders weten wat voor voeding elk diernbsp;nodig heeft in een bepaalde fase. Ik reisnbsp;nu voor mijn werk het land door om veehouders te adviseren overvoeding, omnbsp;diergezondheidsproblemen te voorkomen.nbsp;Zo is diergeneeskunde nog altijd een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks werk.nbsp;En stiekem geeft de aanblik van kalfjes innbsp;een schuur een heerlijk nostalgisch gevoel.

. andere carrière

-ocr page 16-

De loopbaan van...


Jan Beuving

—9----------9------------Q






2009

Bachelorwiskunde

Master History and Philosophynbsp;ofScience


2010

Afgestudeerd aan de Konings-theateracademienbsp;in Den Bosch


2013

Finalist Leids Cabaret Festival



‘Wiskunde komt altijd terug'


'Een bright mind die buiten de gebaande paden durft te treden en een belangrijkenbsp;bijdrage levert aan de maatschappij.'nbsp;Jan Beuving voelt zich vereerd door zijnnbsp;benoeming tot Alumnus van hetjaar. Maarnbsp;nuanceert direct: quot;Ach, ik maak mensennbsp;aan het lachen, maar een loodgieter isnbsp;nuttiger hoor.quot; Over dat de cabaretier ennbsp;liedjesschrijver buiten de gebaande padennbsp;treedt, valt daarentegen niet te twisten.



oen ikmijn decaan op de middelbare school vertelde dat ik het liefst de hele dag puzzeltjes oploste, zei hij dat er dan niets andersnbsp;op zat dan wiskunde te gaan studeren.nbsp;Dat was een schot in de roos. Ik paste goednbsp;tussen die mensen, zeker bij studievereni


ging A-Eskwadraat.”


Maar Jan voelt zich ook al vroeg aangetrokken tot het toneel. Kijkend naar het schooltoneel raakt hij betoverd.nbsp;Hij sluit zich aan. “Hoewel ik doodsbang was voor spreekbeurten, heb ik nooit angst gevoeld voor het podium. Voornbsp;toneel voelde ik alleen maar liefde. Desondanks durfde iknbsp;geen auditie te doen voor de toneelschool. Ik was het bravenbsp;jongetje dat toch wiskunde ging studeren.”


In zijn studententijd zit Jan wel honderd keer per jaar in de schouwburg. “Ik was gefascineerd door de verhalen en de


-ocr page 17-

2014


Eerste cabaret-


2017

Winnaar Neerlands Hoop cabaretprijsnbsp;met'Raaklijn’






taal van die verhalen. Helemaal om was ik toen ik cabaretier Kees Torn zag. Ik dacht:nbsp;‘oh, mag dat ook?!’ Op feesten en partijennbsp;was ik steeds vaker degene die voor een liednbsp;zorgde. En op de kerstborrel van de faculteit Natuurkunde zong ik jarenlang eennbsp;jaaroverzicht.”

Na zes jaar vragen zijn ouders of hij zijn studie ooit nog afmaakt. En dat doet Jan.nbsp;“Ik had mijn hele leven spijt gehad als iknbsp;dat niet had gedaan. Ik ben er ook trots op;nbsp;het is het moeilijkste diploma dat iknbsp;gehaald heb.”

Toch is wiskunde niet zijn roeping. “Tijdens mijn studie zag ik iemand alsnbsp;een bezetene werken voor een aio-plek.nbsp;Ik wist dat ik die bezieling voor het vaknbsp;nooit zou hebben.” Jan gaat een opleidingnbsp;tot liedtekstschrijver doen. En terwijl hijnbsp;zich uit de naad werkt voor een vertalings-opdracht, denkt hij terug aan de jongennbsp;die vocht voor een aio-plek. “Toen dachtnbsp;ik: ‘ah, die passie zit er wel, maar ergensnbsp;anders’.”

In 2013 schrijft Jan zich in voor het Leids Cabaret Festival. Hij haalt de finale en magnbsp;op tournee. “Toen ik mijn rijbewijs haaldenbsp;zei mijn rijinstructeur: ‘je denkt nu dat jenbsp;kunt rijden, maar dat is niet zo. Je magnbsp;rijden.’ Dat geldt voor het theater net zo.nbsp;Ik heb een opleiding gedaan, maar het vaknbsp;leerde ik op de planken. Optreden op eennbsp;congres onder een systeemplafond voornbsp;mensen die daar niet op zitten te wachten,nbsp;is bijvoorbeeld erg leerzaam.”

Voor jonge afstudeerders van nu, heeft Jan een advies: “Blijf je zo breed mogelijknbsp;oriënteren. Op de universiteit leer je kennisnbsp;vergaren en kanaliseren. Het risico bestaatnbsp;dat je vervolgens in een tunnel duikt.nbsp;Probeer verbinding te zoeken met mensennbsp;om je heen: maak een praatje met de bakkernbsp;en de ijscoman. Dan wordt de tunnel waarnbsp;je in zit automatisch breder.

“Ik breng een beetjenbsp;wetenschapnbsp;naar het toneel. ”

Jan Beuving(1982)

Na een bachelor Wiskunde en een masternbsp;Wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteitnbsp;Utrecht, volgdejan Beu-vingeen opleidingtot liedtekstschrijver aan denbsp;Koningstheateracademienbsp;in Den Bosch. Sinds zijnnbsp;afstuderen isjan tekstschrijver en treedt hij innbsp;theaters door het helenbsp;land op als cabaretier.nbsp;Hij schrijft een weten-schapscolumn voorTrouwnbsp;en is wekelijks te horennbsp;op NPO Radio 1 met eennbsp;taalrubriek, jan Beuvingnbsp;won met zijn liedjesnbsp;verschillende prijzen,nbsp;waaronder de Annienbsp;M.G. Schmidtprijs(2012nbsp;en 2018) en de Willemnbsp;Wilminkprijs(2017).

