304
Jo *
MR G.CHR. KOK
BEKNOPTE BIBLIOGRAFIE VAN DE GESCHIEDENIS
VAN DE OUD-KATHOLIEKE KERK VAN NEDERLAND
Publicatieserie Stichting Oud-Katholiek Seminarie no. 4,1978
-ocr page 2- -ocr page 3-MR G.CHR. KOK
Ï'
BEKNOPTE BIBLIOGRAFIE VAN DE GESCHIEDENIS
VAN DE OÜD-KATHOLIEKE KERK VAN NEDERLAND
' 1H 0 3 « 10
il31ISJi3AlNnSgt;na
’ 830 ^?^HlOnW9
Publicatieserie Stichting: Oud-Katholiek Seminarie no. ^, 1978.
RIJKSUNIVERSITEIT UTRECHT
1207 1548
2
De Publicatieserie van de Stichting Oud-Katholiek Seminarie wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van docenten en leden van het curatorium van deze stichting.
Redactie: nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;Pastoor A.J. Glazemaker;
Mr J.A.C. de Jonge; Mr G.Chr. Kok;
Mgr M. Kok; Dr P.J. Maan; Drs P. Smit; Pastoor C. Tol
Secretariaat : nbsp;nbsp;nbsp;Prof. Dr J. Visser, secretaris,
Couwenhoven 61-50, Zeist
Administratie: nbsp;nbsp;Centraal Oud-Katholiek Boekhuis,
Kon. Wilhelminalaan 3, Amersfoort
De prijs wordt per nummer vastgesteld; intekenaren genieten een korting van 25%.
Tot op heden verschenen delen in de publicatieserie:
1. nbsp;nbsp;nbsp;Drs F. Smit, Dr J. Visser en Pastoor A.J. Glazemaker 250-jaar Oud-Katholiek Seminarie, herdenkingsredes en -artikel bij de viering van het 250-jarig bestaan van het seminarie in 1075.
2. nbsp;nbsp;nbsp;Prof. Dr J. Visser, De kandelaar van het licht over het probleem van de kerkstructuren, inaugurele rede bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar vanwege de Stichting Oud-Katholiek Seminarie aan de Rijksuniversiteit te Utrecht, 1976.
3. nbsp;nbsp;nbsp;Drs M.A. Haitsma, De Rooms-Katholieken te Leiden van ongeveer 1650 tot de tweede helft van de achttiende eeuw, 1977.
1). Mr G.Chr. Kok, Beknopte bibliografie van de geschiedenis van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, 1978.
-ocr page 5-3
I INLEIDING
Het stijgende aantal bezoekers van archieven, musea en historische bibliotheken laat zien dat de helanmstellinm voor het verleden toeneemt. Op zichzelf is dit ook niet onbegrijpelijk in deze tijd van snelle veranderingen. Interessant is echter dat niet alleen de belangstelling voor het verleden toeneemt, doch ook de aandachtsvelden verschuiven, en zich met name een grote belangstelling aftekent voor het denken, doen en de leefomstandigheden van de gewone mens. De geschiedenis van kerk en godsdienst biedt in dit opzicht rijke bronnen, die echter niet altijd voldoende onderkend worden. Het geloof is immers de beheersende in inspirerende kracht voor velen in het verleden geweest. Nieuwere archiefstudies van de laatste jaren hebben ons veel meer gegevens en inzicht verschaft over de invloed van kerk, nieuwere theologieën en hervormingen op het nlaatselijk vlak,waardoor ook het beeld van de landelijke kerkgeschiedenis en de kerkgeschiedenis in wereld-verband wijziging ondergaat.
’’eeds vanaf mijn jonge jaren heeft de geschiedenis van onze kleine kerk mij geboeid. Ik ontdekte daarbij dat er naast de bekende handboeken een.grote collectie brochures en artikelen in quot;de Dud-Katholiekquot; en andere neriodieken bestond - geschreven zowel door deskundige kerkhistorici als door geïnteresseerde amateurs - die in velerlei omzicht sprekender en interessanter was dan de toch wat quot;gestroomliindequot; beschrijving van de handboeken. Aangezien het bestaan van deze nuhlicaties aan
-ocr page 6-4
velen onbekend is, en de vindplaatsen vaak ook moeilijk te ontdekken zijn, rees bij mij de gedachte mijn kaartsysteem door middel van deze beknopte bibliomrafie ook voor andere reinteresseerden toegankelijk te maken.
De onzet van deze bibliop:rafie vereist wellicht eni^e toelichtins:. Dnze kerk beroept er zich op de rechtmatip;e voortzetting, te zijn van de door Willibrord in de
7e eeuw in onze landen cestichte kerk, waarmee zij door haar ononderbroken bisschopsreeks vanaf Willibrord in verbinding; staat. Opname van een apart hoofdstuk over de middeleeuwse kerk was derhalve noodzakelijk, evenals opname van een hoofdstuk over de geschiedenis van Port-Royal en het Jansenisme in de zuidelijke Nederlanden, zonder welke de geschiedenis van onze kerk in de
17e en de 18e eeuw niet te begrijpen is. Opname van alle litteratuur hieromtrent ook van buiten onze eigen kerk zou deze bibliografie een omvang buiten alle properties doen aannemen, en daarnaast ook zijn doel doen voorbijschieten. Gekozen is daarom voor een systeem, waarbij alle publicaties uit eigen oud-katholleke kring en uit de oud-katholleke periodieken volledig zijn opgenomen, en van buitenaf slechts de belangrijkste. Wetenschappelijk is deze keuze wellicht aanvechtbaar, op practische gronden hopelijk begrijpelijk, “oewel er naar gestreefd is zoveel mogelijk bronnen te raadplegen zullen er ongetwijfeld bepaalde publicaties aan de aandacht van samensteller dezes ontsnapt zijn, vandaar dat deze bibliografie getuige de titel niet meer dan een quot;beknoptequot; beoogd te zijn.
-ocr page 7-5
Verschillende personen hebben mij in de loop der jaren materiaal verschaft, waarvoor ik hen zeer erkentelijk ben. Een van hen wil ik met name noemen, en wel mijn vaderlijke vriend de heer H.J.W. Verhey, die mij als jeugdip: gymnasiast behulpzaam was bij het schrijven van mijn eerste historische artikel in 1952 en dit in goede banen wist te leiden waarvan ik ook later zeer geprofiteerd heb, en die nu weer bereid bleek om een aantal ochtenden met mij oude jaargangen van quot;de Oud-Katholiekquot; door te lopen teneinde de auteurs op te sporen van de talrijke niet gesigneerde artikelen uit het verleden.
Een praotische vraag welke bij de gebruikers van deze bibliografie ongetwijfeld zal rijzen is waar men de hierin vermelde publicaties kan raadplegen. Helaas ontbreekt een adres vraar alle publicaties voorradig zijn. Veel geschriften zijn echter te raadplegen bij de Universiteitsbibliotheek, Wittevrouwenstraat 11, Utrecht (waarvan ook de Centrale Cud-Katholieke Bibliotheek deel uitmaakt) en in het Pijksarchief, Alexander Numan-kade 201, Utrecht (waar het quot;Archief Oud-Bissohoppelijke Clereziequot; berust, en waarvan vooral de overdrukken van artikelen en andere publicaties van Gebruikers van dit archief van belang, zijn); helde instellingen zijn voor het publiek toegankelijk. De grootste collectie berust in de bibliotheek van het Oud-Katholiek Seminarie, Koningin Wilhelminalaan 3, Amersfoort, welke niet zonder meer voor het publiek toegankelijk is, doch waarvoor het na introductie bij het bestuur mogelijk is toegang
te verkrijgen.
-ocr page 8-6
II HOOFDWERKEN
1. nbsp;nbsp;nbsp;J.A. VAN BEEK en H.J. HOOYKAAS, Naamlijst der pastoors van de Oud-Katholiek Kerk in Nederland (naamlijst per plaats met data van aanstelling, van ontslag en van overlijden, en t.a.v. enkele pastoors enige biografische bijzonderheden, voorzien van een register). Boek 1889 van 58 blz. (bespr. OK 1889 blz. 89).
2. nbsp;nbsp;nbsp;R. BENNINK JANRSONIUS, Geschiedenis der Oud-Roomsch-Katholieke Kerk in Nederland (nog altijd actueel boekwerk over de geschiedenis van onze kerk geschreven door een bevriend hervormd kerhistoricus ten tijde van het eerste Vaticaans consilie om de aandacht op onze kerk te vestigen, waarbij de schrijver voortbouwt op zijn proefschrift over hetzelfde onderwerp van 1841).
Boek 1870 van 543 blz. (bespr. OK 1943 blz. 56,73,79, 87 en 94).
3. (J.H. BERENDS , W.B. COPPER, P.J. VAN HARDERWIJK, E. LAGERWEY EN 0. WIJKER), Gedenkboek 1723-1923, tweede eeuwfeest der verkiezing van Cornelis Steenoven tot aartsbisschop van Utrecht (fraai uitgevoerd gedenkboek met tal van portretten). Boek 1923 van 94 blz. (bespr. OK 1923 blz. 74, 89 en IKZ 1923 blz. 224).
4. nbsp;nbsp;nbsp;P. BRACHIN EN L.J. ROGIER, Histoire du catholicisme hollandais depuis le 16e siècle fin dit laatste boek van de bekende kerkhistoricus Prof Rogier wordt de quot;gettosituatiequot; van de Nederlandse katholieke kerk onder de republiek beschreven en de hieruit voortvloeiende weinig buigzame mentaliteit daarna tot op heden jegens andersdenkenden, de overheid en Rome). Boek 1974 van 268 blz. (bespr. AGK 1976 blz. 204).
5. nbsp;nbsp;nbsp;P. BUYS, Rome en Utrecht, of korte schets van den oorsprong, voortgang eri tegenwoordiger staat hunner drie hoofdgeschlilen (ietwat pollemisch getint geschrift van de toenmalige seminariepresident Buys, waarin de geschiedenis van de breuk met Rome uitvoerig wordt beschreven). Boek le dr. 1844, 2e dr. 1864, beide van 192 blz.
6. nbsp;nbsp;nbsp;V. CONZEMIUS, Katholizismus ohne Rom, die Altkatholische Kirohengem.einschaft (beschrijving van de verschillende O.K.kerken, waarbij in het bijzonder bij hun geschiedenis en geloofsleer wordt stilgestaan). Boek 1069 van 169 blz. (bespr. IKZ 1970 blz. 52).
7. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Bijdragen voor de geschiedenis van de roomsch-katholieke kerk in Nederland (Oorspronkelijk als bijlage van de OK verschenen geschiedenis van onze kerk in de 17e eeuw, in het bijzonder ten tijde van de bisschoppen Vosmeer en Van Neercassel). Boek (2 delen) van 3S0 blz. , 1888/1802.
8. nbsp;nbsp;nbsp;G. DUPAC DE BELLEGARDE, Histoire abrégee de l'eglise métropolitaine d'Utreoht. (Verdedigingsgeschrift voor de Utrechtse kerk geschreven door een van de trouwe franse vrienden, waarvan de eerste druk in 1765 en de tweede in 1770 verscheen). Boek 3e dr. van 515 blz. 1852 (waarsch. ingeleid en bewerkt door de toenmalige seminariepresident Chr. Karsten).
7
P. P. HOFSTEDE DE RROOT, De Oud-Catholieke bewerinrr in het licht der kerkgeschiedenis (de schrijver was een bekend Gronings kerkhistoricus, alsnede een roed vriend van onze kerk en tevens leermeester van Pennink Janssonius). Boek 1877 van 117s blz.
10. nbsp;nbsp;nbsp;O.J. DE JONG, C.W. MÖNNICH, LJ.BOGIEE EN A.G. VJEILER, Geschiedenis van de kerk in Nederland (algemene Nederlandse kerkB:eschiedenis uitremeven als jubileumuitgave nr inn in de Aulareeks van wetenschappelijke pocketboeken). Boek 1062 van 152 blz. (gt;'esrgt;Tgt;. nx 1065 blz. 21)
11. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Geschiedenis van de Oud-Xatholieke Kerk van Nederland. (Nom altijd het standaardwerk over de geschiedenis van onze kerk). Boek le dr. 1937 van 203 blz.: 2e dr. 1053 van 270 blz. met tal van aantekeningen. (hespr. OX 1038 blz. 101 en 1051 blz. 150, alsmede IKZ 1030 blz. 184 en 1056 blz. 105).
12. nbsp;nbsp;nbsp;U. XÜRY, Die altkatholisohe kirche (geschiedenis, leer en streven van de oud-kathol?eke kerk: onder het hoofd geschiedenis wordende diverse n.X. stromingen voor 1870 behandeld, zoals gallioanisme, josefinisme en de kerk van Utrecht). Boek 1066 (hespr. OK 1067 blz. 48).
13. nbsp;nbsp;nbsp;G.B. M0.SS, The old-catbolic movement, its origins and history (beschrijving van de geschiedenis van O.X.stromingen in de loon der eeuwen, zodat men hierin niet alleen de geschiedenis der oud-katholleke kerken beschreven vindt, doch ook die van het gallicanisme, josefinisme, febroniani sme, jansen'''sme en Port-Royal). Boek le dr. 1048 van 36n blz.; 2e dr. 1064 (besor.
DK loaq blz. 47, 1064 blz. 123, alsmede IXZ 1040 blz. 2ni).
14. nbsp;nbsp;nbsp;P. PHLMAN, Xatholiek Mgriepi^nri in de achttiende eeuw deel T de hollandse zending 1701-1727; deel II de holiandse zending 1727-1700; deel TII buiten de hollandse zending (standaardwerk over het kathollcism.e in de Nederlanden in de 18p eeuw). Doek 1068 (3 delen) van 1100 blz. (hespr. nv 1068 blz. 107 en 1070 blz. 28, alsmede door A.J. van de irpp in Pijdr.Mededelingen Gesch. der Nederlanden 1060 blz. 67-87).
15. nbsp;nbsp;nbsp;P.8. POST, Kerkgeschiedenis van Nederland in de middeleeuwen (eerstquot; nieuw standaardwerk over de Nederlandse kerk in de Middeleeuwen na het werk van Moll van de vorige eeuw) Boek 1057 (? deleplvan ruim 8OP blz.
16. nbsp;nbsp;nbsp;T..J. RORTER, Oeschiedenis van het katholicisme in Noord Nederland in de 16e en 17e eeuw (standaardwerk over de katholieke kerk in onze landen in de 16e en 17e eeuw). Boek le dr. 1040 1 delen van 1665 blz.; 2e dr. 1047 alsvoren en 3e dr. in pocketvorm io64 van 5 delen (hespr. BX 1048 blz. 01,6p, 70 en 8g door F. Lagerwey en 1064 blz. 174).
8
17. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TAMS EN M. KOK, Rome-Utrecht (geschreven ter gelegenheid van de historische verzoeningsdienst in de Gertrudiskerk te Utrecht tussen de R.K. en O.K. kerk in 1966, wordt hier een historische terug-bllk van beide zijden op de aanleidingen voor de scheuring gegeven),Boek 1966 van 110 blz. (bespr.
OK 1966 blz. 181 en IKZ, 1968 blz. 132.
18. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Over den oorsprong van het aartsbisschoppelijk kapittel van Utrecht der oud-bissohoppelijke olerezij (historisohe/jurldische verhandeling over de rechten van het Utrechtse kapittel). Boek 1923 van 207 blz. (proefschr. ; uitvoerig besor. door B.A. van Kleef in OK 1923 blz . 75,169,175,182*, 190 ; vgl. ook de reactie op dit boek van(de latere kardinaal) J. de Jong in de Katholiek deel 16^) (1923) blz. 73-10*1 en I*t6-186).
19. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VEP“EY,Oud-Katholiek kerkzilver (beschrijving en herkomst van de ruim 750 zilveren voorwerpen in het bezit der O.K.kerk, grotendeels daterend uit de gouden eeuw). Boek 1967 van 206 blz. met veel foto's (bespr. OK 1967 blz. 202).
20. nbsp;nbsp;nbsp;J. VISSER. P. SNIT, P.J. MAAN, Onafhankelijk van Rome, toch katholiek, 250 jaar oud-katholieke geschiedenis (geschiedenis van de O.K.kerk vanaf de verkiezingen van abp. Steenoven in 1723 tot heden). Boek 1973 van
112 blz. (bespr. OK 197*1 blz. 66 en IKZ 197** blz. 66 en Rn.
21. nbsp;nbsp;nbsp;F.C. DE VRIES, Vredes-pogingen tussen de oud-bisschoppelijk cleresie van Utrecht en Rome (beschrijving van de in de l^e eeuw gedane vredespogingen door bemiddeling vanuit den vreemde, contacten via 'Venen en een gezantschap naar de paus). Boek 1930 van 225 blz. (proefschr.; bespr. OK 1930 blz. 225 en 1932 blz. 60).
9
III ALGEME^TE LITTERATUUR
22. nbsp;nbsp;nbsp;S. AXTERS, Geschiedenis van de vroomheid in de Nederlanden. Boek (*I delen) 1950-1960
23. nbsp;nbsp;nbsp;J.A. VAM BEEK, Uitfaven van den bijbel en gedeelten van den bijbel in de kerk van Holland (opsomming van de verschillende bijbelvertalingen en enige bijzonderheden hieromtrent). Art. OK 1895 blz. 129.
20. nbsp;nbsp;nbsp;J.A. VAN BEEK EN H.J. HOOYKAA.S, Overzicht van de geschiedenis der hollandsche kerk sedert de invoering der hervorming (kolommatig overzicht met de belangrijkste gebeurtenissen en functionarissen in de hollandse kerk). Boek 3e dr. 1886 (bespr. OK 1886 blz. ^17; de le en 2e dr. van I858 en 1867 - wellicht door anderen vervaardigd - waren aanzienlijk beperkter van opzet).
25. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Onze godsdienstige gezangboeken (opgaaf en beschrijving van de sedert 1620 in de hollandse kerk in gebruik geweest zijde gezangboeken, waarbij de schrijver komt tot 3^ stuks). Art. OK 1906 blz. 75,90, 120,131.
26. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. BERENDS, De oud-katholieke kerk van Nederland (beknopte geschiedenis van de O.K. kerk). Broch. 1901 van 85 blz. (overdruk uit Marnix, Protestantsche Stemmen 3e jaarg; bespr. OK 1901 blz. 62,117 en 1902 blz. 55).
27. nbsp;nbsp;nbsp;J. BERGERS, Het bisdom Deventer sede Vacante (het ontstaan van het bisdom in 1559, en enige personalia van de achtereenvolgende bisschoppen). Art. OK 199° blz. 93.
28. nbsp;nbsp;nbsp;G.J.P.J. BOLLAND, De kerk van Utrecht, een hoofdstuk uit de geschiedenis des vaderlands (beknopte geschiedenis en huidige toestand van de Utrechtse kerk). Art. Tweemaan-delijksch Tijdschrift juli 1900, ook als broch. verschenen in 1900 van 82 blz. (bespr. OK 1900 blz. 116 en 1901 blz. 12).
29. nbsp;nbsp;nbsp;V. CONZEMIUS, Rückblick auf ein synodales aggiornamento 100 jähre altkatholisismus. Art. Stimmen der Zeit deel 191 blz. 363-379 (1973).
30. nbsp;nbsp;nbsp;C. DEELDER, De bisschoppelijke clerezie van 1763 en haar nazaten thans, (naar aanleiding van een beschuldiging dat de O.K.kerk niet meer op dezelfde mrondslagen zou staan als in 1763 tijdens het provinciaal consllie, wordt de geschiedenis van de conflicten Rome-Utrecht uitvoerig beschreven). Art. serie OK 1003 blz. Ü5,53,68,80 en 96.
31 nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN HARDERWIJK, Het Nederlandsohe katholicisme (beknopt overzicht van de geschiedenis van de katholieke kerk in ons land). Art. in boek Katholieke Stemmen 1928 blz. 5-28 (bespr. OK 1928 blz. 38).
32. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN HARDERWIJK, De oud-katholieke kerk van Nederland (historische inleiding). Broch. 191)2 van l^^ blz. (overdruk uit quot;Het Nieuw Testamentisch Kerkbegrip en onze kerkenquot;; bespr. OK 19^2 blz. 37).
10
33. nbsp;nbsp;nbsp;E. HERZOG, Die Utrechter Kiche und der Altkatholizismus (beknopte (geschiedenis van de Utrechtse kerk tot aan het le vatloaans consilie, en beschrijving van de contacten met de buitenlandse 0.K.bewegingen daarna, zulks naar aanleiding van de viering in 1923 van de verkiezing van Steenoven tot aartsbisschop in 1723) Art. IKZ 1923 blz. 26-32.
3^. A.R. HEYLIGERS, De oud-katholieke kerk(algemene inleiding, waarin een hoofdstuk over de geschiedenis). Broch. 1033 van 16 blz. (enige malen herdrukt in latere jaren; bespr. OK 1933 blz. 33G).
35. nbsp;nbsp;nbsp;(A.R. HEYLIGERS), Leerboekje van de geschiedenis der oud-katholieke kerk (beknopte geschiedenis van de neder-landse kerk. ten dienste van het godsdienstonderwijs aan jongeren)»Broch. 1952 van ^0 blz.
36. nbsp;nbsp;nbsp;P. VAN HOECK, Schets van de geschiedenis der Jezuiten in Nederland (uitvoerige geschiedenis van het werk van de jezuiten zowel landelijk als plaatselijk in de Nederlanden vanaf 1550 tot 1940). Boek 1940 van 424 blz. (bespr. OK T94n blz. 330 en 342).
37. nbsp;nbsp;nbsp;D. HUURDEMAN EN W.L.S. KNUIP, Van Utrecht naar Rome (R.K. pollemisch geschrift over de O.K.kerk en haar historie, waarop van O.K.zij de gereageerd werd met een tegengeschrift quot;van Rome naar Christusquot;). Broch. 1914 van 64 blz. (bespr. OK 1914 blz. 94 en 97).
36. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.C. DE JONGE, Een nationale katholieke kerk in Nederland (historische inleiding). Art. Historia deel 14 blz. 271-277 (1949; bespr. OK 1950 blz. 27).
39. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Die altkatholische Kirche von Utrecht (beknopte beschrijving van de geschiedenis van de kerk van Utrecht, zulks naar aanleiding van de viering in 1923 van de verkiezing van Steenoven tot abp.).Art. IKZ 1923 blz. 1-25.
40. nbsp;nbsp;nbsp;W. KNUTTEL, De toestand der Nederlandsche katholieken ten tijde der republiek (hoewel thans wat verouderd, mag dit werk nog steeds als een van de standaardwerken over het katholicisme in de 17e en iRe eeuw gelden) Boek (2 delen) 1892/1594 van 800 blz. (bespr. OK 1895 blz. 26).
41. nbsp;nbsp;nbsp;G.CHR.KOK, De apostolische successie in de oud-katholieke kerk (lijst van bisschoppen teruggaande tot , 1650 door welke de huidige 0.K.bisschoppen in de apostolische successie staan, met diverse personalia). Art. OK 1952 blz. 71,79.
42. nbsp;nbsp;nbsp;M.KOK, The Old-Catholic church of the Netherlands (historische inleiding voor de deelnemers aan de oprichtingsvergadering van de Wereldraad van Kerken in Amsterdam in 1948). Broch. 1948 van 24 blz. (bespr. OK 1948 blz. 213).
43. nbsp;nbsp;nbsp;M. KOK, Het betreurde schisma (beschrijving van de verschillende oorzaken van het Utrechtse schisma) Art. Oecumene okt. 1966 (bespr. en gedeeltelijk overgenomen OK 1966 blz. 178).
11
*)4. M. KOK, Historische schets van het schisma '’ome-Utrecht (toespraak rehouHen tijdens de historische dienst in St. Gertrudis te ’'treoht on 7 november 10^6). Art. OK 1967 blz. 117 en TKZ Idfi7 blz. 52.
115. nbsp;nbsp;nbsp;M. KOK EN V. CONZEMTUS, Oe Oe oud-katholieken (onderdeel van een bijzonder num.mer ’’an dit historisch tijdschrift gewijd aan schisma en oecumene). Art. Sniegel Historiael 196d blz. 301-309 (hespr. OK 1960 biz. 106)
96. nbsp;nbsp;nbsp;U. KÜRY, Precis d'histoire de l'erlise (beknopte geschiedenis van de kerk in het algemeen, »;aar echter de O.K.kerken en de verschillende O.K.beweminp-en centraal staan).Boek 1068 van 75 blz.
97. nbsp;nbsp;nbsp;(F. LAGERiiEY), Be klopjes (beschrijvinm van dit instituut van vrouwen, die zich in de 17e en 18e eeuw aan de dienst der kerk wijdden zonder een kloostergelofte af te leggen, zulks naar aanleiding van het proefschrift van Br Theissinr). Art. OK 1Q3R blz. 338 en 397.
98. nbsp;nbsp;nbsp;F. LAGEPF'FY, Be oud-katholieke kerk van Nederland (geschiedenis van de O.K.kerken, waarvan dit de Nederlandse bijdrage vormt). Art. Fkklesia, Bie alt-katholische klrche, 1035 (bespr. OK 1035 blz. 353).
99. nbsp;nbsp;nbsp;F. TjAGFR’'rEY, Be oudkatholieke kerk van Nederland (algemene inleiding, waarin echter veel aandacht aan de geschiedenis gewijd wordt). Boek 1951 van 136 blz. (bespr. OK 1061 blz. 1?3).
50. nbsp;nbsp;nbsp;F. LAGERNEY, Be oud-katholieke kerk van ne fieriand (beknopte inleiding, waarin echter tal van historische bij zonderheden). Broch. 1933 van 16 blz. (besnr. OK 1959 blz. 91)
51. nbsp;nbsp;nbsp;PETER LAMBERT JR, The old-catholic movement; its history and relations to the anglican church (geschiedenis van de O.K.kerken in de diverse landen en hun contacten net de anglicaanse kerken). Boek 1039 (proefschr) (bespr. OK 1Q39 blz. ?^3).
52. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LO’IMEL, Be noordnederlandse leerlingen van het urbaans college te Rome (levensbeschrijving van deze studenten, die voor het merendeel later leidinggevende posities in de Nederlandse kerk zouden gaan bekleden, en waarvan verschillenden zoals Cornelis Steenoven later tegenover Rome zouden komen te staan). Art. AAII deel 1« blz. 201-336 (1801).
53. (H. LOOS), Schets eener geschiedenis van de roomsch-katholyke oud-bisschoppelijke klerezy in Nederland (geschreven naar aanleiding van alle discussies ontrent de benoeming van R.k.bisschoppen in 1853). Broch. 1853 van 52 blz.
59. nbsp;nbsp;nbsp;J. MONTIER, Généalogique enisoopale de Mgr Andreas Rinkel (opsomming van de bisschopswijdingen van abp Pinkel terug tot 1591,.eerst de nederlandse lijn, dan via Varlet en Bossuet naar Italif», met verschillende biografische aantekeningen).Art. Sacris Erudiri (Jaarb. van godsdienstwetensch. van de St Pietersabdij te Steen-
12
brugge) 1965 blz. 468-501 (bespr. OK 1966 blz. 200)
55. nbsp;nbsp;nbsp;P.P. VAN MOORSEL, De devotie tot St Willibrord in Nederland van 1580 tot 1750. Art. Ons Geestelijk Erf deel 31 blz. 537-369 (1957) en deel 32 blz.
129-170 en 289-301 (1058).
56. nbsp;nbsp;nbsp;C.B. MOSS, The old-catholic churches and reunion (korte historische beschrijving der oud-katholleke kerk, zulks naar aanleiding van de erkenning der anglicaanse wijdingen)«Broch. 1927 (bespr. OK 1928 blz. 42)
57. nbsp;nbsp;nbsp;C.B. MOSS, The old-catholic churches in Christendom (beknopte beschrijving van de O.K.kerk - in het bijzonder de geschiedenis - voor de deelnemers aan de Lambethconferentie in 192b).Broch. 1020; ned.vertaling 1030 van 29 blz. (bespr. OK 1930 blz. 273)
58. nbsp;nbsp;nbsp;J.M. NEALE, A history of the so-called jansenist church of Holland (deze uitvoerige geschiedenis wekte bij Moss belangstelling tot de O.K.kerk, hetwelk weer leidde tot diens hoek). Boek I858 van ruim 400 blz.
(vgl. omtrent Neale OK 1976 blz. 65).
59. nbsp;nbsp;nbsp;F. NIPPOLD, Geschichte der altkatholische kirche des Erzbistms Utrecht (geschiedenis, waarbij speciaal aandacht besteed wordt aan de contacten met de duits sprekende landen). Boek 1872 van 154 blz.
60. nbsp;nbsp;nbsp;R.S. OLDHAM, The old-catholic churches of Holland (historische inleiding). Broch. 1890 (bespr. OK 1890 blz. 57).
61. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, De historische achtergrond van het oud-katholiclsme. Art. Concilium 1965 blz. 150-156.
62. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROGIER, De aartspriesterschappen van de hollandse zending (onstaan en functie van de verschil lende aartspriesterschappen in ons land, met lijst van aartspriestersArt. AAU deel 62 blz. 120-161 (1938).
63. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT, Het collegium pastorum ultrajectensium en het aartspriesterschap Utrecht (geschiedenis van het door abp Rovenlus in 1646 gestichte Utrechtse pastoors-college en van het aartspriesterschap Utrecht).
Art. AGK 1973 blz. 161-200 (bespr. OK 1974 blz. 38).
64. nbsp;nbsp;nbsp;M.G. SPIERTZ, Onfeilbaarheid en de oud-bisschoppe-lijke clerezie van Utrecht (weliswaar vormde de ondertekening van het formulier VIT de aanleiding tot de breuk met Rome, maar de diepere oorzaak betrof een meningsverschil betreffende de pauselijke onfeilbaarheid). Art. Ann.v.h.”hijmgenootsohap IO68 blz. 45-66.
65. nbsp;nbsp;nbsp;M.G. SPIERTZ, Ambtelijk onbegrin, kanttekeningen hij de breuk Utrecht-Rome (historisch en kerkrechtelijke beschrijving van de breuk met Rome, in het bijzonder de aanleiding hiertoe in de 17e eeuw),Broch. 1072 van 35 blz. (rede).
13
66. nbsp;nbsp;nbsp;E.E.A.J.M. THEISSING, Over klopjes en kwezels (beschrijving van het instituut van vrouwen, die zich in de 17e en lAe eeuw aan de dienst van de kerk wijdden, zonder een kloostergelofte af te leggen). Boek 1Q35 van 241 blz. (proefschr.; hespr. OK 1935 blz. 33^ en 347).
67. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Aanteekehingen betreffende verschillende oud-katholieke gemeenten en kerkgebouwen omstreeks het jaar 1845 (uittreksel uit het bekende Aardrijkskundig Woordenboek van A.J. van der AA, dat in 13 delen verscheen in de jaren I836-I851, zulks met enige aanvullingen). Art. Serie DK 1932 blz. 15,22,32,43, 50,74,81,95,97.
68. nbsp;nbsp;nbsp;(A.J. VAN DE VEN), Het geslacht Schade van Westrum (genealogie van deze bekende O.K.familie van de 13e eeuw tot op heden), Art. Nederl.Patriciaat 1943 blz. 357-379.
69. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Uithangteekens en bijnamen onzer schuilkerken (enige bijzonderheden over de vroegere uithangtekens en daarmee samenhangende bijnamen van verschillende van onze kerken). Art. OK 1941 blz. I78.
70. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VEP.HEY, Schoute-geld (in de 17e en 18e eeuw dienden de meeste katholieke kerken ongewenste bezoeken van de schout af te kopen; in dit artikel vforden de verschillende in Holland bekende regelingen in dit opzicht van het begin van de 18e eeuvr aan de hand van een ongave uit die tijd besproken). Art. OK 1944 blz. 74.
71. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY), De bisschopswijdingen in de oud-katholieke kerk (namen van alle binnenlandse en buitenlandse bisschoppen, data en plaats van hun wijding en opgave van de consecratoren en verdere aanwezige bisschoppen). Art. OK 1963 blz. 150.
72. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. ^fERMASEREN, De katholieke nederlandsche quot;-e-schledschrijving in de 16e en 17e eeuv; over de opstand (onderzoek naar de publicaties van de katholieke geschiedschrijvers uit die dagen). Boek 1941 van
311 blz. (proefschr.).
73. nbsp;nbsp;nbsp;C.H. VAN VLOOTEN, Esquisse historique sur l'ancienne église catholique des Pays Pas (historische Inleiding) Broch. 1861 (oorspr. geschreven als artikel voor l'Observateur Catholique).
74. nbsp;nbsp;nbsp;G. VOLET, Notice historique sup l'eglise d'Utrecht (historische inleiding). Broch. lOGR (hespr. ok 1998 blz. 85).
75. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. DE VRIES, De bisschoppelijke klerezle onder de oude staatskerk en later (verdedigingsgeschrift van de clerezie tegen de geschrieten van de R.K.pastoor Sonjee).Broch. 1854.
11)
IV MIPDELEEOVEW
76. nbsp;nbsp;nbsp;M.J. AAREMTS, Johannes Cele 13'47-1^^17 (herdenkingsartikel over deze geestverwant van Geert Grote).
Art. OK 191(7 blz. 160.
77. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN SEEK), Thomas à Kempis (levensbeschrijving en bespreking van zijn g,eschrift de navolging van Christus) Art. OK 1885 blz. 12,17,27 en 36.
78. nbsp;nbsp;nbsp;(JA. VAN BEEK), Be heilige Bonifacius (levensbeschrijving). Art . OK 1901( blz. 65.
79. nbsp;nbsp;nbsp;M.P. VAN BUIJTENEN, Langs de heiligen weg; perspectief van enige vroeg-niddeleeuwse verbindingen met noord-nederland (onderzoek naar de heiligenverering geeft nieuwe inzichten in de contacter en verbindingen die er geweest moeten zijn). Boek 1977 van 11(11 blz.
80. nbsp;nbsp;nbsp;A.W. BIJVANCK, Het handschrift van Beatrix van Assendelft (beschrijving van dit uit het slot der 15e eeuw daterend, zich in het bezit van het kapittel bevindend, brevier ), Art. Oudheidk. Jaarb . 191(2 blz. 78 (bespr. OK 191(3 blz. 61().
81. nbsp;nbsp;nbsp;A.W. BIJVANCK EN E. LAGERl-JEY, Het brevier van Beatrix van Assendelft (reproductie van dit brevier uit het eind van de 15e eeuw, dat zich in het kaplttel-archief bevindt, met een uitvoerige inleiding).
Boek I9I13 (bespr. OK 191(4 blz. 59 en 68).
82. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Be albe van bisschep Pernulfus (relaas van de omzwervingen van deze albe, welke zich thans in het Oud-Katholiek Museum in het Catharijne-convent te Utrecht bevindt). Art. OK 1886 blz. 2.
83. nbsp;nbsp;nbsp;C. DEELDER, Mededeelnngen over het handschrift der vier evangeliën uit de abdij van Egmond (geschiedenis van dit uit de 10e eeuw daterende evangelarlum dat via het kapittel en de Gemeente van St Gertrudls te Utrecht in het bezit kwam van de Koninklijke Bibliotheek). Art. OK 1893 blz. 15.
84. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Kijkjes bij onze vaderen in de 14e en 15e eeuw.(problemen bij de opvolging van Frederik van Blankenheim in 1423 als bisschep van Utrecht en enige verdere bijzonderheden over de kerk uit de tijd van Geert de Grote), Art. Serie OK 1898 blz .lt;50,96,106 ; 1899 blz. 7,20,40,58 en 70.
85. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Levensschetsen van groote mannen der katholieke kerk van Nederland (levensbeschrijvingen van Willibrordus, Bonifacius en Gregorius). Art. Serie OK 1905 blz. 5,13,25,54,67,77,103 en 122.
86. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), H. Lebulnus (levensbeschrijving van deze geloofsverkondiger en patroon van het bisdom Deventer),Art. OK 1907 blz. 11,35.
15
87. nbsp;nbsp;nbsp;(C, DEELDER), Hilarius van Poitiers (levensbeschrijving van deze middeleeuwse bisschep ten tijde van de ariaanse twisten ). Art. OK 1909 blz. 195.
88. nbsp;nbsp;nbsp;C.A. HARDERWIJK, Thomas à Kempis (heschrijvinr van het leven en werken van deze bekende schrijver van de navolging van Christus). Art. VA 18^2 blz. 70-77.
8q P.A. HENDERIKX, De oudste bedelordekloosters in het graafschap Holland en Zeeland (het ontstaan van bedelordekloosters in de l?e eeuw, alsmede enige aspecten van de plaats van de klooster in het stedelijk leven en daarbuiten. Boek 1077 van 2^0 blz.
90. nbsp;nbsp;nbsp;J. VAN HERWAARDEN, Ongelegde bedevaarten (dit onderzoek naar het als straf opleggen van bedevaarten door de stedelijke rechter in de Nederlanden gedurende de late middeleeuwen geeft diener inzicht in de praktijk en de omvang van de bedevaarten in die tijd in het algemeen). Boek 1078 van 77*) blz. (proefschr.)
01. A.P. HEYLÏGERR EN E. LAGERWRY, Willibrordus-nummer (herdenkingsnummer waarbij achtereenvolgens wordt stilgestaan bij het leven van Willibrord, de tijden na hem, zijn opvolger en Echternach). Art. OK 1050 blz. 333-3^'4.
02. J. HOF, De abdij van Egmond van de aanvang tot 1573 (uitvoerige geschiedenis van deze abdij en haar betekenis voor de Hollandse kerk). Poek 1073 van 5'10 blz. (bespr. OK 1073 blz. 128).
03. W. JAPPE AI.BERT.S, Moderne devotie (beschrijving van Geert Grote, Thomas à Kempis en de moderne devotie) Boek 1068 (fibulareeks no. 4|8; bespr. AGK 1071 blz. b^X
OH. J.G.C. JOGSTING EN R. MULLER, Bronnen voor de geschiedenis der kerkelijke rechtspraak in het bisdom Utrecht in de middeleeuwen. Boek(7 delen) 1006-1021) (uitgaaf van de Vereeniging tot uitgaaf der bronnen van het oud-vaderlandsche recht).
OR. H.J. KOK, Proeve van een onderzoek van de patroclnia in het middeleeuwse bisdom Utrecht (de toewijding van kerken en kapellen aan een bepaalde heilige geeft een inzicht in het geestesleven en de populariteit van bepaalde heiligen, alsook in bepaalde bindingen met kloosters en moederkerken). Boek 1958 van 21)1 blz. (proefschr.).
06. M. KOK,quot;Fositeslandquot; gaat verdwijnen (enige historische bijzonderheden over Helgoland, waar eens ’■'iliibrord en Ludger predikten )■ Art. OK 101)7 blz. 68.
07. (c. LAGF.RWEY), Thomas à Kempis (levensbeschrijving). Art. OK 1010 blz. 107,122.
08. (E. T.AGEB’-iEY), Het oudste Christendom In Nederland (enige bijzonderheden over de evangelieverkondigers en het Christendom In deze landen van vóór Willibrord), Art. OK 1028 blz. 76.
-ocr page 18-16
QQ. E. LAGEWV’KU, pe lezende van Sint Willebrord (waarheid en verdichtsels rondom Willibrord).
Boek Id33 (bespr. OK 1933 blz. 66).
lOn. E. LAGERWEY, Grepen uit het rijke leven van de hellipe Willibrord (levensbeschrijving van deze bekende eerste aartsbisschop van Utrecht). Art. Serie OK 1939 blz. 101,110,115,126,136,1'12,153.
101. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEV, Willibrord aan den arbeid (beschrij-vinp; van het werk van Willibrord), Art. OK 1939
blz. 226,23‘f,2‘»2,25*1.
102. nbsp;nbsp;nbsp;E. TjAGEP.’'’EY, Der heilige Willibrordus (levensbe-schrijvinp van deze heilige en peschiedenis van de Nederlandse kerk in de eeuwen daarna , zulks naar aanleiding van de ’'’illibrordusherdenking in 1939).
Art. ikz 1939 blz. 146-152.
103. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, Legende van Sinte Willibroert (facsimile uitgave van een legende uit de 15e eeuw met aantekeningen). Boek 1940 van 57 blz. (bespr. OK 1940 blz. 114).
104. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, Geert Grote (beschrijving van leven en werken van deze bekende voorreformatorische hervormer) Art. Serie OK 1940 blz. 305,310,320,326,33?,330.
105. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, Helden Gods (legenden van Nederlandse heiligen). Boek le dr. ? delen 1040/1041; 2e gew..dr.
van l deel (titel: Boden en helden Gods) I055 van
200 blz. (bespr. OK 1040 blz. 291 en 325; 1942 blz. 11; 1955 blz. 139).
106. nbsp;nbsp;nbsp;V’. LAMPEN, Willibrord en Bonifatius (biografieën van deze stichters van de Nederlandse kerk).Boek le dr. 1939 in één deel; 2e dr. 1940 in twee delen resp.
getiteld Willibrord en zijn tijd en Winfried Bonifatius van 152 en 144 blz. (Patriareeks deel 19 en deel 45).
107. nbsp;nbsp;nbsp;J. T.INOEBOOM, Geert Grote's preeksuspenaie, een bijdrage tot zijn geestelijke plaatsbepaling (nieuwe gegevens over Geert Grote en zijn invloed op de kerk van zijn dagen). Mededel.Kon.Ned.Acad.van Wetensch. Nieuwe Peeks deel 4 no. 4, broch. van 35 blz., 1941 (rede).
108. nbsp;nbsp;nbsp;J. LINDEBOOM, St Willibrord's roomse reizen (de reizen van Willibrord naar Pome en hun doel, waarover zeer verschillend wordt beoordeeld). Mededel.Kon.Ned. Acad.van Wetensch. Nieuwe Reeks deel 11 no. 5, broch. van 13 blz, 1948 (rede).
109. nbsp;nbsp;nbsp;'.''. woLL, Kerkgeschiedenis van Nederland voor de hervorming (standaardwerk over de middeleeuwse kerk uit de vorige eeuw). Boek (A delen) 1864-1874 .
110. nbsp;nbsp;nbsp;P.P. VAN MOORSEL, Willibrord en RoniPatius (een nieuwe levensbeschrijv’ng van deze Nederlandse evangelieverkondigers ) Boek loAR van 197 blz. (Fibulareeks no. 28: bespr. OK 196n blz. 161 en AGK 1071 blz. 91).
17
111. nbsp;nbsp;nbsp;W. NOIiET EN P.C. BOEREN, Kerkelijke instellingen in de middeleeuwen (kerkhistorisch/kerkrechtelijke beschrijving van de organisatie van de middeleeuwse kerk). Boek 1951.
112. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Eigenkerken en bisschoppelijk gezag in het diocees Utrecht tot de 15e eeuw (verhouding van slot- en abdijkerken tot de blsschop in de middeleeuwen). Boek 1928 van 260 blz. (proefschr.)
115. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Geschiedenis der Utreohtsche bisschopsverkiezingen tot 1535; Boek 1933 van 205 blz. (bespr.
door A.J. van de Ven in Ned. Archievenblad 193^/35 no. 2; vgl. ook het afzonderlijk verschenen bronnenmateriaal: R.R. Post, Stukken betreffende de verkiezingen van de bisschoppen van Utrecht en het bestuur sede vacante van 1301-1559, AAU deel 55 (1931) blz. 72-264).
114. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, De moderne devotie; Geert Grote en zijn stichtingen (beschrijving van deze voor de kerk belangrijke tijd). Boek 1940 van 15'’ blz. (Patriareeks deel 22) .
115. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Scholen en onderwijs in Nederland gedurende de middeleeuwen; Roek 1054.
116. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Kerkgeschiedenis van Nederland in de middeleeuwen (eerste nieuwe standaardwerk over de Nederlandse kerk in de middeleeuwen na het werk van M0II uit de vorige eeuw).Boek (2 delen) 1957 van ruim 800 blz.
117. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Geert Grotes tractaat contraturim trajeotensem teruggevonden (geschrift van Geert Grote tegen de bouw van de Dom te Utrecht, en de methoden om de de daarvoor vereiste gelden in te zamelen).
Brooh. 1967 (bespr. OK 1968 blz. 138).
118. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, The modern devotion, confrontation with reformation and humanism (Geert Grote, ''’homas à Kempis en zijn tijd). Boek 1968 van 694 blz.
119. nbsp;nbsp;nbsp;M. VAN RHIJN, V.'essel Gansfort (leven en werken van deze Groningse voorreformatorische hervormer uit de 14e eeuw). Boek 1917(Proefschr.; bespr. IKZ 1919 blz. 350; in 1939 verscheen van de schrijver een aanvulling op zijn boek onder de titel Studiën over Wessel Gansfort en zijn tijd, bespr. OK 1954 blz. 50).
120. nbsp;nbsp;nbsp;C.A. RUTGERS, Jan van Arkel, bisschop van Utrecht (biografie van deze Utrechtse bisschop van 1342 tot 1364, die gebukt ging onder veel nilitaire/flnanciële problemen naast de geestelijke malaise van die tijd)-Boek 1970 van 30n blz. (nroefschr; bespr. AGK 1975 blz. 502).
121. nbsp;nbsp;nbsp;C.TH.J. VAN RIJCKEVORSEL, De kerk en de koning; kerkelijke en wereldlijke macht in de middeleeuwen (de verhouding tussen bisschop en vorst in de vroege middeleeuwen in deze landen). Boek 1972 (proefschr.).
122. nbsp;nbsp;nbsp;P.H. THIEME, Heiligen in de canon (levensbeschrijving van Willibrordus, Bonifatius, Martinus, Gregorius,
18
Bavo, Lebuinus). Art. Serie OK 1955 blz. 141,157,166, 174,181,189.
125. nbsp;nbsp;nbsp;J.G.J. TIECKE, De werken van Geert Grote. Boek 1941 (proefschr.)
124. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De bisschop van Utrecht als klokluider te Zeist (verklaring van een zinsnede in Van Heussen's Geschiedenis van het Utrechtse bisdom, dat de bisschoppen van Utrecht als opperkosters der kerk van Zeist emolumenten van ƒ 50.000,— per jaar ontvingen) Art. OK 1955 blz. 295.
125. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Het wapen van David en Philips van Bourgondlë, bisschoppen van Utrecht. Art. Maandbl. Oud-Utrecht 1970 blz. 4 en 5 eh 1971 blz. 24.
126. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Dalmatieken van bisschop David van Bourgondië (beschrijving en herkomst van deze zich thans in het Oud-Katholiek Museum in het Catharijne-oonvent te Utrecht bevindende stukken). Art. Maandbl. Oud-Utrecht 1970 blz. 15-14.
127. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, David van Bourgondië, bisschop van utrecht, en de priesterwijding van Erasmus (de priesterwijding van Erasmus heeft waarschijnlijk niet plaatsgevonden door David van Bourgondië, zoals veelal wordt aangenomen, doch door een van de wijbisschoppen). Art. Rotterd.Jaarboekje 1970 blz. 196-209 (bespr. OK 1971 blz. 25).
128. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Kerkgewaden uit de tijd van bisschop David van Bourgondië (beschrijving van deze oude zich in het bezit van het kapittel bevindende gewaden, en enige bijzonderheden over deze Utrechtse bisschop).
Art. OK 1955 blz. 16.
129. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY EN M. KOK, De heilige Bonifatius (herdenking van deze in 754 omgekomen evangelist, waarbij stilgestaan wordt bij zijn leven, kunstvoorwerpen met afbeeldingen van hem, en de Bonifatiusabdij in Dokkum)gt;Art. OK 1954 blz. 155-156.
150. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Thomas à Kempis (levensbeschrijving van deze geestelijke hervormer i.v.m. de interkerkelijke herdenking van zijn 500-jarig overlijden).Art. OK 1971 blz. 117.
151. nbsp;nbsp;nbsp;'J.J.A. VISSER, Geschiedenis der relieken van den H. Willibrordus, die in 1501 naar Oudmunster te Utrecht zijn overgebraoht (beschrijving en omzwervingen van deze zich in de St. Gertrudiskerk te Utrecht bevindende relieken),Art. AAU deel 57 (1955); uitvoerig besproken in OK 1955 blz. 269,280 en 525; vgl. ook OK 1954 blz. 115).
152. nbsp;nbsp;nbsp;C.H. VAN VLOOTEN, De kloosters in Nederland in vorige eeuwen (ontwikkeling van het kloosterleven en de monniksorden in ons land gedurende de middeleeuwen, en de komst van nieuwe orden na de hervorming).VA 1862 blz. 19-45.
10
133. nbsp;nbsp;nbsp;J.F.A.N. WEYLING, Bijdrage tot de geschiedenis van de wijbisschoppen van Utrecht tot 15^0. Boek Id51 (proefsohr,: ook als deel 70(lh51) van AAU versehener).
134. nbsp;nbsp;nbsp;S.G.J. ZILVERBERG, havld van Bourgondië-bisschop van Terwaan en Utrecht (biografie van deze Utrechtse bp. van 1457 tot 1406, die een goed bestuurder en leidsman van de kerk in zijn daren was). Boek 1951 (proefschr.)
135. nbsp;nbsp;nbsp;Th.P. VAN ZIJL, Gérard Groote, Ascetic and reformer (1340-1384) (leven en werken van deze bekende hervormer). Boek 1953 van 3^7 blz. (oroefschr.: bespr. in AGK 1964 blz. 108).
20
V 16^ EEUW
.136. (C. DEELDER), Paus Adriaan VI (levensbeschrijving van deze Nederlandse paus van 1522-1R23)gt;Art. OK 188? blz. 27.
137. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Paus Adriaan VI (uitgebreidere levensbeschrijving van deze Nederlandse paus),Art. Serie OK 1901 blz. 26,1)3,54,70,90 en 98.
138. nbsp;nbsp;nbsp;M. DIERICKX, De oprichting der nieuwe bisdommen in de Nederlanden onder Pilips II 1559-1570 (archiefstudie over de oprichting van de nieuwe bisdommen In de 17 nederlanden). Boek 1950 van 350 blz. (proefschr.; de bronnen zijn achteraf uitgegeven door de schrijver in de serie bronnenpublicaties van de Belgische Kon. Comm. v.d. Geschiedenis onder de titel Documents in edits sur 1'erection des nouveaux diocèses aux Pay-Bas, i960 e.v.)
139. nbsp;nbsp;nbsp;P. GERLACH, Sasbout Vosmeer (nieuw bronnen»en archiefonderzoek naar het leven van deze aartsbisschop) I. Autobiografische aantekeningen AAU deel 72 blz. 125-151 (1953); II. Familie en jeugdjaren (1548-1563) AAU deel 72 blz. 1-52 (1953) III. Studietijd te Leuven (1563-1579) AAU deel 72 blz. 152-171 (1953); IV. Verblijf te Keulen (1579-1582) AAU deel 74 blz. 204-297 (1956). Zie verder het volgende hoofdstuk zeventiende eeuw.
140. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN HEEL, Nicolaas Wiggers Cousebant als seculier priester en als minderbroeder (een van de Haarlemse vooraanstaande priesters omstreeks I600, die onder neer de Haarlemse Klopjesgemeenschap van de quot;Maagden in den Hoekquot; stichtte). Art. RBH 1902/03 blz. 70-103; 1905/06 blz. 1-12 en 1931 blz. 91-126 (ook als afz.brooh.verschenen in 1929 van 101 blz).
141. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN HEEL, De minderbroeder Johannes Knijff, bisschep van Groningen (biografie van de eerste bp van Groningen, die na veel tegenstand in 1568 zijn ambt kon aanvaarden). Art. AAU deel 57 blz. 211-388 (1933; bespr. OK 1935 blz. 293).
142. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN HEEL, De minderbroeder Aegidius de Monte, bisschop van Deventer ( 1577) (biografie van de tweede bp van Deventer van 1570 tot 1577). Boek 1935 (bespr. OK 1935 blz. 203).
143. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.L. HENSEN, Be twee eerste bisschoppen van Haarlem in de 16e eeuw Nic. van Nleuwland en Godfried van Mierlo (uitvoerige levensbeschrijving van deze bisschoppen en de toestand van de hollandse kerk in die tijd). Art. Serie BBH deel 23 blz. 81 e.v. (1898): vervolgd in de delen 26,27,28,31,33,35,38538 en 42; ook afz. als boek uitgegeven 1027 (zonder noten) en 1941 van 241 blz. (bspr. OK 1935 blz. 293) •
144. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, De vita Martini Duncani (levensbeschrijving van Maarten Donk,een bekend priester uit de tijd van hervorming, naar een handschrift in onze archieven). Art. BBH deal 50 blz. 1-13 (19'^2: bespr. ov 103? blz , 7)1?).
2 1
145. nbsp;nbsp;nbsp;S.A. DE JONG, The hierarchical order in Holland at the time of the reformation. Boek 1938.
146. nbsp;nbsp;nbsp;W.L.S. KNUIP EM G.P. SHEETS, Sasbout Vosmeer ((gedocumenteerde levensbeschrijving van deze leidsman van de hollandse kerk van 15b2 tot 1614, waarin het archiefmateriaal uit onze archieven echter nog niet verwerkt is).Art. AAU deel 41 blz. 321-407 (1915) en deel 43 blz. 135-192 (1017).
147. nbsp;nbsp;nbsp;M. KOK, Bij het vierde eeuwgetijde van Maarten Luther (herdenkingsartikel)-Art. OK 1946 blz. 42.
148. nbsp;nbsp;nbsp;A. KORY, Erasm.us van ’’otterdam (beschouwing over het leven en de werken van deze bekende humanist). Art. IKZ 1036 blz. 193-200.
149. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERV’EY, Katholieke martelaren uit de geuzentijd (de martelaren van Gorinchem en Husius)-Art. OK 1026 blz. 48,125,101 en 211.
150. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEY), Duncans Kinderdoop (beschrijving van het leven van Maarten Donk 1505-1590, pastoor te Delft en Amsterdam, en schrijver van diverse boeken (o.a. over de kinderdoop tegen de mennonieten) in de thelogische geschillen van die dagen). Art. Serie OK 1943 blz. 17,23,31,38 en 47.
151. nbsp;nbsp;nbsp;A.Th. MOUS, Geschiedenis van het voormalig kapittel van de kathedrale kerk van St Bavo te Haarlem 1561-1616 (uitvoerige bronnenstudie over de totstandkoming van dit kapittel en de verdere geschiedenis tot 1616).Art. AGK 1062 blz. 75-184: 205-336; 1064 blz. 257-290; 1066 blz. 257-286; I060 blz. 276-317.
152. nbsp;nbsp;nbsp;W. NEVENS e.a., Missale trajeotense (beschrijving van het quot;Utrechtsequot; missaal van 1500 dat enkele tientallen jaren in de hollandse kerk (’•ebruikt werd, en toen vervangen door het missale romanum) Art. OK 1008 blz. 96.
153. nbsp;nbsp;nbsp;P. NOORDELOOS , Pastoor Maarten Donk (biografie van deze bekende priester ten tijde van de hervorming, die achtereenvolgens pastoor was te Wormer, Delft, Den Haag en Amsterdam, uit al welke plaatsen hij moest vluchten tot hij in 1500 in Amersfoort overleed) Boek 1948 (2 delen) van 237 blz.
154. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.0LDEHH0P, De eerste frlese contacten van Sasbout Vosmeer (beschrijving van de schriftelijke contacten en het eerste bezoek van Sasbout Vosmeer aan Priesland in 1595). Art AGK 1064 blz. 241-256.
155. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, De 16e eeuwse Nederlandse voorreforma-torische zielzorgers in functie (taak en werkwijze van de geestelijken vóór de hervorming, en conclusie dat de zielzorg in de Nederlanden niet slecht was, zoals men wel aanneemt ) Broch. 1947 van 16 blz. (rede;
bespr. OK 1Q48 blz. 155).
-ocr page 24-22
156. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Kerkelijke verhoudingen in Nederland voor de reformatie van 1500 tot ^ 1580 (beschrijving van de organisatie en het kerkelijk leven van de katholieke kerk in ons land in de ruimste zin aan de vooravond van de hervorming). Boek 195^ van 571 blz.
157. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, Studiën over paus Adriaan VI (studie over de nederlandse paus Adriaan VI, in het bijzonder zijn Leuvense tijd). Art. AGK 1961 blz. 121-161 en 341-351.
158. nbsp;nbsp;nbsp;C.G. VAN RIEL, Erasmiana (artikelenserie over Erasmus en zijn tijd, zulks n.a.v. de herdenking van diens 400-jarig overlijden). Art. Serie OK 1936 blz. 115, 125,129,134,1113,150,197,198 en 199.
159. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROGIER, Geschiedenis van het katholicisme in Noord-Nederland in de 16e en 17e eeuw (standaardwerk over de katholieke kerk in onze landen in de 16e en 17e eeuw). Boek le dr. 1954 (3 delen) van 1554 blz. ; 2e dr. 1947 alsvoren; 3e dr. 1964 (5 delen in pooketvorm) ( bespr. OK 1948 blz. 51,60,70 en 83 door E. Lagerwey en 1964 blz. 174).
160. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Een onbekende nederlandsche vertaling van een gebedenboek van Daniel Tossanus (anno 1596).Art, Het Boek 1944/46 blz. 321-325.
161. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De graftombe van bisschop Frederik van Baden (graftombe in Baden van deze bp van utrecht van 1496-1516). Art. Jaarb. Oud-Utreoht 1947/48 blz. 62-78.
162. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De zestien kvzartieren van George van Egmond, bisschop van Utrecht (de voorouders van deze bp., die de Utrechtse zetel bekleedde van 1554-1559). Art. Jaarb.Oud-Utreoht 1959 blz. 87-99.
163. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Erasmus (beschrijving van leven, werken en betekenis van Erasmus n.a.v. zijn 500-jarige geboorteherdenking). Art. OK 1069 blz. 109.
164. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.VJ. VERHEY, Q juli 1572 - de bloedgetuigen van Gorinchem (herdenking van de martelaren van Gorinchem), Art. OK 1972 blz. 108.
23
VI 17^ EEUW
165. nbsp;nbsp;nbsp;(J.fl. VAN BEEK), Henrikus van der Graft (levensbe-schrijvinp: van deze bekende priester,oom van Van Heussen, en wonende te Warmond, waardoor de quot;rra^'kelderquot; in Warmond - waar vele prominenten begraven lipten -in handen van de Utrechtse kerk kwam), flrt. OK 1^94 blz. 147.
166. nbsp;nbsp;nbsp;(J.H. BERENDS), Bisschep van Neercassel (levensbeschrijving van deze Utrechtse bp en zijn betekenis voor de kerk van die damen), Broch. 1910 van 40 blz. (onderdeel van de brochurereeks van het OKOP).
167. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS, Johannes van Neercassel en de Wariadevotie (onderzoek in archief en beschriften naar de opvattingen van deze bp over quot;’aria).flrt. flflU deel 64 blz. 1-49 (1040).
168. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Het damboek van Philippus Rovenius, aartsbisschop van Utrecht (bespreking van dit in de archieven van het kapittel aanmetroffen damboek). flrt. OK 1885 blz. 92.
169. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Lofrede op de aartsbisschop van Utrecht Johannes van Neercassel (levensbeschrijvinrn van deze bisschop n.a.v. zijn mrafschrift, dat indertijd tot discussie aanleidinm maf).flrt. OK I8R7 blz. 45.
179. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Bijdramen voor de meschiedenis van de roomsch katholieke kerk in Nederland (oorspronkelijk als bij lame van de OK verschenen verhandelinm omtrent de meschiedenis van onze kerk in de 17e eeuw, in het bijzonder onder de bpen Vosmeer en Van Neercassel).
Boek (2 delen) 1888/1892 van 380 blz.
171. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Bijzonderheden aanmaande het uiteinde van Johannes van Neerkassei, en zijn laatste rustplaats (deze bp overleed tijdens een vormreis in 1686 te Zwolle), flrt. OK 1888 blz. 22.
172. C. DEELDER, Clara relatie missionis hollandicae et provinciarum confoederatarum (herdruk van een door pater fl. Bertius in I658 memeven overzicht van de toestand in de hollandse kerk). Broch 1891 (bespr.
OK 1890 blz. 82 en 1891 blz. quot;7).
173. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Verslam 1619 van Rovenius (letterlijke tekst van de in 1619 door abp Rovenius opmemaakte staat van de hollandse kerk), flrt. .Serie OK 1915 blz. 164, 173,191,189,107,299,217.
174. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Verslam 1622 van Rovenius (verslam over de toestand van de hollandse kerk in 1622 van abp Rovenius). flrt. OK 1Q16 blz. 21.
175. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Rovenius te Rome 1622-1623 (aantal brieven van abp Rovenius vanuit '’ome en staat van de hollandse kerk in die tijd), flrt. .Serie dk 1916 blz. 4r,53 65,77,85,97.
24
176. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Reis van Utrecht naar Rome in 1638 (verslag van de reis van de latere abp de la Torre en de utrechtse pastoor Van Brienen naar Rome in 1638),Art. OK ini6 biz. 121,133,141,165.
177. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DERLDER), Verslag I638 van Rovenius (verslag van abp Rovenius omtrent de toestand der hollandse kerk in 1638).OK 1916 blz. 149,157.
178. nbsp;nbsp;nbsp;R. PRUIN, De wederopluiking van het katholicisme in Noord-Nederland omstreeks de aanvang der 17e eeuw, (veel aangehaald artikel van deze bekende historicus) Art. in boek Verspreide Geschriften deel 3 blz. 249 e.v. (1901)
179. nbsp;nbsp;nbsp;P. GERLACH, Het necrologium van '’’ilman Vosmeer (publicatie van dit necrologium en aantekeningen omtrent de daar genoemde familieleden, kerkelijke personen etc,), Art. BSH deel 61 (1046) blz. 149-188.
18n. P. GERLACH, De Romereis van Sasbout Vosmeer in 1602-1603 en het processus informationis voor zijn bisschopswijding. Art. feestbundel Van der Essen 1947 blz. 7QQ-R07.
181. nbsp;nbsp;nbsp;P. GERLACH, Het geestelijk leven der katholieken in de nederlanden onder de apostolische vicarissen. Art. Serie Ons Geestelijk Erf 1948 blz. 387-403:
1049 blz. 413-426: IQ50 blz. 313-324: 1051 blz. 197-214.
182. nbsp;nbsp;nbsp;P. GERLACH, Het journaal van de Romereis van Sasbout Vosmeer in 1602-1603. Mededel. Ned.Hlst.Instit. Rome 1950 blz. 142-188.
183. nbsp;nbsp;nbsp;( P.J.VAN HARDERWIJK), Hollandsche studenten te Rome (in de 2e helft van de 17e eeuw hebben een aantal hollanders waaronder de latere abp Steenoven te Rome gestudeerd). Art. OK 1924 blz. 166.
184. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN HEEL, Pater Louis Hennepin en zijn geschrift tegen de jansenisten (archiefstudie over het verblijf van Hennepin in Utrecht I696-I698 en zijn In 1698 verschenen boek quot;La morale pratique du jansenismequot;, alsmede de reacties hieron),Art. AAU deel 62 blz. 30Q-335 (1938)
185. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. lïRYT,IGERS, Vondel 1587-1937 (herdenkingsartikel omtrent deze bekende nederlandse dichter, in het bijzonder omtrent zijn contant met de katholieken begin 17e eeuw).Art. OK 1Q37 blz. 333.
186. nbsp;nbsp;nbsp;J. DE JONG, Wet T’trechtse vicariaat en de strijd om de hierarohiesche orde in de 17e eeuw (de w.K.visie op het Utrechtse vicariaat/kapittel, zulks als reactie op het proefschrift van A.J. van de Ven).De Katholiek deel 16a blz. 73-104 en 146-186 (1923).
187. nbsp;nbsp;nbsp;E. VAN KESSEL-SCHULTE, De jeugdjaren wan Wugo van Heussen, gemankeerd opvolger van Neercassel (jeugd van Van Heussen en zijn relaties met Van Neercassel, zijn neef Gael en zijn oom Van der GraTt, allen bekende priester^.AGK 1966 blz. 62-07 (bespr. OK 1966 blz. 142).
25
188. nbsp;nbsp;nbsp;B.fl. VAN KLEEF, De broederschap van de renade Gods (beschrijving van deze in 1602 door Sasbout Vosmeer opgeriohte broederschap, die veel heeft bijgedragen tot de wederopluiking van het katholicisme in de noorderlijke nederlanden in de eerste helft van de 17e eeuw, zulks aan de hand van diverse nieuw ontdekte archiefbescheiden). Art. OK 1°3Q blz. 186,193,205.
189. nbsp;nbsp;nbsp;J. KLEYNTJENS, Jansenistische beroeringen omstreeks 160 (publicatie van de correspondentie van diverse kerkelijke en wereldlijke hoogwaardigheidsbekleders uit de Nederlanden met Rome omstreeks 1690 over de
quot;de misstandenquot; in de hollandse kerk van die dagen). Art. AAU deel M, blz. 157-304 (101Q).
190. nbsp;nbsp;nbsp;W.L.S. KNUIF EN J. DE JONG, Philippus Rovenius en zijn bestuur der hollandsche zending (uitvoerige biografie van abp Rovenius, die de hollandse kerk leidde van 1614 tot 1651).Art. AAU deel 50 blz.
l t/m 401 (1025).
191. nbsp;nbsp;nbsp;W.L.S. KNUIF EN G.R. SMEETS, Sasbout Vosmeer (gedocumenteerde levensbeschrijving van deze leidsman van de hollandse kerk van 1592 tot 1614, waarin de kapittelarchieven echter nog niet zijn verwerkt). Art. AAU deel 41 blz. 321-407 (1915) en deel 43 blz. 135-192 (1917).
192. nbsp;nbsp;nbsp;D. DE KOK, De strijd van Rennenin en de andere minderbroeders tegen het jansenisme (het verzet van deze ordesgeestelijken vnl. tegen Codde) Art. AAU deel 66 blz. 1-85 (1047).
193. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERVJEY, De broederschap van S. Willibrord en S. Bonifacius (enige bijzonderheden over deze uit de tijd van abp Rovenius daterende broederschap tot stimulans van het katholiek gelooO),flrt. OK 1025 blz. 343, 351 (vgl. OK 1939 blz. 186,103,205).
194. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEY), Philippus Rovenius, aartsbisschop van Utrecht (als onderdeel van het jubileumninmer over het kapittel i.v.m. het 300-jarig bestaan, een levensbeschrijving van de instellen abp Rovenius), Art. OK 1933 blz. 310 e.v.
195. nbsp;nbsp;nbsp;(K. LAGERWEY), Drie oude gezangboeken (bespreking van een drietal 17e eeuwse gezangboeken getiteld Het Paradijs, de Singende Swaen en het Visnet).Art. Serie OK 1943, blz. 102,112,121,126,135.
196. nbsp;nbsp;nbsp;(E.LAGER’,«fEY), Pastoor Van Brienen en zijn werken (levensbeschrijving van deze 17e eeuwse Utrechtse pastoor en beschrijving van zijn diverse stichtelijke geschriften). Art. Serie OK 1043 blz. 153,167,175: 1044 blz. 3,18,42,53,66,79,83 en 00.
197. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERV^EY), De boeken van Rovenius (bespreking van enkele bekende godsdienstige geschriften van de in 1651 overleden abp Rovenius)•Art. Serie OK 1951 blz. 156,164,194,203 (vgl. ook blz. 154).
26
198. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Kort verslag van den toestand der R.C.godsdienst der voormalige hollandsche zending 1629. Art. AAU 1885 blz. 245-258.
199. nbsp;nbsp;nbsp;G. MOOG, Johannes van Neerkaasel und sein quot;amor poenitensquot; (levensbeschrijving van bp van Neerkassei en van diens belangrijke boek). Rede tijdens het Int. O.K. Congres 1907, RIT 1908 blz. 14-37, 270-297 en 507-531; samenvatting in OK 1908 blz. 133.
200. nbsp;nbsp;nbsp;A. TH. MOUS, Geschiedenis van het voormalig kapittel van de kathedrale kerk van St Bavo te Haarlem 1561-1616 (uitvoerige bronstudie over de totstandkoming van dit kapittel en de verdere geschiedenis),AGK 1962 blz. 75-184; 205-336; 184 blz. 257-290; 1966 blz. 257-286; 1069 blz. 276-317.
201. nbsp;nbsp;nbsp;B. NEVEU, Les protestants francais refugiés aux Pays Bas vus par l'evèque catholique: Van Neercassel (uit correspondentie van Van Neercassel),Art. Bulletin de la Société du Protestantisme Français 1967 blz. 49-60.
202. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. POELHEKKE, Het geval Zijdewind (de bediening van het vormsel door abp de la Torre in 1649 in Zijdewind bij Schagen tegen de zin van de reformatorische overheid, hetwelk leidde tot zijn overhaast vertrek uit deze landen).Mededel.Kon.Ned.Acad.v. Wetensch. Nieuwe Reeks deel 27 no. 7, broch. van 88 blz, 1964 (rede).
203. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Godsdienst in de gouden eeuw (de katholieke kerk en het godsdienstig leven in de Nederlanden in de 17e eeuw). Boek 1947 van 05 blz. (bespr. OK 1048 blz. 43).
204. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Het breve en het prolixum memoriale (een tweetal naar Rome gezonden geschriften omtrent de zgn. voortgang van het jansenisme in de nederlandden aan het eind van de 17e eeuw),Art. Mededel.Ned.Hist. Instit.Rome 1954 blz. 196-225.
205. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, De apostolische vicaris Joh. van Neercassel naar Rome ^670-1671) (de Romereis van bp. Van Neercassel in 1670/1671, waarin hij tal van problemen op een succesvolle wijze tot een oplossing wist te brengen), Art. Mededel.Ned.Hist.Instit.Rome 2e reeks deel 4 blz. 97-132 (1934; besprk. OK 1935 blz. 293).
206. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROGIER, De cultus van St Willebrord bij de apostolische vicarissen der hollandsche zending in de 17e eeuw. Art. Hist.Tijdschr. deel 18 blz. 246-274 (1939).
207. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROGIER, Geschiedenis van het katholicisme in Noord-Nederland in de 16e en 17e eeuw (standaardwerk over de katholieke kerk in onze landen in de 16e en 17e eeuw). Boek 1e dr. 1945 (3 delen) 1554 blz.; 2e dr. 1047 alsvoren; 3e dr. 1964, 5 delen in pocketvorm (bespr, OK 1Q48 blz. 51,60,70 en 83 door E. Lagerwey en 1964 blz. 174).
27
208. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. 'ÎOGIEH, Neercassel en het vaderland in 1672 (zijn houdinp- bij de franse inval, die - naar het oordeel van de schrijver - tot een prote teleurstelling en omkeer in zijn leven zou leiden). Rede, Verslagen Alg.Vergad.Hist.Renootschap IdUO blz. M-AO (herdrukt in L.J. Rogier, Beschouwing en onderzoek, 10511 blz. 129-182).
209. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.W. VAN SCHAIK, Het pauselijk primaat in de hollandse zending, een peiling aan de basis (onderzoek naar de opvattingen over het pausschap in de hollandse kerk van de 17e eeuw, zoals naar voren komende in de catechismus - en gebedenboeken alsmede verdere litteratuur van die dagen). ARK 1Q77 blz. 115-1116.
210. nbsp;nbsp;nbsp;R. J.Th . A .M. A ..SMIT, Neercassel en Huissen (1675-Igyq) (verblijf en werkzaamheden van bp van Neercassel te Huissen, vrelke uiteindelijk niet zo plezierig zouden zijn geweest als wel in de litteratuur wordt voorgesteld)«ARK 1975 blz. 205-226.
211. nbsp;nbsp;nbsp;M.G. .SPIERTZ, Ambtelijk onbegrip, kanttekeningen bij de breuk Utrecht-Nome (historische en kerkrechtelijke beschrijving van de breuk met Rome, in het bijzonder de aanleiding hiertoe in de 17e eeuw).
Broch. 1072 van 35 blz. (rede).
212. nbsp;nbsp;nbsp;M.G. SPIERTZ, L'église catholique des provinces-unies et le saint siège pendant la deuxieme moitié du 17e siècle (studie over de situatie in de hollandse kerk in de tweede hel ft van de 17e eeuw - in het bijzonder de tijd van Van Neercassel - maar aanleiding van de talrijke nieuw beschikbare archiefstukken en publicaties),Boek 1075 van 180 blz.
213. nbsp;nbsp;nbsp;''1.0. SPIERTZ, Jeugd- en vormingsjaren van Johannes van Neercassel, apostolisch vicaris (1663-1686) 0’eugdjaren in Gorinchem en familie, alsmede studie te Leuven en Parijs). Art. AGK 1076 blz. 160-197.
214. nbsp;nbsp;nbsp;iv.G. SPIERTZ, Les relations de Neercassel et des théologiens de Louvain Van Vlanen en Huygens concernant la formation des prêtres (discussie over de priester-leiding)- Bundel Actes du collooue sur le jansenisme 1077 blz. 47-64.
21^. A.C.PN VEER, De apost.vic. J.B. van Neercassel en de oosterse kerken. Art. Het christelijk oosten en de hereniging 1952 blz. 28-30.
216. A.J. VAN PE VEN, '’.'at met het stoffelijk overschot van den apostolischen vicaris Johannes van Neercassel geschiedde (de begrafeni.s in de kloosterkerk van Glaan in 1686, de afbraak van deze kerk met de grafsteen en het lichten van enige beenderen ult het graf door de Amersfoortse seminariehoogleraar Delouit in 1818).
Art. AAU deel 62 blz. 291-309 (1038 ; besnr. OK 1938 blz. 310).
-ocr page 30-28
217. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAM DE VEN, De bisschopsring van de apostolischen vicaris Johannes van Neercassel (geschiedenis van de ring van bp van Neercassel die deze van de paus ten geschenke ontving),Art. Jaarb.Oud-Utreoht 1047/1)8 biz. 8H-89 (bespr. OK IPilQ blz. 26).
218. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VEHHEY, Aartsbisschop Rovenius 1651 (herdenkingsartikel betreffende deze abp die veel voor het herstel van de katholieke kerk na de hervorming gedaan heeft). Art. OK 1051 blz. 15*1.
219. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Huissen in onze kerkhistorie (beschrijving van Huissen in de kerkgeschiedenis vooral bekend omdat bp Van Neercassel hier geregeld verblijf hield). Art. OK 1052 blz. 29.
220. nbsp;nbsp;nbsp;J. VISSER, Rovenius und seine Werke : beitrag zur Geschichte der Hordnie derländischen Katholischen fromnigkeit in der ersten Hälfte des 17.Jahrhunderts (onderzoek naar de verschillende geschriften van abp. Rovenius en hun plaats in de theologische litteratuur van die dagen). Soek 1966 van 188 blz. (proefschr.;
bespr. OK 1067 blz. 91 en AGK 1067 blz. 295).
221. nbsp;nbsp;nbsp;C.H. VAN VLOOTEN, Een brief van een aartsbisschop der R.K.kerk in Nederland tegen het uitvoeren van geld uit het vaderland naar vreemde landen (naar aanleiding van inzamelingsacties van R.K.zijde voor de paus, wordt een brief van bp Van Neercassel uit 1683 in herinnering geroepen en afgedrukt, waarbij bij het doen van giften aandacht voor eigen land boven vreemde landen gevraagd werd). Art. VA 1861 blz. 99-52.
222. nbsp;nbsp;nbsp;(C.H. VAN VLOOTEN), Een voorganger in den strijd tegen waarheid en deugd onder de katholieken van Nederland (beschrijving van Adrianus van Wijok, pastoor van Kethel aan het einde van de 17e eeuw, een van de voormannen van de roomsgezinden in die tijd en schrijver van tal van polemische geschriften)»Art. VA 1862 blz. 98-63.
223. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, Een leider van het haarlemse bisdom uit de vervolgingstijd (biografie van de Amsterdamse pastoor Leonardus Marius (1588-1652) die als aartspriester het Haarlemse bisdom reorganiseerde en bestuurde). Art. BBH deel 62 blz. 225-305 (1053).
229. Z..S., Het grafmonument van Sasbout Vosmeer (beschrijving van het herontdekte gra*'monument in de Dom te Keulen),Art. OK. 1Q29 blz. 139.
-ocr page 31-29
vu 18e EEUW
225. nbsp;nbsp;nbsp;M.J. AARENTS, Een beroep op een consilie (het beroep van vier franse bisschoppen in 1717 op een algemeen consilie van de bul Unigenitus , en het beroep in aansluiting hierop in 1719 van de Utrechtse kerk), Art. OK 1962 blz. 166.
226. nbsp;nbsp;nbsp;H.J. ALLARD, Bekeerlingen onder de geestelijkheid van 't haarlensche bisdom (levensbeschrijving van de priester Joan Banningh Vïuytiers, een verwant van de latere abp Barchman Wuytiers, met uitvoerige beschrijving van de gehele familie en genealogische tafels), Art. BBH deel 2 blz. 276-297 (187'*).
227. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De bijdel der oud-katholieken (naar aanleiding van een onder voormelde titel opgenomen hoofdstuk in het werk quot;Geschiedenis der nederlandsche bijbelvertalingquot; worden in het onderhavige artikel de bijbelvertalingen van Aeg, de Witte, Ph.L. Verhuist en A. van der Schuur besproken, alle van het begin van de 18e eeuw),Art. OK 1905 blz. 117, 126 en 134.
228. (J.H. BERENDS?), De betekenis der verkiezing van Cornelis Steenoven tot aartsbisschop van Utrecht (herdenkingsartikel met verschillende bijzonderheden over de voorgeschiedenis, de persoon van Steenoven, het kapittel enz.) Art. .Serie OK 1923 blz. 43,51,58, 66 (vgl. ook blz. 69,70,73,771
229. nbsp;nbsp;nbsp;(J.H. BERENDS, W.B. COPPER, P.J. VAN HARDERWIJK, E. LAGERWEY EN C. WIJKER), Gedenkboek 1723-1923, tweede eeuwfeest der verkiezing van Cornelis Steenoven tot abp van Utrecht (fraai uitgevoerd gedenkboek met tal van portretten) Boek 1Q23 van 94 blz. (bespr.
OK 1923 blz. 74 en 89, en IKZ 1Q23 blz. 224).
230. nbsp;nbsp;nbsp;B. VAN BILSEN, De invloed van Zeger Bernard van Espen op het ontstaan van de kerk van Utrecht (contacten van deze Leuvense kerkrechtgeleerde met de Utrechtse kerk). Boek 1944 van 117 blz. (proefschr.; tevens opgenomen in Mededel.Ned.Hist.Instit.Rome 3e reeks deel 3, 1944; bespr. OK 1946 blz. 33).
231. nbsp;nbsp;nbsp;B. van BILSEN, Het schisma van T’trecht (ietwat polemisch geschreven werk over de scheuring in de Nederlandse katholieke kerk in het begin van de 18e eeuw). Boek 1949 van 189 blz. (bespr.OK 1949 blz. 277).
232. nbsp;nbsp;nbsp;J. BOERSMA, Antonius de Haen (1794-1776), leven en werk (leerling van Boerhaave en lijfarts van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk; afkomstig uit de clerezie en oud-leerling van Amersfoort, trachtte hij te bemiddelen tussen Rome en Utrecht),Boek 1963 (proefschr.; bespr. OK 1963 blz. 193).
30
233. nbsp;nbsp;nbsp;B.J.M. DE BONT, Bijdrage voor de geschiedenis van het jansenisme hier te lande (publicatie van een verzoek uit 17'19 van de haarlemse bisschep Joannes van Stiphout aan de stedelijke overheid te Amsterdam mede te werken aan een verzoening met Rome, welke toen niet onbereikbaar leek). Art. BBK deel 15 blz. 232-265
(1888).
234. nbsp;nbsp;nbsp;R. BOUDENS, Aspects de la vie ecclésiastique dans les Provinces-Unies des Pays-Bas au 18e siècle.
Art.Gedenkboek Oongr. Propagande Pide 1622-1972.
235. nbsp;nbsp;nbsp;FRANK T. BRECHKA, Gérard van Swleten and his world (1700-1772) (medicus - leerling van Boerhaave - die als lijfarts van keizerin Maria Theresia en als sympathiserend met de olerezie bemiddelde bij verschillende herenigingspogingen met Rome). Boek 1970 van 171 blz.
236. nbsp;nbsp;nbsp;G. BROM, De h.stoel en de klerezy in 1748 (beschrijving van bemiddelingspoging tussen Utrecht en Rome van de Italiaanse priester Nicolini, welke ook door Dupao de Bellegarde wordt beschreven, aan de hand van diverse stukken uit de Vaticaanse archieven).
