'
138 of 180
Item info - Help -
Delen - Vergelijk edities -
Schoolatlas der geheele aarde
Toelichting

Suriname en de Antillen: Op de kaart van het eiland Curaçao is er een eind gemaakt aan de onzekerheid over wat nu Willemstad is. De namen van de wijken Otrabanda, Pietermaai en Schaarlo zijn verwijderd en alleen Willemstad is met plaatsstip over. Het symbool voor vliegveld is weer terug, nu iets zuidelijker, en er zijn ook symbolen geplaatst voor de zoutpannen.

De plattegrond van Willemstad heeft een grotere uitsnede gekregen zodat de hele raffinaderij van de Curaçaosche Petroleum Industrie Maatschappij (een onderdeel van Shell) zichtbaar is. De raffinaderij is gebouwd op Isla, het in het Schottegat vooruitstekende schiereiland tegenover de St. Annabaai. Op deze nieuwe plattegrond zijn werven aangegeven links en rechts van de St. Annabaai en bij Isla, waar ook veel nieuwe steigers en olietanks zijn gekarteerd. Voor industrie en werknemers is een nieuwe nederzetting gecreëerd, Emmastad. Een aantal eilandjes in de baai is met dammen en bruggen met elkaar verbonden. Oostelijk van de Boeskabaai staat nog een symbool voor zoutpan, maar die zal met het door de raffinaderijen vervuilde water een kwijnend bestaan geleden hebben. De rode opdruk voor de stenen bebouwing is zó dominant dat nauwelijks te zien is waar de symbolen voor telegraafkantoor (bij Fort Amsterdam) en radiostation (bij het Riffort) staan.

De plattegrond van Paramaribo is op een kleinere schaal getekend en beslaat nu een groter gebied. Het gebouw van de Koloniale Staten is aangemerkt, het krankzinnigengesticht is niet meer opgenomen en ervoor in de plaats is de cultuurtuin gekarteerd. De ‘steiger der koloniale vaart’ is ook verdwenen, en de KNSM is vervangen door de KWIM. De plattegrond van Willemstad is wel op dezelfde schaal 1:50.000 gebleven, zodat een vergelijking minder zinvol wordt.

Op de kaart van Suriname staat nu een vliegveldsymbool ingetekend bij Republiek, het latere vliegveld Zanderij. De spoorlijn die in de vorige editie niet verder ging dan Kabelstation, is nu weer doorgetrokken tot het oorspronkelijke eindpunt, Dam. Maar er hebben na 1936 over dat laatste deel geen treinen meer gereden. Er is een herziening betreffende de indianendorpen: er blijkt ook een zestal van te bestaan aan de benedenloop en monding van de Marowijne.