Ikben iets compleet anders gaan doen dan wat voor de hand lag, maar heb mijn studienbsp;toch kunnen inzetten. Ik breng een beetjenbsp;wetenschap naar het toneel. Wiskundenbsp;komt altijd terug. Het zit ook in hoe ik eennbsp;lied in elkaar steek. Ik voel mij verankerdnbsp;in wat ik op de universiteit geleerd heb ennbsp;vooral in wie ik daar geworden ben. Ik bennbsp;de universiteit daar heel dankbaar voor.” «


Okt 2019 Illuster 17

-ocr page 18-

Veilig voeren met -


rauw




Steeds meer mensen geven hun hond of kat rauwe vleesvoeding in plaatsnbsp;van brokken. Ze zijn ervan overtuigdnbsp;dat dit het meest natuurlijke voedselnbsp;is. Toch is het niet zonder risico,nbsp;voor dier én baasje. Dr. Ronald Jannbsp;Corbee inventariseert die risico’s met steun vannbsp;het K.F. Hein Fonds, via het Utrechts Universiteits-fonds. “In rauw vlees kunnen vervelende bacteriën.

parasieten en hormonen zitten. Carnivoren zijn er tot op zekere hoogte op toegerust om die te verwerken. Maar als mensen geen hygiënemaat-regelen treffen, kunnen ze er flink ziek van worden.

Ons doel is diereneigenaren die rauw vlees willen

“Bacteriën komen op denbsp;tong, vachtennbsp;in de poep.”

voeren, een goed advies te geven over waar zenbsp;dan allemaal rekeningnbsp;mee moeten houden.nbsp;Bijvoorbeeld hoe ze hetnbsp;voer moeten bewaren ennbsp;ontdooien en hoe ze denbsp;voerbakken schoonmaken.” Afgelopen zomernbsp;kocht Corbee met zijnnbsp;team bij supermarktennbsp;in alle uithoeken vannbsp;Nederland rauwe vleesvoeding uit de vriezer.

In Utrecht maakten ze van deze merken uitgebreide kweken. “We vonden overal vervelende bacteriën in. Er waren wel grote verschillen innbsp;de hoeveelheden. Ook vonden we salmonella.nbsp;En zelfs in sommige verpakkingen schildklier-hormoon. De fabrikant heeft de schildklieren dannbsp;niet verwijderd. Dat is heel ongezond voor onzenbsp;huisdieren.” Dierenartsen raden rauwe vleesvoeding vaak af, Corbee wil zo ver niet gaan. “Er zijnnbsp;dieren die het er heel goed op doen. Maar diereneigenaren moeten er wel voorzichtig mee omgaan.nbsp;Bijvoorbeeld de ontlasting altijd opruimen, wantnbsp;de slechte bacteriën zitten daar gewoon in. En jenbsp;bewust zijn dat het ook op hun tong zit als ze in jenbsp;gezicht likken. En op hun vacht omdat ze zich metnbsp;diezelfde tong wassen.” Corbee is blij met de financiering vanuit het K.F. Hein Fonds. “Met meerderenbsp;financiers is mijn onderzoek onafhankelijker dannbsp;wanneer de industrie sponsort.” «

Het Utrechts Universiteitsfonds steunt universitaire projecten niet aiieen metnbsp;financiering, maar helpt ook door subsidienbsp;bij andere vermogensfondsen aan te vragen.nbsp;Met het K.F. Hein Fonds heeft het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds een langdurige bijzondere band.


18 Illuster Okt 2019

-ocr page 19-

Mogelijk maken


I rechtoplerenfondF]

Talent verdient steun

Iedereen heeft recht op goed onderwijs om zijn of haar toekomst vorm te geven. In plaats van geld of afkomst,nbsp;moet talent de doorslag geven. Omdat talent steunnbsp;nbsp;nbsp;v

verdient, stelden oud rector magnificus prof. dr. Bert van der Zwaan en zijn vrouw dr. Wilma Wessels hetnbsp;RechtOpLeren Fonds (ROLF) in. Het ROLF is een vannbsp;de fondsen op naam onder het Utrechts Universiteits-fonds. Met het fonds willen zij drempels wegnemen dienbsp;achterstandsgroepen belemmeren het maximale uitnbsp;hun talenten te halen. Wilma Wessels: quot;Iedereen heeftnbsp;recht om te leren. Wat voor opleiding dan ook; het isnbsp;een basisbehoefte.quot;

I SWEATERACTIE |

Recordaantal nieuwe Studentvrienden

Niet alleen alumni zijn Vriend van hetnbsp;Utrechts Universi-teitsfonds. Dankzijnbsp;een actie tijdens denbsp;introductiewekennbsp;in septembernbsp;werden bijnanbsp;1900 nieuwe eerstejaars studenten Studentvriend.

Als ambassadeurs van het fonds kregen zij een UU-sweater. Met een klein bedrag dragen zij als student al bij aan het mogelijk maken van activiteiten voor ennbsp;door studenten. Natuurlijk hopen we dat ze dat alsnbsp;alumnus ook blijven doen. Want met 30 euro per jaarnbsp;maken de Vrienden studiebeurzen en andere bijzondere projecten mogelijk. Daarbij hebje als Vriendnbsp;een aantal mooie voordelen, zoals gratis toegang totnbsp;de Botanische Tuinen en het Universiteitsmuseumnbsp;en kun je met korting sporten bij Olympos.


Wil jij ook zorgen dat iedereen zijn talent kan benutten? Steun het ROLF via uu.nl/rechtoplerennbsp;Ben jij ai Vriend van het Utrechts Universiteitsfonds?nbsp;Bekijk alle voordelen en word Vriend op uu.nl/vriend.


I SO reünisten treden toe totnbsp;Utrecht 1636

Het Utrechts Universiteitsfonds beheert 27 fondsen op naam dienbsp;allemaal een eigen doelstellingnbsp;hebben die bepaald is door denbsp;oprichter(s). Een ervan is het USCnbsp;Scholarship Fund, dat studiebeurzen verstrekt aan leden van hetnbsp;Utrechtsch Studenten Corps (USC)nbsp;die een bijzonderstudie-of onderzoeksproject willen uitvoeren. Hetnbsp;fonds is opgericht door reünistennbsp;van het USC die, samen met sponsoren en het USC, zelf het fonds vullen.nbsp;Met hun periodieke bijdrage (vannbsp;minimaal 500 euro per jaar) zijnnbsp;deze reünisten meteen ook lid vannbsp;het netwerk Utrecht 1635: het gezelschap van trouwe donateurs vannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds.

Ook lid worden van Utrecht 1636 en doneren aan het USC Scholarship Fundnbsp;of een van de andere fondsen op naam?nbsp;Kijk op uu.nl/utrecht1636


Okt 2019 Illuster 19

-ocr page 20-

Voedsel

De toekomstnbsp;van onsnbsp;eten

quot;In 2050 moet er zeventig procent méér voedsel geproduceerd worden, willen we de wereldbevolking vannbsp;— op dat moment — 10 à 11 miljard mensen kunnennbsp;blijven voedenquot;, aldus biologiehoogleraar Rcns Voesenek.