Art. AAU deel 38 blz. 180-280 (1912).
237. nbsp;nbsp;nbsp;(0. DEELDER), Petrus Codde 1702-1902 (beschrijving van de afzetting van Codde door Rome in 1702 en enige bijzonderheden over hem).Art. OK 1902 blz. II5.
238. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), De bul Unigenitus 1713-1913 (herdenkingsartikel). Art . OK 1913 blz. 173.
239. nbsp;nbsp;nbsp;J.P.H. GOOSSENS, De oud-katholieke priesters Hollen en Bull uit Leende (levensbeschrijving van deze 18e eeuwse priesters afkomstig uit het Brabantse Leende). Art. Brabantse Leeuw 1954 blz. 14-15.
240. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. DE GRAAF, Het aartspriesterschap van Joannes van der Steen (het bestuur van het voor Rome gekozen hebbende gedeelte van de katholieke kerk door de Haarlemse pastoor Van der Steen, die van 1726 tot 1746 als bestuurder optrad als opvolger van de apostolisch vicaris Van Bijlevelt en diens contacten met de clerezie), Art. BBH deel 20 blz. 1-40 en 221-283 (1895); deel 21 blz. 420-466 (1806); deel 23 blz. 161-203 (1898)
241. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. DE GRAAF, Het oud-kapittel van Haarlem tijdens het jansenistische schisma (beschrijving van de interne discussie binnen het Haarlemse kapittel over de gebeurtenissen na 1700, welke uiteindelijk resulteerde in een keuze voor Rome). Art BBH deel 23 blz. 372-308 (I808); deel 24 blz. 95-132 (1890).
242. (P.J. VAN HARDERWIJK), De wijding van aartsbisschop Cornelius Steenoven (verslag van de wijding en enige andere stukken én brieven betreffende zijn episcopaat, zulks i.v.m. de 20ne verjaardag hiervan). Art. OK 1924 blz. 161-166.
31
243. nbsp;nbsp;nbsp;P.J.F.M. HARKX, De oud-bisschoppelijke cleresie en Rome, contacten en vredespos^inp-en 1733-17**9 (in het bijzonder wordt stilgestaan bij de vredespogingen van de aartspriester Johannes van der Steen, de augustijner monnik Hochkirchen en de capucijner monnik Norbertus), Boek IP63 van 17I blz. (proefschr.; uitvoerig bespr. O.K. 1963 blz. 84).
244. nbsp;nbsp;nbsp;P. HERSCHE, Gerard van Swietens Stellung zum jansenismus ( was deze nederlandse lijfarts van keizerin Maria Theresia jansenist?). Art. IKZ 1971 blz. 33-56.
245. nbsp;nbsp;nbsp;P. HERSCHE, Die oesterreichische jansenisten und die Unionsverhandlungen der Utrechter Kirche mit Rom (contact tussen de hollandse en Oostenrijkse kerk mede i.v.m. de keizerlijke hofarts de nederlander De Haen) Art. Zeitschr.für Knrchengeschichte deel 82 blz. 314-343 (1971).
246. nbsp;nbsp;nbsp;P. HERSCHE, Der spätjansenismus in oestereich (het katholicisme in Oostenrijk in de 2e helft van de 18e eeuv' onder keizerin Maria Theresia, toen er diverse contacten met de Utrechtse kerk waren)-Boek 1077 van 451 blz.
247. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, Aartsbisschop P.J. Meindaerts 1739-193° (herdenkingsartikel betreffende deze abp, die de bisschopszetels van Haarlem en Deventer opnieuw wist te bezetten, en daardoor de apostolische successie voor de kerk van Utrecht veilig stelt)»Art. OK 1939 blz. 317.
248. nbsp;nbsp;nbsp;J.Y.H.A. JACOBS, J.C. van Erckel (1653-1734), enkele episoden uit het leven van een polemist en apologeet (1687-1703) (biografie van deze bekende Delftse pastoor en voorman van de Utrechtse kerk). Boek 1973 van 184 blz.
249. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.C. DE JONGE, Het woekerverbod opnieuw belicht (enkele kanttekeningen bij het woekerverbod en de Utrechtse kerk, zulks naar aanleiding van een recent verschenen boek).Art. OK IQRl blz. 114.
250. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Andreas van der Schuur (1659-1719) (levensbeschrijving van deze geestelijke, vooral bekend geworden door bijbelvertaling). Art. OK 1936 blz. 318.
251. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Franciscus Dominicus Meganck (1684-1775) (bigrafie van deze zuid-nederlandse appellant, die jarenlang pastoor te Leiden en deken van het Utrechtse kapittel was, en onder wiens dekenaat het provinciaal consilie van Utrecht in 1763 plaats vond, waarvan hij - als tegenspeler van le Clerc -de grote motor was). Art. IKZ 1958 blz. 200-247.
32
252. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Das Utrechter Provinzialkonzil von Jahre 1763 (uitvoerige bronnenstudie over de voorbereiding, de zittingen en de gevolgen van dit Utrechtse oonsilie, dat onder sterk franse invloed stond),Art. IKZ 1959 blz. 197-228; i960 blz. 65-92; 19^-22*1 (ook als afz.broch. uitgegeven 1960 van 90 blz.).
255. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Antonius de Haen I70U-1776 (bespreking van het boekwerk van dezelfde naan van de hand van J. Boersma, net een aantal nadere bijzonderheden over de kerkelijke contacten van deze hollandse medicus van keizerin Maria Theresia).Art. OK 1963 blz. 193.
25^. B.A. VAN KLEEF, Dominicus Maria Varlet (1678-17^2) (bronnenstudie over deze franse bisschop, aan wie de hollandse kerk haar wijdingen dankt, en die vele jaren in Holland verbleef)• Art. IKZ 1063 blz. 78-104; 149-177 en 1Q5-225 (ook afz. als brooh. verschenen in 1963 van 89 blz.).
255. nbsp;nbsp;nbsp;J. KLEUNTJEN.S, Jacobus Catz (levensbeschrijving van deze in 1712 overleden Utrechtse pastoor, die een van de voormannen in de strijd tet^en Rome was). Art. AAU deel 69 blz. 100-204 (1950).
256. nbsp;nbsp;nbsp;Vf.P.C. KNUTTEL, Lijst van op de katholieken betrekking hebbende resoluties van de gecommitteerde raden van Hollands zuiderkwartier 173^-1704.
Art. BBH IP07 blz. 36-66.
257. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Catalogus sacerdotum jansenistorum in Hollandia superstitum anno 1731 (lijst van in 1731 aanwezige geestelijken van de clerezie en appellanten met enkele personalia, waaronder speciaal de buitenlands gewijde priesters; de lijst is waarschijblijk opgesteld door Backhusius, een priester van de clerezie die later overging naar Rome). Art. AAU deel 2 blz. 161-173 (1875)
258.
A. VAN LOMMEL, lets betreffende den kerkelijken ban van Jacob Cats, pastoor in den Hoek te Utrecht (enige documenten met toelichting).Art. AAU deel 2 blz. 174-177 (1875).
25^^. A. VAN LOMMEL, Manuscripta nonnulla circa res ecclesiarum ultrajectensis et harlemensis confecta et reliota a Tilmanno Backhuslo (enige documenten en geschriften nagelaten door Backhusius, aanvankelijk een aanhanger van de clerezie, later overgegaan naar de roomse partij).Art. l't^'^J deel ^ blz. 304-330 (1879).
260. A. VAN LOMMEL, Joannes Michael Planckaert Mechlinlènsis (diverse geschriften van Plankaert , aanvankelijk aanhanger van de clerezie en kapelaan in de Oppert te ’’otterdam, waar hij de kapittelvergadering van 171° m.et appel op een algemeen consilie meemaakte; later overgegaan naar de roomse partij ; hieronder een lijst van geestelijken met enige personalia uit 1720,
33
die het appel ondertekenden),Art. AAU deel 7 blz. 419-462 (1879).
261. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Matthias Torok (1656-1724) (levensbeschrijving van deze actieve priester van de clerezie die kapelaan bij Codde was in Utrecht, pastoor in Culemborg en later pastoor in Utrecht, en in 1720 overging tot de roomse partij). Art. AAU deel 8 blz. 246-277(1880).
262. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Relaes van de verrichtinge gedaen op ordre van Haer Édelgrootmogende commissarissen gegeven aan eenige R.C. priesters in dato 15/29 nov.
1709 (namen uit de dekenaten Delfland, Rijnland en Schieland). Art. BBH 1882 blz. 378-394.
263. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Brieven van baljuwen enz. ten antwoord op een aanschrijven of eenen missive der Edelmogende Raden van Zuid-Holland 1730 (betr. de toezending van lijsten van de roomse priesters in hun district),Art. BBH blz. 41-98.(1887)
264. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Aanwezige oud-roomsche priesters bijgenaamd jansenisten in Noord- en Zuid-Holland anno 1732 (lijst met een aantal personalia van ieder).
Art. BBH deel 17 blz. 223-230 (1891).
265. nbsp;nbsp;nbsp;J.C. VAN DER LOOS, Hieronymus de Bock, pseudo-bissohop van Haarlem, in betrekking tot het oud-kaplttel van Haarlem (levensbeschrijving van deze eerste Haarlemse bisschop na de scheuring en zijn contacten met het - de roomse zijde gekozen hebbende - kapittel en de overheid). Art. BBH deel 37 (1817) blz. 434-442.
266. nbsp;nbsp;nbsp;J.C. VAN DER LOOS, Th. Donkers, de zgn. gekozen bisschop van Haarlem, en korte bemerkingen van notaris Heymenbergh op het rekest van Theodorus Donkers (in 1727 werd de Amsterdamse pastoor Donkers tot bp. van Haarlem gekozen en in 1728 wendde hij zich met een rekest tot de Staten van Holland om deze functie te mogen aanvaarden; het kwam echter nimmer tot een wijding). Art. BBH deel 39 (1920) blz. 359-368 en deel 47 (1931) blz. 211-228.
267. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Das Episkopat des Cornelis Johannes Barohman Wuytiers, Erzbischof von Utrecht 1725-1730 (Barohman Wuytiers was de opvolger van abp Steenoven, en zijn episcopaat wordt gekenmerkt door veel onderlinge verdeeldheid wegens zijn afhankelijkheid van de in ons land verblijvende franse appellanten). Boek 1949 van 106 blz. (proefschr.; bespr. OK 104q blz. 166 en IKZ 1949 blz. 140).
268. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, J. VAN ERKEL en het quot;protestquot; der cleresie 1709-1714) (de verschillende eeschriften van de Delftse pastoor Van Erckel en hun reactie hierop, welke laten zien dat hij een van de stuwende krachten van de clerezie geweest is in het begin van de iPe eeuw). Art. AAU deel 74 blz. 161-203 (1957).
269. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Cleresie en staatsgezag; dl I Het plakkaat van 17 aug. 1702; dl II De verbranding van de jezuiten in 1705. Art. deel I Mededel.Ned.Hist. Instit. Rome 3e reeks no 9 blz. 163-189 (1957); dl II AGK dl 2 blz. 153-168 (i960); beide overgenomen in bundel Adversaria Pontiani 1975 blz. 209-246.
J«»
270. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Seculieren en regulieren in de Hollandse zending (de tegenstellingen tussen deze beide soorten geestelijken vormden een van de oorzaken van de scheuring begin 18e eeuw). Art. Ned.Kath.Stemmen 1958 blz. 282-293 (overgenomen in bundel Adversaria Pontiani 1975 blz. 197-208).
271. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, De aprilstorm van 1732 tegen toelating van een apostolisch vicaris in de Hollandse zending (de pogingen van Rome om aartspriester Van der Steen tot apostolisch vicaris te maken leidden tot een geheel averechtse reactie)« Art. Mededel.Ned.Hist.Instit.Rome 1959 blz. 2142-266 (overgenomen in bundel Adversaria Pontiani 1975 blz. 259-288).
272. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Het conflict Codde-de Cock in zijn oorsprong. Art. Annalen van het Thijmgenootschap I960 blz. 291-304.
273. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Kardinaal d'Alsace en het bestuur der Hollandse zending (1739-1745). Art. Mededel.Ned.Hist. Instit.Rome 1061 blz. 187-210.
274. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Vredespogingen Utrecht-Rome onder Clemens XIV (1769-1774) (beschrijving van de onder deze paus door de clerezie gedane vredespogingen, in het bijzonder belicht vanuit romeinse archiefbronnen). Art. AGK 1961 blz. 249-268 (overgenomen in bundel Adversaria Pontiani 1975 blz. 289-306).
275. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, De Hollandse zending in de pruikentijd (de katholieke kerk in de 18e eeuw).Art. Mededel.Ned. Hist.Instit.Rome 1963 deel 32 aflev.8 blz. 1-16 (ook als afz. broch. van 23 blz., alsmede overgenomen in bundel Adversaria Pontiani 1975 blz. 247-258).
276. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, De quot;batavia veraquot; van B. Désirant en de quot;Historiaquot; van C.P. Hoynck van Papendrecht (1723-1725) (twee bekende geschriften van roomse zijde uit het begin van de 18e eeuw, bedoeld als tegenwicht tegen Van Heussen en Van Erckel). Rede.Mededel.Kon.
Ned. Acad.van ''etensch.Nieuwe Reeks deel 27 no. 2, broch. 1964 van 36 blz.
277. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Katholiek Nederland in de achttiende eeuvj dl. I de Hollandse zending 1701-1727; dl. II de Hollandse zending 1727-1795; dl III buiten de Hollandse zending (het standaardwerk over het katholicisme in de nederlanden in de 18e eeuw). Boek 1968 (3 delen) van 1100 blz. (besor.OK 1068 blz. 197; 1970 blz. 28).
278. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, Adversaria Pontiani (bundel met een aantal verspreide artikelen van deze in 1968 overleden bekende kerkhistoricus, die zich speciaal bezighield met de 18e eeuw). Boek 1975 van 320 blz.
35
2?9. P. POLMAN, Het romeinse verhoor van Petrus Codde in 1701 te Rome (beschrijving van deze achteraf zo belangrijke gesprekken) Art. in Feestbundel Prof. Dr 0. Brom, 1952, blz. 133-1'16.
280. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.M. VAN SCHAIK, Johan Christiaan van Erkel in de hollandse Statenvergadering van 16 augustus 1702 (verslag van de bespreking, welke leidde tot het plakkaat van de staten van 17 augustus 1702, waarbij diverse maatregelen tegen De Cock en zijn aanhangers werden genomen)• Art. AGK 1970 blz. 121-126.
281. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.M. VAN SC'’ATK, Johan Christiaan van Frkel (165'1-173'1) en de vrijheid der bataa^se kerk (uitvoerige beschouwing over het denken en de geschriften van deze voorman van de Utrechtse kerk in de strijd tegen Rome). Art. AGK 1975 blz. 131-202.
282. nbsp;nbsp;nbsp;S. SCHOTTEN, De deputatie van Pieten Oovarts, de houding van Rome en de Staten in de kwestie Codde (1703-1704) (na de verbanning van De Dock in 1703 zond Rome de vicaris g.enraal van Den Bosch Govarts naar Holland om het terrein te verkennen en met de Staten te onderhandelen). Boek lolii van 165 blz. (proefschr. •, besor. OK 19I13 blz. 10).
283. nbsp;nbsp;nbsp;H.M.G. SCHRIJNFMA.KERS, Domenico Fassionei en de kwestie Damen (deze vaticaanse diplomaat werd in 1708 naar Nederland gezonden, officieel voor de vredesonderhandelingen ter heeindiginr van de Spaanse successieoorlog, officieus i.v.m. de kerkelijke geschillen in Holland). Art. AGK 1067 blz. 67-102.
284. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Hendrick van Rhijn (boekhandelaar te Del ft.medewerker aan de talrijke historische werken van Van Heussen en de bijbelvertaling van Van der Schuur).Art. Het Boek 1060/61 blz. 183-194 (bespr. OK 1061 blz. 13'0.
285. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEIJ, Voor een priesterwijding naar Ierland in 1716 (avontuurlijk reisverslag van een aantal priestercandidaten o.a. de latere abp Meindaerts naar Ierland, die aldaar in het geheim, de priesterwijding ontvingen i.v.m. het bisschoploze tijdperk in Holland) Art. OK 19'1’1 blz. 10,27,34.
286. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEIJ, Uugo Franciscus van Heussen (levensbeschrijving van deze voorman van de Utrechtse kerk in de conflicten met Rome),Art. OK 1947 blz.
238, 046.
287. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEIJ, Petrus Codde (1648-191)8), Codde's nicht en Codde's knecht (herdenkingsartikel betreffende abp Codde en enige bijzonderheden over zijn nichtje het klopje Catharina Rloemert, en de kunstschilder G. Rademaker, die hem in 1700 naar Rome vergezelden) Art. OK 1948 blz. 258,.250.
288. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.'I. VERHEIJ, Aartsbisschop '^odde 250 jaar geleden meschorst (herdenkingsartikel).Art. OK 1952 blz. 88.
36
289. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEU, Hugo Franciscus van Heussen (levensbeschrijving van deze bekende Leidse pastoor, die in de strijd rondom 1700 zo'n belangrijke rol in de Utrechtse kerk speelde).Art. OK 1058 bis. 162.
290. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEU, Steenovenherdenking 1723-1973 (herdenkingsartikel i.v.m. de historisch zo belangrijke bisschopsverkiezing van 1723). Art. OK 1073 blz. 51,57 en 59.
291. nbsp;nbsp;nbsp;J. VISSER, De oorzaken van 1723 (voordracht bij de steenovenherdenking in 1973 over de achtergronden van het conflict).Art. in bundel quot;Onafhankelijk van Rome, toch katholiekquot; 1973 blz. 12-22.
292. nbsp;nbsp;nbsp;C.H, VAN VLOOTEN, Het concilie van Utrecht in 1763 na een eeuw herdacht (beschrijving van de gang van zaken van het provinciale consllie, de besluiten en de reactie hierop).Art. VA 1863 blz. 65-8I.
293. nbsp;nbsp;nbsp;W.Th.J. VAN DEP VORST, Holland en de troebelen in de Hollandse zending 1702-1727 (beschrijving van de kerlijke situatie in Holland in het beginman de 18e eeuw, waarbij in het bijzonder stilgestaan wordt bij de houding van de Staten van Holland, wier houding weer sterk geïnspireerd zou zijn door geestelijken van de clerezie). Roek 1060 van 271 blz. (proefschr.; bespr. OK io6n blz. 168).
29i|. J.P. VREGT, Het apostolisch vicarisschap van Joannes van Bijlevelt (pastoor in 's-Gravenhage die in 1717 door de paus tot apostolisch vicaris benoemd werd, onder druk van declerezio in 1718 uit Holland verbannen werd, en in 1727 als laatste apostolisch vicaris overleed).Art. Serie BBH deel 1 blz. 161 e.v. in de delen 2,3,lt;l en 5 (1873/1877).
295. nbsp;nbsp;nbsp;J.P. VREGT, Nomina refractoriura (lijst van geestelijken van de clerezie in de jaren 1716 en 1720 met enige personalia, ontleend aan roomse bronnen), Art. BBH deel 1 blz. 206-200 en deel 2 blz. 358-361 (1873/1874).
206. nbsp;nbsp;nbsp;F.C. DE VRIES, Vredes-pogingen tussen de oud-bisschoppelijke deresie van Utrecht en Rome (beschrijving van de in de 18e eeuw gedane vredespogingen door bemiddelaars uit den vreemde, contacten via Wenen en een gezantschap naar de Paus).Boek 1030 van 225 blz. (proefschr.; bespr. DK 1030 blz. 225 en IO32 blz. 60).
297. nbsp;nbsp;nbsp;P.O. DE VRIES, Een verdediging van het geloof en de onschuld der hollandse geestelijkheid in bet jaar 1700 (samenvatting van een geschrift van Dubois -waarschijnlijk een schuilnaam van Quesnel - ter verdediging van de hollandse feestelijkheid tegen beschuldigingen van jansenisme),Art. 'led.Archiefvoor Kerk-gesch.' deel 27 blz. in6-12l| (193'').
298. nbsp;nbsp;nbsp;A.G. WEILE”, Hollandse missie of hollandse ker'', een onderzoek naar de ideologische achtermonden van de strijd tussen de cleresle en de romeinse curie 1702-1703 (beschrijving van de voorvallen na 1700, waarbij vooral op de ideologische achtergronden gelet
37
wordt en getracht wordt deze onpartijdig te beschrijven, zulks met vergelijking van de internationale situatie, speciaal de franse kerk),Art. AGK 1962 blz. 185-231.
299. nbsp;nbsp;nbsp;E.B.P.F. WITTERT VAN HOOGLAND, Geschiedenis van het geslacht Wittert met de daaruit in vrouwelijke lijn gesproten families(verschillende leden van de familie Wittert speelden een rol van betekenis in de kerk van de 18e eeuw; de koopman Adriaan Wittert (1626-1712) was de leidende kerkmeester in de Oppert te Rotterdam, enkelen van zijn dochters waren klopjes in Rotterdam en de priester Adriaan Wittert van Bloemendaal (17^2-1805) was pastoor te Leiden),Boek 1914 van meer dan 1000 blz. (vgl. ook hierna 643).
300. nbsp;nbsp;nbsp;C. WIJKER, Onze bijbel 1732-1932 (enige bijzonderheden over de in 1732 versehenen bijbelvertaling van Andreas van der Schuur),Art. OK 1932 blz. 269,273.
301. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Korte afbeelding van het leeven en dood van den doorlugtige en hoogwaerdige heer Cornelis Johannes Barchman Wuytiers, aartsbisschop van TItrecht (herdruk van het levensbericht van deze Utrechtse abp van 1725-1733) Art. OK 1893 blz. 17.
38
VIII 19^ EEUW
302. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De invoering der pauselijke Hierarchie in Nederland in het jaar 1853 (geschiedenis van de gebeurtenissen rondom 1853, en met name de reactie van de clerezie). Art. OK 1893 biz. 66,90, 97 en 109.
303. nbsp;nbsp;nbsp;(J.H. BERENDS), Een brief uit de O.K.Kerk van Nederland aan Wessenberg (copie van een brief van de haagse pastoor C.H. van Vlooten aan de duitse bisschop Von Wessenberg, bekend om diverse hervormingen, vergezeld van enige biografische aantekeningen omtrent deze pastoor). Art. OK 1919 blz. 155.
30^4. (A.J. VAN DEN BERGE), Dr Roelof Bennink Janssonius en de Oud-Katholieken (1817-1872) (beschrijving van leven en werken van deze vriend van de O.K. kerk, die in 1841 op haar geschiedenis promoveerde, en in 1870 zijn bekende uitgebreidere geschiedenis deed verschijnen). Art. Serie OK 1943 blz. 56,73,79,87 en 94.
305. nbsp;nbsp;nbsp;J. BONNEROT, Lettres de Sainte Beuve à Simon et Christiaan Karsten (correspondentie van de bekende geschiedschrijver van Port Royal met twee voormannen van de Utrechtse kerk seminariepresident C. Karsten en de Utrechtse universiteits prof. S. Karsten). Art. Rev. de Paris 1^57 blz. 41-52.
306. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, De titels onzer bisschoppen (contacten met de overheid in de 19e eeuw over deze titels, speciaal i.v.m. de nieuwe r.k.bisschoppen) Art. OK 1929 blz. 273,283.
307. nbsp;nbsp;nbsp;(L.W.A. CLOMBIJN), Het gewaand herstel der bisschoppelijke Hierarchie in Nederland 1853-1903 (historisch/ juridisch betoog dat er in Nederland in 1853 bisdommen bestonden, waardoor de pauselijke beslissing van 1853 tot zgn. herstel ongeldig is). Art. OK 1903 blz. 29 (rede Int.0.K,Congres 1894)
308. nbsp;nbsp;nbsp;C. DEELDER, Audiënties bij Napoleon (woordelijk verslag van een tweetal audiënties van keizer Napoleon voor vertegenwoordigers van de clerezie en de roomse partij teneinde de mogelijkheden tot herstel van de eenheid na te gaan)- Art. OK 1906 blz. 98,110 (vgl. ook OK 1953 blz. 34).
309. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER),Alvarez Augustinus de Liagno (levensbeschrijving van deze spaanse priester, die om zijn jansenistische opvattingen toenadering tot de Utrechtse kerk zochten deze in I807/I808 bezocht met het oogmerk zendingsbrieven voor oost-europa te verkrijgen).Art. OK 1913 blz. 190.
310. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER),Willlbrordus van Os (beschrijving van het episcopaat van deze abp van Utrecht van 1814 tot 1825, en de periode tevoren, toen de zetel van Utrecht sinds 1808 vacant was, en Van Os een belangrijk deel had in het overleg met Napoleon). Art. OK 1914 blz. 98.
39
311. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Het ireneïsne (iROfi-lAoB) (ten tijde van Napoleon scheen de tijd in de oren van een aantal geestelijken w.o. de Amsterdamse pastoor Glasbergen rijp voor een verzoening niet Rome) Art. Serie OK 191** blz. 159,163,17'1,1^3 en 101 (vml. ook OK 1915 blz. 176 en A.H.L. Wensen).
312. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAM HARDERWIJK e.a., 1900® nummer van quot;de Óud-Katholiekquot; (geschiedenis sedert de oprichting in 1835, redacteuren, uitgave, taak, voorgangers van dit blad, enz.).Art. OK 1039 blz. 293 t/m 307.
313. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.L. HENSEN, Het ireneïsme uit de rnmeinsche bronnen toegelicht (bespreking van de onder Napoleon gedane noging tot verzoening tussen de clerozie en Rome, zulks naar aanleiding van de artikclenserie van pastoor Decider in de O.K. van 1911)). Art. A.AIT deel ^1 blz. 165-19'1 (1915) (hesor. OK 1915 hlz. 176).
31'1. J. HEYKAMP, wededeelingen aangaande de conferentie der bisschoppen gehouden te Utrecht ?'' september 1889 (verslag van deze eerste internationale bisschopsconferentie, waarop de Unie van Utrecht tot stand kwam en de teksten van de daar genomen belangrijkste besluiten) Art. OK 1889 hlz. 101.
315. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, Een vormreis van hisschop Loos door Duitsland (beschrijving van deze historische reis in 1872, welke de kerk van Utrecht uit haar isolement zou brengen)•Art. OK (bondsleven) 1931 hlz. 29,33.
316. nbsp;nbsp;nbsp;(E.A. RAN KLEEF), quot;waalfhonderd jaar kromstaf (uitvoerige historische reactie op de in de R.K.kerk in 1953 gevierde invoering van de R.K.hierarohie 109 jaar geleden, waarbij de zinsnede quot;honderd jaar kromstafquot; werd gebruikt, en de verdere gebeurtenissen in 1853) Art. Serie OK 1953 blz. 21,30,40,53,66.78,85; tevens als afz.brooh. versehenen 1954 van 3o blz. (bespr. OK 1954 blz. 153).
317. nbsp;nbsp;nbsp;E.A. VAN KLEEF, De betekenis van het aartsbisdom iltrecht voor de oud-katbolieke zusterkerken (enige bijzonderheden over de contacten van de Utrechtse kerk met de duits sprekende landen vóór en na het 1e Vaticaans consilie) Art. OK 1954 blz. 13.
318. nbsp;nbsp;nbsp;J. KTEIJUgJENS, Oneenigheden in de boezem der jansenisten in 1968 (correspondentie van abp Loos, bp He.vkamp en de Haarlemse vicarissen met de regering over de bevoegdheid een nieuwe bp van Haarlem te kiezen, nu iiet - de zijde van Rome gekozen hebbende - Haarlemse 'kapittel was opgeheven) AT-t. AAU deel 56 (1932).
319. nbsp;nbsp;nbsp;J. KLEUNTJENS, De jansenistische bissebop Van Ruul door de regering niet erkend (het conflict om de erkenning, en de toekenning van een jaargeld van staatswege aan bp Van Ruul in de jaren 1841 e.v.) Art. BEH deel 59 hlz. 14-23 (1937).
320. nbsp;nbsp;nbsp;G.CHR. KOK, Onze bisschoppen in het jaar I853 (enkele bijzonderheden over onze bpn ten tijde van de ■’nvoerinm van de R.K.hiérarchie in dat jaar) Art. OK
a = ■^ *' 1 Z . ''9’.
-ocr page 42-40
321. nbsp;nbsp;nbsp;A. KURY, Die Utrechter Erklärung des Jahren 1889 (betekenis en gevolgen van de bisschopsverklaring van Utrecht van 1889). Art. IKZ 1928 blz. 205 e.v. (rede).
322. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, De oud-katholieke kerk in het buitenland na 1870 (het ontstaan van de buitenlandse O.K. kerken).Art. in het boek Katholieke Stemmen 1928 blz. 29-52 (bespr.OK 1928 blz. 38).
323. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEY), De internationale band onzer kerk (beschrijving van het ontstaan van O.K.kerken in het buitenland, het eerste Vaticaanse consilie, het ontstaan van de Unie van Utrecht, en de betekenis van de internationale O.K.congressen). Art. Serie OK 1934 blz. 106,110, 110,126,134,142.
324. nbsp;nbsp;nbsp;(H. LOOS), Onze toestand op één punt nader toegelicht (publicatie van correspondentie, notulen enz. met aantekeningen betreffende de geschillen die toondertijd de Utrechtse kerk verdeeld hielden). Boek 1868 (2 delen) van 380 blz.
325. nbsp;nbsp;nbsp;A.F. MANNING, De permanente commissie uit de Raad van State voor de zaken van de R.K.eredienst (1827-1830) (een beschrijving van de politiek van koning Willem- I jegens de kerken, toen Nederland en België één waren). Art. AGK 1959 blz. 109-127.
326. nbsp;nbsp;nbsp;M.P.G. PARMENTIER, De oud-katholieke kerk door engelse bril (brief van de engelsraan J.M. Neale -schrijver van het in I858 verschenen boek over onze kerk - omtrent een bezoek aan onze kerk in 1854 en de kerkdiensten die hij bijwoonde, met enige historische kanttekeningen). Art. OK 1976 blz. 65.
327. nbsp;nbsp;nbsp;J.A. VAN DER PELS, Dichtmatigen levensschets van wijlen Willibrordus van Os (abp van Utrecht van 1814-1825). Broch. 1825.
328, nbsp;nbsp;nbsp;J. RENPTLE, Briefwisseling tussen den oud.kath. pastoor Renftle en de aartsbisschop van Utrecht (eerste contacten tussen de Utrechtse kerk en de duitse tegenstanders van de pauselijke onfeilbaarheid, welke zouden leiden tot de duitse O.K.kerk).Broch.1872 (vertaald uit het duits).
329. nbsp;nbsp;nbsp;J. RENFTLE, Apostolische reis van aartsbisschop Henricus Loos door Duitsland in juli 1872 (abp Loos maakte een vormreis door Duitsland op uitnodiging van past. Renftle en anderen). Broch. I873 (vertaald uit het duits).
330. nbsp;nbsp;nbsp;S.J. VAN RHIJN, Staat van de oud-katholieke kerk in Nederland in het jaar 1807 (parochies, pastoors, etc. met diverse biografische aantekeningen). Art. OK IQI3 blz. 130.
331. nbsp;nbsp;nbsp;C.G. VAN RIEL, Die Bisschofskonferenz und die Bisschofserklärung zu Utrecht vom Jahre 1889 (beschrijving van de resultaten van deze conferentie en de gevolgen na 50 jaar). Art. IKZ 1939 blz. 129-136 (in het nederlands in OK 1039 blz. 274 en 293).
41
332. nbsp;nbsp;nbsp;C.G. VAN RIEL, Die Bisschofsferenz von 1889 in ihrer Bedeutung für die altkatholische Kirche der Niederlande (de betekenis vanquot;deze conferentie en de contacten met het buitenland voor de hollandse kerk na een isolement van vele jaren).Art. IKZ 1939 blz. 137-1'1$ dn het nederlanda in OK 1939 61z.' 207,310).
333. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROOIER, Henri Gregoire 9n de katholiekên van Nederland (de betrekk'ingen van deze franse con-stttutiönele bp met Nederland, zijn rela daamaartoe in 1803 en zijn betrekkingen met de 0-,K.kerk teneinde een hereniging te bereiken), Broch. 1084 van '^1 Mz. (afscheidscollege).
334. nbsp;nbsp;nbsp;F. SMIT, 1723-1023, de goede slechte start van 1763 (uitgewerkte voordracht over twee eeuwen kerkgeschiedenis, waarbij in het bijzonder wordt stilgestaan bij de 19e eeuw, de tijd van Napoleon en het episcopaat van abp Loos, toen door de buitenlandse contacten de Utrechtse kerk ujt haar isolement werd verlost). Art. in bundel quot;Onafhankelijk van Rome, toch katholiekquot; 1973 blz. 23-82.
335. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE TON, Aantekeningen betreffende verschillende oud-katholleke gemeenten en kerkgebouwen omstreeks het jaar 1845 (uittreksel uit het bekende Aardrijkskundig Woordenboek van A.J. van der Aa, dat in 13 delen verschenen is in de jaren I836-I85I, zulks met enige aanvullingen) Art. Serie OK 1932 blz. 15, 22,32,43,50,74,81,95,97.
336. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN e.a., OKOP-nuramer (jubileumnummer i.v.m. het 50-jarig bestaan van het Oud-Katholiek ondersteuningsfonds, waarbij het ontstaan uitvoerig wordt beschreven). Art. OK 1937 blz. 161-174.
337. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE TON, Een kerkstrijd in Limburg in de 19e eeuw ( een kerkelijk conflict in het zuidlimburgse Banholt, als uitvloeisel waarvan in 1880/1881 gedurende enige tijd aldaar een door de duitse bp Reinkens gezonden O.K.priester optrad). Art. OK 1948 blz. 14o.
338. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De bisschoppen der oude clerezij en de referendaris Van Ghert (reactie op een bedekte toespeling dat de bpen der cleresie in 1827 getracht zouden hebben deze referendaris - belast met zaken van de R.K.eredienst - om te kopen), Bijdr.v.d. Geschiedenis der Nederlanden deel 15 (1960) blz. 41-53 (besnr. OK I06O blz. 192).
339. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Napoleon nogmaals aan het woord (verslag van een tweetal audiënties van Napoleon voor een deputatie van de Utrechtse kerk).Art. OK 1953 blz.
112 (vgl. ook blz. 34).
340. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. TORHEY, Aartsbisschop Loos, bevrijder uit isolement (herdenkingsartikel van deze in I873 overleden abp, onder wiens episcopaat de eerste contacten met de duitssprekende landen werden gelegd, welke tot zelfstandige O.K.kerken aldaar zouden leiden).Art. OK 1073 blz. 67.
42
341. nbsp;nbsp;nbsp;C,H. VAN VLOOTEN. De oud-roomsch katholieken in andere landen (beschrijving van de geestverwanten van de hollandse kerk in het buitenland in de tijd tussen afkondiging van het Mariadogma in 1854 en dat van de pauselijke onfeilbaarheid in 1870). Art. VA i860 biz. 45-59 (vgl. ook VA 1861 biz. 19-43 en 1864 blz. 101-111).
342. nbsp;nbsp;nbsp;C.H. VAN VLOOTEN. De strijd tegen de pauselijke onfeilbaarheid en oppermagt gevoerd door de oud-katholleke kerk van Nederland en op het concilie te Rome in 1870 (historische beschrijving van een en ander, welke in het bijzonder interessant is door de eerste contacten met gelijkgezinden in Duitsland). Broch. 1871 van 51 blz.
343. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Kerkelijke kroniek I858 (hieronder onder andere een levensschets van Joannes van Santen, abp van 1825 tot 1858, die enige mislukte contacten met Rome had, en onder wiens episcopaat de invoering van de R.K.hiérarchie in 1853 plaatsvond).Art. VA 1859 blz. 93-99.
344. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Kerkelijke kroniek 1862 (hierin onder andere een levensschets van Henricus Johannes van Buul, bp. van Haarlem van 1843 tot 1862), Art. VA 1863 blz. 127-130.
345. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Een woord van hulde aan de nagedachtenis van de aartsbisschop van Utrecht Henricus Loos (levensbeschrijving van deze abp van I858 tot 1873)»Broch.
1873 van 22 blz.
346. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Johannes Heykamp, aartsbisschop van Utrecht (levensbeschrijving van deze abp van 1875-1892, onder wiens episcopaat in 1889 de eerste officiële internationale bisschopsconferentie werd gehouden, en de quot;Unie van Utrechtquot; tot stand kwam).Art. OK 1892 blz. 18.
347. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Cornells Diependaal (levensgeschiedenis van deze bp van Deventer van 1875-1893) Art. OK 1893 blz.121.
348. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Casparus Johannes Rinkel (levensbericht van deze bp van Haarlem van 1873 tot 1906) Art. OK 1906 blz. 57 en 71.
349. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Het geslacht Karsten (genealogie van deze Enkhuizense familie, waarvan diverse leden een rol van betekenis in onze kerk in de 19e eeuw speelden; de genealogie is echter niet geheel compleet: de - naderhand uitgestorven - tak van de familie waartoe de seminarie-president Chr. Karsten behoorde wordt niet behandeld). Art. Ned.Patriciaat 1915 blz. 175-178.
»•3
IX 20e EEUW
350. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. BERENDS, Een veertigjarig jubileum (geschiedenis van de priesterverenieing Cor Ünum et anima una). Art. OK 1924 blz. 148 (vgï. OK 1925 blz. 304).
351. nbsp;nbsp;nbsp;G. BOLLEBAKKER, 50 jaar assurantievereniging (geschiedenis van deze vereniging net portretten van diverse bestuursleden).Art. OK 1967 blz. 62.
358. nbsp;nbsp;nbsp;M.C.H. BOYEN-MOORS, De vrouwenbond in het zilver (artikel i.v.n. het 25-jarig jubileum). Art. OF 1952 blz. 96.
353. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. GLAZE’IAKER, Vijftig jaar landstaal in de liturgie (voorgeschiedenis, beschrijving van de wijze van totstandkoming van de liturgieboeken in de Nederlandse taal, de personen die hieraan meewerkten, de muziek en de uitgave van de verschillende kerkboeken). Art.
OK 1959 blz. 187,188 (van het volgende nummer;
abusievelijk werden 2 nummers met dezelfde pagina's gebruikt), 197 en 1960 blz. 13 (vgl. ook OK 1959 blz. 223 en 225).
354. nbsp;nbsp;nbsp;(.P.J.VAN HARDERWIJK), Mgr Oerardus Gul overleden (levensbeschrijving van deze abp van 1892 tot 1920^ onder wiens episcopaat de buitenlandse contacten zich sterk uitbreidden, en tal van vernieuwingen in de Nederlandse kerk tot stand kwamen), Art. OK 1929 blz. 33.
355. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK) Nicolaüs Bartholomeus Petrus Spit overleden (levensbeschrijving van deze bisschop van Deventer van 1894 tot 1929).firt. OK 1929 blz. 165,169,179.
356. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDER'ilJK), Mgr Franciscus Kenninck^ overleden (levensbeschrijving van deze abp van 1929' 1937, onder wiens episcopaat een synode tot stand kwam, het priestercoellbaat werd opgeheven, de eerste oecumenische contacten werden gelegd en de intercommunie met de anglicaanse kerken tot stand kwam), Art. OK 1937 blz. 53-82.
357. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), Johannes Hermanus Berends, bisschop van Deventer 1868-1941 (levensbeschrijving van deze hp van Deventer van 1929-1941),Art. OK 1941 blz. 233.
358. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. JANS, De gesprekken tussen orthodoxen en oud-katholieken van 1871 tot heden (1969) (overzicht van de verschillende conferenties en contacten) Art. Het Christelijk Oosten I969 blz. 221-232.
359. nbsp;nbsp;nbsp;P. KENNINCK, Anglicaanse wijdingen door de kerk van Utrecht erkend (brief van abp Kenninok aan de abp van Canterbury van 2 juni 1925).Art. OK 1925 blz. 202 (vgl. ook blz. 311,317,327,333).
560. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN KLEEF e.a.. Vijf jaren oud-katholiek. verbond van vakverenigingen (ontstaan en eerste jaren van dit verbond 1936-1941), Broch. 1941 van 137 blz.
'm
361. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Een terugblik 191^-1961) (naar aanleiding van het 50-jarig priesterjubileum van abp Rinkel wordt de ontwikkeling van onze kerk in deze jaren uitvoerig beschreven)«Art. OK 1964 blz. 19.
