'
13 of 145
Item info - Help -
Delen - Vergelijk edities -
Bos' schoolatlas der geheele aarde
Toelichting

Koloniën en Wereldverkeer: De wereldkaart van de bevolkingsdichtheid is opnieuw gegraveerd, en geeft nu meer detail. Helaas is de hoogste waarde (meer dan 200 inwoners per vierkante kilometer) niet met de donkerste tint (paars) weergegeven maar met een veel lichter roze.

De kortste reisroute om de aarde is alweer teruggebracht van vijftig dagen (zeventiende editie, 1906) tot 41 dagen (1908) Deze snelste route volgt niet meer de route Yokohama-San Francisco en de Central Pacific, maar loopt via Vancouver, de Canadian Pacific en Quebec. De reistijd naar Batavia met de boten van de Stoomvaartmaatschappij Nederland of van de Rotterdamse Lloyd is van 36 naar 34 dagen teruggebracht.

De Hawaii eilanden zijn nu als Amerikaans aangegeven. In Australië zijn in Queensland spoorlijnen naar Longreach, Winton, Marlborough en, in West-Australië, Leonora opgenomen. Het Northern Territory , dat onderdeel was van Zuid-Australië, is nu rechtstreeks onder de Australische unie gekomen. In Rhodesia is de spoorlijn uit Kaapstad doorgetrokken tot de kopermijnen in het noorden. De geplande spoorlijn van Djibouti naar Addis Abeba heeft vanaf de kust Dire Dawa bereikt.