In Utrecht werken bijna 150 onderzoekers mee aan oplossingen voor deze gigantische uitdaging.

tekst Armand Heijnen beeld Ed van Rijswijk

-ocr page 21-

‘Méér voedsel zo duurzaamnbsp;' mogelijknbsp;produteren.’j*..'.

aÏBtoÏ^^^quot; -


-ocr page 22-

Dat wij hier quinoa salades willen eten,nbsp;betekent dat we de granennbsp;uit ontwikkelingslandennbsp;halen.”

Binnen de Universiteit Utrecht wordt enorm veel voedsel-gerelateerd onderzoek gedaan.nbsp;Dit was vijf jaar geleden denbsp;reden om voedsel een meernbsp;centrale plek in het Utrechtse onderzoeknbsp;te geven en te zoeken naar structurelenbsp;interdisciplinaire samenwerking. Inmiddels is dit uitgegroeid tot de ‘hub’ Futurenbsp;Food. Een ‘hub’ is een onderzoeksterreinnbsp;waarop de universiteit samenwerkt metnbsp;bedrijven en instellingen aan maatschappelijke vraagstukken.

verschillende planten die in het water leven of voorkomen in woestijnen. Dankzijnbsp;welke specifieke eigenschappen lukt zenbsp;dat? En is het vervolgens mogelijk dienbsp;eigenschappen toe te voegen aan voedselgewassen? Bij een gerenommeerd tijdschrift ligt nu een artikel van ons waarinnbsp;we een nieuw mechanisme beschrijven datnbsp;zou kunnen leiden tot de ontwikkeling vannbsp;overstromingstolerante gewassen. Daarnbsp;hebben we zes jaar aan gewerkt, en met denbsp;volgende stappen kunnen we ook nog jarennbsp;vooruit.”

“Rondom voedsel is gigantisch veel onderzoek te doen”, vertelt Voesenek, voorzitter van de hub Future Food. “Met name hetnbsp;dreigende tekort aan voedsel is een grootnbsp;probleem. We zullen méér voedsel moetennbsp;produceren, maar dat willen we tegelijknbsp;zo duurzaam mogelijk doen, waarbij denbsp;klimaatveranderingen bovendien niet echtnbsp;helpen. Hitte, droogte, overstromingen...nbsp;Je snapt dat hier een berg werk ligt.”

In zijn eigen onderzoek richt Voesenek zich op de vraag hoe planten het bestenbsp;tolerant te maken zijn tegen de weers-schommelingen die zijn ontstaan door denbsp;klimaatveranderingen. “Als een aardappelnbsp;langer dan 24 uur onder water staat, kunnbsp;je hem weggooien. Als we een aardappelnbsp;zo kunnen aanpassen dat-ie het 48 uur volhoudt, is dat een enorme winst. We doennbsp;dat door naar de natuur zelf te kijken;nbsp;learning from nature. Er zijn namelijk alnbsp;Toch, veel van de oplossingen die biologennbsp;aanreiken om het voedselvraagstuk tenbsp;helpen oplossen, klinken nogal ongemakkelijk. Fabriekskomkommers, genetischnbsp;gemodificeerde aardbeien, kweekvlees,nbsp;insectenproteïnen. “Wat dat betreft is ernbsp;in hoge mate sprake van onwetendheid énnbsp;bangmakerij ”, vermoedt Voesenek. Maarnbsp;hij geeft toe dat er vanuit de wetenschapnbsp;wat betreft publieksvoorlichting kansennbsp;zijn blijven liggen. “Ik denk dat biologennbsp;beter hadden kunnen uiteggen wat ze doen.nbsp;Er zijn bijvoorbeeld wat gene editing betreftnbsp;grote vorderingen gemaakt. We kunnen nunbsp;heel precies een specifiek gen laten landennbsp;daar waar we dat willen. Dat is veelnbsp;betrouwbaarder dan de klassieke kruising.nbsp;Bovendien is er geen enkel wetenschap-pelijkbewijs gevonden dat genetischenbsp;manipulatie slecht zou zijn voor onzenbsp;wereld of gezondheid. Dat verhaal goednbsp;uitleggen is cruciaal.”


-ocr page 23-

Voedsel


Prof. dr. Laurens Voesenek studeerdenbsp;Plant Ecophysiology aannbsp;de Radboud Universiteitnbsp;in Nijmegen en promoveerde met eennbsp;proefschrift getiteldnbsp;'Adaptations ofRumexnbsp;in flooding gradients'.nbsp;Sinds 1999 is hij hoogleraar Plant Ecophysiologynbsp;aan de Universiteitnbsp;Utrecht. Voesenek is vice-decaanvan de faculteitnbsp;Bètawetenschappennbsp;en voorzitter van de hubnbsp;Future Food.

Het zijn echter niet alleen plantenfysio-logen die in de hub Future Food samenwerken. “Alle faculteiten doen mee”, zegt Voesenek. “De hub is een echte universitaire community geworden. We richten onsnbsp;in onze programma’s op onderwerpen dienbsp;van belang zijn voor de hele voedselketen,nbsp;van ‘grond tot mond’. Met als uiteindelijknbsp;doel om in 2050 die voedseltoename vannbsp;zeventig procent te bereiken.”

Voesenek noemt het voorbeeld van de graslanden, een dominant landschapselement van Nederland. “Mooi groen, maarnbsp;qua biodiversiteit zijn die weilanden eennbsp;woestijn. Daardoor zitten er ook weinignbsp;insecten en neemt de weidevogelpopulatienbsp;schrikbarend af”, legt hij uit. “Er is eennbsp;aanvraag ingediend bij de Nationalenbsp;Wetenschapsagenda om onderzoek tenbsp;kunnen doen naarde vraag wat het zounbsp;betekenen als we graslanden kruidenrijkernbsp;inzaaien, zodat insecten en vogels er meernbsp;kansen krijgen. Er zijn namelijk aanwijzingen dat een diversere vegetatie leidt totnbsp;meer stresstolerantie van het grasland.nbsp;Het weiland kan dan beter omgaan metnbsp;bijvoorbeeld droogtes zoals we die vorignbsp;jaar gehad hebben. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de kwaliteit van de melkennbsp;de gezondheid van de koeien verbeteren.”nbsp;Dit is een mooi voorbeeld van interdisciplinaire samenwerking die er zonder Futurenbsp;Food niet zou zijn geweest.

