-ocr page 1-


Kennis doorgeven’


Wat te doen tegen segregatienbsp;in het onderwijs?

Als zij instromer voor de klas

-ocr page 2-

WOORD VOORAF


Net als in de film?


Docenten zijn helden. Dat weten we allemaal. Het zijn de mensen aan wienbsp;we onze kinderen toevertrouwen.nbsp;Leraren vormen onze ontwikkelingnbsp;en ze brengen ons waardevollenbsp;kennis, inzichten en vaardigheden bij.

Hollywoodfilms bevestigen dit. Het sociaal geëngageerde drama over een bevlogen docent vormtnbsp;zelfs een eigen subgenre in de filmgeschiedenis: vannbsp;klassiekers als Goodbye, Mr. Chips (1939) en To Sir, Withnbsp;Love (1967) tot Dead Poets Society (1989) en Dangerousnbsp;Minds (1995). Steeds weer zien we hoe eennbsp;charismatische docent een groepje jonge mensennbsp;beweegt om onvermoede kwaliteiten in zichzelf tenbsp;ontdekken, wat zonder uitzondering leidt tot evennbsp;ontroerende als inspirerende taferelen.



28

Advies



Maar wat leren deze Hollywoodfilms ons eigenlijk over onderwijs? Die ene inspirerende docent blijktnbsp;namelijk altijd de uitzondering op de regel te zijn.nbsp;Het onderwijssysteem — van kleuterschool (Kindergarten Cop) tot aan de universiteit (Mona Lisa Smile) —nbsp;is bureaucratisch, inefficiënt en ronduit geestdodend.nbsp;De directie is star en conservatief, de collega-docenten zijn saai en ongemotiveerd. Kortom: denbsp;heldhaftige docent die de studenten écht weet tenbsp;bereiken, hoort hier eigenlijkhelemaal niet thuis.


middelbare school


De docent of de centrale



De grote ironie van de inspirerende filmdocent is dan ook dat onderwijskwaliteit als iets uitzonderlijks


wordt gezien: een strikt individueel talent dat botst met de ware aard van onderwijsinstel



lingen. Daarmee wordt de illusie in stand gehouden dat goednbsp;onderwijs geen estafetteloop is,nbsp;maar een sprint van 100 meter:nbsp;geen teamsport, maar eennbsp;onemanshow. Het is eennbsp;verleidelijke illusie, maarnbsp;versterkt ook de gevaarlijkstenbsp;vooroordelen over onderwijskwaliteit. Deze Illuster gaat overnbsp;onderwijs. Veel leesplezier!


Dr. Dan Hassler-Forest

Universitair docent Media en Cultuur studies


Volg ons op Facebook: Alumni Universiteit Utrecht, LinkedIn: Utrecht University en Instagram ennbsp;Twitter: @AlumniUU. E-mail: alumni@uu.nl.

Adreswijziging? Laat het ons weten via alumni@uu.nl. Je kunt via deze weg ook jenbsp;e-mailadres doorgeven.


FSC


FSC* C003224


2 Illuster Mn 2020

-ocr page 3-

Inhoud

20

Kennis doorge

Over de vernieuwing vannbsp;het Utrechtsenbsp;onderwijs

“Ik merk nu pas hoeveelnbsp;waardevols iknbsp;tijdens mijn studienbsp;hebgeleerd”



Evi Salimans

begeleidt expat-gezinnen bij het vinden van passend onderwijs voor hun kinderen


26

De loopbaan van Babs vannbsp;den Bergh

4 Het grote plaatje

6 Kort

9 Benoemingen

14 Andere studie ... zelfde carrière

28 Wetenschap

30 Toen/Nu


IQ

Hoe komt het onderwijsnbsp;uit de bubbel?

36 Jan illustreert

Mri 2020 Illuster 3

-ocr page 4- -ocr page 5-

jONGERENONDERZOEK


Idealisten komen uitnbsp;de kast

'Als jejongeren vraagt of ze zich zorgen maken over bijvoorbeeld klimaatverandering dannbsp;zeggen ze volmondig'ja'. Ze protesteren en ontwikkelen een nieuw activisme, Greta Thunbergnbsp;voorop. Maar hun eigen gedrag veranderennbsp;blijkt vaak moeilijk. Probeer een puber maarnbsp;eens onder de douche vandaan te krijgen.quot;nbsp;Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Sandernbsp;Thomaes noemtjongeren ook wel closet idealists'. idealisten die nog uit de kast moetennbsp;komen. Maar hoe dan? Thomaes: quot;Pubersnbsp;willen voor vol worden aangezien en goedkeuring krijgen van leeftijdgenoten. Idealennbsp;voor een betere wereld hebben dan niet zo'nnbsp;prioriteit. Maar ze zijn er wel. Wij onderzoekennbsp;of het mogelijk is om klimaatverandering zo tenbsp;framen, dat het iets is waarmee je status krijgtnbsp;bij je vrienden. Zo zouden de idealen van onzenbsp;kinderen de bron kunnen worden voor denbsp;gedragsverandering die zo nodig is in deze snelnbsp;veranderende wereld.quot;

MIMDMOBILI



-ocr page 6-

Kort


“Eeuwig dankbaar voor deze kans”


Word leraar!


Leraar worden kan op elk moment in je leven. Om bij te dragen aan het oplossen van het lerarentekort,nbsp;maakt de Universiteit Utrecht de postacademischenbsp;opleidingen voor zij -instromers steeds flexibeler.nbsp;Studenten kunnen zo studie, werk en privé beternbsp;combineren. Denk jij ook weleens dat het mooinbsp;zou zijn om maatschappelijk relevant werk te doennbsp;en met jonge mensen te werken? Als je een studienbsp;hebt gevolgd op het gebied van een middelbare-schoolvak en werkervaring hebt op academischnbsp;niveau kun je soms al binnen een jaar leraar in hetnbsp;voortgezet onderwijs worden, met het Onderwijsnbsp;voor Professionals aan onze universiteit.

Kijk voor de mogelijkheden op uu.nl/professionals/ programmas/word-leraar-in-het-voortgzet-onderwijs


Zeynep Naz Inansal studeerde in Utrecht met een Utrecht Excellence Scholarship, medenbsp;mogelijk gemaakt door de steun van Vriendennbsp;en donateurs van het Utrechts Universiteits-fonds. In de jaarlijkse campagne ‘Doorgeven’nbsp;werft het Utrechts Universiteitsfonds voor viernbsp;speciale doelen:

  • • Incluusion: help nieuwkomers studeren

  • • Plasticvrij maken van onze oceanen

  • • Vaccin om Aziatische olifant te redden

  • • Beurzen voor studenten die anders nietnbsp;kunnen studeren

Steun studenten zoals Zeynep. Lees meer over de campagne en doneer online via uu.nl/doorgeven

Op pag. 18 lees je meer over het Utrechtse beurzenprogramma en over waarom beurzennbsp;steeds belangrijker worden.

I MOOC'S ]

Online universitairenbsp;cursussen

Een MOOC is een Massive Open Online Course.

De Universiteit Utrecht heeft steeds meer van deze gratis online cursussen beschikbaar en iedereennbsp;kan meedoen. Er zijn MOOC’s over bijvoorbeeldnbsp;kinderontwikkeling, mensenrechten of het wereldvoedselprobleem.


Doe ook mee op uu.nl/en/education/ massive-open-oniine-courses

6 Illuster Mrt 2020

-ocr page 7-

I GEQUOTE I

”Het is belangrijk dat kinderen ziennbsp;dat studerennbsp;aan de universiteitnbsp;voor iedereennbsp;haalbaar is”

Roshi Flippo

is student en buddy voor Debuut; een programma dat studenten koppelt aannbsp;scholieren van wie de familie niet aan eennbsp;universiteit gestudeerd heeft.

Eerste virtual classroomnbsp;geopend

I CARTOON I

Argibald

Vanuit een studio heeft een docent contact met tot wel 36 studenten. Het lijktnbsp;net of ze allemaal op de eerste rij zitten.nbsp;Dat is in het kort de nieuwe virtualnbsp;classroom die afgelopen november aannbsp;de Universiteit Utrecht is geopend.nbsp;Hierdoor wordt het makkelijker UU-overstijgend onderwijs te geven, bijvoorbeeld in samenwerking met internationalenbsp;universiteiten. Wetenschappers kunnennbsp;met de virtual classroom teleconferentiesnbsp;organiseren en (vlieg)reizen uitsparen.nbsp;Zo draagt de virtual classroom niet alleennbsp;bij aan onderwijsinnovatie, maar ook aannbsp;de vermindering van onze CO2-uitstoot.

Lees meer over de virtual classroom op https://teachinglearninglab.nl/nbsp;virtual-classroom/

Mrt2O2O Illuster 7

-ocr page 8-

Kort



Fluffy cat helpt studenten diernbsp;geneeskunde

Een snelle krauw of onverwachte beweging: katten zijn onvoorspelbaarder dan honden én zenbsp;brengen het vaakst een bezoekje aan de dierenarts. Hoe leer je studenten diergeneeskunde metnbsp;de grillen van een kat om te gaan? Het antwoord:nbsp;met een fluffy cat. Bij Diergeneeskunde hebben zenbsp;er sinds februari drie. Op deze katmodellennbsp;kunnen studenten naar hartenlust oefenen,nbsp;zonder dat er echte (oefen)katten aan te pasnbsp;komen. Ze kunnen de kop bewegen en in de beknbsp;kijken, de pols voelen en oefenen met fixeren. Ditnbsp;zijn handelingen die levende katten als stressvolnbsp;ervaren. Bovendien kan de docent op de dummynbsp;goed zien of de student de juiste vaardighedennbsp;toepast.


Geflipte klassen?

Als alumnus van onze universiteit ging je in jouw studententijd waarschijnlijk eerst naar college omnbsp;daarna thuis aan de slag te gaan met opdrachten.nbsp;Bij de onderwijsvorm flipping the classroom wordt ditnbsp;principe omgedraaid. Studenten bekijken eerst thuisnbsp;een online instructie en maken daarna opdrachtennbsp;in een onderwijsruimte. Onderwijskundige Davidnbsp;van Alten onderzocht of het werkt. Zijn conclusie?nbsp;De methode kan de leerprestaties van studentennbsp;wat verbeteren, zolang het niet als vervanging vannbsp;onderwijstijd wordt gebruikt: “Daar, in de klas,nbsp;gebeurt het. Daar moet de student onder toeziendnbsp;oog van de docent de stof gaan toepassen.”

