'
107 of 175
Item info - Help -
Delen - Vergelijk edities -
Schoolatlas der geheele aarde
Toelichting

Insulinde: De overzichtskaart is ’natuurkundig bewerkt, om daardoor den physischen bouw van het geheele gebied beter te doen uitkomen’, dat wil zeggen in plaats van de staatkundige kleuren zijn nu hoogtezones ingekleurd. De schrijfwijze van een aantal plaatsnamen is opnieuw gewijzigd volgens Gouvernements Besluit van 18 Juli 1925, en wel aangepast aan de traditionele Nederlandse schrijfwijze in plaats van aan de inheemse uitspraak: we zijn op deze kaart weer teruggekeerd naar de spellingen Billiton, Bonthain en Cheribon. Die constante wijzigingen van de spelling der plaatsnamen en van de grenzen der residenties in deze kolonie vormen een plaag voor de kartografen!

Aan de Digoel is de plaats Asike opgenomen, ten tijde van het drukken van de kaart was deze plaats echter alweer verlaten omdat de militaire bezetting teveel onder de malaria had geleden. Door de hoogtetinten komt de Meervlakte waar de Idenburg en Rouffaerrivieren doorheenstromen, goed uit. De residentie Ambon is gesplitst in twee├źn, de residenties Ambon en Ternate; elk heeft een deel van Nieuw-Guinea. Oost-Celebes is aan het Gouvernement Celebes en Onderhorigheden onttrokken en overgeheveld naar de residentie Menado.

In Frans Indo-China zijn de grenzen van de verschillende delen (Cambodja, Laos, Annam, Cochin-China en Tonkin) nu duidelijk aangegeven. Doordat de staatkundige kleuren zijn weggevallen valt de Franse concessie in China, met Pointe Nivet, aan de baai van Kwang-tsjoe (Zhanjiang Gang), met het eiland Toeng-sjan (Dong hai dao) minder op.