Gaat het lukken om die zeventig procent te halen? Voesenekis optimistisch: “Het ligtnbsp;in de aard van de mens om oplossingen tenbsp;bedenken als zich problemen voordoen.nbsp;Ik denk dat we aan de vooravond van eennbsp;transitie in de wereld staan. We zullen welnbsp;moeten, want anders stevenen we af op eennbsp;vernietiging van onze planeet. Gelukkignbsp;zijn de diversiteit en de gezondheid van onsnbsp;voedsel nu al enorm toegenomen. Producenten en winkeliers werken daaraan meenbsp;omdat de burgers dat willen. Ook zijn consumenten zich steeds meer bewust vannbsp;wat ze eten. Er zijn meer vegetarischenbsp;varianten, ze zijn koolhydraatbewust ennbsp;de plofkip is bij grote bevolkingsgroepennbsp;taboe. Als we ons realiseren dat 35 procentnbsp;van al het geproduceerde voedsel wordtnbsp;weggegooid en dat we daarmee heel veelnbsp;monden kunnen voeden, dan zal dit ooknbsp;leiden tot andere productie- en eetpatronen. We moeten dus niet alleen toewerkennbsp;naar technische en productinnovaties,nbsp;maar ook naar sociale innovaties.”

De keuze om twee keer per week vegetarisch te eten, is natuurlijk een heel luxueuze. Veel bevolkingsgroepen hebben geen

“Onze graslanden zijn quanbsp;biodiversiteit eennbsp;woestijn.”

enkele toegang tot voedsel. “Dat wij hier in het westen quinoa-salades willen eten,nbsp;betekent wel dat we die granen uit ontwikkelingslanden moeten halen, gekweekt opnbsp;grond die misschien beter voor de voedselvoorziening daar gebruikt had kunnennbsp;worden. Verkorting van de voedselketennbsp;draagt dus ook bij aan de oplossingen ennbsp;daarom heeft Future Food samen metnbsp;Sodexo in het Educatorium een experimenteel bedrijfsrestaurant opgezet. In ditnbsp;Future Food Lab kunnen we veel processennbsp;en producten uittesten.” h


Okt2019 Illuster 23

-ocr page 24-

Hoofdartikel


vorderingen

in gene

H Kortom: de voedsel-problematiek is zó groot, dat deze niet door éénnbsp;discipline of universiteitnbsp;opgelost kan worden.nbsp;Samenwerking is meernbsp;dan ooit noodzakelijk.nbsp;Voesenek: “Dat is juistnbsp;de reden waarom we metnbsp;zoveel disciplines samenwerken. Niet alleen binnennbsp;de universiteit, maarnbsp;ook transdisciplinair.nbsp;We werken samen metnbsp;Wageningen en anderenbsp;universiteiten maar ooknbsp;met veel grote en kleinenbsp;bedrijven, ministeries en maatschappelijkenbsp;organisaties. Alleen zo kunnen we denbsp;gewenste transitie realiseren.” «

I GRATIS ONLINE CURSUS |

Duik dieper in het wereldwijde voedselprobleem

Tegenstellingen staan centraal in het wereldwijde voedselprobleem. Zo laten cijfers van de Verenigdenbsp;Naties (VN) zien dat bijna 800 miljoen mensen,nbsp;in 88 landen, ‘acute’ honger lijden. Maar ook datnbsp;er meer dan 650 miljoen mensen met obesitas zijn.

Om dieper in te gaan op de belangrijkste oorzaken en mogelijke oplossingen voor de huidige voedselcrisisnbsp;te bedenken, ontwikkelde de hub Future Food eennbsp;gratis online cursus gewijd aan een aantal van denbsp;vraagstukken gerelateerd aan de productie en consumptie van voedsel. In deze cursus komen meer dannbsp;tien wetenschappers van de Universiteit Utrecht aannbsp;het woord over o.a. het voedseltekort en gezonde

voedselkeuzes. De variatie aan video’s, leesstof, quizzen en toetsen zorgt voor brede kennis over allenbsp;factoren van het wereldwijde voedselprobleem.

Dus: wil je dieper in de wereld van het voedselprobleem duiken? En wil je weten watje zelf kunt doen? Schrijf je dan innbsp;opcoursera.org/learn/solutions-future-food-problem.

Taal: EngelsWanneer: het helejaar door, maar een officieel instap-momentisll november Duur: ± twaalf uur (vijf weken studie, drie/vieruur per week) Kosten: grat/s


24 Illuster ()k(20n)

-ocr page 25-

Voedsel


Kan (mogelijk) sporennbsp;bevatten


Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland heeft een voedselallergie. Innbsp;het geval van een pinda-allergie kan hetnbsp;levensgevaarlijk zijn als je toch iets eetnbsp;met een kleine hoeveelheid pinda’s. Ditnbsp;wereld van verschil.” Holleman onderzoektnbsp;met een team vanuit de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteitnbsp;Utrecht, het Universitair Medisch Centrumnbsp;Utrecht en onderzoeksorganisatie TNOnbsp;allerlei aspecten van allergie-informatienbsp;op voeding. Bijvoorbeeld wat voor soortennbsp;allergie-informatie voorkomen op voedingsproducten en hoe consumenten —nbsp;met en zonder allergie — die informatienbsp;interpreteren.

De eerste resultaten lijken een interpreta-tiekloof tussen producent en consument te schetsen. “Producenten bedoelen vaaknbsp;hetzelfde met verschillende waarschuwin-


betekent dat je goed moet letten op denbsp;ingrediëntenlijst énnbsp;de waarschuwingen,nbsp;en die zijn niet altijdnbsp;duidelijk. Want zittennbsp;er nu minder pinda’snbsp;in een chocoladereepnbsp;die ‘sporen van pinda’snbsp;kan bevatten’ dan innbsp;eentje met de waarschuwing ‘kan pinda’snbsp;bevatten’?

