'
Editie: 1904, pagina 49
Provinciekaarten: Het feit dat wél en níet ontgonnen hoogveen nu met verschillende tinten worden onderscheiden kan men niet op de legenda van de provinciekaarten aflezen, men moet daarvoor terug naar de grondsoortenkaart (nummer IX). In de Peel en de Veenkoloniën is het effect van deze legendawijziging duidelijk te zien. Er is een spoorlijn Nijkerk-Barneveld-Lunteren-Ede aan de kaart toegevoegd, en een aftakking naar Zeist van de spoorlijn tussen Utrecht en Amersfoort bij de plaats ‘Station De Bilt’, het latere Bilthoven. De route van de tram van Heijnenoord naar Strijensas is gecorrigeerd, de bebouwing van Rotterdam is uitgebreid richting Delfshaven, en die in Amsterdam richting Overtoom en Staatsliedenbuurt. In Friesland is de spoorlijn van Leeuwarden naar St. Jacobsparochie doorgetrokken naar Harlingen en Franeker. Van Zwolle is een spoorlijn aangelegd via Ommen naar Beerserveen ; het is het eerste deel van de spoorlijn, van Zwolle tot Ommen, van de Noordooster Locaalspoorwegmaatschappij, in gebruik genomen in 1903. De spoorlijnen van Assen naar Gieten en Stadskanaal en van Almelo naar Hardenberg horen daar ook bij.

In Twente is er een tramlijn gekomen tussen Oldenzaal en Denekamp, en in Gelderland tussen Zutphen en Doetinchem. In Brabant is de trambaan Oosterhout-Dongen verlengd tot Tilburg, en is de ontginning van de Peel langs de Helenavaart verder voortgeschreden. In Zeeuws-Vlaanderen is er een tramlijn tussen Hulst en Walsoorden gekomen, die aansloot op de veerboot over de Westerschelde naar Hansweert. De tramlijn van Maastricht naar Maaseik is weer van de kaart gehaald, mogelijk omwille van de generalisatie. In Limburg betekent het symbool ‘T’ een mijnschacht in exploitatie. Er staan er drie bij Kerkrade en een bij Heerlen. In de Betuwe loopt er nu een tramlijn van Wamel naar Nijmegen.

In 1904 zijn de in 1888 begonnen werken aan de verlegging van de Maasmond en het scheiden van Maas en Waal bij het Fort Sint Andries voltooid. Via de nieuw gegraven Bergsche Maas werd de rivier verbonden met de Amer en kwam zo uit op het Hollandsch Diep.