Alumnus schrijft nieuwnbsp;universiteitslied

Bij de Diesviering op 26 maart 2019 daagde rector magnificus Henk Kummeling studenten, medewerkers en alumni uit om een nieuw lied te schrijvennbsp;dat zal klinken bij academische plechtigheden.nbsp;Sommigen waren meteen enthousiast, anderennbsp;moesten even wennen aan het idee van een modernnbsp;lied. De jury ontving ruim dertig — heel diverse —nbsp;inzendingen. Het lied van Rosa Falkenburg, alumnusnbsp;Theater-, Film- en Televisiewetenschap (2014)nbsp;is unaniem gekozen. Tijdens de Dies Natalis opnbsp;26 maart 2020 zal Rosa het lied ten gehore brengen.

Vanaf 26 maart is het lied ook te lezen en te horen op: uu.nl/universiteitslied


8 Illuster Mrt 2020

-ocr page 9-

Benoemingen

De Universiteit Utrecht is trots op haar afgestudeerden. Alumni zijn een belangrijk deel van de academische gemeenschap. Waar zijn zijnbsp;allemaal actief? Illuster doet een greep uit opvallende benoemingennbsp;van het afgelopen halfjaar.




Bestuurs- en Organisatiewetenschap (2010) is de nieuwe predikant van de Utrechtse Domkerk.

tot Practice Head en lid van de Raad van Bestuur van advocatenkantoor

De Brauw Blackstone Westbroek. tot CEO Gaming bij Talpa Nederland.


is benoemd tot lid van de Raad van Bestuurvan a.s.r.

Marcel Veenhuizen Doctoraal Algemenenbsp;Sociale Wetenschappen

(1990) is benoemd tot Head of commerce bij Zoover en Weeronline.

C Marjolein Boer Siero Doctoraal Internationalenbsp;Wv * Betrekkingen(1993)nbsp;is benoemd tot hoofd corporatenbsp;communicatie bij Heijmans.

Geneeskunde (2008) is benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur

geworden van Stichting Space Campus Noordwijk.

Marjan Vermeulen

Doctoraal Onderwijskunde

(1998) is benoemd tot bijzonder hoogleraar professionelenbsp;leernetwerken (onderwijsontwikkelingnbsp;door leernetwerken) aan de Opennbsp;Universiteit.


van het Radboud UMC.



Leoniek Wijngaards de Meij

Doctoraal Psychologie

(1998) is benoemd tot hoogleraar Data use for innovation in Higher Educationnbsp;aan de Universiteit Utrecht. Zij isnbsp;tevens gestart als vice-decaan voornbsp;het bachelor-onderwijs aan de faculteitnbsp;Sociale Wetenschappen.

L i Victor Everhardt

'W Doctoraal Nederlands Recht en doctoraal

Geschiedenis (1994) is benoemd tot wethouder Financiën en Economischenbsp;Zaken in Amsterdam. Hij was wethouder Volksgezondheid in Utrecht.


X nbsp;nbsp;nbsp;Carl Verheijen

V- nbsp;nbsp;Doctoraal Geneeskunde

(2003) wordt chef de mission bij de Olympische Winterspelen van 2022.

Henk Korvinus Doctoraal Nederlandsnbsp;Recht (1980) is benoemd


lid van de Raad van Bestuurvan Adyen.


Ook ‘benoemd’ worden?

Geef je benoeming door via alumni@uu.nl. Wie weet zie je jezelfnbsp;terug in de voigende iiiuster, of wordnbsp;je Aiumnus van de Maand. Elke maandnbsp;maken we die bekend op LinkedInnbsp;(Utrecht University), Facebooknbsp;(Alumni Universiteit Utrecht)ennbsp;Instagram en Twitter (@AlumniUU).



tot inspecteur-generaaljustitie en Veiligheid bij het ministerie van Justitienbsp;en Veiligheid.

Nathanja van Dijk Doctoraal Taal- en Cultuurstudies (2007) is de nieuwe



directeur van de Kunsthal in Rotterdam.

Mrt2O2O Illuster 9

-ocr page 10-

Wat kul

quot; 'J


we segregatie in hetnbsp;onderwijs?


*

Elsemick Schepers en Steijn van der Craats groeien op in totaal verschillende werelden.

Maar sinds hun studies in Utrecht is er iets dat ze sterk aan elkaarAyerbindt; nieuwsgierigheidnbsp;naar diversiteit en de drive om Nederland eennbsp;stukje harmonieuzer te maken. In 20T9 dedennbsp;de jonge alumni onderzoek naar segregatie innbsp;het basis- en voortgezet onderwijs, dankzij hetnbsp;Micha de Winter Fellowship.

leksl Manneke Olivier beeld Bas van Hattum

lO llliislei Mrt 2020


-ocr page 11-

Dubbelinterview

In het Twentse dorp waar

Elsemiek opgroeit is pluriformiteit ver te zoeken. Bijna iedereen in de klas lijkt opnbsp;elkaar. Bij Steijn is dat anders.nbsp;Zijn school in Almere is eennbsp;smeltkroes; in vijf havo is hij één vannbsp;de drie autochtone Nederlanders.

steijn van der Craats (1993) deed de pabo ennbsp;daarna een master Youth,nbsp;Education en Society aannbsp;de Universiteit Utrecht.nbsp;Hij was ook docent ennbsp;coördinator bij de iMCnbsp;Weekendschool, eennbsp;project dat kinderen uitnbsp;kansarme wijken innbsp;contact brengt met professionals in verschillendenbsp;vakgebieden. Hij werktnbsp;nu als zelfstandig leerkracht basisonderwijsnbsp;en sociaal pedagoog.

“Ik leefde best in een bubbel”, concludeert Elsemiek terugkijkend op haar jeugd.nbsp;“Destijds vond ikhet heel normaal:nbsp;‘zo ziet de wereld eruit en iedereen zit opnbsp;een school als die van mij’. Dus toen ik denbsp;Academische Lerarenopleiding Primairnbsp;Onderwijs ging doen en in de wijknbsp;Overvecht kwam wonen, was dat wel watnbsp;anders dan ik gewend was. Ik merkte datnbsp;mensen niet altijd positief praatten over denbsp;wijk waar ik met zoveel plezier woonde ennbsp;vroeg me af waarom dat was.”

Steijn ervaart vrijwel het omgekeerde. “Mijn context was die gemengde school.nbsp;Daar had ik verder nooit over nagedacht.nbsp;Na mijn eerste week pabo in Utrecht, zeinbsp;ik tegen mijn moeder: ik zie overal alleennbsp;maar blonde haren en blauwe ogen. Hoenbsp;kan dat? Het is toch gewoon een stad?! ”

»

Beiden lopen tijdens hun opleiding stage op basisscholen met uiteenlopendenbsp;populaties. Het wakkert hun interessenbsp;in onderwijssegregatie verder aan.

Steijn: “Ik liep stage in een gebouw met drie scholen. Eén met voornamelijkkinde-ren met een migratieachtergrond, één metnbsp;vooral autochtone Nederlandse kinderennbsp;en één school met een gemengde populatie.nbsp;Toen dacht ik: als kinderen letterlijk doornbsp;dezelfde deur een gebouw ingaan, maarnbsp;vervolgens les krijgen en opgroeien innbsp;gescheiden werelden, dan gaat er iets nietnbsp;goed. Dat klopt gewoon niet voor mij. Ondernbsp;meer door deze ervaring besloot ik na denbsp;pabo de (pre-)master Youth, Education andnbsp;Society te gaan doen.”

Elsemiek: “Ook in mijn stages — en na mijn afstuderen toen ik voor de klas stondnbsp;— zag ik hoezeer kinderen in hun eigennbsp;bubbel opgroeien. Als je elkaar niet kentnbsp;en een beeld vormt van een hele groep,nbsp;kan dat leiden tot polarisatie en strijd.nbsp;Vooral als dat beeld minderwaardig is tennbsp;opzichte van het beeld dat je van je eigennbsp;groep hebt.”

“Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en effecten van segregatie innbsp;het onderwijs, maar nauwelijks naar denbsp;vraag wat we ertegen kunnen doen”, zegtnbsp;emeritus hoogleraar Maatschappelijkenbsp;Opvoedvraagstukken Micha de Winter.nbsp;“Elsemiek en Steijn hebben manierennbsp;onderzocht waarop je — ondanks segregatie — kunt zorgen dat leerlingen (ennbsp;ouders) van verschillende scholen elkaarnbsp;leren kennen en gaan samenwerken.nbsp;Toegegeven, daarmee is het probleemnbsp;van de segregatie zélf niet opgelost.nbsp;Maar het is wel van groot belang voornbsp;kinderen én de samenleving dat leerlingennbsp;uit verschillende lagen van de bevolkingnbsp;elkaar ontmoeten en in elkaar geïnteresseerd raken.”

Steijn: “Twee scholen waar wij onderzoek mochten doen, staan in aangrenzendenbsp;wijken, maar zijn wat betreft sociaal-economische, culturele en religieuze ??


Mrt2O2O Illuster 11

-ocr page 12-

Dubbelintervdew

“Segregatie in het onderwijs isnbsp;een blinde vleknbsp;in de politiek”

?gt; achtergrond echt andere werelden. De scholen hebben een uitwisselingsproject waarin kinderen vanaf de kleutersnbsp;aan elkaar worden gekoppeld en samennbsp;lessen volgen.”

Elsemiek: “Een paar jaar geleden begon het met brieven schrijven en elkaar een enkelenbsp;keer uitnodigen op school. Na onderzoek ennbsp;advies vanuit de universiteit isnbsp;dat inmiddels uitgebouwd, ennbsp;hebben de groepen acht iederenbsp;week samen les in onder meernbsp;gym en filosoferen. Die lessennbsp;hebben we zelf ook gevolgd.nbsp;En we hebben veel met leerlingen gesproken over hoe zijnbsp;de uitwisseling ervaren, hoenbsp;ze de lessen vinden en innbsp;hoeverre ze elkaar al kennen.nbsp;Docenten hebben we gevraagdnbsp;wat hun bedoeling is met denbsp;uitwisseling en wat zij vindennbsp;dat wel of niet werkt.”

Steijn: “Kinderen van de ene school zeiden dat het doel was om kinderen uit anderenbsp;culturen te leren kennen. Op de anderenbsp;school noemden ze ‘andere kinderen lerennbsp;kennen’ als doel. Een nuanceverschil. Maar

Elsemiek: “In mijn masterthesis deed ik op diezelfde scholen onderzoek naar denbsp;rol van ouders. Ookbij hen zag je nuanceverschil in wat ze belangrijk vinden. Voornbsp;ouders uit de ene wijk was het belang vannbsp;de uitwisseling het ontstaan van gelijkwaardigheid. Terwijl ouders uit de anderenbsp;buurt lieten doorschemeren het belangrijknbsp;te vinden de anderen te helpen. Als je hetnbsp;ziet als liefdadigheid is de gelijkwaardigheid zoek en dat is nou juist een voorwaarde om uitwisseling te laten slagen.”

