'
101 of 138
Item info - Help -
Delen - Vergelijk edities -
Bos' schoolatlas der geheele aarde.
Toelichting

De twee kaarten van Nederlands-Indië zijn vervangen door één kaart op dezelfde schaal 1:12,5 miljoen maar met een grotere uitsnede, getiteld Insulinde (‘Eilandenwereld’) omdat ook de Filippijnen erop staan. De kaart toont nog de onafhankelijke gebieden (in het wit) op Sumatra. Het is de eerste kaart die ons hele Oost-Aziatische rijk toont op deze schaal, inclusief Nieuw-Guinea, al weten we daar nog weinig van: ‘Onbekend Binnenland’. Aan de kust worden nu naast de zendingspost Doreh ook de bestuurscentra Manokwari en Fak Fak getoond. Helaas is als alternatief voor de naam Floreszee ook het verwarrende begrip Soendazee weer ingevoerd.

De Filippijnen zijn nu als Amerikaanse bezitting aangegeven. De Zuid-Chinese Zee is nog weinig gekarteerd: ‘Vele Banken en Klippen’ staat er aangegeven. In Zuid-China zien we naast het Portugese Macao en het Britse Hongkong nu ook het Franse Kwang-Tsjou-Wan (de Baai van Kwang-Tsjou). In Vietnam zien we het bergmassief van Moeder en Kind, een vertaling van de Franse naam La Mère et l’Enfant, dicht bij Nha Trang. Behalve de spoorlijn van Rangoon naar Mandalay langs de rivier de Sittoung is in Birma nu ook de spoorlijn noordwaarts langs de Irawaddi tot Thayet-nyo aangegeven. ‘Cleopatra’s needle’ op Palawan is een berg met een obeliskachtige top. In Noord-Borneo is de hoofdstad Elopoera herdoopt in Sandakan. De Berg Marapoe – de afkorting ‘Bg’ wordt gebruikt voor ‘Berg’ – heet thans Lumaku. Op Java is Bandoeng nu prominent genoeg om Buitenzorg overvleugeld te hebben.
De bijkaartjes van de Kleine Soenda-eilanden en de Molukken hebben in tegenstelling tot de hoofdkaart voor de plaatsstippen een administratieve hiërarchie, die niet op inwonertallen is gebaseerd. Pas door deze bijkaart realiseren we ons dat Boeroe (Buru) in de Molukken veel groter is dan Bali. Op Bali zien we een indeling in de dan nog deels onafhankelijke rijkjes: Boeleleng met de hoofdplaats Singaradja en Djembrana met de hoofdplaats Negara zijn respectievelijk sinds 1849 en 1853 onder Nederlands gezag. Karang Asem hoort onder de Balinese vorst van Lombok (Mataram), en verder staan de rijken Badoeng (hoofdplaats DenPasar), Bangli, Tabanan, Gianjar en Kloengkoeng vermeld.