Consumenten lijken vaak te denken van wel, maar de realiteit blijkt anders, aldusnbsp;alumnus en universitair hoofddocentnbsp;dr. Bregje Holleman. “Tussen wat denbsp;producenten bedoelen, wat retailers opnbsp;etiketten zetten en hoe consumenten eennbsp;waarschuwing interpreteren, zit soms eennbsp;gen en beseffennbsp;niet goed hoe consumenten de tekstnbsp;interpreteren.”nbsp;Om erachter tenbsp;komen hoe allergie-informatienbsp;op voedingsproducten tot standnbsp;komt, neemt hetnbsp;team momenteelnbsp;interviews af metnbsp;voedingsproducenten, retailers en brancheorganisaties. Holleman: “Hiermeenbsp;hopen we de processen en keuzes achternbsp;allergie-informatie op voedingsproductennbsp;in kaart te brengen. Ook willen we duidelijknbsp;krijgen wat voor kennis en vervolgonderzoek nodig is om tot voorstellen te komennbsp;die bijdragen aan eenduidige allergie-informatie.” «

‘Hoeveel pinda’s zitten nu écht in jenbsp;chocoladereep?’


Okt 2019 Illusler 25

-ocr page 26-

Afgestudeerd! En nu...

Nederland een

beetje gezonder


maken


Helptje studieje bijje werk? “Mijn master was van meerwaarde, ik vond het van


tekst Inge Oosterhoff beeld Robin Alysha Clemens

Birgit Vulkers studeerde Algemene sociale wetenschappen aan de Universi-teit van Amsterdam (2015)nbsp;en behaalde haar masternbsp;Arbeidszorg en participatie aan de Universiteitnbsp;Utrecht in 2016. Ze werktnbsp;nu als beleidsadviseurnbsp;bij de landelijke stichtingnbsp;jOGGJongeren Opnbsp;Gezond Gewicht.

Gezondheid en sport zijn belangrijk voor Birgit Vulkers (27) en ze heeft een grootnbsp;verantwoordelijkheidsgevoel. Dat komtnbsp;mooi samen in haar werk. Als adviseur bijnbsp;Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) werktnbsp;ze aan een samenleving waarin elk kindnbsp;opgroeit in een gezonde omgeving.

Jij dacht vast niet: als ik later groot ben, ga ik hij jOGG werken. “Klopt. Als kind had iknbsp;niet echt een grote droom. Wel was ik veelnbsp;bezig met sport en bewegen. Ik heb veelnbsp;geroeid, nu doe ik aan wielrennen ennbsp;tennis. Ik wist al vroeg dat ik iets voornbsp;de samenleving wilde betekenen, mijnnbsp;steentje bijdragen. En dat is precies watnbsp;ik bij JOGG doe.”nbsp;belang dat ik veel theoretische kennis hadnbsp;voordat ik een adviesrol ging vervullen.nbsp;Maar ik wist al vrij snel: ik wil die drogenbsp;kennis gebruiken in de praktijk. Ik ben nietnbsp;het type dat alleen maar onderzoek doet.nbsp;Ik wil mensen met elkaar verbinden, concrete dingen doen en daar ook resultaatnbsp;van zien.”

Wat vind je het leukste aan deze baan?

“Dat ik mensen stimuleer om verbinding te leggen met elkaar en andere partijen,nbsp;bijvoorbeeld zorgprofessionals — fysiotherapeuten, huisartsen, diëtisten —,nbsp;mensen uit het bedrijfsleven of uit de wijk,nbsp;zoals een buurtcoach. De uitdaging om denbsp;koppeling te maken tussen de theorie ennbsp;de praktijk. Onderzoek kan ons vertellennbsp;hoe iets moet, maar de praktijk is weerbarstiger.”

En nu...


Wat doet JOGG? “Overgewicht is een maatschappelijk probleem, daar móéten we iets mee. Daarom adviseer ik gemeenten opnbsp;strategisch- en procesniveau over hoe zenbsp;een gezonde omgeving kunnen creërennbsp;voor de jeugd. Denk aan gezonde sporten schoolkantines, maar ook voldoendenbsp;watertappunten en speelveldjes in eennbsp;wijk. Het probleem op veel plekken is datnbsp;er geen gezonde keuze voor jongeren is.nbsp;Je hoeft echt niet alleen maar groente ennbsp;fruit te eten en water te drinken, maar jenbsp;moet mensen wel óók een gezonde keuzenbsp;aanbieden. Dat gebeurt nu te weinig.”

“Ik zit hier de komende tijd nog goed op mijn plek. Binnenkort nemen we de projecten onder de loep om te kijken wat beternbsp;kan. Verder wil ikbij JOGG doorgroeien innbsp;mijn adviseurschap, ik ben wel ambitieus.nbsp;En hoewel ik niet weet waar ik over tiennbsp;jaar sta, hoop ik dat als ikmet pensioennbsp;ben Nederland een stukje gezonder is.” «

Dit interview verschijnt in een langere versie ook op DUB, de onafhankelijke nieuwssitenbsp;van de Universiteit Utrecht. Op dub.uu.nlnbsp;lees je al het actuele nieuws en achtergronden van de universitaire gemeenschap.


26 Illuster Okt 2019

-ocr page 27-


Okt 2019 Illuster 27

-ocr page 28-

Spelen metnbsp;genen

Koeien kweken zonder hoorns, mag dat?

En zijn scharrelkippen eigenlijk wel goed voor het milieu? Ethische vraagstukken, en vooralnbsp;die rondom voedsel, beantwoord je nietnbsp;met een ja of nee. Alumnus en universitairnbsp;hoofddocent Dr. Franck Meijboom kwamnbsp;daar opnieuw achter bij zijn onderzoek naarnbsp;gene editing van vee.

tekst Sabine de Lucht illustratie Flow design

Voedsel is niet meer alleen een persoonlijke keuze,nbsp;er hangt ook een maatschappelijk, duurzaamnbsp;en ethisch prijskaartje aan.nbsp;Eén ding is duidelijk, zegtnbsp;Meijboom: om in de toekomst genoegnbsp;voedsel te produceren en het milieu tenbsp;sparen, is een geïntegreerde samenwerking nodig. Geen one-issue discussies.nbsp;“Als je je blindstaart op dierenbelangennbsp;loop je het risico dat je de gevolgen voornbsp;de voedselveiligheid en het milieu uit hetnbsp;oog verliest. In mijn ogen is daarom hétnbsp;ethische vraagstuk op het gebied van voedsel — naast de verdeling en verspillingnbsp;van eten — hoe we alle aspecten mee

kunnen nemen. Kortom: hoe zorgen we voor een duurzamere en diervriendelijkerenbsp;productie, met respect voor persoonlijkenbsp;keuzevrijheid?”

28 Illuster — Okt 2019

-ocr page 29-

Wetenschap

“Hoe verantwoord is het als we spinazienbsp;met een varkennbsp;combineren?”


Dr. Franck L.B.