Steijn: “Het is erg complex en we hebben geen kant-en-klare oplossing. Wat we welnbsp;zien, is dat je actief moet sturen en de uitwisseling moet faciliteren. Als docentennbsp;niets doen, mengen de groepen niet.nbsp;Behalve eikaars naam, bleken de kinderennbsp;niet veel van elkaar te weten. Dat zagennbsp;we ook op de middelbare scholen waar wenbsp;onderzoek deden. We hebben tussentijdsnbsp;terugkoppelingen gegeven en zo is de uitwisseling steeds verder geoptimaliseerd.”

Elsemiek: “Sommige docenten waren bang het wij/zij-denken juist in de handnbsp;te werken, vooroordelen te bevestigen ofnbsp;zelfs te ontwikkelen. ‘We willen geen slapende honden wakker maken’, zeiden ze.


door gebrek aan eenduidigheid hebben mensen verschillende verwachtingen.”nbsp;Ze wilden het leuk houden, geen botsingennbsp;veroorzaken en focussen op de gemeen


schappelijkheden. Kijken naar overeenkomsten isnbsp;natuurlijk goed. Maar alsnbsp;je niet ingaat op vragennbsp;en opmerkingen vannbsp;kinderen, uit angst omnbsp;het gesprek aan te gaan,nbsp;dan schuilt daarin eennbsp;gevaar. Wij hebben geadviseerd om juist ook denbsp;verschillen te bespreken,nbsp;zodat je een tegengeluidnbsp;kunt laten horen bijnbsp;mogelijke aannamesnbsp;van kinderen.”

Steijn: “Het is zoeken naar wat het beste werkt.nbsp;Als alternatief voor

12 Illuster Mrt 2020

-ocr page 13-

filosofie, zijn de scholen nu gestart met theaterlessen om te kijken in hoeverre die bijdragen aan positief contactnbsp;en het verminderen van vooroordelen. Daarbij is onsnbsp;nadrukkelijke advies om bij het kiezen van thema’s aannbsp;te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen en hennbsp;erbij te betrekken.”

Eisemiek: “Maak kinderen enthousiast, zodat ze zelf les willen hebben met een andere school. Laat ze kritischenbsp;vragen stellen. Het blijft ingewikkeld, maar toch: ga hetnbsp;niet uit de weg. Volwassenen hebben soms de neigingnbsp;kinderen te onderschatten. Maar het is zo mooi om elkenbsp;keer te merken dat kinderen je zoveel meer kunnennbsp;vertellen dan je denkt.”

Sieijn: “We moedigen uitwisseling aan, maar er komt veel bij kijken. Het gevaar van een averechts effect ligt op denbsp;loer als je er niet heel goed over nadenkt en het niet goednbsp;begeleidt. Ik sta nu als invalleerkracht voor een gemengdenbsp;groep zeven en ervaar hoe het in de praktijk gaat. Ik wilnbsp;heel graag een verbinding tussen theorie en praktijk zijn.nbsp;Want we kunnen vanuit onze ivoren toren onderzoeknbsp;blijven doen en beleidnbsp;maken, maar als je nooitnbsp;zelf voor de klas hebtnbsp;gestaan, weet je niet hoenbsp;het werkelijk is en watnbsp;haalbaar is.”

Micha de Winter ziet de segregatie in het onderwijs en de maatschappijnbsp;steeds sterker worden.

“Het is een enorme blinde vlek in de politieknbsp;en het onderwijsbeleidnbsp;dat we dit niet als urgentnbsp;probleem op de agendanbsp;zetten. Het zet de socialenbsp;samenhang — die in onze tijd toch al kwetsbaar i§ — opnbsp;het spel.” Toch is De Winter optimistisch. “Veel mensen innbsp;het onderwijsveld zelf zien het probleem gelukkig wél ennbsp;willen er ook wat aan doen. Ikben hoopvol als ikzie metnbsp;welk elan en engagement jonge academici als Elsemiek ennbsp;Steijn hun wetenschappelijke talent inzetten om dit grotenbsp;maatschappelijke probleem te helpen aanpakken.” «

Opvoedings-vraagstukken

Het fellowship Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken (of, in hetnbsp;Engels: Youth, Education and Society)nbsp;is ingesteld bij het afscheid van Michanbsp;de Winter als faculteitshoogleraar ennbsp;richt zich op de versterking van denbsp;opvoedomgeving. De antwoorden opnbsp;de opvoedingsvraagstukken wordennbsp;gezocht vanuit verschillende disciplinesnbsp;en in samenhang met bredere maatschappelijke vraagstukken, zoals het totnbsp;stand brengen van meer sociale inclusie,nbsp;participatie en culturele diversiteit en,nbsp;zoals Steijn en Elsemiek laten zien, hetnbsp;tegengaan van segregatie. Zo is hetnbsp;fellowship toegankelijk voor een bredenbsp;groep van UU-afgestudeerden op ditnbsp;thema. Na Elsemiek en Steijn zullennbsp;er nog drie fellows volgen.

De Universiteit Utrecht verzorgt ook verschillende masterprogramma’s overnbsp;opvoedingsvraagstukken. Zoals bijvoorbeeld de gelijknamige (pre-) master Youth,nbsp;Education and Society.

Meer weten over ons onderwijs rond opvoedingsvraagstukken? Kijk opnbsp;www.uu.nl/organisatie/nbsp;faculteit-sociale-wetenschappen/nbsp;onderwijs/masterprogrammas

“Als docenten niets doen,nbsp;mengennbsp;de groepennbsp;zich niet”

Mrt 2020 Illuster 13

-ocr page 14-

Andere studie..

Marjan Osinga (12)

studie: Nederlands Recht

Werk; Leraar groep 6, Kindcentrum de Spreng (Hoevelaken)

1)

e puurheid en eerlijkheid van kinderen is fantastisch.nbsp;Als je hen iets uitlegt en hetnbsp;kwartje valt, zijn ze zo trots.nbsp;Bovendien is het gaaf omnbsp;als leerkracht aan het begin

van hun levens te staan en een verschil te

maken. Maar het is ook een zware, verantwoordelijke baan. Kinderen zijn het grootste bezit van ouders, en daar zorg ik de helenbsp;weekvoor. Gelukkig heb ikal een universitaire studie en een carrière in de recruitment

achter de rug waardoor ik sterk in mijn schoenen sta. Dat is de kracht van zij-instromers. We komen voor de klas terecht

als we iets ouder zijn en brengen veel levenservaring mee. Leraar worden was wel altijd al mijn sluimerende droom, maartijdensnbsp;een trip naar Argentinië om daardetaaltenbsp;leren, hakte ik pas de knoop door. Toen iknbsp;daarin het klaslokaal de docent aan hetnbsp;werk zag, wist ik dat ik dat ook wilde doen.nbsp;Een paar maanden later schreef ik mij innbsp;voorde pabo en inmiddels sta ikalweervijfnbsp;jaarvoorde klas.quot;

-ocr page 15-

o


Jenke van Middelkoopnbsp;(45)

et is bijzonder om kinderen voor de eerste keer in hunnbsp;leven iets te vertellen, in denbsp;hoop dat ze deze kennis innbsp;hun verdere leven kunnennbsp;gebruiken. Volgens mij is

dat ook precies waar zij-instromers, zoals ik, goed in zijn. Mijn studie Psychologie ennbsp;werkervaring in de media geven mij eennbsp;brede kennis. Hierdoor kan ik verschillendenbsp;vakken geven en allerlei anekdotes vertellen, of een keer een les psychologie geven.nbsp;Bovendien is het contact met de kinderennbsp;verfrissend. Ze zijn zó leergierig en vragennbsp;erop los. Ideaal voor mij, want ik vertelnbsp;graag. Dat deed ik ook al in mijn vorige baannbsp;bij de radio. Daargaf ikvaaktrainingen.nbsp;Maar door een reorganisatie raakte ik mijnnbsp;baan kwijt. Mijn ontslagregeling bood mijnbsp;zowel tijd als geld om de pabo te doen.nbsp;Een geluk bij een ongeluk dus. Nu geef iknbsp;aan groep 4 les, en ik wil nooit meeranders.nbsp;Ik hoop dat zij-instromers het onderwijsnbsp;aantrekkelijker maken en zo anderennbsp;stimuleren om ook les te geven.quot;

carrière


-ocr page 16-

Babs van den Bergh

P-----------Q-----------P

1983

Studie Filosofle-ethlek in Utrecht, metalsnbsp;bijvak Chinees innbsp;Leiden

1990

Ondersteuning oprichting van denbsp;Netherlands Schoolnbsp;of Publicandnbsp;Occupational Health

'Universitett, bewaakjenbsp;academischenbsp;karakter'

quot;Een lijn in mijn carrière is toch wel de zoektocht naar een antwoord op de vraagnbsp;'What are universities for?'. Mijn werk hadnbsp;steeds betrekking op het wetenschaps- ennbsp;innovatiebeleid.quot; Op dat terrein heeft Babsnbsp;van den Bergh, momenteel directeur vannbsp;universiteitenkoepel VSNU, inderdaad velenbsp;moves gemaakt.

DDe laatste jaren zijn die vernieuwingen in het hoger onderwijs vooral gericht opnbsp;een hogere ‘impact’. “Aan universiteitennbsp;werken bij uitstek mensen die wetennbsp;waar de maatschappelijke problemennbsp;zich voordoen en wat de oplossingsrichtingen zouden kunnen zijn”, vertelt Van den Bergh.nbsp;“Dat geldt op alle fronten; op het gebied van klimaat,nbsp;gezondheid, economie, integratie... Daarvoor is de inbrengnbsp;van alle universitaire disciplines noodzakelijk, alfa ennbsp;gamma net zo goed als bèta en medisch.”