362. nbsp;nbsp;nbsp;A. KÜRY, Das Verhältnis der altkatholischen zur römisch-katholischen Kirche 1870-1970 (herderlijke brief van de Zwitserse bp, waarin een beknopt overzicht van de ontwikkeling in deze 100 jaar vzordt gegeven, gevolgd door een nieuwe standpuntbepaling na het 2e Vaticaans consilie). Art. IKZ 1070 blz. 168-198.
363. nbsp;nbsp;nbsp;U. KÜRY, Die internationalen altkatholischen theologentagungen 1950-1971 (in dit laatste posthuum gepubliceerde geschrift van de zwitserse bp, wordt allereerst een overzicht gegeven van de instituten voor geestelijkenopleiding in Holland, Duitsland en Zwitserland, en van hun docenten van de laatste 100 jaar en hun invloed, waarna een uitvoerig verslag gegeven wordt van de - indertijd op initiatief van de hoogleraren van het seminarie te Amersfoort begonnen - jaarlijkse internationale theologenconferenties en hun invloed op de kerken). Art. Serie IKZ 1077 blz. 106-124; 140-184 en 224-251; 1978 blz. 83-122.
364. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERVZEIJ), Staat van het aartsbisdom Utrecht en het bisdom Haarlem in 1935 (uitvoerige personalia van alle geestelijken etc.). Art. OK 1035 blz. 95,109.
365. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERTOU, The old-catholic church of Holland during the war (beschrijving van de kerk in de oorlogsjaren ). Art . OK 1045 blz. 62,70 (00k als brooh. versehenen).
366. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEIJ, Die oekumenlsohe arbeit in den niederlanden während des krieges (geschiedenis van de oecumene in Nederland tijdens de 2e wereldoorlog), Art. IKZ 1046 blz. 140-160.
367. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, 1023-1073, de oud-katholieke kerk tot heden (voordracht hij de Steenovenherdenking in 1073 over de geschiedenis van de laatste 50 jaar) Art. in bundel quot;Onafhankelijk van Rome, toch katholiekquot; 1Q73 blz. R3-IOO.
368. nbsp;nbsp;nbsp;TH. MOLEMAM, Enkele grepen uit de bezettingstijd (wederwaardigheden van onze kerk in de oorlogsjaren 19110-1045), Art. OK 1046 blz. IO8.
369. nbsp;nbsp;nbsp;Th. MOLEMAM e.a., Engelbertus Lagerweij, bisschop van Deventer, overleden (levensbeschrijving van deze bp van 1041-1959).Art. OK 1050 blz. 53-57.
370. nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, De slagboom opgeheven, toenadering tot de oud-katholieken (historische beschouwing naar aanleiding van de verzoeningsdienst in de Gertrudiskerk in 1966).Analecta voor het bisdom Rotterdam deel 12 blz. 312 (1967).
'IS
371. nbsp;nbsp;nbsp;(A. RINKEL), The old-catholic church and intercommunion (rede ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Willibrord Society, waar de totstandkoming van de intercommunie met de anglicaanse kerk wordt beschreven), Broch. lb5P van 8 blz.
372. nbsp;nbsp;nbsp;(A. RINKEL e.a.). Intercommunie met de anglicaanse kerken (totstandkoming van de intercommunie na de erkenning van de geldigheid der anglicaanse wijdingen in 1925, de Lambethconferentie in 1930, de overeenkomsten van Bonn van 1931, de bekrachtiging hiervan door de int. bisschopsconferentie in 1931 en door de synodes van Canterbury en York in 1932), Art. Serie OK 1931 blz. 106,221,253,290-, 1932 blz. 38,59,131,1'13.
373. nbsp;nbsp;nbsp;A. RINKEL, Uit de.oecumenische adventstijd (persoonlijke herinneringen van de schrijver/abp aan de eerste tijd van oecumene tussen de beide wereldoorlogen en de oprichting van de Wereldraad van Kerken in 1948), Art. Gemeenschap der kerken 1973 blz. 138.
374. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. SMIT e.a., 50 jaar hond van jonge oud-katholieken (bijzonder nummer van quot;bondslevenquot; gewijd aan het 50-jarig bestaan, waarin de oorsprong van de bond; plaatselijk werk; oorlogsjaren; de kampen; bondsreisbureau; oecumene en buitenlands contact; orgibiisaties enz.) Art. OK 1962 blz. 181-195.
375. nbsp;nbsp;nbsp;S.C. SMIT-MAAN, 50 jaar vrouwenbond (ontstaan en activiteiten in de loop der jaren). Art. OK 1977 blz. 37.
376. nbsp;nbsp;nbsp;B.W. VERHEY e.a., 75 jaar ondersteuningsfonds (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan dit fonds, het ontstaan, activiteiten, bestuur, financiën enz.) Art. OK 1962 blz. 89-102.
377. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Internationaal congres van oud-katholieken (geschiedenis van de congressen; in het bijzonder de nederlandse van Rotterdam in 1894; van 's-Gravenhage in I907 en van Utrecht in 1928). Art. Serie OK ,1948 blz. 81,122,139,15“.
378. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 40 jaar kinderbescherming (herdenkingsartikel i.v.m. het 40-jarig bestaan van de O.K.vereniging voor kinderbescherming). Art. OK io48 blz. 228.
379. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY), Rissohop van Vlijmen overleden (levensbeschrijving van deze bp van Haarlem van Ibl6 t/m 1945). Art. OK 195“ blz. 173.
380. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W’. VERHEY, Tien jaar opbouw, een overzicht van het kerkelijk werk na de bevrijding (beschrijving van het kerkelijk leven in de O.K.kerk gedurende de eerste tien jaar na de oorlog, zulks n.a.v. de algemene herdenking van de bevrijding in Nederland).
Art. OK 1955 blz. 73-83.
-ocr page 48-46
381. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 75 jaargangen van de Oud-Katholiek (herdenking van het 75-jarig verschijnen met een beschouwing over de betekenis van het blad gedurende deze jaren voor de kerk, de hoofdredacteuren en andere bladen binnen de kerk). Art. OK 1960 blz. l t/m 7 (vgl. ook OK I960 blz. 15.
382. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY), Ontmoeting Rome-Utrecht in de O.K.kathedrale kerk te Utrecht (totstandkoming en verslag van de historische dienst in de St Gertudiskerk op 7 november 1966). Art. OK 1966 blz. 169,177-185, 193-198.
383. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 60 jaar anglikaans-oud-katholiek Society of St Willebrord (beschrijving van de activiteiten van deze vereniging tot een betere verstandhouding tussen de anglicaanse en oud-katholieke kerken, alsmede de eerste contacten welke leidden tot de intercommunie van 1931).Art. OK 1968 blz. 85.
384. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De Oud-Katholieke Pers 50 jaar (ontstaan en geschiedenis van deze vereniging, uitgeefster van quot;de Oud-Katholiekquot; en verschillende brochures en boekwerken). Art. OK 1970 blz. 115.
385. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY),Mgr J. van der Oord overleden (levensbeschrijving van deze bp van Haarlem van 1945-1967). Art. OK 1973 blz. 19.
386. nbsp;nbsp;nbsp;J. VISSER, Getrouwde pastoors (gedetailleerde beschrijving van de voorgeschiedenis en gevolgen van de opheffing van de verplichte priesterooelibaat in 1922), Art. OK 1069 blz. 25 (overgenomen uit het tijdschrift Ter Elfder Ure van 1968 blz. 321-331).
387.
J. VISSER, Basisovereenkomst Rome-Utrecht (beschrijving van de sinds de historische dienst van 7 november 1966 plaatsgehad hebbende besprekingen met Rome, welke leidden tot een beperkte communio in 1972),Art. OK 1972 blz. 181.
388. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Staat van de oud-katholieke kerk in Nederland bij den aanvang van 1900 (personalia van alle geestelijken; leden kerk- en armbesturen en zielentallen). Art. OK 1900 blz. 45.
389. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Staat van de oud-katholieke kerk in Nederland bij de aanvang van 1907 (opgaaf van alle geestelijken met personalia, van alle kerk- en armbesturen en van de ledentallen van de parochies).Art. OK 1907 blz. 24.
390. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Mgr Dr J.J. van Thiel overleden (levensbeschrijving van deze Haarlemse bp van 1006-1912), Art. OK 1912 blz. 121 en 1913 blz. 101.
391. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Staat van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland op l oktober 1912 (personalia van de geestelijken en gegevens over de parochies),Art. OK 1912 blz. 229.
392. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Mgr Nicolaas Prins overleden (levensbeschrijving van deze bp van Haarlem van 1912-1916), Art. OK 1916 blz. 105,125.
^7
393. Z.S., Staat van de Oud-Katholieke Kerk in Nederland op 1 juli 1922 (personalia van alle geestelijken, namen van de kerk- en arnmeesters, zielentallen enz.) Art. OK 1922 blz. 146.
-ocr page 50-48
X JANSENISME EN PORT-ROY/^L
394. nbsp;nbsp;nbsp;M.J. AARENTS, Een beroep op een consi-lle (het beroep van vier franse bisschoppen in 1717 van de bul Unigenitus op een algemeen consilie, en in aansluiting hierop het appèl van de kerk van Utrecht in 1719b Art. OK 1962 blz. 166.
395. nbsp;nbsp;nbsp;A. ADAM, Du mysticisme à la révolte, les jansénistes du 17e siede. Boek 1968 van meer dan 300 blz.
396. nbsp;nbsp;nbsp;H.J. ALLARD, De orvalisten te Rijnwijk (een aantal zuid-nederlandse kloosterlingen van de abdij van Orval beschuldigd van jansenisme vluchtte in de 18e eeuw naar noord-nederland en vestigde zich op RHjnwijk), Studiën deel 10 blz. 47-54 (I878) en deel 26 blz. 1-15 (1886),
397. nbsp;nbsp;nbsp;H.J. ALLARD, Utrecht en Moskou (de in Utrecht verblijvende franse priester Jubé werd belast met een reis naar Moskou teneinde de mogelijkheden na te gaan om een verzoening met de orthodoxe kerk te bereiken, een oud idee van de Sorbonne). Publ. nbsp;1893.
398. nbsp;nbsp;nbsp;E. APPOLIS, La collaboration de Soanen aux novelles ecclesiastiques (de medewerking van de bekende appellant bp Soanen aan dit befaamde jansenistisch tijdschrift van de 18e eeuw), Rev.Hist. Eglise de France 1944 blz. 96-99.
399. nbsp;nbsp;nbsp;E. APPOLIS, Le viex-catholicisme en France. Art. Actes du 81e congres des Sooieté's savantes 1956 (voordracht).
400. nbsp;nbsp;nbsp;E. APPOLIS, Entre jansénistes et zelanti; le quot;tiers partiquot; catholique du 18e siecle (bij de beschrijving van de strijd tussen jansenisten en rooms-gezinden In de franse kerk van de 18e eeuw wordt de grootste quot;derdequot;partij van het midden veel vergeten; dit deel van de kerk en de schrijvers daarvan die de verzoening nastreefden worden hierin beschreven).
Boek 1960 van 601 blz.
401. nbsp;nbsp;nbsp;M. ARVEILLER, Jacques Jubé, curé janséniste d'Asnières 1674-1745 (een van de meeste interessante franse dorpspastoors/appellanten, die tal van franse karthuizers naar Holland bracht, raadsman was van abp. Barchman Wuytiers en een reis naar Rusland ondernam om hereniging met de orthodoxe kerken te bereiken). Boek 1958 van 637 blz. (proefschr.; slechts in zeer kleine oplaag verspreid, één getypt exemplaar berust in het rijksarchief te Utrecht).
402. nbsp;nbsp;nbsp;J.N. BAKHUIZEN VAN DEN BRINK, Humilitas bij Pascal en Augustinus (vergelijking tussen Augustinus en Pascal, beiden op practisch dezelfde leeftijd bekeerd tot het christendom, met bijzonderheden over verschillende Port-Royalisten). Broc'~. 196^ van 29 blz. (afscheidscollege; bespr. OK •'9AA bTz, 221).
'tg
^03. J.A. VAN BEEK, De catechismus van quot;de drie Henri'squot; (beschrijving van deze in 1677 in Frankrij'k uitgegeven catechismus, welke ook in Holland gebruikt werd, en van j'ansenisme werd beschuldigd, wat vaak beroering veroorzaakte).Art. OK 1892 blz. 62.
404. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Paul Ernest Puth d'Ans (1653-1728) (levensbeschrij’ving van deze zuld-nederlandse appellant, die een leerling was van Van Neercassel, en de priesterwij’ding uit handen van Codde ontving). Art. Serie OK 1896 blz. 17,28,46,62 en 69.
405. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A.. VAN BEEK), De bul Unigenitus en de appellanten (levensbeschrijving van Quesnel en de kerkelijke toestanden in zijn tijd, de acties van Jezuiten, de uitvaardiging van de bul Unigenitus en het appèl hiertegen). Art. Serie OK loni blz. 33,45,73 en 82.
4o6. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De nouvelles ecclesiastiques (geschiedkundig overzicht van dit van 1728 tot 1803 verschenen blad, namen van initiatiefnemers en redacteuren, drukkers zowel van de oorspronkelijk franse editie als. van de Hollandse nadruk, en opgave van de plaatsen waar voorvallen in Holland worden beschreven). Art . OK 1901 blz. 121-124.
407. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK),De brieven van Vlaming (leven en geschrif-i-en van de zuld-nederlandse appellant Philippus Laurentius Verhulst (1690-1753)gt; die onder de schuilnaam quot;Vlamingquot; diverse geschriften over de theologische geschillen uit d.ie dagen het licht liet zien) Art. OK 1903 blz. 11°, 131 en 143.
408. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEKj, Antoine Arnauld (levensbeschrijving van deze bekende franse theoloog en port-royalist). Art. Serie OK 1905 blz. 43,59,70,106,113 en 125.
4O9. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Quesnel en zijn quot;Bemerkingenquot; (bespreking van het bekende werk Peflexcions moralesquot; van Quesnel en enige verdere bijzonderheden over hem) Art. OK 1905 blz. 71.
410. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Het Nieuwe Testament van quot;ons (bespreking van een in 1667 versehenen vertaling van het Nieuwe Testament, verzorgd door een vijftal Port-Royalisten),Art. OK 1905 blz. 137.
411. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De Elseviers (opgaaf van de in de 17e eeuw bij de familie Elsevier in Amsterdam gedrukte werken van port-royalisten, welke niet in Frankrijk gedrukt konden worden) Art. OK 1906 blz. 5.
412. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Pierre 1e Clerc en zijn geschriften (kort levensbericht over deze in 1763 door bet Utrechtse provinciaal consilie veroordeelde franse appellant en opgaaf van zijn werk). Art. OK 1906 blz. 18.
50
415. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De abdij van Orval (beschrijving van de troebelen romdom de bul Unigenitus in deze zuid-nederlandse cisterslenser abdij, welke leidden tot de vlucht van een vijftiental monniken naar noord-nederland, die zich vestigden op Rhijnwijk, en van hun verblijf aldaar). Art, OK 1906 blz. 28.
414. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De abdij van Vlierbeek (het verzet in deze zuid-nederlandse benedictijner abdij nabij Leuven tegen de bul Unigenitus).Art. OK 1906 blz. 33.
415. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DEN BERGH, Zegerus Bernardus van Espen (leven en werken van deze beroemde canonist, die op hoge leeftijd uit Leuven naar Amersfoort vluchtte en de Utrechtse kerk belangrijke adviezen gaf).Art. IKZ 1928 blz. 225-232 (rede Int.OK Congres), samenvatting OK 1928 blz. 289 (vgl. ook blz. 231,292,293,311 en 326).
416. nbsp;nbsp;nbsp;B. VAN BILSEN, De invloed van Zeger Bernard van Espen op het ontstaan van de kerk van Utrecht (de contacten van deze leuvense kerkrechtgeleerde met de Utrechtse kerk),Boek 1944 van 117 blz. (proefschr.; tevens opgenomen in Mededel.Ned.Hist.Instit.Rome 3e reeks deel 3 blz. 1-113,1944; bespr. OK 1946 blz. 33).
417. nbsp;nbsp;nbsp;J. BONNEROT, Lettres de Sainte Beuve à Simon et Christiaan Karsten (correspondentie van de bekende geschiedschrijver van Port Royal met twee voormannen van de Utrechtse kerk seminarie president C. Karsten en zijn neef de Utrechtse universiteitsprofessor S. Karsten) Art. Rev.de Paris 1957. blz. 41-52.
418. nbsp;nbsp;nbsp;H.A. TEN BRUGGENCATE, Pasohasius Quesnel en zijn conflict met Rome (levensbeschrijving van Quesnel, zijn theologische werken, de door Rome veroordeelde 101 stellingen en de reactie van Quesnel hierop) Boek 1940 van 163 blz. (proefschr.; uitvoerig bespr. OK 1940 blz. 206,214,219,226,234,275,282).
419. nbsp;nbsp;nbsp;H.A. TEN BRUGGENCATE, Het leven van Paul Ernest Ruth d'Ans (Ruth d'Ans was kannunik te Brussel en een groot vriend van Arnauld en Quesnel; hij verbleef als vluchteling geruime tijd in ons land). Broch 1946 van 35 blz. (bespr. OK 1946 blz. 139).
420. nbsp;nbsp;nbsp;H.A. TEN BRUGGENCATE, Praeludiën tot het leven van Pierre Nicole (Nicole behoorde met Arnauld en Pascal tot de groten van Port-Royal), Broch. 1946 (bespr. OK 1946 blz. 139).
421. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Port-Royal en het eiland Nordstrand (pogingen 1660 om de heren van Port-Royal te interesseren voor investeringen op Nordstrand, waarin -naar schrijver meent ten onrechte - wel het plan is afgeleid om hier een vluchtoord of nieuw klooster in.te richten). Art. OK 1916 blz. 47,56.
422. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Blaise Pascal (1723-1923) en Pascalvereering (levensbeschrijving van deze bekende franse wijsgeer en zijn relaties met Port-Royal) Art. OK 1923 blz. 102,134,158.
51
423. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Een roomsch professor over het jansenisme/de leiders van Port-Royal (lezing cyclus van de Warmondse professor W. Nolet over het jansenisme, met tai van critische aantekeningen, verbeteringen en aanvullingen n.b.t. Port Royal, zijn bevroners jansenisme enz.). Art. Serie OK 1925 blz. 21,26,35,43, 51,5^,68,74,83,91,111,175,15”,206,214,222,230,246, 270,321,335,349,365,574,381,350,307 en 411 (vgl.
ook de discussie tussen Prof. W. Nolet en de schrijver in OK 1926 blz. 83,92,126 en 140).
424. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Aux dépens de la compagnie (onderzoek naar degenen die schuilgingen achter de quot;compagniequot; die verschillende port-royalistische en gallicaanse uitgaven in Holland het licht deed zien) Art. OK 1925 blz. 190 (vgl. ook blz. 146).
425. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Jean Soanen (levensbeschrijving van deze hp van Senez, die door het consilie van Embrun in 1727 werd veroordeeld wegens zijn strijd tegen de bul Unigenitus).Art. OK 1527 blz. 256.
426. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Bossuet (herdenkingsartikel betreffende deze bekende franse bp) Art. OK 1927 blz. 286,201,321.
427. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Ue nouvelles ecclésiastinues (geschiedenis van dit in 172” voor het eerst in druk verschenen blad, dat tot 1803 zou uitkomen). Art. OK 1929 blz. 54,75.
428. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, De heilige van Amersfoort (enige bijzonderheden uit het leven van Z.B. van Espen).Art. OK 1928 blz. 311 (vgl. ook blz. 231,285, 292,293 en 326Ï
429. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Mary Anne Schimnelpenninck en haar quot;select memoirs of Port-Royalquot; (enige bijzonderheden over dit in 1825 versehenen boekwerk en de andere port-royalistische litteratuur speciaal uit Engeland uit het begin der 19e eeuw). Art. OK 1929 blz. 346 en 1930 blz. 15.
430. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Jansenius (levensbeschrijving en enige historische bijzonderheden over hem, zijn werk en zijn tijd). Art. .Serie OK 1530 blz. 178,201, 260,340 en 35”.
431. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Philippe de Champaigne (levensbeschrijving van deze schilder van Port-Royal, van wie zieh verschillende schilderijen in het seminarie te Amersfoort bevinden).Art. OK 1531 blz. 281,338.
432. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Veelvuldige communie, het boek van 1e grand Arnauld (beschrijving van dit in 1643 verschenen en toen reeds opzien barende boek) Art. OK 1932 blz. 149,225; 1^33 blz. 70.
52
1(33. P.J- VAN BUUREN, De quot;processus informationisquot; van Cornelius Jansenius (oritische aanrekeningen bij een publicatie van Prof. Hensen omtrent het verkiezingsdossler van Jansenius tot bissohop van Yperen)rArt. OK 1932 biz. 26^ (vgl. ook OK 1930 biz. 399).
43**. P.J. VAN BUUREN, Het instituut van Meroadier (enige bijzonderheden over de van 1752 tot 1760 te Vianen bestaan hebbende theologische school onder leiding van de appellant Mercadler).Art. OK 1933 blz. 128.
435. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Vlas Pascal roomsch? (de zgn. herroeping van Pascal van zijn leerstellingen en zijn bekering tot Rome zijn historisch onjuist). Art. OK 1934 blz. 128,147.
436. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Père Quesnel 1634-1934 (herdenkingsartikel). Art. OK 1934 blz. 209.
437. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Arnauld in ballingschap (beschrijving van het verblijf van Arnauld in de zuidelijke nederlanden en zijn reizen naar de noordelijke nederlanden vanaf 1679, zulks teneinde een verblijf in de Bastille te vermijden, eindigende met zijn overlijden in Brussel in 1694).Art. OK 1935 blz. 236,284,348.
438. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Cornelis Jansenius, overleden 1638 (herdenkingsartikel betreffende deze bekende bp en zijn theologische werken),Art. OK 1938 blz. 117,133.
439. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Jean Racine 1639-1939 (herdenkingsartikel omtrent deze bekende franse dichter en Vriend van Port Royal). Art. OK 1939 blz. 395.
440. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Pascal (levensbeschrijving van deze bekende fransman, verwant met Port-Royal), Art. OK 1941 blz. 00 en 194.
441. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Van Haeften en Jansenius (beschrijving van de vriendschap en relatie tussen Jansenius en de benedlctus Van Haeften, proost en hervormer van de Benedictijnenabdij Afflighem), Art. OK 1942 blz. 18 (vgl. ook OK 1940 blz. 315).
442. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Saint-Cyran, directeur van Port-Royal (levensbeschrijving van deze bekende Port-Royalist, overleden in 1643) Art. OK 1943 blz. 158.
443. nbsp;nbsp;nbsp;M. CAPFIERO, Lettere da Poma alla chiesa di utrecht (publicatie van correspondentie met talrijke annotaties van diverse personen uit Rome met de franse appellanten in Holland in de 2e hel''t van de 18e eeuw).Boek 1971 van 207 blz.
53
ff44. L. CEYSSENS, Jansenistica maiora, studiën in verband met de geschiedenis van het jansenisme (een aantal voor de eerste maal gepubliceerde artikelen met resultaten van archiefonderzoek in België over diverse personen en onderwerpen, welke in verschillende opzichten een nieuw licht op de geschiedenis van het jansenisme voornamelijk in de zuidelijke nederlanden werpen) Boek deel I 1950; deel II 1953; deel III 1957; deel IV 1962 (totaal rukm 1000 blz., bespr. OK 1952 blz. 13 en 1955 blz. 180).
^45. L. CEYSSENS, Jansenistica minora (gebundelde reeds elders gepubliceerde artikelen omtrent de geschiedenis van het jansenisme, voornamelijk gericht op de zuidelijke nederlanden). Boek 13 delen 1951-1978 ieder van 400 blz.
446. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS EN S. DE MUNTER, Sources relatives à l'histoire du jansenisme (publicatie van correspondentie en andere documenten betreffende de geschiedenis van hét jansenisme in de zuidelijke nederlanden in de 17e eeuv; o.a. ontleend aan de archieven van onze kerk, met inleiding en uitvoerige annotaties).Div. delen 1957 e.v., zie voor verdere omschrijving in deze bibliografie onder nr 054.
447. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS, Miscellanea Jansenistica (feestbundel aangeboden aan Prof. Ceyssens bij zijn 60e verjaardag in 1963 met een overzicht van zijn publicaties en diverse aan hem aangeboden artikelen). Boek 1963 van 371 blz.
448. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS, H. WILLEMS EN S. DE MUNTER, Les publicationsdu Père Lucien Ceyssens concernant le jansenisme (volledige opsomming met samenvatting van de werken van deze bekende publicist over het jansenisme). Augustiniana 1963 blz. 7-57 en 1973 blz. 118-130 (overgenonen in Jansenistica Minora deel 8 (1964) en deel 12 (1975)).
449. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS, Diepere gronden van het jansenisme (de diepere oorzaken van alle twisten in de 17e -18e eeuw). Art. Tijdschr. voor Theologie 1966 blz. 395-420 (overgenomen in Jansenistica ''quot;inora deel 10, 1968).
450. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS, Les cinq proposition de Jansenius à Rome (nieuwe archiefstudie over de behandeling van de bekende vijf stellingen van Jansenius in Rome, die leidde tot de bul van 1653)'Art. Revue d'histoire eoclésistique deel 66 blz. 449-591 en 821-886 (1971: overgenomen in Jansenistica Minora deel 11, 1973).
54
451. nbsp;nbsp;nbsp;L. CEYSSENS e.a.. Actes du colloque sur le jansenisme (verslag van een in Rome in 1973 door de Belgische Academie gehouden colloquium over het jansenisme met de voordrachten van diverse prominente kenners van het jansenisme, zoals Ceyssens, Orcibal, Spiertz, Neveu en Leclerc, en de discussie hieromtrent).Boek 1Q77 van 250 blz.
452. nbsp;nbsp;nbsp;RUTH CLARK, Strangers and sojourners at Port-Royal (relaties vanuit Engeland met Port-Royal an het jansenisme in Frankrijk en. Holland). Boek 1932 van 360 blz, (bespr, OK 1933 blz. 72).
453. nbsp;nbsp;nbsp;RUTH CLARK, Lettres de Germain Vuillart, ami de Port-Royal, a monsieur de Préfontaine (1674-1700) (deze brieven uit de franse archieven te Utrecht en de franse staatsarchieven geven inzicht in de opvattingen in Frankrijk van die dagen).
Boek 1951 van 451 blz. (bespr. OK 1952 blz. 48).
454. nbsp;nbsp;nbsp;L. COC-NET, Les origines de la spiritualité française au 17e siecle (geestesleven in Frankrijk in de 17e eeuw), Boek 1949.
455. nbsp;nbsp;nbsp;L. COGNET, Claude Lancelot, solitaire de port-royal. Boek 1950.
456. nbsp;nbsp;nbsp;L. COGNET, La réforme de Port-Royal (de hervorming van Port-Royal in het begin der 17e eeuw onder de bekende abdis Angelique Arnauld). Boek 1950 van 271 blz.
457. nbsp;nbsp;nbsp;L. COGNET, Le jansenisme (beknopte geschiedenis en beschrijving van de theologische achtergronden), Boek 1961 van 127 blz.
458. nbsp;nbsp;nbsp;L. COGNET, Le mépris du monde à Port-Royal et dans le jansenisme. Art. Revue d'ascétique et de mystique 1965 blz. 3^)7-402.
459. nbsp;nbsp;nbsp;C. DEELDER, Cornelius Jansenius en de zgn. vijf stellingen van Jansenius (levensbeschrijving van deze bekende zuid-nederlandse bp en bespreking van zijn bekende werk over Augustinus en de aan hem toegeschreven - door Rome veroordeelde - stellingen). Art, OK 1885 blz, 81,83,90,
460, nbsp;nbsp;nbsp;(C, DEELDER), Philippus Laurentius Verhulst (levensbeschrijving van deze zuid-nederlandse appellant, die van 1736 tot 1753 theologie aan ons seminarie doceerde, en onder de schuilnamen L, Zeelander en Ph, Vlaming diverse publicaties het licht deed zien). Art. OK 1886 blz. 35.
461. nbsp;nbsp;nbsp;C. DEELDER, Lettres inédites de dom Thierry de Viaixnes touchant le père Gerberon (correspondentie van deze bekende franse appellant berustende in de zgn. franse archieven te Utrecht). Art. Serie RIT 1891! blz. 466-482 en 65I-68I; 1395 blz. 100-121; 243-259 en 703-722.
55
ilt;62. (C. DEELDER), Reisindrukken van Holland door een fransman in 1719 (reisverslag van een franse priester die in 1719 een bezoek een Quesnel en enkele andere prominente appellanten bracht).Art. OK 1895 blz. 48, 64,73,77 en 91.
463. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Vijf vervaarlijke stellingen (totstandkoming van Jansenius vrerk over Augustinus en de reacties hierop, nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;de bul Unigenitus en inhoud van de zgn, vijf stellingen). Art. OK 1Q01 blz. 3 en 18.
464. (0. DEELDER), Enige bijzonderheden omtrent d'Etemare (levensbeschrijving van deze franse appellant die in 1770 te Rijnv/ijk overleed ). Art. OK 1^14 blz. 224.
465. nbsp;nbsp;nbsp;H- DEINHARDT, Der jansenismus in deutschen landen (beschrijving van het jansenisme in de duita/ oostenrijke landen). Boek 1^2° (fotograf, herdruk 1076 van 142 blz. ).
466. nbsp;nbsp;nbsp;E. DEJEA.N, Un prélat indépendant au 17e siecle (levensbeschrijving van Nicolas Pavillon, hp van Alet).Boek 1009 (beapr. OK 1009 blz. 145).
467. nbsp;nbsp;nbsp;M. DELOCHE, Un missionaire français en amerique au 18e siecle, contribution à l'histoire de l'établissement du français en Louisiane (levensbeschrijving van bp Varlet, in het bijzonder diens missiewerk in Amerika). Art. Bulletin de la section de geographic du comité des travaux historiques et scientifiques deel 45 blz. 30-60 (1930).
468. nbsp;nbsp;nbsp;J.P. VAN DOOREN, '^Üchael Baius, zijn leer over de mens (beschrijving van het leven en werken van deze bekende zuid-nederlandse theoloog en hoogleraar in Leuven in de 16e eeuw, op wiens werk Jansenius voortbouwde)-Boek 1058 van 128 blz. (proefschr., bespr. OK 1959 blz. 3).
460. B. DORRIVAL, La musée national des Oranges de Port Royal (gids voor het in io62 geopende quot;'''useum van het jansenismequot; in het oude Port-Royal des Granges, oorspronkelijk een boerderij nabi.j het klooster, waar in de 17e eeuw tal van vrienden van Port-Royal verblijf hielden) Roek 1963 (bespr. OK 1964 blz. 155).
479. A.f.’'. DUTNKER, Claude de .Bainte-7'arthe, prêtre et confesseur flevensbeschrijving van deze priester-b''echtvader van Port-Royal ). Boek 193? van 171 blz. (proefschr., bespr. OK 1932 blz. 701
471. E.J. DIJK.STRRHnx.5, Pe betekenis van de wis- en natuurkunde in het leven van Blaise Pascal (beschou-win.g over de betekenis van de wis- en natuurkunde in het denken van Pascal, zijn theologisch werk en geloofsleven) Mededel .Kon.Med. Ac . van '-''etensch. Nieuwe Reeks deel 14 no. 11, broch. 1052 van 36 blz.
(bespr. OK 1P52 blz. 133).
-ocr page 58-56
472, nbsp;nbsp;nbsp;J. PRENCKEN, Agnes Arnauld (biografie van deze bekende zuster van Fort-Royal),Boek 1932 van 234 blz. (proefschr.).
473. nbsp;nbsp;nbsp;A. GAZIER, Histoire générale du mouvement Janséniste depüisses origines jusqu'à nos jours (een van de franse standaardwerken over het jansenisme) 'Boek van 2 delen, 3e dr. 1923/24 van samen 714 blz.
474. nbsp;nbsp;nbsp;C. GAZIER, Histoire du monastère de Port-Royal (geschiedenis en achtergronden van Port-Royal).
Boek 1929 van 474 blz.
475. nbsp;nbsp;nbsp;C. GAZIER, Les belles amies de Port-Royal, Publ.1930.
476. nbsp;nbsp;nbsp;C. GAZIER, Ces messieurs de Port-Royal Publ.1932.
477. nbsp;nbsp;nbsp;C. GAZIER, Histoire de la société et de la bibliothèque de Port-Royal. Publ.1966.
478. nbsp;nbsp;nbsp;L. GOLDMANN, Le dieu caché; étude sur la vision tragique dans les oenseés de Pascal et dans le theatre de Racine. Boek 1955.
479. nbsp;nbsp;nbsp;L. GOLDMANN, Correspondence de Martin de Barcos, abbé de St. Cyran, avec les abesses de Port-Royal et les principaux personnages du groupe janséniste (uitgave van de correspondentie van St Cyran) Boek 1957 van 629 blz.
480. nbsp;nbsp;nbsp;J.M. GIJSEN, Nikolaus Heyendal 1658-1733,Abt von Rolduo und seine Stellung zum Jansenismus (bekend theoloog ult het begin van de 18e eeuw, die van jansenistische gezindheid beticht werd) Boek 1964 van 370 blz. (2 delen; proefschr., hespr. OK 1964 blz. 162,1651
481. nbsp;nbsp;nbsp;L.E. HALKIN, L'appel de Servais Hoffreumont au conseil Aulique (1720-1723) (de strijd bij het keizerlijke hof te Henen van Hoffreumont tegen de bul Unigenitus). Art. Feestbundel Ceyssens quot;Miscellanea Jansenistlcaquot; 1963 blz. 342-370.
482. nbsp;nbsp;nbsp;L.E. HALKIN, L. CEYSSENS, E. JACQUES, R. TAVENEAUX, A.J. VAN DE VEN e.a., «ureavallls (gedenkboek i.v.m. het OOO-jarig bestaan van de abdij Orval in zuid-nederland, met onder het hoofd quot;jansenistlcaquot; bijdragen van Ceyssens (aux origines du jansenisme blz. 143-154); Jacques (Charles de Bentzenradt, abbé d'Crval et les influences port-, royal!steshlz. 155-106), Tavenaux (la querelle de l'Unigenitus à Orval blz. 107-202) en quot;an de Ven (la communauté des Opvalistes de Rijnwljk blz. 219-233), Boek 1075 van 515 blz.
57
485. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), Port-Royal van Parijs (enige bijzonderheden over het parijse huis van Port-Royal) Art. OK 1921 blz. 131,140.
484. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), Pierre Nicole (herdenkingsartikel betreffende deze bekende port-royalist, die leefde van 1625-1695).Art. OK 1925 blz. 383.
485. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.L. HENSEN, Het processus informatlonls van Cornelius Jansenius na zijn benoeming tot bisschop van Yperen. Art. BBH deel 49 blz. 171 e.v. (vgl. ook de reactie hierop van P.J. van Buuren, hiervoor onder nr 433).
486. nbsp;nbsp;nbsp;F. VAN HOECK, Dom Thierry de Viaixnes in Holland in 1722 (levensbeschrijving van deze in 1735 op Rhijnwijk overleden benediotijn/appellant, en publicatie van een brief uit 1722 waarin hij zijn vlucht uit zuidnederland beschrijft, alsmede zijn eerste indrukken van noordnederland).Art. BBH deel 61 (1946) blz. 231-244,
487. nbsp;nbsp;nbsp;P. VAN DER HOEVEN, Blaise Pascal (beschrijving van het leven van -Pascal en zijn geschriften).Boek 1968 van 109 blz. (bespr. OK 1969 blz. 51)
488. nbsp;nbsp;nbsp;W. HOEVENAARS, De abdij van Orval als kweekschool van jansenisten en als oorsprong van de jansenistische priorij te Rijnwijk (beschrijving van de zuidnederlandae cisteroienserabdij in het begin van de 18e eeuw, toen daar enige Port-Royalisten verblijf hielden, waarvan tenslotte een aantal monniken naar noordnederland vluchtten en zich vestigde op Rhijnwijk, met publicatie van tal van stukken) Art. Serie AAÜ dèel 15 blz. 397-433, deel 16 blz. 46-90 en 231-265, deel 17 blz. 81-103 en 334-449 (I887-1889).
489. nbsp;nbsp;nbsp;F. JACCARD, Saint Cyran précurseur de Pascal (biografie van deze bekende Port-Royalist) Boek 1944 van 348 blz.
490. nbsp;nbsp;nbsp;F. JACCARD, BLaise Pascal, défenseur de la vérité (hier wordt in het bijzonder bij de contacten tussen Pascal en Port-Royal stilgestaan). Boek 1951 (bespr. OK 1952 blz, 48),
491. nbsp;nbsp;nbsp;E, JACQUES, Un voyage d' Antoine Arnauld en Hollande, vu par Ruth d'Ans (verslag door Ruth d'Ans over zijn reis naar Holland met Arnauld in de tweede helft van de 17e eeuw).Art, Bulletin de la société d'art et d'histoire du diocèse de Liège 1966 blz, 141-178,
492, nbsp;nbsp;nbsp;E. JACQUES, Les années d'excil d'Antoine Arnauld (uitvoerige bronnenstudie over leven en werken van Arnauld vanaf zijn verbanning in 1679 tot zijn overlijden in 1694, in welke periode hij in de zuidelijke en noordelijker nederlanden verbleef)■Boek 1976 van 812 blz.
58
493. nbsp;nbsp;nbsp;E.D. JAMES, Pierre Nicole, jansenist and humanist, a study of his thought (biografie van deze bekende Port-Royalist) Boek 1972 van 191 biz.
*19^. P. JANSEN, Le cardinal Mazarin et le mouvement janséniste français 1653-1659 (nieuwe archiefstudie over deze emotionele tijd in Frankrijk).Boek 1967 van 274 blz.
495. nbsp;nbsp;nbsp;E. KENNINCK, Les idies religieuses en Autriche de 1767 à 1787, correspondence inédite du Dr Wittola avec le Comte Dupao de Bellegarde (de correspondentie berustende in de zgn. franse archieven te Utrecht tussen Dupac en de bekende Weense theoloog Wittola). Art. RIT 1898 blz. 308-335, 573-601.
496. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Pasohasius Quesnel en zijn conflict met Rome (bespreking van en kanttekeningen bij het proefschrift met dezelfde titel van Dr H.A. ten Bruggencate). Art. OK 1940 blz. 206,214,219,226, 234,275,282.
497. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Een merkwaardig boekje: het psalter van Antoine Arnauld (beschrijving van dit zieh in de seminariebibliotheek te Amersfoort bevindende boekje). Art. OK 1940 blz. 246.
498. nbsp;nbsp;nbsp;(B.A. VAN KLEEF), De zoogenaamde stellingen van Jansenius (uitvoerige verhandeling over Jansenius, zijn werken, de zgn. vijf stellingen en het gebeuren daaromheen). Art. Serie OK 1943 blz. 24,30,49,95,119, 127.
499. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Le Clerc und Pinel im Orteil der Utrechter Kirche (bronnenstudie over de veroordelingen van Le Clerc en Pinel door het concilie van Utrecht van 1763).Art. IKZ 1949 blz. 69-95 (bespr. OK 1949 blz. 196).
500. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, De kartuizers in Holland (geschiedenis van het verzet van de Kartuizers in Frankrijk in het begin van de 18e eeuw tegen de bul Unigenitus, hun vlucht naar Holand, hun verblijf op Schonauwen en hun contacten met de Hollandse kerk). Art. Serie OK 1956 blz. 144,150,159,179,190 en 199 (tevens als broch.uitgegeven in 1956 van 34 blz).
501. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Franciscus Dominicus Meganck (1684-1775) (levensbeschrijving van deze zuidneder-landse appellant, die jarenlang pastoor de Leiden en deken van het kapittel van Utrecht was, en onder wiens dekenaat het provinciaal concilie van Utrecht in 1763 plaatsvond, waarvan hij - als tegenspeler van 1e Clerc -de grote motor was). Art. IKZ 1958 blz. 209-247.
502. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Michael Baius (enige bijzonderheden over het leven en de leerstellingen van deze zuidnederlandse theoloog en voorloper van Jansenius, die zich eveneens het ongenoegen van Rome op de hals haalde). Art. OK 1959 blz. 3.