Meijboom is 43 jaar en studeerde theologie ennbsp;ethiek aan de Universiteitnbsp;Utrecht en de Universiteitnbsp;van Aberdeen (Verenigdnbsp;Koninkrijk). Als universitairnbsp;hoofddocent is hij verbonden aan de Faculteitnbsp;Diergeneeskunde en hijnbsp;is werkzaam bij het Ethieknbsp;Instituut van de Universiteit Utrecht.

Vooral die laatste kwestie gooit roet in het eten. Want de persoonlijke vrijheid om tenbsp;eten wat je wil, is verankerd in onze maatschappij, maar ook in bestaande tradities.nbsp;Zo zal een vegetariër of veganist zijn keuzenbsp;niet snel verzwijgen en sleept menignbsp;Nederlander bij de eerste warme dag denbsp;barbecue uit de schuur. Die diversiteit innbsp;voeding is waardevol, vindt Meijboom.nbsp;“Hoe en wat je eet, zegt iets over jezelf.nbsp;Maar de ruimte om te kiezen, is niet altijdnbsp;vanzelfsprekend geweest. Als je vroeger innbsp;de buurt van de zee of rivier woonde, at jenbsp;vis. Anders niet of weinig. Nu koop je waarnbsp;je zin in hebt.” Westerse consumentennbsp;worden wel steeds kritischer. “Omdat wenbsp;ons hier geen zorgen hoeven te maken overnbsp;voedselzekerheid, staat voedselkwaliteitnbsp;centraal. We stellen hoge eisen aan onsnbsp;eten, en dit beperkt zich niet tot de veiligheid van ons eten. Het gaat ook over wat wenbsp;van dieren eten; een varkensneus stoppennbsp;we in Nederland liever in de vuilnisbak dannbsp;in onze mond.”

Kieskeurig kruisen

Onze kieskeurigheid over eten schemert door in hoe we dieren kruisen en genetischnbsp;modificeren, zegt Meijboom. “Kijk naarnbsp;onze kippen. Die zijn zo gefokt dat ze eennbsp;grote borst hebben, en dat is nu nét hetnbsp;vlees dat wij lekker vinden. Maar wat denbsp;gevolgen voor het dierenwelzijn zijn, latennbsp;we in het midden. Bij genetische modificatie zijn die vragen prominenter, want hoenbsp;ethisch en maatschappelijk verantwoordnbsp;is het als we spinazie met een varken combineren?”

Maar het spelen met genen kan het welzijn van dieren ook bevorderen. Met genenbsp;editing — het precies aanpassen van eennbsp;gen in een dier — is het bijvoorbeeld mogelijk om boomloze koeien te krijgen, zodatnbsp;onthoorning (en dus dierenleed) niet nodignbsp;is. Dit voorbeeld komt aan bod in hetnbsp;onderzoek van Meijboom, dat zich richtnbsp;op verantwoorde aanpassing van genennbsp;bij dieren. Meijboom: “In samenwerkingnbsp;met Wageningen University amp; Researchnbsp;onderzoeken we of en (zo ja) onder welkenbsp;voorwaarden gene editing op een verantwoorde en acceptabele wijze in de maatschappij kan worden ingebed. Een lastigenbsp;discussie, vooral omdat gene editingnbsp;nauwkeuriger is dan bestaande methodennbsp;om dieren te fokken. Tegelijk roept hetnbsp;ethsiche vragen op, waarop het antwoordnbsp;nooit alleen 'ja' of 'nee' is.”

Een van de doelen van het project is om een afwegingskader te ontwikkelen waarmeenbsp;het gericht veranderen van dierengenennbsp;besproken en geëvalueerd kan worden.nbsp;Daarbij gaat het niet alleen om de beoordeling van één casus of ingreep. Het vraagtnbsp;ook om een discussie over de toekomstnbsp;van de veehouderij en de impact van denbsp;techniek op boeren. Dit betekent dat hetnbsp;beoordelingskader rekening moet houdennbsp;met de belangen van niet alleen fokkerij-bedrijven, maar ook met die van ngo's,nbsp;boeren en overheden. Met andere woorden:nbsp;een geïntegreerde samenwerking is hétnbsp;belangrijkste ingrediënt van ons ‘futurenbsp;food’. «


Okt 2019 Illuster 29

-ocr page 30-

Toen/Nu


SAMEN AAN TAFEL

Wat eten we vandaag?

Voor veel mensen is het onlosmakelijk verbonden met de studietijd: samen eten met huisgenoten in eennbsp;studentenhuis. Toch is dat niet altijd vanzelfsprekendnbsp;geweest. De keukens in het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan, dat eind jaren zestig werd opgeleverd, waren aanvankelijknbsp;alleen bedoeld om in te ontbijten. Voor het avondeten moesten studentennbsp;naar een mensa of studentenvereniging. In de jaren zeventig werden denbsp;keukens groter gemaakt zodat ze geschikt werden om samen in te eten.nbsp;De studenten op deze foto woonden in een studentenhuis in de Goedestraatnbsp;en werden vastgelegd voor een fotoserie over de wijk Wittevrouwen.nbsp;Het eten is net open wat er op tafel stond is niet bekend. Iets uit de Italiaansenbsp;keuken, die toen haar opmars maakte? Of misschien een Wereldgerecht?

Het Utrecht Science Park vol foodtrucks, drukke terrassen op de Neude en uitpuilende koffietentjes;nbsp;Utrechtse studenten lijken de mogelijkheden om

tekst Jurgen SijbrandiJ beeld Ellen Kok, Jurgennbsp;SijbrandiJ

tekst Jurgen SijbrandiJ beeld Ellen Kok, Jurgennbsp;SijbrandiJ

buitenshuis te eten volop te benutten. Toch eten de bewoners van dit studentenhuis aan de Ina Boudier-Bakkerlaan meestal gewoon thuis.nbsp;Dat doen ze regelmatig samen. Niet dat er veel afspraken worden gemaakt:nbsp;vaak gebeurt het spontaan of ze stemmen het op de dag zelf af in denbsp;WhatsAppgroep van het huis. Als de pannen op tafel staan, volgen denbsp;gesprekken vanzelf: van grapjes over de muizenoverlast tot serieuzerenbsp;onderwerpen als gendergelijkheid. Wat er in deze keuken zoal wordtnbsp;gekookt? “Eigenlijk altijd pasta of rijst.” Dat laatste staat ook vandaag opnbsp;het menu, rijst met curry. Het lijkt misschien wat eentonig, maar gelukkignbsp;blijkt dat mee te vallen: “Sinds Paula hier woont worden er ook vaaknbsp;pannenkoeken gebakken.”

