'
Editie: 1884, pagina 64
Ook Spanje heeft een nieuwe kaart op grotere schaal (van 1:3,8 miljoen naar 1:3,2 miljoen). De spoorlijnen zijn hier wel aan de hoofdkaart toegevoegd en de plaatsen zijn qua grootte in dezelfde klassen ingedeeld als op de kaart van Groot-Brittannië. Ook hier zijn provinciehoofdsteden nu onderstreept en zijn vestingen aangegeven: bij Elvas en Badajos tegenover elkaar, bij Ciudad Rodrigo, Algeciras, Ceuta, Cadiz, Cartagena, Tortosa, Lerida, Jaca, Seo de Urgel, Benasque, San Sebastian, Vigo en Ferrol, en in Frankrijk bij Perpignan, Bayonne. Vestingen werden in de Stieler atlas met een speciaal symbool aangegeven, dat hier overgenomen is. De spoorlijnen hebben een enkel lijnsymbool in plaats van het dubbelgekartelde symbool dat tot nu toe op geografische overzichtskaarten gebruikt werd en het geblokte symbool dat op Nederlandse provinciekaarten werd toegepast. De kanalen, die op de vorige kaart van Spanje een enkel lijnsymbool hadden, krijgen nu een enkelvoudig gekarteld lijnsymbool. De Despeñaperros is een hele steile kloof door de Sierra Morena die een toegang tot Andalusië vormt.

Er is inmiddels een directe spoorverbinding van Madrid met Lissabon. Vanuit Leon is men bezig een lijn naar het noorden aan te leggen door het Cantabrisch gebergte naar Oviedo en Gijon, en Leon is nu ook met Vigo en La Coruña verbonden. Vanaf Porto is er een lijn richting Spanje (Zamora) langs de Taag in aanleg. Het kanaal van Castilië is in 1850 opgeleverd en was bedoeld om de graanexport van Castilië via de noordelijke zeehavens mogelijk te maken. Toen in 1860 de eerste treinverbinding gerealiseerd werd, hield het kanaal alleen nog betekenis voor de bevloeiing. Bij Segovia is er op deze grotere schaal nu plaats voor La Granja, het lustslot van de Spaanse koningen. De benaming ‘Iberisch bronnenland’ – omdat alle belangrijke rivieren van het schiereiland er ontspringen – is wat we nu het ‘Iberisch Randgebergte’ noemen. Bij Murcia in de delta van de Segura zijn zoutpannen aangegeven.
Er is een nieuw bijkaartje op deze kaart van Spanje opgenomen: de Straat van Gibraltar op de schaal 1:1,1 miljoen, waarop te zien is dat de rots van Gibraltar 425 meter hoog is. Tarifa is via Cadiz aangesloten op het Spaanse spoorwegnet, wat niet uit de hoofdkaart blijkt.