Vaak is er spanning tussen wetenschappelijke inzichten en economisch gewin. “Neem een thema als preventie”,nbsp;illustreert Van den Bergh. “Daarmee valt enorm veel winstnbsp;te behalen op maatschappelijk en gezondheidsgebied, en

-ocr page 17-

1992

Manager van het

Centrum voor Bio-ethieken Gezondheidsrecht aan de Uni-versiteit Utrecht

2001

Adviseur van de Adviesraad voornbsp;Wetenschapennbsp;Technologie AWTI

2008

Directeur wetenschapsbeleid op het ministerie van OCWnbsp;en publicatie boeknbsp;'Fietsen met Nietzsche'

2012

Hoofd Academische

Zaken aan de Universi-teit van Amsterdam

2016

Eerst adjunct, vervolgens directeurnbsp;van de Verenigingnbsp;van Nederlandse

Universiteiten VSNU en publicatie boek'Watnbsp;kan mij gebeuren?'


op termijn kan het veel geld besparen. Maar omdat preventie meestal geen directnbsp;economisch gewin voor bedrijven oplevert,nbsp;wordt zo’n thema moeizaam opgepakt.nbsp;De druk om te komen met simpele, snellenbsp;oplossingen is groot. Maar universiteitennbsp;zijn geen instellingen van snelle, simpelenbsp;oplossingen.” En of dat maar zo mag blij -ven, vindt Van den Bergh. “Universiteitennbsp;moeten hun academische karakter blijvennbsp;bewaken; ze moeten onderzoekend zijn,nbsp;theoretisch, onafhankelijk, kritisch.nbsp;Dergelijke kwaliteiten kan Googlenbsp;onmogelijk overnemen.”

Een ander obstakel waar de VSNU tegenaan loopt is meer intern van aard. “De veertiennbsp;leden van onze vereniging hebben elknbsp;hun eigen belang en verantwoordelijkheid.nbsp;Sterker: op diverse punten worden zenbsp;aangezet om met elkaar te concurreren.nbsp;Dat maakt de mogelijkheid om tot zoietsnbsp;te komen als een Universitas Neerlandicanbsp;vrijwel nihil. Terwijl het heel wenselijk kannbsp;zijn om tot ‘een gezamenlijk masterplan’nbsp;te komen. Ondanks die verschillen tussennbsp;universiteiten zie je toch zeker clustersnbsp;ontstaan. Bijvoorbeeld de samenwerkingnbsp;van Utrecht met Eindhoven ennbsp;Wageningen. En er ontstaan zelfs consortianbsp;op Europese schaal, waarbinnen studentennbsp;kunnen gaan rondreizen om hun studie innbsp;te vullen.”

Is een fysieke aanwezigheid van studenten nog wel nodig? Onder meer in het kadernbsp;van life long learning wordt toch al in toenemende mate geleund op online learning-faciliteiten. En in het verlengde daarvan;nbsp;heeft het instituut universiteit dan nog welnbsp;toekomst? “Vooral de bachelorfase zal denbsp;universiteit blijven dragen”, verwacht Vannbsp;den Bergh. “Jongeren van 18 tot 25 jaarnbsp;willen nog heel graag verbonden zijn aannbsp;een academische gemeenschap. Bij denbsp;masters ligt dat wat diffuser, daar isnbsp;shoppen bij diverse instellingen meer voornbsp;de hand liggend, zeker sinds ‘Bologna’ datnbsp;mogelijk heeft gemaakt. In technische ennbsp;IT-studies past online leren, bijvoorbeeldnbsp;via MOOC’s (gratis online cursussen, red.),nbsp;fantastisch. Deze diversiteit in aanbodnbsp;gaan we als VSNU zeker stimuleren.”

‘7k benijd huidige studenten niet”

Van den Bergh kijkt met dankbaarheid terug op haar studietijd. “Ikheb een heelnbsp;goede studie gevolgd die me veel gebrachtnbsp;heeft. Ik was intensief met teksten bezig,nbsp;maar ook politiek actief — bijvoorbeeld innbsp;de Universiteitsraad — en daarvoor kreegnbsp;ik ruim de tijd. Ikbenijd de huidige studenten niet. Maar eerlijk gezegd heb ik menbsp;nooit heel specifiek met alleen Utrechtnbsp;verbonden gevoeld. Wel met de universitaire wereld als geheel: ikhad toen alnbsp;het idee onderdeel te zijn van een grote,nbsp;internationale en enigszins amorfenbsp;academische gemeenschap van nieuwsgierige slimmerds.” «

Een langere versie van dit interview vind jeopuu.nl/illuster.

Babs van den Bergh (1964)

studeerde Filosofie in Utrecht met als specialisatie Ethiek, en behaaldenbsp;later nog een masternbsp;Kennismanagementnbsp;aan hetTIAS. Na diversenbsp;functies bij de Universiteitnbsp;Utrecht, de Adviesraadnbsp;voorwetenschap ennbsp;Technologie, hetnbsp;ministerie van OCWnbsp;en de Universiteit vannbsp;Amsterdam werd zenbsp;in 2017 directeur van denbsp;koepel van Nederlandsenbsp;universiteiten, de VSNU.nbsp;In 2007 publiceerde Vannbsp;den Bergh het boekF/'efsennbsp;met Nietzsche, een bloemlezing van filosofischenbsp;teksten over reizen. Innbsp;2016 verscheen haar boeknbsp;Wat kan mij gebeuren?, overnbsp;de ziekte en het stervennbsp;van haar man, filosoof ennbsp;Denker des Vaderlandsnbsp;René Gude.


Mrt2O2O Illuster 17

-ocr page 18-

Dankzij donaties van alumni, medewerkers en studenten van onze universiteit draagt het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds jaarlijks een flinke steen bij aannbsp;studiebeurzen voor studenten. Daarom dook Illusternbsp;in de wereld van de beurzen. Wat is het belang vannbsp;studiebeurzen? Wat voor beurzen zijn er? En watnbsp;kost dat nou eigenlijk, studeren aan de universiteit?


Eindeloos studeren, zoals de inmiddels wat ouderenbsp;Illuster-lezers zich hunnbsp;studietijd zullen herinneren,nbsp;is er tegenwoordig niet meernbsp;bij. Sinds de afschaffing vannbsp;de basisbeurs in 2015 zijn de zorgen over denbsp;toegankelijkheid van het hoger onderwijsnbsp;alleen maar toegenomen. En daar komennbsp;de verontrustende signalen over kansenongelijkheid en maatschappelijke tweedelingnbsp;in het onderwijs nog bij. De Universiteitnbsp;Utrecht wil iedereen die het talent en denbsp;motivatie heeft gelijke kansen bieden.nbsp;Onder meer met beurzen voor studenten.

Susan Verstegen kreeg een Bright Minds

Fellowship

Studeren, wat kost dat?

Studenten uit de EU/EER, inclusief Nederland, betalen in principe het wettelijke collegegeld van 2083 euro per collegejaar. Studenten van buiten de EU/EERnbsp;betalen het zogeheten instellingstarief,nbsp;dat universiteiten zelf mogen bepalen.nbsp;Het verschilt per universiteit én pernbsp;opleiding. Voor opleidingen aan de Universiteit Utrecht ligt het instellingstarief ditnbsp;collegejaar tussen de 8732 en 22.100 euro.nbsp;Daarnaast hebben studenten natuurlijknbsp;ook nog allerlei andere kosten, bijvoorbeeldnbsp;voor leermiddelen en levensonderhoud.

Een indicatie: het Nibud becijferde de totale kosten voor een uitwonend en aan het hogernbsp;onderwijs studerend kind in 2017 op 1261nbsp;euro per maand.

Beurzen

Onze universiteit kent verschillende beurzenprogramma’s voor studenten dienbsp;hier een bachelor of masterprogrammanbsp;willen volgen, waarvan het Utrechtnbsp;Excellence Scholarship, het Bright Mindsnbsp;Fellowship en het Holland Scholarshipnbsp;het grootst zijn. Jaarlijks verstrekt denbsp;Universiteit Utrecht in totaal aan veertignbsp;tot vijftig nieuwe studenten een beurs.nbsp;Dat zijn er veel minder dan het aantalnbsp;beurzen dat wordt aangevraagd; in 2019nbsp;kreeg de Universiteit Utrecht in totaalnbsp;1270 aanvragen voor studiebeurzen.


IS Illuster Mr(2O2O


-ocr page 19-

De hoogte van de beurzen verschilt, per programma en ook daarbinnen. Eennbsp;Holland Scholarshiop is 5000,10.000 ofnbsp;15.000 euro per collegejaar. Een Utrechtnbsp;Excellence Scholarship kan oplopen totnbsp;het volledige collegegeld plus 11.000 euronbsp;vergoeding voor levensonderhoud. Studenten die een meerjarig programma doennbsp;krijgen meestal alle jaren een beurs toegekend. Voor elk programma zijn er vastgestelde procedures op basis waarvan denbsp;beurzen worden toegekend.

Maar niet alleen de universiteit waar studenten gaan studeren, bieden financiëlenbsp;ondersteuning aan. Zo zijn er buitenlandsenbsp;overheden die beurzen verstrekken aannbsp;studenten uit hun land die in het buitenlandnbsp;willen studeren. Daarnaast zijn er ooknbsp;allerlei fondsen, al dan niet verbonden aannbsp;het Utrechts Universiteitsfonds, die bijdragen financieren voor specifieke projecten ofnbsp;doelgroepen. Een van de vele voorbeelden isnbsp;het Minderhoud Fonds van studentenvereniging UVSV, dat beurzen verstrekt voornbsp;prestigieuze studie- of stageprojecten aannbsp;UVSV-leden.

Diversiteit


van de studenten had een Griekse achtergrond en jarenlang in Bolivia gewoond. Hij zag, dat als Boliviaanse vrouwen denbsp;vragenlijst zouden invullen, ze heel laagnbsp;zouden scoren. Want symptomen die wenbsp;hier als symptomen voor depressie ervaren,nbsp;zoals sociaal isolement, zijn daar nietnbsp;relevant. Hij legde het uit in de werkgroepnbsp;en had ieders aandacht. Zelfs in de middag,nbsp;uren later, hoorde ik studenten met elkaarnbsp;dit voorval bespreken. Dus: het beklijft!”.

Ook Nederlandse studenten weten dat studeren in het buitenland hen veel goedsnbsp;kan brengen. Zij kunnen bijvoorbeeld vianbsp;het Erasmusprogramma of bij een van denbsp;vele vermogensfondsen een aanvullendenbsp;beurs aanvragen voor studeren in hetnbsp;buitenland. Voor Utrechtse studentennbsp;is er bijvoorbeeld het Yvoor Fonds.nbsp;En voor extra-curriculaire activiteiten alsnbsp;summercourses, congresbezoek en buiten-landstages verstrekt het Utrechts Universiteitsfonds subsidies aan studenten.