59
503. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Das Utrechter Provinzialkonzil vom Jahre 1763 (uitvoerige bronnenstudie over de voorbereidingen, de zittingen en de gevolgen van dit utrechtse oonsilie, dat onder sterke franse invloed stond). Art. Serie IKZ 1959 blz. 197-228; i960 blz. 65-92; 194-22lt;( (ook als afzonderlijke broch. verschenen 1960 van 90 blz.).
504. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Aegidius de Witte (1648-1721) (bronnenstudie over deze zuidnederland appellant, die vele geschriften over theologische geschillen in het begin van de 18e eeuw het licht liet zien, en een bijbelvertaling in het nederlands verzorgde) Art. Serie IKZ 196I blz. 30-56; 95-127; 155-188 en 1962 blz. 1-24.
505. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Dominicus Maria Varlet (1678-1742) (bronnenstudie over deze franse bp, aan wie de hollandse kerk haar wijdingen dankt, en die als vluchteling vele jaren in Holland verbleef) Art. Serie IKZ 1963 blz. 78-104; 149-177 en 193-225 (vgl. ook OK 1963 blz. 85; tevens afzonderlijk als broch. verschenen in 1963 van 89 blz.).
506. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Nicolaus Heijendal ( bespreking van het boekwerk met dezelfde titel van J.M.Gijsen, naar aanleiding waarvan ook een aantal persoonlijke kanttekeningen omtrent deze van jansenisme beschuldigde abt van Rolduo in het begin van de 18e eeuw) Art. OK 1964 blz. 162 (vgl. ook OK 1964 blz. 165).
507. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Gewijzigde beoordeling van het jansenisme (in dit - voorzover valt na te gaan op een na laatste - artikel van de in 1965 overleden auteur van zoveel historische geschriften, signaleert hij de gewijzigde beoordeling van het jansenisme in rk kring, tot uiting komende in de veel objectievere en gedocumenteerde litteratuur).Art. OK 1964 blz. 165 (vgl.
ook OK 1964 blz. 162).
508. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Zeger-Bernard van Espen (1646-1728) (pœthuum verschenen artikel met beschrijving van het leven en werken van deze bekende leuvense canonist, zulks in het bijzonder naar aanleiding van het kort voordien verschenen werk over Van Espen van G. Leclerc).Art. IKZ 1966 blz. 75-89.
509. nbsp;nbsp;nbsp;B. DE LACOMBE, La résitance janséniste (beschrijving van de geschiedenis in Frankrijk) Boek 19** 8.
510. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEIJ), Le Tourneux (levensbeschrijving van deze in 1686 overleden Port-Royalist).Art. OK 1915 blz. 57.
511. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEIJ), Van oude fransche vroomheid (gedeelten van de stichtelijke oud-franse en Port-Royalistische literatuur zoals van Bossuet, Bardaloue, Pénélon en Massillon) Art. Serie OK 1916 blz. 3.15, 25,29,41,58,68,90,100,109,124,135,143,151,160,168,176, 183,189,199,211,219,237,
60
512. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEIJ), Francois de Paris (herdenkingsartikel betreffende de bekende diaken van Parijs, die in 1727 overleed, en wiens graf een bedevaartsplaats werd als van een heilige),Art. OK 1927 biz.
133 (vgl. ook OK 1936 blz. 137 en 370).
513. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEIJ), Nicolas Pavillon (levensbeschrijving van deze bp van Alet, geestverwant van Port-Royal, die in 1677 overleed),Art. OK 1928 blz. 18,25,35.
514. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEIJ, De oud-katholieke begraafplaats (geschiedenis van de van 1736 tot 1830 in de kloostergang van St Marie in Utrecht in gebruik geweest zijnde begraafplaats met levensbeschrijving van tal van daarin begraven personen, waaronder verschillende geestelijken en franse en zuidnederlandse appellanten), Art. Jaarb.Oud-Utreoht 1929 blz. 51-98 (tevens opgenomen in OK 1928 blz. 330,337,547; 1929 blz. 33,39,46, 54,62,67,75,221,225,234,244; vgl. ook OK 1958 blz.
179).
515. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEIJ, Stemmen uit Port-Royal (stukken uit de geloofsgeschriften van de bewoners van Port-Royal). Boek 1929 van 268 blz. (bespr. OK 1929 blz. 329).
516. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEIJ, Jean Hamom, 1687-1937 (herdenkingsartikel over deze geneesheer van Port-Royal).Art. OK 1937 blz. 41,48,66.
517. nbsp;nbsp;nbsp;H. LAUDENBACH,Chroniques de Port-Royal relation et portraits des religieuses et des solitaires (geschiedenis van Port-Royal aan de hand van uittreksels uit geschriften van de bewoners)• Boek 1946 van 522 blz. (bespr. OK 1947 blz. 152).
518. nbsp;nbsp;nbsp;G. LECLERC, Zeger Bernard van Espen (1646-1728) et la hiérarchie ecclesiastique (levensbeschrijving van deze canonist, bestaande uit enkele onderdelen van het in 1964 verschenen - hierna vermelde - uitvoerigere boek van dezelfde schrijver). Boek 1961.
519. nbsp;nbsp;nbsp;G. LECLERC, Zeger Bernard van Espen (1646-1728) un canoniste janséniste; esquisse d'un portrait psychologique (enkele beschouwingen over deze bekende canonist), Art. Feestbundel Ceyssens quot;Miscellanea Jansenisticaquot; 1965 blz. 174-200.
520. nbsp;nbsp;nbsp;G. LECLERC, Zeger-Bernard van Espen (1646-1728) et l'autorité ecclésiastique, contribution à l'histoire des theories gallicanes et du jansenisme (standaardwerk over het leven, de werken en de invloed van de beroemde in 1728 te Amersfoort overleden canonist Van Espen), Boek 1964 van 451 blz. (bespr. IKZ 1966 blz. 75 en door A.J. van de Ven in Tijdschr. voor Rechtsgeschiedenis 1966).
521. nbsp;nbsp;nbsp;G. LECLERC, Le jansenisme de Van Espen (nog enige nadere beschouwingen over het zgn jansenisme van Van Espen na het standaardwerk van dezelfde schrijver van 1964) Art. Actes du colloque sur le jansenisme 1977 blz. 205-222.
61
522. nbsp;nbsp;nbsp;P.J, MAAN, Jean Soanen, bisschop van Senez (herdenkingsartikel omtrent deze in 17*10 overleden franse bp, vriend van Quenel, die een aantal priesters voor de hollandse kerk wijdde in 1718 en 1719). Art. OK 19*10 blz. 3*10.
523. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Jacques Jubé (levensbeschrijving van deze franse appellant, pastoor te Asnières .leider van de expeditie die een groot aantal karthuizers naar Holland bracht, raadsman van abp. Barohman Wuytiers, die tenslotte een reis naar Rusland ondernam voor eenheidspogingen met de orthodoxe kerk).Art. OK 19*12 blz. *1*1,52,61,66 (vgl. ook het proefschr. van M. Arveiller).
52*1. P.J. MAAN, Dominique Maria Varlet, bisschop van Babylonië, overleden 1*1 mei 17*12 (herdenkingsartikel betreffende deze bekende franse bp.).Art. OK 19*12 blz. 7*1.
525. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Das Episcopat des Cornelis Johannes Barohman Wuytiers, Erzbischof von Utrecht 1725-1733 (Barohman Wuytiers was de opvolger van abp. Steenoven, en zijn episcopaat wordt gekenmerkt door veel onderlinge verdeeldheid wegens zijn afhankelijkheid van de in ons land verblijvende franse appellanten),Boek 19*19 van 106 blz. (proefschr.; bespr. OK 19*19 blz. 166 en IKZ 19*19 blz. 1*10).
526. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Nicolas le Oros als exegeet(een van de bekende franse appellanten, die gedurende de eerste bestaansjaren van ons seminarie te Amersfoort aldaar tgeologie en kerkrecht gedoceerd heeft). Art. IKZ 19*19 blz. 96-10*1 (bespr. OK 19*19 blz. I96).
527. nbsp;nbsp;nbsp;A.G. MARTIMORT, Le gallicanisme de Bossuet. Boek 1953 van 791 blz.
528. nbsp;nbsp;nbsp;V. MARTIN, Comment s'est formée la doctrine de la supériorité du concile sur le pape (beschouwingen over de gallioaanse opvatting dat het consilie boven de paus stond),Art. Revue Sciences Réligieuses deel 18 blz. 121-1*13, 261-289 en *tO5-*127 (1937).
529. nbsp;nbsp;nbsp;V. MARTIN, Les origines du gallicanisme (uitvoerige beschrijving van de opvattingen in de franse kerk in de 17e en 18e eeuw). Boek 1939 (2 delen).
530. nbsp;nbsp;nbsp;E. MICHAUD, Lex deux apologies de Dominique Marie Varlet, évêque de Babylone (1718-17*12) (de verdedigingsgeschriften van bp Varlet) Art. RIT 1900 blz. *177-503.
531. nbsp;nbsp;nbsp;W. M0N0D, Blaise Pascal (Pascal en zijn relaties met Port-Royal). Art. Serie OK 1931 blz. 19,21,27,*18, 78,127,166,190,197,205,299 (vertaling van een gedeelte van het boek van de schrijver La Nuée de témoins, 1930).
532. nbsp;nbsp;nbsp;HENRY DE MONTHERLANT, Port-Royal (toneelstuk over het leven en de dramatische ondergang van het klooster Port-Royal). Boek 195*1 van 182 blz. (bespr. OK 1955 blz.
*19 en door J.A.G. Tans in Levende Talen 1955 blz. I36-1*12).
-ocr page 64-63
S'tS. J. ORCIBAL, Port-Royal entre le miracle et l'obéissance. Publ. 1957.
5'13. J. ORCIBAL, Jansenius et Rome (opvattingen en contacten van Jansenius betreffende het pausschap en de curie)»Art. Bundel Actes du Colloque sur le jansenisme 1977 blz. 27-46.
544. nbsp;nbsp;nbsp;B. PLONGERON, Une image de l'eglise d'apres les nouvelles ecclesiastiques 1728-1790 (beschouwing over de inhoud van dit eerst in Frankrijk, later vanuit Nederland door franse appellanten uitgegeven tijdschrift)«Art. Revue d'histoire de l'eglise de France deel 53 blz. 241-268 (1967).
545. nbsp;nbsp;nbsp;M.D. POINSENET, France religieuse du 17e siècle (kerk en godsdienstig leven in Frankrijk in de 17e eeuw)«Boek 1958 van 383 blz.
546. nbsp;nbsp;nbsp;E. PRËCLIN, Les jansénistesdu 18e siècle et la constitution civile du clergé. Boek 1929 (proefsch.)
547. nbsp;nbsp;nbsp;E. PRÉCLIN, Les consequences sociales du jansenisme (visie op het leven en de maatschappij). Art. Revue Rist, de l'Eglise de France deel 21 blz. 355-391 (1935).
548. nbsp;nbsp;nbsp;E. PRÉCLIN, L'influence du jansenisme français à l'etranger. Art. Revue Hist, deel 182 blz. 24-71 (1938).
549. nbsp;nbsp;nbsp;H.P.G. QUACK, Jean Racine (levensbericht van Racine overgenomen uit Quack's werk Port Royal en door de redactie van de OK van enige annotaties voorzien).Art. OK 1899 blz. 74.
550. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. REINKENS, Jansenist en jansenisme (in deze rede voor het int. OK congres wordt de geschiedenis van het jansenisme en de persoon van jansenius behandeld).Art. RIT 1894 blz. 713-722, OK 1894 blz. 129, ook als aparte broch. 1894 van 16 blz.
551. nbsp;nbsp;nbsp;TH. RÉJALOT, Le jansenisme à 1'abbaye d'Orval (onrust in de abdij in het begin van de 18e eeuw, hetwelk leidde tot de vlucht van een aantal kloosterlingen naar noordnederland, waar zij zich vestigden op Rhijnwijk)»Art. Annales de l'Institut arohélogique du Luxembourg deel 63 blz. 57-196 (1932).
552. nbsp;nbsp;nbsp;C. ROGELET, Port-Royal du Champs en notre temps (uitvoerige en geïllustreerde beschrijving van Port Royal nu)lt;Boek I969 van 188 blz.
553. nbsp;nbsp;nbsp;A. LE ROY, La France et Rome de 1700 à 1715 (bronnenstudie over de gevolgen van de bul Unigenitius in Frankrijk naar onuitgegeven archiefstukken, o.a.
uit de Utrechtse quot;fransequot; archieven).Boek I89I van 817 blz. (bespr. OK 1892 blz. 12).
-ocr page 65-62
533. nbsp;nbsp;nbsp;E. MOOG, Antoine Arnauld’s Stellung zu den kirchlichen Verfassungsfragen im Kampf mit den Jesuiten (systematische behandeling van de opvattingen van Arnauld en zijn galllcaanse tijdgenoten over de kerkstructuur). Art. IKZ 191*t blz. 451-526 (bespr. OK 1915 blz. 25).
534. nbsp;nbsp;nbsp;E. MOOG, Zur jansenistischen staats- und gemeinschafts lehre (de jansenistische opvattingen omtrent staat en maatschappij).Art. IKZ 1915 blz. 444-468.
535. nbsp;nbsp;nbsp;JOH.W.A. NABER, Kracht en zwakheid? dl. I Het beeld van Angélique Arnauld, abdis van Port-Royal 1591-1666; dl. II De laatste tijden van Port-Royal (levensbeschrijving van deze bekende abdis en geschiedenis van het klooster).Boek 189O/I892 (nieuwe bewerking in 1924 van 309 blz. onder de titel quot;De nonnen van Port-Royalquot;; bespr. OK 1891 blz. 25, 1892 blz. 93; 1925 blz. 240; 1931 blz. 351; 1941 blz. 180).
536. nbsp;nbsp;nbsp;B. NEVEU, Quelques sources manucrites rélatives à l'histoire de 1/Oratoire en 1678/1679 (de geschiedenis van het oratorium in de strijd om het jansenisme in 1678/1679).Art. Oratoriana 1965 blz. 86-121.
537. nbsp;nbsp;nbsp;B. NEVEU, Un historien à l'eoole de Port-Royal, Sebastien le Nain de Tillemont (1637-1698) (beschrijving van het leven en de werken van deze historicus/ port-royalist). Boek 1966 van 335 blz. (bespr. AGK 1969 blz. 120 en door A.J. van de Ven in Bijdr. Geschiedenis der Nederlanden I966/1967 blz. 339-342).
538. nbsp;nbsp;nbsp;B. NEVEU, Sébastian Joseph du Cambout de Pontchateau (1654-1690) et ses mission à Rome, d'après sa correspondance et.ses documents inédits (levensschets van een van de Port-Royalisten, die gedurende geruime tijd als woordvoerder te Rome optrad. Boek 1969 van 768 blz. (bespr. AGK 1971 blz. 107).
539. nbsp;nbsp;nbsp;M. NUTTINCK, La vie et l'oeuvre de Zeger Bernard van Espen, un canoniste janséniste, gallican et régalien à l'université de Louvain (1648-1728)
(nieuwe nu meest complété biografie van deze Leuvense canonist na de studie van Van Bilsen over Van Espens invloed op de Utrechtse kerk, van Ceyssens naar zijn betrokkenheid bij het jansenisme en van Leclerc naar zijn kerkopvatting). Boek 1969 van 717 blz.
540. nbsp;nbsp;nbsp;J. ORCIBAL, Les origines du jansenisme (dl. 1 correspondentie van jansenius; dl. 2 verhandeling over St. Cyran; dl. 3 idem; dl. 4 brieven van St. Cyran;
dl. 5 de spiritualiteit van St. Cyran),Boek deel 1 1947 van 647 blz.; deel 2 1947 van 685 blz.; deel 3 1948 van 280 blz. deel 4 1962 van 446 blz.; deel 5 1962 van 541 blz.
541. nbsp;nbsp;nbsp;J. ORCIBAL, Louis XIV contre Innocent XI, les appels au futur concile de 1688 et l'opinion française. Publ. 1949.
64
554. nbsp;nbsp;nbsp;MME. ALBERT LE ROY, Correspondance de Pasquier Quesnel, prêtre de l'Oratoire, sur les affaires politiques et religieuses de son temps (brieven van Quesnel met enige annotaties). Boek van 2 delen 1900 (bespr. OK 1900 blz. 91).
555. nbsp;nbsp;nbsp;C.A. SAINTE BEOVE, Port-Royal (het franse standaardwerk over de geschiedenis van Port-Royal, dat vele drukken beleefde).Boek 3e dr. 1867-1871 van 7 delen; 9« dr. 1926-132 van 10 delen; 10e dr. 1940; nieuwere dr. 1953-1955 van 3 delen (Ed. du Pleiade).
556. nbsp;nbsp;nbsp;H.M.G. SCHRIJNEMAKERS, Ernest Ruth d'Ans en het kapittel van Doornik (1709-1718) (beschrijving van de conflicten voortvloeiende uit de benoeming van Ruth d'Ans tot deken van het kapittel van Doornik, welke functie hij op beschuldiging van jansenisme nimmer heeft kunnen aanvaarden).Art. AGK 1968 blz. 281-304.
557. nbsp;nbsp;nbsp;A. SCHUCHART, Der quot;pastor bonusquot; der Johannes Opstraet; zur Geschichte eines pastoraltheologisehen Werkes aus der Geisterswelt der Jansenismus (Opstraet was hoogleraar in Leuven, en werd vanwege van jansenisme verwijderd),Boek 1972.
558. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.O. TANS, Bossuet en Hollande (invloed van de persoon en de werken van Bossuet in Nederland). Boek 1949 van 206 blz. (proefschr., bespr. OK 1949 blz. 101).
559. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TANS, De betrekkingen tussen Paschier Quesnel en de oud-bisschoppelijke cleresie. Art. Annalen Thijmgenootschap 1955 blz. 251-275.
560. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.Q. TANS, Les idées politiques des jansénistes Art. Neophllogus deel 40 blz. 1-18 (1956).
561. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TANS, Het■jansenisme in de litteratuurwetenschap. Art. in de bundel Levende Talen 1957.
562. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TANS, La chute du pape, een uitdagende Utrechtse collectie: de val des pausdoms (verzameling van 49 banden in de centrale oud-katholieke bibliotheek in Utrecht, welke van Quesnel afkomstig zou zijn, en de basis gevormd zou hebben voor een door deze uit te geven - helaas nimmer voltooide - dooumentatieverzameling over de bul Unigenitus). Art. OK 1958 blz. 47 (verslag lezing); uitvoeriger: Het Boek I96O/6I blz. 196-209 en Jubileumbundel Universiteitsbibliotheek Utrecht 1961 blz. 64-77.
563. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TANS, Vrijheid en voorbeschikking bij Racine. Brooh. (openbare les) 1959.
564, nbsp;nbsp;nbsp;J.A.0, TANS, Pasquier Quesnel et les Pays Bas, correspondance publiée avec introduction et annotation (correspondentie van Quesnel betrekking hebbende op Nederlandse personen en de kerkelijke toestanden daar). Boek 1960 van 636 blz. (bespr. OK 1961 blz. 35 en AGK 1961 blz. 352; vgl. ook OK 1955 blz. I80).
65
565. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TANS, L'influence des jansénistes français en Hollande. Art. Revue de sciences religieuses de l'université de Strasbourg 1965 blz. 268-284.
566. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.G. TANS en H. SCHMITZ DU MOULIN, Pasquier Quesnel devant la congregation de 1/index, correspondence avec Francesco Barberini et mémoires sur la mise à l'Index de son édition des oeuvres de S.Leon (correspondentie met inleiding en annotaties). Boek 1574 van 156 blz.
567. nbsp;nbsp;nbsp;R. TAVENEAUX, Le jansenisme en Lorraine (164o-1789) (bevat ook diverse bijzonderheden over de appellanten die naar Holland vluchtten, zoals Brigode du Bois en Quesnel).Boek i960 (proefschr.).
568. nbsp;nbsp;nbsp;R. TAVENEAUX, Jansenisme et politique. Publ. 1965.
569. nbsp;nbsp;nbsp;R. TAVENEAUX, La vie quotiedienne des jansénistes (nieuwe studie over Port-Royal, Jansenius en de kerk van Utrecht voor wat betreft de levenshouding in de praktijk van de zgn. jansenisten). Boek 1973 van 287 blz.
570. nbsp;nbsp;nbsp;R. TAVENEAUX, Port-Royal, les pauvres et la pauvreté (de betekenis van de armen en de armoede in het leven van Port-Royal).Art. Actes du colloque sur le jansenisme 1977 blz. 65-88.
571. nbsp;nbsp;nbsp;(J.J. VAN THIEL), Oostersche en westersohe kerk (tegenstellingen tussen beide kerken, waarbij onder meer een poging vanuit Frankrijk beschreven wordt in het begin van de 18e eeuw om door middel van een naar Rusland gezonden priester Jubé de relaties te herstellen, waarbij ook abp. Barohman Wuytiers betrokken was). Art. OK 1894 blz. 67.
572. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. VAN THIEL, Mémoire inédit de Nicolas Petitpied sur la nécessité de combattre la bulle Unigenitus et de convoquer un oonsile general (1726) (publicatie van een geschrift van Petitpied uit de zgn. franse archieven te Utrecht).Art. RIT 1904 blz. 537-556.
573. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. VAN THIEL, Sur la papauté, un ouvrage des 18e siede à rééditer (levensbeschrijving van de franse priester Plnel en diens in 1769 verschenen geschrift over het pausschap). Art. RIT 1905 blz. 225-237.
574. nbsp;nbsp;nbsp;(J.J. VAN THIEL),Lettre du 8 sept. 1724 de Nicolas Petitpied à 1/eveque de Montpellier Colbert sur la signature du formulaire et sur le serment relatif à 1' immaculée*conceptlon (publicatie van deze brief van Petitpied, waarin enige van de belangrijkste theologische geschillen uit die tijd worden beschreven) Art. RIT 1907 blz. 1-25.
575. nbsp;nbsp;nbsp;J.P. THOMAS, La querelle de l'Unigenitus (beschrijving van de strijd om het jansenisme in Frankrijk, in het bijzonder rondom Quesnel en het con-silie van Embrun in 1727) Boek 1950 van 258 blz.
66
576. nbsp;nbsp;nbsp;N. TILLIÈRE, Histoire de l’abbaye d'Orval (geschiedenis van deze uit 1070 daterende benedictijner abdij, waarvan in het begin der 18e eeuw een deel der monniken naar Nederland vluchtte). Boek 7e dr. 1967 van meer dan 200 blz.
577. nbsp;nbsp;nbsp;M. VAN TUYLL VAN SEROOSKERKEN, De kleine scholen van Port-Royal en Pierre Thomas du Fossé (beschrijving van deze scholen en het leven van Port-Royal, alsmede van de leerling van Port-Royal du Fossé en diens scholen). Boek 1929 van.*l60 blz. (bespr. OK 1929 blz. 286,312,322).
578. nbsp;nbsp;nbsp;M. VAUSSARD, Jansénsime et gallicanisme aux origines religieuses du risorgimento (Jansenistische en gallicaanse invloeden in Italie in het begin van de 19e eeuw). Boek 1959 van lit^l blz.
579. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De bisschopsbenoeming van Jansenius (aan de hand van het recentelijk gepubliceerde dossier betreffende de bisschopsbenoeming van Jansenius uit de archieven van het vaticaan, worden diverse nieuwe gegevens betreffende de persoon van Jansenius vermeid)« Art. OK 1930 blz. 399 (vgl. ook OK 1932 blz. 264).
580. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, La communauté cistercienne de la maison de Rijnwijk près d’Utrecht (in Rhijnwijk heeft in de 18e eeuw een groep appellanten verblijf gehouden afkomstig uit de abdij Orval in zuidnederland) Art. IKZ 1949 blz. 115-139 en overgenomen in gedenkboek Aureavallis t.g.v. het 900-jarig bestaan van de abdij Orval, 1975, blz. 219-233 (bespr. OK 1949 blz. 196 en Maandbl. Oud-Utrecht 1949 blz. 76).
581. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Een bezoek aan Alet (enige bijzonderheden over Nicolas Pavillon, bp. van Alet 1639-1677, een van de vrienden en verdedigers van Port-Royal) Art. OK 1955 blz. 124.
582. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Twee woonplaatsen van mgr. Jean Soanen, bisschop van Senez (levensbeschrijving van deze bekende franse bp., die met drie anderen van de bul Unigenitus appelleerde op een algemeen consilie, en priesters wijdde voor de hollandse kerk) Art. OK 196I blz. 11 en 20.
583. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De graventitel van Dupao de Béllegarde (uiteenzetting dat Dupac de Bellegarde (1717-1789) - schrijver van het bekende boek over de Utrechtse kerk - de graventitel niet persoonlijk bezat, doch als ere-kannunik van Lyon, met verschillende personalia van hem). Art. OK 1967 blz. 5.
584. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Een fransman als lid van het provinciaal Utrechtsche genootschap (de toetreding van de bekende appellant Dupao de Bellegarde in 1789 kort voor zijn overlijden).Art. Maandbl. Oud-Utrecht 1968 blz. 73-75.
67
585. nbsp;nbsp;nbsp;B.W. VERHEY, Kerkwijding in Den Helder anno 1725 en het bezoek van Varlet en De Viaixnes aldaar (enige bijzonderheden over deze inwijding door bp.
Varlet aan de hand van correspondentie van de franse appellant Thierry de Viaixnes, die aldaar meermalen verblijfhield),Art. OK ig^tö blz. 155 en 19*17 blz. 20.
586. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Het historische pand Keizersgracht 160 te Amsterdam (enige historische bijzonderheden over dit pand, eigendom van de uitgever Brigode du Bois, waar Quesnel tot zijn overlijden in 1719 woonde, en Steenoven in 17211 tot bisschop werd gewijd). Art. OK 19116 blz. 280.
587. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Le Nain de Tillemont (herdenkingsartikel betreffende deze in 1698 overleden kerkhistoricus en Port-Royalist) Art. OK 19118 blz. 10.
588. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Jacques Joseph Duguet (16119-1755) (herdenkingsartikel betr. deze franse appellant, die zich in 1750 in de Huurhuizenin Amersfoort vestigde, en een van de initiatiefnemers was tot de Nouvelles Ecclesiastiques) Art. OK 19119 blz. 2911.
589. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Mère Angélique Arnauld (herdenkingsartikel i.v.m. het feit dat zij in 1602 tot abdis van Port-Royal werd benoemd). Art. OK 1952 blz. 119, 127.
590, nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Mère Angélique Arnauld 1661-1961 (levensbeschrijving van deze bekende abdis van Port-Royal).Art. OK 1961 blz. 141 (vgl. ook 1962 blz. 12)
591. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Driehonderd jaar geleden stierf Blaise Pascal (levensbeschrijving van deze bekende wijsgeer, zijn contacten met Port-Royal, zijn bekering en werken). Art. OK 1962 blz. 145.
592. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 250 jaar Unigenitus (beschrijving van deze pauselijke bul in 1715, de reacties hierop met name van Quesnel en de verdere gevolgen). Art. OK 1965 blz. 161.
595. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Geestverwanten schuilen in Amsterdam (in dit Amsterdam-nummer van de OK worden enige bijzonderheden verhaald over de franse appellanten die in Amsterdam korte of langere tijd verblijfhielden, zoals Varlet, Quesnel en Viaixnes). Art. OK 1964 blz. 88.
594. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Zuid-nederlandse vluchtelingen bij pastoor Pennaert (enige bijzonderheden over zuidneder-landse appellanten in Egmond in het begin van de 18e eeuw, en de daar enige tijd bestaan hebbende kartuizer-kolonie).Art. OK 1965 blz. 102.
595. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Jean Racine (levensbeschrijving van deze franse dichter en zijn relaties met P.ort-Royal).Art. OK 1967 blz. 129.
68
596. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 250 jaar geleden ontsliep quot;de paus der jansenistenquot; Quesnel (levensbeschrijving van deze in 1719 te Amsterdam overleden franse appellant, bekend door zijn strijd tegen de bul Unigenitus). Art. OK 1969 blz. 222.
597. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De universiteit van Leuven jubileerde (herdenking van het 550-jarig bestaan en tentoonstelling waar verschillende voorwerpen op Jansenius en de priesteropleiding voor de noorderlijke nederlandón betrekking hadden).Art. OK 1976 blz. 52.
598. nbsp;nbsp;nbsp;E.M. DE VOQUE, Port-Royal des Champs (artikel over Fort-Royal en zijn bewoners overgenomen uit Le Figaro). Art. OK 1899 blz. 86.
599. nbsp;nbsp;nbsp;(N.J. WEELDENBURG), Een model-gemeente (beschrijving van de gemeente en het gemeentelevsn in Sompuis bij Châlons in de jaren 1720-1730 onder quot;jansenistischequot; leiding).Art. OK 1891 blz. 116.
600. nbsp;nbsp;nbsp;(N.J. WEELDENBURG), Eene merkwaardige ontvluchting (de ontvluchting van Quesnel in 1703 uit Brussel naar Holland).Art. OK 1892 blz. 105.
601. nbsp;nbsp;nbsp;N.J. WEELDENBURG, Port Royal (uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van dit franse klooster en zijn bewoners).Boek 1895 (bespr. OK 1895 blz. 132) oorspr. art. Serie 0K1889blz. 29,^1,51gt;61, 73,81,93,10*1,109; 1890 blz. 13,22,26,33,**9,65,77,85, 109,123; 1891 31z. 3,17,29,53,77,85,101,113,122;
1892 blz. 1,22,33,57,69,89.
602. nbsp;nbsp;nbsp;(N.J. WEELDENBURG), Uittreksels uit de brieven van madame de Sévigné aan haar dochter over Port-Royal, enz. (in deze brieven lopende van I67I tot 1696 worden tal van bijzonderheden over Port-Royal en zijn bewoners vermeld).Art. Serie OK 1896 blz. 101,119 en 1*12; 1897 blz. 19,33,56,90 en 125;
1898 blz. 56 en 127; 1899 blz. 9,102 en 110; 1900 blz. 88,119 en 132; 1901 blz. 5,30,*l8 en 101; 1902 blz. 7*1.
603. nbsp;nbsp;nbsp;L. WILLAERT, Les origines du jansenisme dans les Pays Bas catholiques(achtergronden van het jansenisme, in het bijzonder gebaseerd op de universiteit van Leuven en de zuidelijke nederlanden). Boek 19*18 van *139 blz.
60*1. z.s. Chroniques de Port-Royal (in 1950 begonnen jaarboek van de Société des Amis de Port Royal, waarin diverse artikelen en archiefdocumenten over de geschiedenis van Port Royal zijn opgenomen) Publ. 1950 e.v.
-ocr page 71-69
XI KAPITTEL VAN UTRECHT
605. nbsp;nbsp;nbsp;J. DE JONG, Het Utrechtse vicariaat en de strijd over de hierarchische orde in de 17e eeuw (de r.k. visie op het Utrechtse vieariaat/kapittel, zulks als reactie op het proefschrift van A.J. van de Ven). Art. de Katholiek deel 164 blz. 73-104 en 146-186 (1923).
606. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEIJ e.a.. Kapittelnummer (bijzonder nummer van de OK gewijd aan het kapittel, zulks ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan, met tal van historische bijzonderheden onder meer over de insteller abp. Rovenius).Art. OK 1933 blz. 305-320 (vgl. ook OK 1931 blz. 241).
607. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEIJ, Wij stellen U voor quot;het kapittelquot; (geschiedenis, taak en werkwijze van het kapittel) Art. OK 1949 blz. 186,196.
608. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Over de oorsprong van het aartsbisschoppelijk kapittel van Utrecht der oud-bisschoppe-lijke clerezy (historisch/juridlsche verhandeling over de rechten van het Utrechtse kapittel). Boek 1923 van 207 blz. (proefschr.; uitv.bespr. door B.A. van Kleef in OK 1923 blz. 75,169,175,182,190; vgl. ook de reactie van J. de Jong onder 605).
70
XII SEMINARIE / OEESTELIJKENOPLEIDING
609. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De Hoogeschool te Leuven (beschrijving van de hollandse colleges in deze stad, en de strijd om de bul Unigenitus, welke leidde tot het verlies van deze colleges en de vlucht van verschillende docenten naar noordnederland). Art. OK 1906 blz, 89.
610. nbsp;nbsp;nbsp;L.W,A. COLOMBIJN), Enige geschiedkundige en statistieke opgaven betreffende onze inrichting tot opleiding van geestelijken te Amersfoort (cijfers over de jaren 1722 tot 1887 over de aantallen en afkomst van de studenten).Art. OK 1888 blz. 10 en 17.
611. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. GLAZEMAKER EN J.H, SMIT, Het seminarie bestaat 250 jaar (de stand van zaken in de priesteropleiding na 5 jaar seminarie nieuwe stijl in Utrecht en verslag van de herdenkingsbijeenkomst in Utrecht, alwaar een historisch overzicht van 250 jaar werd gegeven).Art, OK 1975 blz. 81 en 97.
612. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEIJLIGERS, De promotie van het seminarie (geschiedenis van deze traditionele bijeenkomst aan het slot van het studiejaar).Art. OK 1938 blz. 216, 221,231,239.
613. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. JANS, De kapel van ons seminarie 250 jaar (geschiedenis van deze in 1691 gebouwde schuilkerk, waar in 1725 het seminarie aan werd verbonden).Art. Serie OK 1946 blz. 234,242,243,250,257 (vgl. ook OK 1950 blz. 131).
614. (P.J. JANS EN J. VISSER). De geschiedenis der promotie (geschiedenis van de traditionele sluitingsplechtigheid van het seminarie aan het eind van iedere cursus), Art. OK 1950 blz. I38.
615. nbsp;nbsp;nbsp;H. KEUSSEN, Das Collegium hollandicum in KSln (enige bijzonderheden uit Keulen over het nederlandse college aldaar in het begin van de 17e eeuw). Art.
IKZ 1932 blz. 123-126.
616. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Het seminarie in de oorlogswinter 1944-1945 (beschrijving van de hongerwinter, toen iedere nacht vele doortrekkers in het seminarie verblijf hielden). Art. OK 1945 blz. 19,27 en 35 (afz.
als brooh. verschenen onder de titel quot;Mensen trokken voorbijquot;, 1946; bespr. OK 1946 blz. 43).
617. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Die Priesterseminare der Utrechter Kirche seit dem Konzil von Trient (beschreven wordt achtereenvolgens de geschiedenis van de seminaria van de hollandse kerk te Keulen, te Leuven en te Amersfoort) Art. IKZ 1957 blz. 75-105.
71
618. nbsp;nbsp;nbsp;U. KORY, Die internationalen altkatholischen theologentagungen 1950-1971 (in dit laatste posthuuin gepubliceerde geschrift van de Zwitserse bisschop wordt allereerst een overzicht gegeven van de instituten voor geestelijkenopleiding in Holland, Duitsland en Zwitserland, en van hun docenten van de laatste 100 jaar, alsmede hun invloed op de kerken, waarna een uitvoerig verslag gegeven wordt van de -indertijd op initiatief van de hoogleraren van het seminarie te Amersfoort begonnen - jaarlijkse internationale theologenconferenties, en hun invloed op de kerken). Art. Serie IKZ 1977 biz. 106-12i(, 140-1811 en 224-251; 1978 blz. 83 - 122.
619. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEIJ, Ter bedevaart naar het seminarie (beschrijving van het gebouw en allerhande traditionele gebruiken, zulks n.a.v. het 200-jarig bestaan). Art. OK 1925 blz. 91,112 en 120 (vgl. ook blz. 125-139).
620. nbsp;nbsp;nbsp;J.C. VAN DER LOOS, De opleiding der geestelijkheid in de Noord-Nederlandsche missie sinds het concilie van Trente (de nieuwe voorschriften van Trente, pogingen in Nederland zelf die door de hervorming schipbreuk leden, de opleiding in Keulen, Leuven en Rome, en de - roomse - opleiding in Noord-Neder-land na I8OO). Art. BBH 60 blz. 1-112 (1941).
621. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Waarom van Leuven naar Amersfoort (de strijd om de Hollandse colleges Pulcheria en Alticollense in Leuven, welke voor de Utrechtse kerk verloren gingen, en daardoor de aanleiding vormden voor de stichting van het seminarie te Amersfoort). Art. OK 1950 blz. 28.
622. nbsp;nbsp;nbsp;K.H.M. MARS, Seger Stevens Sueck (beschrijving van het leven en het presidentschap van het college te Keulen van Sueck (1626-1654).Art. AGK 1976 blz.
136-168.
623. (TH. MOLEMAN),Goede week en pasen in het seminarie (beschrijving van de goede week en pasen in het seminarie in het begin van deze eeuw). Art. OK 1950 blz. 63.
624. nbsp;nbsp;nbsp;S. SCHOTTEN, Het college Alticollense te Keulen en zijn eerste bewoners (lijsten van studenten en de plaatsen van herkomst). Art. BBH deel 61 blz. 137-148 (1946).
625. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT, J. VISSER EN A.J. GLAZEMAKER, 250 jaar oud-katholiek seminarie (herdenkingstoespraken/ artikelen resp. getiteld quot;Van Leuven naar Amersfoortquot;, quot;De huidige theologische situatiequot; en quot;Vijf jaren seminarie nieuwe stijlquot; met diverse annotaties).
Broch. 1975 van 30 blz. (seminariereeks).
-ocr page 74-72
626. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT, Die gründung des altkatholischen pries-terseminars in Amersfoort (herdenkingsrede met tal van historische bijzonderheden en annotaties over de tot standkoming van het seminarie te Amersfoort, zulks i.v.m. het 250-jarig bestaan). Art. IKZ 1976 blz. 129-148.
627. nbsp;nbsp;nbsp;N.B.P. SPIT e.a., Seminarie-nummer (bijzonder nummer van de OK gewijd aan het 200-jarlg bestaan van het seminarie, waarin tal van historische bijzonderheden over het gebouw,het ondej?wijs enz.), Art. OK 1925 blz. 125-139 (vgl. ook blz. 91,93,112, 120).
628. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY e.a., Seminarie-nummer (bijzonder nummer gewijd aan de ingebruikneming van het nieuwe seminarie in 1957, waarbij stilgestaan wordt bij het nieuwe gebouw, de voorbereidingen daartoe, seminaries in het buitenland van onze kerk in vroegere tijden, geschiedenis van het seminarie te Amersfoort en een terugblik op het oude gebouw).Art. OK 1957 blz. 89-114 (ook als afz. broch van 52 blz. getiteld Oud-Katholiek Seminarie Amersfoort, 1957).
629. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De universiteit van Leuven jubileerde (herdenking van het 550-jarig bestaan en tentoonstelling, waar verschillende voorwerpen op Jansenius en de priesteropleiding voor de noordelijke nederlanden in de 17e eeuw betrekking hebben),Art. OK 1976 blz. 52.
630. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VERMASEREN, Het z.g. seminarie van Nicolaas Wiggers Cousebant te Keulen (beschrijving van dit hollandse opleidingsinstituut in het begin van de 17e eeuw),Art. AAU deel 65 blz. 253-269 (1945).
631. nbsp;nbsp;nbsp;J.P. VREGT, De vroegere collégien of seminarien tot opleiding van geestelijken voor de hollandsche missie (geschiedenis van de colleges te Keulen en Leuven, waarbij speciaal stilgestaan wordt bij de pogingen van de cleresie om beide colleges in Leuven 1720 in handen te houden, wat uiteindelijk mislukte), Ïrt. BBH deel 8 blz. 1 t/m 55; 256 t/m 420 (1880).
632. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. DE VRIES, Het seminarie-oollege te Amersfoort (uitvoerig, doch oolemisch getint artikel omtrent de moeilijkheden te Leuven, de stichting van een eigen college in Amersfoort, en het feit dat het laatste alleen een zaak van het aartsbisdom Utrecht was, zodat men van de zijde van Haarlem geen enkele zeggingsmacht heeft),Art. VA 1864 blz. 112-181.
633. nbsp;nbsp;nbsp;C. WIJKER, Uit de geschiedenis van het seminarie (feestrede ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan met verschillende bijzonderheden over de stichting en de verdere geschiedenis).Art. OK 1925 blz. 159,166, 174 en 182.
634. nbsp;nbsp;nbsp;C. WIJKER, Het stedelijk gymnasium en het oud-katholiek seminarium te Amersfoort (enige bijzonderheden uit de geschiedenis naar aanleiding van het 550-jarig bestaan van het gymnasium) Art. OK 1926 blz. 355.