30 Illuster —Okt 2019

-ocr page 31-

Okt 2019 Illuster 31

-ocr page 32-

j PRIJSVRAAG j

Nieuw universiteitsiied

Schrijf jij het nieuwe Hniversiteitslied?

Het College van Bestuur is op zoek naar een nieuwe meezinger voor academische plechtigheden. Studenten,nbsp;medewerkers én alumni zijn welkomnbsp;om een tekst of een compleet lied in tenbsp;leveren. Het nieuwe lied straalt trotsnbsp;en plezier uit en gaat over wat deVSllnbsp;uitstraalt voor iedereen die er deel vannbsp;uitmaakt. Voor je begint met schrijven-,nbsp;op de website vind je een aantal voorwaarden waar bet lied aanmoetnbsp;voldoen.

Kijk op uu.nl/universiteitsUed. Inzenden kan tot 15 november 2019.

0kl2019

-ocr page 33-

I


I FACULTY CLUB


Forward Festival


In 2019 bestaat Parnassos, het cultuurcentrum van de Universiteit Utrecht, 25 jaar. En dat vieren we met het Forwardnbsp;Festival dat helemaal in het teken vannbsp;de toekomst staat. Geniet van muziek,nbsp;theater, dans en beeldende kunst doornbsp;docenten en cursisten van Parnassos.nbsp;Kijk vooruit, (ver)dwaal in toekomstigenbsp;tijd en laat een boodschap voor 2044nbsp;achter in de timecapsule.


11 t/m 14 december 2019 http://bit.ly/parnassos-forwardnbsp;festival


TERUGKOMEN


Universiteitsdag 2020


Zet het vast in je agenda: op zaterdag

28 maart is het tijd voor de Universiteitsdag, de jaarlijkse terugkomdag voor alle alumni van de Universiteit Utrecht.nbsp;Ontmoet je mede-alumni en hoor allesnbsp;over het nieuwste UU-onderzoek!

Het thema en programma zijn nog even geheim. Kijk op uu.nl/udag voor updates.



Huiskamer U

van de ' ' ‘. HSS universiteit


Wist je dat alle alumni van de Universiteit Utrecht lid kunnennbsp;worden van de Faculty Club, de huiskamer van de universiteit in het hart vannbsp;Utrecht? Er is volop ruimte voor zowelnbsp;zakelijke als informele afspraken en er zijnnbsp;geregeld jazz-avonden en themadiners. Zo is er opnbsp;24 oktober een wijnproefavond en op 20 novembernbsp;een wildavond. En iedere eerste donderdag van denbsp;maand, tussen 17:00 en 19:00 uur, is er een happynbsp;hour met wisselende thema's.


Alumni en donateurs van het Utrechts Universiteitsfonds krijgennbsp;korting op het lidmaatschap. Wordnbsp;lid op uu.nl/organisatie/faculty-club


I STUDIUM GENERALE~|

Food

Challenge

Hoe hebben je dagelijkse omgeving en ingesletennbsp;gewoonten invloed op wat jenbsp;eet? Op maandag 18 november



buigen verschillende onderzoekers zich over deze vraag tijdens een Science Cafenbsp;van Studium Generale. Metnbsp;gezondheidswetenschappernbsp;dr. Maartje Poelman (UU),nbsp;hersenonderzoeker dr. Floornbsp;van Meer (LEI) en cultuurhistoricus Jon Verriet, MAnbsp;(RU). Om de avond nog interessanter te maken, daagtnbsp;Studium Generale je uit omnbsp;in aanloop naar dit Sciencenbsp;Cafe je eigen eetgedrag tenbsp;onderzoeken.

Maandag 18 november TivoiiVredenburg (Hertz). Gratis,nbsp;aanmelden niet nodig (vol is vol).


()kt2019 Illuster 33

-ocr page 34-

Tips




Filosofische • recepten



Samen eten is elkaar ontmoeten, en geeft voeding aan gesprekken en gedachtewisselingen. Daarom schreefnbsp;UU-onderzoeker Jeroen Hopster (Filosofie) Food fornbsp;thought: Wereldfilosofie aan de keukentafel. In dit filosofische kookboek ontmoeten wereldfilosofen en een groepnbsp;jonge mensen elkaar. Ze kauwen op de levensthema’snbsp;van de 21e eeuw: keuzestress, verbinding en eenzaamheidnbsp;in een Facebook-tijdperken trouw blijven aan jezelf.nbsp;Het boek is gemaakt naar aanleiding van de tv-serienbsp;Food for thought, terug te kijken op NPO Start.


Draag je alma mater!


De sweaters, T-shirts, tassen en cadeaus van de Universiteit Utrecht zijn vernieuwd en nu verkrijgbaar. De lijn isnbsp;op verantwoorde wijze geproduceerd,nbsp;met aandacht voor mens en milieu.

Nog meer reden om met trots een UU-trui te dragen dus! Voor alumninbsp;in de dop zijn er rompertjes.


Illuster mag drie exemplaren van Food for Thought weggeven. Beantwoord vóór 30 november denbsp;volgende vraag: hoe heet Hopsters boek overnbsp;‘wat ais'-vragen via bitly.com/illuster-winactie

Meer over het boek en de verkoop via uitgeverijtenhave.nl/boek/food-for-thought


Online kopen kan op utrechtuniver-sitystore.nl. De merchandise is ook fysiek verkrijgbaar bij het Academiegebouw en het Bestuursgebouw.


I ALUMNI-ACTIVITEIT

Thema-diners


Geen betere manier om je mede-alumni te ontmoetennbsp;dan onder het genot van eennbsp;smakelijk diner. Zo organiseert het alumninetwerknbsp;Den Haag drie keer per jaarnbsp;een Themadiner, speciaalnbsp;voor alumni. Met een drie-gangenmenu, een lezing vannbsp;een aansprekende gast ennbsp;een levendige discussie.


Ook in Amsterdam is er een alumni-avond rond hetnbsp;thema voedsel. Op donderdagnbsp;24 oktober geeft dr. Iljanbsp;Croijmans speciaal voornbsp;alumni een lezing over geuren,nbsp;smaken en taal. Nuttige informatie voor het diner in hetnbsp;donker dat volgt. Want watnbsp;gebeurt er met je smaakervaring als je geen handnbsp;meer voor ogen kunt zien?