Giften zijn onmisbaar

Voor het kunnen aanbieden van beurzenprogramma’s zijn filantropische giften onmisbaar. Universiteiten mogen namelijk



Anton Nguyen kreeg een Utrecht Excellence

Scholarship en doneert nu zelf aan het Utrechtsnbsp;Universiteitsfonds


Een van de redenen waarom de UU beurzen


wettelijk geen beurzen verstrekken uit de



belangrijk vindt is omdat ze eraan bijdragen dat groepen studenten divers zijn samengesteld. Universitair docent psychologienbsp;Haza Rahim begeleidt masterstudentennbsp;uit allerlei landen. Voor haar is diversiteitnbsp;in haar lessen essentieel. Om te illustreren


middelen die ze ontvangen via de eerste geldstroom, oftewel de rijksbijdrage voornbsp;onderwijs. Dankzij een soort uitzonderingnbsp;(de profileringsregeling) en met de substantiële bijdrage van alumni en Vriendennbsp;van het Utrechts Universiteitsfonds kan


waarom geeft ze het liefst een voorbeeld:


de Universiteit Utrecht toch beurzen aan-


“In een werkgroep ging het over instru-


bieden. Zo zien elk jaar meer jonge mensen


menten om depressie vast te stellen. Een


hun dromen uitkomen. «


Geef ook aan studiebeurzen


Â

Bncl*

k

L fa

1 studit

icurxci

S i

IF


My Anh Truong ontving een Utrecht Excellence

Scholarship


Het Utrechts Universiteitsfonds vraagt uw hulp voor het universitaire beurzenprogramma. Het is een van de vier

geefdoelen in de jaarlijkse campagne Doorgeven. Dankzij donaties vannbsp;honderden alumni kunnen steedsnbsp;meer studenten uit alle lagen vannbsp;de maatschappij een beroep doennbsp;op een studiebeurs. Draag ook bij!

Kijkvoer meer informatie op uu.ni/doorgeven ofnbsp;doneer direct:


Mit 2020 Illuster 19

-ocr page 20-

Kennis doorgeven

De stille onderwijsnbsp;revolutie

Stakende docenten en lerarentekorten roepen de vraag op: geven we onderwijs in onze samenleving wel de waardering die het verdient?

Ook op de universiteit is die vraag heel actueel. Van oudsher werd je prof vanwege je onderzoekspublicaties en de subsidies die jenbsp;binnenhaalde. Onderwijs deed je erbij. Dat is niet meer zo. Aandachtnbsp;voor onderwijs verovert gestaag de academische wereld, met denbsp;Universiteit Utrecht in de voorhoede. Want de belangrijkste bijdragenbsp;van onze universiteit aan een betere wereld zijn onze studenten.nbsp;Toch? De strijd blijkt nog niet gestreden. 'Toen ik seo/or/e/tow werd,nbsp;zeiden collega's: 'Pas op dat zo'n onderwijsprofiel niet aan je gaatnbsp;kleven.'Ja hoor eens, dat wil ik juist.quot;

tekst Maarten Post beeld Ed van Rijswijk en Maartje Kuperus

20 Illuster Mrt2O2O

-ocr page 21-

Op de cover

Docent Gery Nijenhuis, sociale geografie ennbsp;planologie, is door haarnbsp;studenten, waarondernbsp;Koen van Houten, voorgedragen voor de titelnbsp;Docentvan hetjaar.nbsp;Ze is een van de viernbsp;genomineerden. Wordtnbsp;zij de opvolger van Nielsnbsp;Bovenschen,diewenbsp;spraken voor dit artikel?nbsp;Bij het ter perse gaan vannbsp;deze Illuster was dat nognbsp;niet bekend. Op uu.nl/nbsp;docentenprijzen lees jenbsp;of zij de titel heeft binnengesleept.

Mrt2()2() Illuster '21


-ocr page 22-

“Lesgeven is uitdagend en geeflnbsp;veel voldoening”


Het is doodstil in de collegezaal. Derdejaars studenten Biomedische Wetenschappen luisterennbsp;naar Wouter. Tien jaar geledennbsp;zat Wouter als student zelf in

de collegebanken. Tot hij tijdens het hockeyen plotsklaps een hartstilstandnbsp;kreeg. Godzijdank kon hij gereanimeerdnbsp;worden. Hij kreeg de diagnose PLN, eennbsp;erfelijke hartspierziekte. Nu heeft hij eennbsp;steunhart, een mechanische pomp die denbsp;functie van zijn linker hartkamer ondersteunt, en wacht hij op een donorhart.

Het verhaal van Wouter maakt indruk.

En dat is precies de bedoeling, zegt docent Niels Bovenschen, die Wouter heeft uitgenodigd. “Ik laat mijn studenten werkennbsp;aan echte vraagstukken van echte mensen.nbsp;De studenten krijgen alle informatie dienbsp;we hebben over de patiënt, en gaan dan innbsp;groepen onderzoeksvoorstellen uitwerken.nbsp;Het beste voorstel wordt later, in eennbsp;andere cursus, door collega-studenten innbsp;het lab daadwerkelijk uitgevoerd. De resultaten zijn verbluffend. De studenten rakennbsp;enorm gemotiveerd en komen met ideeënnbsp;waarvan de artsen en onderzoekers zeernbsp;onder de indruk zijn.”

Kruisbestuiving

Volgens Bovenschen ontstaat in dit type challenge-based education de perfectenbsp;kruisbestuiving van onderwijs en onderzoek met een sterke link naar de samen

leving. “We doen nieuw onderzoek met de frisse inbreng van studenten, het is goednbsp;voor de patiënt én het onderwijs verbetert.”nbsp;Dat laatste weet Bovenschen omdat hij ooknbsp;het didactisch effect van zijn lesmethodenbsp;onderzoekt. “Ikben senior fellowquot;, legt hijnbsp;uit. Dat is een career-track, dat voorsorteertnbsp;op een hoogleraarschap met een accentnbsp;op onderwijs.

De Universiteit Utrecht is de eerste uni-versiteit die dit ingevoerd heeft. Concreet betekent het dat Bovenschen twee dagennbsp;in de week tijd krijgt om aan onderwijsinnovatie te werken en zich verder tenbsp;verdiepen in onderwijskunde. “Ik vind datnbsp;schitterend! Want dan ga je dus je onderzoekende geest richten op het onderwijsnbsp;zélf. In begin was ik sceptisch, was dit welnbsp;écht onderzoek? Maar ik ben helemaalnbsp;om.” En dat is te merken. Hij publiceerdenbsp;over zijn onderwijsconcept in Naturenbsp;Biotechnology, en werd maart 2019 uitgeroepen tot Docent van het Jaar van denbsp;Universiteit Utrecht.

Balans

De Universiteit Utrecht is een pionier op het terrein van onderwijsinnovatie. Beginnbsp;jaren negentig investeerde ze als een vannbsp;de eerste universiteiten serieus in docenten. Daar was ook alle aanleiding toe: denbsp;balans tussen onderwijs en onderzoek wasnbsp;zoekgeraakt. Sinds de jaren zeventig namnbsp;overal het belang van universitair onder-

'22 Illuster Mn

20'20

-ocr page 23-

Onderwijs

zoek toe, mede gestuurd door overheidsbeleid. Tegelijkertijd massificeerde het onderwijs. Het leidde tot matige studentenbeoordelingen, kritische onderwijsvisitaties en een groep ontevredennbsp;docenten. Werk aan de winkel dus.

Om het tij te keren, introduceerde de universiteit in 1995 als eerste universiteitnbsp;in Nederland de ‘basiskwalificatie onderwijs’ en de ‘seniorkwalificatienbsp;onderwijs’ met meetbarenbsp;kwaliteitseisen. Tot datnbsp;moment was voor een vastenbsp;aanstelling alleen een basiskwalificatie onderzoek (denbsp;promotie) nodig.

“’Docenten blijven altijdnbsp;eigenaar vannbsp;hun eigennbsp;onderwijs”

Ook werden docentprijzen geïntroduceerd en innbsp;1999 startte het Centre ofnbsp;Excellence in Universitynbsp;Teaching, als kweekvijvernbsp;voor onderwijstalent. In 2001nbsp;greep de universiteit de introductie van het bachelormastermodel aan om het

typisch Utrechts onderwijsmodel te ontwerpen, gebaseerd op kleinschaligheid en persoonlijk, activerend onderwijs. Vanafnbsp;2004 werd het mogelijk om hoogleraar tenbsp;worden, met het accent op onderwijs innbsp;plaats van op onderzoek. Later volgdennbsp;een platform voor docenten om kennisnbsp;en ervaringen uit te wisselen (TAUU) ennbsp;een subsidieprogramma van twee miljoennbsp;euro per jaar voor onderzoek naar onderwijsinnovatie. Sinds 2017 is alle kennis ennbsp;kunde van en voor docenten ondergebrachtnbsp;in het Centre for Academie Teaching (CAT).nbsp;Manon Kluijtmans, directeur van het CATnbsp;en vice-rector onderwijs: “We werken aannbsp;een cultuuromslag, waarin onderwijs denbsp;erkenning en waardering krijgt die hetnbsp;verdient. Onderwijs dat wordt gedragen ennbsp;ontwikkeld door onze academici, in nauwenbsp;samenwerking met studenten, collega’snbsp;van verschillende disciplines, werkveld,nbsp;ondersteunende staf en onderwijsexperts.nbsp;Want onderwijs is een teamsport.”

Veranderbereidheid

“Onderwijsvernieuwing moeten we niet proberen van bovenaf op te leggen.nbsp;Dat werkt averechts”, zegt Mabellenbsp;Hernandez. Zij is programmamanager vannbsp;Educate-it, een programma dat sinds 2014nbsp;docenten ondersteunt in het gebruik vannbsp;IT-tools en bij het (her)ontwerpen van hunnbsp;onderwijs naar een blended learning-voim.nbsp;“We hebben gebruikgemaakt van kennisnbsp;van onze collega’s bij Organisatiekunde.nbsp;Uit onderzoek dat zij in opdracht vannbsp;Educate-it doen naar veranderbereidheidnbsp;van docenten is gebleken dat gevoeldenbsp;autonomie een belangrijke verklarendenbsp;factor is. Docenten blijven te allen tijdenbsp;eigenaar van hun eigen onderwijs.nbsp;En dat werkt!”

“Educate-it werkt met het innovatiemodel van Rogers. Eerst hebben we ons gerichtnbsp;op docenten die vernieuwing gewoon gaafnbsp;vinden en die je de ruimte moet geven omnbsp;te experimenteren. Daarna volgen de earlynbsp;en late majority. Hen laten we zien dat hetnbsp;werkt en vooral: dat het geen gedoe is.nbsp;Docenten worden vooral geïnspireerd doornbsp;ervaringen van collega-docenten. Nu gaatnbsp;het hard. Neem digitaal toetsen. Vijf jaarnbsp;geleden was er veel onbekendheid overnbsp;digitaal toetsen en was er weerstand. ??


Mrt2O2O Illuster 23

-ocr page 24-

Hoofdartikel


woorden dat

mensen je waarschuwen vooreen

onderwijsprofiel”

?? Afgelopen jaar werd al ruim 6o% van de toetsennbsp;digitaal afgenomen.”nbsp;(zie ook pagina 25.)