73
XUI PLAATSELIJKE LITTERATUUR
Alsmeer
635. nbsp;nbsp;nbsp;(J. BAAS), De oud-katholieke kerk aan het Oosteind van Aalsmeer (geschiedenis van de parochie, zulks ter gelegenheid van de bouw van de nieuwe kerk in 1861 en de inwijding hiervan)-Broch. 1861 van 28 blz,
636. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Uit bange tijden (romantische schets van een geheime kerkdienst in Aalsmeer in 1635)-Art, OK 1911 blz. 38,61.
637. nbsp;nbsp;nbsp;H. VAN DER LINDE, Aalsmeer, grepen en beelden uit 750 jaar werken en leven van kerk en volk (geschiedenis van het kerkelijk leven in Aalsmeer, waarin ook aandacht gegeven wordt aan de Ok-parochie),Boek 1976 van 235 blz.
638. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Aalsmeer-nummer (parochienummer van de OK gewijd aan Aalsmeer, waarin tal van historische bijzonderheden over gemeente, kerkgebouw, pastoors, kerkhof, kunstvoorwerpen, weldoeners en verenigingsleven),Art. OK 196I blz. 145-158.
Alkmaar
639. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De parochie Alkmaar in vroegere tijden/de parochie Alkmaar opnieuw gesticht (geschiedenis van Alkmaar, zulks naar aanleiding van de stichting van een nieuwe parochie in 19^9). Art. OK 19*19 blz. 158, 159.
640. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY), Alkmaars kerkhuis gereed (beschrijving van dit kerkhuis en de ingebruikneming in 1951).Art. OK 1951 blz. 43,162.
Ameland
641. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN BLOM, De amelandsohe troebelen onder Marijke-Moai. Art. de Gids 1929 blz. 366-403.
642. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. VAN DER HEYDEN, St Clemensparoohie op Ameland (geschiedenis van deze parochie), Broch. 1946 van 40 blz.
643. nbsp;nbsp;nbsp;J.J.A. LUCAS, Een geval van stamboomvervalsing? (verwarring over de familieverhoudingen tussen de Witterts, zulks n.a.v. uitspraken van Pennaert en Hoffreumont over deze weldoener van Ameland, zulks met litteratuuropgaaf over de geschiedenis van de katholieke statie en het pastoraat van Pennaert).Art. AAÜ deel 62 blz. 226-235 (1938).
644. nbsp;nbsp;nbsp;B.W. VERHEY, De cleresie op Ameland (de gebeurtenissen in Ameland na het overlijden van de tot de jezuiten behorende pastoor in 1723 en het verzoek van de overheid om een pastoor der cleresie, wat leidde
74
tot de benoeming door abp. Steenoven van pastoor Pennaert, die - vergezeld van S. Hoffreumont -aldaar van eind 1723 tot 1726 een avontuurlijk en moeizaam verblijf had). Art. Serie OK 1944 blz. 106, 115,122,132,139,147 (vgl. ook OK 1939 blz. 265).
Amersfoort
645. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. van Beek), Het beeldeke van onze lieve vrouwe te Amersfoort (enige historische bijzonderheden over een zich in de kerk te Amersfoort bevindend beeldje, dat talrijke genezingen in het verleden zou hebben bewerkstelligd).Art. OK 1912 blz. 154.
646. nbsp;nbsp;nbsp;P. BUYS, Leerrede op het feest van het 150-jarig bestaan der R.K.kerk in de Huurhuizen alhier
(beknopte geschiedenis). Broch. 1846.
647. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. JANS, De kapel van ons seminarie 250 jaar (geschiedenis van deze in 1691 gebouwde schuilkerk, waar in 1725 het seminarie aan werd verbonden). Art. OK 1946 blz. 234,242,243,250,257 (vgl. ook OK 1950 blz. 131).
648. nbsp;nbsp;nbsp;J.H.P. KEMPERINK, Het mirakel van O.L.V. van Amersfoort en zijn geschiedschrijver (beschrijving van het mirakel rondom het - zich in het bezit van de Amersfoortse gemeente bevindende - beeldje in 1444). Art. AAU deel 73 blz. 221-231 (1955).
649. nbsp;nbsp;nbsp;M. KOK, De kerk van de H. Georgius op 't Zand te Amersfoort (kanttekeningen bij de geschiedenis van deze parochie). Art. OK 1953 blz. 80,96,109,126.
650. nbsp;nbsp;nbsp;A. RINKEL, De kerk op ’t Zand (beschrijving van de oude in 1927 afgebroken kerk met enige historische bijzonderheden over kerk en parochie). Art. OK 1927 blz. 171,179.
651. nbsp;nbsp;nbsp;(A. RINKEL e.a.), De nieuwe kerk te Amersfoort (afscheid van de oude kerk en beschrijving van de nieuwe kerk en de inwijding in 1928).Art. OK 1927 blz. 150, 1928 blz. 158,167.
652. nbsp;nbsp;nbsp;W.P.N. VAN ROOTSELAAR, Amersfoort, godsdienst en onderwijs (beknopte geschiedenis van de beide staties speciaal in de periode voor 1680). Art. AAU deel 13 blz. 288 e.v., 317 e.v. deel 14 blz. 24 e.v. (1885 en 1886).
653. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochie te Amersfoort volgens de voorlopige monumentenlijst). Art. OK 1915 blz. 211.
75
Amsterdam
654. nbsp;nbsp;nbsp;H.W. ALINQHS, Een jansenistenkerk in de Spuistraat gewijd aan St. Nicolaas (een van de verschillende thans niet meer bestaande kerken)»Art. Maandbl. Amstelodamum 1954 blz. 78.
655. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De Elseviers (opgaaf van de in de 17e eeuw bij de familie Elsevier in Amsterdam uitgegeven werken van Port-Royalisten, welke niet in Frankrijk gedrukt konden worden). Art. OK 1906 blz. 5.
656. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De drie bonte kraayen (beschrijving van deze tot I838 bestaan hebbende schuilkerk in de Kraaiengang Fe Amsterdam, bekend onder meer doordat bp. Varlet hier in 1719 logeerde bij pastoor Krijs).
Art. OK 1909 blz. 39.
657. nbsp;nbsp;nbsp;B.J.M. DE BONT, De kerk der roomsoh katholieken op de Cingel en die der jansenisten op de Nleuwezijds Achterburgwal bij de Korte Lijnbaansteeg te Amsterdam (geschiedenis van-twee resp. in 1736 en 1807 opgeheven staties in Amsterdam), Art. BBH deel 14 blz. 450-457 (1887).
658. nbsp;nbsp;nbsp;B.J.M. DE BONT, De doopboek der jansenisten op de Brouwersgracht van 1664 tot 1811 (beknopte geschiedenis van de in 1952 gesloten schuilkerk en de pastoors aan de hand van het doopboek). Art. BBH deel 15 blz. 218-223 (1888).
659. nbsp;nbsp;nbsp;I.H. VAN EEGHEN, De acta sanctorum en het drukken van katholieke werken te Antwerpen en Amsterdam, Art. Gulden Passer 1953 blz. 49-58.
660. nbsp;nbsp;nbsp;I.H. VAN EEGHEN, De eigendom van de katholieke kerken in Amsterdam ten tijde van de republiek (eigen-domsgeschiedenis per schuilkerk, waaronder die van de negen schuilkerken die de zijde van de cleresie kozen in het begin van de 18e eeuw), Art. BBH deel 64 blz. 217-278(1957).
661. nbsp;nbsp;nbsp;I.H. VAN EEGHEN, De oud-katholieke kerk de Ooievaar in de Barndesteeg (geschiedenis van de kerk van die naam in de Barndesteeg, die tot 1914 heeft dienst gedaan). Art. Maandbl. Amstelodamum 1955 blz.
7-12 (bespr. OK 1955 blz. 59).
662. nbsp;nbsp;nbsp;I.H. VAN EEGHEN, De aantekeningen van de oud-katholieke aanspreker Dirk de Root (1675-1754) en zijn beroep te Amsterdam. Art. Maandbl. Amstelodamum 196I blz. 219-225.
663. nbsp;nbsp;nbsp;J.O. GLASBERGEN, Let op U glas, geschiedenis van het geslacht (van) Glasbergen/Glasburg (geschiedenis van de familie Glasbergen, die in de 19e eeuw een tweetal bekende pastoors van die naam in Amsterdam en Egmond telde met levensbijzonderheden over hen). Broch. 1969 (bespr. OK 1970 blz. 12 en 14).
76
664. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. GRIBLIN, De stichting van het R.J. Jongens-weeshuis te Amsterdam (een van de vroegere Amsterdamse staties)«Art. De Katholiek deel 115 blz. l e.v.
(1899)
665. nbsp;nbsp;nbsp;L. VAN LEUVEN, De boekhandels te Amsterdam door katholieken gedreven tijdens de republiek (beschrijving van de diverse katholieke boekhandels/ uitgeverijen te Amsterdam en hun publicaties in de 17e en 18e eeuw, wier werken door heel Europa gingen). Boek 1951 van 102 blz. (proefsohr.).
666. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Naamlijst der oud-roomsche priesters te Amsterdam door de stedelijke raad toegelaten tussen 1730 en 1794 (pastoors en kapelaans met vermelding van de statie en datum van toelating). Art. BBH deel 14 blz. 195-198 (1887) (vgl. ook deel 15 blz. 21-27 (1888).
667. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Oproer in het maagdenhuis (beschrijving van de moeilijkheden in het maagdenhuis bij de benoeming van pastoor de Haen in 1726).Art. OK 1942 blz. 124.
668. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Een vormfeest ten tijde van aartsbisschop Barohman Wuytiers (beschrijving van dit vormfeest in 1726 in de kerk van de Brouwersgracht te Amsterdam). Art. OK 1942 blz. 202.
669. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, De wonderbaarlijke genezing van Agatha Leenderts Stouthandel (beschrijving van het quot;wonderquot; van Amsterdam van 1727). Art. OK 1943 blz. 89.
670. nbsp;nbsp;nbsp;(C.G. VAN RIEL), Amsterdam-nummer, kerk van de heilige Petrus en Paulus (parochienummer van de OK waarin beschreven worden de geschiedenis, het kerkgebouw, kunstvoorwerpen en pastoors)•Art. OK 1939 blz. 61 t/m 68.
671. nbsp;nbsp;nbsp;T.C.M.H. van RIJCKEVORSEL, Geschiedenis van het R.C. maagdenhuis te Amsterdam 1570-1888 (deze statie ging in 1754 verloren voor de cleresie door overgang naar Rome). Boek 1887 (vgl. ook J. de Cleen, Inventaris van het archief van regenten van het R.C.Maagdenhuis te Amsterdam vanaf 1570, boek 1959).
672. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT EN J. HUIBERS, Loten van één stam: Codde -Steenoven - Sweelinck en Code - Steenoven - Barchman Wuytiers (enige geneologisohe gegevens, waaruit blijkt dat de abpen Codde, Steenoven en Barohman Wuytiers alsmede de componist Sweelinck allen afkomstig zijn uit Amsterdamse families en verwanten van elkaar waren). Art. OK 1974 blz. 92,100 en 110.
673. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De schenking van Aaltje en Meynart Pieter Popsdochteren aan het Maagdenhuis te Amsterdam (enige bijzonderheden over deze begunstigers van het Maagdenhuis te Amsterdam uit de 2e helft van de 16e eeuw, en de problemen waartoe hun schenking aanleiding gaf i.v.m. met de reformatie). Art. BBH deel 42 blz. 249-277 (1924).
77
674. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W, VERHEY, Het historische pand Keizersgracht 160 te Amsterdam (enige historische bijzonderheden over dit pand, eigendom van de uitgever Brigode du Bois, waar Quesnel tot zijn overleden in 1719 woonde, en Steenoven in 1724 tot bisschop gewijd werd)-Art. OK 1946 blz. 280.
675. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 150 jaar Ahuysfonds 1797-1947 (enige bijzonderheden óver de stichter, de in 1797 overleden Amsterdamse pastoor Adelbertus Ahuys).Art.
OK 1947 blz. 149.
676. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De kerk aan de Brouwersgracht ontruimd (enige historische bijzonderheden over deze in 1664 in gebruik genomen en in 1953 ontruimde kerk).
Art. OK 1953 blz. 24.
677. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Amsterdam-nummer (in dit nummer -geschreven ter gelegenheid van 50-jarig bestaan van de kerk aan de Ruysdaelstraat - wordt stilgestaan bij Amsterdam in de middeleeuwen, de hervorming, de schuilkerkentijd met beknopte geschiedenis van alle negen oud-katholieke staties, de beide kerken aan Ruysdaelstraat en Brouwersgracht, alsmede sieraden)» Art. OK 1964 blz. 77-90 (vgl. ook OK 1932 blz. 81).
678. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Kerkelijke overpeinzingen rondom de bezetting van het Maagdenhuis (naar aanleiding van de moeilijkheden rondom het thans tot de universiteit behorende maagdenhuis in 1968, worden de twisten tussen roomse partij en oleresie over het maagdenhuis in het begin van de 18e eeuw beschreven). Art. OK 1968 blz. 94.
679. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, Rumoer rond godshuizen,een episode uit de strijd van de clerezie in Amsterdam (pogingen van de oleresie om de geestelijke verzorging van het jongenshuis, het maagdenhuis en een derde statie te behouden). Art. Maandbl. Amstelodamum 1956 blz. 8-14 en 20-23.
680. nbsp;nbsp;nbsp;H.C. DE WOLF, Geschiedenis van het R.C. Oude-Armen-Comptoir te Amsterdam 1600-1866 (de verzorging van de katholieke armen had in Amsterdam centraal plaats - ook na de breuk begin 1700 - door dit instituut). Boek 1966 van 266 blz. (proefschr.)
681. nbsp;nbsp;nbsp;H.C. DE WOLF , De kerk en het maagdenhuis, vier episoden uit de geschiedenis van katholiek Amsterdam (een van de episoden betreft de jaren na 1700, toen de statie de oud-katholieke zijde koos). Boek 1970 van 333 blz.
682. nbsp;nbsp;nbsp;H.J. ZANTKUYL, De St. Nicolaaskerk aan de N.Z. Voorburgwal (reconstructie van deze in 1694 in gebruik genomen schuilkerk, die tot de opheffing van de statie in 1807 in gebruik was). Art. Maandbl. Amstelodamum 1959 blz. 107-112.
78
683. nbsp;nbsp;nbsp;z.s.. Inwijding van den nieuwe kerk der gemeente van de heilige Petrus en Paulus te Amsterdam (beschrijving en inwijding van de nieuwe kerk in Amsterdam in 1914)-Art. OK 1914 biz. 55.
Arnhem
684. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), De O.K. gemeente van de H. Willibrordus te Arnhem (verslag van de inwijding van de eerste eigen kerkruimte in 1920).Art. OK 1920 biz. 186.
685. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), De inwijding der kerk van de H. Willibrordus te Arnhem (inwijding en beschrijving van het kerkgebouw in 1941).Art. OK 1941 blz. 290 en 306.
686. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY e.a., Arnhem-nummer (bijzonder nummer van de O.K., gewijd aan deze parochie i.v.m. het 50-jarig bestaan, waarin achtereenvolgens wordt stilgestaan bij het ontstaan, het eigen kerkgebouw van 1941, het katholicisme in Arnhem voor en na de reformatie en de pastoors).Art. OK 1959 blz. 73-83.
687. nbsp;nbsp;nbsp;(C, WIJKER), Oprichting van een oud-katholieke gemeente te Arnhem (verslag van de oprichtingsvergadering en de aanleiding tot deze vergadering). Art. OK 1909 blz. 41.
Batavia
688. nbsp;nbsp;nbsp;J.W. KEY, Onze gemeente te Batavia (wederwaardigheden van deze in 1939 opgerichte gemeente en haar pastoor - de schrijver - in de oorlogsjaren). Art. OK 1946 blz. 106.
Brielle
689. nbsp;nbsp;nbsp;JOH.H. BEEN, Een brielsch pastoor uit de 18e eeuw (enige bijzonderheden over de laatste quot;jansenistischequot; pastoor van den Briel, Petrus Pobelets, die in 1748 werd overgeplaatst naar Eikenduinen). Art. OK 1910 blz. 198 (overgenomen uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant; vgl. ook OK 1932 blz. 50).
690. nbsp;nbsp;nbsp;J.G. BOOTZ, Geschiedkundige aantekeningen betreffende de statie Brielle (historisch overzicht en enige personalia van de pastoors uit de nagelaten papieren van pastoor Bootz, pastoor van 1838-1845). Art. BBH deel 19 blz. 183-231 en 314-316 (1894).
Culemborg
691. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN e.a., Culemborg-nummer (bijzonder nummer van de OK gewijd aan Culemborg ter gelegenheid van het 100-jarlg bestaan van de kerk, waarbij achtereenvolgens wordt stilgestaan bij de geschiedenis, het kerkgebouw, Jansenius te Culemborg,
79
het kruisbeeld van Piet Hein, de pastoors, kunstvoorwerpen, Andreas van der Schuur en het verenigingsleven). Art. OK 1936 blz. 311-320.
692. nbsp;nbsp;nbsp;C.A. HARDERWIJK, De katholieken te Culemborg sedert de komst der Jesuiten (beschrijving van de moeilijkheden tussen wereldgeestelijken en jesuiten in de 17e eeuw en verdere geschiedenis van de parochie aldaar), Art. VA 1861 blz. 53-80.
693. nbsp;nbsp;nbsp;P. VAN HOECK, Culemburgensia, rond een request (pogingen van de Jezuitenstatie om door aanbod van een hoog jaarlijks recognitiegeld de op verzoek van de cleresie uitgevaardigde verbanning ongedaan te maken). Art. AAU deel 59 blz. 201-225 (1935).
694. nbsp;nbsp;nbsp;O.J. DE JONG, De reformatie in Culemborg (beschrijving van de overgang). 3oek 1957 van 295 blz. (proefschr.)
695. nbsp;nbsp;nbsp;O.J. DE JONG, Culemborg voor vier eeuwen (tengevolge van de onafhankelijkheid van deze stad kon het katholicisme zich hier tegen de reformatie beter handhaven dan elders). Art. Spiegel der Historie 1968 blz. 370-373.
696. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. VAN KLEEF, Het geslacht en de hofstede Blokhoven (geschiedenis van deze in het bezit van de parochie Culemborg zijnde hofstede afkomstig van de familie Van Blokhoven, die in de 17e eeuw éen tweetal bekende priesters telde). Art. OK 1956 blz. 68,84,93 en 112).
697. nbsp;nbsp;nbsp;B.N. LEVERLAND, De oud-katholieke kerk (beknopte geschiedenis van de parochie Culemborg en beschrijving van het kerkgebouw).Art. Spiegel der Historie 1968 blz. 387-390.
698. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Aanstelling van kerkmeesters te Culemborg door de aartsbisschop van Utrecht in 1759 (beschrijving van het beheer van de bezittingen van de parochiekerken voor en na de hervorming, en de aanstelling van kerkmeesters door abp Meindaerts in 1759).Art. Verslagen en Mededelingen Verg. Uitgaaf Bronnen Oud-Vad. Recht 1937 blz. I8I-I89 (bespr. OK 1937 blz. 157).
699. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (beschrijving van de kunstschatten van de parochie Culemborg volgens de voorlopige monumentenlijst) Art. OK 1918 blz. 65.
Delfshaven
700. nbsp;nbsp;nbsp;H.E. VAN BERCKEL, Priesters te Delft en Delfs-haven van 1641-1696 (priesters in die jaren door de wereldlijke overheid toegelaten met een aantal personalia van elders). Art. BBH deel 25 blz. 230-263 (1900).
80
701. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROOIER, De wederopleiding van het katholicisme te Delfshaven na de reformatie. Art. BBH deel .44 blz. 267-298 (1926).
702. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. ROGIER, De oud-katholieken te_Delfshaven (geschiedenis van deze schuilkerk, die in 1838 werd opgeheven)«Art. Rotterd.Jaarb. 1927 blz. 46-67.
703. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De voormalige oud-katholieke gemeente te Delfshaven (geschiedenis van deze in 1838 opgeheven statie). Art. OK 1937 blz. 342,350.
Delft
704. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Henricus van Rhijn (levensbeschrijving van deze boekverkoper te Delft en medewerker van Van Heussen bij diens historische werken). Art. OK 1897 blz. 59.
705. nbsp;nbsp;nbsp;H.E. VAN BERCKEL, Priesters te Delft en Delfshaven van 1641-1696 (priesters in die jaren door de wereldlijke overheid toegelaten met een aantal personalia van elders). Art. BBH deel 25 blz. 230-263 (1900).
706. nbsp;nbsp;nbsp;N. BROEDERSEN, De oud-katholieke kerk op het Begijnhof te Delft (onder pastoor Broedersen werd de huidige kerk in 1743 gebouwd), Brooh 1859 (naar een veel ouder handschrift; de tekst is gedeeltelijk ook gepubliceerd in OK 1910 blz. 200).
707. nbsp;nbsp;nbsp;(.W.B. COPPER), De inwijding van de O.K. kerk op het Begijnhof te Delft in het jaar 1743«(Beschrijving van de inwijding naar oude archiefstukken), Art. OK 1918 blz. 86.
708. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN DIJK, Cornelius Musius (biografie van deze Delftse priester, die zijn leven eindigde als een van de martelaren van Gorinchem in 1572). Boek 1947 van 72 blz.
709. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), Joannes Stalpaert van der Wielen - 1630-1930 (levensbeschrijving van deze priester/diohter). Art. OK 1930 blz. 397 (vgl. ook OK 1953 blz. 81).
710. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, Biografie en bibliografie van Joannes Stalpaert van der Wiele (levensbeschrijving van en literatuuropgaaf over deze dichter/pastoor van Delft in het begin van de 17e eeuw),Bijdr. voor Vaderl.Gesch. en Oudheidkunde reeks 7 deel 8 blz. 175-196 (1937; bespr. OK 1938 blz. 166).
711. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, Correspondentie van Joannes Stalpaert van der Wiele (publicatie van de overgebleven correspondentie met diverse annotaties).
Art. BBH deel 59 blz. 219-244 (1941).
-ocr page 83-81
712. nbsp;nbsp;nbsp;G.I. HOOGEWERPF, Joannes Stalpaert van der Wielen (beknopte levensbeschrijving van deze Delftse pastoor/ dichter).Art. OK 1911 blz. 122 (overgenomen uit tijdschr. Oud-Holland).
713. nbsp;nbsp;nbsp;J.Y.H.A. JACOBS, J.C. van Erckel (1653-173'*). enkele episoden uit het leven van een polemist en apologeet (1687-1703) (biografie van deze bekende Delftse pastoor en voorman van de Utrechtse kerk) Boek 1973 van 184 blz.
714. nbsp;nbsp;nbsp;J.J.A. LUCAS, Een medewerker aan van Rijn's quot;oudheden en gestichten van Delflandquot; (enige bijzonderheden over deze medewerker Van Loon, doch ook over de bekende Delftse boekverkoper/schrijver Hendrik van Rijn zelf). Art. BBH deel 57'blz. 434-446 (1939).
715. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. MENSINK, Jan Baptist Stalpart van der Wiele, advocaat, priester en zielzorger (1577-1630) (levensbeschrijving van deze bekende Delftse pastoor). Boek 1958 van 237 blz. (proefschr.; bespr. AGK i960 blz. 345 en OK 1959 blz. 23).
716. nbsp;nbsp;nbsp;B.A. MENSINK, Jan Baptist Stalpart van der Wiele, Gulde-Jaer Ons Heeren lesu Christi op alle zonnendagen des iaers (heruitgave van de bekende bundel van Stalpart, zulks in aansluiting op het proefschrift van de schrijver). Boek 1968.
717. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.M. VAN SCHAIK, Johan Christiaan van Erkel (1654-1734) en de vrijheid der bataafse kerk (grondige beschouwing over het denken en de geschriften van deze Delftse pastoor, die een van de voormannen was in de strijd van de Utrechtse kerk tegen Rome). Art. AGK 1975 blz. 131-202.
718. nbsp;nbsp;nbsp;(P.T. VAN DER STEEN), Delft-nummer (bijzonder nummer van de OK gewijd aan Delft, waarin de geschiedenis wordt beschreven niet alleen van de bestaande gemeente, doch ook van de vroeger bestaande tweede gemeente, de pastoors, het kerkgebouw en kunstvoorwerpen).Art. OK 1931 blz. 225-238.
719. nbsp;nbsp;nbsp;J.H.A. THUS, De Sint-Hlppolytuskerk -statie en parochie (geschiedenis van het katholicisme te Delft vóór en na de hervorming). Art. BBH deel 27 blz. 273-303 en 443-463 (1903).
720. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Hendrick van Rhijn (novice van de abdij Orval, later boekhandelaar te Delft, medewerker aan de talrijke historische werken van Van Heussen en de bijbelvertaling van Van der Schuur). Art. Het Boek 1960/61 blz. 183-194 alsmede Jubileumbundel Universiteitsbibliotheek Utrecht 1961 blz.
51-63 (bespr. OK 1961 blz. 134).
-ocr page 84-82
721. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Een oude troffel (geschiedenis van de zilveren troffel, welke in 17*t3 werd gebruikt bij de eerste steenlegging van de nieuwe kerk in Delft, en nadien bij de bouw van verschillende andere kerken werd gehanteerd). Art. OK 1955 blz. 219.
722. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochie te Delft overgenonien uit de voorlopige monumentenlijst)-Art. OK 1915 blz. 25.
Dordrecht
723. nbsp;nbsp;nbsp;J. VAN DER MAAS, (pseudoniem voor J.L. van Dalen), De R.K.gemeente der oud-bisschoppelljke clerezie te Dordrecht.(181(3-1918) (geschiedenis van de gemeente i.v.m. het 75-jarig bestaan van het kerkgebouw). Dordrechtsohe Courant 27 en 29 juli 1918, overgenomen in OK 1918 blz. 1116,151t, 169,18*1 (vgl. ook OK 1932 blz. 43).
724. nbsp;nbsp;nbsp;I.M.P.A. WILS, Geschiedenis van R.K.Dordrecht tijdens en na de hervorming. Publ. 1925.
725. nbsp;nbsp;nbsp;Z.3., Onze kunstschatten (beschrijving van de kunstschatten van de parochie te Dordrecht volgens de voorlopige monumentenlijst). Art. OK 1915 blz. 39.
Egmond
726. nbsp;nbsp;nbsp;A. BEEKMAN, J. HOF, W. LAMPEN, L.J. ROGIER e.a., Tien eeuwen Egmond (gedenkboek met een serie artikelen over ontstaan, bloei en ondergang van de abdij van Egmond, zulks naar aanleiding van de stichting in 950).Boek 1950 van 254 blz.
727 C.W. BRUINVIS, Vergrooting der R.C.kerk te Egmond aan Zee verboden in 1684 (deze voorgenomen vergroting gaf aanleiding tot veel gekrakeel, en werd daarom verboden). Art. BBH deel 32 blz. 157-177 (1909).
728. nbsp;nbsp;nbsp;J.N. VAN DITMARSCH, T. HORSTMAN en H.J.W. VERHEY Egmond-nummer (in dit paroohienummer wordt achtereenvolgens stilgestaan bij de stichting van Egmond aan Zee, de O.K. parochie, Egmonds taal, de nieuwe kerk van 1886, weldoeners, kerkzilver, zielzorg in oorlogstijd en verenigingsleven). Art. OK 1965 blz. 93-123.
729. nbsp;nbsp;nbsp;J.G. GLASBERGEN, Let op U glas, geschiedenis van het geslacht (van) Glasbergen/Glasburg (geschiedenis van de familie Glasbergen, die in de 19e eeuw een tweetal bekende pastoors van die naam in Amsterdam en Egmondtelde met levensbijzonderheden over hen). Brooh. 1969 (bespr. OK 1970 blz. 12 en 14).
730. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, De abdij en het evangelarium van Egmond (enige historische bijzonderheden, zulks naar aanleiding van een tentoonstelling; het beroemde
83
evangelarium van Eginond was oorspronkelijk in het bezit van de Gertrudiskerk te Utrecht, en werd door deze uit geldgebrek in 1830 aan het rijk verkocht). Art. OK 193't blz. 265,308.
731. nbsp;nbsp;nbsp;J. HOP, De abdij van Eginond van de aanvang tot 1573 (uitvoerige geschiedenis van deze abdij en haar betekenis voor de Hollandse kerk). Boek 1973 van 540 blz. (bespr. OK 1973 blz. 128)
732. nbsp;nbsp;nbsp;(B.A. VAN KLEEF), Egmond-nummer (bijzonder nummer van de OK gewijd aan deze parochie, waarbij achtereenvolgens wordt stilgestaan bij de geschiedenis, het kerkgebouw, de H.Agnes, de pastoors, weldoeners, pretiosa en het verenigingsleven), Art. OK 1930 blz. 141-154.
733. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Onderwijs in de Egmonden in 1839 (korte beschrijving van dit onderwijs naar aanleiding van het landelijk regeringsonderzoek). Art. OK 1966 blz. 148 en 157.
734. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., De inwijding der nieuwe kerk te Egmond aan Zee (beschrijving van de nieuwe kerk en verslag van de inwijding in 1886).Art. OK 1886 blz. 44.
Eikenduinen
735. nbsp;nbsp;nbsp;H.A. ADELAAR,, J.A.C. DE JONGE en W.L.A. ROESSINGH, Eikenduinen (geschiedenis van deze vroegere statie, waarvan het pastoraat sinds 1766 werd waargenomen door de pastoors van 's-Gravenhage, en waar sinds 1807 geen kerkdiensten meer plaatsvonden, waarna het complex in 1832 werd verkocht), Art. OK 1973 blz. 9 e. v.
736. nbsp;nbsp;nbsp;G.A.C. BLOK, Een merkwaardig Gouwenaar in de 18e eeuw (Joannes Block, pastoor te Eikenduinen en de verdeling van diens boedel onder zijn familieleden). Art. Bijdr. Oudheidkundige Kring quot;Die Goudequot; 1943 blz. 41-49.
Enkhulzen
737. nbsp;nbsp;nbsp;M.J. AARENTS, Enkhuizen-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan Enkhuizen, waarin achtereenvolgens wordt stilgestaan bij de geschiedenis van deze stad, de tijd voor de reformatie, de reformatie, de katholieken na de reformatie, de kerkgebouwen en de pretiosa).Art. OK 1963 blz. 169-182 (vgl. ook OK 1932 blz. 97).
738. nbsp;nbsp;nbsp;E.H. RIJKENBERG, Enchusana (kerkelijk Enkhuizen voor de hervorming alsmede de staties en hun pastoors daarna).Art. BBH deel 36 blz. 392-446 en deel 37 blz. 1-79 (1915-1917),
81,
739. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Een te Haarlem vervaardigde gedachtenislepel voor het echtpaar Botman-Van Heeck te Enkhuizen (enige bijzonderheden over de Enkhuizense familie Botman).Art. Ned. Leeuw 1969 kolom 4-12.
740. nbsp;nbsp;nbsp;z.s., De nieuwe kerk te Enkhuizen (beschrijving van het nieuwe kerkgebouw en verslag van de inwijding in 1908). Art. OK 1909 blz. 4,5 en 6.
Gorlnchem
741. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. BUSCH, Dit is inAbrahams Schoot (naam van de vroegere schuilkerk), Art. Scriptum Capsingium, Blad voor Jeugd en Clë8öhiadenl*..XN.J'.B.G. ) 1973 blz. 11-15.
742. nbsp;nbsp;nbsp;J. HUIJSMANS, Bijdragen tot de geschiedenis der katholieken te Gorcum sedert 1572 (het katholicisme in Gorinchem in de tweede helft van de 16e en in de 17e eeuw).Art. AAU deel 43 blz. 193-232 (1917) en deel 46 blz. 145-146 (1921).
743. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De Oud-Katholieke gemeente van de H. Martinus te Gorinchem (geschiedenis van deze vroegere gemeente, waarvan het gebouw in 1815 aan de Lutheranen werd verkocht). Art. OK 1941 blz. 267, 274 en 1942 blz. 3 (vgl. ook OK 1941 blz. 179).
Gouda
744. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, De derde gemeente van Gouda (enige bijzonderheden over deze in de loop der 18e eeuw opgeheven gemeente),Art. OK 1934 blz. 373 en 1935 blz. 24.
745. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. CARLIER, De eerste geloofsverkondigers in het goudse landschep. Art. Bijdr. Oudheidkundige Kring Die Goude 1949 blz. 18-28.
746. (W.G. TH.M.C.G0L), De gemeente van den heiligen Johannes den Dooper te Gouda (geschiedenis van het kerkelijk leven in Gouda voor de hervorming en van de O.K. gemeente aldaar daarna,naar aanleiding van een handschrift van de in 1714 overleden pastoor I.Walvis) Art. Serie OK 1907 blz. 15,23,60,72,84,94 en 146;
1908 blz. 27,66,82 en 129; 1909 blz. 169.
747. nbsp;nbsp;nbsp;C. JANSSENS-AERTS, De twee uitgaven van Willem de Swaen's geestelijke liederenbundel (de Goudse pastoor de Swaen gaf twee gezangbundels uit in 1655 en 1664) Art. Ons geestelijk erf 1962 blz, 194-207.
748. nbsp;nbsp;nbsp;J.C. VAN DER LOOS, Bouwstoffen voor onze vaderlandse kerkgeschiedenis, dl. VIII Gouda. Art. BBH deel 49 blz. 412-482 (1932).
749. (J.A. ROESELINGX Gouda-nummers (twee bijzondere nummers van de O.K. gewijd aan de parochie te Gouda en de twee andere daar vroeger nog bestaan hebbende staties, waarbij stilgestaan wordt bij kergebouw.
R5
pastoors, kunstschatten, relieken en verenigingen) Art. OK igjl) blz. 181-1Q5; 325-335 (vgl. ook 193*1 blz. 373 en 1935 blz. 211).
750. nbsp;nbsp;nbsp;DEKEN VAN ROOY, Katholiek Gouda na de quot;veranderingquot; tot 1600 (katholiek Gouda kort na de hervorming). Art. Bijdr. Oudheikundige Kring Die Goude 193*1 blz. 67-73.
751. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Het hofje van juffrouw Buytewegh te Gouda (geschiedenis van dit hofje, dat van 1684 tot 1713 beheerd werd door de pastoor van de gemeente De Tol).Art. OK 1971 blz. 80.
752. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (beschrijving van de kunstschatten van de parochie te Gouda volgens de voorlopige monumentenlljst).Art. OK 1915 blz. 39.
'3-Oravenhage
753. nbsp;nbsp;nbsp;H.A. ADELAAR, Het oude pastoorshuis te 's-Gra-venhage (geschiedenis van het pand Juffrouw Idastraat 13, dat vele jaren als pastorie dienst deed, en waarin de kamer gelegen is, waarin Steenoven in 1723 tot abp gekozen werd). Art. OK 1959 blz. 1*15.
75*1. H.A. ADELAAR,J.A.C. DE JONGE en W.L.A. ROESSINGH 250 jaar kergebouw Den Haag (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan de geschiedenis van de parochie te 's-Gravenhage, waarbij ook speciaal stilgestaan wordt bij de Haagse klopjes en de vroegere staties te Rijswijk en Eikenduin). Art. OK 1973 blz. 3-l*t.
755. nbsp;nbsp;nbsp;(J. BRUGGEMAN), Tweehonderjarig bestaan van de Oud-Katholieke Kerk in de Juffrouw Idastraat te 's-Gravenhage (beknopte geschiedenis van de parochie i.v.m. het 200-jarig bestaan van het kerkgebouw). Art. OK 1922 blz. 178,187,19*) (ook verschenen als afz. brooh. 1922 van 19 blz.; bespr. OK 1923 blz. 20).
756. nbsp;nbsp;nbsp;G. 't HART, Het zangeressenoonfliet in de Oud-Katholieke Kerk (1772-177*)) (conflict tussen twee solozangeressen, dat uiteindelijk beslecht diende te worden door burgemeesters). Art. Jaarb. quot;Die Haghequot; 1957 blz. 1-27.
757. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, De geschiedenis der Oud-Katholieke gemeente te 's-Gravenhage (parochienuramer, waarin achtereenvolgens stilgestaan wordt bij de voorgeschiedenis, de zolderkerk; de schuilkerk van 1720 interieur en kerksieraden; pastoors en verenigingsleven Art. OK 1936 blz. 3*15-363 (ook afz. verschenen als broch. 1937 van 76 blz.; bespr. OK 1937 blz. 21*1).
758. nbsp;nbsp;nbsp;J.A.C. DE JONGE, Rondom 1722, kerkbouw en bouw der kerk (in een nummer gewijd aan de restauratie van de Haagse kerk, wordt in dit artikel stilgestaan bij de bouw der kerk en de aldaar plaatsgehad hebbende historische gebeurtenissen, zoals de verkiezing van abp Steenoven in 1723 en de wijding van abp Barohman Wuytiers in 1725).A^t. OK 195*) blz. 6*).
86
759. nbsp;nbsp;nbsp;W.P.C, KNUTTEL, Vergaderplaatsen der katholieken te 's-Gravenhage in de zeventiende eeuw. Art.
Archief Ned. Kerkgeschiedenis 1895 blz. 106-110.
760. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. PLANTENGA, Een achttiende eeuwsohe schuilkerk te 's-Gravenhage (de oud-katholieke kerk) Tijdschr. quot;Oud-Hollandquot; 1928 blz. 97-109.
761. nbsp;nbsp;nbsp;J.A. ROESELING e.a., 's-Gravenhage 1951-195'1 (als afz. broch. uitgegeven nummer van de O.K. ter gelegenheid van de restauratie van de kerk in 195't), Broch. 195't van 3'1 blz.
762. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Notities van pastoor van Dalenoort (aantekeningen uit een aantal bewaard gebleven notitieboekjes van deze bekende Haagse pastoor van 1688 tot 1738). Art. OK 195't blz. 66.
763. nbsp;nbsp;nbsp;z.s.. Onze kunstschatten (kunstschatten van de gemeente te 's-Gravenhage volgens de voorlopige monumentenlijst).Art. OK 1915 blz. 61.
Groningen
7611. Z.S., Presentatie nieuwe parochie (verslag van de feestelijke eerste kerkdienst in Groningen nadat de groep oud-katholieken aldaar in 1977 officieel als parochie erkend was).Art. OK 1978 blz. 14.
Haarlem
765. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. GRAAF, De quot;vergaderlnghe der maechden van den Hoeckquot; te Haarlem (ontstaan en lotgevallen van deze klopjes te Haarlem, die een centrum van katholicisme in Holland vormden na de reformatie) Art. BBH deel 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36 en 42 (1905/1924).
766. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN HEEL, Nicolaas Wiggers Cousebant (levensbeschrijving van deze bekende Haarlemse priester aan het eind van de 16e / begin van de 17e eeuw, die de stichter was van de quot;maechden van den hoeckquot;) Art. BBH deel 27 blz. 70-107 (1903);
deel 30 blz. 1-25 (1907)’.deel 47 blz. 91-126 (1930).
767. nbsp;nbsp;nbsp;P. VAN HOECK / J.F.M. STERCK, Augustijn Bloemert (levensgeschiedenis van deze stichter/le pastoor van de Haarlemse parochie, die van origine jezuït was)- Art. BBH deel 52 blz. 1-9 en 301-306 (1935).
768. nbsp;nbsp;nbsp;(TH. MOLEMAN e.a.). Kerkwijding te Haarlem (afscheid van de oude kerk, inwijding en beschrijving van de nieuwe kerk in 1038) Art. OK 1038 blz. 136, 150-155, 163,
760. nbsp;nbsp;nbsp;C.F. NIEUWENHUIJZEN. De kerk te Haarlem 300 jaar (enige historische bijzonderheden over de oude kerk). Art. OK 1936 blz. 241.
87
770. nbsp;nbsp;nbsp;H.H. ROELL, Pastoors en kapelaans te Haarlem in de 18e eeuw (enige personalia over de priesters te Haarlem zowel van R.K.zijde als van die van de clerezie). Art. BBH deel Jl) blz. 260-313 (1912).
771. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Haarlem-nummer (parochienummer van de O.K., waarin achtereenvolgens wordt stilgestaan bij Haarlem vóór de hervorming; Haarlem bisschopstad in 1559; de tijd na de hervorming; de schuilkerken;
de stichter van de gemeente pastoor Bloemaert; pastoors en weldoeners; de nieuwe kerk van 1938; sieraden en de vroegere statie van St Marie in de Biggesteeg). Art. OK 1959 blz. 203-220 (ook als afz. broch. van 48 blz.).
