'
Editie: 1883, pagina 30
Provinciekaarten Nederland: In de legenda zijn nu ook signaturen opgenomen voor ontworpen en aangelegde stoomtramwegen. In Noord- en Zuid-Holland zijn stoomtramwegen aangelegd van Beverwijk naar Wijk aan Zee, van Castricum naar Schoorl, twee stoomtrams van Amsterdam naar Hilversum, van Haarlem naar Leiden en Katwijk aan Zee, van Den Haag naar Scheveningen, van Rijswijk naar Scheveningen, van Den Haag naar Loosduinen en van Bodegraven naar Gouda. De in 1882 drooggevallen Horstermeerpolder is nog als meer aangegeven. Pas in de 8ste druk van 1887 wordt dat rechtgezet.

In het zuiden zijn stoomtramwegen aangelegd van Geertruidenberg naar Breda en Dongen; van Tilburg naar Kapelle en Waalwijk, van Veghel naar Berlicum en dan met een bocht om Den Bosch naar St. Michielsgestel, en van Helmond naar Berlicum.

In het oosten en noorden zijn stoomtramwegen aangelegd van Harlingen naar Sneek, van Heerenveen naar Gorredijk, van Bergum naar Dokkum, van Heiligerlee via Finsterwolde naar Winschoten, van Ede naar Wageningen en van Dieren over de IJssel naar Doesburg en Ter Borg. Daarnaast zijn er een heleboel stoomtramwegen gepland, en het beeld met spoorlijnen, tramlijnen en kanalen wordt er veel complexer door.
Op 1 november 1882 kwam de spoorlijn Elst-Geldermalsen gereed, maar dat is hier nog niet aangegeven. In 1883 is de spoorweg Nijmegen-Venlo gerealiseerd.