Trots

“Ikben er supertrots op dat onze univer-siteit onderwijs zo hoog in het vaandel heeft”, zegt Leoniek Wijngaards-denbsp;Meij, “want dat is niet vanzelfsprekend.”nbsp;Wijngaards-de Mei] is senior fellow, hoogleraar met een accent op onderwijs énnbsp;vice-decaan van de faculteit Socialenbsp;Wetenschappen. Ondanks de inspanningennbsp;van de Universiteit Utrecht ziet zij dat ooknbsp;hier onderwijs en onderzoeknog niet altijdnbsp;gelijk gewaardeerd worden: “Toen ik seniornbsp;fellow werd, waren veel collega’s enthousiast, maar ook spraken hoogleraren vannbsp;verschillende faculteiten me aan. Of ikhetnbsp;‘Gefeliciteerd. Maar pas wel op dat zo’nnbsp;onderwijsprofiel niet aan je gaat kleven.’nbsp;Ja hoor eens. Dat wil ik juist!”

“We moeten vol gaan voor vervlechting en gelijkwaardigheid van onderwijs ennbsp;onderzoek. Als we dat goed doen helpennbsp;we de wetenschap echt vooruit én leidennbsp;we toekomstige generaties optimaal opnbsp;voor hun rol in de samenleving. Onderwijsnbsp;is, samen met onderzoek, de kern van onzenbsp;identiteit als universiteit. Bovendien isnbsp;goed lesgeven uitdagend en geeft het veelnbsp;voldoening. Het is eigenlijk te gek voornbsp;woorden dat mensen je met de bestenbsp;bedoelingen waarschuwen voor eennbsp;onderwijsprofiel. Dat moeten we samennbsp;zien te kantelen. Het past ook goed in denbsp;(inter)nationale discussie over erkennennbsp;en waarderen binnen universiteiten.


wel zeker wist. Ik was immers ook goed genoeg om het via de gewone weg te reddennbsp;en hoogleraar te worden. Iemand zei:

Ikben graag met de Universiteit Utrecht voorloper hierin!” «


24 lllu.ster .Mrt 2020

-ocr page 25-

Onderwijs

I ONDERWIJS VOOR PROFESSIONALS |

Opnieuw studeren aannbsp;de universiteit

Els Vegter (1976) studeerde rechten in Nijmegen ennbsp;werkt nu als manager Boardnbsp;Affairs bij Rabobank. Gedurende haarnbsp;loopbaan ontdekte ze dat wettelijkenbsp;regels maaréén kantvan hetverhaalnbsp;vormen. quot;Ik merkte dat ik hiaten innbsp;mijn kennis had en wilde die aanvullennbsp;om ook de'warme' kantvan het rechtnbsp;onder de knie te krijgen.quot; Ze koos voornbsp;de master Organisatie, Cultuur ennbsp;Management voor professionals aannbsp;de Universiteit Utrecht, en ronddenbsp;die in tweejaaraf.

Els koos bewust voor de Universiteit Utrecht: quot;Ik wilde het niveau vasthouden, zocht uitdaging.quot; Ze is blij datnbsp;het programma dat ze volgde dan ooknbsp;echt op universitair niveau is: quot;mensennbsp;willen die slag maken.quot;.

I ONDERWIjSINNOVATlÊ~|

Europese samenwerking

De Universiteit Utrecht heeft met de Universiteit van Barcelona, Trinity College Dublin, de Universiteit vannbsp;Montpellier en Eötvös Lorand University een samenwerkingnbsp;gevormd, CHARM-EU, die zich richt op challenge-based onderwijs. Studenten gaan in deze onderwijsvorm aan de slag metnbsp;concrete, uitdagende maatschappelijke vraagstukken.

Rector magnificus Henk Kummeling: quot;Een van onze belangrijkste ambities is verdere innovatie van ons onderwijsmodel. We willen studenten breed, internationaal georiënteerdnbsp;onderwijs bieden en hen voorbereiden op de arbeidsmarkt.nbsp;Door de krachten te bundelen in CHARM-EU kunnen studenten werken aan innovatieve en duurzame oplossingen voornbsp;actuele vraagstukken. Ik kijk ernaar uit om gezamenlijk onsnbsp;onderwijs flexibeler, beter toegankelijk en inclusievertenbsp;maken. Want dat is wat de samenleving nodig heeft.quot;

CHARM-EU start in september 2021 met een masteropleiding waarin de Sustainabie Deveiopmentnbsp;Goals van de VN centraal staan.

I EDUCATE-IT |

Onderwijsinnovatie toepassen

De Universiteit Utrecht biedt een breed scala aan opleidingsmogelijkheden voor professionals. Van eendaagse masterclasses tot de tweejarige masterprogramma's, waarvannbsp;Els er een deed. quot;Natuurlijk was hetnbsp;pittig, de scriptie was echt een flinkenbsp;opdracht en het vraagt enige flexibiliteit van jegezin en werk. Maardoordatnbsp;de opleiding heel goed gestructureerdnbsp;is, is alles goed planbaar, dat helpt.quot;

Kijk voor meer informatie én voor het complete en groeiende aanbodnbsp;van opleidingen voor professionalsnbsp;op uu.nl/professionals

Je onderwijs opnieuw ontwerpen in een blended wrm is niet altijd eenvoudig. Metonderwijsinnovatie-programma Educate-it helpt denbsp;Universiteit Utrecht al haar docentennbsp;hierbij. Onderwijsveranderingennbsp;kosten normaal gesproken veel tijdnbsp;maar het is opvallend hoe snelnbsp;UU-docenten uit eigen bewegingnbsp;hun onderwijs vernieuwen. Zonbsp;gebruikt inmiddels 40% van denbsp;docenten kennisclips. Studentennbsp;bekijken dan thuis en online de theorie, als voorbereiding op het contactonderwijs. Daar is dan meer tijd voornbsp;verdiepende discussie. Studentennbsp;raken zo meer betrokken en er ontstaat een dieper leren.

Of neem het digitaal toetsen, dat vijf jaargeleden nog in de kinderschoenen stond. Studenten zijn er blij mee.nbsp;Zij zijn gewend hun gedachten alnbsp;typend te structureren. Dat kan nunbsp;ook bij een toets. Ook voor docentennbsp;zijn er voordelen. Ze kunnen videonbsp;en 3D-animaties gebruiken en metnbsp;kunstmatige intelligentie analyserennbsp;ze de resultaten om daarna verbeteringen in de toets door te voeren.

Meer weten? Kijk op uu.nl/educate-it


.Mrt 202(1 Illuster 23

-ocr page 26-

Afgestudeerd! En nu...

Onderwijs is echt leuk

tekst Inge Oosterhoff beeld Robin Alysha Clemens

Vroeger wilde Evi Salimans (25) juf worden. Dat werd ze niet, maar ze belandde welnbsp;in het onderwijs. Ze koos een studie dienbsp;paste bij haar interesse voor taal, cultuurnbsp;en educatie. In haar baan als Educationalnbsp;Mobility Consultant bij Edufax komennbsp;die interesses nu perfect samen. Ze adviseert en begeleidt nu expat-gezinnennbsp;bij het vinden van passend onderwijs voornbsp;hun kinderen.

Hoe heb Je voor Je studies gekozen?

“Taal- en cultuurstudies sloot aan op mijn brede interesse en ik kon er ook Frans meenbsp;volgen, wat ik graag wilde. Een educatievenbsp;minor kon alleen niet, dus heb ik denbsp;bachelor Frans ernaast gedaan. Met denbsp;master Interculturele communicatie gingnbsp;ik dieper in op de onderwerpen die iknbsp;tijdens mijn bachelor interessant vond.”

HebJeJe naastJe studie al voorbereid op deze carrière?

“Ik liep tijdens mijn bachelor stage als docent Nederlands op een basisschool innbsp;Frans-Guyana, waar ik voor het eerst voornbsp;de klas stond. Toen merkte ik hoe leuknbsp;ik het onderwijs echt vind en wist ik zekernbsp;dat ik daar verder mee wilde.”

Hoe hebJeJe netwerk opgebouwd?

“Ikben geenbewuste netwerker, maar ben wel actief op LinkedIn. Edufax kwam ik ooknbsp;op LinkedIn tegen. Als ik interessantenbsp;mensen ontmoet voeg ik ze ook altijd toenbsp;om contact te houden.”

NuJe aan het werk bent: hoe blikJe terug op Je tijd aan de UU?

“Ik merk nu pas hoeveel waardevols ik tijdens mijn studie heb geleerd. Voor mijnnbsp;werk stel ik onderwijsadviezen op voornbsp;gezinnen die verhuizen naar een land metnbsp;een andere taal en cultuur. Daar komt mijnnbsp;kennis van interculturele communicatienbsp;goed bij van pas, evenals het denken vanuitnbsp;verschillende perspectieven en onderzoeknbsp;doen natuurlijk.”

En nu?

“Zolang het leuk is en ik mijzelf kan blijven ontwikkelen blijf ik bij Edufax.nbsp;Wat ik daarna ga doen weet ik nog niet,nbsp;maar het onderwijs blijft waarschijnlijknbsp;een rode draad.” lt;lt;

Dit interview verschijnt in een langere versie ook op DUB, de onafhankelijke nieuwssitenbsp;van de Universiteit Utrecht. Op dub.uu.nlnbsp;lees je al het actuele nieuws en achtergronden van de universitaire gemeenschap.


26 Illuster Mrt2O2O

-ocr page 27-

pas hoeveel


tijdens mijn


geleerd


Mrt2O2O Illuster 27

-ocr page 28-

Wetenschap


oeoo

00^0

OÄOO



Meten is weten?



Vmbo, havo of vwo? In groep 8 krijgen de basisschoolleerlingen te horennbsp;op welk niveau zij terechtkomen alsnbsp;ze de overstap maken naar denbsp;middelbare school. Maar wie kan hetnbsp;best voorspellen welk niveau juist is?nbsp;De docent of de centrale eindtoets?nbsp;Rens van de Schoot, alumnus ennbsp;hoogleraar Statistics for Small Datanbsp;Sets, doet er met collega-statisticus ennbsp;alumnus Kimberley Lek onderzoek naar.

leksl Sabine de Lucht illustratie Flow design

Naar welk type middelbare school je gaat, is bepalend voor de rest van je leven.nbsp;Het heeft invloed op je toekomstigenbsp;studie(s), welke mensen je ontmoetnbsp;en wat voor soort werkje krijgt. Nietnbsp;gek dus dat zoveel mensen zwaar tillennbsp;aan hoe het schooladvies tot stand komt. Het levert eennbsp;al lang lopende maatschappelijke discussie op over of denbsp;eindtoets, of juist de leraar een doorslaggevende stemnbsp;zou moeten hebben. Voorstanders van het docentadviesnbsp;zeggen dat de centrale eindtoets maar een momentopname is, en geen rekening houdt met de thuissituatienbsp;of de manier van leren van een kind. Tegenstandersnbsp;vinden dat leraren geen ‘meetinstrumenten’ zijn en dusnbsp;subjectief. Ook zouden ze niet zo goed zijn in het wegennbsp;van informatie om tot een juiste beslissing te komen.