Den Helder
772. nbsp;nbsp;nbsp;J. BELONJE, Iets over de statie te Huisduinen en Den Helder (priestergraf te Huisduinen, waarin enkele pastoors begraven liggen). Art. BBH deel 47 blz. 158-160 (1931).
773. nbsp;nbsp;nbsp;M.M.J. HOOGENBOSCH, 12 eeuwen katholicisme aan het Marsdiep (geschiedenis van Den Helder en Huisduinen naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de R.K. parochie in Den Helder). Boek 1966 van 172 blz.
774. nbsp;nbsp;nbsp;(TH. MOLEMAN), Den Helder-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan de parochie aldaar, waarbij stilgestaan wordt bij de geschiedenis, de kerkgebouwen, de pastoors en het verenigingsleven). Art. OK 1935 blz. 141-150.
775. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN PEER, Gerechtelijke vervolging van pater Alb. de Gruyter OEM, die in 1711 te Den Helder en Huisduinen een statie wenste te vestigen (deze vervolging was verzocht door pastoor Heykamp, van wie enige correspondentie te dezer zake met de provicaris Van Heussen wordt gepubliceerd). Art. BBH deel 54 blz. 131-146 (1937).
776. nbsp;nbsp;nbsp;B.W. VERHEY, Kerkwijding in Den Helder anno 1723 en het bezoek van Varlet en De Viaixnes aldaar (enige bijzonderheden over de inwijding door bp. Varlet aan de hand van correspondentie van de Franse appellant Thierry de Viaixnes). Art. OK 1946 blz.
155 en 1947 blz. 20.
777. nbsp;nbsp;nbsp;B.W. VERHEY, Varlet en de Viaixnes te Den Helder (enige bijzonderheden over het kerkelijk leven in Den Helder en Huisduinen omstreeks 1723, opgetekend door de appellant Thierry de Viaixnes). Art. OK 1947 blz. 20.
778. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY), De heldersche gemeente betrekt haar noodkerk (beschrijving en inwijding van deze noodkerk in 1946).Art. OK 1946 blz. 178.
88
779- nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VF.RHEY e.a., Den Helder-nunmer (bijzonder nummer gewijd aan Den Helder i,v.m. de ingebruikneming van de nieuwe kerk aldaar in 1956, waarbij achtereenvolgens stilgestaan wordt bij de kerkbouw-periode, het nieuwe gebouw, de noodkerk van 19^6, de parochie in de loop der eeuwen, vroegere kerkgebouwen, pretiosa, en Huisduinen, waar men tot 1800 ook een kerkgebouw had dat vanuit Den Helder werd bediend). Art. OK 1956 blz. 221-25i|.
Hilversum
780. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. CONIJN, De Hilversumsohe Oud-Katholieke gemeente (enige bijzonderheden uit de geschiedenis van deze parochie).Art. OK 1924 blz, 123,131.
781. nbsp;nbsp;nbsp;J.N. VAN DITMARSCH e.a., Hilversum (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan Hilversum i.v.m. het 80-jarig bestaan van de kerk, waarbij de geschiedenis van de parochie beschreven wordt, de pretiosa, de armenzorg enz.). Art. OK 1969 blz. 181-208.
782. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK e.a.), Hilversum-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan de parochie aldaar, waarbij onder meer wordt stilgestaan bij de geschiedenis, de pastoors, het kerkgebouw, de pretiosa, het verenigingsgebouw, de quot;weversbusquot; (een soort sociaal fonds) en de verenigingen).
Art. OK 1931 blz. 141-154.
783. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. VAN DER HEIJDEN, R.katholiek Hilversum voorheen en thans (hierin wordt speciaal stilgestaan bij de quot;jansenistischequot; pastoor Smits en de scheuring van de gemeente in het begin van de 18e eeuw),Publ. 1917.
784. nbsp;nbsp;nbsp;G. HILHORST, Het kerkelijk Gooiland na de hervorming (geschiedenis van het katholicisme in het Gooi en de verschillende ontstane staties, waaronder Hilversum). Art. AAU deel 1 blz. 268-306 en 386-419 (1874).
785. nbsp;nbsp;nbsp;(E. MAAN), Uit oude tijden (bespreking van enige bijzonderheden uit een zich in het archief van de parochie Hilversum bevindend handschrift omtrent gebeurtenissen aldaar in de 2e helft van de 18e en de 1e helft van de 19e eeuw)«Art. OK 1943 blz. 145 en 152.
786. nbsp;nbsp;nbsp;(T. VAN SANTEN), De nieuwe kerk te Hilversum (beschrijving van de nieuwe kerk en de inwijding hiervan in 1889, met enige historische bijzonderheden over de oude kerk en de gemeente).Art. OK I890 blz. 4-10.
787. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Enkele geschiedkundige gegevens over het Gooi (enkele historische bijzonderheden - speciaal kerkelijke - over het Gooi in de middeleeuwen) Art. OK 1948 blz. 175.
8q
Huisduinen
zie Den Helder
Krälingen
788. nbsp;nbsp;nbsp;A.TH.C. KERSBERGEN, Katholiek Krälingen in de loop der tijden (geschiedenis van deze thans nog bestaande parochie, die in l?*)? overging naar Rome). Broch. 1947 van 80 blz. (bespr. OK 1947 blz. 143).
789. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Honderd jaar oud-katholicisme in Krälingen (geschiedenis van deze vroegere gemeente, zulks naar aanleiding van de brochure van Dr Kersbergen). Art. OK 1947 blz. 143.
Krommenie
790. nbsp;nbsp;nbsp;(A.T.J. ETKANS), Krommenie-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan deze parochie, met tal van bijzonderheden over de geschiedenis, kerkgebouw, de kapel te Wormerveer, de pastoors en pretiosa).
Art. OK 1940 blz. 53-83.
791. nbsp;nbsp;nbsp;A.C. VAN DE POLL, De oud-katholieke gemeente en kerk te Krommenie (beknopte geschiedenis, beschrijving van het kerkgebouw en kunstvoorwerpen). Art. in Bundel quot;50 jaren Zaanstreekquot; 1948 blz. 89-92.
792. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, Iets over de katholieke schuilkerkjes in de Zaanstreek (van begin 17e eeuw tot 1869).
Zaende 1947 blz. 368-374.
Leeuwarden
793. nbsp;nbsp;nbsp;L.J. TAN DER HEIJDEN, Uit het verleden en heden van katholiek Leeuwarden (vanaf middeleeuwen tot heden, met enkele bladzijden over de oud-kath.
statie quot;de Noteboomquot;)•Broch. nbsp;nbsp;1939 van 96 blz.
794. nbsp;nbsp;nbsp;J.H. HOPMAN, Galerij van Frieslands aartspriesters (enige bijzonderheden van de achtereenvolgende aartspriesters, die in de 17e eeuw allen tevens pastoor van de statie quot;de Noteboomquot; te Leeuwarden waren).
Art. De Katholiek I883 deel II blz. 03 e.v.
795. nbsp;nbsp;nbsp;J.J.A. LUCAS, Een onbekend werkje van Wilhelmus Poppeus (deze pastoor/aartspriester van Leeuwarden vertaalde diverse theologische en stichtelijke werken uit het latijn en frans).Art. AAU deel 62 (1938).
7^6. H.J. OLDENHOF, In en om de schuilkerkjes van noorderlijk Westergo, katholiek leven in Frieslands noordwesthoek onder de republiek 1580-1795 (gedetailleerde beschrijving van het katholieke leven in deze sterk protestantse omgeving). Boek 1967 van 464 blz.
(proefschr.; bespr. AGK 1969 blz. 250).
-ocr page 92-90
797. nbsp;nbsp;nbsp;R.R. POST, H.J. OLDENHOP e.a., Bijdrage tot de kerkgeschiedenis van Friesland (gedenkboek ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het klooster Vinea Domini in Witmarsum met diverse interessante bijdragen over de middeleeuwen, de hervorming en de 18e eeuw). Boek 1951.
798. nbsp;nbsp;nbsp;M.G. SPIERTZ, Het aandeel van de katholieken in de frlese bevolking tussen 1663 en 1796 (bestrijding van de opvatting dat het aantal katholieken in Nederland in het algemeen en in Friesland in het bijzonder in deze periode gedaald zou zijn, zulks aan de hand van diverse cijfers onder meer van de Leeuwardense statie).Art. AGK 1977 blz. 147-169.
799. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Aantekeningen betreffende verschillende oud-katholieke gemeenten en kerkgebouwen omstreeks 1845 (enige bijzonderheden over de tot 1804 bestaan hebbende statie te Leeuwarden).Art. OK 1932 blz. 98.
800. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN WELY, De St.Antoniusstatie te Leeuwarden vóór het herstel der kerkelijke hiérarchie (1853) (in deze geschiedenis enige bijzonderheden over de vroegere oud-katholieke statie). Art. AGK 1968 blz. 343-362, Leiden
801. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De grafkelder te VJarmond (geschiedenis van deze grafkelder en opgave van degenen die daar begraven zijn, zoals Codde, Van Heussen, Steenoven, Quesnel en andere prominente figuren uit de geschiedenis der O.K. kerk).Art. Serie OK 1894 blz. 85,97,119; 1895 blz. 18 en 133; 1986 blz. 5 en 143; 1897 blz. 143 (gedeeltelijk herdrukt OK 1923 blz. 129 enz.).
802. nbsp;nbsp;nbsp;J.M. VAN BEEK, Pastoor Meganck (enige bijzonderheden over deze leidse pastoor, deken van het kapittel tijdens het oonsilie van Utrecht, geillustreehd met enkele brieven aan familieleden), Art. OK 1911 blz. 186 199,208.
803. nbsp;nbsp;nbsp;H.E. VAN BERCKEL, Priesters ingeschreven aan de Leidsche hoogeschool gedurende de 18e eeuw (inschrijving geschiedde vanwege de bescherming die dit bood tegen de aurotiteiten; in de lijst komen niet alleen de pastoors van de leidse statie voor, maar ook hun kapelaans en een antal verdere in Leiden wonende priesters). Art. BBH deel 23 blz. 415-438 (1898).
8n4, (C. DEELDER), Een kijkje bij onze voorvaderen in de zeventiende eeuw/Uit het verleden der nederland-sche katholieken (verslag over een inval van de stedelijke overheid te Leiden tijdens een kerkdienst in 1658 met alle gevolgen vandien) Art. OK 1891 blz. 66,97.
-ocr page 93-91
805. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Hugo Franciscus van Heussen (quot;lijkdigtquot; op deze bekende leidse pastoor). Art. OK 1911 blz. 146.
806. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Een bezoek aan het graf van Quesnel te Warmond (bezoek van de franse appellant Thierry de Viaixnes aan de kerk te Leiden en de grafkelder te Warmond in 1722). Art. OK 1914 blz.
199.
807. nbsp;nbsp;nbsp;J.D. PRENAY, Aanteekeningen betreffende de leydsche pastoors sedert de hervorming tot aan de herstelling van i557 tot 1857 (korte biografie van de verschillende pastoors en wederwaardigheden van de diverse staties).BBH deel 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 blz. 56 t/m 85 (hierin wordt speciaal de statie van Van Heussen en diens persoon behandeld) (1873-1880),
808. nbsp;nbsp;nbsp;M.A. HAITSMA, De rooms-katholieken te Lelden van ^ 1650 tot de 2e helft van de 18e eeuw (speciaal wordt stilgestaan bij de plakkaten en de finanoiële/maatschappelijke positie van de katholieken in beiden in die tijd). Broch. 1977 van 54 blz. (Seminariereeks dl 3; bespr. OK 1078 blz.
25).
809. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), De nieuwe kerk te Leiden (beschrijving en inwijding van de nieuwe kerk in 1926) Art. OK 1926 blz. 142,155,157.
810. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), De grafkelder te Warmond (beschrijving van deze grafkelder en de namen van de begravenen, zulks naar aanleiding van het overlijden van de restaurateur de leidse pastoor J.M. van Beek). Art. OK 1938 blz. 382.
811. nbsp;nbsp;nbsp;E. VAN KESSEL-SCHULTE, De jeugdjaren van Hugo van Heussen, gemankeerd opvolger van Van Neercassel (jeugd van Van Heussen en zijn relatie met Van Neercassel, zijn neef Gael en zijn oom Van der Graft, allen bekende priesters). Art. AGK 1966 blz. 62-97 (bespr. OK 1966 blz. 142).
812. nbsp;nbsp;nbsp;E. VAN KESSEL-SCHULTE, Wenina en Agatha van Heussen, de klopjes van quot;de liefdequot; (inleiding over de klopjes in het algemeen, gevolgd door een beschrijving van de zusters van de bekende H.P. van Heussen, waarin ook tal van bijzonderheden over deze). Art. AGK 1968 blz. 24q-280.
813. nbsp;nbsp;nbsp;B.A, VAN KLEEF, Franciscus Dominicus Meganok (1684-1775) (levensbeschrijving van deze zuidneder-landse appellant, die jarenlang pastoor te Leiden en deken van het kapittel was, en onder wiens dekanaat het provinciaal consilie van Utrecht in 1763 plaatsvond, waarvan hij - als tegenstander van 1e Clerc - de grote motor was).Art. IKZ 1958 blz. 209-247.
92
81^1. B.N. LEVERLAND, Cornelis Janez, de laatste pastoor van O.L. Vrouwekerk (15^*t-1572). Art.
Leids Jaarb. 1959 biz. 55-68 en 1960 blz. I^IO.
815. nbsp;nbsp;nbsp;B.N. LEVERLAND, Leidens kerk 50 jaar (geschiedenis van de parochie gesticht door Van Heussen i.v.m. het 50-jarlg bestaan van het nieuwe kerkgebouw).
Art. OK 1976 blz. ill en 62.
816. nbsp;nbsp;nbsp;J.C. OVERVOORDE, Altaar en schilderijen uit de kerk der oud-katholieken te Leiden (beschrijving van het altaar en de schilderijen van de oude kerk aan de Hooigracht, welke na de sluiting van deze kerk in 1926 werden overgebracht naar het museum de Lakenhal, en een beschrijving van de geschiedenis van het kerkgebouw aan de Hooigracht)«Bull. Oudheidkundige Bond (Oudheidk.Jaarb) 1927 blz.12-16 (bespr. OK 1927 blz. 273; vgl. ook OK 1932 blz. 50)..
817. nbsp;nbsp;nbsp;F.A. LE POOLE, Het priestergraf te Warmond (lijst van begravenen van 169^-1938). Leids Jaarb. 1947 blz. 112-114.
818. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Hugo Franciscus van Heussen (levensbeschrijving van deze bekende leidse pastoor). Art. OK 1947 blz. 238,246.
819. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY e.a., Leiden-nummer (speciaal nummer van de O.K. gewijd aan Leiden, waarin achtereenvolgens stilgestaan wordt bij katholiek Leiden voor en na de hervorming, de oude kerk aan de Hooigracht, de stichter van de gemeente Van Heussen, de nieuwe kerk van 1926, pastoors, sieraden, weldoeners en de grafkelder te Warmond). Art. OK 1958 blz. 157-171«
820. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Bedevaart naar Warmond (bijeenkomst bij het graf in Warmond waar o.a. abp Steenoven begraven is, zulks ter herdenking van diens 250-jarig overlijden, met de tekst van de herdenkingsrede van abp Kok). Art. OK 1975 blz. 37.
821. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochie te Leiden volgens de voorlopige monumentenlijst) Art. OK 1915 blz. 61.
Limmen
822. nbsp;nbsp;nbsp;L. Scholte, Limmen (geschiedenis van deze statie die in 1753 in roomse handen overging). Art. BBH deel 13 blz. 252-352 (1886).
Nordstrand
823« P.J. VAN BUUREN, Port-Royal en het eiland Nordstrand (pogingen j^ 1660 om de heren van Port-Royal te interesseren voor~investeringen op Nordstrand, waaruit - naar schrijver meent ten onrechte - wel de bedoeling is afgeleid hier een vluchtoord of nieuw klooster in te richten). Art. OK 1916 blz. 47,56.
-ocr page 95-93
8211. L. CEYSSENS, Nordstrand et la Jansenisme (financiële deelname van zuidnederlandse en franse jansenisten aan de herindijking van Nordstrand in de 17e eeuw en hun bedoeling daarmee) Art. Augustiniana deel 19 blz. 532-551 (1969; overgenomen in Jansenistica Minora deel 11, 1973).
825. nbsp;nbsp;nbsp;E. PREYTAG, Der Jansenismus auf der insel Nordstrand, zur geschichte der alt-katholiken im Herzogtum Schleswig. Publ. 1969.
826. nbsp;nbsp;nbsp;G.R. GEURSEN, Le voyage de M. Knotter de L'isle Noordstrand (uitgave van een nederland handschrift met duitse vertaling betreffende de reis van de jurist Lodewijk Knotter en Anthony van Outheusden naar Nordstrand in 1709). Boek 1973 (bespr. OK 197*1 blz. 111).
827. nbsp;nbsp;nbsp;E.W. Heese, Die alt-katholische Gemeinde auf Nordstrand, Geschichte und Gegenwart. Art. Nordfries-Ja^d 19711 blz. 137-1117.
B.A^ VAN KLEEP, Het eiland Nordstrand (geschiedenis van dit eiland, ingepolderd door Hollanders en gefinancierd door verschillende geestelijken en Port-Royalisten, v/aar lange tijd een gemeente bestaan heeft, en het kapittel nog altijd landerijen bezit; in 1920 ging de gemeente over naar de dultse kerk) Art. OK 1960 blz. 1113.
829. nbsp;nbsp;nbsp;H.W. NACHENIUS, Nordstrand (enige bijzonderheden over het begin van de nederlandse bedijkingen van Nordstrand, en van de invloed van de katholieke kerk van Nederland hierop).Art. OK loin blz. 161 (vgl. ook blz. 171,173,183,1811).
830. nbsp;nbsp;nbsp;(G.J. SPRUIJT), Schets ener geschiedenis der oud-katholieke gemeente van de heilige Theresia op Nordstrand (geschiedenis van deze in Sleeswijk Holstein gelegen, doch tot 1020 tot de nederlandse kerk behoord hebbende gemeente, waar het kapittel en enige nederlandse parochies nog altijd aanzienlijke landerijen bezitten). Art. Serie OK 1886 blz. 11,10,22,29,36 (vgl. ook 1910 blz. 201).
831. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Nordstrand en Nederland (herdenkingsartikel i.v.m. het 3nn-jarig bestaan van de parochie op Nordstrand) Art. OK 105*1 blz. 2*10.251.
832. nbsp;nbsp;nbsp;Th. VAN VLOOTEN, Die katholische gemeinde auf Nordstrand und der Jansenismus. Broch I855.
833. nbsp;nbsp;nbsp;J.P. VREGT, Tilleman Wilhelmus Backhuisen en de jansenisten op het eiland Noordstrand (verblijf van Backhuisen als kapelaan op Nordstrand en diens pogingen om na zijn overgang naar Bome Nordstrand aan de olerezie te ontrukken).Art. BBH deel 9 blz. 09-123 (1881)
9*1
Oudewater
834. nbsp;nbsp;nbsp;A.W. DEN BOER, De kerk van de oud-bissohoppelijke clerezy te Oudewater. Art. Tijdschr Zuid-Holland 1956 blz. 68-75.
835. nbsp;nbsp;nbsp;A.W. DEN BOER en J. SCHOUTEN, De rooms-katholieken en oud-katholieken in Oudewater na de hervorming.
Boek Oud-Oudewater van de schrijvers blz. 108-115 (zonder jaartal).
836. nbsp;nbsp;nbsp;D. VAN HEEL, De katholieken te Oudewater (tijdens de hervorming en de periode daarna).Art. Bijdr.Gesch. Prov. Minderbroeders in de Ned. 1956 blz. 9-39.
837. nbsp;nbsp;nbsp;J. PUTMAN, Bijdragen voor de kerkelijke geschiedenis te Oudewater (diverse verhandelingen over de kerkelijke geschiedenis voor en na de hervorming van Oudewater).Art. BBH deel 2, 10, 13 en 14 (1874/1887).
838. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY e.a., Oudewater-nummer (paroohie-nummer, waarin achtereenvolgens wordt stilgestaan bij Oudewater voor de hervonning, de tijd daarna, vestiging van de katholieken aande markt, het huidige kerkgebouw van 1881, het kerkzilver. Polsbroek, kerkmeesters en organisten en het verenigingsleven).Art. OK 1956 blz. 165-174.
839. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochie te Oudewater volgens de voorlopige monumentenlijst). Art. OK 1915 blz. 69.
Parijs
840. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Gallikaansoh-katholieke gemeente te Parijs (ontstaan van deze gemeente, verzoek aan de abp van Utrecht in 1893 om het bestuur over deze gemeente te aanvaarden en de uitvoering hiervan). Art. OK 1893 blz. 54,65 en 81.
841. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, Père Hyacinthe (levensbeschrijving van de stichter van de Parljse gemeente). Art. OK 1937 blz. 364 (vgl. ook OK 1912 blz. 61 en 1927 blz. 92).
842. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Nieuw centrum in Parijs (beschrijving van de nieuwe kerk - in 1972 door abp Kok ingewijd - met enige historische bijzonderheden over de gemeente). Art. OK 1972 blz. 51 (vgl. ook OK 1057 blz. 0).
843. nbsp;nbsp;nbsp;(T. VAN SANTEN), De inwijding der nieuwe kerk van O.K. gemeente te Parijs (verslag van de inwijding door abp Gul in 1895). Art. OK 1805 blz. 13.
Polsbroek
844. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Oudewater en Polsbroek, en het wonder van Polsbroek (in het parochienummer van Oudewater wordt enige aandacht besteed aan de vroegere kerk van Polsbroek, en een wonderbare genezing aldaar in 1733). Art. OK 1956 blz. 172 en 173.
95
Roelofarendsveen
845. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, Het tumult in Roelofarendsveen (beschrijving van het pastoraat van Jacobus du Pré van 1726 tot 1776, dat begon tengevolge van een verzoek van een aantal inwoners om de roomsgezinde pastoor te vervangen door een aanhanger van de olere-zie, en met veel moeilijkheden gepaard ging tot de pastorie in mè afbrandde, waarbij du Pré omkwam).
Art. OK 1943 blz. 2 (vgl. ook OK 1932 blz. 51).
Rotterdam
846. nbsp;nbsp;nbsp;H.J. ALLARD, De gebroeders Mr Jacobus en Joannes Roos en sommigen hunner verwanten (bekende Rotterdamse familie, die in de 17e/18e eeuw veel voor de katholieke kerk deed).Art. Studiën deel 34 blz. 1-57 (1890).
847. nbsp;nbsp;nbsp;N. ALTING MEES, Uit roomsch-katholieken kring in zeventiendeeeuwsch Rotterdam. Art. Rotterd. Jaarb. 1916 blz. 17-24.
848. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), De gemeente van de heilige Laurentius en Maria Magdalena te Rotterdam (geschiedenis van deze gemeente aan de hand van een aantal historische documenten). Art. OK 1902 blz. 9, 59 en 87 (vgl. ook OK 1907 blz. 97).
849. nbsp;nbsp;nbsp;(J.A. VAN BEEK), Katholieke armenverzorging te Rotterdam (bronnenstudie over de functionering van de in I650 tussen de vier toen te Rotterdam bestaande katholieke staties opgerichte Armenborse, welke ook na de scheuring is blijven doorbestaan tot 1800). Art. Serie OK 1907 blz. 37,54,67,81, 118,T31 en 141 en 1908 blz. 10 en 34.
850. nbsp;nbsp;nbsp;(J.H. BERENDS), De oud-katholieke kerk (geschiedenis van de beide Rotterdamse parochies) Art. in Boek Rotterdam in de loop der eeuwen, Afd. kerkelijk leven deel II, 26 blz. 1900 (aangekondigd OK 1907 blz. 105).
851. nbsp;nbsp;nbsp;Y. VAN DEN BERGHE, De verlichte wereld van de oud-katholieke B. Detert: de rapsodisten een onbekende economische periodiek (beschrijving van de paradijzenaar en oud-seminarist B. Detert, die zelfstandig met de roomse partij ging onderhandelen tegen de zin van abp Van Nieuwenhuysen, en korte tijd een eigen economische periodiek uitgaf). Art. Bijdr. en Mededel. Geschiedenis der Nederlanden deel 87 blz. 216-233 (1972).
852a.(P.J. VAN BUUREN), Rotterdam-nummer/Paradijskerk (paroohienummer, waarbij achtereenvolgens stilgestaan wordt bij de geschiedenis van de gemeente, de pastoors het oude en nieuwe kerkgebouw, kerksieraden, alsmede het arm- en weeshuis St Jansplaats).Art. OK 1931 blz. 365-378.
-ocr page 98-96
852b. (P.J. VAN BUUREN), Rotterdam-nummer/kerk van de H.H. Laurentius en Maria Magdalena (bijzonder nummer gewijd aan deze parochie,vaarbij achtereenvolgens stilgestaan wordt bij het ontstaan, het kerkgebouw, de pastoors en het verenigingsleven), Art. OK 1939 blz. 169-183.
853. nbsp;nbsp;nbsp;H.C. HAZEWINKEL, Een episode uit het roomsche kerkelijke leven te Rotterdam in 1691. Art. Rotterd. Jaarb. 1931 blz. 93-107.
854. nbsp;nbsp;nbsp;A.H.L. HENSEN, Hubrecht en Bernard Hoogewerff, weldoeners van hun katholieke stadgenooten (levensbeschrijving van vader en zoon Hoogewerff - de zoon Bernard was priester te Rotterdam en de stichter van de Paradijsgemeente - die zich zeer hebben ingezet voor de armen aldaar).Art. BBH deel 4? blz. 329-344 (1931).
855. nbsp;nbsp;nbsp;(G.CHR. KOK), Oud-katholieke gemeente van de heilige Petrus en Paulus genaamd quot;Het Paradijsquot; te Rotterdam (geschiedenis en kunstschatten van deze gemeente). Broch. 1955 van 24 blz. (bespr. OK 1955 blz. 154).
856. nbsp;nbsp;nbsp;H.P.L. LEEUWENBERG, Inventaris archief oud-katholieke parochie quot;Het Paradijsquot; te Rotterdam 1509-922' (inventaris van de aan het Gemeentearchief te Rotterdam in bewaring gegeven stukken). Broch. 1971 van 24 blz. (bespr. OK 1971 blz. 185).
857. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Parochiale indeling der stad Rotterdam anno 1697. Art. BBH deel 22 blz, 318-320 (1897); vgl. ook OK 1931 blz. 368).
858. nbsp;nbsp;nbsp;J. ROGIER, Archieven van katholieke sociale instellingen te Rotterdam 1581-1857 (inventaris van de archieven van de armenborse en de r.k. armbesturen voorafgegaan door een vrij uitvoerige inleiding over de geschiedenis van deze instellingen). Boek 1950 van 120 blz.
859. nbsp;nbsp;nbsp;(N.B.P. SPIT), De nieuwe oud-katholieke kerk te Rotterdam (beschrijving van de nieuwe Paradijskerk van 1910 en de inwijding hiervan). Art. OK 1910 blz. 140 en 145.
860. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. TEYCHNÉ STAKENBURG, Huivert Duyfhuis
(ca. 1515-1581), laatste pastoor der St. Laurenskerk. Art. Rotterd.Jaarb. 1963 blz. 205-224.
861. nbsp;nbsp;nbsp;J. VERHEUL Dzn., De oud-katholieke gemeente en haar oude kerkgebouw aan de Lange Torenstraat te Rotterdam, alsmede beschouwingen over de gesloopte en de nieuwe Paradijskerk te Rotterdam (geschiedenis van de beide gemeenten in Rotterdam en beschrijving van de kerkgebouwen). Broch. 1939 van 72 blz.
lt;57
862. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Oude tegels gevonden op het terrein der quot;Oppertsche kerkquot; te Rotterdam (beschrijving van een aantal gevonden tegels en enige bijzonderheden over de tegelkunst in vorige eeuwen) Art. OK 1941 blz. 37 en 1948 biz. 75 en 278.
863. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Een katholieke zolderkerk in de Wijnstraat (pogingen van kapelaan Sluyter van de Paradijskerk om in opdracht van abp Codde een derde seculiere statie op te richten in 1695, wat door tegenwerking van de ordesgeestelijken mislukte) Art. Rotterd. Jaarb. 1945/1946 blz. 195-800.
864. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De Oppertsche kerk verwoest (enige bijzonderheden over de verwoesting van deze kerk in de meidagen van 1940).Art. OK 1946 blz. 53.
865. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Soli Deo Gloria, Geschiedenis van de oud-katholieke parochie van de Heilige Laurentius en Maria Magdalena te Rotterdam sedert de hervorming tot 14 mei 194n (uitvoerige geschiedenis van deze parochie in al zijn facetten met tal van foto's en aantekeningen)«Boek 1050 van 300 blz. (bespr. OK 1050 blz. 155.
866. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Het nieuwe kerkgebouw aan de Nobelstraat te Rotterdam (beschrijving van het kerkgebouw, de bouwgeschiedenis en de inwijding in 1951) Art. OK 1951 blz. 160-179.
867. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Bernardus Hoogewerff, stichter van de Paradijsparochie, overleden 1653 (herdenkingsartikel betreffende deze voor Rotterdam zo belangrijke priester). Art. OK 1053 blz. 153.
868. nbsp;nbsp;nbsp;(H.J.W. VERHEY), Catalogus van de tentoonstelling ter herdenking van Bernardus Hoogewerff (gedetailleerde beschrijving van het zilverwerk en ander kunstbezit van de Paradijskerk voorafgegaan door een kort artikel over de pastoor van Hoogewerff). Broch. 1953 van 12 blz.
869. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Beeldhouwwerk van A.D. Pluskens in de Paradijskerk (beschrijving van het beeldhouwwerk, de totstandkoming en de persoon van de maker, de Vlaming Pluskens).Art. Rotterd. Jaarb. 1957 blz. 114-123.
870. nbsp;nbsp;nbsp;G. VAN VLIET, Verhaal van de staat der katholieke kerk te Rotterdam in den aanvang van de 17e eeuw (brief van de .Rchiedamse pastoor Govert van Vliet (1582-1659) over het katholicisme in Rotterdam vlak na de reformatie)■Art. OK 1010 blz. 209.
871. nbsp;nbsp;nbsp;C.W. VAN VOORST VAN BEEST. Katholieke armenzorg te Rotterdam in de 17e en 18e eeuw (beschrijving van de armenzorg, welke in Rotterdam in zoverre bijzonder was dat een en ander collectief voor de vier staties geschiedde, ook na de scheuring van 1700).Boek 1955 van 148 blz. (proefschr.).
98
872. nbsp;nbsp;nbsp;W.A. WAGENER, Muziek aan de Maas (in deze muziekgeschiedenis van Rotterdam treft men verschillende gegevens aan over de organisten van de beide oud-katholieke kerken, zoals de Verhey's in de Oppert en W. Hutschenruyters van het Paradijs - die aan het eind van een kerkdienst na de slag bij Leipzig het eerste Wilhelmus weer in Rotterdam durfde te laten klinken). Boek 1968 van 26^) blz.
873. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochies te Rotterdam volgens de voorlopige monumentenlijst)■Art. OK 1915 blz. 69,77.
Rij swij k
87^. H.A. ADELAAR, J.A.C. DE JONGE en W.L.A. ROESSINGH, Rijswijk (geschiedenis van deze vroegere statie, waarvan het pastoraat sinds 179*t werd waargenomen door de pastoor van 's-Gravenhage, en de kerk in 1909 werd afgebroken). Art. OK 1973 blz. 7 e. v.
875. nbsp;nbsp;nbsp;S. BLEEKER, Rijswijk (geschiedenis van deze gemeente voor de hervorming, daarna als schuilkerk, de strubbelingen met Rome, toen een groot deel van de leden de O.K. pastoor de rug toekeerde en de nieuwe roomse gemeente in 178^1) Art. BBH deel 23 blz. 227-2611 (1898) deel 211 blz. 275-270 (1899) en deel 25 blz. 129-11*0 (1900).
876. nbsp;nbsp;nbsp;A.R. HEYLIGERS, De voormalige gemeente van Rijswijk (geschiedenis van deze gemeente). Art. OK 1933 blz. 363.
877. nbsp;nbsp;nbsp;A.E. en A.H.M. VAN PUPPELEN, Een Rijswijkse kerkstrijd of het pastoraat van Petrus van der Maes van Averode (1706-1738) (de strijd van pastoor Van der Maes om zich te handhaven aan de hand van overgebleven correspondentie). Broch. 1970 van
33 blz. (tevens opgenomen in Wetensch.Tijdingen 1970 kolom 201-216 en Jaarb. Die Haghe 1973 blz. 126-146).
878. nbsp;nbsp;nbsp;W.L.A. ROESSINGH, De voormalige oud-katholieke kerk te Rijswijk vanaf haar bestaan tot 1909 (geschiedenis van deze parochie).Art. Ned.Archief voor kerkgeschiedenis deel 51 blz. 209-221* (icyo-71).
Schiedam
879. nbsp;nbsp;nbsp;L.A. ABMA, Bouwstoffen voor onze vaderlandse kerkgeschiedenis, XII Schiedam (kerkelijke geschiedenis van Schiedam). Art. BBH deel 57 blz. 1-51 (1939).
880. nbsp;nbsp;nbsp;G. VAN DER PEIJST, Geschiedenis van Schiedam (in deze geschiedenis van Schiedam tot de Pranse revolutie wordt ook uitvoerig stilgestaan bij het kerkelijk leven voor de hervorming, de hervorming zelf en - op de blz. 197-206 - het katholieke ''even na de benvoem’nn waanondp” sneeiaal de kerk
99
in het Huis te Poort, de huidige O.K.kerk). Boek 1975 van ruim 350 blz.
881. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), Schiedam-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan deze parochie, waarin wordt stilgestaan bij de geschiedenis, de kerkgebouwen, de H. Liduina, de pastoors, de kunstvoorwerpen en verenigingsleven).Art. OK 1937 blz. 369-383.
882. nbsp;nbsp;nbsp;C. HOEK, Charters in het archief van quot;Het Huis te Poortquot; te Schiedam 1542-1694 (quot;Huis ter Poortquot; is de benaming van het pand, waarin de oude schuilkerk gevestigd was). Art. Ons Voorgeslacht 1974 blz. 153-165.
883. nbsp;nbsp;nbsp;M. HEYER, Sinte Lidwina van Schiedam (levensbeschrijving van de schiedamse heilige, die leefde van 1380-1433).Boek 1940 van 135. blz.
884. nbsp;nbsp;nbsp;J.K. HUYSMANS, Sainte Lydewine de Schiedam (levensbeschrijving van deze schiedamse heilige)' Boek 1901 (bespr. OK 1901 blz. 95).
885. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEY), Heilige Liduina van Schiedam 1433-1933 (levensbeschrijving en litteratuuropgave). Art. OK 1933 blz. 108,117,122,127.
886. nbsp;nbsp;nbsp;G.A. MEYER, Kerkelijk Schiedam voor de hervorming (kerken, kloosters en kerkelijke wederwaardigheden over Schiedam voor de reformat ie). Art. BBH deel 21 blz. 1-43 (1896).
887. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT, Amandus Verschueren (levensbeschrijving van deze schiedamse pastoor van 1712 tot 1725, die de strijd tussen Utrecht en Rome meemaakte, en in
1723 de Relieken van de schiedamse heilige St Liduina terughaalde uit de zuidelijke nederlanden naar Schiedam). Art. OK 1972 blz. 106,115.
888. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT, Amandus Verschueren en de relikwieën van de H. Liduina van Schiedam (uitwerking van het artikel in de O.K. van 1973, thans met uitgebreide annotatiesen illustraties).Broch. 1978 van 24 blz. (uitgave van de Hist.Ver. Scyedam; bespr.OK 1978 blz.84.
889a J. TIBBEL, Iets uit de geschiedenis der r.c. kerk te Schiedam (publicatie van een handschrift uit 1704 van de toenmalige schiedamse pastoor).
Art. Ok 1912 blz. 114.
889b. A.J. VAN DE VEN, Het krulsbroedersvént te Schiedam (1443-1554) (geschiedenis van dit convent). Art. BBH deel 43 blz. 368-422 en deel 44 blz. 262-266 (1925 en 1926).
890. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Aantekeningen betreffende de verschillende oud-katholieke gemeenten en kerkgebouwen omstreeks 1845 (enige bijzonderheden over Schiedam). Art. OK 1932 blz. 43.
100
891. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de gemeente te Schiedam volgens de voorlopige monumentenlijst) Art. OK 1915 blz, 82.
Schoonhoven
892. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY e.a., Schoonhoven-nummer (geschiedenis voor en na de reformatie, de schuilkerk in de Nes, de pastoors, de nieuwe kerk van 1905 aan de Wal, weldoeners en sieraden).Art. OK 1960 blz. 77 t/m 87.
893. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochie te Schoonhoven volgens de voorlopige monumentenlijst) • Art . OK 1951 blz. 82.
Utrecht
899. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DEN BERGH e.a., OIOS 1899-1929 (herdenkingsbundel i.v.m. het 30-jarig bestaan van de jongerenvereniging OIOS te Utrecht).Broch. 1929 van 24 blz.
895. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. CONIJN, Utreoht-nummer III (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan deze parochie, waarbij achtereenvolgens stilgestaan wordt bij de geschiedenis, het kerkgebouw en de pastoors). Art. OK 1937 blz. 3OI-3O8.
896. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), De goede week in 1727 (beschrijving aan de hand van een brief van het kerkelijk leven in St Gertrudis in Utrecht in de goede week in 1727).
Art. OK 1913 blz. 217.
897. nbsp;nbsp;nbsp;(0. DEELDER), De oud-katholieke kerk van de heilige Gertrudis te Utrecht (geschiedenis van de parochie, zulks naar aanleiding van de bouw van de nieuwe kerk). Art. OK 1914 blz. 79,89.
R98. (C. DEELDER), De nieuwe St Gertrudiskerk te Utrecht (beschrijving en inwijding van de nieuwe kerk).Art.
OK 1914 blz. 81,100,101.
R99. G.P. GISKES, Utrecht-nummer II, Mariakerk (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan deze parochie, waarbij achtereenvolgens stilgestaan wordt bij de geschiedenis, kerksieraden en de pastoors). Art. OK 1937 blz. 221-231.
900. nbsp;nbsp;nbsp;C.A. HARDERWIJK, De oud-katholieke kerk buiten de Waard (beschrijving van de nieuwe kerk en haar geschiedenis). Broch. 1870.
901. nbsp;nbsp;nbsp;(G. VAN KLAVEREN Pzn), Vergaderplaatsen der roomsoh-katholieken te Utrecht. Art. Maandbl. Oud-Utreoht 1946 blz. 25-28.
902. nbsp;nbsp;nbsp;J. KLEIJNTJENS, Jacobus Catz (levensbeschrijving van deze pastoor van St. Gertrudis van I689 tot 1712 en een van de voormannen van het kapittel in die dagen in de strijd tegen Rome). Art. AAU deel 69 blz. 199-204 (1950).
101
903. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, De oud-katholieke begraafplaats (geschiedenis van de van 1736 tot 1830 in de kloostergang van St Marie in gebruik geweest zijnde begraafplaats met levensbeschrijving van tal van daarin begraven personen, waaronder verschillende geestelijken en franse en zuidnederlandse appellanten)-Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1929 blz. 51-98 (overgenomen in OK 1928 blz. 330,337,3^)7; 1029 blz. 33,39,46,5)),62,67,75, 221, 225,234,244; vgl. ook OK 1958 blz. 179).
904. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, Geschiedenis der gemeente van de heilige Gertrudis te Utrecht (geschiedenis van deze parochie, haar pastoors, het kerkgebouw en de kerksieraden). Broch. 1932 van 65 blz. (bespr. OK 1933 blz. 17).
905. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY e.a., Utrecht-nummer I, Gertrudiskerk (bijzonder nummer van de OK gewijd aan deze parochie, waarbij achtereenvolgens stilgestaan wordt bij de bisschopszetel, de Utrechtse parochiekerken, de geschiedenis van deze gemeente, de pastoors, pretiosa, het kapittel, de aalmoezenierskamer en het Utrechtse verenigingsleven).Art. OK 1937 blz. 133-143 en 309-311.
