'
67 of 90
Item info - Help -
Delen - Vergelijk edities -
Bos' schoolatlas der geheele aarde.
Toelichting

In Nederlands Oost-IndiĆ« is Atjeh nu wit, ofwel als onafhankelijk aangegeven, maar de concentratie van plaatsnamen op dit kleine gebied op de kaart (negen in de eerste druk, veertien in de tweede) geeft aan dat er veel te doen was: helaas zijn de meeste namen bijna onleesbaar. Van west naar oost staan de volgende namen: ‘Pedir Daholi gebergte’, ‘Koningspunt’, ‘P.Bras’, ‘P.Wai’, ‘Atjehhoofd’, ‘Kotta Radja’, ‘Samalanga G.’, ‘Pedir’, ‘Sigli’, ‘Diamantpunt’, ‘Simpang Olim’ en ‘Groot Edi’. In het Tijdschrift van het Aardrijkskundig Genootschap (TAG) van 1877 staat een landbeschrijving van Atjeh, van de hand van de heer Westpalm van Hoorn tot Burgh, en daar moet Bos die gegevens aan ontleend hebben.

De naam ‘Amphitrite Baai’ – genoemd naar een hydrografisch opnamevaartuig – is aan de oostkust van Sumatra opgenomen omdat dat, volgens het leerboek, de enige goede haven aan de modderige oostkust is. Overal in de archipel zijn plaatsnamen toegevoegd.

Java: Het bergland is nu niet meer bruin maar wit gekleurd. Er zijn plaatsen bijgekomen: in Bantam bijvoorbeeld de plaatsen Lebak (bekend van Multatuli) en Pandeglang. Aan de zuidkust is Kali Poetjang (Pucang) opgenomen omdat het een belangrijke koffie-stapelplaats was, dichtbij de haven van Tjilatjap (Cilacap). Bij Djokja (Yogyakarta) is de rivier de Progo toegevoegd, noordelijker de plaats Salatiga, dat vanwege zijn koele klimaat een belangrijk opleidingscentrum aan het worden was.