Om een wetenschappelijk antwoord te geven op wie het nu écht beter weet, dook Van de Schoot met Lek in hetnbsp;archief van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).nbsp;Daar werden ze verrast. Van de Schoot: “We bekeken denbsp;docentadviezen en de centrale eindtoetsscores van 119.751nbsp;leerlingen die in het schooljaar 2014/2015 in groep 8 zaten.


28 Illuster Mrt 2020

-ocr page 29-

Rens van de Schoot (1979) is hoogleraarnbsp;Statistics for Small Datanbsp;Sets. Van de Schoot is lidnbsp;van dejonge Akademienbsp;van de KNAW en van denbsp;Vereniging van Multivariate Experimentelenbsp;Psychologie (SMEP).nbsp;Na een hbo-opleidingnbsp;Medisch Beeldvormendenbsp;en Radiotherapeutischenbsp;Technieken, studeerdenbsp;hij Psychologie ennbsp;Developmentandnbsp;ocialization in Childhoodnbsp;and Adolescence aan denbsp;Universiteit Utrecht, ennbsp;behaalde hij zowel zijnnbsp;research master alsnbsp;PhDcum laude.

“Nederland is ontzettend vroegnbsp;met het indelennbsp;van kinderennbsp;op ondertvÿs-niveau”

Die vergeleken we met het niveau waarop deze leerlingen drie j’aar later daadwerkelijk terecht zijn gekomen.” En wat bleek?nbsp;“Dat de centrale eindtoets voor het vwo hetnbsp;best voorspellend is. Voor het vmbo zijn datnbsp;juist de docentadviezen. Geen van beidennbsp;weet het dus beter. Ons advies is daaromnbsp;om de twee adviezen te combineren.”

Appels met peren

Daar lag de volgende uitdaging voor het tweetal. “De adviezen combineren gaatnbsp;niet zomaar, want je vergelijkt appels metnbsp;peren. Praktijkervaring met toetsscores.nbsp;Onderbuikgevoelens met statistieken.nbsp;Hoe maak je de vertaalslag?” Voor denbsp;oplossing keken ze naar het basisonderwijsnbsp;zelf. “Leerkrachten op de basisschoolnbsp;geven les op verschillende niveaus.nbsp;Het ene kind is bijvoorbeeld beter in taal,nbsp;het andere rekent handig 9 x 125 uit.

Op deze manier ontstaan er (on)bewust groepjes. Dat bracht ons op het idee eennbsp;app te ontwikkelen die daarop aansluit.nbsp;Deze vraagt leraren om hun leerlingen opnbsp;dezelfde manier als in de klas in niveausnbsp;(van laag naar hoog) in te delen. De appnbsp;die Kimberley heeft ontwikkeld, zet denbsp;inzichten van de leerkracht om in eennbsp;statistische verdeling. Ook alle toets-resultaten kunnen op deze manier wordennbsp;uitgedrukt. Zo kunnen deze twee verdelingen worden samengevoegd in één advies.”nbsp;Toch lost een app niet alle problemen op,nbsp;aldus Van de Schoot. “Wat als het adviesnbsp;van de leerkracht en de uitslag van de toetsnbsp;ver uit elkaar liggen? Dat werken we uitnbsp;in een vervolgonderzoek.” Voor nu is eennbsp;praktische oplossing om alleen schakel-adviezen te geven, aldus Van de Schoot.nbsp;“Als je brugklassen — en zelfs tweedenbsp;klassen — laat bestaan uit leerlingennbsp;vmbo/havo en havo/vwo, bied je laatbloeiers de kans om op het goede niveau terechtnbsp;te komen. En kinderen die op de basisschool aardig scoorden in hun veiligenbsp;omgeving, maar van wie de leerprestatiesnbsp;tegenvallen zodra ze de overstap makennbsp;naar de middelbare school, zadel je nietnbsp;op met een niveau dat ze niet aankunnen.”nbsp;Dit advies ligt in lijn met het gezamenlijkenbsp;plan dat verschillende onderwijsorganisaties, waaronder de VO-raad, de MBO Raad,nbsp;en CNV Onderwijs op 21 januari 2020nbsp;presenteerden. Zij willen namelijk datnbsp;kinderen niet op de basisschool maar pasnbsp;in het derde jaar van de middelbare schoolnbsp;een definitief schooladvies krijgen. Vannbsp;de Schoot; “Nederland is ontzettend vroegnbsp;met het indelen van kinderen op onderwijsniveau. Smeer de keuze uit overnbsp;meerdere jaren, zorg ervoor dat wisselennbsp;makkelijk is en dat daar geen financiëlenbsp;consequenties aan gekoppeld wordennbsp;vanuit de onderwijsinspectie.”

Als hoogleraar is Van de Schoot niet alleen bezig met onderzoeken naar menselijkenbsp;intelligentie, zoals bij de centrale eindtoets, hij kijkt ook naar kunstmatigenbsp;intelligentie (KI). Zo onderzoekt hij hoe KInbsp;kan helpen bij het doen van wetenschappelijk onderzoek. “Voordat wetenschappersnbsp;aan een onderzoekbeginnen, banen ze zichnbsp;een weg door stapels artikelen. Soms zijnnbsp;er duizenden relevant. Het is een helsnbsp;karwei om die allemaal door te spitten. KInbsp;kan dit bulkwerk doen en vijftig artikelennbsp;selecteren. Dat scheelt ons tijd. Ik denk datnbsp;deze manier van KI gebruiken ook relevantnbsp;is voor het onderwijs. In de toekomstnbsp;kunnen docenten misschien uitvoerendenbsp;taken zoals nakijkwerk overlaten aan KInbsp;terwijl zij voor de klas staan.” «


Mrt2O2O Illuster 29

-ocr page 30-

Toen/Nu


NIEUWE TRAM |

Nooit meer bus 12

Het ziet er een stuk rustiger uit dan we de laatste jaren gewend zijn, deze bus 12 uit de jaren zeventig.nbsp;Sinds 1969 rijdt de lijn van Utrecht Centraal naar

het Utrecht Science Park (tot voor kort de Uithof). In de decennia na deze foto groeide de buslijn uit tot de drukste van Nederland en zelfsnbsp;een van de drukste in Europa. Reisde jij tijdens je studietijd ook met lijnnbsp;12 naar college, de bibliotheek of je kamer? Dan weet je ongetwijfeld hoenbsp;het was om als sardientjes in een blik opeengepakt in de bus te zitten.nbsp;Op 13 december 2019 reed bus 12 voor de laatste keer. Na vijftig jaarnbsp;maakte de lijn plaats voor de tram.

De Volkskrant noemde het ‘Utrechts eigen variant op de zwaar geplaagde Amsterdamsenbsp;Noord-Zuidlijn’. De tramlijn naar het Utrecht

Science Park is door haar hoge kosten — het is een van de duurste tramlijnen ter wereld — en grote vertraging zeker niet onomstreden.nbsp;Op 14 december 2019 reed hij dan toch eindelijk. De frequentie van denbsp;tramritten zal stapsgewijs worden opgevoerd. Dit jaar moet de tramnbsp;dagelijks 45.000 reizigers tussen Utrecht Centraal en het Utrechtnbsp;Science Park gaan vervoeren. Maar om het groeiende aantal reizigersnbsp;in de toekomst aan te kunnen zijn er alweer nieuwe plannen. Stationnbsp;Lunetten wordt uitgebreid tot intercitystation. Forenzen uit het zuidennbsp;kunnen daar de ov-fiets naar het Utrecht Science Park nemen.

tekst Jurgen Sijbrandij beeld collectie Universiteitsmuseum Utrecht en Jurgennbsp;Sijbrandij


tekst Jurgen Sijbrandij beeld collectie Universiteitsmuseum Utrecht en Jurgennbsp;Sijbrandij

30 lllusler Mrt 2020

-ocr page 31-

31


-ocr page 32-

ideo helpt edocent


ijn belangstelling voor wetenschap begonnbsp;in mijn ouderlijk huis.nbsp;Vanuit mijn slaapkamerraam keek ik uit


“Brexit


op het RIVM. Tijdens hun open dagen maakte ik voor het eerstnbsp;kennis met het laboratorium.

Toen ik na mijn PhD en een postdoc bij een wetenschappelijk tijdschrift ging werken,nbsp;vond ik vooral het contact met wetenschappers leuk. Daarom zit ik nu goed opnbsp;mijn plek: ikben de schakel tussen hetnbsp;Journal of Visualized Experiments (JoVE)nbsp;en de universiteiten die het gebruiken.

JoVE is een wetenschappelijk tijdschrift dat protocollen publiceert en daar video’snbsp;van maakt waarin auteurs in hun lab latennbsp;zien hoe het experiment precies uitgevoerdnbsp;wordt. Vaak is het namelijk moeilijk voornbsp;te stellen hoe je een experiment uit moetnbsp;voeren als je er alleen over leest. Onder eennbsp;microscoop kan iets er bijvoorbeeld netnbsp;anders uitzien dan je had verwacht op basisnbsp;van een beschrijving.

Ook maken we educatieve video’s over experimenten voor docenten. Tijdens eennbsp;practicum hoeven ze dan niet honderdnbsp;studenten op weg te helpen, want dat heeftnbsp;de video al gedaan. Er is dus meer tijd omnbsp;te helpen bij vragen die echt over de inhoudnbsp;van een experiment gaan. Zelf had iknbsp;video’s erg handig gevonden tijdens mijnnbsp;studie en PhD.

zorgt voor onzekerheid”

Londen is bruisend, maar ook duur. Zodra je in Nederland bezig bent met een PhDnbsp;kun je je vaak wel een eigen woning veroorloven. Als je in Londen gaat werken, woonnbsp;je ineens met huisgenoten. Dat is evennbsp;wennen. Ook merk je dat de Brexit voornbsp;onzekerheid zorgt, vooral voor nieuwkomers. Omdat ik inmiddels al bijna zevennbsp;jaar in Londen werk, kan ik aanspraaknbsp;maken op een settled status en verwachtnbsp;ik zelf weinig last te hebben van de Brexit.