906a (E. LAGERWEY), Pastoor van Brienen en zijn werken (levensbeschrijving van deze 17e eeuwse Utrechtse pastoor en beschrijving van zijn diverse stichtelijke geschriften)-Art. OK 1943 blz. 153.167, 175; 1944 blz. 3,18,42,53.66,75,83 en 90.
906b. (E. LAGERTOY), Wij stellen U voor; quot;De oude roomsch-katholieke aalmoezenierskamerquot; (geschiedenis, taak en werkwijze van deze oude Utrechtse instelling). Art. OK 1949 blz. 211,218.
907. nbsp;nbsp;nbsp;H. LOOS, Opvolging der pastoors in Utrecht (achtereenvolgende pastoors van de verschillende Utrechtse parochies met enige biografische bijzonderheden). Art. VA 1858 blz. 59-71.
908. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. MAAN, De verering van de heilige Gertrudis (enige bijzonderheden over de verering van deze patrones der Gertrudiskerk te Utrecht, die leefde in de karolingische tijd).Art. OK 1961 blz. 123 (vgl. ook OK 1955 blz. 139).
909. nbsp;nbsp;nbsp;S. MULLER Pzn., De hervorming der Utrechtse begijnhuizen in 1613 (beschrijving van het optreden van de Utrechtse overheid jegens de daar aanwezige kloosters na de hervorming). Art. OK 1800 blz. 90,97.
910. nbsp;nbsp;nbsp;P. SMIT, Sint Jakobus buiten de Weerd te Utrecht (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan deze parochie i.v.m. het 100-jarig bestaan van de kerk, waarin de geschiedenis uitvoerig wordt beschreven, de pastoors, de klederdracht, de hoveniers, de kerkgebouwen, oude gebruiken enz.) Art. OK 1970 blz. 180-220.
102
Qll. F. SMIT, Het collegium pastorum ultrajectensium en het aartspriesterschap Utrecht (p:eschiedenis van het door abp. Rovenius in 161)6 gestichte Utrechtse pastoorscollege en van het aartspriesterschap utrecht). Art. AGK 1073 blz. 161-200 (bespr. OK I07)) blz. 38).
912. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Een weefinrichting te Utrecht in 1780 (oprichting van een weefinrichting door de Aal-moezenierskamer in 1780, een belangrijk initiatief voor sociale arbeid, dat echter jammergenoeg op een mislukking uitliep). Art. Maandbl. Oud-Utrecht 191)2 blz. 1-5 en 9-11 (bespr. OK 191)2 blz. 37).
913. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De domkerk te Utrecht in 1672 (tijdelijke teruggaaf van de dom aan de katholieken onder de franse bezetting aan bp van Neercassel). Art. OK 191)8 blz. 197; enigszins bijgewerkt overgenomen - 20 jaar later - in Maandbl. Oud-Utrecht 1968 blz. 1)5-1)7.
911) . A.J. VAN DE VEN, Het Kasuifel van heer Otto Bloys van Treslong, kanunnik ten Dom (overleden I600) (beschrijving van dit kasuifel van het oud-katholiek museum in het Catharijneconvent te Utrecht en enige bijzonderheden over de eigenaar). Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1950 blz. 121)-129.
915. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Het huis Clarenburch te Utrecht (geschiedenis van dit tot in de middeleeuwen teruggaande pand, waar na de hervorming de schuilkerk van St Marie werd ingericht, en de geschiedenis hiervan). Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1952 blz. 32-61 (met aanvulling in Maandbl. Ou-Utrecht 1953 blz. 37-39).
916. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De driehoek van Sint Marie te Utrecht (geschiedenis van de verschillende panden, die de driehoek om de oude kapittelkerk van St Marie vormden, waar na de hervorming de schuilkerk van St. Ger-trudis tot stand kwam, gevolgd door de geschiedenis hiervan)-Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1955 blz. 33-80 (bespr. OK 1956 blz. 1)8).
917. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Een Utrechtse familie uit de 17e eeuw (beschrijving van de Utrechtse familie Pelt, die aan het eind van de 17e eeuw verschillende priesters telde, en hun vermogen aan de kerk ten goede deden komen, in het bijzonder de aalmoezenierskamer te Utrecht )• Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1060 blz. 119-11)1 met aanvulling in 1062 blz. 125-128 (bespr. OK 1961 blz. 12).
918. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De fundatie van wijlen Adrianus van Wijngaarden (de persoon van de in 1731) overleden stichter, die aan de katholieke armen te Utrecht zijn vermogen nallet; zijn familie en het beheer van de fundatie),Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1063 blz. 80-112.
919. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Aardhevingsverschijnselen te Utrecht in 1755 (in 1755 werd Lissabon door een aardbeving grotendeels verwoest; uit correspondentie van de '‘ranse appellant Dupac de Bellegarde blijkt
103
dat men deze alhier ook gevoeld heeft), Art. Jaarb. Oud-Utrecht 1969 blz. 41-119.
920. nbsp;nbsp;nbsp;B.W. VERHEY, Kerstdrukte in de Mariahoek 1727 (beschrijving van kerstmis in St. Gertrudis in 1727 naar aanleiding van een brief van de franse appellant de Viaixnes).Art. OK 1944 blz. 2.
921. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, 300 jaar aalmoezenierszorg (fraai gedenkboek i.v.m. het 300-jarig bestaan van de aalmoezenierskamer, met uitgebrelde geschiedenis en tal van persoonlijke bijzonderheden over de achtereenvolgende regenten). Boek 1974 van 334 blz. (bespr. OK 1975 blz. 41; vgl. ook OK 1974 blz, 113).
922. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. VERMEULEN, De oude r.c. aalmoezemoerskamer te Utrecht (geschiedenis van deze oude Utrechtse instelling naar aanleiding van het 250-jarig bestaan) Art. OK 1924 blz. 146,154,167,175,183.
923. (J.J. VERMEULEN), Het fransohe huis (geschiedenis van het pand Mariaplaats 19, dat aanvankelijk enkele franse appellanten herbergde, en vervolgens diverse aartsbisschoppen tot woning diende, tot het in 1938 werd verkocht).Art. OK 1938 blz. 232.
924. nbsp;nbsp;nbsp;W.J.A, VISSER, Geschiedenis der relieken van den H. Willibrordus, die in 1301 naar Oudmunster te Utrecht zijn overgebracht (beschrijving en omzwervingen van deze zich in de St Gertrudiskerk te Utrecht bevindende relieken). Art. AAU deel 57 (1933; uitvoerig besproken in OK 1033 blz. 260,280,323;
vgl. ook OK 1934 blz. 115).
925. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, Moeilijkheden over de armenzorg in de stad Utrecht (strubbelingen in de aalmoezenierskamer bij de scheuring in het begin van de 18e eeuw) Art. AAU deel 72 blz. 177-183 (1953).
926 Z.S., Onze kunstschatten (kunstschatten van de parochies te Utrecht volgens de voorlopige monumentenlijst). Art. OK 1915 blz. 223, 1916 blz. 4.
Vianen
927. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Het instituut van Mercadier (enige bijzonderheden over de van 1752 tot 176O te Vianen bestaan hebbende theologische school onder leiding van de appellant Mercadier)■ Art. OK 1933 blz. 128.
Wormerveer
928. nbsp;nbsp;nbsp;(A.T.J, ETMANS), Krommenie-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan Krommenie, waarin enkele bijzonderheden over de kapel te Wormerveer, welke vanuit Krommenie werd bediend, in 1822 werd herbouwd, en kort na IdOO werd gesloten). Art. OK 1940 blz. 53-63 (vgl. ook OK 1932 blz. 95).
104
929. nbsp;nbsp;nbsp;A.J, VAN DE VEN, Een schuilkerk in Wormerveer in 1655. Art. BBH deel 44 biz. 470 e.v. (1927)
939. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, Hoe de katholieken van Wormerveer in de 17e eeuw kerkten. Art. Speelwagen 1947 biz.
43-44.
931. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, lets over de katholieke schuilkerkjes in de Zaanstreek (van begin 17e eeuw tot I869). Art. Zaende 1947 blz. 368-374.
IJmuiden
932. nbsp;nbsp;nbsp;(Th. MOLEHAN), IJmuiden-nummer (bijzonder nummer van de O.K. gewijd aan deze parochie i.v.m. het 50-jarig bestaan, waarbij achtereenvolgens wordt stilgestaan bij de oprichting, de kerkgebouwen, de pastoors, de patroonheilige Engelmundus en het verenigingsleven). Art. OK I938 blz. 185-198.
933. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY e.a., Adelbertus Centrum IJmond gewijd (bouw en inwijding van de nieuwe Adelbertuskerk in IJmuiden in 1968 met de voorgeschiedenis),Art. OK 1968 blz. 173-183.
934. nbsp;nbsp;nbsp;H.A. VAN VESSEM, Engelmundus en het probleem van zijn historiciteit. Art. Ned.Archief v. Kerkgeschied. deel 50 blz. 121-139 (1969/70).
935. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Inwijding der kerk van de heiligen Engelmundus te IJmuiden (beschrijving van het ontstaan van deze nieuwe gemeente in 1888 en de bouw en inwijding van het eerste kerkgebouw in 1890). Art. OK 1890 blz. 51.
936. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., De nieuwe kerk te IJmuiden (totstandkoming en inwijding van de nieuwe kerk in 1907). Art. OK
1906 blz. 105 en 1907 blz. IO6.
Zaandam
937. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. CONIJN, De kerk der oude cleregie, gelijk zij zich vertoont aan het Papenpad te Saendam (enige bijzonderheden over deze kerk naar aanleiding van een prent uit 1735).Art. OK 1925 blz. 344 (vgl. ook OK 1949 blz. 181).
938. nbsp;nbsp;nbsp;(G.P. HOENSLEP), De kerk onzer gemeente in Zaandam (beknopte geschiedenis, zulks naar aanleiding van de restauratie van de kerk in 1928, en beschrijving van het kerkgebouw in de oude en de niéuwe toestand). Art. OK 1928 blz. 48,55,103.
939. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. VAN DER HORST, De kapel van de H. Maria Magdalena te Oost-Zaandam en de parochie van de H. Maria Magdalena te West-Zaandam (geschiedenis van katholiek Zaandam zowel vóór als na de hervorming, in het bijzonder van de kerk op het Papenpad).Art. BBH deel 1 blz. 109-139 (1873).
940. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, De schuilkerk der oud-katholieke gemeente te Zaandam (beknopte geschiedenis, beschrijving van het kerkgebouw en kunstvoorwerpen van deze
105
gemeente). Art, in bundel quot;50 jaren Zaanstreekquot; 1048 blz. 38-40.
941. nbsp;nbsp;nbsp;B. VOETS, Iets over de katholieke schuilkerk in de Zaanstreek (van begin 17e eeuw tot 1869)-Art. Zaende 1947 blz. 368-374.
Zoetermeer
942. nbsp;nbsp;nbsp;A. VAN LOMMEL, Soetermeer 1721 en 1756/57 (enige documenten betreffende deze statie, in het bijzonder de vervanging van de franse priester la Croix -aanhanger van de clrezie - door een aanhanger van Rome in 1757)-Art. BBH deel 23 blz. 299-312 (1898).
943. nbsp;nbsp;nbsp;A.N. DUINTSVELD, Zoetermeer (geschiedenis van deze statie, die in 1757 voor de clerezie verloren ging)..Art. BBH deel 55, blz. 68-132 (1038).
106
XIV ARCHIVISTISCHE EN BIBLIOGRAFISCHE WERKEN
9*1*1. J.A. VAN BEEK, Schuilnamen, naamvormen en naamletters door schrijvers, meest voorkomende in de geschiedenis der gallikaansche en hollandsche kerk. Broch. 1889 (besproken in OK 1880 blz. *I6 en 89; vgl. ook OK 1890 blz. 19 en 1925 blz. 370).
9M5. J.A. VAN BEEK, Lijst van enige boeken en broohuren uitgegeven in de oud-katholieke kerk van Nederland, dl I 18*12-1892; dl II 1751-18*12; dl. III 1700-1751 (behalve de lijsten ook de namen van de schrljfers van de anoniem of onder een schuilnaam uitgegeven werken), Broch. 1892/1895 (bespr. OK 1895 blz. 9,*15 en 125).
9*16. J.A. VAN BEEK en B.A. VAN KLEEF, Schuilnamen, naamvormen en naamletters (2e sterk uitgebreide druk van de uitgave van Van Beek van 1889, hiervoor onder 9*)*t vermeld). Broch. 1955 x’an *17 blz. (bespr. OK 1955 blz. 197 en IKZ 1965 blz. 196)
9**7. (A.J. VAN DEN BERGH), Catalogus van de centrale oud-katholieke bibliotheek (catalogus van deze zich in de universiteitsbibliotheek te Utrecht bevindende bibliotheek). Boek 1925 van 176 blz. met supplem. 1926 en 1931 (bespr. OK 1925 361,367 ,**00; 1927 blz. 217; vgl. ook over de bibliotheek zelf OK 1925 blz. 3*t,52,61).
9*18. G. BROM, A.H.L. HENSEN, J.D.M. CORNELISSEN, R.R. POST, P. POLMAN en P.J. VAN KESSEL, Romeinse Bronnen (stukken uit de Vaticaanse archieven betreffende de nederlandse kerk).
I Romeinse bronnen voor de kerkelijke-staatkundige toestand der Nederlanden in de 16e eeuw (één deel bewerkt door G. Brom en A.H.L. Hensen, 1922);
II Romeinse bronnen voor de kerkelijke toestand der Nederlanden onder de apostolische vicarissen 1592-1727) (deel 1 1592-1651 bewerkt door J.D.M. Cornelissen,1932; deel 2 1651-1686 bewerkt door R.R. Post, 19*11; deel 3 1686-1705 bewerkt door P. Polman, 1952; deel *1 1706-1727 eveneens bewerkt door P. Polman, 1955);
III Romeinse bescheiden voor de geschiedenis der roomskatholieke kerk in Nederland 1727-1853 (deel 1 1727-175** bewerkt door P. Polman, 1959; deel 2 175^-1795, eveneens bewerkt door P. Polman, 1965; deel 5 1795-181*1 bewerkt door P.J. van Kessel, 1975).
Rijks Gesch. Public. grote serie delen 52,77.8*1,9*1,97, 105,110,155.
9*10. J. BRUGGEMAN, Inventaris van de archieven bij het Metropolitaan Kapittel van Utrecht en van de roomsch-katholieke kerk der oud-bisschoppelijke clerezie (volledige inventaris van de archieven van onze kerk voorzover thans berustende in het Rijksarch*te
-ocr page 109-107
later een aparte Inventaris is uitgegeven). Boek 1928 van 518 blz. (bespr. OK 1929 blz. 132 en 207).
950. nbsp;nbsp;nbsp;J. BRUGGEMAN, Nederlandse bronnen voor de geschiedenis van het zogenaamde jansenisme in België (overzicht van de zgn. franse archieven, die via Rhijnwijk, Amersfoort en 's-Gravenhage in het Rijks-archief te Utrecht kwamen te berusten).Bulletin de la commission royale d'histoire deel 119 blz. 221-247 (1954).
951. nbsp;nbsp;nbsp;J. BRUGGEMAN en A.J. VAN DE VEN, Inventaire des pièces d'archives françaises se rapportant à l'abbaye de Port Royal des Champs et son cercle, et à la resistance contre la bulle Unigenitus et à l'appel (inventaris van de zgn, franse archieven van onze kerk, thans berustende In het Rijksarchief te utrecht).Boek 1972 van 450.blz. (bespr. OK 1972 blz. 184).
952. nbsp;nbsp;nbsp;P.J. VAN BUUREN, Tijdspreuken, tijdrijmen, schuilnamen, anagrammen, enz. (vermelding en verklaring van diverse ogenschijnlijke raadsels) Art. OK 1933 blz. 298,366; 1934 blz, 48,100; 1935 blz. 123.
953. nbsp;nbsp;nbsp;M.P. 7AN BUIJTENEN e.a.. Deux siecles de jansenisme: à travers les documents du fonds Port-Royal d'Utrecht (beschrijving van zgn. franse archieven) Boek. 1974 van 90 blz.
954. . L. CEYSSENS en S. DE MUNTER (de laatste alleen voor wat betreft de hierna vermelde delen 4 t/m 7), Sources relatives à l'histoire du jansenisme (doorlopende serie - ook al zijn de delen niet genummerd en de titels iets verschillend - van correspondentie en andere documenten betreffende de geschiedenis van het jansenisme in de zuidelijke nederlanden ontleend aan diverse archieven, waaronder die van onze kerk, per deel voorzien van een inleiding) I Sources relatives aux débuts du jansenisme et
de l'antijansenisme 1640-1643, Boek 1957 van
692 blz._^
II La première bulle contre jansenius, sources relatives à son histroire 1644-1653, Boek 1961-1962, 2 delen van resp. 840 en 838 blz.;
III La fin de la première periode du jansenisme, souces des années 1654-1660, Boek 1963-1965, 2 delen van resp. 546 en 613 blz.
IV Sources relatives à l'histoire du jansenisme et de l'antijansenisme des années 1661-1672, Boek 1968 van 620. blz.
V La seconde periode du jansenisme, les débuts, sources des années I673-I676, Boek 1968 van 592 blz.
VI Sources relatives à l'histoire du jansenisme et de l’antijansenisme des années 1677-1679, Boek 1974 van 696 blz.
VII La seconde periode du jansenisme deel II, sources des années 1680-:1682, Boek 1974 van 658 blz.
-ocr page 110-108
955. nbsp;nbsp;nbsp;(C. DEELDER), Het archief te Utrecht (beschrijving van de archieven van onze kerk en de in 188? gesloten overeenkomst met het rijk inzake de afstand van de middeleeuwse archieven). Art. OK 188? blz. 50 en 1888 blz. 2i(.
956. nbsp;nbsp;nbsp;J.J. GRAAF, Het archief van het oud-kapittel van Haarlem (lotgevallen van het archief van dit kapittel dat in het begin van de 18e eeuw - na de nodige interne discussie - de roomse zijde koos, en in de 19e eeuw werd opgeheven). Art. BBH deel 38 (1918) blz. 263-316.
957. nbsp;nbsp;nbsp;(P.J. VAN HARDERWIJK), Register op quot;De Oud-Katholiekquot; 1885-193^ (alfabetisch ingericht register per onderwerp op artikelen en berichten, alsmede een register van boekbesprekingen in de OK over deze jaren)»Boek 1936 van 58 blz. (bespr. OK 1936 blz. 264.
958. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEY), Onze archieven (beschrijving van de herkomst van onze archieven, en de met de overheid getroffen regelingen van bewaring, ruiling en publicatie, zulks naar aanleiding van de verschijning van de inventaris van J. Bruggeman). Art. OK 1929 blz. 132,207.
959. nbsp;nbsp;nbsp;E. LAGERWEY, Beschrijving van de doop-trouw-en begraafboeken van Zuid-Holland (enkele gegevens over de oude kerkelijke registers van onze parochies in deze provincie, zulks naar aanleiding van de publicatie van een inventaris hiervan),Art. OK 1929 blz. 336.
960. nbsp;nbsp;nbsp;(E. LAGERWEY), Wij stellen U voor: quot;Onze archivarisquot; (beschrijving van onzr archieven en de behandeling hiervan).Art. OK 1949 blz. 263,267,280.
961. nbsp;nbsp;nbsp;S. MULLER Pzn., Het archief der oud-bischoppe-lijke klerezij te Utrecht (met lijst van soorten archiefstukken die aanwezig zijn).Art. Bijdr. voor Vaderl.Geschiedenis en Oudheidkunde 1888 blz. 209-220.
962, nbsp;nbsp;nbsp;P. POLMAN, De vindplaatsen van de quot;romeinse bronnenquot; (de herkomst van de in de romeinse bronnen opgenomen archiefstukken).Rede, Meded.Kon.Ned.
Acad. van Wetensch., broch. 1962 van 14 blz.
963. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, De kapittelarchieven in het rijksarohief te Utrecht (beschrijving van deze middeleeuwse archieven).Art. Ned. Archievenblad 1949/1950 blz. 71-76 en 104-121 en 1950/1951 blz. 20-30.
964. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, Les archives religieuses aux Pays Bas (beschrijving van de bewaarde kerkelijke archieven in ons land en de plaatsen, waar deze momenteèl berusten). Art. Archieven (Revue Internationale des Archives) deel 4 blz. 115-122 (1954).
109
965. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE VEN, In memoriam J. Bruf'geman (1869-1956) oud-hoofdcommies bij het algemeen rijksarchief (levensbeschrijving van deze ook na zijn pensionering nog altijd werkzaam gebléven archivaris van onze kerk)»Art. Ned. Archievenblad 1956/1957 blz. 64-68 (vgl. ook OK 1956 blz. 109).
966. nbsp;nbsp;nbsp;A.J. VAN DE TON, De archieven van de oud-katholieke kerk (beschrijving van deze archieven)-Art. Ned. Archievenblad 1962 blz. 198-210.
967. nbsp;nbsp;nbsp;H.J.W. VERHEY, Register op quot;De Oud-Katholiekquot; 1935-1959 (register op artikelen en berichten, afbeeldingen en boekbesprekingen in de OK over deze jaren, zulks in aansluiting op het register van P.J. van Harderwijk over de jaren 1885-1934, hiervoor onder 957 vermeld). Boek 1061 van 87 blz. (bespr.
OK 1961 blz. 134).
968. nbsp;nbsp;nbsp;P.M. VERHOOPSTAD, Inventaris der archieven van kerken, kloosters en staties berustende in het archiefdepot van het bisdom Haarlem (een en ander heeft betrekking op het rooms-katholieke bisdom Haarlem). Publ. 195°.
969. nbsp;nbsp;nbsp;L. WILLAERT, Bibliotheca Jansenica Belglca, répertoire des imprimés concernant les controverses théologiques en relation avec le jansénisme dans lés-Pays-Bas catholiques et le pays de Liège aux XVIIe et XVIIIe siècle (zeer belangrijke catalogue van nagenoeg alle gedrukte geschriften, totaal ■h 13.000 titels)-Boek van 3 delen 1949/1951 (bespr. ÜK 1952 blz. 13).
970. nbsp;nbsp;nbsp;Z.S., Het archief van het metropolitaan kapittel van het aartsbisdom Utrecht (brief van abp Codde uit 1710, waarin deze de herkomst van allerhande archiefbescheiden beschrijft, zulks teneinde duidelijk te maken dat het archief in genen dele compleet en geordend is). Art. OK 1942 blz. 181.
110
XV NAGEKOMEN TITELS
971. nbsp;nbsp;nbsp;E. APPOLIS, Les jansénistes espagnols. Boek 1966 van 270 blz.
972. nbsp;nbsp;nbsp;KEVIN J. HARGREAVES, Cornelius Jansenius and the orgins of jansenisn. Boek 197^ (proefschr.)
9Ti. S.h. VAN HASSELT, Paradijskerk; tehuis voor twee parochies.(beschrijving en critische evaluatie van de O.K./R.K,-samenwerking in de Paradijskerk te Rotterdam gedurende 10 jaar). Art. OK 1978 blz. 81.
97^. J.C.A. HAVINGA, Les nouvelles ecclesiastiques dans leur lutte contre l'esprit philosophique.
Publ. 1925.
975. nbsp;nbsp;nbsp;P. HONIGSHEIM, Die staats- und sozial lehren der französiohen jansenisten im 17. jahrhundert.
Boek 1969.
976. nbsp;nbsp;nbsp;B. ROBERT KREISER, Miracles, convulsions and ecclesiastical politics in early 18th century Paris, (uitvoerige beschrijving van het kerkelijk leven in Frankrijk in de 18e eeuw, met als uitgangspunt het overlijden in 1727 van de bekende diaken François de Paris) Boek 1978 van 485 blz.
977. nbsp;nbsp;nbsp;B.N. LEVERLAND, De pastoors van St Paneras te Leiden. Art. Leids Jaarb. 1977 blz. 62-84.
978. nbsp;nbsp;nbsp;A.G. MARTIMORT, Le gallicanisme. Boek 1073.
979. nbsp;nbsp;nbsp;W.R. NEWTON, Port-Royal and jansenism. Boek 1974 van 3 din (proefschr.).
980. nbsp;nbsp;nbsp;A. SEDGWICK, Jansenism in 17th century Prance, voices from the wilderness. Boek 1977.
981. nbsp;nbsp;nbsp;F. ELLEN WEAVER, The inner history of a reform that failed, the monastery of Port-Royal 1647/1648. Boek 1973 (proefschr.)
982. nbsp;nbsp;nbsp;F. ELLEN WEAVER, The evolution of the reform of Port-Royal. Boek 1978.
983. nbsp;nbsp;nbsp;G. ZIELEMAN, Middelnederlandse epistel- en evangeliepreken (onderzoek naar de preken en preek-gewoonten in de middeleeuwen). Boek 1978 (proefschr.' van 376 blz. ).
Ill
XVI AUTEURSREGISTER | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
112
| ||||||||
BRUGGENCATE, H.A.ten 418,^(19,'lt;20,496 |
BRUINVIS, C.W. BUSCH, A.J. BUUREN, P.J. van |
727 741 306,421 t/m 442,485,691,744,823,852a 852b,927,952 |
BUYS, P, BUIJTENEN, M.P.van BIJVANCK, A.W. CAPPIERO, M. CARLIER, J.H. CEYSSENS, L. CLARK, Ruth |
5, 646 79,953 80,81 443 745 167,444 t/m 451,482,824,954 452,453 |
CLEEN, J. de COGNET, L. |
671 454 t/m 458 |
COLOMBIJN, L.W.A. CONIJN, P.J. CONZEMIUS, V. COPPER, W.B. CORNELISSEN,J.D.M. DALEN, J.L.van DEELDER,C. |
307,610 780,895,937 6,29,45 3,229,707 948 723 7,30,82 t/m 87,136,137,168 t/m 177, 237,238,308 t/m 311,459 t/m 464,636, 804 t/m 806,840,896 t/m 898,955 |
DEINHARDT, W, |
465 |
DEJEAN, E. |
466 |
DELOCHE, M. DIERICKX, M. DITMARSCH,J.N.van DOOREN,J.P.van DORIVAL, B. DUINISVELD,A.N. |
467 138 728,781 468 469 943 |
113
DUINKER, A.C.M. |
470 |
DUPAC DE BELLEGARDE, G. |
8 |
DIJK, A. van |
708 |
DIJKSTERHUIS, E.J. |
471 |
EEGHEN, I.H. van |
659-662 |
ETMANS, A.T.J. |
790,928 |
PEIJST, G. van der |
880 |
PRENAY, J.D. |
807 |
PRENCKEN, J. |
472 |
FREYTAG, E. |
825 |
PRUIN, R. |
178 |
GAZIER, A. |
473 |
GAZIER, C. |
474 t/m 477 |
GERLACH, P. |
139,179,180,181,182 |
GEURSEN, G.R. |
826 |
GISKES, G.P. |
899 |
GLASBERGEN, J.G. |
663,729 |
GLAZEKAKER, A.J, |
353,611,625 |
GOL, W.G.Th.M.C. |
746 |
GOLDMANN, L. |
478,479 |
GOOSSENS, J.P.H, |
239 |
GRAAF, J.J, (de) |
240,241,765,956 |
GRIBLIN, P.J. |
664 |
GIJSEN, J.M. |
480,506 |
HAITSMA, M,A. |
808 |
HALKIN, L.E. |
481,482 |
HARDERWIJK, C.A. |
88,692,900 |
HARDERWIJK, P.J, van |
3,31,32,183,229,242,312,354 t/m 357 |
483,484,684,685,709,782,809,810, | |
881,957 | |
HARGREAVES, Kevin J. |
972 |
HARKX, P.J.P.M. |
243 |
HART, G. 't |
756 |
HASSELT, J.A. van |
973 |
HAVINGA, J.C.A. |
974 |
HAZEWINKEL, H.C. |
853 |
HEEL, D. van |
140,141,142,184,766,836 |
HEESE, E.W. |
827 |
HENDERIKX, P.A. |
89 |
n't
HENSEN, A.H.L. |
143,311,313,'l33,'t85,85'*.9'*8 |
HERSCHE, P. |
2i|'(,245,2^6 |
HERWAARDEN, J. van |
90 |
• HERZOG, E. |
33 |
HEYDEN, L.J. van der |
642,783,793 |
HEYER, M. |
883 |
HEYKAMP, J. | |
HEYLIGERS, A.R. |
34,35,91,144,185,247,315.612,7 |
711,730,757,841,876 | |
HILHORST, G. |
784 |
HOECK, P. van |
36,486,693,767 |
HOEK, C. |
882 |
HOENSLER, G.P, |
938 |
HOEVEN, P, van der |
487 |
HOEVENAARS, W. |
488 |
HOP, J, |
92,726,731 |
HOPMAN, J.H. |
794 |
HOPSTEDE DE GROOT, P. |
9 |
HONIGSHEIM, P. |
975 |
HOOGENBOSCH, M.M.J. |
773 |
HOOGEWERPP, G.I. |
712 |
HOOYKAAS, H.J. |
1,24 |
HORST, J,J. van der |
939 |
HORSTMAN, T. |
728 |
HUIBERS, J. |
672 |
HUURDEMAN, D, |
37 |
HUIJSMANS, J, |
742,884 |
JACCARD, P. |
489,490 |
JACOBS, J.Y.H.A. |
248,713 |
JACQUES, E. |
482,491,402 |
JAMES, E.D. |
493 |
JANS, P.J. |
358,613,614,647 |
JANSEN, P. |
494 |
JANSSENS-AERTS, C. |
747 |
JAPPE ALBERTS, W. |
93 |
JONG, J. de |
18,186,190,605 |
JONG, O.J. |
10,694,695 |
JONG, S.A, de |
145 |
JONGE, J.A.C. de |
38,249,735,754,758,874 |
JOOSTING, J.G.C. |
94 |
115
KARSTEN, Chr. |
8 ' |
KEMPERINK, J.H.P. |
648 |
KENNINCK, P. |
359,495 |
KERSBERGEN, A.Th.C. |
788 |
KESSEL, P.J. van |
948 |
KESSEL-SCHULTE, E.van |
187,811,812 |
KEUSSEN, H. |
615 |
KEY, J.W. |
688 |
KLAVEREN, G. van |
901 |
KLEEF, A.J, van |
360 |
KLEEF, B,A. van |
11,18,39,188,250 t/m 254,316,317, 361,496 t/m 508,608,616,617,696, 732,813,828,946 |
KLEYNTJENS, J. |
189,255,318,319,902 |
KNUIP, W.L.S. |
37,146,190,191 |
KNUTTEL, W. |
40,256,759 |
KOK, D. de |
192 |
KOK, G.Chr. |
41,320,855 |
KOK, H.J. |
95 |
KOK, M. |
17,42 t/m 45,96,129,147,649 |
KREISER, B.Robert |
976 |
KÜRY, A, |
148,321,362 |
KORY, U. |
12,46,362,363,618 |
LACOMBE, B, de |
509 |
LAGERWEY, E. |
3,16, 47 t/m 50,81,91,97,105,149, 150,159,193 t/m 197,229,322,323, 364 t/m 366,510 t/m 516,606,607, 619,885,903 t/m 006,958 t/m 960 |
LAMBERT Jr, Peter |
51 |
LAMPEN, W. |
106,726 |
LAUDENBACH, H. |
517 |
LECLERC, G. |
508,518 t/m 521 |
LEEUWENBERG, H,P.L. |
856 |
LEUVEN, L. van |
665 |
LEVERLAND, B.N. |
697,814,815,977 |
LINDE, H. van der |
637 |
LINDEBOOM, J. |
107,108 |
LOMMEL, A, van |
52,198,257,258,259,260,261,262,263 264,666,857,942 |
116
LOOS, H. |
53,324,907 |
LOOS, J. C. van der |
265,266,620,748 |
LUCAS, J.J.À. |
643,714,795 |
MAAN, E. |
785 |
MAAN, P.J. |
20,267,367,522 t/m 526,621,667 t/m |
669,842,845,908 | |
MAAS, J. van der |
723 |
MANNING, A,F. |
325 |
MARS, K.H.M. |
622 |
MARTIMORT, A.G, |
527,978 |
MARTIN, V. |
528,529 |
MENSINK, B.A. |
715,716 |
MEYER, G.A. |
886 |
MICHAUD, E. |
530 |
MOLEMAN, Th. |
368, 369,623,768,774,932 |
MOLL, W. |
109 |
MÖNNICH, C.W. |
10 |
MONOD, W. |
531 |
MONTIER, J. |
54 |
MONTHERLANT, Henry de |
532 |
MOOG, E. |
533,534 |
MOOG, G. |
199 |
MOORSEL, P.P. van |
55,110 |
MOSS, C.B. |
13,56,57 |
MOUS, A.Th. |
151,200 |
MULLER, S. |
94,909,961 |
MUNTER, S. de |
446,448,954 |
NABER, Joh. W.A. |
535 |
NACHENIUS, H.W. |
829 |
NEALE,. J.M. |
58,326 |
NEVENS, W. |
152 |
NEVEU, B. |
201,536 t/m 538 |
NEWTON, W.R. |
979 |
NIEUWENHUYZEN, C.F. |
769 |
NIPPOLD, P. |
59 |
NOLET, W. |
111,423 |
NOORDELOOS, P. |
153 |
NUTTINCK, M. |
539 |
OLDENHOP, H.J. |
154,796,797 |
117
OLDHAM, R.S. |
60 |
ORCIBAL, J. |
5^0 t/m S'»^ |
OVERVOORDE, J.C. |
816 |
PARMENTIER, M.F.G. |
526 |
PEER, A. van |
775 |
PELS, J.A. van der |
527 |
PLANTENGA, J.H. |
760 |
PLONGERON, B. |
5411 |
POELHEKKE, J.J. |
202 |
POINSENET, M.D. |
545 |
POLL, A.C. van de |
791 |
POLMAN, P. |
14,61,205,204,268,269,270,271,272, |
275,274,275,276,277,278,279,570, | |
POOLE, P.A. le |
948,962 817 |
POST, R.R. |
15,112 t/m 118,155 t/m 157,205,797 |
PRÉCLIN, E. |
948 546 t/m 548 |
PUPFELEN, A.E. en A.H.M. |
877 |
van PUTMAN, J. |
857 |
QUAK,H.P.G. |
549 |
REINKENS, J.H. |
550 |
RÉJAL0T, Th. |
551 |
RENPTLE, J. |
528,529 |
RHIJN, M. van |
119 |
RHIJN, S.J. van |
550 |
RIEL, C.G. van |
158,551.552,670 |
RINKEL, A. |
571,572,575,650,651 |
ROELL, H.H. |
770 |
ROESELING, J.A. |
749,761 |
ROESSINGH, W.L.A. |
755,754,874,878 |
ROGELET, C. |
552 |
ROGIER, J. |
858 |
ROGIER, L.J. |
4,10,16,62,159,206 t/m 208,555, |
ROOTSELAAR, W.F.N. van |
701,702,726 652 |
ROOY, Deken van |
750 |
ROY, A.le |
555,554 |
RUTGERS, C.A. |
120 |
118
RIJCKEVORSEL,C.Th.J.van |
121 |
RIJCKEVORSEL,T,C.M.H.van |
671 |
RUKENBERG, E.H. |
738 |
SAINTE BEUVE, C,A. |
555 |
SANTEN, T. van |
786,8'13 |
SCHAIK,A.H,M.van |
209,280,281,717 |
SCHMITZ DU MOULIN, H. |
556 |
SCHOLTE, J. |
822 |
SCHOTTEN, S. |
282,624 |
SCHOUTEN, J. |
835 |
SCHRIJNEMAKERS,H.M.G. |
283,556 |
SCHUCHART, A, |
557 |
SEDGWICK, A. |
980 |
SMEETS, G.R. |
146,191 |
SMIT, E.J.Th.A.M.A, |
210 |
SMIT, P. |
20,63,.334,625,626,672,887,888,910 911 |
SMIT, J.H. |
374,611 |
SMIT-MAAN, S.C. |
375 |
SPIERTZ, M.G. |
64,65,211,212,213,214,798 |
SPIT, N.B.P. |
627,859 |
SPRUIJT, G.J. |
830 |
STEEN, P.T. van der |
718 |
STERCK, J.P.M, |
767 |
TANS, J.A.G. |
17,532,558 t/m 566 |
TAVENEAUX, R. |
482,567 t/m 570 |
TEYCHINË STAKENBURG,A.J. 860
THEISSINGH,E.E.A.J.M. nbsp;nbsp;nbsp;1*7,66
THIEL, J,J, van nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;571 t/m 57*»
M. van
-ocr page 121-119
VEN, A.J. van de |
14,18,67,68,124 t/m 127,160 t/m 162 186,216,217,284,335 t/m 338,482, |
520,537,579 t/m 584, 605,608,673, | |
698,720,733,739,799,889,890,912 t/m 019,929,951,963 t/m 966 | |
VERHEUL, J. |
861 |
VERHEY, B.W. |
376,585,644,776,777,920 |
VERHEY, H.J.W. |
19,69 t/m 71, 128 t/m 130,163,164, |
218,219,285 t/m 290,339,340,377 t/m | |
385,586 t/m 597,628,629,638 t/m 640 | |
674 t/m 678,686,703,721,728,743, | |
751,762,771,778,779,789,818 t/m 820 | |
831,838,844,862 t/m 869,892,921, 933,940,967 | |
VERHOOPSTAD, P.M. |
968 |
VERMASEREN, B.A. |
72,630 |
VERMEULEN, 3.J. |
922,923 |
VESSEM, H.A. van |
934 |
VISSER, J. |
20,220,291,386,387,614,625 |
VISSER, W.J.A. |
131,924 |
VLIET, G. van |
870 |
VLOOTEN, C.H. van |
73,132,221,222,292,303,341,342 |
VLOOTEN, Th.van |
832 |
VOETS, B. |
223,679,792,925,930,931,941 |
VOGUE, E.M. de |
598 |
VOLET, G. |
74 |
VOORST VAN BEEST,C |
.W.van 871 |
VORST,M.Th.J. van |
der 293 |
VREGT, J.P. |
294,295,631,833 |
VRIES, P.C. de |
21,296,297 |
VRIES, J.H. de |
75,632 |
WAGENER, W.A. |
872 |
WEAVER, P. Ellen |
981-982 |
WEELDENBURG, N.J. |
599 t/m 602 |
WEILER, A.G. |
10,298 |
WELY, D. van |
800 |
WEYLING, J.P.A.N. |
133 |
WILLAERT, L. |
603,969 |
120 | |
WILLEMS, H. WILS, I.M.P.A. WITTERT VAN HOOGLAND, E.B.P.F. |
1(1(8 721( 299 |
WOLP, H.C. de WIJKER, C. ZANTKUYL, H.J. ZIELEMAN, G. ZILVERBERG, S.G.J. ZIJL, Th.P. van |
680,681 3,229,300,633,634,687 682 983 134 135 |
121
XVII LIJST VAN AFKORTINGEN | ||||||||||||||
|
Andere afkortingen:
abp art. |
aartsbisschop artikel |
hespr. |
besproken |
bp broch. |
bisschop brochure |
dr. |
druk |
ok |
oud-katholiek |
proefschr. |
proefschrift |
publ. rk |
publicatie rooms-katholiek |
Z.S. |
zonder schrijver (ongesigneerd artikel, waarvan de auteur niet meer na te gaan is) |
122
XVIII INHOUDSOPGAVE
I |
Inleiding |
blz. 5 |
II |
Hoofdwerken |
6 |
III |
Algemene litteratuur |
9 |
IV |
Middeleeuwen |
l^l |
V |
16e eeuw |
20 |
VI |
17e eeuw |
23 |
VII |
18e eeuw |
29 |
VIII |
19e eeuw |
38 |
IX |
20e eeuw |
43 |
X |
Jansenisme en Port-Royal |
48 |
XI |
Kapittel van Utrecht |
69 |
XII |
Seminarie/geestelijken opleiding |
70 |
XIII |
Plaatselijke litteratuur |
73 |
XIV |
Archivistische en bibliografische werken |
106 |
XV |
Nagekomen titels |
110 |
XVI |
Auteursregister |
111 |
XVII |
Lijst van afkortingen |
121 |
XVIII |
Inhoud s op gave |
122 |
^2 32 ^3quot; f
-ocr page 127- -ocr page 128-