Woon je inde regio Amsterdam of Den Haag? Dan heb je van ons pernbsp;e-mail een uitnodigingvoordezenbsp;avonden ontvangen. Is dat niet hetnbsp;geval? Laat het ons weten vianbsp;alumni@uu.nl. De data vind je ook innbsp;onze agenda: uu.nl/alumni/agenda.


34 Illuster Okt 2019

-ocr page 35-

Het voed vraagstunbsp;oplossen

tekst Jurgen Sijbrandij

ijn naam is Emanuela Cattaneo. Duurzaamheid is mij met denbsp;paplepel ingegoten.nbsp;Mijn moeder isnbsp;agronoom, mijn vadernbsp;werkt als ingenieur aan groene gebouwennbsp;en mijn broer is ingenieur op het gebiednbsp;van hernieuwbare energie. Geen wondernbsp;dat ik nu doe wat ik doe!

Duurzame voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking is een complexnbsp;vraagstuk. Als we investeren in sterkenbsp;en veerkrachtige gemeenschappen dienbsp;voedsel efficiënter en milieuvriendelijknbsp;produceren, eerlijke markten en handels-regelingen tot stand brengen, ennbsp;consumenten duurzame gewoontennbsp;aanleren, dan zijn we beter in staatnbsp;om het voedselvraagstuk op te lossen.

Er zijn geen ‘typische werkdagen’ hier. Soms doe ik kantoorwerk, op anderenbsp;momenten doe ik veldwerk, waarbij iknbsp;op de meest afgelegen plekken beland.nbsp;Ik kom dicht bij mensen die te makennbsp;hebben met tegenslag en pijn, maar tochnbsp;de kracht vinden om vooruit te kijken.

Om te emigreren heb je aanpassingsvermogen en een open houding nodig. Verhuizen naar Kenia was een spannendnbsp;avontuur, en het voelt nu als een tweedenbsp;thuis. Nairobi doet me in veel opzichtennbsp;denken aan Rome: de vriendelijke sfeer,nbsp;mooi weer, heerlijk eten en chaos op denbsp;weg. Vergeleken met Nederland is Kenianbsp;wel een stuk verder van vrienden ennbsp;familie in Italië.

Mijn favoriete herinneringen aan Utrecht zijn onder meer barbecues in hetnbsp;Wilhelminapark, Koningsdag vieren ennbsp;verhuizen met een bakfiets. Daarnaast hebnbsp;ik bij de UU veel vaardigheden geleerd dienbsp;nuttig waren voor mijn baan: onderzoeknbsp;doen en toepassen in de echte wereld, hardnbsp;werken zonder op te geven en methodesnbsp;op het gebied van duurzaamheid zoalsnbsp;carbon footprinting, levenscyclusanalysenbsp;en kosten-batenanalyse. Mijn master-opleiding was een cruciale stap om binnennbsp;te komen in de duurzaamheidssector.

Het belangrijkste wat ik heb meegekregen bij de UU is het sociale netwerk dat iknbsp;heb opgebouwd. Hoewel ik nog geen UU-alumni heb ontmoet in Kenia, ben ik nognbsp;steeds in contact met een hoop afgestudeerden over de hele wereld. Ze zijn nietnbsp;alleen goede vrienden, maar ook een bronnbsp;van professionele groei.” «

Verhuizen meteennbsp;bakfiets


Okl 201» Illuster 35

-ocr page 36-

Jan illustreert

De liefde van de man


Ik hoorde ooit het verhaal van een man die iedere avond na de maaltijd zei:nbsp;“Vrouw, ikheb nog nooit zo lekker gegeten!” (Ubegrijpt; dit speelt in de tijd dat denbsp;man zich slechts voor nuttigen nuttignbsp;achtte. Overigens speelt het ver na de jagersnbsp;en verzamelaars, dus de ingrediënten hadnbsp;hij ook al niet in huis gehaald.)

Wiskundig een interessante uitspraak. Ervan uitgaande dat de smaak van de man,nbsp;net als zijn taal, constant was, is de conclusie dat de vrouw iedere dag beter kooktenbsp;dan de dag ervoor. Dat is knap.

Zou je ookkunnen betogen dat de vrouw elke dag exact even lekker eten maakte?nbsp;Immers: als de vrouw elke dag preciesnbsp;evenveel michelinsterren van de hemelnbsp;kookt, heeft de man elke dag nog nooitnbsp;lekkerder gegeten dan die dag. Heeft hijnbsp;dan niet 'nog nooit zo lekker gegeten’?

Nee. De man zegt; “Vrouw, ikheb nog nooit zo lekker gegeten! ”, wat een leugen is als denbsp;vrouw elke dag even lekker kookt. (Behalvenbsp;op de eerste dag dat ze voor hem kookt,nbsp;maar op die dag kan ze niet even lekkernbsp;voor hem koken als de dag ervoor.) Wat wenbsp;hier zien is een soort taalpendant van hetnbsp;verschil tussen de tekens gt; (groter dan) ennbsp;(groter of gelijk aan). ‘1 gt; i’ is een warenbsp;bewering, ‘i gt; i’ niet. Als zijn recensie nounbsp;“Vrouw, ikheb nog nooit lekkerder gegeten” geluid had, of “Vrouw, dit is het lekkerste wat ik ooit heb gegeten”, had hijnbsp;afgerond hetzelfde compliment gegeven,nbsp;maar zijn vrouw ontslagen van de verplichting elke dag zichzelf te verbeteren. Let opnbsp;uw taal dus, als u de mond vol heeft van denbsp;kookkunsten van uw partner.

Hoewel er over smaak niet te twisten valt, is het woord ‘lekker’ dus vatbaar voor denbsp;comparatief: iets kan lekkerder zijn (ofnbsp;gevonden worden) dan iets anders. Voornbsp;‘vegetarisch’ geldt dat niet. ‘Ikheb nognbsp;nooit zo vegetarisch gegeten’ is maar éénnbsp;keer waar. Voor het milieu is het beter omnbsp;geen vlees te eten, maar wiskundig is hetnbsp;dus wel wat saaier.

Jan Beuving

Jan studeerde negenjaaraan de Universiteit Utrecht. Resultaat: een bachelor Wiskunde (2008)nbsp;en een master Hlstoryand Philosophy ofSciencenbsp;(2009). Daarna werd hij cabaretier. Speeldata opnbsp;janbeuving.nl.


beeld Maartje ter Horst