Ik vond presentaties geven maar eng, maar tijdens mijn PhD moest ik het vaak doen.nbsp;Uiteindelijk werd ik er goed in en daar hebnbsp;ik nu veel aan. Maar ikben nog lang nietnbsp;uitgeleerd. Zo heb ik onlangs voor het eerstnbsp;een aantal teamleden aangenomen die iknbsp;nu begeleid. Daar hoop ik ook steeds beternbsp;in te worden. «

Een uitgebreide versie van dit artikel vind je in de online Illuster op uu.nl/illuster.


32 Illuster Mrt 2020

-ocr page 33-

MEET THE PROFESSOR


Hoogleraren op de fiets


Hoe ziet een professor eruit? En wat doet hij of zij eigenlijk? Op 25 maartnbsp;stappen onze hoogleraren op de fietsnbsp;naar basisscholen in Utrecht ennbsp;omgeving. Voor de vijfde keer alweernbsp;mogen kinderen in groep 7 en 8 ‘hun’nbsp;prof de toga van het lijf vragen. Voorafnbsp;krijgen ze allerlei spannende hintsnbsp;over hun professor. Ook op anderenbsp;momenten in het jaar maken kinderennbsp;via de Universiteit Utrecht kennisnbsp;met wetenschap en technologie.

Zo onderzochten basisschoolkinderen tijdens de Grote Wetenschapsdag hetnbsp;thema ‘dierensmokkel’.

-ocr page 34-

Tips


PEDHODE BRUYCKERE PAULA. KIRSCHNER CASPER HULSHOF



I WINACTlÊ~|

Juffen zijn toffer dannbsp;meesters


r

1

r

i lt;l

Win lit hoch

L

BSESMJS ff

w.


ZIJN TOFFER oan

MEESTERS


I NU MET KINDERCOLLEGES |

Kom naar de Universiteitsdag!

Op zaterdag 28 maart ben je als alumnus van harte uitgenodigd voor de Universiteitsdag, de jaarlijkse terugkomdagnbsp;voor iedereen die aan onze universiteitnbsp;heeft gestudeerd. Het thema is dit jaarnbsp;‘natuur’. De Universiteitsdag is vernieuwd en vindt plaats op het Utrechtnbsp;Science Park. Er is een gevarieerd programma met lezingen, rondleidingennbsp;en workshops en je kunt zelf kiezennbsp;hoeveel dagdelen je erbij bent. En hebnbsp;je kinderen? Neem ze mee, want ooknbsp;voor hen is er een speciaal middagprogramma met kindercolleges!nbsp;Sprekers die zijn vastgelegd zijn ondernbsp;meer Beatrice de Graaf, Erik van Sebille,nbsp;Liesbeth van de Grift, Niko Wandersnbsp;en Anne Schulp.


Over leren en onderwijs zijn er veel mythes. Denk aan statements als: huiswerk kunnen we beter afschaffen,nbsp;beeldschermen maken kinderen depressief of om eennbsp;expert te zijn moet je 10.000 uur oefenen. Hoe zit het echt?nbsp;In het boek Juffen zijn toffer dan meesters legt UU-docentnbsp;Casper Hulshof samen met Pedro de Bruyckere en Paulnbsp;Kirschner deze en andere onderwijs-'feiten’ langs denbsp;wetenschappelijke meetlat. In hun vorige veelgelezen boeknbsp;Jongens zijn slimmer dan meisjes deden ze dat ook al ennbsp;nu volgt een verse serie misvattingen.


Witje een exemplaar winnen? Kijk dan op bit.ly/illuster-winactie!


I USBO FILMREEKS |

Openheid in wetenschap


‘Open open open, moet het zijn’, zong de Nederlandse


Kom ook en schrijf je in op uu.nl/udag



band The Scene. Dit jaar is dat het thema van de filmreeksnbsp;Science amp; Fiction. Het Louisnbsp;Hartlooper Complex en denbsp;Universiteit Utrecht latennbsp;vier films zien die je aan hetnbsp;denken zetten, over openheidnbsp;in bijvoorbeeld wetenschap.nbsp;Europa en diversiteit. Wetenschappers leiden de films innbsp;en gaan na afloop in gespreknbsp;met bezoekers.

Kom kijken, luisteren en meepraten op 12 mei, 26 mei, 9 juni en 23 juninbsp;2020. Meer weten? Kijk op uu.nl/nbsp;usbo/sciencefiction


34 Illuster .Mrt2O2O


-ocr page 35-

Tips



Kennismaken met de universiteit


Bij Summerschool Junior ontdekken kinderen hoe leuk en fascinerend wetenschap is. Vier dagen lang is denbsp;Universiteit Utrecht het domein van jonge wetenschappersnbsp;in de dop. Hier doen ze zélf onderzoek, bijvoorbeeld naarnbsp;biodiversiteit, het heelal, chemische reacties en duurzaamheid. Summerschool Junior is voor nieuwsgierigenbsp;kinderen uit groep 5 t/m 8 en klas 1 en 2 van de middelbarenbsp;school. Summerschool Junior is er dit jaar van 20 t/m 23 julinbsp;en van 27 t/m 30 juli. Inschrijven kan vanaf april. En omdatnbsp;helaas niet alle ouders de financiële middelen hebbennbsp;om hun kind mee te laten doen, zijn er de Juniorbeurzen.nbsp;Zo krijgen alle enthousiaste kinderen een kans.


Kijk op uu.nl/summerschool-junior en schrijf jouw kind in. Op bit.ly/nbsp;summerschool-beurzen kun je, ooknbsp;vanaf april, een kind aanmelden voornbsp;een Juniorbeurs of een donatie doen.


UNIVERSITEIT OP YOUTUBE


Middeleeuwse vlogs.


Hoe zat het vroeger met vrijheid van meningsuitih'ä? Waarom was de uitvinding van de boekdrukkunstnbsp;belangrijk? En waarom lijkt de Hollywoodfilm ‘Hustlers’nbsp;op het middeleeuwse verhaal‘De zeven wijze mannennbsp;nbsp;quot;

van Rome’? Speciaal voor middelbare scholieren maakt Martine Veldhuizen, cultuur- en literatuurhistoricus aannbsp;de Universiteit, vlogs waarin ze deze en andere vragennbsp;behandelt.



Cello in de scan

16 april 2020 Alumnus en radioloog Frank Pameijer(UMCnbsp;Utrecht) haalde de eeuwenoudenbsp;cello vanjoachim Eijlanderdoornbsp;de scan. Deze interactieve voorstelling vertelt dit bijzonderenbsp;verhaal, uiteraard op muzikalenbsp;wijze.

Utrecht Marathon

19 april 2020 Het Utrecht Science Park is het sfeervollenbsp;middelpunt van dit hardloop-evenement. De route voertnbsp;door parken, langs de singelsnbsp;én door de binnenstad.

Themadincr over het vrouwenhart

28 mei in Den Haag Hester den Ruijter (experimentelenbsp;cardiologie, UMC Utrecht)nbsp;doet onderzoek naar hetnbsp;vrouwenhart en vertelt erovernbsp;tijdens een diner.

Midsummernight Party in de Faculty Club

18juni 2020 Kijkopuu.nl/ organisatie/faculty-club/agendanbsp;voor deze en nog veel meernbsp;andere leuke evenementen.


Bekijk de vlogs op het universitaire YouTubekanaal; youtube.com/nbsp;universiteitutrecht


Kijkvoer alle alumni-evenementen op uu.nl/alumni/agenda


Mrt2O2O Illuster 35

-ocr page 36-

Jan illustreert

Hoop

In 2 vwo kregen wij tekenles van mevrouw Kerkhof. Lucie, de beste tekenaar uit mijnnbsp;klas, maakte een collage; ze had een geligenbsp;achtergrond met bloemen getekend,nbsp;en daarnaast tien verschillende bruinenbsp;schoenen. Ze had de schoenen uitgeknipt,nbsp;en besprak met de docente hoe ze die op denbsp;achtergrond zou plaatsen: verspreid overnbsp;het hele A3-vel, of allemaal onderin, op eennbsp;hoop. Lucie vond dat laatste leuker, maarnbsp;mevrouw Kerkhof zei: Tk zou ze spreiden.nbsp;Dat vind ik mooier.’ Uiteindelijk koos Lucienbsp;voor de hoop, en een week later kreeg ze hetnbsp;werk terug met het cijfer op de achterkant.nbsp;Een lo! Ik weet nog dat ikverbijsterd was.nbsp;Ik zou altijd geluisterd hebben naar denbsp;autoriteit van de docent. Ik heb mevrouwnbsp;Kerkhof zelfs nog gevraagd hoe dat kon,nbsp;want zij vond spreiden toch mooier;nbsp;dan kan het toch geen lo worden? Haarnbsp;antwoord was een les voor de eeuwigheid:nbsp;‘Of ikhet mooi vind, doet er helemaal nietnbsp;toe. Het gaat erom of het goed is.’

Wie aan de universiteit begint, heeft in de basis- en middelbareschooltijd al zo’nnbsp;vijftig docenten gehad, schat ik. Lang nietnbsp;allemaal laten ze een blijvende indruknbsp;achter, maar ik denk toch dat ik van hennbsp;meer over het leven geleerd heb dan vannbsp;de (overigens ook merendeels geweldige)nbsp;U(H)D’en en professors in Utrecht.

Daar komt bij: docenten in primair en voorgezet onderwijs zien de hele samenleving in hun klas. Zij leren lessen aan iedereen.nbsp;Geschiedenis, hoofdrekenen, spellen,nbsp;topografie — kennis en vaardighedennbsp;waar ik vaker op terug val dan op differentiaalvergelijkingen, lineaire algebra ofnbsp;elliptische krommen.

Toch wrang dat dat belang omgekeerd evenredig is met het salaris. Misschiennbsp;moeten we, net als die schoenen, allenbsp;lonen op een hoop gooien, en daarnanbsp;gelijk verspreiden over alle onderwijzersnbsp;in het land. Het beste van twee werelden.


Onderwijs, wil ik maar zeggen, kan niet zonder goede onderwijzers. Tekenen wasnbsp;geen cruciaal vak — je kon er niet op blijvennbsp;zitten — maar een van de belangrijkstenbsp;lessen heb ik toch geleerd in dat lokaalnbsp;met die grote houten, door verf- ennbsp;potloodstrepen gehavende tafels: kunstnbsp;is geen wiskunde.

Jan Beuving

Jan studeerde negen jaaraan de Universiteit Utrecht. Resuitaat: een bacheiorwiskunde (2008)nbsp;en een master Historyand Phiiosophy of Sciencenbsp;(2009). Daarna werd hij cabaretier. Speeldata opnbsp;janbeuving.ni.


beeld Maartje ter Horst